PDA

View Full Version : Prunus domestica (erik)




derin
03-05-2010, 09:13
Although no specific mention has been seen for this species, it belongs to a genus where most, if not all members of the genus produce hydrogen cyanide, a poison that gives almonds their characteristic flavour. This toxin is found mainly in the leaves and seed and is readily detected by its bitter taste. It is usually present in too small a quantity to do any harm but any very bitter seed or fruit should not be eaten. In small quantities, hydrogen cyanide has been shown to stimulate respiration and improve digestion, it is also claimed to be of benefit in the treatment of cancer. In excess, however, it can cause respiratory failure and even death.
Yukardaki alıntıda tam ne demek isteniyor anlayamadım sağlık açısından nasıl değerlendirilmeli.Teşekkür ederim.
Kaynak:http://www.pfaf.org/database/plants.php?Prunus+domestica




derin
31-08-2010, 19:03
Kayısı çekirdeği hayatını kararttı
Van'ın Edremit ilçesinde yediği kayısı çekirdeğinden zehirlenen 4 yaşındaki çocuk, yaşamını yatağa bağlı sürdürüyor.

İlçeye bağlı Köprüler köyünün imamı Ercan Caniş'in 4 yaşındaki oğlu Yasir, bulduğu bir kayısı çekirdeğini yedikten bir süre sonra rahatsızlandı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırılan ve yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınan Yasir Caniş'in, yapılan tetkikler sonucu, yediği kayısı çekirdeğindeki siyanürden zehirlendiği belirlendi.

Baba Ercan Caniş, doktorların, oğlunun kayısı çekirdeğinden zehirlendiğini belirtmesi üzerine büyük şaşkınlık yaşadığını, emin olmak için tahlilleri Ankara'ya gönderdiklerini söyledi. Ankara'dan gelen sonuçlarda da oğlunun kayısı çekirdeğindeki siyanürden dolayı zehirlendiğini öğrendiklerini anlatan Ercan Caniş, oğlunun 9 gün boyunca yoğun bakım ünitesinde kaldığını, ardından taburcu edildiğini belirtti. Ölümden dönen Yasir'in hareket edemediğini, konuşamadığını, yatağa bağlı olarak yaşamını sürdürdüğünü belirten Caniş, oğlunun bir an önce eski sağlığına kavuşması için tedavinin devam ettiğini vurguladı.

Olgunlaşmamış meyve çekirdeğinde siyanür

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Ünal Yasir Caniş'in, kayısı çekirdeğinden kaynaklanan zehirlenme nedeniyle hastaneye geldiğini, yapılan tetkiklerde, beyninde ciddi bir zedelenme bulgusuna rastladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Siyanür zehirlenmelerini başka şekillerde görüyorduk. Ancak meyve çekirdeğindeki siyünür vakası ile ilk kez karşılaştım. Bazı meyvelerin çekirdeklerinde, özellikle olgunlaşmamış meyvelerin çekirdeğinde siyanür var. Bunlar olgunlaşmadan kırılıp yenildiğinde, bu tür riskler olabiliyor.”

Yasir Caniş'in beyninde zehirlenmeye bağlı olarak damar tıkanıklığı ve kanamaların ortaya çıktığını ifade eden Prof.Dr. Ünal, bu durumun da hastada ciddi kalıcı hasarlar bırakmasının doğal olabileceğini, Caniş'in beynindeki lezyonların da kalıcı hasar bırakan türler olduğunu kaydetti.

Bu tür vakalarla nadir karşılaşıldığını bildiren Caniş, şöyle devam etti: “Bu durum, tıp literatüründe de oldukça nadir rastlanılan bir olaydır. Bunlardan biri, birkaç yıl önce yayınlanmış. Biz de bu vakayı tıp literatürüne kazandıracağız. Nadir karşılaşılan bir durum olsa da anne ve babalar, çocuklarını meyve çekirdeği konusunda uyarmalıdır. Olgunlaşmamış meyve çekirdekleri çocuklara verilmemelidir. Sık karşılaşılmasa da aileler bu uyarıyı dikkate almalıdır.”

http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/15650254.asp?gid=245

derin
31-08-2010, 19:06
Bir kaç ay önce konuya dikkat çekmiştim.