View Full Version : Etobur bitkilerde hastalık ve zararlı savaşı
Merhabalar,
Biliyorsunuz etçil bitkiler diğer bitkilere göre biraz daha hassas, yaşama koşullarını pek rahatsız etmemek gerekiyor. Hastalık ve zararlı böcekler için de normalden biraz daha özel tedbirler gerekebiliyor.
Yurtdışındaki bir arkadaşım Darlingtonia Californica'larda sıklıkla görülen - ve benim güzelim iki adet cobra lily'imi de kurban alan - bir mantar türü var, bu mantar tam olarak rhizome ve pitcher'ler arasındaki bölgeye yerleşiyor ve bitkinin köklerinden su almasını engelleyerek çok kısa bir sürede kurumasına sebep oluyor. Gerçekten çok kısa bu süre, 1 hafta kadar. Yurtdışındaki bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine 'Dithane' adında bir mantar ilacı getirttim, en son gelen 2 adet cobra lily'imin köklerine ekmeden önce iyice sıktım, ve şu ana kadar gayet normal gelişiyorlar :)
Ayrıca, aynı mantar ilacı sarracenia'lar ve dionaea'lar (özellikle rhizomları böldükten sonra mantar oluşumunu engellemek için) rahatlıkla kullanabiliyor. Ben saksı değiştirmek veya yeni ekmek için köklerini açıkta bulduğum tüm etçil bitkilerime uyguluyorum, neme lazım.
Bazı ağır mantar türleri için de toz kükürt bulunduruyorum, ama henüz kullanmaya hiç ihtiyaç duymadım.
Etçil bitkilerde asıl mucize ilaç 'provado' aslında. Drosera'ların yaprakları hariç tüm etçil bitkilerde zararlı böcekler için rahatlıkla kullanılabiliyor, kesinlikle her yetiştiricinin elinde bulunması lazım. Dionaea'larınızın yeni çıkan kapanları uçları kemirilmiş/yanmış gibi görünüyorsa provado ile hazırladığınız bir saf su karışımına saksıyı toprağı tamamen batırıp bir süre bekletmeniz yeterli (soil drench).
Şu ana kadar bu ürünlerden farklı bir ürüne ihtiyacım olmadı, ama daha farklı bir probleminiz varsa çözümü için seve seve yardımcı olmaya çalışırım.
Burak.
denizakvaryumu
10-10-2006, 15:35
ETOBUR BİTKİLERDE KULLANILAN İLAÇLAR
Korumanın Captan (mantar için)
Dithane (mantar için)
Toz kükürt (mantar için)
Korumanın DDVK (böcek için)
Decis (böcek için)
Provado ( böcek için)
Dithane ve provado son tahlilde öne çıkan ilaçlar...Her etobur fanatiğinin elinde mutlaka olması gereken iki ilaç....
------------------------------------------
Peki provado da Türkiyede var mı? Toz kükürdü nasıl kullanacağız?
Burak bey,
Ben CP'lerde tabii darlingtonia hariç mantar için Captan kullanıyorum zaten Orchların çökertme hastalığı için evde gereğinden fazla bulunur bende....
insekticide olarak da DDVK veya decis kullanıyorum. özeliklede yeni filizlenen tohumlarda bitkiyi de kemirerek imha etmek sureti ile musalat olan drosophyla melanogaster (sirke sineği) larvalarına karşı? tabii yanında herdaim bir drosera capensis de nöbetçi koyuyorum ancak nöbetçiyi atlatanlar hep oluyor.
denizakvaryumu
12-10-2006, 16:10
.
Yurtdışındaki bir arkadaşım Darlingtonia Californica'larda sıklıkla görülen - ve benim güzelim iki adet cobra lily'imi de kurban alan - bir mantar türü var, bu mantar tam olarak rhizome ve pitcher'ler arasındaki bölgeye yerleşiyor ve bitkinin köklerinden su almasını engelleyerek çok kısa bir sürede kurumasına sebep oluyor. Gerçekten çok kısa bu süre, 1 hafta kadar. Yurtdışındaki bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine 'Dithane' adında bir mantar ilacı getirttim, en son gelen 2 adet cobra lily'imin köklerine ekmeden önce iyice sıktım, ve şu ana kadar gayet normal gelişiyorlar :)
Ayrıca, aynı mantar ilacı sarracenia'lar ve dionaea'lar (özellikle rhizomları böldükten sonra mantar oluşumunu engellemek için) rahatlıkla kullanabiliyor. Ben saksı değiştirmek veya yeni ekmek için köklerini açıkta bulduğum tüm etçil bitkilerime uyguluyorum, neme lazım.
Bu durumda yurt dışından --Dithane--adlı ilacı getiremeyen sarrecenia yı hiç düşünmesin diyebilirmiyiz?
Dithane Türkiyede var denizakvaryumu lütfen netti tarayın.
http://www.syngenta.com.tr/ilaclar.asp?ilac_id=45&sPos=7
Provado'yu Türkiye'de bulmakta zorlanabilirsiniz, ben internet üzerinden İngiltere'den getirttim. Systemic bir böcek ilacı olduğundan uzun vadeli kesin çözüm sunuyor.
denizakvaryumu
18-10-2006, 07:32
arkadaşlar,yeni aldığım sarracenianın torfunda sinek benzeri böcekler gezmeye başladı,sirke sineğinden daha küçük ...bu torfta bozulmanın bir işaretimi yoksa soğanda mı bir bozukluk gelişmeye başladı?
Toprak biti gibi bazen zıplıyan ama genelde çabuk torpağın üzerinde yüriyen batıp kaybolan böcekler ise bahsi geçenler...
esasen bu halleri ile CPlere zararsız böcektir ama yine de DDVK veya decis ile tofu sulayın akşamına tekrardan perkulasyon yapar gibi yıkıayın saksı torfunu.
Sayın denizakvaryumu
bugün itibarı ile ümraniye praktikerde provado GÖRDÜM gözlerimi kamaştırdım ... :eek: :p evet var :rolleyes:
sizin de gözünüz aydın... gerçi ben ihtiyaç duymadım provadoya ben Benomyl arayışındaydım o da orda kalmamışdı... :(
denizakvaryumu
24-10-2006, 23:37
Sayın denizakvaryumu
bugün itibarı ile ümraniye praktikerde provado GÖRDÜM gözlerimi kamaştırdım ... :eek: :p evet var :rolleyes:
sizin de gözünüz aydın... gerçi ben ihtiyaç duymadım provadoya ben Benomyl arayışındaydım o da orda kalmamışdı... :(
Erkan Hocam
bugün kozyatağı Bauhause daydım.
decis-provado vardı...ama captan ve DDVk aldım...Neden provado ????
ve neden benomyl???
ETOBUR BİTKİLERDE KULLANILAN İLAÇLAR
Korumanın Captan ı (mantar için)
Korumanın DDVK si (böcek için)
Decis (böcek için)
Dithane (mantar için)
Toz kükürt (mantar için)
Provado ( böcek için)
Peki provado da Türkiyede var mı? Toz kükürdü nasıl kullanacağız?
Sayın Denizakvaryumu provado ya türkiyede bulunabilirliğini sormuştunuz ya... dün de bende oralardaydım görüncede yazayım dedim.
Benomyl ise Orkidlerde substrat ve köklerin desenfaktosyonunda kullanıyorum yani 0,05'lik bir sulu çözeltiye sokup çıkartıyorum.,
Erkan Hocam
bugün kozyatağı Bauhause daydım.
decis-provado vardı...ama captan ve DDVk aldım...Neden provado ????
ve neden benomyl???
Provado neredeyse tüm etobur bitkilerde kullanılabilecek kadar güvenli ve sistemik bir böcek ilacı, yani uzun vadeli etkisi bulunuyor. Dünya üzerinde etobur bitki besleyen kişilerin çoğunluğunun tavsiyesi.
denizakvaryumu
26-10-2006, 11:19
Provado neredeyse tüm etobur bitkilerde kullanılabilecek kadar güvenli ve sistemik bir böcek ilacı, yani uzun vadeli etkisi bulunuyor. Dünya üzerinde etobur bitki besleyen kişilerin çoğunluğunun tavsiyesi.
Peki mantar konusunda da dithane için çoğunluk kullanıyor diyebilirmiyiz?
Dithane Darlingtonia Californica'daki özel bir tür mantar için bir arkadaşımın tavsiyesiydi; sürekli kullananlar olmakla beraber genel olarak etobur bitkilerde sıklıkla kullanılıyor diyemem.
denizakvaryumu
26-10-2006, 15:15
Dithane Darlingtonia Californica'daki özel bir tür mantar için bir arkadaşımın tavsiyesiydi; sürekli kullananlar olmakla beraber genel olarak etobur bitkilerde sıklıkla kullanılıyor diyemem.
bu durumda Captan ve saf kükürt öne çıkıyor.
Hayır captan sadece orkideler için devamlı elimde olan bir fungizid olduğu için kullanıyorum ancak EBlerde dithane ilk sırada kükürt ise bence bunu unutun derim kükürtün EBlerde kullanımı için ciddi bir kaynak bulamadım. ancak captan da zaralımıdır derseniz buna da %100 hayır diyemem captan zannımca canlı sphagumu öldürüyor....!
denizakvaryumu
27-10-2006, 13:43
"1 lt RO suyuna veya (dest.) 2ml DDVP yeterlidir. bu su ile substratın tüm yüzeyi ıslatılacak şekilde sulanır. ertesi günü saf temiz su ile tekrardan substrat üsten sulanır altından çıkan su dökülür. saksı alışıldığı gibi sulanmaya devam edilir.
Yazın captan kullanımına gerek yoktur ancak hala bir kühflenme veya mantar oluşumu çürüme gözleniyorsa cp bakımında ciddi bir hata yapılıyor demektir."
15-01-2007, 14:07
http://img209.imageshack.us/img209/6092/dsc00362br0.jpg (http://imageshack.us)
http://img214.imageshack.us/img214/7963/dsc00363qx3.jpg (http://imageshack.us)
yurt dışında örneklerine rastladığımız ama Türkiye de olmayan sprey şeklinde böcek ve fungisit ilaçları uygulamada büyük kolaylık sağlıyor..
diyelim bir kaç sinek gördünüz ,enjektörle ilacı çek suya karıştır vs.derdi yok iki fısfıs tamam..
Türkiyede henüz fungusit spreye rastlamadım.... aslında çok büyük ihtiyaç.... bu ilacı üreten veya ithal edenler hem çok büyük bir ihtiyacı giderirler hem de güzel bir kazanç elde ederler,çünkü bu spreyleri alacak olanlar ev kullanıcıları olacak ve hemen hemen herkesin evinde çiçek olduğuna göre...insanlar çok zehirli tozlarla sıvılarla değil, elinin altındaki spreylerle basit ve hemen çözüm arayışı içindeler.
-----------------------------------------------------------------
Arkadaşlar dün yukarda gördüğünüz böcek spreyini satın aldım, aslında güzel bir ürün ,basit pratik...
sorun şurda; Üretim tarihi yok ,son kullanma tarhi yok , üretici firma yok ,etken maddesi yok ,üretim izni vs. yok.
yani ürün pratik olduğu için, bunları da yazmayı gerek görmemişler "bize güvenin spreyi sıkın"diyorlar:D :D
Siz ne dersiniz?Etobur bitkilerde kullanılabilir mi?yoksa çöpe mi atayım?
---------------------------------------------------------------------
hastalıklar için fotolu tanıtım
http://www.littleshopofhorrors.co.uk/customer/pages.php?pageid=12
Sayın denizakvaryumu, siz içinde ne olduğunu bilmediğiniz ilacı alır mısınız? Durum tamamen aynı, içinde ne olduğunu bilmediğiniz bir ilacı kesinlikle hiçbir bitkinize, özellikle de etoburlara tatbik etmeyin derim.
bitkilerime ilaç kullanmak son çare gibi geliyor ama saksılardaki yeşillenme artınca mecburen iki saksıya captan uygulamak zorunda kaldım. burada dozaj hakkında bilgi var ama uygulama sıklığı konusunda bir bilgi bulamadım. kutu üzerinde 7 günde etkisi kaybolur diyor , uygulamayı da 7 gün arayla mı yapmak lazım yoksa etki tamamen geçmeden aynı dozu tekrarlamak mı gerekli?
bir de uygulamayı yaptıktan sonra ertesi gün substrat yüzeyinde yeşil jöle benzeri bir "şey" belirdi. alien salgısı değilse bu nedir bir fikriniz var mı?
Bu yeşillenme torfun alg le kaplanması demek. bunun sebebi ise üst katmanın sphagnumdan arınmış olmasındandır. burda captana gerek vermıydı bilemiyorum. canlı sphagnum bu alg oluşumunu bastırdığından bitkilerin tabii ortamlarında, bataklıklarda böyle bir sorun olmuyor. bu alglerin bitkiye bir zararı da yok. bu alglerin oluşması ise ortamın EB lere uygun olduğunun bir göstergesi. güneş ısı ve su optimal oranlarda...
sağolun üstat,
peki jöleye benzer oluşum neyin nesi?
Alg... bildiğimiz su yosunu. captan ın alge bir etkisi var mı bilmem ancak fazlası sphagnuma zarar verdiği en azından hyocynth kolonilerini bastırıp bir günde ağarıp öldüğünü kendi denemelerimden biliyorum. ama sanırım alg da captanın etkisi ile bir coagulasyona uğrayıp yeşil topak oluşumlar göstermiştir.
denizakvaryumu
31-07-2007, 08:08
http://www.syngenta.com.tr/
Acaba yukardaki linkten seçebileceğimiz ve etobur bitkilerde kışa girerken koruma amaçlı mantar ilacı olarak kullanabileceğimiz --sıvı-- fungusit var mı?
Neden sıvı? syngentha da olan sıvı fungicide'lerden topas uygun değil. Ordan captan veya bulabilirseniz dithane tavsiyemdir.
denizakvaryumu
01-08-2007, 07:43
Neden sıvı? syngentha da olan sıvı fungicide'lerden topas uygun değil. Ordan captan veya bulabilirseniz dithane tavsiyemdir.
İnsektisitlerde şırınga ile çekip uygulamak çok kolay..Captan veya dithane toz olduklarından nasıl ayarlanacak bilmiyorum...siz gram olarak nasıl ölçüyorsunuz?
http://www.syngenta.com.tr/ilaclar.asp?ilac_id=47&sPos=8
Linkteki Quadris adlı fungusit etoburlarda uygulanamaz mı?
Sözünü ettiğiniz mantar ilaçları genelde külleme ve diğer tür yapraklarda görülen mantarlara etkilidir.
EB'lerdeki mantar sorunları çökerten ve kökboğazı çürümelerine yol açan türlerdir. Bu noktada iki şeyi değerlendirmek gerek.
1. Bu mantarlara etkili olmalı
2. EB.lerde phytotoxitite göstermemeli
bu konularda ruhsatlı bir ilaç bilmiyorum ancak dünyada zaman zaman denenmiş ve sonuçları bildirilmiş kısmen deneme yanılma metodu ile kabul görmüş ilaçlardır ki bunu sayın dortyuz de bende burda yazdık. Bu ilaçların dışında bir şey tavsiye etmek mümkün değildir. bence sadece maceradır.
EB'lerin ne kadar hassas olduklarını de göz önünde bulundur isek, sanırım burda onlarla pek bu mantar ilacı konusunda bir pazarlık şansımız yok.
Sıvı ilaçların dozajlaması kolaylığı konusunda haklısınız, ancak bu sorunu başka bir şekilde halletmeniz gerek. ben captanı iki tatlı kaşığı kadarını bir litre su diye tavsiye edebilirim. Ben tartıyorum sizin de böylesi bir imkanınız varsa ne ala... şunu da yapabilirsiniz. bir mesurlu bardağa bir kuyumcu arkadaşınıza 1 lt.lik dozu tartırabilirsiniz. tozun denk geldiği yüksekliği işaretleyip ileriki ilaçlamalarınızda bu mesuru kullanabilirsiniz. (tartım için beşeri ilaç satan eczanere bu konuyu telafuz dahi etmeyin. :D)
denizakvaryumu
01-08-2007, 11:04
.."ben captanı iki tatlı kaşığı kadarını bir litre su diye tavsiye edebilirim."
En kolayı bu yöntem :) Teşekkürler.
Bu kış sarr.excellensler ve vft için yani benim için tamam mı devam mı uygulaması yapacağımdan yani tam manasıyla Ankara soğuğunda etoburları kış uykusuna yatıracağımdan mutlaka captan uygulaması yapacağım...
Geçen kış tam manasıyla bir uyku olmamıştı bu kış da güzel bir uyku olmazsa büyük bir ihtimal ölecekler...
avukatkemal
01-08-2007, 11:50
Kış uykusu ortamını nasıl yaratmayı düşünüyorsunuz Ankara'da? Düşünceniz nedir?
denizakvaryumu
01-08-2007, 12:29
Kış uykusu ortamını nasıl yaratmayı düşünüyorsunuz Ankara'da? Düşünceniz nedir?
Geçen kış pencere limonluğu yapmıştım, torf soğuktan kaya gibi oldu...bitkiler ancak 1 ay uyumuştu ki uykularından kaldırdım...
Bu kış limonluk yapmadan mutfak penceresini yarı açık bırakarak deneme yapacağım, yine de donarlarsa benim için buraya kadarmış deyip bu işi bırakacağım...başka çare aklıma gelmiyor (buzdolabı metodu da captan nedeniyle sağlıklı değil)
krizenten
04-03-2008, 00:47
Praecox hocam sizden almış olduğum droseralarımı çimleme aşamasında daha önce bahsettiğim
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2503&page=17
birkaç farklı yosun üzerindeki denemelerimin sonuçarı aşağıda olduğu gibidir::(
http://i222.photobucket.com/albums/dd22/ssrlk77/Fotoraf495.jpg
http://i222.photobucket.com/albums/dd22/ssrlk77/Fotoraf490.jpg
Yosunların olduğu bölgelerde pudra şekeri gibi birşeyler oluştu.Çimlenen filizlere henüz ulaşmadı ,ama eğer zararlı birşey ise yosunları kaldırmam yeterli olacak mı?
Başkaca yapılması gereken bir ilaçlama gerekirmi?Bu arada yosunların üzerine serpiştirmiş olduğum birkaç drosera tohumu da aynen torftakiler gibi büyümeye devam ediyorlar.Şunu da söylemem gerekiyor;Ara sıra sadece yosunların olduğu bölgeye ,kurumaması için üzerilerine fısfısla yağmurlama yapmıştım.:(
Benim bitkimin yapraklarında kahverengi bir çürüme görmüştüm sonrasında ise birkaç yaprakta daha kararmalar oldu ve yeni çıkan kapanında yaprağının yarısı sanki yenilmiş gibi duruyor.Birkaç gün öncede balkonda küçük sinekler uçuşmaya başladı ve oldukça fazlaydılar.Toprağın bazı bölgelerinde de beyaz küflenme gibi birşeyler var.Acaba bunlar sirke sineklerinin yaptığı birşey mi? Forumda DDVK isimli bir ilaçtan bahsediliyor.Bunu mu almam gerekiyor? Bunu alırsam ne şekilde uygulamam gerekiyor,forumda tam olarak anlamadım yardımcı olursanız sevinirim.
avukatkemal
22-03-2008, 16:34
Resim imkanın varsa daha iyi olur..
sayın alpii
hiç bahsettiğiniz boceklerden gördünüz mü? Balkonda gördüğünüz sinekler başka bitkiden gelmiş olabilir. bitkinizin saksısını daha derin bir kabın içine oturtup, dış kabın içine toprak seviyesinin biraz üstüne kadar su dökün, böcek varsa yukarı çıkacaktır. sonuçta DDVP çok zehirlidir bitkinize daha kotusu kendinize zarar verebilirsiniz.
Evet gördüm 3-4 mm'lik sinekler bende başka bitkiden gelme ihtimaline karşı normal sinek ilacını balkona uyguladım.Yalnız dediğiniz uygulamayı anlamadım.Saksıyı ve dışındaki su olan kabı ile birlikte mi başka bir kaba koyup içine su koyayım?
avukatkemal
23-03-2008, 13:12
Bence bu aşamada paniğe gerek yok.. o kadar kararma olabilir..yeni yapraklar çıkıyormu, köklerin durumu nasıl? devamlılık arzederse bi daha görüşelim :)
Resimdeki bitkide önceden çiçek çıkartmaya başlamıştı ondan sonra bir gerileme oldu yani kapan çıkartmamaya başladı.Ancak şimdi dipte görünen 2 tane yaprak mevcut.Köklerin durumunu öğrenmem için bitkiyi çıkartmam mı gerekiyor zarar vermez mi?
sayın alpii
saksıyı içi su dolu olan ikincil yüksek bi kaba oturtsanız da olurdu lakin taşma sorunu olmasın diye suyu sonra koyun demek istemiştim, anlatamadım afedersiniz.
DDVP uygulamasını da bu şekilde yapın eger yapacaksanız,ama dionea da gövde ve kapanlara su gelmesi cok istenen bir durum değil bence, o yüzden dikkat ediniz?
fısfıslamayla ve yapraklara da uygulamaya gerek yok. sonuçta böceklerin olduğu kadar bitkinin de zehirlenme riski var :S
Peki şuan DDVP 'yi uygulamalımıyım yani çokta aceleci davranmayayım diyorum çünkü söylediğinze göre zararlı bir madde.Peki ne zaman uygulamam gerekir?Yani tüm yapraklarda bu gibi bir sorunla mı karşılaşırsam DDVP'yi uygulayayım?
hafif bir uygulama yapabilirsiniz
ama bence once dediğimi yapın ve su yuzunden topragın ustune çıkan zararlıları bir görün.
zaten grup halinde bir yere toplanacaklar bayağı miktarda var ise hoplayıp zıplıyorlar da...
uygulamayı da aynı şekilde yapabilirsiniz, tabi daha sonra yine bu uygulamayla ilaçtan arındırmanız gerekiyor toprağı.
yani 3-4 kere, bayağı zahmetli değil mi? :)
avukatkemal
23-03-2008, 17:50
İlaçlama son çare olarak kullanılır..Bence de acele etmeyin..Ve bitkinin kökünü çıkarmayın..
Sayın Gundam;
Bahsettiğiniz uygulama bu tarz birşey olsa gerek.Peki bunu ne kadar bu şekilde tutacağım? Ayrıca toprağa deyen kapanlar var onları nasıl sudan yüksek tutacağım?
açıkçası 100 puanlık soru...
bu konuda sorumluluk alamam,
ama resimde 14 gorunen kapan saydım. Sizin bitkinizde ise 4 adet var.
sayın alpii
resimle anlaşılabilir umarım,
aşağıda da uygulamadan geriye kalanlar görülebilir...
Sayın gundam;
Teşekkürler gayet iyi anladım.İkinci resimdede görüldüğü gibi oldukça işe yaramış görünüyor.Ancak tek bir sorum var bu uygulamayı yaptık,ne kadar bu şekilde kalacak?Yani su dolu şekilde kalma süresini nasıl ayarlıyacağız o larvalar çıkana kadar mı?
Şimdiden teşekkürler...
krizenten
10-04-2008, 17:13
Praecox hocamdan bir ay önce aldığım royal red imin bazı yapraklarının kenar kısımlarında sanki ezilmiş gibi bir görüntü oluşuyor ve belli bir süre sonra yaprak çürümeye başlıyor.Hocamın dediğine göre bunlar dormancy i geçirdiği yaprakları.Orta kısımdan yeni kapanlar geliştirmeye de devam ediyor.Bu ezilmiş görüntüler için endişelenmem doğrumu.Bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.:(
http://i284.photobucket.com/albums/ll12/susurluk/preacox2.jpg
http://i284.photobucket.com/albums/ll12/susurluk/preacox1.jpg
avukatkemal
10-04-2008, 18:00
Aynı durum benim 2 vftde de yaşanıyor.. sürekli yenileri çıkıyor ancak bir süre sonra kararmaya başlıyorlar.. ben güneşten şüpheleniyorum ama bilemiyorum.. kök sağlam çünkü sürekli yeniler geliyor.. belki de dormansi kaynaklıdır.. bilemiyorum..
Bende de aynı sorun var.Kapan oldukça sağlam ancak yaprağı kararmaya başlıyor.Ayrıca bazı kapanlarımda kendi kendine yavaş bir şekilde kapanıp açmıyorlar.Bunun nedeni ne olabilir?
sayın alpii
o kapanıp açılmayan yapraklar ömrünü doldurmuş yapraklardır, büyük ihtimalle.
tabi kök sistemini oynattıysanız yapraklar tetik gibi geriye (toprağa doğru) çekiliyorlar, gerinme hareketi yaparcasına.
krizenten
12-04-2008, 18:36
Aynı durum benim 2 vftde de yaşanıyor.. sürekli yenileri çıkıyor ancak bir süre sonra kararmaya başlıyorlar.. ben güneşten şüpheleniyorum ama bilemiyorum.. kök sağlam çünkü sürekli yeniler geliyor.. belki de dormansi kaynaklıdır.. bilemiyorum..
Kemal bey sizinkiler güneşten ise,benimkinde olmaması gerekir.Ben akvaryum ortamında ışık sağlıyorum kendilerine en az 10 saat.Problem ışık kaynaklı değil gibi geliyor bana.:(
Bu forumdaki arkadaşların en azından biraz olsun diğer bitkileri de gözlemlediğini varsayıyorum. Şöyle ki siz hiç bir bitkinin açtığı yaprağın sonsuza dek sağlam kaldığını gözlemlediniz mi? Hayır! er **** geç ömrü dolan yaprak ölür. Peki siz hiç ölen bir yaprağın pat diye bir saat içinde sarardığını, karardığını ve/veya kuruduğunu gözlemlediniz mi?
Bunun cevabı da elbetteki hayır!
Yapraklar nasıl ölürler? Yer yer başlıyan lokal sararmalar solmalar tüm yaprağı sarar kızarır vede bir hafta içinde de kararır veya kahverengiye döner kurur.
Sonbaharda ağaç yapraklarına bir bakın... gözlemleyin... eminim çoğu doğa sever bitki sever bunu farketmiştir. Hatta yazın ortasında dahi bazı yaprakların kuruduğu döküldüğü gözlemlenmiştir.
Hal böyle iken sonuçta normal bir bitki olan EB'lerde durum neden farklı olsun?
Kapanının sineği kaptığı hızı ile kararması mümkün olabilir mi? Bu kadar aydır baktığınız bu bitkide de hiç böyle bir şeye tanık oldunuz mu?
Hayır!
Öyleyse nedir bu panik? Sakınan göze çöp kaçması gibi bir muhabeten maada Kedi baktığı uzvunu yara sanmış gibilerden gereksi bir panik yaratılıyor vede bu panik burda çok tekrarlar oluyor...
Pimpirikli olmanın gereği yok forumu bu bağlamda da gereksiz işgale gereksiz panik yaratmaya gerek yok.
Bu biraz da yaşlı insanlarda olan bir tür hypochonder semptomuna benzettim. Biri çıkar bugün başım ağrıyor der diğerleri adeta bir üstünlük yarışına girer vede diğerlerini esasen kendi başının çok daha fena ağrıdığı iknası yarışına girer...
Bu yarışın sonucu eminim tüm o yaşlıların başı da en geç o konuşmalardan sonra psychosomatik olarak da ciddi ciddi ağrımıya başlar...
Ya da sakınılan göze çöp kaçar da denebilir.
İyi şeyler konuşursanız iyi şeyler olur bu bitkilerde de çok değişik değil bitkide devamlı bir araz bir hastalık ararsanız vede bitkim ölüyor gibilerden felaket tellalciliği yaparsanız emin olun er **** geç o olay başınıza gelir...
saygılar.
muratcan
13-04-2008, 17:57
Arkadaşlar ben Antalya' da oturduğum için vft imi bir türlü kış uykusuna yatıramadım. Sadece gelişimi biraz yavaşladı o kadar. Şimdide kapan gibi bişi çıkarıyor ama tam anlamadım galibağa çiçek açıcak ve tohum vericek;) ancak doğru düzgün kış uykusuna yatmadı ve çokta fazla sinek yiyemiyor sizce ne yapmam lazım.
Bu arada saksısını büyütmek istiyorum acaba tam zamanı mıdır şimdi?
Geçen sene yazın değiştirmiştim saksısını ve çok büyümüştü bir anda(ben vft imi koçtaştan aldım az kapanı vardı ölmek üzere gibi duruyordu) ilaç falanda atmadım hiç, forumdaki konuları okudum birkaç tane ilaçtan söz ediliyor ancak anlamadım hastalandığındamı atacağız sadece. Birde ben o ilaçları nereden temin edebilirim?
işte resimler:
http://img364.imageshack.us/img364/9641/img1275ip2.jpg
http://img385.imageshack.us/img385/6829/img1277ov1.jpg
avukatkemal
13-04-2008, 18:26
Vftniz çiçek akıyor sankim :D Bence çok bekletmeden kesin.. Saksı da iyi gibi, bir süre daha idare eder gibi yeni ektiyseniz.. İlaçlamaya da gerek yok eğer hastalık belirtileri görmediyseniz..
muratcan
13-04-2008, 18:31
Kesmezsem ne olur hocam yani bitki için bir zararı olurmu?
Hastalık demişken ilk resimde sağ üstte yerdeki büyük kapanda küf var sanki, **** ne o?
Tam nasıl kesmek lazım ucundanmı kökünden mi kesmeliyim? Aslında ben tohum almak istiyorum ama nasıl alacağımı da bilmiyorum.
varbanik
13-04-2008, 19:49
aslına bakarsanız bende bu bitkiler konusunda acemiyim ama en iyi bildiklerim arasında çiçeklenmenin bitkiye gereksiz güç harcatarak zayıf düşürdüğü böylece kapanlar zayıf ve cılız olur.o beyaz kısmın üstüne birkaç damla su damlatırsan geçer bence çünkü ben birkeresinde öyle geçirtmiştim.tabi tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir.
varbanik
13-04-2008, 19:51
çiçek sapını tam dipten kes.
Kesmezsem ne olur hocam yani bitki için bir zararı olurmu?
Kesmezseniz vebanik'in de dediği gibi bitkiniz güçsüzleşir ve belkide bitkinizi kaybedebilirsiniz.
Çiçek açtırsanız bile tohum almanız garanti değil zaten.
İyisimi bitkinizi yormadan çiçek sapını kesmek.
varbanik
13-04-2008, 20:10
foruma bakmak gerekiyor biliyorum ama ben bulamadım torfun vft nin kapanlarına bulaşması daha doğrusu kapan filizlerinin çıktığı orta kısmının üstünü kapatması bitkiye bi zarar verirmi
krizenten
14-04-2008, 01:27
Öyleyse nedir bu panik? Sakınan göze çöp kaçması gibi bir muhabeten maada Kedi baktığı uzvunu yara sanmış gibilerden gereksi bir panik yaratılıyor vede bu panik burda çok tekrarlar oluyor...
Valla hocam soldan kalkmış galibaa...:D
muratcan
14-04-2008, 13:40
Sağolun arkadaşlar hemen çiçek sapını kesiceğim zira ölmesini hiç istemem varsın 1 sene tohum almayayım.
Bir sorum daha var benim vft im tek köktü ama birgün bir baktım saksıda yanyana 2 tane var dipdibeler bunlar aynı bitkimi yoksa yavrumu vermiş? Vft ler böyle kökten yavru verirmi?
Ben saksı değiştirirken o kısmı ayırsam ayrı bir saksıya diksem yaşarmı sizce?
varbanik
14-04-2008, 15:35
vft yavru vermiştir büyük ihtimalle ayırırsan yaşar tabi
muratcan
15-04-2008, 17:29
Nihayet vft imin saksını değiştirdim yavrusunuda ayırdım ama galiba perliti biraz fazla koymuşum toprağa üstten biraz bastırınca kuru gibi çıtır çıtır ediyor hatta, sorun olur mu fazla perlit koymak?
varbanik
16-04-2008, 15:47
1:1 oranında uygundur.
muratcan
20-04-2008, 13:37
bende öyle yaptım zaten hocam umarım birşey olmaz sanki hastalandı gibiler ilk defa böyle birşey oldu resimlerini koyuyorum acabağa bu bir hastalık mıdır yoksa saksı değiştirirken yapraklara safsu değmiş olabilir ondan olurmu?
http://img187.imageshack.us/img187/9022/img1361mb7.jpg
http://img166.imageshack.us/img166/6876/img1363ra9.jpg
muratcan
23-04-2008, 12:00
Arkadaşlar birisi soruma cevap verebilir mi? Gün geçtikçe dahada kötü oluyor bitkim
O yapraklar ölüyor. bunlar eski yapraklar ise bu normal bir durum. Bir zaman sonra da kararıp kuruyacaklar. Önemli olan yeni ve sağlıklı yapraklar açması.
Bir de yeni saksı değişimi yaptığınızı göz önünde bulundurursak bu da doğal demektir. Bitkinin kendini toparlaması belli bir zaman alacaktır. Artık yaprakları ıslatmamıya özen gösterin. Ve bol güneşli bir yere koyun.
huzunperest
19-06-2008, 16:19
çok güzel
saydemir
07-03-2009, 09:18
Kış dönemi boyunca açık balkonda baktığım purpureamın dormancy sonrası saksı değişimini yaptıktan sonra yapraklarının üzerinde bu böceklere rastladım. Bunlar kabuklu bit midir? Ne önlem almam gerekir? Diğer bitkilere de bulaşabilir mi bunlar?
Teşekkürler.
Evet saydemir,
kabuklu bit. sistemik bir ilaç kullanın, tercihan provado veya confidor gibi su ile emulsyon yapabilen yağlı nonionik aktif maddeliler.
bende de yazın oluyordu üstelik içerideyken.provado kullandım bir kaç kez.sorun kalmıyor o zaman.
saydemir
07-03-2009, 16:44
Provado yok elimde mospilan var, onunla bir deneyeyim o zaman. Sağolun.
Provado yok elimde mospilan var, onunla bir deneyeyim o zaman. Sağolun.
Mospilan yanılmıyorsam suda emulsyon yapmadan eriyen bir tuz. Confidor ve/veya Provado ise aktif maddenin emulgatörlü yağlı çözeltisi suda emulsyon oluşturan türden ilaçlar tercih edin.
Kabuklu bite bu tarz yağ su emulsyonu ilaçlar daha etkin olabilirler. Yağlı (lipophil aktif maddeler emulgatörün ve yağın etkisi ile kabuklardan daha sağlıklı bir penetrasyon sağlarlar. Diğerleri genelde HCl tuzları olduğundan vede imid sınıfı bileşenler bazik olduklarından EB lerde sorun olabilirler. Provadonun yaprağa tutunması ve sistemikliğinin etkisini gösterebilmesi açısından da en uygunudur. Yaprak emilimi uzun süre kaldığından daha etkin olur.
dronewerq
21-05-2009, 08:43
Merhaba geçenlerde saksıda torfun içinde yarı saydam minik solucanlar gördüm ve acaip tırstım:SBu solucanlardan nasıl kurtulabilirim?Droeseralara ve VTFlere zararları varmıdır?
avukatkemal
21-05-2009, 08:46
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5905
Bu link yardımcı olabilir belki..
Bonsaiforever
28-11-2009, 21:07
Arkadaşlar benimde droseramda unlu, pamuklu bit var. İnternetten mospilan aldım. Mospilan'da Provacodaki gibi saksıyı ilaçlı suya batırarakmı yapılması gerek? Ayrıca bu unlu bit nasıl bulaşır ya, balkonumdaki bitkimde vardı ama evin içine nasıl gelebilmiş hiçbir fikrim yok yani :/ Droseramı karantinaya alayımmı sizce diğer EB'lerimden uzak bir yeremi koyayım?
Bonsaiforever
29-11-2009, 13:33
Arkadaşlar bu ilaç ister istemez bitkiyi strese sokacaktır diye düşünüyorum. Henüz çok ilerlemiş değiller köke yakın 7-8 tane ufak bit var. Ben görebildiğim unlu bitleri cımbızla alsam sonra bitkiyi saf suya batırsam bir işe yararmı sizce? Deniyim mi sizce?
querelle
29-11-2009, 15:15
Yeterli tecrübem olsa kendim birşeyler yazardım ama zaten uzman Praecox ve diğer bilgili arkadaşlar gereken yorumları yapmışlar.
Şimdi onların kendilerini tekrarlamalarını beklemek yerine önceden yazılanları okursanız (zaten hepsi aynı bölümde, bulmakta zorlanacağınızı sanmam) bence vakit kaybetmemiş olursunuz.
Gelişmelerden bizi haberdar edin olur mu; ben henüz böyle bir problem yaşamadım ama ilerde yaşarsam bilgim olmuş olur.
Kolay gelsin...
Bonsaiforever
29-11-2009, 19:06
Saydemir Bey'le özelden iletişime geçip hallettim. Kendisi suya batırma işleminin kurt problemi için olduğunu, bit için mospilanı azcık köke döktüğünü ve yapraklara fıs fıs yaparak problemi çözdüğünü söyledi...
Kendisine tekrardan teşekkür ederim.
querelle
30-11-2009, 00:16
Ben de bir adet Mospilan edineyim o zaman, eminim ilerde benim de ihtiyacım olur. Bilgilendirme için teşekkürler.
codgervural
30-11-2009, 15:31
öncelikle hepinizin bayramını kutlarım
benim drosera indicalarımda ortadan çürüme var.bitki ilk başta bu yumuşayan yerden (orta bölüm)bükülmeye başlıyor sonrada çürüyor ilk bitkide çürüyen yerden kesip üst parçayı yeniden diktim ama her iki bölümde soldu.bu hastalığı bilen varmı acaba?
kabuklu bit benim purpurealarda cok oluyor.. yani 3,4 ay ara ile oluyor.Bayern'in provado ve fungus fighter ilacları var.. 2 sini art arda kullanmam bir sorun yaratir mi?
Önce provado'yu tatbik edin. Bir hafta 10 gün gibi sonra Systhane (fungus fighter) tatbik edersiniz. Her ikisi de sistemik olduğundan 3-4 ay etkisini sürdürebilir.
Bir dahaki vegetasyon başlangıç ayında ilaçlamanın tekrarlanmasında fayda var, mart nisan ayı gibi.
Sarrlari altı kapali bir saksıya koyacağim.Peki ilaçlama işi nasil olacak? Normalde su dolu bir kaba oturduyorduk saksıyı altı delik olduğu için. Bu sefer yukaridan bir boru yardimiyla sulanan bir sistem deniyeceğim.İlaçlama yaptiktan sonra süzmek gerekir mi?
Bu tarz kapalı sistemler sorunlu olabiliyor. Kontaminasyon riski çok açık olduğundan altta hızla anaerob, kokuşma çürüme başlıyor.
Kap yeterince büyük ise bu oran daha düşüyor. yine de hydroponik saksılardaki gibi zarflı bir düzenek düşünmek iyi olur.
Bir de bu gibi kapalı deliksiz zarflarda su rezervi oluşturmanız şart alt kısımda.
Bahçelerde oluşturulan büyük suni EB bataklıklardaki gibi alt katmanda su rezervuarı olmalı.
Merhabalar yaklaşık 2 aylık VFT'min toprağında bugün 2-3 mm uzunluğunda siyah solucan-kırkayak benzeri bir böcek gördüm ben onu farkedene kadar torfun içinde biyerlere saklandı yüzeyde başka görmedim torfuda pek kurcalamak istemedim bitkiler çok genç olduğu için zarar vermekten korktum, bu böcek ne olabilir? bahsettiğiniz ilaçlardan hangisi işime yarayabilir?
verdoque
15-06-2010, 09:13
Tamamen suya batırıp boğulmasını ya da yüzeye çıkmasını sağlayabilirsiniz.
doganmustafa
28-05-2021, 13:53
Merhaba, konu hakkında yazılanlar baya eski tarihli görünüyor. Güncel ilaçlar hakkında tavsiyelere ihtiyacım var. Saksılardan birinin toprağında şeffaf larvalara rastladım, diğer bir saksıde ise yeşil jölemsi (alg sanırım) şeyler oluşmuş. Tavsiyeleriniz nelerdir
10 yıla yakın zamandır Venus sinekkapan besliyorum ama son bir yıldır sinekkapanlarımda kapan oluşumu gecikiyor veya sanki dalgalanmış gibi deformasyon oluşuyor
alınması gereken ilaç forumun başında belirtilen Provado mudur nereden alabilirim İnternette bulamadım
Provado ise görseli internette aşağıdaki gibi bir şey buldum bu mudur?
https://www.landscapedepot.ie/wp-content/uploads/2012/05/provado-ultimate-bug-killer.jpg
Provadonun içeriğinde Imidacloprid ve Beta-cyfluthrin var bu etken maddeye sahip tarım ilaçları ülkemizde satılıyor. Bu ilaçları alsak provadonun içerdiği kadar etken maddelerden karıştırsak, provado yerine kullanabileceğimiz bir ilaç elde etmiş olur muyuz?
Provadonun içeriğinde Imidacloprid ve Beta-cyfluthrin var bu etken maddeye sahip tarım ilaçları ülkemizde satılıyor. Bu ilaçları alsak provadonun içerdiği kadar etken maddelerden karıştırsak, provado yerine kullanabileceğimiz bir ilaç elde etmiş olur muyuz?
Evet benim de alternatif bir ilaca acil ihtiyacım var kökten ayırdığım bir venus bitkimi kaybettim.Acil ilaç lazım.
Deneyimi olan üyelerimiz özellikle Ankarada olup ilaç satan yer önerebilen bir hobici var ise çok hora geçer
Aslında Sn. Doku_Kültürcü bu şekilde ilaç hazırlayıp hazırlayamayacağımız hakkında fikrini dile getirse çok iyi olur;)
Evet benim de alternatif bir ilaca acil ihtiyacım var kökten ayırdığım bir venus bitkimi kaybettim.Acil ilaç lazım.
Deneyimi olan üyelerimiz özellikle Ankarada olup ilaç satan yer önerebilen bir hobici var ise çok hora geçer
Sn. ootkn bu konunun ilk sayfasında, yazım yanlışı nedeni ile DDVK olarak yazılan ilaç aslında DDVP dir. DDVP sorun bence tarım ilacı bayilere.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.