PDA

View Full Version : Organik gübre yapımı




mtugrul33
30-04-2010, 13:32
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.




mtugrul33
03-05-2010, 13:18
ŞELATLI YAPRAK GÜBRESİ NASIL İMAL EDİLİR?

150 gr. Bakır sülfat(malakit)+10 gr mangan+Limon tuzu 25 gr.+825 ml.su bir karıştırıcı mikser içerisine ilk önce su konur.sonra bakır ilave edilerek karıştırılır.sonra mangan eklenerek karıştırmaya devam edilir.son olarak da limon tuzu konarak karışımın PH derecesi 5-6 aralığnda olması sağlanır.Burada gübrenin şelat formunu sitrik asit(limon tuzu) sağlamaktadır.Şelatlı gübre bitki tarafından hemen hemen her ısıda kolayca emilimi sağlamaktadır.
Bu gübrenin bu günkü piyasa fiyatı yaklaşık 40 ile 70 lira arasında değişmektedir.Amatörce yapacağımız bu yaprakgübresinin malzemelerini tüm kimyasal tedarikçilerden kolayca ulaşabilirsiniz.Bunun maliyeti size 5 tl den daha ucuza mal olur.

M_GULAN
04-05-2010, 06:56
bilgi için teşekkürler ,
ilk tarifi hangi bitkilerde kullana biliriz sıkıntı olmaz degilmi

orgub organik
04-05-2010, 16:13
pardon ama ben bu işin icindeyim merak ettiğim icin bir sorum olacak. bu tarifin icinde organik gubreyı gubre yapan organik madde ve humik+fulvik asit nerde ???? map-potas-lımon tuzu -seker bu tür ürünlerin icinde var deme sakın:):):):). sen iyi bir gubre yapabilirsin ama adı organık değil kardeşim .yanlıs bilgi vermeyın

mtugrul33
06-05-2010, 08:15
Sn orgub organik
sanırım yazımı dikkatli okumadınız.ben o tarifte ev bitkileri için sıvı gübreden bahsediyorum.
Ama size çalıştığım organik gübre tarifini vereyim:

1.%40 veya %60 lık leonarditten250 gr,2.potasyuh hidroksitten 50 gr,
3. 700gr su ile 100 gr melası ıstıcılı bir kazanda aşağıdaki sırada karıştıralım.
önce kazana su,potasyum hidroksit ,melas ve leonardit konur.bu esnada kazanda yaklaşık ısı 65 dereceye kadar çıkar.kazandaki materyaller 80 derece ısıda 5 saat kadar karştırılır.daha sonra karışım yarım saat kadar dinlenmeye alınır.çok az bir tortu dibe çöker.diğer kısmı bidonlara alarak kullanabiliriz.
Yukarıdaki şekilde hazırladığım organik gübre çalışmasını antalya labene numunesini yeni gönderdim.sonuçların gelmesini bekliyorum.organik gübre yapımı ile ilgili herkesle bilgilerimi paylaşmaya hazırım.yanlış anlamalardan ben sorumlu tutulamam.ben jeolog olmamın yanında 14 yıllık bir köy öğretmeniyim.insanlara dürüstlüğü ve eşit paylaşımı öğretmeye çalışıyoruz.
Saygılar sunarım.

mtugrul33
06-05-2010, 09:12
Sn m.gulan
ben bunu bu yıl çilekte denedim.özellikke çiçeklenme ve meyvenin büyümesinde gözle görülür bir fark oluyor.ayrıca sebzelerde döl tutumu ve büyümede etkili oluyor.ben açık alanda geçen yıl domates,biber ve salatalıkta kullandım.tavsiye ederim.

mtugrul33
06-05-2010, 09:32
Kompost gübre yapımı(amatörce):
Gerekli malzemeler:
1.yeşil veya kuru otlar,ağaç dalları
2.çiftlik gübresi(küçükbaş veya büyükbaş hayvan gübresi olabilir)
3.taşlarından arındırılmış(elenmiş)toprak

yapılışı:

Bahçenizde bulunan her türlü yeşil veya kuru otlar,ağaç dalları ve benzeri materyalleri bir kesici malzemeyle küçük parçalara ayırınız.
Temiz bir zemin üzerine önce bir tabaka halinde otları seriniz.bunun üzerine bir tabaka yanmış çiftlik gübresi veonun üzerine de elenmiş toprağı bir tabaka halinde sereriz.elimizdeki malzemenin miktarına göre bu serme işlemlerini sürdürerek bir yığın oluştururuz.bu yığının üzerine bir damlama sulama hortumunu yerleştirerek kompostun ihtiyacı olan suyu veririz.yığın hava almayacak şekilde bir naylon(plastik örtü)ile kapatılır.daha sonra 10 gün arayla karışım ters yüz edilecek şekilde karıştırılır ve nemi kontrol edilir.bu aşamada aşırı sulamadan kaçınılmalıdır..kompostlama süresi yaklaşık 3 ay kadar sürer.3 ay sonunda tamamen organik olan ve atıl durumdaki malzemelerden yapılmış bir gübre elde edilmiş olur.bu gübreleri her türlü bahçede humus desteği olarak verebilirsiniz.hümik asit bakımından oldukça zengin bir malzeme ellde edilmiş demektir.

Biz köy okulumuzda öğrencilerimizle birlikte atıl durumdaki muz koçanlarından ve otları kullanarak benzer şekilde kompost gübresi yaptık.bu malzemeleri okul bahçemizdeki ağaçlara vereceğiz.

Saygılar sunarım.

epsody
11-05-2010, 06:28
Sn m.gulan
ben bunu bu yıl çilekte denedim.özellikke çiçeklenme ve meyvenin büyümesinde gözle görülür bir fark oluyor.ayrıca sebzelerde döl tutumu ve büyümede etkili oluyor.ben açık alanda geçen yıl domates,biber ve salatalıkta kullandım.tavsiye ederim.
Arkadaşım mtugrul, sitemizde yenisin önce hoş geldin diyelim de iyi bir başlangıç olsun, samimi açıklamalarınla açmış olduğun bu konu başlığında seni tebrik eder kutlarım, arkadaşım senin çalışmalarına benzer bir çalışmalar içinde olduğumdan sizin çalışmalarınız benim çalışmalarla örtüşen yanlar gördüğümden birbirini destekler olması bakımından bende size kendi çalışmalarımı belirten başlıkların linklerini sunarak kendimi tanıtmak istedim,
tüm samimi dileklerimle çalışmalrınızın devamında başarılar dilerim,sevgiyle kalın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14321
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15147
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14353

acemi_caylak
17-05-2010, 12:39
Yukarıdaki şekilde hazırladığım organik gübre çalışmasını antalya labene numunesini yeni gönderdim.sonuçların gelmesini bekliyorum.organik gübre yapımı ile ilgili herkesle bilgilerimi paylaşmaya hazırım.yanlış anlamalardan ben sorumlu tutulamam.ben jeolog olmamın yanında 14 yıllık bir köy öğretmeniyim.insanlara dürüstlüğü ve eşit paylaşımı öğretmeye çalışıyoruz.
Saygılar sunarım.

Sn. Mtugrul33,

Laben'den analiz sonuçları geldi mi acaba?

mtugrul33
20-05-2010, 08:33
Sn.Acemi Çaylak
Sonuçlar henüz gelmedi.Gelince burada sizlerle paylaşacağım.Saygılar sunar ilginize teşekkür ederim.

fikirci
15-06-2010, 11:30
ORGANİK???
verilen formuller mtugrul33 unkü hariç evde kimyasal gubre nasıl yapılır tarifleri. Organiğin tanımı ev yapımıyla karıstırılmamalı. Bilgilere diyeceğimiz yok ancak tanımlama hatası var. Bu durumda MCGAYVER DE ORGANİK CASUS OLUYOR:=)

gunesgozde
25-06-2010, 00:23
Yemek tarifi gibi çok enteresan... :)

Halil Önen
01-07-2010, 21:47
Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

Evet hocam,

okullar kapandı ve tatili fazlasıyla hakettiniz.:)

newlineweb
12-07-2010, 12:17
Tebrikler, çalışmalarınızın devamını dilerim çok faydalı oldu.

omrfrk
12-07-2010, 20:04
mono amonyum fosfatı nerden bulabiliriz bir bilginiz var mı ?

ortanca
13-07-2010, 11:15
Arkadaşlar biz bu malzemeleri temin ederken
yanlış anlaşılıp takibe falan alınmayız değilmi?
gübre nitrat falan başka kötü şeylerin yapımında da kullanılıyormuş bildiğim kadarıyla..
Ben yine gidip Beykoz dan sıfır risk doğal gübremi alayım..
saygılar..

arb73
14-07-2010, 12:16
Bu başlık için çok hatalı bir tanımlama.Bunun neresi organik Allah aşkına. Başlık `Organik Gübre` içeriğine bakıyorsunuz kimyasal dolu birbirine tamamen zıt.

Halil Önen
18-08-2010, 12:12
Organik gübre yapacağım;

1) Yanmış keçi gübresi (aslında biofarm harika olurdu) + klino (umdemin) +leonardit (bio/golt olabilir) karıştıracağım. (oranları bende gizli):)

2) Samanı EM ile aşılayıp ve kurutacağım. (Saman kepeğe göre çok ucuz)

3) Çay atığını (kuru fomda) Mikoriza mantarları ile aşılayacağım. (Ormanlık alandan, iğde ağacından ve bakla tarlasından temin edeceğim) (Bu iri kepekte olabilir, ama kuru cay atığını bedavaya bulurum, olur mu acep?)

4) Üzüm suyunda yapılan mayayı sıvı forma getireceğim.

5) Deniz yosunundan _esmer şekerli _çay yapacağım.:)

6) Isırgan otu+ pekmezden enzim yapacağım.

7) Granür küküt +yanmış odun külünü karıştıracağım.

8) Biraz solucan gübresi olamazasa olamaz...

Şimdi tüm kalemleri karıştıracağım ve 1/ 1000 gibi EM ile kompostlayacağım.

Bu yığınının üzerine _yanlarından açık kalması şartı ile_ naylon ile kapatacak ve beyaz küflerin oluşmasını bekliyeceğim.

Bu karışımı toprağa (tarlaya) atacak ve rotil ile karışımını sağlayacağım.

Sebze dikeceğim.

Damlamadan 1/1000 gibi EM vereceğim.

Şimdi; eğer nematot ve canavar otunu da yenersem :) bu benim için önüne kocaman 'D' konmuş evrim dmektir.:)

Ne dersiniz?:)

acemi_caylak
18-08-2010, 12:46
Organik gübre yapacağım;

1) Yanmış keçi gübresi (aslında biofarm harika olurdu) + klino (umdemin) +leonardit (bio/golt olabilir) karıştıracağım. (oranları bende gizli):)


Halil Bey,

Bu karışım süper olacak gibi. Ben olsam yanmış keçi gübresini tercih ederdim. Bu yıl biofarm kullandım ve hiç memnun değilim. Fermentasyonu bitmemiş ürünü piyasaya sürüyorlar, ya da en azından benim aldığım Gaziantep/Oğuzeli bayisindeki ürün bu şekildeydi.

Adını şimdi anımsayamadım. Ayhan Bey'e sorarsanız (ya da akşama broşürlere bakarak ben söylerim.) Tarla Günleri'nde tanıştığımız bir üretici vardı. Türkiye'de kan karıştırılmış tek kompostu kendilerinin ürettiğini söylüyordu. Ondan olsa iyi olurdu.

Halil Önen
18-08-2010, 13:22
Organik gübre yapacağım;

1) Yanmış keçi gübresi (aslında biofarm harika olurdu) + klino (umdemin) +leonardit (bio/golt olabilir) karıştıracağım. (oranları bende gizli):)

2) Samanı EM ile aşılayıp ve kurutacağım. (Saman kepeğe göre çok ucuz)

3) Çay atığını (kuru fomda) Mikoriza mantarları ile aşılayacağım. (Ormanlık alandan, iğde ağacından ve bakla tarlasından temin edeceğim) (Bu iri kepekte olabilir, ama kuru cay atığını bedavaya bulurum, olur mu acep?)

4) Üzüm suyunda yapılan mayayı sıvı forma getireceğim.

5) Deniz yosunundan _esmer şekerli _çay yapacağım.:)

6) Isırgan otu+ pekmezden enzim yapacağım.

7) Granür küküt +yanmış odun külünü karıştıracağım.

8) Biraz solucan gübresi olamazasa olamaz...

Şimdi tüm kalemleri karıştıracağım ve 1/ 1000 gibi EM ile kompostlayacağım.

Bu yığınının üzerine _yanlarından açık kalması şartı ile_ naylon ile kapatacak ve beyaz küflerin oluşmasını bekliyeceğim.

Bu karışımı toprağa (tarlaya) atacak ve rotil ile karışımını sağlayacağım.

Sebze dikeceğim.

Damlamadan 1/1000 gibi EM vereceğim.

Şimdi; eğer nematot ve canavar otunu da yenersem :) bu benim için önüne kocaman 'D' konmuş evrim dmektir.:)

Ne dersiniz?:)


Yukarıda ki 1. maddeki karışıma yarı yarıya kurumuş su mercimeği karıştırlabilir mi?

166533

Ağır metallerden değil ham_su (baraj suyu) dan elde edilmiş...Kurumuş ama biraz nemli.

166534

Kurumuş su mercimeği gübre olarak kullanılabilir mi?
Hangi besinlece zengindir?

(bi şey yapacağım ama...):)

acemi_caylak
18-08-2010, 13:31
Halil Bey elinizdeki bu su mercimeği çok değerli. Bunu üstte saydığınız malzemelerle karıştırırsanız süper olur. Hatta bir çuval bende isterim. Suda yetişen bir bitki olduğu için vitamin ve proteince çok zengindir.

Birde çok önemli not: Su mercimeğini gölge yerde kurutunuz. (belkide öyle yaptınız)

acemi_caylak
18-08-2010, 13:38
Halil Bey,

Çay posası, su mercimeği vs. derken birde şu boynuz işine el atsak.

İşin içine biraz dinsel mucizeleride katmış bir tarif.

10 gallon (yaklaşık 40 litre) kompost çayı yapmak için;

1/8 fincan bulabilirseniz biodynamic barrel compost* ya da bunu bulamazsanız 1/8 ölçek kaya tozu (mıcır)
1/4 fincan atkuyruğu (döğülmüş-toz halinde) veya 0,95 litre atkuyruğu çayı (fermente edilmiş olmalı: bir gallon (yakalşık 4 litre) suda 0,75 litre (3 fincan diyor) atkuyruğunu kaynatın ve daha sonra yaprakları uzaklaştırarak 10 gün fermente ediniz.)
1/4 fincan bölgenizdeki en gübreli toprak, kompost veya solucan gübresi
1/4 fincan balık ya da deniz yosunu emülsiyonu
1/8 fincan humik/fulvik asit


Biodynamic Barrel Compost: Bu yöntemde inek boynuzlarının içini 23 Eylül'de (gece ile gündüzün eşit olduğu zaman olması nedeniyle önemli) inek gübresi ile doldurmuş ve bunları toprak altına üst üste dizerek, üzerini toprakla kapatmış. İsa'nın göğe çıktığı güne kadar bekletmiş. Boynuzların yönü mutlaka doğuya yönelik olmalıymış.

Linki burada (http://www.naturalscienceorganics.com/makingbiodynamicprepara.html), resmide aşağıdadır.

166535

Dogasever
18-08-2010, 13:53
Halil Bey

Su mercimeği ilavesi bence de harika olur.

Küçük bir düzeltme:
"Şimdi tüm kalemleri karıştıracağım ve 1/ 1000 gibi EM ile kompostlayacağım." demişsiniz.

Bu oran için 1/10 - 1/20 seyreltilmiş EMA kullanmanızı öneririm. 1/1000 değil.

Ve küçük bir Öneri:

5 ve 6. kalemlere 1/20 oranında EMA katarsanız, çok daha yararlı ürünler elde edebilirsiz.

Kolay gelsin.

epsody
18-08-2010, 14:15
Organik gübre yapacağım;

Arkadaşım Halil Organik kelimesi aynı zamanda doğallığı çağrıştırmasından dolayı, bence organik gübre üretimi yapacaksak elimize geçen organik atıkları ahır gübrelerini su yosunlarını mutfak artıklarını benim aklıma gelenler bunlar sizler ne kadar fazla çeşit koyarsanız faydası olur zararı olmaz derim.

Bu malzemeleri bir alanda güzelce harmanlıyarak tabii kompost oluşum dengesinide sağlıyarak Em'a yı uygun sulandırarak kompost yapar gibi, bu malzemeleri gelecek yıl sebze dikeceğin parselere açacağın çukurlara dolduracaksın, tabii bu malzemelerin toprak içinde fazla yer kaplamaması için bol suyla hacimlerini azaltarak parsel içinde açtığın hendek biçimindeki çukurlara dolduracaksın, mümkün olduğuca fazla malzeme koymalısın.

Bahçe toprağın ağır toprak yapısına sahip ise hendekleri kumsal yapıdaki toprakla doldurmalısınki kış yağmurlarından istifade etmelisin, daha sonra elınde kalan malzemede olabilir veya sadece kıyımış samanda olabilir bu hendeklerin üzerine kalın bir malçla örterek tabii bu saman malçının rüzgarla savrulmaması için em ilavesi ile suyla ıslatarak tedbir almalısın.

Bu yöntem benim çukurda kompost versiyonumun sebze dikimi için toprak hazırlığı yapma çalışmalarımın kompoze olmuş hali ile toprakta solucan gübresi üretimimin en son geliştirdiğim güncel uygulamasıdır, ilk defada senin gibi bir arkadaşıma sunmanın hazzına varıyorum.

Bu uygulamamı sakın yabana atma bu konudaki yorumlarını bekliyorum.

Halil Önen
18-08-2010, 21:22
A

Bu yöntem benim çukurda kompost versiyonumun sebze dikimi için toprak hazırlığı yapma çalışmalarımın kompoze olmuş hali ile toprakta solucan gübresi üretimimin en son geliştirdiğim güncel uygulamasıdır, ilk defada senin gibi bir arkadaşıma sunmanın hazzına varıyorum.

Bu uygulamamı sakın yabana atma bu konudaki yorumlarını bekliyorum.

Sevgili epsody,
çok teşerkür edrim.

2 dönüm kumlu bir tarlam var, tahlil sonuçlarını bekliyorum. Ama ne geleceğini az çok tahmin ediyorum.

Yukarıdaki organik gübre yapımını onun için yazdım. Hatta solucan gübresi nasıl üretilir onu da öğrenmeliyim. İstediğim bir şey.

Bu gübreyi tarlanın tamamına yayacağım. Belki küçük bir sera yaparsam orada da kullanmayı düşünüyorum.

Saygılar efendim.

MeyveliTepe
18-08-2010, 21:25
Organik gübre yapacağım;

...

Şimdi; eğer nematot ve canavar otunu da yenersem :) bu benim için önüne kocaman 'D' konmuş evrim dmektir.:)

Ne dersiniz?:)

Şu canavar otu ile ilgili ilginç bir iz üstündeyim. Biraz okuduktan sonra yazacağım :)

Halil Önen
18-08-2010, 22:04
Halil Bey

Su mercimeği ilavesi bence de harika olur.

Küçük bir düzeltme:
"Şimdi tüm kalemleri karıştıracağım ve 1/ 1000 gibi EM ile kompostlayacağım." demişsiniz.

Bu oran için 1/10 - 1/20 seyreltilmiş EMA kullanmanızı öneririm. 1/1000 değil.

Ve küçük bir Öneri:

5 ve 6. kalemlere 1/20 oranında EMA katarsanız, çok daha yararlı ürünler elde edebilirsiz.

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim sayın Doğasever.

Keçi gübresi 2 traktör kasası gibi olacak, onadan bu oranı düşündüm. Belki 1/ 200 gibi olabilir mi?

5 ve 6. kalemlere _ayrıca_ düşünmemiştim. Bu kafama yattı.

Halil Önen
18-08-2010, 22:14
Halil Bey,

Çay posası, su mercimeği vs. derken birde şu boynuz işine el atsak.

İşin içine biraz dinsel mucizeleride katmış bir tarif.

10 gallon (yaklaşık 40 litre) kompost çayı yapmak için;

1/8 fincan bulabilirseniz biodynamic barrel compost* ya da bunu bulamazsanız 1/8 ölçek kaya tozu (mıcır)
1/4 fincan atkuyruğu (döğülmüş-toz halinde) veya 0,95 litre atkuyruğu çayı (fermente edilmiş olmalı: bir gallon (yakalşık 4 litre) suda 0,75 litre (3 fincan diyor) atkuyruğunu kaynatın ve daha sonra yaprakları uzaklaştırarak 10 gün fermente ediniz.)
1/4 fincan bölgenizdeki en gübreli toprak, kompost veya solucan gübresi
1/4 fincan balık ya da deniz yosunu emülsiyonu
1/8 fincan humik/fulvik asit


Biodynamic Barrel Compost: Bu yöntemde inek boynuzlarının içini 23 Eylül'de (gece ile gündüzün eşit olduğu zaman olması nedeniyle önemli) inek gübresi ile doldurmuş ve bunları toprak altına üst üste dizerek, üzerini toprakla kapatmış. İsa'nın göğe çıktığı güne kadar bekletmiş. Boynuzların yönü mutlaka doğuya yönelik olmalıymış.

Linki burada (http://www.naturalscienceorganics.com/makingbiodynamicprepara.html), resmide aşağıdadır.

166535

Sn. Acemi,

öyle bir tarif ki resimleri görmesem ciddiyeti kavrayamayacak, minare gölgesi ve davul tozu da lazım mı acaba diyeçektim.:) Bu beni aşar.:)

Dogasever
18-08-2010, 22:32
Teşekkür ederim sayın Doğasever.

Keçi gübresi 2 traktör kasası gibi olacak, onadan bu oranı düşündüm. Belki 1/ 200 gibi olabilir mi?

5 ve 6. kalemlere _ayrıca_ düşünmemiştim. Bu kafama yattı.

1/200 oranı kompost için çok fazla seyreltik. 1/50-1/100'den daha fazla seyreltmemenizi öneririm. O da zorunlu durumlarda. EM sorumlusu aarkadaşla görüşünce zorunlu durum ortadan kalkabilir belki.:D:)

Halil Önen
18-08-2010, 22:33
Şu canavar otu ile ilgili ilginç bir iz üstündeyim. Biraz okuduktan sonra yazacağım :)

Bu harika olur Sn. Meyvelitepe,

inanın Menemen ovasında nematot ve canavar otudan tarım bitmek üzere...

Ege üniversitesinden bir yaşlı prof. köye gelmiş toprakları icelemiş '' 10 yıla varmaz bu toprakta tarım yapamıyacak duruma geleceksiniz'' demişti. Daha 5 yıl oldu.

Canavar otu bitkinin köklerinden beslenen asalak bir yaratık. Köklesen kökü de zarar veriyor. Eskiden baklada olurdu. Şimdi domates tarlarına sardı. Domatesin tam verimli zamanında büyüyor ve gücünü emiyor.

O kadar çok ki... Kafasına plastik şişe diksek...

Birde şu nematot üç beş yıla kalmaz tarım bitecek, Hoca' nın dediği gibi.

Biz Gediz'in kirli sularına bağlıyorduk ama yukarı bir köyde de nematot ve canavar otu 2 yıldır başladı.

Şu kimyasal gübreler mi, yoksa fidelerden mi geliyor anlamış değiliz.

Üreticinin dışında kimsenin umrunda değil.

Halil Önen
18-08-2010, 22:56
Halil Bey elinizdeki bu su mercimeği çok değerli. Bunu üstte saydığınız malzemelerle karıştırırsanız süper olur. Hatta bir çuval bende isterim. Suda yetişen bir bitki olduğu için vitamin ve proteince çok zengindir.

Birde çok önemli not: Su mercimeğini gölge yerde kurutunuz. (belkide öyle yaptınız)

Hay Allah güneşte duruyor. İki kamyon getirip yığmışlardı.

İçinde toksit maddeler (ağır metaller) var diye düşünmüştüm.

EM sayfasında resimlerle Sn. Doğaseve' e sormuştum 'Havuzlarda nasıl engel oluruz' diye,

' Neden yem olarak değerlendirilmiyor' diye söylemişti.

Ensar bey _belki yem olarak düşündü_ özelden sormuştu. Bir daha dönmedi.

Hadi bunu UBYİ bahceleri olarak değerlendirelim.

İnanın havuzları su Mercimeğinden temizlemek için _bu yıl 5 000 tl_ kurumdan para alıyorlar ve sonra da atacak yer arıyorlar.

Genelde İzmir/ Harmandallı çöplüğüne atıyorlar bir de nakliye alıyorlar.

Her yıl 8- 10 kamyon atılıyor.

Ensar Bey 'bu tarafa geleceğim' dedi. Bi konuşalım. Siz de konuşun. Beni aşıyor ama yardımcı olurum.

Bu kadar değerliyse, UBYİ bahçeleri olarak bir organizasyon da yapabiliriz belki.

Saygılar

ensar
19-08-2010, 12:16
Sevgili Halil,

Su mercimeği inanılmaz derecede faydalı bir hayvan yemi katkısı. Doğrudan komposta karıştırmak bana biraz lüks geliyor. Bence hayvanların gübrelerinde de su mrcimeğinim faydalarından nasibinizi alabilirsiniz.

Brakın su mercimeği hayvancıkları yem rasyonlarında & 15 oranlara kadar yer alsın.

Sevgiyle kalın.

Ahmet MiM
20-08-2010, 00:39
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.


Eger ORGANİK ibaresini kaldirirsaniz, baska birseye itirazim olmaz.

Zira
1. Limon tuzu(Sitrik Asit) ve
2. Potasyum Nitrat organik degildirler. Bu demektir ki, bu gübre ORGANiK degildir.

sercan1969
21-08-2010, 22:43
Map da organik değil hatırlatayım dedim:D

acemi_caylak
26-08-2010, 20:26
Şimdi; eğer nematot ve canavar otunu da yenersem :) bu benim için önüne kocaman 'D' konmuş evrim dmektir.:)

Ne dersiniz?:)

Halil Bey,

Şu canavar otunu yeneceğiz galiba. Aşağıdaki linkte 2 araştırma var. Söylediğim yöntemle yenebiliriz gibi.
Denemesi de size ait.

Canavar otu (Orobanche) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=688387#post688387)

acemi_caylak
29-08-2010, 08:15
Evde çeşitli malzeme, meyve ve diğer bitkilerle yapmış olduğum çeşitli fermente ürünler.

Soldan Sağa doğru:
1- Tütün yapraklarından, pestisit olarak,
2- Beyaz üzümler ezilerek, içecek olarak,
3- Çilek ve kiraz karışımı içecek olarak, süzlümüş halde,
4- Vişne ezilerek, içecek olarak,
5- Yonca, çimen ve bilumum otlar gübre olarak,
6- Tarladan toplanmış ham buğday, üzüm posası, yanmış yumurta kabuğu ve sirke gübre olarak,
7- Su kamışı gübre olarak,
8- Kırmızı üzüm, içecek amaçlı, henüz süzülmedi,
9- Kırmızı üzüm, içecek amaçlı, süzülmüş halde,
10- Büyük bidonda, arpa ezmesi, buğday ezmesi, orman toprağı, hayvan gübresi, sebze ve meyve artıkları, gübre olarak.


168265

yesilgazi
30-09-2010, 17:55
Bu hazırladığımız gübrede tahlillerde sıkıntı çıkmaz demi

demre
03-10-2010, 09:43
güzel olmuş. Tam aktarların hazırladığı karışımlar gibi.

mtugrul33
18-10-2010, 12:31
Merhaba sayın halil önen,
nematoda karşı bazı arkadaşlar kekik suyundan yararlanıyorlar.denenebileceğini zannediyorum.çalışmalarınızdan dolayı sizi kutlarım.

acemi_caylak
18-10-2010, 18:54
Sn. Mtugrul33,

Sizin tahlil sonuçları ne oldu?

ozay57
17-11-2010, 11:55
Evde çeşitli malzeme, meyve ve diğer bitkilerle yapmış olduğum çeşitli fermente ürünler.

Soldan Sağa doğru:
1- Tütün yapraklarından, pestisit olarak,
2- Beyaz üzümler ezilerek, içecek olarak,
3- Çilek ve kiraz karışımı içecek olarak, süzlümüş halde,
4- Vişne ezilerek, içecek olarak,
5- Yonca, çimen ve bilumum otlar gübre olarak,
6- Tarladan toplanmış ham buğday, üzüm posası, yanmış yumurta kabuğu ve sirke gübre olarak,
7- Su kamışı gübre olarak,
8- Kırmızı üzüm, içecek amaçlı, henüz süzülmedi,
9- Kırmızı üzüm, içecek amaçlı, süzülmüş halde,
10- Büyük bidonda, arpa ezmesi, buğday ezmesi, orman toprağı, hayvan gübresi, sebze ve meyve artıkları, gübre olarak.


168265

emeğiniz ve ilginiz için sonsuz teşekkürler. ben 3dönüm serada salatalık yapıyorum
antalya/demrede gübre olarak yapılanları enzime dönüştürüp kullanabilirmiyiz.
ben sebze,meyve,bugday, pişmiş yumurta kabuğu,ekmek,biber sapları,mısır koyup 19ltrelik damacanada pekmezle enzim yapmaya çalısıyorum.ilk günden köpükler çıkmaya başladı iyice kapatım hava aldırmadan,akvaryum hortumuyladışarı gazın çıkmasını sağlıyorum su içine. ayrıca içine tesbih ağacı meyvesini ezip koydum bunu üstten ve alttan kullana bilirmiyim. bilgi verirseniz sonsuz minnettar olurum saygılar emeğinize.

KadinKatiLi
27-11-2010, 11:47
bu tarif bana pek organik gelmedi :)
potasyumu bazı bitkilerde denedik ne yazıkki her bitkiye gitmiyor çok bitki kuruttum o bombayla.

ben şey yapıyorum mesela toprağa yenilebilen herşeyi gömüyorum çürüyor kendi kendi kendini gübreliyorlar..

aygün
27-11-2010, 14:39
ben şey yapıyorum mesela toprağa yenilebilen herşeyi gömüyorum çürüyor kendi kendi kendini gübreliyorlar..

Deneyimlerinizin sonuçlarını da paylaşırsanız sevinirim. Örneğin; bu yöntemi uyguladığınız bir bitkiin önceki ve sonraki durumuna ilişkin gözlemlerinizi....

Teşekkürler...

ozay57
29-11-2010, 11:51
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

verdiğiniz bilgi ve emeklerinize sonsuz teşekkürlerimi sunarım
ben bunları 3000mtkarelik salatalığımda kullanmak istiyorum,ancak bunları yapraktanmı yoksa damlama sitemindenmi yani alttanmı vermeliyim
ikincisi yapraklara püskürterek verilecekse,böcek ve fungal hastalıklar için kullanılan ilaçlarla beraber vere bilirmiyim.sonsuz teşekkürler.

TUZZEN
30-11-2010, 00:44
Sayın Ozay 57

1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.
Bu karışımda Map %46 fosfat içerikli azotlu bir gübredir. dikimden önce toprağa uygulanır.
potasyum nitrat çok pahalı bir gübredir.. limon tuzunu asla kullanmayın.. gübreden daha pahalı, şekerde öyle.. Salatalık için.. fide tohum ekmeden önce ahır gübresi ve Map tan daha ucuz olan Dap gübresini kullanabilirsiniz. Topraklarınız bazik ise amonyum sülfat kükürtlü olduğu için 2-3 haftada az az toprağa karışacak şekilde gövdelere değdirmeden verebilirsiniz. ve tabikide salatalık bitkisi suyu çok sever...

MeyveliTepe
30-11-2010, 07:44
Sayın Ozay 57

1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.
....

Bu gibi mesajları kimyasal gübre yapımı gibi bir başlığa taşımalı.

organik toprak
30-11-2010, 07:48
Sn.arkadaş,
Bunun neresi organik diyorum size,içinde ne zamandan beri kimyasal olan bir gübre organik olur?

acemi_caylak
30-11-2010, 11:01
Sn.arkadaş,
Bunun neresi organik diyorum size,içinde ne zamandan beri kimyasal olan bir gübre organik olur?

İçinde kimyasal olan bir bileşikte organik gübre olur. Örneğin üre, ister kimyasal üretim olsun, ister dışkıdan sağlansın sonuçta üredir ve kimyasal literatürde organik bileşik olarak geçer.

Kimyasal formülü H2N-CO-NH2'dir. Saf üre olarak toprağa verilmesinin nedeni, daha hızlı alınabilir foruma (NH4+ veya NO3-) geçebilmesinden dolayı.

Kimyasal olanla doğal olanın farkı, birisinde petrol ve türevlerinden üretim var (bu üretim sırasında oluşan ve çevreye salınan zehirli gazlarda cabası) diğerindeyse doğanın kendi döngüsü içinde doğal yollardan elde etmek var.

Yani ayrım doğal mı doğal olmayan mı şeklinde yapılırsa daha iyi olur.

Yeri gelmişken, organik tarım deyimi, tam bir kavram karmaşasından oluşuyor. Ver parayı al sertifikayı şeklindeki bir işleyişten öteye geçebilmiş değil. Hiç merak etmeyin, düne kadar kimyasal üretenler yakında bir numaralı organikçi olacaklar. Şimdiden bir sürü büyük tekel organik tarım işine soyunmuş durumda. Gelebilecek tatlı kardan pay almak istiyorlar. Bahçenizi görelim dediğinizde size "şirket sırrı" diyecekler. Nasılsa kanunlar onların isteği doğrultusunda çıkıyor.

Ancak bir avuç doğal tarımcı olarak onların bu maskelerini düşürmek gerekiyor.

epsody
05-12-2010, 10:11
ben şey yapıyorum mesela toprağa yenilebilen herşeyi gömüyorum çürüyor kendi kendi kendini gübreliyorlar..

Deneyimlerinizin sonuçlarını da paylaşırsanız sevinirim. Örneğin; bu yöntemi uyguladığınız bir bitkiin önceki ve sonraki durumuna ilişkin gözlemlerinizi....

Teşekkürler...

Sevgili aygün, Epsody'nin bahçe çalışmalarını izlerseniz sizlere bir fikir verebilir, ilgili başlıkta üye arkadaşlarımın yorumunu sunanan linki ekliyerek bilgilerinize sunuyorum, sevgilerimle hoşça kalın.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=544732&postcount=152

aygün
05-12-2010, 11:32
Sevgili aygün, Epsody'nin bahçe çalışmalarını izlerseniz sizlere bir fikir verebilir, ilgili başlıkta üye arkadaşlarımın yorumunu sunanan linki ekliyerek bilgilerinize sunuyorum, sevgilerimle hoşça kalın.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=544732&postcount=152

Sayın epsodi çok teşekkür ederim. Ben de az önce evsel atıkların mayalandırılmasıyla sıvı gübre üretmeye ilişkin paylaşımlarınızı okuyordum. Bahçem olmadığı için bu yöntem bana daha yakın geldi. Paylaşımlarınızı izleyeceğim çünkü üç gün önce ben de sebze meyve ağırlıklı atıkları biriktirmeye başladım. İlgili başlıkta paylaşımlarım olacaktır.
Saygılarımla.....

the_mc
12-12-2010, 18:46
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

konuyu ev yapımı çiçek çosturan yazsaydınız keşke :D

fuatbalaban
04-01-2011, 13:49
çok saol ilginç bir bilgi

mtugrul33
06-01-2011, 10:29
Arkadaşlar,
uzun zamandır yazamıyordum.bir fırsatını bularak yazıyorum.
Ben şu sıralarda topraksız ortamda 500m2lik bir alanda çilek yetiştiriyorum.
Organik gübremi kendim yaptım.şu sıralarda 100litre su içerisinde 2 litre hümik asit+1 litre pancar melası(konya şeker fabrikasından bir arkadaşım temin etti.kendisinden 20 litre kadarını aldım.)+1 litre kekik suyunu karıştırarak hazırladığım solüsyonu kullanıyorum.çileklerdeki gelişim çok iyi.meyve büyümesini ve canlılığını teşvik edici.resimlerini yakında göreceksiniz.bu konuda görüş ve düşüncelerinizi paylaşmak istiyorum.saygılar sunarım.

mtugrul33
06-01-2011, 10:33
Arkadaşlar,yukarıda verdiğim tarifte melas bulamayanlar onun yerine evlerindeki pekmezlrin dip kısmında çökelen tortulu maddeyi de kullanabilirsiniz.bu bitkide doğal olarak bitki gelişim düzenleyici özellik gösteriyor.

Halil Önen
07-01-2011, 00:08
Arkadaşlar,
uzun zamandır yazamıyordum.bir fırsatını bularak yazıyorum.
Ben şu sıralarda topraksız ortamda 500m2lik bir alanda çilek yetiştiriyorum.
Organik gübremi kendim yaptım.şu sıralarda 100litre su içerisinde 2 litre hümik asit+1 litre pancar melası(konya şeker fabrikasından bir arkadaşım temin etti.kendisinden 20 litre kadarını aldım.)+1 litre kekik suyunu karıştırarak hazırladığım solüsyonu kullanıyorum.çileklerdeki gelişim çok iyi.meyve büyümesini ve canlılığını teşvik edici.resimlerini yakında göreceksiniz.bu konuda görüş ve düşüncelerinizi paylaşmak istiyorum.saygılar sunarım.

100 lt su
2 lt. hümik asit
1 lt. melas
1 lt. kekik suyu.
.......................bu karışıma;

1lt. EMA ya da
1lt. enzim ..... karıştırırdım, maliyeti pek etkilemez ama daha zengin olurdu.



Kekik suyu nematot için olmalı. Kaç kg. yeşil kekikten 1 lt. elde ediyorsunuz?

Ben de bu yaz 300m2 de örtü altı çilek yetiştirmeyi düşünüyorum. Tabii topraklı tarım ile...:)

Böyle bir solüsyon ile topraksız tarımda çilek yetiştiren belki ilk sizsiniz. Biz sizin
görüş ve dişüncelerinize baş vuracağız,:) size sorular soracağız.

Resimleri ve açıklamalarınızı bekliyoruz hocam.

Saygılar

mtugrul33
07-01-2011, 10:06
Halil bey,
öneriniz için teşekkür ederim.EMA ve enzimler konusunda fazla bilgim yok.Forum içerisindeki çalışmaları okuyacağım.Bu arada ROA adlı bir sitede bir bakteri( ROA9223 adlı faydalı mikroorganizmanın (Arthrobacter grubuna mensup bir bakteri türüdür)ilgimi çekti.Küçük bir şişede satıyorlar(35 TL).20 litre suda mikserle karıştırıldıktan sonra yapraktan veriliyormuş.Daha denemedim.
Kekik suyunu bir teneke içerisine 3lt.su içinde yarım kg.kadar yeşil kekiği 1 saat kadar kaynatarak oluşan suyu süzüp ,soğuttuktan sonra kullanıyorum.
ema hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

murtiiii
10-01-2011, 00:03
Sayın mtugrul33,
Bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim ama insan bu listeden biraz ürküyor doğrusu:)
Yanlışlıkla ölçüyü kaçırırsak evi havaya uçurma riski varmıdır?

mtugrul33
10-01-2011, 08:40
sevgili murti,korkacak bir şey yok ben bu yazdıklarımı kendi katlı çilek seramda kullanıyorum.Endişe etmene gerek yok.Üstelik patlamaz da.

the_mc
18-01-2011, 18:04
Teşekkür ederim sayın mtugrul33,
Birde sorum olacak, acemiliğime bağışlayın lütfen..
Bu map ve potasyum nitratı nerden bulacağız?

Yani, MAP dan ve potasyum nitrattan kastınız üzerinde map veya potasum nitrat yazan suni gübrelermi?
Teşekkür ederim..

suni gübre

murtiiii
25-01-2011, 20:08
suni gübre
Teşekkür ederim..

mayısgülü
30-01-2011, 23:43
bütün yazıları okudum yumurta kabuğu ile ilgili yazı göremedim geçen bahar Martha Stewart programında domatesler için yumurta kabuğu önerdi bende fideleri ekmeden domates çukurlarına çiğ yumurta kabuğunu ezerek döktüm üzerine fideleri koyup ektim bu sene hiç yemediğimiz kadar domates yedik şimdi yumurta kabuğu biriktiriyorum.ayrıca çiçeklerimede yumurta kabuğu döküyorum

epsody
31-01-2011, 08:47
bütün yazıları okudum yumurta kabuğu ile ilgili yazı göremedim geçen bahar Martha Stewart programında domatesler için yumurta kabuğu önerdi bende fideleri ekmeden domates çukurlarına çiğ yumurta kabuğunu ezerek döktüm üzerine fideleri koyup ektim bu sene hiç yemediğimiz kadar domates yedik şimdi yumurta kabuğu biriktiriyorum.ayrıca çiçeklerimede yumurta kabuğu döküyorum

Arkadaşım yumurta kabuğu olayı, toprağınızdaki yumurta kabuğu özelliklerin domates bitkisinin alacağı değerleri sağlamış olmanızdan ileri gelmiş olmasına bağlanmalıdır, bitkilerin topraklardan besin almaları bu yasa (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=749755#post749755) içinde uygun olmaktadır.Bilgilerinize sunarım.

AgacSevdalisi
05-05-2011, 14:08
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sayın mtugrul33; sanırım bu yaptığınız gübre kimyasal sıvı gübre oluyor.Peki bu gübreyi uygulama şekliniz nedir?topraktan mı uyguluyorsunuz?Topraktan uygularken örneğin;bir kök domatese ne kadar veriyorsunuz?Bu konularda da biraz açıklama yaparsanız sevinirim.Çalışmalarınıozda kolaylıklar dilerim.

cebrail-
09-05-2011, 09:47
Sn orgub organik
sanırım yazımı dikkatli okumadınız.ben o tarifte ev bitkileri için sıvı gübreden bahsediyorum.
Ama size çalıştığım organik gübre tarifini vereyim:

1.%40 veya %60 lık leonarditten250 gr,2.potasyuh hidroksitten 50 gr,
3. 700gr su ile 100 gr melası ıstıcılı bir kazanda aşağıdaki sırada karıştıralım.
önce kazana su,potasyum hidroksit ,melas ve leonardit konur.bu esnada kazanda yaklaşık ısı 65 dereceye kadar çıkar.kazandaki materyaller 80 derece ısıda 5 saat kadar karştırılır.daha sonra karışım yarım saat kadar dinlenmeye alınır.çok az bir tortu dibe çöker.diğer kısmı bidonlara alarak kullanabiliriz.
Yukarıdaki şekilde hazırladığım organik gübre çalışmasını antalya labene numunesini yeni gönderdim.sonuçların gelmesini bekliyorum.organik gübre yapımı ile ilgili herkesle bilgilerimi paylaşmaya hazırım.yanlış anlamalardan ben sorumlu tutulamam.ben jeolog olmamın yanında 14 yıllık bir köy öğretmeniyim.insanlara dürüstlüğü ve eşit paylaşımı öğretmeye çalışıyoruz.
Saygılar sunarım.

sayın metugrul33 leonarditten yaptıgın hümikasit sonuçları geldimi sonuçları açıklarsanız sevinirim

heskerdish
09-07-2011, 15:19
Merhabalar. arkadaşlar bizim bahçede kayısı ağaçları var ve meyveleri olgunlaştı ama çok tatsız saman gibi. bu kayısıları gübre yapabilirmiyim acaba?

Halil Önen
10-07-2011, 16:58
Merhabalar. arkadaşlar bizim bahçede kayısı ağaçları var ve meyveleri olgunlaştı ama çok tatsız saman gibi. bu kayısıları gübre yapabilirmiyim acaba?

Ben enzim yaptım. Sıvı gübre.

deliharun
10-07-2011, 22:04
Ürünleri nerden temin etmemizi önerirsiniz ?

heskerdish
11-07-2011, 22:42
Ben enzim yaptım. Sıvı gübre.

bilgi için teşekkür ederim. nasıl yapılıyor enzim. ezip sulandırarak mı ? bekletmek gerekiyor mu? asitli midir birde ?

epsody
12-07-2011, 00:02
Merhabalar. arkadaşlar bizim bahçede kayısı ağaçları var ve meyveleri olgunlaştı ama çok tatsız saman gibi. bu kayısıları gübre yapabilirmiyim acaba?

Arkadaşım heskerdish, Sıvı organik gübreler genelde konserve ve meyve suyu fabrikalarının üretim artıklarından üretilmektedir, bizlerde mutfaklarımızdan çıkan her türlü meyve ve sebze artıklarını svı gübre yapımında kullanabiliriz ayrıntıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=834794#post834794) bu başlıktan öğrenebilirsiniz..:)

smarty17
12-07-2011, 00:21
http://www.tarimtv.gov.tr/medyaizle.php?haber_id=275&sayfano=

http://www.tarimtv.gov.tr/medyaizle.php?haber_id=276&sayfano=

Tarım bakanlığının açmış olduğu bir kanal.Organik gübre yapımını Türkçe sesli olarak anlatıyor vede birçok konuya değiniği için paylaştım :)

heskerdish
12-07-2011, 00:57
Arkadaşım heskerdish, Sıvı organik gübreler genelde konserve ve meyve suyu fabrikalarının üretim artıklarından üretilmektedir, bizlerde mutfaklarımızdan çıkan her türlü meyve ve sebze artıklarını svı gübre yapımında kullanabiliriz ayrıntıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=834794#post834794) bu başlıktan öğrenebilirsiniz..:)

teşekkür ederim

cebrail-
21-03-2012, 20:06
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.
sn mtugrul33 yukarıdazdıgınız sıvı gübre tarifi 500gram map 650 potasyum nitrat 50gram sitrik asit 800gram su 100 gram şeker demişsiniz yalnız bu tarifin içerisinin azot fosfor potasyum tahmini nekadar çıkar buşekil tarif zordur toz gübre olsun sıvı gübre olsun 10 kilo ve 100 kilo olarak bazalınmalı deyilmi mesala 30 kilo map 70 kilo su toblam 100 kilo mappın kendi içerisin de %61 fosfor bulunur yani 30 kilo mapın içerisinde %18.3fosfor sıvı çözelti olmuştur

cebrail-
03-04-2012, 21:42
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

sn mtugrul33 bugübreyi yaparken 10 kilo veya 100 kilo baz alınarak gerek deyilmi örnegin 500 gram üre 2500 kgram map 2300 kgram potasyum nitrat 50gram sitrik asit su 4650kgram toplam 10kilo buşekil % dekaççıkarmamız gerek 10 kilo ve 100 kilo olarak yapım gerekiyor üre %46 azot içerir map 12 azot 61 fosfor içerir potasyum nitrat 13 azot 46 potasyum içeriyor azotu üreden maptan potasyum nitrattan alır 500gram üreden %2.3 azot çıkar 2500 kgram maptan %3azot çıkar 2300kram potasyum nitrattan %2.9 azot çıkar toblam %8.2 azot elde ediliyor mapta %61 fosfor ihtivade ettiğiiçin 2500 kram maptan%15.2 fosforeldeediliyor potasyum nitrat %46 potasyum içeriyor 2300kram potasta %10.5 potasyum içeriyor buyapımdan ölçekler deyilde tartıkullanılmalıdırsumiktarı fazla olmamalıdırbu maddeler fazla olmamalıdırkullanılacak suyun temiz ve biraz saf olması gerek sudan kalsiyum maknezyum oranı yüksek olduğundan sertbir su oluyor arıtılmış ve iyice kaynatılmışolması gereksuyun tekrar soğutularak sıvı gübre yapımına geçmek gerek

cebrail-
06-04-2012, 20:39
Sayın Ozay 57

1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.
Bu karışımda Map %46 fosfat içerikli azotlu bir gübredir. dikimden önce toprağa uygulanır.
potasyum nitrat çok pahalı bir gübredir.. limon tuzunu asla kullanmayın.. gübreden daha pahalı, şekerde öyle.. Salatalık için.. fide tohum ekmeden önce ahır gübresi ve Map tan daha ucuz olan Dap gübresini kullanabilirsiniz. Topraklarınız bazik ise amonyum sülfat kükürtlü olduğu için 2-3 haftada az az toprağa karışacak şekilde gövdelere değdirmeden verebilirsiniz. ve tabikide salatalık bitkisi suyu çok sever...
sn tuzzen dap toprak gübresi map ise genellikle yaprak gürelerinde kullanılan hammaddedir %12 azot %61 fosfor ihtavadeeder potasyum nitrat ise oda yaprak gübresinde kullanılan hammaddeyalnız yakarıdan yazılı sıv gübre yapılışı tarifi yanlış bilgi birgübre yapılırken 1 kilogram 10 kilogram 100 kilogramolrak belirlenmelidir örneğin map gübresinde %61 fosforvardır örneğin 30 kilo map 500 gram sitrik asit geriye kalan sumiktarı 69.500 kgram toblam 100 kilo bunun yüzde kaç fosfor olması gereğini bulalım her 10 kilo map içerisinde 6.1 fosfor vardır 30 kilo maptan 18.3fosfor eder azot isa mapın %12 azot 10 kilo yine maptan 1.2 azot vardır 30 kilo maptan 3.6 azot eder bu sıvı gübre içerisi azot %3.6 fosfor %18.3 eder bütün gübreler yapımında 100 kilo alarak endekslemek lazım 100 kilo dan kaçkilo map kaçkilo su isteginize bağlı sumik tarını azaltırsanız mapı 40 kiloya yine sitrik asiti 750 grama suyu 59.250 ayarlayabilirsiniz sitrik asit bir şelatlama ve ph dengeleme formülüdür şekerise bilgi dışımda şelatlamadan şitrik asit ve edta tır bildiğim

senaqwertyuıopğ
29-05-2012, 15:49
EVYAPIMI KOMPOST
1-kil
2-kuru yaprak
3-kuru ot
4-yeşil ot
5-istediginiz herhangi bir tohum
6-su
YAPILIŞI:ilk kuruot ve kuru yaprağı iğce incecik olana kadar parcala yeşil otda dahil parcaladıktan sonra kili kat suyu hafif katı olacak şekilde kat karıştır istedigin tohumu kat yuvarlak yap ve taşgibi katı olana kadar kurut tuktan sonra istedigin yere ek

Çakırcalı
09-06-2012, 16:32
Saygıdeğer paylaşımcılar. Ben sizler veya en azından birçoğunuz gibi profesyonel bitki yetiştiriciliğiyle uğraşmıyorum, doğrusu bu işlerden pek anlamıyorum da. Sadece evimde annemin yetiştirip çoğalttığı bazı süs ve saksı bitkileri bulundurabiliyorum. Evimizin terasına doğru saçaklanmış koca bir karadut ağacı var ve terasa şu günlerde inanılmaz dut dökülüyor. Terasta aynı zamanda köpeğim de bulunduğu için, yere dökülen bu dutları yeme imkanımız da olmuyor. Yukarıdaki tariflerdeki organik ev atıkları yerine (çünkü evimden pek o kadar organik atık çıkmıyor, ufak tefek meyve ve yemeklik artıkları ile çay posası dışında) sırf bu dutları ve dut yapraklarını vs. kullanmanın bir faydası olur mu? Sizlerin adını verdiğiniz bir takım kimyasal karışımları bulmam pek mümkün olmadığı nedenle bu dut pestili ağırlıklı organik atıkların içerisine toprak karıştırıp etrafı çevrili bir şekilde, arada bir karıştırmayla ev bitkilerime faydalı olabilecek besin değeri yüksek bir gübre edebilir miyim? Hergün terası süpürüyorum ve abartısız çöpe 7-8 kilo dut atıyorum.
Paylaşımlarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Çamtepe
09-06-2012, 16:51
Hiç durmayın.. Enzim başlığını okuyabilirsiniz. Bir 5 litrelik damacana alıp çok güzel enzim yapabilirsiniz o dutlardan, zaten kendisi çok miktarda şeker de içeriyor..

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm

RealX11
20-06-2012, 09:26
Denemekte fayda var. Tesekkurler ;)

ertugrula66
24-06-2013, 21:32
Potasyum nitrat patlayıcı yapımında kullanılıyor diye kimyagerler vermiyor.İstanbulda nasıl temin edebilirim?fiyatı ne kadardır?Bir de MAP nedir?nerden bulurum?selamlar.

ertugrula66
17-07-2013, 13:33
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

Çok güzelbir karışım olmuş,çinko eksiği olan terastaki asma bidonlarıma nasıl bir karışım yapabilirim?Bu formülün içerisine çinko ekleyerek netice alabilirmiyim?oranı ne kadar olmalı?teşekkür ederim.

pria
17-10-2013, 16:56
http://samsuntarim.gov.tr/yayinlar/kitap/kitap_pdf/organik_gubreler_ve_onemi.pdf

Güzel, ayrıntılı bir döküman..

cokozelbiri
17-12-2013, 22:37
Merhabalar. arkadaşlar bizim bahçede kayısı ağaçları var ve meyveleri olgunlaştı ama çok tatsız saman gibi. bu kayısıları gübre yapabilirmiyim acaba?

Agaçlar çiceklenmeye başlamadan şeker gübresi veya pancar küspesini ağaçların dibine dökmen gerekiyor ki meyveler daha tatlı olsun

MeyveliTepe
17-12-2013, 22:42
Agaçlar çiceklenmeye başlamadan şeker gübresi veya pancar küspesini ağaçların dibine dökmen gerekiyor ki meyveler daha tatlı olsun

Şeker gübresi dediğiniz nedir? Bu isimle anılan bir kimyasal gübre var.

hk50
19-12-2013, 09:12
Şeker gübresi dediğiniz nedir? Bu isimle anılan bir kimyasal gübre var.


Şeker güpresi Amonyum sülfat



%21 Azot (N)
%24 Kükürt (S)

Amonyum Sülfat gübresi, amonyum (NH4) formunda %21 oranında azot (N) ve bitkilerin alabileceği sülfat (SO4) formunda %24 oranında kükürt (S) içeren bir gübredir. Kristal yapısı şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir. Bünyesinde bulunan sülfat formundaki kükürt, bitkilerin ihtiyacını tamamen karşılayacak durumdadır. Tüm taban (ekim öncesi kullanılan) gübrelerde olduğu gibi azotu amonyum (NH4) formunda olduğu için bitkinin fosfor alınımını artırır.

hk50
19-12-2013, 09:21
Bahçemizin yabancı otları,biçtiğimiz çayırlar,Sezonu tamamlamış sebze bitki katıntıları ile gazellerin naylon poşetlere doldurularak yapılan yeşil güpre.

alperenim
19-12-2013, 18:29
Arkadaşlar biz bu malzemeleri temin ederken
yanlış anlaşılıp takibe falan alınmayız değilmi?
gübre nitrat falan başka kötü şeylerin yapımında da kullanılıyormuş bildiğim kadarıyla..
Ben yine gidip Beykoz dan sıfır risk doğal gübremi alayım..
saygılar..
Espiri çok güzeldi. Ancak çok daha genel bir organik gübre yapımı öneriyorum. Her bitkide her oranda kullanılabilir.
Gübrenin yapım ve kullanımı: Gidiyorsunuz istediğiniz bir firmadan LEONARDİT alıyorsunuz. İstediğiniz toprağa istediğiniz oranda kullanıyorsunuz. Doz aşımı diye bir sıkıntınız olmuyor. Şuna güveniyorum. Çünkü dozu aşacak paranız olmaz. Toprağın yarısını geçinceye kadar doz yükseldikçe toprak verimi artar.
Olayın püf noktası, LEONARDİT'i fahiş fiyatlara almayın. Bende almanız icabetmez. Ben toptancıyım. Ama fiyatları kontrol altında tutmak da bizim görevimizdir. Bende 25 Kg leonardit 5,5 Tl dir. ama perakende satma imkanımız yok. Bu fiyatlara oranla bayide 25 Kg mını yerine göre 10 -12 Tl ye kadar alabilirsiniz.
Daha etkili organik gübre yapımı için 25 Kg Leonardit alınır, 1 Kg Potasyum hidroksitle muamele edilir. 4 Saat sonra bitkilere azar azar verilir. Muamele için 0,5 (yarım) Kg Potasyum Hidroksit (Çok tehlikeli ve kuvvetli bazdır. Hiç bir şekilde cilde temas ettirilmez. Teması halinde temas eden bölge dakikalarca bol suda ve ya akan suda yıkanır. ) , 50 litre 70 derecedeki suya dökülür. Tepkime meydana gelirken sıçramalara karşı azami tedbir alınır. Sonra 25 Kg leonardit bu sıvıya ileve edilerek iyice karıştırılır. Etrafa sıçtratmadan bir kab yardımıyla savrulabilir. Leonarditi bilerek fazla ilave ediyorum. Eğer bir şekilde Potasyum Hidroksit fazla ilave edilirse bu sıvıya ne dokunulabilir, ne de toprağa atılabilir. Hayat için en kuvvetli zehir sayılır. Elde ettiğiniz ürün Humik asit ve Fulvik asittir. ( Potasyum Humat+Potasyum Humat)

alperenim
19-12-2013, 18:33
bütün yazıları okudum yumurta kabuğu ile ilgili yazı göremedim geçen bahar Martha Stewart programında domatesler için yumurta kabuğu önerdi bende fideleri ekmeden domates çukurlarına çiğ yumurta kabuğunu ezerek döktüm üzerine fideleri koyup ektim bu sene hiç yemediğimiz kadar domates yedik şimdi yumurta kabuğu biriktiriyorum.ayrıca çiçeklerimede yumurta kabuğu döküyorum
Yumurta kabuğu ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim. Yeterince humuslu ve killi topraklar için pek ala uygun sayılabilecek yumurta kabuğu ülkemiz topraklarının %99 u için zehir sayılır. Yumurta kabuğu kireçtir. Toprak Ph sını yükseltir. D İ K K A T ! demek istiyorum

alperenim
19-12-2013, 18:35
Agaçlar çiceklenmeye başlamadan şeker gübresi veya pancar küspesini ağaçların dibine dökmen gerekiyor ki meyveler daha tatlı olsun
Hayret! hiç duymamıştım. Belki de bu gübrelerde Zn ( Çinko ) vardır. Bunu araştırmalıyım. Şekerli meyvelerin şeker oranı artsın ve ağır gelsin diye Zn ( çinko ) kullanılır.

alperenim
19-12-2013, 18:41
SEVGİLİ ARKADAŞLAR,
HOBİ BAHÇENİZ İÇİN VEYA BALKONLARDA SEBZE YETİŞTİRMEK İÇİN ORGANİK GÜBRENİZ KENDİN YAPALİRSİNİZ!!!!BU KONUDA DENEYİMLERİMİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.

EV BİTKİLERİ İÇİN SIVI GÜBRE YAPIMI:
Kullanılacak Malzemeler
1-500 gr MAP
2-650 gr Potasyum Nitrat
3-50 gr.Limon tuzu(Sitrik Asit)
4-800 ml Su
5-100 gr şeker.

Yapılışı:
BİR KAZAN İÇERİSİNE SU KONUR.ÜZERİNE LİMON TUZU,MAP VE POTASYUM NİTRAT VE ŞEKER KONARAK KARIŞTIRILMAYA BAŞLANIR.MALZEME HOMOJEN HALE GELİNCE KULLANILMAYA HAZIR DEMEKTİR.

Kullanımı:
10 litre suya bir bardak karışım ilave edilerek uygulama yapılır.

NOT:
Ben bir jeoloğum.Hazırladığım bu karışımları kendi hobi bahçemde denedim.Çok güzel sonuçlar aldım.

Şu sıralarda da Humik asit yapmaya(Leonarditten)çalışıyorum.Araç gereç olarak küçük bir yayık makinesinden yararlanıyorum.İçerisine ısıtma sistemi kurdum.Sonuca ulaşınca sizlerle paylaşmak isterim.

Size çok daha genel bir organik gübre yapımı öneriyorum. Her bitkide her oranda kullanılabilir.
Gübrenin yapım ve kullanımı: Gidiyorsunuz istediğiniz bir firmadan LEONARDİT alıyorsunuz. İstediğiniz toprağa istediğiniz oranda kullanıyorsunuz. Doz aşımı diye bir sıkıntınız olmuyor. Şuna güveniyorum. Çünkü dozu aşacak paranız olmaz. Toprağın yarısını geçinceye kadar doz yükseldikçe toprak verimi artar.
Olayın püf noktası, LEONARDİT'i fahiş fiyatlara almayın. Bende almanız icabetmez. Ben toptancıyım. Ama fiyatları kontrol altında tutmak da bizim görevimizdir. Bende 25 Kg leonardit 5,5 Tl dir. ama perakende satma imkanımız yok. Bu fiyatlara oranla bayide 25 Kg mını yerine göre 10 -12 Tl ye kadar alabilirsiniz.
Daha etkili organik gübre yapımı için 25 Kg Leonardit alınır, ,0 5 Kg Potasyum hidroksitle muamele edilir. 4 Saat sonra bitkilere azar azar verilir. Muamele için 0,5 (yarım) Kg Potasyum Hidroksit (Çok tehlikeli ve kuvvetli bazdır. Hiç bir şekilde cilde temas ettirilmez. Teması halinde temas eden bölge dakikalarca bol suda ve ya akan suda yıkanır. ) , 50 litre 70 derecedeki suya dökülür. Tepkime meydana gelirken sıçramalara karşı azami tedbir alınır. Sonra 25 Kg leonardit bu sıvıya ileve edilerek iyice karıştırılır. Etrafa sıçtratmadan bir kab yardımıyla savrulabilir. Leonarditi bilerek fazla ilave ediyorum. Yoksa bir Ph metre kullanmak zorundasınız. Eğer bir şekilde Potasyum Hidroksit fazla ilave edilirse bu sıvıya ne dokunulabilir, ne de toprağa atılabilir. Hayat için en kuvvetli zehir sayılır. Elde ettiğiniz ürün Humik asit ve Fulvik asittir. ( Potasyum Humat+Potasyum Humat)

GoodFood72
25-04-2014, 11:26
Dün akşam sahilde çok kaliteli ve taze deniz yosunları buldum.3 farklı karışım hazırladım. Son repellent ve besleme amacıyla çok iş görecek.

GoodFood72
25-04-2014, 11:27
Çöp kompost yapan veya yapmak isteyenlere yardımcı olabilirim.

FAKO
10-05-2014, 04:50
https://www.youtube.com/watch?v=Z5jQKPWGSJs

sebastian07
31-05-2014, 16:26
merhaba organik azotlu sıvı gübrenin hammaddelerini bilen varmı ?
ben internette fazla kaynak bulamadım bulduklarım şilempe, humik asit, bunun haricinden piyasada satılan gübrelere neler katılıyor merak ettim cevaplayan olursa sevinirim

cebrail-
30-10-2014, 17:55
ŞELATLI YAPRAK GÜBRESİ NASIL İMAL EDİLİR?

150 gr. Bakır sülfat(malakit)+10 gr mangan+Limon tuzu 25 gr.+825 ml.su bir karıştırıcı mikser içerisine ilk önce su konur.sonra bakır ilave edilerek karıştırılır.sonra mangan eklenerek karıştırmaya devam edilir.son olarak da limon tuzu konarak karışımın PH derecesi 5-6 aralığnda olması sağlanır.Burada gübrenin şelat formunu sitrik asit(limon tuzu) sağlamaktadır.Şelatlı gübre bitki tarafından hemen hemen her ısıda kolayca emilimi sağlamaktadır.
Bu gübrenin bu günkü piyasa fiyatı yaklaşık 40 ile 70 lira arasında değişmektedir.Amatörce yapacağımız bu yaprakgübresinin malzemelerini tüm kimyasal tedarikçilerden kolayca ulaşabilirsiniz.Bunun maliyeti size 5 tl den daha ucuza mal olur. bakır sülfat pentahitrat gulukonikasit ila şelatlanırsa sistemik bakır içerir

MeyveliTepe
02-02-2015, 17:21
535550

İrfan çayı, bitkiler için gerekli olan, kökler tarafından alınmaya hazır zengin ve tam mineral içeriğinin yanısıra, organik mikrofloranın gerektirdiği zengin aktif biyolojik yaşama da sahip. Üstelik yapım sürecinin doğal bir sonucu olarak, olabilecek en yüksek oranda çözünmüş oksijen içeriyor olması, İrfan çayının, nerede yetiştirilirse yetiştirilsin tüm bitkilerin fazlasıyla ihtiyaç duyduğu, çok önemli başka bir gereksinimi daha karşılayabildiği anlamına geliyor. Çayın oksijen içeriği, aynı zamanda sadece oksijen seven (aerobik) mikroorganizma yaşamını içermesini de garantilemiş oluyor.

Devamı... (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/)

serhatkumburgaz
14-02-2015, 13:39
hep gözümüzün olanı gözden kaçırıyoruz.
baskalarının cehaletini paraya ceviren insanların tuzaklarına düşmeyin.Zamanında topragımızı kirletmemiz için bize verdikleri akıl ile verimsizleşen anadolu topragının bu halde olmasına sebep kimler?.Bu ulkede hiç mi toprak dostu muhendis universite ziraatçi yok?Tabi aç gözlülükte var insanoğlunda çok kazanacak..topraga atılan hormonlar kimyasallar ile organik tarımımızı öldürüp şimdi bize organik gıda satıyorlar eskisinden cok daha pahalıya.

1-hormonlu gdo lu sebze meyve atıklarından kompost yapılıyor.Yanlış kendi bahcenizden ürün alana kadar agaç dalları yaprakları ve cay posası ile baskısız boyasız karton kullanın.
2-solucanın aslen topraktaki varlığı ile yararlı olması (toprakta gezinerek topragı havalandırması.bahce topragınızdaki agır metalleri yoketmesi) yani solucan gübresi kullanmak sürünün başına çoban köpeği koymak yerine köpek havlamasını teybe alıp koyunun boynuna asmak gibi...

bize oyle bir empoze ediyorlar anadoluki topragımzıda amerika kurtaracak taa californiadan bize solucan satıyorlar. basit orantılarda 10 kılo malzemede 2 kilosunu solucana işleterek solucan gubresı yapacagız zira 2 kilonun haricindeki kısım zaten kum toprak yumurta kabugu karton .
solucan maması nedir?
Toprak kum karton yumurta kabugu hayvan gübresi kalan yuzde 20 lık kısmıda çer çöp mutfak atıgı.
ne mantıgı var bu işin bu reçeteyi kovada 1 hafta karıstırarak bekletsenız gene aynı sonucu alırsınız.kaldı ki solucanlarda hayatını idame ettirebilmek için enerjiye ve besine ihtiyacı vardır yani bir şekilde gubredende mutfak atıgınızdan da enerji çalıyor.. dışkı bildigimiz atıktır. gübre yararlı degıldır demıyorum karsıt fıkırler ıyı okusun.gubre hayvanın mide enzimleriyle yıyecekten kendine yeterlı yasam enerjınsinı alıp gerisini kombine bir posa olarak dısarı atmasıdır buda topragı besler .esas olan topragınızda solucan olmasıdır unutmayın saglıklı toprakta solucan yaşar.
3-kimyasal inorganik besinler ile gubre yapmak ya da satın alıpp kullanmak...

Protidler , fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve B, C. vitaminleri. bunlarımı arıyorsunuz???
ziraai ticarethanelere bakmayın 1 adet kurufasulye tanesinin içinde saksınıza yetecek kadar mevcut.
madem bahsettik.devam edelim.toz olarak yıllarca saklayabilirsiniz.
kurufasulye nohut yesıl mercımek bugday gibi daneleri fırınlayıp sonra un kıvamına getirip sonrasında suyla karıstırarak içine bir kac diş sarımsak atıp olmadı haşlayıp ezip sulandırarak sulandırma olcusunude topraga ne lazımsa temın edebilirsiniz yan etkisi yok ziraai ticaretciler karsı cıkar iftira atar gerçegı saklarlar siz kulak asmayın olmadı az miktarda bir kösede deneyin.
4-Torf ? her yer torf zaten uzaydan getirtilmiş gibi paketleyip çerden çöpten para kazanan firmalar şişiriyorda şişiriyor.torf dedigin organik çuruktur.
bir sonraki sene için..... bahcenizi belleyin ekim dikim yapacagınız bitkinin kök derinliginin biraz alt seviyesine saman agaç kabugu dal mutfak atıkları boyasız baskısız karton üzerlerine biraz odun ya da kemik külünü serperek zararlı olusmasınıda engelleyerek topragı bu karısımın uzerıne serin toprakta geçirim ve gübre sağladınız biraz tugla ve kiremit kırıgı ekleyerek nem oranınıda dengelediniz.1 saatden fazla tarlada aynı yerde durmayın bu topraga siz bile kök salabilirsiniz.
5-sıvı gübre..????bi gayretle dunyanın en pahalı benzınını kullanan enayılere nerdeyse benzinden pahalı suyu sıvı gubre olara satmakta ne var?bunye alıskın daya gitsin.ama bişeyleri sakla zor anlat teknık terim ve micro ölçek kullan ki insanlar bunun torf suyu oldgunu anlamasın yoksa 10 lıtre torfla 100 litre sıvı gubre yaparlar şşhhhhh uyandırma kerizi bulandırır denizi.
ticari arkadaşların bombardımanına tutulursam şaşırmayacagımı bılıyorum.kafamızı kullanmak yerine youtube dan yabancıların cektıgı videoları izleyerek bilgi edinmeye calısıyoruz unutmayın onlar bizim atalarımızdan ögrendi..amerıka nufusun tamamına yakınının obezliği adı bilinmedik yeni icat kanser ve hastalık türleri uzaylıların ve zombilerin sureklı onlara saldırması bu sebepledir bitkilerdeki dogal dengeyi bozdular.

unutmadan karpuz kavun ve kabak gibi sıcagı seven bitkiler yetiştirmeye çalısan bazı arkadasların bahce fotograflarında dikkatimi cekti bahcenızde üst yüzeye kaydırak tası dedıgımız yassı taşlardan 30 cm gibi bir aralıkla dizin el kadar da olabilir biraz ufakta ama meyveye değmesin bu taşlar ısıyı tutacak gece gunduz arasındakı ısı farkını dengeleyecektır bilhassa erkencılerın uyması gerekir.unutmayın Tarlayı daşlı yerden gızı gardaşlı yerden alacaksın..demiş atalarımız.Saygılarımla...

kenan kırca
14-02-2015, 23:17
hep gözümüzün olanı gözden kaçırıyoruz.
baskalarının cehaletini paraya ceviren insanların tuzaklarına düşmeyin.Zamanında topragımızı kirletmemiz için bize verdikleri akıl ile verimsizleşen anadolu topragının bu halde olmasına sebep kimler?.Bu ulkede hiç mi toprak dostu muhendis universite ziraatçi yok?Tabi aç gözlülükte var insanoğlunda çok kazanacak..topraga atılan hormonlar kimyasallar ile organik tarımımızı öldürüp şimdi bize organik gıda satıyorlar eskisinden cok daha pahalıya.

1-hormonlu gdo lu sebze meyve atıklarından kompost yapılıyor.Yanlış kendi bahcenizden ürün alana kadar agaç dalları yaprakları ve cay posası ile baskısız boyasız karton kullanın.
2-solucanın aslen topraktaki varlığı ile yararlı olması (toprakta gezinerek topragı havalandırması.bahce topragınızdaki agır metalleri yoketmesi) yani solucan gübresi kullanmak sürünün başına çoban köpeği koymak yerine köpek havlamasını teybe alıp koyunun boynuna asmak gibi...

bize oyle bir empoze ediyorlar anadoluki topragımzıda amerika kurtaracak taa californiadan bize solucan satıyorlar. basit orantılarda 10 kılo malzemede 2 kilosunu solucana işleterek solucan gubresı yapacagız zira 2 kilonun haricindeki kısım zaten kum toprak yumurta kabugu karton .
solucan maması nedir?
Toprak kum karton yumurta kabugu hayvan gübresi kalan yuzde 20 lık kısmıda çer çöp mutfak atıgı.
ne mantıgı var bu işin bu reçeteyi kovada 1 hafta karıstırarak bekletsenız gene aynı sonucu alırsınız.kaldı ki solucanlarda hayatını idame ettirebilmek için enerjiye ve besine ihtiyacı vardır yani bir şekilde gubredende mutfak atıgınızdan da enerji çalıyor.. dışkı bildigimiz atıktır. gübre yararlı degıldır demıyorum karsıt fıkırler ıyı okusun.gubre hayvanın mide enzimleriyle yıyecekten kendine yeterlı yasam enerjınsinı alıp gerisini kombine bir posa olarak dısarı atmasıdır buda topragı besler .esas olan topragınızda solucan olmasıdır unutmayın saglıklı toprakta solucan yaşar.
3-kimyasal inorganik besinler ile gubre yapmak ya da satın alıpp kullanmak...

Protidler , fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve B, C. vitaminleri. bunlarımı arıyorsunuz???
ziraai ticarethanelere bakmayın 1 adet kurufasulye tanesinin içinde saksınıza yetecek kadar mevcut.
madem bahsettik.devam edelim.toz olarak yıllarca saklayabilirsiniz.
kurufasulye nohut yesıl mercımek bugday gibi daneleri fırınlayıp sonra un kıvamına getirip sonrasında suyla karıstırarak içine bir kac diş sarımsak atıp olmadı haşlayıp ezip sulandırarak sulandırma olcusunude topraga ne lazımsa temın edebilirsiniz yan etkisi yok ziraai ticaretciler karsı cıkar iftira atar gerçegı saklarlar siz kulak asmayın olmadı az miktarda bir kösede deneyin.
4-Torf ? her yer torf zaten uzaydan getirtilmiş gibi paketleyip çerden çöpten para kazanan firmalar şişiriyorda şişiriyor.torf dedigin organik çuruktur.
bir sonraki sene için..... bahcenizi belleyin ekim dikim yapacagınız bitkinin kök derinliginin biraz alt seviyesine saman agaç kabugu dal mutfak atıkları boyasız baskısız karton üzerlerine biraz odun ya da kemik külünü serperek zararlı olusmasınıda engelleyerek topragı bu karısımın uzerıne serin toprakta geçirim ve gübre sağladınız biraz tugla ve kiremit kırıgı ekleyerek nem oranınıda dengelediniz.1 saatden fazla tarlada aynı yerde durmayın bu topraga siz bile kök salabilirsiniz.
5-sıvı gübre..????bi gayretle dunyanın en pahalı benzınını kullanan enayılere nerdeyse benzinden pahalı suyu sıvı gubre olara satmakta ne var?bunye alıskın daya gitsin.ama bişeyleri sakla zor anlat teknık terim ve micro ölçek kullan ki insanlar bunun torf suyu oldgunu anlamasın yoksa 10 lıtre torfla 100 litre sıvı gubre yaparlar şşhhhhh uyandırma kerizi bulandırır denizi.
ticari arkadaşların bombardımanına tutulursam şaşırmayacagımı bılıyorum.kafamızı kullanmak yerine youtube dan yabancıların cektıgı videoları izleyerek bilgi edinmeye calısıyoruz unutmayın onlar bizim atalarımızdan ögrendi..amerıka nufusun tamamına yakınının obezliği adı bilinmedik yeni icat kanser ve hastalık türleri uzaylıların ve zombilerin sureklı onlara saldırması bu sebepledir bitkilerdeki dogal dengeyi bozdular.

unutmadan karpuz kavun ve kabak gibi sıcagı seven bitkiler yetiştirmeye çalısan bazı arkadasların bahce fotograflarında dikkatimi cekti bahcenızde üst yüzeye kaydırak tası dedıgımız yassı taşlardan 30 cm gibi bir aralıkla dizin el kadar da olabilir biraz ufakta ama meyveye değmesin bu taşlar ısıyı tutacak gece gunduz arasındakı ısı farkını dengeleyecektır bilhassa erkencılerın uyması gerekir.unutmayın Tarlayı daşlı yerden gızı gardaşlı yerden alacaksın..demiş atalarımız.Saygılarımla...
Teşekkürler sn serhat bey verdiğiniz bilgilere ,sizlere bir sorum olacak meyve bahçelerinde budama artığı dallar için bazı uzmanlar bahçe dışına çıkarın diyor bazıları ise dal öğütme makinaları ile öğütüp toprağa karıştırın diyor teşekkürler.

İsmail Kuzucu
15-02-2015, 00:58
535550

İrfan çayı, bitkiler için gerekli olan, kökler tarafından alınmaya hazır zengin ve tam mineral içeriğinin yanısıra, organik mikrofloranın gerektirdiği zengin aktif biyolojik yaşama da sahip. Üstelik yapım sürecinin doğal bir sonucu olarak, olabilecek en yüksek oranda çözünmüş oksijen içeriyor olması, İrfan çayının, nerede yetiştirilirse yetiştirilsin tüm bitkilerin fazlasıyla ihtiyaç duyduğu, çok önemli başka bir gereksinimi daha karşılayabildiği anlamına geliyor. Çayın oksijen içeriği, aynı zamanda sadece oksijen seven (aerobik) mikroorganizma yaşamını içermesini de garantilemiş oluyor.

Devamı... (http://blog.meyvelitepe.org/2015/02/02/irfan-cayi/)



Bizim bahçede kadife çiçeği hariç hepsi çıkıyor. Hatta bazıları orman gibi denecek kadar. Konuyu okuyunca yuh artık diyesim geldi. Ot ilacı kullanmadığım için bunların sürüm esnasında toprağa bir faydası oluyor mudur?

Bilgiler için teşekkürler, bunu kesinlikle deneyeceğim.

serhatkumburgaz
15-02-2015, 01:07
sayın kenan kırca bey çürümüş çürütülmüs dalları bahcenizde kullanabilirsiniz dikkat edilmesi gereken budanmıs dallar ve meyve agaclarına atılan ziraai kimyasallar.kimyasalı cok atıklar topragınızın dengesini bozup zehirleyebilir.çürüme gerçekleşene kadar bahce dısında tutup çürüme olduktan sonra organık gubre için kullanabilirsiniz.dal ogutme makinası ile işlemden geçirirseniz çürümeyi hızlandırırsınız .Saygılarımla.

İsmail Kuzucu
15-02-2015, 01:22
sayın kenan kırca bey çürümüş çürütülmüs dalları bahcenizde kullanabilirsiniz dikkat edilmesi gereken budanmıs dallar ve meyve agaclarına atılan ziraai kimyasallar.kimyasalı cok atıklar topragınızın dengesini bozup zehirleyebilir.çürüme gerçekleşene kadar bahce dısında tutup çürüme olduktan sonra organık gubre için kullanabilirsiniz.dal ogutme makinası ile işlemden geçirirseniz çürümeyi hızlandırırsınız .Saygılarımla.

Ya ağaç dallarında hastalıklar ve böcekler var ise? Ağaç budaması yaparken bile başka ağaca geçerken kullanılan aletler temizlenir. Öğütme makinesi ile biz bu dallardaki hastalıkları bahçeye yaymış olmaz mıyız?

MeyveliTepe
15-02-2015, 01:50
Bizim bahçede kadife çiçeği hariç hepsi çıkıyor. Hatta bazıları orman gibi denecek kadar. Konuyu okuyunca yuh artık diyesim geldi. Ot ilacı kullanmadığım için bunların sürüm esnasında toprağa bir faydası oluyor mudur?

Bilgiler için teşekkürler, bunu kesinlikle deneyeceğim.

Evet, bu bitkileri toprağa karıştırınca dekompoze olacaklar ve içerdikleri mineralleri de toprağa bırakacaklar. İçerdikleri karbon sebebiyle ayrıca toprağın organik maddesini de arttıracaklar. Tohum olgunlaştırmadan toprağa karışır ise tohum dökmeleri de engellenmiş olur. Tek dikkat edilmesi gereken ayrık gibi, kök parçalarıyla çoğalanlar olur.

Fakat bunlardan oksijenli çay yaptığınız taktirde yetiştirdiğiniz bitkilere içeriğini bilerek ve dozajını ayarlayarak verebileceğiniz organik gübre yapmış olursunuz. Yaptırdığım bor dahil analizde N,P,K,Ca,Mg,S,Fe,Cu,Mn,Zn,B tam tekmil ve biribirlerine göre olması gereken dengede oluyor ki, bu çok önemli. Başka hiç bir gübre ile böyle bir denge elde etmek mümkün değil. Analizde görünmeyen amino asitler, enzimler vs. bu minerallerin salt kimyasal minerallere göre bitkiler tarafından alınabilirliğini çok arttırdığı da muhakkak. Oksijen ve zengin mikroorganizma içeriği cabası oluyor.

Blogdaki yazıda uzun uzun anlattım, kurulacak bir düzenek ile sürekli ve tazelenen çay üretimi yapmak mümkün. Bu durumda bahçedeki yabani otların büyük çoğunluğu çok değerli oluyor :)

İrfan Çayı ile ilgili ayrı bir başlık açıp birden fazla kişinin yapmasını sağlamak ve kullanım sonuçlarıyla ilgili deneyimleri paylaşmak iyi olacak galiba.

İsmail Kuzucu
15-02-2015, 10:13
Evet, bu bitkileri toprağa karıştırınca dekompoze olacaklar ve içerdikleri mineralleri de toprağa bırakacaklar. İçerdikleri karbon sebebiyle ayrıca toprağın organik maddesini de arttıracaklar. Tohum olgunlaştırmadan toprağa karışır ise tohum dökmeleri de engellenmiş olur. Tek dikkat edilmesi gereken ayrık gibi, kök parçalarıyla çoğalanlar olur.

Fakat bunlardan oksijenli çay yaptığınız taktirde yetiştirdiğiniz bitkilere içeriğini bilerek ve dozajını ayarlayarak verebileceğiniz organik gübre yapmış olursunuz. Yaptırdığım bor dahil analizde N,P,K,Ca,Mg,S,Fe,Cu,Mn,Zn,B tam tekmil ve biribirlerine göre olması gereken dengede oluyor ki, bu çok önemli. Başka hiç bir gübre ile böyle bir denge elde etmek mümkün değil. Analizde görünmeyen amino asitler, enzimler vs. bu minerallerin salt kimyasal minerallere göre bitkiler tarafından alınabilirliğini çok arttırdığı da muhakkak. Oksijen ve zengin mikroorganizma içeriği cabası oluyor.

Blogdaki yazıda uzun uzun anlattım, kurulacak bir düzenek ile sürekli ve tazelenen çay üretimi yapmak mümkün. Bu durumda bahçedeki yabani otların büyük çoğunluğu çok değerli oluyor :)

İrfan Çayı ile ilgili ayrı bir başlık açıp birden fazla kişinin yapmasını sağlamak ve kullanım sonuçlarıyla ilgili deneyimleri paylaşmak iyi olacak galiba.


Bahçenin bir bölümünde sadece kuş otu var, diğer bölümde ise hodan, ısırgan, sirken, hindiba otları var. Her 2 alanda da kereviz ekili. Çoklu yerdekiler bitti diğerleri daha büyüyecek. Sanırım iyi gübre desteği sağlıyorlar.

Aklıma çok yattı, alanlar bölüm bölüm ekildiği için her daim ot bulmak mümkün. Çapalamada kesip atmak yerine çay yapmak daha mantıklı gibi.

Tüm yazıyı okudum. Çok detaylı anlatım olmuş. Havalar ısınmaya başlasın denemesini yapacağın. 200 litrelik bidon için nasıl bir pompa almam gereklidir?

Micro ve izelementlerin olacağını hiç düşünmezdim. İyi sonuçlar çıkacaktır.

serhatkumburgaz
15-02-2015, 23:16
Ya ağaç dallarında hastalıklar ve böcekler var ise? Ağaç budaması yaparken bile başka ağaca geçerken kullanılan aletler temizlenir. Öğütme makinesi ile biz bu dallardaki hastalıkları bahçeye yaymış olmaz mıyız?

sayın kuzucu dikkat ederseniz çürümüş ve çürütülmüşleri kullanabilirsiniz dedim ayrıca dal ögütme makinasının yaptığı işlem parcaları ufaltıp çürümeyi hızlandırmak kaldı ki hastalıklı oldugu bariz bir küflü bakterili kurtlu dalları kompost olarak kullanmak akıllıca degil ama illede şart ise basitce kaynatarak organik kürlerle kekik sarımsak solüsyonu gibi ya da sulandırılmıs potasyum tableti ile sterilizasyon saglanabilir problem varsa çözumude vardır.Sayılarımla..

MeyveliTepe
17-02-2015, 23:48
Ya ağaç dallarında hastalıklar ve böcekler var ise? Ağaç budaması yaparken bile başka ağaca geçerken kullanılan aletler temizlenir. Öğütme makinesi ile biz bu dallardaki hastalıkları bahçeye yaymış olmaz mıyız?

Meyve ağaçlarının budama artıklarını değerlendirirken dikkat edilmesi gereken bir konu bu.

Hastalıklı olduğunu kesin bildiğimiz dalları yakmalıyız. Hastalıklı olmadığını düşündüğümüz dalları ise türlü metodlarla kompostlayabiliriz fakat öğütülmüş dal sıcak kompostta dekompoze olmuyor. Öğütülmüş dalları en iyi değerlendirme usulu olarak çuvallara doldurup, ağzını bağlayıp gölge bir yerde bir sene kadar unutabiliriz. Bir kışı dışarıda geçiren çuvallar bir sene sonunda mükemmel topraklaşıyor. Bu toprağı saksılarda, sebzelerde kullanmada bir sorun yok, fakat budamaların alındığı ağaçlarda kullanmamak gerek çünkü bazı patojen fungus sporları bu toprakta hala bulunabilir ve bu yüzden tamamen başka aileden bitkilerde kullanmak gerekir.

vetman996
19-02-2015, 09:31
Değerli Serhatkumburgaz kardeş merhaba.

Yukarıdaki paylaşımlarınızın bir kısmında haklısınız. Ama katılmadığım konular da var. Onları size kısaca izah etmeye çalışacağım. Benim fikrim doğrudur demiyorum ama sadece doğru olduğunu düşündüğüm fikrimi beyan etmeye çalışıyorum.


1-hormonlu gdo lu sebze meyve atıklarından kompost yapılıyor.Yanlış kendi bahcenizden ürün alana kadar agaç dalları yaprakları ve cay posası ile baskısız boyasız karton kullanın.

Kompost oluşurken yüksek ısı nedeniyle bir çok zararlı ürün yıkımlanabiliyor. Bence burada önemli olan bahsettiğiniz hormonlu, gdo'lu meyve sebzeler. Bunların artıkları neyse ne ama bizim kafa yormamız gereken bu meyve sebzelerin mutfağımıza kadar girmemesi. Biz buna kafa yormalıyız ilk önce.


2-solucanın aslen topraktaki varlığı ile yararlı olması (toprakta gezinerek topragı havalandırması.bahce topragınızdaki agır metalleri yoketmesi) yani solucan gübresi kullanmak sürünün başına çoban köpeği koymak yerine köpek havlamasını teybe alıp koyunun boynuna asmak gibi...

bize oyle bir empoze ediyorlar anadoluki topragımzıda amerika kurtaracak taa californiadan bize solucan satıyorlar. basit orantılarda 10 kılo malzemede 2 kilosunu solucana işleterek solucan gubresı yapacagız zira 2 kilonun haricindeki kısım zaten kum toprak yumurta kabugu karton .
solucan maması nedir?
Toprak kum karton yumurta kabugu hayvan gübresi kalan yuzde 20 lık kısmıda çer çöp mutfak atıgı.
ne mantıgı var bu işin bu reçeteyi kovada 1 hafta karıstırarak bekletsenız gene aynı sonucu alırsınız.kaldı ki solucanlarda hayatını idame ettirebilmek için enerjiye ve besine ihtiyacı vardır yani bir şekilde gubredende mutfak atıgınızdan da enerji çalıyor.. dışkı bildigimiz atıktır. gübre yararlı degıldır demıyorum karsıt fıkırler ıyı okusun.gubre hayvanın mide enzimleriyle yıyecekten kendine yeterlı yasam enerjınsinı alıp gerisini kombine bir posa olarak dısarı atmasıdır buda topragı besler .esas olan topragınızda solucan olmasıdır unutmayın saglıklı toprakta solucan yaşar.

Kıymetli kardeşim, son iki yılını evinde, çiftliğinde, kümesinde, bürosunda, çalıştığı resmi dairenin bir köşesinde dahi solucan ve gübresini araştıran-deneyen bir veteriner hekim olarak bu konuda yanıldığınızı belirtmek isterim.

Toprak solucanı ile gübre solucanı ayrı solucanlar. Zamanında ben de sizin gibi düşünmüştüm ama yaptığım denemelerden farkı çok net bir şekilde gördüm. Kaliforniya solucanlarının gübre üretim hızı ise çok daha farklı. Bu işin içindeki dikkatli gözlemciler bunu iyi bilirler.

Solucan gübresi için yazdıklarınızda da hata var. Solucan gübresini hobi olarak üretenler elbette çer-çöp yemek artığı ile gübre üretebilir. Hatta ticari üretenlerin içinde de turşu fabrikası artıkları kullanan olabilir. Bizim gibi sadece sığır gübresini solucanlara mama olarak veren firmalar var ve bunlara haksızlık yapmış oluyorsunuz.

Hatta şunu da belirteyim ki biz solucan gübresi üretiminde sığır gübresi haricinde başka bir şey kullanmıyoruz. Daha önceki üretim şeklimizde solucan gübresine sığır gübresinin de karışabildiğini görünce üretim sistemimizi tamamen değiştirdik. Şimdiki sistemde solucan gübresi içine sığır gübresi karışma ihtimali yok.

Sayın MeyveliTepe Üstadımıza eski üretim yöntemindeki solucan gübremizi yollamıştık. İşi öğrenmek zaman alsa da şimdiki gübremiz daha kaliteli. Kendilerine İrfan Çayı paylaşımı için teşekkür ediyor ve bu kıymetli çayı en kısa zamanda denemek istiyorum. Devam edecek...

vetman996
19-02-2015, 10:11
3-kimyasal inorganik besinler ile gubre yapmak ya da satın alıpp kullanmak...

Protidler , fosfor, potasyum, demir, kalsiyum ve B, C. vitaminleri. bunlarımı arıyorsunuz???
ziraai ticarethanelere bakmayın 1 adet kurufasulye tanesinin içinde saksınıza yetecek kadar mevcut.
madem bahsettik.devam edelim.toz olarak yıllarca saklayabilirsiniz.
kurufasulye nohut yesıl mercımek bugday gibi daneleri fırınlayıp sonra un kıvamına getirip sonrasında suyla karıstırarak içine bir kac diş sarımsak atıp olmadı haşlayıp ezip sulandırarak sulandırma olcusunude topraga ne lazımsa temın edebilirsiniz yan etkisi yok ziraai ticaretciler karsı cıkar iftira atar gerçegı saklarlar siz kulak asmayın olmadı az miktarda bir kösede deneyin.

Değerli Kardeşim, umarım sizi üzmez yazılarım ama "hasta olduğunuzda da şifalı bitkilerde her deva var. Doktora- eczaneye gitmenize gerek yok. Derdini veren Allah devasını da vermiş nasıl olsa" dersem bu doğru olur mu sizce. Bahsettiğiniz bilgiler doğrudur ama her kesim tarafından kullanılabilir mi bilmiyorum. Anlatış tarzınız eğer bilgi vermek tarzında olsaydı hiç bir yorum yapmazdım. Ama siz "ziraai ticaretciler karsı cıkar iftira atar gerçegı saklarlar siz kulak asmayın" deyince farklı anlam çıkıyor.


4-Torf ? her yer torf zaten uzaydan getirtilmiş gibi paketleyip çerden çöpten para kazanan firmalar şişiriyorda şişiriyor.torf dedigin organik çuruktur.
bir sonraki sene için..... bahcenizi belleyin ekim dikim yapacagınız bitkinin kök derinliginin biraz alt seviyesine saman agaç kabugu dal mutfak atıkları boyasız baskısız karton üzerlerine biraz odun ya da kemik külünü serperek zararlı olusmasınıda engelleyerek topragı bu karısımın uzerıne serin toprakta geçirim ve gübre sağladınız biraz tugla ve kiremit kırıgı ekleyerek nem oranınıda dengelediniz.1 saatden fazla tarlada aynı yerde durmayın bu topraga siz bile kök salabilirsiniz.

Torf konusunda haklısınız. Eğer bir sene bekleme zamanınız varsa piyasadaki torflardan daha kalitelisini üretebilirsiniz. Forumda daha detaylı bilgiler var. Olmadı biz de elimizden gelen paylaşımı yaparız.



5-sıvı gübre..????bi gayretle dunyanın en pahalı benzınını kullanan enayılere nerdeyse benzinden pahalı suyu sıvı gubre olara satmakta ne var?bunye alıskın daya gitsin.ama bişeyleri sakla zor anlat teknık terim ve micro ölçek kullan ki insanlar bunun torf suyu oldgunu anlamasın yoksa 10 lıtre torfla 100 litre sıvı gubre yaparlar şşhhhhh uyandırma kerizi bulandırır denizi.

Sıvı gübre konusundaki düşüncelerinizde haklı olan taraflar var. Öyle ki piyasada Şilempeyi sulandırıp sıvı gübre diye satanlar dahi var. Sıvı solucan gübresini hemen kullanacaksanız katı solucan gübresi+melas+oksijen ile sıvı gübre yapabilirsiniz. Ama piyasadaki sıvı solucan gübrelerinin içinde gübrenin içeriğini zenginleştiren ve içeriğindeki mikroorganizmaların dormant hale gelmesini, suyla temasa geçince çoğalmasını vs. sağlayan bir takım ürünler var. Ayrıca etiket, ambalaj vs. giderleri dolarla ödenen danışmanlık ücretleri, tescil,ruhsat vs. bir takım giderler var ki bunlar da fiyatı yükseltmekte.

Sn. MeyveliTepe Hocamın bahsettiği İrfan Çayı'nda ise bu giderler yok. Bence herkes yapıp kullanabilir.

"ticari arkadaşların bombardımanına tutulursam şaşırmayacagımı bılıyorum." dediniz. Beni ticari arkadaş sınıfına sokmazsınız umarım. Tarım Bakanlığı'nda (Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) çalışan ama "vatandaşımız nasıl kimyasal zehirden uzak gıda tüketebilir-yaşayabilir" düşüncesiyle çalışmalara kafa yoran, bunun için paylaşımlar yapan bir arkadaşınızı ticari sınıfa sokmazsınız sanırım.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Sevgiler...

Safranlı
02-04-2015, 15:39
irfan çayını sevdim yakında uyğulayacağım inşallah..

cgdsfdn
24-04-2015, 09:56
Yumurta kabuklarımı fırınlayıp dövdükten sonra sirke ekledim ve çıkan suyla köpüğü süzüp kabukları kurutmaya aldım domates biber ve patlıcan fidelerimi yerlerine dikerken kullanıcam bakalım nasıl sonuçlar alıcaz

oguz006
30-06-2015, 10:30
Organik gübre diyoruzda peki bu "organik sıvı gübre" adı altında satılan genellikle forumda adını çok rastladığım Biovin, EMA, ROA, gibi gübrelerin kullanımında gerçekten organik meyve sebze üretilmiş oluyor mu, yani bunlara ne kadar güvenebiliriz, yoksa en iyisi doğal gübre kullanıp herşeyi akışına bırakmak mı.

natura
31-08-2015, 15:49
Tabii ki her şeyi akışına bırakmalı. Hiçbir gübre ve ilaç kullanmadan da bitki yetiştiriliyor. Burada organikten bahsedip ilaç ve kimyasal gübre kullanıyor insanlar. Cidden anlayabilmiş değilim. hayretle takip ediyorum. Yanmış hayvan gübresini kullanın, ne yetişirse ailenizle birlikte yiyin. Nedir bu hırs anlamıyorum. İnsanlar çıldırmış, saksıdaki çiçeğe kimyasal gübre arıyor.

Işık fidan
05-11-2015, 12:30
Sn mtugrul 33 ben kendi fidanlarim ve baglarım için dengeli 20 20 20 sıvı **** kati kimyevi gübre yapmak istiyorum ..bana yardımcı olabilir misiniz ?

murathanoglu
27-06-2016, 08:44
Merhabalar ben bahçemden çıkan otları ve ağaç yapraklarını naylon çuvallara (şeker çuvalı) sıkıştırarak dolduruyorum ve kış boyunca bahçenin ortasında bırakıyorum, kışın yağan kar ve yağmurlarla kış boyunca çürüyorlar ilkbaharda çuvalları açıp sera naylonuna döküyorum (fazla nemin gitmesi için) bu yaprak ve çürümüş otlar üzerindeki fazla suyu buharlaştırdıktan sonra elekten geçiriyorum ve ortaya mükemmel bir sonuç çıkıyor. Bu yaptığım paketler içerisinde çiçek toprağı diye satılan toptakla aynı özellikte oluyor. Şimdi size sormak istediğim birkaç şey var.
1. Bu yaptığım doğru bir yöntem mi,
2. Elde ettiğim bu üründe hiç toprak kullanmadan sebze yetiştirebilirmiyim.
3. Şayet zararlı olmazsa bahçemin bir bölümünü (yaklaşık olarak 50 m') sadece elde ettiğim bu torfu kullanarak (hiç toprak kullanmadan) dizayn etmeyi düşünüyorum.
4. bir senede yaklaşık olarak bu torftan ezilmiş ve elenmiş olarak 10 çuval kadar biriktiriyorum.
5. Elimde şu anda birikmiş 15 çuval oldu.

şimdi size sorum benim yaptığım doğrumu, bunları yukarıda yazdığım şekilde kullanabilirmiyim.

Teşekkür ederim.

çamkokusu
03-07-2016, 11:41
Gübrenizin bitkilerinize faydası olduğu gözle görülürse faydalıdır.Diğr soruları bilemeyeceğim...

MeyveliTepe
03-07-2016, 11:45
Merhabalar ben bahçemden çıkan otları ve ağaç yapraklarını naylon çuvallara (şeker çuvalı) sıkıştırarak dolduruyorum ve kış boyunca bahçenin ortasında bırakıyorum, kışın yağan kar ve yağmurlarla kış boyunca çürüyorlar ilkbaharda çuvalları açıp sera naylonuna döküyorum (fazla nemin gitmesi için) bu yaprak ve çürümüş otlar üzerindeki fazla suyu buharlaştırdıktan sonra elekten geçiriyorum ve ortaya mükemmel bir sonuç çıkıyor. Bu yaptığım paketler içerisinde çiçek toprağı diye satılan toptakla aynı özellikte oluyor. Şimdi size sormak istediğim birkaç şey var.
1. Bu yaptığım doğru bir yöntem mi,
2. Elde ettiğim bu üründe hiç toprak kullanmadan sebze yetiştirebilirmiyim.
3. Şayet zararlı olmazsa bahçemin bir bölümünü (yaklaşık olarak 50 m') sadece elde ettiğim bu torfu kullanarak (hiç toprak kullanmadan) dizayn etmeyi düşünüyorum.
4. bir senede yaklaşık olarak bu torftan ezilmiş ve elenmiş olarak 10 çuval kadar biriktiriyorum.
5. Elimde şu anda birikmiş 15 çuval oldu.

şimdi size sorum benim yaptığım doğrumu, bunları yukarıda yazdığım şekilde kullanabilirmiyim.

Teşekkür ederim.

Evet, kullanabilirsiniz. Ben de tam olarak böyle kompost yapıyorum, bir çok bakımdan çok faydalı olduğunu söyleyebilirim.

ekolojiksolucan
09-11-2016, 15:59
Solucan gübresi üretmeyi öğrenmek isteyen arkadaşlarımız için Kompost bölümünde solucan gübresi üretim süreçleri (http://www.agaclar.net/forum/solucan-kompostu/40266.htm) detaylıca anlatılmıştır. Üretim aşamasında karşılaşılan sorunları o bölümde paylaşırsanız yardımcı olmak isterim. Sağlıcakla.