Bağlan

View Full Version : Kiraz




Kiraz
03-08-2010, 16:58
En sevgili bitkim : Şakayık

140063

Şakayık, şa-ka-yık. İsmini bile söylemek hoşuma gidiyor. Önceleri bu çiçeğin ismini çok duymuştum ama nasıl olduğunu bilmiyordum. Annemden duymuştum, bir arkadaşımın açtığı zaman hayranlıkla anlatmasından duymuştum, şarkısını duymuştum, seneler sonra yazar olup da kitabını aldığım ilkokul sıra arkadaşımın “Şakayıklı Teyze” hikayesinde duymuştum. Her duyduğumda da nasıl açtığını bilmesem de “şakayık” hep ilgimi çekmişti.

Seneler sonra, hayal ettiğim gibi bahçesi olan eve kavuşunca “şakayık” ile yakınlaştım. Sokağımızın adı “Şakayık” olunca bahçemde şakayık da olmalıydı. Aradım ama kolay bulamadım , bir arkadaşım “Benimkinin kökünden ayır “dedi , kıyamadım.

2006 Kasımında bahçeye dikilecek bir kaç bitki almak için Beykoz Fidanlığına gitmiştim. “O ne? Bunun adı nedir? Bu yaprak döker mi?...” gibi soruları sıralarken yan yana üç saksıda, yaprakları sarkmış, dökülmüş, kendinden geçmiş üç şakayıkla tanıştım. İsmini öğrenmesem saksılar yüzüne bakılacak gibi değildi ama ben aradığımı bulmuştum işte.

Yeni üretime geçmişler, ellerinde üç adet kalmış hemen ikisini kendime, birini de yeni tanıştığım komşuma aldım. Kapı önüne yarı gölgeye diktiğim, yerini çok sevdi, alt bahçede güneşe diktiğim ise ya sıcağı sevmedi ya da toprağını, yaz ortasında kurumaya başladı. Kapımın önündeki, ilk baharında sadece güzel yapraklar verdi, ikinci sene “bir” tomurcuğu oldu ama ne tomurcuk; her sabah erkenden, açıp neye benzeyecek diye bakıp fotoğraf çekiyordum hatta evdekilerin alaylarından korunmak için sabahın yedisinde gizlice yapıyordum bu işi. Sonunda açtı ve güzel tomurcuk, güzel pembe bir güle döndü. Sonraki sene üç ve bu sene on dört çiçeği oldu, bazı çiçeklerin çapları 20 cm kadar. Bu zamana kadar da hiç özel bir şey yapmadım, böceklenmediği için uğraşmadım da.

Şakayık sonbaharda da yaprakları renk değiştirince güzel oluyor. Kışın kuru - kızıl dal olarak kalan şakayık da sizi şaşırtmasın, baharda kocaman yeri dolduruyorlar, şimdiden çapı 90 cm kadar oldu.
Çiçekler her sene, önceki seneden daha çok sayıda ve daha iri oldular. Şakayık çiçeğinin kökü ne kadar gelişirse çiçeklenmesi de o kadar iyi olurmuş. Yer değiştirmekten, köklerinin kurcalanmasından hoşlanmazmış, küsüp o sene çiçek açmazmış.

Zavallı alt bahçedeki şakayık ise bahçe duvarı inşaatı sırasında saksıya alındı, altı ayını saksıda geçirdi, daha iyi gelişir diye yarı gölgeye dikildi, baharı güzel karşıladı ama nafile yine yaz ortası bozuldu. Kızımın okulundan çok sevdiğim bir veli şakayık arıyormuş, aslında köklerini kurcalamak istemem ama alt bahçedekinin yerini değiştirirken sana da veririm deyince çok sevindi, sonbaharda da şakayığını aldı.

İşte şakayık ile ilgili tesadüflerim çok oldu ya, yakın zamanda üyemiz Sn. Orhan Özbilgiç, sevinçle bahçesindeki şakayığı sergilediğinde şakayık olmadığını öğrenince çok üzülmüştü. Tesadüfen o sıralar bahçeden yeni çıkan yaprakları farkettim , söktüğüm kökten bir parçanın kalmış olduğunu anlayınca bunun da Orhan Beyin kısmeti olduğunu düşündüm. Şimdi o kök emin ellerde, Samsun yolcusu.

Kapı girişindeki şakayığımın kocaman olmasını, bir gün kendine kırmızı çiçekli kardeş bulmasını, on beş günlüğüne de olsa kocaman çiçeklerle dolmasını istiyorum. Belki bir gün ben de iyice “teyze” olunca, “Şakayıklı Teyze” ünvanını alırım, çocuklar baharın güzel havasını “Teyzenin şakayıkları açmış, bahar iyice gelmiş” diyerek müjdelerler, yol tarifilerinde “Şakayıklı bahçeden sonra…” derler. Olmaz mı, kim bilir…

Forumdaki konular:

Ağaç Şakayık (Paeonia sp.) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16491&highlight=%DEakay%FDk)

Şakayık Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3184&highlight=%DEakay%FDk)

Bitki hakkında yazışmaları yukarıdaki adreslerde yapmalıyız.




N.Cebeci
03-08-2010, 21:44
İlk baharda taşların diplerinde, ormanın kenarlarında çok güzel çiçekler açardı, çiçekler ne kadar güzelse ömürleride malesef çok kısa sürerdi, Güzellilerin kısa sürmesini çok güzel olmasına bağlardım.
Çiçeklerini dökdükten sonra siyaha yakın mavimsi boncuk gibi tohumları olduğunu düşündüğüm tomurcuklardan tohumsu şeyler çıkardı. Hatta onlardan tohum niyetine topladım :) bolca getirdim; bahçemeye ektim ama olmadı.
Sonra bir arkadaşımın köklerinden sökerek Bursaya götürdüğünü ve behçesine diktiğini ve yetiştirdiğini öğrendiğimde onu kıskanmadım desem yalan olur.
Netten bu çiçeğin ne olduğunu araştırırken birde ne göreyim...!
Aman Allahım !
Bunun adı şakayık.
Hani şarkılara konu olan, adına şiirler yazılan güzeller güzeli şakayık ...
Çok etkileyici bir isim, mükemmel bir güzellik.
Güzellikle ismin mükemmel eşleşmesi.
O güzellikte de mükemmel bir yazı okuyunca duramadım, bende yazmak zorunda kaldım içimden gelenleri, kusur ettikse affola şen ve esen kalın.

malina
04-08-2010, 17:41
Sevimli bir bitki :)

Cumhur Tonba
05-08-2010, 02:47
kanayan bir yüreğin gözyaşlarıydı
masanıza dökülen
yağmur damlalarına alışık olmayan
tam bir çiçekti
adı şakayık
tercihimi uzak iklimlerden yana da koysam
onu almadın ya
almayayım dokunuyor bana

(Yasin Erol)

sevim.K
06-08-2010, 13:45
Şakayık Teyzeyi sevdim.:) Çok şirin bir isimlendirme. Pembe şakayıkınızın yanına kırmızı kardeşler gelmesi dileklerimle:)

Kiraz
10-08-2010, 11:00
O güzellikte de mükemmel bir yazı okuyunca duramadım, bende yazmak zorunda kaldım içimden gelenleri, kusur ettikse affola şen ve esen kalın.

Sn. T-turabi çok da iyi etmişsiniz.

Cumhur Bey, şiir de dokunaklıymış. Var bu çiçekte bir şeyler, ismi mi, kendi mi bilmem.

Sn. Sevim K. dileğiniz için teşekkürler:)

Sevgili Malina, teşekkürler, mesajlara cevap verebiliyorum.

Orhan Özbilgiç
13-08-2010, 20:53
İşte şakayık ile ilgili tesadüflerim çok oldu ya, yakın zamanda üyemiz Sn. Orhan Özbilgiç, sevinçle bahçesindeki şakayığı sergilediğinde şakayık olmadığını öğrenince çok üzülmüştü. Tesadüfen o sıralar bahçeden yeni çıkan yaprakları farkettim , söktüğüm kökten bir parçanın kalmış olduğunu anlayınca bunun da Orhan Beyin kısmeti olduğunu düşündüm. Şimdi o kök emin ellerde, Samsun yolcusu.

Sayın Kiraz;
Şu anda toprak altında baharı bekleyen o pembe şakayık, Samsun-Çarşamba-Kızılot Köyü' nde ilk çiçeğini açtığında, ilk fotoğrafı sizin bahçenizde, size gülümseyecektir. Bundan emin olabilirsiniz.
Artık o şakayığın adı; ''Kiraz' ın şakayığı''
Sizi tanımak, benim için en mükemmeli tanımakla eşdeğer. Tanrım, tüm dileklerinizi gönlünüze göre versin.:)

Kiraz
14-08-2010, 11:37
Sn. Orhan Özbilgiç, şakayığınızın kısa zamanda açmasını diliyorum ama sabır gerekiyor, belki bir sonraki seneyi beklemek gerekebilir. Adını da çok beğendim :) Aynı kökün bende kalan parçası, geçen sene çok keyifsizken, bu sene gayet iyi, sizinki de seneye sayenizde daha iyi olacaktır.

fevziye
16-09-2010, 15:46
Çok güzel bir anlatım sevgili Kiraz. Size renk renk şakayık dolu, bahçeli bir yaşam dilerim.

limon
16-09-2010, 16:18
Sevgili Kiraz, yazını çok keyifle okudum. Demek sokağınızın adı da "Şakayık". Bahçen çeşit çeşit renkleriyle dolar umarım.

Kiraz
17-09-2010, 10:54
Dilekleriniz çok güzel, teşekkür ederim:)

nuaymu
24-05-2015, 21:04
Çok vakit geçmiş bu mesajların üstünden ama sayın Kiraz, yazdıklarınızı okuyunca çok sevindim. İki yıl önce şakayık dikmiştim, henüz bahçede hiçbir şeye başlamamıştık. Bu yıl nihayet büyükçe çıktı fakat henüz çiçeklerini açmadı. Bugün de tomurcukların üstünde karıncalar gördüm. Karıncalara rağmen açar mı, bilmiyorum. Bekleyip göreceğiz. Şakayıkı dikerken bahçenin bitmiş halini hayal ederek dikmiştim, gölge istiyormuş lakin şu anda gölgeli bir yerde değil. Üstünü gölgelikle örterek idare ettik şimdiye dek.

selim500
17-02-2019, 20:39
cok keyifli okudum

oguzsolmaz
04-04-2019, 11:14
İsmi gibi kendi de çok güzelmiş.

burakc
16-07-2019, 12:58
çok güzel