View Full Version : Drasena (Dracaena marginata)
Mine Pakkaner
23-04-2006, 12:59
Dracena marginata
Organik madde bakımından zengin toprakları severler. Bu yüzden sadece torfta yetiştirilmeleri uygun değildir.
Kireçsiz suları sever. Doğrudan güneş ışığına koymayın, ancak aydınlık yerde durmalı. Ortalama 15-30 derece sıcaklık sever.
Kışın verilen su miktarı azaltılır. Baharla birlikte gübrelenir. Salon bitkileri için hazır bir gübreyi veriniz. Etiket bilgilerine uyunuz. Aşırı sulama yaparsanız çürümeye sebep olursunuz.
Fazla hava akımına maruz kalmasın, gelip geçerken çarpmayın, yaprak uçları kurur. Umarım uzun süre sağlıklı olarak evinizi süsler.
wonderlands
07-10-2006, 13:39
dracaena'mın yaprak uçlarında sararıp kurumalar var bunun için ne yapabilirim.yardımcı olursanız sevinirim.biraz araştırdım ama yeterli cevap bulamadım... ve bakımını nasıl yapmam gerekiyor?
Mine Pakkaner
07-10-2006, 16:46
Yaprak uçları suyun fazlalığı veya eksikliğinden, tabakta birikmesinden, hava akımına maruz kalmaktan, çok ışık ve güneşten, besleme problemlerinden kaynaklanır. Tabii bu fizyolojik bir problemse geçerli.(Genelde drasenada problem fizyolojiktir). Bitkinizin yaşam şartlarını iyileştirin. :)
wonderlands
10-10-2006, 15:58
evet konu açmak için zorlandım açıkcası.çok teşekkür ederim.hoş bir görüntü vermiyor yaprak uçları. bi sorum daha olacak draceana çok ışık sevmez mi? ve yapraklarına su püskürtmeli miyim?
Mine Pakkaner
10-10-2006, 16:22
Kışın kalorifer veya soba gibi ısıtıcılar yoğun çalıştığında ortamı kurutmakta. O zaman su püskürtebilirsiniz. Bu su kireçsiz olmalı.Püskürtme öncesi yaprakların tozları silinmeli. Dracena yoğun ve doğrudan güneş ışığı sevmez. Az ışıklı ortama tahammül eder.
wonderlands
10-10-2006, 16:26
Kışın kalorifer veya soba gibi ısıtıcılar yoğun çalıştığında ortamı kurutmakta. O zaman su püskürtebilirsiniz. Bu su kireçsiz olmalı.Püskürtme öncesi yaprakların tozları silinmeli. Dracena yoğun ve doğrudan güneş ışığı sevmez. Az ışıklı ortama tahammül eder.
teşekkür ederim yardımlarınız için...
hanaltay
02-11-2006, 12:04
merhaba dracena bitkisinin budama zamanı nezaman yapılır ve ne şekilde onu öğrenmek istiyorum bilgileriniz için teşekkürler
loransay
04-12-2006, 11:52
merhaba ben lale oransay
arkadaşlar acilen yardıma ihtiyacım var
benim dracena bitkimin yapraklarında beyazlıklar oluşmaya ve rengi açılmaya başladı acaba nedeni nedir bilen varsa bana yardım edebilir mi?
ne tür beyazlıklar acaba, suyun kireçli olmasından mı, başka bir sorun mu, daha ayrıntılı anlatabilir, resim ekleyebilirseniz yardımcı olan arkadaşlar çıkacaktır.
loransay
09-12-2006, 11:07
merhaba, fotografı çektim ama buraya yükleyemiyorum. Ne hata yaptığımı da çözemiyorum. Çünkü istenen format ve kb'a getirdim. Hala "upload of file failed" diyor. Bitkimdeki beyazlıklara gelince yeni çıkan yapraklar beyaz. yeşil ya da açık yeşil bile değil. :( Eski yapraklarda da benek benek gruplar halinde beyazlıklar oluşmaya başladı. Bu arada bitkilerimi kireçli su ile değil, hazır içme suyu ile suluyorum.(Sanırım bu sularda fazla kireç yoktur.) Besinsizlikten olabilir mi? Gerçi çiçek coşturan kullanıyorum ama çok sık değil.
sukranayalp
10-12-2006, 11:01
benim tahminim böcek veya mantar zararı . Footoğrafa gerek var.
fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487)yüklemek için buraya bir göz atın..
sorun devam ederse tekrar bakalım..
Mine hanıma sorarız sorunu ..ya da fmt79 bir cevap verebilir
loransay
10-12-2006, 23:44
ilginiz için teşekkürler sayın memet. Verdiğiniz linkteki herşeyi uyguladım ama aynı sorun devam ediyor. tekrar tekrar denedim ama sonuç aynı. yeni üye oldum. Acaba yapmayı unuttuğum birşey mi var? Anlayamadım. Bilgisayardan kaynaklanıyor diyemiyorum çünkü iki farklı bilgisayardan fotoğraf yüklemeyi denedim. Umarım Mine hanım bir çare bulur. Çünkü yurt dışı bir gezimde çektiğim çok güzel tropik bitkiler var onları da bu sitede sizlerle paylaşmak istiyorum.
merhaba dracena bitkisinin budama zamanı nezaman yapılır ve ne şekilde onu öğrenmek istiyorum bilgileriniz için teşekkürler
Burada sorulmuş bir soru var ama cevap yok:)
Ben de aynı soruyu soracaktım. Annemin yetiştirdiği dracena bir metreyi geçti ve gövde yaklaşık 1-2 cm çapında ama sadece ana gövde var. Gövdeyi nereden budamak gerekir ki yan sürgünler patlak versin? Ayrıca bunu ne zaman yapmak gerekir? Ben gövdeyi inceledim fakat herhangi bir tomurcuk göremedim. Acaba lateral tomurcuklar gövde herhangi bir hasara maruz kalırsa mı oluşmaya başlıyor?
Not: Annem bu bitkiye içi seramik kaplı toprak bir küp içinde bakıyor. Sakıncası olabilir mi acaba? Aslında ben kendimi bildim bileli o bitki, o küpün içinde :) olsa herhalde olurdu şimdiye dek.
Mine Pakkaner
16-02-2007, 17:36
Dracenayı yazın sıcakta budarsanız, gövdenin sürgün patlatma şansı daha yüksek olur. Tepe çeliği ise her mevsim suda kolaylıkla köklenir.
Kendini bildin bileli o küpteyse, budamayacaksan bir ara saksı da değiştir Kürekçi :)
Ben değil, annem bakıyor ona. Yalnız şöyle birşey var. Dracena evimize ilk geldiğinde 20-30 cm kadardı. Toprağı da sürekli değiştiriyor annem :)
Peki budama noktası neresi olmalı? Kuruyup dökülmüş yapraklar ile canlı yaprakların sınırından mı yoksa köke yakın biryerlerden mi budamak gerekir?
antienflamatuar
03-04-2007, 14:16
Ben de annemden artık evinde istemediği bir "Dracena Marginata"ya aldım (evlat edindim). 4 saat süren bitki için sarsıntılı bir yoluculukla evimize ulaştık.
Sağlıklı bir gelişimi var. Saksı değişimi yapalı 2 yıl kadar olmuş. Henüz kökleri saksı dibinden çıkmıyor.
Toprak kalitesini arttırmak için ben toprak değişimi yapmak istiyorum.
Çiçek büyüme devresinde.Toprak değişimi için geç mi kalmış sayılırım?
Aynı saksıyı kullanmamı tavsiye eder misiniz? Yoksa daha iyi gelişmesi için bir numara da olsa büyüteyim mi?
Saksı - toprak değişimi önermezseniz gübreleme yapmayı düşünüyorum.
Cevap bekliyorum.
Çocuğunuzu güle güle büyütün Can Bey :),benim de aynı çiçekten var, yapraklarının yıkanmasını çok sever.Ben mart ayında gübre verdim.
Bu cevapla benim de arkadaşlara bir sorum olacak, acaba nisan ayında da gübre vermeli miyim?
Marginata bol aydınlık ve sıcağı çok sever.Böyle bir ortamda nem seviyeside iyi ise yeni filizlerde elde edbilirsin.
acelyakan
01-05-2007, 15:50
Merhaba.Belcika'dan yaziyorum.Evde esimin 15 yildir baktigi Dracena marginata var.Bes aydir burdayim ve ne yapmam gerektigine karar veremedim.Üc kök ama yaslanmis dallar ve yaprak döküyor.Dallari sirayla kesip cogaltmayi düsünüyorum.Bana fikir verebilir misiniz?Bu arada klavyem Türkce karakter icermedigi icin sorun yasiyorum.Simdiden tesekkür:rolleyes:
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu. Ben dracaena demeyi tercih ederim.
Asıl derdim bizdeki dracaena toprak yüzeyi altında minik dal üzerinde yapraklanma yaptı. Baktığımda oradan köklenmediğini gördüm. Onu ne zaman ve nasıl başka bir saksıya alabilirim?
Önceki mesajları okudum ama gövdeden çok sürgün versin diye yapılacak budamanın nasıl olacağını anlayamadım? Tam tepeyi kesmeyi mi kastediyorsunuz?
Dracenayı yazın sıcakta budarsanız, gövdenin sürgün patlatma şansı daha yüksek olur. Tepe çeliği ise her mevsim suda kolaylıkla köklenir.
Ben de alttan çıkan dalı tepe çeliğidir diyerek kesip suya koydum, bekliyorum.
Budama ile ilgili sorumuza henüz bir cevap alamadık, işler azalınca soruyu tekrarlarım :-)
*Bitki adıyla ilgili itirazım da sürüyor.
yase_erdo
27-05-2007, 12:32
Merhabalar,
Benim de bir Dracaena Marginata çiçeğim var. Rengi tamamen yeşil değil, yaprakların kenarları şerit halinde açık renk. Arkaları da hafif bordomsu. Son günlerde hızlı biçimde yaprak döküyor. Yaprakları önce uçtan itibaren kızıllaşıyor, sonra sararıyor ve ertesi gün gidiyor..:( İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Bir de ev içinde sigara içiliyor olması genel olarak çiçekleri etkiler mi?
Şimdiden teşekkürler
Merhabalar,
Benim de bir Dracaena Marginata çiçeğim var. Rengi tamamen yeşil değil, yaprakların kenarları şerit halinde açık renk. Arkaları da hafif bordomsu. Son günlerde hızlı biçimde yaprak döküyor. Yaprakları önce uçtan itibaren kızıllaşıyor, sonra sararıyor ve ertesi gün gidiyor..:( İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Şimdiden teşekkürler
Sorun tam olarak bu mu bilemem ama toprağın nemli olması konusuna takıldım ben. Çünkü sanırım bu türlerin suyla çok arası yok. Ben kışın 3 haftada bir suluyordum nerdeyse, şu sıralarda da bir hafta-10 günde bir falan suluyorum. Toprağın üst kısmı ciddi ciddi kurumuş oluyor. Bunu da sevdiğini düşünüyorum çünkü aldığımda hafif sarımsıydı, yine de en iyisi bu diye almıştım. Ama şimdi yemyeşil.
İlk başlarda direkt güneş ışığı almayan ama aydınlık bir cam kenarına koymuştum. (diğer çiçeklerimin yanına) Ancak hava akımı konusunda hassas olduğunu öğrenince daha az akım olan bir yere taşıdım. Sanırım yerini sevmedi. Yaprak uçları da yanık yanık. Suyuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Toprağının nemli olmasına özen gösteriyorum. Düzenli olarak su püskürtüyorum. 15 günde bir sıvı bitki besini veriyorum. Hatta geçen gün belki kendine gelir diye yıkadım da... Banyonun ardından sanki biraz canlandı ama yaprak dökmeye devam ediyor. Sizce nerede hata yapıyorum? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Benim de aynı çiçekten var ve çok sağlıklı benim ki gölge de duruyor.4 günde bir az su veririm fakat yapraklarını sık sık yıkıyorum.15 günde bir sıvı gübre veriyorum.Çiçeklerimin yanında sigara içilmiyor.Yanından geçenlerin çarpamayacağı bir yerde duruyor.
yase_erdo
27-05-2007, 21:51
öncelikle yanıt veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. ortamın loş göründüğü doğru, çünkü akşam saatlerinde ve cep telefonuyla çekmiştim, ancak bu kadar becerebildim..:) aslında gündüz daha aydınlıktır. ama sanırım asıl sorun toprağını fazla nemli bırakmam. şu andan itibaren sulama işini azaltıyorum. 15 günde bir sıvı besin ve su püskürtme işine devam edeyim. bakalım, inşallah bir an önce kendine gelir ve sağlıklı fotoğraflarını yollarım...
öncelikle yanıt veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. ortamın loş göründüğü doğru, çünkü akşam saatlerinde ve cep telefonuyla çekmiştim, ancak bu kadar becerebildim..:) aslında gündüz daha aydınlıktır. ama sanırım asıl sorun toprağını fazla nemli bırakmam. şu andan itibaren sulama işini azaltıyorum. 15 günde bir sıvı besin ve su püskürtme işine devam edeyim. bakalım, inşallah bir an önce kendine gelir ve sağlıklı fotoğraflarını yollarım...
İnşallah :)
gokhan aydinli
29-05-2007, 14:11
Bu çiçek uygun ortam sağlanırsa bir hayli hızlı büyüyen ve dayanıklı bir yapıya sahip.
Yaprak uçları sadece hava akımı **** aşırı sulama veya susuzluktan değil çarpma ve sürtünmeler sonucu sararma kuruma yapabilmekte, az ışık alan karanlık olmayan yerlere iyi adapte olduğunu söyleyebilrim..
Toprağın üst kısmı özellikle yazın nemli olmalı, çok su sevmiyor yarakları ise suya bayılıyor yapraklarını haftada bir yıkamak kışın ise kapalı mekanlarda ihtiyacı olan nem için su püskürtmek gayet yerinde olacaktır...
Plumbago
01-06-2007, 18:08
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu. Ben dracaena demeyi tercih ederim.
Asıl derdim bizdeki dracaena toprak yüzeyi altında minik dal üzerinde yapraklanma yaptı. Baktığımda oradan köklenmediğini gördüm. Onu ne zaman ve nasıl başka bir saksıya alabilirim?
Önceki mesajları okudum ama gövdeden çok sürgün versin diye yapılacak budamanın nasıl olacağını anlayamadım? Tam tepeyi kesmeyi mi kastediyorsunuz?
Aslında bu soruya bir de resim ekleseydiniz daha anlaşılır olurdu :)
Anladığım kadarıyla iki sorunun cevabı birbirinde gizli ;) Dracaena bitkisi gövdesinden gelişme gösterebilen bir bitkidir. Dolayısıyla tepeden kesilen bir dalın köklenmesi ve kalan kökün dallanması mümkündür. Sizin toprak yüzeyindeki dalı ilkbahar başında kesip başka saksıya almanız durumunda büyük ihtimalle yeni bir dracaena sahibi olmanız olasıdır.
Yalnız kestiğiniz yeri fazla zedelememeye dikkat edin ve kestikten hemen sonra toprakta kalan dalın üzerini aşı macunu ile kapatarak yaranın hava almamasına özen göstermeniz başarı oranınızı arttıracaktır.
Aslında bu soruya bir de resim ekleseydiniz daha anlaşılır olurdu :)
Anladığım kadarıyla iki sorunun cevabı birbirinde gizli ;) Dracaena bitkisi gövdesinden gelişme gösterebilen bir bitkidir. Dolayısıyla tepeden kesilen bir dalın köklenmesi ve kalan kökün dallanması mümkündür. Sizin toprak yüzeyindeki dalı ilkbahar başında kesip başka saksıya almanız durumunda büyük ihtimalle yeni bir dracaena sahibi olmanız olasıdır.
Yalnız kestiğiniz yeri fazla zedelememeye dikkat edin ve kestikten hemen sonra toprakta kalan dalın üzerini aşı macunu ile kapatarak yaranın hava almamasına özen göstermeniz başarı oranınızı arttıracaktır.
Cevabınız için teşekkürler.
İzleyen mesajda açıkladığım gibi ben sürgünü kesmiş bulundum ve aşı macununu maalesef bilmediğimden yapmamıştım. Sürgün suda köklenmeye başladı.
Elimdeki biçimsiz ana gövde de tek tepeçeliği var. Anladığım tepe sürgününü de alsam ve üzerinde hiç yaprak olmasa da drasena dallanabilir. Doğru mu?
BenBen1967
05-06-2007, 10:27
Dallanabiliyor.Ben kök yapmak için birini kırmıştım yeniden dal çıkarttı,ama çelik köklenememişti:(
Daha öncede belirttiğim gibi Dracaenaya kardeş kanı dendiğini duymadım, çiçekçi katalogları, kitaplar ve internette de karşılaşmadım.
Sınırlı kullanımı mı var yoksa sadece bir öneri mi anlamadım.
İnternette kırmızı reçinesinden dolayı yalnızca Dracaena draco L.'ye ejder kanı dendiğini buldum.
Eğer dracaena'ya başka türkçe ad bulunamıyorsa ve türkçe bir ad ile yazılmak isteniyorsa birçok yerde yapıldığı gibi Drasena olarak yazılmasını daha doğru buluyorum.
BenBen1967
05-06-2007, 10:39
Geçekten bunun adını değiştirelim ,tüylerim ürperiyor inanın buraya bakmak bile istemiyorum çoğunlukla.Kardeş kolları diyelim bence ,kol gibi uzuyor zaten ;)
Merabalar,
Bende de bu bitkiden var,geldiğinde küçüktü 5 senede epey yol aldı.Yalnız 1 senedir falan bu en büyük sürgünün yaprakları aşağı doğru inmeye başladı.Acaba ışıkla ilgili mi diye düşünüyorum.Pencereye yakın bir yerde güneş görebiliyor.Eskiden top gibiydi şimdi biraz şekli değişti,neden olabilir acaba?Bir de ne yapabilirim eski haline dönmesi için?
bernay35
26-10-2007, 22:32
Selamlar..ben de 4gün önce yapraklarına filan dikkat etmeden Dracaena aldım ama daha dün farkettim ki yapraklarının altında ve üstünde beyaz pamuğa benzer şeyler var ve elimle onları sıyırdığımda o beyaz şeyin olduğu yer açık yeşil bir renk almış oluyor.inşallah anlatabilmişimdir:) bit olduğunu sanmıyorum çünkü ahreket etmiyorlar.Acaba bu nedir ve bitkiye bir zararı var mıdır?nasıl yok edebilirim?
Selamlar..ben de 4gün önce yapraklarına filan dikkat etmeden Dracaena aldım ama daha dün farkettim ki yapraklarının altında ve üstünde beyaz pamuğa benzer şeyler var ve elimle onları sıyırdığımda o beyaz şeyin olduğu yer açık yeşil bir renk almış oluyor.inşallah anlatabilmişimdir:) bit olduğunu sanmıyorum çünkü ahreket etmiyorlar.Acaba bu nedir ve bitkiye bir zararı var mıdır?nasıl yok edebilirim?
Zararlılar bölümüne bakmanız sizin için daha aydınlatıcı olur.
artkadaslar bende spati var yaklasık 1 yıldır onun buyumesı ıcın herseyı yaptım tum odaları gezdı ama nedense cıcek acmıyor ve hep yaprakları asagıya bakıyor ne yapmam lazım bılgı verırsenız sevınırım
durakkan
20-01-2008, 11:54
Merhabalar,
Marginata'nın köklendirmesi ve çoğaltılması ile ilgili bilgi verecilecek ve deneyimini aktarabilecek bir arkadaşımız var mı?Teşekkürler...
seherkor
08-02-2008, 00:56
merhaba
ben de dracena indivisa için bilgi istiyorum
lütfen yardım edermisiniz
Süleyman Koçak
18-02-2008, 13:52
Merhaba dostlar.
Ben de bir margarita (veya marginata) bitkisi satın aldım. Ancak uygun yaşama ortamları hakkında bilgim yok. Nasıl bir ortam ister? Su ve nem ihtiyacı nedir? Bakımında nelere dikkat etmek icabeder? Hangi toprak çeşidinden hoşlanır? Çiçekçiden getirdikten sonra yapılaması gerekenler nedir?
Ayrıca fotoğrafta da görüldüğü gibi uçlardaki sararmalar normal midir?
Bilgi verirseniz memnun olurum.
Sağa sola dokunmayı, sürtmeyi sevmeyen bir bitki. Uçtaki kurumalar genelde bundan olur. Çiçekçiden alındıysa ilk iş spreyle su sıkmak olmalı. Yaprakları parlatması için bazı çiçekçiler kimyasallar sıkarlar üstlerine. Doğrudan güneş almasın. Düzenli olarak da çevirirsiniz. Bunun dışında özel bir bakım istemez. Ben dipten suluyorum. Daha geçen ay verdiği filizi ayırıp hediye gönderdim. Soğuğu sevmez.
Buket Aknar
18-02-2008, 20:26
Merhaba dostlar.
Ben de bir margarita (veya marginata) bitkisi satın aldım. Ancak uygun yaşama ortamları hakkında bilgim yok. Nasıl bir ortam ister? Su ve nem ihtiyacı nedir? Bakımında nelere dikkat etmek icabeder? Hangi toprak çeşidinden hoşlanır? Çiçekçiden getirdikten sonra yapılaması gerekenler nedir?
Ayrıca fotoğrafta da görüldüğü gibi uçlardaki sararmalar normal midir?
Bilgi verirseniz memnun olurum.
Başından itibaren bu bölümü okursanız sanırım Dracaena margarita hakkında gereken bilgileri bulacaksınız.
Süleyman Koçak
22-02-2008, 10:51
Merhaba dostlar.
Bu bitkinin gerçek adını bilen varsa lütfen buraya yazsın. Çiçekçim margarita demişti. Forumu incelediğimde görüyorum ki marginata da deniliyor. Kafam karıştı doğrusu. Bu meseleyi aydınlığa kavuşturalım.
Selametle..
berduray
04-03-2008, 11:33
Ben çeliği direkt diktim, suda çimlendirmem mutlaka şart mı?, direkt dikince tutma şansı nedir?
Bilgisi olanlar paylaşabilir mi?Lütfen.
Merhaba,
Gövde yüksekliği yerden 1.5 m, çapı 9 cm ve yaklaşık 15 yıllık marginatayı, gövdesini keserek kısaltmak istiyorum. Gövdenin daha önceden kesildiği yerde 4 ayrı uzun ve artık çelimsizleşmiş rozet dalı var. Eğer gövdeyi budarsam bitki gövdesi odunsulaştığı için ölür mü? Ölmez ise budayacağım yerden sürgün verir mi? Sürgünlerin bir tane değilde 3-5 tane olması için ne yapılabilir? Budanan üst kısımdaki kalın gövdeyi tekrar toprağa diksem tutar mı?
berduray
19-03-2008, 16:32
Ben direkt toprağa diktim onbeş gün oluyor, hala bir hareket yok, ne oldu ne öldü anlıyacağınız, umarım kendini toparlamaya ve kök yapmaya çalışıyordur.
Gelişmeleri yine bildiririm.
Benim 2 senelik dracaenam vardı.geçtiğimiz kış üşüdüğü için bahara kadar zor dayandı,heryeri erimeye başladı ve eridi.Yalnız tepe çeliği vardı,üzerinde 2-3 yapraklı,onu kestim suya koydum,acaba köklenirmi.Tahmin edeniniz varmı arkadaşlar.**** bu şekilde köklendiren oldumu aranızda.sevgiler...
Hiç süphen olmasın köklenir. Yalnız suyunu fazla bulanmadan sıkça değiştirki çürümesin.
Merhaba,
Gövde yüksekliği yerden 1.5 m, çapı 9 cm ve yaklaşık 15 yıllık marginatayı, gövdesini keserek kısaltmak istiyorum. Gövdenin daha önceden kesildiği yerde 4 ayrı uzun ve artık çelimsizleşmiş rozet dalı var. Eğer gövdeyi budarsam bitki gövdesi odunsulaştığı için ölür mü? Ölmez ise budayacağım yerden sürgün verir mi? Sürgünlerin bir tane değilde 3-5 tane olması için ne yapılabilir? Budanan üst kısımdaki kalın gövdeyi tekrar toprağa diksem tutar mı?
Cesaretimi topladım, nisan ayında gövdeyi çelimsiz rozet dalların çıktığı yerin biraz altından dümdüz budadım. Geriye 1.5 m çubuk gövde kaldı. Budadığım yerin üzerine çürüme olmasın diye erimiş mum damlattım. Bir buçuk ay sonra kesilen yerin etrafında tomurcuklar oluşmaya başladı yani sürgün veriyor..
Demekki kalın gövdesi tomurcuk çıkarmaya engel değilmiş. rozet dallar büyüyüp çelimsizleştikte aynı şeyi yapmaya devam edeceğim buda sanırım gövdenin ağacımsı şekilde kalınlaşarak belkide bitkiyi daha değerli hale getirecektir.
Budamayı çok aşağıdan yapıp, kalın gövdeden çelik yapmaya cesaret edemedim. Tutacağından emin olmadığım için... ama sanırım Sitede Ali M. ALI nın tarif ettiği " air layering" havai köklendirme metodu başarılı ile uygulanabilir..
Çiçekçim margarita demişti. Forumu incelediğimde görüyorum ki marginata da deniliyor.
Konu başlığında olduğu gibi doğrusu marginata, bazen olur böyle şeyler, terimlere yabancı olduğumuzdan aklımızda kolay olanı **** çağrıştıranı ne ise o şekilde de kalabiliyor **** adlandırabiliyoruz.
bölümü komple okudum, ancak kafam karıştı! bir arkadaş bol güneşi sever derken diğer arkadaş fazla ışığı sevmez diyor. Kısa bir süre önce Dracaena Marginata mın toprağını değiştirdim. değişim yaparken saksının altında birikmiş kökleride kestim ve havalar ısındığı için odadan balkona aldım. fakat ölüyor gibi :( yapraklarının çoğu döküldü. ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar,
Marginata'nın köklendirmesi ve çoğaltılması ile ilgili bilgi verecilecek ve deneyimini aktarabilecek bir arkadaşımız var mı?Teşekkürler...
Ben köklendirdim.Önce suya koymuştum.15 gün suda durdu.Çürüyecek korkusuyla torf+toprak karışımına diktim.10 gün üstünü şeffaf bir torbayla kapattım.Şimdi yeni yapraklar çıkartıyor.Bu dediğim işlemleri nisan ayında yaptım.Bu çiçekte ilk denememdi.Şans eseri tuttu.:)
hkn, Marginata çalı grubundan tropikal bir küçük ağaç çeşidi. En iyi aydınlık ortamlarda gelişiyor. Direkt kızgın güneş ışığını almadığı sürece güneş ışığınıda tolere ediyor,biraz daha gölge ortamıda tolere edebiliyor ama o zamanda yaprakları cılızlaşıyor bünyesi zayıflayıp iyi gelişmiyor. Fazla sulanmaktanda hoşlanmayan bir bitki.Bu bitkiyi de çok ıslatmadan,tabağında su biriktirmeden,nemli tutacak miktarda sulamak gerekiyor. Ancak böyle olursa yaprak dökmüyor, **** yaprak uçlarında sararmalar yapıp kuruyarak şekil bozukluğuna neden olmuyor.
saksı/toprak değiştirirken köklerindede budama yaptığın için bitki belki biraz afallamıştır ama çok kök kaybı olmamışsa veya köklerinde çürüme yoksa bu onu öldürmeyecektir. Hem kök budamanın hemde sulamanın etkisiyle bitki kendine gelene kadar yapraklarını dökmüş olabilir bu bana normal geliyor. Benimde başıma geldi. sıcak ama yarı aydınlık bir ortamda dinlendirmeye devam edersen, en geç 4-5 hafta içinde kendini toparlar..
hkn, Marginata çalı grubundan tropikal bir küçük ağaç çeşidi. En iyi aydınlık ortamlarda gelişiyor. Direkt kızgın güneş ışığını almadığı sürece güneş ışığınıda tolere ediyor,biraz daha gölge ortamıda tolere edebiliyor ama o zamanda yaprakları cılızlaşıyor bünyesi zayıflayıp iyi gelişmiyor. Fazla sulanmaktanda hoşlanmayan bir bitki.Bu bitkiyi de çok ıslatmadan,tabağında su biriktirmeden,nemli tutacak miktarda sulamak gerekiyor. Ancak böyle olursa yaprak dökmüyor, **** yaprak uçlarında sararmalar yapıp kuruyarak şekil bozukluğuna neden olmuyor.
saksı/toprak değiştirirken köklerindede budama yaptığın için bitki belki biraz afallamıştır ama çok kök kaybı olmamışsa veya köklerinde çürüme yoksa bu onu öldürmeyecektir. Hem kök budamanın hemde sulamanın etkisiyle bitki kendine gelene kadar yapraklarını dökmüş olabilir bu bana normal geliyor. Benimde başıma geldi. sıcak ama yarı aydınlık bir ortamda dinlendirmeye devam edersen, en geç 4-5 hafta içinde kendini toparlar..
yardımın için teşekkür ederim petulya. söylediğin gibi umarım kendini toparlar.
nuran berna
09-06-2008, 14:25
Bendeki dracenanın dallarından birini kestim.Kestiğim yerin az altında bir kabartı çıktı.Acaba bu yeni bir dal oluşumu mu?
Kestiğim dalıda suya koymuştum.Oda köklendi.Onu diğer saksının yanına diksem olur mu?Yoksa ayrı bir saksıya mı almalıyım?
newyorker
31-07-2008, 14:07
bendede bu çiçekten var. gerçekten çok hoş.
zeynep kübra
18-08-2008, 09:47
Herkese merhabalar. Benimde drecena çiçeğimin bulunduğu saksının altından kökleri çıkmaya başladı ancak saksı değişimi için uygun mevsim mi bilmiyorum bu nedenle tereddüt edip değiştiremiyorum. Ama saksı altından saçak saçak çıkmışlar zemine değip kuruyor bazıları. Ayrıca yaprak uçlarında çok sararma var onları nasıl yok edebilirim yeni sararmalar olmasın diye sürtünme olmamasına dikkat ediyorum ama eskileriyle yaşayacak mı yoksa aşırı sararmış olanları koparmalı mıyım onu bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
newyorker
18-08-2008, 10:34
bence değiştir bende 1 ay once değiştirdim.
Zeynepcim yine resim eklememişsin...ama sanırım ben olsam değiştirmezdim, saksın çok mu küçük bilmiyorum ama saksı altındaki kökleri budayıp alttan su vererek sararmaların önüne geçebilirsin bence. Tümden sararmış yapraklar zaten çektinmi gelir, yani koparmana gerek yok, onları temizle, merak etme yerini yenileri alacak ;)
zeynep kübra
19-08-2008, 12:00
Drecenamın son hali. Fotoğraflı yani :dilli:
Dracenan gayet iyi görünüyor bence...Saksı değişimine şimdilik gerek yok. Sen dediklerimi yap, önümüzdeki bahar toprağını ve saksısını değiştirisin.
kamilyay
22-08-2008, 09:21
iyi günler, ben yeni üye oldum .birkaç gündür siteyi inceliyorum.sitede ve forumlarda oldukça yararlı bilgiler var,ve herkez samimiyetle bilgilerini tecrübelerini paylaşıyor.
dracena hakkında konuları inceledim.çiçeğim bir yıldır formunu biraz kaybetti dalları yamulmaya şekilsizleşmeye başladı.resimlerini eklemeye çalışacağım.budamak istiyorum ama görüntüsünü ve sağlığını bozmaktan korkuyorum.bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler.
kamilyay
22-08-2008, 09:27
resimleri yükleyemedim tekrar deniyeceğim
newyorker
22-08-2008, 10:29
Benim bitkimde böyle oldu sorun ışık. Bitkiniz sanırım ışığa yöneliyor.
bitkiseli
22-08-2008, 10:44
Sayın Zeynep Kübra, bitkiniz çok sağlıklı gözüküyor acaba bulundurduğunuz yer ve nasıl bir bakım uyguladığınızı yazar mısınız? ben 10 gün önce G.antep'ten 1 tane aldım ama sanırım yol biraz hırpaladı yaprak uçları sararmaya durdu, sizinkiler gayet canlı duruyor.
Sayın kamilyay, bence budamayın, yeşil bitkiler için olan sıvı besinden verin 15 günde bir. Biraz besin iyi gelir.
Ben bu çiçeği çok seviyorum. Hatta en çok sevdiklerimden diyebilirim. Çünkü salona çok yakışıyor. En kısa zamanda almalıyım bu çiçekten. Bu çiçek sadece çelik yöntemiyle mi çoğaltılıyor ?
Süleyman Koçak
22-08-2008, 14:27
Merhaba arkadaşlar.
Fotografta gördüğünüz üzere, üçer sürgünü olan (standart denebilecek) iki marginatam var. Ben büyük dalın yanında bir de küçük sürgün olan formları seviyorum.
Acaba diyorum; üçlü sürgünü olan margaritalarımdan birinin iki sürgününü kessem, birini birinci saksıya diksem, diğerini de tek sürgünü kalan öbür saksıya diksem, başarılı olabilir miyim?
Bu işlem için zaman uygun mu?
Bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.
Selâmlar..
newyorker
22-08-2008, 15:00
Benimde var bu bitkiden geçen sene bu aylarda dikmiştim. ama siz yinede ya sonbaharı **** ilkbaharı bekleyin. :rolleyes:
Orkun Kırcı
14-09-2008, 00:36
Dracaena için çelik alma işlemini biri anlatabilir mi, neresinden kesilecek acaba.
Gövdeden çıkan sürgünler köklendirilip dililir.
Orkun Kırcı
14-09-2008, 14:07
Erbek kardeşim ilgin için teşekkürler.
fatmairmak
18-09-2008, 15:53
Merhaba,
Benim dracenamın tam tepesi yanlışlıkla kırıldı. Ben de hemen saksıya diktim. Dikeli henüz 1 hafta oldu.
Sizce direkt saksıya diktiğim için tutar mı?
Saksıdan çıkartıp suya koyup 15 gün sonra tekrar mı diksem?
Orkun Kırcı
20-09-2008, 09:39
Sanırım önce köklendirmen iyi olur. 76 nolu mesaja bakın isterseniz.
hypnoposion
09-11-2008, 01:25
Dracaena Marginata ile şahsi olarak bugün tanıştım.Ankara'da oturuyorum ve Praktiker'in "botanik reyonu"nu sık sık ziyaret ederim.Bu akşam mağazanın girişinde bu bitkiyi 2.99 ytl ye görünce doğrusu boyutu ile fiyatı arasındaki tezat birhayli dikkatimi çekti.Ankara'da ikamet edenlerin kaçırmaması gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum zira çiçekçilerde bu bitkinin fiyatı ortalama 30 ytl den başlıyor.Hemen bir tane kendime bir tane de kayın valideme aldım.Eve gelip heyecanla forumun başına geçtim ve yorumlarınızı okudum.Bu güzel bitkiye sahip olmak ve bakımı ile ilgili çaresiz kalmamış olmaktan dolayı mutluyum.Bir kez daha doğru adreste olmanın keyfini yaşıyorum.Bol çiçekli günler dileklerimle...
Çok varmıydı ki, kalmışmıdır? Ben de gidip alayım hemen.... Dün aldım dediniz dimi? 3 ytl ye bitmiş olabilir, dimi? Ben biraz uzağım da praktikere, sizin adınıza sevindim güle güle büyütün dracenanızı ;)
hypnoposion
10-11-2008, 18:14
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim sayın erbek ve sanırım hala mevcutlar zira sayıları oldukça fazla idi.Şayet 1-2 gün içerisinde uğramanız mümkün olabilirse satın alma şansınız çok yüksek.Orta boylar 2.99 ytl,3 lü büyük boy olanları 19.90 ytl.Sevgilerimle...
KARATOPRAKLI
20-11-2008, 08:30
Merhaba
Benim de bir marginatam var sanırım ölmek üzere yapılabilecek bir şey varmı bilmiyorum en kötü durumda olana ne gibi yardım yapabilrsiniz neler önerirsiniz?
Aldım hypnoposion, çooooook teşekkür ederim, bir kaç gün oldu ama siteye giremedim fırsat olmadı, çok mutluyuz şu anda :) Taşımak sorun olmasa büyük olanından da almak isterdim aslında. Çok güzellerdi. Bir sürü almak geldi içimden. Bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
hypnoposion
27-11-2008, 19:03
Aldım hypnoposion, çooooook teşekkür ederim, bir kaç gün oldu ama siteye giremedim fırsat olmadı, çok mutluyuz şu anda :) Taşımak sorun olmasa büyük olanından da almak isterdim aslında. Çok güzellerdi. Bir sürü almak geldi içimden. Bilgilendirdiğiniz için tekrar teşekkür ederim.
Sizin adınıza sevindim sayın @erbek,çok haklısınız insanın kucak dolusu alıp eve götüresi geliyor.Bir katkım oldu ise ne mutlu bana.Benimkiler, ilk günler beni birhayli korkuttu doğrusu.Forumdaki diğer marginata sahibi arkadaşlardarınkilerde olduğu gibi sararma ve dökülme sonucu bir kaç alt yaprak kaybettim .Sonrasında sanırım ortama adaptasyon sağlamış olacaklar ki kullandığım sıvı bitki besini ilavesiyle birlikte şuan sorunsuz yaşamlarına devam ediyorlar.
hassoman
29-11-2008, 02:16
Dracaena'ya "Kardeş kanı " dendiği daha önce duymamıştım. Tuylerim diken diken oldu....
Melih Cevdet ANDAY Anı adlı şiirinde şöyle der:
"Sevdiğim çiçek adları gibi
Sevdiğim sokak adları gibi
Bütün sevdiklerimin adları gibi
Adınız geliyor aklıma"
Aslında bütün çiçek adlarını severim...
Latince adlarından söz etmiyorum. Türkçe adlarından söz ediyorum...
Hemen hemen hepsinin adı şiirseldir. Pek çoğunun da adını çocuklarımıza vermişizdir. Ama Kardeş Kanı?.. (Latince ismi: Centranthus...)
İnsanı nasıl da rahatsız ediyor... Kim neden bu adı vermiş buna, nasıl anonim hale gelmiş bilmiyorum...
Bahçemde var bu çiçekten.
Çok arsız bir çiçek oysa...
Öyle dramatik bir görünüşü de yok.
Güzel, evet bir arada iken çok gösterişliler.
Üstelik yayılıcı da...
Hiç olmadık yerlerden çıkıyorlar.. Duvar diplerinden, taşların aralarından fışkırıyorlar... Boyları 1 metreye ulaşanları oluyor. Soğuktan da, ayazdan da; kardan, borandan da korktukları yok...
Hani yine de razı gelmem ama öyle kırılgan, öyle nazik, öyle naif olsalar bari... Ama neden kardeş kanı adını vermişler anlamış değilim.
Bu çiçeğin adını ilk duyduğumda ister istemez aklıma İnsanlığın ilk cinayeti olduğuna inanılan kardeşin kardeşi (Hz Adem'in çocukları olan Kabil'in Habil'i) öldürmesi aklıma geliyor?... Nitekim Cezmi ERSÖZ'ün de içini sızlatmış bu isim... (Kafka Market Syf 75) Ama onun sözünü ettiği bir çiçek değil aktarlarda satılan bir tür mercan kayasına verilen ad. Ezilip suyla tülbentten geçirildikten sonra limon damlatılarak içiliyormuş. Korkusu olanlara iyi geliyormuş... Ersöz de benim gibi soruyor... 'Ve en tuhafi, bu ilginç nesneye Kardeş Kanı adını kim verdi?...'
catafalq
03-01-2009, 02:59
Bu çiçekten bana da geldi dün. Bayağı da büyümüş görünüyor :) İlk işim sararan yaprakları budayıp uygun biryerinden kesip köklendirmek olacak :) Tepe çeliklerinden birini almayı düşünüyorum. İnşallah tutar....
Süleyman Koçak
08-01-2009, 13:25
Merhaba arkadaşlar.
Elimdeki üç dallı klasik marginatamın bir dalını havâî köklendirme ile köklendirip aynı saksıya ayrı bir kök olarak dikmek istiyorum.
Bu bitkide havâî köklendirme uygulaması başarılı olur mu?
Yoksa başka yollar mı denemeliyim?
Ayrıca bulunduğumuz mevsim bu iş için uygun mu? (Ortam kaloriferli)
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Selamlar..
catafalq
12-01-2009, 00:42
Ben şuan suda köklendirme yapıyorum. Gerçi sevimli küçük beyaz kökler daha çıkmaya başlamadı ama ümitliyim. Selamlar...
AgacSevdalisi
12-01-2009, 17:55
dresenanın ne kadar çok çeşiti varmış meğer
http://img231.imageshack.us/img231/7900/28012009pu2.jpg
arkadaşlar benim dresenam da bu şekil yaprak sararması başladı yeni. toprağında çok minil beyaz beyaz böcükler var. saksı mı değiştircem? ilaçmı vercem? ne yapcam? bu sararma böcüklerden mi? başka bi çiçeğimde de bunlardan vardı uzun süre su vermedim, toprağını karıitırdım saksıda ölmüştüler. ne yapıyım bi çare. zavallım sararıp soluyor..
Crocus Şen
19-02-2009, 12:09
Merhaba arkadaşlar;
Bizim apartmanın bahçesinde duran bir Dracaena Marginata var,dün farkettimki zavallının 2 ayrı dalının tepelerinden kopartmışlar!:mad:Sadece o cılız 2 dalı duruyor,çok acıdım kıyamadım eve aldım,o kadar bakımsızki,bu mevsimde toprağını,saksını değiştirip,yeni sürgünler elde edebilir miyim?Bunun nasıl bir yöntemi olabilir?
Crocus Şen
22-02-2009, 11:18
Arkadaşlar Dracaena Marginata ile ilgili kimseden ses çıkmadı:confused:Ne yapacağımı bilemiyorum,öyle kalakaldım:(
Merhaba arkadaşlar;
Bizim apartmanın bahçesinde duran bir Dracaena Marginata var,dün farkettimki zavallının 2 ayrı dalının tepelerinden kopartmışlar!:mad:Sadece o cılız 2 dalı duruyor,çok acıdım kıyamadım eve aldım,o kadar bakımsızki,bu mevsimde toprağını,saksını değiştirip,yeni sürgünler elde edebilir miyim?Bunun nasıl bir yöntemi olabilir?
Çiğdem Hanım, Dracena'nın boyu ne kadar? Eğer 1m civarı ve altındaysa, bir naylon içinde mikrosera yöntemi ile güneş gören bir yerde ana gövdeden yeni sürgün oluşumunu gayet güzel bir şekilde teşvik edebilirsiniz bu aylarda..
Crocus Şen
22-02-2009, 11:48
Sayın antmen,boyu yaklaşık 75 cm civarında,o zaman hemen bir poşet bulup bu işlemi gerçekleştirmeliyim?Dışarda durduğu için toprağı çok kötü bu arada toprağını da değiştirebilir miyim?
Sayın antmen,boyu yaklaşık 75 cm civarında,o zaman hemen bir poşet bulup bu işlemi gerçekleştirmeliyim?Dışarda durduğu için toprağı çok kötü bu arada toprağını da değiştirebilir miyim?
Toprağını şimdi değiştirmeyin. Bol güneş alan, ılık bir yerde durmasını sağlayın mümkünse. İlerleyen aylarda, yeni filizler güçlenince değiştirebilirsiniz toprağını. Şu an sadece mevcut kök yapısı ile yaşama tutunacak, saksı değiştirme işlemi zarar verebilir bu duruma.
Crocus Şen
22-02-2009, 12:39
Sayin antmen hersey icin cok tesekkur ederimm..
yurdayılmaz
29-03-2009, 13:34
merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.şimdi 2 günde bir akşam suluyorum çiçek çosturanda kullanıyorum ama şimdi çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor bazı yapraklar.ne yapmalıyım?
yurdayılmaz
31-03-2009, 20:26
merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.
Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.
şimdi 2 günde bir akşam suluyorum çiçek çosturanda kullanıyorum ama şimdi çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor bazı yapraklar.ne yapmalıyım?
yurdayılmaz
02-04-2009, 18:52
merhaba yönetici arkadaşlar benimde drecana Marginata çiçeğim var 1 ay önce almıştım çiçeği koçtaştan aldım ben zemin katta yani bahçe katında oturuyorum.Hiç güneş görmüyor pencerem kuzeye bakıor ama ışık alıyor çiçek ve kalorifer peteğinin yanında ve pencerenin önünde çiçeğim.
Sonra çiçeğin yaprakları uçlarından kurumaya başladı bir süre sonra o yapraklar tamamen kurudu,çiçeğin topragı çok hafif çiçek topragıydı marketlerde satılanlardandı bende bahçemden toprak aldım ve çiçeğin topragıyla karıştırdım büyük oranda bahçe topragı mevcut.
Çiçeği 5 günde bir suluyorum,suyu kestim ama çiçeğin yaprakları aşağı doğru eğildi ve uçlarından başlayarak kuruyor yapraklar ve her geçen gün kuruyan yaprak sayısı artıyor korkuyorum çiçek kuruyacak diye epeyde para verdim ne yapmalıyım lütfen acil yardım???
sayın Yurdakul Yılmaz
Aynı sorunu ben de yaşadım. Çiçeğim yapraklarının yarısından çoğunu kaybetti.Bitkiyi saksıdan çıkardığımda gözlerime inanamadım, kök kurtları kökü tamamen sarmış ve çürütmüşlerdi.
Ben şu yolu izledim
Kökü hiç toprak kalmayacak şekilde iyice temizledim.
Arapsabunlu karışımla kökü yıkadım.
Saksısını dezenfekte ettim
Toprağını değiştirdim
ve bitkiyi saksıya diktikten sonra ilk sulama suyuna aspirin koydum
10 günde bir suladım.
Bitki bir süre daha yaprak döktü ama 3 aydır yaşıyor.Sanırım kurtardım.
Umarım sizin ki de kurtulur.
Merhabalar,
yaklasik 1 senedir evimde olan dracena marginata bitkimde basta 3 kök vardi. Ancak 1'ini kaybettim!!! Once yapraklari sarardi daha sonra yapraklarinin ciktigi yerdeki gövde parcasinin resmen ici bosaldi, sadece kabuk olarak kaldi ve bu kok öldü. Simdi geriye 2 kok kaldi. Birisi 1 metre civarinda boya sahip digeri ise onun golgesinde kalan kucuk bir govde. Bu kucuk govde de kaybetmis oldugumla ayni akibete dogru ilerlemekte gibi. Bunu budayip suda koklendirme yontemiyle baska saysiya alip asil bitkiyi tek kok olarak birakmali miyim, yoksa sizlerin baska bir onerisi olabilir mi...Bunu sebebi ne olabilir, ne yapmaliyim? Lutfen yardim edin.
Saygilar.:(
Bir üstte yazdigim mesaja ek olarak belirtmek isterim ki, bahsettigim kök de öldü. Görünürde birsey yoktu ama meger koca dal iceriden curumus, disi kabuk gibi elimde kaldi tutunca. Ben de tepesini kesip topraga koydum, insallah onlar tutar.
hacisalihoglu
18-04-2009, 20:36
acil yardıma ihtiyaç var galiba.çarşamba günü ankara dan 2 li bir dracena aldım araba ile 2 saat gibi eve gitmek için arabada kaldı biraz hırpalanmış olabilir ama yaprakları kırılmamıştı. saksısı da ağır olduğu için eve çıkarmadım akşam arabada kalsın işyerine getiririm dedim. sabah yaprakları koyu kahverengi olmaya başlamıştı uçları ve yanlarından bozulmaya başladı. şimdi büroya koydum toprağını yeniledim besin verdim, yapraklar nem istiyormuş ıslattım falan ama bir değişim yok acaba ne yapabilirim... bu küçük çiçekli bitkiler susuz kalınca çiçekler düşüyor ya su verince bir iki saat içinde hemen kendini topluyorlar. drecanam hemen bir düzelme göstermeyince canım sıkıldı. acaba yaprakların rengi artık düzelmez mi sanki kuruyacak gibi duruyor. ya çok güzeldi aldığımda 3 günde çiçeği kaybedersem çok üzüleceğim. bilgisi olan varsa paylaşşsın lütfen
Su kaybından dolayi yanan ve kahverengiye donen yapraklar icin zannedersem geri donus olmayacak. Ama buyuk bir ihtimalle, kok ve govde saglam oldugu icin bekleyerek yeni surgun yapraklarin sizi mutlu etmesini saglayabilirsiniz.
Yılmaz Yalçın
22-05-2009, 22:56
Sayın Uzman Arkadaşlarım,
Drecanam 2 kökten oluşuyordu bir kökü çatal şeklide 2 daldan oluşuyordu yaklaşık 10 günde bir suluyordum ve bitkim pencerenin önünde ve sadece akşam 6 gibi güneş batarken güneş ışınlarını alıyordu yaklaşık bir saat..
Diğer zamanlarda güneş görmüyordu.Sorunum şu;dün baktımki yapraklar sararmış üstelik dalın içi yumuşamış ve çürümüş gibi..sanırım o kökü kaybedeceğim.neden böyle olmuş olabilir,çözüm önerilerinizi beklıyorum?
Saygılar...
Dracanea marginata benim yetistirdigim kadariyla bilgim dogrutusunda suya cok hassas bir bitki. Kökleri asagida oldugu icin, suladiktan sonra saksi altliginda kalan suyu dokun, kokler suyun icinde kalirsa sizin karsilastiginiz problem ortaya cikiyor. O koku kaybedeceksiniz maalesef, geri donusu yok. ben de ayni sekilde 2 kok kaybettim, ama baktim ki koctasta satilan dracanea fidanlarinda bile ayni problem olmus. dedigim gibi suladiktan sonra altta kalan fazla suyu dokun. Ben, bitkiyi balkona cikardiktan sonra yarim litre su dokuyorum, yarim saat gectikten sonra fazla suyu dokup iceri aliyorum. boyle yapmaya basladigimdan beri bitkim cok saglikli. insallah sizin ki de (yani kalan kismi) saglikli olur.
İremsıla
16-06-2009, 10:09
Merhabalar, benim de bir sorum olacak. Aynı saksıda 2 yıldır, boyu 25c cm yi geçmeyen drasenam var, neden gelişmiyor boyunu uzaması için, ne yapabilirim, yandan sürgün vermesi için ne yapabilirim?
Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.
1 ay kadar önce internetten bu bitkiyi satın almıştım, yakın zamana kadar bir sorunu yoktu. ancak son 1-2 haftadır sararmalar başladı. bu başlık altında yazılanları aldığım zaman okumuştum. bu doğrultuda fazla sulamamaya dikkat ediyorum ve yapraklarına hergün su fısfıslıyorum. güneş ışığı görmüyor fakat aydınlık bir yerde. yapraklarındaki bu sararmaların sebebi nedir? yardımcı olur muusnuz lütfen?
toprak12
07-07-2009, 08:59
1 ay kadar önce internetten bu bitkiyi satın almıştım, yakın zamana kadar bir sorunu yoktu. ancak son 1-2 haftadır sararmalar başladı. bu başlık altında yazılanları aldığım zaman okumuştum. bu doğrultuda fazla sulamamaya dikkat ediyorum ve yapraklarına hergün su fısfıslıyorum. güneş ışığı görmüyor fakat aydınlık bir yerde. yapraklarındaki bu sararmaların sebebi nedir? yardımcı olur muusnuz lütfen?
sadece aydınlık yetmiyor sabah güneşi ve akşam güneşi alması gerekiyor.Eğer sabah güneşi ve akşam güneşi alırsa hergün su fısfıslarsan 2 hafta içinde büyümee gösteriyor.ben denedim.bir de http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productid=85949 anadolu yaprak sararmalarını önleyici kullan yaz sıcaklarında haftada, tabi havaya bağlı ,besinli su ver ama sakın şebeke suyu kullanma ne su fısfıslarken ne de toprağına su verirken.şebeke suyu temiz olabilir dağ suyu olabilir o zaman kullan.günde 2 kere yapraklarına su fısfısla sabah ve akşam.biraz yorucu iş ama :D ben kaçtane böyle çiçeğe bakıyorum hepside sağlıklı
teşekkürler sayın toprak12. ben de hergün su fısfıslıyordum. ancak güneş ışığı almamasına ve hava akımında durmamasına özen gösteriyordum. şimdi sabah güneşini biraz alan bir yerde. ne yazıkki evimin hiçbir köşesi hem akşam hem de sabah güneşini gören bir yere sahip değil. bunlardan anck birini görüyorlar. yapraklarına damacana su fısfıslıyorum ancak, toprağına normal şebeke suyu veriyorum. iyi olmadığını biliyorum ama evde saksı sayım çok fazlalaştı, hepsine damacana yetiştirmem pek mümkün değil. kaynataılmış sonra da dinlendirilmiş su kullansam işe yarar mı?
zahmetinden hiç şikayetçi değilim. yeterki sağlıklı ve güzel olsunalr... birde NPK oranı 18-18-18 olan sıvı gübre kullanıyorum. arada da yeşil yapraklı olan 8-4-4 müydü hatırlamıyorum, onu kullanıyorum.
Süleyman Koçak
08-07-2009, 11:20
Aldığımda kasik tek gövde üzerinde üç dal şeklinde olan marginatamın(1.Fotoğraf) iki dalını keserek suda köklendirdim. Köklenen dallardan birini yine aynı saksıya diktim.(2.Fotoğraf) Anadal üzerinden kesmiş olduğum yerden yeni bir sürgün daha çıkmaya başladı. (3. Fotoğraf)
Marginatamın yeni formu çok ilginç olacak gibi..
Ben de iki yerinden budayıp köklendirmiştim ama malesef hiç yeni sürgün yok :( Sizinki pek güzel olacak Maşallah...
Süleyman Koçak
24-07-2009, 13:31
Ben de iki yerinden budayıp köklendirmiştim ama malesef hiç yeni sürgün yok :( Sizinki pek güzel olacak Maşallah...
Teşekkürler Sayın Erberk. Allah nazardan saklasın, size de daha güzellerini nasip etsin inşallah;)
merhaba saksının boyunu büyültmek istiyoruma ama biraz fazlaca büyük almışım saksıyı acaba çiçeğime bi zarar verir mi?
Saksı değişimi olacaksa bir numara büyüğü ile değiştirmelisiniz tavsiye edilen bu.Çünkü daha büyük saksılarda bitki saksının dinbine kadar kök salmak için uğraşıyor ve büyümesi yavaşlıyormuş.
Ayrıca saksı değişimi ilkbaharda yapılmalı. Saksınızın boyutu tam görünmesede bitkiniz için yeterli benimki sizinkinden çok daha büyük olmasına rağmen sizinki kadar bir saksıda nisan ayında saksısını değiştirmiştim.
Saksı değişimi olacaksa bir numara büyüğü ile değiştirmelisiniz tavsiye edilen bu.Çünkü daha büyük saksılarda bitki saksının dinbine kadar kök salmak için uğraşıyor ve büyümesi yavaşlıyormuş.
Ayrıca saksı değişimi ilkbaharda yapılmalı. Saksınızın boyutu tam görünmesede bitkiniz için yeterli benimki sizinkinden çok daha büyük olmasına rağmen sizinki kadar bir saksıda nisan ayında saksısını değiştirmiştim.
teşekkür ederim yorumunuz için bende saksı büyük olursa rahatlarmı diye düşünmüştüm. tamam o zaman baharı beklemekte fayda var. görüşmek üzere
celebity
13-09-2009, 14:37
http://img34.imageshack.us/img34/8361/s7301088.jpg http://img193.imageshack.us/img193/9356/s7301087.jpg
İyi günler arkadaşlar çok acil yardıma ihtiyacım var ilk fotoda olan çiçeğim çok kötü durumda bana yardım edin ne yapmalıyım ve bu çiçek hangi cinsten ve ismi ne bakımı nasıl olur bu bilgileri rica edicem sizden ikinci fotoda ki çiçeklerim kaç senedir aynılar çok fazla gelişim göstermediler ne yapmalıyım şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
celebity
13-09-2009, 14:44
İlk fotodaki çiçeğim hediye geldi bu zmana kadar çok fazla ilgilenemedim işten güçten çok üzüldüm bu haline kaybedersem çok üzüleceğim şimdi artık daha çok ilgileneceğim sizleri keşfettim daha bir heveslendim...ikinci fotodaki çiçeğim soldaki yani drasena ama hangi cin olduğunu anlamadım ilk fotodaki çiçekte aynı cinsten gibi tam anlıyamadım ama ban bu konuda ayrıntılı anlatırsanız yeni bir çiçek bakımı üslenen olarak çok mutlu olacağım
celebity
14-09-2009, 00:06
Arkadaşlar ben bu gün carfourdan yaprak gübresi ve süsü bitkileri için kullanılan haşereler için ilaç aldım nilfia markalı sizce bun ilaçlar benim sorunlarıma çözüm olurmu acaba?
zeynep18
15-09-2009, 11:52
merhaba arkadaşlar aranızda drasena nın saksı değiştirme zamanını bilen var mı? yardımcı olursanız sevinirim:)
ilksenozturk
15-09-2009, 12:32
dresenaya özel bir saksı değiştirme takvimi yok bildiğim kadarı ile...
nisanda değiştirebilirsiniz. (ben nisanı beklemeyip martta değiştiririm hep)
Pat(i)ilker
15-09-2009, 18:34
arkadaşlar bu bitkiyi nasıl çağaltabiliriz bir bilginiz varmı acaba ?:)
Süleyman Koçak
16-09-2009, 10:23
arkadaşlar bu bitkiyi nasıl çağaltabiliriz bir bilginiz varmı acaba ?:)
Sayın Pat(i)ilker, Oldukça kolay çoğaltılabileceğini düşündüğüm bir bitkidir marginata. İlk denememde başarılı olmuştum. Bu başlıktaki 107 nolu mesajı okursanız kafanızda bazı şeyler şekillenebilir kanaatimce.
*Ana gövdeden ayrılan dallardan (genelde üç tane olur) birini veya ikisini keskin bir makasla gövdede 2-3 cmlik bir çıkıntı kalacak şekilde kesin. Kestiğiniz yerin ana gövdede kalan uç kısmına hava ile temasını kesici bir madde uygulayın. (Ben aydınlatmada kullanılan bir mumdan eritip sürmüştüm)
*Elinizdeki bu dalları suda köklendirin (1-2 hafta).
* Daha sonra, kölendirdiğiniz dalları ister kendi saksısına, ana gövdenin yanına, ister farklı bir saksıya dikin. Ben her ikisini de yaptım sonuç olumlu oldu.
*Ayrıca ana gövdeden kestiğiniz yerde enfeksiyon olmazsa oradan da bir müddet sonra yeni sürgün çıkıyor. O da ayrı bir mutluluk veriyor.
Kolay gelsin..
Pat(i)ilker
16-09-2009, 14:31
Teşekkür ederim süleyman bey , dediğinizi anladım 107 nolu mesajdada resimden anladm bende bir denemek isytiyorum ama benim kesmeyi düşündüğüm bitkinin o kadar uzun dalları yok yani 3-4 cm bırakırsam çok küçük olur :Dama sonuçta öğrenmiş oldum başka bir bitkide kullanırım tekrar teşekkürler saygılarmla
celebity
16-09-2009, 16:30
benim sorunumla ilgilenecek kimse yokmu?????
sayın celebity,deremens drac.derem lemon lıme sanırım , veya bunun bir çeşiti. Bende de elinizdekine benzer veya aynısı diyebileceğim bir bitkim var, aslında onun için ayrı başlık açtım diye hatırlıyorum ama şimdi bulamadım belkide hiç açmadım, herneyse.
bende bu bitkiyi uzun süredir yetiştiren biri değilim ama bütün yaz boyunda 2 haftada bir tarifinde belirtildiği miktarda suyla karıştırılan NPK oranı %18, %18,%18 olan sıvı besinden kullandım, aydınlık bir yerde ve perde arkasından çok az güneş ışığı alıyor. Ama kanaatimce biraz daha uzun süreyle güneş alsa daha iyi olur gibime geliyor..
benimki yeni yaprak verdi, veriyor... ama inanılmaz yavaş büyüyor. Ancak sağlıklı görünüyorlar. herhangibir kuruma **** başka birşey yok.
şimdilerde kışa girdiğimiz için sıvı besin olayını azaltacağım, ayda 1 falan dökeceğim, bitkilerin dinlenme döneminde rahat kalması ve dinlenmesi yaza daha iyi girmesini sağlar.
benim bakımım bu, alalı 3-4 ay oluyor sanırım kendi bitkimi, 2 dalı var ve dal başına 2-3 tane kadar yeni yaprağı var büyük olara. küçüklerde yavaş yavaş büyüyor. sizin için bir resmini çekeyim hatta.
birde ilaç almışsınız, bitkinizde hastalık olduğunu sanmıyorum, bence ilacı şimdilik kullanmayın. yapraklarına yakında bakın, kuruma haricinde herhangibir renk değişimi, böcek vb varmı? toprağına biraz bakabilirseniz bakın... ama bana kalırsa o yerini pek beğenmemiş belki biraz susuz da kalmış olabilir mi diye düşündüm...
boyutlarını küçülttüm fotoğrafların çok yer tutmasın diye, işte benim bitkim. sizinkinden ya da bir çeşidi...
hatta benimkilerin yeni yaprakları (açık renkliler) öncekilerden (aldığım zamnki) daha büyük görüldüğü gibi, kuruma da yok, bakım şeklim bu. ama daha bilgili olanlar belki daha iyi yardım edebilirler...
thomasina
17-09-2009, 08:03
Bu çiçeğin hava akımına maruz kalması ve gelip geçerken yapraklarına temas edilmesi onu olumsuz etkiliyor; yaprak uçlarında sararma ve kurumaya neden oluyor. Ayrıca yaprak formunun sağlıklı olması için sıklıkla su püskürtülmesi ve bu suyunda iyi su olması gerekliliği var. Hatta yapraklarının sıklıkla yıkanmasından hoşlandığını söyleyen arkadaşlar da var.
Arkadaşlar benim bildiğim, bu bitki yucca çeşitlerinden birisi. Yalnışım da olabilir ama ööyle olması lazım. Yukka başlığına bir bakın isterseniz
sevgili thomasina, ben bütün yaz neredeyse hergün yapraklarına su püskürttüm, ama sımdı havalar sogudu belki olumsuz etkileyebilir diye artık yapraklarına su püskürtmüyorum. ancak ne zaman evde kaloriferler yanmaya başlar o zaman tekrar yaz kadar olmasa da su püskürtmeyi düşünüyorum...
birde thomasina marginata için forumda yapraklarına değilmemesi gerektiği yazılmış, ben de dikkat ediyorum çiçeğin bir yere sürtünmemesi için ancak arada yapraklarını nemli yumuşak bir bezle (üşenmeyerek tek tek) siliyorum. Çünkü hergün hergün su püskürtmek için okadar çiçeğe damacana su kullanma şansım yok. çeşme suyu kullanıyoum. çeşme suları da aşırı derecede kireçli, bu nedenle iz bırakıyor. bende bu nedenle arada incitmeden siliyorum. kuruma şimdilik gözlemlemedim ama uzun vadede ne olur bilemem... belki ara sıra değmenin bir zararı yoktur ;) ne dersin ? :D
drac massangeana isimli bundan olabilir
http://www.yalovasufidan.com/popup_image.php?pID=364
ya da
deremens drac.derem lemon lıme isimli bu olabilir...
http://www.yalovasufidan.com/popup_image.php?pID=369
(bende kendi bitkimi burdan almıştım)
Tamam işte bu yukka. Yukka var formda oraya girin. Benim de aynı var
celebity
17-09-2009, 14:41
arkadaşlar yorumlarınızı okudum çiçeğim cinsinin ne olduğunu öğrendim çok teşekkür ederim ama resmini çekip koyan arakadaşım maşallah senin çiçeğinin durumu süper benimkide böyleydi ama şimdi çok kötü görünüyo kimsenin değeceği bir yerde değil benimde perde arkasında çok güneş alan bir yerde ama genellikle panjur **** perde çekili oluyo sabahları çok güneş alan bir odada çiçeklerim salanum dikdörtgen bir oda 2 camıvar ve önlerini çiçeklerimi mümkün olduğunca yakına koyuyorum haftabir suluyorum yapraklarını yıkama ve pskürtme yapıyorum sanırım benim çiçekte başka bir sorun var uzman arkadaşlar keşke görsede bir yardımda bulunsa çok mutlu olacağım ilaç sıkalı bir hafta oldu bakalım birşeyler değişekmi sabırla bekliyorum
celebity
17-09-2009, 14:43
optimis senin koyduğun resimlerden ikincisi benim çiçeğim ben internette hiç bulamamıştım süper oldu valla...
arkadaşlar bende de bir şey var ama yukka mı dracenamı karar veremedim resmini yüklüyorum bi bakın hele.
http://img87.imageshack.us/img87/254/092209154815.jpg (http://img87.imageshack.us/i/092209154815.jpg/)
Sevgili akon sizin çiçeğiniz yuka.
Sevgili akon sizin çiçeğiniz yuka.
evet öyleymiş : ). teşekkürler ilknur
zeynep18
28-09-2009, 19:00
dresenaya özel bir saksı değiştirme takvimi yok bildiğim kadarı ile...
nisanda değiştirebilirsiniz. (ben nisanı beklemeyip martta değiştiririm hep)
teşekkürler...
Bende odamda iki tane var:)
Suda kökendirmeyi öneririm toprakta siz farketmeden içi boşalıp kuruyor...
Saksı değiştirme konusunda doğrudur belirli bir takvimi yok ama bence kış ayları dışında ne zaman dikerseniz dikin tutacaktır...
roseskin
19-10-2009, 16:58
benim bitkimin yapraklarında yanık gibi lekeler oluştu. sorun nedir acaba
thomasina
19-10-2009, 21:47
Drasena eğer hava akımında kalırsa ve ayak altı bir yerde olup da yapraklarına bir şeyler değerse de sararma oluyor. Ama tabii besin eksikliği, sulama problemi de sararmaya neden olabilir.
Pat(i)ilker
31-10-2009, 13:55
Dresenamı 2 hafta önce aparmanımın bahçesinden aldm ve ektim bitane yaınndda küçük bebeği vardı ama o öldü :( şimdi dresenamda bi gelişme yok durumu iyimi sizce ? bide bi yerden kestiğim dresenamda köklendi acaba bu kök boyu iyimi ekimmi yoksa daha büyümelimi :confused:
denizkedisi
01-11-2009, 08:38
Gövdesi sünger gibi olmuş benimkinin.Ben de tepedeki yapraklı 3 dalı kestim suya koydum,gövdeyi ne yapayım?Atayım mı ?
Çok büyük saksı mı sever, plastik mi alsam saksılarımı , toprak mı bilemedim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
eminetirsi
01-11-2009, 17:40
Merhaba arkadaşlar. Bu çiçekten yani drasena dan bendede var. Ama bütün yaprakları beyaz lekeler içinde. Ayrıca gövdeside aynı lekeler içinde. Bu leke dediğim şey canlı heralde çoğalıyor çünkü. Birde ben siliyorum yaprağını gidiyor zamanla tekran oluşuyor ne yapacağımı bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Gövdesi sünger gibi olmuş benimkinin.Ben de tepedeki yapraklı 3 dalı kestim suya koydum,gövdeyi ne yapayım?Atayım mı ?
Çok büyük saksı mı sever, plastik mi alsam saksılarımı , toprak mı bilemedim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Başka dal yok mu üstünde? Kestiğiniz dallar sağlıklıydı ise, demek ki, gövde sağlam, niye atıyorsunuz ki? Bir tane bari dal bıraksaydınız üzerinde, ikisini ayırsaydınız madem ayıracaksınız...
Sünger gibi olmuş derken yumuşamış mı? Resim ekleyebilseydizniz... Okadar yumuşamış bir gövdede sağlam dal ve yaprak pek kalmz da...
yasarsari
21-12-2009, 22:29
merhabalar ben bu bitkimin bir çatalını kestim bu kestiğim yerden tekrar filizlenirmi acaba yoksa hepsini kesmem mi gerekiyor acaba (diğer çatallar yeşil ya o kestiğim çatalı bitki beslememe gibi bi durum olurmu) biraz karışık oldu ama sanırım ne demek istediğimi anlattım
yasarsari
21-12-2009, 22:31
resimler de bunlar bir de bu bitkisi olan arkadaşlara sormak istiyorum sizce benim bitkimin sağlık durumu nasıl?
Ooooo çok güzelmiş bitkiniz, çok orjinal şekli varmış... Neden kestiniz? Nasıl kıydınız :(
Hepsini derken daha nerelerini kesmeyi düşünüyorsunuz? Bence artık ellemeyin... Bitkiniz çok güzel MAŞALLAH!
Kestiğiniz filizi köklendirdiniz mi?
yasarsari
22-12-2009, 16:29
teşekkür ederim erbek bu bitki 5 seneden beri bende ...neden kestim? kestiğim çataldaki sürgünlerden bi tanesi kırılmıştı bir de uzadıkça kötü görünmeye başlamıştı o yüzden kestim...
kestiğim dalı su da bekletiyorum yaklaşık 2 hafta olacak ama hala patlamadı gerçi belirtileri (diplerinde küçük beyaz kabarcıklar oluştu ) var ama birde dediğim gibi 2 hafta önce kestim zamanlama yanlışmı nezaman sürgün verir acaba (kestikten sonra aşı macunu sürmemiştim akşam forumu inceleyince hemen aşı macunuyla kestiğim yeri kapattım bir sorun olurmu)
Yok hayır bir şey olmaz... Çürüme olmadığı sürece bir sorun yok.Zaten amaç çümümeyi engellemek. Kırıldıysa yapmanız gerekeni yapmışsınız zaten, en uygun yerinden de kesmişsiniz.
yasarsari
22-12-2009, 22:01
Ben bunu keseli 2 hafta oldu peki sizce bu kestiğim yerden ne zaman patlar
Birde gübrelemeye nezaman başlamalıyım? nasıl gübre kulllanmalıyım? bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..!
Bu dönem gübreleme için uygun bir dönem... 15 günde bir, yapraklı bitkiler için özel, iyi bir sıvı bitki besini yeterli olacaktır... Bitkilerin dinlenme dönemine girdiği Şubat -mart dönemine kadar devam edilebilir.
Süleyman Koçak
23-12-2009, 10:56
Sayın yasarsari, gerçekten bitkinin şekli çok ilginç ve güzel. Bu şekli nasıl verildiği konusunda bilgi almak istiyorum. Aldığınızda mı böyleydi, yoksa siz mi üzerinde bir çalışma yaptınız? Konuyla ilgili bilgisi olan ve paylaşmak isteyen olursa sevinirim.
yasarsari
23-12-2009, 22:08
Bu dönem gübreleme için uygun bir dönem... 15 günde bir, yapraklı bitkiler için özel, iyi bir sıvı bitki besini yeterli olacaktır... Bitkilerin dinlenme dönemine girdiği Şubat -mart dönemine kadar devam edilebilir.
teşekkür ederim sizin önereceğiniz bir gübre markası varmı bende yapraklı bitkiler için çiçek coşturan diye bi sıvı gübre var bu olabilirmi
yasarsari
23-12-2009, 22:12
teşekkür ederim erbek benim elimde yapraklı bitkiler için çiçek coşturan diye bi sıvı gübre var sizin bana önereceğiniz bi gübre markası **** çeşidi varmı ?
yasarsari
23-12-2009, 22:14
Sayın yasarsari, gerçekten bitkinin şekli çok ilginç ve güzel. Bu şekli nasıl verildiği konusunda bilgi almak istiyorum. Aldığınızda mı böyleydi, yoksa siz mi üzerinde bir çalışma yaptınız? Konuyla ilgili bilgisi olan ve paylaşmak isteyen olursa sevinirim.
teşekkür ederim süleyman bey ben aıldığımda böyleydi benim herhangi bir çalışmam olmadı
yasarsari
23-12-2009, 22:15
teşekkür ederim erbek benim elimde yapraklı bitkiler için çiçek coşturan diye bi sıvı gübre var sizin bana önereceğiniz bi gübre markası **** çeşidi varmı ?
Önceki mesajlarda adının deremens drac.derem lemon lıme olduğunu öğrendiğim bitkiden almıştım.Yaklaşık bir hafta önce aldım,ama aldığım günden beri sürekli yaprak uçlarında kahverengi lekelenmeler oluyor kararıyor.Tam orta noktası bitkinin kel kaldı.
Kararan yaprakları gövdeden en dipten koparıyorum.Ve bitki aşırı sallanıyor saksı içinde.Dibinde çok hafif bir torf var..Bitki yaklaşık 54-60 cm civarında.
Bu yaprak çürümesini nasıl önleyebilirim.Becerebilirsem bir resmini de ekleyeceğim.
Elinizdeki çiçek çoşturanı kullanın. Piyasada çok çeşitli markalar var. Benim de sürekli kullandığım ve önerebileceğim bir marka yok ama iyi olmasına dikkat edin yeter bence.
Gül Batur
28-12-2009, 14:14
Merhabalar,
24 yıldır eczanemde sevgiyle büyüttüğüm 1 tane Dracena Marginita
bitkimi eczanemi kapatmak zorunda olduğum için çicek meraklısı ve bitki seven bir agaclar.net üyesine vermek istiyorum.
İlgilenenler lütfen mesaj atsın.
Not: 10 Ocak 2010 teslim edebilmem için son gün.
Yaklaşık 10 yıllık 1 adet Dresanam var oturma odamın baş köşesinde gayet keyifle büyüyor..Az suluyorum arada sıvı gübre veriyorum, 15 günde bir yapraklarını nemlendiriyorum..
Bizim drasena'nın son hali:(:( Aslında bunlar 3 kardeşti ama ben dayanamadım en kötü durumda olanı budadım, aldığım dalı da iki ayrı çelik yaptım. Bakalım bu mevsimde köklenecekler mi?
Sizce ana bitkiye ne yapmalıyım? Şuan bütün yapraklar dökülmek üzere...
Ayyy ne olmuş buna??? Ana bitki mi bu anlamadım ama durumu gerçekten vahim...:( Çelikler de bu durumdaysa tutması zor... Bana sanki çok sulanmış gibi geldi bitki... Boydan çekseydiniz resmi daha iyi olurdu, ama sanırım hiç sağlam yaprak kalmamış doğru mu? Ozaman yapılacak pek birşey kalmamış... Malesef... Gövdeden kesmeniz gerekecek...
Emre Kuzu
03-03-2010, 20:17
Arkadaşlar bizzat bu bitkiden aldığım çeliği suya değilde çakıl karışımlı torfa diktim ve köklendi
İllaki suda köklendirmenize gerek yok.
Şunuda söyliyim bu bitki fazla suya gelmez çürüme kaçınılmazdır az sulama yapın
Eğer susuz kalırsa o yapraklarıyla size haber verir zaten.
Bizim drasena'nın son hali:(:( Aslında bunlar 3 kardeşti ama ben dayanamadım en kötü durumda olanı budadım, aldığım dalı da iki ayrı çelik yaptım. Bakalım bu mevsimde köklenecekler mi?
Sizce ana bitkiye ne yapmalıyım? Şuan bütün yapraklar dökülmek üzere...
Drecena'nın tek ve mantıklı ölümü, soğuk ve çok sulanmış gibi...
Emre Kuzu
03-03-2010, 21:30
Bence o eğilen dalları budayın ve o budadığınız yerleri oyun hamuru yoksa mum eritip üstüne döküp kapayın ki havayla teması kesilsin ve kuruma olmasın.
Sonra da bekleyin..
benim de dracenam bu hale gelmek üzereydi, dallarinin yumusamasindan anladim, tepelerini kestim ve sua koydum, sizce ne kadar sürede köklenir? tabii köklenirse...Ana dal da saksida kaldi, filizlenirse bunun süresi ne kadardir?
Bu da benim dresenam
.128616
1 ay kadar önce ufaklığın üç dört cm'lik kısmı nedenini anlayamadım ama koptu gayet sağlıklıydı ne oldu anlamadım.Çok üzüldüm hiç tutacağını sanmıyodum ümitsiz bi şekilde hemen aynı saksı içine diktim ve tuttu.Kopan kısım ise yeniden iki sürgün verdi.
128617
128615
sayın ces1234 suya koyduğun ne kadar sürede köklenir bilemiyorum ama ana dal 15-20 günde sürgün verir .Çiçeklerle ilgili çok bilgim yok ama başıma geldiğinden bunu biliyorum.
siniroluyorum
06-03-2010, 17:26
Bizim okuldaki de böyleydi kimse bakmadı.İlk önce yaprakları sörptü sonra alt kısımlar çürüdü.Bulunduğu yer pek iyi ışık almıyordu ve biraz fazla sulanıyordu.
Fazla sulama en önemli düşmanlarından biri marginata da.Benimkinde de annemin fazla sulamasından kaynaklanan bir yaprak sörpme durumu var.Işığıda az aldığında kötü görünmeye başlıyor.Sonra çürükler başlıyor..
Tekrar selamlar, benim suya koydugumm tepe celiklerinde hala bir koklenme gozlemlenmiyor, saksida kalan ana dal kismi da ona keza, aynen duruyor, filizlenmedi. Ancak yanina yeni aldigim kucuk bir dracaena diktim, o tuttu gibi gorunuyor. Insallah digerleri de filizlenir ve koklenir, beklemek biraz endise verici ama yapacak baska birsey yok gibi duruyor.
Tekrar selamlar, benim suya koydugumm tepe celiklerinde hala bir koklenme gozlemlenmiyor, saksida kalan ana dal kismi da ona keza, aynen duruyor, filizlenmedi. Ancak yanina yeni aldigim kucuk bir dracaena diktim, o tuttu gibi gorunuyor. Insallah digerleri de filizlenir ve koklenir, beklemek biraz endise verici ama yapacak baska birsey yok gibi duruyor.
Sayın Ces söylemek gerek ki hemen köklenmiyorlar.Şartlarına göre değişir köklendirme işi .Ben kendi bitkimi nerdeyse 50 günde köklendirmiş oldum.Tam köklenmeden de diktim, bekleyemedim.
acemi çiçekçi
10-03-2010, 17:50
Benim de yaklaşık 4 yıldır baktığım bir drecenam var. Ama büyümüyor, ne iyiye gidiyor durumu ne kötüye. Öyyle aynı halde duruyor yıllardır. Boy atması için ne yapmalıyım??
polisevgi
10-04-2010, 13:51
Buda bizim drasena, cinsi biraz farklı sanırım. Yılda birkez çiçek açıyor ve inanılmaz güzel kokuyor. Tüm eve kokusu yayılıyor. Gündüz kokmuyor, sadece gece kokuyor. Sizde görün istedim.
dresenanın çiçeğini ilk defa görüyorum ,çok güzelmiş
İyi günler herkese,
Benim drasena marginatam arkadasım tarafından hediye edildi, iki ay sonra yapraklarında, genelde de yaprak diplerinde beyaz pamuğa benzer bir tür hastalık oluştu ve yaprakları dökülmeye başladı. Şu anda iki kökten kısa olanında yaprak kalmadı, gövdesinin içi de boşaldı, uzun olanında ise yaprak sayısı iyice azaldı. Bu soruna çözüm önerebilirseniz sevinirim. Fotoğraflarını da yüklemeye çalışacağım.137701
137702
137703
ilksenozturk
22-04-2010, 07:55
Buda bizim drasena, cinsi biraz farklı sanırım. Yılda birkez çiçek açıyor ve inanılmaz güzel kokuyor. Tüm eve kokusu yayılıyor. Gündüz kokmuyor, sadece gece kokuyor. Sizde görün istedim.
çok güzelmiş çiçeğiniz, maşallah
gövde yapısı diğerleri ile aynı mı? öyle de bir fotoğrafını yükleyebilir misiniz? farklı mı, yoksa markettekilerle aynı mı anlamak istedim...
merkürvenüs
24-04-2010, 21:35
Merhaba,
Sn.mythra dresenanızda ki hastalık unlu bit olabilir mi? Bana öyle gibi geldi. Diğer çiçeklerinizden uzaklaştırın mücadelesi zor bir hastalık. Hastalıklarla mücadele kısmında resimleri ve nasıl mücadele edeceğiniz var o başlığa bir bakın.
didem ipek
07-05-2010, 11:03
Merhaba,
3 yıldır bende olan drasena marginatam oldukça iyi durumdaydı ve aynı kökten iki baş vermişti. Geçen hafta köklerinden ayırıp iki farklı saksıya ektim. Mevcutta çok güneşli ve öğleden sonra (özellikle yaz günlerinde) stor perdeleri kapatmadan oturamadığımız salonda duruyordu. birini yine salonda bıraktım ve durumu iyi...
Diğerini de güneşi sevdiğini düşünerek, tüm gün güneş gören terasta denemek istedim. Terasta çok rüzgar almadığını umduğum köşede, tüm gün güneş gören bir duvar kenarına bıraktım.
Maalesef çok güneşten mi, yoksa rüzgardan mı bilmem iki gün içinde bitkinin duvar tarafında olmayan yapraklarının rengi yeşilden beyaza döndü. Neyseki duvar tarafında olan yapraklar hala sağlıklı... Hemen tekrar içeri aldım.
Ne yapmamı önerirsiniz; beyazlaşmış yaprakları kesmeli miyim, eski haline dönme ihtimali var mıdır? Ayrıca bu bitkiyi bahçede, terasta yetiştirmeye çalışan varsa tecrübelerini benimle paylaşırsa sevinirim...
Merhabalar.
Kışın soğuktan etkilenip ölen üst kısımlarını 2.5 ay önce budadğım ve uçlarına mum erittiğim Dracaena marginatam henüz sürgün vermedi neden acaba?
Not: Önceleri fazla suladığımı farkettiğim için suyu şu an az veriyorum. Çiçeği ışıklı ortamda bekletiyorum.
didem ipek
18-05-2010, 08:53
Yukarıdaki mesajımı okuyan arkadaşlar varsa, bitkinin son haliyle ilgili sizleri bilgilendirmek istedim. Tekrar evin içine aldığım drasena, beyazlaşmış yapraklarının hepsini döktü ama yeşil kalmış olanlar hala sağlıklı üstelik üstten sağlıklı yeni yapraklar büyük bir hızla çıkıyor.
Hava çok yumuşak olsa da (güneşe konumu ve havalandırma imkanı ile drasena'nın içeride ve dışarıda bulunduğu mekanlar birbirine çok benzemesine rağmen), dışarı çıkararak drasena'mı tehlikeye attım. Neyse ki hava çok sıcak veya çok soğuk değildi, drasenam çok fazla yaprağını kaybetti ama kendini toparladı. Sizler benim yaptığım hatayı tekrarlamazsınız umarım.
merhaba arkadşalar benim dracenamın toprağında çok küçük beyaz bit gibi bakteriler var ve çok hızlı hareket ediyorlar nasıl kurtulabilirim acaba yardımcı olurmusunuz ?
bendede aynı sorun oldu beyaz sabunlu suyla yıkadım birşey kalmadı şimdi gayet sağlıklı..
toprağın sesi
21-06-2010, 15:05
merhaba, fotografı çektim ama buraya yükleyemiyorum. Ne hata yaptığımı da çözemiyorum. Çünkü istenen format ve kb'a getirdim. Hala "upload of file failed" diyor. Bitkimdeki beyazlıklara gelince yeni çıkan yapraklar beyaz. yeşil ya da açık yeşil bile değil. :( Eski yapraklarda da benek benek gruplar halinde beyazlıklar oluşmaya başladı. Bu arada bitkilerimi kireçli su ile değil, hazır içme suyu ile suluyorum.(Sanırım bu sularda fazla kireç yoktur.) Besinsizlikten olabilir mi? Gerçi çiçek coşturan kullanıyorum ama çok sık değil.
aynı sorunla ben karşılaştım diyebilirim şöyle yardımcı olmaya çalışıyım büyük ihtimalle bitkinin kökleri çürümekte bitkiyi topraktan tamamen çıkarın ve çürük kısımları kesin ve suyla güzelce yıkayın yeni bir toprakla tekrar dikin bakın daha iyi olacak yalnız fazla sulama yapmayın.en fazla 10ila 15 gün içinde yeni yapraklar çıkar.
zeyzeynep
24-06-2010, 13:01
Merhabalar;
Siteye yeni üye oldum ve hep yucca sandığım ağacımın şimdi dracaena olabileceğini düşünüyorum. Resimlerini ekledim, benim ağacım yucca mı,dracaena mı?
Benim ağacım da çiçek açar mı?
merkürvenüs
26-06-2010, 22:18
bitkiniz dracena massagena
zeyzeynep
30-06-2010, 13:31
merkürvenüs bilgilendirme için teşekkür ederim..
Bizim 12-13 yıllık drasenalarımızdan biri bunca yıldan sonra dipten bir tane sürgün verdi. O çok yaşlı kupku gövdenin dibinden gelen bu can, hayatın işleyişini de bir yönden bize anlatıyor:
mavisedir
28-08-2010, 11:33
Yerini değiştikten sonra mı oldu yaprak dökmesi? Benimde var bu çiçekten.Biraz yavaş büyüyen bir çiçek ve ortam değişikliğinden çok çabuk etkileniyor.Salonunuzun güneş almayan bir köşesine koyun. Benim salonum da çok aydınlık kışın idare ediyor ama yazın yer değişimi kaçınılmaz oluyor. Özel bir bakım uygulamıyorum hatta gübre de hiç vermedim ama iyi durumda benimki. Sulamasını duşta yapıyorum, belki ondan hoşlanıyordur.
elirsena
08-09-2010, 11:20
buda benim drasenam.:p
elirsena
08-09-2010, 11:20
resmi yükleyemedim.
Selamlar arkadaşlar benim drasenam öldü ölecek. Önce yaprak dökülmesi ile başladı. Canlansın diye eşimin verdiği gübreler sanırım fazla geldi. Bayram dönüşü eve geldiğimizde üzerinde sadece 2-3 yaprak kalmıştı. Ancak atmaya kıyamıyorum. Belki tekrar canlanır diye bakıyorum ama gövdesinde de yumuşama var. Sizce ne yapayım?
Sayın Cellin;
Nebatınızı tamamen ölmeden kurtarmak için hemen budama işlemi yapınız.
Yumuşamanın başladığı yerin altından ince testere ile yumuşamaya yani çürümeye başlayan yeri korkmadan kesin ve saksıda kalan sağlam gövdenin üzerini (testereyle kestiğiniz yerin üzerini) mum damlatarak iyice kapatın.
Sonrada direk güneş ışığı almayan bir yere alarak her gün bol bol sulayın. Sulayın ama saksı tabağında kesinlikle su bırakmayın.
Bir de yeni sürgünlerin çıkacakları yerleri tahriş etmemek için ana gövdeye fazla ellemeyin.
Zamanla takriben bir aya kadar ana gövdenin yanlarından özellikle kestiğiniz ve mumla kapattığınız yerin hemen alt taraflarından patlatarak yeni sürgün ya da sürgünler verdiğini göreceksiniz Allah'ın izniyle.
Ben bu işlemi sağlam Yukka'da denedim ve başarılı oldum.
Yukka ile Drasena'nın gövde yapıları aynı olduğu için tereddütsüz tavsiye ederim.
Hoşçakalın.
Sevgili Nebat öncelikle ilginize çok teşekkür ederim. Çiçeği saksısından çıkardım köklerine bakmak için. Bitkinin köklerinin çürüdüğünü ve köklerden başlayarak gövdeye doğruda bir çürüme olduğunu gördüm. Dediğiniz gibi yumuşama olmayan yerleri- ki bunlar dalları ve gövdenin bir kısmı- keserek torfa diktim. Yanlız şu mumla kapatmayı beceremedim. Başka yapabileceğim birşey varmı sizce.
Tekrar tecrübelerinizi ve bilginizi bana seferber ettiğiniz için teşekkürler.
Tekrar merhaba Cellin;
Eğer nebatınızın üst kısmını mum damlatarak iyice kapatırsanız o bölümden hava alamadığı için hem çürümeyecektir hem de tekrar köklenme ve yeni sürgün verme ihtimali artacaktır diye düşünüyorum.
Ben aynı yöntemle 15 cm uzunluğunda ve takriben iki parmak kalınlığındaki Yukka bedenini suda bekleterek iki hafta gibi kısa bir sürede köklendiğini tecrübe edindim. Hem de daha köklenme aşamasında iken mumla kapattığım kısmın hemen alt tarafına karşılıklı iki yeni sürgünün bedeni patlattığını da gördüm.
Sizde dilerseniz önce suda köklenmesini sağlayıp sonra toprakla buluşturabilirsiniz.
Bak gece gece üşenmedim resmini çektim senin için :-)
eminetirsi
21-11-2010, 23:10
sn gül batur çiçeği almak isteyen oldumu....
maviş-limon
01-12-2010, 16:28
*** arkadaşlar.bu tür hakkında biraz bilgi verebilir misiniz ısı istekleri saksı büyüklüğü v.b
bu gün yeni bir marginata aldıkta fazla bir bilgim yok
maviş-limon
01-12-2010, 16:29
bir de saksısı küçük değiştireyim mi yoksa öylemi kalsın?
kobayashi
11-12-2010, 11:37
merhaba arkadaşlar.geçen hafta dracena bitkimin saksısı kırıldı ve yeni saksı ile beraber uzun zamandır toprak değişimde olmadığından toprağınıda bu arada yenilemiş oldumm.bu arada köklerinin küçük parçalar halinde dökülmüş olduğunuda farkettim.ancak sorun sanırım toprakta oldu hiç kurumayan bi toprak kullanmışım.1 haftadır toprak kurumdı sulandıktan sonra buna bağlı olarak ta bitki sararmaya ve dökülmeye başladı.Ne yapmam gerekir tekrar toprak değiştirsem bitki iyice strese girermi.yoksa toprağın kurumasını mı beklesem ki bu durumda bayağı bi yaprak kaybım olacak.lütfen bilgilendirirseniz sevinirim
merhabalar arkadaşlar.1-2 aydır dracena bitkim yapraklarını indirdi.dik özelliklerini kaybetti.ayrıca yapraklarda kuruma ve dökülmeler başladı.bunlar olurken 15 gün önce saksı ve toprağını değiştirdim.bununla bağlantılı olabilirmi ardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Süleyman Koçak
31-12-2010, 15:04
merhabalar arkadaşlar.1-2 aydır dracena bitkim yapraklarını indirdi.dik özelliklerini kaybetti.ayrıca yapraklarda kuruma ve dökülmeler başladı.bunlar olurken 15 gün önce saksı ve toprağını değiştirdim.bununla bağlantılı olabilirmi ardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
Sayın e1hun; (uzmanlar sessiz kalınca, meydan bana kaldı) Anladığım kadarıyla önce bitkiniz hastalandı, sonra da üstüne siz toprağını değiştirdiniz. Kanaatimce endişelenmeniz için henüz erken. Bitkinizin toprağı nasıldı? Eski, aşırı kireçli, geçirimsiz vb yani bitkinin sevmediği bir toprak ve saksı terkibi, yanlış sulama gibi etkenler sorunların kökeni olabilir. Ya da toprakta zararlılar türemiş ve kök yapısına zarar vermiş olabilir. Üstüne de saksı değişimi sırasında kök bölgesi zarar görmüş ve bitkiniz strese girmiştir. İhtimal dahilinde pek çok neden var. Tabi bir kısım yapraklar da buna bağlı olarak sararıp dökülecektir. Hatta bitki bütün yapraklarını bile dökse, gövde kısmı tamamen kuruyup içi boş bir hal almadan bitkinizden ümidinizi kesmeyin derim. Şayet kök sağlıklı ve toprak uygun ise, tepe kısmını kesseniz de kestiğiniz yerin yanından bir iki sürgün verecektir bitkiniz. Hatta bitkinizin formunu klasik görünümden kurtarmak istiyorsanız bu uygulamayı tavsiye ederim. Bu konuda kendimce başarılı bulduğum uygulamalarım var, yazdıklarım da tecrübe ile sabittir :)
Geçmiş olsun selamlar..
nehirderya
02-01-2011, 21:34
merhaba. benimde bir draçenam var. gözünün içine bakıyorum. fakat büyük saksıları sevmediğini duydum gerçkten doğru mu?
teşekkür ederim süleyman bey verdiğiniz bilgiler için.sanırım dediğiniz gibi bitki stresini attı ve yapraklarını kaldırmaya başladı ama bu arada bi hayli kayıp oldu.tavsiyenize uyacağım ve biraz değişiklik yapacağım :)
pcay2000
14-03-2011, 09:54
Benim de salonumda dracena var. Yaprakları sararıp düşüyor. Önceden de böyle bir sorunum olmuştu ve o Dracenamın yaprakları birer birer sararıp düştüler. Neredeyse hiç yaprak kalmadı ve sonra da gövdesi yumuşadı ve çürüdü. Bunda sulamayla ilgili bir sorun mu oldu acaba???
Merhaba,
Benim de bir dracaena'm var ofisimde, ilk aldığımda oldukça gürdü, bakımını bu güne kadar yemek işlerimizi yapan bir ablamız yapıyordu vefakat yaprakları solmaya başlayınca her gün sulamış sağolsun . Bugün fırsat bulup toprağını değiştirdim. Fakat kökünü görünce enikonu umudum kırıldı.
Toprak sudan nerede ise killeşmiş, kökü vıcık vıcık su olmuş.. Kökünü temizledim, iyice çürüyen bölümlerini koparttım, sonra yeni toprağını koydum ve sulama zamanını doğru ayarlamak için de şu cihazı sipariş verdim; http://urun.gittigidiyor.com/Ph-nem-isi-olcer-3-039-u-bir-arada-alman-mali_W0QQidZZ37904880
Bunların dışında yapmamı tavsiye edeceğiniz şeyler var mı? Sizce umut var mı kurtarabilir miyim?
Yaklaşık 3 ay kadar önce aldığım drecenam yaprak uçları kırılır gidi oldu aşağı bakmaya başladılar.Gelip geçerken çarpılmıyor .Asıl sorun beyaz beyaz lekelenmeler olduğu,un biti mi bilemiyorum ama 1 ana gövdeyi sarmış durumda.Beyaz sabunlu su püskürttüm 2 gün önce dallarına ve yaprakalrına ama br değişiklik olmadı gittikçe de çoğalıyorlar.3 ana gövde var en üsttekinde hastalık yok acaba ona geçmeden farklı bir saksıya geçirsem mi ??? Ayrıca en üst sağlam daldan birini kesip köklenmesi için suya koydum ana gövdeyi mumla kapadım.Hepsini sayenizde bu forumdan öğrendim ve uyguladım umarım başarılı olur (?) Şu un btine sabunlu su iyi gelir mi ? Ne kadar zaman yapılmalı iyi gelirse de ?
princess48
17-08-2011, 19:03
herkesin sorunu ... benim de aynen, yapraklar aşağıya bakıyor salkım salkım, uçlarda yanıklık... çiçekçiden aldığımda dimdik çok enerjikti, şimdi ise bütün özelliğini yitirdi, yeşil bi ot yığını gibi duruyor, güneş görmüyor,aydınlık yerde, çok sulamadım, böcek yok görünürde, kimse çarpmıyor...
anlamıyorum bu çiçeklerin sorunu ne ...
Azelia Kara
28-08-2011, 23:12
Daha çok küçükler. :)
Herkese selamlar.
Yaklaşık 7 yıldır drasena çiçeğim var. Şimdiye kadar ne yaprak döktü ne de sarardı.Her geçen yıl biraz daha büyüdü. Çok fazla büyüdüğü için 1 hafta önce daha büyük bir saksıya geçirerek üzerine yeni toprak ilave ettim. Ancak yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz?
Geçen hafta Bayrampaşa Praktiker'den Drasena aldım.Fiyatı 4.99'du.Üstelik büyükte.Promosyon yapmışlar.Bir tane daha salon bitkisi aldım;ama adını bilmiyorum.Öğrenip forumdan onunla ilgili başlığı da okuyacağım.Haftada bir gün sulamam söylendi.Öyle de yapıyorum.Şimdilik iyi.Umarım bir sorun olmaz.Evde kedim var,ve alt yapraklarını biraz kemirmiş. :( Üstelik çimi de var;ama çiçekle de ilgili.Çiçeğim uzun hoparlörün üzerinde duruyor,bu nedenle üst yapraklara ulaşamıyor.Sıvı besini öğrendiğim de iyi oldu.Alır almaz da saksısını değiştirdim.Böyle bir huyum var.Aldığım bitkinin ilk olarak saksısını değiştiriyorum. :S Umarım yerini sever ve güzel bir şekilde büyür.Sevgiler.
flzrkymz
28-10-2011, 08:49
Merhaba lütfen yardım edin. Yucca sandığım bitkimin sayenizde drasena olduğunu öğrendim.
Yaklaşık 1,5 senedir gayet sağlıklıydı, ancak son zamanlarda yapraklarını iyice döktü, yaprak uçları kurudu, kuruyan yerleri budadım ve küçük olan sapındaki 3 çıkış noktasının yaprağa uç verdiği kısımlar sararıyor, çürüyor (??) ve yapraklar daha sağlıklıyken düşüyor. Okuduklarıma göre sapı ellediğimde içi boş boş olan bir tanesini kestim ve mumla kestiğim yeri kapattım, ama diğerleri de düşmeye başladı :(
2-3 haftada bir suluyorum aslında, arada bir yapraklarına su da püskürtüyorum, sorun nedir anlamadım...
Ne yapmalıyım?
Merhaba;
Yaklaşık 25 yıldır baktığım Dr Marginata yı saksıdan
bahçeye alabilirmiyim?
Merhaba;
Yaklaşık 25 yıldır baktığım Dr Marginata yı saksıdan
bahçeye alabilirmiyim?
Merhaba
Kışın 10-15 C sıcaklık isteyen bir bitki Dracaena Marginata. Sanırım dışarda yaşamaz.
Bitkiler ailemize yeni katılan dresenamız, hediye geldi.
ekte gördüğünüz bitkiler benim marginata'm ancak yapraklarının ucunda sararmalar var. Bir de benim bitkim sizin dracena larınızdan biraz farklı sanırım farklı bir türü. Öyle değil mi?:confused:
aybükeahmet
08-04-2012, 09:45
benim de 2 tane marginatam var. İkisinin de saksılarını ve topraklarını 1 ay önce değiştirdim. Yalnız 2. resimdeki görüldüğü üzere pek cansız ayrıca yandaki daldan çıkan 3 ayrı dal da çürüdü. Önce boynunu eğdi, sonra dalın içi boşaldı. ben de sağlam yerinden kestim ve mumla üstlerini kapattım. Ama yine de ana dalın yaprakları da çok sağlıksız. Güzel gelişen çiçeğimin yapraklarında ise küçük beyaz noktacıklar var. onlarında fotoğraflarını çektim. Ben şimdi hangi çiçeğime ne yapsam?? yardım eder misiniz??
Benim de ölü bir drasenam var.. Bu akşam tüm vaktimi ona ayırıp tekrar diriltmeye çalışacağım. Umarım becerebilirim... Tüm yaprakları uzun süre önce döküldü. Bende hain ve gaddar bir sahip olarak onunla hiç ilgilenmedim. Kınıyorum kendimi. Tüm önerilerinizi bekliyorum.
Deniz Yıldızı
17-04-2012, 21:02
Bu da benim marginatam. Tepe çeliği alarak bir tane daha üretmek istiyorum. Ama şeklini bozmadan nasıl çelik alacağım. Ayrıca hangi dönem çelik almak daha doğru olur?
284158
bozo.0606
18-04-2012, 11:35
sayın DENİZ YILDIZI ;
Güzel bir bitki uzun yıllar sizinle olması dileğiyle..
Nacizane tavsiyem alt kısımlardan ve orta dallardan alın. Şekli bozulmaz ve genç dal almış olursunuz , tutma şansı artar. Üst tarafa dokunmayın derim.
Bu mevsimde kolay kökleniyor , sadece köklendirme suyunu 2 günde bir değiştirmenizi tavsiye ederim. Klorsuz ( bir gece ağzı açık bir kapta dinlendirişmiş su ) su ile..
Kolay gelsin..
Deniz Yıldızı
18-04-2012, 19:26
Sayın bozo.0606
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Gelecek hafta dediğiniz şekilde çelikten köklendirme işlemi yapmayı deneyeceğim. Umarım iyi sonuç alırım. Gelişmeleri burada paylaşmaya çalışırım.
Üç kçk olan dresanamın bir kökü kurudu .
Diğerlerininde uç yaprakları sararıyor ,sanırım tehlikede .
Ne yapsam acaba?
Eriklibahçe
03-09-2012, 13:05
çiçeğim yavruladı;3 sene önce hediye olarak gelen marginatam yavruladı:)
329283
329284
329285
taisenberg
31-03-2013, 22:46
Bu çiçekten benim de var ve bakımı bana göre en kolay olan çiçek. Çok nazlı değil. Benim çiçeğimin yaprakları büyüyor ama dalın boyu uzamıyor. Bunun nedeni ne olabilir?
Bugün toprak ve saksı değişimi yaptım. kökler saksıyı boydan boya sarmış çevirerek. Bir kısmını kestim ve bir boy büyük saksıya koydum. Ağacın boyu çok büyük olmadığından cüce gibi oldu. :)
taisenberg
06-04-2013, 19:14
Bu çiçeğin çoğaltılması hakkında bilgi verirmisiniz?
Bir dalı 2-3cm kalacak şekilde kesiyorum. Daha sonra kesilen kısıma macun ya da mum sürüyorum. Kestiğim dalı da su içerisinde köklendirip ekiyorum. :D
denizcem
07-04-2013, 15:52
Güneş görmek için yamulan şeklinden dolayı artık bişeyler yapmalıyım dediğim dresanamı forum üyelerinin paylaştığı bilgilerden faydalanarak tepelerinden kestim... Kesilen yere mum damlattım... kesilen dalları da suya koydum...Umarım sizler gibi başarılı olurum...
Drecena bitkimi 1.5 yıl önce almıştım. 209 nodaki bitki benim. Şuan daha da büyük. Saksısını değiştirmeli miyim?
Crocus Şen
25-04-2013, 22:45
Benim dracenamın tepe çeliğinide kedim yemiş :o ,başka yerden sürgün verebilmesi için ne yapabilirim?
denizcem
02-05-2013, 12:58
Güneş görmek için yamulan şeklinden dolayı artık bişeyler yapmalıyım dediğim dresanamı forum üyelerinin paylaştığı bilgilerden faydalanarak tepelerinden kestim... Kesilen yere mum damlattım... kesilen dalları da suya koydum...Umarım sizler gibi başarılı olurum...
Sudaki dallar köklendi mum damlattığım yerlerin altından da yeni sürgünler çıkmaya başladı... Çok mutluyummmm....
taisenberg
09-05-2013, 11:48
Sudaki dallar köklendi mum damlattığım yerlerin altından da yeni sürgünler çıkmaya başladı... Çok mutluyummmm....
Diğer tür çiçeklerde köklenme var bunda halen yok. Ben şimdi pencere önüne koydum güneş alsın diye işe yararmı sizce?
taisenberg
15-05-2013, 13:22
Acil yardımcı olurmusunuz bana arkadaşlar. Suyun içinde köklenmiyor bir türlü, kurumasından korkuyorum. Bu haliyle toprağa diksem tutar mı acaba?
gürcan_keskin
19-05-2013, 14:43
406413
denizcem
20-05-2013, 06:36
Acil yardımcı olurmusunuz bana arkadaşlar. Suyun içinde köklenmiyor bir türlü, kurumasından korkuyorum. Bu haliyle toprağa diksem tutar mı acaba?
1 ayı buluyor köklenmesi.. biraz sabır...
taisenberg
22-05-2013, 22:59
1 ayı buluyor köklenmesi.. biraz sabır...
Benimki 1,5 ay oldu suya koyalı. Köklenme hiç olmadı. Ama boğum kısmından beyaz şeklinde filiz vermeye başlamıştı. Bende dayanamadım bi gün suyun dışında beklettim. O beyaz kısım büzülmüştü. Ben de bu haliyle diktim. Artık ya tutarsa.
Yanlışlıkla dalını kırdığım bitkiyi içgüdüsel olarak suya koydum önce kurudu bir iki dalı sonra galiba kök verdi. Yine içgüdüsel olarak torağa gömesim var ancak sizlere danışmak istedim ümit varken ne yapmalıyım Acil yardım lütfen :)))
Ne yapmam gerektiğini söyleyecek kimse yok mu ?
Nautilus Cycad
17-06-2013, 11:55
İçgüdülerinizin sonucu süper.
Herhangi bir AVM ya da Çiçekçiden alabileceğiniz torflu toprağın içine inşaat kumunu 3/1 oranında karıştırın.
20cm yüksekliğinde ya da herhangi bir saksının dibini yaklaşık 1 cm çapında çakıl ya da bulabilirseniz pomza taşı ile 3 - 4 cm yüksekliğine ulaşıncaya kadar doldurun.
Sonrasında hazırladığınız karışımı 3/2 sini saksının içine doldurun.
Daha sonra bambu ya da benzer bir çubuğu bitkiye destek olması için saksının içine sabitleyin. Sonrasında saksının içindeki toprağı hafif balçık durumuna gelene kadar karıştırın ve su dökün ki kökler torağa daha iyi kaynasın ve tutunsun. Sonrasında Bitkinin yükünü bambunun taşıyacağı şekilde bitkiyi bambuya sabitleyin. Kalan toprağı saksınıza doldurun. %100 sonuç. En son bardağınızda kalan suyu da saksıya güzelce dağıtın. Can suyu olsun....
Birkaç gün hiçbir şekilde rüzgarda kalmıyacak dürek güneş ışığına maruz kalmıyacak bir yere koyun. Gerisini doğa halleder..
Saygılar
erenesma1
18-06-2013, 14:01
benimde bir marginatam var ama gelişmiyor. ne yapabilirim acaba...
Cevabınızı çok geç okudum bitki şimdi evde direk güneş ışığına maruz kalıyor diğer konularda zaten hazır toprak saksım vardı ona dikmiştim akşam derhal yeri değiştireceğim.
Önerileriniz çok teşekkür ederim.
Nautilus Cycad
20-06-2013, 16:44
Yerini sevdi ise değiştirmeyin !!!! sakın :)
- Merhaba arkadaşlar bugün koçtaştan ikili marginata aldım. Fakat bakımı hakkında pek bilgim yok yardımcı olursanız sevinirim.
Tamam düzenliyorsunuz kendi istediğinize göre ama bari fotoğrafların tamamını yükleseydiniz.................
Crocus Şen
27-07-2013, 14:03
Kedim komple apraklarını yedikten sonra,tepesini kestim,sonuç minik yan dallar ;)
turkankaragoz
27-07-2013, 15:51
Kedinizin yediği çiçeğiniz için çok üzüldüm. Kediniz için kedi çimi dikip ulaşabileceği yerde bulundurursanız hem kedinizin hemde çiçeklerinizin sağlığını kurtarırsınız. Çünkü evde baktığımız salon çiçeklerimizin bir çoğu içlerindeki özsularda zehir barındırmaktadır. Buda kedinize zarar verebilir. Çiçeklerinizi ve kedinizi güle güle büyütmeniz dileğiyle bol çiçekli günler.
merhabalar bu zamanda suda ya da toprakta köklendirebilirmiyiz suda mı köklendirmeliyim yoksa topraktamı
Kayahann
18-08-2013, 21:46
suda deneyin ama 3 hafta falan sürmüştü benimki sabırlı olun yani
2-3 yaprağı sarardı ve gövdenin en ucu 1 cm kadar yumuşayıp çürüdü bende toprağa diktim sizce iyimi yaptım kötümü
turkankaragoz
22-08-2013, 13:29
Gövde ucu derken diktiğiniz bölge ise o yumuşayan kısmı kesip ayırın. Ondan sonra dikin.
acil yardım edin lütfen çiçeğim 4-5 yaprak döktü neler yapabiliriim şimdiye kadar köklenmişmidir lütfen acil yardım edin ne yapabilirim?
turkankaragoz
31-08-2013, 18:08
Sn berkay fotoğrafını koymadan nasıl yardım edebiliriz
sararmış yaprakları düşüyor ama yinede en kısa zamanda fotoğrafını koyacağım
merhaba arkadaşlar epey bir uzunlukta margınatam vardı tepe kısmından kesip suda hiç bekletmeden direk toprağa ektim alt yapraklarını kopardım ve bir hafta sulamadım sakin bir yerde 10 gün durdu şöyle bir baktım ki kökleri çıkmış aydınlık yerde büyümeye devam ediyor.
merhabalar fotoğrafları yeni ekleyebiliyorum bu hale geldiler suda mı dursun yoksa açıktamı dursun veya toprağamı dikeyim toprağa dikersem nasıl sulamalıım
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.