PDA

View Full Version : Jezebel / Vigna Caracalla

Jezebel
19-04-2010, 09:15
Vigna Caracalla
Selluka

Bonsai olur mu ?
Ben kendime göre şelale tarzı demiştim ama fikirlerinizi bekliyorum .

bonsaisan
19-04-2010, 12:20
Mame bonsai olarak 5 ila 10 cm bir bonsai için olabilir.
Daha odunsu ve daha gelişmiş bir yapıya kavuşması zaman istiyeçektir.

Jezebel
19-04-2010, 13:02
Sn . bonsaisan ,
yorum için teşekkürler . Kimsenin daha önce denemediği bir şey olduğunun farkındayım .
İnternette çok uzun bir arama yaptım , örnek bulamadım .
Sn. kalambaklı' nın sellukasından (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=504909&postcount=3740) esinlendim .
Biraz fazlaca zaman gerekebilir , ama şekil vermesi kolay bir bitki .

Saygılar .

tourkana
19-04-2010, 13:09
Gövde yapısı şelale ve yarı şelale tarzına uygun değil .
Konik ve güzel bir gövdesi var ama , çiçekli bir tür olduğu için bence süpürge tarzı deneyebilirsiniz.

Jezebel
19-04-2010, 13:13
Kök yapısı ilginç , yumru tarzında , ayrıca da kesişen iki kök var .
Kesişen dalların bulunmasının hoş görülmediğini biliyorum , köklerin açıkta olduğu durumlarda kesişmiş olmaları sorun oluyor mu .
Oluyorsa öneriniz nedir ?
Teşekkürler .

Jezebel
19-04-2010, 13:18
Sayın tourkana , yumru kök hayli büyük .
Onu sığ bir saksıya sığdırmak mümkün olmaz .
Dedikleriniz doğru , belki bu sene kendi haline bırakıp daha sonra karar versem iyi olacak .

memet
19-04-2010, 20:08
Selluka kışın önemli ölçüde kuruyacağı için mevsimlik bir deneme yapabilirsiniz. Tabi budamaların çiçek açmasına engel olacağını unutmayın.
Kışın, eğer bu ufak saksıda yaşamış olursa yaz boyunca, yine önemli ölçüde kuruyacak.

jeomeo
19-04-2010, 21:07
Kök yapısı ilginç , yumru tarzında , ayrıca da kesişen iki kök var .
Kesişen dalların bulunmasının hoş görülmediğini biliyorum , köklerin açıkta olduğu durumlarda kesişmiş olmaları sorun oluyor mu .
Oluyorsa öneriniz nedir ?
Teşekkürler .

Kesişen ve ön yüzden çıkan kökler bonsaide istenmeyen bir durumdur. Bitkinizin işlemlere vereceği tepkisini bilmiyorum ama nebari düzenlenmesinde en çok kullanılan yöntemler aşılama ve telleme.

Jezebel
19-04-2010, 21:46
Sn . memet bu geçen sene ufak bir saksıda bulunup kış boyu bahçede -4 C ' yi yaşamış ,
bu bölümü kurumadan hayatta kalan bitkim .
Şubat ayındaki soğuklar olmasaydı , muhtemelen yaprak bile dökmeyebilirdi .
Yumrusu benim yumruğum kadar ve gövdesi başlangıçta 1 cm çapında .
Ben olmaz diye kestirip atmadan evvel , deneyip görmek isterim .
Çilek gibi otsu bir bitki bile bonsai açısından değerlendirilirken Selluka ' ya haksızlık gibi geliyor ;)
Gros bir hata yapıp ölmesine sebep olmazsam , hep beraber gelişmeleri göreceğiz ;)

Emre Kuzu
20-04-2010, 12:22
Önce sellukanıza büyük bir ağaç görünümü kazandırın ondan sonra sizin bitkiyi de bonsai olarak değerlendirirler merak etmeyin.
Şu an konuşmak için erken önce bir bir şeye benzesin ondan sonra buna karar veririz.

memet
20-04-2010, 18:42
Sellukadan bonsai olmaz demiyorum. Kışın önemli ölçüde kuruyacağı için şimdiden hazırlıklı olun diyorum, yoksa biliyorsunuz Ali abi patatesten yaptı bonsai.

Jezebel
21-04-2010, 22:46
Kayıtsız kalmadığınız için teşekkür ederim , yardım ve desteğinizi arkamda hissedersem cesaretim artmış olur .
Öğrenmenin yollarından biri de hata yapmaktır ...Gelişmeleri buradan paylaşırım .
Saygılar .