Bağlan

View Full Version : aliosmankuresir / akan-durgun su kültür çalışmalarım

aliosmankuresir
18-04-2010, 19:11
bende artık topraksız tarımcıyım:) inşallah tarlalarım bana sırt çevirmez:))

Soilless Garden
18-04-2010, 19:20
Ali Osman Bey kullanılan malzeme yapmayı düşündüğünüz şeye göre değişiyor. Eğer arkadaşların genelinde olduğu gibi balkonda amatör yetiştiricilik yapacaksanız hava motoru ve akvaryum pompası konusunda Atman markasını tavsiye edebilirim. Ben de dahil kullanan birçok arkadaş var ama şikayet edeni duymadım. Eğer düşünürseniz hatta bu konuda yardımcı olabilirim, sanırım:D
Siz ne gibi bir düzenek kurmayı düşünüyorsunuz? ya da neye ihtiyacınız var:confused:

aliosmankuresir
18-04-2010, 19:31
pvc boruları pançla delip saksı yerleştirmeyi düşünüyorum iki tane 3 m boru olacak. gerekli dirsek ve ara 50lik boruları bugün aldım. yarın da pompa panç alıcam. pompa nette buldum bi tane aynı pompa hem hava basıp hem de su basıyo mantıklı geldi atman 105.

Soilless Garden
18-04-2010, 19:42
Anladığım kadarı ile yatay sistemde akan su kültürü yapacaksınız. Eğer düşündüğüm gibi yatay sistem ise size rahatlıkla yeterli bir akvaryum pompasıdır. Hatta sisteminiz fazla yüksek değilse 3 ton/saat su basacağı için fazla akıma neden olabilecek kadar yeterlidir :D. Bu konu tamamen sizin sistemi kurma şekliniz ile ilgili. Unutmamız gereken (yukarıda yazmadığınız için söylüyorum) iki şey daha var tabii. Işık geçirmeyecek bir besin eriyiği deposu ve hortum.

aliosmankuresir
18-04-2010, 19:48
evet yazmamışım. depo için alternatifim bol malum zaten çiftçilik yapıyorum o yüzden heryer kullanılmış yağ vs bidonu **** süt taşımakta kullandığımız 150 lt büyük bidonlar ama onda besin eriği değişime uğrarsa 150 lt dökmek gerekir mi filan kafamı karıstıryor. hortumları da sanırım deliği olmayan damlama boruların faydalanacağım onlar güneşi hem geçirmez hem çok dayanıklı olurlar. ben bari konunun adını değiştireyim bende başlıyorum yazayım :))

aliosmankuresir
18-04-2010, 19:51
işe bak şimdi değiştirmeyi beceremedim :( öle kalacak artık :(

Soilless Garden
18-04-2010, 19:53
Ali Osman Bey ben de sizin gibi sitede yeniyim ama uzun süredir siteyi takip ediyorum. Yazım kuralları konusunda site çok hassastır haberiniz olsun :D

aliosmankuresir
18-04-2010, 19:57
:)) anladım tamam. teşekkür ederim sayın topraksız bahçe:)) yarın eksik malzameleri de alayım ondan sonra kızarsın çilekler.:))

aliosmankuresir
20-04-2010, 11:15
bugün pvclerin delimi ve yerine konması biter koyacağım yere metal direk yaptım. motor ve yaptıklarımın da resini ekliyorum önerilerinizi bekliyorum.

aliosmankuresir
20-04-2010, 11:16
sizce hangi motor su pompası olmaya layık akvaryum pompası mı yoksa yılların deviremediği pancar mı :))

aliosmankuresir
20-04-2010, 11:25
pazar günü fidanlıktaki otları temizledik hava aldı garipler daha bi kaç ay önce ektik havalar yağışlı gittiğinden heryeri ot ve gür kaplamış

aliosmankuresir
20-04-2010, 13:43
boruların dengelenmesi tamam. yalnız 25w motor biraz zorlanacak gibi duruyor ve hortumu takıp çalıştırınca da hava üretmiyor:(( yani birde hava motoru lazım. resimlerde bunlar. sanırım motor rahat çalışşın diye iki boruyu aynı yan yana montajlayıp kullanmam gerekecek

Delimus
20-04-2010, 14:39
Pancar motoru görünce ne oluyoruz dedim :) Elllerine sağlık ...

ayhan74
20-04-2010, 14:57
Sayın Aliosmankuresir,

Aslında sisteminiz çok büyük değil, dolayısıyla akvaryum su motorunuzun yeterli olacağını düşünüyorum. Sistemde suyun hızı çok önemli değil bence. Önemli olan durmaması, yani sürekli devirdaim etmesidir. Birde sisteme giren su sistemi dolaştıktan sonra tankınıza biraz yukarıdan dökülürse, tıpkı bir şelale gibi suyunuzu yeteri kadar oksijenleştirmiş olacaktır. Buda sizi bir maliyetten yani hava motoru almaktan kurtarır.
Saygılarımla, kolay gelsin.

ayhan74
20-04-2010, 15:02
Sayın Aliosmankuresir,

Bir konuda daha yorum yapmak istedim. Eğer suyunuzu biraz daha oksijen açısından zenginleştirmek isterseniz, üstteki borudan alttaki boruya geçen suyu da yüksekten akıtabilirsiniz. Yani, alttaki boruya redüksiyon değil de normal bir dirsek takın, dirseğin ağzı yukarı baksın ve üstten gelen daha küçük çaplı boru onun içine akacak şekilde ayarlayın. Burada da bir çalkantı olacağı için suyunuz burada da hava açısından zenginleşecektir.
Saygılarımla.

aliosmankuresir
20-04-2010, 15:58
su motorunu 100 borulardan yaptığım besin tankının en ucuna koydum üstteki borunu başından suyu verdim resimleri ekliyorum su debisi filan nasıl bilgi ve yarumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.

aliosmankuresir
20-04-2010, 16:03
sevgili ayhan 74 ve delimus yorumlarınız için teşekkür ederim. dirsek işi aklıma geldi de 4 km gidip gelmem gerekiyordu o şekilde montajladım onlar verdı elimde. sisteme birkaç yerinden de boşaltma musluğu koymayı düşünüyorum o zaman daha sağlıklı olacak gibi geldi.

malbman
20-04-2010, 17:24
Sayın aliosmankuresir, öncelikle kolay gelsin.

1- Gördüğüm kadarıyla besin tankı kullanmıyorsun.
2- Yine gördüğüm kadarıyla, "V" şeklinde bağladığın iki adet boruyu besin tankı olarak kullanıyorsun.

Teşhislerim doğru mu, yoksa benim gözlerde bir sorun mu var:p:p

Cevaplarına göre yorum yapayım.

aliosmankuresir
20-04-2010, 19:13
evet çok doğru o iki boruyu u şeklinde besin tankı olsun diye yaptım. bidon koysam ordabi sürü yer kaplayıp şişkin duracaktı.

seazone
20-04-2010, 20:19
Sayın aliosmankuresir kesinlikle güneş geçirmemesi için hortumları boyaman gerekli çok kısa sürede çok büyük sorunlar yaşarsın kolay gelsin.

malbman
20-04-2010, 20:27
Bana sorarsanız o iki boruyu acilen bir besin tankıyla değiştirin. Oraya koyacağınız besin tankı bu borulardan çok daha fazla bir yer kaplamayacaktır eminim.

Nedenlerine gelince:

1- Besin eriyiğiniz tüm dış etkilere (yağmur, güneş) çok açık. Bir yağmur yağar da sisteme su girerse ec falan hak getire. Ayrıca güneş altında sürekli yosun da yapacaktır ki bu da bitki köklerinin besini emmesine engel olur. Güneşin altında olması buharlaşma yoluyla besin zayiatını da büyük boyutlarda artıracaktır.

2- Şu anda tüketim fazla değil ama yarın bir gün bitkiler büyüyüp her gün 7-8 litre besin tüketmeye başladıklarında, borudaki su seviyesi düşecek, dolayısıyla sabitlemiş olduğunuz motor havada kalacak, boşa çalışmak zorunda kaldığı için de bir süre sonra yanma tehlikesi baş gösterecektir. Motorun mümkün olduğunca tankın dibinde olması en iyisidir.

3- Yine ikinci maddede belirttiğm gibi, bitkiler büyüyüp tüketim arttıkça, yalnızca iki borunun içindeki eriyik miktar olarak da yetmez olacaktır.

Sistem için de bir şeyler söylemek istiyorum. Gördüğüm kadarıyla boruları galvaniz tellerle asmışsınız. Yarın bir gün bitkiler büyüyp ağırlık artınca sistemi pek kaldırmazmış gibi göründü bana.

Kolay gelsin

aliosmankuresir
20-04-2010, 22:08
sayın malbman uyarılarınız için teşekkür ederim

su motorunu daha aşağılara indirince de su basmıyor su motoru tam bir muallak oldu benim için. galvaniz tellere ben kendim tutundum su dolu borularla beni taşıdı ama bilmiyorum tabi aksilik olabilir mi.
12 v pompa olsa evin çatısına basar bunlar görevi gereği 60 cm sonrası bayılıyor su geri tepiyor. ne güzel hava da basıyor diye sevinmiştim.
atman modellere bakıyorum netten şimdi 50tl olan var bi tane fıskiye motoru onu almayı planlıyorum netten yoksa bidon koymak imkansz.

aliosmankuresir
20-04-2010, 22:10
sayın seazone o seffaf boruyu hem su motorunun su basma seviyelerini hem suyun devir daimini görebilmek açısından taktım değişecek o parça ama şimdilik sadece su pompalıyor. o yüzden şimdilik taktım. uyarınız için teşekkür ederim

aliosmankuresir
21-04-2010, 09:54
sayın malbman
bu sistemi hiç değiştirmesem besin tankı olan boruların üzerine tapa takıp kapatsam. su motorunu en alttaki dirseğe kadar indirsem üste taktığım tapaya hava motoru için su motoru için yer bıraksam bir delik de delip bir plastik çubuğun ucuna bir şamandıra topu koysam. 150 lt asıl besin tankını kamufle bir yere koysam o büyük besin tankına da bir adet elektrikli santrifüj koysam diğer şamandıraya da motorun anahtarını bağlasam seviyeyi korumuş olsam. başka bir değişiklik gerektirirmi. yağmur suyunun bitki deliklerin girme hususu problem olacak gibi olursa da üzerine ufak bi sera naylonu örtülse yağmur esnasında olmaz mı. ben bu sistemi bahçem için istiyorum. yani ev veya balkon için değil. üzerine yağmur için taktadan kuruluk yapabilirim ama o da güneşi engeller dedim. başak değişiklikler yapacağım ama bana bu sistem çok hoş geldi gözüme. 100w a kadar elektirik sarfiyatı hiç önemli değil benim için hatta 150 bile olabilir timer ile ayarlanıp arada çalışır diyorum. çevrem de su da bitki olur mu kökleri bozulur diyen dolu. mutlaka başarmam gerek

aliosmankuresir
21-04-2010, 10:14
**** bu sistemde evdeki hazır santrifüjün çıkışını dörtde birini sisteme gerisini de bidon içinde tekrar sirkilasyon yapsam motoru da 2 saatte bir çalıştırsam olmaz mı

aliosmankuresir
21-04-2010, 16:11
arkadaşlar uyarılara göre tekrar düzenleme yaptım besin tankı artık yağmur görmez yerinde. benim motor hava basmıyo derken çok güzel bir şey oldu üst sıranın tahliyesini verirken altını deldiğim dirseği kullandım ucuna sifon taktım. yukarıdan inen su lavabolarda oldugu gibi vakum etkisi yapıyor aşagı düşünce de hava kabarcığı doluyor besin tankına dönüş te aynı şekilde yani ikisine de aynı miktarda hava karışıyor çok hoşuma gitti sebze yetiştiremesemde bahçede artık minik bi şelale sesi var :))

Delimus
21-04-2010, 22:41
Bidon'u bence güneşi engellemek adına birşeylerle kapla, benim 1 tonluk tankımda aynı malzemeden aynı renk her hafta her yeri yosun oluyor,mecbur yosun temizliği yapıyorum, suyun seviyesini görmemiz için biz kapatamıyoruz fakat suyu uvc arıtıp veriyoruz bu yüzden oluşan yosunun taşınması güç.

aliosmankuresir
21-04-2010, 22:54
anladım delimus yarın onu da değiiştireyim sence başka eksik varmı?
bu sisteme 50 lt besin tankı yeter mi bi adet mavi ışık geçirmeyecek plastik bidon var elimde.

malbman
22-04-2010, 08:13
Sayın aliosmankuresir, kusura bakmayın yukarıda sorduğunuz soruyu görmedim. Siz de zaten bir çoğunun cevabını kendiniz bulmuşsunuz. Besin eriyiğinin havalandırılması sorunu da kendiliğinden çözülmüş. Fazladan bir motora ihtiyacınız kalmamış.

Öncelikle söylemek istediğim bir şey var: besin tankınızı gri antipasla boyayın. Çünkü gri, yosuna karşı en nötr renk. Bu sayede yosun sıkıntısı çekmezsiniz.

İkincisi: Besin tankınızın ağzını mutlaka kapalı tutun. Zira tanka düşecek iri bir böcek ya da benzeri bir şey, motorun kanatçıklarına kadar girerek dönmesini engeller ve motorunuzun zarar görmesine neden olabilir. Tabii etrafta dolaşan meraklı dört ayaklı dostlarımızın, susuzluklarını buradan giderme ihtimalini de göz ardı etmeyin:(

Ne yetiştireceğinizi bilmemekle birlikte, bu sistem için 50 lt. besin tankının yeterli olacağını düşünüyorum. Zira ben 45 saksılı marul sisteminde 25 lt. tank kullanmıştım ve rahat rahat yetmişti.

Bir de redüksiyonlarınızın seviyesini yaklaşık olarak siyah çizgiyle işaretlediğim yere kadar indirirseniz, hem sistemde gereğinden fazla eriyik dolaşmasını engellemiş olursunuz, hem de su seviyesinin yüksekliği nedeniyle olası taşmaların önüne geçmiş olursunuz. Çünkü besin eriyiğinin boruyu tamamen doldurmasına gerek yok.

aliosmankuresir
22-04-2010, 09:48
teşekkür ederim sayın malbman,

redüksiyonları hallederim. o seviyeyi soracaktım zaten siz benden önce davaranmışsınız. yalnız hani motor oldu filan diyordum ya olmayacak sanırım. çünkü motor o bidon su yukarılarda olduğu zaman su basabiliyor 10 cm kadar su azaltılınca akım iyice yavaşlıyor. sanırım atman 105 siparişi vermem gerekecek. onun açıklamalarında 3 mt ve fıskıye motoru yazıyor. hem o zaman bidonu asmakla filan uğraşmaya lüzum kalmayacak. besinlerim de gelince hemen dikim yapmayı planlıyorum bugün bi arkadaştan çilek fidesi gelecek. forumun bazı yerlerinde yazıyor her bitki ayrı besin ister diye ama ben üst sırayı tamamen çilek alta ise su an fide haldeki dometes biber patlıcanı dikmek istiyorum. hani çok verim beklediğimden değil. bu ilk çalışma va çevremdekilere bak oluyor diyebilmem gerek. besinin ec değerini ektiğim bitkilerin ortalamasında hazırlasam diyorum örneğin çilek 5 domates 6 biber de 7 ec istiyorsa ben bunu 6 yapsam diyorum. tabi sizlerin görüşleri eşliğinde. yorumlarınıza tekrar teşekkür ederim

malbman
22-04-2010, 10:23
Sayın aliosmankuresir, en iyisi dedğiniz gibi bir an önce 3-4 metreye su basabilen bir motor alın. Yarın bir gün tam bitkiler formunu bulmuşken başınıza iş çıkmasın.

Ancak, bahsettiğiniz ortaya karışık besin eriyiği :p:p pek olmazmış gibi geliyor bana. Zira bir bitki bir elementi çok tüketir, diğerine bırakmaz. Ya da besin içeriği anlamında farklılıklar olması gerekir. Bunu en iyi sevgili envor ya da sevgili Kudret hoca cevaplayabilir.

Etraftakilerin ne dediğine aldırmayın. Bu forum, etrafından tıpkı sizin duyduklarınızı duyup, sonunda çok güzel işler başarmış insanların çalışmalarıyla dolu. Onun için aldırmayın, yalnızca yapacağınız çalışmaya odaklanın. Çalışmalarınız en güzel cevabı zaten verecektir.

Kolaylıklar dilerim.

Mete
22-04-2010, 10:48
sayın Kuresir
Başdonmemin gecmesini beklemek zorunda kaldım yazmak için bu ne hız boyle 14 unde uye olmuş 18 inde dokturmeye baslamıssın daha 23 ü olmamıs tebrik ediyorum Allah muaffak etsin ilgiyle izliyorum

aliosmankuresir
22-04-2010, 15:27
sayın malbman

yorumlarınız için teşekkür ederim besin işi gerçekten kolay değil. bilmiyorum nasılsa motor alacağım ya o zaman diyorum 2 boru içinde ayrı besin tankı koyup son noktalarından 50lik boruyla tekrar besin tankına geri dönüş versem diyorum bugün çilek fidelerini almaya gittim orda orman hava iyi geldi sanırım öyle aklıma geldi tabi düşünce yanlışsa o zaman da orman havası çarpmış oluyor :))

sayın mete;
ben bu tür uğraşılara çok meraklıyımdır o yüzden sanırım.
bir de aklıma gelmişken arkadaşlar slajlık mısır iin besin eriği hazırlamak konusunda hiç bir fikri olan var mı acaba. bu yıl satın aldığım 4-5 çeşit mısırı su ortamında aynı kapta karşılaştırmayı düşünüyorum bakalım hangi pazarlamacı daha doğrucu anlamak için. tarlada olsa işler değişiyor tam bir karşılaştırma yapılamıyor...

aliosmankuresir
24-04-2010, 09:35
Herkes bahar telaşında sanırım , kimse bir şey yazmıyor.
Benim sistem kurulumu tamam bi kaç ufak ekleme yapılacak sadece. Çilek fidelerim de geldi ama gübreleri bekliyorum o yüzden toprağa diktik şimdilik.

aliosmankuresir
24-04-2010, 12:35
Bugün nalbur önünden geçerken o mavi straforlardan gördüm 3 tane aldım.
onları alınca da kap ihtiyacı doğdu gidip plastikçiden 2 tane dikdörtgen kap aldım.
Tabi besin tankını da unutmadm akan su için. 2 tane de büyük gri renk çöp kovası aldım. resimlerini de çektim. artık hem akan hem durgun su kültürcü ama gübresiz tarımcıyım:))

aklıma bir fikir geldi ama sizler ne dersiniz merak ediyorum. bizim stoklarımızda şu an tonlarca koyun keçi ve inek gübresi var. Bunların hepsi de yanmış fermente olmuş gübreler. Düşünceme göre bir adet eski çorap içine bu 3 gübreden yarı yarıya karışım yapıp koysam, sistemin geri dönüş suyunu da bu çorap içinden akıtsam bitki için gerekli mineralleri sağlamış olmaz mıyım? Hatta bu iş için benim sistemdeki alt pvc boruyu deneme yapmak için kullanmayı planlıyorum. çilekler akan su da olacak domates ve sebzeler durgun su saksılarına.

Bu konuyla ilgili yapılan bir çalışma gördüm internette. Orda okuduğuma göre öğrenciler kullanılmış çay posasını benim düündüğüm gibi bi filtre içerisinde tutup geri dönüş suyunu da o filtreden geçiriyorlar. Anlattıklarına göre bu şekilde domatesler normal bir şekilde ürün vermiş.( kaynak göstermek istiyordum fakat dün gece bir dünya sitede topraksız tarım okudum ve neredeydi şimdi bulamıyorum)

aliosmankuresir
27-04-2010, 19:23
Bugün atma 105 motorum ve durgun su için olan hava motoru taşı geldi. Yarın da hayırlısıyla besin geliyor. Artık öbür gün dikiyorum çilekleri yerlerine.

lehugo
27-04-2010, 20:57
Ali bey.Gübre ile yapıcağınız denemeye ne zaman başlıycaksınız?Eğer mmkünse böyle birşey bence muhteşem olur.

aliosmankuresir
28-04-2010, 08:24
sayın lehugo,

Sanırım çiftilik gübresi ve çay posasıyla ilgili olan deneme iin yazdınız. o denemeyi kısa zamanda denemeye başlıyorum. Bugün besin eriği seti gelecek o yüzden ilk önce çilekleri kurtarmam gerekecek zavallılar iki kere yer değiştirdiler. Havalarda bu günlerde çok soğuk iyice boyun büktüler. Dİğer çiftlik gübresiyle denememi yapmak için havaların mevsim normallerine dönmesini beklemem gerek sanırım. Şu an sebze fidelerim yeterli boyda değil diye düşünüyorum. Havalar ısınsın biraz onları da alacağım sisteme.

lehugo
28-04-2010, 19:44
Ali bey bendeniz Levent.Bende perlit yerine çay posası kullanmayı düşünüyorum.Kaynak sınırsız ve bedava çünkü.Ama ****** denemek gerekli.
Çiflik gübresi deneyini şöyle mi yapmayı düşünüyorsunuz?
Tezeği çoraba koyuyorsunuz?ve bu çorabıda besin eriğinin normalde dolaştığı sistemin deposuna koyucaksınız?Yani doğru anlamışmıyım?
Besin eriği yerine sadece su ve tezek karışımı değilmi?

aliosmankuresir
29-04-2010, 13:03
Evet doğru levent bey,

geri dönüş borusunu bir süzgeçten geçirip tanka inmesini sonra tekrar motor ile bitkilere sirküle edilmesini istiyorum. Şu an çorap değilde perdeciler de olan beyaz güneşlik dedikleri kumaştan bir süzme yaptırayım diyorum.

Dün besin eriğim gelmiş bugün alıp sistemi besin eriği ile başlatmayı düşünüyorum. Çilekler başlasın bakalım. Bu arada da domates ve diğer fideler biraz daha büyüyecek çileklerin gidişatını da beğenirsem onları değiştirmeyip çiftlik gübresini başka ufak bir sistem yapıp orda deneyeyim diyorum.

Bir de çay posasını ben perlit için değil bitkiye besin olsun diye kullanmak istiyorum. Bir yanlış anlama oldu sanırım

aliosmankuresir
29-04-2010, 14:02
Arkadaşlar bugün besin eriğim geldi enver beyin besin eriğini kullananlar hazırlanış hakkında bilgi yazabilir mi bi türlü bulamadım forum da.

malbman
29-04-2010, 14:22
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=405960&postcount=106)gerekli bilgiyi bulabilirsiniz Ali bey.

aliosmankuresir
29-04-2010, 15:26
Teşekkürler sayın malbman o kadar dalgınım ki daha iljk sayfada varmış:))

aliosmankuresir
29-04-2010, 18:34
Arkadaşlar yarın çilekleri sisteme koyuyorum, aklıma takılan şu , aldığım besin tankı ve boruların aldığı suyu en basit nasıl ölçerim. belki bi kısa yolu vardır diye soruyorum yoksa yarın süt ölçeği var süt toplama yerinde onu mu kullansam diyorum. Bilmiyorum güler misiniz evde bir tane su sayacı var musluğa takıp ölçer mi ki diyorum...

Sarıcan
29-04-2010, 19:58
Sn. aliosmankuresir,

Sisteme koyacağınız suyun miktarı hiç önemli değil. Eğer hazır besin eriyiği dolduracaksanız bunu 10 litrelik pet şişede hazırlayıp depoya öyle boşaltırsanız, sistemde su devridaim yapana kadar ekleme işine devam edeceksiniz. Bu arada da kaç bidon 10 litrelik pet şişe boşalttığınızı sayacaksınız.

malbman
29-04-2010, 20:27
Sayın aliosmankuresir,

Benim toplam boru metrajım 4 metre ve bana 20 litre besin eriyiği yetiyor. Kendi sisteminizle orantılayarak aşağı yukarı bir miktar hesap edebilirsiniz.

aliosmankuresir
29-04-2010, 22:03
Arkadaşlar bende tam 1 tonluk 1m3lük yani dışı galvanizle tamemen kaplı ve dışı plastik (asit deposuydu)tankım var. içi su için çoktan beri kullanılıyor ve buradaki bahçemde onu koyacak gölgede yerim de var.Besin eriğim de iki yani tam denk geliyor ama suyla karıştırınca zamanla değişim göstermesi gibi bir durum olur mu sizce. BU tankı kullanırsam tanktan diğer sisteme gerekli besini takviye etmek için akuple bir 500w 1" çıkışlı su pompası da mevcut. yorumlarınızı bekliyorum.

ayhan74
30-04-2010, 12:32
Arkadaşlar bende tam 1 tonluk 1m3lük yani dışı galvanizle tamemen kaplı ve dışı plastik (asit deposuydu)tankım var. içi su için çoktan beri kullanılıyor ve buradaki bahçemde onu koyacak gölgede yerim de var.Besin eriğim de iki yani tam denk geliyor ama suyla karıştırınca zamanla değişim göstermesi gibi bir durum olur mu sizce. BU tankı kullanırsam tanktan diğer sisteme gerekli besini takviye etmek için akuple bir 500w 1" çıkışlı su pompası da mevcut. yorumlarınızı bekliyorum.

Sayın aliosmankuresir,
Bence besin eriyiğinin tamamını suya boşaltıp, bu şekilde kullanmayın. Günlük ölçümlerinizde veya su değişimlerinde ihtiyacınız olduğu kadar kullanın. Bilemiyorum ama elinizdeki tüm besin eriyiğini bir ton su ile karıştırmak bana çok mantıklı gelmedi. Sonuçta bu şekilde çok da büyük bir işten tasarruf etmiş olmayacaksınız. Ayrıca, farklı bitkilerin farklı EC ihtiyacı olduğunu düşünürsek, diğer sebzelerinizde EC ayarlarken zorlanabilirsiniz bile.
Tabi ki yine de siz bilirsiniz.
Saygılarımla

aliosmankuresir
30-04-2010, 19:43
Sayın aliosmankuresir,
Bence besin eriyiğinin tamamını suya boşaltıp, bu şekilde kullanmayın. Günlük ölçümlerinizde veya su değişimlerinde ihtiyacınız olduğu kadar kullanın. Bilemiyorum ama elinizdeki tüm besin eriyiğini bir ton su ile karıştırmak bana çok mantıklı gelmedi. Sonuçta bu şekilde çok da büyük bir işten tasarruf etmiş olmayacaksınız. Ayrıca, farklı bitkilerin farklı EC ihtiyacı olduğunu düşünürsek, diğer sebzelerinizde EC ayarlarken zorlanabilirsiniz bile.
Tabi ki yine de siz bilirsiniz.
Saygılarımla

Sayın ayhan 74

farklı ec ayarlaması yapmam şu an için mümkün değil çünkü sistem tek motorlu.
Benim merk ettiğim besin eriği suyla karışmış vaziyetteyken güneş ortamından yalıtımlı bir durumda bir sıkıntısı olur mu. yarumunuz için teşekkür ederim. bugün sisteme ilk dikimii yaptım. bakalım neler olacak. resimleri de şimdi ekliyorum.

aliosmankuresir
30-04-2010, 20:06
Sonunda bugün fideleri diktim.Üst boru tamamen çilek altta ise marul soğan domates ve çilek var. Bir de bahçenin kokusu gelsin diye fesleğen :)))

aliosmankuresir
30-04-2010, 20:10
Resimlerin geri kalanı

malbman
30-04-2010, 20:15
Sayın aliosmankuresir, emeğine sağlık. Ama domatları üste diksen daha iyi olur. Zira bir süre sonra boylanıp uzadıkça alt tarafta rahat etmeyecekler. Sen de askıya almakta zorlanacaksın. Onlar da gidip çileklere dolaşacak vs. vs.

Yine olumsuz olumsuz konuştum değil mi:p:p

aliosmankuresir
30-04-2010, 20:23
Sayın malbman;

Annem de öyle dedi :)) görüşlerinizi söylemeniz beni mutlu ediyor. Ama o boruları astığım direklerin mesafesi 70 cm olması gerek o yüzden öyle yaptım ama hani değiştirmek zor değil ya. diğer direklere ekleme yapıp askı ipi için onlara sardıdırım ama duvar yüksekliğinden olayı ha bire o duvarın üzerine tırmanıyorum. güneşi iki boru da rahat alabilsin diye yüksek yaptım. Sizce bu karışık ektiğimiz bitkilerin akıbeti ne olacak sayın mabman:))) şu an ec ve ph ölçümü yok kudret beyle konuşmuştum hafta sonu gönderecek. Birde ortaya karışık dediğiniz gibi oldu. bir de siz çilek dikitiğiniz de ilk zaman bir solgunluk oldu mu çileklerde.

malbman
30-04-2010, 20:44
Sondan başlayayım: ilk bir kaç gün çilek fidelerim ölüyor sanmıştım. Ama sonradan bunun normal olduğunu anladım. Şimdi canavar gibiler.

Karışık diktiğiniz bitkiler asgari müşterekte buluşup, buldukları besinleri kardeş kardeş paylaşacak:p:p

Şu anda ec ve ph ölçümü en son dert etmeniz gereken şey bence. Öncelikle besini bitkilerinizin kardeş kardeş paylaşmasını sağlamanız gerekecek:p:p

Şaka bir yana ama, her bitkinin besin isteği farklı olacağından, bazılarında bozulmalar hatta kayıplar olabilir. Bu nedenle yapabiliyorsanız tek çeşitle devam edin. Ya da hepsini yapacağım derseniz, birden fazla sistem kurmaya bakın.

Yukarıdaki fotoğraflarda bir de soğan görmüştüm. Onun akıbeti ne oldu peki?

aliosmankuresir
30-04-2010, 20:55
Soğan tam bir maskot oldu bizim için :)) ilk sistem kurarken koydum sadece su varken sonra benim delikli varilde çileklerim var onu üstten sularken bir oyuk açılmıştı oraya bıraktım orda köklenmeye ve uzamaya başlamıştı verdiği sürgün ordan da aldım şimdi sistemde gelenin geçenin gözüne çarpıyor. sistemde büyük bir ihtimalle çilek tamamlaması yapıp diğer sebze türlerini durgun suda saparım diyorum. Halihazırda bir hava motoru ve bir tane de ilk aldığım filtre motoru var istersem o da hava verebiliyor. benim mesleğim gereği buzdolabı kasaları var elimde( biz onları ineklerin gezinti alanında yemlik olarak kullanırız).
iki tane de buzdolabını da bu iş için ayırmayı düşünüyorum. geçen gün bir konu da gördüm bir arkadaşın domates kökleri vardı 1 metreye yakın öyle olunca zaten bu borular da domatesler kesin tıkar dedim. buzdolaplarını boyayıp dekoratif edip bahçeye getirmem gerek. üzerine de osman domatesleri diye logo da yapıp asedad ile kaplarım markalaşma adına da adım atmış olurum. sizce de hoş olmaz mı? :)))

aliosmankuresir
30-04-2010, 21:04
Sayın malbman

Bu aquaponic sistemlere bakıyorum internette balıklarla ilgili olan, forum da onunla ilgili bir çalışma yok. yapan filan olmadı mı bu zamana kadar ya da gereksiz bir uygulama mı kimse ilgilenmiyor.
Ben bir arkadaştan rica ettim bana 200 kadar canlı tatlı su balığı tutup getirecek ben onu da denemeyi düşünüyorum. izlediğim videolara göre sanırım o sistem de yeşil yaprağı yenen bitkiler yetiştiriliyor. hani marul tere gibi otsu bitkiler. bu konuyla ilgili bir konu açıp tartışalım diyorum.

aliosmankuresir
01-05-2010, 19:38
Arkadaşlar çileklerim gündüz kendinden geçiyor gece normal diri forma dönüyor ters bir durum varmı sizce

firatbatar
03-05-2010, 10:50
pek bu sistemle ne yetiştirilebilir? bu sitem evlerdeki balkonlara uygulanbilir mi?

ayhan74
03-05-2010, 10:59
pek bu sistemle ne yetiştirilebilir? bu sitem evlerdeki balkonlara uygulanbilir mi?

Sayın fıratbatar;

Bu sistemle bir çok sebze ve meyve türü yetiştirilebilir. Ayrıca balkonlarda da uygulanabilir. Mesela benim sayfayı incelerseniz küçüçük bir balkonda bile bu işin yapılabileceğini görebilirsiniz. Umarım aramıza katılırsınız. Aramıza katılmaya karar vermeden önce bunun bir hastalık olduğunu unutmamanız gerekir :D
Saygılarımla.

aliosmankuresir
04-05-2010, 17:01
Bugün ec ve ph metre geldi. ÖLçüm yaptım ph 7.5 ec 1.8 geldi. Bizim kullanım suyunu ölçtüm o da 7.5 geldi. İkisi arasında farklılık olması gerekmiyor mu? Suyun ec değerini de ölçmem gerekir mi? Çok mu soru soruyorum? :))

aliosmankuresir
04-05-2010, 19:51
Çilek besini olarak sistemi yeniden doldurdum. Ec 2,0 ph da 7,0 geldi. sizce nasıl?

Sarıcan
04-05-2010, 20:36
pH ölçümünüzde bir sorun var gibi. Yeni besin eriyiği hazırladığınızda pH 6 - 6,5 arası çıkması lazım. pH ı nasıl ölçüyorsunuz?

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:24
Sayın sarıcan

yeni dolum yaptım evet ve yaptığım da ölçtüm o değerler çıktı. aklıma yatmadı şimdi tekrar ölçtüm. ec 0.4+1.4 ph 7,5 kullandığım su da 7.5 geliyor.

ec 04 dediğim de suyun ec si

Ölçümü tetra sera test diye bir test ile ölçtüm. hiç ikna olamadım.Ne yapmamı önerirsiniz

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:25
Çilek için 1.4 ec normal mi. besin eriği 1.8 çıkıyor ama 0.4ü suyunkisi olup onu diğer değerden çıkarıyoruz diye biliyorum.

Sarıcan
04-05-2010, 21:34
tetraset damlatarak yapılan ölçüm seti mi?

EC değeriniz normal, kullandığınız suyun 0,4 EC' si ve 7,5 pH' ı suyunuzun temiz (yumuşak) olduğunu gösteriyor, gayet iyi. Siz sonuçta çıkacak EC değerine bakın. Yani 1,8 yapıyorsunuz. Bence normaldir, sakatlık pH ta, besin ilavesi yaptığınızda 7,5 olan pH' ın 6 - 6,5 ' a düşmesi lazım. Belki pH setinizin raf ömrü geçmiştir. Yeni bir test kiti alın.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:40
Evet 7 damla damlatıyorum renkleri kıyaslıyorum. bir tane ph meter alsam fena olmayacak.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:42
ec ölçerken;

besin eriğimizden aldığımız örnekten çıkan sonuca mı yoksa syun değerini düştükten sonra ki değere mi bakmak lazım birde onu söyleyebilir misiniz.

Sarıcan
04-05-2010, 21:43
Bende damla ile ölçüyorum. 5 cc ye 3 damla damlatıyorum. Senin ilaç bozuk herhalde. Renk sarı veya kirli sarı olması lazım.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:45
ph 5.0 rengiyle aynı sıvının rengi bir de 5 ml 3 damla damlatayım bakim kutuda ki tarif 7 damla diye.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:48
3 damla damlattım yine 7.5 çıktı :(((

Sarıcan
04-05-2010, 21:48
Suyun değerini sadece bilgi amaçlı biliyorsun, sen hazırladığın suyun toplam değerini ölçüyorsun. Hepsi dahil.

Sarıcan
04-05-2010, 21:50
İlaç bozuk. Kutunun üzerinde son kullanma tarihi var mı? Ona bir bak. Birde limon uyunun pH ını ölçmeye çalış bakalım.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:55
limon suyu 5.0 çıkıyor ölçtüm hemen.

aliosmankuresir
04-05-2010, 21:59
http://urun.gittigidiyor.com/TOPRAK-PH-NEM-ISIK-OLCER-METRE_W0QQidZZ26787595

bu adreste bir cihaz var ona da bakabilir misiniz. bu tipler çalışır mı acep

Sarıcan
04-05-2010, 22:01
Kitin ölçüm aralığı kaç, senin kiti tam çözemedim. Benim kit 6 dan başlıyor ölçmeye.

aliosmankuresir
04-05-2010, 22:02
5,0 - 10,0 aralığı

Sarıcan
04-05-2010, 22:03
Çalışmaz, ben aldım iade ettim. En sağlıklısı digital olanlar ama onlarında kalibrasyon sıvısı ile birlikte alıp, sık sık kalibre etmek lazım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11844&page=2

Bu cihazlar iyi ama biraz tuzlu. Hem EC hem pH ölçen kombo cihazlar var.

http://www.extech.com/instruments/product.asp?catid=41&prodid=425

aliosmankuresir
04-05-2010, 22:09
Kudret beye rica etsek bize manuel bir ph metre yapmaz mı ki:))

Sayın sarıcan uykusuzum klavye üzerine sızıp kalmaktansa gidip yatayım ben öneri ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim size iyi geceler. yarın tekrar bi 10lt eriyik hazırlayıp ölçüm yaparım artık.

Sarıcan
04-05-2010, 22:14
Şu anda onunla konuşuyorum. pH metre için bende sıkıştırıyorum ama çok meşgul. İyi geceler.

aliosmankuresir
10-05-2010, 17:14
İLk kızaran çileklerin ve diğer gelişmelerin resimleri.

VE bazı sonuçları ekliyorum.

1, çileklerin toprakta eski gibi duran köklerini kesince çilekler epey bir bunalım yaşıyor.
2, pet bardakların delikleri ufak olmamalı ilk delikler benim 1 mm civarıydı. o delikleri kökler daha zor buluyor birde bardaktaki sirkülasyon daha az oluyor bence.
3 4 adet denek de sadece iki yaprak kalacak şekilde budama yaptım ve bu çilekleri yukarıda ki olumsuzlukları ortadan kaldırarak diktim. sonuç olarak da dikilen çilekler çabucak köklendi ve yeni filiz verip hiç topraktan çıkmamış gibi devam ettiler.
4, topraktan çıkartıp sadece köklerini yıkayıp hirbir kısmına dokunmadan diktiklerim var onlar da bunalıma girmedi sadece bir miktar duraksama yaşadılar.
5. bir adet çileği pet bardak olmadan suyun içine saldım belinden boru yalıtım malzemesi ile sıkıştırıp. sonuç: şu an en köklü ve en hızlı büyüyen çilek oldu.

6. YEDİVEREN çileği bence bu iş için en ideali çünkü üzerinde yapraklar gelişmeden arsız şey meyve kızartıyor. bir de benim toprakta çileklerim var ismini bilmediğim fakat iri iri yapraklı olanlar daha meyve kızartmadı yediverenler habire meyve veriyor.

görüşlerim şimdilik bu kdar

durgun su kültürü için de bir tane ufak düzenek kurdum. O ortaya karışık cinsi oldu elimde ki fidelerden diktim. onu asıl benim yapmak istediğim silajlık mısırlar yarışıyor yarışması için ufak bir deneme olarak başladım.( yani şu an bize satılan f1 mısır tohumlarını aynı ortam ve aynı beslemeye maruz bırakıp verim ve besin ortalaması denemelerim olacak) resimleri de şimdi ekliyorum sevgi ve saygılarımla :)))

aliosmankuresir
10-05-2010, 17:18
Resimlerin devamı