PDA

View Full Version : Sıcak İklimlerde Ficus Bakımı Hakkında...

MCY
16-04-2010, 09:05
Değerli arkadaşlar,

Siteye üye olalı iki gün oldu, fakat makaleler sayesinde oldukça bilgi sahibi oldum. Dubai'de yaşıyorum. Burada kışları ortalama sıcaklıklar gece/gündüz için 18/28, yazları ise 28/50 derece civarında. Evlerde klima var ve genelde çalıştırılıyor.

Bonsai sanatına yeni adım atmış biri olarak yakınlardaki bir çiçekçiden bir ağaç satın aldım. Forumdaki mesajlardan ve bilgi alışverişlerinden anladığım kadarıyla ağacın türü ficus (Sayın bonsaisan'ın aşağıda belirtilen mesajındaki anlatımıyla gynseng gövdesine aşılanmış microcarpa olduğunu tahmin ediyorum, şu an taşınma sorunlarıyla uğraştığımdan en kısa zamanda fotoğrafını yükleyeceğim). Ağacım şu bağlantıdaki ağaca tıpatıp benziyor

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16517&highlight=ficus

Sorum şu olacak: mevsim özelliklerini dikkate alırsak, genel geçer bakım tavsiyelerinden başka izlemem gereken bir yol var mıdır acaba?

Teşekkürler

MCY
20-04-2010, 23:16
Merhaba

Ağacımın fotoğrafları ektedir.

jeomeo
20-04-2010, 23:57
Merhaba MCY,

Ağacınızın türü ile ilgili tahmininiz doğru. Bahsettiğiniz kadar sıcak iklimlerde yaşayan üyeler pek olmadığı için pek fazla yorum yapılmamış sanırım. Ama eminim Ege ve Akdeniz bölgelerinden arkadaşlar sıcaklıkla ilgili daha net şeyler söyleyecektir.

Bitkiniz her ne kadar tropik bir bitki olsa da özellikle yazın 30-35 derecenin üzerinde dikkatli olmanızda fayda var. Direk güneş ışığı görmeyecek aydınlık bir yere koyabilirsiniz.

Su fısfıslayarak hem nem kaybını önler hem de biraz serinletirseniz faydalı olacaktır. Bitkiler için sıcaklık kadar önemli bir etkenin de nem olduğunu unutmamak lazım. Klimalı evlerde nem oranı baya düşüyor, buna çözüm olarak bir kabın/tepsinin içine çakıl veya kum gibi bir malzeme koyup, 0,5-1cm kadar yükseklikte (saksının deliğine gelmeyecek kadar) da su koyarsanız, saksınızı bu kabın içine oturtup nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca ficuslar geriden sürgün verme konusunda çok başarılı bitkiler. Yeni çıkan sürgünleri parmağınızla kopararak dalların alt kısımlarından yapraklanma sağlayabilirsiniz.

Saygılarla

MCY
22-04-2010, 09:54
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Klima gerçekten nemi çok düşürüyor, aksi halde de evde durmanın imkanı yok. Yaz kış içerisinin sıcaklığını 20-25 derece arası tutabiliyoruz fakat bu da ortamı kurutuyor tabi.

Bunun dışında şekil verme ile ilgili makaleleri de okuyacağım. Bir süre bekleyip, sonucun olumlu olması durumunda yeni bir bonsai edinmek istiyorum.