View Full Version : Paulownia (Pavlonya)
Paulownia Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır. Ortalama ömrü 70 yıl olup, 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmektedir. Dolayısıyla bir kere dikim yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir.
Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25º, elongata-18º, fortunei ise –10º’ye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8º olduğunda gelişme başlar ve 24º-29º’de en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilirler. Bu nedenle, kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir.
Çok hızlı büyümesi , güzel kokulu çiçekleri , dekoratif geniş yaprakları , düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erezyonu önleme kabiliyeti, Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde , parklarda ,fabrika alanlarında , çiftliklerde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.
Özellikleri:
* Yerinde Fidan haline geldikten sonraki 1. yılında 4-6 metre arasında boy verir.
* 8-10 Yılda kesime gelir ve 1 metreküp kereste verir.1 m 3 ünün fiyatı 200-220 $ dır
* Yaprakları % 11-15 protein içerdiğinden besicilikte hayvan yiyeceği olarak kullanılır.
* Çiçekleri bolca bal özü içerdiğinden arıcılıkta kullanılır.
* Kerestesi başta mobilya sanayi olmak üzere,doğramacılık,kontra plak oymacılık,kaplamacılık,ve müzik aletlerinin yapımında kullanılır.
* Dikili olduğu alanlarda rüzgarı kestiği ve tarla yüzeyindeki buharlaşmayı azalttığı için verimde %15-30 artış sağlanabilir.(Kavak ağaçlarının arasında ara tarım yapılamaz.Paulownia da yapılır)
* Kerestesi bükülmeye, kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklıdır.
* Isı ve elektrik iletkenliği son derece düşüktür.
* Killi toprakları sevmez .Kumlu geçirgen topraklar idealdir.
* Dikilecek alanda taban suyu 1,5 metrenin altında olmalıdır.Taban suyu daha yukarıda olursa kök yapısı zarar görür.
* Yurdumuzda 3 türü yaygın olup bunlardan Fortunei –15, Elengota –15 Tomentosa ise –25 dereceye dayanıklıdır.
* Güneşi ve suyu çok sever.Gölgelik yerlere dikilmemeli,başka ağaçlarla gölgelenmemelidir.
* 5X5 5X6 4X5 aralıklarında dikilebilir.5X5 aralıklarında dikildiğinde 1 dönüme(1000 m2 )40 adet fidan dikilir.Tarla kenarına tek sıra dikim yapılacaksa 3 metre aralıkla dikim yapılabilir.
* İlk yıllarda azotlu gübrelerle gübrelemek verimi artırır.Gübre ihtiyacı yıllar geçtikçe azalır.
* Gerek hava kirliliğinin önlenmesi gerekse hızlı ağaçlandırılması gereken yerlerde ve peyzaç amaçlı olarak ta paulownia dan yararlanılmaktadır.
* Yurt çapında hızla yasaklanan ve yasaklanması gündemde olan kavak ağaçlarına karşı çok iyi ve karlı alternatiftir.
* Bazı ülkeler stratejik olarak askeri alanlarda kamuflaj bitkisi olarak kullanmışlardır.
* Derin kök yapısı ile toprağı kısa sürede kavradığından erozyonu önleme de faydalanılır.
* Hazineden ağaçlandırmak amacı ile yer kiralandığında paulownia ağacı ile ağaçlandırma yapılabilir.
* Verim artışı sağlamak için rüzgar kesici ve aşırı güneş ışınlarını perdeleyici olarak kullanılabilir.
* Her 8-10 yılda bir gövdesi kesilerek tekrar fidan almadan çıkan sürgünlerle 7 defa ürün alınabilir.
* Ağacın beslenmesi toprağın 40 cm altından başladığı için hem ağaç araları traktörle sürülebilir,hem de ara tarım uygulaması yapılabilir.
* Geniş yaprakları ile çok büyük oranlarda co² çözümlemesi yaptığından kent alanlarındaki hava kirliliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
* Paulownia ağacı ile birlikte hayvancılık ve arıcılığın yanında ,yayla tavukçuluğu,hindi ve deve kuşu yetiştiriciliği de yapılabilir
Sefer GİRİŞEN
29-09-2005, 19:32
Keşke bir iki fotoğraf da ekleseydin.Ben gönderiyorum ama benimki yerini pek sevmemiş bir paulownia(kısaca pavlonya desek)
Sefer GİRİŞEN
29-09-2005, 19:34
Bu da yaprağı
Sefer GİRİŞEN
29-09-2005, 19:36
Bu da sonuncusu
doğru çok hızlı büyüyor. genleriyle oynandığı söyleniyor hızlı büyüsün diye. ne kadar doğru bilmiyorum belki sizin bu konuyla ilgili bir bilginiz vardır. bu arada merak ettim siz çerkeslerin hangi boyundansınız?
Sefer GİRİŞEN
03-10-2005, 15:19
Genleriyle oynanıp oynanmadığı konusunda bilgim yok.(Ben shapsugh boyundanım)
Evet arkadaşlar
sizlere yakın zamanda değişik tür ve boyda paulownia resimleri göndermeye çalışacağım
backyard
24-10-2005, 12:41
gecenlerde üniversitenin spor kompleksiyle ilgilenen müraacat odasına gittim, orada büyük bir saksı içinde poliyi gördüm, oo dedim bu dünyanın en hızlı büyüyen ağacıdır.
Orada görevli çocuk "abla" dedi, "ben bir senedir buradayım, boyunun değiştiğini hiç görmedim"
ben onların yalancısıyım
Bravo yani nasıl hemen atladın öyle. Böyle bir ağacın iç mekanlarda büyüyebileceğini nasıl düşünebilirsin.
ormanbotanigi
24-10-2005, 15:04
bu ağacın hiç bir zaman büyümediğini görmedim. büyümek için yaratılmış
backyard
24-10-2005, 15:11
alla alla ne var düşünürüm düşünebilirim
en azından biraz boy falan atsaymış o da
ormanbotanigi
24-10-2005, 15:14
ayrıca bu ağaca kralağacı veya şansağacı da deniliyor.
Benim bildiğim bu ağacın aslınn çin kavağı oldugudur bildiğimiz gibi kavak da hızlı buyuyor bence okadar kalıtelı ve ekonomık degerı yuksek bır tur degıl sadece aldatmaca gıbı gelıyor bana kı ole galıba ses cıkmıor artık ılk zamankı gıbı bı patlaması yok bu turun. sızce??
Bence bu türle ağaçlandırma yapacak olanlar yaptılar ve sonucunu bekliyorlar. Nasıl bir zamanlar çığ giği kavak yetiştiriliyordu. Bu da ona benziyor. Ürün elde edildikten sonra belli olur ancak.
Belki ama sanmıyorum. Çünkü yapılmak istenen araştırmaların bir kaçı kulağıma geli ve hemen hepsi başlamadan bitmiş zaten. Olumsuz sonuçlanmış.. umarım ii sonuçlar elde edilir..
Plumbago
16-01-2006, 20:05
Bence,
Çok hızlı büyümesi, çiçeklenme dönemindeki görüntüsü, ticari getirisinin yüksek olması Paulownia'nin artılari.
Ancak; sıcaklık, hava nemi ve su isteginin ülkemiz kosullarına uygun olmaması, ilkbahar sonunda yapraklarının görsel özelliğinin kaybolması, kullanıldıgı alana kolay adapte olamaması ve bu bitkinin sanki yeni icat edilmiş mucize bitki olması gibi lanse edilerek denemek isteyenlerin hayal kırıklığına ugratılması da eksileri..
Anadolu'da yaşayan bir insan olarak evimin bahçesinde görmek isteyeceğim en son süs bitkisi. Endüstriyel amaclı olarak ise karlı olmakla beraber çok abartılmaması gerekir diye düşünüyorum.
Bunlarla katkım olsun dedim. Daha güzel fotoğraflar da var ama boyutları çok büyük.
Bunlarda var ama açık göndermeyi beceremedim. Nasıl oluyor??
Belki ama sanmıyorum. Çünkü yapılmak istenen araştırmaların bir kaçı kulağıma geli ve hemen hepsi başlamadan bitmiş zaten. Olumsuz sonuçlanmış.. umarım ii sonuçlar elde edilir..
Bu araştırmalar ile ilgili bilgi veririmisiniz.Nerde yapılmış ne zaman yapılmış ve kimler yapmış?
nihat candan
06-08-2006, 11:57
Paulawnia Ağaçi Ile Ilgileniyorum.bu Ağaç Gerçekten Hizli Büyüyor Mu?kavak Ağacinin 7751 Cinsininde En Paulownia Ağaci Kadar Hizli Büyüdüğünü Gördüm.
Ali H. ALI
06-09-2006, 14:06
Iyi gunler.
Paulownia hakkinda bir iki sey de ben soyleyip bir iki resim eklemek istiyorum.
Bahcemde iki tane paulownia agaci var. cicek actiklari zaman seyrine doyum olmuyor. Agacin uzeri ciceklerle bezeniyor. Yapraklari daha sonra cicekler dokuldugu zaman aciliyor. Diger agaclara gore hizli buyudugu dogru. Celikten cok kolay uretilebilir.
Cinliler bu agaci, kiz cocuklari dunyaya geldigi gun ekerlermis, kiz buyuyup evlenme cagina geldigi zaman agaci kesip, evi icin esya yaparlarmis.
3650
3651
3652
Paulownia, acilmamis cicek tomurcuklari ve cicekleri
Ali H. ALI
06-09-2006, 14:12
3653
Bir cicekli dal daha.
Bu resimdeki ağacın tohumlarını saksıya bir fiske attım 50-100 tane filizlendi yabani otmu var dedim.
Bu sefer evde hindistan cevizi torfuna bir fiske attım yine 50-100 tane kadar
filiz verdi yabani ot gibi bitiyor.
Yetiştirmekten vazgeçtim.
Ben 4 adet dikmiştim. Hiç bir verim alamadım. Dut ağaçlarım daha çabuk büyüyor.
Ben Gaziantep 'de yaşıyorum ve bizim buralarda bu ağacı yollara, refüjlere ve yeni kurulan parklara dikiyorlar. Üzerinden 5 sene geçmeden devasa bir ağaç halini alıyor. Bu kadar hızlı büyüdüğü için yeni kurulan park ve bahçelerde ilk tercih sebebi oluyor.
Ben de kendi arazimde yetiştirmek istedim. Hatta tohumdan yetiştireyim dedim. Fakat bir türlü başaramamıştım. Sanırım doğru zamanda doğru tohumu alamadım. Ağacın üzerinde 2 çeşit tohum bezeri şey var. İkisini de denedim olmadı. Sanırım tohum, resimlerde gördüğüm küçük kapsüllerin içerisinden çıkıyor. Ben kapsülü komple dikmiştim. Sanırım ondan başarılı olamadım.
Tohum ile ilgili bilgi verecek arkadaş var mı ? Şu an tohum almak için uygun mu?
Fide elde etme yöntemleri nedir acaba? Dallardan köklendirme oluyor mu? Kendi köklerinden tekrar filizlendiğini okumuştum. Bunun için nasıl bir işlem uygulamam lazım?
Bir de yeni aldığım fidanın tepesi kırılmıştı. Dün tekrar yerden 20 cm kadar yukarıdan yaprak verdi. Fidanın gövdesi kuşparmağım kalınlığında. Bu fidanı araziye dikmek istiyorum. Gelecek sene dipten budamam gerekir mi?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler..
İstanbul'da fidanlıklarda bulunuyormu ? Bilen varmı ? Çiftliğin 4 bir köşesine ekmeyi düşünüyorumda. :cool:
Celalettin Bey, merhabalar... İstanbul'da küçük bir araştırma ile rahatlıkla
tohum veya fideleri bulabilirsiniz. Ben 3 aylık fidelerle başlamanızı tavsiye ederim. Bir yıl kaybetmek gibi bir zaman kaybı olmaz... 2 ve 3 yıl önce olmak üzere ard arda dikimler yaptım. 3 aylık fideler tercih ettim. Fidelerin tanesini 5-6 YTL gibi bir ücretle temin etmiştim.
Paulownia denince akla bence, dikimi yapılacağı iklim ve toprak şartlarına göre
farklı varyeteleri getirilmeli. (Bu zaten forumda dile getirilmiştir, bende hatırlatayım dedim)
Ankara için, ben P. Tomentosa varyetelerinden dikmiştim. Almadan ve dikmeden önce siz zaten gerekli araştırmayı yaparsınız ama bende kendimce önemli gördüğüm bir kaç hususu paylaşayım.
Çin kavağı adı da verilen bu ağaç, çok iyi ve hızlı kök gelişimi yapıyor... İlk bir kaç yılda toprak altına 6 metre kadar kök atabiliyordu yanlış hatırlamıyorsam (bu değerler elbette optimum gelişim değerleri olabilir). Bu yüzden dikileceği toprağın yapısı çok önemli, rahat kök atabileceği daha amorf bir toprakta bence daha hızlı gelişiyor. Diktiğim yerde toprak analizi de yaptırmıştım, düşük pH paulownia için gerçekten önemli çünkü hızlı besin talep ediyor... Benim diktiğim yerde toprak şartları pek müsait değildi.. Nispeteden derin çukurlar kazarak diktiğim yerlerdekiler (perlit vb. katmak çok faydalı oluyor) diğerlerine fark attılar. Bu gibi sebeplerle, şu anda 2 sene önce diktiklerimden kimisi 2.5 metre, kimisi sadece 50cm boylandı.
Burda yazdıklarımdan çok daha fazlası forumda mevcut, ben kendi önemli gördüğüm hususlara değindim.. Bence uygun varyetesini seçmek, ilk dikim için fide halde başlamak, toprak yapısına ve dikim şekline özen göstermek gelişimini çok radikal bir şekilde etkiliyor. Mutlaka biryerlerde bir kaç fide -doğru zamanda- dikin.. İlk yıllarda görünüşü pek matah olmasada, kütle artış hızı insanı etkiliyor. Bu hızı optimuma yakın götürebildiğinizde, sizi daha da çok etkiliyor. Bence bir çocuğa ağaç sevgisini aşılamak ve arasında iletişim kurmak için biçilmiş bir kaftan gibi, çocuktan hızlı büyüdüğü için yapılan her bir sulama, gübreleme gibi faaliyetten sonra, her hafta çıkarttığı dev yaprakları ile adeta bakıcısına şükranlarını sunmak için kendi ile yarışıyor.. :)
Kolay gelsin,
Mine Pakkaner
08-01-2007, 22:38
Paulownia Yetiştiriciliği
AĞAÇ HAKKINDA
Paulownia (pwl) anavatanı Çin olan çok hızlı büyüyen ilk dikim yılında 5-6m boya ulaşabilen geniş yapraklı bir ağaç türüdür.Pwl hızlı gelişmesinin yanı sıra kerestesinin değerli ve kullanım alanının geniş olması sebebiyle gelişmiş ülkelerde büyük ilgi görmektedir.Bilinen 9 çeşit pwl türü arasında P.Elongata,P.Tomentosa ve P.Fortunei ülkemiz koşullarına uyum sağlamaktadır.
Elongata ve Tomentosa 28 C , +50 C sıcaklık dilimlerinde ve 0-2000m rakımlarında yetişebilmektedir.
TOPRAK İSTEĞİ
Paulownia 'nin adaptasyon kabiliyeti çok yüksek olduğundan ciddi bir toprak seçiciliği yoktur.Yetişebileceği pH aralığı 5-8.5 , optimum pH 5.5-7.5'dir.Max tuzluluk 1000ppm.dir.Kaba yapılı topraklarda , hafif ve orta killi topraklarda rahatlıkla yetişir.
Paulownia suyu seven bir bitki olmasına karşın yüksek taban suyu istemez.Taban suyu toprak yüzeyinden 1-1.5m aşağıda olmalıdır.
Ağır killi veya kireçli topraklarda aşırı maliyet getirmeyecek gübreleme programları ile iyi bir yetiştiricilik yapmak mümkündür.
İKLİM İSTEĞİ
Paulownia 0-2000m rakım ve �28 C , +50 C sıcaklık dilimleri arasında yetiştirilebilir.Isı ve ışık ihtiyacı yüksektir.Serin bölgelerde Pwl nispeten yavaş yetişmekte fakat sıcak bölgelere oranla daha kaliteli kereste vermektedir.
Paulownia direk güneş ışığı alan yerlere dikilmelidir.Yağış miktarının düşük olduğu bölgelerde sulama şarttır.
Paulownia yetiştirmek için kavak baz alınabilir.Kavak yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerde Paulownia yetiştirilebilir.
SULAMA
İlkbahar ve yaz dikimlerinde bölge ve toprak özelliklerine göre haftada 2-3 kez sulama yapılmalıdır.Su ihtiyacı toprak özelliklerine göre farklılık gösterecektir.
Bitkinin su ihtiyacını tespit etmenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprak tavını kaybetmeye yakın plantasyonlar sulanmalıdır. Paulownia bol su istemesine karşın kök bölgesinde devamlı aşırı miktarda su istemez.Gereğinden fazla sulandığında özellikle fide dikimi yapılmışsa fidelerde çürümeden dolayı kayıplar olacaktır.
Bitkilerin büyümesiyle sulama araları açılacak 15 günde 1 e kadar düşecektir.
DİKİM MEVSİMİ VE DİKİM ARALIKLARI
Ülkemizin çoğu bölgesinde Mart sonundan Kasım başına kadar dikim yapılabildiği gibi kış dikimi de uygulanabilir.
Mevsim farklılıklarına göre dikimde kullanılan materyal değişiklik gösterir.İlkbahar-yaz ve erken sonbaharda 10-15 cm boyunda fideler kullanılabilir.
Kış aylarında ise kök sistemi gelişmiş fidanlar kullanılmalıdır.Bu fidanların gövdelerinin odunlaşmış olmalarına dikkat edilmelidir , böylelikle olumsuz kış koşullarına daha kolay direnç gösterirler.Kış dikiminde durgunluğa girmiş (dormansi) yapraklarını dökmüş fidanlar kullanılabilir.
Sonbahar ve kış mevsiminde yapılan dikimlerden sonra ilkbaharda fidanlar toprak yüzeyinden kesilmelidir.Bu işlem rakımı yüksek bölgeler içinde ilkbahar ve yaz dikimi yapılsa dahi rutin uygulamadır.
Dikim aralıkları 4x4m olarak tavsiye edilmektedir.Buradaki avantaj hem ağaç taçları birbirine girmeyecek hemde toprak işleme kolay olacaktır.Bunun yanında dikim aralıkları arttırılarak kombine tarım yapma olanağı yaratılabilir.
KOMBİNE TARIM
Paulownia, pamuk,mısır,soya,patates ve sebzelerle birlikte yetiştirilebilir. Kombine tarım yapılacaksa dikim aralıkları buna göre ayarlanmalıdır. 6x10m, 6x15m, 5x20m gibi.
Avantajları;
· Birlikte yetiştirildiği bitkilerde %20 ye yakın verim artışı sağlar.
· Sulama suyunun sebep olduğu tuzlanmayı engeller.
· Sonbaharda dökülen yapraklarıyla toprak profilinden aldığı bitki besin maddelerini birlikte ekildiği maddelerin kullanımına sunar. Gübreleme yapar.
KERESTE ÖZELLİKLERİ
Soluk sarı bal görünümünde, kokusuz,pürüzsüz ve budaksızdır. m³/kg'a yüksek miktarda kereste çıkar. Düşük çekme (0.27-0.37),kırılma,deforme olmama ve 400 C de yanma ısısı gibi özellikleri vardır. Selüloz oranı ise %46-49 arasında değişir.
1-Çok iyi ısı yalıtım malzemesidir. Termal iletkenliği 0,0063-0.086 kcal m-1
hr-1 sıcaklık iletkenliği 0.000561-0.000631 m-2 hr -2 değerleriyle bilinen 40 tür içerisinde en yüksek sıcaklık yalıtım verilerine sahiptir.
2- Diğer keresteler içerisinde dönmeye,çatlamaya ve deformasyona karşı en dayanıklısıdır. İşlemesi çok kolaydır. Çapak,kıymık vs. yapmaya müsait değildir.
3- Paulownia kerestesi çürümeye karşı dirençlidir ve aynı zamanda zararlılara karşı dirençlidir. Bu kereste ile yapılmış 100 yıllık evler daha ayakta durmaktadır. Szechuan vilayeti orman araştırma enstitüsü, Hong Ya orman çiftliğinde bir çok ağacı çürümeye bırakmış ve 16 yıl sonra Paulownia haricindekilerin tamamen çürüdüğü Paulownianında sadece yüzeyden 1cm derinde çürümenin başladığını rapor etmiştir.
4-Paulownia çok iyi bir şekilde dilimlenebilir ve soyulabilir. Bu kaplama ve kontroplak üretimine elverişli bir malzeme olduğunu gösterir. Zımparalanmış yüzeyi viskozitesi doğru yapışkanla 0.25 mm ye kadar inceltilebilir.
5-Dünyanın üzerine yazı yazılabilen en iyi kerestesi olduğu olduğu için Japonya'da kartvizit yapımında kullanılmaktadır.
6-Kerestesi tatsız ve kokusuz olduğundan her türlü yiyecek malzemesinin yanında kullanılabilir. (örneğin Dondurma çubuğu,ambalaj)
7-Kerestesi bel vermediği ve bükülmediği için 2 yaşındaki Paulownialar Çin de çatı makası olarak kullanılmaktadır. Aynı çaptaki iğne yapraklı kerestelerden daha iyi performans gösterirler.
8-Yoğunluğu 260-330 kg/m³ (%15 rutubetli) arasında değişir. Diğer sert ağaç türlerinden daha hafiftir. (Çam 450/m³,Okaliptüs 800 kg/m³) ambalaj sanayi için bir avantaj yaratır.
9- Hafifliği ve yüksek rezonans kabiliyeti sayesinde müzik aletleri yapımında kullanılır.
10- Birinci sınıf beyaz kağıt hamuru üretiminde kullanılır.
11- 2-3 senelik Paulownia ağacından kalem ve cetvel üretilebilir. Avantajı hafif ve sert oluşudur.
12- 1-2 senelik Paulownia ağacından aktif karbon sanayinde yararlanılır.
KULLANIM ALANLARI
BAL
Nisan,Mayıs ve Haziran aylarında Paulownia çok miktarda çiçek üretir. Bu ağaçtan alınan bal, açık renkli renk olup özel bir aroması vardır, yüksek miktarda üretilir ve ticari karışımlar için ideal bileşim olarak kullanılır.
HAYVAN YEMİ
Paulownia'lar çok geniş ve yüksek hacimde yaprak üretirler. Çinde bu yapraklar kurutulduktan sonra kıyılır ve silolarda saklanır. Koyun, keçi,tavşan,sığır, ve domuz besini olarak kullanılır. Kuru yaprakların besin değeri yağ,şeker ve protein açısından zengin olup ağırlıkları oranında tahıl ile aynı değere sahiptirler.
GÜBRE
Paulownia kök sistemi toprağın çok derinlerine giderek,fidanlıktaki diğer ürünlerin ulaşamayacağı rutubet besin maddelerini alır. İşte bu derin toprak tabakalarından alınan besinler ve rutubet,sonbaharda dökülen yapraklar, oluşan zengin örtü ile gübreyi oluşturur. Paulownia yaprakları zengin nitrojen (Azot) içermektedir ve rutubetli ortamlarda hemen dekompoze olarak gübre haline geçerler. Sürülen toprak, bu gübre ile karışarak toprağın verimliliğini artırır.
RÜZGAR PERDESİ
Paulownia büyük yaprakları sayesinde geniş bir alan kaplar. Bu nedenle özellikle deniz kenarında devamlı rüzgara açık konutların korunmasında kullanılabilir. Şekil verilmesi son derece kolay olan ağaçlarla;rüzgarın yön ve şiddeti dikkate alınarak rüzgarkıran perdeler tesis edilebilir.
HAVA KİRLİLİĞİ
Paulownia ağacının yaprakları toz duman ve hava kirliliğini emerek temizler. 1 hektar paulownia yılda 6 kg atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahiptir. Tesis edildiği kentlerde %80 oranında hava kirliliğini azalttığı gözlemlenmiştir.
EREZYON VE ENERJİ
Paulownia derin kök sistemi sayesinde toprağı tutar ve neticede heyalanı önler. Yine geniş yaprakları ile rüzgar ve damla tesirinden toprağı korur.
Birçok gelişmiş ülke ısınmak için oduna dönmeye başlıyor. Bu ülkelerde evlere ısı verimi yüksek sobalar kuruluyor. Ayrıca paulownia nın A.B.D.'de bazı enerji santrallerinin etrafına enerji ormanı amaçlı dikildiği biliniyor.
1.Toprağın Seçimi :
Paulownia su geçiren, kumlu, az killi, bitkisel toprağı sever.Paulownia ideal olarak -28, +50 C�lık ısı diliminde yetişir.Isıda meydana gelebilecek %20 lik farklar bitkiyi fazla etkilemez.Toprağın sert olduğu yerlerde takribi 1 metre çapındaki derinlikte açılacak bir çukur bol kumlu toprakla doldurulursa yetiştirme için en uygun ortam yakalanmış olur.
2.Zamanlamayı Göz Önünde Bulundurma :
Türkiye'nin çoğu yerinde ekimler Nisan'ın 1 inden, Ekim' in ortalarına kadar yapılabilir.
3.Yerin Seçimi :
Paulownia ağacı güneşi sever.Bu nedenle Paulownia� nın gün boyu güneş alan yerde yetiştirilmesi en iyisidir.Paulownia ağacı derin köklere sahiptir, diğer ağaçlar gibi köklerini etrafa dağıtmaz.
4.Toprağın Hazırlanması ve Dikim :
Fideyi hiçbir zaman gövdesinden taşımayın, sadece köklerinden taşıyınız.Dikimde gövdeye zarar vermeyiniz.
. Köklerinin iki katı genişliğinde ve kabıyla aynı derinlikte bir çukur kazın.
.Çukurun duvarlarını kabartın, böylelikle kökler toprağa kolaylıkla nüfus edebilir.
. Fideyi kabından çıkartın, köklerin toprağını kaybetmemesini sağlayın.Fide gövdesi kapta ne kadar topraktaysa ekildiğinde de o kadar olmalıdır.
. Sulayın ! Sulama toprağın yerine oturmasını sağlayacak ve içerisindeki havayı yok edecektir.Fide suyu emdikçe yerine oturacaktır.
. Eğer fidenin gövdesinde küçük filizler varsa onlar keskin bir bıçak yardımıyla kesilmelidir. Yoksa bunlar ağaç büyürken ağaca zarar
verebilir.
Paulownia'nızın Filizlenmesi :
Paulownia'yı ilk ektiğinizde gübre kullanmanız önerilmez.Dikimden yaklaşık 1 ay sonra 100 gr. azotlu gübre kullanılmalıdır.
SULAMA:
Sulama özellikle ilk 8-12 haftada önemlidir.Ağaçlar her hafta 2 **** 3 kere sulanmalıdır( İlk iki yıl içinde ).Gelişmiş ağaçların su ihtiyacı azdır.
İLKBAHAR DİKİMİ:
Son dondan sonra yani toprak sıcaklığının 16-18 C'ye ulaştığı zaman dikime başlanabilir.İlkbaharda dikilen Paulownia fideleri, Sonbahara kadar 6-7 m. yüksekliğe ulaşacaktır.İlkbahar dikiminde taze fidelerin kullanılması gerekir.Eğer geçmiş yılın fideleri kullanılıyorsa, fide toprağa verildikten sonra toprak yüzeyinden kesilmelidir.Kesilen fide yeni ve taze filizler verecektir.Bu filizlerden en sağlam ve sağlıklı olanı bırakılıp, diğerleri kesilmelidir.
SOBAHAR DİKİMİ:
Sonbahar dikiminde kök sistemi gelişmiş, gövdesi odunlaşmış fideler kullanılmalıdır.Dikimden sonra fideler durgunluğa girecek ve yapraklarını dökecektir.Fakat kök gelişmesi devam edecektir.Bu dikilen fideler baharla birlikte uyanmaya başladığında toprak seviyesinden kesilmeli ve yeni taze filizler elde edilmelidir.Kesilen yere sulandırılmış kireç sürünüz.Aşı macunu kullanmayınız.
KIŞ DİKİMİ:
Kış dikiminde odun dokusu gelişmiş, durgunluğa girmiş( yapraklarını dökmüş ) fide kullanılmalıdır.Bu fidelerde her ne kadar toprak üstü aksamda bir hareket yoksa da kök gelişmeye devam etmektedir.Bu fidelerde sonbahar dikiminde olduğu gibi baharla birlikte uyanmaya başladığında toprak seviyesine yakın bir yerden kesilmelidir.
GÜNEŞLENME:
Büyümek için bol güneşe ihtiyaç duyar.Paulownia rahat güneş alabileceği yerlere dikilmelidir.
SULAMA:
Paulownia suyu seven bir ağaçtır fakat tercih ettiği, kök bölgesindeki hareketli sudur.Özellikle dikimde taze fide kullanılmışsa çürümeye sebep olacağından aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.Sıcak bölgelerde fidelerinizi diktikten sonra iki-üç gün ara ile sulayın.Su ihtiyacını belirlemenin en pratik yolu toprak muayenesidir.Toprağınızı kontrol edin, toprak tavını kaçırmaya yakın sulama yapın.Bitkiniz büyüdükçe sulama aralıklarını açabilirsiniz.
Yeterli yaz yağmuru alan bölgelerde paulownianızın tuttuğundan emin olduktan sonra sulamayı kesebilirsiniz.Fakat yine de toprak muayenesi ile su ihtiyacı kontrolünü ihmal etmeyin, gerekiyorsa sulayın.
OT MÜCADELESİ:
Dikimden önce ve dikimden sonra mutlaka yabancı otla mücadele ediniz.Eğer arazinizi herhangi bir zirai alet (gobli, çapa motoru, freze) ile işleyerek yabancı ot mücadelesi yaparsanız, toprağı yumuşatacağınız için fidanlarınızdan daha iyi bir performans alırsınız.Bitkinizin gövdesi gelişip odunlaştıktan sonra herbisit kullanabilirsiniz.
BUDAMA:
Bitkinizde ana gövde ile yapraklar arasından filizler çıkacaktır.Bu filizleri keskin bir bıçak ile büyümelerine fırsat vermeden kesin.Böylece düzgün ve budaksız bir gövde elde edeceksiniz.Eğer bir sonraki yıl fidanlar dipten kesilecekse en alttan birkaç sırayı budadıktan sonra budamaya son veriniz.
ANA GÖVDE ÜZERİNDEKİ YAPRAKLARI KESİNLİKLE KESMEYİN VE KOPARTMAYIN! KOPAN HER YAPRAK PAULOWNİANIZIN BÜYÜMESİNİ BİR HAFTA GERİLETECEKTİR.
Filizleri alarak yaptığınız budamaya ağaçlarınız 4-8 m. (bölgeye göre değişir), boya ulaşıncaya kadar devam edin.Bu süre ilkbahardan bitkiniz durgunluğa girinceye kadar geçecek süredir.
GÜBRELEME:
Dikimden bir ay sonra başlayarak ayda bir kez düzenli olarak azotlu gübre kullanın (Bölgenize göre amonyum sülfat veya amonyum nitrat tercih edebilirsiniz).Bu uygulama bitkinizin gelişimini hızlandıracaktır.100 gr. azotlu gübre ile başlayarak(bitki büyüdükçe arttırarak), 250 gr. kadar çıkartabilirsiniz.Bunun size getireceği gübre maliyeti bitkinin aktif olduğu ilkbahar-yaz sezonu boyunca ağaç başına 750-800 gramdır.Bu da diğer zirai ürünlerin gübre ihtiyaçları ile karşılaştırıldığında son derece düşük bir maliyettir.Bulabildiğiniz sürece yanmış hayvan gübresi kullanmaktan çekinmeyin.Kil oranı yüksek, ağır topraklarda hayvan gübresi ile birlikte yüksek aktiviteli organik gübre ve AGRO 1200 kullanınız.Bitkinin gelişimi ciddi olarak artacaktır.Gübre bayilerinden sağlayacağınız yüksek aktiviteli organik gübrelerin kullanım miktarları azotlu gübrelerinki ile aynıdır.Bu gübrelerin herhangi bir yakıcılığı olmadığından kullanım miktarını arttırabilir ve gübreleri dikim esnasında kullanabilirsiniz.Gübrelemede münavebe uygulayabilirsiniz:
1.Gübreleme A.S
2.Gübreleme ( 20-20-20 )
3.Gübreleme A.S
4.Gübreleme ( 20-20-20 ) gibi.
Bununla birlikte yapraktan mineral madde uygulayabilirsiniz.Bu işlemler maliyeti arttıracak fakat ağacınızın çabuk gelişmesini ve kereste kalitesini yükseltecektir.
Performans göstermeyen, büyümeyen ağaçlarınızı dikimden sonraki ilk kıştan çıkıp, ilkbahara girişte bitki uyanmaya başladığında toprak yüzeyinden kesiniz.Böylece kış boyunca gelişmiş olan kök sistemi üzerinden yeni ve taze filizler alarak yetiştirme şansınız olacaktır.Kestiğiniz yere sulandırılmış kireç sürünüz.
BU İŞLEM RAKIMI YÜKSEK VE KIŞI SERT GEÇEN BÖLGELER İÇİN, GEÇ YAPILMIŞ DİKİMLER İÇİN RUTİN UYGULAMADIR.
TOPRAK İŞLEME:
Sonbaharda ot mücadelesini yaptıktan sonra Paulownia fidanlarınızın arasını kültivatör ile derince sürünüz.Bu işlem kök sisteminin kış boyunca sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır.
İLAÇLAMA:
Paulownia genellikle ilaçlama ihtiyacı göstermez fakat fide dikiminde tırtıllar **** yaprak bitleri sorun olabilir.
Kaynak (http://www.anamurtarim.gov.tr/www/yetbil_detay.asp?id=39)
gecenlerde üniversitenin spor kompleksiyle ilgilenen müraacat odasına gittim, orada büyük bir saksı içinde poliyi gördüm, oo dedim bu dünyanın en hızlı büyüyen ağacıdır.
Orada görevli çocuk "abla" dedi, "ben bir senedir buradayım, boyunun değiştiğini hiç görmedim"
ben onların yalancısıyım
Valla onu bunu bilmem bu ağaç çok sağlam (hızlı) büyüyor,dikildikten 6-7 ay sonra boyu 2 metreyi geçti,şimdi ise elektrik tellerini tehdit ediyor valla.
Aradan geçen 7 sene sonra Mine Hanımın uyarısını yeni farkettim , ve hemen yaptığım hatayı düzeltiyorum.
Mine Pakkaner
10-02-2007, 23:11
Ahkem hoşgeldiniz, sitemizin en önemli kuralı Türkçe'yi düzgün kullanmaktır. V yerine w basmak, chat dili kullanmak vs. yasaktır. Yeni gelen arkadaşların kendilerini tanıtmaları da kuralımızdır. Bu linke lütfen bakınız http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2001
Katılımınız bol olsun.
Halit Togay
11-02-2007, 11:32
Keşke bir iki fotoğraf da ekleseydin.Ben gönderiyorum ama benimki yerini pek sevmemiş bir paulownia(kısaca pavlonya desek)
Pavlonya iyice ters bir kullanılış olacak. Bir arkadaş sizden sonraki mesajlardan birinde poli diye kısaltmış poli paulownianın fonetiğine daha uygun. Poli desek daha iyi olabilir.
Beylikdüzünde çok sayıda paulownia ağacı var. Gerçekten çok çabuk büyüyorlar ve büyük gruplar halinde dikildiklerinde hele çiçeklendiklerinde şahane oluyor. Sitenin yeşil alanında koru halinde dikmişler. Şu anda 5 yaşlarındaymış 4 katlı apartmanın boyuna ulaşmış durumdalar. Apartman görevlisi ömrünün 10 sene olduğunu ağacın içten çürümeye başladığını söyledi. Tohumlardan yetiştirerek eskilerin ömrü bitmeden yenileri yetiştiriyorlar. Görmek isteyenler için adres: Beylikdüzü Migros arkası Barış Mahallesi Kıbrıs Cad. (Otobüs son durağına giderken )
sadiyeyavuz
10-04-2007, 13:08
Bu agacın tohumlarından bana gönderebilecek arkadaşlar varsa bana mesaj atabilirler mi. Kargo ücretini ben karşılarım. Şimdiden herkese teşekkürler.
Paulownia lar çiçek açtı....Mor salkımın ağacı gibiler...
Adını merak ettiğim ağacın pavlonya (http://www.tarimsal.com/2yillikpaw.jpg) olduğunu bugün öğrendim. Kozyatağı'nda, Perdemsac Plaza'ın E5 tarafında 3-4 tane bu ağaçtan var.
aysemelike
23-04-2007, 08:41
Beylikdüzünde çok sayıda paulownia ağacı var. Gerçekten çok çabuk büyüyorlar ve büyük gruplar halinde dikildiklerinde hele çiçeklendiklerinde şahane oluyor. Sitenin yeşil alanında koru halinde dikmişler. Şu anda 5 yaşlarındaymış 4 katlı apartmanın boyuna ulaşmış durumdalar. Apartman görevlisi ömrünün 10 sene olduğunu ağacın içten çürümeye başladığını söyledi. Tohumlardan yetiştirerek eskilerin ömrü bitmeden yenileri yetiştiriyorlar. Görmek isteyenler için adres: Beylikdüzü Migros arkası Barış Mahallesi Kıbrıs Cad. (Otobüs son durağına giderken )
Paulownia ların ömrü 10 yıldan çok daha uzundur, kavak gibi gövdeyi kestilermi yeni sürgün verir. Bu nedenele kavak yerine yetiştirilmesi teşvik edilmeye çalışılıyor. 30 yılda yanılmıyorsam büyüme hızı nedeni ile 6-7 kez kerestesi kullanılabiliyormuş. Benim bahçemdede var, ilk yıllar iyi sulanırsa yılda 6 metre boylanıyor, benimki 3 yaşında 15m boyunda.....
merhabalar pavlonya yetişirmek istiyorum ama aklıma takılan birkaç şey var yardımcı olursanız sevinirim.
1-Tomentosa
2-Fortuneı
3-Catalpifolia
4-Elongata
Bu türlerden bizim topragımıza uygun olanı mı secmeliyiz ?
Bu 4 cins te kereste kalite farkı varmıdır tavsiye edebiliceginiz varsa sevinirim .
Bu agacın tohumlarından bana gönderebilecek arkadaşlar varsa bana mesaj atabilirler mi. Kargo ücretini ben karşılarım. Şimdiden herkese teşekkürler.
Ben gönderemem , çünkü 2 tanecik var elimde :) Bugün ektim ve sabırsızlıkla beklemeye başladım....
Ben şu ekme dikme kelimelerini çok karıştırıyorum halen. Ağaç tohumunu ekiyor muyuz dikiyor muyuz? Karıştı yine kafam :)
Mine Pakkaner
14-05-2007, 18:21
Tohum ekiyoruz, fide- fidan dikiyoruz.
Teşekkür ederim Mine Hanım.
DevrilgenKayik
14-05-2007, 23:48
Biz de 2 sene tatlı tatlı büyüdü, çiçeğini göremedik ama yaprakları bile çok gösterişliydi, ortama ekzotik bir hava veriyordu seyrek ve kocaman yapraklarıyla. Ancak maalesef bu kışın sonunu göremedi :( Acaba tekrar denesek mi?
Neden bozulur bilmiyorum ki? Annemlerin balkonundan baktığımda karşımda paulownia lardan bir koru var. Çok ta keyifliler. Annemlerin de kapı girişlerine ekmişler 5 katlı binanın boyuna yetişecek neredeyse. Ben de çiçeğinden çok kocaman yapraklı halini seviyorum. Bol suyu sevdiğini okumuştum. Apartman görevlileri gördüğüm kadarıyla yaz kış suluyorlar. Bir daha gittiğimde bakımının nasıl olduğunu sorarım sizin için.
aysemelike
16-05-2007, 08:30
Biz de 2 sene tatlı tatlı büyüdü, çiçeğini göremedik ama yaprakları bile çok gösterişliydi, ortama ekzotik bir hava veriyordu seyrek ve kocaman yapraklarıyla. Ancak maalesef bu kışın sonunu göremedi :( Acaba tekrar denesek mi?
Aslında paulownia dibinden tekrar sürgün verebilir, eğer çürümedi ise sulayarak biraz bekleyin bakalım....
Merhaba,
Paulownia benim iş yerimde var(mış). Bu kadar hızlı büyüyen bu ağacın isminin paulownia olduğunu bugün araştırırken öğrendim. İş yerimdeki ağaçtan türeterek evdeki bahçemde de yetiştirebilmek için ne yapmam lazım? Bu mevsim bu iş için uygun mu acaba?
hakan7960
08-09-2007, 12:30
Arkadaşlar ben bildiğiniz gibi KÖYÜMÜN MEZARLIĞINI YEŞİLLENDİRMEK İSTİYORUM projesi kapsamında hızlı bir şekilde ağaçlandırmak istiyorum.Kokarağaç seeçeneklerimden birisi oldu.Bu ağacın tohumları ve fideleri TAVŞANLI da çok var.Bu PAVLONYA ağacını da bir alternatif olarak değerlendirmek istiyorum.Benim mezarlık ağaçlandırması yaptığım toprak analizi değerleri şöyle
suyla doymuş işba%80
total tuz 0,100
PH doymuş toprakta7,94
kireç23,28
bitkilere yarayışlı fosfor12,63
bitkilere yarayışlı potasyum210
organik madde0,32
bünye sınıfı killi
tuzluluk sınıfı_ TUZSUZ
Bu değerler pavlonya ağacı için uygun mu?
çiçekçi_74
05-12-2007, 16:21
Arkadaşlar beni mazur görürseniz maddi açıdan düşünmek istiyorum.bu ağacın kereste olarak ayrı bir pazarı var mı? özellikle bu ağacı tercih eden ve ve daha önce yazıldığı gibi metre küpüne 200-250$ veren kimler var?yoksa bu rakamlar ve bu ağaç hakkındaki bilgiler daha önce olduğu gibi(kavak ağacı için) şişiriliyormu.İnsan pek inanmak istemiyor...
Bu ağacın metrekübü 250 $ etmez.
İnşaatlık kerestenin fiyatı zaten 300 ytl civarında.
Ki bu kereste, yani tomruktan biçilmiş, firesi çıkmış şekilde.
Dolayısıyla ambalajda kullanılacak dahi olsa sizin ağacın tomruk olarak birim fiyatı bu kadar olamaz.
Bir tahminle 100 $ ı geçmez.
çiçekçi_74
05-12-2007, 16:28
bu şekilde düşünmemin sebebini de yazmak istiyorum 1 ağaç 8 yılda 1 metreküp oluyorsa ve 200$ ise düşünün 1000 ağaç 1000metreküp ve 200.000$ ediyor.Herkesin dikmek için bu ağaca saldırması gerekir.
çiçekçi_74
05-12-2007, 16:30
ben fiatını bilmiyorum başlarda böyle bir rakam yazmışlar o yüzden yazıyorum.bence de bu ağaç kavak ağacı değerinde ancak satılır..
Türkiye'ye de getirilen Paulownia tomentosa türü Amerika'da istilacı - invasive - bitkiler listesinde.
Invasive.org (http://www.invasive.org/weeds.cfm)
hatipali74
18-02-2008, 20:18
Bahçe duvarının dışına sulama arkının kıyısına dikmeyi düşünüyorum.3-5 yıl sonra yapmayı planladığım çatı katında kullanmak için.Acaba hangi türünü dikmek daha mantıklı.
Benim Manyas'da ufak bir tarlam var. Önceleri boş duruyordu, sonra ilerisi için daha iyi olur düşüncesiyle 600 tane kavak ağacı ektik. Daha sonra da pavlonya ile tanıştık. Denemek için de 5 tane aldık. Bunun 2 tanesini oradaki arkadaşlara hediye ettik 3 tanesini de tarlanın bir ucuna ektik. Niyetimiz gelişmelerini incelemek daha sonra da tarlaya ekmekti. Kavakların kesilme zamanında, onları satın alan kişiyle bu hususu konuştuğumuzda hiç rağbet etmedi. Bize hernekadar kerestesi için ekiliyorsa da buralarda gitmiyor dedi. Bizim üçüzler de kendi başlarına büyüyorlar.
Ben de geçen sene bir tane deneme amaçlı diktim. Çabuk büyüyor arabaya gölge yapar diye :) Fakat şu anda oklava gibi öylece duruyor. Büyür mü, ne olur bilmiyorum yakında belli eder herhalde. Annemlerin bahçesindekiler çiçek tomurcukları kış başından beri üzerlerinde açmak için baharın gelmesini bekliyorlar. 4 katlı apartmanın boyundalar. (4 senede büyümüşler)
Bir ümit bekliyorum...
bizde apartmanımızın bahçesine diktik. şuan 3. kata kadar geldi. gerçi biz biraz bilinçsizce yetiştirdik. pek budamadık mesela. yeterinde hızlı büyümemesinin bir nedeni de bu imiş meğer... yeni öğrendim :)
.... karşıyaka mezarlığının karşısındaki seraların birinde geçen sene görmüştüm 2-3 metre boyunda cılız bir ağaççıktı. geçenlerde önünden geçiyordum 8-10 yıllık bir ağaç görünümüne gelmiş kalınlaşmış gözlerimle görmesem inanmazdım. ben de bizim köyde boş bir arsa var oraya dikmeyi düşünüyordum ama bir yandan da çekimser kaldım. şimdi iyi diyenler de var kötü diyenler de var. ya bizim toprağımıza uyumsuzsa ya zmanla diğer bitkilere de zarar verirse falan diye. biraz daha bekleyeceğim o yüzden..
kocaolgun
14-04-2008, 20:21
arkadaşlar iyice araştırıp öyle dikelim lütfen her ağaç her yerde yetişmez ve bu ağaç suyu seven bir ağaç
20 sene evvel ziraat fuarından büyük reklamla bu ağacın fidanını dolar ödiyerek aldım bence netice memnuniyet verici değil cok su istiyor kerestesi para etmiyor sonbaharda dökülen büyük yapraklar proplem gölge yapıyor diğer bitkilere yaşama şansı vermiyor siz gene kavaktan şaşmayın derim selamlar
berduray
24-07-2008, 11:41
Ama kullanım alanı geniş, kerestesi çok cazip diye duyuyoruz, asparagas mı yani?
Ama kullanım alanı geniş, kerestesi çok cazip diye duyuyoruz, asparagas mı yani?
Yıllar önce büyük reklamı yapılmıştı. Sonraları sadece olumsuz görüşler yazıldı. Hergün karşı komşumdaki ağaçlara bakıp, bunun neresini ne yapıyorlar diye merak ediyorum. Gövdeleri ince, gövde ve dalları eğri, 1-2 metre düz alınacak bir yeri yok. Yaprak, çiçek ve döküntüsü çok bol.
Selam ben aranıza bugün katıldım,bu pauwlonia ağacını çok merak ettim,bizim memlekettede yetiştirebilirmiyim (Bartın) diye,internette baya gezindim ağaç hakkında genelde iyi düşünceler iyi örnekler gödüm,arada tabi olumsuzlarıda var.
Bu ağacı yetiştirmeyi başardık diyelim,peki Türkiye pazarı nedir?Kereste fabrikaları alırmı **** başka türlü alıcısı Türkiye'de olurmu,ağacın özelliklerini maşallah anlata anlata bitiremiyorlar,heryerede kullanılıyormuş diye ama,bu ağacı büyütüp kerestelik durumununa getirip satan değerlendiren var mı?
Çünkü her sitede farklı değerler verilmiş ağaçla ilgili m3 100 $ dan başlayarak 500 $'a kadar giden.
Bu değerlere alıcı olurmu Türkiye'de **** ihrac edilirmi yurt dışına,bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Bartın'a götürüp deneme yapacağım ama,yinede yapanlardan bilgi sahibi olmak isterim.
Selamlar,
Japonyada doğan kız çocukları için bir tane paulownia dikildiğini daha sonra kız evlenme çağına geldiğinde mobilyası için bu ağacın kullanıldığını öğrenmiştim Karaca'da çalışırken..
Funda Kalaycıoğlu
23-10-2008, 13:03
Sevgili arkadaşlar,
Paulownia konusunda epey bilgi birikimi olan arkadaşlar var anladığım kadarıyla. Acaba benim sorumu yanıtlayabilirler mi? Arkadaşım Sapanca'daki sitesine 30 adet Paulownia dikmiş 4 yıl kadar önce... Ağaçların boyları 5-6 metre kadar var. Fakat ağaçların hemen hepsinin çevresinde, gövdeye 50 cm kadar uzakta ve bazı noktalarda kökler toprağı kabartarak dışarı çıkmaya çalışmaya başlamışlar. Çepeçevre değil ama. Bazı ağaçlar soldan, bazı ağaçlar sağdan bir yerlerden toprağı kabartıyor. Ağacın çevresine karolarla yürüme yolları yapmışlar. Onlar bile kabarmıştı.
Okuduklarımdan, Paulownia'nın derin kök sistemi olduğunu düşünüyordum. O zaman bu nedir? Ağaçlar sağlıklı görünüyorlar; sağlarındaki sollarındaki toprak patlamaları dışında...
Hiç böyle şey duydunuz mu? Sebebi ne olabilir? Beni bilgilendirirseniz mutlu olurum.
Saygılar.
Ben yayılıcı, istilacı bitkilere bakarken listelerde bu ağacın adına raslamıştım. Kayalıklar da bile fidanlar çıktığını gösteren fotoğraflar görmüştüm.
Görülen kabarıklar kök sürgünlerinin kabartıları olmalı. Bu ve benzeri ağaçlarla ilgili olarak kök sürgünleriyle çoğalması istenmiyorsa sürgünler kesilmelidir diye yazıldığını hatırlıyorum.
****** kök sürgünleri keserken asıl ağaca zarar vermemeye dikkat etmek gerekiyor.
Funda Kalaycıoğlu
23-10-2008, 16:20
Merhabalar Sayın Sabah,
Epeydir görüşememiştik. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Ama şimdilik kabartılardan kökler görünüyor tek tük fakat yeni filiz falan yok. Biraz daha bekleyip görelim bakalım.
Tekrar teşekkürler ve saygılar.
arkadaşlar bu ağacın alım satım işleri ne alemdebir piyasası var mı varsa alıcıları kim bilen var mı
ngunduz71
11-11-2008, 21:05
Bahçemizde,yaklaşık 16-17 m boyunda bir ağacım var.
İlk diktiğimizde problem yaratacağını düşünmemiştim.büyüdükce çevresinde ve altında bulunan meyve ve sebzeleri etkilemeye başladı.sanırım daha fazla büyütmeden kesmek durumunda kalacağım.
Funda Kalaycıoğlu
12-11-2008, 08:42
Sayın ngunduz71,
meyve ve sebzeleri nasıl etkilemeye başladı? Biraz daha bilgi verir misiniz? Bizimkine benziyor mu diye merak ettim.
Saygılar.
yıllar önce reklamı yapılarak kerestesinin cok değerli olduğu lanse edilerek türkiyeye Çin den getirilen ve dolar karşılı satılan o günlerde ki firma şimdilerde ortalıklarda yoktur fidanları sattı ortalıklardan kayboldu öyle bir şekilde reklamı edildiki metre küpü 1000 dolar diye o kadar değerli olsa çin devleti dünyaya ya bu ağacı pazarlar
orhanarda
19-04-2009, 00:22
Merhabalar,
Aşağı yukarı 1 yıldır paulownia ile ilgileniyorum.Gerek Türkçe, gerekse ingilizce olarak birçok akademik makale okudum bu ağaçlar hakkında.Ayrıca ABD den ithal ettiğim 50gr yaklaşık 2000 adet paulownia tomentosa tohumunu 15 gün önce,45 lik viyollere diktim.4 değişik tepsiyi şu an yarı gölge,güneşli ve sera ortamında deniyorum.Öncelikle şunu belirtmeliyim ki özellikle Türkçe internet sitelerinde bu ağaçla ilgili yazılan çoğu şey çalıntı olduğu için doğruluğu ciddi şekilde tartışılır.Herkes kendi internet sitesine kopyala-yapıştır yöntemiyle aynı yazıları,aynı imla hatalarıyla ve aynı resimlerle eklemiş. Ticari olarak bakıldığında hep 100-500$ arasında rakkamlar verilmiş ancak aşağıda vereceğim linkteki makaleyi okursanız ticari anlamda bu ağacı yetiştirme sonucu neyle karşılaşacağınızı daha iyi anlarsınız.
Tohumdan yetiştirme konusuna gelirsek, tohumları aldığım amerikalı bayan "yeterli süre beklenildiğinde, her tohum çimlenir" gibi bir söz kullandı.Bana genelde 20. günde çimlenir demişlerdi ancak 10 günde ektiğim 180 tohumdan 12 tanesi çimlendi ki bu da ortalama %7-8 eder. Özellikle sera alanındaki tohumların çimlendiğini belirtmeliyim.Yaptığım fakat sonradan anladığım ve bu hafta düzelteceğim en büyük hata aldığım viyollerin 5cm derinliğinde olması.Oysa en az 8cm derinlik öneriliyor.
Yaptığım denemeler olgunlaşınca,çektiğim resimleri,tuttuğum notları ve izlediğim yöntemleri sizinle paylaşacağım ayrıca bulduğum ilginç makaleleri sizle paylaşmaya devam edeceğim.
Yukarıda bahsettiğim makale;
http://www.efri.gov.tr/bolumler.php?op=sayfa&includehtml=makale.devami
yıllar önce reklamı yapılarak kerestesinin cok değerli olduğu lanse edilerek türkiyeye Çin den getirilen ve dolar karşılı satılan o günlerde ki firma şimdilerde ortalıklarda yoktur fidanları sattı ortalıklardan kayboldu öyle bir şekilde reklamı edildiki metre küpü 1000 dolar diye o kadar değerli olsa çin devleti dünyaya ya bu ağacı pazarlar
İki tanesi tam penceremin karşısında olmak üzere çevremde 15 den fazla var bu ağaçdan. Karşı komşu 15 sene önce dikmiş. Ağaçda kereste falan göremiyorum, ayrıca taze dalları bile en ufak bir eğmede içi boş gibi kırılıveriyor.
Evet çiçekli hali güzel ama sezonda üç defa, ebatları hayli büyük olan çiçek, tohum ve yaprak dökümüyle bizim sokağı bile berbat ediyor. Bahçe sahiplerini de bezdiriyor.
orhanarda
20-04-2009, 21:29
İki tanesi tam penceremin karşısında olmak üzere çevremde 15 den fazla var bu ağaçdan. Karşı komşu 15 sene önce dikmiş. Ağaçda kereste falan göremiyorum, ayrıca taze dalları bile en ufak bir eğmede içi boş gibi kırılıveriyor.
Evet çiçekli hali güzel ama sezonda üç defa, ebatları hayli büyük olan çiçek, tohum ve yaprak dökümüyle bizim sokağı bile berbat ediyor. Bahçe sahiplerini de bezdiriyor.
Çok enteresan. 1994 de türkiyede dikilmiş bir paulownia! gerçekten ilginç geldi bana.Acaba tam olarak nerede bu ağaçlar.Hani görme imkanım varsa görmek isterim.Ayrıca budaması ve bakımı tam yapılmış mı acaba zira kerestelik budaması farklı paulownianın.
İki tanesi Tuzla'da evimin tam karşısında. Komşular evlerini yaparken dikmişler. Özel bir budama yapılmadığı belli. Belki de dediğiniz gibi, kerestelik budama tipi ayrıdır, bilemiyorum. Bakımları ise tabiattan. Kaldırım da olduğu için özel bir muamele gördüklerini zannetmem. Resimleri:
73726
orhanarda
22-04-2009, 14:32
Teşekkürler sevgili fugo,
Öncelikle resimlerden anlaşıldığı kadarıyla( bahçe kapısı 2m olarak referans alınırsa) bu paulowniacıklar 9-10 metre boyunda sağdaki daha kısa tabii ki, aslında 15 senede ortalama 20m yi bulmaları lazımdı.Bu boyu bulamamış olmalarının muhtemel sebebi, budama eksikliği.Özellikle 1 yılın sonundaki paulownialar toprak hizasından 1 cm yukarıdan kesilerek köklerinin odunlaşması sağlanır. Bir sonraki sene daha odunsu köklü ve daha uzama potansiyeli olan paulownia fideleri ortaya çıkar.
Yine resimlerden anladığım kadarıyla bu paulowniacıkların dal budaması da yapılmamış. Aslında paulownia hakkında ki genel kanı, ne kadar çok dal bırakılırsa okadar az kaliteli kereste ortaya çıkacağıdır. Ancak maalesef ben bu bilgiyi herhangi bir yerli kaynaktan onaylayamadım. Bir diğer konuda tabii ki kaldırım konusu. Ayrıca duvarın da bu paoulownia cıklara engel olduğu aşikar. Bu yaşta ki paulownialar özellikle 70-100 cm çapında toprak tacı isterler.Bu hem su toplama hemde toprağın nefes alması için çok önemlidir.
Toprağın nefes alması konusuna girmişken paulownialar çok su sevmelerine karşın çok su tutan toprağı(kil vb.) sevmezler, ayrıca paulownia fideleri dikilirken perlit vb maddelerin karıştırıldığı ve toprağın hava almasının sağlandığınıda belirtmeliyim.Bide üstüne üstlük bu paulownalar 1.5 metreden yukarda olan dip suyuda sevmezler. Yani anlayacağınız bu ağaçlar biraz huysuzdur.
Dikildikleri dönemde soğuk,don veya kuvvetli rüzgarlar olduysa buda kereste kalitesini etkiler.Şu an ki estetik görüntüleri bir harika. Ancak eğer komşunuz daha sağlam,daha uzun ve kerestesi daha makbul bir paulownia istiyorsa, kışa girmeden önce bu ağaçları toprak hizasından 1-2 parmak yukarıdan keser üzerine torf ilave ederse ve kış sonunda çıkmaya başlayan filizlerden en kuvvetlisini bırakır geri kalanı budar ve aşı macunu ile kaparsa. 2-3 yıl sonra daha uzun ve daha sağlam ağaçlara kavuşabilir. Ayrıca birde o kaldırımlardan 3-4 taş söküp etrafını daha da açarsa değmeyin paulownialarınızın keyfine...
Bir önemli notum ise, burada ki üyelere;
Çok estetik ağaçlar olan paulowniaların yetiştirilmesi hakkında daha fazla detay varsa lütfen gerek mine hanım, gerekse diğer üyeler bu bilgileri burada sunsunlar.Ziraa bilmediğim her bilgi benim için oldukça değerli. Bireysel ve amatör bir ruhla yaptığım bu çalışmalara etki etmeniz benim için çok önemli.
Sn.Orhanarda,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz budama tiplerinin hiç biri yapılmamış, zaten dikiliş amaçları da kereste temini değil. Kaldırım ve duvara yakın dikimiyle ilgili diğer konularda da haklısınız.
Tuzla'nın toprağı bol killi, ayrıca benim bahçeden topak topak tuzlar çıkıyor.
Umarım aradığınız bilgiler üyelerimiz tarafından sağlanabilir.
Anadolu nun sulak alanları olan hemen her yerinde, doğan erkek çocuklar için kavak ekilir. Askerden geldiklerin de bu kavaklar kesilip satılır ve parasıyla da düğünü yapılır, kalan para olursa da tarla alınır. Ben de ne yazık ki bu paulownia işini zaman zaman ülkemize getirilip empoze edilen bir kandırmaca olduğunu düşünüyorum. Çok hızlı büyüyen ve ekonomik değeri olan yerel ağaçlarımız varken 1 m3 bile kerestesinin satıldığını-arandığını duymadığım bir ağacın ticari yetiştiricilik için uygun olduğunu sanmıyorum.
Çiçekleri ve yaprakları çok büyük)) arıcılık için ideal, bahçe keyfi için ise sıkıntılı bir ağaç.
pavlonya nın birçok çeşidi mevcut, hızlı büyüyen ve kerestelik olarak önerilen Tomentosa.
Muhtemelen birçok yerde gördügünüz diger türlerden veya kazık kök sistemine sahip olması nedeni ile dikildigi yerdeki toprak zemini agac için uygun olmamıştır denilebilir.
Tokat Niksar'da tohumdan üretip 8 yıl önce diktigimiz agaclar, Dünya daki örnekleri gibi gelişme göstermiştir. Ancak halen ticari faaliyete konu olacak kadar bir kereste üretimi ülkemizde yoktur. Bizim agaçlarımız şu an itibarı ile 80 cm. gövde çapına ulaştılar, boyları 15m civarında. Yazın ziyaretimden sonra fotografları siteye yüklerim.
Sonuç olarak uygun tohum ve çeşit, uygun toprak ve zemin, özellikle ilk yıl bakımındaki özenle pavlonya yetiştirilebilir. Bilindigi üzere 3. yıl itibarı ile bitkiden agaç formuna geçmekte, yaprakları küçülmekte ve çiçek açmaktadır.
Kereste nasıl pazarlanır o ayrı konu.
Selamlar.4 yaşında 15 adet pavlonya ağacım var.Fidanları ektiğim 800 m2 lik alan daha önce boştu.Yazları sezonluk kavun-karpuz veya mısır ekiliyordu.Eskiden boş duran bu bahçe şuanda küçük bir pavlonya ormanı görünümde.Ağaçların boyları bu yıl 7 metre civarında.Her ağaç zeminde ortalama 15 metre kare kadar gölge yapıyor.
oguz3259
10-07-2009, 00:12
pavlonya nın birçok çeşidi mevcut, hızlı büyüyen ve kerestelik olarak önerilen Tomentosa.
Muhtemelen birçok yerde gördügünüz diger türlerden veya kazık kök sistemine sahip olması nedeni ile dikildigi yerdeki toprak zemini agac için uygun olmamıştır denilebilir.
Tokat Niksar'da tohumdan üretip 8 yıl önce diktigimiz agaclar, Dünya daki örnekleri gibi gelişme göstermiştir. Ancak halen ticari faaliyete konu olacak kadar bir kereste üretimi ülkemizde yoktur. Bizim agaçlarımız şu an itibarı ile 80 cm. gövde çapına ulaştılar, boyları 15m civarında. Yazın ziyaretimden sonra fotografları siteye yüklerim.
Sonuç olarak uygun tohum ve çeşit, uygun toprak ve zemin, özellikle ilk yıl bakımındaki özenle pavlonya yetiştirilebilir. Bilindigi üzere 3. yıl itibarı ile bitkiden agaç formuna geçmekte, yaprakları küçülmekte ve çiçek açmaktadır.
Kereste nasıl pazarlanır o ayrı konu.
Eğer gerçekten dediğiniz kadar büyüme gösterdi ise bildiğim kadarı ile bu Türkiye'de bir ilk.Aslında bu ağacın nerede ne kadar başarılı performans göstereceği belirsiz.Üstelik kerestesi dünyada çok değerli olsa da ülkemiz de malesef tanınmıyor ve asla dünyada ki fiyatlara yaklaşamıyor.Bununla beraber önümüzdeki 10 yıl içerisinde ya gerçekten bu ağaç ülkemizde de tanınacak ve pazar bulacak veya sönüp gidecek.Ancak kereste olarak en az kavak kadar değerli ve daha hızlı büyüyor veya hiç büyümüyor.
geçen sene tohumdan ürettigim 1000 civarında pavlonyayı kendi arazime dikimini yaptım sizlerinde dedigi gibi kimi hızlı gelişiyor kimi ise oldugu gibi duruyor bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak
Aynur_Eker
11-07-2009, 00:01
Sitemizde paulownia ile ilgili bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz.Bende yardımcı olabilirim arkadaşlar...
http://www.paulowniaci.com/
http://www.paulowniaci.com/sssorular/index.htm
aynur hanım geçen ay sizden aldıgım pavlonyalarım çimlenmeye başladı geçen seneki tohumlarıda sizden temin etmiştim geçen senekileri araziye dikimini gerçekleştirdim ve sitenizde bulunan bilgileri harfiyen uyguladım bakalım hayırlısı arazim geniş oldugundan degerlendirmeye çalışıyorum bu seneki fidanlarıda birdahaki yıl dikecegim arazimin rakımı yüksek bölgede olmasından dolayı fidanların kök ve yapılarını kuhvetlendirdikten sonra araziye dikiyorum
Nasreddin hoca nur içinde yatsın ...bir konuya merak sardığımda önce o konu ile ilgili "damdan düşen insanların" tecrübelerine ulaşmaya çalışıyorum bu konuda da forumlar biçilmiş kaftan
Güzel bir forum emeği geçenlere teşekkürler..
Yakın bir arkadaşım bu konuya merak salmış,heveslenmiş ve 2500 lira kadarda parasını bu işe yatırmış bir yerlerden arazi kiralamış bir kaç yüz tanede fidan ekmişler.
Konuya uzak olmama rağmen ufak bir araştırmadan sonra bu ağaçların 5 veya 8 sene sonra büyüdüğünü 1m3 -3 m3 arasında bir çapa ulaştığında bu ağaçları kim satın alacak ? ve kaça alacak ? bu sorulara şu anda kimse net bir cevap veremiyor ..kendi yetiştirdiğiniz ağaçları yıllar sonra kendiniz değerlendiremeyeceksiniz bu işe ticari olarak bakmayın derim..
Ben yine eski projem olan "Saanen keçisi" yetiştiriciliğine devam ..hiç olmazsa orda kendi peynirimi kendim tüketebileceğim..
Herkese selamlar
oguz3259
13-07-2009, 23:39
Pavlonya ağacının kerestesi meraklı alıcılar dışında malesef para etmiyor.Yurtdışında gerçekten de değerli olduğu doğru sanıyorum.Ancak yurtdışında kullanıldığı alanlar ülkemizde gelişmemiş sektörler olduğundan mıdır yoksa gerçekten de ağacın kerestesine ait pratik uzun vadeli bilgiler olmadığından mıdır çok çok kavak kadar para ettiğini duydum.Özetle içerisinde bulunduğumuz bu dönemde gerçekte karlı olmamak ve dikildiğinde zahmetsiz denilmesine rağmen birçok ağaçtan daha zahmetli olması nedeniyle ticari anlamda pek cazip görünmüyor.
Zahmetli çünkü; sadece ilk yıllar değil hemen her yıl budama ve yaz kış sulama istiyor.Sulamazsanız kurumuyor belki ama büyümüyorda :)
Zahmetli çünkü; aynı arazi veya bölgede aynı büyüme olmuyor.
Zahmetli çünkü; gerçekten büyümek için bol su ve güneş istemekle birlikte toprakta biriken suyuda sevmiyor!
Zahmetli çünkü; 8 yıl bakıp sonra satamıyorsunuz.Büyürken sizi yormadığı kadar belki satarken yoruyor.Emek karşılığı anladığım kadarı ile yok.
Ayrıca eğer genleriyle oynanmış hibrit bir tür ise tohumların çimlendikten hemen sonra ölmeleri veya hiç çimlenmemeleri mümkün!
Ekonomik değeri yoka yakın.(ülkemiz şartlarında).Ayrıca kerestesi hızlı gelişsede sağlam olamıyor zira m3 birim ağırlık değeri kavaktan bile düşük! Daha ne olsun !
Metreküpü 1000 tl etmiyor.Ettiren varsa satalım :)
Kavak fiyatına ise meraklı alıcısı hatrı sayılır derecede çok anladığım üzere.
Bu anlamda bakıldığında kavak kadar para etmesi ama kavaktan daha hızlı büyümesi,doğru yer ve ciddi bakım ile kar ettirebilir.Ama dikimlerin başarısız olma ve sulandığı halde bile büyümeme riski çok yüksek.
Saygılarımla
bizim bölgede para edecegini düşünüyorum çünkü ÇAMSAN AŞ bizim bölgemizde ve yurt dışından gemilerle çok miktarda agaç getiriyorlar orada çalışan bir arkadaşıma araştırma yaptırdım ve yetişirse alınacagı hakkında bilgi geldi zaten bölgemizde yetişen tüm kavak türü agaçları alıyorlar buda bir kavak türü olduguna göre benim görüşüm yetişsin yeterki satmanın sıkıntı olacagını düşünmüyorum
oguz3259
15-07-2009, 15:33
bizim bölgede para edecegini düşünüyorum çünkü ÇAMSAN AŞ bizim bölgemizde ve yurt dışından gemilerle çok miktarda agaç getiriyorlar orada çalışan bir arkadaşıma araştırma yaptırdım ve yetişirse alınacagı hakkında bilgi geldi zaten bölgemizde yetişen tüm kavak türü agaçları alıyorlar buda bir kavak türü olduguna göre benim görüşüm yetişsin yeterki satmanın sıkıntı olacagını düşünmüyorum
Yetişirse elbetteki alırlar.Ancak kavaktan daha çok para etmeyebilir.Yani Çamsan hayatta metrekübüne 1000 tl vermez pavlonya nın.Ayrıca bende Ordu luyum :)
Karadeniz bu tür için uygun değil densede bana en çok o bölgelerde verimli olur gibide geliyor...
Saygılar
sn oguz 3259 kesinlikle vermez 500 tl verseydi gömü bulmuş sayardık karadeniz ******* çok uygun. yagış ve su en önemli faktör pavlonyada bunların fazlasıda karadenizde mevcut yarın resmini çekebilirsem elimde bulunan 2 aylık fidenin resmini eklerim ortalama 1.5 m geçen sene edindigim tecrübelerime dayanarak bölgemizde ekim ayına kadar sürgün veriyor araziye dikili 1000 adet fidanım var bu senede 2000 kadar yetiştirip seneye araziye dikecegim ihşallah fındıga artarnatif olur
sagılarımla ordudan selamlar
oguz3259
15-07-2009, 19:42
Hazır zaten fındığa da alternatif aranırken aslında pavlonya ekiminin desteklenmesi iyi olurdu özellikle karadenizde.Bana herşeye rağmen o bölge çok uygun geliyor.Belki biraz toprak açısından sorun olabilir.
saygılar
Aynur_Eker
15-07-2009, 22:00
İstilacı bir ağaç diyenler için osmancık belediye binasının önündeki 7 yıllık paulowni ağacımızın resmini ekliyorum..En alttaki resimde bakımsız kalmış ama boylanmış bir paulownia resimdekide oğlum:)
http://www.paulowniaci.com/mynet_resimlerim/corum_osmancik.jpg
oguz3259
15-07-2009, 22:22
"....alttaki resimde bakımsız kalmış ama boylanmış bir paulownia resimdekide oğlum.." yazısına bakıpta ikinci resimde bulunan amcayı görünce Aynur teyze 80 yaşında falan herhalde dedim :D
Bu turkcell önündeki pavlonya kaç yaşında?
Aynur_Eker
15-07-2009, 22:31
Oğuz Bey 7 yıllık bir paulownia ağacı..
80 olmam için 40 fırın ekmek yemem lazım:D
oguz3259
16-07-2009, 16:27
Aynur hanım; dönüme kaç adet pavlonya dikimi yapılabilir ? Ticari yetiştiricilik dahilinde ?
agaç gerçektende bakımsız ve dar bir alanda olmasına ragmen güzel yetişmiş
sn oguz3259 anladıgım kadarıyla orduda bulunan arazilerdeki fındıgın tamamını kesip pavlonya dikeceksiniz
oguz3259
16-07-2009, 16:53
sn oguz3259 anladıgım kadarıyla orduda bulunan arazilerdeki fındıgın tamamını kesip pavlonya dikeceksiniz
Ordu da bulunan fındığımızı kesmem mümkün değil :D neden derseniz babam emekli ve fındık hastası..Zaten şu anda da oradalar.Bahçeleme işleri,gübreleme derken 4-5 ay oldu.Fındık işi bitmeden de dönmezler.Gerçi dünkü gelişmelerden sonra ciddi ciddi 3-5 sene fındık pek parada etmez daha sanıyorum.Kızılağaç dolu olan bir bahçemiz vardı.Babama ısrarla kesme dememe rağmen kızılağaçları doğradı fındık daha çok ürün versin diye.
Bana kalsa bugün fındığı keserim.Hiç gecikmeden pavlonya dikimine geçerim de gel sene bunu bizim pedere anlat :D
Aynur_Eker
16-07-2009, 20:23
Dekara (1000m2) dikilecek paulownia fidan adedi:
Sıra arasıXSıra üzeri
5 m x 5m = 40 fidan/da
5 m x 4m = 50 fidan/da
4 m x 4m = 62 fidan/da
4 m x 3m = 83 fidan/da
4 m x 2,5m =100 fidan/da
3 m x 3m = 110 fidan/da
Sunta üretimi veya pellet üretimi için oluşturulan plantasyonlarda-enerji ormanlarında dikimler 2x1 m **** 1x1 m ara ile dikim yapılabilir.
oguz3259
16-07-2009, 21:08
Dekara (1000m2) dikilecek paulownia fidan adedi:
Sıra arasıXSıra üzeri
5 m x 5m = 40 fidan/da
5 m x 4m = 50 fidan/da
4 m x 4m = 62 fidan/da
4 m x 3m = 83 fidan/da
4 m x 2,5m =100 fidan/da
3 m x 3m = 110 fidan/da
Sunta üretimi veya pellet üretimi için oluşturulan plantasyonlarda-enerji ormanlarında dikimler 2x1 m **** 1x1 m ara ile dikim yapılabilir.
Peki bu sayıları neye göre belirliyoruz? Toprağa göre mi? Mesela elbetteki ben dönümden daha çok verim alabilmek için 3m x 3m dikmeyi tercih ederim.Neden dönüme 110 fidan dikmek varken 40 adet dikeyim?
Saygılarımla
oguz3259
16-07-2009, 21:15
Birde Aynur hanım bu işin içinde bulunan biri olarak hangi dikim aralığı ve hangi satış yöntemini tavsiye edersiniz.Hangi sürelerde hangi kazanç örnekleri oluşabilir?
Aynur_Eker
16-07-2009, 21:26
Paulownia ağacının dikim aralıkları nasıl belirlenmektedir ?
Paulownia dikimlerinde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler yetiştirme gayesine göre değişebilmektedir. Paulownia ara tarımda kullanılacaksa sıra üzeri mesafeler 1,5-2 m, sıralar arası mesafeler yapılacak olan tarımsal faliyete göre değişmekte 10-20 m arasında olabilmektedir. Sıcak bölgelerde dekara 100, nemli ve yağışlı bölgelerde 64-84 adet fidan dikilebilir. Sık dikimlerde rekabet halinde düzgün gövde oluşturarak boylanma yaparlar, seyrek dikimlerde yandallar iyi geliştiğinden geniş taç oluştururlar. 5-7 yıllık bir yetiştiricilikten sonra kesim yapılacaksa 4x2,5 m, arazi çevresine çevre dikimleri yapılacaksa fidanlar arası mesafe 1-1,5 m ye kadar düşebilmekte, sunta veya kağıt sanayine yönelik bir yetiştiricilikle her yıl **** iki yılda bir kesim yapılacaksa 2x2 m veya 2x1 m aralık ve mesafe ile kapama dikim yapılmalıdır.
Örneğin urfada yacağınız bir toplu-kapama dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri 2x3 **** 2x4 olarak alabiliriz. Çünkü sıcaklık ve güneş değerleri ile yağış azlığı ve yüksek buharlaşma yı dikkate almalıyız ve gövdelerde oluşabilecek güneş yanıklıklarını önlemiş olmakla beraber Paulownialar yan dal eğiliminden uzaklaşarak birbirleriyle rekabet halinde düzgün bir gövde oluşturarak boylanma yaparlar.
Karadeniz bölgesinde ise örneğin Trabzon da dikim yaptığımızda mesafeleri 3x4 **** 4x4 m nin altına inmememizde fayda olacaktır.
http://www.paulowniaci.com/sssorular/id4.htm
oguz3259
16-07-2009, 21:49
Cevaplarınız için teşekkürler...
sn oguz 3259 ******* fındık bir kaç yıl para etmez TMO fındıktan elini çekti bakalım tüccar 1 tlden fazla para verecekmi merak ediyorum benim fındıgım yok kafam rahat ama fındıgın para etmemesi olanıda olmayanıda etkiliyor .
Sn.ladin79 ,
bu konu yeni ilgimi çekti , çok enteresan bir ağaç.
Acaba İç Anadolu Bölgesi iklim koşullarında yetişirmi .
Niğdenin kıraç toprakta yetişme olasılığı var mı ?
Ne sıklıkla sulama gerekebilir ?
pavlonya konusunda aynur hanımın bilgileri tüm üretici ve üretmek isteyenler için yerlidir bu konunun uzmanıdır sitesinde her türlü bilgiyi bulabilirsiniz
Aynur_Eker
24-07-2009, 00:24
İç kesimler , karasal iklim hakim olan alanlar için soğuğa dayanıklı tomentosa çeşidi üretilmektedir. Kıraç toprakta sıkıntı yaratır.Yaz döneminde ve fide olarak dikildiğinde düzenli olararak haftada 2 defa sulanması gerekiyor...
Aynur_Eker
27-07-2009, 00:05
aynur hanım geçen ay sizden aldıgım pavlonyalarım çimlenmeye başladı geçen seneki tohumlarıda sizden temin etmiştim geçen senekileri araziye dikimini gerçekleştirdim ve sitenizde bulunan bilgileri harfiyen uyguladım bakalım hayırlısı arazim geniş oldugundan degerlendirmeye çalışıyorum bu seneki fidanlarıda birdahaki yıl dikecegim arazimin rakımı yüksek bölgede olmasından dolayı fidanların kök ve yapılarını kuhvetlendirdikten sonra araziye dikiyorum
Sayın cey_cey
İmkanınız varsa yetiştirdiklerinizin resimlerini ekleyebilirseniz görmek ve sitemizdede yayınlamak isterim...
goncaahmet
19-08-2009, 09:53
Aynur hn.merhaba,
fidanın yetiştirmesi konusunda gerekli bilgileri hem burada yazmışsınız hemde sitenizde mevcut. 10 yaşına gelmiş normal boylarındaki bir pavlonya ağacını ortalama kaç paradan satabiliriz. Ticari anlamda bilgi verirseniz ektikten sonra 10 yıl bekleyip maddi imkan sağlayacağız, boş yere uğraşmayalım yıllarca. Sitenizede güncel satım fiyatları hakkında bilgi koyarsanız daha şık olabilir .
Sayın cey_cey
İmkanınız varsa yetiştirdiklerinizin resimlerini ekleyebilirseniz görmek ve sitemizdede yayınlamak isterim...
aynur hanım merhaba mesajınızı yeni gördüm resimleri çekip ekleyecegim
Samsunlu55
25-08-2009, 19:50
Bugün doğuparkta gezinirken büyük bir çin kavağı (paulownia(pavlonya)) gördüm. Üstünde meyvesi yoktu. Bu ayda çelik alsam olur mu? Taze sürgünlerden mi almam gerek? Ekerken ne kadarını toprağın altına sokup ne kadarını toprağın üstünde bırakmam lazım?
Şimdiden teşekkürler...
Samsunlu55
31-08-2009, 23:23
Bugün doğuparkta gezinirken büyük bir çin kavağı (paulownia(pavlonya)) gördüm. Üstünde meyvesi yoktu. Bu ayda çelik alsam olur mu? Taze sürgünlerden mi almam gerek? Ekerken ne kadarını toprağın altına sokup ne kadarını toprağın üstünde bırakmam lazım?
Şimdiden teşekkürler...
Yardımlarınıza ihtiyacım var yaprak dökmeden bu işi halletmem lazım.
Aynur_Eker
11-09-2009, 00:31
Sayın Samsunlu
Aşağidaki verdiğim linkten faydalanabilirsiniz.
http://www.paulowniaci.com/tezagac/id9.htm
Samsunlu55
11-09-2009, 01:26
Sn. Aynur Eker;
Link için teşekkürler buna göre ilkbaharı beklemeliyim.
Samsunlu55
12-09-2009, 00:19
Aynur hanım 678 m2 bir araziye ilerde imkanım olursa pavlonya ekmeyi düşünüyorum. İlk sene tüplerde yetiştirip 2. sene tarlaya ektiğimde sulamadan gelişimi ne olur? 4x4 ekildiği taktirde 42 ağaç sığıyor. Ben ekeceğim ağaçları paraya ihtiyacım olunca keseceğim yani uzun süre orda kalacaklar kare dikimde en sık hangi aralıklarla ekebilirim? Şimdiden teşekkürler...
samsunlu tohum istersen yollayabilirm sana.
Hatice Tarhan
18-09-2009, 12:43
Sevgili Cenan keşke banada gönderseydin tohum.aradığım tohumlar arasındaydı.Ne tohumu arasak sende var nerden buluyorsun bu kadar tohumu merak ettim.Sizin büyük bir çiftliğiniz varda bizmi bilmiyoruz.
Sana da yollarım cennetbahçesi.Bayramdan sonra haberleşiriz yine olur mu?
Hatice Tarhan
18-09-2009, 13:20
Siz beni çok sevindiriyorsunuz son günlerde çok teşekkürler .
Önemli değil cennetbahçesi, müsait zamanda yollarım onuda. Ben sana tohumları yolladığımda, tohum elimde vardı ama adını bilmiyordum.Bende yeni öğrendim:rolleyes:
Samsunlu55
19-09-2009, 01:52
Cenan çok teşekkürler posta yoluyla gönderirsen adresimi özeline yollim. Birde tohumların cinsi ney:confused: Birde tohumdan ektiğimizde çıkan filiz anacın özelliklerini taşıyacak mı:confused:
Samsunlu posta ile gönderirim sorun değil. Tohumun cinsini ve anacın özelliğini taşıyıp taşımayacağını bilemiyorum. Eğer öyle bir ihtimal varsa hiç boşuna uğraşmayalım.
Samsunlu55
19-09-2009, 14:15
Küçük bir araştırma sonucunda pavlonyanın tohumdan ekildiğinde aynı özellikleri taşıyan fidanlar oluştuğunu okudum. Bence tohumdan yetiştirmek daha iyi olur, kökleri sağlam ve sağlıklı olur. Ben burda çelik almayı düşündüğüm ağacın cinsinide bilmiyorum o yüzden göndereceğiniz tohumunda cinsi önemli değil İstanbul'da yetişiyorsa burdada rahatlıkla yetişir. Adresimi özelinize yolluyorum. Şimdiden çook teşekkürler...
Aynur_Eker
26-09-2009, 22:18
Aynur hanım 678 m2 bir araziye ilerde imkanım olursa pavlonya ekmeyi düşünüyorum. İlk sene tüplerde yetiştirip 2. sene tarlaya ektiğimde sulamadan gelişimi ne olur? 4x4 ekildiği taktirde 42 ağaç sığıyor. Ben ekeceğim ağaçları paraya ihtiyacım olunca keseceğim yani uzun süre orda kalacaklar kare dikimde en sık hangi aralıklarla ekebilirim? Şimdiden teşekkürler...
Sayın Samsunlu55
Bir fidan ilk yılında en düşük ihtimalle 2mt boy alır bu fidanı nasıl tüpte bekletebilirsinizki esas olan fideyi mevsim şartları elverişliyse araziye dikip yerinde büyümesini sağlamaktır.En sık dikim çevre dikiminde yapılmaktadır 1 ila1.5 mt bırakılabiliyor kapama dikimlerde 4x2.5 yapabilirsiniz..
Samsunlu55
27-09-2009, 00:11
Sayın Samsunlu55
Bir fidan ilk yılında en düşük ihtimalle 2mt boy alır bu fidanı nasıl tüpte bekletebilirsinizki esas olan fideyi mevsim şartları elverişliyse araziye dikip yerinde büyümesini sağlamaktır.En sık dikim çevre dikiminde yapılmaktadır 1 ila1.5 mt bırakılabiliyor kapama dikimlerde 4x2.5 yapabilirsiniz..
En güzeli yerinde büyümesi ama sulama imkanım yok o yüzden tüplerde yetiştirmek daha güzel olur. Sulamadan tarlada 2 metre boy yaparsa iyi güzel ama sonrasında kuruma ihtimali çok yüksek olur...
Tohumunu ulaşabilir miyim acaba bu ağacın. Birde mesela ektik diyelim tohumu nisan ayında saksıya. Topağa ne zaman geçirilmeli. Ya da direk toprağa ekmek mi daha iyi. Ben sakarya da karadenize yakın yere ekmek istiyorum. Hangi türü uygun olur.
Aynur_Eker
28-09-2009, 21:17
Tohumunu ulaşabilir miyim acaba bu ağacın. Birde mesela ektik diyelim tohumu nisan ayında saksıya. Topağa ne zaman geçirilmeli. Ya da direk toprağa ekmek mi daha iyi. Ben sakarya da karadenize yakın yere ekmek istiyorum. Hangi türü uygun olur.
Sayın isolet
Tohumda elimizde mevcut İletişime geçerseniz yardımcı oluruz. Tohum ekimi ocak ayında başlıyor mutlaka sera ortamı veya ısıyı,nemi kontrol altında(aynı seviyede)tutabileceğiniz kapalı bir ortamda da yetiştirebilirsiniz.Araziye alımı ilkbahar ayında bölgenizde don olma riski varsa bunu bekleyip hava şartlarının elverişli olduğu zaman araziye dikebilirsiniz.Dikim yapılacak arazinin tam rakımını söylerseniz hangi türün uygun olduğuna karar verebilirim.
Sayın aynur tohumlar elime ulaştı. Bilgileriniz için sağolun. Bu bilgilerle ekimi gerçekleştiricem.
Kudret Tezel
28-09-2009, 22:29
Merhaba arkadaşlar, elimdeki pavlonya tohumlarını otomatik kontrollü miniseraya dikip gelişmeleri sizlerle paylaşacağım.
nerkinozturk
04-10-2009, 00:09
Sevgili arkadaşlar,
Geçtiğimiz Nisan ayında Çorumdan bir fidanlıktan getirttiğim ve yaz boyunca sulamasını ihmal etmediğim pavlonya ağaçlarımı gönderiyorum size. Fidanlar tüpsüz şekilde yaklaşık 1 mt boyda geldiler. İlk bakışta eş dost bunlardan bir şey olmaz der gibiydi. :) Fakat daha 1 ay geçmeden yapraklarını ve sürgünlerini verdiler. Aşağıda gördüğünüz fidanlar 22 Nisan 2009 da dikilmiş olup fotoğraf 03 ekimde çekilmiştir. oldukça hızlı bir ağaç değil mi?:p
Samsunlu55
04-10-2009, 21:28
Samsunlu posta ile gönderirim sorun değil. Tohumun cinsini ve anacın özelliğini taşıyıp taşımayacağını bilemiyorum. Eğer öyle bir ihtimal varsa hiç boşuna uğraşmayalım.
Sn. cenan'dan ses gelmedi...
Elinde başka pavlonya tohumu olanlar varmı:confused:
tohumlar çimlendikten sonra kuruyorlar su kesmesine dikkat etmek lazım
geçen hafta okudunuzmu siirt belediye başkanı bu ağaçtan tanesi 10 dolara 10000 tane almış siirte komple bundan ekecekmiş . senede 2 metre buyuyomuş dio kenthaberde var :))
eğer 5metreden daha sık dikerseniz yeteri kadar fazla çap yapamıyor bu ağaç yalovada bir bahçade 3x3 dikim yapılmış var sınırdakalan ağaçla yeteri kadar yayılabildiği için ortada kalan ağaçların iki katı kadar çap yapmış fotoğrafını çekip gönderecem
Çınarmunarı
03-03-2010, 07:16
Arkadaşlar...
Bu ağacın kereste olarak satılması konusunda galiba sıkıntılar var.**** biz doğru yerlere ulaşamıyoruz.Bazı keresteciler yurt dışından ithal edildiğini söylüyor.Bazıları ise tanımadıkları ağacı kullanamayacaklarını söylüyor.Gerçekten bu ağacın en az bir kavak kerestesi kadar ekonomik getirisi var mı?Ekonomik olarak önü açık mı? Yorumlayabilirseniz sevinirim.
Konuya uzak olmama rağmen ufak bir araştırmadan sonra bu ağaçların 5 veya 8 sene sonra büyüdüğünü 1m3 -3 m3 arasında bir çapa ulaştığında bu ağaçları kim satın alacak ? ve kaça alacak ? bu sorulara şu anda kimse net bir cevap veremiyor ..kendi yetiştirdiğiniz ağaçları yıllar sonra kendiniz değerlendiremeyeceksiniz bu işe ticari olarak bakmayın derim..
Ben yine eski projem olan "Saanen keçisi" yetiştiriciliğine devam ..hiç olmazsa orda kendi peynirimi kendim tüketebileceğim..
Herkese selamlar
Sayın Aynur EKER ; yukarıdaki soru ve benzerleri bi kaç kez sorulmuş ama 2 yıldır forumda kimseden net bi cevap alınamamış. Bu durum da insanlar için bir belirsizlik ve güvensizlik oluşturuyor. İnsanlar birsürü yatırım yapıp 7-8 yıl bekliyecekleri bir ürünü, sonunda yaklaşık ta olsa kaç liradan satacaklarını bilmeden bu işe girmek istemiyorlar. Ben de şahsen bu endişeyi taşıyorum Siz pavlonya fidan ihracatını da yapan bir firma olarak şu soruları cevaplayabilirseniz herkes için açıklayıcı olur:
1- Kerestesi yurtiçinde kullanılmaya başlandı mı ? başlandıysa hangi sektörlerde ?
2- Yurtiçi pazarda m3 ü ne kadara alıcı bulabiliyor ?
3- Kereste olarak yurtdışına ihraç ediliyor mu ? bunu yapan firma var mı ? ve fiyat nedir ?
4- Güncel kereste fiyatları hakkında bilginiz varsa onları da belirtirseniz iyi olur.(Kavak ,çam, meşe ,göknar...)
5- Anlaşmalı dikim yaptıran yani fidan verip tomruğunu da satın alan firma var mı ?
camouflage
20-03-2010, 19:38
Aynur hanımdan 10 adet alarak bugün bende 700 m2 bahçeme hobi amaçlı diktim. Gerçi Aynur hanım 12 adet yollamış kendisine teşekkür ederim. Bakalım zamanla gelişmeleri ne olacak.
Aynur_Eker
20-03-2010, 21:17
Arkadaşlar paulownia piyasasının içinde olan biri olarak sizlere şunları söyleyebilirim.Şuan türkiyede ideal ölçülerde kerestecilerin istedikleri çaplarda kereste yok bana elimde kereste var diyerek iletişim bilgilerini bırakanları kereste talep edenlere veriyorum malesef sonuçlar hep olumsuz oluyor.Bunları talep edenler kimler derseniz eğer sauna yapımcıları reçinesiz olduğu için ,mobilya sektörü iç iskeletinde kullanmak istiyorlar hafif olduğu için,arı kovanı yapımında hafif ve iyi yalıtımı nedeyle organik arıcılıkta paulownia yı tercih ediyorlar.Kağıt ve kalem fabrikalarıda alacaklarını söylüyor.3-4 yıl sonra piyasa tam oturmuş olup fiyatlar belli olacaktır emin olabilirsiniz.Türkiyede birde fazla dikim yok genelde deneme dikimleri yapılıyor biz firma olarak en çok yurt dışına gönderiyoruz 15 günde 35.000 fidan gitti bir kaç ülkeylede görüşmeler devam ediyor.Kalitesiz bir kerestesi olsa neden bu kadar çok talep olsunki yurt dışından.10 yıllık bir geçmişi var sonuçta türkiyede yeni sayılır.
Samsunlu55
20-03-2010, 23:51
Aynur hanım, yazının tamamının kalın olması yazım kurallarına aykırı diye biliyorum, haberdar olun istedim.
Aynur_Eker
21-03-2010, 21:06
Samsunlu arkadaşım öyle bir şey varsa elbet uyarıda alırız:p
Aynur_Eker
21-03-2010, 21:07
Aynur hanımdan 10 adet alarak bugün bende 700 m2 bahçeme hobi amaçlı diktim. Gerçi Aynur hanım 12 adet yollamış kendisine teşekkür ederim. Bakalım zamanla gelişmeleri ne olacak.
camouflage rica ederim.Başarılar diliyorum.
Merhaba,
İhtişamlı görüntüsünden etkilenerek 3 fidan diktim bende. Sormak istediğim bir konu var. Fidanların hepsinin üst tarafları kuruduğu için kesilmişti. Çok ilginç bambu gibi ortası boş ektiğim fidanların. Sizce, bu durum normal mi? yoksa benim Aldığım fidanlarda mı bir sorun var?
Birde Belirtmeden edemeyeceğim, Ağacın Bahardaki çiçekleri ve hızlı büyümesinden başka bir cazip tarafını göremiyorum. Umarım Park ve bahçelerdeki Akasya ve Ihlamur çiçeklerinin kokusunu unutturmaz bize.
Aynur_Eker
23-03-2010, 22:35
Merhaba,
İhtişamlı görüntüsünden etkilenerek 3 fidan diktim bende. Sormak istediğim bir konu var. Fidanların hepsinin üst tarafları kuruduğu için kesilmişti. Çok ilginç bambu gibi ortası boş ektiğim fidanların. Sizce, bu durum normal mi? yoksa benim Aldığım fidanlarda mı bir sorun var?
Birde Belirtmeden edemeyeceğim, Ağacın Bahardaki çiçekleri ve hızlı büyümesinden başka bir cazip tarafını göremiyorum. Umarım Park ve bahçelerdeki Akasya ve Ihlamur çiçeklerinin kokusunu unutturmaz bize.
Sayın omurmar
Paulownia fidanı zaten sizin dediğiniz gibi oluyor ilk yıl içi boş.Siz bu fidanlara dip budamasını yapacaksınız.Verdiğim link size yardımcı olacaktır.Hızlı büyüyor, çiçekleri çok hoş üstelik kokulu ve kereste özelliğide var bir ağaç için bunlar yeterli özellikler sanırım.
http://www.paulowniaci.com/tezagac/id6.htm
Muhsin81
24-03-2010, 23:58
Aynur Hanım;
Akçakoca'da tarihi ve güzel bir okulda görev yapıyorum. Okulumun 10 dönümlük bahçesinin bir kenarına paulownia fidanı dikmek istiyorum. Acaba bana fidan veya tohum konusunda yardımcı olabilir misiniz? 5 er metre ara ile dikim yaparsam 10 fidan lazım veya 10 fidan yetiştirebileceğim kadar tohum lazım.(mesafe yaklaşık 50 metre).
Aynur_Eker
25-03-2010, 09:49
Muhsin Bey
Benimle iletişime geçin veya e-mailime iletişim bilgilerinizi açık adresinizi bildirin yardımcı olurum.
osmanciktarim@hotmail.com
Muhsin81
28-03-2010, 22:26
Aynur Hanım; Adres bilgilerimi özelden gönderdim.
Teşekkür ederim
erkalbayrak
29-03-2010, 12:29
Aynur Hanım Merhaba,
Samsun Çarşamba ovasında 5-6 dönüm kadar boş arazim var, burada yetiştirmek ve diğer bir bahçemde geniş bir alan üzerine çelikleme yapmak suretiyle yetiştiricilik yapmak istiyorum.
paulownia ağacı konusunda forumu uzun zanmandır takip ediyorum, verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim. Topraklarımızda normal kavak ağacı yetiştiriciliği oldukça yaygın ve şu anda 77-51 diye tabir edilen kavak ağacı en hızlı yetişen bir ağaç türü, Ancak paulownia hem yeni hemde özelliklerine baktığımızda daha üstün ve dayanıklı bir tür. Ben her zaman yeni işler yapmaya ve çevreme ilk olmaya gayret etmekteyim.
Bu sebepten paulownia ağacını deneyeceğim, Bölgemize uygun çelikleme temini veya tohumla üretim konusunda ve yukarıda yazdıklarım hakkında teknik bilgi ve yardımlarınızı talep ediyorum. Teşekkür ederim.
Aynur_Eker
31-03-2010, 14:04
http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs365.snc3/23538_108131565874069_100000316794853_147571_39940 32_n.jpg
Aynur_Eker
31-03-2010, 14:05
http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs385.snc3/23538_108134749207084_100000316794853_147575_37145 61_n.jpg
Her hafta çoruma giderim, bu ağaçlar nasıl dikkatimi çekmemiş
sn aynur hanım
konya ereğli sinde pavlonya yetişirmi
saygılar
Aynur_Eker
01-04-2010, 00:39
Sayın akgul1a
Konya selçukluda çok güzel yetişiyor iklim farkı varmı bilmiyorum ama rakım çok yüksek olmadığı sürece sorun olmaz konya bölgesi için karasal iklimde yetişen çeşit tomentosa gönderiliyor.
Sevgili Aynur hanım Niğde' de yetişebilecek türler hangileri , bilgi verirmisiniz ?
Aynur_Eker
23-06-2010, 22:58
Sayın Jezebel
Size basitce anlatayım 0-200 rakım arası fortunei,200-600 arası elengota ve 600 rakımdan sonra tomentosa çeşidi dikilmelidir...
Saygılarımla
Paulownia tomentoza uygun anladığım kadarıyla .
Ilk yıllarda da sulamak gerekecek , Susuz köyü çevresine dikmeyi planlıyoruz ...
Aynur_Eker
25-06-2010, 23:39
Sayın Jezebel
Yaz döneminde mutlaka ilk 2 yıl düzenli olarak sulanması gerekiyor.Ağaç oldugunda su ihtiyacı azalacak yağışlardan ve taban suyunda kendi ihtiyacını karşılayabilecektir..
Rakımın 1200 metre civarında olduğunu söylesem ...
P.tomentosa için bir üst sınır var mı acaba ?
Aynur_Eker
26-06-2010, 00:10
Kışları -25 derecenin üzerine çıkarsa sıkıntı olur bunun altında dayanır.
camouflage
30-06-2010, 13:24
Arsama diktiğimi söylediğim 10 fidan, dünkü dolu yağışında yaprakları zarar görse de, şimdilerde büyüyor :)
Ama ilginç bir durumla karşı karşıyayım, sizlerle paylaşayım.
Okuduklarım ve Aynur Hanımın tavsiyeleri üzerine, son dondan sonra (Bolu'da yaklaşık 5-10 mayıs) fidanları toprak hizasının 1-2 cm üzerinden kestim. Çıkan yan dallardan irice olanını bıraktım. Diğerini dibinden kırdım. Şimdi çıkan yeni ağaç gövdesi olacak dallardan
kimisi 1 mt olurken kimisi 10 cm de kalmış durumda. Gübreleme, sulama, toprak özellikleri tamamı ile aynı.
Normal midir?
Gelişimleri hızlandırmak için, organik yanmış tavuk gübresi dışında herhangi kimyasal ya da organik takviye gerekli midir?
firuze basaran
23-07-2010, 01:14
ben firuze istanbuldan bişey sorucekdım bilen varsa lutfen bana soylesın acaba orta asiyada yetişirmı bu ağaç çok merak ediyorum
İyi günler! Ben, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Ve Bitki Besleme Bölümü son sınıf öğrencisiyim. Bir sunumumda; ağaçlarında 10 yıl gibi kısa bir zamanda ne kadar çok büyüdüğünü göstermek istiyorum. Bunun içinde en uygun ağacın Paulownia olduğunu öğrendim fakat çok net ve yüksek çözünürlüklü, aydınlık fotoğraflarını bulamıyorum.Hem 1, 2 metre boyunda bir fidan fotoğrafına hemde
10 **** daha fazla yaşında güzel bir fotoğrafına ihtiyacım var. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.. şimdiden çok çok teşekkürler!
Ali H. ALI
05-10-2010, 13:01
Doa psy, iyi gunler aramiza hos geldiniz.
agaclar. net bir paylasim forumudur. Herkes bilgilerini deneyimlerini, daha fazla kisinin bilgisi olsun diye paylasiyor. Sizin de yalniz bu tek mesajla kalmayip bilgi ve deneyimlerinizi paylasacaginizdan suphem olmadigi icin, paulownia, sunumunda kullanmaniz icin fotograflar ekliyeycegim(bir iki gun icerisinde) Sunumunuzda o fotograflarin kaynaginin agaclar.net' oldugunu belirtmeniz kaydi ile kullanabilirsiniz.
Ali H. ALI
07-10-2010, 07:54
174081
Paulownia fideleri.
174082
4-5 yaslarindaki Paulownia
174083
4-5 yaslarindaki agacin govdesi.
174084
!0- 12 yaslarindaki Paulownia.
174085
10-12 yaslarindaki agacin govdesi.
ozanmahmuzlu
20-10-2010, 23:07
Aynur hanım merhabalar, siteye yeni katıldım, benim sizden öğrenmek istediğim konu, çanakkale çan bölgesinde 20 dönümlük bir arazide temontosa cinsi Paulownia dikiminde başarı sağlayabilirmiyim. Acaba çanakkale bölgesinde paulownia yetiştiricisi var mı?
PAULOWNIA EKOLOJİK İSTEKLERİ
Çin’de 18-40 enlemleri ve 105-128 boylamları arasında 700-2000 m yükseltiler arasında geniş bir yayılış gösterir. Doğal yayılış alanındaki yıllık yağış ortalaması 500-2500 mm (Yıllık yağışın %65 i Mayıs-Eylül ayları arasındadır), sıcaklık ekstremiteleri ise –20 oC ile +41 oC arasındadır. Sıcaklık ortalaması 11-23 oC dir. P. tomentosa –20 oC, P. fortunei –10 oC ve P. elongata –15 oC sıcaklıklara en fazla 5 gün dayanabilmektedir (Acar, Bozatlı, Zhau-Hua).
İklim ve Sıcaklık
Paulownia geniş sıcaklık aralığında yayılış yapan bir ağaç türüdür. Türün kuzey sınırını –5 oC Ocak ayı ortalama sıcaklığı belirler. En düşük sıcaklık –20 oC dir. P. fargesii doğal yayılış ortamlarında 1000m yüksekliğe –10 oC en düşük sıcaklığa sahip bölgelerde iyi bir gelişim yapar. Paulownia türlerinin değişik sıcaklık derecelerine karşı gösterdiği reaksiyon farklıdır. Soğuğa en dayanıklı tür P. tomentosa dır. Bunu P. elongata ve P. catalpifolia izler. P. taiwania ve P. kawakamii ciddi anlamda don tehlikesi ile karşı karşıya kalan türleridir.
P. elongata yayılış alanı (plantasyonu yapılan tür)
Enlem Rakım Sıcaklık isteği Yağış Toprak Max Min Yıllık Kurak aylar PH T.Tipi
28-36 oN 1200 40oC -15oC 600-1500 3-9 5-8,5 Ağır KumluBalçık
Sıcaklık değişik türlerin farklı zamanlarda gelişimini değişik boyutta etkiler. 34oN enleminde P. tomentosa sürgünleri üzeri örtülmüş kök sürgünlerinden gelir. Boy gelişimi eylül ayının ilk yarısında durur. Bu dönemde ortalama sıcaklık 20oC dir. P. elongata boy gelişimini ekim ayının başlarında durdurur (18oC günlük ortalama). P.fortunei ekim ortaları ve kasım başına kadar boy gelişine devam eder. P. elongata türü Manisa Ahmetli yöresinde boy gelişimini kasım ortalarına kadar devam ettirmiştir(2004 yılı).
Çin’in kuzey kesimlerinde güneyine göre kaliteli gövde vermezler. Odun su içeriği fazladır. Ve kış soğuklarında bünyesinde yer alan fazla sudan dolayı zarar görürler. Genç sürgünler soğuğa dayanıklıdır. Gelişimini erken tamamlar ve odunlaşarak soğuk kış koşullarına kendini hazırlar. Çap artımının durması bütün türlerde aynı zamana rastlar ve yaprak dökümüne kadar devam eder.
Yağış
Paulownia geniş yaprak yüzeyleri ile birlikte transpirasyon(terleme=su kaybı) oranı yüksek ve iyi gelişen bir kök sistemine sahiptir. Bu yüzden yeterli nemin olması paulownia için şarttır.
Yıllık yağışın 500-2000mm olduğu yetişme ortamlarında iyi gelişim yapan türleri vardır. Tepelik lös(kumlu) topraklara sahip nehirler boyunca, yıllık yağışın 500mm den az olduğu alanlarda P. elongata ve P. tomentosa suni sulama olmaksızın iyi bir gelişim yapabilir. Sadece hızlı gelişimin olduğu devrede su gereksinimi artmaktadır.Yağışın % 65 inin gelişim sezonuna düşmesi iyi bir büyüme için şarttır.
Ülkemize uygun türler kuraklığa dayanıklılık bakımından; P. tomentosa, P. elongata, P. fortunei, P. P. fargesii olarak sıralanabilir.Atmosferik kuraklığa karşı aşırı duyarlı bir tür değildir. Örneğin Son yıllarda Çin’de Sha- Che kasabasında 38oN- 77,3oE yayılış yapan P. türleri yıllık yağışın sadece 41,8 mm ve yıllık buharlaşmanın 22,3 mm olduğu yetişme bölgelerinde yılda 129 gün kurak rüzgarların bulunduğu ortamlarda P. tomentosa ve P. elongata suni sulama ile iyi bir gelişim ortaya koymuştur.
Işık
Paulownia tam ışığın %30 dan çoğunu alamaz ise ışıksızlık öldürücü olabilmektedir. Bu durum paulownia’nın ışık ağacı olduğunun göstergesidir. Bunun için diğer hızlı gelişen tür karışık ormanları için uygun bir tür değildir. Çin’in değişik yörelerinde kavak plantasyonları ile 3x2 m aralık mesafede karışıma sokulmuştur. P. türlerinde yavaş gelişim ve %20 oranında ölümler gerçekleşmiştir.
Toprak
Paulownia’nın Çin de geniş bir yayılışı vardır. Bol humuslu topraklarda çok iyi bir gelişim yapar. Aynı zamanda fakir kumlu topraklara sahip Çin’in kuzey kesimlerinde ve laterit topraklara sahip güney kesimlerinde kumlu topraklar üzerinde iyi bir gelişim yapar. P. elongata %10 dan az kil olan topraklarda yetişebilir. Çoğu Paulownia türü derin kök sistemine ve kılcal yan köklere sahiptir. Kök gelişimi sadece yeterli nem ve sıcaklığa bağlı değildir. Aynı zamanda iyi havalanmış topraklar ister. P. %50 boşluk hacminden fazla topraklarda iyi gelişir. %10 boşluk hacminden düşük topraklarda gelişimi engellenir. Toprağın hacim ağırlığı 1,031g/cm3 olması arzu edilir.
Paulownia taban suyuna ve tuzluluğa karşı hassastır. Taban suyu 1,5m nin altında olmalıdır. Eğer 3-4 gün süre ile durgun su oluşursa fidan ve ağaçlar ölebilir. %1 ve üzeri tuzluluk öldürücü olabilir. PH değerleri olarak P. elongata ve P. tomentosa 5,0-8,9 değerlerine dayanabilir. Fakir topraklarda iyi bir gelişim yapar. NPK gübrelemesi gelişimi arttırır. Bu gübrelerin tek başına kullanılması iyi sonuç verir. Yağışlı sezonda taban suyu seviyesi 2m nin altında olmalıdır.
Paulownia toprağın 40 cm altında bulunan besin elementleri ve toprak suyundan yararlanır. Bu nedenle iyi bir tarımsal ormancılık ağacıdır. Kuzey-güney doğrultusunda tesis edilen sıralar arasına zirai ürünler yetiştirilerek zirai ürünün verimi %20 oranında artırılabilir.
Ayrıca alt tabakada bulunan ürün toprağı gölgeleyerek toprağın sürekli nemli kalmasını ve böylece su kaybını önlemeyi dolayısıyla P. ürün verimini artırır.
Ülkemizde özellikle şiddetli akşamüzeri güneşinin kesilerek toprağın kurumasının önlenebilmesi açısından Ege ve Akdeniz yörelerinde Tarımsal ormancılık modellerinde yer verilmesi gereken bir türdür.
Ülkemiz topoğrafyadan kaynaklanan oldukça fazla lokal iklim koşullarına sahip yörelerle doludur. bunun için yukarıda açıklanan iklim ve toprak isteklerine uygun yöreler seçilmelidir. yer seçimi çok çok önemlidir.
merhaba arkadaşlar yaklaşık 6 yıldır 700 da arazide uğraşını verdiğim paulownia ağaç türleri yetiştirme ile ilgili sizinle çok şey paylaşabilirim. doa psy; www.bragfor.com (http://www.bragfor.com) internet sitesini inceledin mi? burada bir ağacın öyküsü isimli fotolar olacak. bu ağacı ve plantasyonlardan fotoları galeri kısmında inceleyebilirsin, kullanabilirsin. sana bu fotoların yüksek piksellilerini de ayrıca gönderebilirim. foruma yeni katıldığım için güncel mi değil mi bilmiyorum dönersen yardımcı olurum.
Orman ve odun ihtiyaçlarının geleceği üzerine 3 senaryo (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22772)
fatma sunay
08-12-2010, 15:45
Sayın Bragfor bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Geçen gün semtimizde bulunan bir paulwonia ağacının budanmış dallarında yerde kalan iki dalı alıp eve geldim ve forumda bu sayfalara bakarak aldığım dallarda ki kapsül ve tomurcuklardan hangisinin tohum olduğunu zorlukla tesbit ettim. Gerçek tohumları az kalsın polen diye çöpe atıp kapsül içinden çıkan çekirdek gibi olanları saklayacaktım. Ayrıca birde salkım gibi olan oluşumlar var. Bilen bir arkadaş biraz daha detaylı tanıtırsa sevinirim. Ağacın cinsini bu resimlerden tesbit etmek mümkün mü? Bu aldığım tohumları çimlendirmem mümkün mü? Bu dallardan çelik yapıp köklendirebilir miyim. Tohumu çimlendirmek için en uygun zaman nedir?
Birde merak ettiğim bir konu, bir kapsülünden bile bu kadar tohum çıkan bir ağaç nasıl olurda bulunduğu bahçede bile çoğalamaz?
sayın sarıcan size öğleden sonra yazacağım. şimdi acil araziye çıkmam gerekiyor.
Bizim burda bir kaç kişi denedi , su yatağına yakın diken oldu gine büyümüyor.Gelişim yavaş hiç öyle anlatılanlar gibi değil.Adana mersin arasında köyüm rakım 0 larda.
Ama her canlı gibi uygun yerde, uygun zamanda ve gerekli bakım yapıldıgı zaman büyür ve gelişir. Pavlonya ilk yıl bakımı ( ilk yaz sezonu) uygun yere dikildi ise
(fidesi), yaz sonuna 4-5 m. boya erişir ve sonraki yıllar bakımı, budama faaliyetinden başka bir şey gerektirmez. Ancak fide olarak dikilen pavlonya, ilk yıl bu gelişimi gösterememişse; ya uygun yere, ya da uygun zamanda dikilmedigi ve veya gerekli bakımının yapılmadıgı sonucu çıkar, maalesef bu fide hiçbir zaman, anladıgınız anlamda bir pavlonya agacı olmayacaktır.. İlk yazın sonunda pavlonya büyütüp büyütemeyeceginiz konusunda bilgi sahibi olmuş olursunuz..
kolay gelsin
Geçen gün semtimizde bulunan bir paulwonia ağacının budanmış dallarında yerde kalan iki dalı alıp eve geldim ve forumda bu sayfalara bakarak aldığım dallarda ki kapsül ve tomurcuklardan hangisinin tohum olduğunu zorlukla tesbit ettim. Gerçek tohumları az kalsın polen diye çöpe atıp kapsül içinden çıkan çekirdek gibi olanları saklayacaktım. Ayrıca birde salkım gibi olan oluşumlar var. Bilen bir arkadaş biraz daha detaylı tanıtırsa sevinirim. Ağacın cinsini bu resimlerden tesbit etmek mümkün mü? Bu aldığım tohumları çimlendirmem mümkün mü? Bu dallardan çelik yapıp köklendirebilir miyim. Tohumu çimlendirmek için en uygun zaman nedir?
Birde merak ettiğim bir konu, bir kapsülünden bile bu kadar tohum çıkan bir ağaç nasıl olurda bulunduğu bahçede bile çoğalamaz?
paulownia türlerini yapraklarından, tohum formundan ve meyve kapsülü formundan ayırmanız mümkün. mesela meyve kapsülü basık küre şeklinde ovale yakınsa tür P. tomentosadır. elips şeklinde ise tür p. elongata dır. tomentosa tohumları sim gibi parlak ve diğerlerine göre daha küçük olur. tomentosa yaprak kenarları onduleli dediğimiz dalgalı(dişli) olur. çiçek renkleri tomentosa da eflatun iken elongata da beyazımsı mor renklidir. fortunei türünde çiçekler beyazdır. bu bahsettiğim safkan türlerdir. melezleme yaygın olduğu için çiçek renklerinden kesin sonuca ulaşılamaz. tohumları çimlendirmeniz mümkün. www.bragfor.com sitemizin ilgili bölümünü ziyaret ediniz. odunlaşmış ve yarı odunlaşmış gövde çelikleriyle üretimi çok zor. kök çelikleri(toprak altı kök uzantıları) ile üretimi yaygındır. yaklaşık parmak kalınlığında parmak uzunluğunda kök çeliklerini toprağa daldırıp üzerini yüzeysel olarak kapatarak ortamı nemli ve sıcak(+15 derece ve üzerinde) tuttuğunuzda filizleri 1-2 hafta içerisinde görebilirsiniz.
tohumla çoğaltım kontrollü şartlar istediğinden doğada- açık alanda çimlenme mucizelere bağlı. ancak kontrollü şartlarda, çimlenen fidelere 1,5-2 ay güneş göstermemeniz gerekiyor. **** sadece ışığın %30 u gösterilebilir.
fotoğraflardaki tohum kapsüllerine baktığımda tür; P. elongata gibi duruyor. en son fotodaki tomurcuk gibi oluşumlar gelecek yılın çiçek kurulları yani tohumları oluşturacak olan meyve kurulları
Sn. Bragfor,
Bilgiler için teşekkürler. Tohum çimlendirmeyi kapalı balkonda perlitte yapabilir miyim?
çimlendirmede torf ile perlit kullanabilirsiniz. malzemelerin steril olduğundan emin olun. özellikle steril torf kullanın. bakın steril torf içerisine Agro 1200 denilen bir mineral var. perlitin daha incesi 1/5 ölçeğinde(agro) torfla(4/5) agroyu karıştırıp ekin. www.bragfor.com sitesini ziyaret edin.
(+15)-(+30) derece sıcaklık aralığında en yüksek çimlenme yüzdesini veriyor.
Samsunlu55
20-12-2010, 22:20
Önceden gördüğüm bir pavlonya vardı alkıma geldi akşam üzeri gittim baktım. Ne nedir anlayamadım. Zaten akşam üzeriydi ilk baştan çiçek tomurcuklarını tohum sansım içini açtım ham sonra kafamı kaldırdım asıl kapsüller ağaçta duruyor, çoğu yere dökülmüş. Birkaç salkım kopardım yaklaşık 60 tane kadar ayıklayıp poşete koydum. Şimdi öğrendim meğersem tohumu içindeki toz gibi olanlar değilmiş keşke birkaç salkım daha koparsaymışım. Çektiğim birkaç fotoğraf aşağıda, ağacın gövde çapı 50 cm kadar çevresindeki aynı zamanda ekilen ağaçlara bakılırsa açık ara farkla çok güzel gelişmiş.(Örneğin; yakınındaki bir Toros Sedirinin boyu aynı seviyelerde fakat gövdesi küçük aynı şekilde bir çınar ağacının da gövde çapı pavlonyanın gövde çapının yarısından daha az.) Birde her kapsülden kaç tohum çıkar bir mi iki mi, henüz yeşil olduğundan kurumaya aldım açmak istemedim. Cinsi nedir:confused:
185070
185071
185072
185073
Iyi gunler.
Paulownia hakkinda bir iki sey de ben soyleyip bir iki resim eklemek istiyorum.
Bahcemde iki tane paulownia agaci var. cicek actiklari zaman seyrine doyum olmuyor. Agacin uzeri ciceklerle bezeniyor. Yapraklari daha sonra cicekler dokuldugu zaman aciliyor. Diger agaclara gore hizli buyudugu dogru. Celikten cok kolay uretilebilir.
Cinliler bu agaci, kiz cocuklari dunyaya geldigi gun ekerlermis, kiz buyuyup evlenme cagina geldigi zaman agaci kesip, evi icin esya yaparlarmis.
3650
3651
3652
Paulownia, acilmamis cicek tomurcuklari ve cicekleri
hendek daldırma metodu da uygulanır sanırım
Samsunlu55
10-03-2011, 10:28
Cinsi nedir:confused:
185070
185071
185072
185073
Önceden de fotoğrafını eklediğim bu pavlonyanın türü nedir:confused: Ticari üreticilerin cevaplarını bekliyorum.
196017
196018
..................................
gulizgul
26-06-2011, 15:36
merhaba .
bu ağacı ilk 2 sene önce eşimin memleti adanada gördüm ve çok beğendim.sonra muğlaya geldiğimde uzunca aradım fidesini ama bulamadım.geçen seneki iznimde üşenmeyip adanadan fidemizi aldık geldik.sonbaharda kızımın doğumgününde kızımın adına ektik.üzerinden kış geçti.yeşermesini beklerken baktımki kurumuş çok üzüldüm..neyse bi zaman sonra baktıkki kökün olduğu yerden sürün vermiş.çok sevindik şuan boyu yaklaşık yarım metre var..yerini sevdi herhalde:))
merhaba .
bu ağacı ilk 2 sene önce eşimin memleti adanada gördüm ve çok beğendim.sonra muğlaya geldiğimde uzunca aradım fidesini ama bulamadım.geçen seneki iznimde üşenmeyip adanadan fidemizi aldık geldik.sonbaharda kızımın doğumgününde kızımın adına ektik.üzerinden kış geçti.yeşermesini beklerken baktımki kurumuş çok üzüldüm..neyse bi zaman sonra baktıkki kökün olduğu yerden sürün vermiş.çok sevindik şuan boyu yaklaşık yarım metre var..yerini sevdi herhalde:))
Bol bol sulamanızı öneririm.
Paulownia Tomentosa ağacından ilk olarak 2000 yılında Bolu'dan deneme amacıyla iki fidan almıştım. Trabzon'da toprağı kumlu ve gevşek araziye dikmiştim, şu sıralar bu iki fidan 3 kişinin sarabildiği gövdelere sahip. Bu ağaç türü hızlı büyür, sanayide kullanılabilir, hiçbir atığı yoktur( mobilya, kayık ve balıkçı motoru yapımında, kalem, kağıt, model yapımlarında yani akla gelen her tür ahşap malzeme yapımında kullanılabilir, yaprakları iyi hayvan yemi, dallarından odun kömürü yapılabilir). Tohumdan ve kök ayırma ile yetiştirilebilir, ağaç kumlu ve gevşek toprağa dikilirse yüzeysel kökleri sayesinde araziye yayılır, yüzeye yakın yerden yeni sürgünler baş gösterir. -25 ile +50 derece arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır, ilk yıl yaz aylarında suya çok ihtiyaç duyar, sonraki yıllar normal bakım gerektirir, gövde üzerindeki yeni sürgünleri(dal olmaya aday göz) koparırsanız ağaç 6 m boya kadar hiç dal oluşturmadan kalem gibi düzgün bir şekilde yükselir, 5 sene sonra kesime alınabilir. 5. Yıl sonunda her bir ağaç 1 metreküp kereste oluşturur(bakım yapıldığı takdirde). Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenir, çiçekleri arılar için mükemmel bir kaynaktır. Bu ağacın tarımını yapacak olan arkadaşlara tavsiye ederim.
gulizgul
06-07-2011, 11:47
Bol bol sulamanızı öneririm.
su dibinden geçiyo 2 güne bir nevzat bey. nasıl sizce.
su dibinden geçiyo 2 güne bir nevzat bey. nasıl sizce.
Güzel çok sevinir.
Paulownia edinmek isteyen arkadaşlar, saksıda 1 adet fidanım var hediye etmek istiyorum.
Sİlivri'ye yakınım ilk isteyen talipliye vericem.
mahir0502
10-09-2011, 21:35
Sayın Nevzat, paulownia teklifinize talibim tabii Ankara'da oturuyor olmamın sizin için bir sakıncası yoksa. Ben de bu sene kendi topladığım binlerce paulownia tohumunu ektim ancak tek bir filiz bile çıkmadı, bu nedenle paulownia fidanına kavuşma özlemim hüsrana dönüştü. Cevabınızı bekliyorum. Sağlıcakla kalın.
sayın mahir0502, benim için hiç mahsuru yok ama nakliyesinde sorun olabilir, ben bu civarlarda bir arkadaş olursa diye düşünüyodum.
Valla nakliyesinde sorun olur yoksa benim için hiç problem yok bir formülünüz varsa bilemiyorum.
İyi günler dilerim.
Yıllar önce büyük reklamı yapılmıştı. Sonraları sadece olumsuz görüşler yazıldı. Hergün karşı komşumdaki ağaçlara bakıp, bunun neresini ne yapıyorlar diye merak ediyorum. Gövdeleri ince, gövde ve dalları eğri, 1-2 metre düz alınacak bir yeri yok. Yaprak, çiçek ve döküntüsü çok bol.
çok doğru.bu ağacı niye överler,anlamam.mersin de Toroslar Belediyesinin önünde 4 adet pavlonya ağacı var.doğru olan yeri yok,eğri büğrü.kerestesi olsa ne olur bundan.bir de o kadar alanı meşgul ediyor ki kavak ağacını mumla ararsınız.serpaco demedi demeyin sonra:)
Ben bunu Adana da gördüm gibi ama nerde gördüm yerini hatırlasam gidip çelik ve tohum alacağım:D
Merhaba arkadaşlar.
Bu ağac hakkında deneyimi olan arkadaşlara bir kaç sorum olacak.
Diyarbakırın Dicle ilçesinde yaşıyorum ve görevim icabı burada memleketimde kalacağım. İlçemin rakımı tam bilmiyorum ama 500-600 m. gibi. Dicle ilçesini bilen arkadaşlar vardır muhakkak Dicle Nehri havzasında olan ve bölgede en çok yağış alan ve ormanı en fazla olan ( meşe ormanı ) yerleşim yeridir. Kışın en düşük sıcaklık -10c en yüksek 42c dir. şimdi geçeyim sorularıma.
1- Memleketimde hangi tür uygundur?
2- Dikdörtgen şekilli 5 dekar bir tarlam var, ortalama kaç fidan ekebilirim?
3- Ekmeden önce tarlada yapılması gereken işlemler nelerdir?
4- Öncesinden bir kaçtane fidan ekip denemem gerekirmi?
5- Tüm tahliller, çevre düzenlemesi ve fidanlarla birlikte yaklaşık kaç liraya mal olur?
6- Son olarak bu ağacın piyasası varmı? yetiştirdiklerimizi paraya çevirme şansımız varmı? yoksa İlkbaharda çiçeklerine bakıp yazında gölgesinde çaymı içeceğiz :))
Cevaplanması ümidiyle, saygılar sunarım..
aksufidan
21-11-2011, 20:54
30-60 boylarında povlanya ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim
ilkerAli
01-12-2011, 23:00
ilk dikilen ağaçların izmir fuarı içinde olduğu söyleniyor, kapalı otopark kenarında inönü kültür merkezine yakın.
Gaziantepte de 10 yaşını geçen ağaçlar var şehir merkezindeki büyük parkın ağaçlandırmasının çoğu pawlonya
Hillbilly
05-12-2011, 17:56
Paulownia tomentosa tohumlarım pet bardakta 20 günün ardından çimlendi. Hadi hayırlısı.
Tomentosayı seçtim soğuğa ve dona daha dayanıklı olduğunu söylediler.
Hillbilly
09-12-2011, 14:18
Sonunda çimlendi...http://a1112.hizliresim.com/s/9/zyuz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
trakya1401
24-02-2012, 10:21
Paulownia edinmek isteyen arkadaşlar, saksıda 1 adet fidanım var hediye etmek istiyorum.
Sİlivri'ye yakınım ilk isteyen talipliye vericem.
eğer ağacınız duruyorsa ben gelip alabilirim.çatalcadayım.
Evet duruyo, özele telefonumu yazarım arasınız.
cokbilir
27-06-2012, 12:22
Herkese merhabalar,
Pavlonya fidanı Gaziantep ve çevresinde nerden alınabilir?
Selamlar.
firari70
07-08-2012, 11:26
merhaba arkadaşlar bu siteye bu gün üye oldum
bende paulownia yetiştiricisiyim
2006 yılında 12 dönüm alana 700 fidan diktim daha sonra 4 yıl kadar ağaçlar ailevi nedenlerle bakımsız kalıdı fakat geçen sene tam randımanlı bakıma döndüm bu yıl gelişim bozukluğu olan çok sayıda fidanı keserek yeniden filiz vermesini sağladım
bu gün itibari ile 3 mt olan fidanlarım var sıfır yaşında onun dışında ilk ekimlerden düzgün yetişmiş ağaçlar var anlıyacağınız benim alan tam bir laboratuvar gibi bilimsel çalışma veya belgelendirme yapmak isteyenlere yardıma açığım özelden mesaj atabilirler
bahçemde 6 yaşından sıfır yaşına kadar her tüp ağaç mevcut yakında fotoları buraya koymayı düşünüyorum ayrıca vakit bulursam face de bir grup kurup birikimleri paylaşmak niyetndeyim
zaman içinde bu ağaçlarla ilgili çok sayıda yetiştirici ile görüşmelerim oldu pek çok konuda belli bir birim oluştu diyebilirim söyleyeceğim ilk şey bu ağaçların tek ilacı var su haftada bir sulama yapmayacaksanız pek bulaşmayın ağaç gelişmediği gibi form bozukluğuna yol açıyor ve daha sonda düzelmiyor
ağaçların ekonomik olarak satıldığı bir duruma raslamadım ama dünyada hummalı bir ağaç seferberliği var ülkemizde orta vadede gelir getirirmi bilen yok
bernacyhn
19-09-2012, 20:01
Merhaba, yeni tasındığım Adapazarı'nda keşif gezisi yaparken pavlonyaya rastladim. O sırada ne olduğunu bilmediğim icin meyvelerinden birini örnek olarak aldım ve eve gelip sitemizde araştırdım. Ögrendiklerim beni çok mutlu etti. Meyvenin icini acip dört parca cekirdeğin etrafindaki pul seklindeki tohumlari bir saksiya serpistirip suladim. Henuz yesil olduğundan tohumlarin gelişmemiş olabileceğini düşünüyorum ama yine de denemek istedim. Meyveler olgunlaştığında yine toplar ve yine denerim. Buradaki ağacin yaprakları ve gövdesi o kadar büyük ki baktıkça bakasım geliyor.
semih 54
07-10-2012, 03:44
Merhaba, yeni tasındığım Adapazarı'nda keşif gezisi yaparken pavlonyaya rastladim. O sırada ne olduğunu bilmediğim icin meyvelerinden birini örnek olarak aldım ve eve gelip sitemizde araştırdım. Ögrendiklerim beni çok mutlu etti. Meyvenin icini acip dört parca cekirdeğin etrafindaki pul seklindeki tohumlari bir saksiya serpistirip suladim. Henuz yesil olduğundan tohumlarin gelişmemiş olabileceğini düşünüyorum ama yine de denemek istedim. Meyveler olgunlaştığında yine toplar ve yine denerim. Buradaki ağacin yaprakları ve gövdesi o kadar büyük ki baktıkça bakasım geliyor.
adapazarında nerede acaba bu ağaç bende tohum almak istiyorum **** fide alıp dikmek istiyorum.bu ağaçtan yetiştirmek istiyorum.
bana yardımcı olurmusun.
semih 54
07-10-2012, 03:47
elinde bu ağaçtan fide olan var mı ya da tohum .yakın yerlere( istanbul sakarya yalova kocaeli) gelip elden alabilirim.
elinde bu ağaçtan fide olan var mı ya da tohum .yakın yerlere( istanbul sakarya yalova kocaeli) gelip elden alabilirim.
2 hafta sonra Sakarya'da olacağım.. Fideyi bilemem ama bol bol tohum veya çelik temin edebilirim.. Ama tohumdan yetiştirmek çok uzun bir süreç.. Ben bir-iki çelik dikip deneme yapayım..
çiftçi5234
07-10-2012, 10:53
Pavlonyanın güneşe ve gölgeye karşı durumu nedir?
Güneşi çok sever..
* Güneşi ve suyu çok sever.Gölgelik yerlere dikilmemeli,başka ağaçlarla gölgelenmemelidir.
İlk mesajda gerekli bilgiler var.. http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/203.htm
çiftçi5234
07-10-2012, 11:00
Benim bahçem yarı gölge olduğu için her konuda sormak zorunda kalıyorum :(
semih 54
08-10-2012, 08:58
2 hafta sonra Sakarya'da olacağım.. Fideyi bilemem ama bol bol tohum veya çelik temin edebilirim.. Ama tohumdan yetiştirmek çok uzun bir süreç.. Ben bir-iki çelik dikip deneme yapayım..
sakaryada nerede bulabilirim.müsait olduğumda gidip bende almak isyerim.özel bahçedemi yoksa park gibi bir yerdemi **** fide satılan bir yerdemi .gidince adresi bana öğrenirmisin .ağacıda tanımıyorum . hiç görmedim.en hızlı büyüyen ağaç yazdım internete bu ağacın ismi çıktı.yaprakları da geniş güzel bir ağaç. kendi bahçem yok ama evin arka tarafı yürüyüş yolu ve mesire alanı ve park geniş bir alan. belediye 1 2 zeytin ağacı var diye heryere zeytin ekti evin arkasına .onlarında bazıları kurudu. zeytinde bodur zaten çok büyümüyor.herkezde zeytin toplamaya geliyor oraya ağaçların dallarını kırıp toplamaya uğraşıyor.kurumuş dallarını kırmıyorlar zeytin verdiği dalları kırıyorlar .kurumuş dallar kalıyor ağaçın tepesinde .verdiği zeytinde pek yok .çoğu kurtlanıyor zaten ilaçlanmadığı için.normalde kasımda toplanması lazım ama şimdi gel ağaçta sağlam bir zeytin yok.. sapanca kestanesi diktim 3 tane kurudular.ceviz diktim kurudu.kiraz öyle.topraktanmı rüzgardanmı bilmiyorum. sulamayı zaten belediye yapıyor.bende çabuk büyüyen bir ağaç dikip yazın gölgesinden faydalanmak istiyorum fazla su mu verdik bilmiyorum ya kavak dikecem **** bu ağaçtan
Sn. Semih54 ne diyorsunuz kafam karıştı.. Pavlonyadan, zeytine, cevize ordan kavağa atlamışsınız :D
Neyse :rolleyes: ben İzmir'liyim.. Sakarya'da bu bitki nerededir, ya da satılır mı bilemem.. Senede birkaç kere Akyazı'ya geliyorum o kadar.. Ben sadece sizin gerçekten ihtiyacınız olduğunu düşündüğüm için tohum temin edebileceğimi söylemiştim..
Zaten dün baktım; henüz kapsüller kurumamış.. Bence siz kavak ya da salkım söğüt dikin..
İyi günler..
semih 54
08-10-2012, 12:10
anlatmak istediğim geçen sene diktiğim ağaçların (ceviz kestane ve kiraz ağaçları) hepsi kurudu. bu yüzden meyve değilde daha çabuk yetişen ağaçlar dikmek istiyorum.bu ağaçta çabuk büyüyormuş , bulabilirsem pavlonya dikecem. çok uzun yazmışım kusura bakma .konudan konuya atlamışım.
erdenaycincin
11-10-2012, 21:15
selamlar,ben beş on adet pavlonya fidanı almak istiyorum eğer satan varsa bilgileri bana mesajla yollayabilirmi*
naturefan
12-10-2012, 13:38
Bir tohum satış sitesinde bu resmin altında Paulownia tomentosa yazılı; ancak bu ağacın bir paulownia olduğunu sanmıyorum. Gerek ağacın formu, gerekse çiçek dizilimi ve renk olarak Jacarandaya benziyor. Sattışı artırmak için yapılmış bir hile olabilir mi? Yoksa bu güzellik gerçekten bir paulownia mı? Konunun uzmanları cevaplarsa memnun olurum. Eğer bu ağaç paulowniya deyilse o sitedeki(eBay) resmin, insanları kandırmaması için kaldırtılması gerek.
338334
http://www.plants.com.pk/paulownia-tomentosa.html
Hillbilly
15-10-2012, 18:23
09.12.2011 tarihindeki mesajımda sonunda çimlendi demişim. Bu dünyanın en hızlı büyüyen ağacı değil miydi birader ama aradan nerdeyse bir yıl geçti ve hala 1 cm boyundalar yaklaşık 10 aydır 1mm dahi büyümediler işin ilginci ölmüyorlar da. Yani kısaca başardığım şey dünyanın en hızlı büyüyen ağacını, evrenin en yavaş büyüyen ağacı haline dönüştürmek. Bir başka açıklaması şu olabilir : O kadar hızlı büyüyorlar ki (ışık hızına yakın bir hızda) zaman onlar için neredeyse durmuş gibi yavaş akarken ben aksine hızla yaşlanıyorum. :)
yasinmetin
04-11-2012, 13:43
Bir tohum satış sitesinde bu resmin altında Paulownia tomentosa yazılı; ancak bu ağacın bir paulownia olduğunu sanmıyorum. Gerek ağacın formu, gerekse çiçek dizilimi ve renk olarak Jacarandaya benziyor. Sattışı artırmak için yapılmış bir hile olabilir mi? Yoksa bu güzellik gerçekten bir paulownia mı? Konunun uzmanları cevaplarsa memnun olurum. Eğer bu ağaç paulowniya deyilse o sitedeki(eBay) resmin, insanları kandırmaması için kaldırtılması gerek.
338334
Paulownia Tomentosa (http://www.plants.com.pk/paulownia-tomentosa.html)
sanırım haklısnız bu jacaranda
naturefan
03-12-2012, 11:17
Koyu mavi veya kırmızı(linkte) renklisi olan varsa, yetiştirebilirim.
paulownia_in_sg1.jpg (image) (http://1.bp.blogspot.com/_VHRBji72rWg/ShpWKjFOQ_I/AAAAAAAAA50/QAjt8h5GE7c/s1600-h/paulownia_in_sg1.jpg)
http://ngohguitars.blogspot.com/2009/05/paulownia-tree-paulownia-tomentosa.html
Nazlı N92
04-12-2012, 14:08
paulownia fidanının en uygun dikim zamanı ne zamandır ve kaç yaşında olursa iyi gölgel sağlar
bernacyhn
27-12-2012, 11:09
elinde bu ağaçtan fide olan var mı ya da tohum .yakın yerlere( istanbul sakarya yalova kocaeli) gelip elden alabilirim.
Merhaba semih54, kusura bakmayın ancak görebildim yazınızı. Ben ilk yazımı yazdığımda meyveler tam olgunlaşmamıştı. O yüzden aldığım tohumlar çimlenmedi. Biraz daha vakit geçsin olgunlarından toplarım diye bir daha ziyaret etmedim ağacı. Ancak geçen hafta yolum düştü tohumlarından alayım dedim. Kocaman ağacın dibinden kesilmiş olduğunu görünce gözlerim doldu, çok üzüldüm. Neyse ki dalları hala yerdeydi ve ben de aldığı kadar çantama doldurup eve geldim. İsterseniz Ocak ayında bir kısmını size gönderebilirim. Duruyorlarsa yine dallardan da toplarım.
unforgiven35
30-12-2012, 01:39
bende paulownia tohumu siparişi verdim. bu kadar çabuk büyüyen bir ağacı bonsai denemelerimizde kullanabiliriz diye düşündüm. sizce?
Malatya 'da belediye bu ağaçları kaldırıma dikmiş.Ve 2 yılda tüm kaldırımlar patlamış.
:)
Bu başlıktaki tüm mesajları okuyamadım, özür dilerim. Paulownia ağacının genetik yapısına bir müdahale var mıdır? Yani GDO'lu mudur?
Selamlar.
Hillbilly
09-01-2013, 23:37
Bu ağaç çiçeklendiği zaman muhteşem görünür. Çiçekleri tohum keselerine dönüşür ve ağacın görüntüsünün çiçekli dönem hariç pek güzel olduğu söylenemez. İlk yıllarda yaprakları devasa olup sonraki yıllar küçülmeye başlar. Tohumları çok hızlı ve yüksek oranda çimlenir dolayısıyla aynı zamanda (invasive) istilacı bir bitkidir. Tomentosa adlı kültürü soğuğa kısmen daha dayanıklıdır. Yaprak ve tohum döktüğünde etrafında dağınık ve kirli bir görüntü bırakır. Tabi herkesin bildiği üzre diğer ağaçlara göre daha hızlı büyüdüğü söylenir ancak bunun için uygun iklim koşulları ve toprak yapısının da sağlanması gerekir. İstilacı olduğunun altını bir defa daha çizelim.
ekizilaslan
11-01-2013, 19:31
arkadaşlar tohumudan göderebilecek olan var mı.
Malatya 'da belediye bu ağaçları kaldırıma dikmiş.Ve 2 yılda tüm kaldırımlar patlamış.
:)
Adana'da kaldırıma dut dikmişlerdi. Birkaç senede kaldırımı kaldırmaya başladı. İyi tamam dikiyor diksinler de ne kökün gidebileceği yer bırakıyorlar ne de gövdenin genişleyebileyeceği alan. Aynı durum palmiye ağaçlarında da var. E onlar yer vermezse bitki kendine yer açar elbet.
invariant
12-02-2013, 17:01
Yaptığım site içi araştırmalarda Ankara iklimine uygun olduğu kanısına vardım.
Ankara'da fidan olarak nerden alabilirim ?
Saygılar.
2 ay önce çelikten köklendirdiğim Paulownialarım birer birer yapraklarını döküyor ve 5 gün içinde atmış olduğu filizler tamamen kuruyor.sebebini bilen varmı arkadaşlar?acaba viyollermi küçük gelmeye başladı?**** tekrardan yeşerirmi?viyoller 8 x 8cm:(
bukalemune
21-03-2013, 22:36
hızlı büyüdüğü için ve görsel olarak beğendiğim için bahçeye düşünüyorum bakalım.
fazla uzarsa her yıl budarım
Merhaba arkadaşlar,
Ektiğim paulownia tohumları 2 haftada filizlendi ama sonra büyümediler. Son 2 haftadır ilk filizlendikleri gibi duruyorlar ve birbirlerine çok yakınlar ama şaşırtma yapabilecek boya gelmediklerinden bekliyorum. Büyümeleri için ne yapmam gerek acaba bilen varsa yardımlarınızı bekliyorum.
Hepinize şimdiden teşekkürler
üç yıllık pavlonya tomentasa agacim var. 1500 rakımda yaşıyorum her yıl yaşadığımız sorun en uç kısmı hava koşulları nedeniyle don vuruyor ve kuruyor. Büyümesine gelince çok hızlı değil sanırım oda yine hava şartlarına bağlı bir durum diger agaçlara göre hızlı büyüyor eger bu yıl geçen yılki gibi büyürse 3 metreyi bulucak. benim şuanki merakım nasıl çiçek açacağı yeni yapraklanıyor buda demek oluyorki bu yıl çiçek açmayacak, bir dahaki yılamı kalıyor benim merakım?
saygılarımla
profender
01-06-2013, 09:30
Merhabalar
Arkadaşımın bahçesinden aldığım, geçirdiği travma sonrası ölmeye karar veren sonra zorla ikna edilerek kışı merdiven boşluğunun güzel ışık alan camekanının önünde geçiren Paulownia fidanımı apartmanın önündeki belediyeye ait çim alana diktim.
fidanın kışın dökülen yapraklarından sonra ilk filizi yandan çıktı yaprakların sayısı arttı ve bir tuhaf oldu.
geçenlerde gün boyunca esen sert rüzgar sonrası gövdeye yakın yerden kırılmış ama ölmemiş, kırılan yer çatlak gibi kırık ve elle kurcalayınca orası eklem yeri gibi oynuyor. o parça ölmediğinden uç kısmından yaprak çıkarmaya devam ediyor.
şimdi bu; yandan çıkan ve küçük fidanın tek yapraklı kısmı olan dalını ne yapayım? bırakayım başının çaresine mi baksın yoksa gövde yeşil nasıl olsa deyip o parçayı oradan kesip uçlardan filiz vermesini mi bekleyeyim? ilginiz için şimdiden teşekkürler
sayın profender,
bizim tecrübemiz eğer şuana kadar bu görünen dalın üstünden göz gelmediyse gelmez. ancak alttan belki gelebilir oda gelmiyorsa bu dalı bence hiç dokunmayınız. sadece bu dalı rahatlatmak istiyorsanız alt yaprakları daldan temizleyiniz rüzgarın etkisini azaltabilirsiniz. eğer kereste yapmayı düşünmüyor sadece görsel ağac olsun istiyorsanız bırakın dal kalsın.
seneye gözler çogalır ona göre bakarsınız ağacınıza şekil verebilirsiniz. Aynı türden bizdede var sanırım cinsi pavlonia tomentasa ben 1500 rakımda dikeceğimi söylediğimde fidancı bu türü göndermişti.
saygılarımla
alperencsm
18-08-2013, 10:08
Merhabalar.
Geçtiğimiz yıllarda pavlonya hakkında yazılar okuyup niyetlenmiştim.
Şimdi tekrar buradaki 8 sayfayı okudum.
Aklımda yer edinenler şunlar.
1. Gelişigüzel kendi halinde bırakılırsa kerestelik düzgün bir ağaç olamıyor.
2. Net olarak kereste satışı yapmış kimse yok gibi.
Ayrıca şu istilacı oluşu ile ilgili yazılar beni ürküttü. Yani şimdi biz bu ağacı 5 - 10 sene sonra ekili yerden sökmek istesek bunu başaramayacak mıyız?
464101
Kapsülünden çıkarılmış paulownia ağacı tohumları. Her tohum 1mm den küçük ve en ufak meltemde uçuşacak kadar hafifler.
tohumdan üretilmiş paulownia fideleri. Çimlenmesi 12 gün, sürdü. bu fotoğraf tohum ekimi yapıldıktan yaklaşık 25gün sonra çekildi. Tohumları torfun yüzeyine koyup belli belirsiz kapattım ve üzerine streç film geçirip oda sıcaklığında beklettim. Bugünden sonra kapalı balkona alacağım.
ilk baştaki büyümesi oldukça yavaş.
478585
In God We Trust
28-03-2014, 10:47
Benim 1 tane tohumdan büyüttüğüm pavlonyam var ilk tohumu ektiğimde sanırsam mayıs falandı eylülde saksı içinde 160 oldu boyu sonra bahçeye geçirdim ve 4 cm falan dipten kestim uyanmış ve 4 yaprak açıyor ancak söyleyeyim eğer 6-7 günden fazla sulamamazlık yaparsanız ölüyor inanılmaz bir su ihtiyacı var bu ağacın
In God We Trust
13-05-2014, 12:44
Ağacım uyanalı yaklaşık 1.5 ay olmuş şuan boyu 1.5 metreyi geçiyor inanılmaz hızlı büyüyor gerçi buna sürekli yağmur yağması ve ardından gelen güneşin etkisi de büyük
Ankara'da görmüştüm. Daha sonra Antalya'ya giderken gördüklerim. Çiçekleri biraz geçmiş gibi.
492437
492439
GothiCat
09-10-2014, 14:59
Epeydir siteden ve topraktan uzak kalmıştım.Şimdi bu ağaçtan dikmek istiyorum.Yalnız ekim ortasına kadar dikilebilir denilmiş.Acele etmek gerek.Diken arkadaşların tavsiyeleri nelerdir? Doğrudan bahçeye diksem olur mu? Yol kenarına dikmek istiyorum bu ağacı.Güneş sorunu yok.Zaten Kavak yetişen yerlerde iyi yetişir denilmiş,e İzmir'in kavakları boldur.İklimsel ve yer kaynaklı sorun olmaz gibi geliyor.Fakat fideden dikmek şart mı? Beceremem diye korkuyorum.Tohumdan direkt belirlediğim yere diksem ne olur sizce?
In God We Trust
18-10-2014, 09:47
Tohumları saksıya torfa ekin zaten çok hızlı büyüdüğü için 3-4 ay sonra belirlediğiniz yerlere dikecek kıvama gelir
ben paulawnia ağacı almayı düşünüyorum 1200 rakımda yetişirmi bakımı nasıl kaç yaşına gelince bahçeye ekmeliyim yanıtlarsanız çok memnun olurum.Ayrıca bu ağacı internetten güvenilir nereden alabilirim
Merhaba Ağaçlar.net
Yazılanları baştan sona okudum. Emeği geçenlere teşekkür ediyor, memlekete bol pavlonyalı toprak diliyorum. (Yani kendi memleketime, baksanıza ağacın sıkışınca satma garantili üretim teşvik projeleri bile mevcut.)
GothiCat
30-01-2015, 12:40
Bahçedeki toprak sıkıntısını çözene kadar ekim ayını kaçırdım :D Fakat dediğiniz şekilde mutlaka dikeceğim bu ağaçtan.Denemekten ne çıkar? :rolleyes: Çok teşekkürler...
Tohumları saksıya torfa ekin zaten çok hızlı büyüdüğü için 3-4 ay sonra belirlediğiniz yerlere dikecek kıvama gelir
Arkadaşlar bu ağacı dikip etrafı yeşillendirmek istiyorum. Ama buralarda hiç bulamadım. Deniz seviyesinde bir yerde yaşadığım için iyi gelişir diye düşünüyorum. Yardımcı olabilirmisiniz ? Şimdiden teşekkürler.
seyfullah4412
12-02-2015, 08:46
iyi günler aynur hanım benim malatyada 4dönüm bir talam var. ve bunun 1cephesi 150 mt. uzunlığunda bu cepheye çin kavağı ekmeyi düşünüyorum. tohum konusunda yardımcı olurmusunuz.
In God We Trust
13-02-2015, 13:08
Arı kovanınız varsa etrafına 5-10 tane dikin çiçeği güzel ve bol nektarlı arılar ve kuşlardan başka birşeyin işine yaramaz bu ağaç. Kerestesi falan yok :)
Sarper42
23-02-2015, 11:10
tohumdan nasıl yetiştiriliyor bilgisi olan var mı
SANCAKTAR
13-03-2015, 20:10
tohumları nereden temin etmemi önerirsiniz?
Yıllardır takip ettiğim bir forum Ağaçlar.Net, ancak üye olmamıştım. 30 dönümlük boş bir arazim var ve 2 yıldır ne yapacağımı düşünüyorum .) Yıllar içinde forumda paylaşılanları okudukça ne kadar geç kalmışım diyorum bu güzel topluluğa katılmakta. Ama ne acıdır ki insan oğlu her şey çabuk olsun istiyor. Birbirinden değerli tonlarca ağaç, çiçek konuları varken benim bu çok hızlı büyüyen ağaca merakım ve ilk mesajımı da buraya yazmam ne acı kendi açımdan. Aynur_Eker; hanımın ve bragfor; paylaşımları için teşekkürler oldukça aydınlatıcı.Geçen sene yolda yaprakları yüzünden dikkatimi çekmişti ve tohumlarını aldım avtonoz; gibi bende bardağa ektim ve üzerini kapattım. bakalım ne olacak. Son olarak david72 size katılıyorum, umarım Türkçe'm çok kötü değildir. Tekrar paylaşmak dileği ile...
Sayın HCem,
Pavloniya agaci görünüş olarak çok güzel, büyümesi de hızlı, ama bizim gibi yüksek rakımda ve soguk olan bir yerde yaşıyorsanız büyümesi biraz zor oluyor. Biz yüksek rakım ve soguga dayanıklı çeşidini istedik satın aldıgım yerden bana pavloniya tomentosa önerdiler. Daha hızlı büyüyor diger agaçlara oranla ama soguk vurduğu için her sene tepesi kuruyor. bardağa ektiginiz tohumlar filizlenir. ilk çıktıklarında çok narin oluyor sanki ot gibi sakın ot diye koparmayın biraz bekleyin büyüdüklerinde aktarırsınız.
bağlı bulunduğumuz kasaba 1186 rakımda agaçlar ilk senesinden 3, 4 metre kadar büyüyor iyi sulandımı ve ilk sene içi boş kamış gibi oluyor. rüzgar çok çabuk kırabiliyor büyük yapraklarından dolayı...bizim beş yıllık bir ağacımız var henüz boyu 3 metre bile değil hatta üç tane daha var onlar yarım metre bile değil boyları yani sizin anlıyacagınız Isparta bize yakın sayılır Burdur un yaylasında ancak bu kadar oldu... Umarım sizin ağaçlarınız daha güzel büyür...
saygılarımla,
durdu
hafızogulları
14-04-2015, 18:16
nasıl cogaltabılırız yapraktan mı fılızden mı surgun unden mı yoksa kokun den mı daha kolay cogaltılır.sızce hangısı,nasıl cogaltılır
ecomatik
13-05-2015, 16:29
Forumda biraz gezdim başka yerlerde yazıları okudum ama net bilgiye tam ulaşamadım.Arkadaşlar şimdi bu işi yapıpta ticarete dökmüş kişiler var mı?
Yerim çanakkalede..Rüzgarlı bir şehir ama toprağıda verimli tarlam var.Ben bu ağaçtan dikip kerestesini satmak istiyorum.İşin özü bu.Hatta başarabilirsem arıcılıkta yapmak istiyorum..Gerçektende bu ağaçtan kazanc elde edebilir miyim??
In God We Trust
22-06-2015, 13:35
Ben bu ağacın tohumunu yaklaşık 3 sene önce çimlendirdim yüzlerce fidem oldu 2-3 tanesini ayırdım onların içinden de en büyüğünün toprağının ilk 30-40cmlik kısmı alınmış ev ile orman sınırına diktim 1 sene içerisinde 2 metre gibi bir boy yaptı daha 1 yaşındayken ardından dibinden kestim gövde ve kök yapması için o sene de 2 metreye yaklaştı ardından bu kış birisi ağacı çalmış ilginçtir çalıp ne yapacaksa? neyse ben de çok üzüldüm tabi ardından nisan ayında aynı yere keçiboynuzu dikmeye giderken bir de ne göreyim 3-4 tane kalın filiz topraktan çıkmış meğer bu pavlonyanın kökü o beton gibi topraksız alanda 5-6 metre ötelere kadar gidebilmiş işin ilginci su vermeyince hemen boynunu büken bir ağac baharda da çok yağmur yağmamasına rağmen bayağı filiz vermiş demek istediğim şu sakın verimli arazilerinize, ileride başka alanda değerlendirebileceğiniz yerlere bu ağacı dikmeyin kurtulamayabilirsiniz betonda bile kökyapıp yaşayabilen ağaç büyük ihtimalle ciddi bir işgalcidir.
merhabalar
bizim adıyamanda seramız var. Ama seramız çok fazla rüzgar alıyor. rüzgar alan kısıma bu ağaçtan dikersek yararı olurmu? tohumlarını gönderebilecek biri olursa sevinirim.
teşekkürler.
Bu gün Gaziantep in merkezinde bulunan o güzel parktan geçerken (galiba mor renkte) çok güzel kokulu çiçekleri olan, geniş yapraklı ağaçların adını merak ettim ve Pavlonya (Paulownia fortunei) olduğunu öğrendim çok büyük ağaçlar.
Gardenias
12-04-2016, 02:44
nasıl cogaltabılırız yapraktan mı fılızden mı surgun unden mı yoksa kokun den mı daha kolay cogaltılır.sızce hangısı,nasıl cogaltılır
En kolay kök çeliklerinden çoğaltılıyor..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.