View Full Version : Kısmet ağacı, Ağaç yasemini (Clerodendron trichotomum)
Selam arkadaşlar.
İstanbul'da bir tesadüf üzeri çok ilginç çiçekleri olan bir ağaç buldum. :eek:
ancak günlerdir bu bitkinin ismini bulamadım. :( yardımcı olabilecek varsa çok mutlu olacağım. ;)
şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
05-10-2006, 22:07
Evet, buldum,
Clerodendron sp.( sinonimi: Clerodendrum sp), bu pembe mavi görünenler ise çiçeği değil, meyvesi.
http://www.aeldrun.com/images/clerodendron-trichotomum-fr.jpg
Mine Pakkaner
05-10-2006, 22:21
Hayır bu çalı formunda değil aynısı bizim burdad bir apartman bahçesindede var hatta iki ağaç. Sitede sormak için bende resmini çekmiştim fakat kızım yanlışlıkla silmiş. Yarın kısmetse tekrar çeker koyarım.
Clerodendrumlar çalı veya en fazla ağaççık olarak tanımlanabilir. Ağaç değillerdir.
Eğer tam bir boy resmi çekersen iyi olur bahcıvan. :)
Mine Pakkaner
05-10-2006, 22:44
Ait olduğu familya ise Verbenaceae imiş.
arkadaşlar bir çalı türü olmadığının biliyorum, ağaç yayılma şekli olarak ta incir ağacına benziyor, yaprakları ise aynı ful yaprağı gibi. ama ebat olarak 7-8 metra yüksekliğinde... bildiğiniz ağaç işte canım.
Dün öğlen Kore Şehitleri Caddesine gittim. Ağacı "genel olarak" ve "çiçek-meyve-yaprak olarak" 2 kere cep telefonuyla fotografladım. (O yüzden foto kalitesi düşük)
http://img213.imageshack.us/img213/1893/abc1mq0.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=abc1mq0.jpg)
http://img225.imageshack.us/img225/9286/abc2ns3.th.jpg (http://img225.imageshack.us/my.php?image=abc2ns3.jpg)
Mine Pakkaner
06-10-2006, 12:20
arkadaşlar bir çalı türü olmadığının biliyorum, ağaç yayılma şekli olarak ta incir ağacına benziyor, yaprakları ise aynı ful yaprağı gibi. ama ebat olarak 7-8 metra yüksekliğinde... bildiğiniz ağaç işte canım.
Didem Hanım,
Bildiğimiz ağaç değil.Burada madem mümkün olduğunca bilimsel platformda yanıt arıyoruz öyleyse cevapları da bu şekilde bulmamız gerek. Clerodendrum trichotomum botanikte yaprak döken bir ağaççık- çalı şeklinde tanımlanmıştır. Ağaççıklar 7-8 m boy yapar, ancak tepe taçları yayvan dağınık gelişme gösterir. Bir veya birden çok gövdesi olabilir. Kısaca bunun bir çalı türü olmadığı konusundaki bilginiz veya gözleminiz eksik.
Dün öğlen Kore Şehitleri Caddesine gittim. Ağacı "genel olarak" ve "çiçek-meyve-yaprak olarak" 2 kere cep telefonuyla fotografladım. (O yüzden foto kalitesi düşük)
Cello, gönderdiğiniz fotoğraflar ışığında bu bir Clerodendron trichotomum. Fotoğraflar bilgi sahibi olmaya yetecek kalitede, teşekkür ederiz.
Plumbago
06-10-2006, 18:12
Clerodendrum trichotomum (Kolyoz)
5 m.'ye kadar boylanabilen, 5 m.'ye kadar taç çapı yapabilen, dağınık taçlı seyrek dokulu ağaççık veya çalı formlu bitkilerdir.
Yapraklar yumurta biçiminde-eliptik sivri uçludur. 10-20 cm. genişliğinde, tam kenarlı veya dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, her iki yüzüde yumuşak tüylüdür.
Çiçekler kokulu, beyaz renkte, 3 cm. çapındadır. Genişliği 20 cm.'ye ulaşan uzun saplı şemsiye gibi kurullar halinde bulunur.
Meyveler önceleri mavi sonra siyah renktedir. Bunlar bir tabak gibi yayılmış olan kırmızı renkli, etli çanağın üzerine oturmuştur.
Tohum ve çelik yoluyla üretilir. Akdeniz Bölgesi'nin tropik ve subtropik iklimlerinde dış mekan bitkisi olarak etişmekle beraber diğer bölgelerde iç mekan bitkisi olarak kullanılır.
Park ve bahçe düzenlemelerinde kokulu çiçekleri ve meyveleri nedeniyle tercih edilir. Ayrica geç çiçek açmasi da tercih nedenlerinden biridir. Tek tek veya küçük gruplar halinde kullanıma uygundur.
ceratonia
06-10-2006, 23:56
C.trichotomum(Kısmet Ağacı)'nın yaprakları ovulduğu zaman ortaya kötü bir koku çıkar.
Donlara karşı direnç gösterir.(-15 c)Soğuk esen rüzgarlardan korumalıdır.
Üretimi çelik dışında tohum ekimiyle,kök çelikleriyle yapılır. Işık ağacıdır.
Ayrıca Çin ve Japonyanın tropik bölgelerinde yetişir. Ülkemizde İstanbul Çevresi ,Akdeniz Bölgesi ve Güney Anadolu'da yetiştirilir.Diğer bir şekliyle Talih Ağacı diyede bilinir.
(Kaynak:Gülpınar Y.H.,Bitkilerimiz)
fetih1453
20-11-2007, 22:44
benim buldugum resim bunlar sadece bu familyaya ait 5 tane bitki bula bildim
Ferda Ülkümen
06-12-2007, 19:41
Bende bu türü var;(Clerodendrum bungei)
celalsungur
06-12-2007, 20:19
4. Levent'te Ağaç A.Ş. serasından sn.Ferda Ülkümen sayesinde aldım.
Nefis bir çiçek.
Sebahattin Sargın
26-04-2008, 13:21
Bu çiçeğin çeliğini bir akrabadan almıştım, suda köklendirip toprağa aktardım. Uzun süre bekledikten sonra ilk filizlerini verdi, inşallah çiçeğinide görürüm.
Sebahattin Sargın
25-05-2008, 13:00
Çelikten yetiştirdiğim ve üzerinde iki minicik tomurcuğu bulunan Kısmet ağacım;
38555
Bu ağacı, Kariye Müzesi'nin karşısında bulunan çay bahçesinde gördüm. Adını sordum, garson Kısmet Ağacı olduğunu söyledi. Yasemine benzer çiçekleri ve kokusu olan çok güzel bir ağaç.
CLERODENDRUM TRİCHOTUMUN (KISMET AĞACI)
Fiziksel Özellikler
6m boy 3m tepe tacı yapan kışın yaprağını döken yarı herdem yeşil, karşılıklı, basit, oval-eliptik, orta durumlu koyu renk yapraklara sahip bir çalıdır.Çiçekler uzun bir boru şeklindedir.Ağustos-Kasım ayları arasında çiçeklenir. Çiçekler erdişi (dişi ve erkek organlar aynı çiçekte bulunur) özelliktedir ve tozlaşma böcekler yoluyla olur. Kumlu, balçıklı ve killi topraklarda yetişebilir. Asidik ve alkalin topraklarda iyi bir gelişim gösterir. Gölgeye dayanıklı değildir. Nemli toprakları sever.
Yetişme Ortamları (Habitatı)
Ormanlık alanlar, güneşli bakılar, orta derecede gölgeli yerler.
Kullanılan Bitki Kısımları
Yaprakları
Tıbbi Kullanım Alanları
Analjezik, romatizmal, hipertansiyon, parazit öldürücü, yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak kullanılır.
Yapraklar harici olarak dermotit (deri hastalıkları) ve dahili olarak hipertansiyon, romatizmal ağrılarda , eklem ağrılarında, uyuşukluk ve felç gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Klinik deneyler sonucunda 171 kişi üzerinde tansiyonu %81 oranında düşürdüğü tedavinin durdurulduğunda hastalığın tekrarladığı tespit edilmiştir. Bu bitki Bidens bipinnata bitkisi ile birlikte kullanılır. Siegespeckia pubescens bitkisi ile kullanıldığında iltihap giderici olarak kullanılır. Kökleri ve yaprakları hipertansiyon ve romatizmanın tedavisinde kök ve yaprakları kaynatılarak kullanılır.
Yetiştirilmesi
Kısmet ağacı bol ışıklı, iyi drenaja sahip, humusça zengin, balçıklı topraklarda iyi gelişir. Gelişme döneminde toprağın kurumasına müsade edilmemelidir. Soğuk kuru, rüzgarlara karşı korunaklı yerlere dikilmelidir.
Kısmet ağacı -150C sert soğuklara kadar dayanabilir. Clerodendrum trichotumum fargasii alt türü -200C soğuklara kadar dayanabilir. Bitki sürgünleri yolu ile yetiştirilebilir. Yaprakları ezildiğinde keskin kötü bir koku yayar. Çimlendirme ortamı 200C olduğunda 20-60 günde çimlenir. Kök çelikleri 6-8 cm uzunluğunda alınarak saksılara dikilir ve sera ortamına konulur. Sert sürgünleri yolu ile de yetiştirilir.
http://www.bragfor.com/kismet_agaci.asp
Konu açılmışken ,
ayni aileden bir bitkinin-Clerodendrum ugandense(Blue Butterfly Flower ) 'nin resmini ekliyorum.Bu bitkinin 5 tohumunu satin aldim.
Eger buyutebilir , tohum alabilirsem burdan paylasirim .
Simdilik arastiriyorum , hangi ayda ne sartlarda , hangi topraga ekeyim?
Dilerim kendi çektiklerimi de eklerim zamanla!
Bu ağaç, benin Silivri'deki bahçemde var.
Ben ekmedim, sanıyorum rüzgâr ekti. Kuyunun başında baktım bir fide kendi kendine büyüyor, bıraktım. Çok da çabuk büyüdü.
Daha sonra, çiçeklenme döneminde, bahçemde çok güzel bir koku oluştu. Anladım ki bu ağacın çiçeklerinden geliyor, çok yoğun ve hoş bir koku.
Daha sonra kırmızı kırmızı meyveleri baş gösterdi bir tane koparayım dedim, aman Allahım o güzel koku gitmiş, yenine yoğun bir bemix kokusu gelmişti, midem bulandı.
Zamanla yapraklarınındaki kokunun da aynı olduğunu anlayınca, yanına ancak çiçeklenme zamanı uğramaya başladım.
Ağacın sağından solundan birçok minik fidan çıkıyor. İsteyenlere sökebilirim.
Bu mevsimde tohumlar ağacın üzerindeyken, bir sığırcık sürüsü ağaca geliyor ve tohumların tamamını mideye indirip gidiyor. Güler Hanım'ın bahçesinde kendiliğinden biten bu ağaç, bir sığırcığın marifeti olabilir:)) Ben, sığırcıklar ziyaret etmeden ağacın alçak dallarındaki tohumların hepsini topladım; şimdi sağa sola dağıtıyorum. Hala isteyenlere kargolayabilirim.
turchese
07-06-2009, 10:12
merhaba kısmet ağacını nasıl çoğaltabilirim? Ayrıca kokulu olduğu söyleniyor ancak benimki kokusuz. Ve nasıl tohum oluşturuyor.
çiçekleri geçtikten sonra tohum veriyor üretimi gayet kolay
Satın Ahmeter,
kokulu ağaç yasemininiz kaç yaşında? Üretimi gayet kolay demişsiniz, bakım açısından mı? Gelişim hızı açısından mı acaba?
Bu sitede her gün ayrı bir çiçeğe hayran oluyorum.
Ağaç yasemini 1930 senelerinde Türkiyeye getirilmiş ve taksim Atatürk heykeli etrafına dikilmiş ançak çok büyük bir gelişme gösterdiğinden heykeli kapattığından oradan sökülüp Buyukdere fidanlığina getirilip orada üretimi sağlanmıştır Yerine oya ağaçı dikilmiştir.
Ağaçı Türkiyeye getiren Ankara Atatürk orman çiftliğini kuran rahmetli bahçe mimarı Sayın Mevlüt baysal
Eniştem olan Sayın baysal o tarihlerde bir adet ağacı bize hediye etti. İşte o ağaçın torunları hala bahçemde.
Muhakkak toprağa dikilmesi lazım saksıda olmaz soğuğa ve mantar hastalıklarına dayanıklı.
İnternette çeşıtlı firmalar satıyorlar tahmin ediyorum hem tohumunu hem fidanı
İyi günler
Hayranlıkla izledim. Maşallah.
günebakan
11-10-2009, 11:30
Sayın ahmeter bu ağaç yaseminimi yoksa sn. Yukkanın tohumlarını dağıttığı kısmet ağacımı ona benziyor ama emin değilim:)
Ağaç yasemini tohum hali
sn.ahmeter,ağac yasemini tohumlarının toprakla buluşması ne zaman olmalı:confused:tohumların ekim olgunluguna geldigini nasıl anlarım:confused:teşekkür ederim;)
Kokulu ağaç yasemini
Tohum dağıtımını üstüne alaçak olan varsa liste açabilir bende toptan gönderebilirim Bu günlerde çok yoğunum
Orhan Özbilgiç
12-12-2009, 14:14
117604
Apartmanımızın bahçesindeki, iki Kısmet ağacı' ndan biri, iki odamızın pencere önünü süslüyor. Ağustos ayı boyunca, yasemin kokulu çiçekleri, bu günlerde de tohumları, enfes bir görüntü sergiliyor.
Bahsettiğiniz ağaçtan benim Silivri'deki bahçemde de var. Ama hiç bu şekilde kıpkırmızı görmedim. Siyah-kırmızı tohumları oluyor. Çiçekli hali çok güzel, kokusu da güzel, ama tohuma geçtiğinde ve yaprakları çok kötü kokuyor aynen bemiks gibi.
Bu yüzden ben ona bemiks ağacı diyorum. Adı Kısmet de olsa.
Orhan Özbilgiç
12-12-2009, 15:38
Bahsettiğiniz ağaçtan benim Silivri'deki bahçemde de var. Ama hiç bu şekilde kıpkırmızı görmedim. Siyah-kırmızı tohumları oluyor. Çiçekli hali çok güzel, kokusu da güzel, ama tohuma geçtiğinde ve yaprakları çok kötü kokuyor aynen bemiks gibi.
Bu yüzden ben ona bemiks ağacı diyorum. Adı Kısmet de olsa.
Sevgili Güler;
Aynen anlattığınız gibi. Önce yapraklarını koklayan pek sempatik bakmaz ağaca.
Tohumların siyahlarının bir kısmını fırtına döktü, bir kısmını da sanırım kuşlar topladı.
Sırf bu mevsimdeki görüntüsü nedeniyle hayran olup dip sürgünlerini istiyorlar.
Bence arsız bir ağaç, bahçenin sağından solundan hep çıkıyor ufak ufak fideler.
Bu mevsimde görüntü böyle ise bir Silivri yaprak gerekiyor galiba. ;)
Orhan Özbilgiç
12-12-2009, 16:28
2008 haziran ayında, görüntüdeki ağaçların dibinden aldığım 40-45 cm uzunluğundaki iki dip sürgününü, Samsun' daki bahçeme diktim. Bunlardan birinin, alt dallarını budadıktan sonraki hali aşağıda.
117617
Orhan Özbilgiç
22-01-2010, 13:04
122847
50 numaralı mesajdaki ağacın 10-12 metre solundaki, aynı yaştaki kardeşinin ağustos sonundaki çiçekli hali.
İşte bu günlerde, sokakta ve pencere açıksa evde sabah-akşam nefis bir yasemin kokusu yayılıyor.
Not: Fotoğraf telefonla çekildiği için, özellikle renkler doğal değil!
Harika bir bitki .Ben Sayın Romantik ten edinmiştim bitkiyi.Yaklaşık 43 gün gibi bir sürede (evimin içinde) yapraklandı.Şu anda üçü büyük yedi yaprak var üzerinde ve çok parlak cezbedici görüntüsü. Çok hıla geliştiği doğru sanırıım bahara kadar böyle giderse 25 cm kadar uzar.Baharda ne kadar uzayacak bilmiyorum:)
Orhan Özbilgiç
16-10-2010, 13:29
117604
Apartmanımızın bahçesindeki, iki Kısmet ağacı' ndan biri, iki odamızın pencere önünü süslüyor. Ağustos ayı boyunca, yasemin kokulu çiçekleri, bu günlerde de tohumları, enfes bir görüntü sergiliyor.
Yukarıdaki Kısmet Ağaçlarının bugünkü durumları. Her dönem apayrı bir güzellik sergiliyorlar.;) Henüz Sığırcıklar aç kalmadıklarından olacak, tohumları tam olarak üzerindeler..:p
175364
175365
175366
175367
175368
çok ilginç bir bitki.gerçi ben bemix kokusundan nefret ederim.yıkasanız bile günlerce gitmiyor.
Orhan Özbilgiç
16-10-2010, 14:01
çok ilginç bir bitki.gerçi ben bemix kokusundan nefret ederim.yıkasanız bile günlerce gitmiyor.
Yapraklarını avucunuza alıp ezmediğiniz sürece böyle bir koku yok!
Ağustosta bir aydan fazla açık kalan yoğun çiçekleri Yasemin kadar güçlü, nefis bir koku yayıyor.Bu koku hafif rüzgarla, metrelerce uzağa gidebiliyor. Zaten bu nedenle, Ağaç Yasemini' de diyorlar.
Temenni ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim
ÇENGELKÖY
Ben bir boğaz sevdalısıyım sık sık Çengelköye gelirim Çarşıyı gezerim pek tabii Seval pastanesine uğrarım biliyorum kavak inçirinin .balığının .salatalığının
eşi yok
Eskiden rahmetli çiçekçi Mustafa beyede uğrardım
Beykoza kadar bir yolçuluğa bayılırım
Güzel bir ağaç 3 veya 4 metre büyüyor ağaç yasemini
Resmini koyuyorum
İlk defa Taksimde Atatürk heykelinin önüne dikildi 50 sene evvel sonra söküldü başka ağaçlar dikildi
Tohumundan veya fidesinden verebilirim İyı günler dilerim
Yazın çiçeğini kokladık şimdi tohumda...
Ağaç yasemini-Kısmet ağacı(clerodendron trichotomum)'un tohumları da en az çiçekleri kadar güzel görünüyor.
bu çiçeklerin kokusu varmı acaba ahmet bey??
bu çiçeklerin kokusu varmı acaba ahmet bey??
Evet var
Merhaba. Ben de kokulu çiçekleri fazlasıyla sevdiğimden yolumun üstündeki bir bahçede duvara bitişik dallardan bir sürü tohum topladım.Acaba tohumdan yetiştirme deneyimlerini paylaşacak arkadaşlar olur mu? 7-8 tanesini torfa dikip sıcak ev ortamında şansımı deneyeceğim. Hayırlısı!
Kokulu ,3-4 metre boyunda ağaç halini alıyor hızlı büyüyor Tohumdan yetiştiriliyor Tohumlar kasım ayında oluşuyor
pomodoro
16-09-2013, 13:23
Bu konu biraz öksüz kalmış. Canlandırmalı :)
Nisan ayındaki ağaçlar.net toplantısında sizden tohum almıştım sevgili egülnur. Ama ekmeye fırsatım olmamıştı. Şimdilerde evimin yakınındaki ağaçlarda da görüyorum tohumlarını. Sizin tohumdan üretme çalışmalarınız nasıl gitti?
Şu sitede mavi meyvası yumuşamaya başlar başlamaz temizlenip ekilebilir diyor:
TrumpetFlowers.com∼Care And Grow GloryBower∼Clerodendrum (http://trumpetflowers.com/text/care-and-grow-glory-bower-clerodendrum.htm)
En kısa zamanda ben de bir deneme yapacağım. Belki soğuk kış ayları başlamadan topraktan kendini gösterir :)
Maalesef başarısız sevgili pomodoro. Zaten ben tohum insanı olmadığımı anladım. Genelde çürütüyorum tohumları. Bana ya çelik ya soğan lazım:( Sana kolay gelsin arkadaşım.
Tohumcu Nılgun
21-12-2013, 17:01
Arkadaslar, cicekleri cok gùzel kokan Kismet agaciyla bu sonbahar tanistim.
Bir hafta once, agacin tohumlarini soguk katlama yapmak icin meyvelerinden biraz topladim.
Once tohumlarin cevresindeki dis kabuklarini soyup cikardim.
Tohumlari yarim su bardagi cesme suyunda 12 saatten fazla beklettim.
Daha sonra kùcùk bir naylon posete dolu dolu bir avuc kadar nemli torf koydum.
Sudan cikarip kuruladigim tohumlari da ilave edip karistirdim.
Posetin agzini kapatip buzdolabinin sebzeligine koydum.
Baharin bu tohumlari ekmeyi dùsùnùyorum insaAllah.
Baslikta Kismet agacinin tohum fotografini goremedigim icin
tohumlarimi soguk katlama yapmadan once fotograflarini cekmistim.
münevver48
22-12-2013, 14:58
sy tohumcu nilgün baharda inşallah kısmet ağacı tohumlarını filizlenmiş olarak görmek dileğimle
Tohumcu Nılgun
22-12-2013, 19:38
sy tohumcu nilgün baharda inşallah kısmet ağacı tohumlarını filizlenmiş olarak görmek dileğimle
Tesekkùr ederim Sn Mùnevver, begendigim bu agacin tohumlarini cimlendirmeyi cok istiyorum.
Cicek formu, kokusu ve parlak renkli meyveleriyle harika bir agac.
Osmanthus calisi ve Kismet agaci, mutlaka her bahcede olmali diye dùsùnùyorum.
Sonbahar kis arasi, muhtesem kokularini metrelerce uzaktan hissetmek gercekten harika bir duygu :)
münevver48
23-12-2013, 08:09
teşekürler th nilgün hanım can damarımdan yazmışsınız.bende kokulu bitkilerin ayrı özel yeri var. her çiçeğin bir güzelliği var ama birde kokusu olunca söylenecek söz bulamıyorum.ne denir darı olmayanların başına. inşallah benimde başıma.
Tohumcu Nılgun
29-12-2013, 17:11
Arkadaslar, Kismet agaci meyvelerinin cazibelerine dayanamayip, dùn biraz daha topladim.
Bu topladigim meyvelerin de kabuklarini soyup, tohumlari soguk katlama yontemiyle,
bahara kadar buzdolabinda saklayacagim.
Tohumcu Nılgun
29-12-2013, 17:13
Fotograflarin devami...
münevver48
29-12-2013, 18:00
sn nilgün hanım tohumlar olgunlaşmamış gibi görünüyor.belkide yanılıyorumdur.umarım başarı oranı yüksek olur.böylece tecrübe edinmiş oluruz. benim tavsiyem size bir iki hafta sonra tekrar tohumlardan toplayın derim biraz daha olgunlaşmış olurlar şimdiden kolay gelsin.
Tohumcu Nılgun
29-12-2013, 20:57
sn nilgün hanım tohumlar olgunlaşmamış gibi görünüyor.belkide yanılıyorumdur.umarım başarı oranı yüksek olur.böylece tecrübe edinmiş oluruz. benim tavsiyem size bir iki hafta sonra tekrar tohumlardan toplayın derim biraz daha olgunlaşmış olurlar şimdiden kolay gelsin.
Sayin mùnevver, agacin boyu yaklasik 5m.
Meyveleri elle toplamak imkansiz oldugu icin agacin dibine dokùlenleri topladim.
InsaAllah dokùlen tohumlar olgundur.
münevver48
29-12-2013, 21:20
Sayin mùnevver, agacin boyu yaklasik 5m.
Meyveleri elle toplamak imkansiz oldugu icin agacin dibine dokùlenleri topladim.
InsaAllah dokùlen tohumlar olgundur.
o zaman sorun yok.gelişmelerden haberder edersiniz.
denizonal
26-09-2014, 05:16
Merhabalar, başlıktaki bütün yazıları okudum, tohumla ekim sonuçlarınızı merak ediyorum. Teşekkürler şimdiden.
eceyıldız
30-06-2016, 08:14
Bu konu yine unutulup gitmiş. Bu ağaç saksıda yetişirmi acaba... yetişirse nasıl yapmalı bozaileştirmeli mi...
sanalgercek
18-10-2018, 08:53
:confused: Herkes bu bitkiyi yetiştirmek istiyor, ama kimse bu bitkinin meyveleri yeniyormu, faydası var mı yazmamış.
Merhaba
Bu, benim evimin önünde yetişmiş bulduğum her mevsim farklı sürprizlerle gelen kıymetli kısmet ağacım. Bayağı açılı büyümüş, fırtınada rüzgarda ödüm kopuyor başına bir şey gelecek diye. Dibinde mantar çıkmış gördüm bugün. Araştırmaya nereden başlayacağımı bilemedim.
unalyetgin
23-06-2021, 05:29
İstanbul Büyükçemecede KISMET AĞACI FİDESİ ÜRETİYORUM.
05325783046
evandevan5
14-11-2023, 10:35
Kısmet ağacı en son kaç metreye kadar uzuyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.