PDA

View Full Version : Saksıda Havuç Yetiştirmek

sertug guray
28-03-2010, 23:15
Merhaba arkadaşlar balkonlarınızda rahatça yetiştirebileceğiniz ve ayiyete yiyebileceğiniz bir bitki olan havucu saksıda yetiştirmeyi göstericem.Ama saksınızın oldukça büyük olması gerekiyor yoksa havuç dibe vurduğunda büyümeyi durduracaktır.

sertug guray
28-03-2010, 23:19
Buda havucu yetiştirmenin absürt bir biçimi. butür bir yetiştirme yapmanın tek yolu havucumuzu 4. haftadan sonra her iki günde bir havucu 1-2 cm yukarı çekmektir.bu yönten ile dar alanda havucumuzu büyütebiliriz

sertug guray
10-04-2010, 22:46
ee arkadaşlar sizlerin yorumlarınızı bekliyorum

köknar
10-04-2010, 23:10
:) Saksıda turp yetiştirmeyi denemeye başlamış biri olarak çok hoşuma gitti çalışmanız. Havuç tohumunu ne zaman ekmek lazım? Bir de mesela 1.5 litrelik pet şişelerin ağız kısmını kesip tohumu bu pet şişelere diksek uzun bir toprak alanı elde etmiş oluruz, işe yarar mı acaba?

malbman
10-04-2010, 23:20
Yanlış hatırlamıyorsam havuç tohumları Şubat'tan Kasım'a kadar ekilebiliyor.

köknar
10-04-2010, 23:24
O halde ekilebilir şu anda.

sertug guray
11-04-2010, 23:09
pet şişe ergonomik ve ekonomik bir yaklaşım ama bitkiniz büyüdükçe 5 litrelik su şişesşne almanız daha iyi olacaktır.

Dogaaski
12-04-2010, 14:41
arkadaşlar havucun tohumunu biz elde edemezmiyiz nasıl bişeydir? fide mi almamız lazım. Buarada ilk resim harika gözüküyor.

köknar
12-04-2010, 15:15
Tohumu satılıyor ben hiç fidesine rastlamadım.

sertug guray
12-04-2010, 22:33
Arkadaşlar ben ilk resimi tohumdan yetiştirdim .Tohumlar ise havuç bitkisinin toprakta fazla kalarak yapraklarının arasından çıkan çiçeğin dibinde oluşuyor .ayrıca Havuç bitkisinin fidesi olmaz.

sertug guray
12-04-2010, 22:35
Havuç bitkisinin tohumunu tohumcularda **** bazı aktarlardan temin edebilirsiniz.Ayrıca şu sıralar tohum ekmenin tam zamanıdır.

k_donmez
12-04-2010, 22:54
Sayın Sertuğ Güray

Çok güzel olmuşlar. Ellerinize sağlık. Tavşanlara dikkat edin. :-)

sertug guray
12-04-2010, 23:05
Teşekkür ederim sayın k donmez ama bizim buralarda tavşan ne arar.

sukulent
14-04-2010, 05:13
merhaba ben yeni uyeyim ancak siteyi yaklasik uc yildir takip ediyorum.yazmaya baslamam uzun surdu :)).istanbul da kucuk bir arka bahcem var. kizimla havuc yetistirmek icin cok ugrastik ama salyangozlar aman vermedi. simdi saksida deneyecegim.sizden ricam havuc icin toprak ve isik ihtiyacini paylasmanizdir.benim onceki tohumlarım cok guzel cimlendi ancak ikinci yapraktan sonra bir gecede yendiler.(salyangozlar tarafından) :((saygılarımla

Dogaaski
14-04-2010, 08:12
Arkadaşlar ben ilk resimi tohumdan yetiştirdim .Tohumlar ise havuç bitkisinin toprakta fazla kalarak yapraklarının arasından çıkan çiçeğin dibinde oluşuyor .ayrıca Havuç bitkisinin fidesi olmaz.

İstediğim buydu teşekkürler

sertug guray
14-04-2010, 22:18
Sayın sukulent size hem kendi kullandığım ve Fransada öğrenmiş olduğum saksılama tekniğini anlatayım.İlk önce saksınızın oldukça büyük olması gerekiyor (isteğinize göre her boyda saksı olabilir)saksının dibine bahçe toprağı olarak tabir ettiğimiz az geçirgenli bir toprak tabakası seriyoruz bu tabakanın kalınlığı 5 cm yi geçmemeli sonra toprağı bir güzel sıkıştırıyoruz aman dikkat edin fazla bastırıp direnaj deliklerini tıkamayalım.daha sonra saksının geri kalanını torf toprak ile okaz kumu karıştırıyoruz aman unutmayalım eğer bulabilirseniz hayvani gübre katmayı ihmal etmeyin.İşte saksınız hazır artık çimlendirdiğiniz havuçları ekebilirsiniz.Sümüklü böcekleri ziraat mühendisi abime sormam lazım.Size kolay gelsin

Dogaaski
15-04-2010, 13:29
sayın sukulent salyangoz derdinize derman buldum.Salyangozlar biranın kokusunu çok severlermiş hemen içine girip yemek isterlermiş tabi bu arada alkol komasına girip ölürlermiş.Size tevsiyem ufak bir yoğurt kasesine birayı koyun ve toprak seviyesine bırakın bakalım neler olacak hadi size kolay gelsin

:D çok komik ve iyi bir bilgi.

sertug guray
06-05-2010, 23:07
sayın sukulent salyangoz derdinize derman buldum.Salyangozlar biranın kokusunu çok severlermiş hemen içine girip yemek isterlermiş tabi bu arada alkol komasına girip ölürlermiş.Size tevsiyem ufak bir yoğurt kasesine birayı koyun ve toprak seviyesine bırakın bakalım neler olacak hadi size kolay gelsin

sertug guray
18-02-2011, 22:46
Arkadaslar nihayet askerden döndüm ve yeni havuç çalışmalarıma ilk adımımı attım.

ligustrum
18-02-2011, 23:19
... döndüm ve yeni havuç çalışmalarıma ilk adımımı attım.
Hoşgeldin. İzlemeye hazırız. sayende havuç yiyeceğiz.
Kullanılacak malzeme basitmiş,
saksı, az geçirgen, geçirgen toprak ve havuç tohumu.
Ha.. Bismillah.

sertug guray
19-02-2011, 21:19
Çok teşekkür adiyorum sayın csydn.

thempest
20-02-2011, 09:52
elımdekı havuc tohumları ıle baslıyaım ben ozaman madem askerden geldınız artık yardımlarınızı beklıyorum.

sertug guray
21-02-2011, 22:35
Ne demek efendim elimizden geldiği kadar. Tuncelide askerlik yaparken bol bol havuçlarla uğraştık.Tabi yerken.Tohum ekme mevsiminin gelmesini iple çekiyorum askerde bir sürü proje tasarladım bakalım hayırlısı.

maybach
21-02-2011, 23:19
top havuç ekilse saksıdan tasarruf edilmezmi örnek; ggde Ürün #: 34735519

sertug guray
22-02-2011, 22:25
Gerçekten iyi fikir yanlız tohumları piyasada biraz zor bulunuyor sayın maybach.Acaba top havucun resimleri varmı sizde eğer varsa bizimle paylaşırmısınız.

fskandemir
23-02-2011, 06:18
Yazın domates yetiştirdiğim saksıda bu kış havuç yetiştirdim, çok sık dikmeme ve toprağın fazla derin olmamasına rağmen tatlı havuçlar yedik. Suladıktan sonra sökülen havuçların tadında bir yavanlaşma oluyor.

sertug guray
24-02-2011, 00:36
Sayın fskandemir sanırım havuçlarınızın tatlıdan yavana dönüşmesi 2 nedene bağlı olabilir.1.neden mevsimsel yani hava sıcaklığındaki değişimler. 2.neden havuçlarınıza vermiş olduğunuz su miktarı.Haa birde sizin ağız tadınız değişmiş olabilir buda ihtimaller dahilinde :)

fskandemir
24-02-2011, 07:46
:) Hava değişimi olmamıştı, ancak suyun ayarını kaçırmadım diyemem:)

sertug guray
25-02-2011, 00:34
İşte sorunun nedeni bulundu zaten havuçlar fazla suyu pek sevmezler.

mavikartal5
27-02-2011, 21:48
havuçların tohumları yok diyorsunuz. tam mevsimi. 2-3 tane küçük havucu, kök tepesine yakın olara 2-3 santim olarak kesin ve dikin. nasıl olsa yeşerecekler ve nasıl olsa tohum verecekler. ben ektim, filizlendiler ve büyümeye başladılar. hem kırmızı ve hem de pembe havuç tohumlarım olacak. bekliyorum.

sertug guray
01-03-2011, 00:44
Mavikartal5 denemekte yarar var demek patateste uyguladığımız yöntemi havuçta da uygulayabiliriz diyorsun.Hatta şimdi hemen bir deney grubu hazırlayacağım.

maybach
01-03-2011, 01:18
Gerçekten iyi fikir yanlız tohumları piyasada biraz zor bulunuyor sayın maybach.Acaba top havucun resimleri varmı sizde eğer varsa bizimle paylaşırmısınız.

daha iyisini yaparım arkadaşım yetiştiriyor sizin için tohum alırım

sebnem&mircan
04-03-2011, 19:26
Merhaba bu sene nasipse bende saksida cesitli sebzeler (ilk defa) yetistirecegim. Havuc ile basliyayim diyorum. Acaba bu siralar tohum cimlendirmek icin uygunmudur ? hatta en bastan anlatirsaniz bu acemiye cok yardim etmis olacaksiniz. Simdiden cok tesekkur ederim
Not: Kanada'da yasiyorum su anda burasi cok soguk ama ara sira gunes aciyor evin ici sicak, gunes varken evin belirli yerleri belirli saat gunes aliyor.

sertug guray
06-03-2011, 00:49
Sayın sebnem&mircan bitkilerinizi eğer söyledlğiniz gibi evde yetiştirecekseniz tohum ekimi için uygun bir zaman.Bitki tohumlarımızı toprak ile buluşturmadan önce saksımızı hazırlamalıyız bunun için orta büyüklükteki bir saksının içine Kanada toprağı dolduruyoruz yanlız tepeleme değil üstten 10 cm kadar boşluk kalmalı.Daha sonra yetiştireceğimiz bitkinin tohumlarını fazla yakın olmayacak sekilde serpiyoruz biraz yoprakla üstlerini örtüp yavaşça suluyoruz artık gerisi zamana kalmış.bu arada eğer evde havuç yetiştirmek istiyorsanız pazardan aldığımız bir havucun baş kısmından 5 cm kadar altından kesip nemli toprağa ekerseniz hemen filizlenmektedir bilginiz olsun hadi size kolay gelsin.

sertug guray
06-03-2011, 00:51
havuçların tohumları yok diyorsunuz. tam mevsimi. 2-3 tane küçük havucu, kök tepesine yakın olara 2-3 santim olarak kesin ve dikin. nasıl olsa yeşerecekler ve nasıl olsa tohum verecekler. ben ektim, filizlendiler ve büyümeye başladılar. hem kırmızı ve hem de pembe havuç tohumlarım olacak. bekliyorum.

Teşekkürler mavikartal5 havucumu tepesinden kestim ve diktim filizlendiler bile.

sebnem&mircan
06-03-2011, 01:28
Aylardir aradigim tohumlari bu gun hic ummadigim bir markette buldum ve hemen aldim.
Havuc tohumuda aldim ****** ama nasil biseydir bilmiyorum bahtimiza ne cikarsa artik.. :(
Tohumlari hic cimlendirmeden mi topraga ekecegim, yanlis mi anladim acaba?

sertug guray
06-03-2011, 12:15
Tabi tohumları direk toprağa ekebilirsiniz ama eğer verimliliği arttırmak için yani daha fazla tohumun yeşerebilmesi için tohumları bir miktar pamuğun içine yatırıp ıslatın bunla 3-4 gün orada kalsınlar kök salmaya başladıklarında toprakla buluşturabilirsiniz.Böylece filizlenme işlemi daha kısa sürmüş sizde fazla beklememiş olursunuz.

mavikartal5
06-03-2011, 17:01
hayırlısı sayın sertug guray,
yeşerdiklerine, filizlendiklerine göre büyüyüp gelişecekler ve çiçek açacaklar, sonra da o çiçekler kuruyacak ve bir sürüüüüüüüüü minik minik tohumcuklarınız olacak.
ama sabırla,
saygılar

sertug guray
07-03-2011, 00:14
İnşallah bir sürü çiçeğim ve bir sürü minik tohumcuğum olur bizde hep birlikte havuç yeriz.

mavikartal5
11-03-2011, 20:28
:Dtavşanlar gibi:D:D
saygılar

sebnem&mircan
12-03-2011, 01:53
Tavsaninizin ot obur olmadigi kesin. Tekstil obur desek uygun olur heralde :))

sertug guray
12-03-2011, 02:24
Acaba Kanada tavşanları ne yiyor çok merak ediyorum perdemi,havuçmu yoksa et mi ha ha ha :)

sebnem&mircan
12-03-2011, 02:48
Hayvanat bahcesinde gormustum perde ve benzeri seyler yemiyolardi ama yesillik yiyolardi :))

sertug guray
02-04-2011, 21:02
Tepe kısmından keserek filizlendirdiğim havuçların durumları çok iyi.Dün itibarıyla şaşırtma yaparak dahabüyük bir saksıya yerleştirdim havalar düzelince de artık terasıma çıkarma vakti gelmiş olacak.

TUĞCU
20-05-2011, 22:20
Bunlarda benim minyatür havuçlarım.Biraz daha büyümeleri gerekiyor.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01197-1.jpg

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01208.jpg

toruga
22-05-2011, 03:42
minyatür havuçlardan çıkan ürünler bunlar mı? tebrikler daha küçük olur sanmıştım.ne zaman hasat ettiniz?

mandalinci
22-05-2011, 06:36
Bunlarda benim minyatür havuçlarım.Biraz daha büyümeleri gerekiyor.

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01197-1.jpg

http://i283.photobucket.com/albums/kk315/tugcuhan/DSC01208.jpg

Havuç hep tarlada olur diye şartlanmışız, olmuş işte, tam yemelik. Elinize sağlık:)

nazbahçe
22-05-2011, 10:19
havuç kaç yıllık bitkidir??????

TUĞCU
22-05-2011, 13:14
minyatür havuçlardan çıkan ürünler bunlar mı? tebrikler daha küçük olur sanmıştım.ne zaman hasat ettiniz?

Sayın toruga, teşekkürler. Geçen sene Kasım ayında ekmiştim. Resimlerde büyük göründüklerine bakmayın, boyları işaret parmağından birazcık büyük o kadar.

TUĞCU
22-05-2011, 13:16
Havuç hep tarlada olur diye şartlanmışız, olmuş işte, tam yemelik. Elinize sağlık:)

Teşekkür ederim Sayın mandalinci. Bende tarlada olur diye biliyordum ama ağaçlar.net e üye olduktan sonra herşeyin balkonda olabileceğini öğrendim.

TUĞCU
22-05-2011, 13:19
havuç kaç yıllık bitkidir??????

Sayın nazbahçe ,havuç iki yıllık bitkidir.

nazbahçe
22-05-2011, 17:32
sayın tuğcu teşekkürler

5yengec
24-05-2011, 10:15
Merhaba , inanaın bu siteyi keşfettiğimden beri dünyam değişti küçüçük balkonumda neler yetişrmek istiyorum neler. peki havucu nasıl çimlendiricez **** nasıl ekicez.kusura bakmayın o kadar yeniyimki,yanlış cünleler kurmuş olabilirim. bana yardımcı olursanız çok sevinirim...

TUĞCU
24-05-2011, 11:09
Merhaba , inanaın bu siteyi keşfettiğimden beri dünyam değişti küçüçük balkonumda neler yetişrmek istiyorum neler. peki havucu nasıl çimlendiricez **** nasıl ekicez.kusura bakmayın o kadar yeniyimki,yanlış cünleler kurmuş olabilirim. bana yardımcı olursanız çok sevinirim...

Sayın 5yengec, ben karışım olarak, 2 ölçü torf, 2 ölçü yanmış koyun gübresi, 2 ölçüde bahçe toprağı kullandım. Bu karışımı, resimde gördüğünüz saksılara, üst kısmında 7-8 cm boş kalacak şekilde doldurdum.Daha sonra toprağı bir sprey yardımıyla hafifçe ıslattım ve tohumları eşit şekilde toprağa serptim.Tohumların üstünede, 1cm kalınlığında torf koydum ve yine sprey yardımıyla torfu ıslattım.
Ekim işinden sonra devamlı torfu nemli tuttum.Dikkat edeceğiniz husus, torf çamur gibi olmasın sadece nemini koruyun.Tohumlar çimlenip 1-2 cm boya ulaştığında seyreltme yaptım.Benim ektiklerim minyatür havuç olduğundan dolayı aralarında, 3 cm mesafe kalacak şekilde seyreltme yaptım.Seyreltmek amaçlı söktüklerimin bir kısmını, saksıda boş kalan yerlere yani çimlenmenin olmadığı yerlere bir çubuk yardımıyla tekrar ektim.Seyreltme yapıldıktan sonra geç çimlenen tohumları ve yabancı otlar temizledim.
Sulamayıda toprağı sürekli nemli tutacak şekilde yaptım.
Umarım yardımcı olmuşumdur.

sertug guray
05-06-2011, 22:48
Sevgili saksıda havuç yetiştiricileri pazardan aldğımız havuçların sap kısımlarından yaklaşık 5-6 cm altından kesip bol nemli toprağa yerleştirdikten sonra havuçlarımız kendiliğinden kök salarak yaprak vermektedierler ilgililere duyurulur.

bora95
15-08-2011, 00:33
bence tohumunu al

tursoft
17-08-2011, 23:07
En ideali 5 litrelik yağ tenekesi sanırım :D

sertug guray
09-09-2011, 09:40
Yağ tenekesinin altına 3-4 adet delik açarsanız tam bir havuç asksısı elde etmiş olursunuz.

psk
09-09-2011, 14:19
Sevgili saksıda havuç yetiştiricileri pazardan aldğımız havuçların sap kısımlarından yaklaşık 5-6 cm altından kesip bol nemli toprağa yerleştirdikten sonra havuçlarımız kendiliğinden kök salarak yaprak vermektedierler ilgililere duyurulur.

Deneyeceğim, teşekkür ederim bilgi için.

toruga
10-09-2011, 23:48
benim mahsuller
245057

245058

ipektuğçe
12-09-2011, 09:15
Havuçlar çok güzeller,havuç ne kadar zamanda hasata geliyor?

murvettuncer
13-09-2011, 09:21
cok güzel

sertug guray
13-09-2011, 14:58
havuçlarınız filizlendikten 2,5 ay sonra hasata hazır hale gelecektir .ama gübre desteği verirseniz biraz daha hızlanabilir.

agozce
13-09-2011, 16:26
Fikir vermesi açısından, Şöyle bir foto buldum.

245464

sertug guray
14-09-2011, 09:30
bU TURPLAR GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL ÜSTELİK TOPRAKSIZ TARIM YÖNTEMİ UYGULUYORLAR.

cegabo
24-03-2012, 11:04
şimdi tohumlarımı eksem acaba ne zaman yiyebilirim onları? 2 ayda yenilebilir mi?

tk646
24-03-2012, 19:34
Bende ektim 1 ay oldu neredeyse yeni çimlendiler . Bakalım ne zaman yeriz ;)

bernacyhn
07-04-2012, 18:59
Aktardan tohum almak için bekleyemeyeceğim. Yeni şeyler denemeyi çok seviyorum, bu yüzden dolaptaki havuçlardan tepeleri çillenmiş olan 5 tanesini ayırdım. Tepelerinden 5'er santim uzunluğunda kesip npk ve humus katkılı torfa dikeceğim. Çok ama çok heyecanlıyım :)

Sayın sertug guray, tohum elde etmek için yaptığımız bu işlem için derin bir saksı kullanmamız gerekiyor mu acaba?

bernacyhn
16-04-2012, 16:51
Tohum yapmaları için yalnızca 2 havuç ayırdım. Onları diktim ve çimlenmeye başladılar. Kıvırcık yaprakları çıkmaya başladı. Rafta yukarıda duruyorlar ama her gün öğlende güneş alsınlar diye aşağı indiriyorum. Güneş geçene kadar onlarla birlikte ben de birkaç saat güneşleniyorum ve onları rafa koyup ders çalışmaya gidiyorum.

Umarım en kısa zamanda büyürler ve tohum yaparlar.

bernacyhn
24-04-2012, 19:39
Havuçlarımdan birini karga kaçırmış :) Üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. Balkonuma bir canlının gelmesi sevindirse de havucumun kaçırılması yüzünden üzülmedim değil.

Bugün yarım litre suya bir çay kaşığının yarısı kadar sebzeler için olan 8-8-8 besinden koydum. Ne olur ne olmaz diye çok az suladım. 12,5 litre suya 20cc kadar besin koymam gerekiyormuş ama hem o kadar büyük kabım yok, hem de o kadar sulayacak kadar bitkim yok. Ölçüm az mı çok mu, bilemiyorum. Acaba beni aydınlatabilir misiniz?

** Fotoğraflar iki gün arayla çekildi

Kıbrıs_Doga
24-04-2012, 20:20

Merhaba sayın mavikartal5 ben daha önce hiç ne pembe havuç gördüm ne de adını duydum. Netten baktım ama ordada bulamadım aceba fotoğraf paylaşabilir misiniz? İlgimi çok çekti tohum bulabilirsem bende ekmek isterim..

Emre İlhan
24-04-2012, 21:19
Havuçlarımdan birini karga kaçırmış :) Üzülsem mi sevinsem mi bilemedim. Balkonuma bir canlının gelmesi sevindirse de havucumun kaçırılması yüzünden üzülmedim değil.

Bugün yarım litre suya bir çay kaşığının yarısı kadar sebzeler için olan 8-8-8 besinden koydum. Ne olur ne olmaz diye çok az suladım. 12,5 litre suya 20cc kadar besin koymam gerekiyormuş ama hem o kadar büyük kabım yok, hem de o kadar sulayacak kadar bitkim yok. Ölçüm az mı çok mu, bilemiyorum. Acaba beni aydınlatabilir misiniz?

Berna'cım; ölçün 1lt suya 1,5-2 ml. Enjektör yardımıyla gübreyi ölç ve 1 lt suya gübre karışımını hazırla.

Daha sonra toprağa azar azar dök ve akabinde tekrardan duru sulama yap. İşte bu kadar.

Çay kaşığının 1 ml olduğunu varsayarsak, ölçeğin gayet kararında olmuş:)

Selamlar:)

bernacyhn
25-04-2012, 16:37
Arkadaşım çok çok teşekkür ederim. :) En kısa zamanda enjektör alıp söylediklerini uygulayacağım.

Yarım litrelik su şişesinin kapağına 3-5 tane delik açmıştım. Diğer iki şişeyi de doldurup kapak değiştirerek sulama yapıyorum. -Maksat şişeler değerlensin-Daha büyük bir sulama kabı ayarlayana kadar da tekrar gübreleme yapmam gerekmez zaten.

Eğer kargaların benim balkonumu restorana çevirmeye karar verdiklerini anlarsam işleri çok zor :)

jessamina
01-05-2012, 21:30
Havuclarin tamamen oldugunu nasil anliyacagiz, havucu cikarip bakmak mi gerekiyor sadece, disaridan anlasilir tarafi var mi?

bernacyhn
09-05-2012, 20:18
5 günlüğüne Bursa'ya gittim geçen hafta. Ben gelene kadar bir büyümüş ki havuç yeşilliğim, sormayın. Gördüğümde çok şaşırdım. Gittiğimde kimseye anahtar bırakamadığımız için 5 gün boyunca sulanmadı. Bu sayede anladım ki büyümek için fazla suya ihtiyaç duymuyor. Bundan kelli azar azar sulayacağım. Umarım en kısa zamanda çiçeklerini de görürüm :)

Gkmnoztrk
20-05-2012, 22:43
Merhaba,
1 Mayısta ektiğim havuç tohumlarım filizlenmeye başladı :)
Malesef istanbul'daki son yağmurlardan dolayı bazıları zarar gördü. inşallah kalanlardan güzel bir sonuç alırım. :)

ilk kez birşey ekiyorum . o yüzden yardımınıza ihtiyacım var..

nasıl görünüyor ? sizce seyreltme yapmalı mıyım ? yakın çıkanları boş alanlara mı dikmeliyim?

http://img26.imageshack.us/img26/5194/img0437vi.jpg

uugur
24-05-2012, 08:49
anladığım kadarıyla havuç tohumu çimlendirmek için bu dönem uygundur değil mi?

ahanda
01-06-2012, 10:06
Havuç tohumunun nasıl elde edileceğinden bahsedebilirmisiniz.
Mesela pazardan satın alınan bir havucun tohumunu alıp ekme gibi bir imkanımız var mıdır.

bernacyhn
03-06-2012, 22:21
Merhaba, çimlendirdiğim havucumun üzerinde üç adet tomurcuğa benzettiğim oluşumlar var. Bu da onlardan biri. İlk defa gördüğüm için emin olamıyorum. Ancak yine de umutluyum. Umarım bu gördüğüm ve diğer ikisi tomurcuktur. :)

bernacyhn
05-06-2012, 13:58
Bir önceki mesajda bahsettiğim oluşumların çiçek tomurcuğu olduğuna artık eminim. Bugün yeniden baktığımda sayılarının üç değil dört olduğunu fark ettim. Yeni tomurcuk henüz çok küçük.

Bu da önceki tomurcuklardan en büyük olanı...

bernacyhn
12-06-2012, 18:28
Sayın sanalbahçem, ben epey büyük bir turşu bidonunun karnını açıp domateslerimi ona ektim. Sonbaharda domatesleri söktüğümüzde yerlerine havuç tohumlarını ekmeyi düşünüyorum.25'e 45 cm boyu ve yaklaşık 25 cm de derinliği var. Yeterli olacağı kanaatindeyim. Yine de teşekkür ederim.
307912
Havuç çiçeklerinin bugünkü hali. Açtıklarında nasıl bir şey olacaklar çok merak ediyorum. Fotoğraftakilerle beraber tam 10 tane tomurcuk var. Ayda bir suyla iyice seyreltilmiş sebze gübresi veriyorum. Sanırım bu coşkunluk ondan kaynaklanıyor. Suyu biraz fazla kaçırınca hemen yapraklarının rengi kaçıyor, bazı yaprakları soluyor. O yüzden neredeyse damla hesabıyla su veriyorum.

chomes
19-06-2012, 21:00
Berna'cım. Ölçün 1lt suya 1,5-2 ml. Enjektör yardımıyla gübreyi ölç ve 1 lt suya gübre karışımını hazırla. Azar azar dök ve daha sonra tekrardan duru sulama yap. İşte bu kadar. Çay kaşığının 5 ml olduğunu varsayarsak senin ki birazcık fazla olmuş ama mühim değil, sorun olacağını zannetmiyorum, rahat ol. Kargalara da korkuluk mu lazım acaba?

Selamlar.:)

Selamlar arkadaşlar. Henüz kendimi tanıtmaya fırsatım olmadı, kusura bakmayın. Selamlama mesajını da yazarım ama şunu hemen belirtmek istedim ki 1 çay kaşığı 1 ml.dir. 1 tatlı kaşığı 5 ml.dir. 1 çorba kaşığı 10 ml.dir. Ve Amerika'lılar ve İngilizler 1 çay kaşığı dedikleri zaman aksi belirtilmediyse 1 tatlı kaşığını kastederler. Sevgilerimle. Aytaç.
Not: Bu dozlar su içindir. Tepeleme çay kaşığının ağırlığı farklıdır. Tartılan maddenin özgül ağırlığından da haliyle etkilenir. Ayrıca eğer ilaç vs. kullanımında gerekirse (mesela bitki vitamini de olabilir sizin içeceğiniz herhangi bir ilaç da olabilir) 1 ml'de 20 damla vardır.

Emre İlhan
20-06-2012, 09:47
Sevgili, chomes; öncelikle aramıza hoşgeldiniz:)

Uyarınız için teşekkürler, mesajımı düzenledim. Hata yaptığımızda birbirimizi uyaralım ki doğruya kısa sürede ulaşalım değil mi?:)

Daha önce ki araştırdığım sitelerde hep çay kaşığına 5 ml deniyordu. Bende hiç ölçmeyi denememiştim.

Yanlış bilgilendirilmişim:)

Ama ne olursa olsun, enjektör en sağlam yöntem bence:)

Emre İlhan
20-06-2012, 09:53

Berna; kusura bakma, ölçek konusunda seni yanlış bilgilendirmişim malesef. Özür dilerim arkadaşım :(

Ama bence sen ölçümlerine enjektör yardımıyla devam etsen iyi olur. Çünkü; malum en net olanı o, bende öyle yapıyorum:)

Mesajımı (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/19977-3.htm#post953099) düzenledim.

bernacyhn
20-06-2012, 12:45
Teşekkür ederim, Emre :) Emin olamadığım için enjektör kullanmayı tercih ediyorum ben de. Az olur, fazla olur; riske atmak istemiyorum.

Ama maalesef son bir haftadır İstanbulda hakim olan rüzgar yüzünden hem bazı domateslerim kırıldı hem de havucum kurudu. Tomurcuklar henüz açamamışlardı. Pazar günü yapılan lys sınavı ve öncesindeki yorgunluğum sebebiyle sulamayı geciktirmem de etkili oldu. Yeniden çimlendirme deneyeceğim. Bu kez içerde tutacağım. Sıcak rüzgarlarla haşlamayalım yine. Domateslere değil de havucuma çok üzüldüm :(

chomes
20-06-2012, 23:58
Sayın Emre Bey, sitedeki ilk mesajımın bir düzeltme gibi algılanabilme ihtimali hoşuma gitmese de bir aydır takip edebildiğim kadarıyla çok düzeyli bir konuşma ortamı cevap yazma konusunda beni teşvik etti. Sizin gibi değerli arkadaşlardan o kadar çok şey öğrendim ki katkıda bulunmamak çok bencilce olacak diye düşünüyorum. Tekrar sevgilerimle.

eslekehl
27-06-2012, 23:04
arkadaşlar evde havuç yetiştiriciliğiyle ilgili verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. En sevdiğim sebze diyebilirim benim balkonumda patates domates,biber fideleri var acaba hangisinin yerine ekmeliyim ? Ürünleri hasat ettikten hemen sonra mı ekmeliyim yoksa belli bir zamanı mı beklemeliyim.

Emre İlhan
06-07-2012, 23:18
İstediğiniz bitkinin yerine ekebilirsiniz. Önemli olan, bitkiye daha önceden yetişeceği ortamı hazırlamanız.

Söktüğünüz sebzelerin saksılarını dökün, toprağı elinizle gevşetip, havalandırın.

Daha sonra; toprağı tekrar doldurup, sebzeler için uygun bir gübreyle gübreleyin...

Bu işlemlerden sonra, artık tohumlarınızı gönül rahatlığıyla ekebilirsiniz:)

Yalnız, dikkât etmeniz gereken husus; havuç tohumlarının ekim zamanı:)

Andora
03-09-2012, 15:13
30 Ağustos günü saksıya parmak havuç tohumu ektim, çimlenmelerini bekliyorum. Bakalım ilk filizler kaç gün sonra boy gösterecek :p

Andora
06-09-2012, 13:40
Minik havuçlarımda 3 Eylül günü başlayan kıpırdanma 4 Eylül de çimlenerek topak üzerinde salınmaya başlamaları ile son buldu. Yani çimlenme 5.günde tamamen gerçekleşmiş oldu, umarım sağlıklı gelişirler:D

Bu arada benim tohum kartımda havuç tohumlarını çimlendirirken mini sera uygulamasından kaçınılması gerektiğini yazıyordu o nedenle mini sera uygulaması yapmadım.

Ozlem A
30-10-2012, 14:05
Ben de 7 Ekim'de havuc tohumlarimi, cimlendiler boylari 4-5 cm oldu. Yagmurlarda ezilmesinler diye bu hafta iceri aldim. Biraz guclenince ve de siddetli yagmur tehlikesi bitince tekrar cikaracagim disari.

candem
05-03-2013, 16:56
Havuçla ilgili forumdaki yazıları okudum. Herkese teşekkür ederim. Fakat bir sorum olacak;

İlk sayfada da havuç büyüdükçe, saksısını genişletmelisiniz diye yazı okudum.

Ben ilk pet bardakta havuçlarımı çimlendirsem, saksıya öyle alsam olur mu? Havuca zarar verir miyim? Sonuçta kökü lazım bize. Hava alır mı? Geniş alanı yadırgar mı?

İlk kez havuç ekeceğim, o yüzden bu sorularım..

Bir de; tohumları ıslak pamukta bekletmem gerekir mi?

Emre İlhan
06-03-2013, 08:06
Her zaman şunu önermişimdir;

Bir kısmını pet bardaklarda çimlendirsek, bir kısmını direk büyük saksıya eksek, diğer kısmını ise pamuklarda çimlendirip denesek. Sonuçları da burada paylaşsak...

Burada hep beraber tecrübe kazanmış olmaz mıyız?:)

Not: Pamukta çimlenen havuç filizlerini pamuktan ayırırken; zorlanacağınızı, bazılarının zarar görebileceğini düşünüyorum. Ancak; az miktarda da olsa deneyin, tecrübeniz olsun derim ben:)

Unutmayınız; hepimiz deneme yanılma yoluyla keşfediyoruz doğayı:)

candem
06-03-2013, 09:40
Sayın Emre İlhan teşekkürler.

Bende sizin gibi düşündüm. Bir kaç tohumu pamuğa yatırdım. Bu akşam da bir kaç tohumu bardağa, bir kaçını da direk saksıya ekeceğim.

Elimde toplam 300 tohum var. Ziyan etmemek için bir kaçını bu denemeye feda etmek zorundayım. En iyi hangisinden verim alırsam, yıl sonunda ona göre tekrar ekeceğim.

Aslında geç kaldım. Büyüme zamanı geldiğinde havanın biraz soğuk olması lazım, havuçların boylarının uzaması için. Neyse artık, doğru ekimi bulayım, yıl sonunda ekeceğim inşallah.

Gelişmeleri de buradan yazacağım. Hadi hayırlısı =)

Emre İlhan
06-03-2013, 10:17
Tohumları, pamuk gibi bir ortamda önceden çimlendireceğim zaman, pamuk yerine peçete kullanıyorum. Böylesi, filizleri pamuktan/peçeteden çıkarması daha kolay oluyor:)

candem
06-03-2013, 14:34
o zaman ilk işim pamuğa yatırdığım tohumları peçeteye almak olsun.
bu iki uyarı içinde teşekkürler. ikisinide uygulayacağım...;)

Revnak
06-03-2013, 17:01
Yanlış hatırlamıyorsam havuç tohumları Şubat'tan Kasım'a kadar ekilebiliyor.

Sanırım en uygun zamandayız bu denemeleri yapmak için;)

candem
07-03-2013, 12:05
Sanırım en uygun zamandayız bu denemeleri yapmak için;)

bende öyle düşünüyodum Sayın Revnak, ama havuçların boylarının uzama süreci hazirana denk gelecek.
o zamanda havalar sıcak olcak.
havuç soğuk havalarda daha iyi büyürmüş, sıcak havalarda boyu kısa kalırmış.
bunun öğrenince biraz üzüldüm..:(:(

Revnak
07-03-2013, 16:02
Benim alacağım tohumlar parmak ve top havuç tohumları olacağı için zaten pek büyümeyecekler ondan rahatım sanıyorum:p

bernacyhn
09-03-2013, 09:42
Geçen seneki zayiattan sonra yani havuçların başlarını kesip çimlendirerek tohum elde etme çalışmasının kuru rüzgarlar yüzünden yarım kalmasından sonra tekrar tohum üretme çabasına girdim. Bir hafta önce çimlenmeye meyilli olduğunu düşündüğüm iki havucun kafasını kesip toprağa ektim. Şu anda birer milimlik yapraklarını topraktan çıkarmak üzereler. Belki zamanı değil ama evin içindeler ve kuru sıcaklar gelene kadar tohum yaparlar diye düşünüyorum. Sonbaharda da o tohumları ince uzun meyve suyu şişelerine ekmeyi planlıyorum.

Revnak
09-03-2013, 11:04
Eğer ürününüz küçüklerden değilse meyve suyu şişesinin derinliği, 1.5-2 lt.'lik şişelerin yetersiz olacağını okumuştum. Ya da ürünün uzaması için 4 haftadan sonra 2 günde 1 2cm. yukarı çekin denmişti.
Ben minyatür parmak havuçlardan yetiştireceğim halde dizden biraz daha alçağa gelen yükseklikteki yuvarlak saksılara dikmem söylendi, çünkü ürünler sebze dışında da kök geliştiriyorlar ve onların rahat olması lazım diye biliyorum.

sertug guray
15-03-2013, 22:14
evet kesinlikle haklısınız ;)

Lavanta_
11-03-2014, 03:39
Merhabalar. Ben geçen 4 gün önce marketten aldığım havuç tohumlarını viyollere ve mini seraya ektim. 4 gün geçmeden çimlenmekle kalmadılar bir de boy atmaya başladılar 2-3 cm civarında filizleri var fakat çok sıklar. Sizce ne zaman şaşırtma yapılmalı ya da beklenmeli mi? Fotoları ekte fikirlerinize sunuyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

http://imageshack.com/a/img822/2025/hz08.jpg

http://imageshack.com/a/img197/3484/delk.jpg

bahcedenn
11-03-2014, 11:35
Merhabalar. Ben geçen 4 gün önce marketten aldığım havuç tohumlarını viyollere ve mini seraya ektim. 4 gün geçmeden çimlenmekle kalmadılar bir de boy atmaya başladılar 2-3 cm civarında filizleri var fakat çok sıklar. Sizce ne zaman şaşırtma yapılmalı ya da beklenmeli mi? Fotoları ekte fikirlerinize sunuyorum. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Çok sık ekmişsiniz. Güneş ışığı uzak kaldığından güneş ışığına ulaşabilmek için aşırı uzamışlar. Bu sebeplerden dolayı da çok cılız kalmışlar. Çok fazla sulama yapmışsınız. Resimde de görüleceği üzere toprak çamur gibi duruyor. Toprak nemli kalacak şekilde spreyleme ile sulama yaparsanız daha başarılı olursunuz.

birnefestoprak
12-03-2014, 00:54
Sn bahcedenn'in soylediklerine ek olarak, kok yapacaklari (yani havucu hasat edeceginiz) yere dogruden ekim yaparsaniz daha iyi sonuc verebilir. Sasirtma yapmak, havuc ve diger koklu sebzelerde, domates ve biber kadar basarili olamayabiliyor.

Tohumlar tazeyse, seyreltme yapmaniza gerek birakmayacak sekilde daha az sayida tohumu seyrek sekilde de dikebilirsiniz. Eger fideler birbirine cok yakinsa, seyreltme sirasinda topraktan cektiginiz fideyle birlikte, toprakta kalmasini istediginiz fideleri cekmeniz mumkun.

Tosbicik
27-12-2014, 21:30
Arkadaşlar bende havuç tohumu alacağım bir saksım var orta boy. Tohumları toprağa kaç cm. batırmalıyım ve evde baksam olur mu malum kış günü bahçede ölebilirler.:confused:

hira
27-12-2014, 22:02
Bilgim yok ama evde havuç rahat etmez gibi geldi. Balkona koyun saksınızı. Ben olsam öyle yapardım.

hyg42
27-12-2014, 22:09
Sayın Tosbicik 1- 2 cm derine ekin saksıdada olur ama güneş ister havuç un yeri bahçe dir ama geç kalındı havuç ilkbahar yaz iki dönemde ekilir bir kısmını ilkbaharda ekin 7 ile 15 gün arası çimlenir en az 20 derece ısı gerektirir

Tosbicik
28-12-2014, 19:26
Sayın Tosbicik 1- 2 cm derine ekin saksıdada olur ama güneş ister havuç un yeri bahçe dir ama geç kalındı havuç ilkbahar yaz iki dönemde ekilir bir kısmını ilkbaharda ekin 7 ile 15 gün arası çimlenir en az 20 derece ısı gerektirir

Havuç tohumu aldım paketin arkasında Ocaktan Eylüle kadar ekilebilir diyor ve üstüne tohumun kalınlığı kadar toprak konulmalı diyor. Saksıya diksem ortalama kaç gün çıkarlar topraktan? Ve daha Ocak olmadı ama yinede diksem olur mu?

Tosbicik
29-12-2014, 15:56
Havuç tohumu aldım paketin arkasında Ocaktan Eylüle kadar ekilebilir diyor ve üstüne tohumun kalınlığı kadar toprak konulmalı diyor. Saksıya diksem ortalama kaç gün çıkarlar topraktan? Ve daha Ocak olmadı ama yinede diksem olur mu?

Diktim saksıya arkadaşlar bakalım büyüyecekler mi.

Tosbicik
31-12-2014, 18:32
Diktim saksıya arkadaşlar bakalım büyüyecekler mi.

Arkadaşlar 2 gün oldu hayla bir belirti yok pencerinin içind duruyorlar karifere çok yakınlar o yüzden olabilir mi karifer yanıyor ******.

celalim01
01-01-2015, 01:45
Merhaba ,diktiğimiz havuç tohumlarından hemen bir kaç gün içinde belirti almayabiliriz. Havuç ev içerisine pek uygun değildir. En güzeli bahçeye ekilmesidir. Ben tohumları direk toprağa ekim yapıyorum. Şaşırtma değil. Havuç tohumları toprağa dikildiğinde üzeri toprakla çok kalın örtülmemeli ve tohumlar derine dikilmemeli.

sertug guray
11-03-2015, 10:12
evet arkadaşlarr artık tohumlarımızı hazırlayalım havalar ısınır ısınmaz toprakla buluşturalımm :)

Sertaç1234
18-03-2015, 14:20
Herkese Merhaba

Havuç yetiştiren herkesi kıskandım :) Ben de havuç ektim, çimlendiler ama büyümüyorlar. Toprağım gevşek ve en az 20 cm derinlikte, gübreli, balkonda sera ortamında durmakta. Ama 3-4 cm boyu aşamadılar. Acaba erken ekmiş ve işi berbat etmiş olabilir miyim? Yaklaşık 2 ay, belki biraz daha fazla oldu ekeli. Lütfen yardımcı olun :) Aynı ortamda rokalar gayet güzel büyümekte ama havuçlar çok moralimi bozuyor :)

Dr - beyazzz
02-07-2015, 02:56
arkadaşlar havuç tohumu olan var mı varsa gönderebilir mi ben fethiyede bulamıyorum da!

mazda_ozan
16-04-2016, 22:12
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160416/4e077d81a2c1cd960e9d20d33ca7059d.jpg

SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mücevher Çalısı
16-04-2016, 23:10
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160416/4e077d81a2c1cd960e9d20d33ca7059d.jpg

Tohumdan mı yetişiyor bu havuç,:rolleyes: tohumdan ise ne kadar zaman oldu ekeli?

mazda_ozan
17-04-2016, 09:11
9-10 hafta oldu sanırım saymadım . Evet tohumdan gelişti. 3 haftada fide olmuştu, sonra bu kadar büyüdü fakat toprak kumlu değilse yaprakları büyüyor toprak altındaki kısmını sıkışık toprakta geliştiremiyor. Toprak en önemli şeydir bu tarz kök sebzelerde.

bilalg
17-04-2016, 09:42
Cok guzel olmus bu teskler

serin rüzgar
09-06-2016, 13:37
burada yazan bilgiler işime çok yaradı . yazan arkadaşlara teşekkürler balkonda havuçlarımın olgunlaşmasını bekliyorum

mazda_ozan
09-06-2016, 13:42
Ben denedim yaprakları çok büyüdü ama kendi büyümedi nedeni toprak. Kesinlikle kumlu bir toprak olmalı..

nkutsay
09-06-2016, 23:09
Ekim zamanı da çok önemli. İstanbulda Ağustos ekimini deneyin. Kış döneminde hasada gelmezse baharda hep yaprağa çalışıyor.

serin rüzgar
27-06-2016, 00:06
havuçlarım bayağı büyümüş Eskişehir'in görece serin ikliminde derįn saksıda bile olgunlaşıyorlar oooleey

madeagle93
06-09-2018, 13:07
Arkadaşlar şuanki mevsim uygun mudur? N11 üzerinden tohum aldım. Eksem sonuç alır mıyım?

Robinson Crusoe
11-06-2020, 10:11
Selamlar.

Ben de balkonumda havuç yetiştirmeye çalışıyorum. Ne yazık ki çok hatalı bir ekim yaptım, 40 litre bir saksıda bolca marul ve havuç tohumunu birlikte ektim. Aklımca şansımı arttırıyordum ama hepsi yeşerince tam tersi oldu.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/709120d1590269328-20200516_115635.jpg

Havuçların olduğu tarafta mantarlar vardı, öncelikle onları temizledim.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/709121d1590269422-20200516_144038.jpg

Zararın neresinden dönsem kardır dedim. Böyle bıraksam nasılsa öleceklerdi, ben de hepsini söküp biraz daha ayırarak tekrar diktim. Marullar öldü ancak havuçlar inatçı çıktı, nerede olsa yaşıyorlar.

710074

Bir kısmını yer olmadığı için viyollere taşımıştım. Herhalde bir bitkiye edilebilecek her eziyeti etmiş oldum bu miniklere ama onlar bile ölmedi.

710075

Aslında en problemsiz büyüyüp gidenler havuç olduğu için pek fazla da sorum yok. En büyük sorunum elimde çok fazla fide ve az miktarda alan olması. Aklımda 5 Lt su şişelerine aktarmak var en fazla gelişenleri. Daha pratik fikir varsa değerlendirebilirim :confused: