PDA

View Full Version : ayhan74 / Akan ve durgun su kültürü çalışmalarım

ayhan74
28-03-2010, 21:59
Herkese merhabalar

Birkaç ay önce aldığım tohumları nasıl yetiştirebilirim diye araştırırken tanıştım topraksız tarımla ve bu forumla. Derken konuları incelerken forumdaki çok değerli insanlarlarla tanıştım. Birkaç hafta sürekli konuları okumakla ve anlamadıklarımı sormakla geçti. Herkese, özellikle sayın Kudret Tezel, Envor ve Malbman'a sadece bana değil, forumdaki herkese sabırlı cevapları ve yardımseverlikleri için çok teşekkür ederim.

Devamın da malzeme toparlamak ve satın alma işlemleri geldi. Yaklaşık bir haftada da akşamları işten geldikten sonra sistemin kurulma çalışmaları yaptım.

Fideleri sisteme eklemeden 2 gün boş çalıştırdım ve bir kaç ufak sorunu da hallettikten sonra hazır olmuş oldu. Ve nihayet bugün fidelerde sisteme yerleşti. :)

Allah bol mahsül nasip eder ***. AMİNNNN

ayhan74
28-03-2010, 22:05
Bunlar akan su kültüründe yapmaya çalıştığım çilekler. Üst kattakiler yediveren çileği, alt kattakiler ise Osmanlı çileğidir.

ayhan74
28-03-2010, 22:12
Bunlarda durgun su kültüründeki domates ve salatalıklar. Tek hava motoru ile besleniyorlar.

ayhan74
28-03-2010, 22:14
Biraz da topraklı tarım :)

ayhan74
28-03-2010, 22:16
Bu minik marullar da nasip olursa önümüzdeki hafta kurmayı planladığım akan su kültürüne yerleşecekler.

ayhan74
28-03-2010, 22:18
Birde kapya biberler var. :) Birkaç güne kadar resimdeki yerlerinden ayırıp pet bardaklara şaşırtma yapacağım.

ayhan74
28-03-2010, 22:20
Çileklerin devamı...

katsu
28-03-2010, 22:21
Ayhan bey hayırlı olsun. Düzenek gayet güzel görünüyor. Durgun su kültüründe kabınız metal sanırım.

ayhan74
28-03-2010, 22:32
Sayın Katsu,

Evet. tankları galvaniz sactan imal ettirdim. Gemi inşacı olduğum için tersanede malzeme açısından pek sıkıntı çekmedim. Diğer taraftan tankların içerlerini köpük malzeme ile kaplayıp, ek yerlerini silikonladım. Hem galvaniz zarar verebilir diye hem de ısı izolasyonu açısından.

katsu
28-03-2010, 22:37
Ben de bu nedenle sormuştum zaten. İçini izole ettiyseniz sorun yok. Yeşiliniz bol olsun :D

ayhan74
28-03-2010, 22:41
Amin ***. sayın katsu. Umarım başarabilirim.

k_donmez
28-03-2010, 22:50
Sayın Ayhan74
Güzel bir üretim yapıyorsunuz. Kutlarım. Ancak o güzelim Ereğli çileklerinin tadını bu üretim yöntemiyle alabilecek miyiz diye merak ediyorum. Kolay gelsin.

algül
28-03-2010, 23:15
çok güzel görünüyorlar başarılarınızın devamını dilerim :)

Sarıcan
28-03-2010, 23:37
Sn. ayhan74,

Hayırlı olsun. Ben çilek ağacı konusunda kendimi uçuk zannediyordum, siz gerçekten uçurmuşsunuz çilekleri. Kdz. ereğli' li bir arkadaşa da bu yakışır doğrusu. Geçen sene tatil için evden uzun süreli ayrılışta bakımını yapamadığım için bu sene yapmaya cesaret edemedim.

Yalnız sisteminizde kafama takılan bir şey oldu. Siz yöreniz gereği çileği çok iyi tanımanız gerekir. Aynı ortamda iki cins çilek yetiştirilebiliyor mu? Geçen seneden hatırladığım, tozlama esnasında birbirinin cinslerini bozma riski olduğu için aynı ortamda iki cins çilek olmaması gerektiğini biliyorum. Özellikle Ereğli' nin kendine has güzel çileklerinin cinsi bozulmasın diye. Bu konuyu bir araştırırmısınız? Sayenizde bizde bilgilerimizi tazeleriz?

Bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileğiyle...

akcan67
28-03-2010, 23:43
Sn ayhan 74

Mükemmel bir iş çıkarmışsınız.Ereğlinin neresindesiniz.

malbman
29-03-2010, 05:07
Sevgili ayhan74, emeğine sağlık. Sevgili Sarıcan'ın dediği gibi uçurmuşsun çilekleri:p:p Yalnız, bir sorum olacak. Borulara taktığın o vidalar zamanla ağırlığın etkisiyle boruları yırtıp bir sakatlık çıkarmaz değil mi? Vidayla hiç uğraşmayıp boruları doğrudan zincirle tuttursaydın daha sağlıklı olurmuş gibi geldi. Ama gerçekten çok güzel bir düzenek olmuş.

Diğer bitkilerin de, özellikle fesleğenlerin harika görünüyor. Bir de; marullara bu saatten sonra çok dikkat et. Çünkü marul sıcağı pek sevmez ve havalar da ısınmaya başladığı için çok kısa sürede tohuma kalkmaya yatkın olurlar. Gelişimlerini sıkıca kontrol etmelisin.

Bir de kullandığın motordan bahseder misin biraz? Hemçilekler hem de durgun su için aynı motoru mu kullanıyorsun?

Başarılar dilerim. Gelişmeleri de sık sık fotoğraflayıp paylaşırsan seviniriz.

cemo
29-03-2010, 05:46
Hasadınız bol olur inşallah. Ellerinize emeğinize sağlık

ayhan74
29-03-2010, 07:38
Sayın Ayhan74
Güzel bir üretim yapıyorsunuz. Kutlarım. Ancak o güzelim Ereğli çileklerinin tadını bu üretim yöntemiyle alabilecek miyiz diye merak ediyorum. Kolay gelsin.

Sayın k_donmez,

Açıkcası benimde ilk denemem olduğu için tam cevap veremeyebnilirim. Fakat bildiğim kadarıyla topraksız tarım da üretilen her sebze veya meyvenin daha lezzetli ve bereketli olduğudur. Umarım benimde başıma bir aksilik gelmez de tadları istediğimiz gibi olur :)

Sizede kolay gelsin

ayhan74
29-03-2010, 07:39
çok güzel görünüyorlar başarılarınızın devamını dilerim :)

Teşekkürler algül, Darısı sizinde başınıza inşaallah

ayhan74
29-03-2010, 07:49
Sn. ayhan74,

Hayırlı olsun. Ben çilek ağacı konusunda kendimi uçuk zannediyordum, siz gerçekten uçurmuşsunuz çilekleri. Kdz. ereğli' li bir arkadaşa da bu yakışır doğrusu. Geçen sene tatil için evden uzun süreli ayrılışta bakımını yapamadığım için bu sene yapmaya cesaret edemedim.

Yalnız sisteminizde kafama takılan bir şey oldu. Siz yöreniz gereği çileği çok iyi tanımanız gerekir. Aynı ortamda iki cins çilek yetiştirilebiliyor mu? Geçen seneden hatırladığım, tozlama esnasında birbirinin cinslerini bozma riski olduğu için aynı ortamda iki cins çilek olmaması gerektiğini biliyorum. Özellikle Ereğli' nin kendine has güzel çileklerinin cinsi bozulmasın diye. Bu konuyu bir araştırırmısınız? Sayenizde bizde bilgilerimizi tazeleriz?

Bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileğiyle...

Sayın Sarıcan,
Öncelikle iltifatınız ve dilekleriniz için çok teşekkürler.
Sorularınıza gelince, İnanın bende bilmiyorum. Çünkü bu konularda henüz çok yeniyim. Sizin gibi ustalarımı taklit etmeye çalışıyorum:) Hobi maksatlı bir şeyler yetiştirmek amacıyla sistemleri kurdum. Ama sorunuz da kafama takılmadı değil doğrusu. Bu konuyu araştırmalıyım ve şayet böyle bir durum varsa hemen üst kattaki yediverenlerin yerine osmanlı çileği koymalıyım.
Ayrıca, aslen Rize'liyim. Çalışmak için Ereğli'de bulunuyorum. Ama Ereğli'yi de çok seviyorum.
Umarım sizin de sezonunuz bol ürünlü olur.

ayhan74
29-03-2010, 07:50
Sn ayhan 74

Mükemmel bir iş çıkarmışsınız.Ereğlinin neresindesiniz.

Sayın akcan 67,
Çalışmak için burdayım. Aslen Rizeliyim. UMO tersanesinde görev yapıyorum. Vaktiniz olursa beklerim :)

ayhan74
29-03-2010, 07:57
Sevgili ayhan74, emeğine sağlık. Sevgili Sarıcan'ın dediği gibi uçurmuşsun çilekleri:p:p Yalnız, bir sorum olacak. Borulara taktığın o vidalar zamanla ağırlığın etkisiyle boruları yırtıp bir sakatlık çıkarmaz değil mi? Vidayla hiç uğraşmayıp boruları doğrudan zincirle tuttursaydın daha sağlıklı olurmuş gibi geldi. Ama gerçekten çok güzel bir düzenek olmuş.

Diğer bitkilerin de, özellikle fesleğenlerin harika görünüyor. Bir de; marullara bu saatten sonra çok dikkat et. Çünkü marul sıcağı pek sevmez ve havalar da ısınmaya başladığı için çok kısa sürede tohuma kalkmaya yatkın olurlar. Gelişimlerini sıkıca kontrol etmelisin.

Bir de kullandığın motordan bahseder misin biraz? Hemçilekler hem de durgun su için aynı motoru mu kullanıyorsun?

Başarılar dilerim. Gelişmeleri de sık sık fotoğraflayıp paylaşırsan seviniriz.

Sayın Malbman,
İltifatların için teşekkürler.:p
Endişelerin için bende çok düşündüm. Fakat piton vidaları pimaşa sıkmadan önce küçük bir delik delip, sıkıca içine vidalama yaptım. Ayrıca sızdırma için içerden ve dışardan da silikonladım. Umarım ilerde bir sıkıntı çıkartmaz.

Fesleğenlerden bahsetmişsiniz. Sanırım kastınız yeşil naneler. Onları eşimin pazardan aldığı yeşil nanelerden çelik yaparak elde ettim. Şimdilik bir sorun yok gibi. Umarım ilerde de olmaz. Marullar için uyarılarını dikkate alacağım. Fotolar için de merak etmeyin. Her fırsatta yeni foto yükleyeceğim. İlerleyen zamanlarda sizler gibi ustaların yorumlarına çok ihtiyacım olacak.
Çilekleri tavana astığım için 2 metreye su pompalayacak bir akvaryum su pompası almıştım. Onunla çilekleri besliyorum. Durgun su için aldığım akvaryum hava pompasıyla hem domatesleri hem de salatalıkları besliyorum.
Kolay gelsin. Saygılarımla

ayhan74
29-03-2010, 08:02
Hasadınız bol olur inşallah. Ellerinize emeğinize sağlık

Teşekkürler sayın cemo, Bol hasad hepimize nasip olur inşaallah.

ayhan74
29-03-2010, 08:40
Sn. ayhan74,
Aynı ortamda iki cins çilek yetiştirilebiliyor mu? Geçen seneden hatırladığım, tozlama esnasında birbirinin cinslerini bozma riski olduğu için aynı ortamda iki cins çilek olmaması gerektiğini biliyorum. Özellikle Ereğli' nin kendine has güzel çileklerinin cinsi bozulmasın diye. Bu konuyu bir araştırırmısınız? Sayenizde bizde bilgilerimizi tazeleriz?

Sayın Kudret TEZEL, Sayın Envor, Sayın Malbman,

Sayın Sarıcan'ın sorusuna bir yorumunuz olur mu acaba. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla

envor
29-03-2010, 09:45
Sayın Kudret TEZEL, Sayın Envor, Sayın Malbman,

Sayın Sarıcan'ın sorusuna bir yorumunuz olur mu acaba. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla

Sayın ayhan74, valla bravo, dar alanda çok iyi kısa pas yapmışsınız :) elinize sağlık, inşallah yeteri kadar da ışık alıyorsa bitkileriniz, mükemmel bir iş çıkartacağınız kesin gözüküyor.

Sayın Sarıcan'a katılmıyorum ben, bir birini tozlayacaktır elbette, ama siz tohumluk üretmeyeceğiniz için bunun bir sıkıntısı olmaz. Çilek bahçelerine de yakın olmadığı için, geleneksel çilekleri bozma gibi bir durumuda yok. Zaten çilek kızardığı gibi mideye inecektir, :D bu genelde böyle olur. Yani ortada delilde yok:D:D
Kolaygelsin...

Saygılar...

malbman
29-03-2010, 09:49
Sevgili ayhan74, bu konuda pratik hiç bir uygulama yapmadığım için yetkin değilim. Ama teorik olarak okuduklarımdan bildiğim kadarıyla çilek de domates gibi kendini dölleyen bir bitki ve domateste izolasyon mesafesinin 0 olduğunu ve zaten meyve tuttuğunda döllenme gerçekleşmiş olduğunu düşünürsek, çapraz döllenme ihtimali pek yokmuş gibi görünüyor. Ama dediğim gibi bu sadece bildiklerimden mantık yürüterek vardığım bir sonuç. Üstatlar daha sağlam temellere dayanan bilgiler vercektir eminim.

Kolay gelsin

malbman
29-03-2010, 09:50
Ben yazana kadar envor kardeşim konuyu çözmüş bile:p:p

ayhan74
29-03-2010, 10:18
Sayın ayhan74, valla bravo, dar alanda çok iyi kısa pas yapmışsınız :) elinize sağlık, inşallah yeteri kadar da ışık alıyorsa bitkileriniz, mükemmel bir iş çıkartacağınız kesin gözüküyor.

Sayın Sarıcan'a katılmıyorum ben, bir birini tozlayacaktır elbette, ama siz tohumluk üretmeyeceğiniz için bunun bir sıkıntısı olmaz. Çilek bahçelerine de yakın olmadığı için, geleneksel çilekleri bozma gibi bir durumuda yok. Zaten çilek kızardığı gibi mideye inecektir, :D bu genelde böyle olur. Yani ortada delilde yok:D:D
Kolaygelsin...

Saygılar...

Sayın Envor,
Öncelikle iyi kısa pasların sebebi sizin gibi oyun kurucuların varlığındandır:D Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Balkonum 3.3 m2 olduğu için çilekleri asmak zorunda kaldım. Umarım dilekleriniz gerçekleşir de bu yaz biraz bedava çilek yeriz.
Tozlama konusundaki açıklamanız içimi rahatlattı. Balkonun her iki tarafında ki pençereleri az bir şekilde aralarsam rüzgar sirkülasyonu ile tozlamanın oluşacağını düşünüyorum ama yine de ilerleyen zamanlarda fırça ile çileklere yardımcı olabilirim. Bu arada fırça ile suni tozlama nasıl yapabilirim. Bu konuda forumda bir bölüm varmı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılarımla,

ayhan74
29-03-2010, 10:33
Sevgili ayhan74, bu konuda pratik hiç bir uygulama yapmadığım için yetkin değilim. Ama teorik olarak okuduklarımdan bildiğim kadarıyla çilek de domates gibi kendini dölleyen bir bitki ve domateste izolasyon mesafesinin 0 olduğunu ve zaten meyve tuttuğunda döllenme gerçekleşmiş olduğunu düşünürsek, çapraz döllenme ihtimali pek yokmuş gibi görünüyor. Ama dediğim gibi bu sadece bildiklerimden mantık yürüterek vardığım bir sonuç. Üstatlar daha sağlam temellere dayanan bilgiler vercektir eminim.

Kolay gelsin

Sayın Malbman,
Bilgi için çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,

seazone
29-03-2010, 17:42
Ellerine sağlık ayhan74 sanırım bir hata yok mükemmel olmuş siz bu işi başarmışsınız hadi kolay gelsin bundan sonra bakalım neler üreteceksiniz. Girdiniz mi çıkmaz bir sokağa hayırlısı..

Volkan Kesici
29-03-2010, 23:32
Ben de bu nedenle sormuştum zaten. İçini izole ettiyseniz sorun yok. Yeşiliniz bol olsun :D

Geçenlerde ben de galvaniz saçtan benzer birşey yaptırdım ama içini kaplamayı düşünmemiştim. Ne gibi bir zararı olabilir acaba? Sonuçta aynı malzemeden çay ocağı vs de yapılıyor.

ayhan74
30-03-2010, 07:58
Geçenlerde ben de galvaniz saçtan benzer birşey yaptırdım ama içini kaplamayı düşünmemiştim. Ne gibi bir zararı olabilir acaba? Sonuçta aynı malzemeden çay ocağı vs de yapılıyor.
Sayın Volkan Kesici,
Bildiğim kadarıyla genelde çay ocağı, sürahi, bardak veya benzeri metal mutfak eşyaları insan sağlığına aykırı bir durum olmaması adına ya paslanmaz sacdan yapılır ya da üzerlerine nikelaj kaplama yapılır. Fakat galvaniz saclar genelde normal çelik malzemelerin üzerlerine yapılır. Bu nedenle zamanla üzerlerindeki galvanizi salarlar ve pas yapmaya başlayabilirler. Ben bizim kuracağımız sistemlerde kullanılmasını doğru bulmadığım için içerlerini ve altlarını tamamen izole etmeye çalıştım. İlla ki böyle olur demek de istemiyorum ama izole edilmesinde fayda olduğunu düşünüyorum. Umarım cevabım yeterli olmuştur.
Saygılarımla,

Volkan Kesici
30-03-2010, 23:08
Son derece yeterli, teşekkür ederim.

katsu
31-03-2010, 11:05

Kudret Bey'in mesajından alıntı yaparak cevaplıyorum:D

"topraksız tarımda metal aksam kullanılması tercih edilmiyor.Zira besin eriğinin ph değerinin biraz düşük, yani asidik olması ( 5,5-6,5 gibi) metallerin korozyonuna sebep olacağından , ve eriyen metaller iz element dengesini bozacağından, bazı metal alaşımlarda ağır metaller bulunabileceğinden dolayı tercih edilmiyor."

ayhan74
31-03-2010, 21:18
Durgun su kültüründeki yeşil soğanları 29 Mart'ta sisteme koydum. Hatta elimde hava taşı olmadığı için daha sonra yapmayı düşünmüştüm. Sonrasında forumun bir yerlerinde hortumdan hava yapılabildiğini okumuştum. Biraz da kendi hayal gücümle yapabileceğimi düşündüm ve işe koyuldum. 20 cm. uzunluğunda bir hortum parçasının her iki ucunu da ocakta ısıtıp işkence ile sıktım ve iyice yapışmasını bekledim. Soğuduktan sonra bir kenarından ısıtılmış örgü şişi ile açtığım bir delikten hava hortumunu soktum ve etrafını silikonladım. Ardından da cuvaldız ile üzerine 40-50 delik açtım ve hava taşım hazır oldu. Sonrasında köpük tabakasına arpacık soğanlarının deliklerini deldim ve soğanları yerleştirdim. İlk yerleştirdiğim zaman ki resmi aşağıdadır.

ayhan74
31-03-2010, 21:25
Aşağıdaki resmide bugün çektim. Köpük tabakasını kaldırdığımda köklerin 2 gündeki gelişmelerini görünce çok şaşırdım. Sanırım durgun su kültüründe yeşil soğan denemesini sayın Sarıcan yapmıştı. Ustaların sayesinde bende bu yaz soğana para vermiycem galiba. :)

Forumdaki sayın ustalarım, hepinize teşekkürler:) Herşeyden önce bu forum ile tanıştığımda ilgimi çekmeyi başardığınız, beni özendirdiğiniz ve bana bir şeyler öğrettiğiniz için çok teşekkürler. Hepinize saygılarımla.

Sarıcan
31-03-2010, 21:52
Sn. ayhan74,

Karadeniz piyasası elden gitti desenize:D Elimde iki tır soğan kaldı, ben kime satacağım onu.

Eline sağlık çok güzel olmuş. Aynı plakaya 7x35=105 adet soğan yerleştirmen mümkün. Çok seyrek koymuşsun. Elinde starforun varsa yeni bir plaka yap, eşkenea üçgen mantığı ile bir dizilim daha yap, bakalım kaç adet sığacak. Soğanların merkezler arası uzaklığı 40 mm olsa yeter, çok aralıklı yapmışsın, birde üçgen mantığı ile dizersen ne kadar yer kazandığını göreceksin. Ben birinci plakaya 40 adet yapmıştım, sonra 66 adede çıkardım ama senin plakanın yarısı kadar ancak var.

katsu
31-03-2010, 21:58
Sn. ayhan74,

Karadeniz piyasası elden gitti desenize:D Elimde iki tır soğan kaldı, ben kime satacağım onu.

Akdeniz de gitmek üzere haberiniz yok:D

Sarıcan
31-03-2010, 22:08
Sn. Katsu,

Anlaşıldı ki bize bu işte üç öğün salataya doğramaktan başka çözüm yok. Zaten Ege gitmişti Sn. İndomie' ye. Karadeniz de gidince karalar bağlayıp düşünmeye başlamıştım. Yurdun dört bir yanından rekabet başladı, siz de Akdeniz' i götürün bakalım. Bol soğanlar:D

ayhan74
31-03-2010, 22:28
Sayın Sarıcan,
İltifatınız için teşekkürler ama biz sizlerin eline su dökemeyiz. Yine de birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte. Becerebilirsem ne mutlu bana.

Sayın Katsu, nasip olur Akdenize gelirsem (ki Kayınpederim İskenderun da) herhalde soğana para vermem. :) (Forum arkadaşlığı adına)

Saygılarımla

katsu
31-03-2010, 22:31
Sayın Sarıcan,
İltifatınız için teşekkürler ama biz sizlerin eline su dökemeyiz. Yine de birşeyler yapmaya çalışıyoruz işte. Becerebilirsem ne mutlu bana.

Sayın Katsu, nasip olur Akdenize gelirsem (ki Kayınpederim İskenderun da) herhalde soğana para vermem. :) (Forum arkadaşlığı adına)

Saygılarımla
Tarla sizin efendim, ne demek :o

Yalnız bu gidişle arz fazla olacak ve fiyatlar düşecek. Bölgesel üreticiler olarak sizlerle özelden bi görüşsek diyorum...:D

Acarextt03
01-04-2010, 08:30
bu hafta sonu bende başlıyorum bu olaya...
arpacık kilosu 2 lira... yeşil soğanın demeti 1,5...
bu hesap bizi aşar...

sabahtan beri hesaplıyorum kitaplıyorum çözemiyorum...
bu arpacıkların hepsi fabrikadan mı çıkıyorda
onları deliklerden düşürmeden oraya sabitliyorsunuz......

ben haftasonu bu yönteme bir kolaylık düşünüyorum...
hayırlısı... tutarsa resim eklerim...
beni yine heveslendirdiniz yahu...

Sarıcan
01-04-2010, 08:44
Acarextt03,

Komşu sayılırız kavga etmeyelim. Pazar gittikçe daralıyor. Arpacık soğanın kilosu 4,5 - 5 TL. Damping yasasından dava açarlar sana. Paketler 0.5 kg lık.

Delikleri ya konik açacaksın, aşağı doğru daralacak ya da kademeli delik yapacaksın. Üst taraf soğanın gövdesini alacak şekilde ama alt taraftan sadece kökler çıkacak şekilde.

snszm
01-04-2010, 08:55
Selamlar,gerçekten harika gözüküyorlar ellerinize sağlık.Kullanmış olduğunuz sisteme ne kadar su ve ne kadar besin eriği koydunuz aceba öğrenebilirmiyim ? iyi çalışmalar bol mahsullü günler.

ayhan74
01-04-2010, 09:38
Selamlar,gerçekten harika gözüküyorlar ellerinize sağlık.Kullanmış olduğunuz sisteme ne kadar su ve ne kadar besin eriği koydunuz aceba öğrenebilirmiyim ? iyi çalışmalar bol mahsullü günler.

Sayın snzm;
Kullanmış olduğum saksı her yerde bulunabilen 15 cm. x 37 cm. ebatlarında dikdörtgen saksılardandır. Sanırım daha çok pencere veya balkon önlerinde kullanılıyor. Toplam 5 lt. su alıyor. Yeşil soğanın Ph değeri 6.0 ile 6.7 arasında olması gerekiyor. EC değeri ise 1.4 ile 1.8 arasında olmalıdır.
Maalesef benim Ph metre ve EC metrem yok. Ph olayını Sera marka Ph test kiti(Fotosu aşağıdadır.) ile çözemeye çalışıyorum. 4 ile 9 arasında ölçüm yapabiliyorum. Renk aralığı 0.5 atlamalı olarak ölçüm yapıyorum. Yani yaklaşık bir değer yakalamaya çalışıyorum. EC olayını da sayın Envor'dan aldığım besin eriyiğini orantılıyarak yapıyorum. Yani kendisi bana " 1 litre suya 3 cc A, 3 cc B koyarsan 1.9 veya 2.0 EC elde edersin demişti. Ben de buna göre 1.4 EC elde edebilmek için suya 2 cc A, 2 cc B ekliyorum. Sanıyorum yaklaşık bir değer yakalamış oluyorum. Umarım açıklayıcı olmuştur.
Saygılarımla

katsu
01-04-2010, 14:02
bu hafta sonu bende başlıyorum bu olaya...
arpacık kilosu 2 lira... yeşil soğanın demeti 1,5...
bu hesap bizi aşar...

sabahtan beri hesaplıyorum kitaplıyorum çözemiyorum...
bu arpacıkların hepsi fabrikadan mı çıkıyorda
onları deliklerden düşürmeden oraya sabitliyorsunuz......

ben haftasonu bu yönteme bir kolaylık düşünüyorum...
hayırlısı... tutarsa resim eklerim...
beni yine heveslendirdiniz yahu...

Ben kendi sistemimden bahsedeyim isterseniz. Öncelikle kap için para falan vermedim. Tansaş'a girip balık reyonu ile konuştum. Balık transferinde kullandıkları strafordan yapılmış dikdörtgen kutular mevcut. Hem büyük hem küçük boy var. O malzemenin strafor kapağı da var. Kapağı evdeki matkap ile deldim ve deliklere küçük sıska soğanları ters tarafından sıkıştırdım. 1 hafta oldu ve geilşme şimdilik gayet iyi görünüyor. :D:D

ayhan74
01-04-2010, 14:45
Sayın Katsu,
Balık kutuları da çok akıllıca gerçekten. Yorumunuzu okuyunca neden daha önce aklıma gelmedi diye düşündüm. Bana bir yol daha göstermiş oldunuğunuz için teşekkür ederim.

Bu arada bütün arkadaşlara seslenmek istiyorum. Geçen gün saksıda yetiştirilebilen kokulu, yumruk kadar olan kavun tohumlarından aldım. Acaba durgun su kültüründe yetiştirmeyi deneyenler varmı? Acaba oluyor mu? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Saygılarımla

Acarextt03
02-04-2010, 14:38
Dün eminönü pazarındaydım...
Arkadaşlar fiyatlar uçuşa geçmiş durumda...
Herhalde buradan haber aldılar...
Inanın pazardan almak karlı hale geldi...

çünkü 1 kg soğan 12 tl civarı...
Arkadaş bir de demez mi ki pazartesi 15'e çekmeyi düşünüyoruz...

Yani bu olay başlamadan bitiyor diyecektim...
Neyse ver yarım dedim... Balık kutularını muhakkak almalıyım..
Tohum çimlendirmede inanılmaz etkili ve koruyucu...
Akşama carrefour'a uğramayı düşünüyorum...

Hoşçakalın...

ayhan74
05-04-2010, 07:50
Arkadaşlar,

03 Mart 2010 tarihine kadar Ec metrem olmadığı için sistemlere dahil ettiğim sebzeleri orantı kurarak idare etmeye çalışmıştım. Ph seviyesini daha önce fotosunu yüklediğim kit ile ayarlamaya çalıştım. Sayın Kudret hocam'dan Allah razı olsun. Ec metrem geldi ve işin ince ayarlarını yapmaya başladım.
Gelişmeleri paylaşmak adına balkonumdaki bazı sebzelerden örnekler vermek istiyorum. Domatesler ile ilgili bilgiler şunlar:
Cherry domates / Durgun su kültürü
Normal PH : 6.0 EC: 2.0 / 2.5
Tohumdan ekim : 17 Şubat
İlk şaşırtma : 30 Şubat
Sisteme giriş : 26 Mart
Hava : Saatte 15 dk.
03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.8 (Başlangıç seviyesi için)

ayhan74
05-04-2010, 07:52
Salatalık / Durgun su kültürü
Normal PH : 5.5 EC: 1.7 / 2.5
Tohumdan ekim : 17 Şubat
İlk şaşırtma : 30 Şubat
Sisteme giriş : 28 Mart
03.04.2010 : PH:5.5 EC: 1.5 (Başlangıç seviyesi için)

ayhan74
05-04-2010, 07:57
Yeşil Soğan / Durgun su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,4 / 1,8
Tohumdan ekim : Arpacık soğandan çimlendirme
İlk şaşırtma : ---
Sisteme giriş : 29 Mart
03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.2 (Başlangıç seviyesi için)

ayhan74
05-04-2010, 08:02
Osmanlı ve yediveren Çileği / Akan su kültürü
Normal PH : 6.0m / 6.7 EC: 1,8 / 2,2
Tohumdan ekim : Hazır fide
İlk şaşırtma : ---
Sisteme giriş : 26 Mart
03.04.2010 : PH:6.0 EC: 1.6 (Başlangıç seviyesi için)

ayhan74
05-04-2010, 08:12
Arkadaşlar,
Ayrıca ilerde yapmayı planladığım akan ve durun su denemelerim için hazırlamış olduğum fidelerimi de görmenizi istedim. Ben öncesinde tohumları sebzeye göre bazen 1, bazen 2 gün suda bekletiyorum. Arkasından da genişçe bir yoğurt kabına üzerlerini bir cm. kadar toprakla kapatacak şekilde örtüyorum. Fideler bir kaç cm. olana kadar bekliyorum. Zarar vermedden nazik bir şekilde ilk şaşırtmayı yapıyorum ve pet bardaklara alıyorum. Yeni yerlerinde 10 veya 12 cm. olana kadar bekleyeceğim. Sonrasında da sisteme dahil olacaklar.

En altta Reyhan fideleri bulunmaktadır.

ayhan74
05-04-2010, 09:26
Tiny tim domates fideleri

ayhan74
05-04-2010, 09:29
Sırayla Roka, dere otu, semiz otu ve nane.

Rokaların gelişimleri devam ediyor ve gün geçtikçe su ihtiyaçları artıyor. Şimdilik normal su ile suluyorum. İlerleyen zamanlarda sistemlerden çıkan suyu değerlendirmek için eski sistem sularıyla sulama yapacağım.

Dere otları gelişmeye devam ediyor. Sulama olayını yine rokalardaki gibi yapacağım.

Semiz otlarını Yine aynı kasaya ekmiştim. Fakat filizlenme başlayınca çok şekilsiz tohum dağılımı olduğunu gördüm. 29 Mart tarihinde nazik bir şekilde fideleri sökerek aynı kasaya şaşırtma yaptım.

Naneleri kasanın yarısına taze nanelerden çelik yaparak ekmiştim. Diğer yarısını da bu hafta tamamladım. Eski naneler ile yenileri arasındaki fark bariz belli oluyor. Ama kısa zamanda yenileri de dikilir ve diğerlerine yetişir inşallah.

cukurovalı
05-04-2010, 09:30
Ayhan bey niye çift bardak kullanmışsınız.
Bizi de bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Saygılarımla.

idris şenol
05-04-2010, 09:32
elinize emeğinize sağlık

ayhan74
05-04-2010, 10:26
Sayın Çukurovalı,

Çift bardak kullanmaktaki amacım tamamen suyun drenajı ve köklerin hava alması içindi. Tamamen kendi mantığımla hareket edip, tohumları ektiğim bardakların altlarına delikler deldim. Alttaki bardağın içine de yükseklik yapması açısından bir parça strafor koyup, fideli olan bardakları da içine oturttum. Bu şekilde verdiğim suyun fazlası alttaki bardakta birikiyor ve köklerden hava almış oluyor. Umarım işe yarar :)

Saygılarımla

ayhan74
05-04-2010, 10:28
Sayın İdris Şenol,
Çok teşekkürler ilginiz ve iltifanızı için.
Saygılarımla

ayhan74
05-04-2010, 10:34
Arkadaşlar,

Sizlerle balkonumu da paylaşmak istedim. Küçük bir yerde de bu işin yapılabileceği düşünüyorum. Bu sebeple yer kazanmak için çilekleri de tavana astım. Şimdilik bir sorun yok. Umarım ilerde de olmaz.

Hevesli olduğu halde "küçük bir yerim var, nasıl bu işleri yapabilirim ki" diyen tüm arkadaşlara duyurulur :)

Saygılarımla,

hobbytarim
06-04-2010, 10:10
Ayhan bey küçük bir fabrika gibi süper olmuş elinize sağlık.

ayhan74
06-04-2010, 14:57
Ayhan bey küçük bir fabrika gibi süper olmuş elinize sağlık.

Teşekkürler hobbytarım,

Yer dar olunca çözüm bulmak zorunda kalıyor insan. Örneğin Çilekler :)

Saygılarımla

Acarextt03
08-04-2010, 15:54
şahsen çileklerde büyüme çılgınlığı yaşayacağını fakat tozlaşmadan ötürü
meyve tutumu zayıf kalacaktır...
Bence elinizde çilek ağacı olacaktır...

2. Düşüncem bize ilk söylenen şey ec ve ph ölçmeden bu işin kör yürüyüşünden farksız olacağı idi...
Ben ce siteden satış bölümünü inceleyerek en kısa sürede edinmeniz...
Böylece bir sorunla karşılaşıp yardım istediğinizde daha kolay cevap verebiliriz...

Inşaallah çileklerde başarılı olursunuz...
Diğerleri kolay..

serhat_Önder
08-04-2010, 23:13
süper bi kurulu düzen.. tebrik ederim

ayhan74
09-04-2010, 07:01
şahsen çileklerde büyüme çılgınlığı yaşayacağını fakat tozlaşmadan ötürü
meyve tutumu zayıf kalacaktır...
Bence elinizde çilek ağacı olacaktır...

2. Düşüncem bize ilk söylenen şey ec ve ph ölçmeden bu işin kör yürüyüşünden farksız olacağı idi...
Ben ce siteden satış bölümünü inceleyerek en kısa sürede edinmeniz...
Böylece bir sorunla karşılaşıp yardım istediğinizde daha kolay cevap verebiliriz...

Inşaallah çileklerde başarılı olursunuz...
Diğerleri kolay..

Sayın Acarextt,
Kesinlikle haklısınız. Bende forumun bir çok yerinde EC ve PH'ın ne kadar önemli olduğunu okumuştum. Zaten ilk başlangıç aşamasında EC ve PH metrem olmadığı için orantılar kurarak başlamıştım. Fakat sonrasında PH solüsyonu ve Kudret bey'den analog EC metremi aldım. Şimdilerde herşey normal gibi gözüküyor.

Tozlanma konusundaki düşünceleriniz için de teşekkür ederim. Umarım yoluna girer.

Saygılarımla

ayhan74
09-04-2010, 07:02
süper bi kurulu düzen.. tebrik ederim

Çok teşkkürler Serhat_Önder,

Asıl bu düzenin meyvelerini toplayıp mideye indirdiğimiz zaman süper olacak :)

serhat_Önder
09-04-2010, 21:42
Çok teşkkürler Serhat_Önder,

Asıl bu düzenin meyvelerini toplayıp mideye indirdiğimiz zaman süper olacak :)

Topraksız tarımmı cok hosunuza gidiyor yoksa dikim yapılcak topraktamı sıkıntı var.. onu merak ediyorum :)

ayhan74
10-04-2010, 07:16
Topraksız tarımmı cok hosunuza gidiyor yoksa dikim yapılcak topraktamı sıkıntı var.. onu merak ediyorum :)

Aslında şimdilik her ikisi de diyelim.
Bundan 2 ay önce İstanbuldan aldığım tohumları nasıl yetiştirebilirim diye internette araştırma yaparken topraksız tarım ile tanıştım. Balkonumda yapabileceğimi düşündüm ve işe koyuldum. Şundan da olsun, bundan da olsun derken en son bu hali aldık işte :) Toprak konusunda sıkıntım ilerde olmayacak. Ama ben yine de ufak çaplı bir şeyler yapıp sistemleri tanımak istiyorum. Belli bir deneyimden sonra da belki seracılığa bile başlayabilirim :)
Allah hepimizin yolunu açık etsin inşallah.

serhat_Önder
10-04-2010, 19:43
inşallah. biz direk seracılık yapıyoruz.. sizin yaptiğinizda güzel birşey.. dahada genişletirsiniz :))

cemo
10-04-2010, 21:56
. Belli bir deneyimden sonra da belki seracılığa bile başlayabilirim :)
.

Ereğli de bir sera şart. inşallah yakın zamanda bu düşüncenizi hayata geçirirsinizde, ilk ziyaretcilerinden biri ben olurum

ayhan74
11-04-2010, 00:11
Ereğli de bir sera şart. inşallah yakın zamanda bu düşüncenizi hayata geçirirsinizde, ilk ziyaretcilerinden biri ben olurum

Sayın cemo;
Düşüncenize sadece AMİN diyebilirim :) Umarım dilekleriniz kabul olur. Sera konusunda da çok haklısınız gerçekten. Belki bir ilki yaparız inşallah.
Tabi ki önce eğitim diyoruz. Bilirsiniz, bu işler basit olmadığı gibi dikkat ve takip gerektiren işler. Ufak denemelerle başarılı olabilirsek ilerde belki "ya nasip"deriz. Saygılarımla

ayhan74
11-04-2010, 01:26
Sayın Ustalarım.
Salatalıklarda ve domateslerde ters giden birşeyler var ama anlayamadım. Aslında 2-3 gündür böyleler. İlk sisteme 28 Mart'da girdiler. Ph ve Ec ayarlarında sorun yok ama iki gün önce hava ayarını değiştirdim belki düzelir diye. Fakat bir gelişme olmadı. İlk zamandan beri sularını değiştirmemiştim. Ve bu akşam o işi de hallettim. Yarına kadar temiz su ile kök yıkaması yapacağım. Pazar günü de yeni solüsyonlu sularını ayarlayacağım.

Sizce adımlarım doğru mudur? Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılarımla

serhat_Önder
11-04-2010, 10:27
sağlıklı gözüküyorlar :)

ayhan74
11-04-2010, 13:17
sağlıklı gözüküyorlar :)

Sayın serhat_Önder,

Belkide haklısınız. Ama durgun sistemindeki domates ve salatalık fideleri ile pet bardaklarda büyümeye devam eden fideler arasında çok bariz bir renk farkı var. Pet'dekiler çok daha bitki renginde ama sistemdeki fideler daha sarı. Bende bu farkdan dolayı sıkıntılıyım.

Acarextt03
11-04-2010, 21:17
kesin bir sorun var...
kudret amcaya direkt mesaj at...
gözden kaçabilir...

serhat_Önder
11-04-2010, 21:19
evet yan yana gelince fark belli oluyor... anlayan bi arkadaşın ilgilenmesi lazım

ayhan74
16-04-2010, 12:51
Sayın Kudret TEZEL, Envor, Malbman.

Bir kaç mesaj önce salatalılardaki sorunlarımı yazmıştım. Konuyla ilgili biraz araştırma yaptım ve www.magicplant.net sayfasındaki Bitki Problemleri(resimli) linkindeki Demir eksikliğinde tarif edilen durum tıpkı benim salatalıklarımdaki gibi.

Bende dün biraz kök temizliği yaptım. Acaba tespitim doğru mudur? Tedbir olarak Ph seviyesini düşürmek ve suyun biraz daha ısıtılmasını sağlayarak çözüm bulabilir miyim?

Saygılarımla,

Sarıcan
16-04-2010, 13:21
Straforla su yüzeyi arasında boşluk var mı? Direkt suya mı temas ediyor? Eğer öyle ise mutlaka straforu suya temas etmeyecek şekilde yukarı kaldır ve köklerin hava almasını sağla. Kökler havasız kalmış gibi görünüyor. Köklerin tamamının su içinde kalmasına gerek yok. Kökler suya temas etsin yeter.

pH ayarlamak için elinde seyreltilmiş asit yok ise evde kolay bulunması bakımından limon suyu damlatarak pH seviyesini düşürebilirsin. Yalnız sürekli pH problemin olursa Kudret Bey' den bir dahaki besin kiti siparişinde pH ayarı için seyreltilmiş sülfirik asit istemeyi ve pH ayarı için tarifini istemeyi unutma.

malbman
16-04-2010, 14:04
Sayın ayhan74, bitkileriniz muhtemelen demiri alamıyor. Bir ihtimal de fosfor eksikliği olabilir. Tabii bunlar tamamen kendi gözlemlerime dayalı tahminler. Üstatlar daha isabetli bir teşhis koyabilirler.

Suyu 20-22 derecelere kadar ısıtmak çözüm olabilir gibi hatırlıyorum ama emin değilim. Sayın üstatlar bu konuya da bir açıklık getirebilir sanırım.

ayhan74
17-04-2010, 12:00
Straforla su yüzeyi arasında boşluk var mı? Direkt suya mı temas ediyor? Eğer öyle ise mutlaka straforu suya temas etmeyecek şekilde yukarı kaldır ve köklerin hava almasını sağla. Kökler havasız kalmış gibi görünüyor. Köklerin tamamının su içinde kalmasına gerek yok. Kökler suya temas etsin yeter.

pH ayarlamak için elinde seyreltilmiş asit yok ise evde kolay bulunması bakımından limon suyu damlatarak pH seviyesini düşürebilirsin. Yalnız sürekli pH problemin olursa Kudret Bey' den bir dahaki besin kiti siparişinde pH ayarı için seyreltilmiş sülfirik asit istemeyi ve pH ayarı için tarifini istemeyi unutma.

Sayın Sarıcan,
Öncelikle ilginiz ve yardım etmeye çalışmanız için teşekkürler. Sorularınıza gelince, evet strafor ile su yüzeyi arasın da 2-3 cm. boşluk kalıyor. Ayrıca akvaryum hava motoru ile 45 dk'da 15 dk. olacak şekilde hava basıyorum. Ph olayına gelince; sistemde musluk suyu kullanıyorum ve ph'ı 6.0-6.5 arasında oluyor. Limon suyu **** seyreltilmiş sülfirik asit yerine ph'ı düşürmek için genelde sirke kullanıyorum. Zaten çok da fazla düşürmek istemediği için biraz sirke işimi görüyor. (Örnek, 20 lt.'lik tanka 15cc.)
Diğer taraftanda Kudret bey, 1 haftadır Kdz. Ereğli'deydi. Kendisi de aslen Ereğlili zaten. Kendisi ile görüşme şansım oldu ve konuyu kendisine de ilettim. Ph ve EC takiplerimi daha sık yapmamı tembihledi. Birde su değişimlerini. Nitekim salatalıkları kurtaracağım inşallah.
Saygılarımla

ayhan74
17-04-2010, 12:05
Sayın ayhan74, bitkileriniz muhtemelen demiri alamıyor. Bir ihtimal de fosfor eksikliği olabilir. Tabii bunlar tamamen kendi gözlemlerime dayalı tahminler. Üstatlar daha isabetli bir teşhis koyabilirler.

Suyu 20-22 derecelere kadar ısıtmak çözüm olabilir gibi hatırlıyorum ama emin değilim. Sayın üstatlar bu konuya da bir açıklık getirebilir sanırım.

Sayın Malbman,
Sanırım demir eksikliği konusunda haklısınız. Ben şimdilik kök temizliği yaptım. Havayı da 1 saatte 15 dk iken 45 dk'da 15 dk. yükselttim. Ayrıca ph'ı da sürekli takip etmeye çalışıyorum. Bu tedbirlerle bir netice alamazsan tanka bir tane termostatlı akvaryum ısıtıcısı koymaya niyetliyim. Umarım salatalıkları kurtarabilirim.
Ayrıca ilginiz ve yardımınız için teşekkürler,
Saygılarımla

agronom_06
18-04-2010, 00:04
uzun zaman geçmiş üzerinden ama ben söylemeden geçemiycem, Ayhan bey sisteminiz harika görünüyor.

malbman
18-04-2010, 08:41
Bir ihtimal de fosfor eksikliği olabilir.

Sayın ayhan74, burada vahim bir yazım hatası yapmışım. Onu düzeltmek istedim. Fosfor eksikliği değil, fosfor fazlalığı olacak.

Özürlerimle.

ayhan74
19-04-2010, 09:14
uzun zaman geçmiş üzerinden ama ben söylemeden geçemiycem, Ayhan bey sisteminiz harika görünüyor.

Sayın agronom_06,
İltifatınız için teşekkürler. Umarım size de nasip olur. İyi çalışmalar.

ayhan74
19-04-2010, 09:16
Sayın ayhan74, burada vahim bir yazım hatası yapmışışm. Onu düzeltmek istedim. Fosfor eksikliği değil, fosfor fazlalığı olacak.

Özürlerimle.

Sorun yok sayın Malbman. Ben düzeltmek adına denemelere devam ediyorum. Sanki renklerde biraz canlanma var. Kısa süre içersinde son durumu gösteren resim ekleyeceğim. İyi çalışmalar.

ayhan74
19-04-2010, 21:46
Sevgili Ustalarım,
Salatalıklardaki son durumum işte bu şekildedir. Aslında geçen hafta sarı bölge daha fazlaydı sanki. Biraz düzelme var gibi ama yine de yeterli değil tabi ki. Sayın Kudret TEZEL'den aldığım en son tavsiye doğrultusunda EC'yi 1,8 civarlarında, PH'ı ise 6,4-6,7 civarlarında tutmaya çalışacağım.
Hadi hayırlısı diyerek salatalıklar ile olan mücadelemize devam ediyorum.
Herkese bol mahsül dilerim.
Saygılarımla

(NOT: Resimlerin yan olduğunu sonradan farkettim. Özür dilerim.)

ayhan74
24-04-2010, 15:25
Sayın Forum dostları,
Akan su kültüründeki çileklerimin son durumu fotoğraftaki gibidir. Şimdiye kadar herhangi bir aksilik yaşamadım. EC ve PH ölçümlerini her gün yapıyorum ve eksiklerini tamamlıyorum. Hava, yaklaşık 20 gündür 45/15 periyodunda çalışıyor. Gelişmeleri devam ediyor. Şu anda 35-40 civarında çiçeğim var. Bunlardan 20-25 tanesi çileğe benzemeye başladı. Umarım hasat artar.

ayhan74
24-04-2010, 15:37
Marul fidelerim büyüdü artık. Sisteme girecek boya gelmelerine az kaldı. Bende birkaç gün öncesinden sistemi kurayım ve boş bir şekilde bir kaç gün çalıştırayım dedim. Amacım öncesinden aksaklıkları görebilirmek. Şimdilik sistem güzel bir şekilde çalışıyor. Atman 304 su pompası kullanıyorum. İlk başta yere koyduğum deponun içerisine yerleştirdiğim su pompası sağlıklı bir şekilde 1 mt. yukarıya su basamadı. Bende deponun(Kova) altına iki tane üst üste plastik meyve kasası koyarak, pompanın basma yükünü biraz hafiflettim. Sisteme yakın olduğu için daha rahat su basmaya başladı. Umarım ilerde bir aksilik olmaz. Sevgili Ustalarım da yorumlarını eksik etmezlerse sevinirim.

ayhan74
24-04-2010, 15:48
Sevgili arkadaşlar,

Cherry domatesler çok şükür yaklaşık 30 cm. boya ulaştılar. EC'yi 2.0, PH'ı 6.0/6.5 arasında tutmaya çalışıyorum ve her gün kontrollerimi yapıp eksiklerini tamamlıyorum. Şimdiye kadar bir kaç sefer koltuk alma işlemi yaptım. Beden ile ana dallar arasından çıkan 1-1,5 cm. boyundaki ufak çıkıntıları temizledim.

Fakat sormak istediğim bir konu var ve yardımcı olursanız sevinirim. Bu koltuk alma işlemini ne zamana kadar sürdüreceğim. Yani bildiğim kadarıyla ilerde meyve verecek olan çiçekli dallarda yine buralardan çıkacak. Yanni yanlış birşey yapıp meyve verecek dallardan birini koparmayayım. O yüzden bu konu benim için çok önemli yardımınızı esirgemezseniz sevinirim.

ayhan74
24-04-2010, 15:58
Çok şükür ki salatalıkları kurtardık galiba. Sevgili Kudret TEZEL'in tavsiyeleri ile salatalıklar galiba iyiye gitmeye başladı. Tavsiyesini de şu şekilde özetleyebilirim. Kudret bey "Bitkilerin besinleri alabildiği en iyi Ph değerleri 6.4 ile 6.7 arasında olduğu için genelde bu aralıkta tutmaya çalış" demişti. Şimdilik sorun yok ve düzelme devam ediiyor. Aynı zamanda boyları da uzamaya başladı. Umarım ilerde sorun olmaz.

ayhan74
24-04-2010, 16:04
Yeşil soğanları 1 hafta önce hasat ettim :) Gayet lezzetli ve güzellerdi. Şimdilik büyümeye devam ediyorlar. Fakat ilk hassattan sonra pek randımanlı olacaklarını sanmıyorum. Şimdilik devam etsinler bakalım. İlk fırsatta bütün soğanları yenileyeceğim. Hemde Sayın Sarıcan'ın dediği gibi tıka basa doldurarak :)

ayhan74
24-04-2010, 16:15
Sevgili forum dostları,
Bunlar da meyve kasaları içerisinde yapmaya çalıştığım topraklı tarım ürünler.

Dere otları büyümeye devam ediyor. Biraz yavaş büyüyen bir sebze galiba. Belkide bir yerler de hata yapıyorum ama anlayamadım.

Naneleri ihtiyacımız oldukça kesip kesip salatalar da kullanıyoruz. Kestikçe yanlarından fışkırıyor.

Rokalarımız da yine aynı şekilde salatalar da boy göstermeye başladılar. Bir sefer olgun yapraklardan hasat edip tadına baktık çok şükür. Gayet leziz ve roka gibi :)

Semiz otları büyümeye devam ediyor. Henüz 7-8 cm. boyundalar. Biraz daha büyüsünler onlarında lezzetlerini keşfetme fırsatı bulacağım.

Tüm topraklı tarım sebzelerimi 10 günde bir sistemlerden çıkan sular ile suluyorum. Geri kalan zamanlarda normal su ile devam ediyorum. Malum herşeyin fazlası zarar :)

ayhan74
24-04-2010, 16:18
Bu da balkonumun son hali. Yakında kapıyı da iptal edip, sistemlere galiba salondan müdahale edeceğim :D

ayhan74
24-04-2010, 16:26
Sevgili arkadaşlar,
Bir taraftan sistemleri ayakta tutmaya çalışırken bir taraftanda sistemlerden çıkanların yerine yeni fide çalışmalarım devam ediyor. Marul sistemini kurup hasat ettikten sonra yerini alacak olan akdeniz marullar henüz yeni yeni çıkmaya başladı. Diğer taraftanda farklı birşeyler denemek adına minik kavun ve goji berry fideleri de yetişmeye devam ediyor. Belkide kavunları durgun su kültüründe yaparım. Tiny tim cherry domatesler ve durugun su kültüründe yapacağım kapya biberler de şimdilik iyi durumda.

ayhan74
25-04-2010, 23:28
Sevgili arkadaşlar,

Marul için kurmaya çalıştığım akan su sistemini bir kaç gün test edip aksaklıkları giderdikten sonra bugün fideleri yerlerine yerleştirdim. Borular ve depo olmak üzere toplam 20 lt. kapasitesi var. EC= 0.9 PH= 6.4 olarak ayarladım. Su pompası şimdilik diğer sistemlerle ortak çalıştığı için 45/15 olarak çalışıyor. Su pompası olarak atman 304 kullandım.
Hadi hayırlısı inşallah diyerek değerli tüm dostların düşünce ve önerilerini bekliyorum. Herkese kolay gelsin ve bol mahsül dilerim.
Saygılarımla,

ayhan74
06-05-2010, 23:23
Sevgili arkadaşlar,

Akan ve durgun su kültüründeki denemelerimin son durumlarını sizlerle paylaşmak istedim.

-Çileklerin EC ayarlarını son bir haftadır 2.0/2.1 seviyelerine kadar çıkardım. Çiçek sayısı epeyce arttı, inşallah hepsi meyveye döner. PH ise genelde 6.0'da tutmaya çalışıyorum. Şimdilik durumları iyi fakat çileklerime kırmızı örümcek musallat oldu. Sayın Kudret TEZEL'in organik mücadele tavsiyelerini uygulamaya başlayacağım. İnşallah misafirleeri def edebilirim.

-Marullar 25 Nisan'dan beri sistemde ve yaklaşık 10 cm. oldular. Gelişmeye devam ediyor. EC'yi 0.9/1.0 aralığında tutmaya çalışıyorum. Önümüzdeki hafta biraz daha arttıracağım. PH ise genelde 6.2/6.4 arasında.

- Domateslerin boyları yaklaşık 65 cm. oldular. Tepedeki dalların aralarından çiçek olacak tomurcuklar kendilerini göstermeye başladılar. EC'yi genelde 2.0/2.4 arasında ayarlamaya çalışıyorum. İlerleyen haftalarda 3.0'a kadar çıkacağım. PH'da 6.2/6.5 aralarında sabit tutmaya çalışıyorum. Domatesler büyüdükçe tanka sığmayacakları konusunda endişelerim artmaya başladı. Belki ilerde bir fideyi ayırabilirim.

- Salatalıklarımı kurtardık çok şükür. Sayın Kudret TEZEL'e bir kez daha teşekkür ederim. Boyları uzamaya başladı. EC'yi genelde 1.9/2.2 arasında tutmaya gayret ediyorum. PH'da 6.2/6.5 arasında ayarlıyorum.

Umarım ilerde herşey normal aşamasında devam eder. Tüm arkadaşların olumlu veya olumsuz tüm görüşlerini beklerim.
Herkese bol hasatlar, bereketli günler dilerim.

nbugay
07-05-2010, 09:40
Sn. Ayhan74
Maşallah balkonunuz tam bir bahçeye dönmüş.
Marullarda hava sıcaklığı nedeniyle tohuma kalkma olmuyormu? Sıcaklığı nasıl kontrol altına alıyorsunuz? Benim yaptığım düzenekte sadece sabahları 1-1,5 saat güneş almasına karşın sera içi sıcaklığı 31 derece civarı oluyor.. 1 ay sonra tahminimce 35-36 yı geçer..

ayhan74
07-05-2010, 10:26
Sn. Ayhan74
Maşallah balkonunuz tam bir bahçeye dönmüş.
Marullarda hava sıcaklığı nedeniyle tohuma kalkma olmuyormu? Sıcaklığı nasıl kontrol altına alıyorsunuz? Benim yaptığım düzenekte sadece sabahları 1-1,5 saat güneş almasına karşın sera içi sıcaklığı 31 derece civarı oluyor.. 1 ay sonra tahminimce 35-36 yı geçer..

Sayın nbugay;

Marulları sisteme 25 Nisan'da koyduğum için henüz gelişme aşamasındalar. Daha önce de denememiştim. Geliştikçe göreceğim. Fakat tohuma kalkma olacağını sanmam ama dediğim gibi ilerde yaşayıp göreceğim.

Sıcaklık konusunu da balkonun sürgülü camlarını karşılıklı açarak halletmeye çalışıyorum. Şayet camları açmazsam ve salonla bağlantısı olan kapısını da kapatırsam dediğiniz gibi sıcaklık artıyor. Şimdilik sürgülü camları açarak sorun yaşamıyorum ama ilerde ne olur onu da bilmiyorum.
Size bol hasat dilerim, Saygılarımla

nbugay
07-05-2010, 16:05
Geçenlerde tekrar Marul tohumu attım, 3-4 gün önce filizlenmeye başladılar. Bir öncekinde ışık nedenyle sağlıklı fide elde edemedim. Şimdi de sıcaklık faktörü baş gösterdi.
Umarım bu sefer marulları büyütmeyi başarırım..
Size de bol hasatlar..

ayhan74
11-05-2010, 18:33
Domatesler çiçeklenmeye başladılar. Ama yeni endişelerim var. Sanırım benim domatesler biraz boylu. İlerde ne yaparım bilmiyorum. Sanırım üzerlerinde durdukları sehpaların bacakları keserek mesafe kazanmaya çalışacağım.

ayhan74
11-05-2010, 19:01
Salatalıklar çiçeklenmeye başladı. Şimdiye kadar dalların arasından 4-5 kez koltuk alma yaptım. Son 10 gündür almıyorum, meyveye bıraktım salatalıkları. Umarım meyve oluşumu bereketli olur.

ayhan74
11-05-2010, 19:10
Çilekler de EC'yi 2.0/2.2 arasında tutmaya çalışıyorum. PH da genelde 6.0 civarında. Her gün ölçüm yapıp eksiklerini tamamlıyorum. ilerde çilek olacak çiçeklerimin sayısı artmaya devam ediyor.

ayhan74
11-05-2010, 19:19
İlk sisteme 25 Nisan'da giren marulların gelişimi güzel gidiyor sanki. 16 gün oldu ve semirdiler. Şimdilik EC'yi 1.0/1.2 arasında tutmaya çalışıyorum. PH'da 6.2/6.4 arasında. Her gün değerler değişiyor.Bende her gün besin solüsyonu ekliyorum. Sonrasında aldığım PH değeri de genelde yüksek oluyor. Bitki besin eriyiklerinden her gün tüketiyor ve suya tuz salıyor. Bundan dolayıda PH yükseliyor. Umarım ilerde iri iri marullar elde ederim.

ayhan74
11-05-2010, 19:30
Meyve kasaları içerisindeki çeşitli sebze çalışmaları devam ediyor. Nane, roka ve yeşil soğanlar defalarca salatalarımızda boy gösterdiler. Rokalarımız daha yeni tohum aşamasıa geldi. Bu yüzden bir kaç güne kadar sökeceğim sanırım. yerine farklı birşeyler yapabilirim.

İki farklı semiz otu fotosu yükledim. Biri 09 mayıs, diğeri bu akşam. Sarmısaklı yoğurt ile beraber güzel bir semizotu salatasına dönüştüler.

Dere otlarımıza daha zaman var. Henüz büyüme aşamasındalar.

malbman
11-05-2010, 19:41
Domatesler çiçeklenmeye başladılar. Ama yeni endişelerim var. Sanırım benim domatesler biraz boylu. İlerde ne yaparım bilmiyorum. Sanırım üzerlerinde durdukları sehpaların bacakları keserek mesafe kazanmaya çalışacağım.

Sehpaların bacaklarını keseceğinize, tavana ulaştıklarında domatların büyüme uçlarını kessenize. Böylece hem boya gidecek enerji meyveye gider, hem de sehpayı kurtarmış olursunuz:p:p

ayhan74
11-05-2010, 19:45
Minik kavun, tiny tim domates, akdeniz marul, kırmızı yapraklı fesleğen ve goji berry fideleri

rencberdede
11-05-2010, 20:46

Hiçbir şey kesmeyin. Benim yaptığım gibi, alttaki yaprak ve olgun meyveleri budayıp, bedeni yavaş yavaş alıştırarak aşağıda toplayın.

ayhan74
13-05-2010, 14:27
Sevgili Malbman ve rencberdede;

Her ikinizinde teklifi bence uygun.
İlk olarak Sevgili Malbman'ın teklifini değerlendirmek istiyorum.Yani domateslerin tepelerinden de kesebilirim ki bu elde edilen domateslerle kalmak, ilerde oluşacak domates filizlerini tamamen ortadan kaldırmak anlamına geliyor. Böyle olsa bile 3 fide de toplam şimdilik 60-70 tane çiçek var. Bu çiçeklerin tamamının meyveye dönüştüğü düşünürsek sistemin başarısı adına kötü bir rakkam değil. Bu şekliyle uygulama yaparsam sanırım 3 fideden 10 kg yakın domates alırım. Sonuçta domateslerden alacağım verimi etkilecek bir çözüm.

Sevgili rencberdede'nin de teklifi mantıklı ve aynı zamanda fidelerin tepelerinden kesmeyeceğim için de verimi de etkilemeyecek. Fakat zaten çok dar bir alanda bu işi yapmaya çalıştığımı ve sehpa mesafesinin de yerden 75 cm. yukarda olduğunu düşünürsek, şimdilik bu çözüm de cepte kalsın.

Şöyle uygulamaya niyetim. Sehpaların ayaklarından 25 cm. keseyim. Ayrıca tavana kadar yaklaşık 1 mt. daha mesafem var. Yani domateslerin biraz daha boylanmasını sağlayabilirim. Şayet ilerde yine boydan sıkıntı çekersem o zaman ya sevgili rencberdede'nin önerisini **** Malbman'ın önerisini uygulacağım.

Umarım hatalı bir karar değildir. Sevgili Ustalarım, lütfen yönlendirin.

ayhan74
13-05-2010, 21:42
Şöyle uygulamaya niyetim. Sehpaların ayaklarından 25 cm. keseyim. Ayrıca tavana kadar yaklaşık 1 mt. daha mesafem var. Yani domateslerin biraz daha boylanmasını sağlayabilirim. Şayet ilerde yine boydan sıkıntı çekersem o zaman ya sevgili rencberdede'nin önerisini **** Malbman'ın önerisini uygulacağım.

Demeye kalmadım tabii. Kalamadım maalesef :D Ama niyetim aynen yukarıdaki gibiydi. Ama ne olduysa akşam yemeğinden sonra oldu. Domatesler yer değiştirip eğilip büküldüler. Bir fideye de zarar verdim maalesef. Ama şimdilik durumlarından şikayetçi değil gibiler. Bakalım ilerde ne olur :D

malbman
13-05-2010, 21:48
domateslerin tepelerinden de kesebilirim ki bu elde edilen domateslerle kalmak, ilerde oluşacak domates filizlerini tamamen ortadan kaldırmak anlamına geliyor.

Tam tersi demek oluyor sayın ayhan74, çünkü büyüme ucunu kestiğiniz bitki boy uzatmak ve yeni dallar, yapraklar geliştirmek için harcayacağı enerjiyi meyveye harcayacak. Bu sayede veriminiz de artacak.

ayhan74
13-05-2010, 21:50
Salatalıklar da çok şükür gözüken bir sıkıntı yok. Allah nasip eder büyüdüklerini görmeyi inşaallah.
Marullar da fena gitmiyor. Gerçi 25 Nisan da sisteme girdiler ama.Hayırlısı bakalım.

ayhan74
13-05-2010, 22:27
Tam tersi demek oluyor sayın ayhan74, çünkü büyüme ucunu kestiğiniz bitki boy uzatmaya ve yeni dallar, yapraklar geliştirmek için harcayacağı enerjiyi meyveye harcayacak. Bu sayede veriminiz de artacak.

Haklısınız malbman. :D ama dedim ki bir kaç salkım daha elde edebilirm diye çözüm arıyorum işte :D

ayhan74
13-05-2010, 22:32
Çilekler de çiçek bol ama henüz tam bir meyve tutumu olmadı. henüz yeşil olan 3-4 tane çilek var, ama içlerinden takip ettiğim ilk çileğimin dünkü ve bugünkü resimleri

rencberdede
15-05-2010, 12:58

Her üç öneriyi de uygulayabilirsiniz. Zor değilse sehpa ayaklarını biraz kısaltın, fidelerden birinin büyüme noktasını kesin, diğerinin bedenini aşağıda kıvırarak toplayın. Sonuçlarından biz kapalı balkoncular da deneyim kazanalım.

Üçüncüyü ne yapayım diye düşünmeyin, bağrınıza taş basıp onu katledin. Resimlerden gördüğüm kadarıyla o köşeye üç bitki fazla. Hatta bence orasının hakkı tek bir fide. Ama bu konuda ustalar da fikir versinler, sonra katliama karar verin.

ayhan74
21-05-2010, 12:12
Sayın Topraksız tarım hobicileri,

Kısa zamanda gürbüzleşip, oldukça çiçek açan çileklerime maalesef nazar değdi.:D Kırmızı örümcek belası geldi benim çileklerimi buldu. Sistemde toplam 48 adet çileğim vardı ve şimdilerde yaklaşık yarısını kaybettim. Mücadeleye 10 gün önce(Sanırım biraz geç kalmıştım.)başladım. Ve kimyasal ilaç kullanmamaya karar verdim. Konu ile ilgili Sayın Kudret TEZEL'in tavsiye ettiği doğal ilacı yaptım ve kullandım. Biraz azalır gibi oldular fakat tekrar çoğaldılar. Şimdilerde yine Kudret bey'in yardımıyla yeni bir ilaç deneyeceğim. Ama bu arada belki de biraz daha çilek kaybetmiş olacağım. Umarım kimsenin başına böyle bir sıkıntı gelmez. Çünkü, emek verip de uğraştığınız ve her gün ilgilendiğiniz bitkilerin durumunun kötü olduğunu görmek insana sıkıntı veriyor.

Diğer taraftanda marullar fena durumda değil. Ama ben biraz daha hızlı büyüyeceklerini umuyordum. Sanırım yine belli başlı şeylerde hatalar yapıyorum.

ayhan74
21-05-2010, 12:30
Domateslerin durumu her geçen gün iyiye gidiyor. Çiçek ve salkım sayısı artmaya devam ediyor. Hatta ilk domatesler bile göründü. Fakat şu boy meselesini bir an önce çözmem gerekecek.

Salatalıklar da boy meselesi yüzünden sıkıntılı maalesef. Toplam 3 fide de yaklaşık 30 adet salatalık var. Boy konusunu ayarlayabilirsem birkaç tane daha salatalık kazanabilirim.

ayhan74
21-05-2010, 12:44
Nane, semiz otu ve rokalarımız defalarca salatalarımızda boy gösterdiler. Dere otlarımızda henüz yenilecek duruma geldi.

ayhan74
21-05-2010, 13:03
Sevgili arkadaşlar,

İnternet üzerinden edindiğim Bodur bir cherry domates cinsi(red robinler ile akraba galiba)olan tiny tim domateslerimi fide olarak büyüdükleri viyollerden alıp asıl yerlerine koydum. Domatesleri 10 günde bir hazırlayacağım besinli su ile sulamayı düşünüyorum. Diğer günlerde normal su kullanacağım. Umarım bol hasad olur.

Yine internetten edindiğim minik kavunu da yine asıl yerine koydum. Aslında 3 adet fidem var. Birini topraklı diğer ikisini de durgun su kültüründe yapmayı planlıyorum. Topraktaki minik kavunun sulama sistemini de yine domatesler gibi yapacağım.

Siteden bir arkadaşımızdan rica ettiğim goji berry'leri de iki ayrı saksıda ve her saksıya 3 adet olacak şekilde asıl yerlerine aldım. Goji berrylerin EC ve PH değerleri ile ilgili bilgisi olan arkadaşlardan yardım alabilirsem çok sevinirim.

Veee günün bombası.... Halis RİZE ÇAYI:D. Rizeden getirdiğimiz tohumları kardeşimle beraber ektik. Fakat benim Kdz.Ereğli'de ektiklerim çıkmadı maalesef. Ama kardeşimin İstanbul'da ektikleri gayet güzel oldu. Bende ondan fide alıp asıl yerlerine şaşırtma yaptım. Serin ve sulu ortamı daha çok seven çay'ı umarım Ereğli'de yetiştirebilirim.

nihat_kb
22-05-2010, 23:51
Ayhan Bey ,

Öncelikle yaptığınız çalışmalar için kutlarım.Ondan daha da önemlisi, çalışmalarınızı ve forumda paylaştığınız bilgileri sistemli bir şekilde ilettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.Naneniz, salatalığınız, marulunuz,domatesiniz,biberiniz,soğannız... kısaca ürününüz bol olsun, afiyetle yiyeceğiniz günler bi an önce gelsin dileklerimle...

ayhan74
23-05-2010, 13:46
Ayhan Bey ,

Öncelikle yaptığınız çalışmalar için kutlarım.Ondan daha da önemlisi, çalışmalarınızı ve forumda paylaştığınız bilgileri sistemli bir şekilde ilettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.Naneniz, salatalığınız, marulunuz,domatesiniz,biberiniz,soğannız... kısaca ürününüz bol olsun, afiyetle yiyeceğiniz günler bi an önce gelsin dileklerimle...

Çok teşekkürlet nihat_kb;

Umarım dilediğiniz gibi, alabildiğimiz ürünleri afiyetle yemek nasip olur inşallah.
İlginiz için ayrıca teşekkürler.

ayhan74
26-05-2010, 18:23
Arkadaşlar;

Salatalıklarım olgulaşamadan dökülüyorlar. Yaklaşık 3-5 cm. olduklarında olgunlaşmaya devam edecekler diye beklerken renkleri değişiyor ve bozuluyorlar. Bir fikri olan varmı? PH **** EC'den mi kaynaklanıyor acaba? EC'yi 2.0/2.4 aralığında, PH'ı ise 6.0/6.4 arasında tutmaya çalışıyorum.
Kısacası ne yapabilirim? Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum. :(

ayhan74
08-07-2010, 21:41
Herkese merhabalar,

Uzun zamandır maalesef foruma katılamadım. Hem işlerin yoğunluğu ve arkasından gelen yorgunluk hemde evden uzak oluşumdan dolayı paylaşımlarımı ve bitkilerimi bu aralar biraz ihmal ettim. Ama topraksız tarımın faydalarından biri daha çıktı ortaya, daha doğrusu ben ilk defa şahit oldum. Yani uzunca bir süre bitkilerinizle ilgilenemezseniz bile kendi kendilerine idare edebiliyorlar. Topraktaki bir bitkiya 1 hafta su vermezseniz ne olacağını bililrsiniz. Fakat hiçbir bitkimi kaybetmedim çok şükür. Sadece ilgiszilikten kaynaklanan bazı sıkıntılar vardı. Onlarıda aştık şimdilik.

Aşağıda sırasıyla domateslerim, marullarım, sistemlerini yeni kurduğum kapya biber ve minik kavunlarım var. Cherry domateslerden şimdiye kadar 2 kiloya yakın domates yedik. Hala daha verim devam ediyor. Marulların fotoları ise yaklaşık 4 gün öncekiler. Şimdiler de yarısını yemiş durumdayız :D

Kapya biberlerin boylanması ve ilk çiçekleri ben evde yokken(10 gün) olmuş. Ve maalesef yüksek PH'dan dolayı ilk çiçekler döküldü ve dökülmeye de devam ediyor. Belli bir süre düzenli Ph ve Ec ayarlaması ile yakında yoluna girer diye ümit ediyorum. Biberleri durgun su tekniği ile büyütmeye çalışıyorum.

Minik kavunları ise yine tatile gitmeden önce sisteme koymuştum. Kavunların sistemini biraz farklı yapmaya çalıştım. Aşağıda suyun biriktiği yerde bir pompa ile kök diplerine 1 saatte 15 dakika sulama yapıyorum. Henüz çiçeklenme yok. Um arım yakında başlar.

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

Temir
11-07-2010, 09:40
Son resimde, saksıdaki fındık boyunda kırmızı şeyler nedir?

ayhan74
12-07-2010, 08:48
Son resimde, saksıdaki fındık boyunda kırmızı şeyler nedir?

Sayın Temis;
Bahsettiğiniz malzemenin adı "hydroton". Yani yüksek ısıda pişirilmiş ve tıpkı bir mısır tanesi gibi patlayarak genleştirilmiş kil. Hiçbir besleyici özelliği yoktur. Gözenekli olması sebebiyle su tutma özelliği ve tanecik yapısı büyük olduğu için bitkinin rahat kök salmasını sağlar. Hafif olduğu için benim gibi hobiciler tarafından tercih edilmektedir. Gitti gidiyor gibi sitelerde bile rahatlıkla bulabileceğiniz bir malzemedir.
Kolay gelsin.

Temir
12-07-2010, 12:37
Arkadaşlar;

Salatalıklarım olgulaşamadan dökülüyorlar. Yaklaşık 3-5 cm. olduklarında olgunlaşmaya devam edecekler diye beklerken renkleri değişiyor ve bozuluyorlar. Bir fikri olan varmı? PH **** EC'den mi kaynaklanıyor acaba? EC'yi 2.0/2.4 aralığında, PH'ı ise 6.0/6.4 arasında tutmaya çalışıyorum.
Kısacası ne yapabilirim? Bilgisi olan arkadaşlardan rica ediyorum. :(

Salatalıkları kurtarabildiniz mi?

ayhan74
12-07-2010, 13:00
Salatalıkları kurtarabildiniz mi?

Sayın Temir;
Maalesef salatalıkları kurtaramadık. Ama herşey bir tecrübe oluyor. Seneye inşallah daha verimli ve bilgili bir şekilde yapacağım.
Kolay gelsin.

cecey07
13-07-2010, 09:01
Sayın ayhan74,
Sistemlerinizdeki son durum nedir?

ayhan74
13-07-2010, 11:55
Sayın ayhan74,
Sistemlerinizdeki son durum nedir?

Sayın cecey07;

Son durumdan kastınızı tam olarak anlayamadım. Ama genel olarak bahsetmek gerekirse,
Domatesle, durgun su sisteminde ve meyvelerini büyütmeye devam ediyorlar. Her ne kadar yer kazanmış olsam da boyları uzadığı için 1 ay önce tepe alma işlemi yaptım. Hergün ölçümlerimi yapıyorum. EC'yi genelde 3.0'ın üstünde tutmaya çalışıyorum. Ph ,se 6.0/6.5 arasında. Şimdiye kadar 2 kg. yakaın cherry domatesi mideye indirdik.

Marullar akansu sistemindeydi. Fakat son 10 gündür sırayla yiyerek en son bitirdir:D Onların yerlerine reyhan(kırmızı yapraklı fesleğen) fideleri yapmıştım. Şimdilerde reyhanlar marul düzeneğinde boy göstermeye devam ediyor. Bu arada marullar gayet lezzetliydiler.

Kapya biberlerde yine durgun su sistemindeler. Yaklaşık boyları 80cm. oldu. Şimdiye kadar ki bütün çiçeklerini döktü. Yani meyve tutturamadım. Sanırım biraz daha dikkatli bakım ile başarabilirim.(Umarım:))

Kavun tohumlarımı internet üstünden almıştım ve bodur minik kavundu. Fakat onlarında boyları nerdeyse 1 mt. oldular ama hala çiçeklenme yok. Kavunlarda durgun su kültüründe devam ediyolar.

Kolay gelsin saygılarımla

cecey07
14-07-2010, 15:49
Genel çiçek dökme ya da salatalıkların boylarının büyümeden sararıp dökülmesiyle ilgili bişey farkettim, onu paylaşacağım; (Belki yanılıyorumdur) Tozlamayı elle ya da yabancı başka bir cisimle yaptığım çiçekler ya döküldü ya da meyve parmak kadar olunca çürüdü. Tutanlarında şekli şemali bozuk oldu. Ama arıların tozladığı çiçeklerin hepsi meyveye dönüştü ve meyveleri çok düzgün. Belki yardımcı olabilir.

Benim ise domatesler bi garipleşti, resimlerini ekledim.
Rica etsem bakabilirmisiniz, sizde de böyle bişey olmuşmuydu?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21525&highlight=topraks%FDz+tar%FDm&page=2

ayhan74
16-07-2010, 08:44
Genel çiçek dökme ya da salatalıkların boylarının büyümeden sararıp dökülmesiyle ilgili bişey farkettim, onu paylaşacağım; (Belki yanılıyorumdur) Tozlamayı elle ya da yabancı başka bir cisimle yaptığım çiçekler ya döküldü ya da meyve parmak kadar olunca çürüdü. Tutanlarında şekli şemali bozuk oldu. Ama arıların tozladığı çiçeklerin hepsi meyveye dönüştü ve meyveleri çok düzgün. Belki yardımcı olabilir.

Benim ise domatesler bi garipleşti, resimlerini ekledim.
Rica etsem bakabilirmisiniz, sizde de böyle bişey olmuşmuydu?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21525&highlight=topraks%FDz+tar%FDm&page=2

Sayın cecey07;

İnanın hiçbir söyleyemiycem. Bu işi üstadları yorumuna bırakmak istiyorum. Ama yeterli besin alamıyor diye düşünüyorum. Kuruma eğilimi olduğu için bitki doğasında var olan çoğalma işlemini yerine getirmeye çalışıyor ve erkenden meyveye yatıyor.

Kolay gelsin.

ayhan74
22-07-2010, 13:11
Sevgili arkadaşlar,
Topraksız tarımdaki denemelerimi ve neticelerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Domateslerim bayağı çoştu ve meyve tutmu fena olmadı. Epeyce cherry domates yedik. Marulları yedikten sonra yerlerine başka marulları koymak için biraz geç kaldım. Daha olgun durumda olan reyhan(kırmızı yapraklı fesleğen)'lerim vardı. Sisteme onları koydum. Kapya biberlerimde ise hala çok meyve yok. İki tane biber var üstünde. Galiba bu strafor kasalara 6 fide fazla geliyor. Birde balkonun iç tarafında olan fideler güneş görmediği için cam kenarında olanlara oranla hem kısa boylu oldu hemde meyve tutumu olmadı. Mevcut biberlerde cam kenarındakilerde zaten.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

ayhan74
03-08-2010, 18:55
Sevgili arkadaşlar;

Hobi üreticiliğine devam...
Cherry domateslerde durgun su kültürü kesinlikle başarılı. Yeni başlayanlar için öncelikli olarak domatesden başlanmalı. Her ne kadar zaman zaman bireysel hatalarım **** ayarlamalardaki dengesizlikler sözkonusu olmuşsa bile domatesler yine de beni sevindirmeye devam ediyor. Bugüne kadar nerden bakarsanız bakın 2-3 kiloya yakın domates yedik. Sanırım 1 kilo daha yiyebiliriz.
Reyhanlarla tamam sayılır. Epeyce serpildiler. Elimde reyhanla ilgili EC ve PH bilgisi olmadığı halde Nane ile aynı değerlerde büyütmeye çalışıyorum. Şimdilik başarılı galiba. Yakında bir kaç salatamızı süsleyecekler.

ayhan74
03-08-2010, 20:14
Minik kavun epeyce uzadı. Geçen haftaya kadar, uzadıkça askıya aldığım ipini çözüp an alt tarafında ring yapıyordum. Geçen hafta çiçekleri artmaya başlayınca hiç bozmayayım dedim. Ama yine de çiçek dökmeye devam etti. Birşeyleri eksik yapıyor olabilirim, fakat anlayamadım bir türlü. Neyse devam edeceğiz bakalım. Nasıl olsa bazı sebzelerin ilk çiçeklerini koparmak lazım derler ya, benim yerime kendisi yapıyor o işi diye düşünüyorum :D

Tiny tim domateslerden 2 tanesini saksıda yapmıştım. Diğer iki tanesini de durgun su sistemine yerleştirdim. Cherry domateslerdeki besin sistemini ve Ph ayarının aynısını uyguluyorum. Umarım saksıdaki kadar verim alabilirim.

Kapya biberlerin boyları epeyce uzadı. Gaçtiğimiz haftaya kadar üstünde 2 tane meyve vardı. Fakat fark ettim ki, daha önce benim balkona musallat olan kırmızı örümcek belası tekrar azmış durumdaydı. Daha önce uyguladığım ilacın aynısı uyguladım. Ve meyve tutumu arttı. Önceleri açılan çiçekleri hepsi dökülüyordu. Şimdilerdeyse epeyce yeni meyve var.

Herkese bol hasadlar dilerim. Kolay gelsin. Saygılarımla

ayhan74
03-08-2010, 20:40
Arkadaşlar, biraz da topraklı olanlardan bahsetmek istiyorum.
Reyhanların bulunduğu sistem aslında marullar için hazırlnamıştı. Fakat fideleri yetişrimek için geç kaldığımdan yerlerine reyhanları yapmıştım. Marula fidelerim ise kıvamlarına gelmeye başladılar. Bu arada Sevgili Kudret TEZEL'in besin eriyikleri ile beraber gönderdiği plastik kutular fide çalışmaları için harika oluyor. Bu arada fideleri rockwol(taş yünü) içerisinde denemek istedim. www.magicplant.com adlı siteden temin ettiğim taş yünü viyollerin ne kadar işe yaradığını merak etmiştim. Ve sanırım gayet başarılı oluyor.

Durgun su kültüründe denemesine başladığım minik kavunlardan 1 tanesini saksıda yapmaya karar vermiştim. Şimdilik fena gitmiyor. Çiçeklenme başladı, umarım meyve tutar. Sulamasını da haftada bir iki defa besinli su(2 Lt'lik şişe de hazırladığım EC:2.0/2.5 PH:5.5/6.5) ile hafta da iki defa olarak yapıyorum.

Son olarak da Tiny tim domatesler. Saksıdakiler şimdilik durgun su sistemindekilerden daha ilerde. Üzerlerinde yaklaşık 20-25 domates var. Durgun sudakilerle kardeşler fakat ben 4 fidenin ikisini beklemeden saksılara koymuştum. Diğer ikisini ise özellikle beklettim. Viyolün içerisinde yaklaşık 30cm'e kadar büyüdüler. Sonrasında durgun su sistemine(28 Temmuz 2010) yerleştirdim.

ayhan74
14-08-2010, 17:30
Durgun su kültüründe yetiştirdiğim cherry domates deneyini sona erdirmiş bulunmaktayım. Şimdiye kadar her aldığım ürünü tarttım. Sonuç olarak en son topladıklarım ile beraber toplamda 3 kilo civarında domates yemiş olduk :D

Reyhanlarımız epeyce büyümüş durumda. Yakında sistemden söküp yerlerine büyümekte olan marulları koyacağım. Aslında havalar oldukça sıcak olduğu için marulları yapmayı düşünmüyordum ama yine deneyeceğim.

ayhan74
27-08-2010, 16:37
Tiny tim fideleri sisteme girdikten sonra epeyce bir serpildiler. Çiçeklenme gayet iyi. Bakalım meyvelerini alabilecekmiyiz.

Reyhanlar serpildiler çok şükür. Biraz araştırmama rağmen reyhanların EC ve PH değerlerini bulamadım. Bende Nane'nin değerleri ile büyütmeye çalıştım. Sanırım ikisi de aynı değerlerle oluyor.

Bu arada yaklaşık 10 gündür reyhan yapraklarında eksikler, yenikler görmeye başlamıştım. Misafirlerim var galiba diye düşünmeye başlamadan 7-8 tane küçük tırtıl tespit ettim. Sanırım bir kelebek bir fark edemeden içeri bir yere yumurtlamış.(Toplayıp hepsini attım yan bahçeye :D) Neyseki şimdilik durum iyi.

ayhan74
27-08-2010, 16:57
Kapya biberlerin gelişimini izlemek gerçekten çok iyiydi. Maalesef son zamanlar da balkonuma musallat olan kırmızı örümcek belasından kurtulamadığımız için son bulmak zorunda kaldı. Hala bunca sıkıntıya rağmen kimyasal zirai ilaç kullanmadım. Ama anlaşılan bundan sonrası böyle gitmiyecek. Bundan sonraki denemelerim için balkonumu iyice temizlemem gerekiyor. Hayırlısı...

3 Fidede toplam 10 tane meyve var. İkisi kızarmak üzere, diğerleri henüz gelişmemiş ve yeşil. Neyseki sonraki denemeler için bu tip başarısızlıkların önemi yok. Çünkü hepsi birer tecrübe :)

rencberdede
08-09-2010, 17:24
Biberlerinize kırmızı örümceğin verdiği zarar belli oluyor. Ne yaparsanız yapın, gelecek yaz o hayvanlar yine olacak. Benim başıma her sene geliyor. Çiçeklenme ve meyve döneminde kimyasal ilaç kullanmak istemediğimden, çözümü yapraklara sulandırılmış kükürt püskürterek buldum. Kükürt kırmızı örümcekleri ve tırtılları kaçırıyor, belki de öldürüyor.

ayhan74
13-09-2010, 12:18
Biberlerinize kırmızı örümceğin verdiği zarar belli oluyor. Ne yaparsanız yapın, gelecek yaz o hayvanlar yine olacak. Benim başıma her sene geliyor. Çiçeklenme ve meyve döneminde kimyasal ilaç kullanmak istemediğimden, çözümü yapraklara sulandırılmış kükürt püskürterek buldum. Kükürt kırmızı örümcekleri ve tırtılları kaçırıyor, belki de öldürüyor.
Sayın rencberdede;
Öncelikle ilginiz için çok teşekkürler. Diğer taraftan kırmızı örümcek konusunda haklı olabilirsiniz. Ben tarıma daha bu sene başladığım için önümüzdeki seneyi öngöremiyorum. Ama ****** sizler gibi deneyimli arkadaşların düşünceleri çok önemli. İlaçlama konusunda bende doğal ilaçlardan yanayım. Fakat maalesef başedemedim. Bir daha ki yıl tekrarlarsa kimyasal kullanmaya niyetliyim.
Bu arada bahsettiğiniz kükürt'ü nasıl temin edebilirim? Nasıl uygulayabilirim? Bitkiye zararı varmıdır. Daha önce sayın Kudret TEZEL'den bakır sülfat almıştım ve uyguladım. sanırım uygulamadan sonra yaprakların temizliğini iyi yapamadığım için yapraklarda çok fazla deformasyon oluşturdu. Ve maalesef örümcekleri de durduramadım. Acaba sizden bahsettiğiniz Kükürt daha farklı bir malzemeyse ve başarılıysa daha fazla bilgi alabilirmiyim?
Kolay gelsin, teşekkürler.

rencberdede
20-09-2010, 00:32
Topraksız tarımda pek deneyimli değilim ama kırmızı örümcekle yıllardır mücadelede ettim. Elde ettiğim tecrübe: kesin çözüm istiyorsanız kimyasal ilaç kullanacaksınız. Sabunlu, acı biberli, sarmısaklı, vs. su püskürtmek pek bir işe yaramıyor. DDVP ticari adlı ilaç talimatına uygun kullanıldığında çok iyi sonuç veriyor.

Çiçeklenme ve meyve döneminde, DDVP'nin çiçeklere ve meyveyi yiyene zarar vereceğine inandığımdan, kükürt kullanıyorum. Bahsettiğim kükürt toz halinde tarım ilacı olarak satılıyor. Sulandırıp yapraklara püskürtüyorsunuz. Aslında ben külleme (küf) için almıştım ama kükürtün kırmızı örümcekleri kontrol altında tuttuğunu gözlemledim.

genç mühendis
17-01-2011, 11:35
Ayhan bey.ben topraksız tarım ı öğrenmek isteyen genç bir mühendis adayıyım.çalışmalarınızı beğenerek takip ediyorum.çok güzel yetiştiricilik yapıyorsunuz ellerinize sağlık.ben sizden bu çalışmalar hakkında biraz daha bilgi edinmek istiyorum.mesela,öncelikle hangi ekipmanlarla bu sistemi kurdunuz,neler kullandınız bu konu hakkında bilgi verebilirseniz genç bir mühendis adayını çok mutlu edersiniz :) 2 katlı çilek düzeneğini bende yapmak istiyorum.bana yardımcı olur musunuz ? çok teşekür ederim.

emperorumit
18-01-2011, 11:06
ayhan bey merhaba bende çilek düzeneğinin tarifini istiyorum kaçlık boru kullandınız havayı kaç saatte bir ne kadar basıyorsunuz. bağlantı ekipmanları nelerdir gibi detaylı bir tarif yazarsanız sevinirim. birde ben bunu ilk önce sizinki gibi deneyip daha sonra büyük bir alanda uygulamayı düşünüyorum ozamanda aynı ebat borular kullanmak uygun olurmu elinize sağlık

ayhan74
21-01-2011, 11:53
Ayhan bey.ben topraksız tarım ı öğrenmek isteyen genç bir mühendis adayıyım.çalışmalarınızı beğenerek takip ediyorum.çok güzel yetiştiricilik yapıyorsunuz ellerinize sağlık.ben sizden bu çalışmalar hakkında biraz daha bilgi edinmek istiyorum.mesela,öncelikle hangi ekipmanlarla bu sistemi kurdunuz,neler kullandınız bu konu hakkında bilgi verebilirseniz genç bir mühendis adayını çok mutlu edersiniz :) 2 katlı çilek düzeneğini bende yapmak istiyorum.bana yardımcı olur musunuz ? çok teşekür ederim.

Sayın genç mühendis;
Öncelikle söylemek isterim ki, çilek düzeneğinin ilgini çekmesi ve yapmak istemeden beni gerçekten mutlu etti. Teşkkür ederim:) Birde sanırım sana geçmiş olsun demeliyim. Çünkü topraksız tarım hastalığına yakalanmışsın. Hastalığın tek tedavisi eldeki imkanlarla hemen düzenek kurmak ve bitki yetiştirmek :)
Öncelikle ben henüz bu konuda çok yeniyim. Sayfamda gördüğün çalışmaları geçtiğimiz yıl yaptım. Zaten topraksız tarıma da geçen yıl başlamıştım. Çok acemi bir şekilde internet'te gezinirken ağaçlar.net sitesini buldum ve başladım incelemeye. Bu işe gönül vermiş birçok insanın başını ağırttım, sorular sordum ve araştırdım. Hazır olduğumu hissettiğim zamanda da boş bir kağıda hangi malzemeleri kullanarak nasıl düzenekler yapabileceğimin krokilerini çizerek işe başladım. Sonrasında da malzeme toparlamak işin en önemli kısmı oldu. Malum hobi olarak yapıyorsak bu işi çok da fazla maliyetli olmamalıydı. Yani kullanmayacağınız malzemeye para vermenin anlamı yok. Sistemleri kurup bir kaç gün herhangi bir aksaklık varsa görebilmek için boş bir şekilde çalıştırdım. Daha sonra da sıra fideleri sisteme eklemeye geldi. Ve günlük rutin kontroller ile bitkilerin büyümesinin gün be gün takip etmek işin en eğlenceli, en keyifli kısmıydı.
Sayın genç mühendis;
Size en güzel tavsiyem kesinlikle bir plan yapmanızdır. Neyi nasıl yapacağınızı kafanızda iyice şekillendirin. Sitede hiçbir şekilde soru sormaktan çekinmeyin. Bu işe gönül verirseniz becerebileceğiniz ve müthiş keyif alacağınızdan eminim.
Bu arada ben işlerimin yoğunluğundan çok fazla giremiyorum. Elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmaya çalışırım.
İyi çalışmalar.

ayhan74
21-01-2011, 12:10
ayhan bey merhaba bende çilek düzeneğinin tarifini istiyorum kaçlık boru kullandınız havayı kaç saatte bir ne kadar basıyorsunuz. bağlantı ekipmanları nelerdir gibi detaylı bir tarif yazarsanız sevinirim. birde ben bunu ilk önce sizinki gibi deneyip daha sonra büyük bir alanda uygulamayı düşünüyorum ozamanda aynı ebat borular kullanmak uygun olurmu elinize sağlık

Sayın emperorumit;
Genç mühendis'e yazdığım nacizane tavsiyelerin kesinlikle sizin için de önemli olduğuna inanıyorum. Birde Konuya iyice hakim olduktan sonra kendi yaratıcılığınızı da kullanmayı ihmal etmeyin.
Gelelim konumuza;
Çilek düzeneğinde 1 metrelik 70'lik pis su borusu kullandım. 6 adet dirsek ve 2 adet de kapak ile tüm bağlantıları yaptım. İki katlı sistemi birbirine kancalar ve aynı boyda ayarladığım zincirler ile bağladım. İlk olarak akvaryumcudan bir tane su pompası, bir tane de hava pompası, hava hortumu ve hava taşı aldım. Yaklaşık 20 lt.'lik bir kovayı depo olarak kullandım ve yere koydum. İçine de su pompasını yerleştirdim. (Bu arada su pompasının istediğiniz yüksekliğe su basabilecek kapasitede olmasına dikkat etmelisiniz.) Deponun içerisinde su pompası ile beraber hava pompasından hortumla gelen hava taşını yerleştirdim.(Hava taşını su pompasının emiş ağzına yakın bir yere yerleştirin.) Sonrasında pis su borularını giriş ve çıkışlarına nalburdan aldığım yarım parmak dirsekleri yerleştirdim. Ve su pompası ile irtibatını uygun hortumla sağladım. Sistemi birkaç gün boş bir şekilde çalıştırdım. Her iki pompayı da zaman saati ile her saatte 15 dk. çalışacak şekilde ayarladım. (Başlangıçda bu şekilde başlayıp fideleriniz büyüdükçe çalışma aralığını kısaltabilirsiniz.)

Diğer sorunuza gelecek olursak; malum ben bu işi küçük bir alanda yaptım. Daha büyük, profesyonel bir alanda sanırım bu borular küçük kalacaktır. Site de daha detaylı ve ticari amaçla yapılan çalışmalar da var. İncelerseniz hayırlı olacaktır.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.

ayhan74
02-04-2011, 07:08
Sevgili arkadaşlar;
2011 topraksız tarım heyecanım mevcut sistemleri biraz daha geliştirerek başladı. Sistemleri güneşi daha iyi göreceklerini düşünerek balkonumun ön tarafına yerleştirdim. Geçen yıl kurmuş olduğum atık su borularından yapılmış olan sistemleri kullanıyorum. Fakat geçen yıl su tankı olarak 20 litrelik kovaları kullanmıştım. Yaptığım ölçümlerde ve takiplerde anladımki su tankı ufak geldiği için suyun EC ve PH değerleri çok çabuk bozuluyor(3 saat) ve bitkiler beslenmeyi durduruyordu. Yani ben işten eve gelinceye kadar ki süre içerisinde bitkiler beslenemiyordu. Su tankını büyüterek bu problemi halledeceğimi düşündüm ve 70 litrelik çöp kovalarından satın aldım.

Marul sistemi yaklaşık bir haftadır sorunsuz çalışıyor. Su tankı büyüdüğü için suyun EC ve PH değerleri de ertesi gün aynı saatlere kadar çok fazla bozulmadan kalabiliyor. Tabi şimdilik fideler ufak olduğu için sorun yok gibi. Ama bir kaç hafta sonra fideler büyüdüğünde suyun değerleri daha hızlı bozulacaktır. Besin eriyiği olarak Sayın Kudret TEZEL'den geçen yıl aldığım üçlü sistemi kullanıyorum. Hava ve su pompası 15 dk. çalışma, 30 dk. dinlenme periyotları ile çalışıyor.

Çilek sistemini de marulların üst tarafına geçen yıl yaptığım gibi tavandan asarak kurdum. Sistem şimdilik sorunsuz çalışıyor. Sayın gilaburu'dan sipariş verdiğim yediveren cinsi çilek fidelerimi beklemekteyim. Umarım geçen yıl ki gibi kırmızı örümcek denen bela ile karşılaşmam ve biraz çilek yeriz :)

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim. Bol hasatlar.

ayhan74
11-04-2011, 12:28
Sayın doğalbahçe'den beklediğim fideler elime ulaştı ve sisteme dahil ettim. Dünden itibaren sistemde berslenmeye başladılar. İnşaallah bu sene çilek yiyeceğiz.

Marullar da büyümeye devam ediyor. Sistemdeki marulları söktürkten sonra sisteme girecek olan lolla rossa'lar henüz fide aşamasında. Bu sene lolla rossa'yı ilk defa deneyeceğim. Umarım başarılı olur.

Herkese kolay gelsin. İyi çalışmalar.

fatma_demirel
25-04-2011, 09:50
çok güzel çalışmalar...hele hele ürünlerini görmek bilmem nasıl bir heyecandır. çok yeni başladım bende balkon için bişeyler yapmaya çalışacağı.takipteyim;)

ayhan74
26-04-2011, 10:23
Sayın forum üyeleri;
Marullar büyümeye ve gelişmeye devam ediyolar. Sisteme gireli yaklaşık bir ay oldu. Havaların soğuk olması yüzünden gelişmeleri bence biraz yavaş. Geçen yıl yaz ortalarında 30-35 gün arasında ilk marulumu hasad etmiştim. Sanırım bu periyod biraz daha yavaş olacak. Galiba Mayıs ayının 10!unda ilk marulu yeriz. Sırada bekleyen lolla rossa'lar var. Sanırım onlar havalar sebebiyle biraz daha hızlı olurlar. Bekleyip görücez.
Marulların sularını 7/10 gün arasında değiştiriyorum. Bir gün kadar temiz su ile kök yıkama yapıyorum. Sonrasında yine suyu değiştirip Kudret bey'den aldığım üçlü besin sistemiyle EC:0,8'e ayarlıyorum. EC'yi kademeli olarak günbe gün arttırıyorum bir haftanın sonunda EC: 1,2/1,4'e kadar çıkarıyorum. Ph ise genelde 6,0 ile 6,5 arasında tutmaya çalışıyorum. Sistemde az marul olduğu halde ve tankı da büyüttüğüm halde yine de marullar EC ve PH'ı çok çabuk bozuyor. Sanırım hızlı büyüyen bir bitki olduğu için. Ayarlamaları genelde akşamları yapıyorum. Ertesi gün aynı saatlerde genelde PH 6,9/7,0 aralığında buluyorum. EC ise birkaç birim düşmüş oluyor. Tekrar ayarlayıp sonraki gün yine aynı saatlerde kontrol ediyorum. Tabi ki yine PH çıkmış, EC düşmüş oluyor. Böylece bir haftanın sonunda artık ne PH değişiyor ne de EC. Böylece bitki bana suyumu değiştir diyor ve gerekeni yapıyorum. Bazen de marulları birkaç gün daha zorluyorum. Hem bitkilerin besinden maksimum yararlanması hem de boş yere besin sarfiyatı olmaması için.
İş te marullar dün akşam ki fotoları.

ayhan74
26-04-2011, 10:37
Çileklerdeki durumda marullar gibi. hava ve su pompası genelde 45/15 dk. şeklinde çalışıyor. Yine akşamları EC:1,8/2,2 aralığında, PH:6,0/6,4 aralığında ayarlamaları yapıyorum. Haftada bir suları değişiyor, kök yıkama yapılıyor. Fideler ilk sisteme girdiklerinde genelde 2 veya 3 yapraklıydılar. 15 gündür sistemdeler ve çoğunlukla yaprak sayısı 4-5 arasında. şimdilik gelişmeleri iyi gidiyor. Hatta 3 tanesi çiçek sapı bile çıkardı ve çiçekler görünmeye başladı. Tabi ki ilk çiçekleri koparmak gerekiyor. Ben çileklerin çiçeklerini 7-8 yaprak oluncaya kadar koparmayı düşünüyorum. İyice kendilerine gelsinler, sonrasında çiçekleri koparmayı bırakacağım. Umuyorum bu yıl biraz çilek yeriz.

ayhan74
26-04-2011, 10:44
Sırada fidelerimiz var. Sisteme girmek için büyümeyi bekleyen lolla rossa'lar ve katı ortamda(perlit) damlama sulama sistemi ile yapmayı düşündüğüm domates fideleri. İki renkli dev domates, beyaz biftek domates ve oxheart denilen altı sivri kalp şeklindeki domates fideleri.

ayhan74
11-05-2011, 08:28
Merhaba arkadaşlar,
Balkonumdaki son durumla ilgili birkaç bilgi ve resim paylaşmak istedim.
Marulların gelişmeleri tamamlanmak üzeredir. Sistem çalışma periyotları, EC ve PH değerleri daha önce yazdığım şekilde devam etmektedir. Hem havaların sürekli kapalı olması hemde balkonumun güneşi çapraz görüyor olması sebebiyle bazı marullarda boy uzaması oluşmaktadır. Sanırım kısa boylu, gürbüz marullar yerine biraz uzun boylu marullar yiyeceğiz.

Çileklerinde hem gövde, yaprak hem de kök gelişimleri iyi durumdadır.Toplam 48 fidenin yaklaşık 15 tanesindeki çiçek saplarını koparttım. Çileklerin biraz daha kendilerini geliştirmelerini bekleyeceğim. Bu arada Çileklerin her yerinden fışkıran stolon saplarını da kopartmaya devam ediyorum.

Domates ve Lollo Rossa fideleri de kıvamına geldi sayılır.

Bir hafta önce hiç fark edemediğim bir şekilde balkondaki tüm bitkilerde bir böceklenme başladı. 1-2 mm boyunda, yeşil ve zıplayan böcekler görmeye başladım ve geçen sene düştüğüm hataya düşmemek için hemen bir zirai ilaç alıp tüm balkondaki bitkileri ilaçladım. İlk ilaçlamayı 04 Mayıs'da İkinci ilaçlamayı da dün yaptım. İlk ilaçlamadan sonra epeyce azaldı ama kalan yumurtalar için ikinci ilaçlama şarttı. Umarım kısa zaman sonra böceklerden kurtulurum.

Tüm dostlara bir tavsiye; Kesinlikle topraksız tarım yaptığınız alanda Topraklı herhangi bir bitki yetiştirmeyin. Ne kadar steril ve temiz torf bile kullansanız yine de böcek, mantar veya bakteri gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

ayhan74
25-05-2011, 10:01
Arkadaşlar;

Çileklerde yaklaşık 10 gündür garip bir hal ortaya çıktı. Yaprakların altlarında görüldüğü gibi küflenmeler, beyaz tüycükler oluşmaya başladı. Muhtemelen mantarla ilgili bir hastalık. Yaklaşık 15 gün önce bir ara suya ph düşürmek için Limon tuzu suyu koymuştum. Nedense 2-3 gün sonra su tankımda köpürmeler ve koku başladı. Bütün suyu ve sistemi temizledikten sonra yeni den besinli su hazırlayıp Ph Down hazır sölüsyon kullandım. Şimdilerde ise bi,r akücüden sülfirik asit alıp onunla devam edeceğim. Önerisi olan arkadaşların ve üstadların yardımına ihtiyacım var galiba.

Birde çileklerin yeterli ışık almadığı için(sanırım) yapraklarında boy uzamaları var. Yaklaşık 20-25 cm. yapraklar var. Halbuki saat 12:00'den 20:00'e kadar güneşde görüyor. Sadece arka sıradakilerde de değil, Ön sıradakilerdeki çileklerde aynı durumda. Bu yüzden bana bu kadar uzamaları garip geldi. Resimde kullandığım sistem 75'lik pimaş boru ile yapılmış, orantı yapılabilir Bu konu da da yorumu olan arkadaşların yardımlarını alabilirsem sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar, Kolay gelsin.

mtugrul33
26-05-2011, 12:31
Arkadaşlar;

Çileklerde yaklaşık 10 gündür garip bir hal ortaya çıktı. Yaprakların altlarında görüldüğü gibi küflenmeler, beyaz tüycükler oluşmaya başladı. Muhtemelen mantarla ilgili bir hastalık. Yaklaşık 15 gün önce bir ara suya ph düşürmek için Limon tuzu suyu koymuştum. Nedense 2-3 gün sonra su tankımda köpürmeler ve koku başladı. Bütün suyu ve sistemi temizledikten sonra yeni den besinli su hazırlayıp Ph Down hazır sölüsyon kullandım. Şimdilerde ise bi,r akücüden sülfirik asit alıp onunla devam edeceğim. Önerisi olan arkadaşların ve üstadların yardımına ihtiyacım var galiba.

Birde çileklerin yeterli ışık almadığı için(sanırım) yapraklarında boy uzamaları var. Yaklaşık 20-25 cm. yapraklar var. Halbuki saat 12:00'den 20:00'e kadar güneşde görüyor. Sadece arka sıradakilerde de değil, Ön sıradakilerdeki çileklerde aynı durumda. Bu yüzden bana bu kadar uzamaları garip geldi. Resimde kullandığım sistem 75'lik pimaş boru ile yapılmış, orantı yapılabilir Bu konu da da yorumu olan arkadaşların yardımlarını alabilirsem sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar, Kolay gelsin.

Sevgili ayhan74,çileklerinizdeki durum külleme denilen bir hastalık.Kimyasallarla sorunu çözersiniz.Sera ortamında meyvelere de atlıyor.Önlemini almaya baksanız iyi edersiniz.Kolay gelsin.

ayhan74
30-05-2011, 09:57
Sayın mtugrul33,
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğinizi uygulayacağım.
Kolay gelsin.

mehmetrifat
04-06-2011, 17:25
*** ayhan bey çalışmalarınız gerçekten çok güzel başarılarınızın devamını dilerim bende sizin deyiminizle bu hastalığa yeniyakalanan lardanım size sormak istediğim acaba her bitkiye göre ec değerleri değişiyormu ve hangi bitkiye göre hangi değeri kullanacağımızı nerden bileceğiz ilginiz için şimdiden teşekkürler

ayhan74
06-06-2011, 07:57
*** ayhan bey çalışmalarınız gerçekten çok güzel başarılarınızın devamını dilerim bende sizin deyiminizle bu hastalığa yeniyakalanan lardanım size sormak istediğim acaba her bitkiye göre ec değerleri değişiyormu ve hangi bitkiye göre hangi değeri kullanacağımızı nerden bileceğiz ilginiz için şimdiden teşekkürler

Sayın mehmetrifat,

Evet mehmet bey, her bitkinin EC ihtiyacı farklıdır. Daha doğrusu konuyu şöyle özetlemek daha doğru olur. Bitkilerin beslenebilmeleri için 16 farklı elemente ihtiyaçları vardır. Her bitkinin kendi ihtiyacını karşılayabilmesi için bu 16 farklı elementten değişik oranlarda ihtiyacı vardır. Örneğin, domates için gereken elementlerin oranları marul için uygulanmaz. Bu konu aslında topraklı tarımda da geçerlidir. Mesela bir çiftçi domates ektiği bir tarlaya bir daha ki sene farklı bir bitki eker, aynı bitkiyi ekemez. Çünkü bitki sezon boyunca topraktaki ihtiyacı olan element ve mineralleri alarak toprağı zayıflatır. Bundan dolayı bir daha ki yıl aynı bitkiyi ekerse verim alamaz.
Topraksız tarımda da konu aynen böyledir. Büyütmeye çalıştığınız her bitki için farklı oranlarda hazırlanmış ve bitkinizin ihtiyacvı tam olarak karşılayan besin eriyikleri hazırlamak durumundasınız. Tabi bu söylediğim daha çok ticari olarak bu işle ilgilenenler için geçerli. Benim gibi hobi maksatlı bu işle ilgilenmek niyetindeyseniz Üstadımız olan Sayın Kudret TEZEL bey'den besin eriyiği temin edebilirsiniz. Ben Kudret bey'in üçlü besin sistemini kullanıyorum. A,B,C şeklinde üç farklı türden oluşan besini her bitki için farklı oranlarda karıştırarak değişik bitkileri beslemek mümkün olabiliyor.

Ayrıca EC dediğimiz kısaltma da Elektrik iletkenliği anlamına gelir. Yani besinli suyunuzun tuz oranını ölçmeye yarar. Suyunuzun içerisinde hangi elementen ve mineralden ne kadar olduğunu belirleyemez. Farklı bitkilerin ihtiyacı olan EC değerlerini de yine forum içerisindeki çeşitli konularda bulabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılarımla.

ayhan74
06-06-2011, 08:18
Sevgili forum üyeleri,
2011 yılının ilk marullarını yine kendi yakaladığımız istavritlerin yanında salata olarak mideye indirmiş bulunmaktayız :D Ne zamandır fidelerini yaptığım Lollo Rossa marullarımı da artık sisteme dahil ettim. Lezzetlerini çok merak ediyorum. Umarım beklediğime değecek:rolleyes:

ayhan74
06-06-2011, 08:51
Sevgili forum üyeleri,
Bu yıl ilk defa deneyeceğim Katı ortam içerisindeki damlama sulama yöntemi ile ilgili yeni bir sistem kurmaya çalıştım ve sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Sistemde kullandığım malzemeleri her zaman kolay bulunabilecek malzemeler olmasını istedim. Bu nedenle balıkçıların kullandığı strafor kasaları seçtim. Kasaların su kaçırmasını engellemek için en büyük boy çöp poşetleri ile kasaların içini kapladım. Her kasanın altına suyun tahliyesi için 30 mm. çapında bir delik açtım. Suyun tekrar depoya dönüşü için lavaboların altlarına takılan körüklü su giderlerinden taktım. Perlitin gideri tıkamaması içinde pencerelere takılan sineklik örtülerinden bir parçayı giderin ağzına yerleştirerek sıkıştırdım. Tabi ki öncesinde birazcık silikonladım. Bu şekilde kasalar hem su geçirmez oldu, hemde fazla suyu tahliye edebilmek için giderleri oldu.

İki kasaya toplam 8 adet domates fidesi ekmeyi planladığım için kasaların kapaklarını uygun bir şekilde kestim. Kapakları fide boşluklarını ortalayacak şekilde de 3'e böldüm. İlerde olabilecek sorunlara fidelere zarar vermeden müdahale edebilmek için rahatlıkla kapakları açabilirim.

Sonrasında sıra damlama sulama sistemine geldi. Tarım malzemeleri satılan yerlerden temin ettiğim hortum, dirsek, T, vana ve damlama başlıkları gibi ekipmanları fide yerlerine uygun olacak şekilde dizmeye başladım. Tezgahın yüksekliği 75 cm olduğu için pompa olarak 120 cm'e su basabilecek bir pompa seçtim ki basınç yeterli olsun.

Plastik malzemeler satanlardan bir adet 70 litrelik çöp kovası temin ettim. Sanırım bu depo 8 adet bitkiye en az 10 gün yeter. Tabi ki domatesler büyüdüğünde ve sıcaklıklar arttığında bu süre azalacaktır. Giderleri ve pompayı depo içerisine yerleştirdim. Deponun kapağını da uygun bir şekilde kestim. Pompayı depo içerisine yerleştirdikten ve damlama tesisatı ile irtibatlandırdıktan sonra sıra denemelere geldi. Birkaç küçük aksaklıktan sonra sistem sorunsuz çalışmaya başladı.

ayhan74
06-06-2011, 08:53
Bunlarda diğer fotolar.

ayhan74
06-06-2011, 09:00
Kasaların içerisine perliti doldurduktan sonra hazırlamış olduğum besin eriyiği ile iyice ıslattım. Fideleri yerlerine yerleştirdim ve artık sistem hazır olmuş oldu. Bundan sonrası takip ve düzenli beslenme ile hasad yapmak.

8 adet fideden 4 tanesi internet'ten tohumlarını aldığım Altın madalyalı dev kırmızı domates, 2 tanesi dev beyaz domates, 2 tanesi de oxheart denilen altı sivri kalp şeklindeki domates çeşididir.

Çalışma sistemi, fideler ufak olduğu için şimdilik sabah ve akşam 15 dakika olacak. Hava pompası da aynı şartlarda çalışıyor.

Herkese bol hasadlar dilerim, kolay gelsin.

Kudret Tezel
06-06-2011, 11:55
Sevgili ayhan74, çalışmalarındaki tertip, düzen ve titizliği taktirle izliyorum. Ellerine sağlık bol hasadlar dilerim , kolaygelsin. sevgiler selamlar.

Hakan Öncü
06-06-2011, 12:15
Ayhan Bey ,

Sisteminiz gayet güzel görünüyor, Umarım fideleriniz büyüdüğünde birbirlerini çok engellemezler. Muhtemelen 1 ay sonra orası çok kalabalık olacak gibi.

Kolay gelsin. Bol ve lezzetli hasadlar dilerim.

Zairsuzrik
06-06-2011, 12:27
Ayhan Bey ellerinize sağlık, benim de ileride kurmayı planladığım bir sistem, çok şık görünüyor. Bol hasatlar dilerim.

ayhan74
07-06-2011, 13:26
Sevgili ayhan74, çalışmalarındaki tertip, düzen ve titizliği taktirle izliyorum. Ellerine sağlık bol hasadlar dilerim , kolaygelsin. sevgiler selamlar.

Teşekkür ederim Kudret bey,
Topraksız tarımı bu forumdaki bir çok arkadaşım gibi bende sizin sayenizde öğrendim, sevdim. Sizin bu konuyla ilgili itinalı çalışmalarınız, düzen ve titiz gayretleriniz bizlere ilham veriyor.
Kolay gelsin.

ayhan74
07-06-2011, 13:30
Ayhan Bey ,

Sisteminiz gayet güzel görünüyor, Umarım fideleriniz büyüdüğünde birbirlerini çok engellemezler. Muhtemelen 1 ay sonra orası çok kalabalık olacak gibi.

Kolay gelsin. Bol ve lezzetli hasadlar dilerim.

Sayın Hakan Öncü,
Aslında endişelerinizde haklı olabilirsiniz. Fakat ortalama bir hesapla her strafor kasa 30 litrelik bir hacme sahip. Bu da fide başına 7,5 litrelik bir kök alanı anlamına geliyor. Aralarındaki mesafelerde en az 30cm. Umuyorum ki ilerde bir sorun yaşamam. Hayırlısı deyip yola devam edeceğim. Sonuçda herşey bir tecrübe.
Kolay gelsin.

ayhan74
07-06-2011, 13:40
Ayhan Bey ellerinize sağlık, benim de ileride kurmayı planladığım bir sistem, çok şık görünüyor. Bol hasatlar dilerim.

Teşekkür ederim sayın Zairsuzrik,
Umarım ilerde sizde kurabilirsiniz. Çok büyük masrafı yok. Özellikle kolay temin edilebilir malzemelerde seçtim. Hatta hemen bir maliyet hesabı yapabilriz.

Strafor kasa : Ücretsiz
Jumbo çöp poşeti : 1 TL
Lavabo gideri(2 adet) : 3 TL
Perlit : 15 TL (100 litrelik fiyatıdır.Ben 60 litre kullandım.)
Akvaryum su pompası : 22 TL (Max Yük.:1,2 mt.)
Hava pompası : 10 TL
Hava taşı ve hortumu : 5 TL
Damlama sulama ekipm. : 15 TL
Çöp kovası (Depo) : 8 TL
Zaman saati :10 TL

Sanırım Fideler ve besin eriyikleri haricinde unuttuğum birşey kalmadı.

mehmetrifat
07-06-2011, 14:15
ayhan hocam merhaba çalışmalarınız çok güzel umarım ilerde bende sizin çalışmalarınız gibi güzel çalışmalara imza atarım ayrıca ilginiz içnde çok teşekkür ederim bende bu gün daha doğrusu dün gece saat 2 civarı sistemimi btirdim ve domates fidelereimi sisteme yerleştirdim sizin de yardım ve önerilerinizle inşallah yavrularım yetişir

ayhan74
16-06-2011, 10:03
Sevgili arkadaşlar,
Yaklaşık 10 gün önce Külleme ile mücadele için ilaçlama yapmıştım. Çilekler biraz hareketlendi ama yine de yeterli değil. Zaten 15 gün içinde ikinci ilaçlamayı yapmalıyım. İnşaallah ikinci ilaçlamadan sonra daha da toparlanırlar. Bu arada malesef hala çiçeklenme yok. Uzun boylu dev yapraklı çilek bitkilerim var ama çiçek ve çilek yok:D
Ustalar bir el atarlarsa bu sene çilek yiycez inşaallah.

ayhan74
16-06-2011, 10:08
10 gündür sistemde olmalarına rağmen gelişimleri gayet iyi. Hem havaların ısınması hemde marulların büyümesi ile 3 günde bir 5 litre su tüketiyorlar. Sanırım ay sonunda hasada gelirler.

ayhan74
16-06-2011, 10:13
Kudret bey'in otomasyonlu sistemindeki domatesler ile karşılaştırınca tabi ki cüce kalırlar.:D Ama yine de 10 gündür sistemdeki gelişimleri iyi derecede. İlk sisteme girdiklerinde 12 cm. civarındaydılar. Şimdiki boyları 27 cm oldu. Henüz çiçekleneme yok. Fakat renkleri ve duruşları gayet sağlıklı.
Açıkçası dev kırmızı domatesleri çok merak ediyorum. Bakalım max. kaç gr. domates alacağım?

farukmagat
16-06-2011, 13:55
Sayın ayhan74,

Benim çileklerde de çiçeklenme sorunu var. Ancak ben Mart ayının başında ektiğim çileklerimden Mayıs ayının ortalarından itibaren çilek almaya başlamıştım. Ta ki kendi kendime,

"Bir dakika!.. Çileklerin ünün vermeye devam etmesi için çiçeklere ihtiyacımız var oysa meyveye dönenlerin dışında yeni çiçekler görünmüyorlar." dememe kadar.

Yaklaşık on gündür besini tamamen kestim. Zira anladığım kadarıyla 'Kısa gün' çeşidi olan çilekler, uzun yaz günlerinde çiçek yerine stolonlar marifetiyle çoğalma yolunu tercih ediyorlar.

Bu konuda benden çok daha bilen birinin katkı sunmasını bekliyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

ayhan74
17-06-2011, 07:17
Sayın ayhan74,

Benim çileklerde de çiçeklenme sorunu var. Ancak ben Mart ayının başında ektiğim çileklerimden Mayıs ayının ortalarından itibaren çilek almaya başlamıştım. Ta ki kendi kendime,

"Bir dakika!.. Çileklerin ünün vermeye devam etmesi için çiçeklere ihtiyacımız var oysa meyveye dönenlerin dışında yeni çiçekler görünmüyorlar." dememe kadar.

Yaklaşık on gündür besini tamamen kestim. Zira anladığım kadarıyla 'Kısa gün' çeşidi olan çilekler, uzun yaz günlerinde çiçek yerine stolonlar marifetiyle çoğalma yolunu tercih ediyorlar.

Bu konuda benden çok daha bilen birinin katkı sunmasını bekliyorum.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Sayın farukmagat;

Benim sistemde 48 adet yediveren cinsi fide var. Nisan ayının ortalarında sisteme koymuştum. İlk 20 gün 9-10 tanesi çiçek sapı vermişti. Bende verimleri artsın, bitkiler biraz kendini büyütsün diye bu çiçekleri kopartmıştım. O zamandan beri hiç birinden çiçek sapı gelmedi. Ama söylediğiniz gibi sürekli stolon topluyorum. her 2-3 günde bir 48 fideden bir avuça yakın stolon çıkıyor. Galiba bu gidişle yaz geçtikten sonra çilek yiyeceğiz.
Sanırım Stolon miktarına bakarsak, çileklerin büyümesinde **** beslenmelerinde bir sorun yok gibi. Ama birde şu küllenme'yi halledebilirsem olucak inşaallah.

İlginiz ve mesajınız için teşekkür ederim, kolay gelsin.

ayhan74
28-06-2011, 09:20
Sevgili arkadaşlar;

20 gündür perlit içerisinde olan ve damlama sistemi ile beslenen domatesleri ilk defa dün kök yıkaması yaptım. Aslında çok uzun bir süre fakat hem vaktimin olmaması hemde eve yorgun gelmemden kaynaklandı. Yine de domateslerdeki gelişme kötü değil. Damlama başlıklarını ayarlamak ve her akşam kontrol etmek biraz zor oluyor ama yine de kıyamadığım için en azından buna vakit ayırabiliyorum. EC:2,5 PH: 6,5 arasında tutmaya çalışıyorum. Damlama sistemini geri dönüşü olmayacak kadar ayarlıyorum. Bundan dolayı da depodaki suyun değerleri bozulmuyor. Besin eriyiği olarak kullandığım Üçlü sistemi bir üst seviyeye çıkardım. Şimdiye kadar A:20, B:15, C:10 seviyesindeydi. Bundan sonra A:20, B:15, C:12.5 seciyesinde beslenecekler. Sulama periyotlarını da bir hafta öncesine kadar sabah ve akşam 15'er dakikalık aralıklarla günde 2 defa yapıyordum. Artık 15'er dakikalık aralıklarla günde 4 defaya çıkardım.

Çiçeklenme başladı fakat şimdiye kadar görmediğim irilikte ve farklı yapıda ki çiçekler beni biraz şaşırttı. Sanırım domateslerin cinslerinden kaynaklanıyor. Umarım domatesleri yemekde nasip olur.

Çileklerde şimdilik bir sorun yok ama hala çiçeklenme de yok. Sanırım yine cinslerinden kaynaklanıyor. Yediveren cinsi olduklarından dolayı yaz günlerinde galiba meyve vermeyecekler. Kışa kadar da canlı tutabilirsem belki çilek yemek nasip olur. Çiçek yerine sürekli stolon üretiyolar. Her 3 günde bir 48 fideden yaklaşık 80-90 civarında stolon topluyorum. Herhalde bu da çileklerin sağlıklı olduklarını gösterir. Küllenme ile ilgili hala ikinci ilaçlamayı yapmadım. Ama havalandırmaya biraz daha dikkat ettiğim için sorun yavaş yavaş kayboluyor.

Lollo rosso'ların gelişimleri ise süper. Yarısını yedik bile:rolleyes:

soilless
25-07-2011, 21:30
sn ayhan74 1 aydır durum gelisme bilgisi alamıyoruz ?