View Full Version : Jezebel / Mini bonsai
Bazen Bonsai ' ye başlamamıza sebep böyle bir görüntü oluyor .
131919
Bunu yapmak için yaşlı bir ağaç şartmıdır ?
3 yaşında bir Sakız ağacım var .
Bana göre güzel şekli var , ama gövdesi çok kalın değil , yavaş da gelişiyor .
Onu kendi haline bırakıp büyütmek mi , yoksa tellemek ve şekil vermek mi daha doğru olur ?
131920
131921
bonsaisever
24-03-2010, 22:22
Bazen Bonsai ' ye başlamamıza sebep böyle bir görüntü oluyor .
Evet, başlangıçta fazla zorlamanın gereği de yok.
Böyle bir görünüm elde etmek için fidan tellenip küçük bir saksıya alınabilir.
Alıştıkça ve öğrendikçe daha itinalı çalışmalar yapılabilir.
Sayın Jezebel,
Bonsaisever'in son toplantımızda çok sevdiğim bir sözü vardı: "Ağacınıza kaç yaşını uygun görüyorsanız aslında o yaştadır. "
Fidanınızın kalınlığı, fotoğrafını eklediğiniz bonsaiden çok da farklı değil gibi görünüyor. Önemli olan boy-gövde kalınlığı oranı. Fidanınıza hangi tarzda şekil vereceğinize karar verdiğinizde çalışmaya başlayabilirsiniz ama şu anki kalınlığı ile yaklaşık 10cmden daha uzun bir bonsai çalışması orantısız olacaktır (literati yani çelebi tarzı hariç).
Bir diğer nokta ise saksı konusu. Eklediğiniz bonsai fotoğrafında ağacın estetik durmasının etkileyici olmasının en büyük sebeplerinden biri çok küçük bir saksıda bulunması. Bir fidanı böyle bir saksıda yaşatabilmek için gerekli kök terbiyesinin yapılması ve ekstra zor bir bakım gerektiriyor.
Benim tavsiyem bu fidanı nasıl şekillendireceğinizi düşünürken bırakın biraz daha gelişsin ve yapmak istediğiniz bonsai formu kafanızda iyice yerleşsin. Bu arada 5 yaşından daha yaşlı fidanlar satın alıp onlar üzerinde çalışmalar yapın ve tecrübe edinin. İnanın 10 fidanla 1 sene çalışmanın kattığı tecrübe bir fidanla 10 yıl çalışmanın kattığı tecrübeden çok daha büyüktür.
Saygılarımla
Çok güzel sevgili jezebel.
...10 fidanla 1 sene çalışmanın kattığı tecrübe bir fidanla 10 yıl çalışmanın kattığı tecrübeden çok daha büyüktür.
Kesinlikle doğru.
Ali H. ALI
25-03-2010, 12:28
Mini bonsailerin bakimi orta ve buyuk boy bonsailerden daha zor. Saksisinin kucucuk ve topraginin az olmasi ona ozel bir bakim gerektiriyor. Gun olur 2-3 kez sulamaniz gerekebilir. Sicak ve ruzgarli bir gunde sulamayi unutugunuz agacinizi, kaybetmeniz hictendir. Yine de denemeye deger.
Emre Kuzu
25-03-2010, 12:56
Bence mini bonsailer iç mekan bitkilerinden yapılmalı gözümüzün önünde olur unutma riske azalır diye düşünüyorum
Sevgili arkadaşlar ,
tek bitkim bu değil , iki begonvil , bir acem borusu , bir ağaç papatya , iki jakaranda ,
süs narı , bir badem , bir leylak , beş orkide fidanım var ve sayın izzeterisen ' den gelen altı adet Portulacaria .
Hepsi de gelişim aşamasında . Birçoğunu tohumdan yetiştirdim .
Bahçe günde üç defa uğradığım bir mekan , sulama eksikliği yaşatmam mümkün değil .
Demek istediğim , kademeli olarak bonsai' ye bir ağacı terbiye etmek daha iyi olmaz mı ?
Ani bir şok yaşatmazsak hayatta kalma şansı daha büyük olur gibi geliyor bana .
Tabi yanılıyor da olabilirim .
bonsaisever
25-03-2010, 20:38
Bonsaide her işin bir zamanı var.
Uygulama zamanlarına dikkat eder ve ağaca ağır gelen uygulamalardan sonra (mesela kök budaması, yaprak ufaltması gb ) fidanınızla üst üste işlemler yaparak oynamazsanız sorun yaşamazsınız.
Bu işlemlerin ağırlığı ise yine fidanın türüne ve bulunduğu bölgenin iklimine göre değişir.
Sayın Jezebel,
Sakız ağacının gelişim hızını ve işlemlere tepkisini bilmiyorum fakat baharda ve sonbaharda yapacağınız tellemelerle ağacınıza şekil verirken her sene (veya iki senede bir) 1-2 boy daha küçük saksıya alabilirsiniz. Bu arada yapacağınız kök taramaları ve budamaları ile saçak kök sayısını arttırıp, kılcal kökleri geliştirebilirsiniz. Böylece fidanınızı 3-4 yıl içerisinde istediğiniz forma getirip, istediğiniz büyüklükteki bir saksıda sağlıklı bir şekilde yaşatabilirsiniz.
Bunların bazıları tohumdan bazıları ise çelikten geliştirmeye çalıştıklarım .
İki adet incirim var tohumdan geliştirmeyi planladığım , sn .bonsaisanın tavsiye ettiği gibi ilk kök uzantısını yaklaşık 1 cm kestim ki kılcal kökleri teşfik etmiş olayım .Açıkçası öleceklerinden çok emindim , ama 2 ci haftaları , hala hayattalar .
Mercan köşk 'üm
138670
Flying Dragon
138672
Begonvil' im
138673
Tohumdan İncir 'im
138671
Crasulla 'm
138669
Bence köklerini çok erken kesip sığ saksıya almışsınız. Bu fidanınızın gelişmesini yavaşlatıp size vakit kaybettirecek.
Kökleri budamayı en son düşünmelisiniz.
Hele bonsai saksısına almak formunu elde ettiğinizde düşünmeniz gereken bir aşama olmalı.
Fidanlarınızı büyük saksılarda tutun.
Bırakın kökleri de gelişsin , bu gövdeyi de geliştirecek, daha sonra kök budamayı düşünürsünüz.
Bu arada gelişen dalları biçimlendirirsiniz.
Bir kaç sene geçinde kökleri budar, sığ saksıya almaya geçersiniz.
Teşekkürler memet ,
ben kök budamadım , sadece bu işlemi yaptım .
138776
Flying Dragon zaten derin bir saksıda , gövdesi çok ince .
İncir yeni çimlendi , 5 'nci yaprak daha yeni çıktı , onu derin saksıya alabilirim .
Begonvile dokunamam , kökleri çok hassas , hele şimdi .
Daha derin saksıya almak için kasımı beklemem gerekecek .
Jakaranda , hedera ve başka da bitkilerim var , ama hepsi beklemede .
Yani demek istediğim bonsai bu ay şu aralar aklıma esip heves ettiğim bir şey değil ;)
izzeterisen
25-04-2010, 06:52
Çalışmanızda başarılar dilerim.
Ben de bir P.afrayı küçük saksıya aldım. İki yıldır büyütüp büyütüp buduyordum. Minik (10 cm.kadar) bir bonsai olacak gibi.
138745
Sn . izzeterisen , teşekkürler .
Evet herşeyin küçüğü daha sevimli oluyor .
Kestirme yollar bonsai sanatında pek yok , ben galiba en uzun yolları tercih ediyorum .
Tohumdan da , çelikten de , yetiştirmek bana keyfli geliyor .
Zaten bunu keyf almak için yapmıyormuyuz ? 15 yıl sonra " ha bu 15 yaşındaki incirim "
tohumdan yetiştirdim " deme zevki de ayrı ...
izzeterisen
25-04-2010, 20:31
Gördüğünüz bitkim 3 yaşında . P.afra bitkilerinizden birisini budayarak böyle bir bitki ile başlamak mümkün. Ustalarımızın önerisini almakta fayda var.
ve bonsai adayımın çiçek açmasına izin verdim ;)
Tarzını belirlemedim , tellemedim daha .
177804
çiçek rengi de pek ilginç .
Bu da henüz kararsız kaldığım Acem borusu bonsai adayım -3 yaşında .
177805
Onun da açmasına izin vermiştim ;)
Sarı begonvil çok güzel. Çiçeklerini dökünce budama yapılabilir. Ben yana uzayan dalı keserdim. Yukarı giden dalı da yarısından budardım. Seneye dallanırken hafif budamalar yapardım.
dalların kırılgan olduğunu tellerken kırılabileceğini hep akılda tutmak gerek.
Acem borusu kaya üstü yapılabilir. Soldaki gövde ilk dalın üstünden sağdaki gövde ilk yaprakların üstünden budanabilir. Hemen nebarinin üstündeki yapraklar değil gövdedeki yapraklar
Mini bonsailerin bakimi orta ve buyuk boy bonsailerden daha zor. Saksisinin kucucuk ve topraginin az olmasi ona ozel bir bakim gerektiriyor. Gun olur 2-3 kez sulamaniz gerekebilir. Sicak ve ruzgarli bir gunde sulamayi unutugunuz agacinizi, kaybetmeniz hictendir. Yine de denemeye deger.
Evet Ali hocama katılıyorum yeni olmama karşın bir tecürebimi aktarayım, küçük bir bonsai çalışmam benimde var iki gün ilgilenmedim ve bazı dalları hemen kurudu, ben sadece solar sanırken kupkuru oldu.bu işin en zor yanıda sulamak sanırım.kolay gelsin.
Teşekkürler ,
memet önerini dikkate alacağım ,.
Sn.Hazeyn , tabi ki haklısınız , ben de unutup bazı bitkileri öldürdükten sonra yumru köklü
succulent adaylara yöneldim .
Onlar suyu gövdelerinde korudukları için daha az sorun yaratıyorlar .
Mame bonsai yetiştirmek bir zevk meselesi , onun tercih eden sonuçlarına katlanır .
İyi veya kötü .
Budadım ...
Bu da arkadan görünümü :rolleyes:
179625
:)
Bu bitkimi uzun sure beklemem gerekecek .
179645
Portulacaria Afra Variegata
acemifüsun
11-11-2010, 21:40
Jezebelciğim bu başlığı ilk defa şimdi gördüm. Bonsaide de çok başarılı olacağına inanıyorum, kolay gelsin canım:)
Crasulalar ve adını bilmediğim bir çalı .
179902
,
179903
,
179904
,
179905
Çalının budanması konusunda yardımlarınızı bekliyorum .
İki karış yükseklikte derin bir budama yapıp ortaya çıkacak duruma göre daha sonra devam edilebilir.
Bayram biterken Urla'da bonsaiciler buluşalım diye bir konuştuk. Oraya getirir misiniz, buluşursak birlikte çalışırız.
Biberiye ;)
180721
,
180722
Kırmızı mercan
180723
,
180724
Kırmızı gül
180725
:rolleyes:
Hepsi dal ve kök budamasından geçti ve uygun bonsai toprağına dikildi .
Sadece gülü saksıya sabitlemek şart bence ;)
Bir sonraki adım o olacak .
Portulacaria Afra Variegata çok güzelmiş .Bonsai si oluyor mu?
Bunlar daha ufak , gelişme gösterecekler ki tarz belirleyelim .
180747
,
180748
,
180749
,
180750
:rolleyes:
Biberiye geri budamalarla çok sıkı yapraklanma sağlayabilen ve de çok az veya çok sığ toprakta dahi yaşayabilen bir tür.
Gül de böceklerden koruyabilirseniz çok güzel bir bonsai olacaktır.
Toprak karışımınız, son derece uygun ve başarılı gibi görünüyor. Bahardan itibaren yapacağınız gübrelemeler ile çok iyi gelişim göstereceklerdir.
Kolay gelsin
Portulacaria Afra Variegata çok güzelmiş .Bonsai si oluyor mu?
Cevap olarak resmini versem :confused:
180807
.
P afraya hayran kaldım sizinkini mödel alıp bende yapmayı düşünüyorum.
Bu resim netten , ben de onu örnek alacağım 3-4 yıl sonra ;)
Bitki çok güzel bir bitki, her ne kadar yeşil yapraklı p.afra kadar iyi gelişim göstermese de... Ama fotoğraftaki bir bonsai değil bence, en azından saksısı harici bonsai ile alakalı gibi görünmüyor, haksız mıyım?
Bence de , hiç budanmamış kendi haline bırakılmış ...
Ancak buna diyecek bir sözüm yok ;)
180935
.
14 nolu fotograftaki sizin degilmi
Sn.latif ,
14 nolu sayın izzeterisene ait .
Kendisi bana 10-15 köklü köksüz P.afra çeliği göndermişti .
Bunu da sabırsızlığımdan dolayı sanırım , hemen başlayabileyim diye örnek gösterdi ;)
İzzet beyin çalışmaları harika , takip ediyorum .
izzeterisen
25-11-2010, 16:54
Bu bitkimi uzun sure beklemem gerekecek .
179645
Portulacaria Afra Variegata
Bu bitki çok ama çok ağır gelişiyor. Geçen yıl bir seradan aldım. İki yıldır büyütüyorum. Eğer bir bonsai yapılacak ise en azından 10 yıllık bir bitki bulmak gerektiğini düşünüyorum.
Önümüzdeki yıl bunu , ki aşılanacağını sanıyorum, P.afra üzerine aşılamayı deneyeceğim. Belki böylece büyümesini hızlandıracağım. Bunu araştırmam gerekiyor.
İngilizcem iyi olsa belki bulurdum bu sorunun cevabını internette ama ...
Bu bitki P.afraya göre soğuğa daha hassas. Sıfırın altında gövdeyi kaybetmese bile yapraklarını atıyor.
Aşılamayı birlikte deneyelim. Adenium aşıyı çok kolay kabul ettiğiene göre bunda da olur gibi geliyor.
Aşılamaya çok iyi uyduğuna dair bir iki yazı okudum.
Ben de net' i karıştırayım belki yabancı kaynak bulurum .
Google'de çeviri diye bir imkan var , biraz kurcalarsanız bulabilirsiniz .
İşe yarar bir bilgiye rastlarsam burada yayınlarım .
Bu arada, gittiğimiz seraya yakın başka bir yerde oldukça büyük portulacaria'lar var.
Burada da çok güzel bir bonsai linki (http://kintall.blogspot.com/2010/01/galeria-portulacaria-afra.html)
Bu arada, gittiğimiz seraya yakın başka bir yerde oldukça büyük portulacaria'lar var.
Burada da çok güzel bir bonsai linki (http://kintall.blogspot.com/2010/01/galeria-portulacaria-afra.html)
Ünal 'dan bahsediyorsanız , büyük bitki olunca fiyatlar biraz el yakıyor ;) .
bonsaisan
26-11-2010, 11:17
Oldukca kalın gövdeli örneler secer iseniz başarınız daha fazla olur.
Evet saksı ve boylrı büüydükce em maddi hemde mekan yer sorunu başlıyor.
BU yüzden bende kimi fidanlarımı eşin dostun bahcesine kimini satın aldığım fidanlıkda bırakıyorum burada zaman zaman değişiklikler teleme ve budamaları yapıyor büüyk boy saksılarında zaman içinde kurtulup daha rahat taşınaçak boyutdaki saksılara aktarıyorum.
Ünal 'dan bahsediyorsanız , büyük bitki olunca fiyatlar biraz el yakıyor ;) .
İstanbulda bir iki fidanlıkta Ünal çiçekçilik için espirili "biraz şekilde acımasızdır" dendiğini çok duydum.:D
tourkana
26-11-2010, 12:59
Ben bu mesajdakini 15 TL ye aldığımızı hatırlıyorum. EGE Ünal'dı adı.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=618649&postcount=34
Ben de İstranbul'daki Ünal çiçekçilikten şunu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=600241&postcount=24) 50 TL ye almıştım...
Buradan yüksek fiyata da olsa almanın en büyük avantajı, bitkiyi yetiştiği iklimden başka bir yere götürmüyorsunuz. Bu yüzden üzerinde hemen işlem yapabiliyorsunuz. İstanbul'un Karadeniz kıyısında kaktüs ve sukkulent yetiştirme çalışıp üstüne üstlük bonsai yapmaya çalışınca zaten yeterince dezavantaj varken bir de bitkiyi strese sokmak çok doğru bir şey değil. Tabi bu durum İzmirliler için geçerli değil :)
Ayrıca İstanbul'da fiyatlar başkalaşıyor. Manisadan 8TL ye aldığım sığla burada 175ten aşağı bulunamıyor.
Benim başlığımda fotoğrafını koyduğum portulacaria afrayı 13 liraya almıştım ben de, Egeünal'dan birlikte gidersek fiyatı daha uygun olabilir.
Tabi bir saksıdan üç bonsai alde etmek gibi de bir durum da oluyor. Bitkiler epey büyük çünkü.
Aylar önce kendi bahçemden önce budayıp sonra söktüğüm bir asmam var .
182376
Şu an 130cm boyunda , gövde topraktan çıktığı yerde 20 cm çapında ,
topraktan 15 cm yükseklikte ise 16 cm .
182378
Çıkan dal ise yaklaşık olarak 30 cm. yükseklikte .
182377
Budama önerilerinizi bekliyorum .
Bu benim ilk yamadori 'm , kendi bahçemden;)
Bu da sanırım asmanın hayatta olduğunun kanıtı
182379
Saygılar .
Genelde yamadori yapılan ağaçlara 1 yıl işlem yapılmaması söylenir. Ama ben önümüzdeki baharda gövdenin en alt kısımlarına bir iki aşı yapmanızı tavsiye ederim. Bu alt kısımların daha kalın olmasına yardımcı olacaktır. Dalın çıktığı yerden yukarısını da ister hava köklendirme yaparak ister budayarak kesebilirsiniz. Gövdenin incelerek devam etmesi için o dalı ana gövde olarak kullanmanız en iyisi olacak gibi gözüküyor.
bonsaisan
02-12-2010, 15:03
Hayırlısı olsun ama unutmayın Yamadorileri dinendirmek gerek.
Saygılar
Budayınca her yerinden patladı .
Tarz bulmak gerek ...
183211
.
183212
.
183213
Bu neagari çıplak kök tarzı olabilir. Ya da açıktaki köklere kaya adapte edip "kaya üstü" de denenebilir.
Ben de uygun bir taş bulup adapte edeyim diyorum .
Zaten çok dayanaklı bir bitki .
Saksı ve toprak değişiminden sonra Acem borusu;)
195640
,
195641
.
bonsaisan
08-03-2011, 10:49
Güzel olmuş ama daha önceden daha koyu reki bir saksı ekiliydi diye hatırlıyorum.
Bu arada çalışmanın ana formu kayaüstü çalışması lakin üst yapınında belirlenmesi ve dalların ve gövdelerinde düzenlenmesi gerekiyor.
Zaman içinde bir form belirliyeçeğinizi umuyorum.
Saygılar.
Sn.bonsaisan ,
siyah saksının içi sırlıydı ve deliği çok küçüktü.
Elimde bu saksı vardı, ebat olarak da daha uygun olduğunu düşünerek toprak harcını da değiştirerek buna aldım.
Double trunk tarzı olmasını tasarlıyorum.
Hatta çin ustalarının uyguladığı bir Dragon tarzı var ...
Ancak bu konuda yeterli bilgi bulamadım.
Saygılar.
Sayın Jezebel; Çalışmalarınız çok güzel. Hatta bazıları harika. Benim henüz cesaret edebileceğim bir konu değil maalesef. Bu çok sabır ve emek gerektiren bir sanat.
Size kolaylıklar diliyorum...
Bende çalışmalarınızı begeniyorum merakla takip ediyorum sayğılar
Aday adayı olarak Salix matsudana cv."Tortuosa" köklendirdim.
Toplam 4 çelik.
200275
.
Adaylarımdan bir gül
210060
,
210061
.
Bahçe sahibinin izniyle yamadori ile alınan pembe oya ağacım.
210063
Sepete aldım alıştırmak için.
210062
Bu yaz gelişmeleri izleyıp kuru dalı sonbaharda şekillendirmeyi planlıyorum.
bonsaisan
09-05-2011, 15:58
Gelecek yıllarda ki gelişimler ile daha hoş olacaktır.
Amacım üzerinde çalışacak uygun bitkiler toplamak, acelem yok.
Cesaret verdiğiniz için sağ olun.
Bir adet de kestane çimlendirdim.
Tohumlar bazen hayal kırırıklığı yaşatabiliyor, o yüzden gelişmesini bekleyeceğim resim sunmadan evvel.
Üç tane kestane var bende, yazın sıcaklardan ötürü sorun yaşıyorum.
Bahçemden söktüğüm asmam.
Aylardır sessiz duruyordu.
Bu gün artık atmaya karar vermiştim ki kurumadığını gördüm.
Boyu gereğinden uzun sanırım, daha farklı yerlerden sürene kadar böyle devam edeceğiz;)
216052
Adaylarımdan Ginkgo biloba.
216053
3 yaş bitti ama hala ince.
Emre Kuzu
24-05-2011, 21:37
Ginkgo'yu mümkünse yere dikin daha hızlı gelişir saksıda zor kalınlaşır.
Diğer Ginkgo adayım
217647
ve Kanguru elması adayım
217648
Kalınlaşmaları ve tarz konusunda karar vermeyi beklerken...
tourkana
28-05-2011, 18:23
Ginkgo yu çok beğendim, yaprakların ufalmasından sonra çok güzel olacaktır. Başarılar.
Ginkgo örnek bonsai fotoları ve bakım hakkında şu linke bakabilirsiniz. http://kwanten.home.xs4all.nl/bonsai.htm
Teşekkürler, link çok faydalı olacak gibi.
Videolar harika, çince bilmesem bile görüntüler çok öğretici.
Bir acem borusu daha
218620
,
218622
,
218623
,
218624
:p
Çok güzel olacak bu acem borusu.
Sevgili Jezebel,
bitkilere olan sabrını, sevgini, merakını ve bilgilerini paylaşımını hayranlıkla izliyorum. Bonzain eminim çok güzel olacak. Senin bu çabalarını atıklardan yaptığım bir saksıcıkla desteklemek istiyorum. Saksının boyu ortada 3 kenarlarda 4 parmak. Büyük bir direnaj deliği yaptım. Bakalım beğenekmisin.
Çok farklı olmuş.. Lir bu tarz bir malzeme nemden ne derece etkileniyor ? Benzer pres bir malzeme var elimde, o nedenle soruyorum..
Jezebel şimdiden gülücüklerle kullanın.. ;)
Sevgili Jezebel,
bitkilere olan sabrını, sevgini, merakını ve bilgilerini paylaşımını hayranlıkla izliyorum. Bonzain eminim çok güzel olacak. Senin bu çabalarını atıklardan yaptığım bir saksıcıkla desteklemek istiyorum. Saksının boyu ortada 3 kenarlarda 4 parmak. Büyük bir direnaj deliği yaptım. Bakalım beğenekmisin.
Sevgili lir,
çevreye olan duyarlılığını ve estetik anlayışını çok taktir ettim.
Sanatcı ruhunu zaten biliyorum.
Güzel bir çalışma olmuş, suya dayanıklılığından zaten daha önce bahsetmiştin.
Teşekkür ediyorum arkadaşım.
Saksıcığım mini bonsailerim için uygun bir seçim olacak.
Bu arada yeni adaylarımda sundavilla.
220530
,
220531
Biraz dal kargaşası var, fikir veren olursa çok sevineceğim.
Açmaya niyetli;)
Çok farklı olmuş.. Lir, daha önce bu tarz bir malzemeyi, saksı niyetine denediniz mi ? Nemden ne derece etkileniyor ? Benzer pres bir malzeme var elimde, o nedenle soruyorum..
Jezebel şimdiden gülücüklerle kullanın.. ;)
Kışı dışarda saksılarımın altnda ayaklık olarak kullanmıştım. Sadece tabanda hafif gevşeme olmuştu. Kurutup bizim bahçenin balçıklı toprağı ile içini sıvadım, gözenekleri kapattım. Dış mekan tahta boyasıyla tek kat astarladım. 1 aydır hergün bahçe sulamayla sulanılan bir bölgede , en ufak bir bozulma yok. Henüz daha şekillendirmem bitmedi. Dışa bu boyadan 2 kat daha sürmeyi planlıyorum. İç kısımıda 1 kat daha topraklama yapmayı planlıyorum. Sonra 1ay
daha dayanıklılık testi yapacak zamanım var sanırım.
Boşlukları doldurmak için talaş ve vernikle yapılan macundan yapmayı düşünüyordum..Toprakla sıvamayı düşünmemiştim hiç..Test süresi oldukça meşakatliymiş ama..
Bilgi için çok teşekkür ederim.. Emeğinize sağlık..
Emre Kuzu
05-06-2011, 11:57
Ellerinize sağlık güzel çalışmalar.
Bu da tohumdan yetiştirdiğim asmam.
224839
Yıllar içinde gelişmesini yakınen gözlenecek.
SAYIN JEZEBEL BİR BİTKİYİ TOHUMDAN YETİŞTERMENİN ÇOK SABIR İSTEdiĞİ BİR GERÇEK ANCAK İYİ YÖNLERİ DE VAR BENCE, O DA İLERİDE OLMASINI İSTEDİĞİNİZ TÜM KIVRIMLARI EN İNCE AYRINTISINA KADAR AĞACA YANSITMA İMKANINIZ oluyor.kalın gövdelerde yapılamayacak o güzelim doğal kıvrımlar ancak bu hallerdeyken verilebiliyor ve bu da ağacı ileride dahada estetik kılıyor diye düşünüyorum.
Ben de öyle düşünüyorum, yaprak küçültme işlemi de ona keza daha kolay olacaktır.
Sabır işi gerçekten ;)
Zeytin ve incirim var, incir daha çabuk kalınlaşıyor.
Bu önceden oluşmuş bir şekle mecbur etmiyor insanı, hayalinizdeki şekli adım adım oluşturuyorsunuz.
_gurbuz_
16-06-2011, 10:43
Aday adaylarınızın gövdeleri çok güzel, umarım iyi bir şekilde gelişmelerine devam ederler..
Sayın lir;
saksınız çok hoş olmuş, ecodesign trendini iyi yakalamış bir ürün olabilir :) elinize sağlık..
*ben de merak ettim su ile temasında nasıl tepki verdiğini..
sedefcik
17-06-2011, 10:34
Bu da tohumdan yetiştirdiğim asmam.
224839
Yıllar içinde gelişmesini yakınen gözlenecek.
Sayın Jezebel, kök salması ve kuvet bakımından alt iki dal kalmak şartıyla budarsanız sağlıklı büyüyecektir.
Teşekkürler sayın sedefcik, tavsiyenizi dikkate alacağım.
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=800178&postcount=61) Gül ne durumda, onu merak ediyorum en çok.
Gül bitlendi ve ilaçlanınca yapraklarını kaybetti.
Şimdi tekrar yeşillenmeye başladı.
Bahçe boyu kırmızı örümcek mücadelesi içindeyiz.
Tarım müdürlüğünden ilaç aldım , iki farklı renkte, 3 gün arayla önce mavisini sonra beyazını kullanmam önerildi.
Hayırlısı.
Merhabalar,
Bende Bonsai yetiştirmeye karar verdim.
Cesaretimi toplayıp ACER RUBRUM- KIRMIZI AKÇAAĞAÇ ve Japon Selvisi - Chamaecyparis tohumları sipariş ettim.Nereye ve nasıl ekmem gerektiği hakkında beni aydınlatır mısınız rica etsem?;)
Sn. sealion, bu başlığa yazdığınız için benim cevaplamam gerekecek sanırım.
Bu konuda hiç tecrubem yok ama bu adamların söyleyecek sözü var bu konuda
http://www.youtube.com/watch?v=YC0HWYGD76k
Fidan istanbuldan fidanını alsanız daha kolay olurdu başlangıç olarak;)
Hoşgeldiniz ve kolay gelsin.
Cevabınız için çok teşekkür ederim,bende bir yapı marketten fidan aldım,fotoğrafını en kısa zamanda ekleyeceğim :)
2 ay önce mecburen yamadori yapmak zorunda kaldığım bir Goji berry.
Bazı işgüzar komşular bahçe dışına güzellik olsun diye diktiğim bitkileri yok etmeye başladılar. Sadece bu Goji' yi kurtarabildim. Saksıya alınca yaşayıp yaşamıyacağı konusunda emin değildim, şimdi artık gözler yeşerince emin oldum.
Mecburiyetten bonsai olacak;)
Resimlerini sunuyorum ve tecrubeli arkadaşlardan tarz ve budama önerileri konusunda yardım bekliyorum...
270937
270938
Böyle bir deneme var mı bilmiyorum.
Fikirlerinizi bekliyorum.
kötü budanmış herhangi bir bitki.
Ferit Aydın
27-02-2012, 00:19
Daha önce denemesi yapılmış gibi görünmüyor aslında, ama sizin ki bir ilk olabilir.
Yeni yamadori yapıldığı için pek müdahaleye edilmese iyi olur, yapraklanmaya başladıktan sonra bir form belirlemek daha kolay olacaktır.
Şimdiden başarılar dilerim, güzel bir Goji berry örneği olabilir : )
kötü budanmış herhangi bir bitki.
Neden böyle olduğunu açıklamıştım ama:p
O kocaman üzerinde goji meyveleri salkım salkım olan bir çalııydı.
Bonsai yapmak istemem zaruretten.
Ayrıca herhangi bir bitki değil o, olsaydı kurtarma zahmetine girmezdim.
Bu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/812135-post68.htm)bonsai adayım.
385500
yavaş gelişiyor, şekil vermek çok zor. Telledikten sonra bazı dallarda kuruma meydana geldi.
Gövdenin kalınlaşması için rahat bıraktım bir müddet.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.