Bağlan

View Full Version : Dolma / Sarma Çeşitleri




habibe
19-03-2010, 13:39
Taze Asma yaprağı ve salamurasının sarması
Hodan otu yaprağının sarması
Kabak çiçeğinin dolması
Kabak dolması
Pazı yaprağı sarması
Pırasa dolması
Beyaz lahana sarması
Kara lahana sarması
Domates dolması
Soğan sarması
Dolmalık biber dolması
Kuru dolmalık biber
Kırmızı biber dolması
Taze patlıcan dolması
Kuru patlıcan dolması
Ihlamur yaprağı sarması
Kiraz yaprağı sarması
Dut yaprağı sarması
Sabah sefası yaprağı sarması
Mantar dolması
Ispanak sarması

Aklıma gelen bunlardı.

Dün normal etli (kıyma) dolma içi hazırlayarak, ilk kez 4 çeşit sarmayı bir tencere de pişirdim.
Lezzeti harika olmuş.
1. sıraya karalahana dolmasını 2.sıraya beyaz lahana 3 .sıraya hodanı 4. son sıraya da pazı dolması dizip, üzerine yazdan hazırladığım dilimlenmiş domatesleri ekledim.
Biraz sıvı yağ gezdirip, dolmaların hizasından bir parmak eksik sıcak su ilavesiyle pişirdim.




hozat
27-12-2010, 01:25
Hayatımda ilk kez hodan diye birşey duydum, başka bir adı var mı, nerede yetişir, ne işe yarar, tadı nasıldır?

Karadeniz Bölgesi halkı, hodanana "galdirik" diyor, belki bu ismiyle hatırlarsınız.

gultar
10-01-2012, 19:04
Yukarıdaki sarma listesine, ebegümeci yaprağı sarması da benden. Aynı yaprak sarması gibi iç hazırlanır etli ya da z. yağlı Ebegümeci yaprakları kaynamış su ile yıkanır elde sarılır. 15 dakikada pişer. Etli olan sarmısaklı yoğurtla sıcak yenir.(Bu günkü yemeğimizin biri buydu.Bittikten sonra fotoğraf çekmek aklıma geldi artık çok geçti.

yener.T
05-02-2012, 13:09
Kabak Çiçeği Dolması

Malzemeler
- 25-30 adet kabak çiçeği
- 1 adet kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı kuş üzümü
- 10-12 dal taze nane
- 5-6 sap dereotu
- 1 adet kesme şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- tuz

Süre:40 dk - 6 Kişilik
Yapılışı
Kabak çiçeklerini tek tek içi soğuk su dolu bir kaba ters tutarak batırın ve sallayarak yıkayın. Çok narin oldukları için hemen zedelenebilirler. Telin üzerinde kurumaya bırakın.

Dolma içi hazırlamak için, soğanı küçük küpler halinde doğrayın ve 2 çorba kaşığı zeytinyağında şeffaflaşana kadar kavurun ve şeker ekleyin. Pirinçleri, incecik kıydığınız dereotu ve naneyi, kuşüzümünü,tuz ve baharatları da ilave edip karıştırın. 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyin ve kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Suyunu çekince altını kapatıp soğumaya bırakın.


Suları süzülmüş kabak çiçeklerini avucunuzda tutarak tepesinden yavaşça yapraklarını aralayın. Bir çay kaşığı yardımıyla içlerini yavaşça doldurun. Çiçeklerin uç kısımlarını birbirinin üzerine kapatın.


Dolmaları küçük bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı su ilave ederek ağzı kapalı pişmeye bırakın. 15 dakika sonra kontrol edin. (çiçeklerin sapları yumuşamışsa pişmiş demektir.) Ilık **** soğuk şekilde servis edin. —

gokcegokce
25-09-2012, 23:34
Diğer sarmalardan ne farkı var diye sorabilirsiniz. Muhacir sarması uzun ince olur, kalem gibi... Kenarları da toparlanmaz ancak tam da gevşek bırakılmaz.

Yapılışı:

Önce yapraklar kaynar suda biraz soldurulur.


İçi için soğanlar yağda biraz öldürülür. Salçası konur ya da domateslerin kabuğu soyulup doğranır. Domatesler iyice eriyince içine pirinçler ve baharatı atılır, iç hafifçe kavrulur. Ateşten alınır.


Yaprak avuç içine iyice açılır içerisine biraz iç konur ve ince uzun yatay olarak yayılır. Kenarlarından bir defa katlanır ve sarılmaya başlanır. Bu sarmanın özelliği kulaklı olmasıdır. Tüm yapraklar böylece sarılır.


Tencerenin içine biraz zeytinyağı dökülür ve suyu eklenir. Ben sarmalar hizasına kadar su koyuyorum. Üzerine bir tabak koyarsanız sarmalarınız yukarıya doğru yüzmez. Önce kaynayana kadar yüksek ateşte sonra da kısık ateşte içini çekmesi beklenir. Soğuyunca benim önerim yoğurtla servis edilir.

Afiyet olsun...

kelebek çalısı
26-09-2012, 03:19
Herkesin bir tekniği vardır aslında yaprak sarması konusunda ama herkesin de becerebileceği bir yemek değildir.

Kaliteli yaprak ve lezzetli baharatların çeşnilendirdiği özel bir iç harcı ile birleşerek yapılan sarmalara son dokunuş kimi için arzu ettiği zeytinyağı çeşidi, kimi için bir kaç dilim limon, kimine göre tencerenin alt ve üst katını yaprak ile kaplamak ya da pişirme esnasında kapak kapanmadan önce dolma taşı denilen kapağı yerleştirmek, ya da yaprak şeklindeki erik pestilini son olarak en üst kata yerleştirmek olabilir. Yine pişme süresi en kritik noktalardan biridir.

Bence yaprak sarmasına her aşçı kendi özel dokunuşunu uygulayarak kendi imzasını atar.

334416

Bu arada muhacirlerin yaprakları kulaklı sardığını bilmiyordum. Ben de bazen kulaklı bırakırım. Köklerde muhacirlik olduğunun bir kanıtıymış demek ki, şimdi anladım sebebini :D

gokcegokce
26-09-2012, 13:17
Bence sarmanın en güzel baharatı taze nanedir. Buram buram kokutur mutfağı yiyene de ferahlık verir. Sarımsaklı yoğurtla da enfes oluyor...

çiftçi5234
26-09-2012, 15:36
Karadeniz Bölgesi halkı, hodanana "galdirik" diyor, belki bu ismiyle hatırlarsınız.
Galdirik ;

Salut
Tomara gibi isimleride var :)

Rumelililerde ''labada'' diyorlar yanılmıyorsam.

gokcegokce
26-09-2012, 17:30
Evet labada sarması da meşhurdur muhacirler onu da çok yaparlar.

jeozuu
09-01-2013, 03:31
Merhaba,
Komşularım harika dolma yapıyorlar burada, yani Cizre'de, yaptıkça da getirirler sağolsunlar. Kıyma ile değilde minicik doğranmış kuzu etiyle yapıyorlar ve de bol sumak ekşili. Biber, patlıcan, asma yaprağı, soğan karışık oluyor ama en güzeli soğan dolması. Dolmalık soğan özel olarak satılıyor pazarda, uzun formda bir soğan çeşidi.

senemr
10-01-2013, 14:49
Malatyalı bir komşumuz vardı, fasulyenin yapraklarını toplayıp sarma yaparlardı,ilginç gelirdi o zaman, ama şimdi bakıyorum da her yapraktan yapılıyor nerdeyse.

akçabardak
06-06-2015, 12:38
Bu sayfaya uzun zamandır kimse uğramamış, dolma, sarma zamanı...

Özlemişsinizdir, buyurun zeytinyağlı... bir saate kalmaz pişerler, boy boy sarıldılar, en küçüğü 5 cm.
en büyükleri 12-15 cm. çubuk kraker gibi, herksin zevkine hitap edecek şekilde sarıldılar :D

Yapraklarım incecik kağıt gibi ve çok büyükler, ikie üçe bölünse olurdu fakat
ben uzun uzun sarılmasından zevk alıyorum, o yüzden yaprakları bölmedim
kalem gibi öyle çatala falan da gerek yok :D kraker gibi yanına da çay...

557594

557595

murer
22-07-2015, 07:29
Annelerin kalem gibi, eşlerin salatalık gibi sardığı dolma türüdür yaprak sarması...annenin yaptığı fıstıklı zeytinyağlı dolma gibisi yoktur... :)

erdem7
27-07-2015, 14:24
Labada sarması ve gülhatmi yaprağı sarması da benden geldin. İstenilen iç yapılır ve bu yapraklara sarılır.

hira
06-10-2015, 17:42
Evet bir Karadeniz'li olmayabilirim, ama bende çok güzel kara lahana sarabilirim :o

akçabardak
06-10-2015, 21:55
Çok güzel görünüyorlar, gece gece olsa da yesek şimdi, ellerinize sağlık sevgili hira.

vinne
06-10-2015, 23:00
Bir püf noktası da benden. Dolma piştikten hemen sonra bir tepsiyle ters çevirip öyle soğutursanız dolmaların altta ve üstte kalanları aynı kıvamda olur.

firdevs-i
19-05-2017, 16:50
Bu da benden arkadaşlar.
Mayıs ayı tam zamanı.
Taze soğan, dere otu, küçük enginar, pirinç, iç bakla ile.
Hem kışlık saklamalık hem de hemen yemelik tarif.
Bahçeden enginarların ufakları toplandı. Büyükler çanak enginar yemeklik olarak biraz daha büyüsün diye bekliyorlar.
Gelelim tarife, Enginar temizlemeye başlamadan önce bir leğene bol su ve limon tuzu döküyoruz. Büyük bir bıçak ile enginarın sap kısmını kesiyoruz. Uç kısımları dikenli olduğu için oradan da bir iki parmak derinliğinde kesiyoruz. Dış yapraklarından kart olanları koparıyoruz. Sonra üstten kestiğimiz yerden iki elimizle enginarın içini yavaş yavaş açıyoruz. Bir tatlı kaşığı yardımı ile içindeki tüyleri alıyoruz. Kabak oyar gibi. Burası biraz meşakkatli ama bir iki denemeden sonra hiç yapmayanlar bile çok rahat temizleyebilir. Enginara hiç su değdirmeden limon tuzlu suyun içine koyuyoruz.648588

firdevs-i
19-05-2017, 16:57
648592

Fotoğraflarda da görüldüğü üzere dolma içimizi hazırlayıp baklaları temizliyoruz. Biber dolması hazırlar gibi içini çok fazla hazırlamayın. Beş küçük enginar için bir çay bardağı pirinç kullandım tam denk geldi.

firdevs-i
19-05-2017, 17:07
,648593

648594

648595

648596

Baklalı dolmamız hazır. Herkese afiyet olsun.
Kışlık saklamak isteyenler limonlu suyun içindeki enginarların suyunu silkeleyerek buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabının derin dondurucusunda saklayabilirsiniz. Baklayı da aynı şekilde. Kışın enginarlarımız temiz olduğu için hazırlaması daha kolay.

akçabardak
20-05-2017, 11:12
Ellerinize emeklerinize sağlık sevgili firdefs-i çok güzel görünüyorlar, afiyetler olsun. Enginar dolmasını ben de çok severim, buzluğa koymak hiç aklıma gelmemişti, pazarda tazesi pek bulunmuyor ama, bulursam eğer ben de denerim.

firdevs-i
21-05-2017, 11:36
Beğenmenize çok sevindim sevgili akçabardak. Güzel yorumlarınız için çok çok teşekkür ederim.

akçabardak
01-06-2017, 17:53
Sevgili firdevs-i sizin dolmalarınızdan esinlenerek bir de ben denemek istedim. Pazara gittiğimde pazarcıya dedim ki... bana çok taze dolmalık enginar seçebilirmisin diye, maşallah... bunlar daha yeni toplandı abla, çok tazeler deyip 5 tane verdi.

Eve geldim bu sayfayı açtım senin yaptığın gibi harfiyen yapmaya kalktım ama ne mümkün :mad: enginarlar o kadar kartlamış ki tepelerini bile kesmekte zorlandım, hele içini hiç oyamadım, tüylerini kaplayan o beyaz yapraklar çok sertti ki bir türlü içini oymayı beceremedim.

Sinirlenip öylece poşetin içine atıp diğerleriyle birlikte dolaba aldım, 2 gün dolapta beklediler, şunları çıkarayım da tamamen beyaz çanaklarını çıkartayım da pişireyim dedim :) bir tanesini oymak isteyip te oyamadığım enginar bambaşka bir şekilde çıktı karşıma, beceremedim diye şimdi bana çok güleceksiniz ama, beceremedim işte :D :D

Bu çimlenip uzayan mor şeyler nedir acabaa....çok merak ettim.

650036

650037

Güler
01-06-2017, 18:38
Sevgili akçabardak, bazen temizlediğim barbunyaları o gün pişiremezsem ben de bir torbaya koyar buz dolabıma atarım ki ertesi günü pişireyim.
Bir gün sonra poşeti açtığımda barbunyalarda da aynen böyle filizlenmelere rastlarım.
Belki sizin enginarlarda da filizlenmeler başlamış olabilir.

akçabardak
01-06-2017, 19:05
Evet dediğiniz gibi olabilir, öyleyse bu filizlenmeler (bana göre) bilinçsizce fazla gübrelemeden kaynaklanıyor olabilir mi acaba sevgili Güler Hn. benim aklıma başka bir şey gelmiyor.
Buna benzer şahit olduğum patlıcan, sivri biber ve kabak gibi sebzeler de buzdolabın içinde uzadıklarını görüyorum.

Normalde ben bahçeden topladıklarımı dolaba koyduğumda böyle bir şeylere hiç rastlamadım.

Güler
01-06-2017, 19:29
Bahçemizde üzüm vermeyen, ince, tüysüz ve parçalı olmayan sırf dolma sarmak için yetiştirdiğimiz güzel bir asma var.

Her sene yaprakları taze tazeyken dolma sararım. Bütün komşular da gelir toplar hatta onlar salamura da yaparlar ama ben kış için saklamıyorum.
Zamanında üç-dört sefer pişiriyorum.

Bu sabah erkenden yaprakları topladım, dolma için tek sefer çekilmiş kıymam da hazırdı işe giriştim.

Tek tek topladığım yaprakları yine tek tek yıkayarak elden geçirdim. Aman sizler de mutlaka dikkat edin ve tek tek yıkayın.
Bu asmayı yemeklerde kullandığımız için hiç ilaçlama yapmayız, bu durumda bazen sizler de yaprak arkalarında böyle larvalara rastlayabilirsiz.

Yıkanan yapraklardan 10-15 tanesi üst üste demet gibi yapılarak kaynamakta olan su (içine biraz tuz atılmış yarım da limon sıkılmış) içinde birkaç dakika haşlanarak çıkartılır. ( demetin önce bir yüzü sonra da kevgir kepçe ile çevrilerek diğer yüzü haşlanır.)

Haşlanan yaprakların sapları kesilerek, hazırlanan iç ile sarılır.

Biliyorum ki pek çok kişi bu iç malzemeyi çiğden hazırlar ama ben öyle yapmıyorum. Herkes annesinden öğrendiği gibi yapıyor sanıyorum.

Tencereye bir miktar becel yağ koyup, ince ince doğranmış 2-3 orta boy soğanı hafifçe pembeleştirdikten sonra 1,5 kahve fincanı kadar iyice yıkanmış pirinçleri atar ve üzerine çok az çıkacak kadar sıcak su ilave eder ve ateşi çok kısarım.
5-10 dakika kadar pişiririm çok diri bir pilav kıvamında olur.
Ateşi söndürüp, buna ince ince kıyılmış taze nane-dereotu, az bir tuz ve karabiber ilave ederek iyice bir karıştırdıktan sonra dolmalık olarak tek sefer çekilmiş orta yağlı kıymayı da ilave eder, yoğurmaya başlarım.

Biz iki kişiyiz ama dolma bizde bir kilo kıymadan daha az miktarda yapılmaz.
Eğer İstanbul'da yapıyorsam sarmayı, bu miktar artar, çünkü bir tencere de mutlaka çocuklar için sarılır, pişirilir ve onlara gönderilir.

Hazırlanan içle yapraklar tek tek sarılır. Tencere altına bir kat boş yaprak serildikten sonra (eğer varsa döş kemikleri döşenirse daha lezzetli olur) sarılan dolmalar itina ile yerleştirilir.

Ben tencere içine dizerken ilk sırayı yatay dizmişsem, ikinci sırayı dikey dizerim ki servis yaparken kaçıncı katta olduğumu daha kolay anlarım ( yani ne kadar dolma kaldığının hesabı)

Dolmaların tencereye dizme işlemi bitince üzerine fındık fındık büyüklüğündeki becelden bir kaşık kadar koyar tuz ve sıcak su ilave ederek, orta ateşte kırk dakika kadar pişiririm.

Dolmaların pişerken dağılmamaları için üzerine bir kapak kapatmakta yarar vardır.

Dolmalar pişti ama daha iş bitmedi.

Havanda iki diş sarımsağı biraz kuru nane ile iyice dövün, sonra buna bir limon suyu ilave edin.
Tenceredeki pişmiş dolmanın sıcak suyundan da birkaç kaşık ilave edip iyice karıştırdıktan sonra yavaşça tencereye boşaltın.

..... ve dolmalar hazır, sarımsaklı veya sade yoğurt ilavesi ile afiyetle yiyebilirsiniz.

Güler
01-06-2017, 19:32
Yapraklar toplandı, yıkandı ve hastalıklı olanları ayrılıp, sıcak suda hafifçe haşlandı.

650038

650039

650040

Güler
01-06-2017, 19:39
Tezgah hazır.
Hava güzel, dolmaları balkonda sarmayı düşündüm. Önce malzemeleri taşıdım sonra da yine sabah topladığım eriklerden bir kaseyi yanıma aldım.

Yaprakların saplarını keserken, ellerim de daha kıymaya değmeden eriklerimi de yerim diye düşündüm.
Biraz sonra Oğuz yanıma gelip dalga geçmeye başladı; Oooo daha bir tane dolma sarmamışsın ama erikler bitmiş.

"Sapları kesiyorum, ellerim kirlenmeden yemek istedim" deyince insafa geldi " hadi sap kesmeyi ben yapayım" dedi.
O yardıma başlayınca ben de sarmaya başladım.

650041

650042

Güler
01-06-2017, 19:43
Sarılan dolmalar tencereye yerleştirildi.
Üzerine biraz yağ, tuz ve sıcak su ilave edilip, orta ısıdaki ateşe oturtuldu.

malina'nın bana hediye ettiği dolma taşını sanırım İstanbul'da unutmuşum onun yerine cam bir tabak kapattım.

650043

650044

650045

Güler
01-06-2017, 19:46
Dolmalar pişti.
Üzerine sarımsak-nane-limon da ilave edilip, servis edildi.


650046

650047

Güler
01-06-2017, 19:53
Sevgili akçabardak valla herşey olabilir. O yüzdendir ki bizler gibi kendi sebzesini yetiştirenler şanslı insanlarız.

Verdiğimiz gübreyi de biliyoruz, ilacı da.

Çileklerin boyandığını biliyor muydunuz? Ham çilekleri boyalı suda tutuyorlar ve siz kumu gitsin diye yıkadığınızda bütün boya akıyor ve ham ham çilekler ortaya çıkıyor.
Ben buna İstanbul'da pazardan aldığı çilekte şahit oldum.

Limonlar sulu olsun diye enjektörle içine su ilave ediliyormuş, tabii ekşilik de azalıyor, bunu da bana bir arkadaşım söyledi.

akçabardak
02-06-2017, 12:34
Doğru söylüyorsunuz, daha bilmediğimiz kim bilir neler vardır. İki kök domates iki kök biber olsun ama bahçelerimizden olsun, o konuda gerçekten çok şanslıyız Güler hanım.

Ozlem A
02-06-2017, 22:56
Tezgah hazır.
Hava güzel, dolmaları balkonda sarmayı düşündüm. Önce malzemeleri taşıdım sonra da yine sabah topladığım eriklerden bir kaseyi yanıma aldım.

Yaprakların saplarını keserken, ellerim de daha kıymaya değmeden eriklerimi de yerim diye düşündüm.
Biraz sonra Oğuz yanıma gelip dalga geçmeye başladı; Oooo daha bir tane dolma sarmamışsın ama erikler bitmiş.

"Sapları kesiyorum, ellerim kirlenmeden yemek istedim" deyince insafa geldi " hadi sap kesmeyi ben yapayım" dedi.
O yardıma başlayınca ben de sarmaya başladım.

650041

650042



Erikleri görünce ben de dolmanın içine koyacaksınız sandım :) annem ekşi versin diye dolma tenceresine erik koyar bazen.

Ama dolmaya koymaya kıyılmayacak kadar nefis erikleriniz, afiyet olsun.

Dolmalar da eminim nefis olmuştur.

Güler
03-06-2017, 09:21
Sevgili Ozlem, A, erikler banaydı, dolma üstüne limon sarımsaklı sos yapıyorum ya o yeterli ekşilik veriyor.;)

Ozlem A
02-07-2017, 11:19
Sevgili akçabardak'ın tavsiyesi ile geçen hafta saksımdan çıkan İstanbul ıspanağının büyük yaprakları ile sarma yaptım.. Bundan sonra sırf sarmak için ekebilirim, o derece lezzetli bir yaprak. Pazıdaki hafif topraksı tat ya da karalahanın pişerken çıkardığı koku yok ve her ikisinden de daha hoş bir tadı var.

En sevdiğim yanı da topraktan yüksekte olduğundan ıspanaktaki çamur temizleme derdinin olmaması :D


http://www.agaclar.net/forum/tarla-bitkileri/36660-2.htm#post1511752

ksantip
02-09-2017, 09:31
gül hatmi çiçeği dolması da güzel olur.

YeniGine
02-09-2017, 22:48
Başlığı görünce; hemen aklıma geldi kara bakla dolması. Sizlerle paylaşayım istedim. (:o Tabi alıntı olarak.)

Bakla Dolması (Tokat Usulü) - Nefis Yemek Tarifleri (http://www.nefisyemektarifleri.com/bakla-dolmasi-tokat-usulu/)

neşecan
31-03-2019, 09:41
Yılın bu mevsiminde yapılan çok lezzetli bir sarma çeşitidir.Toplanan labadalar sıcak suya sokup çıkarılır ve fazla yumuşamaması için soğuk suya koyulur.Kuru soğan sıvı yağda kavrulur, üzerine pirinç bulgur ve salça eklenir.Sıcak su koyularak kabartılır.Taze nana taze soğan ve istediğiniz baharatlar ve tuz eklenir.Bir tane yumurta kırılır ve karıstırılır.Hazırlanan iç yapraklara sarılıp tepsiye dizilir.Üzerine sıvıyağ tuz ve su dökülüp kızdırılmış fırında yarım saat kadar pişirilir.

Selma_321
31-03-2019, 11:31
Labada dolmasını bende çok severim ama biz aynı sarma gibi yaparız, fırına sürmeyi ve yumurtayı ilk defa duydum. Eminim farklı ve güzeldir, ellerinize sağlık.

TarifiniSevdim
02-12-2020, 10:04
Bir dolma tarifi de benden...

Etli Biber Dolması

Malzemeler:

2 su bardağı su
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
8 adet dolmalık biber
1 adet domates
1 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı nane
1 su bardağı pirinç
300 gr kıyma
1 yemek kaşığı dereotu
1 çay kaşığı tuz
3 adet soğan

Hazırlanışı:
Bir yoğurma kabının içerisine soğan, tuz ve dereotunu ekleyerek yoğurun

Daha sonra sırasıyla kıyma, pirinç, salça, nane, pul biber, kırmızı toz biber, karabiber, kimyon, sarımsak ve domatesi ekleyerek tüm malzemeleri yoğurun

Yoğurduğunuz dolma harcını dolmalık biberlerin içine doldurun

Ayrı bir yerde tencere içerisine zeytinyağı, salça ve suyu ekleyerek dolma sosunu hazırlayın
Hazırladığınız suyun içerisine dolmaları yerleştirin

Tencerede dolmaları pişirin

Pişirdiğiniz dolmaları daha sonra servis tabağına alın ve servis edin

Afiyet olsun :)

video (https://www.tarifinisevdim.com/detay/biber-dolmasi-tarifi)

alkan6363
04-12-2020, 20:36
yemeklerinizde urfa acı biber salçası kullanın, Güneş kurutması çok lezzetli olmasının yanında yemeklere çok güzel bir tad veriyor. https://urfayoresi.com/urun/urfa-ev-yapimi-aci-biber-salcasi/ Ben buradan alıyorum.

nazlı06
04-12-2020, 20:47
Ebegümeci yapraklarindan güzel zeytinyagli sarma yapıyorum iç olarak çiğden herşeyi sadece yaprakları sıcak suya batırıp cikariyorum

Nurpkmzc
02-12-2022, 21:02
Geçen yıl yetiştirdiğimiz wee be little cinsi kabaklardan yaptığımız dolma;)

Nurpkmzc
02-12-2022, 21:06
Balkabaklarını açıp içini temizledikten sonra biraz zeytinyağ ve tuz ekleyip fırınladık. Daha sonra yarı pişmiş kabakların içine hazırladığımız kıymalı iç pilavı ekleyip tekrar pişirdik. Nefis bir yemek oldu denemenizi tavsiye ederim :rolleyes:

Nurpkmzc
02-12-2022, 21:08
Maalesef kabağın tohumlarını kaybettim. Bu sene etkinlikte paylaşılırsa tekrar yetiştirmeyi düşünüyorum inşallah ;)

Zekoş
03-12-2022, 10:11
Maalesef kabağın tohumlarını kaybettim. Bu sene etkinlikte paylaşılırsa tekrar yetiştirmeyi düşünüyorum inşallah ;)

Sn.Nurpkmzc dolma yaptığınız kabakların çapı ne kadar acaba? Görünce aklima hokkoido kabak geldi.İlla dediğiniz kabaktan mi olmalı ki?

Nurpkmzc
03-12-2022, 10:21
Sn. Zekoş kabaklar avuç içi büyüklüğündeydi. Çapı sanırım 10 santim civarındaydı. Başka balkabağı çeşidiyle denemedim.Belki aynı lezzeti yakalamak mümkündür neden olmasın.

Zekoş
03-12-2022, 10:50
Sn. Zekoş kabaklar avuç içi büyüklüğündeydi. Çapı sanırım 10 santim civarındaydı. Başka balkabağı çeşidiyle denemedim.Belki aynı lezzeti yakalamak mümkündür neden olmasın.
Sn.Nurpkmzc kusura bakmayın sormayı unuttum kabağın tadı sakız kabak gibi mi yoksa tatlı kabağı cinsinden mi? hokkoido çorbaya ve tatlıya daha çok yakisiyor o bakımdan..Malum hayat pahalı kabağı ve içi ziyan etmeyelim😀

Nurpkmzc
03-12-2022, 11:42
Sn. Zekoş kabak balkabağıydı fakat tadı çok şekerli değildi daha çok patatesi andıran bir tadı vardı. Dalında kurumasını beklemeden toplamıştık belki ondan kaynaklı olabilir.

Zekoş
03-12-2022, 12:00
Sn.Nurpkmzc hokkoido tam da tarifinize uymakta..deneyecegim teşekkürler..

Nurpkmzc
03-12-2022, 12:20
Şimdiden afiyet olsun o zaman ;)

Portakal Rengi
05-12-2022, 14:25
Sn.Nurpkmzc dolma yaptığınız kabakların çapı ne kadar acaba? Görünce aklima hokkoido kabak geldi.İlla dediğiniz kabaktan mi olmalı ki?

Birkaç bal kabağı çeşidi ile denedim.
Küçük olduklarında tatlı olmuyorlar. Et kalınlığı 1 cm den kalın olmazsa iyi oluyor. İçini temizledikten sonra hafifçe karabiber serperseniz tatlılık hissedilmiyor. İç dolgu size kalmış.
Kabağın kabuğunda sertlik varsa rendeleyerek-salatalık soyacağı ile sıyırarak giderilmeli.
Bu sitedeki bir tarifte tulum öneriliyor. Tulum da nefis oldu.
Fırında pişme süresi kabağa göre değişiyor. 45 dakika sonra kabuğa çatal batırmaya başlıyorum. Yumuşadığı zaman tamamdır. (Ön pişirme yapmıyorum.)

Zekoş
05-12-2022, 17:53
Sn.Portakwl Rengi bilgiler için tesekkürler.Tulum derken? benim aklıma tulum peyniri geldi (tulum peyniriyle meşhur bir ilcedeyim de)😊doğru mu anladım acaba?

Portakal Rengi
07-12-2022, 07:26
Sn.Portakwl Rengi bilgiler için tesekkürler.Tulum derken? benim aklıma tulum peyniri geldi (tulum peyniriyle meşhur bir ilcedeyim de)��doğru mu anladım acaba?

Bir kolda birden çok kabak olduğunda seyreltirken veya büyüyemeyecek denilen bal kabaklarını, kabukları sertleşmeden koparıyorum. Bu kabakların içini temizlerken etli bölümün inceliğini hissediyorsunuz. Sonra içini dolduruyorsunuz. Et kullanacaksanız hafifçe pişirip, doldurmanız gerekiyor. Diğer iç malzemeleri için ön işlem gerekmiyor. Fırın sıcaklığı 200 °C kullanıyorum.
Tulum peyniri, soğan, dereotu, maydanoz, baharat. (Bebek bal kabağı dolması.)
Bunu yaptığım kabağın et kalınlığı yarım santimetreden inceydi. Peynir çok pişmesin diye seçmiştim. Beyaz peynir ile denediğim tulum kadar lezzetli olmadı.

cemilsisik
06-01-2023, 13:46
yemeklerinizde urfa acı biber salçası kullanın, Güneş kurutması çok lezzetli olmasının yanında yemeklere çok güzel bir tad veriyor. https://urfayoresi.com/urun/urfa-ev-yapimi-aci-biber-salcasi/ Ben buradan alıyorum.
Sanırım bu dükkan size ait her yerde reklamını yapıyorsunuz. Veya ben öyle düşünüyorum.
Burdan reklamını yaptığınız üzerine internetten sipariş verdim ve siparişimde olmayan ürünlerden de gönderdiler istediklerimi göndermeyip. Mesela antepfıstığı yerine fasulye gönderdiler, mısır yerine de farklı bir ürün gönderdiler.
Lütfen emin olmadığınız bilgileri burda paylaşmayın.
Eğer firmanın ilgili kişisi iseniz sabah telefonla iletişim kurup yapılan hatayı bildirdim, bütün gün herhangi bir gelişme olmadı ve artık watsap mesajıma cevap bile verilmiyor.
urfayoresi.com aldanmayın