View Full Version : Tavuk ve horoz hastalıkları
amatör olarak tavuk yetiştiriyorum.gözüm gibi baktığım melez hint horozum hasta olmuş.acil yardımlarınızı bekliyorum.horozun keyfi pek yok.dışkı yapmakta zorlanıyor.neredeyse insan gibi ıkınıyo ve o esnada tuhaf ince ses çıkarıyo.dışkıları ise hafif uzunlamasına ve sert.bulunduğum yerde veteriner de yok.lütfen yardım edin.
berduray
19-03-2010, 16:54
Kabız mı olmuş zavallı..Zeytinyağı bağırsaklarını yumuşatabilir, ama başka bir sorun varsa bilemiyorum.
İğnesiz şırınga ile plastik ağzıyla biraz gagayı aralayıp verebilirsiniz.
amatör olarak tavuk yetiştiriyorum.gözüm gibi baktığım melez hint horozum hasta olmuş.acil yardımlarınızı bekliyorum.horozun keyfi pek yok.dışkı yapmakta zorlanıyor.neredeyse insan gibi ıkınıyo ve o esnada tuhaf ince ses çıkarıyo.dışkıları ise hafif uzunlamasına ve sert.bulunduğum yerde veteriner de yok.lütfen yardım edin.
Sayın nugla;
Sayın berduray'ın tanısı doğru fakat sorunu tam olarak bilmeden uygulanacak tedavi yöntemleri pek faydalı olmamakla birlikte zararlı da olabilir. Siz yinede zeytinyağını deneyiniz ve bu hasta hayvanınızı diğer hayvanlarınızın yanından ayırarak başka bir kafeste karantina uygulayınız.Salgın bir hastalık olması halinde yayılmayı önleyecektir.
Şu adres (http://www.kulucka.net/index.php?board=22.0) ise faydalı olacaktır, Geçmiş olsun.
Saygılar.
Sayın nugla;
Hasta olan hayvanınızın son durumu ne? Herhangi bir gelişme kaydettiniz mi?
Saygılar.
Yılmaz Yalçın
01-04-2010, 22:52
Sevgili Arkadaşlar,
Samsunda sahilde evimizin bahçesinde babamın 30 tavuğu,2 horuzu var..Ancak bir aydır tavuklar tek tek ölüyor.Sabah tavukları ölü buluyoruz bir hastalık olabilir tavuklara baktığımızda herhangi bir yerinde yara **** kan yok..Neden olabilir tavsiye edebileceğiniz birşey var mı?
Tavuklarınızın kümesini iyice dezenfekte edin .Kümes içinde birikmiş gübre varsa atın.Yerede bir miktar toz kireç atın.Mümkünü varsa kireç ile badanalayın.Verdiğiniz yemi kontrol edin.
Öncelikle bir veteriner arkadaşa danışın!
Bir zararlının saldırısı olup olmadığını kontrol edin tavuk leşi üzerinde...Eğer bunlardan hiçbirisi yok ise salgın bir hastalık olma ihtimaline karşı hasta görünümlü tavuklarınızı ayırın..Beslenme- zararlı-salgın ihtimalide yoksa tavuklarınız birileri tarafından zehirleniyor olabilir..
Yıllar önce , çocukken yani, babamın tavukları hiç eksik olmazdı. Yine böyle hastalanmışlardı ama aniölüm değil. Durgunlaştıktan bir süre sonra ölmeye başlıyorlardı. Bir gün annemin suyunu dolmaya kattığı "sumak" tanelerini bahçedeki çöp kutusundan kurcalayıp yedikten sonra düzeldiklerini gözlemleyip şaşrmıştı babam ve nedenini sumağa bağlamıştı. İçim acıdı tavuklarınıza. Çünkü ben de ölen her tavuğumuzun ya da kedinin kurbanı olan her civcivin acısını çocuk yüreğimde derinden hissederdim.
Fakat yine de araştırarak denemekte fayda var derim. Eğer neden zehirlenme vs. değilse tabii. Geçmş olsun.
Viral bir hastalıksa yapacak bir şey yok.Ancak vitamin vererek destekte bulunabilirsiniz ve hastalığın bir süre sonra geçmesini bekleyebilirsiniz ancak.Bakteriyel bir hastalıksa antibiyotik vermek lazım,mesela Baytril olabilir.Yine vitamin vermek gerekir antibiyotikle birlikte.Tabi tavuktan anlayan bir veteriner varsa yakınlarda önce onun kontrolü daha uygun olur.
benim hint tavuğumda ıshal olmuş busabah farkettim acaba ne yapmalıyım parazit için verdiğim ilaçtan olabilirmi
benim hint tavuğumda ıshal olmuş busabah farkettim acaba ne yapmalıyım parazit için verdiğim ilaçtan olabilirmi
ben hiç görmedim ama ilaçtan olabilir.hayvanlara hasta demek için diğer durum ve davranışlarına da bakmak lazım;durgunluk,yem-su tüketiminde azalma,gözlerde yaşarma,hırıltı,beyaz ya da kanlı ishal,tüylerini kabartma,yumurta veriminde azalma vs gibi gözlemler önemlidir.
Arkadaşlar benim köy tavuğumun kafa kısmı şişti bu sabah gördüm neden oldu bilmiyorum eğer bildiğiniz birşey varsa yazarsanız sevinirim
Dogasever
05-05-2010, 22:10
Bu başlığı incleeyip incelemediğinizi merak ettim. Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20630
wolf man
06-05-2010, 19:55
sayın 38sinan tahminim arı sokmuş olabilir benimde bir tavuğumun ayağını sokmuştu.
Sanmıyorum sn.wolf man iki tarafıda şişmişti bugün sabah açtığımda yarıyarıya inmişti
Kafa şişme durumu viral hastalıklardan bildiğim kadarıyla SHS'de ve Avian influenza'da ve bazı bakteriyel hastalıklada oluyor (E.coli gibi).Avian influenza diğer adıyla Kuş Gribi,dikkat etmekte fayda var.Başka belirtiler var mı onlar da önemli elbet,tek başına kafa şişme kuş gribi'nin ya da başka bir hastalığın belirtisi olmayabilir.Özellikle solunumda problem var mı,gözlerde yaşarma,ishal vb durumlara dikkat etmek lazım.Bir de başka tavuk var mı,onlarda herhangi bir belirti var mı onları da gözlemlemek lazım.Genel önerim hijyen kurallarına daha bir özen gösterilmeli.
yok sn.rasko zate 1 günlük şişkinlikti diğer tavuklarda bir sorun yok dediğim gibi sadece bir şişlik o da indi zaten
arkadaslar *** sıteye ben yenı uye oldum ve beyendım yorumlarınızı bısey danısmak ıstıyorum tavuk beslemeye bu sene basladım koy tavugu ve sus tavugu beslıyorum koy tavuklarımda galıba solunum yolu hastalıgı basladı ses cıkartıp duruyor 3 **** 4 tanesı .Sus tavukları ıse burun akıntısı ve halsısılık var bazısında otme var antıbıyotık aldım fayda yok aspırın attım yok vıtamın kullandım fayda yok ne yapmam gerekıyor bana yol gosterırsenız sevınırım
limon_sever
19-05-2011, 12:11
Etlik civcivin makatından başlayıp göğüsüne kadar kararma, yanma, kuruma iltihaplar vs. herşey var. Bu nedir kanser gibi? Sanırım ölecek. Dün gayet keyifliydi. Hiç dikkat etmemiştim. Bugün halsiz durgun olunca bir baktım bu hale gelmiş :(
SametAras
26-06-2011, 22:20
Yaklaşık 1-2 aydır tavuk besliyorum. Sonunda güzel bir horoz da aldım. Fakat tavuklar köy tavuğu çıkmadı. Babamın bir arkadaşı, bana 6 tane etlik horoz verdi. Bende diğerleri ile aynı kümese koydum. Daha bir hafta dahi olmadan kavga etmişler, 1-2 tanesinin boğaz kısmı kanamış. Esasen ilk gördüğümde çok sinirlendim, adeta kümesin ortasında büyük horozu sopa ile dövecektim, fakat vazgeçtim. Hemen etlik horozlara ayrı bir kümes yaptım.
Horozlardan yaklaşık 5-6 damla kan aktı. Sonrasında kurudu, artık akmıyor. Herneyse, şuan iki kısımda refah içindeler. Acaba bu yaralanan horozlar için tedavi yapabilir miyim?
Saygılarımla
Siz sadece kavga etmelerini bir şekilde önleyin beslenmelerine dikkat edin kendiliğinden iyileşecektir.
SametAras
28-06-2011, 09:18
Siz sadece kavga etmelerini bir şekilde önleyin beslenmelerine dikkat edin kendiliğinden iyileşecektir.
Teşekkür ederim. Kendilerine ayrı bir kümes yaptım. İnşallah iyileşirler.
SametAras
31-08-2011, 09:13
Tarlaya gidip tavukları yemledim, sonrada dışarı saldım. Sonrada ailecek akrabalarla bayramlaşmaya gittik. Akşamüstü 7 sularında tekrar tarlaya gittim. Zaten hepsi kümesin içinde benden yem bekliyordu. Fakat bir tane beyaz horoz ve bıldırcın kayıptı. Üstelik bıldırcın kümesin içindeydi ve yavruydu. Yani dışarı çıkması yahutta uçması mümkün değildi. Horozda beyaz hint horozlarındandı. Sanırım 3. ayına girmek üzereydi.
İnanın horozu çok seviyordum, ötekiler ile kavga ediyordu. Aynı ekteki resimdeki gibi tüylerini kabartıyordu. Ne yapmalıyım dostlar, ne tavsiye edersiniz, gerçekten birisi mi almıştır?
Saygılarımla;
Samet ARAS.
ligustrum
31-08-2011, 10:07
Sayın sametaras; Kayıplarının bulunması, mevcutların da güvenliğinin artırılması dileğiyle,
geçmiş olsun.
SametAras
31-08-2011, 13:23
Sayın sametaras; Kayıplarının bulunması, mevcutların da güvenliğinin artırılması dileğiyle,
geçmiş olsun.
Teşekkür ederim. Bugün detaylı bir arama yaptım, fakat bulamadım. Bir tanıdık köpek kapmışta olabilir dedi. İnşallah köpek kapmıştır, birisi çalmamıştır.
SametAras
06-09-2011, 16:29
Arkadaşlar 4 gün önce gork tavuğumun altındaki civcivler çıkmaya başladı. 7 tanede yumurtadan 4 çıkım aldım. Bugün kümese gittiğimde bir civcivin ayağı yemliğin altında kalmış ve ezilmiş, üstüne basamıyor. Ayağını oynatıyor ama gezinirken düşüyor, dengeyi sağlayamıyor.
Veterinere gittim, çok ufak olduğu için yapılacak birşey olmadığını söyledi. Bende civcivi aldım evde balkonda kargon kutunun içinde beslemeye karar verdim. Acaba nasıl bi tedavi uygulamalıyım, ne tavsiye edersiniz?
Saygılarımla;
Samet ARAS.
yasarcanu
21-09-2011, 16:24
Arkadaslar tavugumun sesi kısık ötecegi zaman karga gibi ses cıkıyor ve hapsurdugu zaman beyaz bisey cıkıyor agzından bu hastalık nedir çözümü nedir lütfen paylasırsanız sevinirim
yasarcanu
23-09-2011, 16:09
arkadaslar yardım edebilecek olan yokmu
sularına vitamin desteği yaparsanız her zaman çabuk iyileşir ve hasta olmazlar
merhabalar,benim tavuklarimdan birinde tuy dokulme sorunu var ,sanki yolunus gibi degisik bolgelerden boyun ,kuyruk ,gogus ,kellesmeler var acaba sebebi ne olabilir?
cevabini bilen varsa cok memnun olurum
tesekkurler
yarenimex
11-11-2011, 10:40
merhabalar,benim tavuklarimdan birinde tuy dokulme sorunu var ,sanki yolunus gibi degisik bolgelerden boyun ,kuyruk ,gogus ,kellesmeler var acaba sebebi ne olabilir?
cevabini bilen varsa cok memnun olurum
tesekkurler
Tavuğunuz durgun, düşünceli bir halde değilse canlı ve yeme içmesi yerindeyse tüy değiştiriyordur. Bir süre sonra eski haline gelecektir, endişe etmeyiniz..
şenpınar
27-04-2012, 12:31
ARkdaşlar ne olur acil yardım bugün 30 günlük civcivim ne olduysa okula sabah 7de gitim saat 12de geldim baktım civciv halsiz eskiden pazardan civciv alırken böyle ölürdü Allah için yardım edin civcivmin ölmesini istemiyorum.Arkdaşlar civciv Gurk tavuğumdan çıktı Annesi yananında ama onları bırakıp gidiyor ne olduysa.Kümeste kitli olduğu için bırakamıyor civcivleri.
fatihz01
31-05-2012, 15:51
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var kumesimde ve tavuklarımın üzerinde bit ve kene var ne yapmalıyım kümes ve alanını birkaç kez bit kene ilacı ile ilaçladım iki kez yaktım yinede hala bit kene görüyorum ne yapmalıyım **** hangi ilaç etkilidir bit kene evde yaşama imkanı varmı evdeki yaşam için zararı ne eve bulunursa ilaçlama yapmak gerekirmi ?ayrıca bit dediğim elde sıkıştırılınca hemen ölmüyor bilgilerinizi bekliyorum. saygılar.
Temizlik sart dostum, yanlis anlama, hayvanlarin altini temizlemiyorsun demiyorum. Kafesleri, imkanin varsa her gün, yoksa en kötü ihtimalle haftada bir altlarini temizlemen sart.
selamlar;
İş yerimin damında güzel tavuk kümesi yapıp tavuk ve ördek beslemeye başladım. İlk zamanlar her şey normâldi.
Aradan bir iki ay geçtikten sonra horoz rahatsızlandı. Ayakta durmakta zorlanıyordu ve bir kaç gün sonra öldü.
Yeni bir horozla iki adet daha tavuk aldım, aldığım horozda iki hafta sonra aynı hastalığa düşüp öldü. Bu horoz ölmeden üç gün önce yine bir horoz ve iki tavuk almıştım.
Ölen horozu attıktan bir iki saat sonra yukarı dama çıktım, almış olduğum son horozda aynı şekilde hastaydı. Ağzını açık tutuyor, sanki nefes almada zorlanıyordu ve ayakta zor duruyordu.
Hemen horozu alıp veterinere götürdüm ve enfeksiyon kapmış olduğunu söyleyip dört çeşit ilaç verdi. Ama kullandığım ilaçların hiç bir faydası olmadı ve iki gün sonra oson horozum da gitti.
Acaba bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mıdır.
Kümes hayvanları hastalıklara karşı çok hassas, geri kalan varsa eğer, hasta olanlarla sağlam olanları hemen ayırmakta yarar var. Kümesi dezenfekte etmek şart.
Yalancı Veba
Yurdumuzda ve Dünyada çok yaygın bir tavuk hastalığıdır. Yetiştiriciler Newcastle (Nevkastıl) olarak bilirler. Virüslerin sebep olduğu bu hastalık bulaştığı kümeslerdeki tavukların %90'ını öldürebilir.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
Yalancı vebanın en sevdiği şey pisliktir. Temizliğe dikkat edilmeyen bakımsız kümeslerde çok çabuk ortaya çıkar. Kümeste birden bire ölümler başlar. Hayvanların boyun , kanat ve bacaklarında felçler görülür. Hayvanlar bitkindir. Hırıltılı nefes alırlar ve yem yiyemezler.
Hastalığın kümese girmemesi için dışarıdan alınan malzemelere dikkat etmek temizliğinden ve mikrop taşımadığından emin olmak gerekir. Kümese herkesin girmesine izin verilmemeli, sürüye dışarıdan hayvan sokulmamalıdır.
---
Bahsettiginiz konuya yakin hastalik newcastle olarak goruluyor alinti makalede goruldugu gibi... bazi tavuk ve horozlarimda da bu sekilde hiriltili sesler, nefes almalarinda zorluklar, halsizlikler olmus ve onlari kaybetmistim.. Tedbir olarak veteriner ve internetten edindigim bilgilerle genel asilamalarini yaptim ve su an pek sorun yasamiyorum..
2 haftada bir ictiklere sulara vitamin ve antibiyotik takviyesi yapiyorum.. kümesler 3 haftada bir temizleniyor. Kümes onlerine kum ve odun külü koyuyorum... kisacasi zahmetli bir hobi sonucta canlilar...
Bulabilirseniz aşılamanizi tavsiye ederim..Hastalik bulastiktan sonra tedavi imkansiz oluyor nerdeyse..
Nefes alır verirken hırırtı varmı? Donuşuyormu?
Daha kümesinizde hasta tavuğunuz ve horozunuz var mı?
Horozunuz hastayken ibiği koyu renktemiydi?
Hırıltısını dinlemedim ama ibiği koyu renkte değildi. Şimdilik hasta olan tavuğum yok, inşallah olmazda.
Alnegir kardeşim vermiş olduğunuz bilgi tamamen uyuşuyor. Aşılamayı hiç düşünmedim ama gariptir horozu götürdüğüm veterinerde hiç bahsetmedi aşıdan. Tavuklar genelde kümeste kalmıyor, güzdüz damda dolaşıp, akşamları kümese giriyorlar. İnşallah araştırıp, kalan tavuk ve ördeklere aşı yaptıracağım.
Genellikle 1000 dozluk seklinde satildigindan veterinerde bulunmasi guc bir ası. Ben rica minnet tavuk ciftliklerine verildikce aliyorum. umarim bulabilirsiniz.
selamlar;
İş yerimin damında güzel tavuk kümesi yapıp tavuk ve ördek beslemeye başladım. İlk zamanlar her şey normâldi. Aradan bir iki ay geçtikten sonra horoz rahatsızlandı. Ayakta durmakta zorlanıyordu ve bir kaç gün sonra öldü. Yeni bir horozla iki adet daha tavuk aldım, aldığım horozda iki hafta sonra aynı hastalığa düşüp öldü. Bu horoz ölmeden üç gün önce yine bir horoz ve iki tavuk almıştım. Ölen horozu attıktan bir iki saat sonra yukarı dama çıktım, almış olduğum son horozda aynı şekilde hastaydı. Ağzını açık tutuyor, sanki nefes almada zorlanıyordu ve ayakta zor duruyordu. Hemen horozu alıp veterinere götürdüm ve enfeksiyon kapmış olduğunu söyleyip dört çeşit ilaç verdi. Ama kullandığım ilaçların hiç bir faydası olmadı ve iki gün sonra oson horozumda gitti. Acaba bu konuda bana yardımcı olabilecek biri varmıdır.
Selamlar;
Daha öncede bu konuyla ilgili yukardaki mesajı yazmıştım ama sorunlarım devam ettiği için tekrar soruyorum. Altı gün önce pazar günü iki adana tavuğu ve birde adana horozu aldım ferik, (tam büyümemiş, civcivle tavuk arası). Pazar günü getirdim ve salı günü tavuğun biri, çarşamba günüde diğeri öldü. Belki sıcaktan ölüyorlardır güneşin altında durdukları için diye, horozu kümesa kapattım. Dün horozu alıp bir bakayım sorun varmı diye ayaklarından tuttuğumda, başı aşağı gelince ağzından su akmaya başladı. Biraz önce yine baktım ve gözlerindende yaş geliyor. Öyle sanıyorumki buda ölecek.
Daha önceki ölen tavuklarıda veterinere götürmüştüm. Veba deyip ilaç verdiler ama verdikleri o kadar ilacın hiç bir faydası olmadı. Aşı aldım sularına kattım yine fayda yok. Ve aldığım tavuklar hep ölüyor. Bilgisi olandan yardım bekliyorum.
bahtiyar02
28-09-2012, 11:39
Öncelikle geçmiş olsun. Veteriner hekimler daha iyi bilir ama bir yetiştirici ve üretici olarak sana tavsiyem :
Vitaform Antibiyotik katkılı vitamin ve PANTERAMİCİNE Bunu öncelikle dene yoksa VİTAFORM ikiside aynı özellikte ama PANTERAMİCİNE Daha etkili.
Bir gram panteramisine'yi yaklaşık bir nohut kadar bir çay bardağı suya koy ve tavuk ve horozuna içir. Ayrıca su kablarını ve kümesi iyice temizle kümes altını toz kireç serp.
Bir de verdiğin yemlerin ilaçlı olmamasına dikkat et. Tahıllar muhaffaza ve ekim öncesi ilaçlanır.
Geçmiş olsun
Öncelikle geçmiş olsun. Veteriner hekimler daha iyi bilir ama bir yetiştirici ve üretici olarak sana tavsiyem :
Vitaform Antibiyotik katkılı vitamin ve PANTERAMİCİNE Bunu öncelikle dene yoksa VİTAFORM ikiside aynı özellikte ama PANTERAMİCİNE Daha etkili.
Bir gram panteramisine'yi yaklaşık bir nohut kadar bir çay bardağı suya koy ve tavuk ve horozuna içir. Ayrıca su kablarını ve kümesi iyice temizle kümes altını toz kireç serp.
Bir de verdiğin yemlerin ilaçlı olmamasına dikkat et. Tahıllar muhaffaza ve ekim öncesi ilaçlanır.
Geçmiş olsun
Antibiyotik olarak ''devamisin'' kullanıyordum, son gittiği veteriner ''ceva'' isimli antibiyotiği vermişti. Vitamin olarakta ''Avit-k'' (harf yanlışlığı olabilir) kullanıyorum. Kümesi ve su kablarını her hafta temizlerim. Ve kümesleri ve gezindikleri yerleri komple kireçlemiştim.
Önerdiğiniz ilaçları da alacağım inşallah.
arkadaşım bitleri gidermek için zeytinyagı ve tuzu bi tabakda karıştır ve sünger yardımıyla tavukların ve horozların kanatlarına ve vücudlarının farklı yerlerine sür 1 gün içinde hepsi ölecektir bitlerin
yagmurcu
19-11-2012, 15:45
Merhaba.
Benim de sormak istediklerim var.Sene başıydı galiba, tavuklarımız hastalanmıştı.Halsizlik, hırıltı, tüylerini kabartma gibi belirtiler göstermişlerdi.Eşim antibiyotik tedavisi uyguladı, kümesi ve etrafı kireçledi, kayıp vermeden tavuklarımızı kurtarmıştık.O ara, iki yeni ferik almıştık.Sonradan da bir horoz gelmişti kümese.Hastalık ondan sonra olduğu için yeni gelenlere kabahat bulmuştuk.
Şimdiyse; 2-3 gündür tavuklardan biri halsiz, hareketsiz, horozlardan biri de aynı.Bugün oturuyordu toprakta.Eşim karantinaya aldı ve sularına ilaç kattı.Sormak istediğim şu; kümesin etrafı yeşillik alan olduğu için güvercinler (adını bilmiyorum.Parlak gri, cami önlerinde olan güvercinlerden) geliyor.Diğer küçük kuşlar geliyor, bir de burda 5 tane paçalı güvercin var.Hemen hepsi bizim tavukların suyundan içip yeminden yiyor.Bu kuşlar hastalık bulaştırabilir mi acaba?
Biraz uzun yazdım iyice anlatabilmek için.Okuyan ve cevap veren herkese teşekkürler.
Coskun4216
01-12-2012, 19:35
Karantina konusu genelde ihmal edilen, neticeleri maddi manevi kayıplara sebep olan ve her zaman ihmal edildiği için de başta dikkat edilmesi gereken konudur.
Hatta ve hatta kümes kapısına karantinayı unutma diye yazı bile yazılasıdır.
Özellikle saf ırk beslenilmesi hastalık anında tüm sürünün kaybı ile neticelenebilir.
Bu sebeple yeni gelen kanatlılar en az iki hafta ayrı bir yerde tutulmalıdır. Hareketleri gözetlenmeli
Düşünceli gibi uyuklama hali, bir kenarı çekilip hareketsiz uyuşuk durma, üşümüş gibi tüy kabartma iştahsızlık gibi davranışlar kontrol edilmeli. Dışkı genel görüntüsü pasta gibi olmalı. Yani alt kısım koyu renk üstü beyaz lekeli olmalı. Sulu dışkı genelde rahatsızlık belirtisidir.
Yabani güvercinler ile serçe türü kuşlar, gıda ihtiyaçlarını temiz olmayan ortamlardan temin etmelerinden ötürü, hastalık riski taşıyan besinlerle beslenirler.
Bu sebeple aynı kaptan yem ve su tüketmeleri, taşıdıkları hastalıkların yem ve suya geçmesine sebep olur.
Evcil hayvanlarda yem ve su kümes içinde olmalıdır. Kümes dışında yem verilmekte ise yerde yem kalmayacak şekilde yemleme yapılmalı.
Kümes dışında bulunan suluk ve yemlik, yemleme sonunda kapatılmalı. İkinci bir malzeme ile üstü örtülmeli fanus tarzı bir sistem olmalı.
Sularına günlük tüketebilecekleri miktar da elma sirkesi ilave edilebilir. Hastalık yayılmasını engeller.
(Sirkenin içeriği: Kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.)
Hazır vitaminler genelde su içine ilave edilerek verilmektedir. Burada su içinde kalma süresine dikkat edilmeli. Buna dikkat edilmediği zaman fayda yerine zarar elde edilir.Özellikle yaz günlerinde yemleme sonrası vitaminli su ayrı bir kapta verilmeli kısa süre tutulup kaldırılmalı. Çeşme suyu dinlendirildikten sonra verilmeli.
Sirke içeriğinde göründüğü gibi verilen yemlerin içerikleri ile kendinize göre bir yem karışımı hazırlayabilirsiniz. Tabii yoldan vitaminler verilmiş olur.
Rastgele antibiyotik vermek genelde fayda yerine zarara sebep olmaktadır. Veteriner hekime danışmak bu riski ortadan kaldırır.Bir çok hastalıkta ortak ve benzer özelliklerle ortaya çıkmaktadır. Özellikle kanatlı konusunda ihtisas sahibi olan ya da tavuk çiftliklerinde çalışan hekimler sıkıntınıza kısa sürede çözüm üretebilir.En güzel olanı hasta hayvanı uzmanına göstermektir.Tahlil neticesi hastalık teşhisi ve kesin çözüm bulunur.
Her şeyin başı temizlik olduğu için kümes içi belli aralıklarla temizlenmeli.
Sağlıcakla kalınız.
yagmurcu
01-12-2012, 20:47
Karantina konusu genelde ihmal edilen, neticeleri maddi manevi kayıplara sebep olan ve her zaman ihmal edildiği için de başta dikkat edilmesi gereken konudur.
Hatta ve hatta kümes kapısına karantinayı unutma diye yazı bile yazılasıdır.
Özellikle saf ırk beslenilmesi hastalık anında tüm sürünün kaybı ile neticelenebilir.
Bu sebeple yeni gelen kanatlılar en az iki hafta ayrı bir yerde tutulmalıdır. Hareketleri gözetlenmeli
Düşünceli gibi uyuklama hali, bir kenarı çekilip hareketsiz uyuşuk durma, üşümüş gibi tüy kabartma iştahsızlık gibi davranışlar kontrol edilmeli. Dışkı genel görüntüsü pasta gibi olmalı. Yani alt kısım koyu renk üstü beyaz lekeli olmalı. Sulu dışkı genelde rahatsızlık belirtisidir.
Yabani güvercinler ile serçe türü kuşlar, gıda ihtiyaçlarını temiz olmayan ortamlardan temin etmelerinden ötürü, hastalık riski taşıyan besinlerle beslenirler.
Bu sebeple aynı kaptan yem ve su tüketmeleri, taşıdıkları hastalıkların yem ve suya geçmesine sebep olur.
Evcil hayvanlarda yem ve su kümes içinde olmalıdır. Kümes dışında yem verilmekte ise yerde yem kalmayacak şekilde yemleme yapılmalı.
Kümes dışında bulunan suluk ve yemlik, yemleme sonunda kapatılmalı. İkinci bir malzeme ile üstü örtülmeli fanus tarzı bir sistem olmalı.
Sularına günlük tüketebilecekleri miktar da elma sirkesi ilave edilebilir. Hastalık yayılmasını engeller.
(Sirkenin içeriği: Kalsiyum, fluor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, Beta-carotin, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, doğal aroma maddeleri.)
Hazır vitaminler genelde su içine ilave edilerek verilmektedir. Burada su içinde kalma süresine dikkat edilmeli. Buna dikkat edilmediği zaman fayda yerine zarar elde edilir.Özellikle yaz günlerinde yemleme sonrası vitaminli su ayrı bir kapta verilmeli kısa süre tutulup kaldırılmalı. Çeşme suyu dinlendirildikten sonra verilmeli.
Sirke içeriğinde göründüğü gibi verilen yemlerin içerikleri ile kendinize göre bir yem karışımı hazırlayabilirsiniz. Tabii yoldan vitaminler verilmiş olur.
Rastgele antibiyotik vermek genelde fayda yerine zarara sebep olmaktadır. Veteriner hekime danışmak bu riski ortadan kaldırır.Bir çok hastalıkta ortak ve benzer özelliklerle ortaya çıkmaktadır. Özellikle kanatlı konusunda ihtisas sahibi olan ya da tavuk çiftliklerinde çalışan hekimler sıkıntınıza kısa sürede çözüm üretebilir.En güzel olanı hasta hayvanı uzmanına göstermektir.Tahlil neticesi hastalık teşhisi ve kesin çözüm bulunur.
Her şeyin başı temizlik olduğu için kümes içi belli aralıklarla temizlenmeli.
Sağlıcakla kalınız.
Çok faydalı bir yazı.Çok teşekkürler.
arkadaşlar iki horozum bügün nefes alırken zorlanıyorlardı yemde yemediler. sarımsak yutturdum birazda elimle yem yedirdim dün bişeyleri yoktu gayet iyiydiler.ne yapıyım yardım edin salgın olabilirmi
bay tömürcek
09-01-2013, 23:10
Kesinlikle salgın var bu yıl herkes bu durumdan muzdarip. Elma sirkesi verin tavuklarınıza sularına karıştırın o sağlam olanları temiz kireçli biyere alın hoş hastalık varsa heryerde buluyo ama gene de siz elinizden geleni yapın.
elma sirkesini deneyeceğim inşallah üşütmüşlerdir
cankartun
12-01-2013, 09:16
3 haftalık civcivlerim kanlı isal olmuşlar sanırsam.neyapmalıyım ?
2duvver2
17-02-2013, 21:03
Arkadaşlar Yardım dedin benim 2 tavuk 1 horozum var tavuklarım hastalandı galiba kabız oldu bende daha önce kullandıgım vil-floks bu ilaçı verdim ama şimdide yumurta vermiyolar :( ne yapmam lzm 1 hafta oldu şuan yemeleri içmeleri iyi ama yumurta vermiyolar yoksa kesilcekler :(
bay tömürcek
17-02-2013, 21:09
Tavukları yumurtlamıyor diye kesmeyin çünkü hastalıktan sarsılıp yumurtayı kestiler büyük ihtimal. Merak etmeyin yine başlayacaklardır ama biraz zaman alır bu hemen yumurtaya gelmezler.
2duvver2
17-02-2013, 21:26
1 hafta oldu 1 kere yumurta koydu yarısı beyaz yarısı kahve rengi şaşırtıcı bir durum ben kestirmemeye çalışıyorum zaten kesmezler izin vermem ama ölmelerinden korkuyorum
bay tömürcek
18-02-2013, 20:29
1 hafta oldu 1 kere yumurta koydu yarısı beyaz yarısı kahve rengi şaşırtıcı bir durum ben kestirmemeye çalışıyorum zaten kesmezler izin vermem ama ölmelerinden korkuyorum
2duvver2 acı biberi suda kaynat soğuyunca bu suyu süz biberleri at bu suya buğday ısla buğday şişip suyu çekecek tavuklarına ver acının hastalıkları önlediğini söylerler yıllardır öyle yaparız. Bide sularına göz kararı elma sirkesi karıştır kümeslerini temizleyip kuru toz kireç serp hastalığı önlemede bu dediklerimin büyük etkisi var. Bir de tavukların kapalıysa kolay yumurtaya gelmezler serbest geziyolarsa iyileştiklerinde mutlaka yumurtaya başlayacaklar.
2duvver2
19-02-2013, 16:54
2duvver2 acı biberi suda kaynat soğuyunca bu suyu süz biberleri at bu suya buğday ısla buğday şişip suyu çekecek tavuklarına ver acının hastalıkları önlediğini söylerler yıllardır öyle yaparız. Bide sularına göz kararı elma sirkesi karıştır kümeslerini temizleyip kuru toz kireç serp hastalığı önlemede bu dediklerimin büyük etkisi var. Bir de tavukların kapalıysa kolay yumurtaya gelmezler serbest geziyolarsa iyileştiklerinde mutlaka yumurtaya başlayacaklar.
Kardeş Sagol Denicem 1 tanesi başladı Yumurta koymaya
Tavuklar hastalanıp hastalığı iyileşirse üç dört haftadan önce toparlanamaz.
acele etmeyin
2duvver2
19-02-2013, 18:56
Lodos bay tömürcek teşektür ederim çok yardımcı oldunuz tömürcek dedigini cuma günü yapcam hafta içi okuldayım...
bay tömürcek
19-02-2013, 19:37
Kardeş Sagol Denicem 1 tanesi başladı Yumurta koymaya
Ne demek yardımım dokunduysa ne mutlu. Zaten acele etme iyileşsinler yumurtaya eninde sonunda gelirler ölmesinler yeterki.
2duvver2
19-02-2013, 19:46
İnş ölmezler ama ilaç verdim kabız olmuştu 2 tane tavuğum horozumda birsey yok ama oda saldırganlaştı biraz tavuklar yüz vermiyin şuan 3üde iyi gri tavuğum başladı yumurtaya siyah henüz başlamadı oda başlar *** bide ben civcivken aldım büyütüm 9 ay oldu ne zaman gruk olur bilgin varmı
bay tömürcek
19-02-2013, 19:53
İnş ölmezler ama ilaç verdim kabız olmuştu 2 tane tavuğum horozumda birsey yok ama oda saldırganlaştı biraz tavuklar yüz vermiyin şuan 3üde iyi gri tavuğum başladı yumurtaya siyah henüz başlamadı oda başlar *** bide ben civcivken aldım büyütüm 9 ay oldu ne zaman gruk olur bilgin varmı
Ya hiç belli olmaz o zamana bağlı değil yani. Benim 3 4 yaşında hiç gurk olmamış tavuklarım vardı mesela ve ilk yumurtası bitince gurk olan piliçlerimde oluyor bazen :) Tavukların nası tavuklar hint veya hint kırmasıysa çabucak ve sık sık gurk olurlar ve emin ol çok güzel civciv bakarlar ama fazla yumurta yapmazlar 10 12 yumurta yapıp gurk olurlar :)
2duvver2
19-02-2013, 19:58
Bilmiyom Cinsini :) ama hint kırması diyolardı *** gruk olurlar bu yaz 1 yaşında oluyomuş suan ferik diyolar birsey olmasında gruk olmasalarda olur face varmı ordan ekliyem konuşuruz :)
bay tömürcek
19-02-2013, 20:04
Yok hayır face kullanmıyorum. Resimlerini ekle bakayım cinsleri hakkında yorum yaparım ;)
2duvver2
19-02-2013, 20:07
video var
2duvver2
19-02-2013, 20:25
Yarın Çeker Atarım ******
bay tömürcek
19-02-2013, 22:32
Merak ettim tavuklarını ama bu başlık hastalıklarla ilgili olduğu için video ve resimleri normal tavuk başlıgına ekle site yöneticilerinden uyarı alırsın sonra benden söylemesi tavuk yetiştiriciliği başlığına yükle yarın ;)
1duvver1
16-04-2013, 18:13
Arkadaşlar beni 3 tavuk 1 horoz var 2 tavugum 11 aylık gruk olmadı nedenini bilmiyorum eğer bu konudan iyi anlayan varsa bana anlatırmısınız gri tavugum yumurtadan kesildi 1 gün yatı gruka kaldı yumurta koydu sonra anlamadın yardımcı olurmusunuz !!!
Merhaba tavuğumun ayağında şişlik ile birlikte ön kısmındaki deriler kabarıyor .Acaba ne yapmam lazım?http://j1305.hizliresim.com/19/b/my1pt.jpg
Öncelikle geçmiş olsun. Anladığım kadarıyla tavuğunuzun ayağında ayakuyuz böceği - biti denilen bir parazit var sanırım
1- Kireç ayak uyuz böceği
Kanatlıların ayaklarında kireçlenme yapar. Onun için bu adı alır. Parazit kireçli kabuklar yapar, bunun altından cildi deler, iltihap meydana getirir. Topallık vardır. Ayaklar anormal bir görünüm alır.
Bunun tıbbi ilaçları var ancak en etkili çözümlerden biride Gres yağı denilen yağı ayağa bolca ve bir hafta sürekli uygulayın ayak uyuz böceği havasızlıktan ölecektir.
Tekrar Geçmiş olsun
2. sayfadaki solunum yolu hastalığı sebebiyle Vil-Floks adında ilaç kullanan arkadaş tavuğu yumurtlamıyor yazmış.
İlaç prospektüsünde insan tüketimi için yumurta elde edilen tavuklarda KULLANILMAZ yazıyor.
Benimkilerde de aynı hastalık ve aynı ilaç var kullanıp kullanmama konusunda kararsız kaldım :(
vetman996
21-08-2013, 16:39
Merhaba Sayın tk646;
Özel mesajınıza cevap yazdım ama dostların yararlanması için buradan da paylaşmayı uygun gördüm
Vil-Floks adlı ilaç Enrofloksasin içerir. Enrofloksasin ise yumurta tavuklarında kullanıldığında antibiyotik yumurtaya geçer. Yumurtlama veriminde de düşme görülebilir. Eğer semptomlar Mycoplazma ve pasteurellaya benziyorsa Tilmikosin içeren Makrovil oral kullanılabilir. Ayrıca Tavilin oral toz (Tilosin içerir) tavuklarda solunum yolu enfeksiyonlarında iyi sonuçlar vermektedir.
Karar sizindir.
Selamlar..
Cevabınız için çok teşekkürler.
Tavuklar hırıltılı soluk alıyor ve gagaları ıslak sürekli ,yem yapışıyor hep.
Veteriner evdeki 1000lik amoksisilini ezip tozunu sulandırıp ver dedi.
Hepsine kaçık kaşık içirdim 10 gün oldu nerdeyse hiç değişiklik yok.
Bugün eşim tekrar gidince bu ilacı vermiş.
Sizce değiştireyimmi bu ilacı kullanayımmı?
vetman996
22-08-2013, 03:08
Eğer yumurta tavuğu ise 'Tavilin oral toz' kullanmanızı tavsiye ederim.
Bizde Broiler kümes var Vil-Floks'dan iyi sonuçlar alıyoruz ama yumurta tavuğunda kullanılması tavsiye edilmiyor.
On gündür devam eden problemde olay kronikleştiği için başarı şansı da düşüktür. Bunun da göz önünde bulundurulması gerekir.
Kolaylıklar dilerim... Selamlar...
Muhammederçin
06-01-2014, 15:40
selam arkadaşlar. benim ufak bir kümesim var. kendi yetiştirdiğim tavuktan çıkan 7 aylık piliçlerim var. ve yumurta yapmaya başladılar ama son 1 haftadır takip ediyorum yumurta yapmayı kestiler. dışkıları beyaz ve sulu. 1 tane piliçim çok halsiz ve durgun. lütfen uzman **** başına gelmiş birisi tedavi yöntemi varsa söylesin. ve bunları kesip yersem bi zararı olurmu ? acil cvp lütfne:(
HULYA IRAK
23-01-2014, 14:31
forumlarin hepsini okuyamasamda tavuklarimla ilgili bircok fikri sizlerden aldim. Lakin bazilarini kacirmis olabilirim. Sizden bir konuda yardim isteyecegim. Cuce tavugum ve horozum var. tavugum gurk yatti. Altindaki 7 yumurtanin 7 side cilk cikti. Tavugum bu konudan cok mutsuz. disardan civciv aldim ama kabul etmiyor. Birde horozumla beraber onlari hirpaliyorlar. Tavugum onlari kabul etmesin ama artik normale donsun istiyorum. Hala yumurtalarin ustune yattigi yere gidip saatlerce gidakliyor. Duzelsin istiyorum ne yapmaliyim
moussa_sow
25-01-2014, 13:21
Merhaba arkadaşlar. Anlamadığım için size sorayım dedim.
Maşallah gayet sağlıklı görünüyorlar bi sorunmu vardı acaba açıklama yapmamışsınız
buraktuci
25-01-2014, 18:18
Maşallahları var çok güzeller...
Hiç bir sorunları yok tavuklarınızın horozda gayet iyi.
Tavuk veya horoz hastalığı en fazla ve en kısa zamanda belli eden hayvanlardır.
Hastalandıkları zaman anında fark edersiniz.
Düşkün görünürler tüyleri kabarır gözleri soluktur sulanır hırıltılı nefes alırlar yürümeleri değişir
hareket zorluğu çekerler ibikleri morarır.
Her hırıltılı nefes alan tavuk sıkıntılı bir hastalığa yakalandığı anlamına gelmez.
moussa_sow
25-01-2014, 20:39
Horoz 2 gündür saldırgan sürekli tavuklarla çiftleşme isteğinde. Ayrıca hepnize teşekkür ederim güzel yorumlaınz için. bi de şu sorunuma hala çözüm bulamadım http://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/33615.htm
limon_sever
27-02-2014, 18:35
Akşam yumurta tavuklarından bir tanesinin kasık kısmı yırtılmış bir şekilde yerde ölü buldum. Sebebi ne olabilir?
Bizim mahallede salgın varmış. Dün komşunun 3 tavuğu birden ölmüş. Bahçem çitle çevrili. Yine de önlem olması için benimkilere ilaç vermem gerekir mi? Gerekiyorsa ne tavsiye edersiniz?
Bizim mahallede salgın varmış. Dün komşunun 3 tavuğu birden ölmüş. Bahçem çitle çevrili. Yine de önlem olması için benimkilere ilaç vermem gerekir mi? Gerekiyorsa ne tavsiye edersiniz?
Veterinerden aşı alıp verebilirsin.Tavukları akşamdan susuz bırak 2 litre kaynamış, soğutulmuş suya karıştırıp sabah bu suyu ver. fiyatıda 10 lira gibi bişey hastalık gelse bile hafif geçiyor ölümler olmuyor.
ibrahim_sağ
13-04-2014, 10:48
Selam arkadaşlar benim çilli hin horozum var ama burnuyla fazla nefes alamıyor oyüzden ağzıyla nefes alıyor horozun ağzı hep açık kalıyor ve fazla yemek yemiyor ne yapabilirim bilen varmı lütfen ne yapacağımı söyleyin
ibrahim_sağ
13-04-2014, 10:56
Meraba arkadaşlar benim çilli hint horozum var
ama burnuyla nefes alamıyor ağzından nefes alıyor
(ağzı hep açık kapıyor )ne yapacağımı bilmiyorum
bilen varsa yardım etsin
şimdiden teşekürlerr.
İBRAHİM böle bi hastalıgı ilk defa duyuyorum ama bana kalırsa bi evteriner e götür yksa ölebilir yemek yiyemıomus
ibrahim_sağ
13-04-2014, 15:17
Ben elimle horoza yemek yediriyorum evt ******* veterinere alacam
soğan falan yedirdim rendeleyerek olmadı
Aşağı yukarı 90 günlük olan civcivlerimde gece 3'e doğru aksırma başladı. İnternette yaptığım araştırmalarda MONODOKS adlı ilacın iyi geleceğini okudum. Bugün ilacı alacağım ama nasıl vermem gerektiği konusunda kararsızım. Bu ilacı kullanan arkadaşlar yardım ederse iyi olur.
Civcivlerin kiloları 1.1 kg ile 1.4 kg arasında değişiyor. Toplam 10 tane.
İbrahim Yavuz
18-11-2014, 01:35
Selamü Aleyküüm :) Vatani görevimi bir kaç yıl gecikmeli de olsa tam anlamıyla yerine getirmiş ve aranıza yeniden dönmüş bulunmaktayım. Ve ilk sorum olarak horozumun gırtlağında hemen alt gagasının, ibiğinin olduğu aralıkta misketten biraz daha büyük bir kitle oluşmuş yeni fark ettim nedir ne değildir anlamadım. Onca yıl tavuk yetiştirdim ama böylesini ilk defa görüyorum. Hayvanın durumu; bitkin, iştahsız ama yine de bir şeyler yiyor. Tüm gün yemek hariç yerinden kalmıyor sürekli yatıyor. Bu konuda bilgisi olan ve yol gösterebilecek varsa çok sevinirim. Teşekkürler.
öncelikle herkese merhabalar.benim size sorum tavuklarımda genel olarak hastalık oluyor civcivlerde ve yumurtalayan tavuklarımda veterinerden hangi ilacı aldıysamda faydası olmuyor.komşularımdan aldığım bilgiler neticesinde de sularına aspirin atıyorum ama fayda yok.tavuklarımın kümesi tuğladan yapılmış.birde ayakları pürtükleşip, kalınlaşıyor.sizce ne yapmalıyım tavuklarım köy tavuğudur.
Yağmurcan
09-01-2015, 19:47
öncelikle herkese merhabalar.benim size sorum tavuklarımda genel olarak hastalık oluyor civcivlerde ve yumurtalayan tavuklarımda veterinerden hangi ilacı aldıysamda faydası olmuyor.komşularımdan aldığım bilgiler neticesinde de sularına aspirin atıyorum ama fayda yok.tavuklarımın kümesi tuğladan yapılmış.birde ayakları pürtükleşip, kalınlaşıyor.sizce ne yapmalıyım tavuklarım köy tavuğudur.
Yasin bey, tavuklarınizda ne tür bir hastalik var? Fiziksel, yeme, içme v.s.
canlı veya ölü aşılar yapacaksınız.Canlı aşıların temini ve uygulaması kolaydır.
içme sularına katmanız yeterlidir.
en az iki ay koruma sağlar ilerleyen dönemlerde süre daha uzun olabilir.
internetten canlı aşıların nasıl uygulanacağı ve isimlerini bulabilirsiniz.
en önemli ölüm nedeni veba hastalığıdır bazen tamamını öldürebilir.
canlı aşıların fiyatı ucuzdur.ikisi bir arada olanlarda bulunur.(newcastle -bronşit)
Ayaklarına gelince uyuz böceği neden bir canlı hastalık yapar ununda ilacı var.
ben gres yağı sürüyorum.
Dış parazitler için toz ilaçlar mevcuttur.
Arkadaşlar merhaba,
Benim kümeste 9 tavuk bir horozum var. Horozun ağzından salya akıyor ve bu yüzden yem yemekte zorlanıyor. Problem 3-4 gündür devam ediyor ve durgunlaşma ve saldırganlaşma başladı. Tavuklardan biri de aynı durumda. Acil olarak ne önerirsiniz?
Tavuklarda hastalık başladığında sağaltım zordur.
En önemli çözüm aşılamaktır.
hastalıklı hayvanlara aşı yapılmaz.
karayel54
16-02-2015, 11:45
Adapararında Salma tavuk işi yapma istiyorum ama hastalık riski biraz canımı sıkıyor bu hafta 3 adet light Sussex tavuğun öldü aşı yapmak yetiyormu yoksa hastalık geldiği yapacak birşey yokmu
canlı ve ölü aşılar mutlaka yapılmalıdır.
en yüksek seviyede koruma sağlar ancak yinede aksilik olabilir.
canlı ve ölü aşıların nasıl yapılacağı netlerde ayrıntılı anlatılıyor kulaktan duyma olmaz kendiniz araştırıp iyice öğrenin lazım olacaktır.
asi_insan
19-02-2015, 19:35
hastalik gibi mevzular 3. sirada asï yapilarak halledilir oneli olan iyi yumurta tavugu ve pazar
quickdzc
09-07-2015, 01:38
son günlerde bu sorunlardan ben de muzdaribim umarım çözebilirim bu sorunu.
tavuksever
11-07-2015, 20:10
Arkadaşlar merhaba,
Benim bir tavuğum var ve birkaç gündür hasta.Çok fazla yemek yemiyor ve kümesinden çıktığı zaman hiç etrafta dolaşmıyor.Sadece bir köşede hareketsiz duruyor.Bir ilaç var antibiyotik.İğne ile onu yapıyorum ama daha etkisini göremedim.Hastalığın diğerlerine de bulaşmasından korkuyorum.Sizce hastalığı ne olabilir ve iyileşmesi için neler yapabilirim?Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Başka bir konuda sordum ama sizlere de danışmak isterim: Gurktaki tavuk diğer folluktaki yumurtaları karıştırdığı için bulunduğu bölmeyi kapamıştım. İki ya da üç günde bir çıkarıyor yem yemesine ve su içmesine dikkat ediyordum. 18. gününde tavuğum öldü. Birkaç gün önce beti benzi atmış, ibikleri neredeyse beyazlaşmıştı, halsiz, ağzından sıvı sızıyor ve bol bol su içiyordu. Bundan iki gün sonrada ölü buldum. Sizce bunun nedeni ne olabilir? Bir bilen var ve yazarsa sevinirim.
selamlar arkadaşlar. kümeste 8 tavuğum,3 ördek ve minik 8 civcivim var. ördekler ,tavuklar ve civcivler (gurk tavukla beraber) ayrı yerdeler. gündüz 750 m2 lik yaylımda yaşıyorlar. sorum şu: son bir ayda iki adet tavuğum felç geçirir gibi oldular. oldukları yerde kasılıp kalıyorlardı. evvelden hiçbir sorunları yoktu. murdar olmasın diye bıçağa yetiştirdim. bu hastalık nedir? neden olur? önlenmesi için ne yapmam lazım? not: hiçbir ilaç,kimyasal, aşı vs. kullanmıyorum. saygılar ve sevgiler.
Tavuğum hastalandı yüzünün yarısı şişti bir gözü kapandı gözüne damla damlattım ama faydası olmadı ne olabilir.
latif.07
14-08-2017, 11:01
Yılan ya da akrep sokmuş, akrep sokma ihtimali daha yüksek tavuklar her böcegi yemek isterler. Tavugunuzu uyutmak onun için en acısız çözüm olacaktır, böyle bir durumda tavugun eti yenmez. Daha fazla acı çekmesin kesip topragın 50 cm altına gömün.
aydemiraydın
14-08-2017, 11:37
crd yani solunum sistemi hastalığ. Tavilin Oral Çözelti , Tavukların suyuna katılarak kullanılır veya iğnesi vurulanıda kullanabilirsiniz.
Hint horozcu50
17-01-2019, 14:53
Merhaba benim hint horozum var sicarken boyle zorlaniyor bi arkasindan solucan gibi bisey cikiyor nedir tedavisi. Varmi yardim edin
Tenya olabilir. Veteriner ilaçları satan bir eczaneden tenya ilacı adını hatırlayamıyorum sarı bir hap alıp yutturursanız büyük ihtimalle düşürecektir. Hapı verdikten sonra horozun tenyayı tekrar yememesi için karanlık ve fazla hareket edemeyeceği bir yere kapatmak iyi olur. Parazitlerin düşmesi için hint yağı gibi ishal yapıcı şey vermek düşümü kolaylaştırır. Eczacıdan bu konuda da yardım isteyin. Tenyalar çok fazla uzayabilirler. Son halkaları olgunlaştığında koparak dışkı ile veya kendisi otlar üzerine düşer. Hareket etmesi nedeni ile tavuklar tarafından yenebilir. Süreç yeniden başlar. Çoğalmaları bu şekilde oluyor. Benim bildiğim ilaç onu öldürmüyor. Sadece uyutuyor. Metrelerce uzayabiliyor. Çok dikkatli olmanız gerekiyor. Düşen tenyayı çok derin bir çukura gömerek başka hayvanların yenmesinin önlenmesi gerekiyor.
babapars
17-03-2019, 15:49
Tavuk ve horozlar çok narin hassas hayvanlar 1 saat içinde bile hastalanabilirler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.