PDA

View Full Version : keremania / ladin- acer




keremania
19-03-2010, 05:40
dostlar aşağıda göreceğiniz 2 adet fidanı bonsai yapma düşencesindeyim. ama nerden nasıl başlayacağım konusunda kararsızım. yardımcı olup değerli görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.




jeomeo
19-03-2010, 08:37
İlk fidanınız yanılmıyorsam bir ladin veya köknar. Bu ağaçlar budamaya karşı hassas, saksıda yetiştirmesi ve tellemesi diğer ağaçlara göre zor ağaçlar. Benim tavsiyem her iki fidanınızı da eğer imkanınız varsa toprağa dikmeniz. Ve ilk fidanınızın en alt çeyreğindeki dalları budamanız. Zaman içerisinde çok güzel bonsailer olurlar umarım.

Kolay gelsin.

keremania
19-03-2010, 09:19
Teşşekkür ederim jeomeo,
neyazıkki her iki fidanıda toprağa dikme şansım yok.
Buarada 1. fidanım bir Pinus türü olduğunu düşünüyorum. Ama tam da emin değilim. Picea (ladin) ve Abiesin (göknar) yaprak altlarında beyaz şeritler oluyor. Bu fidanın yaprak altlarında şerit bulunmuyor. Pinus olma ihtimali çok fazla.
2. ise Acer palmatum Artropurpureum

bonsaisan
19-03-2010, 12:27
Biri ladin diğeri acer.

Öncelikli yapmanız gereken.
İbreli olan ağaçınız için hemen ibreli için uygun toprak yazırlıyarak gelecek yılardaki kök terbiyesi için uygun şekilde kökleri düzenlemeli.Ve uygun toprağa ekerek orada besleme ile bakıma başlamalı.
Ana görsel olarak temel bonsai form şekillendirmesine uygun budama işlemi yaparak enerjiyi geliştirmeyi düşündüğünüz dalara yönlendirmelisiniz.

Ayrıca gelişme dönemi başlamış ve sürügnler acıldığı içinde uygun şeklide uç alımı yaparak geride ki sürügnleri teşvik etmelisiniz.

Acer konusnda ise toprak torf ağırlıklı görünüyor.
Drenajı iyi olan yarı gölge sıcak esen rüzgarlardan korunaklı bir yerde uygun besleme ve gelişme döneminde boğum aralıklarını kısıaltmak için uç sürügn alımı yapınız.

Saygılar.

keremania
19-03-2010, 12:38
İlginiz için sağolun. aslında ben ladinim için daha uygun nasıl budama yapmalıyım onu öğrenmek istiyorum.

Emre Kuzu
19-03-2010, 14:59
Ben olsam bu ağacın toprağını değiştirip 1 ay bekleyip ardından dik stil yaparım dik stile uygun bir ağaç.
Boyu ne kadar acaba?

keremania
19-03-2010, 18:28
yaklaşık 50 cm