Bağlan

View Full Version : gilan / Bahçe

Sayfalar : [1] 2

gilan
12-03-2010, 23:32
Merhaba,
Öncelikle bu sayfayı açan herkesi güzel bir demetle karşılayalım. :)

129785

Üyelerin bahçeleri forumun en sevdiğim bölümlerinden biri. Bahçede yeni bir sezon başlarken artık ben de bir başlık açayım dedim. Böylece sizlerden gelen yorumları ve önerileri de almış olurum ve her şey çok daha iyiye gider. Belki benden de fikir alanlar olur. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahçenin bulunduğu şehir
Ankara

Bahçenin büyüklüğü
Evi çıkarınca ön+yan+arka = 100 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Ön taraf yaklaşık akşam güneşi hariç tüm gün güneşli, yan taraf sabah güneşi alıyor, arka taraf da öğleden sonra güneş alıyor. Rüzgarlı günlerde yan tarafta rüzgar oluyor ama kayda değer bir rüzgar durumu yok. Yağış klasik Ankara iklimi. En yağışlı mevsim ilkbahar, yazın kurak, sonbahar kısmen yağışlı, kışın dondurucu.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
Normalde 7a ama son kış 6'yı zorladı.

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut ama kiralık.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
4 adet gül, 1 adet sarmaşık gül, 2 kayısı, 1 vişne, 1 bodur armut, bir de asma vardı. Hepsi şu anda da duruyor.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
2007'den itibaren.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Hayır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Hayır.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Kişisel. %95 oranında benim tarafımdan, %5 de ev halkının yardımıyla. :)

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
5-6 m2lik bir sebze bölümü var ama ağaç gölgesinde kaldığı için en iyi karalahana ve maydanoz yetişiyor.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Bu bu kadar, bir sonraki için binlerce planım var. İnşallah hepbirlikte görürüz. :)

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
kayısı x 2
vişne
armut
napolyon kiraz
sarı kiraz
şeftali
erik
ekşi kara dut
ıhlamur
üzüm
çilek
yediveren çilek
osmanlı çileği
süsen (mor, sarı, beyaz, mor-beyaz, koyu mor, somon)
nergis (karaburun, iri beyaz, iri sarı, turuncu-beyaz)
sümbül
gün güzeli
glayöl
fare kulağı
çok yıllık uzun aslan ağzı
tek yıllık bodur aslan ağzı
çuha
yabani sıklamen
obrizya
oxalis
gül (beyaz, pembe, mor, kırmızı, sihirbaz)
sarmaşık gül
adaçayı (yeşil, beyaz alacalı, sarı alacalı)
defne
leylak
filbahri
yayılıcı kekik
limon kekik
lavanta
biberiye
cezayir menekşesi (vinca)
çin karanfili
forsitya
heuchera (2 çeşit)
osmanlı çimi
hosta (4-5 çeşit)
yabani menekşe
kasımpatı
amerikan sarmaşığı
orman sarmaşığı
hanımeli
clematis (6 çeşit)
yabani gül (rosa multiflora)
sedum (8-10 çeşit)
sempervivum
frambuaz
sarı frambuaz
böğürtlen
kırmızı frenk üzümü
siyah frenk üzümü
kırmızı bektaşi üzümü
sarı bektaşi üzümü
kumkat (saksıda)
kalamondin (saksıda)
yediveren limon (saksıda)
ortanca (çeşitli türler)
cam güzeli
aloe vera
maviş
beyaz maviş
buz çiçeği
rozet
zakkum
amaryllis
pervane yasemin
yaprak güzeli
gül turuncu
sarmaşık sihirbaz gül
sardunya (çeşitli türler)
sakız sardunya (çeşitli türler)
ceylan gözü sardunya
ıtır
ve çim :)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Hepsinin yeri başka.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Çok ender bir tür yok.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Az sayıda.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Şehir şebekesinden sulanıyor.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Bu bahçede çok bir şey yapmadım. Bir sonraki bahçemde basılmayacak hiçbir yere çim ekmemeyi düşünüyorum.

Toprak özellikleri
Kimyasını çok bilmiyorum ama sulanmayınca sertleşen bir yapısı var.

Kompost yapıyor musunuz?
Bir kere bahçenin bir köşesinde yaptım. İçindeki muazzam solucan miktarı nedeniyle saksılarda kullanamadım ama bahçede kullandım.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Pek çok. İklime uygunsuz bitki seçimi ve plansız başlamak en önemlileri. Bir de bin türlü irili ufaklı değişik renk ve şekillerde saksım olmasını sevmiyorum. Şimdi sıfırdan başlasam ya tek tip ya da birbiriyle uyumlu en fazla 3 çeşit alırdım.

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Meyve ağaçlarını ilkbaharda site yönetimi ilaçlıyor.

Bahçeniz organik mi?
Maalesef hayır.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Genellikle Biofarm organik humus.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Hayır.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Yağmurlama

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
Sağı solu ev :) Yerşekli olarak özel korunaklı bir bölge değil.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Üzümsüler bahçesi, pek çok meyve ağacı, pek çok değişik tür. Hatalarımı da iyi ki yapmışım, bu sayede ders alıyoruz.

Tetanoz aşısı oldunuz mu?
Evet.

gilan
12-03-2010, 23:36
Geçen yıldan bir kaç fotoğrafla devam edelim.
Yukarıdaki resimdeki küçük çiçekli hercai menekşeler en sevdiğim mevsimlik çiçek. Hem yaklaşık 8 ay yaşıyor, hem de tüm bu süre boyunca devamlı çiçek açıyor. Büyük çiçekli türünü daha az seviyorum çünkü çiçek sayısı daha az olduğu için böyle dolu bir görüntü vermiyor.
Aşağıdaki resimler aynı saksının son iki seneki hali. Bu haline bayıldığım için aynı şekilde kullanmaya devam ediyorum. :)

129830 129831

Bahçe işlerinde genelde çok sabırsızımdır. Mesela herhangi bir bitki için fideleri 30’ar santim aralıkla dikip onların yayılıp orayı kapatmasını beklemek bir türlü yapamadığım bir şey. Bu menekçe saksısı da bu şekilde oluştu. Aralarda toprak görünmesin diye sık sık ektiğim menekşeler baharla bir uzamaya başladı ve bir çiçek öbeğine dönüştü, benim de çok hoşuma gitti.
Kasım ayında fideleri yeni diktiğim hali böyle:

129832

Kış boyunca bakım sıfır. Yağan kar, yağmur yeterli oluyor. Kimi zaman üzerine 20 santim kar yağıyor, o zaman bile ellemiyorum, bir kaç güne kendiliğinden eriyor. Ankara’nın kışıyla da hiç sorunu yok. (Gerçi bu sene pek kar göremedi. :))
Bütün kış ilk diktiğim boyda kalıyorlar, bahar gelince yavaş yavaş hareketlenmeye başlıyorlar:

129833

Mayıs ayında en üstteki resimlerdeki en coşkulu haline geliyor, Haziran’da da yavaş yavaş bozulmaya başlıyor. Böylece yazlık çiçekler gelene kadar bahçeyi renklendirmiş oluyor. Resimdeki saksıda 20 kadar fide var sanırım, bu da 10 lira eder. Sanırım bahçenin performans/fiyat olarak en verimlisi bu. Herkese tavsiye ederim. :)

gilan
12-03-2010, 23:38
Geçen sene menekşeler geçince bu saksıya sarkan ve normal petunyalar dikmiştim.

129790

Petunyalar her zamanki gibi kısa sürede bozuldular ve saksı kendi kendine bir semizotu saksısına dönüşmeye karar verdi. Ben de bu sürece sulayarak destek verdim. :)

129791

gilan
12-03-2010, 23:39
129792

Geçen sene Bauhaus’tan sarkan petunya fideleri almıştım. Bunlar diğerlerine göre daha uzun dayandılar ama bir süre sonra onlar da bilinmeyen sebeplerle hastalanıp gittiler. Bu petunya işini bir türlü tam çözemedim. Hem çok seviyorum (çiçeği çok güzel, akşam üstü yayılan kokusu da bana tatili hatırlatıyor), hem de bir türlü yaşatamıyorum. Bu sene bu konuyla ilgili ciddi araştırma yapmaktayım. Ayrıca bu sene ilk defa tohumdan yetiştirmeyi deniyorum.

gilan
12-03-2010, 23:40
Ön bahçenin çıkıntısı.

129793

Solda süsenler (aslında çocukluğumdan kalma bir alışkanlıkla ben onlara zambak diyorum), ileride fare kulağı, sağda da galatasaraylı menekşeler...
Bu arada bahçenin en düzenli yeri burası, diğer taraflar karman çorman. :D

Menekşelerin ortasındaki uzun boylu aslan ağzı.

129794

Geçen sene tohumdan çıkmıştı ve kalıcı olacak galiba çünkü şu anda da gayet iyi durumda. Yeni dallar vermiş, ben de geçen seneden kalan dallarını budadım.
En soldaki dalı kırılmıştı, sevgili jineop’tan gördüğüm fikirle atel yapmıştım. :)

gilan
12-03-2010, 23:42
Geçen sene ilk defa glayöl diktim, daha doğrusu ikinci ama ilk defa açtırabildim diyelim. :)
Bir bir bakınca çiçekleri çok güzel, ama bahçede dolu dolu bir görüntü veremedi.

129795 129796

Soğanları topraktan çıkarmadım, bakalım bu sene de çıkacak mı?

gilan
12-03-2010, 23:43
129797

Bu saksı geçen sene bahçenin gülüydü. Önceki yaz Trabzon’dan alıp peşimde sürüklemiştim. Aldığımda saksıda mavi, pembe, beyaz 3 renk çiçekli 3 kök vardı. O zamanlar ortancanın şartlara göre renk değiştirdiğini bilmiyor muydum hatırlamıyorum. :) Ama mavi olan çiçeği çok farklı bir tür gibi görünüyordu, renk değiştirmeyeceğini ummuş olabilirim. Sonuçta geçen sene sadece pembe ve beyaz açtı. Ama bu haline de bayıldım.

Altta görünen kayık saksıdaki begonya fikrini bu sitede görmüştüm, yanlış hatırlıyor olabilirim ama sanırım sevgili limon’un uygulamasıydı. :)

Arkadaki saksıda da yıldız yasemin var. Bir önceki yıl bahçeye dikmiştim ama kışı atlatamamıştı. Dona dayanıklı aslında ama bir bitkinin Ankara’da kışı geçirebilmesi için -15’e dayanabilmesi gerekiyor. Ben de geçen sene bir daha alıp saksıya diktim.

Bu ortancaları hem kurutmak istiyordum, hem de topu topu bir saksı olunca kesmeye kıyamıyordum. Ben böyle ne yapsam diye düşünürken yavaş yavaş çiçekleri rengini kaybetti, soluk bir yeşile dönüştüler. (Malesef o halinin resmini çekmemişim.) Ben de kesmek için acele etmeyi bıraktım. Sonra aradan bir süre geçince bir baktım ki çiçekler tekrar hafif hafif renkleniyor. Böylece alttaki resimdeki gibi uçuk pembe/mor rengini aldılar. Hem bu yeni pastel renkleri kurutmak için çok beğendim, hem de uzun süre kesmeden çiçeğinin keyfini sürebilmiş oldum.

129798

gilan
12-03-2010, 23:48
İki resim arasındaki 9 farkı bulun. :)

129802 129834

İlki 2008 ikincisi 2009 yazına ait. Geçen sene asmayı budamak için çok geç kaldım. Yine de budayayım diye aldım makası elime ama kestiğim 2-3 daldan resmen musluk açmışım gibi su damlamaya başladı. Bitkiyi tamamen kurutmaktan korktum, bıraktım. Sonuçta da resimde gördüğünüz gibi sarmaşık gülünü istila etti. :)
İki resim arasındaki bir diğer fark da kayısının yaprak miktarı. Ya geçen sene çok yağışlı olduğu için ya da meyve vermediği yıl olduğu için yaprağa vermiş kendini. :)

gilan
12-03-2010, 23:51
Önceki yıllardan bir kaç uygulama:

129804

Papatya, lavanta, echeveria, aslan ağızları, sedum ve sol alt köşede de biberiye. Aslanağızları ilk diktiğim yıldan beri kışı atlatıyor ama biraz seyrekleştiler, bu sene ekleme yapmayı düşünüyorum.

129805

Bu köşe hep cam güzellerine ait. En son yıl çok iyi olmadılar, acaba hep aynı yere aynı bitkiyi diktiğim için mi bilmiyorum. Ama bu nokta çok gölgede kalıyor ve gölgede bol çiçek açan başka ne dikebilirim bilmiyorum.

Sedum aranjmanı

129806

Oxalis. Bunun da Ankara kışıyla hiçbir sorunu yok ve çok güzel çiçekleri var.

129807

Bu da aldığımdan kısa süre sonra kaybettiğim bodrum papatyası. Bu sene yine alıp biraz daha özem göstereceğim.

129808

gilan
12-03-2010, 23:53
Red robinler.

129809

Acemilikten 20 tohumdan sadece 6 bitki elde edebilmiştim ama hasat fena değildi. Bu sene bir sürü red robin yetiştirip hem çevreme hediye etmek hem de bahçeye de dikmek istiyorum. Hibrit olmaması güzel, elimde geçen sene elde ettiğim tohumlar var.

Sevgi Durul
12-03-2010, 23:57
Sevgili gilan, bahçeniz ve çiçekleriniz çok güzeller. Ellerinize sağlık, güzel bir bahçe ile daha tanışmaktan kendi adıma mutlu oldum.

Asmayı budadığınızda su damladığından bahsetmişsiniz. Bu normal. Asmalar budandığında, yaprak açmadan hemen önceki dönemde uçlardan su damlatır. Fakat bu, asmanın kurumasına yol açmaz.

gilan
13-03-2010, 00:05
Çok teşekkür ederim SDurul :)
Bu sene korkumdan Şubat ayında budamıştım ama bunu öğrendiğim iyi oldu. :)

BalıkcıSerdar
13-03-2010, 01:30
Ellerinize sağlık sevgili Gilan, istenince ne güzellikler yapılabiliyormuş, tebrikler;)

gilan
13-03-2010, 08:04
Teşekkürler Balıkçı Serdar :)

Geçen sene tezimi yetiştirmekle uğraşırken çok ilgilenememiştim bahçeyle ama bu sene için çok planım var. Umarım yapabilirim. :)

k_donmez
13-03-2010, 08:04
Sayın Gilan, bahçenizi sevgi ve ilgiyle çok göz alıcı bir hale getirmişsiniz. Tecrübelerinizden de yararlanacağım. Ellerinize sağlık.

gilan
13-03-2010, 08:22
Teşekkürler k_donmez :)

Hep beraber Ankara ikliminde de istediğimizi elde etmenin yollarını bulmaya çalışıyoruz. Vazgeçemediklerimiz için de saksılar yardımımıza koşar artık. :)

Güler
13-03-2010, 09:29
Ohhh ya nihayet!
Sevgili gilan, bahçenizi bizlere açtığınıza çok memnun oldum. Neden şimdiye kadar bizi bu güzelliklerden mahrum ettiniz?
Herşey güzel ellerinize sağlık, ama bana gönderdiğiniz o güzel lobelyaları ben mi bahçenizde göremedim yoksa siz ekmediniz mi?
Hercailer çok güzel görünüyor, ben de önceleri çok ekiyordum ama boyları çok uzayınca şekilsiz oluyorlar diye vazgeçtim sadece birkaç kökle yetinir oldum ama onlar iri çiçekli olanlarıydı.
Bu sene bahçede pek çok çiçek dondu belki kış sezonuna doğru yine hercailere dönebilirim.
Glayölleri daha yoğun ekin, ama çiçekleri çok uzun kalmıyorlar, dahliya ekmeyi düşünmüyor musunuz?

günebakan
13-03-2010, 10:07
Sayın Gilan bahçeniz bence hem güzel hem de neşeli bir bahçe. Bol bol tadını çıkarın:)

nevsune
13-03-2010, 11:05
Gilancım sonunda bahçeni küçük bir bölüm de olsa görebildik. Bu yaz epey bir şenlenmiş halini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Bodrum papatyası Ankara soğuklarına dayanamıyor. Kasım ayında bizim parkta harika çiçekler açan Bodrum papatyaları vardı. Sırf onlara bakmak için parkın içinden geçiyordum. O iki günlük don sonunda hepsi öldü, çok üzüldüm. Kışın bu tür dona dayanıksız bitkileri saklamak için kapalı bir mekan gerek, o zaman kurtuluyorlar ancak.

Kiraz
13-03-2010, 11:10
Sevgili Gilan bahçeniz cıvıl cıvıl, neşeli bir yaz dilerim. Menekşeleriniz çok güzel olmuş, küçük çiçeklilerin bu kadar açtığını bilmiyordum.

Echeveriayı kışın koruyor musunuz? Bu sene ilk defa dışarıda bıraktım, dondu, içeri aldığım yavru kurtuldu.

Camgüzellerini ben de çok seviyorum ama ikinci sene zayıfladıklarında, Güler Hanım'dan, aynı yerde üst üste yetiştiğinde toprak zayıfladığı için gelişiminin az olduğunu öğrenmiştim. Bulunduğu alanda her sene camgüzeli istediğimden, dikmeden önce yeni toprak ilavesi yapıyorum, problem olmuyor.

Satı Uğurtan
13-03-2010, 11:47
Sevgili gilan,herşey çok güzel sağlıkla tadını çıkarın sevgiler.

sevim4
13-03-2010, 13:11
Sevgili gilan, ellerine salık herşe çok güzel.

denizakvaryumu
13-03-2010, 13:27
Gilan, sonunda işten güçten sıyrılıp bahçe açılışı yapman çok güzel oldu.

Ben de merak ediyordum bahçeyi.

Her bahçe aslında sahibin-onunla ilgilenin, kişiliğini yansıtıyor.

Yine bir erkekle bir kadının bahçesi de hemen fark ediliyor :)

Kayısının bu günlerde çiçek açma hazırlığında olması lazım yine üzümün cinsine göre değişmekle birlikte oldukça kısa budamanı öneririm ,sulu kükürt atmayı da unutma derim.

Sağlıcakla

nurcanaybay
13-03-2010, 19:00
Yazdıklarınızı zevkle okudum :)
Menekşeler ve çuhalar kışlarımızı aydınlatıyor ,saksıdaki gelişmiş halini de çok beğendim.Ben de petunyaların derdini anlıyamayanlardanım.Kısa süre de yapış yapış oluyorlar yine de kendimi tutamayıp alıyorum.
Gölge alana ( cam güzelinin yerine ) Gala düşünebilirsiniz.Ellerinize sağlık.

füsunANK
13-03-2010, 20:13
Dün gece geç saatte benim sayfama yazdığınız mesajı okuyunca , acaba Gilan'a ait bir sayfa var ve ben mi görmedim demiştim. Fakat çıkmak zorundaydım araştıramadım. Şimdi size ait bir sayfa var mı diye bakmak için siteye girmiştim. Bugün açılmış bu sayfayla karşılaşmak hoş oldu. İyi ki paylaştınız bahçenizi bizimle.
Çok şirin bir bahçe . Hani çok cici ve renkli giydirilmiş çıtı pıtı minik kız çocukları gibi. ;)
Minik hercailer gerçekten çok verimli oluyor. Ayrıca süpriz de yapıyorlar. Bi bakıyorsunuz farklı yerlerde kendi kendine mini hercailer çıkmış.

Oxalisleri bende çok severim ama bizdekiler yok oldu ne yazık ki. Esnaf çiçeği galiba halk arasındaki adı. Akşam olunca yapraklarını kapatıyor ,esnafların dükkanı kapattığı gibi :)

Asmadan akan sulara asmanın gözyaşları der annem. Bir de asma budanınca akan damlaların altına durun, saçınız çabuk uzar, gür olur der. Bu satırları yazarken aklıma takıldı acaba doğruluk payı nedir diye. İnetrnete kısa bir göz atışla bir iki yazı buldum. Doğruymuş :)

Asma Suyu; dal kesildikten sonra akan sıvıya, üzüm asması suyu denir.
* Göz yanması ve kirpik diplerindeki kepeklenmeye karşı, göze pansuman yapılır.
* Safra ve böbrek taşlarmı eritmek için, her sabah aç karna bir fincan asma suyu içilir.
* Saçın uzaması sağlamak ve kepeklenmesini önlemek için baş asma suyuyla yıkanır. Saçlar her akşam bu suyla friksiyonlanır.

Bu şirin çıtı pıtı bahçede neşeli saatler geçirmenizi ve yeni güzelliklerinizi bizimle paylaşmanızı dilerim. Sevgiler.

ozbey
13-03-2010, 20:30
Sayın gilan,
uzun zamandır üyelerin bahçelerinde gezintiye çıkmamıştım. Ama, bu gün yeni başlık olarak sizin bahçenizi görünce girip, gezdim. İyi ki bakmışım, içim açıldı. Minik hercai çiçeklerinize ve bahçe düzeninize bayıldım. Üstelik sunuşunuzu çok beğendim.
Ellerinize sağlık.

L A L
13-03-2010, 20:53
çok güzel bahçeniz ellerinize saglık herşeyin düzenli olmasıda ayrı bir güzellik.

limon
14-03-2010, 13:30
Sayfayı açınca içim açıldı. Menekşeler nasıl da coşmuşlar... Her köşede cıvıl cıvıl, rengarenk çiçekler var. Elinize sağlık.

gilan
15-03-2010, 22:49
2 gündür internete giremedim, devamlı aklım burada kaldı. Umarım geç cevap vereceğim için kimse gücenmez diye düşünüp durdum. :o

Ohhh ya nihayet!
Sevgili gilan, bahçenizi bizlere açtığınıza çok memnun oldum. Neden şimdiye kadar bizi bu güzelliklerden mahrum ettiniz?
Herşey güzel ellerinize sağlık, ama bana gönderdiğiniz o güzel lobelyaları ben mi bahçenizde göremedim yoksa siz ekmediniz mi?
Hercailer çok güzel görünüyor, ben de önceleri çok ekiyordum ama boyları çok uzayınca şekilsiz oluyorlar diye vazgeçtim sadece birkaç kökle yetinir oldum ama onlar iri çiçekli olanlarıydı.
Bu sene bahçede pek çok çiçek dondu belki kış sezonuna doğru yine hercailere dönebilirim.
Glayölleri daha yoğun ekin, ama çiçekleri çok uzun kalmıyorlar, dahliya ekmeyi düşünmüyor musunuz?

Güler Ablacığım, geçen sene her renginden lobelya diktim ben de. Evin yan tarafında olanlar (sadece sabah güneşi alanlar) Ocak ayına kadar çok güzel yaşadı. (Sonra -15'e de dayanacak mı diye bakarken dayanamadı. :) Ama tüm gün güneş alan pek çok saksı erkenden bozuldu. O yüzden geçen sene lobelyadan yana çok başarılı oldum diyemem ama bu sene farklı denemeler yapacağım. Bu sene lobelya tohumları da ektim, bakalım çıkacaklar mı?

Aslında bahçem 100 metrekarecik bir yer ama daha resmini koymadığım pek çok çeşit bitki var. Bunlar bu seneye açılış olsun, diğerlerinin de zamanla yeni resimlerini çeker eklerim dedim. :)

Dahlia geçen sene tek bir kök ekmiştim, ama tam mutlu edemedim sanırım. 3-4 tane çiçek açtı sadece. Bakalım belki bu sene tekrar denerim... Bahar soğanlarından şu an en çok aklımda olan sarılı kırmızılı bir tür süsen. İlk fırsatta almam lazım. :)

gilan
15-03-2010, 22:50
Sayın Gilan bahçeniz bence hem güzel hem de neşeli bir bahçe. Bol bol tadını çıkarın:)

Çok teşekkür ederim sevgili günebakan. :)

gilan
15-03-2010, 22:56
Gilancım sonunda bahçeni küçük bir bölüm de olsa görebildik. Bu yaz epey bir şenlenmiş halini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Bodrum papatyası Ankara soğuklarına dayanamıyor. Kasım ayında bizim parkta harika çiçekler açan Bodrum papatyaları vardı. Sırf onlara bakmak için parkın içinden geçiyordum. O iki günlük don sonunda hepsi öldü, çok üzüldüm. Kışın bu tür dona dayanıksız bitkileri saklamak için kapalı bir mekan gerek, o zaman kurtuluyorlar ancak.

Çok teşekkür ederim. :)
Nisanda Karşıyaka ziyaretimizi gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. :)

Aslında iki sene önce bodrum papatyası alıp bahçeye dikmiştim. Yaz boyunca da durup durup tekrar açmışlardı. Kışın da budayıp, gübreleyip, malçlayıp korumayı denedim ama yine de dondu. Geçen sene de saksıda tutma niyetiyle aldım ama aniden yaprakları pörsüyüp öldü. Saksısını ve toprağını değiştirmediğim için olduğunu düşünüyorum. Sonuçta denemeye devam. :)

gilan
15-03-2010, 23:00
Sevgili Gilan bahçeniz cıvıl cıvıl, neşeli bir yaz dilerim. Menekşeleriniz çok güzel olmuş, küçük çiçeklilerin bu kadar açtığını bilmiyordum.

Echeveriayı kışın koruyor musunuz? Bu sene ilk defa dışarıda bıraktım, dondu, içeri aldığım yavru kurtuldu.

Camgüzellerini ben de çok seviyorum ama ikinci sene zayıfladıklarında, Güler Hanım'dan, aynı yerde üst üste yetiştiğinde toprak zayıfladığı için gelişiminin az olduğunu öğrenmiştim. Bulunduğu alanda her sene camgüzeli istediğimden, dikmeden önce yeni toprak ilavesi yapıyorum, problem olmuyor.

Teşekkürler sevgili Kiraz. :)
Echeveria'yı ilk yıl (donacağını bile bile) bahçeye diktim, o da sağ olsun beni yanıltmadı ve dondu. :D (Bu resim o zamana ait.)
Artık toprağa saksısıyla koyup kışın almayı düşünüyorum.

Cam güzeliyle ilgili bilgi için çok teşekkürler, çok işe yarayacak. :)

gilan
15-03-2010, 23:03
Sevgili gilan,herşey çok güzel sağlıkla tadını çıkarın sevgiler.

Sevgili gilan, ellerine salık herşe çok güzel.

Çok teşekkür ederim sevgili Satı Uğurtan ve sevim4, güzellikleri paylaşınca hepimiz tadını çıkarıyoruz diye düşünüyorum. Mesela ben burada birinin bahçesinde açan çiçeği görünce kendi bahçemde gibi seviniyorum. :)

gilan
15-03-2010, 23:09
Gilan, sonunda işten güçten sıyrılıp bahçe açılışı yapman çok güzel oldu.

Ben de merak ediyordum bahçeyi.

Her bahçe aslında sahibin-onunla ilgilenin, kişiliğini yansıtıyor.

Yine bir erkekle bir kadının bahçesi de hemen fark ediliyor :)

Kayısının bu günlerde çiçek açma hazırlığında olması lazım yine üzümün cinsine göre değişmekle birlikte oldukça kısa budamanı öneririm ,sulu kükürt atmayı da unutma derim.

Sağlıcakla

Bir kadının bahçesi olunca böyle öncelik çiçekli bitkilerde oluyor galiba. :)

İki farklı kayısı var bahçede (türlerini bilmiyorum, eskiden kalma) ikisinin de tomurcukları kabarmış şu an. Bu hafta içinde açarlar sanıyorum ama belki yağmuru yiyince beklemeye karar vermiş olabilirler.
Asmayı geçen senenin dallarında 2'şer göz bırakarak budadım.
Ben kükürdü tülbent yardımıyla yapraklara atmayı biliyordum, sulu kükürt nasıl oluyor?

gilan
15-03-2010, 23:11
Yazdıklarınızı zevkle okudum :)
Menekşeler ve çuhalar kışlarımızı aydınlatıyor ,saksıdaki gelişmiş halini de çok beğendim.Ben de petunyaların derdini anlıyamayanlardanım.Kısa süre de yapış yapış oluyorlar yine de kendimi tutamayıp alıyorum.
Gölge alana ( cam güzelinin yerine ) Gala düşünebilirsiniz.Ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim. :)

Petunyalar konusunda bu sene umarım hep beraber yol alırız. :)

gilan
15-03-2010, 23:22
Dün gece geç saatte benim sayfama yazdığınız mesajı okuyunca , acaba Gilan'a ait bir sayfa var ve ben mi görmedim demiştim. Fakat çıkmak zorundaydım araştıramadım. Şimdi size ait bir sayfa var mı diye bakmak için siteye girmiştim. Bugün açılmış bu sayfayla karşılaşmak hoş oldu. İyi ki paylaştınız bahçenizi bizimle.
Çok şirin bir bahçe . Hani çok cici ve renkli giydirilmiş çıtı pıtı minik kız çocukları gibi. ;)
Minik hercailer gerçekten çok verimli oluyor. Ayrıca süpriz de yapıyorlar. Bi bakıyorsunuz farklı yerlerde kendi kendine mini hercailer çıkmış.

Oxalisleri bende çok severim ama bizdekiler yok oldu ne yazık ki. Esnaf çiçeği galiba halk arasındaki adı. Akşam olunca yapraklarını kapatıyor ,esnafların dükkanı kapattığı gibi :)

Asmadan akan sulara asmanın gözyaşları der annem. Bir de asma budanınca akan damlaların altına durun, saçınız çabuk uzar, gür olur der. Bu satırları yazarken aklıma takıldı acaba doğruluk payı nedir diye. İnetrnete kısa bir göz atışla bir iki yazı buldum. Doğruymuş :)

Bu şirin çıtı pıtı bahçede neşeli saatler geçirmenizi ve yeni güzelliklerinizi bizimle paylaşmanızı dilerim. Sevgiler.

Tüh bu sene erken budadım, bakalım asma suyu elde edebilecek miyiz? Olursa direk geçerim altına. :D Geçen seneyi hatırlıyorum da hakikaten musluk açılmış gibi durmadan akıyordu...

Sözlerin için çok teşekkürler füsunANK, sizin bahçeniz de devamlı takip ettiğim bahçelerden. Zaten biliyorsunuz. ;)

Oxalis eğer yerinde ürerse ben gönderebilirim size. Ankara'da yaşayabilmesi çok çok güzel. Esnaf çiçeği adını bilmiyordum ama doğru gerçekten. :)

Yeni mevsim beni heyecanlandırıyor, yavaş yavaş artık her bahçede rengarenk fotoğraflar göreceğiz. :)

gilan
15-03-2010, 23:25
Sayın gilan,
uzun zamandır üyelerin bahçelerinde gezintiye çıkmamıştım. Ama, bu gün yeni başlık olarak sizin bahçenizi görünce girip, gezdim. İyi ki bakmışım, içim açıldı. Minik hercai çiçeklerinize ve bahçe düzeninize bayıldım. Üstelik sunuşunuzu çok beğendim.
Ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederim, sunuşumu beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti gerçekten. :)

gilan
15-03-2010, 23:28
çok güzel bahçeniz ellerinize saglık herşeyin düzenli olmasıda ayrı bir güzellik.

Aslına bakarsanız her şey çok düzenli değil ama insan buraya daha çok düzenli resimleri koyuyor. ;)
Şimdi zamanla düzensiz köşeleri de fotoğraflamayı düşünüyorum. Sonra da umarım ortak fikirlerle oraları da düzenleyebilirim. :)

gilan
15-03-2010, 23:34
Sayfayı açınca içim açıldı. Menekşeler nasıl da coşmuşlar... Her köşede cıvıl cıvıl, rengarenk çiçekler var. Elinize sağlık.

Çok teşekkürler sevgili limon. :)

Bahçede en sevdiğim şey bol çiçekli bitkiler. En çok fikir aldığım bahçelerden biri de kesinlikle Limon'un Bahçesi. :)

jineop
16-03-2010, 07:56
Sevgili Gilan,
Tek tür bitkinin bir ara da yoğun kullanılmasının çok güzel görüntüler oluşturduğunu bir kez daha göstermişsiniz. Menekşeleri yoğun şekilde saksıda görüntüleri çok hoşuma gitti. Daha sığ ve yayvan bir saksıda deneyeceğim. Sıcacık bir bahçe burası, abartısız ama cazibeli. Çok beğendim.

ozdenarda
16-03-2010, 08:11
Ellerine ,yüreğine sağlık Gilan harika bir düzenleme yapmışsın bence de menekşeler harika olmuş .

gilan
16-03-2010, 23:00
Sevgili lir ve ozdenarda,

Bahçemi beğenmenize çok sevindim. Birilerinin benden fikir aldığını görmek çok hoşuma gidiyor, paylaşımın işe yaradığını görüyorum. :)

Hafta sonunda beton çiçeklik için 30 kök daha menekşe aldım (ama henüz dikemedim). Sonbaharda oraya dikme fırsatım olmamıştı, yazlık çiçekler gelinceye kadar da boş kalsın istemedim. Çiçekliği çapaladım ve gübreledim. Ben dikmeye fırsat bulana kadar da dinlenmiş olur böylece. :)

dağ çiği
16-03-2010, 23:53
Canlı renkli çok güzel bi bahçe .Menekşeyi çok severim senin menekşelerde harika olmuş.Bazı çiçekler varki insanın ruhunun yansıması.

ozdenarda
17-03-2010, 08:01
Menekşeler rahmetli annanemi hatırlatıyor bana sanki onun gülen yüzü gibi bana yülüyorlar gibi geliyor .Bazı çiçeklere bakınca bana hemen irşeyleri anımsatır sizede olur mu?

OSMAN45
17-03-2010, 09:23
Sayın gilan,
Ankara gibi sert iklimli bir şehrimizde bu kadar zevkli ve renkli bahçe oluşturmanız başarı. Bizimde biraz daha büyük bir bahçemiz var ama içinde şimdiye kadar ağaç, çim, sebze, meyve ve çiçeklerin ecesi (eşimin çok sevdiği) gülden başka renkli çiçek yoktu. Sizlerin bahçelerini ve düzenlerini gördükten sonra çeşitli çiçekleride bahçenin köşe bucağına eklemeye karar verdik.
2 gün önce aldığım için biliyorum, suda eriyen kükürt bileşiği mevcut ve saf kükürt ün etkisini gösteren bir tarım ilacıdır. Çok kesin bilmiyorum ama sanırım aynı saf kükürt gibi organik tarımda sınırlı kullanımına izin veriliyor.
Sevgili gilan (yaşım sizden çok çok büyük olduğu için böyle hitab ettim) RR domates tohumları elde ettiğinizi yazmışsınız. Söylediğim gibi bahçemdeki sebze bölümünde sarı, siyah, pembe, siyah chery, uzun domates, yetiştirmeyi düşünüyorum. Tohumları çimlendirdim. Elinizde RR domat tohumu kaldı ise talep etmem mümkünmü?
Herşey gönlünce olsun

Adalet Yağcı
17-03-2010, 10:00
Sevgili Gilan, ne güzel bir bahçeniz varmış, şimdiye kadar neden beklediniz.
Bu kadar güzel açabilen menekşeleri hiç görmemiştim, hepsi de birbirinden güzel, bahçenizi takibe aldım, her yeni gelişmeden haberdar olmak istiyorum.

Menekşelerin tohumlarını alsaydınız, bazan buna gerek de kalmıyor, bitkinin olduğu saksıda mevsimi gelince dökülen tohumlar kendiliğinden çimleniyor.

Bu sene bu bahçe çok daha cıvıl cıvıl olacak belli.
Kolay gelsin, fotoğraf yüklemeye devam edin lütfen.

gilan
17-03-2010, 21:25
Canlı renkli çok güzel bi bahçe .Menekşeyi çok severim senin menekşelerde harika olmuş.Bazı çiçekler varki insanın ruhunun yansıması.

Çok teşekkür ederim dağ çiği. :)

Menekşeler rahmetli annanemi hatırlatıyor bana sanki onun gülen yüzü gibi bana yülüyorlar gibi geliyor .Bazı çiçeklere bakınca bana hemen irşeyleri anımsatır sizede olur mu?

Allah rahmet eylesin.
Bazen bana da oluyor. Mesela bahsetmiştim petunyaların kokusunu aldığım an tatildeymişim gibi hissederim. Şimdi siz söyleyince bayağı düşündüm ama görüntüsüyle bana bir şey hatırlatan bir çiçek hatırlayamadım. :)

gilan
17-03-2010, 21:35
Sayın gilan,
Ankara gibi sert iklimli bir şehrimizde bu kadar zevkli ve renkli bahçe oluşturmanız başarı.
...
Sevgili gilan (yaşım sizden çok çok büyük olduğu için böyle hitab ettim) RR domates tohumları elde ettiğinizi yazmışsınız. Söylediğim gibi bahçemdeki sebze bölümünde sarı, siyah, pembe, siyah chery, uzun domates, yetiştirmeyi düşünüyorum. Tohumları çimlendirdim. Elinizde RR domat tohumu kaldı ise talep etmem mümkünmü?
Herşey gönlünce olsun

Beğeniniz için çok teşekkür ederim. :)
Başta Ankara ikliminden çok şikayetçiydim ama zamanla her iklimde iklime uygun bitkilerle istenen bahçeye ulaşılabileceğini fark ettim. Gerçi ben çiçek miktarına çok önem verdiğim için mevsimlik çiçekleri de yoğun olarak kullanıyorum. Bu sene sardunyalarımın da sayısını arttırmayı düşünüyorum, hem kalıcı, hem iyi beslenirse çok bol çiçek veren, hem de zahmetsiz bir çiçek...

RR tohumlarını henüz depodan çıkaramadım, bu hafta sonu bulup ekmeyi düşünüyorum. Ne kadar toplamıştım hatırlamıyorum ama sanırım bir miktar fazlası vardır. Size de haber verip memnuniyetle gönderirim. :)

gilan
17-03-2010, 21:46
Sevgili Gilan, ne güzel bir bahçeniz varmış, şimdiye kadar neden beklediniz.
Bu kadar güzel açabilen menekşeleri hiç görmemiştim, hepsi de birbirinden güzel, bahçenizi takibe aldım, her yeni gelişmeden haberdar olmak istiyorum.

Menekşelerin tohumlarını alsaydınız, bazan buna gerek de kalmıyor, bitkinin olduğu saksıda mevsimi gelince dökülen tohumlar kendiliğinden çimleniyor.

Bu sene bu bahçe çok daha cıvıl cıvıl olacak belli.
Kolay gelsin, fotoğraf yüklemeye devam edin lütfen.

Çok teşekkürler Adalet Hanım. :)
İnanın bunlar menekşenin hiç özel bir türü değil. Hiç özel bir bakım da uygulamıyorum. Sadece ilk dikerken toprağını organik gübreyle karıştırıyorum.

Menekşelerin genelde tohumunu almakla ben pek uğraşmıyorum. Tohum ekip büyütecek çok az alanım oluyor, o alanı da kolay temin edemeyeceğim bitkilerin tohumlarına ayırıyorum. Ama isteyen olursa onun için toplarım. :) Dediğiniz gibi bazen kendi düşen tohumlar çimleniyor, çok da güzel açıyorlar.

Bu sene buraya bol bol resim eklemek niyetindeyim. Her güzel şeyi hep beraber paylaşmak dileğiyle...

gilan
17-03-2010, 22:11
Bu sene Ankara iklimini test etmek için bir kaç bitki üzerinde deney yaptım. Çoğu deneyin sonucu hüsran oldu ama sonuçta bir şeyler öğrendim diyelim. :)

Sakız sardunya:
Havalar -2, -3 derecedeyken gayet iyi durumdaydı ama -15'i görünce dayanamadı. Bu biraz bile bile lades durumu oldu aslında, dayanamayacağı büyük oranda belliydi.
130879 130880

Buz çiçeği:
Bu saksının da durumu -2, -3 derecedeyken gayet iyiydi ama aşırı soğuklarda kaybettik. (Ev halkı hala bu saksıyı mahvettiğim için bana kızıyor. :) İlk fırsatta 3 kök buz çiçeği almalıyım, 2 aya kadar bu hale gelir.)
130881 130882

gilan
17-03-2010, 22:25
Mine (Verbena):
Koyu mor rengi Ankara şartlarına dayanıyor biliyorum ama bu ebruli dayanamadı.
130897 130898

Lobelya:
O da aşırı donlarda bozuldu, hafif don sorun olmadı.
130906

Biraz da başarılı test sonuçlarından bahsedelim. :)

Kırmızı zakkum (Sol tarafta):
Geçen yaz Bauhaus'tan almıştım, kırmızı türü daha dayanıklı oluyormuş. Kışı atlattı sayılır sanırım ama çok sarsıldı. Keşke çevresini sarsaydım.
Sağda da defne var. O 3 yıldır kışı atlatıyor ama hasar gördüğü oluyor. Sararak tamamen kurtarılabilir.
130900

Bu da beni şaşırtan bir sonuç.
Çin karanfilleri:
Kışın içeri alırım diye saksılarıyla gömmüştüm ama sonra biraz üşendiğim için biraz da bakalım dayanacak mı diye dışarıda bıraktım. Gayet sağlıklılar.
130901

denizakvaryumu
18-03-2010, 07:35
Zakkuma şaşırdım...kırmızı zakkumu not ettim.

Defneyi nereden aldınız, defnenin de -15 den kurtulması çok iyi her bahçede olması lazım.

gilan
18-03-2010, 10:18
Defne biz taşındığımızda bahçede vardı. Bu kış pek hasar almadı gibi ama geçen kış üst dallarında donma vardı. Sarılırsa tamamen kurtulacağını düşünüyorum.

feriha
18-03-2010, 18:15
Sevgili gilan, bahçeni merak ediyordum, ilgiyle izliyorum.. Ellerine sağlık. Paylaşımların biz Ankaralılar için çok yararlı oluyor.

Benim Defnem saksıda, terasta sağlam çıktı 2.kıştan.

Sardunyalar için de aynı şeyler geçiyor aklımdan. Bakımı kolay, gösterişli, çoğaltmalıyım diyordum.

Geçtiğimiz yıl sarıp sarmalamama rağmen sardunyallar donmuşlardı. Bu yıl saksılarımı apartman girişine aldığım için durumu oldukça iyi.

hüzün
18-03-2010, 18:41
SN Gilan bahçenizi zevkle dolaştım, arkadaşlarımın görüşlerine katılıyorum bahçeniz çok güzel ve bakımlı görünüyor, en çok menekşelerinizi ve cam güzellerinizi seyrettim.yeni resimlerinizi bekliyoruz, sağlıkla huzurla ....

denizakvaryumu
18-03-2010, 19:51
Benim Defnem saksıda, terasta sağlam çıktı 2.kıştan.

Bu durumda Ankara'da defne yetiştirmemek için bir neden yok...

Bir araştırayım fidancıları.

gilan
18-03-2010, 20:26
Bunu eklemeyi unutmuşum.
Aldığım seranın damat bohçası dediği, daha sonra delosperma cooperi olduğunu öğrendiğim ama kışa dayanamaması nedeniyle de bundan şüphe ettiğim bir bitki.

Bu da sert donlara dayanamadı. :(

131063

denizakvaryumu
18-03-2010, 20:31
Herhalde Ankara'da en çok öldürülen bitki bu bitkidir ...Satıcılar "bu bitki Ankara kışına dayanır" dedikçe ölümler devam edecek.

Adını tanımlayamadığımız bir bitki.

ayvasıl
18-03-2010, 20:41
Sayın Gilan,ne kadar renkli,fıkır fıkır bir bahçe.İnsana enerji veriyor.Bahçenizde neşeniz bol,huzurunuz daim olsun.

gilan
18-03-2010, 22:36
Teşekkürler ayvasıl :)
Benim ilgi alanım bol çiçekli bitkiler. Biraz bunun etkisi var sanırım. :)

gilan
18-03-2010, 22:37
Herhalde Ankara'da en çok öldürülen bitki bu bitkidir ...Satıcılar "bu bitki Ankara kışına dayanır" dedikçe ölümler devam edecek.

Haklarını yemeyeyim bana öyle bir iddiada bulunmamışlardı. :p

gilan
18-03-2010, 22:45
Sevgili gilan, bahçeni merak ediyordum, ilgiyle izliyorum.. Ellerine sağlık. Paylaşımların biz Ankaralılar için çok yararlı oluyor.
...
Geçtiğimiz yıl sarıp sarmalamama rağmen sardunyallar donmuşlardı. Bu yıl saksılarımı apartman girişine aldığım için durumu oldukça iyi.

Çok sağ ol sevgili feriha :)
Ben de sardunyaları, bu feda ettiğim hariç, kış bahçesine kaldırdım. Aslında eminim oranın sıcaklığı da eksiye düşüyordur çünkü hem ısıtma yok hem de yalıtımı çok kötü. Ama sardunyalar hafif donda zarar görmüyor.
Hep beraber Ankara'nın limitlerini öğreneceğiz umarım. :)

SN Gilan bahçenizi zevkle dolaştım, arkadaşlarımın görüşlerine katılıyorum bahçeniz çok güzel ve bakımlı görünüyor, en çok menekşelerinizi ve cam güzellerinizi seyrettim.yeni resimlerinizi bekliyoruz, sağlıkla huzurla ....

Çok teşekkürler hüzün :)
Aslında bahçenin tamamı öyle bakımlı değil. Şimdilik koyduğum resimler daha düzgün köşelere ait. Zamanla diğer tarafları da görürsünüz, umarım hepinizin fikirleriyle oraları da düzenleriz. :)

nergis06
21-03-2010, 16:40
Bahçeniz çok güzel,foroğrafları seyrederken içim açıldı. Güle güle oturun

gilan
22-03-2010, 18:16
Teşekkür ederim nergis06. :)

fmerry
23-03-2010, 08:29
bahçenizi çok beğendim çiçekler mükemmel görünüyor renk renkler ne kadar da güzeller emeğinize sağlık

gilan
23-03-2010, 09:54
Teşekkürler fmerry :)
Bu sene daha da çiçekli olsun istiyorum. Umarım her şey yolunda gider.

gilan
24-03-2010, 23:40
Bu sene tohum işine fena bulaştım, umarım altından kalkabilirim. :)

Yurtdışından ortaklaşa aldığımız petunya tohumlarıyla başladı her şey. Sonra da Zengarden'ın sitesi aklımı çeldi. Derken bir sürü tohumla başbaşa buldum kendimi.

Geçen sene Red Robin çimlendirmede çok başarılı olamadığım için bu sene bir sera lazım dedim ve iş arkadaşlarımla bir projeye giriştik. :)

Zihni sinir sera projemizin yapım aşamaları şurada:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19906

Şu anki durumu:
(Tıka basa dolu ;))

131945

gilan
24-03-2010, 23:47
Şu an seranın içinde bulunan türler:

30 adet Red Robin,

6 çeşit sarkan petunya:
131950

Zengarden'dan alınan 2 renk sarkan vinca, cüce ayçiçeği, sarkan lobelya, linaria, sabah sefası, beyaz yıldız çadırı ve Zengarden'ın hediyesi karışık yıldız çadırı:

131951

Yurtdışından hediye gelen sarı ve turuncu kadife, zinnia ve sabah sefası:
131952

gilan
25-03-2010, 00:19
Tohumları ekmek için Çayyolu'ndan perlitli torf aldım. Bildiğim bir marka değil ama aldığım çiçekçinin kendisinin de tohumlar için aynısını kullandığını gördüm, deneyeyim dedim. Memnun oldum.

Tohumları ekerken Mine Hanım'ın şurada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=587293&postcount=288) verdiği bilgileri kullandım.
Can sularını deniz yosunlu suyla verdim.

Şu anki durumlar:

Linaria
Bunlarla ne yapacağımı hiç bilmiyorum. Suyu az değil, çok da değil ama her gün biri ikisi yere yatıyor. Sağlam kalanlar da kıl gibi. Nasıl güçlenecekler de şaşırtılacaklar bakalım...

131953

Kadifeler
Şu an için sorunsuz.
131954

Ay çiçekleri
Fide dediğin böyle olur, sağlam duruşlu olur, ele avuca gelir. :p
131955

Yıldız çadırları
4. günde bu durumdalar. Hiç fena değil. ;)
131956

Lobelya
Tohumları çok çok çok küçük olduğu için çok sık ekmişim. Ayırmadan önce seyreltmem mi gerekir acaba?

131957

gilan
25-03-2010, 00:22
Zinnia
Çok hızlı büyüyorlar.

131959

Petunya
Aşağı yukarı hepsi çimlendi ama böyle kaldılar. Bunların büyüyüp güçlenip de şaşırtılacaklarına inanmakta zorlanıyorum. :rolleyes:

131958

Sevgi Durul
25-03-2010, 00:29
Sevgili gilan, benim çimlenen fidelerim de bir müddet sonra birer ikişer yan yatıyorlar.
Deniz yosunlu suyu nereden alıyorsunuz, çimlenen tohumlara ne yararı oluyor?

denizakvaryumu
25-03-2010, 07:35
Güneşi az alan ve fazla sulanan tohumlardaki oluşum;

cılız ve uzun gövde... sonrasında yere yatma olarak kendini gösteriyor.

gilan
25-03-2010, 09:46
Suyun fazla gelmediğine eminim çünkü haftada bir falan suluyorum. Ama sanırım dediğiniz gibi ışık az geliyor. Bir çare düşünmek lazım...

Sevgili SDurul, deniz yosununu geçen sene forumda Selahattin Yılmaz'dan almıştım. Göz kararı suya karıştırarak kullanıyorum. Aslında gerçek oranını öğrensem iyi olacak. :)
Deniz yosunu bir çeşit gübre. Detaylı bilgi şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1462) var. Yeni çimlenen bitkilere özel bir faydası var mı bilmiyorum, Mine Hanım'ın tavsiyesiyle kullandım.

ozdenarda
26-03-2010, 08:05
Sayın Gilan benim petunyalarda çimlendi bende sizin gibi düşündüm nasıl büyüyecekler buda yaradanın gücü aynı bebeğin anne karnındaki gelişimi gibi harika bir şey tohumdan yetiştirmek zor ama bunları izlemekde bir o kadar zevk veriyor .

gilan
26-03-2010, 09:28
Ben bugün iyi güneş alsınlar diye dışarıya çıkardım. Bakalım bir fark olacak mı?

denizakvaryumu
26-03-2010, 09:31
Birden yanabilirler dikkatli olun.

Korumalı bir geçiş uygulayın derim.

gilan
26-03-2010, 09:50
Yaklaşık saat 2'ye 3'e kadar güneş alacak bir yerdeler. Bugün hava da kapalı, onlara da alıştırma olmuş olur diyorum.

Ama böyle her sabah dışarı, her akşam içeri... Bakalım nasıl baş edeceğim. :rolleyes:

gilan
30-03-2010, 22:07
Biraz bahar resmi ekleyelim. :)

Aşağıdaki iki resimdekileri de geçen sene Fatsa'dan getirmiştim. İkisi de orada fındık bahçelerinde bol bol bulunuyor. Burada yaşayacaklarıma dair şüphem vardı ama gayet sağlıklılar.

Yabani sıklamenler
133002

Çuhalar
133003

gilan
30-03-2010, 22:13
Nergisler

Bayılıyorum buna. :)
Dünyanın en güzel kokan iki çiçeğinden biri bence. (Diğeri de Lonicera fragrantissima.)
133004

133005

133006

133007

En üstteki kadar olmasa da bunun da çok hoş bir kokusu var.
133008

Adalet Yağcı
30-03-2010, 22:16
Sevgili Gilan, tohumlardan çimlenenler gayet sağlıklılar, Linariaları dışarı çıkartıp fazla güneş almayan bir alana koyun, bol ışığa kavuştuğunda kayıplarınız olsa bile kalanlar güçlenecektir, onlar da size yeter zaten.

Geçen sene Ankara çiçeğini çimlendirirken yaşamıştım aynı sorunu, şaşırtamadım bile, kıl gibi incecik gövdeleri uzadı gitti sonra da birer birer öldüler.
Bu sene akıllandım, dış ortamda çimlendirdim, hiç kayıpsız büyüyorlar.

gilan
30-03-2010, 22:17
Arka bahçedeki kayısı ağacı. Bu sene verim süper. :) Dallar kırılmasın diye seyreltme yapmak zorunda kalacağım büyük ihtimalle. Arkada kalan telle çevrili bölge de mini mini sebze bahçem. :D
133009

Yakından bakalım:
133010

Bunlar da şeftali ağacımın ilk çiçekleri. Bu sene bana sürpriz yaptı. ;) Bakalım meyvesini de görebilecek miyiz?
133011

gilan
30-03-2010, 22:20
Altın çanağı cıvıl cıvıl. :)

133013

Uzaya çıkmaya niyetli bir de dalı var. :) Çiçekleri geçince bu dalı budamam gerekecek.
133014

Bunlar da frambuazların alanında kendiliğinden çıkan yabani menekşeler.
133015

gilan
30-03-2010, 22:24
Bu da bu aralar mutfak penceresinin manzarası. Bembeyaz bir kayısı ve karşıda da nergisler. :)
(Nergislerin gürleşmek için bir kaç seneye ihtiyacı var.)

133018

günebakan
30-03-2010, 22:24
Görüntüler harika nergizlerin kokusunu ben de çok severim benim bahçemdekiler geçti benim yerime de bol bol koklayın Sevgili Gilan:) Mutfak penceresinin manzarasına bayıldım

gilan
30-03-2010, 22:30
Sevgili Gilan, tohumlardan çimlenenler gayet sağlıklılar, Linariaları dışarı çıkartıp fazla güneş almayan bir alana koyun, bol ışığa kavuştuğunda kayıplarınız olsa bile kalanlar güçlenecektir, onlar da size yeter zaten.

Geçen sene Ankara çiçeğini çimlendirirken yaşamıştım aynı sorunu, şaşırtamadım bile, kıl gibi incecik gövdeleri uzadı gitti sonra da birer birer öldüler.
Bu sene akıllandım, dış ortamda çimlendirdim, hiç kayıpsız büyüyorlar.

Sormayın Adalet Hanım, petunyalarda ve linarialarda bayağı kayıp yaşadım bile. :( Ben de bu sene öğrenmiş oldum. Bir musibet bin nasihatten iyidir denir ya, insan kaç yerde okusa da kendi aynı hatayı yapınca öğreniyor.

İşin kötüsü ben dış ortamda da bırakamam çünkü geceleri 3-4 dereceye düşüyor. Devamlı taşımak lazım galiba.
Neyse ki hepsini ekmemiştim. Bu hafta sonu bir miktar daha ekeyim diyorum. Linariaları artık direk dışarı ekeceğim.

k_donmez
30-03-2010, 22:37
Yeni bölümleri de gördüm. Zamanlamanız çok iyi. Baharla birlikte doğa uyanıyor. Oluşan görüntüleri bizimle paylaşıyorsunuz. Çok güzeller. Ellerinize sağlık.

defnilaume
30-03-2010, 23:05
Sayın Gilan,bahçeniz baharla birlikte,daha da güzelleşmiş.Böyle güzellikleri daha nice uzun yaşamak dileklerimle.:)

Güngör Salman
30-03-2010, 23:47
Sevgili Gilan, çiçeklerin ve sıcacık anlatımın çok güzel. Bahçeni gülümseyerek gezdim sevgiler.

jineop
31-03-2010, 07:52
O yabani menekşeler gelip sizin bahçenize yerleştiyse bir bildikleri vardır:cool:
Sevgiyle...

Hhatice
31-03-2010, 08:25
Sevgili Gilan bu sabah bahçenizin hercai menekşeleriyle güne merhaba dedim :)
Bu kış gerçekten çok sarp geçti .Benim de sakız sardunyalarım ,normal sardunyalarım dondu.
Bahçeniz çok güzel yeni bahar hazırlıklarınız ,tohumlarınızla bu seneki resimlerini bekliyoruz.
Eminim geçen seneden çok daha güzel olacak .

gilan
31-03-2010, 14:56
Sevgili günebakan, k_donmez, defnilaume, Güngör Salman, lir, Hhatice,

Güzel dilekleriniz için hepinize çok teşekkür ederim. Git gide daha çiçekli günler bizi bekliyor. ;)

Sebahattin Sargın
31-03-2010, 15:02
Gözüm renklendi resmen :)

Bu seneki bitkim yabani siklamenlerdi sizin yabani siklamenlerinizde çok şirin gözüküyor. Bahçedeki çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum ve çalışmalarınızın devamını diliyorum...

Sevgiler ;)

sabah
02-04-2010, 11:29
Menekşelerle karşıladığınız için teşekkürler. Ben de arada bir bahçenize girip menekşe saksılarınıza bakıyorum.:rolleyes:

Bahçenizden çok güzel görüntüler çıkmış, kayısı ağacınızın fotoğrafı gibi.

Semizotu sevenler için saksıda semizotu da fena fikir değilmiş.:rolleyes:

gilan
02-04-2010, 13:37
Teşekkürler Sebahattin. :)

Sevgili sabah, sözleriniz çok hoşuma gitti. Menekşeler içinizi açtıysa ne mutlu bana. :)

Semizotu bahçede neredeyse her saksıda kendiliğinden çıkıyor, nereden geliyor bu kadar tohum anlamıyorum. :) O saksıdaki bitkiye göre bazı saksıdakileri söküyorum, bazılarını da yemek için bırakıyorum.

Kiraz
02-04-2010, 14:48
Sevgili Gilan, ben de sık sık mutfak camınızdan bakıyorum, çok güzel.

gilan
01-05-2010, 00:58
Uzun süredir bahçede bahar bakımlarıyla uğraştığım için pek fotoğraf ekleyememiştim. Çapaydı, gübreydi derken sonunda sıra daha görsel işlere geldi. :)

Arka bahçenin yan tarafına bu sene bir düzenleme yapmaya karar verdim. Burası tüm gün güneş alan bir alan. Halihazırda aralarda yaban gülü, amerikan sarmaşığı ve kasımpatı var. İki tarafa falez taşlarıyla birer çiçeklik yaptım; birine linaria, diğerine zinnia tohumları ektim. Ortaya da sıra sıra 7 değişik renk süsen diktim. Değişik süsenlerin bir arada görüntüsü (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614067&postcount=127) çok hoşuma gitmişti. Çiçek ömrünün çok çok kısa olması iyi değil ama sırf yaprakları bile çok güzel neyse ki. Arada bir kök de sarı-kırmızı dahlia var. Dahliayı dikerken drenaj için toprağına bol bol kum karıştırdım. Kışın malç da uygulayıp toprakta bırakacağım. Kemik tozu da dahlia için öneriliyordu, onu da kullandım. Aralara sedef ve sabah sefası tohumları serpiştirdim.

140518

Çiçekliklerden birine ufak bir cep yapıp 2009 Nisan ayından beri dikilmeyi bekleyen mavi sedumu diktim. :)
(Fotoğraf çekmeden toprak kalıntılarını da bir yıkasaymışım bari. :D)
Kediler hazır yumuşak toprağı bulunca rahat bırakmıyorlar, umarım tohumlar yerlerindedir. Etrafına biraz sirke damlattım, belki kokusundan rahatsız olup gelmezler.

140519

Ön bahçeye geçen sene diktiğim glayölleri toprakta bırakmıştım. Çıkardığımda çok iyi olduklarını ve yavrulamaktan öte ikizlendiklerini gördüm. :) Arka bahçeye nergislerin arka sırasına taşındılar. Yanlarına bir kök de vişne çürüğü gün güzeli diktim. Davesgarden verilerine göre gün güzeli dona oldukça dayanıklıymış, bakalım deneyeceğiz. Böylece bu bölge yaz-kış soğanlı bitki köşesi oldu, etrafına falezlerden sınır yaptım.

140520

gilan
01-05-2010, 01:00
Sonunda aradığım çitleri Koçtaş’da buldum. Biraz pahalıya geldi ama tam aradığım gibi: sınırı belirleyecek, dekoratif, ve arkasına erişimi kısıtlamayacak kadar kısa boylu. Çitlerin arkasındaki bölge “Berry bahçesi”. :) Kırmızı ve sarı frambuaz, kırmızı ve siyah frenk üzümü, kırmızı ve beyaz bektaşi üzümü ve böğürtlen var. Çitler hem sınır teşkil edecek, hem de toplamayı zorlaştırmayacak.

140521

2 senelik bekleyişin ardından kırmızı frenk üzümü sonunda bir meyve verdi ki pir verdi. :)

140522

gilan
01-05-2010, 01:03
Kışın ağır hasar alan kırmızı zakkum saksıya geçirildi. Yerine Karşıyaka’dan 5TL’ye alınan leylak dikildi.

140523

Yine Karşıyaka’dan bir kasa obrizya:

140524

Şu an çok paspal durumdalar ama gelecek bahar burada mor bir deniz olacak. :)

140525

5 çeşit yaprak güzeli. Hepsini bir arada dikmek istiyorum, oldukça genis bir saksıya ihtiyacım var. :)

140526

Çin karanfilleri kışı bahçede geçirdiler, şu an tomurcuktalar. Yanlarına bir kök de katmerli çin karanfili geldi. Bunu ilk defa bu sene gördüm.

140527

gilan
01-05-2010, 01:05
Lavanta bahar havasının tadını çıkarıyor. :) Yukarıda durması için altına bir taş koydum. Soldan biberiye akını var. Sağda da arkada 3 yıllık aslan ağızları, önde saxifraga, arada da bir kök yemlik. :)

140528

Saxifraga az açtı ama çıtı pıtı çok tatlı çiçekleri var. Geçen seneden beri yaklaşık iki katı alana yayılmış.

140529

gilan
01-05-2010, 01:08
Kekik köşesi çiçeklenmiş. Arkada da Adalet Hanım’ın tohumunu gönderdiği hazeran fidecikleri var (parantez arası teşekkürlerimi ileteyim :)) ama geç ektiğim için henüz küçücükler. Gelecek yıl Ekim’de ekeceğim.

140530

Bu sene ilk defa bellis aldım. Beyazını da istiyordum ama onu bulamadım. Şuradakiler (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=35213&c=440) çok hoşuma gitmişti. Sanırım bu papatyalar kalıcı oluyor, dondan da etkilenmiyor.

140531

gilan
01-05-2010, 01:09
İlk süsenler açtılar. :) Bu bir kök diğerlerine göre erkenci. Hemen yanındakilerle aynı renk ama 2 hafta önden gidiyor. Aslında karışık dikilseler çok daha uzun süre çiçekli bir süsen grubu elde edilebilir.

140532

gilan
01-05-2010, 01:11
Bu sene bahçeye iki yeni gül geldi. Sayın Mutlu Kutlu’dan alınan bordo pembe kırçıllı sarmaşık gül merdiven kenarına sarması için çok geniş bir saksıya dikildi. Diplerine alisyum diksem acaba nasıl olur?

140533

Bu da Bauhaus’tan aldığım sarı-kırmızı gül. Keyfi yerinde görünüyor. :)

140534

gilan
01-05-2010, 01:11
Lisianthuslar yerlerine dikildi. Mor, pembe, beyaz ve tonlarında bir grup. Ön tarafa genelde bu 3 tonda çiçekler dikiyorum. Toprağa cocopeat ve yanmış hayvan göbresi karıştırdım. Bakalım nasıl büyüyecekler? :)

140535

Çimler uzamış mı ne? Bir güneş, bir yağmur derken bir haftada biçilecek hale geliyorlar. :)

gilan
01-05-2010, 01:15
Bauhaus bu Heuchera’yı ilk getirdiğinde beğenmeyip almamıştım. Geçen gün sevgili Limon’un coşmuş Heuchera’sını görünce gidip bunlar ne olmuş diye bir bakayım dedim ki çirkin ördek yavrusu kuğuya dönüşmüş. :) Potansiyeli fark etmeyip de göze güzel görünmeye başlayınca aldığım için biraz utandım ama sadece gelişmişliği değil resmen yaprak yapısı değişmiş bitkinin. Sevgili sabah ilk halinin resmini (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=579348&postcount=436) eklemişti. O zamanlar ebegümeci gibi yaprakları vardı, şimdi çınar gibi olmuş. :D

140536

1.5 liraya bir kök de Osmanlı çimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18606) aldım Bauhaus’tan. Ne yapacağımı henüz bilmiyorum. :)

140537

Adalet Yağcı
01-05-2010, 09:53
Sevgili Gilan, bu güzel görsel şölen için teşekkürler.
Obrizyalarla ben de bu sene tanıştım, çok yıllık olması ve soğuklara karşı direnci çok iyi, ben değişik renklerden ekmiştim, ama daha hiç biri açmadı, henüz bir kaç santimler.

Yaprak güzelleri, bellisler, süsenler her şey çok güzel, bahçeniz neşenmeye başlamış.

Kış boyunca Bahar bir gelse dedik, şimdi de hava iyice bir ısınsa da çiçekler coşsa diye dua ediyoruz.

Mersin üç gündür yağmurlu, bu gün 15 °C sanki kış geri döndü :(

nurcanaybay
01-05-2010, 11:13
Çektiğiniz her kare'yi zevkle inceledim.Taşlar çok yakışmış .Bir önerim olacak izninizle,
soğanlı çiçekleri topladığız bölüme 10-15 cm uzayıp toprağı örten çiçekli bir bitkinin tohumunu atsanız (ismini hatırlıyamadım ,küçük koyu mavi veya beyaz çiçek açıyor)
oranın görselliği artar diye düşünüyorum.
Obrizya tanıdığım bir çiçek değil ama rengi çok hoşuma gitti ,hemen bilgi edinmeye çalışacağım.Elinize sağlık.

limon
01-05-2010, 11:48
Gilan, Ankara bu yıl İstanbul'dan sıcak gidiyormuş demişlerdi haberlerde. Senin bitkilerinle gördüm ki gerçekten öyle gidiyor. :) Frenk Üzümüm bırak meyve vermeyi daha yeni yaprak sürüyor. Gerçi gölge seviyor diye ağaç altı bir yere dikmiştim onun etkisi de olabilir.

O çitlerin birazcık yükseğinden bir türlü gidip alamadım. Lisileri diktiğim yeri ve Hazeranların olduğu bölümü sınırlamak istiyorum. Bazen kediyle köpek koştururlarken dalabiliyorlar.

Mor çiçekleri çok seviyorum, Obrizyalar ne kadar güzelmiş. Geçen yıl değişik sarkanları aldığım fidanlıklara gittim ama feci rüzgar vardı. Onlar da soğuktan şikayetçiler, bu yıl henüz hiçbirine gelmemiş güzel çiçekler. Bu hafta bir daha gidip kolaçan edeceğim Obrizya onlarda kesin olur.

Heucheramız aynı, güneş vurunca çok güzel parıldıyor yeni çıkan yaprakları.

Her şey çok düzenli rengarenk. 2-3 hafta sonra kimbilir nasıl coşacaklar. Eline sağlık. :)

Adalet Yağcı
01-05-2010, 13:57
Sevgili Limon, Obrizya(aubrerata)lar çok kolay çimleniyorlar, zengardende her rengi vardı.

hüsnüyusuf
01-05-2010, 15:07
Hayranlıkla takip ettiğim bahçelerden biri de sizin bahçeniz. Çok düzenli bir o kadar da neşeli.
Üzümsü meyveler için yaptığınız bölüm de çok güzel olmuş. Hasatınız bol olur umarım.
Gün güzeli yetiştirilmesi zor bir bitki değil, dona dayanıklıdır gerçekten. Her sene de çoğalma potansiyeline sahip. Renk çeşidi çok fakat genellikle turuncu renkleri var buralarda. Bahçeniz bu yaz eminim çok renkli olacak. Kolaylıklar dilerim.

günebakan
01-05-2010, 18:06
Sevgili Gilan harika görünüyor hepsi de ama Yaprak güzelleri başka güzel bir arada hoş dururlar bence:)

k_donmez
01-05-2010, 19:14
Sayın Gilan
Ellerinize sağlık. Görüntüler harika.

Kiraz
01-05-2010, 21:28
Sevgili Gilan, bahçen çok güzel olmuş. Bitkilerin kadar, bahçenin havası, düzeni de çok güzel. Geçen gün sokağımda, sepette satılan bir çiçeği sordum adını bilemediler, bahçendekileri görünce obrizya olabileceği aklıma geldi, sabah hemen bakacağım. Mor çiçeklere dayanamıyorum hele uzun ömürlü olunca...

Bellislerden geçen baharda 50 adete yakın çimlendirip bahçeye dikmiştim. Salyangozlar bayıldılar, tek bir tane kaldı o da şimdi açtı.

gilan
03-05-2010, 23:46
Sevgili Adalet Hanım, umarım sizin obrizyalar da yakında çiçeklenir de değişik renklerini de görmüş oluruz. Ben tohum işini profesyonellere bırakıp hazıra kondum. :) Ankara'da da sadece tek bir peyzajda satılıyor sanırım. O da bana çok uzakta. Bir gidebilsem 10 kök daha almak istiyorum. Bu arada 15 derece kış değil bahar havası bizim için. :D

Sevgili nurcanaybay, obrizyayı öneririm. Ben yer örtücü olarak kullandım ama duvardan sarkıtarak da kullanılıyor. Soğanlı çiçek bölümünde yeri bit çiçekle örtersem toprağa müdahale zor olmaz mı? Yoksa oldukça dekoratif duracağına eminim. Bir düşüneyim. :)

Sevgili limon, frenk üzümünü yeni mi dikmiştin? Ben bunu ta 2008 yazında Bauhaus'tan almıştım. O zaman bile meyve verme ergenliğinde olmasına rağmen bu sene ilk defa meyve verecek. Aynı şekilde geçen sene diktiğim siyah frenk üzümü de ne geçen sene verdi, ne bu sene verecek. Frenk üzümleri beni 2 senede sevmeye başlıyorlar sanırım. :) Umarım sende öyle olmaz.
Obrizyanın çiçekli zamanı geçti denilebilir. Sadece baharda bir ay çiçekli kalıyor. Umarım fidanlıklarda bulursun. Yoksa da ben gönderirim artık. :)

Dudi
03-05-2010, 23:49
Benim bordo pembe sarmaşık tomurcukta sevgili gilan :) Açınca fotoğraflayacağım. Görmek istersin sanırım :D

gilan
03-05-2010, 23:52
Sevgili hüsnüyusuf, günebakan, k_donmez, çok teşekkür ederim. :)

Sevgili Kiraz, obrizya sadece baharda çiçekli olduğu için sepetlerde satılacağını pek sanmıyorum. Bacopa falan olabilir mi acaba? Bu arada ben de mor çiçekleri çok severim. :)
Bu sene bahçeye düzen getirmeye adadım biraz da kendimi. Örnek bahçe resimlerinde dikkatimi çeken bir şey hep net sınırların olmasıydı. O yüzden ben de bu sene her şeye sınır belirlemeye çalışıyorum. Taş diziyorum, çit çekiyorum, sınır teşkil edecek bitkiler dikiyorum...

gilan
03-05-2010, 23:54
Benim bordo pembe sarmaşık tomurcukta sevgili gilan :) Açınca fotoğraflayacağım. Görmek istersin sanırım :D

Kesinlikle isterim. :)

Benimki henüz tomurcuktan çoook çok uzakta. Çok geç yerine dikebildim. Yaklaşık bir ay poşetinde bekledi. Üstüne bir de yeni yerine alışma süreci eklenince daha geçen hafta sürgün vermeye başladı. :)

Dudi
03-05-2010, 23:57
Ben geçen sene diktim. Geçen sene 2-3 gül verdi. Bu sene iyice coştu :) Açacak yakında fotoğraflarım, rengini de canlı canlı görmüş olursunuz. Güller genelde ekildiğinin ertesi senesi güzel güller veriyor.

gilan
04-05-2010, 00:05
Bir clematisin büyüme hızı: :)
İlk resim 5 Mart, ikincisi 26 Nisan tarihli. Aralarında 2 ay bile yok. Aslında şu an üzerinden 1 hafta daha geçti ve sanırım 30cm daha uzadı.

141314 141315

Bu ufaklık da baharda önce yeşeren, sonra bir ara kurumaya karar veren, şimdi de dipten tekrar süren bir yaramaz. :) Sözde yanındaki mor ile birbirlerine sarılarak gideceklerdi. Aslında çok hızlı bir uzama atağında ama fark çok açıldı. Bakalım ne kadar yetişebilecek? :)
(Türlerini karıştırmamak için etiketlerini üzerlerinde bırakıyorum. Çok göze batmıyorlar zaten. "Bu da ne?" diye soranlara göstermek için de iyi oluyor. :))

141313

gilan
04-05-2010, 00:11
Bu da clematisimin üzerindeki on yüz bin milyon bebek örümcek. :)

Ben bulduğumda 2 yumak halindelerdi. Resimde bir yumak duruyor, diğeri fazla yaklaştığımdan olsa gerek dağıldı ama sonra 5 dk içinde yine birbirlerini bulup kümeleniyorlar. Çok ilginç ve çok sevimliler. :)

141316

Özden
04-05-2010, 09:26
Etiketleme sisteminizi çok pratik buldum Sn. Gilan :)) Ben de uygulayacağım. Bahçeye her bulduğumu dikip sonra da unutuyorum.

denizakvaryumu
04-05-2010, 09:36
... Örnek bahçe resimlerinde dikkatimi çeken bir şey hep net sınırların olmasıydı. O yüzden ben de bu sene her şeye sınır belirlemeye çalışıyorum. Taş diziyorum, çit çekiyorum, sınır teşkil edecek bitkiler dikiyorum...

Boş verin sınırı derim... :D

"English country garden" tarzı bahçe uygulamaları sizi doğanın içindeymiş gibi hissettirecek.

141328

141329

http://www.liveforgardening.com/siteimage/scale/800/600/64598.png

gilan
04-05-2010, 13:35
Tam da o mesajı yazarken "denizakvaryumu'nun aksine ben düzenli bahçe istiyorum." diyecektim. :)

Aslında bu resimler de çok güzel. Ama ön, yan, arka toplam 100 m2'de çok şansım yok. :)

gilan
04-05-2010, 13:40
Etiketleme sisteminizi çok pratik buldum Sn. Gilan :)) Ben de uygulayacağım. Bahçeye her bulduğumu dikip sonra da unutuyorum.

Üzerilerindekiler Bauhaus'un etiketleri. Benim tek yaptığım çıkarmamak. :D

uzman16
04-05-2010, 13:53
Ben bu bahçeyi nasıl es geçtim.!!!
Galiba ben de düzenli bahçeleri seviyorum. ;)
Sanki bize göstereceğiniz daha çok şey var gibi.
Ben sebze bahçesini merak ettim. Onu da fotoğraflayacak mısınız?
Ağaç şakayık yok mu? Ben de etiketini üzerinde bıraktım. Bilmeyenlere gösterirken iyi oluyor.
Sayenizde sahip olduğum ağaç şakayık için tekrar teşekkürler. ;)

denizakvaryumu
04-05-2010, 14:04
Çim severlerin-bahçesinde çim ekili olanların,
düzenli-tertipli, sınırların olduğu bahçeyi daha çok sevdikleri, tercih ettiklerini sanıyorum :)

Düzensizliğin içinde düzenin olduğu, country bahçeler beni müthiş dinlendirmekte ve çekmekte.

Umarım ilerde (5-6 sene sonra) kendi bahçemden örnekler sunabileceğim :cool:

Adalet Yağcı
04-05-2010, 14:54
Sevgili Gilan, örümcekler clematisinizi istilâ etmişler, bir an önce kurtulun onlardan, öyle sevimli göründüklerine bakmayın, numara yapıyorlar :mad:

Fatoş
04-05-2010, 18:37
Sevgili Gilan bahçeniz çok düzenli tertipli evimin bahçesini de öyle yapmaya çalışıyorum ama bütün çiçeklerin orada olmasını istiyorum buyüzden başaramıyacağım galiba, hercai menekşelerinize bayıldım.

dağ çiği
04-05-2010, 22:13
Sevgili gilan bayıldım bahçenin düzenine.Çitlerin harika olmuş hep sevmişimdir çitleri, taşla verilen şekilleri.Çimle görüntüleri çok güzel çiçeklerinde çok güzel.

gilan
04-05-2010, 23:36
Sevgili uzman16, benim sebze bahçesi toplasan 6 m2 falandır herhalde. :) Şu an genel olarak boş toprak görünümünde. Gelişmiş olarak naneler ve karalahanalar var. Maydanoz ve renkli pazı ektim, çimlenmekteler. Geçen hafta bir miktar sarımsak diktik. Bir bölge de red robin fidelerini bekliyor. RRleri dikince fotoğraflarım, o zamana pazılar da göze görünür olursa biraz yeşil bir görüntü oluşabilir.
Ağaç şakayık için rica ederim ama her aklıma geldiğinde de kargoda dalı kırıldığı için içim buruluyor. :( Umarım yakında çiçeğini görürsünüz.

Adalet Hanım, örümceklerin bir zararı olacağını hiç düşünmemiştim. Ama ben fotoğrafı çektikten sonra kardeşim "Abla bunlar büyüyorlar, odama gelip beni ısırıyorlar" diyerek aldı eline bir kürek, yaklaşık 10 sefer yaparak pek çoğunu karşı parka taşıdı. :) Bir süre sonra baktık, orada da birbirlerini bulup top olmuşlar. :)

Sevgili Fatoş, ben de düzen konusunda saksılarda çok zorlanıyorum. Sert kışı olan bir yerde olduğumuz için bahçede bir sürü saksıda bitki var. Saksıları da zamanla değişik yerlerden değişik şekil ve renklerde almışım, çok uyumsuz kalıyorlar. Şimdilerde buna bir çözüm arıyorum. Sprey boya alıp birbirlerine uygun renklerle boyamak var aklımda.

Sevgili dağ çiği, çok teşekkür ederim. Neredeyse 2 yıldır arıyordum. Tam kendim yapmaya karar vermişken aradığım çiti buldum. :)

gilan
04-05-2010, 23:42
Çim severlerin-bahçesinde çim ekili olanların,
düzenli-tertipli, sınırların olduğu bahçeyi daha çok sevdikleri, tercih ettiklerini sanıyorum :)

Düzensizliğin içinde düzenin olduğu, country bahçeler beni müthiş dinlendirmekte ve çekmekte.

Umarım ilerde (5-6 sene sonra) kendi bahçemden örnekler sunabileceğim :cool:

Ne kadar kızsam da çimden vazgeçemem herhalde. :) Basılmayan alanlar için güzel görüntü verecek, su ihtiyacı da çime göre çok daha az olan pek çok seçenek var ama biz yazın yuvarlanıyoruz çimlerin üstünde. :p Bunu başka ne sağlayabilir ki. :)
Ama şu an bahçeyi baştan yapıyor olsaydım basılmayan hiç bir yere çim ekmezdim. Yavaş yavaş söküyorum zaten. :D

Bu arada sizin bahçenizin çok şahsına münhasır olacağına şüphe yok. Ve eminim bütün düzenseverler olarak hepimiz de çok beğeneceğiz. :)

gilan
06-05-2010, 23:58
Fikirlerinize ihtiyacım var. :)
Sizce bu saksıyı nasıl adam edebilirim?
Geçen seneki hali aşağıdaki gibiydi. Nadiren de olsa arada bitkilerin büyümemesini de istediğim oluyor. :)

142036

142037

Sedum acre, sedum album, sedum sp. tricolor, sedum spurium, kırmızı sempervivum, yeşil sempervivum.

Dudi
07-05-2010, 00:05
Bilmiyorum ama bu halide güzel :D

Sevgi Durul
07-05-2010, 00:15
Bitkilerimin böyle büyümesini çok isterdim. Bence hiç bozmayın.

k_donmez
07-05-2010, 19:38
Sayın Gilan
Sempervivumları o saksıdan alıp, alanı açabilirsiniz. Zira yakında sedumlar onları örtecek. Ayrıca güzel bir aranjman olmuş. Elinize sağlık. Benim de böyle bir aranjmanım var. Ancak gelişimleri çok zayıf. Nasıl bir sulama düzeni uyguladığınızı öğrenebilir miyim ?

denizakvaryumu
07-05-2010, 21:29
Saksıdakilerin hepsini çıkarıp bahçenizin bir köşesine yapacağınız kaya bahçesi köşesine aktarın derim.

Sedum acre çiçeklendiği zaman enfes bir görüntü oluşturacak.Sedumlar içinde en sevdiğim bitkidir sedum acre.

gilan
07-05-2010, 23:40
Sayın k_donmez,
Bu gelişimin büyük bir kısmı bu ilkbaharda oldu. Yaklaşık 2 hafta öncesine kadar sulamıyordum, yağan yağmur yeterli geliyordu. Yaz boyunca da çimler sulanırken bir kaç günde bir hortumu bu saksıya da tutuyorum, pek bir düzeni yok. :)
Ama saksı neredeyse tüm gün güneş alıyor. Bence gelişimin en büyük nedeni bu.
Siz aranjmanı ne zaman hazırladınız? Güneş durumu nasıl?

Denizakvaryumu, sanırım dediğiniz gibi sedumları bahçeye alacağım. Aktarma esnasında sedum acre ve sedum albumun bir kısmı kopacaktır sanırım. :( Bu saksıda sempervivumları bırakıp kalan yere göre de yanlarına aranjman oluşturacak bir şey ekleyeceğim. Heuchera renk olarak iyi giderdi ama güneş/gölge konusunda anlaşamazlar.

Fikirleriniz için çok teşekkürler. :)

k_donmez
08-05-2010, 20:34
Sayın Gilan
Ben aranjmanı 2 ay kadar önce hazırladım. Yanlarına bir kök atlas, iki kökte süt ağacı çeliği koyunca sulama düzeni açısından uygun olmadılar. Evin icinde, bahçede gezdiriyorum. Bir düzen tutturamadım. Bahçede toprağa diktiğim sedumlar daha güzel geliştiler.

dağ çiği
08-07-2010, 22:34
SEVGİLİ Gilan sizi çok merak ettim nerelerdesiniz inşallah bir sorun yoktur.

Adalet Yağcı
25-08-2010, 16:45
20 Temmuzdan beri siteye uğramamış, dilerim iyi bir nedeni vardır.

usia
25-08-2010, 19:18
Çok güzel bir bahçe, ellerinize gönlünüze sağlık.

Satı Uğurtan
27-08-2010, 23:44
Sevgili gilan, umarım sorun yok.
O saksı o haliylede çok güzel bence.

ciceksever70
12-04-2011, 20:07
Benim bahceme yazdiginiz mesaji okuduktan sonra Gilan`a ait bir sayfa var mi diye arastirirken güzel bahcenizle karsilastim. Genelde her bahceye ugramaya calisirim nasil kacirdim bilemiyorum. Sanirim sayfayi actiginiz aylarda bebegimi kaybettigim icin birkac ay kendime gelemedigim zamana denk geldi o yüzdendir.
Cok güzel renkli renkli bir bahce. Ama uzun zamandir ugramamissiniz. Yenilikler var mi?

hanndan
12-04-2011, 20:27
Sevgili Gilan,bahçeniz, çiçekleriniz ,ağaçlarınız hepsi birbirinden güzel.maşallah

nurguldk
13-04-2011, 09:42
Sevgili Gilan,
Bahçenizi gezmek yeni kısmet oldu :)

Hem düzenli hem de fazla sayıda çeşidin olduğu bir bahçe yaratmak gerçekten zor. Siz başarmışsınız. Bahçeniz bir çok konuda bana yeni fikirler verdi. Aynı iklimi paylaştığımız için peşinizi bırakmaya pek niyetim yok bundan sonra :)) Sevgilerimle..

gilan
13-04-2011, 14:50
Benim bahceme yazdiginiz mesaji okuduktan sonra Gilan`a ait bir sayfa var mi diye arastirirken güzel bahcenizle karsilastim. Genelde her bahceye ugramaya calisirim nasil kacirdim bilemiyorum. Sanirim sayfayi actiginiz aylarda bebegimi kaybettigim icin birkac ay kendime gelemedigim zamana denk geldi o yüzdendir.
Cok güzel renkli renkli bir bahce. Ama uzun zamandir ugramamissiniz. Yenilikler var mi?

Çok teşekkürler sevgili çiçeksever :)
Neyse ki şimdi o kötü zamanları unutturacak bir durumdasınız. Çok sağlıklı ve mutlu günler sizinle olsun. :)

Yenilikler var tabii. Bir sürü fotoğraf çektim. 1-2 gün içinde bu sayfayı tekrar canlandırmayı umuyorum. Geçen yaza dair de pek fotoğraf eklememiştim aslında. Belki araya onlardan da sıkıştırmak iyi olabilir. :)

gilan
13-04-2011, 15:04
Sevgili hanndan,
Çok teşekkürler. Bu kadar uğraştığım bahçe aslına bakarsanız kirada olduğumuz bir ev. Bazen bu konuda biraz hüzünlensem de "Neyse ben de acemiliğimi burada atıyorum." diye avunuyorum. :)
Hayalim sizinki gibi 1.5-2 dönümlük bir arazide sıfırdan bir bahçe düzenlemek. Nereye ne dikeceğimin planları bile hazır. Umarım yakında o da olur. :)

Sevgili nurguldk,
Peşimi bırakmamanız beni gayet mutlu eder. :) Ankara iklimi konusunda tecrübelerimizi paylaşmak hepimiz için çok faydalı olur. Ben de şimdi sizin bahçe sayfanızı gördüm, hemen detaylı bir inceleyeyim. :)

hanndan
13-04-2011, 15:07
İnşallah kendinize ait bi bahçeniz de olur, olursa yalancı bi cennet bekliyo bizi demektir.

nurguldk
14-04-2011, 13:16
Çok teşekkürler. Bu kadar uğraştığım bahçe aslına bakarsanız kirada olduğumuz bir ev. Bazen bu konuda biraz hüzünlensem de "Neyse ben de acemiliğimi burada atıyorum." diye avunuyorum. :)
Hayalim sizinki gibi 1.5-2 dönümlük bir arazide sıfırdan bir bahçe düzenlemek. Nereye ne dikeceğimin planları bile hazır. Umarım yakında o da olur. :)

Birgün kendi evinizin bahçesini düzenlersiniz umarım. Desenize siz kendi bahçenize geçtiğinizde, bu eve gelenler yaşadı.. Hazır çiçekler meyveler ve hatta hazır berry bahçesi :)) İşte ben bu kısma bayıldım :)

gilan
14-04-2011, 14:11
... Desenize siz kendi bahçenize geçtiğinizde, bu eve gelenler yaşadı.. Hazır çiçekler meyveler ve hatta hazır berry bahçesi :)) İşte ben bu kısma bayıldım :)

Biz bizden öncekilerin diktiği güllerin, kayısıların, vişnelerin tadını çıkarıyoruz. Bizden sonrakiler de benim diktiklerimin tadını çıkarırlar artık. :)
Ben bayağı fazla çeşit sunmuş olacağım tabii. :D

Tek isteğim kıymetini bilsinler yeter. Yoksa hiç boşa giden bir çaba olarak görmüyorum, hepsi doğaya benden armağan. :)

gilan
19-04-2011, 22:56
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!
Dün bütün akşam fotoğraflarımı düzenledim, artık hazırım. :)

Bahçemin başlığından geçen sene biraz (aslında bayağı :o) uzak kaldım. Neyse ki bol bol fotoğraf çekmiştim. O yüzden şimdi yeni resimler koyarken biraz da aynı bölgelerin/bitkilerin geçen seneki hallerinden de fotoğraflar koyacağım. Hem böylece yaz çiçeklerini görmüş oluruz, içimiz açılır. :)

Kıştan çıktığımız bu günlerde bir kış manzarasıyla başlayalım mı?
Yine bizim mutfak penceresi.
(Merak etmeyin sardunyaları dondurmadım, fotoğraftan sonra aldım içeri. :p)

204405

gilan
19-04-2011, 22:58
Ve benim klasiğim olarak küçük çiçekli hercai menekşeler. Daha önce de bahsetmiştim, yaklaşık 8 ay çiçekleriyle bahçeye renk kattığı için benim için mevsimlik çiçekten öte. Yine her yere diktim: :D

Geniş saksıya:
(Saksıdakilerin arasında en güzel gelişen hep bu oluyor. Buradan menekşe derin saksıyı daha çok sever sonucunu çıkarabiliriz belki.)

204407

Uzun saksılara:

204408

Kare saksılara:

204409

Askılı sepetlere:
(Asılmayı bekliyorlar)

204410

gilan
19-04-2011, 23:00
Taş çiçekliğe:
(Aradaki yeşiller çok yıllık aslan ağzı. Geçen sene tek köktü, kırıp kırıp dikmiştik, hepsi de tuttu. Baştaki sümbül ise konumu itibariyle her sabah evden çıkarken ve her akşam eve girerken itinayla koklanır :))

204411

Falez çiçekliklere:

204412

Küpün içine:

204413

Hatta heykele:

204414

Evet, ben bir menekşe delisiyim! :D

gilan
19-04-2011, 23:03
Bu mevsimde doğanın hızına yetişmek imkansız...

İlk resmi Mart’ın 29’unda çekmişim, ikincisini de dün (20 gün). Bu geçen sene Bauhaus’tan aldığım yediveren sarı-kırmızı geçişli gül. Dibindeki sedum ve bir kök iri çiçekli menekşe ise üstte görülen saksılardan (yan komşunun) atlamış, hoş gelmiş. :)
Geçen sene bahçedeki saksı çeşitliliğinin önüne geçmek için çoğunu sprey boyayla koyu kahveye boyamıştım. Ama kışın da dışarıda kalanların boyası dayanmadı. Yağlı boya denemek lazım sanırım.

204415 204416

Bu da geçen sene Mutlu Bey’den aldığım bordo-pembe sarmaşık gül:

204417 204418

Ben saksıların dibinde boş toprak görüntüsünü pek sevmiyorum. O yüzden genelde buralara ya yüzeysel bitkiler dikerim, ya da bir şeyler doldururum. Beyaz taşlar ya da kozalaklar çok dekoratif oluyor. Kozalaklı saksı örneği de var, bir ara eklerim.
Saksı bir de böyle geniş olunca ben de dış kenarına alisyum diktim. Gülün köküne zarar vermemek için de merkez kısmına taşlar koydum. Geçen sene görüntüsü şöyleydi:

204419

Üstteki resimlerden gördüğümüz üzere saksının dış tarafındaki alisyumlar ölmüş, sanırım dış taraftan soğuk aldıkları için. Ama merkeze yakın alisyumlar kışı atlatmış durumda. Bu da demektir ki alisyum eğer yerde olursa büyük ihtimalle Ankara’da kışı geçirecek. İlginç bir deneyim oldu, bilmiyordum. :)

gilan
19-04-2011, 23:03
Madem merdivenlerden gidiyoruz, bunlar da merdivenin diğer tarafına dizili çilek kasalarım:
El emeği, göz nuru. :D
İçlerinde yediveren, geçen sene Güler Abla’mın yolladığı Osmanlı çilekleri, ve de normal çilek var. Normal çileklerin nüfusunu giderek azaltıp diğerlerini yayacağım.

204425

serhat55
19-04-2011, 23:04
sevgili gilan gözlerim kamaştı ellerinize sağlık. Taş ayrı bi hava katmış bahçenize .

gilan
19-04-2011, 23:05
Çuhalar:
Bunları 2 sene önce Fatsa’da fındık bahçesinden getirmiştim. Orada bayram çiçeği diyorlar. Satın alıp yere diktiklerim de olmuştu ama onlardan kalan olmadı. Bunlar ise gayet sağlamlar.

204431

Hatta yayılmacı bir politika izliyorlar. :D

204432

gilan
19-04-2011, 23:07
5 Mart:

204440

18 Nisan:

204441

Doğa ne güzel uyanıyor değil mi? :)
Aynı yerin değişik tarihlerde fotoğrafını çekmeyi seviyorum. Çimler bile ne fenaymış. Solda pembe-mor-beyaz tonlarında karışık laleler, köşede leylak ve defne, sağda da 3 çeşit adaçayı var. Adaçaylarının yaprakları çok hoşuma gidiyor. Biraz daha keyiflenince yakın çekim almak lazım. Tahta çite sarılı olan da amerikan sarmaşığı. O daha kış uykusundan uyanamadı. :)

Bu arkadaş da bu sene sayın Romantik’ten aldığım filbahri:
Bu sene muhteşem kokulu çiçeklerini görebilecek miyiz çok merak ediyorum. :)

204442

gilan
19-04-2011, 23:08
Forsitya en keyifli günlerinde: :)
Geçen sene ne kadar da küçükmüş (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=133013&d=1269980303)...

204443

gilan
19-04-2011, 23:10
Berry bahçesi çapalandı, gübrelendi. Her sene verimi artıyor.

204444

Ama kötü yanı her sene çimi daha çok istila ediyor. Toprak altından yürüyen kökleri sayesinde sınırın bir metre ötesinde bile çıkan yeni sürgünler var.
Bir gün kendi evimin bahçesini yaparken frambuazlara ayırdığım alanın önüne toprağın altında bir metre derinliğinde beton set yapacağım.
Aşağıdaki resimde çimin içinden fırlamış 3 yaramazı bulunuz: :D

204445

Kasımpatılar da frambuaz saldırısı altında: :)

204446

gilan
19-04-2011, 23:11
Heucheralar:
Bu mevsimde çok paspal duruyorlar ama siz onları bir de yazın görün. :)

Arkadaki geçen sene Bauhaus’tan alınan yanılmıyorsam Micarantha Purple. Öndekini de sonbaharda Almanya’dan almıştım. Burada dağda taşta arayıp da bulamadığım Heuchera, hem de 1 euroya. :) Aldığım yerde pek çok başka türü de vardı ama hep aranjman halinde kocaman saksılardaydı. Tek başına satılan bir tek bunu bulabilmiştim. Türünü bilmiyorum ama şu an Crimson Curls ya da Purple Petticoats olabilir gibi duruyor. Biraz şenlenince araştıracağım.

204447

gilan
19-04-2011, 23:13
Hostalar da başlarını çıkardı:
Buraya sevgili nurcanaybay’ın fikriyle yabani menekşelerden dikeceğim. Hostalar uykudayken onlar toprağı kapatır, çiçeklenir; hostalar uyanınca da menekşelerin keyfi kaçmış oluyor zaten.

204448

Geçen sene ilk aldığımda henüz bahçedeki yerleri hazır olmadığı için saksıya dikmiştim:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=616402&postcount=38

Yaprakları çok güzel ama sanırım saksıda oldukları için geçen sene çok gelişemediler. Ancak sonbaharda bahçeye geçebildiler. Sözde kış için malçlama yapacaktım ama unutmuşum. :D Çok da gerek yokmuş ama anlaşılan. :)

Yaprak bitkisi ama çiçeği de göz alıcı değil mi? :)

204449

204450

gilan
19-04-2011, 23:14
Gelecek yağmurları görüp hafta sonunda bir koşu çimi biçip, gübreledim.
Üstüne 3 gündür yağmuru da yiyince keyifler yerinde.
Yandan da mis kokulu nergisimiz bakıyor çimin arasından. :)

204451

gilan
19-04-2011, 23:19
sevgili gilan gözlerim kamaştı ellerinize sağlık. Taş ayrı bi hava katmış bahçenize .

Teşekkür ederim. :)
Falezlerden bahsediyorsanız, geçen sene irili ufaklı bayağı bir taşıdım bahçeye. :)

serhat55
19-04-2011, 23:23
evet efendim gayet güzel ve hoş bir hava katmış bahçenize :)

Kiraz
20-04-2011, 08:00
Sevgili Gilan, hoşgeldin yine. En sevdiğim pencenin fotoğrafını koymuşsun, mutfak penceren. Minik çiçekli hercai menekşeleri geçen sene bahçende görüp çok beğenmiştim, burada o türe pek rastlamıyorum, geçen sene bir çiçekçide arta kalan tek tük olanları bulunca hemen almıştım. Çiçeklenme süresi uzun ve saksıda çok güzel oluyor, çok memnun kaldım. Bu sene de çok miktarda bulunca ehemen aldım.

Alisyum benim bahçemde hiç akalmadı, saksında sağ kalanlar, çakıl taşları sayesindedir. Önceki kış sene bütün lobelyalarım ölmüştü ama mıcırların arasındakiler sağ kalmıştı.

Çilek kasaların çok güzel olmuş.

Ben de senin gibi, doğadaki hıza her sene şaşıp kalıyorum. Bahçen yine çok güzel, güzel bir sene geçirmeni dilerim.

nurguldk
20-04-2011, 09:27
Saksı dibi görüntüleri çok güzel, Alyssumlara bayıldım. Ben de bir sürü bahçeye ektim bu sene, bir de tohumdan gelişenler var.
Berry Bahçesi benim en çok ilgimi çeken köşe :) Yaramazlıklarına bu yönde devam edebilirsin :) Çünkü bu sene olmasa bile en geç seneye, bu konuda senden feyz alacağım :)
Menekşelerin çok güzel. Nedense ben menekşe konusunda hiç hevesli olmadım. Ankarada heryerde olduğu için belki de :)
Ben kaya bahçesine bir sürü çeşit sukulent diktim. Alırken çok aldığımı düşünüyordum. Ekince toprakta bit gibi kaldılar :)) Yayılacakları zamana kadar nasıl sabredeceğim bilmem. Şeytan diyor ki..git 2-3 kasa daha al doldur gitsin :)) Ama şeytanı çok fazla dinliyorum bu ara, sonra cepte para kalmıyor :))

ciceksever70
20-04-2011, 10:15
Cok güzel sevgili Gilan, hizli bir giris yaptiniz yine. Biz mevsimlik cicekleri henüz Mayis basinda alacagimiz icin ciceklenmis bahceleri gezmek cok keyifli oluyor. Bu yil hic hercai menekse dikmedim. Cesitli bahceleri gezerken ekmedigim bitkilerin pismanligini yasiyorum simdi. Menekse, erengül...

sibel774
20-04-2011, 10:19
merhaba gilan. Çilek kasaları çok hoşuma gitti, hatta bende yapmak istiyorum. Şu an kasalar karşımda duruyor, nasıl yaparım, nereye koyarım diye düşünüyorum. Bahçendeki gelişmeleri de çok güzel aktarmışsın. Kolay gelsin herşey gönlünce olsun.

gilan
20-04-2011, 13:56
Sevgili Kiraz,
Menekşe reklamlarımın işe yaramasına sevindim. :)
Ne kadar uğraştırsalar da etraf renk renk çiçek olsun isteyince mevsimliklerden vazgeçemiyoruz. Özellikle de kışın don olan bölgelerde.
Taşların alisyumları sıcak tuttuğunu mu düşünüyorsun yoksa benim bilmediğim başka bir yararı mı var?

Sevgili nurguldk,
Berry bahçesini de şiddetle tavsiye ederim. :)
Ben o zaman meyveler olgunlaştıkça da bol bol resim ekleyeyim de bahçende yerlerini şimdiden ayırtsınlar. :D
Ben frambuazları bir tanıdığımızın bahçesinden almıştım ama şimdiki aklım olsa yediveren alırdım. Eğer "yediveren olması önemli değil" dersen geçen sene birilerine vermek için saksıya aldığım ama sonra bende kalan 4-5 kök var istersen. Bir de dediğim gibi, frambuaz dikeceğin yerde dipten yürüyen sürgünleri mutlaka hesaba kat.
Cepte para kalmaması durumunu çok iyi bilirim. :) Geçen sene bunun önüne geçmek için yaptığım her bahçe harcamasını kalem kalem not ettim ama korkumdan hala toplamadım bile. :D

gilan
20-04-2011, 14:10
Sevgili çiçeksever,
Hercailer hala satılmıyor mu? Ben daha geçen hafta arada kötü olanları yenilemek için bir kaç tane aldım. Biraz geç olmuş olsa da sonuçta menekşelerin en keyifli zamanları yeni başlıyor. Gerçi bir iki haftaya seraları renk renk yazlık çiçekler doldurur. Belki de parayı onlara harcamak daha mantıklı. :)

Sevgili sibel774,
Beğenileriniz için teşekkür ederim. :)
Çilek kasalarını ilk yaptığımda yalnızca bir sene dayandı. Bunlar ikinci nesil. Dikkat etmek gereken bir kaç nokta var. İlk olarak kenar tahtaları nispeten daha kalın olan kasaları seçin. (Az peşinde koşturmadım bakkalların, marketlerin. :)) Ben bazı kasaları parçalayıp onların tahtalarını kullanarak diğerlerinin yanlarını yükselttim. Daha sonra yağmurla, suyla çürümemesi için tahta koruyucu pinotex sürdüm. En son kat da kırmızı yağlı boya. Daha sonra sera naylonlarıyla içlerini kapladım, naylonu da kenarlara raptiyelerle sabitledim. Ama raptiyeler biraz paslandı artık. Ve tabii ki naylonun altına da drenaj için bolca delik açtım.

ankara
20-04-2011, 14:27
Sevgili gilan yeni fotoğraflar görmek çok güzel.Bu aralar her yerde sarı çiçekli bitkiyi görüyor adını merak ediyordum.Forsitya olduğunu sayende öğrendim teşekkür ederim :)

ciceksever70
20-04-2011, 14:36
Sevgili çiçeksever,
Hercailer hala satılmıyor mu? Ben daha geçen hafta arada kötü olanları yenilemek için bir kaç tane aldım. Biraz geç olmuş olsa da sonuçta menekşelerin en keyifli zamanları yeni başlıyor. Gerçi bir iki haftaya seraları renk renk yazlık çiçekler doldurur. Belki de parayı onlara harcamak daha mantıklı. :)

Sevgili sibel774,
Beğenileriniz için teşekkür ederim. :)
Çilek kasalarını ilk yaptığımda yalnızca bir sene dayandı. Bunlar ikinci nesil. Dikkat etmek gereken bir kaç nokta var. İlk olarak kenar tahtaları nispeten daha kalın olan kasaları seçin. (Az peşinde koşturmadım bakkalların, marketlerin. :)) Ben bazı kasaları parçalayıp onların tahtalarını kullanarak diğerlerinin yanlarını yükselttim. Daha sonra yağmurla, suyla çürümemesi için tahta koruyucu pinotex sürdüm. En son kat da kırmızı yağlı boya. Daha sonra sera naylonlarıyla içlerini kapladım, naylonu da kenarlara raptiyelerle sabitledim. Ama raptiyeler biraz paslandı artık. Ve tabii ki naylonun altına da drenaj için bolca delik açtım.

Sevgili Gilan sizin de yazdiginiz gibi bir haftaya kadar burada sardunya, petunya gibi yazlik cicek mevsimi baslar. Hercailerin en görkemli oldugu zaman bahar baslari. Gecen yil kistan ektigim tohumlardan yetistirmis bahari cicekli gecirmistim. Belki yine tohum ekerim. Sevgiler.

Kiraz
20-04-2011, 16:32
Sevgili Kiraz,

Taşların alisyumları sıcak tuttuğunu mu düşünüyorsun yoksa benim bilmediğim başka bir yararı mı var?

Taşların, aralarındaki hava boşluklarından dolayı soğuktan koruduğunu düşünüyorum, başka bir bildiğim yok. Geçen sene mıcırlara dökülen tüm tohumlarım çimlenmişti, yazın da sıcaktan koruyor, nemin kaybolmasını engelliyor. Kaç yere erguvan tohumu sokmuştum çıkmadı ama mıcırlara uçan bir kapsül çimlendi.

nurguldk
20-04-2011, 17:12
Sevgili Kiraz,
Menekşe reklamlarımın işe yaramasına sevindim. :)
Ne kadar uğraştırsalar da etraf renk renk çiçek olsun isteyince mevsimliklerden vazgeçemiyoruz. Özellikle de kışın don olan bölgelerde.

Sevgili nurguldk,
Berry bahçesini de şiddetle tavsiye ederim. :)
Ben o zaman meyveler olgunlaştıkça da bol bol resim ekleyeyim de bahçende yerlerini şimdiden ayırtsınlar. :D
Ben frambuazları bir tanıdığımızın bahçesinden almıştım ama şimdiki aklım olsa yediveren alırdım. Eğer "yediveren olması önemli değil" dersen geçen sene birilerine vermek için saksıya aldığım ama sonra bende kalan 4-5 kök var istersen. Bir de dediğim gibi, frambuaz dikeceğin yerde dipten yürüyen sürgünleri mutlaka hesaba kat.
Cepte para kalmaması durumunu çok iyi bilirim. :) Geçen sene bunun önüne geçmek için yaptığım her bahçe harcamasını kalem kalem not ettim ama korkumdan hala toplamadım bile. :D

Valla alabilirim, hatta senin bahçede olmadık yerlerden çıkanlara da talibim o zaman :))
Tavsiyelerini dikkate alarak, bu iş için, benim barbekülü bahçenin duvarının üst kısmını düşündüm. Orada istediği yere kök atabilir :)
Bu arada yediveren daha mı çok meyve veriyor?

gilan
20-04-2011, 17:56
Normal frambuaz Haziran civarında meyve veriyor. Yediveren olanın meyve zamanı sonbahara kadar uzuyor yanlış bilmiyorsam. Aynı yediveren güller gibi...

O zaman ben bunları rezerve ettim. :)

Periş
20-04-2011, 18:03
Sevgili gilan bahçenizi zevkle gezdim ellerine saglık....

nurcanaybay
20-04-2011, 18:03
Ben de sizin gibi menekşeyi çok severim.Bura da eylül sonu ekim başı gibi dikilir ,haziran
ortalaına kadar çiçeklenme devam eder.

Diğerlerinin yanın da boyanmış çilek kasaları da çok hoş görünüyor :)
Elinize emeğinize sağlık.

ligustrum
20-04-2011, 19:13
Sayın gilan; Frambuaz'ın istilacılığını izlemeye devam..
Adaçayı'nı da yakında görmek üzere.

füsunANK
20-04-2011, 20:04
Fiyuuuwww... Herşey çok güzel ve çok zevkli sevgili Gilan. Bahçendeki bitkileri çok yayılımcı gördüm maşallah :D Sen o frambuazlardan yaş pastada yapıyorsundur dimi :confused:
Alisyumları bende çok seviyorum. Bu sene balkonumdaki sardunyaların arasına dikeceğim bakalım. Menekşelerin küçükleri çok bereketli açıyor ve çok güzel. Adalet ablanın bende ki lakabı Clematis abla, sanada hercai menekşe desem olur heralde. :o

hanndan
20-04-2011, 21:14
Maşallah ne güzel görüntüler,bahçenize renk gelmiş.keyifle tadını çıkartın.

nurguldk
21-04-2011, 10:11
Normal frambuaz Haziran civarında meyve veriyor. Yediveren olanın meyve zamanı sonbahara kadar uzuyor yanlış bilmiyorsam. Aynı yediveren güller gibi...

O zaman ben bunları rezerve ettim. :)

Tamam :)) Ben bir süre şehirdışında olacağım. Sonrasında müsait olduğumuzda sen benim, ben senin bahçeye bir operasyon düzenleyebiliriz :)

gilan
21-04-2011, 11:07
burak alkan, ligustrum, hanndan, ve sevgili nurcanaybay,
Beğenileriniz için çok teşekkür ederim. :)

Sevgili füsunANK,
Frambuazlarda yaş pastaya hiç sıra gelmiyor. Bizim ev kalabalık, frambuaz seven de çok. Yemek için bile birbirimizle yarışıyoruz. :p Bir sonraki bahçem için düşüncem "Hem pasta, hem reçel yapıp, üstüne de istediğimiz kadar yiyebilecek kadar frambuaz" yetiştirmek. :)
Hercai menekşe'den sevgiler... :D

Dudi
21-04-2011, 11:15
Bordo-pembe gülünüz açtığında da fotoğraflarmısınız sevgili gilan ?

Satı Uğurtan
21-04-2011, 11:26
Sevgili gilan, çiçekleriniz çok canlı ve çok güzel, menekşeleriniz ayrı bir güzel, alisum kışın bir kısmı kuruyup yok olur, fakat ilkbaharda düşen tohumlardan, bir yıl öncekinden daha çok çıkarlar.

gilan
21-04-2011, 15:19
Sevgili Dudi,
Bordo pembe gülümün çiçeğini ilk sizin balkonda görmüştüm. :)
Açtığında fotoğraflarım tabii ama evdeki bilgisayarımda da geçen seneki resimleri olmalı. Bir bakayım, yükleyeyim. :)

Sevgili Satı Uğurtan,
Alisyumun dibinde yeni çimlenmiş olan pek göremedim. Ama var olanlar yayılırsa, o bile kapatır sanırım saksıyı.

zenfree
21-04-2011, 21:38
Hostalar da başlarını çıkardı:
Buraya sevgili nurcanaybay’ın fikriyle yabani menekşelerden dikeceğim. Hostalar uykudayken onlar toprağı kapatır, çiçeklenir; hostalar uyanınca da menekşelerin keyfi kaçmış oluyor zaten.

204448

Geçen sene ilk aldığımda henüz bahçedeki yerleri hazır olmadığı için saksıya dikmiştim:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=616402&postcount=38

Yaprakları çok güzel ama sanırım saksıda oldukları için geçen sene çok gelişemediler. Ancak sonbaharda bahçeye geçebildiler. Sözde kış için malçlama yapacaktım ama unutmuşum. :D Çok da gerek yokmuş ama anlaşılan. :)

Yaprak bitkisi ama çiçeği de göz alıcı değil mi? :)

204449

204450

Hostaları çok seviyorum. Çiçeği çok zarifmiş.

gilan
21-04-2011, 22:34
Sevgili Dudi,
Bordo pembe gülün geçen seneki fotoğrafları: ;)

205001

205003 205002

Dudi
21-04-2011, 22:41
Hımm evet çok güzel, bu sene budama yapmadın değil mi?

gilan
21-04-2011, 22:50
Hiç budama yapmadım.
Geçen sene geçen çiçeklerini kesmiştim sadece.

Bayağı uzamasını istiyorum aslında kapının üstlerine doğru. Saksısı yeterince geniş. Harç olarak da leonarditten, organik gübreye, mineral tozuna kadar özene bezene hazırlamıştım. Bakalım şimdilik keyfi yerinde gibi. :)

Dudi
21-04-2011, 23:00
Ben de bu sene budadım, geçen sene dokunmamıştım. Bakalım nasıl olacaklar :) Paylaşırız buradan ;)

rodoslu
22-04-2011, 09:26
Çok güzel bir bahçe...Daha çook bitki ekilebilir , çook resim çekilebilir, siteye eklenebilir ;)

Periş
22-04-2011, 16:09
Sevgili gilan gülün rengi çok tatlı enfes hayran kaldım maşallah...

gilan
22-04-2011, 23:09
Sayın rodoslu,
Şu an için bitki sayısını daha arttırmamayı düşünüyorum ama fotoğraflar katlanarak gelecektir, foruma eklenecektir. :)

Burak Bey,
Ben de bu gülün fotoğrafını gördüğümde bayılmıştım. :) Sitemizdeki Mutlu Bey'den geçen sene satın aldım. İsterseniz kendisiyle iletişim kurabilirsiniz.

limon_sever
25-04-2011, 22:49
Sevgili gilan,
Bahçenizi baştan sona yeni gezebildim. Çok güzel bir düzen ve herşey yerli yerinde. Emeklerinize çok değmiş ellerinize sağlık. Bahçenizde denemeler yaparak nelerin yetişebileceğini ve hüsranla sonuçlananları gördüm. O denemeleri bende yapıyorum. Başarılı olana kadar denemeye devam. Çitlerinize de bayıldım. Öyle bir çit yapmayı bende düşünüyorum. Çiçek ve bitki köşeleri de çok güzel. Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

sevgice
26-04-2011, 01:04
Sn. gilan ankara pazarlarına 131 nolu resminiz deki sedum sp. tricolor, sedum spurium, çeşitleri geldi mi acaba

gilan
26-04-2011, 10:14
Tricolor görmedim ama spurium vardır sanıyorum. Bu hafta sonu çiçekçilere bakmadım, o yüzden tam bilemiyorum.
Bir iki hafta içinde Karşıyaka peyzajlarına gideceğim, orada bayağı çok çeşit oluyor ama uzak olduğu için yılda en fazla 2-3 kere gidebiliyorum.

gilan
26-04-2011, 10:18
Sevgili limon_sever,
Bahçemi beğenmenize sevindim. İklim biraz zorluyor tabii ama sınırları zorluyoruz. :)
Ben de size denemelerinizde başarılar dilerim.

berrinb
26-04-2011, 17:12
Sevgili Gilan gülünüzün rengi çok güzel ebruli ,bu cinsin sarı kırmızılı olanını Galatasaraylı olduğum için bende yazlığa dikmiştim geçen sene .Piyano dersleri almanıza çok memnun oldum.Benim de çok eskiden kalma bir piyanom var,20 sene evvel çalıyordum,Şimdilerde akordu fena halde bozuldu tuşlarda katılaştı,tamir görmesi gerekiyor.50 senelik var herhalde.Piyanonun yanı sıra org çalıyorum,şu anda elimdeki üçüncü orgum ,bütün Türk Müziği Enstrümanlarını ve ritmlerini veriyor.Harika bir şey.l8 yaşında akordiyonla başladım,daha sonra kanun dersi aldım. Sizi çok takdir ediyorum.Müziği sakın bırakmayın. müzik,resim, çiçek bitki ,insanın ruhunu besler ,genç kalmasını sağlar.mesleğinizin yanısıra bu uğraşları sürdürebilmenize bayıldım diyebilirim.Mutluluklar hep sizinle olsun sevgili Gilan .Görüşmek üzere yavrum, iyi günler.

gilan
26-04-2011, 20:41
Ben de Galatasaraylıyım. :)
Bitkilerden ayrılamayacağım kesin. Bu sevgi bir kere bulaşınca insanı bırakmaz sanırım. Yeter ki sağlıklı sıhhatli olalım. Piyanoyu da çok seviyorum, yavaş da olsa ilerleyeceğim.
Ama sizin on parmağınızda on marifet varmış. :)
50 senelik antika bir piyano ne kadar güzel. Akordu yaptırılır, sonra sıfır olanına değişilmez bence. :)

sevgice
27-04-2011, 17:10
Sn. gilan maalesef daha bulamadım istedigim sedum ve çeşitlerini.Unal sera da da yokdu.
size de aradıklarımın hangi turler oldugunu nasıl göstere bilirim bilmiyorum.
Ama birkaçi sizde var o kesin :))

gilan
27-04-2011, 17:52
Bir iki haftaya Karşıyaka'ya gittiğimde bulduğum her sedumdan alayım bari size. :D

gilan
28-04-2011, 16:38
Geçen hafta sonu hava çok güzel olduğu halde dışarıda işim olduğu için bahçe işi yapamadım. (Hafta içi iş nediyle zaten vaktim olmuyor.)

Ama bitkileri kontrol edip, birkaç fotoğraf çektim.

Amaryllis çok güzel açmış. Başka çiçek sapları da yolda. 3 senedir içeri, dışarı, o saksıya bu saksıya taşınıp, soğukta kalıp, sıcakta durup, vs. çiçek açamamıştı. O da özlemiştir herhalde: :D

206874

Havaların serin gitmesi her zaman çok kötü olmuyor. :)
Bu sümbül bir aydır sanırım serin havaların da sayesinde capcanlı durumda. Her gün sabah akşam geçerken kokluyorum. :)
Şimdi yavaş yavaş bozulmaya başladı ama.

206876

Bu da böyle bir sümbül. Teyzem bahçesinde üreyenlerden söküp getirmişti. İlk başlarda herhalde soğanı küçük, güneşi az diyerek böyle seyrek açtığını düşünmüştüm ama anlaşılan türü böyle. Onu da öyle seveceğiz artık. :)

206873

Laleler de açmaya başladı:
Ev halkı "Hani kırmızı? Hani sarı?" diyor ama bende mor-pembe-beyaz çiçek sevdası var. :)
Hem aldılar da dikmedik mi! :D

206875

gilan
28-04-2011, 16:44
Don riskinin büyük oranda ortadan kalkmasıyla bazı bitkiler özgürlüklerine kavuştu.

Buz çiçeği köşedeki yerini aldı:
Arkada kış bahçesinden kumkatlar selam vermiş. :)

206887

Güler Abla'nın hediyesi maviş çok keyifli:
Mavişlerimizin türü campanula isophylla sanırım.

206888

Geçen sene de çok sevindirmişti bizi: :)

206889

Geçen sene Zengarden tohumlarından sarmaşık latin çiçeği ekmiştim. Kış olurken de her şeyi alıyorum sen de gel diye aldım içeri.
Buyrun sonuç: :)

206890

gilan
28-04-2011, 16:49
Şeftali geçen sene ilk defa çiçek açmıştı, bu sene bayram havasında: :)

206901

Erik daha mütevazı ama ona da ayıp olmasın:

206902

Yediveren çilekler de çiçekte:

206903

gilan
28-04-2011, 17:09
Geçen sene Karşıyaka'dan aldığım obrizyalar:
Çiçekleri göz dolduruyor ama aslında seyrek bir yapıdalar. Ben bu sene oldukça yayılmış olacağını düşünüyordum ama geçen yaz çok sarsıldı. Ya ilk senesi olduğu için, ya da yaz sıcaklarından çok hoşlanmadı, bilemiyorum. Bu sene gözleyeceğim.

206907

Yeni gül gibi bir karanfil aldım: :)
Çiçekleri geçene kadar saksıda keyfini çıkarmayı düşünüyorum. Sonra yere geçecek.

206908

Bunlar da iş yerindeki masamın yeni misafirleri fitonyalar: :)
Aydınlık, pencere yanı ama hiç doğrudan güneş almıyor, tam istedikleri gibi.

206909

gilan
28-04-2011, 17:12
Bu da bu hafta sonunun işi. :)
Beni bekleyen düzenlenecek bir dünya saksı. Bir bu kadar da yan tarafta var. :rolleyes:

206919

günebakan
28-04-2011, 17:21
Muhteşem görünüyorlar gerçekten rengarenk:)

Dudi
28-04-2011, 18:54
Karanfil gerçekten çok güzel görünüyor. Fitonyalarda şımarıklıktan coştum coşucam diyorlar :D

limon_sever
28-04-2011, 19:22
Yeni bitkileriniz çok güzel. Bahçenizde güzel gelişmeler var.
Frambuazlara güzel bir set uygulaması yapmışlar bir inceleyin.
http://www.gardenscure.com/420/flowers-herbs/114120-how-stop-raspberries-spreading.html

acemifüsun
28-04-2011, 20:43
Sevgili gilan, evet size menekşe arkadaş, ya da menekşeci diyebiliriz:) Gerçekten ne kadar güzeller değil mi?:) Ben de her türünü çok seviyorum, yabani mor menekşe, hercai menekşe, A.menekşesi...Hercailer İzmirde sonbahardan yaz başına kadar sağlıklı kalabiliyorlar ve balkonda mutlaka menekşelerim oluyor.
Çilek kasalarınız ve berry bahçeniz de çok güzel:) Bahçenizin, çiçeklerinizin bol bol keyfini yaşayın:)

gilan
28-04-2011, 22:05
sevgili günebakan ve Dudi,
Çok teşekkürler :)

Sevgili limon_sever,
Bu bahçe için olmaz da bir sonraki bahçemde frambuaz dikeceğim yerin önüne bir metre derinlikte beton atacağım diyordum. Linkteki çalışma da onun gibi olmuş. :)

Sevgili acemifüsun,
Beğeniniz için çok teşekkürler. :)
Menekşenin en güzel özelliklerinden biri de hastalanmaması. Şimdi de yaz için alternatif arıyorum. Petunyalara bayılıyorum ama en fazla 2 ay dayanıyor. Yer mineleri güzel ama külleme bir dert. Lobelyanın sıcakla arası iyi değil, cam güzeli gölge istiyor...
Begonya sanırım en dayanıklısı. Bu yaz biraz ona ağırlık vereceğim bakalım. :)

füsunANK
28-04-2011, 22:22
Çok sevgili hercai menekşe, bir daha bahçenizi gezmemeye karar verdim. Öyle bir resimlemiş ve anlatmışsınız ki, bugün kısa bir Koçtaş_bahçe bölümü ziyaretinden saksılar, topraklar ve tohumlarla döndüm. Sevgiler. :D

nurguldk
29-04-2011, 10:59
Sizin sümbüller, laleler benimkileden önce açmış :) Benim sümbüller yeni açıyor, laleler de daha tomurcukta. Ankaranın üstüne Gölbaşı farkı :)

Aubrietalara bayılıyorum. Çiçek dolu üzeri, harika. Belki biraz daha sıklaştırabilirsin diye düşünüyorum. Ankaralı üye kdönmez inkilere bir bak derim.

Maviş muhteşem bir çiçek. Ankara şartlarında kışı bahçede bile geçirebiliyormuş. Elimizde bol olacak ki, ekeceğiz sarkan heryere, süper olur :))

gilan
29-04-2011, 14:52
Sevgili füsunANK,
Sanki sizin zaten bir ton bitki ve saksı alasınız varmış da ben biraz bahane olmuşum, suçu bana atmışsınız gibi geliyor. Bilmem yanılıyor muyum? :D

Maalesef SLR makinemin objektifinin bir parçası kırıldı. :( Yedek parçasının gelmesini bekliyorum. O zamana kadar fotoğrafları telefonla çekiyorum, o pek hoşuma gitmiyor işte.

Sevgili nurguldk,
Mavişim soğuğa bayağı dayanıklı olduğunu biliyordum da Ankara'da kışı çıkarabilecek kadar olduğuna emin değildim. Ama yine de bunun denemesini yapmam için elimde bir kaç tane daha maviş olması gerekir, bu çok değerli. :)

k_donmez'in obrizyalarını gördüm ve bayıldım. :) Ama o tohumdan yetiştirdi. Benimkiler kendi başlarına sıklaşmak zorundalar. Bu konuda onlara yardımcı olamayacağım maalesef. :)

Periş
29-04-2011, 15:42
Sevgili gilan maşallah sümbüller laleler ne hoş duruyor mavişinde güzel ellerine saglık

zenfree
29-04-2011, 20:35
Geçen sene Karşıyaka'dan aldığım obrizyalar:
Çiçekleri göz dolduruyor ama aslında seyrek bir yapıdalar. Ben bu sene oldukça yayılmış olacağını düşünüyordum ama geçen yaz çok sarsıldı. Ya ilk senesi olduğu için, ya da yaz sıcaklarından çok hoşlanmadı, bilemiyorum. Bu sene gözleyeceğim.

206907

Yeni gül gibi bir karanfil aldım: :)
Çiçekleri geçene kadar saksıda keyfini çıkarmayı düşünüyorum. Sonra yere geçecek.

206908

Bunlar da iş yerindeki masamın yeni misafirleri fitonyalar: :)
Aydınlık, pencere yanı ama hiç doğrudan güneş almıyor, tam istedikleri gibi.

206909

Obrizyalar çok güzel. Aubrieta cinslerini çok seviyorum. Umarım gelişirler. Buz çiçeğinin forumu ve saksısı çok şık. Karnafil de çok güzel. Kokulu mu?

gilan
29-04-2011, 21:46
Buz çiçeğinin saksısı yuvarlak normal saksı aslında sevgili zenfree. :) Saksısıyla birlikte orada duruyor, çaktırmayalım. :D
Karanfil kokulu. Bugün eve girerken derin bir nefes çektim. :)
Ama tabii öyle buram buram yayılan bir kokusu yok, koklayınca kokulu. ;)

Teşekkür ederim sn burak alkan. :)

berrinb
29-04-2011, 22:32
Sevgili Gilan ,bahçenize bahar gelmiş,Amarilys erkenden açmış,çok sıhhatli ,obrizyaları tohumdan mı ürettiniz fidemiydi,harika görünüyorlar.Size maşallah diyorum,çalışma hayatı olan bir kızımız genç yaşta bu kadar becerikli olsun,nazar değmesin canım size. resimlerini merakla bekliyorum,daha ne ciciler göreceğiz kimbilir.Ellerine sağlık,Görüşmek üzere...

gilan
01-05-2011, 15:22
Berrin Hanım,
Obrizyaları geçen sene fide almıştım. Aslında tohumdan yetiştirmek lazım. Hem kolay, hem de daha sık sık olur.
Çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere. :)

gilan
01-05-2011, 15:27
Tamamı bahçemin çiçeklerinden bir kolaj yaptım. :)
Bu biraz acemice oldu, bir ara daha çok çeşitle daha büyüğünü yapacağım.

207741

nevsune
01-05-2011, 15:56
gilancım bahçen şenlenmeye başlamış. Senin dediğin gibi gerçekten bahar mucizeler yaratıyor. Bir günde bitkiler değişiyor sanki. Ellerine sağlık bitkilerin çok güzeller.

O frambuazlara sen istilacı diyorsun ya, biz balkonda yetiştirebilmek için ne yöntemler deneyip beceremiyoruz. İşte bahçe farkı. Artık bir reçel neyim yaparsın onlardan:)

Ben mi göremedim, o kadar söz ettiğin ortancalar yok mu bahçende? Bir de tam Ankara iklimine uygun, soğuktan korkmayan ağaç şakayığın olmalı sanki, hatta renk renk.

izgi
01-05-2011, 20:54
Bahçeniz harika ben de hercai menekşelere bayılıyorum gerçekten zahmetsizce büyüyüp çok afilli görüntüler veriyorlar. Elinize sağlık.

hanndan
01-05-2011, 21:05
Hercai severe sevgilerle......

gilan
02-05-2011, 10:48
Handan Hanım, çok teşekkür ederim. :)
Beni çok mutlu ettiniz. :)
Artık gönül rahatlığıyla menekşelere imzamı attım diyebilirim. :D

gilan
02-05-2011, 10:55
gilancım bahçen şenlenmeye başlamış. Senin dediğin gibi gerçekten bahar mucizeler yaratıyor. Bir günde bitkiler değişiyor sanki. Ellerine sağlık bitkilerin çok güzeller.

O frambuazlara sen istilacı diyorsun ya, biz balkonda yetiştirebilmek için ne yöntemler deneyip beceremiyoruz. İşte bahçe farkı. Artık bir reçel neyim yaparsın onlardan:)

Ben mi göremedim, o kadar söz ettiğin ortancalar yok mu bahçende? Bir de tam Ankara iklimine uygun, soğuktan korkmayan ağaç şakayığın olmalı sanki, hatta renk renk.

Nevsun Abla, inanır mısın frambuazlarda reçele hiç sıra gelemiyor, kapış kapış gidiyor. :) Ama ikramlık bir parça da ayırırım tabii ki. :)

Ortanca bende saksıda var. Bahçeye de dikmek lazım aslında ama belki bu yaz sonunda yurt dışına gitme ihtimalim var. O nedenle bu sene bahçeyi geliştirmeye değil de sürdürmeye yönelik işler yapıyorum. Bin bir şeyde gözüm kalıyor tabii. :)

Sevgili izgi,
Beğeniniz için çok teşekkür ederim. :)

hanndan
02-05-2011, 11:05
Sevgili gilan imzanızda yakışır o güzellere

gilan
02-05-2011, 20:48
Bim bam bom, çok şükür dostlar, benim de artık beyaz mavişim var. :D

208190

Pazar günü Karşıyaka'da Uzman Peyzaj'dan aldım. :)

Karşıyaka ziyaretinden notlar:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12545&page=29

gilan
02-05-2011, 20:55
Vinca'nın (cezayir menekşesi) beyaz çiçeklisi de olduğunu bilmiyordum.

208205

Ve diğerleri:

208206

füsunANK
02-05-2011, 21:16
Hayır bakmayacağım bu sayfaya, hayııır. Bana Karşıyaka uzman peyzaj yolu göründü..

gilan
02-05-2011, 21:25
Ha ha haaaaa. :D
(Aslında şeytani gülüş yapan bir smiley lazım ama bulamadım. :p)

cemo
02-05-2011, 21:33
Şu belim otobüs yolculuğuna dayansa, atacağım bende kendimi yarın Karşıyaka ya:)

Nurgul, handan, gilan üçlüsü delirtiyor insanı:)))

Sevgiyle büyüsün tüm cicekleriniz. Güzel baharlarınız olsun.

nurguldk
03-05-2011, 09:29
Bim bam bom, çok şükür dostlar, benim de artık beyaz mavişim var. :D

208190

Pazar günü Karşıyaka'da Uzman Peyzaj'dan aldım. :)

Karşıyaka ziyaretinden notlar:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12545&page=29

Bu beyaz mavişe, 2 gün içinde altın bulmuş gibi saldıran 2 kişi görünce Uzmandaki adam şaşırmıştır bence :D Tabii birbirimizden habersiz :))

Kıskandırayım bari biraz, benimki katmerlisi :)))

Güle güle büyüt yeni çiçeklerini :))

CEBECİ
03-05-2011, 10:17
Sayın Gilan yeni çiçekleriniz çok güzeller, sizin ellerinizde daha da güzel olacaklardır. Mavişi olan bahçeleri çok kıskanıyorum.Her gördüğüm seraya, çiçekçiye bakıyorum inşallah kısa süre içerisinde ben de sahip olabilirim.

gilan
03-05-2011, 10:38
Teşekkürler sevgili Cebeci. :)
Maviş yoğun olarak satılan bir çiçek değil. Şimdiye kadar bir tek İzmir'deki arkadaşlardan pazarda bulduklarını söyleyen oldu. Forumdaki paylaşımlara katılırsanız iyi olabilir. Pek çoğumuzun mavişlerinin anası Güler abla'nın mavişidir. :)

gilan
03-05-2011, 10:41
Bu beyaz mavişe, 2 gün içinde altın bulmuş gibi saldıran 2 kişi görünce Uzmandaki adam şaşırmıştır bence :D Tabii birbirimizden habersiz :))

Kıskandırayım bari biraz, benimki katmerlisi :)))

"Bundan arayan bir sürü kişi var hemen fotoğrafını çekeyim" dedim zaten seradaki çalışanlara. :)

Çok kıskandıııııımmm. ;)
Ben genelde çiçeklerin yalınkat olanlarını daha çok seviyorum nedense. Daha nazsız çiçekleniyorlar sanki.

Bekleriz sevgili cemo. :)
Ben yılda bir iki kere gidiyorum Karşıyaka'ya, siz benden çok gidiyor olabilirsiniz. :D
Ama Çayyolu'ndaki (Ümitköy) seralara her hafta sonu uğrarım.

berrinb
05-05-2011, 22:45
Sevgili Gilan akşam akşam,diğer arkadaşlar gibi bana da ateşi verdin,alacağın olsun ,bu bize yapılırmı??.Ben yarın Çengelköyün bütün seralarını fırtına gibi dolaşmaz mıyım,o katmerli beyaz maviş e aşık oldum.Marketteki bütün çiçekler harıkaydı.Şaka bir yana hakikaten çok güzel fotoğraflamışsın canlı gibi seyrettim. Ellerine sağlık canım.görüşmek üzere.Bütün aldıklarını güle güle büyüt.Renkli baharlar.

Periş
06-05-2011, 13:05
Sevgili gilan beyaz mavişin hayırlı olsun çok güzel....

nurguldk
10-05-2011, 15:40
Hadi ama biraz resim bekliyorum :) Renklenmiştir bahçe.. Benim berryler de iyidir umarım :)

gilan
10-05-2011, 15:57
Çok yakında! :D

Fotoğraf makinemin objektifinin bir parçası kırıldığı için duraklamaktayım. Son eklediğim resimleri hep telefonla çekmiştim ama net olmuyor gibi sanki, hoşuma gitmiyor böyle olunca.
Yedek parçası geldi ama. Yerine takabilirsem bugün yarın yeni fotoğraflar gelir. :)

gilan
11-05-2011, 14:00
Bugün öğle arasında Bauhaus'a uğradım. Çok değişik sakız sardunyalar gelmiş. Ellerim boş dönemedim tabii ki. :)

Rengine ve şekline bayıldım:

211076

Desenleri ve yalınkat olması (daha bol çiçekleniyorlar) beni cezbetti:

211075

Pembe-kırmızı arası göz alıcı bir rengi var ama fotoğrafa yansıtamadım:

211077

Bu zaten sardunyalığı bırakıp gül olma yolunda. Çiçek çapı 8 cm var: ;)

211082

Yakup Ünal
11-05-2011, 14:20
tablo gibiler insan içinde kayboluyor.

cemo
11-05-2011, 14:31
Sakızların rengine ve cicek büyüklüklerine bayıldım. Yalın kat olanlar, cok daha cicekli oluyor bence de.

Hala poşetinde duran sakız fidelerimi aklıma getirdin. Hepsini bir saksıya dikeyim bari:)
Renkleri belli değil, ne cıkarsa bahtıma artık.

Sonbaharda, eşim tüm sakızlarımı söküp atmıştı. Ben yine aldım ama:))

CEBECİ
11-05-2011, 15:09
Sakız sardunyalarınızın renklerine bayıldım, bol çiçekli günler dileğiyle:)

Periş
11-05-2011, 16:27
Sakız sardunyalar çok güzel şeker pembesi harika elinize saglık..

gilan
12-05-2011, 10:52
Yakup Bey, cemo, CEBECİ, Periş,

Beğenileriniz için çok teşekkürler. :)
Şimdi bunları neye dikeceğime karar vermek gerekiyor. :rolleyes:

Sevgili cemo, sardunyalar karışık renkler bir arada çok güzel oluyor. Bence de hepsini bir araya dik sen. Hem saksı sayısı azalmış olur. :) Sonra zaten bir şekilde tekrar artıyor. :D

cemo
12-05-2011, 12:47
Sakız sardunyaları, biraz önce topluca (5 fide) tek saksıya diktim. Saksı sayısı bir azalıyor, bir artıyorrrrrrrrrr:)) İnşallah karışık renk acar cicekleri.

nurguldk
16-05-2011, 13:41
Bugün öğle arasında Bauhaus'a uğradım. Çok değişik sakız sardunyalar gelmiş. Ellerim boş dönemedim tabii ki. :)

Rengine ve şekline bayıldım:

211076

Desenleri ve yalınkat olması (daha bol çiçekleniyorlar) beni cezbetti:

211075

Pembe-kırmızı arası göz alıcı bir rengi var ama fotoğrafa yansıtamadım:

211077

Bu zaten sardunyalığı bırakıp gül olma yolunda. Çiçek çapı 8 cm var: ;)

211082

Sevgili Gilan, aynı yerlerde dolaşıyoruz sürekli, belki de karşılaşıyoruz ;)
O bayıldığına ben de bayıldım, geçen hafta ben de gitmiştim. Görmemişim onu :rolleyes:
Ama 2. resimdekini gördüm ve kaçırmadım :D
Bu sardunyaları sen sardırdın ama iyi ettin :D

gilan
16-05-2011, 15:50
Ankara toplantısından sonra selamlaşırız da artık. :)

Ben bu sardunyaları alırken bir bayan vardı. "Ay bu çok güzelmiş, ay şu da çok iyiymiş ama kocam evden atacak beni artık." diyordu. Dedim kesin o da bizden biri. :)

Sardunya'ya bulaştırdığım bence de çok iyi oldu. :D
Bir de derince saksı istemese cam önü saksılarıma bile sıra sıra sardunya dizerdim. :)

gilan
16-05-2011, 21:17
Fotoğraf mekinemin objektifinin makineyi tutan parçası kırılmıştı, bir süredir telefonla idare ediyordum. Sonunda Amerika'dan yedek parçası geldi ve internetteki resimlere bakarak parçayı değiştirdim.

Ama asıl süpriz bu arada hediye gelen makro objektif oldu. :)
Ne zamandır isterdim ama pahalı geldiği için erteliyordum. Görünce acayip sevindim. Normalde bitkilerin genel görünümünü vermeyi daha faydalı buluyorum ama bu nedenle bu seferki fotoğraflar bol bol makro çekim içeriyor. ;)

Sempervivumlar:

212970

212971

Yavruları fotoğrafta fark ettim, görmemiştim. :)

gilan
16-05-2011, 21:21
Clematis coştu gidiyor. Kimi sürgünleri doluda kırılmış ama genel durumu oldukça iyi. Tomurcuklar da irileşmiş. :)

Burada 'Polish Spirit' ve 'Ernest Markham' bir arada.

212981

212982