PDA

View Full Version : Dev ürün yarışmaları için önerileriniz

malina
11-03-2010, 15:32
Önerilerinizi yazın, kurallarını oluşturup yarışmayı başlatalım...

Dogasever
11-03-2010, 18:46
Bizim köyde en uzun havuç yarışması yapılıyor. Ben bu sene katılacağım. Yarışmayı burada da yapalım mı? Tabii katılan olursa...

Herhangi bir çeşide bakmadan böyle bir yarışma ilgi çekebilir mi?

MeyveliTepe
11-03-2010, 18:53
Özel bir havuç çeşiti belirlemezseniz ben bu yarışmayı peşinen kazandım o zaman :) Bahçedeki kahverengi tuhaf bir havucu 75 santim kazdığım halde bütün olarak çıkaramadım. Daha gidiyor, ne kadar gidiyorsa. Kalanları bıraktım öylece ne halleri varsa görsünler diye :)

Dogasever
11-03-2010, 18:56
Beni çok güldürdünüz. Çok yaşayın. Zaten sizi bu yarışmalardan muaf tutmak lazım. Şaka bir tarafa, bizim köyde, sırf uzasın diye özel borular içinde yetiştiriyorlar. Bazıları 1,5 metreyi buluyor. Ne verdiklerini bilmiyorum.

h_dogan
11-03-2010, 18:59
Her üründe bir yarışma var ama biz bilmiyoruz :) 1.5 m'lik havucu ye ye bitmez turşusunu kur yine bitmez :D

sakagun
11-03-2010, 19:44
Bu sene birçok arkadaşa uzun kabak tohumu gönderdim. En uzun kabak yarışması da yapılabilir.

aer
11-03-2010, 21:10
Dev domates, bal kabak, uzun kabak, havuç, ayçiçeği, karpuz vs. eklenebilir sanırım. Bu sene nasip olursa bende katılacağım.

k_donmez
11-03-2010, 21:34
Mısır düşünülebilir. Bitkinin boyu veya koçan boyu ya da ağırlığı gibi türler olabilir.

malina
11-03-2010, 22:30
Dev domates, bal kabak, uzun kabak, havuç, ayçiçeği, karpuz vs. eklenebilir sanırım. Bu sene nasip olursa ben de katılacağım.

Eklenebilirler arasında balkabağını niye saydınız? Zaten kaç yıldır yapılıyor :)

Havuç için uygun zaman mı?

indomie
11-03-2010, 23:48
Acur (Hıttı) yarışması yapalım. :rolleyes:
Konu mankeni torunum Doğa.

aer
12-03-2010, 16:51
Eklenebilirler arasında balkabağını niye saydınız? Zaten kaç yıldır yapılıyor :)

Sayın malina, uyarınız için teşekkür ederim. Domates ve bal kabağına ek olarak diğerleri (havuç, uzun kabak, dev ayçiçeği vs. ) eklenebilir demek istemiştim. Uyarınızdan sonra cümlemi tekrar okudum, haklısınız :)

fskandemir
12-03-2010, 16:55
Katılımcılar çoğunlukla bahçesi olanlar ;ne yazık ki; biz gibi bu zevkten mahrum olanlar için;

>>Her ürün altında balkonda üretilen dev ürünler yarışması

şeklinde alt başlık açılabilir.

malbman
12-03-2010, 17:11

Bildiğim kadarıyla havuç Şubat ayından başlayarak Kasım'a kadar ekilebiliyor.

h_dogan
16-03-2010, 12:40
Bence çoğu bitkinin yarışması yapılabilir ama hepsine yetişmek imkansız ayrıca iklim de müsade etmeli. Bazı ürünler bölgelere göre farklı aylarda ekiliyor. Mesela havuç artık Adana'da ekilmez sadece çiçek alırız, yenilecek kısmı oluşturması zor havalar ısınmaya başladı ama iç bölgelerde bahar aylarında ekimi yapılıyor.

Muhammet AKKAYA
22-04-2010, 15:12
mısır düşünülebilir. Bitkinin boyu veya koçan boyu ya da ağırlığı gibi türler olabilir.

börülce de olabilir. Ben bir ara 1 metreye yakın börülce üretmiştim.

aliosmankuresir
29-04-2010, 18:30
Mısır yarışması lmasnı bende isterim arkadaşlar.

thempest
03-05-2010, 16:07
Merhaba ;

Bu sene ben kabak yarısmasına katılıyorum arkadaslar ama buyuk ıhtımal ıle ılkı gerceklestırebılecegım bır dal daha var plastık cay bardagında mısır,fasulye ve susak yetıstırecegım.

TUZZEN
27-11-2010, 06:41
Dev kavun yarışması nasıl olur?

Birol
05-06-2012, 15:25
Şimdi tam zamanı olduğu için aklıma geldi, en büyük şeftali yarışması yapabilirmiyiz acaba?

Samsunlu55
07-06-2012, 23:41
Şimdi tam zamanı olduğu için aklıma geldi, en büyük şeftali yarışması yapabilirmiyiz acaba?

Bir ağaçta 5 şeftali bırakıp gübresini, suyunu vs. tam verirsek herkes birbirine yakın sonuçlar alır. Birinciyi bulmak güç olur:)

Fatih Şengül
07-06-2012, 23:44
Ürün yelpazesi geniş olduğu için bir referans bulunamamakta sanırım :) aslında emsal olması için üyelerin elinde bulunan ya da yetiştirdikleri büyük ürünleri sırayla paylaşmaları daha uygun olur sanırım, sonuçta toprakta 'en büyük' diye kendinden bahsettirecek bir çok sebze-meyve oluşması mümkün görünmekte. Sonrasında ise genel olarak elde edilen paylaşımları benzerliklerine bakarak kategorilere ayırıp ona göre kıyaslama yapılabilir kanaatindeyim :) affınıza sığınarak... Saygılarımla.

devrann
03-01-2021, 15:11
Bu yıl domateste dev ürün yarışması yapsak nasıl olur ? Gerçi zamanında 1,570 gr'lık domatesle son noktayı koymuşlar, bu rekorun kırılması imkansız gibi duruyor ama bir şansımızı deneyebiliriz pembelerle :)

malina
04-01-2021, 11:03
Olur tabii :)

yarışma kuralları konusunda kafanızda oluşan fikirler varsa yazın hep birlikte üzerinde düşünelim...

TCM
04-01-2021, 13:04
Bu yıl domateste dev ürün yarışması yapsak nasıl olur ? Gerçi zamanında 1,570 gr'lık domatesle son noktayı koymuşlar, bu rekorun kırılması imkansız gibi duruyor ama bir şansımızı deneyebiliriz pembelerle :)

Amma hortlatmışsınız konuyu, ;) son yazanın üzerinden bile neredeyse dokuz sene geçmiş, bozulmuştur o pembe domates, yenisini yapmak lazım. Yaparsanız haber edin tek kök kabak ile bulgar domatesi dikecem kompost çukurunun yanına.

devrann
04-01-2021, 20:33
Amma hortlatmışsınız konuyu, ;) son yazanın üzerinden bile neredeyse dokuz sene geçmiş, bozulmuştur o pembe domates, yenisini yapmak lazım. Yaparsanız haber edin tek kök kabak ile bulgar domatesi dikecem kompost çukurunun yanına.

Guinnes rekorları kitabına göre rekor 3,8-3,9 kg :) hadi 100 gramda benden 4 kg olsun, daha çok yolumuz var.

-Kural olarak domates çeşiti sınırlaması olmasın

-İstediği kadar bitki yetiştirebilmeli.

-En büyük domates yarışmasını kazanan arkadaş o büyük domatesin genlerinin devamını sağlamak ve daha fazla domates sever arkadaşa ulaşması adına bir sonraki yıl paylaşım etkinliğinde paylaşmayı kabul etmeli.

-Herhangi bir süre kısıtlaması olmamalı çünkü iklim farklılıkları ayrıca çeşit farklılıkları olacak bu yüzden bu tarzda bir zamanlama yapmak çok zor.

-Dev domates konusunda domatesin fotoğraflarını ve süreci belli aralıklarla atmalı ki biraz heyecan olsun.

-Ayrıca katılmak isteyenler o konuya katıldıklarını belirtmeliler kaç ay sonra herhangi bir üye tarafından bakın benim domates ne kadar büyük tarzı bir paylaşım kesinlikle kabul edilmemeli,yani katılımcılar en baştan belli olsun.

-En ağır domatesi yetiştiren kazansın

Benim aklıma gelenler bunlar şimdilik.

Hilal okur
04-01-2021, 20:59
Bence en büyük hıyar yetiştirme yarışması olsun. Tohum ekme zamanı yakın. Her yerde kolayca yetiştir. Bahçesi olmayan da balkonda yetiştirebilir. Dev hıyar güzel olur bence :)

TCM
04-01-2021, 22:37
Bence en büyük hıyar yetiştirme yarışması olsun. Tohum ekme zamanı yakın. Her yerde kolayca yetiştir. Bahçesi olmayan da balkonda yetiştirebilir. Dev hıyar güzel olur bence :)

Etrafımız hıyar dolu, hem de koca koca hıyarlar...Domates iyidir, baktık olmadı salça yaparız.

fatmanur yılmaz
09-01-2021, 16:46
klasik gelebilir ama karpuz güzel olur

Dadaloğlu
10-11-2021, 21:29
Konu başlıklarında olduğu gibi her sene için domates, kabak, karpuz vb yapılabilir aslında. Heyecanlı da oluyor. Umarım devam eder.

yavuz10
25-12-2023, 15:14
“2024 Dev Domates” yarışması yapsak mı, ne dersiniz?

almuud
25-12-2023, 18:35
“2024 Dev Domates” yarışması yapsak mı, ne dersiniz?

Fare istilasından domatesleri kurtarabilirsen ''Bulgar Pembe Domates'' ile katılmak isterim. Forumda böyle etkinliklerin olması güzel olur. Bu yarışma sonra birde online buluşma yaparız, ondan sonrasını ben bilemem:D

devrann
25-12-2023, 20:56
Bu çok güzel olur ama bir türlü organize edemedik.Domates üyelerimiz tarafından en çok yetiştirilen tür bu yüzden domates tercihi daha iyi olur.

köpük_bahçesi
26-12-2023, 18:18
“2024 Dev Domates” yarışması yapsak mı, ne dersiniz?Çok güzel olur bence. En büyük domates, karpuz, balkabağı.En güzel sebze fotoğrafı.Etkinlik sonrası en çok paylaşım yapan üye.vs birçok kategori yapabiliriz.

Musa Gündoğan
27-12-2023, 07:44
en büyük domates olması çok iyi olur ancak domates cinsleri içinde en büyüğü diye ayırt etmek daha mantıklı olmaz mı çünkü genel olarak herkes iri pembe domates yetiştirecektir. ama örneğin armut domates konusunda iddaalı bir üründe yetiştirilebilir. sınırlama yapmak yerine herkes yetiştirdiği en büyük sebzenin o seneki fotoğrafını kilosunu çeşitini vs atsın ki o sene **** sonraki senelerde yetiştirenler de görülür. böylelikle forumun ilk mesajında ya da konunun başında rekorlar sürekli olarak tazelenir. tek bir yarışma tek sene de sonlanmamış olur diye düşünüyorum

devrann
02-01-2024, 22:01
Önerisi olan var mı acaba ? Her yıl ''dev domates '' yarışması yapalım deniliyor kabaktı karpuzdu domatesti armut domatesti karar veremiyoruz ve öyle kalıyor.Herhangi bir sebzenin en büyüğü yarışması tabi ki yapılabilir ancak genelde kabak ve domates yarışmaları daha çok popülerdir.Kabak,karpuz gibi meyveler ise biraz fazla yer kaplarlar,hızlı büyürler sürekli takip isterler ve elinizde potansiyeli olan tohumlar yoksa öyle pek büyük kabak ve karpuzlarda olmaz yani yarışmasını yapacak kadar diyeyim.Domateste de bu böyledir ama en azından bakımı kolay olması,az yer kaplaması,tohumların daha kolay elde ediliyor olması gibi şeyler domatesi biraz öne çıkarıyor.Ben domates yarışması yapılması taraftarıyım.Belki bu sayede havalar ısınınca filan forum biraz daha hareketli geçer. Genelde aktif kişi sayısı az oluyor bu mevsimlerde. Acaba bir anket mi yapsak hangi sebzenin dev olanını yetiştirme yarışması yapsak acaba diye?

yavuz10
02-01-2024, 22:16
Önerisi olan var mı acaba ? Her yıl ''dev domates '' yarışması yapalım deniliyor kabaktı karpuzdu domatesti armut domatesti karar veremiyoruz ve öyle kalıyor.Herhangi bir sebzenin en büyüğü yarışması tabi ki yapılabilir ancak genelde kabak ve domates yarışmaları daha çok popülerdir.Kabak,karpuz gibi meyveler ise biraz fazla yer kaplarlar,hızlı büyürler sürekli takip isterler ve elinizde potansiyeli olan tohumlar yoksa öyle pek büyük kabak ve karpuzlarda olmaz yani yarışmasını yapacak kadar diyeyim.Domateste de bu böyledir ama en azından bakımı kolay olması,az yer kaplaması,tohumların daha kolay elde ediliyor olması gibi şeyler domatesi biraz öne çıkarıyor.Ben domates yarışması yapılması taraftarıyım.Belki bu sayede havalar ısınınca filan forum biraz daha hareketli geçer. Genelde aktif kişi sayısı az oluyor bu mevsimlerde. Acaba bir anket mi yapsak hangi sebzenin dev olanını yetiştirme yarışması yapsak acaba diye?

Bende belli sınırlar çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer sınırları baştan belirlemezsek daha sonrasında olasılıklarla sonsuz bi döngü içerisinde kaybolup yapılmak istenen olay hava da kalıp maalesef eyleme geçilemiyor.

Naçizane bir kaç önerim olacak; domates yarışması yapılırsa çeşit sınırlaması olmaması taraftarıyım, herkes yetiştirebildiği en iri domatesi yetiştirsin, sonra hodri meydan diyelim :)
Bu etkinliğin sadece eğlence amaçlı olmasını isterim, en iri domatesi üretip onun neslini devam ettirip daha da iri domatesler üretip onların tohumlarının bir kısmını paylaşmak gibi incelikli bir iş tamamen kişinin kendi insiyatifinde olmalı ister dağıtır ister dağıtmaz.
İlk üçe girenlerede bi hediye olsa fena olmaz gibi böylelikle katılıma teşvik edilmiş olabilir.

Atilgan
03-01-2024, 19:13
Domateste salçalık, pembe vs diyerek çeşit ayrımı zor olur. Alakır etlisi deyip isim bile versek olmaz. Yarışmalarda dereceye giren iki ya da daha fazla çiçeğin kaynaşarak oluşturduğu görüntüsüne bile katlanamadığım çirkin şekilli domatesler oluyor.

https://nypost.com/2020/08/31/man-uses-pair-of-sheer-tights-to-break-record-for-largest-tomato/

Belki tek çiçek olacak diye sınırlama koyulabilir.

devrann
04-01-2024, 18:31
Domateste salçalık, pembe vs diyerek çeşit ayrımı zor olur. Alakır etlisi deyip isim bile versek olmaz. Yarışmalarda dereceye giren iki ya da daha fazla çiçeğin kaynaşarak oluşturduğu görüntüsüne bile katlanamadığım çirkin şekilli domatesler oluyor.

https://nypost.com/2020/08/31/man-uses-pair-of-sheer-tights-to-break-record-for-largest-tomato/

Belki tek çiçek olacak diye sınırlama koyulabilir.

Merhaba
Yarışma yapacağımız sebzeyi belirlersek eğer alt kategorilerde belirleyebiliriz bence.Mesela domates yarışması yapmaya karar verdik diyelim; tek çiçekte en ağır domates,çoklu çiçekte en ağır domates,tek bir gövde de toplamda en ağır domates,tek gövdede en fazla adet olarak tutan domates vs. alt kategariler yapabiliriz.Sonuçta tek bir adet domates veya çeşit ekmiyoruz katılmak isteyenler için hem biraz daha heyecan olur.

TCM
05-01-2024, 19:00
Domates mantıklı, en ağırını seçmek yeterli diye düşünüyorum. Diğer kategorileri değerlendirmek zor olur. Bir de beş tane birinci seçmek, birincilerin değerini düşürecektir.

almuud
06-01-2024, 15:15
Tohum paylaşan arkadaşların elinde en çok hangi tür tohum bulunuyor? Bu "x" türünden tohum paylaşım etkinliğinde yarışmaya katılmak isteyen kişilere gönderelim, bu sayede tek bir türden dev ürün yarışması yapabiliriz.

Musa Gündoğan
09-01-2024, 07:39
sayın TCM bu konuda herkes kararlı sanırım büyüğümüz olarak siz şartları vs oluşturabilir misiniz?
ben genelde çok büyük meyvelerden ziyada daha çok çeşitli yetiştirme yaptığım için bu konuda hiç daha önce özel yetiştirmek için uğraşmadım. sizin öncelerde kiloya basan domates ürettiğinizi biliyorum.

benim forum da özellikle hareketliliği artırmak için yarışmaya konu ve katılımcının hangi çeşitle ilerlediğini ve bu süreçte paylaşımlarda bulunması gerekliliğin olduğunu düşünüyorum.

TCM
17-01-2024, 11:00
sayın TCM bu konuda herkes kararlı sanırım büyüğümüz olarak siz şartları vs oluşturabilir misiniz?
ben genelde çok büyük meyvelerden ziyada daha çok çeşitli yetiştirme yaptığım için bu konuda hiç daha önce özel yetiştirmek için uğraşmadım. sizin öncelerde kiloya basan domates ürettiğinizi biliyorum.

benim forum da özellikle hareketliliği artırmak için yarışmaya konu ve katılımcının hangi çeşitle ilerlediğini ve bu süreçte paylaşımlarda bulunması gerekliliğin olduğunu düşünüyorum.

Ben o kadar büyümedim ya. Güccük bir adamım daha, 53 ten büyük olan vardır be ya.;)

Yaparız ya, biraz daha zaman geçsin ekim dikim başlasın. Pek oluşturulacak bir şey de yok aslında, yazıp çizecez sadece.