View Full Version : Mikoriza / mikrobiyal gübreler
Mine Pakkaner
26-09-2006, 00:26
TigerX in bu yazısını görünce söylemeden geçemedim.
Mikoriza olarak bilinen kök mantarının da faydaları (http://www.alata.gov.tr/alatarim_pdf/Brosurler/mikoriza_kullanimi.pdf) varmış.
Bu kök mantarı tek çeşit mi? Yoksa her bitkinin kendine has kök mantarı mı var?
Ve son onlarak bu mantarın üretimi yapılıp satılıyor mu?
Mikorizaların pek çok çeşidi var. Her ekolojide her bitkide her toprakta farklı türleri bitki köklerinde gelişebiliyor. Laboratuvar koşullarında kökklerden izole edilip üretiliyor ve bitkiye aşılanıyor.
Ticari üretimi var mı bilemiyorum. Bilen arkadaşlar varsa katkılarını rica edelim.
Ancak bir de mikrobiyal gübreler var. Bunlar da bakteri. Örneğin havanın azotunu bağlayan bakteriler, tohuma bulaştırılıp ekiliyor. Bu gübrelerin satışı var. Ankara'da Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nde üretim ve satışı var. Piyasada ithal ticari markalar da bulunmakta. Aşağıda mikoriza ile ilgili bilgi bulacaksınız.
Mikoriza Kullanımı
Hazırlayan:
Dr. Ayhan AYDIN, Ziraat Yüksek Mühendisi
Mikoriza Nedir?
Yakın zamana kadar toprakta alınabilirliği yavaş olan besin elementlerinin alımının yalnızca bitki kökleri tarafından sağlandığı sanılıyordu. Fakat son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, bitki besin elementlerinin bitki köklerinin yanı sıra çoğunlukla mikorizal mantar diye adlandırılan ve teşhisi mikroskop altında yapılan, çok miktarda hif üreten mantar türleri tarafından alındığını ortaya koymuştur.
Mikoriza botanik olarak, toprak kökenli mantarlarla yüksek bitkilerin kökleri arasında karşılıklı yararlanmaya dayanan bir ilişkidir. Mikoriza bitki kökleri ile belirli mantar türleri arasındaki karşılıklı bir yaşam biçimi olarak da tanımlanmaktadır. Mikoriza kelimesi kök mantarı anlamındadır ve iki farklı oluşumun birleşerek bitkinin mantarı, mantarın da bitkiyi beslediği tek bir morfolojik organ oluşumunu tanımlamaktadır.
Mikorizal mantar bitki kökünün korteksine yerleştikten sonra korteks içine hiflerini salarak iç ortamın bir parçası olmaktadır. İçerde ve dışarıda gelişen hifler dışarıdan içeriye su ve besin maddesi, içerden dışarıya da karbon sağlamaktadırlar. Karşılıklı bu ortak yaşam doğası gereği çok aktif olup ekosistemde besin döngüsü ve bitki canlılığının devamını sağlamaktadır.
Mikorizanın Bitki Beslenmesindeki Önemi
Mikorizal mantar, toprakta var olan sporları aracılığıyla ekosistemdeki bitkilerin yaklaşık %95’inin köklerine infekte olmaktadır. Mikorizal mantar çok miktarda hif üreterek bitki kök yüzey alanını arttırmakta ve kökten çok uzak bölgelerdeki besin elementlerini söz konusu hifleri aracılığı ile alabilmektedir.
Mikorizanın beslenme yönünden önemi, kökün etki alanı dışında olup ulaşılamayan besin maddelerinin, kökten gelişen mikoriza hiflerinin kökün uzantısı gibi işlev görerek toprağı sömürmesinden kaynaklanmaktadır.
Bitkilerin büyümesi ve ortamdaki besin elementlerinden yararlanmaları mikorizal mantarın bitki kökleri ile infeksiyonuna bağlıdır ve bazı bitkiler için ise mikorizal mantar "olmazsa olmaz" sınıfına girip yaşamları tamamen mikorizanın var oluşuna bağlıdır. Mikoriza oluşumu bitki büyümesi ve gelişmesi için son derece önemli olup, özellikle de kaba ve zayıf kök yapısına sahip bitki toplulukları daha çok mikoriza ile infekte olan bitkilerdir.
Orman ağaçları, narenciye, çayır-mera bitkileri ve tarımı yapılan bazı tarla ve bahçe bitkileri için mikoriza olmazsa olmaz sınıfına girmekte olup büyümeleri mutlak surette mikorizal mantarın varlığına bağlı olmaktadır.
Mikorizal mantar ile infekte olmamış bitkiler kök bölgesinin 1 cm uzağındaki fosfordan yararlanabildiği halde, mikoriza ile infekte olmuş bitki kökleri hifleri aracılığı ile kökten 11 cm uzaktaki fosforu alabilmektedir.
Yapılan araştırmalar infekte olmuş ve olmamış bitkilerin aynı fosfor kaynağından beslendiğini ancak mikorizal infeksiyonun büyüklüğü veya etkinliği kendisini çözünürlüğü son derece az olan fosfor kaynaklarının kullanılmasında göstermektedir. Mikorizanın konukçu bitkiye sağladığı en önemli avantaj fosforun kristalize demir fosfat ve RNA gibi az çözünen ve az kullanılan kaynaklardan sağlamasıdır. Kalkerli topraklarda mikorizalı köklerin yüksek karbondioksit üretim oranları çözünürlüğü az olan kalsiyum fosfatların çözünürlüğünü arttırır ve böylece fosfor kazanım etkinliği artar.
Kaba kök yapısına sahip olan bazı bitki türleri, örneğin meyve ağaçlarından şeftali, turunçgiller, elma, kavun, patlıcan ve biber mikoriza ile çok iyi infekte olmakta ve mikorizal infeksiyon eksikliğinde fosfor, çinko, bakır, potasyum, kalsiyum ve azot noksanlığı göstermektedirler. Narenciye türleri yüksek fosfor uygulamasına rağmen özellikle de ilk kök gelişimi döneminde şiddetli derecede mikorizaya bağımlılık göstermektedir.
Mikoriza ve Fosfor Alımı Mikorizanın bitki gelişimi üzerindeki önemli etkisi ürettiği birim kuru madde ve birim kök uzunluğu başına alınan fosfor miktarı tarafından belirlenmektedir.
Rizosfer teknikleri kullanılarak yapılan ölçümlerde mikorizal mantar ile infekte olmuş bitkilerin kaldırmış oldukları fosforun %80’ninin; azotun%25’inin, potasyumun %10’unun, çinkonun %25’inin ve bakırın %60’ının mikoriza hifleri aracılığı ile alındığı belirtilmektedir. Ayrıca mikorizal infeksiyonunun kalsiyum, demir, mangan, alüminyum ve bor alımındaki etkisi olduğu bilinmektedir.
Mikorizal mantarın toprakta bulunuşu, bitki kökleri içindeki oluşumu ve aktivitesi toprak verimliliğine, özellikle de ortamın fosfor konsantrasyonuna bağlı olarak değişmektedir Toprakta düşük fosfor içeriği durumunda bazı bitkiler fosfordan daha iyi yararlanmak için mikorizal mantar ile adaptasyon mekanizmaları geliştirmişlerdir. Toprakların fosfor düzeyi yüksek olduğu zaman mikorizal mantar aktivitesi azalmakta, kökler infekte edilememekte veya infeksiyon sağlansa bile besin elementi alımı gerçekleşmemektedir.
Mikoriza ile infekte edilmiş bitkilerin fosfor alım mekanizması üç kritere bağlıdır. Bunlar toprak, bitki ve mikoriza mantarının kendisidir. Bu üç kriter arasında ciddi bir ilişki mevcuttur. Mikorizanın fosfor alımını arttırması;
Bitki türünün kendisine,
Toprağın P içeriğine ve
Mikoriza infeksiyon etkinliğine bağlıdır. Bu da çoğunlukla bitki besin elementlerinin topraktaki düzeyine, mikorizanın toprak ve iklim ortamlarına adaptasyonuna ve aynı zamanda mikoriza türünün etkinlik kabiliyetine bağlı olarak değişmektedir.
Mikorizanın Diğer İşlevleri Mikoriza mantarları farklı koşullarda konukçu bitki için değişik işlevler yapabilmektedirler. Bazı mikoriza mantarları bitki besin maddesi alımına yardımcı olurken, bazıları ekstrem sıcaklık ve kuraklık dönemlerinde, bitki gelişmesinin belirli dönemlerinde veya izleyen durumlarda yararlı olabilmektedir. Mikoriza diğer organizmalara, ağır metal toksitesi ve toprak tuzluluğu gibi çevre streslerine karşı bitki kökünün korunmasına yardım etmektedir.
Mikoriza mantarları toprak strüktürü ve nem depolanması gibi ekosistem özelliklerini dolaylı olarak etkilemektedir. Mikorizanın dış miselyumları sadece toprağın mikrobiyel aktivitesinin değiştirmez aynı zamanda toprak faunası için substrat temin eder. Hiflerin birbirine bağlanması veya hücre dışı polisakkaritlerin üretilmesi suretiyle mikroagregatları daha stabil agregatlar haline dönüştüren mikoriza toprak strüktürünüde değiştirmektedir.
Mikorizal kolonizasyon rizosfer mikroorganizmalarının hem sayısını arttırmakta hemde kompozisyonunu değiştirmektedir.
Mikorizal mantar bitki hastalık ve zararlılarına karşı da bitkiyi hem iyi besleyerek korur ve hem de direkt rizosferde diğer mikroorganizmalarla mücadele ederek etkin duruma gelir. Mikorizal mantar ile inoküle edilen domates bitkisinin Fusarium oxysporum ve Pseudomanas syringae’ye karşı direnci artmaktadır.
Mikorizal infeksiyon bitkinin kuraklığa karşı dayanıklılığını da artırabilir. Bu artış ya direkt hifler aracılığı ile veya mikorizanın bitki fizyolojisi ve morfolojisi üzerinde yaptığı değişikliklerden kaynaklanan kök büyümesi veya kılcal kök oluşumu ile ilgilidir.
Etkin bir mikorizal inokülasyonun bitki gelişimi üzerine olan etkileri aşağıda sıralandığı gibidir:
Bitki büyümesini artırır,
Bitki besin elementleri ve su alımını artırır,
Kimyasal gübre kullanımına olan talebi azaltır,
Fumigasyon veya solarizasyon sonrası ekilen bitkilerin bodur kalmasını önler,
Bitki ekim performansını arttırır ve erken çıkışı sağlar,
Şaşırtma esnasındaki fide şokunu ve fide ölümlerini minimize eder,
Meyve ve ürünlerin üniform olmasını sağlar,
Patojenlere karşı bitkiyi korur,
Hastalıklı ve zayıf fide sayısını en aza indirir,
Bitkinin hastalık ve zararlılara karşı direncini artırır,
Kuraklık ve streslere karşı bitkiyi korur ve direncini artırır,
Kirletilmiş ve dezenfekte edilmiş toprakların olumsuz etkilerini azaltabilir
Kaynak (http://www.alata.gov.tr/yayinlar/brosurler/brosurler/mikoriza.html)
Mikorizaların pek çok çeşidi var. Her ekolojide her bitkide her toprakta farklı türleri bitki köklerinde gelişebiliyor. Laboratuvar koşullarında kökklerden izole edilip üretiliyor ve bitkiye aşılanıyor.
Ticari üretimi var mı bilemiyorum. Bilen arkadaşlar varsa katkılarını rica edelim.
Ancak bir de mikrobiyal gübreler var. Bunlar da bakteri. Örneğin havanın azotunu bağlayan bakteriler, tohuma bulaştırılıp ekiliyor. Bu gübrelerin satışı var. Ankara'da Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsü'nde üretim ve satışı var. Piyasada ithal ticari markalar da bulunmakta.
Mikoriza; kelime anlamı itibariyle funguslar ile köklerin ortak yaşamasıdır. Yani bazı funguslar ile bitki kökleri simbiyotik yaşam göstererek birbirlerinden faydalanırlar. Bu ilişkide funguslar bitkiden karbonhidrat alırlar, bitki ise fungustan su ve besin maddesi alır. Besin maddeleri içinde ise en göze çarpanı fosfordur. Fosfor elementi çok zor ve uzun sürede çözünen bileşikler halinde bulunur. Bu formdaki fosforu almak için bitkinin çok çaba sarfetmesi gerekir (fazla köklenerek, kök salgıları salgılayarak vs).
Ancak mikorizal funguslar bu fosforu kolaylıkla çözer, alır, bitkiye kadar taşıyıp depolar. Bitki ihtiyaç duydukça fungustan fosfor ve diğer besin maddelerini alır. Bu depo organlarındaki sudan da faydalanır. O yüzden mikorizal yaşama girmiş bitki daha verimli, hastalıklara, zararlılara, yabancı otlara, kuraklığa vs daha dayanıklı hale gelir.
Bitkiler köklerini istila eden tüm funguslara karşı tepki verirler. Dayanıklılık mekanizmalarını çalıştırırlar (ama başarılı olamayabilirler). Ancak şaşırtıcı bir şekilde mikorizal funguslar köklere girerken onlara karşı bitki hiçbir tepki vermez. Buyurun girin der.
Mikorizal funguslar genel anlamda bitkinin içinde ve dışında gelişme göstermelerine göre iki gurupta toplanırlar. En önemli ve tarımsal açıdan en yararlı olanı Endomikorizalardır. Ancak orman ekosisteminde daha çok Ektomikorizalar ön plandadırlar. Özellikle iğne yapraklı ağaçların kurak alanlarda gelişmesine büyük katkıları bulunmaktadır.
Dünyada üretilen ve saışa sunulan pek çok mikorizal fungus preparatı var iken malesef ülkemizde bulunmamaktadır. Ancak sadece belirli araştırma enstitülerinde ve bazı Ziraat fakültelerinde sınırlı miktarda satışa sunulmaktadır. Bunlar ise patentli ürünler değildir. Birçoğu deneme amaçlıdır. Bir dönem ithal edilmiş ancak üreticilerden yeterli ilgiyi göremediği için ithalatı durdurulmuş. Günümüzde bu ürünlerin en çok satıldığı yer ABD'dir. Çok uygun fiyatlarda mikorizal funguslu torf, granül, süspansiyon vs pek çok formülasyonda hazırlanmaktadır.
Aşağıda Mikorizal funguslar ve dünyada satışa sunulan ürünlerli ilgili fotoğraflar ekliyorum. Ancak daha fazla ilgi duyanlar olursa, bu konuda daha önceden seminer sunmuştum, bu semineri ilgi duyan olursa iletebilirim.
Mikorizal fungus ile birlikte yaşayan bir orman bitkisi, muhtemelen ektomikorizal
http://img213.imageshack.us/img213/8242/ekto2xi2.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=ekto2xi2.jpg)
Mikorizal fungusların doku içindeki depo organları (vesicule), (endo mikorizal)
http://img19.imageshack.us/img19/3307/vam1si7.th.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=vam1si7.jpg)
oluşturdukları sporlar
http://img19.imageshack.us/img19/1461/vam9spordk3.th.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=vam9spordk3.jpg)
Ve pekçok ülkede satılan (ülkemizde malesef yok) ürünler
http://img213.imageshack.us/img213/3851/mikopreparat2ts0.th.jpg (http://img213.imageshack.us/my.php?image=mikopreparat2ts0.jpg)http://img19.imageshack.us/img19/6008/mikopreparat1nk5.th.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=mikopreparat1nk5.jpg)
http://img19.imageshack.us/img19/4651/mikopreparat4nb7.th.jpg (http://img19.imageshack.us/my.php?image=mikopreparat4nb7.jpg)
Mikrozal fungusların örneğin olası bir çökertme hastalığında fungizidlere tepkisi ne olacak. korkarım yeniden bu mikrozal mantarların mikozasını inşaa etmek gerekecek. doğru mu?
Asitli yağmurların (eksoz gazlarından kaynaklanan) zaten 70 li yıllarda orman mantar mukozasını bozduğundan büyük ağaç ölümleri yaşanmadımıydı avrupada? Benim bildiğim çoğu ağaç zaten bu mantarlarla olan symbioze olmasa köklerinin işlev göremiyeceğidir. peki böylesi ek bir preparata gerek var mı?
Mikrozal fungusların örneğin olası bir çökertme hastalığında fungizidlere tepkisi ne olacak. korkarım yeniden bu mikrozal mantarların mikozasını inşaa etmek gerekecek. doğru mu?
Asitli yağmurların (eksoz gazlarından kaynaklanan) zaten 70 li yıllarda orman mantar mukozasını bozduğundan büyük ağaç ölümleri yaşanmadımıydı avrupada? Benim bildiğim çoğu ağaç zaten bu mantarlarla olan symbioze olmasa köklerinin işlev göremiyeceğidir. peki böylesi ek bir preparata gerek var mı?
Evet sizin de söylediğiniz gibi bu funguslar da patojenler gibi Fungisitlere hassastırlar. Toprak dezenfektanları, fumigantları, fungisitleri bu fungusları öldürecektir. Dolayısıyla yeniden uygulamak şarttır. Ancak bu funguslar günümüzde organik tarım için önerilmektedir. Dolayısıyla toprakta herhangi bir zararlı kimyasal bulunmayacak ve bitki hiçbir fungisite ihtiyaç duymadan kök hastalıklarına karşı korunmuş olacaktır.
Diğer taraftan bitki toprağı maksimum kullanacağı için fazla gübreleme sorunu ortadan kalkacak, dolayısıyla daha az kimyasal girdi kullanılacaktır.
Belirttiğiniz gibi pekçok bitki bu funguslar ile ortak yaşama girerler. Fakat unutulmamalıdır ki tüm mikorizal yaşamlarda fevkalade ürün getirisi beklenmez. Sadece bazı tür funguslar çok başarılı olurken diğer pekçoğu başarıdan yoksundur. Ancak bu funguslardan en etkili olanların seçimi, çoğaltımı ve uygulanması ile verim artışından söz edilebilir. **** uygun konukçuya uygun fungus vererek ortak yaşamı destekleyebiliriz. Örneğin bir orkide tohumunun çimlenmesinde hayati öneme sahip olan Orkide Mikorizal Fungusları çimlendirme ortamına eklendiği zaman büyük bir çimlendirme başarısı elde edilebilir. Ancak bunun yerine, nasıl olsa toprakta bunlar var ben ekeyim, (saldım çayıra mevlam kayıra) nasıl olsa çimlenir düşüncesi ile yetiştiricilik yapılırsa o zaman işimiz şansa kalmış demektir.
Yapılan çalışmalar, tek bir fungusun etkinliğinin pek çok fungus kültürünün karışımından daha az etkin olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla, özellikle ABD ve AB ülkelerindeki preparatlar en etkili mikorizal fungus türlerinin karışımından oluşmaktadır. Tek tür değil birçok tür bulundurmaktadır. En etkin olanları Glomus, Aculaspora, Gigaspora ve Scutellaspora'dır. Pekçok preparatta Glomus türlerinin karışımı bulunmaktadır.
Konkret bir örnek ortaya koymak adına ben ve diğer bir dizi üretici bakıcı bu çökertme dediğimiz genel toplam olarak... phytophora fusarium vs... gibileri ile baş etmek zorundayız. Özeliklede ev şartlarında vede kış kondüsyonunda. burda bu bahsi geçen prepartlardan olmıyan biplantolu binbir güçlükle getirtip kullanımına başladım tabii şimdilik bir etkiden, tepkiden veya yan etkiden bahsetmek mümkün değil bir kaç ay oldu. zira captan previkur vs. den sıkıldım gerek profilaktik gerek tedavi edici... sizin bu biplantolun Orch.larladaki hakkında bir duyumunuz var mı. Biliyorum gerçi bu homeopathik bir ürün ben şahsen homeopathiyi beşeri generik ilaçlarda pekde güvenip tasfip ettiğim tavsiye ettiğim mamuller olmamakla beraber... biplantol hakkında epeyi düzgün şeyler okudum. rica etsem bu konuda sizin fikriniz bilginiz nedir?
atladığımı sonradan farkettim evet bu orch mikozal mantarlar türe özel olduğundan hala steril şartlarda üretim en başarılısı özeliklede Orchis anatolika,- macalatum, -militaris... vs.. dede bu mantarların üretim şimdilik na mümkün diye biliyorum en azından 9 eylül univden edindiğim biligler.
Almanlar homeopatik ürünleri seviyorlar. Siz çok daha iyi bilirsiniz insanlarda kullanımı pek tavsiye edilmeyen homeopatik ilaçlar Almanya'da rahatça satılabiliyormuş (yani bunları okudum ne derece doğru bilmiyorum).
Biplantol adlı ürün sadece Almanya'da ve komşu ülkelerde kullanılıyor. Ülkemizde ruhsatlı olan buna benzer bir ilaç var. Ancak bu ilaç toprak kökenli patojenlere karşı etkili değil. Bitkilerde de savunma sistemleri vardır ama bunlar insanların savunma sistemlerinin ancak onda biri eder diyebilirim.
Biplantolun kullanımını genel anlamda soruyorsanız olabilir derim. Yani sulama suyuna ekleyip arasıra bitkiye verilmesi iyi olabilir. Sadece hastalıklara dayanıklılığını sağlamıyor ayrıca bitkideki metabolizmayı düzenleyip çevresel toksinlerin daha kolay detoksifikasyonunu sağlıyor.
Sorun bitki hastalanmadan önce hastalıklara karşı dayanıklı olması ise iyi çözüm olabilir. Ancak bitki hastalanmışsa o zaman tedavi edici ilaçların kullanımı daha mantıklı olur.
Çökerten hastalığı sizin de söylediğiniz gibi pekçok patojenin ortak oluşturduğu bir hastalıktır (Fusarium spp, pythium spp, phytophthora spp, Rhizoctonia spp, Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotium rolfsi, Macrophomina phaseolina ve unuttuklarım...). Ancak bunlardan en baskın olanı Pythium debaryanum'dur. Bu etmenlere karşı ülkemizde en çok kullanılan iki ürün Trichoderma harzianum adlı hiperparazit fungus ile hazırlanmış olan T-22 planter box, diğeri ise Talclofos methyl etkili maddeli Rizolex'tir. Eğer Biplantol'dan memnun kalmazsanız bu iki ürünü deneyebilirsiniz.
Bunların orkidelerde kullanımı konusunda bir kaynak var mı zira bilirsiniz gübreyi dahi normal dozda verirsek kökler aşırı tuzlanmadan emilmiş gibi boşalıp bitkiyi çökerten misali öldürüyor su çekemiyor kapilarleri mi tıkanıyor nedir suya yatırsanız dahi denizde susuzlukdan ölen biri gibi tavşan kulağı gibi sarkıyor kuruyor yaprakları. tabii genelin de burda yaptığı asıl hata bitkiyi saksıyı daha çok sulayıp nemli tutup bu çökerteni oluşturan pathogen mantarların üremesine adeta besi yeri hazırlamak oluyor.
ben genelde Captan ve Previcur kullanıyorum bunlar hakkında nedir düşüncenis özelikle de çökertmede orkidelerde göbek çürümesi gibi de tercüme edebildiğim ana sınıf fusarium pythium ve phytophtroa sspleri asıl sorunu teşkil ediyor. Talclophos korkarım phosgen veya phosphonat bazlı olduğundan phosphat ana methabolitine dönüşürse gübre fazlalığı diye bir aklileştirmeye gitmem bilmem araştırmadan etmeden burda yazmam ne kadar doğru?.
bonsaisever
27-09-2006, 19:25
Google da yaptığın araştırmada Atatürk Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi Müdürü Fikrettin Şahin'in (Prof Dr Fikrettin ŞAHİN şu an Yeditepe Ünivesitesinde görev yapıyormuş (http://www.yeditepe.edu.tr/7tepe/index_js.shtml?http://www.yeditepe.edu.tr/7tepe/egitim/lisans/muh_mim/genetik/genetik_akad.shtml)) de mikrobiyal gübrelerle ilgili bir buluşunun olduğunu öğrendim.
Fakat daha fazla ayrıntıya ulaşamadım.
Acaba Prof Dr ŞAHİN bu ürünün üretim ve satışına başladı mı?
Prof.Dr Şahin'in buluşuyla ilgili yazı (http://www.zaman.com.tr/2001/10/06/girisim/girisim.htm).
Mine Pakkaner
27-09-2006, 19:30
Bonsaisever, geçen hafta İzmir'deki tarım fuarında bu firma yetkilisi ile uzun uzun konuştuk ve ürünleri inceledim. Ürünler genelde Hindistan menşeli.Firmanın bazı ürünlerini deneme amaçlı edindim.
bonsaisever
27-09-2006, 19:43
Mine hanım bunu halen anlayabilmiş değilim.
Ben ağaçlarım için bu mikorizal gübrelerin hangi türünden almalıyım.
Ardıç için farklı, Acer için farklı mikorizal gübreler mi var?
Fosforun daha rahat alınmasını sağladığı tamam da bu mikorizal gübrelerin de Azot ve Potasyum'u ayrıştıran türleri de var mı?
Mine Pakkaner
27-09-2006, 20:09
Bonsaisever, yalnız o firmanın gübreleri genelde mikorizal değil, mikrobiyal gübreler. İkisi farklı. Mikorizal gübreler fungus etmenli. Mikrobiyal gübreler bakteri etmenli.
Firmanın ürünlerinden biri fungus etmenli (Trichoderma harzianum, Trichoderma lignorum Trichoderma virens ).
Bu kök hastalıklarıyla biyolojik mücadelede kullanılıyor, gübre değil.
Mikrobiyal gübrelerde havanın serbest azotunu bağlayan, fosforu yarayışlı hale getiren bakteriler var.
Piyasada her bitki için ayrı mikorizal gübre olacağını sanmıyorum. Süs bitkileri için, hububat için, koniferler için gibi ayrımlar olacağını sanıyorum.
Piyasaya girdiklerinde beraberlerinde her türlü teknik bilgi de girecek. Bakalım neler gelecek?
Bunların orkidelerde kullanımı konusunda bir kaynak var mı zira bilirsiniz gübreyi dahi normal dozda verirsek kökler aşırı tuzlanmadan emilmiş gibi boşalıp bitkiyi çökerten misali öldürüyor su çekemiyor kapilarleri mi tıkanıyor nedir suya yatırsanız dahi denizde susuzlukdan ölen biri gibi tavşan kulağı gibi sarkıyor kuruyor yaprakları. tabii genelin de burda yaptığı asıl hata bitkiyi saksıyı daha çok sulayıp nemli tutup bu çökerteni oluşturan pathogen mantarların üremesine adeta besi yeri hazırlamak oluyor.
ben genelde Captan ve Previcur kullanıyorum bunlar hakkında nedir düşüncenis
Hem Captan hem de Previcur çökerten için kullanılıyor. İkisi de ruhsatlı, ancak etkinlikleri tartışılır. Captan biraz daha iyi olabilir. Zira etki alanı daha geniş. Previcur sadece Pythium için ruhsat almış. Captan daha iyidir derim. Daha önce yazmıştım ya size Trichoderma harzianum ile yapılmış T-22 planter box var diye, Bonsaisever ve Mine hanım da bahsetmişler aynı üründen. Tabi tıpa tıp aynı değil zira ülkemize yeni girmiş, ismi COMBAT. 3 adet hiperparazit fungus kültüründen elde edilmiş. Bence bu da çökerten için etkili olabilir.
Bu arada, Bonsaisever'in söylediği internet sayfasına baktım, bu ürünlerin yurtdışında kullanıldığını sürekli söylüyorduk. Agrobacterium radiobacter'in kök kanserini engellediğini hep anlatıyorduk. Bir tanesi hariç diğerleri ülkemizde olmayan bir preparatlardı. Hayırlı olsun.
Fikrettin Şahin hoca'nın Atatürk Ünv. Ziraat Fak. Bitki Koruma Bölümünden Yeditepe'ye geçtiğini de bu akşam öğrendim. Bitki Patolojisi açısından büyük bir kayıp oldu, çok üzüldüm.
Mine Pakkaner
27-09-2006, 22:12
MİKROBİYOLOJİK GÜBRELEME
Bitkisel ve hayvansal besinlerin kaynağı topraktır. Toprağın verim gücü ise içindeki besin maddelerinin yeteri miktarda bulunmasına bağlıdır. Eğer verimli bir toprak istiyorsak topraktaki eksik besin maddelerini gübrelemek suretiyle tamamlamamız gerekir.
Bu besin maddelerinin başında azot gelir. Azot ürün verimine etki eden en önemli besin maddesidir. bu nedenle dünyada azotlu gübrelerin üretimi ve tüketimi diğer besin maddelerini taşıyan gübrelerden daha çoktur. Azotlu gübreler en çok üretilip ençok tüketilmesine rağmen bitkilerin topraktan aldıkları azot besin maddelerini karşılamaktan uzaktır. İşte toprakta eksik kalan azot besin maddesini havada bulunan serbest azotun toprağa kazandırılması ile karşılayabiliriz. Biz bu havadaki serbest azotun toprağa kazandırılmasına biyolojik azot tesbiti diyoruz.
Bu yolla; yani havadaki azotun tespit edilmesiyle dünyadaki azot kazancının 90 milyon ton olduğu tahmin edilmektedir.
BİYOLOJİK AZOT TESBİTİ NEDİR?
Kısaca; Biyolojik azot tesbiti:Havadaki serbest azotun toprağa kazandırılmasıdır. Havadaki serbest azotun toprağa kazandırılması mikroorganizma dediğimiz canlılar aracılığı ile gerçekleşmektedir.
NASIL TESBİT EDİLİR
Toprakta biyolojik azot tesbitini gerekleştiren mikroorganizma dediğimiz canlılar ya toprakta serbest yani bağımsız yaşayarak **** herhangi bir baklagil ile ortak yani birlikte yaşarak havadaki azotu tespit ederler ve bitkiye verirler.
Baklagil bitkileri havadaki azotu kendi başlarına kullanamazlar. Havadaki azotun toprağa kazandırılması baklagillerin köklerinde oluşan, nodozite adı verilen yumrucukların içinde yaşayan mikroorganizma dediğimiz canlılar sayesinde gerçekleşmektedir. Bu yüzden bitkinin havadaki serbest azottan yararlanması için; Baklagil bitkileri ekilirken bu canlıların toprakta bulunması gerekir. Eğer yoksa ekeceğimiz baklagil tohumlarının içinde bu canlılar bulunan mikrobiyal gübre veya nodozite bakteri kültürü dediğimiz bu maddelerle kaplanması gerekir. Yaptığımız bu kaplama işlemine AŞILAMA denmektedir.
Baklagillerin aşılanarak ekilmesi ile önemli miktarda azot kazacı sağlanabilir. Yapılan çalışmalara göre bu kazanç; ortalama olarak, yılda dekara;
Yonca ile 24 kg
Mercimek ile 13 kg
Fiğ ile 10 kg
Bezelye ile 9 kg
Soya fasulyesi ile 7 kg olabilmektedir.
24827
http://www.konyatarim.com/genel/yetistiricilik/yaycep/gubre/gubre20.jpgResim 1. Aşılanmaya hazır tohum.
Elde edilen bu azot kazancının gübre olarak değeri ise, ekilen baklagilin cinsine bağlı olarak 33-114 kg arasında Amonyum sülfata 27- 92 kg arasında Amonyum nitrat gübresinden sağlanan azot miktarına eşittir.
MİKROBİYOLOJİK GÜBRELERİN (NODOZİTE BAKTERİ KÜLTÜRLERİNİN) HAZIRLANMASI
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mikrobiyolojik gübreler (nodozite bakteri kültürleri) hazırlanmakta çiftçilerimizin talep etmeleri halinde kendilerine verilmektedir.
Bu bakteri kültürlerinin hazırlanması için ilk önce baklagil ekimi yapılan değişik yerlerdeki tarlalardan baklagil bitkileri toplanır. Bunların köklerindeki nodazit denilen yumrucukların içinde yaşayan mikroorganizma dediğimiz canlılar nodozitlerden yumrulardan ayrıştırılarak saflaştırılır. saflaştırılmış bu rnikroorganizmalar sera ve çeşitli tarla koşullarında denenir. İçinden azot tespit etme gücü yüksek olanlar alınır ve saklanır. Bu işlemler her baklagil bitkisi için ayrı ayrı yapılır.
Sonra elimizdeki bu mikroorganizmalar ekilecek baklagilin cinsine göre yeteri kadar çoğaltılır. Ve daha sonra da bunlar organik bir toprağa emdirilerek gübre haline getirilir.
AŞILAMA NEDİR?
Baklagil tohumlarının havadaki azottan yararlanmayı sağlayan mikrobiyal gübre veya nodozite bakteri kültürü dediğimiz maddelerle kaplanması işlemidir.
AŞILAMANIN FAYDALARI
Baklagil tohumları aşılanarak ekilirse bitki köklerinde, bitkinin gelişmesinin erken dönemlerinde nodozite dediğimiz yumrucuklar oluşur ve içindeki canlılar havanın serbest azotunu toprağa tespit ederler. Böylece topraktaki azot besin maddesi miktarı arttığından bitki gelişmesini gayet iyi tamamlar.
http://www.konyatarim.com/genel/yetistiricilik/yaycep/gubre/gubre21.jpg24828
Resim 2. Aşılanarak ekilmiş bir fasulye.
Aşılama ile daha fazla ve daha kaliteli ürün alınması mümkündür. Eğer topraklarda diğer besin maddeleri yeteri kadar varda azot eksikliği görülüyorsa aşılamanın etkisi belirli bir şekilde görülür.
Aşılama sonucu tespit edilen azotun önemli bir kısmı, tarladaki bitkinin hasad edilmesiyle topraktan kaldırılmış olur. Ancak tespit edilen azotun % 20 si kökler ve alt yapraklar vasıtası ile toprakta kalabilir.
Bazı baklagil bitkilerinin örneğin yoncanın yeşil gübre olarak toprağa gömülmesi halinde tespit edilen azotun tümü toprağa ilave edilmiş olur. Böylece toprak hem azot hemde organik madde miktarı bakımından zenginleşmiş olur. Aynı zamanda toprağın fiziksel özellikleri de düzelir. İşte bu nedenlerle baklagil bitkileri, uygulanan ekim sistemi içerisinde münavebeye girmesi gereken bitkilerin başında gelir.
http://www.konyatarim.com/genel/yetistiricilik/yaycep/gubre/gubre22.jpg24829
Resim 3. Aşılanmış bitki iyi bir gelişme gösterir.
AŞILAMANIN GEREKLİ OLDUĞU DURUMLAR
Genellikle yeni bulunmuş çeşitler ekilirken veya tarlamıza her zaman ektiğimizin dışında yeni bir baklagil çeşidi ekiyorsak bu topraklarda o bitki ile ilgili bakteriler bulunmaz. Bu durumlarda baklagil tohumlarının aşılanarak ekilmesi, bitki köklerinde nodozite dediğimiz yumrucukların oluşması için çok yararlı olur.
Bazı durumlarda da toprakta doğal olarak bulunan nodozite bakterileri kalitesiz olabilir. Tarlamızda bulunan bu bakterilerin iyi veya kötü kaliteli olduğunu kabaca şu şekilde anlamamız mümkündür.
KALİTELİ NODOZİT BAKTERİSİ NASIL ANLAŞILIR
Bitki çiçeklenme devresinde kökü ile birlikte topraktan çıkarılır. Topraktan kökü ile birlikte çıkardığımız bitkinin ana kök civarında BÜYÜK ve içi PEMBE RENKLİ nodozitler yani yumrucuklar varsa bunların kalitesi iyidir.
Eğer, bütün kök üzerine dağılmış UFAK ve BEYAZ RENKLİ nodozitler yani yumrucuklar görülürse tarlamızdaki bakterilerin kalitesi iyi değildir. Böyle durumlarda tohumların aşılanması azot tespitinin garanti altına alınması için gereklidir.
Ancak aynı baklagil bitkisi bölgede uzun süreden beri yetiştiriliyorsa ve köklerinde yaptığımız kontrolde kaliteli nodozitler yani yumrucuklar görülüyorsa aşılama yapılmasına gerek yoktur.
Aşılama işlemi fazla masraflı olmayan ve fazladan yapılırsa da zararlı olmayan bir işlemdir. Bu nedenle kesin karar veremediğimiz durumlarda aşılama yapılması faydalı olur.
TOHUMLARIN AŞILANMASI VE EKİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Aşılamanın dolayısı ile azot tespitinin başarılı olmasını etkileyen pek çok faktör vardır. Bu nedenle aşılama yapmak için aldığımız gübreyle birlikte verilen tavsiyelere iyi bir şekilde uymamız ve uygulamayı buna göre yapmamız gerekir.
BUNLAR NELERDİR ?
Gölgede sakla
Bakteri kültürü dediğimiz gübre serinlikte ve gölgede taşınmalı ve yine serin bir yerde saklanmalıdır. Çünkü yüksek ısı ve kuruma, gübrenin içinde yaşayan bakteri dediğimiz canlıların ölümüne neden olur.
Yetecek kadar gübre kullan
Aşılama için alınan gübre belirlenen miktardan daha az kullanılmamalıdır. Normal şartlarda 1 kg bakteri kültürü 50 kg. yonca tohumu için yine 1 kg bakteri kültürü 100 kg nohut tohumluğunun aşılanması için yeterlidir.
İyi karıştır
Aşılama yapılacak gübrenin tohuma iyice karışması sağlanmalı, tohumlar gerektiğinden fazla nemlendirilmemelidir. Fazla nemlilik tohumların birbirine yapışarak topakçıklar meydana getirmesine neden olur. 100 kg tohum için 1 It su yeterlidir.
Aşılanmış tohumu hemen ek
Aşılama işlemi serin ve gölge bir yerde yapılmalı, aşılanmış tohumlar güneş altına bırakılmamalıdır. Eğer aşılama yaptığımız tohumları 24 saat içinde ekmediysek aşılama işlemini yeniden yapmalıyız.
Tohum yatağı nemli olsun
Aşılanmış tohumlar, nemli tohum yatağına ekilmelidir. zirai ilaçlardan uzak tut.
Aşılama yapılan tohumlar, azotlu ticari gübrelerle, ot öldürücü, mantar öldürücü ve böcek öldürücü ilaçlara bulaştırılmamalıdır.
Ekeceğin toprağı iyi seç
Aşılanmış tohumları asitli veya çok tuzlu topraklara ekme.
Toprağını havalandır
Aşılama yaptığın gübrenin içindeki canlıların yaşayabilmesi için havaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle toprağın havalanması iyi olmalıdır.
Toprağın tahlil ettirmeden aşılanmış tohumu kullanma.
BAKTERİ KÜLTÜRÜNÜ "GÜBREYİ" NEREDEN TEMİN EDECEĞİZ
Bu bakteri kültürleri diğer ticari gübreler gibi piyasada satılmamaktadır. Eğer bir üretici bu bakteri kültürünü almak istiyorsa;
- Ekimden 1-2 ay önce
- Hangi baklagil bitkisini ekeceğini
- Ekeceği tohum miktarını
- Ekim zamanını
Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ankara'daki Toprak ve Gübre Araştırma Enstitüsüne bildirdikleri takdirde ihtiyaç duyulan aşılama gübreleri bu enstitü tarafından hazırlanarak kendilerine verilmekte **** ödemeli olarak adreslerine gönderilmektedir. Çiftçiler bu konuda daha geniş bilgi ve yardımı bölgelerindeki Köy Hizmetleri Araştırma Enstitülerinden sağlayabilirler.
Kaynak (http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/gubre/ders5.htm)
Fidan üretimi ile ilgili bilgi edinmek için yapmış olduğum araştırmalarım sırasında mikoriza mantarları hakkında da bazı bilgiler edinmiştim. Mikoriza mantarlarının bitkiler için ne denli gerekli olduğu, hastalıklardan koruduğu vb.. birde mikoriza mantarlarının bahçemize veya yetiştirmekte olduğumuz bitkilere aşılanması ile ilgili idi. Mikoriza mantarlarının tespiti, transferi ve aşılama şu şekilde anlatılıyordu.
Tespiti:
Doğada gelişimleri ve görünümleri ile diğerleri arasında fark edilen bitkilerin kök bölgelerinde mikoriza mantarının bulunduğu varsayılır.
Transferi:
Bu bitkilerin kök bölgesinden alınan toprak ile birlikte mikoriza mantarı da taşınmış olur.
Aşılanması:
Alınan toprak gerek bahçe toprağına gerekse bitki yetişme ortamına karıştırılarak mikoriza mantarının da aşılanması sağlanmış olur.
Burada bir şart söz konusu; Kök bölgesinden toprak alınan bitki türü ile yetişme ortamına toprak karıştırılan bitki türü aynı olmalı. Örneğin Toros sediri kök bölgesinden mikorizalı toprak alınmış ise bu toprağın karıştırılacağı yani aşılanacağı bitkide Toros sediri olmalı.
Ben bu konuda ne eğitimliyim nede tecrübeliyim. Edindiğim bu bilgi doğru ve uygulanabilir mi? Tavsiye eder misiniz..
denizakvaryumu
30-07-2008, 21:20
Gübrenin ismi nedir?
Mikoriza Mantarları nereden alabilirim ?
celalahmet
10-04-2009, 22:28
Selamlar,arkadaşlar B5A mikoriza manatarlarını öldürür herhalde değilmi? Bu sorunun cevabı bellimidir yoksa cevap için labaratuarda denenmesi mi gerekir?
Tohumlarda microbiyal gübre kullanıyorum..
ama ismini hatırlayamadım
uygun bir zamanda resimin ve özelliklerini eklerim..
bu arada kullanım tarihi 3 ay kadar geçmiş..kullansam tohumlara zarar verirmi ?
100gr için 25 tl vemiştim atamadım..:)
Mikoriza
--------------------------------------------------------------------------------
Hem Almanya'dan hem de Amerika'dan mikoriza ithal ediyoruz. Alman Ecora firmasnın ve Amerikan Mychorrizal Applications firmasının Türkiye temsilcisiyiz. Köklere granül uygulaması ya da sulama yoluyla kolonize olan ürünlerimiz mevcut. Gram başına 260000 sporla en konsantre ve etkili ürünü tedarik ediyoruz. Ayrıca konuyla ilgili yurtdışı menşeli makale ve uygulama bilgisi de sağlayabiliriz.
İletişim bilgilerimiz:
Durusu Tarım
abdullah@durusu.biz
www.durusu.biz
Tel: 0505 561 77 91 (Abdullah Korkmaz)
Tel: 0532 584 00 09 (Dr. Halil Güngör)
mikoriza mantarları, kullanım alanları ve ticari ürünlerle ilgili detaylı bilgiyi hazırladığım blog sayfasında bulabilirsiniz:
http://mikorizal.blogspot.com
MeyveliTepe
23-10-2009, 09:49
Yukarıda sözü edilen 1 gramdaki 260bin spor, satılan ürünün bir gramındaki miktar mıdır yoksa satılan ürünün dolgu maddesine ilave edilen konsantrasyonun bir gramındaki mıdır?
Ürünün fiyatı nedir?
Bilgi verebilirseniz sevinirim.
süperkonsantre ürünün bir gramında 260000 spor var. bu 400-500 gr kadar deniz yosunu ile karıştırılıp uygulanıyor. Domates, biber gibi sebze fidelerinin 5000 adedi için yeterli geliyor.
........ (abdullah@durusu.biz)adresine yazarsanız fiyat bilgisini iletiriz. lütfen kullanacağınız bitkiyi ve halihazırdaki sulama yönteminizi belirtin.
granül formu da var. O 15 kg'lik paketlerde satılıyor.
mailinizi bekliyoruz.
MeyveliTepe
23-10-2009, 10:10
Yani yarım kg paketle satılan üründe toplam kaç spor vardır? Bu bilgiye hiç bir yerde rastlayamadım. Özel mesajla da sorabilirim fakat neticede alınan ürünün ne kadar konsantre olduğunu belirleyen şey bu bilgi. Bu yüzden forumdan yanıt verebilirseniz sevinirim.
Sn;durusu 500m2 alanda damla sulama uygulamalı olarak domates, biber, salatalık vs. sebze yetiştirmede kullanma amacına yönelik ürünlerinizin hakkında bilgi verirmisiniz.
Bloğunuza ulaşamadım.
sayın meyvelitepe,
konsantre ürünün 1 gr'ı 260 000 spor içerir. Bu 260 000'ı dört farklı mikoriza mantarının hemen hemen eşit oranda oluşturur.
Ürünü kolay uygulayabilmeniz ve uğraşmamanız için yosunu (yarım kg olan malzeme bu) biz başka bir firmadan tedarik ederek size uygulamaya hazır olarak takdim ediyoruz, işinizi kolaylaştırıyoruz.
Neticede ürünün kendisi 1 gr. Süper konsantre. 260000 spor içeriyor.
Mine Pakkaner
23-10-2009, 14:48
Durusu satış kurallarına uyunuz. Yukarıda verdiğiniz e-posta adresi tarafımızdan silinmiştir. Ürünü adına başlık açıp tanıtabilirisniz, ama satış bedeli ve sipariş için posta adresi veremezsiniz.
Satış Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12042)
Lonicera
23-10-2009, 15:31
Kendi mikoriza mantarlarımızı nasıl üretebileceğimizi belirten bir kaynak. Bir arkadaş çevirebilirse ilgilenenlere yardımcı olabilir.
http://www.sunseed.org.uk/page.asp?p=167
MeyveliTepe
23-10-2009, 20:46
Linkteki yazıyı okudum. Oldukça ilginç. Son zamanlarda okuduğum başka şeylerle birleştirince daha da ilginç oldu. Bazı denemeler yapmam lazım.
Dogasever
02-11-2009, 13:05
Deneme yapmak isteyenlere: EM Bukaşi kompost ile mikoriza aşılanmış toprağı karıştırarak denemek ilginç olabilir. EM mikroorganizmalarıyla mikoriza mantarlarının birbirlerini desteklediklerini biliyoruz.
MeyveliTepe
02-11-2009, 13:24
Verilen linkte çok özet olarak, dokunulmamış orman toprağında iyi gelişmiş çok yıllık otların ya da çalıların kök bölgelerinden alınan toprağın yeterince mikoriza içerdiğini var sayıyor. Bu toprağın alınıp özel bir havuzda dikilen bir kaç bitki vasıtasıyla çoğaltılmasını anlatıyor.
Yöntem gayet akla uygun. Sorun şu ki, orada mikoriza olduğundan nasıl emin olacağız? Mikroorganizmalar çıplak gözle görünür olmadıklarından varlıklarını ancak delilleriyle anlayabiliriz. Bir yerde ne olduğu zaman bol mikoriza kolonileri olduğunu anlarız çok net değil. Evet, bazı çok iyi gelişen, fazlasıyla hızlı büyüyen otları topraktan söküp hemen köklerini kokladığımda farklı bir koku alıyorum. Bunu sadece orman toprağında değil, söz gelimi bizim sebze adalarında devleşen bitkilerin köklerinde de alıyorum. Tuhaf, rahatsız etmeyen, aksine topraktaki bir zenginliği (elbette zahiri olarak) hissettiren, oldukça yoğun bir koku. Bu bir mikoriza işareti olabilir mi? Ya da başka nelere dikkat etmek gerekir?
Dogasever
02-11-2009, 13:41
Sn Meyvelitepe
Sizin sebze adalarında, en az balta girmemiş ormanlardaki kadar mikoriza ve yararlı mikroorganizmaların olduğundan hiç kuşkum yok!
Lonicera
02-11-2009, 14:32
Sn MeyveliTepe, kısa ve öz çeviri, yorum ve akla gelebilecek sorular, daha ne olsun ki, teşekkürler.
Sayın doğasever bu seneki malç uygulamalarımı daha iyi hale getirerek çukurda oluşturduğum kompostum'un EM 'in aktifliği ile de, kompostum adeta mikoriza ve yararlı mikroorganizmaların cennetine döndü , malç'ın Üst katmanınada bahçemdeki ağaçların budadığım dallarını öğüterek toprağımdaki solucanlara yatak hazırladım.
Sonuçta bahçemin toprağının yapısını solucanlarıma, mikoriza ve yararlı mikroorganizmalara sunarak bahara hazırlamaları için onların kutsal uygulamalarına terk ettim.
kayastop
24-03-2010, 11:47
Türkiyede üretildiği iddia edilen bu ürünü (http://www.bio-global.com/Default.asp?P=0&L=1&K=0&K1=3) Ağustos ayında Beylikdüzünde fuarda görmüş, konu hakkında bilgiye sahip olmadığımdan almamıştım.
Google da yaptığın araştırmada Atatürk Üniversitesi Biyoteknoloji Merkezi Müdürü Fikrettin Şahin'in (Prof Dr Fikrettin ŞAHİN şu an Yeditepe Ünivesitesinde görev yapıyormuş (http://www.yeditepe.edu.tr/7tepe/index_js.shtml?http://www.yeditepe.edu.tr/7tepe/egitim/lisans/muh_mim/genetik/genetik_akad.shtml)) de mikrobiyal gübrelerle ilgili bir buluşunun olduğunu öğrendim.
Fakat daha fazla ayrıntıya ulaşamadım.
Acaba Prof Dr ŞAHİN bu ürünün üretim ve satışına başladı mı?
Prof.Dr Şahin'in buluşuyla ilgili yazı (http://www.zaman.com.tr/2001/10/06/girisim/girisim.htm).
sa. kardeşim.acşzane fikrim pronzym adlı gübreyi kullanmanızı tavsiye ederim
kayastop
24-03-2010, 11:50
Sayın doğasever bu seneki malç uygulamalarımı daha iyi hale getirerek çukurda oluşturduğum kompostum'un EM 'in aktifliği ile de, kompostum adeta mikoriza ve yararlı mikroorganizmaların cennetine döndü , malç'ın Üst katmanınada bahçemdeki ağaçların budadığım dallarını öğüterek toprağımdaki solucanlara yatak hazırladım.
Sonuçta bahçemin toprağının yapısını solucanlarıma, mikoriza ve yararlı mikroorganizmalara sunarak bahara hazırlamaları için onların kutsal uygulamalarına terk ettim.
emeğine sağlık kardeşim ALLAHU TEALA sizin bu organik tarım uygulamalarınızı ve özllikle insan sağlığına faydalı olacak şekilde üretim yaptığınız için sizin bu emeğinizi zayi etmeyecektir AEO.ARO KARDEŞİM
kayastop
24-03-2010, 11:51
Sn Meyvelitepe
Sizin sebze adalarında, en az balta girmemiş ormanlardaki kadar mikoriza ve yararlı mikroorganizmaların olduğundan hiç kuşkum yok!
bende bunun öyle olduğuna kalpten inanıyorum kardeşim
kayastop
24-03-2010, 11:53
Bonsaisever, yalnız o firmanın gübreleri genelde mikorizal değil, mikrobiyal gübreler. İkisi farklı. Mikorizal gübreler fungus etmenli. Mikrobiyal gübreler bakteri etmenli.
Firmanın ürünlerinden biri fungus etmenli (Trichoderma harzianum, Trichoderma lignorum Trichoderma virens ).
Bu kök hastalıklarıyla biyolojik mücadelede kullanılıyor, gübre değil.
Mikrobiyal gübrelerde havanın serbest azotunu bağlayan, fosforu yarayışlı hale getiren bakteriler var.
Piyasada her bitki için ayrı mikorizal gübre olacağını sanmıyorum. Süs bitkileri için, hububat için, koniferler için gibi ayrımlar olacağını sanıyorum.
Piyasaya girdiklerinde beraberlerinde her türlü teknik bilgi de girecek. Bakalım neler gelecek?
acizane www.profarmatarim.com (http://www.profarmatarim.com) adresini bir ziyaret edin derim.
idris şenol
18-05-2010, 11:07
formun açılmasından bu yana yaklaşık 7,8 ay geçmiş bu arada mikoriza mantarlarını deneme yapan varmı
yağni yazılarda bahsi geçen deniz yosunu uygulamasıyla mikoriza mantarını uyguladım vs ürün yüzdesini arttıdım diyen varmı...saygılarımla
syıldıran
24-05-2010, 07:37
formun açılmasından bu yana yaklaşık 7,8 ay geçmiş bu arada mikoriza mantarlarını deneme yapan varmı
yağni yazılarda bahsi geçen deniz yosunu uygulamasıyla mikoriza mantarını uyguladım vs ürün yüzdesini arttıdım diyen varmı...saygılarımla
Sn. idris şenol ,
Merhaba . Konu başlığını ilk mesajdan itibaren okuduysanız , mikoriza mantarlarının bitki ile ortak bir yaşama girdiği bitkiyi zor doğal şartlara karşı dayanıklı hale getirdiğini görürsünüz. Belki de yanlış anlamış olabilirim ama anladığım kadarıyla mikoriza mantarları verim artışı sağlasın diye değilde bitki çevre şartlarına daha dayanıklı olsun diye kullanılıyor. Daha önce varlıklarından dahi haberdar olmadığım mikoriza mantarlarını bu forumda , Sn. Mine Pakkaner hanımın ağaç dikimiyle ilgili mesajlarından öğrendim.Bu sayede dağlık arazide kurak şartlarda yıllardır tutturamadığım zeytin fidanlarını bir zirai ilaç bayisi arkadaşın temin ettiği Endo Root Soluable isimli mikoriza mantarı preparatı sayesinde tutturdum. Verdikleri değerli bilgileri ile bizleri aydınlatan Sn. Mine Pakkaner ve değerli diğer hocalarımızın önünde saygıyla eğilirim. Selamlarımla . .
idris şenol
23-06-2010, 19:07
Sn. idris şenol ,
Merhaba . Konu başlığını ilk mesajdan itibaren okuduysanız , mikoriza mantarlarının bitki ile ortak bir yaşama girdiği bitkiyi zor doğal şartlara karşı dayanıklı hale getirdiğini görürsünüz. Belki de yanlış anlamış olabilirim ama anladığım kadarıyla mikoriza mantarları verim artışı sağlasın diye değilde bitki çevre şartlarına daha dayanıklı olsun diye kullanılıyor. Daha önce varlıklarından dahi haberdar olmadığım mikoriza mantarlarını bu forumda , Sn. Mine Pakkaner hanımın ağaç dikimiyle ilgili mesajlarından öğrendim.Bu sayede dağlık arazide kurak şartlarda yıllardır tutturamadığım zeytin fidanlarını bir zirai ilaç bayisi arkadaşın temin ettiği Endo Root Soluable isimli mikoriza mantarı preparatı sayesinde tutturdum. Verdikleri değerli bilgileri ile bizleri aydınlatan Sn. Mine Pakkaner ve değerli diğer hocalarımızın önünde saygıyla eğilirim. Selamlarımla . .
sanırım sayın meyveli tepede mikoriza mantarları ile sebze çalışmaları var umarım bizimle gelişmeleri paylaşır
Halil Önen
25-09-2010, 09:24
bende bunun öyle olduğuna kalpten inanıyorum kardeşim
Sn. kayastop,
mikoriza mantarı üretmeyi düşünüyorum. Kendi ihtiyacım için. İşlerimi yoluna koyarsam bunu yapacağım. UBYİ bahçeleri sahiplarine maliyetine vermeyi de düşünüyorum.
Belki Ağaçlar.net dostlarına da verebilirim.
İzmir Tarım ve Seracılık Fuarında Kalbur İnşaattan Sn. Kamil Öğretmen (inşaat Müh.) ve Yonca Dizmen Tülek (Çevre Müh.) ile tanıştım.
172749
mykosoil adında mikoraza mantarı üretme çalışmalarının olduğunu söylediler.
Ruhsat çalışmalarının sona yaklaştığını ve deneme amaçlı verebileceklerini, satışınının yakında başlayacağını anlattılar.
172750
Bunun için www. innoway.ev adresini verdiler.
Ayrıca Meyve ve sebze de 20% daha karlı olan ANTİFungi (bozulmayı geciktiren) ve InsectStop (zararlılarla etkin mücadele) ürünlerini de piyasaya süreceklerini bildirdiler.
Tüm bu ürünlerin biyolojik mücadele için kullanılacağını insan sağlığına zararlı olmadığından bahsettiler.
Sn. Kamil Öğretmen' e ulaşmak için, tel. 0216 467 64 24 arayabilirsiniz.
Bu arada, İzmir Tarım, seracılık ve Hayvancılık Fuarı bugün ve 26/09/2010 gününe kadar sürecek.
Saygılar
MeyveliTepe
25-09-2010, 11:37
Mikoriza üretme sürecim devam ediyor. Yaptığım şey, özel hazırlanmış bir ortamda mikoriza ile aşılanmış tohumlardan (arpacık soğan, sarımsak dişleri ve buğday) ekip büyütmek, kökler iyice gelişip bitkiler büyüdükten sonra bitkileri kök boğazlarından kesip kurumaya bırakmak. Bu şekilde köklerde ve kök bölgesinde bulunan mikorizalar milyon kere çoğalarak sporlarını salacaklar. Bu bitkileri yetiştirdiğim ortamı (özel toprağı) güzelce alıp baharda bahçeye mikoriza aşılamakta kullanacağım.
Bu yaz mikoriza ile yaptığım denemelerde mükemmel sonuç aldım. Kontrol için söktüğüm köklerin inanılmaz büyüdüğünü (fasulyenin kök uzantıları 70-80 santim kadardı), kökler ile bütünleşmiş çok ince ve uzak bir yerlere giden binlerce beyaz ipliksi uzantılar gördüm. Bunlar topraktaki zengin mikorizanın işaretleri.
Dogasever
25-09-2010, 11:51
Sayın Meyvelitepe,
Benim merak ettiğim, sporların çoğaldığı aşılayıcı toprağı elde ettikten sonra, bu toprağıın diğer topraklarda aşılayıcı olarak kullanılması için belli bir zaman sınırı olup olmadığı. Yani, aşılayıcı toprağı ne kadar uzun süre kullanmadan saklayabiliriz. Nemini uçursak, saklama süresi uzar mı? Bu konuda herhangi bir düşünceniz var mı? Böylelikle her zaman kulanıma hazır aşılayıcı toprak elimizde bulunabilir diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
MeyveliTepe
25-09-2010, 12:42
Zaten bitkiler kök boğazından kesildikten sonra sulama durduruluyor. Toprak ve kökler kurumaya yüz tuttuğunda mantar sporlarını saçıp, çimlenmek üzere uygun bir ortam buluncaya kadar beklemeye geçiyor. Tam o esnada toprağı alıp iyice kurumasını sağladıktan sonra uzun bir müddet, en azından bir yıl saklanabilir diye düşünüyorum.
Ben işe biraz geç başladım. mevsim itibarıyle bu operasyonu tam yapabilecek miyim bilmiyorum. Zaman bakımından en uygunu herhalde Mayıs ortasında başlayıp Temmuz ortasında sonlandırmak olmalı.
idris şenol
28-09-2010, 10:05
innoway firması bize yakın Hlil bey
pazartesinden sonra irtibata geçiceğeiz
bilgi paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim
Sim Derma adlı ürün, mikorizal bir ürün değil mi? Forumda başlık açılmış bir ürün. Türkiye'de üretiliyor.
MeyveliTepe
02-10-2010, 20:02
Sim Derma mikorizal değildir. T.Harzanium isimli, patojen mantarları baskılayan, engelleyen faydalı mantar sporları içerir.
cahitözcan
21-03-2011, 08:51
doğada bahsettiğiniz bitkilerin köklerinden alarak saksımıza koyduğumuzda mantarları saksımıza bulaştırmış olmazmıyız?
doğada bahsettiğiniz bitkilerin köklerinden alarak saksımıza koyduğumuzda mantarları saksımıza bulaştırmış olmazmıyız?
Arkadaşlar topraklarınızın mikorazal canlıları üretmesini istiyorsanız, topraklarınızda bitki yatiştirme esasında kaldırılan besin maddelerinin yerine konduktan sonra fazlasının ilavesinin kompostlaştırılmış organik maddelerin toprağa ilavesi ile bu canlılar toprak içinde kalan bitki köklerinde yaşam bulacalardır.
Kendi topraklarımda yaptığım çalışmalarda topraklarıma organik madde kazandırma işlemleri içinde kompost ve malç uygulamalarımda makimum düzeye ulaştığını gözlelerken toprak karışımı içinde yüksek oranlarda mikorazal faaliyetlerin sonucu olarak bakteri sporlarının iplikimsi uzantılar üretmiş olduklarını müşahade etmiş bulunuyorum.
Sonuç olarak topraklarımızın organik maddelerini arttıracak olursak toprak içi canlıların gelişmeleri sağlanacağından, bu zengin faunanın çeşitliliğinde işlenmiş bitki toprağı elde edilmiş olacaktır.
mikorizal mantarlarını 50 dönüm bugday tarlasında nasıl kullanabiliriz
ekmeden önce buğdayla harmanlamak mı gerekir ya da toprak hazırlığında hayvan gübresiyle birlikte toprağa mı karıştırmak gerekir veya yağmurlama sulamada suyla birlikte mi vermeli
mdemirbas
19-06-2011, 22:27
Merhaba arkadaşlar.
Mikorizal mantarını şu anda ülkemizde üreten varmı.?Varsa nasıl ulaşabiliriz?Bilgiveren olursa sevinirim.
Charlaux
21-06-2011, 15:30
Merhaba Mine hanım,
Size bir sorum olacaktı.Ben kakao tohumu ekeceğim de bu mikrobiyal gübreden kullanayım mı,bir faydası olur mu ? Bir de nasıl bir toprak çeşidi kullanmalıyım? Sevgiler,saygılar ;)
Mikoriza alıp kullananlar hangi firmadan aldıklarını söyleyebilirler mi? Bir kaç gündür garip cevaplar veren firmalara , bir de resmi kurum olmak üzere, derdimi anlatacağım diye uğraşmaktan bezmek üzereyim.
Zeytinlibahçe
21-09-2011, 17:39
Mikoriza alıp kullananlar hangi firmadan aldıklarını söyleyebilirler mi?
Bioglobal - Organik Gübre (http://www.bioglobal.com.tr/tr)
Şahsi telefon numarasını özelinize yazıyorum.
İlginize teşekkürler, internetten adreslerini bulduğum firmaların
Haa... o ne...Sorumlu burada yok içerikli cevaplarından yılmak üzereydim.
Hele Menemen'deki resmi kurum. Yanlış bir yer aramadığınıza emin misiniz dedi ya orada yıkıldım.
Kafama takılan bir konu var. Mikoriza tarımsal kullanımda bir kere uygulanıyor.
Ben bonsaide kullanacağım. Tricoderma harzianum için de aynı soru takıldı aklıma.
Saksı toprağını değiştirirken köklerden toprağı bütünüyle ayırırız. Bu durumda acaba bonsaide her seferinde yeniden uygulama mı gerekir.
Yoksa köklere yapışan organizmalar tekrar ürerler mi acaba.
MeyveliTepe
07-10-2011, 18:04
Mikoriza için söyleyecek olursak kılcal kökler tahrip olup eski toprakta kalıyorsa yeniden uygulamak gerekir. T.Harzanium için gerek olmamalı. Fakat benim de aklıma gelen soru şu, bonzainin bir kaşık toprağı (toprak da değil, başka malzeme sanırım) bu mantarların kökte yaşamasına izin veriyor mu acaba?
Evet, bir de o konu çıktı şimdi.
Toprak alındığı gibi,toprağın fırçayla köklere yapışanlarını da alıyoruz.
Kompost ya da torf . Biraz kum, biraz ponza falan. Kumda olmaz, ponza olmaz. Torf karışık, belki kompsotta olur.
EM kile daha iyi tutunduğu için ben karışıma bir miktar katıyorum ama. Bu mahlukata yeter mi acaba.
Mine Pakkaner
10-10-2011, 19:42
Mikoriza konusu ile zerre kadar olmayan bonsai ile ilgili tartışmalar Bonsai felsefesini anlamaya çalışmak. (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/542.htm)başlığına taşınmıştır.
Mikoriza için söyleyecek olursak kılcal kökler tahrip olup eski toprakta kalıyorsa yeniden uygulamak gerekir. T.Harzanium için gerek olmamalı. Fakat benim de aklıma gelen soru şu, bonzainin bir kaşık toprağı (toprak da değil, başka malzeme sanırım) bu mantarların kökte yaşamasına izin veriyor mu acaba?
Biraz uğraştırdı ama, sonunda uygulama konusunda bilgiye ulaştım. Genellikle bonsaide toprak değişimi yapıldığında toprağın tümü değiştirilir. Mikoriza kullanımında eski toprağın yarısının yeni karışıma eklenmesi öneriliyor. Aksi durumda köklere yapışan mikoriza iki yılda toparlanabiliyormuş.
Mine Pakkaner
11-11-2011, 21:38
Memet bonzai harçlarına HepYeşil kompost karıştırdıysan ayrıca mikoriza aramana gerek yok. HepYeşil'in içinde Trichoderma var. Ayrıca leonardit katıp katmamak da sana kalmış çünkü toplam % 47 hümik ve fulvik asit içeriyor.
Yeni diktiğim adeniumları şaşırtırken kullandım Hepyeşil kompostu. Bonsai toprak değişimi için biraz daha sabretmem gerekiyor mevsim olarak, Sabırsızlanıyorum.
Merhabalar efendim,
Mikoriza üretimi ile ilgili Tübitak (http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-99-23-ek4/tar-23-ek4-24-98039.pdf) ve ilgili linklerde (http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=77) çeşitli bilgiler (http://www.bioglobal.com.tr/genel-bilgiler.i17.mikoriza-mantarlari-2) mevcut.
Saygılarımla lütfen.
limon_sever
28-02-2012, 19:11
Mikoriza mantarını çilek fidesinde deneyen var mı?
İnternette böyle bir fide gördüm. Gerçeği yansıtmakta mıdır?
http://i077.radikal.ru/1007/9d/0ee8b4b14558.jpg
Mikoriza mantarını çilek fidesinde deneyen var mı?
İnternette böyle bir fide gördüm. Gerçeği yansıtmakta mıdır?
http://i077.radikal.ru/1007/9d/0ee8b4b14558.jpg
Bu gerçekten insanı hayran bırakacak güzellikte bir çilek.Her ne ile yapılmışsa öğrenmek lazım
limon_sever
28-02-2012, 19:35
Burada Gardenia.ru :: (http://www.forum.gardenia.ru/viewtopic.php?p=29975&sid=c0575c2a7cc03c2158923e7a16bdf9a8) açıklaması var. Ama belarusça dilinde.
Ayrıca çilek dibinde mantarda yetiştirmiş. Sanırım mantar çilekte verimi artırıyor.
xenkebikec
11-03-2012, 21:59
Mikoriza'yı nereden temin edebiliriz acaba? İnternette satışını yapan bir yer bulamadım. Bazı siteler var ama tam anlayamadım. Sizlerin satın aldığı veya bildiği yerler var mı?
limon_sever
11-03-2012, 23:04
Mikoriza'yı nereden temin edebiliriz acaba? İnternette satışını yapan bir yer bulamadım. Bazı siteler var ama tam anlayamadım. Sizlerin satın aldığı veya bildiği yerler var mı?
Endo Roots Soluble (http://www.bioglobal.com.tr/endo-roots-soluble)
Bu siteden ubyi'den sn. zeytinlibahçe satın almış. Fiyat konusunda bizi de bilgilendirirsiniz umarım.
xenkebikec
12-03-2012, 14:56
Endo Roots Soluble (http://www.bioglobal.com.tr/endo-roots-soluble)
Bu siteden ubyi'den sn. zeytinlibahçe satın almış. Fiyat konusunda bizi de bilgilendirirsiniz umarım.
Sn. limon_sever Endo roots soluble ürünü ile ilgili olarak ürünün 250 gr'lık ambalajı 98 lira. Yaklaşık 2500 fide veya 1000m2 alana yeterli olduğunu belirttiler.
Fakat benim bahçemin ekili alanı 100-150m2 civarı yani bu ürünü tek başıma almam mümkün değil. 50gr lık paketleri olsa çok güzel olurdu.
limon_sever
12-03-2012, 15:25
Sn. limon_sever Endo roots soluble ürünü ile ilgili olarak ürünün 250 gr'lık ambalajı 98 lira. Yaklaşık 2500 fide veya 1000m2 alana yeterli olduğunu belirttiler.
Fakat benim bahçemin ekili alanı 100-150m2 civarı yani bu ürünü tek başıma almam mümkün değil. 50gr lık paketleri olsa çok güzel olurdu.
250 gramını 25 lira gibi bir fiyat bekliyordum ki beklediğimden fazla bir fiyatı varmış. Çok haklısınız 50 gr paket yapılırsa bizim gibi küçük bahçesi olanlarda yararlanabilirdi bu üründen.
xenkebikec
12-03-2012, 15:37
Aslında başka bir ürüne göre fiyatı uygun. Piranha Mikoriza 50gr fiyatı 69 TL.
Piranha Mikoriza - Magicplant (http://www.magicplant.net/172-advanced-nutrients-piranha-faydali-bakteriler-mikoriza-mantarlari.html)
Arkadaşlar;
mikoriza mantarını kaç lt suya kaç çay kaşığı şeklinde belirtirseniz sevinirim.
limon_sever
12-03-2012, 20:18
Arkadaşlar;
mikoriza mantarını kaç lt suya kaç çay kaşığı şeklinde belirtirseniz sevinirim.
1 çay kaşığı mikoriza mantarını 5 litre suyla karıştırabilirsiniz.
teşekkür ederim limon sever;
peki ya bu mikoriza karışımının içine sim derya diye bilinen tozu da yine aynı şekilde( 1 kaşık) katabilir miyiz?
syıldıran
13-03-2012, 08:28
Merhaba ,
Ben Endo Root Soluable (umarım doğru yazmışımdır) isimli mikoriza mantarı preparatını dağlık arazide sulama imkanı olmıyan zeytin delicelerinin dikiminde kullandım , daha önceki yıllarda sulama imkanı olmadığı için tutturamadığım fidanlar bu mikoriza mantarları sayesinde tuttu , kurak şartlarda bitkinin susuzluğa dayanmasını sağlıyor , kesinlikle tavsiye ederim , doğrudur pahalı bir ürün ama verdiğiniz paraya değiyor. Bu arada daha önceleri bilmediğim mikoriza mantarlarını bu forumdaki yazıları sayesinde öğrenme fırsatı bulduğum Sn. Mine Pakkaner hanımefendiye de saygılarımı arz ederim. Selamlar . .
limon_sever
13-03-2012, 08:39
teşekkür ederim limon sever;
peki ya bu mikoriza karışımının içine sim derya diye bilinen tozu da yine aynı şekilde( 1 kaşık) katabilir miyiz?
Sn. Zeytinlibahçe'nin tavsiyesi:
-----------------------------
Sim Derma
- Tohum: 1 kg tohum 5-20 g Toz Sim Derma ile karıstırılarak kaplanır ve ekilir.
- Fide: 200 g Toz Sim Derma 20 L suya karıstırılarak çözülür, fide kökleri daldırıldıktan sonra ekilir veya dikilen
- Fidelerin kök boğazlarına 10-15 mL çözelti verilir.
Mikoriza Mantarı
- 1 çay kaşığı mikoriza mantarını yaklaşık 4.5 lt su içinde eritip kullanabiliriz.
- Aynı oranı koruyup daha az miktarda kullanabiliriz. Kalanı buz dolabında saklayalım.
- T.H. bakterisini toz olarak doğrudan tohumların üzerine serperek kullanabiliriz.
- Her iki ürünü klorsuz suyla kullanmamız gerektiğini hatırlatmalıyım.
- Sim Derma ve Mikoriza Mantarını birbirleriyle karıştırıp kullanabiliriz.
xenkebikec
13-03-2012, 09:43
Mikoriza mantarları ve sim derma (Trichoderma harzianum) gibi ürünleri hazırlarken koruma seviyesi P3 olan maske-filtre kullanılması gerektiği doğrumudur ya da gerekli midir?
symbiom wam mikoriza mantar 1 kg 80 lira 2 dekara yetiyor
Zeytinlibahçe
15-03-2012, 15:02
Arkadaşlar tohum aşılamada kullanabileceğimiz, bizim bu yıl ilk defa kullandığımız içinde mikoriza mantarlarıda dahil daha bir çok faydalı mikro organizmaları barındıran '' organik gübre'' lisanslı yeni bir ürünü tanıtmak istiyorum.
Bioglobal - Biyolojik Bitki Koruma ve Besleme (http://www.bioglobal.com.tr/tr)
http://zeytinlibahce.net/wp-content/uploads/2012/03/finish.jpg
Daha fazla bilgi için Esra hanım/Bioglobal 0533 7044283 (bilgisi dahilinde)
bahcedenn
28-03-2012, 16:18
Arkadaşlar tohum aşılamada kullanabileceğimiz, bizim bu yıl ilk defa kullandığımız içinde mikoriza mantarlarıda dahil daha bir çok faydalı mikro organizmaları barındıran '' organik gübre'' lisanslı yeni bir ürünü tanıtmak istiyorum.
Bioglobal - Biyolojik Bitki Koruma ve Besleme (http://www.bioglobal.com.tr/tr)
http://zeytinlibahce.net/wp-content/uploads/2012/03/finish.jpg
Daha fazla bilgi için Esra hanım/Bioglobal 0533 7044283 (bilgisi dahilinde)
Peki alırsak hangi ürünü tercih etmeliyiz acaba? Finish Mix diye bahsettikleri ürünü mü? Yoksa Endo Roots Soluble olanı mı? Paylaştığınız resimdeki ürün hangisi? Ve aradaki fark nedir acaba? Vereceğiniz bilgiler benim gibi yeni yeni öğrenmeye çalışanlar için faydalı olacaktır. Teşekkürler...
Zeytinlibahçe
29-03-2012, 08:51
Peki alırsak hangi ürünü tercih etmeliyiz acaba? Finish Mix diye bahsettikleri ürünü mü? Yoksa Endo Roots Soluble olanı mı? Paylaştığınız resimdeki ürün hangisi? Ve aradaki fark nedir acaba? Vereceğiniz bilgiler benim gibi yeni yeni öğrenmeye çalışanlar için faydalı olacaktır. Teşekkürler...
Sn bahcedenn, tercihinizi belirleyecek olan tohum aşamasında mı, şaşırtma veya fidan dikimi aşamasında mı kullanacağınız belirleyecektir.
''Finish seed'' tohumları aşılamada kullanılır. İçinde mikoriza mantarları, rhizobium bakterileri, azotobakterler ve topraktaki fosforun çözünmesine yardımcı faydalı bakterileri bulundurur.
Azotobakterler: Bitkinin kök bölgesinde serbest halde yaşarlar. Havanın serbest azotunu toprağa fikse ederek bitkilerin kullanabileceği şekle dönüştürürler. Dolayısıyla doğal bir gübreleme yapmanıza yardımcı olurken güçlü bir kök sistemi oluşmasına ve bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olurlar. Rhizobium bakterileride aynı amaca hizmet eder. Ayrıca bu bakterilerin birbirleriyle simbiyotek bir şekilde yaşiyor olmasıda oldukça önemli.
Dolayısıyla tohum aşamasında finish seed kullanılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.
bahcedenn
29-03-2012, 11:38
Sn bahcedenn, tercihinizi belirleyecek olan tohum aşamasında mı, şaşırtma veya fidan dikimi aşamasında mı kullanacağınız belirleyecektir.
''Finish seed'' tohumları aşılamada kullanılır. İçinde mikoriza mantarları, rhizobium bakterileri, azotobakterler ve topraktaki fosforun çözünmesine yardımcı faydalı bakterileri bulundurur.
Azotobakterler: Bitkinin kök bölgesinde serbest halde yaşarlar. Havanın serbest azotunu toprağa fikse ederek bitkilerin kullanabileceği şekle dönüştürürler. Dolayısıyla doğal bir gübreleme yapmanıza yardımcı olurken güçlü bir kök sistemi oluşmasına ve bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olurlar. Rhizobium bakterileride aynı amaca hizmet eder. Ayrıca bu bakterilerin birbirleriyle simbiyotek bir şekilde yaşiyor olmasıda oldukça önemli.
Dolayısıyla tohum aşamasında finish seed kullanılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Sizin söylediklerinizden ve ürünün kendi sitesindeki bilgilerden anladığım kadarı ile Finish Seed'i sadece tohumlara kaplama yaparak kullanabiliyoruz. Fakat içerdiği maddeler daha kapsamlı ve etkili. Endo Roots Soluble ise tohumlara kaplama olabileceği gibi sulu çözelti yapılarak fidelerin ve meyve fidanların dikiminde bandırılarak ve dikimden sonra da dibine dökülerek kullanılabiliyor. Ama etkisi Finish Seed'e göre daha kısıtlı. Acaba doğru mu anlamışım? Bize tohumlarla gönderilen ürün hangisiydi? Halil Abi'nin kendi sayfasında 616 numaralı mesajında '' Mikorizayı tohum aşılamada, yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile, şaşırtmada, ya da dikimden önce 8-10 cm. derine karıştırarak kullanabilirsiniz.'' diye paylaşmıştı. Yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile de kullanılabilir mi? Dikeceğim yeni meyve fidanları da olacağı için ben Endo Roots Soluble isimli ürünü tercih edeceğim gibi. Acaba doğru mu düşünüyorum? Teşekkürler...
Zeytinlibahçe
29-03-2012, 13:07
Acaba doğru mu anlamışım? Bize tohumlarla gönderilen ürün hangisiydi? Halil Abi'nin kendi sayfasında 616 numaralı mesajında '' Mikorizayı tohum aşılamada, yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile, şaşırtmada, ya da dikimden önce 8-10 cm. derine karıştırarak kullanabilirsiniz.'' diye paylaşmıştı. Yapraklar iki tane olduğunda fısfıslama ile de kullanılabilir mi? Dikeceğim yeni meyve fidanları da olacağı için ben Endo Roots Soluble isimli ürünü tercih edeceğim gibi. Acaba doğru mu düşünüyorum? Teşekkürler...
Tohum takas etkinliğinde (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/25266.htm) katılımcılara gönderdiğimiz mikoriza mantarıydı. Tohum aşamasında kullanılabileceği gibi fideleri şaşırtırken ve fidan dikimlerinde kullanabiliyoruz. Sulama suyuna değilde, dikim aşamasında köke doğrudan uygulanması önemli.
Mikorizanın etkisinin daha kısıtlı olduğu yönünde değil de, bahsettiğimiz tüm bu mikroorganizmaların sağlıklı ve dendeli bir toprak yapısında zaten var olduğu, bizim ise gerekli gördüklerimizi özellikle güçlü bir kök sistemi oluşturmak için takviye yapmak olarak düşünmemiz daha doğru olur.
Örneğin toprak analizinde dengeli olan bir bahçede mikoriza mantarı bu gıdaların en iyi şekilde alınabilmesi için yeterli olurken, daha kısıtlı şartlarda Finish seed bize daha faydalı olacaktır.
Güçlü bir kök sisteminin aynı zamanda daha iyi bir verim, çevre şartlarına daha iyi dayanabilme demek olduğunu hatırlayalım.
koyu yesil
13-07-2012, 10:36
Sn Zeytinlibahçe,
Babam geçtiğimiz sonbaharda bir miktar yonca ekimi yapmış(7-8 ay önce). Halen düzenli olarak biçimi ve iki haftada bir sulaması yapılıyor.
Bu tarlaya sonradan mikoriza mantarı uygulamak mümkün olur mu? Olursa ne şekilde uygulanabilir? Ve benzer şekilde, Nodozital bakteri aşısını sonradan yapmak mümkün oluyor mu?
İlginiz için şimdiden teşekkur ederim.
Enginyazar
03-01-2013, 01:38
Sn bahcedenn, tercihinizi belirleyecek olan tohum aşamasında mı, şaşırtma veya fidan dikimi aşamasında mı kullanacağınız belirleyecektir.
''Finish seed'' tohumları aşılamada kullanılır. İçinde mikoriza mantarları, rhizobium bakterileri, azotobakterler ve topraktaki fosforun çözünmesine yardımcı faydalı bakterileri bulundurur.
Azotobakterler: Bitkinin kök bölgesinde serbest halde yaşarlar. Havanın serbest azotunu toprağa fikse ederek bitkilerin kullanabileceği şekle dönüştürürler. Dolayısıyla doğal bir gübreleme yapmanıza yardımcı olurken güçlü bir kök sistemi oluşmasına ve bitkinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olurlar. Rhizobium bakterileride aynı amaca hizmet eder. Ayrıca bu bakterilerin birbirleriyle simbiyotek bir şekilde yaşiyor olmasıda oldukça önemli.
Dolayısıyla tohum aşamasında finish seed kullanılmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum.
100 fidan dikimminde kullanılacak mıktar ne kadar olmalıdır?
selim_50
17-01-2013, 10:42
merhaba; önceki yıl buğday ekiminde candemin demnem tohum kaplama ürününü kullanmıştım,yağışlardanmıdır, yoksa ürünün etkisimidir önceki yıllara göre iki katına yakın buğday çıktı, aynı ürünü sulandırarak üzüm fidesi ve fidan dikiminde kullanmayı düşünüyorum.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini almak isterim.
İsmail Kuzucu
14-02-2014, 21:11
merhaba; önceki yıl buğday ekiminde candemin demnem tohum kaplama ürününü kullanmıştım,yağışlardanmıdır, yoksa ürünün etkisimidir önceki yıllara göre iki katına yakın buğday çıktı, aynı ürünü sulandırarak üzüm fidesi ve fidan dikiminde kullanmayı düşünüyorum.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşlerini almak isterim.
Bildiğim kadarı ile demnem sadece tohum kaplaması ile kullanılıyor. Hatırladığım kadarı ile üzerinde gübre ve besin değildir ibaresi yer alıyor.
Fide ve fidanlar için biocan pelet ve biopot organik gübreleri var, onları kullanabilirsiniz..
acemi_cevizci
07-03-2014, 20:16
Tüplü ceviz fidanı için ( mikoriza mantarı + sim derma + hümik asit ) bu üçü aynı anda kullanılabilirmi ? Kullanılabilir ise oran ne olmalı ?
80 adet tüplü ceviz fidanı dikicez topragımız yumusak kızıl toprak. mikoriza mantarından bahsettiler ilk dikimde diğer gübreler dışında m.mantarını nasıl temin edebiliriz fiyatı nedir nasıl kullanmalıız. yardımcı olursanız sevinirim.
acemi_cevizci
14-03-2014, 19:02
Nogall tüplü fidanda dibe dökme yöntemi ile uygulanabilir mi ?
aviator34
17-03-2014, 11:00
Nogal açık köklü fidanlara ilk dikimde kullanılır diye biliyorum.
Nogall® (http://www.bioglobal.com.tr/nogall)
acemi_cevizci
17-03-2014, 15:57
aviator34 vermiş olduğun adresin 3.sayfasında en altta not kısmında Tüplü fidanlarda dibe dökme yöntemi olarak uygulanabilir demişler.Ama ne kadar döküleceği söylenmemiş.Nogall ürününü 12 lt su ile karıştırıp dibe 24 gr mı dökmeliyim yoksa daha fazlamı dökmeliyim fazla kullanmakta zarar görürmüyüz yardımcı olursanız sevinirim.
gökhan07
24-03-2014, 20:06
aviator34 vermiş olduğun adresin 3.sayfasında en altta not kısmında Tüplü fidanlarda dibe dökme yöntemi olarak uygulanabilir demişler.Ama ne kadar döküleceği söylenmemiş.Nogall ürününü 12 lt su ile karıştırıp dibe 24 gr mı dökmeliyim yoksa daha fazlamı dökmeliyim fazla kullanmakta zarar görürmüyüz yardımcı olursanız sevinirim.
sayın acemi _cevizci,
Beklide açık köklü fidanlarda uygulama amacı, dikilecek olan çöğürün kök budamasının yapıldığı köklerin kesim işleriyle tazelendiği ve kesilen köklerde budama işleriyle taze köklerin ortaya çıkarılmasıyla ilacın etkisi daha fazla oluyor.
Kanaatimce sulama suyu tüplü fidanlarda yeterli olur yani ilaç köklere temas eder ama ne derecede etkili olur bilemem. İlaç firmaları maalesef sadece ilacın işlevini yazıyorlar nasıl etki edeceği, farklı şekillerde nasıl uygulanacağını yazmıyorlar!!! (Nedense ticaretini yaptıkları, para kazandıkları ürünlerin detaylarını ek bilgi olarak sunmuyorlar!!! )
Siz en iyisi firmayı arayıp sorun.
MeyveliTepe
24-03-2014, 20:18
Bu ürün açık köklü fidanlarda kullanıldığı takdirde kök ile tam temas eder Agrobacterium radiobacter isimli bakteri kökü eldiven gibi sararak kolonileşir. Korumayı da böyle sağlar. Aynı solusyonda bir çok fidana koruma sağlandığı için ekonomik olur.
Tüplü fidanlarda veya dikili fidanlarda sulama ile bakterinin tüm kök yüzeyine temas ettirilmesi sağlanamayacağından koruma eksik kalır. Fazla miktarda kullanımın fidanlara bir zararı olmaz, sadece daha pahalıya malolur. Tüplü fidanlarda koruma sağlama olasılığı dikili fidana göre nisbeten daha fazla.
gökhan07
24-03-2014, 21:13
Bu ürün açık köklü fidanlarda kullanıldığı takdirde kök ile tam temas eder Agrobacterium radiobacter isimli bakteri kökü eldiven gibi sararak kolonileşir. Korumayı da böyle sağlar. Aynı solusyonda bir çok fidana koruma sağlandığı için ekonomik olur.
Tüplü fidanlarda veya dikili fidanlarda sulama ile bakterinin tüm kök yüzeyine temas ettirilmesi sağlanamayacağından koruma eksik kalır. Fazla miktarda kullanımın fidanlara bir zararı olmaz, sadece daha pahalıya malolur. Tüplü fidanlarda koruma sağlama olasılığı dikili fidana göre nisbeten daha fazla.
Sayın MeyveliTepe,
Tüplü fidanlarda veya dikili fidanlarda sulama ile bakterinin tüm kök yüzeyine temas ettirilmesi çok zor değil. ( Çok fazla olmasa da, maliyetli olur ayrı ) Sulama suyunda kullanılmasa da tüplü fidanı bu çözelti içerisinde bekletmek yeterli olacaktır.
Sonuçta toprak geçirgen bir yapıya sahip. Bu ilaç istemesekte köklere ulaşacaktır.
Benim anlamadığım neden bu ilaçları satanlar yeterli bilgi vermiyorlar!
Pirhana, mikoriza ve mikro oganizmaları içeren bir ürün, tek sefer kullanmak yeterli mi yoksa 10-15 gün arayla 3-4 kez kullanmak mı gerekiyor.
Mikoriza mantarı ürünleri satışı yapan kimselerin yarısı tek sefer yeter derken yarısı 3-4 kez uygulayın diyor ve bir kısmı da her yıl uygulayın,toprakta sadece 2-3 ay yaşayabilir diyorlar!!!!!
Sizce hangisine güvenelim?
MeyveliTepe
24-03-2014, 22:31
Mikoriza mantarlarının bitkinin köklerinde kolonize edilmesi sağlanmış ise bir kez uygulanması yeterlidir fakat bitki, toprağın kimyasını bozan, mikroorganizmaları öldüren şeylere maruz kalmışsa diğer mikroorganizmalarla beraber mikoriza kolonileri de yok olur. Böyle durumlarda tekrar uygulamanın da bir faydası olmaz, öncelikle toprak mikroorganizma yaşamına uygun hale gelmelidir.
gökhan07
24-03-2014, 22:43
Mikoriza mantarlarının bitkinin köklerinde kolonize edilmesi sağlanmış ise bir kez uygulanması yeterlidir fakat bitki, toprağın kimyasını bozan, mikroorganizmaları öldüren şeylere maruz kalmışsa diğer mikroorganizmalarla beraber mikoriza kolonileri de yok olur. Böyle durumlarda tekrar uygulamanın da bir faydası olmaz, öncelikle toprak mikroorganizma yaşamına uygun hale gelmelidir.
Sayın Meyve Tepeli
Şunu söyleyebilirmiyiz öncelikle toprak analizi, toprakta ki eksiklerin giderilmesi ve sonrasında toprağın mikroorganizmaların yaşaması için gerekli ortam ( belki de toprağa mikoriza mantarlarından önce mikroorganizma bakterilerini vermemiz gerekir)
MeyveliTepe
24-03-2014, 23:06
Toprak analizindeki tuzluluk, organik madde oranlarını iyi okumakta fayda var. Tuzluluk yüksek ise, PH fazla yüksek ise, organik madde çok düşük ise mikroorganizma yaşamına pek uygun değildir. Bunun dışında analizde görünmeyen başka toksik maddeler de önemli. Söz gelimi bazı çiftçilerde toprağa göztaşı uygulamak gibi bir adet var. Bu uygulama bakır birikimi yapmanın yanısıra toprakta hiç bir mikroorganizma bırakmaz.
gökhan07
24-03-2014, 23:11
Göz taşı uygulamaların da benim gördüğüm, ne kadar ilaç o kadar az hastalık mantığı oluşmuş.
untouchable
28-03-2014, 06:55
Göz taşı uygulamaların da benim gördüğüm, ne kadar ilaç o kadar az hastalık mantığı oluşmuş.
toprak önceden hasta değilse,toprağın bir çok hastalık barındırmasının sebebi yanlış gübre kullanımdır .bunun yanında fidan veya fideden gelen hastalıklarda az değil,ekmeden önce hidrojen peroksitli(huwasan) suya batırıp ekip dikmek bazı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir
Göztaşıda ph'ı yükseltsede ucuz ve etkili olduğu için çok yaygın,öyle çiftçiler varki seralarda özellikle dekara 10 kg'a kadar uyguluyorlar bu söylediğim damlamadan eritip verme yoluyla :D hatta bir kaç kez tekrarlıyorlar.Bilinçsiz hayvan gübrelemesinin bir sonucu başka bişey değil. ayrıca kükürtle beraber uygulanması daha iyi sonuç verecektir
mikoriza mantarlarına gelince piyasaya çıkan bütün ürünler verimi %30 üzerinde arttırma vaadiyle çıkıyor mesela timsel firmasının mikoriza mantarları var, denemedim ama mikoriza mantarları köklere tutunarak köklerin ulaşamadığı uzaklıktaki besin elementlerini alabiliyorlar bu da verimi arttırıyor haliyle
ancak bütün çıkan gübreleri kullansan şimdiye kadar dönümden 5 ton alınan yerden 15 alıyor olmamız gerekirdi, bi yerlerde bir yanlışlık var ama nerde :D
portakal007
17-04-2014, 12:19
Merhaba,
Piyasada BM-MEGAFLU ve BM-COTON PLUS diye iki tane baktesi gübresi varmış birkaç yerde gördüm duydum ama hiç kullanan **** bilgi verecek varmı acaba.yeni bahçe kurulurken kök gelişimi için uygulayı düşünüyorum bu megaflu yu...
iyi günler.
Bu ticari ürünlerin linklerini, ne işe yaradıklarını bir başlıkta bulmak mümkün mü?
portakal007
24-09-2014, 14:55
ürünleri bir tanesi bu
Biomarket (http://www.bioteknologie.com/default.asp?islem=urunler&islem2=urundetay&id=417&catid=385)
diğeride bu
Biomarket (http://www.bioteknologie.com/default.asp?islem=urunler&islem2=urundetay&id=600&catid=385)
inceleyin isterseniz yerli yapımmış
ERS Mikorizayı yeni dikeceğim 2400 armut fidanında kullanmak istiyorum. Bunun için kaç gr ERS ye ihtiyacım olur ve uygulamayı en verimli nasıl yaparım? Bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Merhaba Sn Estikey, ERS nin 250 gr lık paketi ile 500- 600 civarında fidan dikimi yapabilirsiniz. Dolayısiyle size 4-5 paket ERS yeterli. 1 paket ERS yi 12 Litre suyla karıştırıp dikim yapacağınız fidanları bu suya batırıp dikimi yapacaksınız.
Aynı firmanın NOGALL adlı kök kanseri ni önleyen ürününü de kullanabilirsiniz. Selamlar
gremlin06
05-07-2015, 23:15
Kusura bakmayın bilmediğim için soruyorum
mikorizayı sadece tohum veya dikmek üzere olduğumuz fidanlar için mi kullanabiliriz?
3 - 4 yıllık ağaçlar veya 10 yıllık bir ağaç için kullanabilir miyiz?
ERS mikorizayı dikimde denildiği şekilde kullandım. Ağaç gelişimlerim gayet iyi. Tavsiye ederim.
Firmanın demesine göre 3-4 yıllık ağaçlarda da kullanabilirsiniz. Yalnız fosforu gübre kullanımı ile arasına en azından bi 3 ay koymak gerekiyormuş. Mikoriza böyle daha iyi çalışıyormuş, bende öyle yaptıydım.
Mikoriza almak isteyen varsa şu an amazon.com da çok çok uygun fiyata satılıyor ve Türkiyeye gönderiliyor.
2 pound yaklaşık 1 kg. (net : 907 gr.)fiyatı 7.95$ artı kargo 8.99$ ile toplam 16.94$ yapıyor.
Ben on gün kadar önce 1 adet almıştım dün geldi.
http://www.amazon.com/gp/product/B00IGFECYQ?psc=1&redirect=true&ref_=ox_sc_act_title_1&smid=ATVPDKIKX0DER
birnefestoprak
19-08-2015, 00:40
Mikoriza almak isteyen varsa şu an amazon.com da çok çok uygun fiyata satılıyor ve Türkiyeye gönderiliyor.
2 pound yaklaşık 1 kg. (net : 907 gr.)fiyatı 7.95$ artı kargo 8.99$ ile toplam 16.94$ yapıyor.
Ben on gün kadar önce 1 adet almıştım dün geldi.
http://www.amazon.com/gp/product/B00IGFECYQ?psc=1&redirect=true&ref_=ox_sc_act_title_1&smid=ATVPDKIKX0DER
Urun spektrumu, ev bahcecileri icin oldukca iyi. Bu urunu kullanmadim ama uretici firmanin baska urunlerini kullandim (Plant Success Soluble, Great White, Plant Success Granular). Hepsi cok kalitelidir.
Sn. remlak bir yanlışınız olmasın ? 2 lb ürün şu an 31 Usd, sizin söylediğiniz fiyat 4 ons fiyatı. Acaba kampanya mı vardı ve sona erdi bilmem ama fark çok fazla.
Bu ürünü 2 yaşındaki fidanlarıma sulama suyuyla mı versem yoksa yabancı sitelerde söylendiği gibi yanına açılan ufak birkaç çukura 1 çay kaşığı kadar serpip mi kapatsam hala karar veremedim. Ürün gerçekten pahalı ve fidan sayısı çok olunca bütçeye acayip dokunuyor.
Sn meyvelitepe nin aşılama metodu da kullanılabilir aslında ama aşılı toprak içindeki sporlar
aşağıya kadar ne derece ve ne kadar sürede ulaşır tahmin edilemez birşey. Dediğim gibi ürün pahalı olunca dikkatli kullanmak lazım eldekini :)
Bu arada ürünü kullananlar olduysa deneyimlerini ve gözlemlerini paylaşırsa faydalı olur. Bence çok önemli bir konu ve yetiştiricilerin hepsi bu üründen kullanmalı.
Mikrobiyoloji gübre çalıştayı sonuç bildirgesi;
http://arastirma.tarim.gov.tr/toprakgubre/Belgeler/Mikrobiyal%20G%C3%BCbre%20%C3%87al%C4%B1%C5%9Ftay% 20Kitab%C4%B1/sonu%C3%A7%20bildirgesi.pdf
Özetle alınması gereken çoooookkk yol var...
Bactogen, LIFEBAC-P bu mikrobiyal ürünü kullanan varmı?
MeyveliTepe
18-02-2017, 17:43
Bactogen, LIFEBAC-P bu mikrobiyal ürünü kullanan varmı?
Denemedim ama iyi bir ürüne benziyor, denemeye değer.
Denemedim ama iyi bir ürüne benziyor, denemeye değer.
yaban mersini bahçesinde fosfor eksikliğini gidermede kullanmak için sipariş verdim,sonuçları iyi bir şekilde görürüz herhalde.
bu arada ;20 lt 174 lira
Hellmarch
26-03-2017, 10:30
Endo Roots Soluble (ERS) | Bioglobal - Biyolojik Bitki Koruma ve Besleme (http://www.bioglobal.com.tr/urun-17-endo-roots-soluble-ers.aspx)
Great White Granül 1 Mikoriza 1 Kg Fiyatı - Taksit Seçenekleri (http://www.hepsiburada.com/great-white-granul-1-mikoriza-1-kg-pm-hrtprkae015x)
Bu iki üründen hangisini tercih etmeliyim?
Great White, fiyat olarak dörtte bir daha ucuz görünüyor.
MeyveliTepe
26-03-2017, 11:48
ERS'de 3 tanesi büyük oranlarda olmak üzere 7-8 farklı tür mikoriza var. Diğerinde tek tür olduğu belirtilmiş.
İsmail Kuzucu
11-04-2017, 09:04
Shubhodaya Mikoriza ürünü nasıldır acaba kullanan oldu mu? Bu hafta sonu kullanmayı düşünüyorum.
serkanhoca
24-01-2018, 18:57
Konuyu canlandıralım.
En az 5-6 yıllık zeytin ağaçlarında kullanmak için gübre önerisi verebilir misiniz? Çeşitli firmalar var internet üzerinde görüyorum, bir tanesinde karar kılmam lazım. Sizin önerebileceğiniz bir ürün varmı?
paylaşım için teşekkürler benim gibi insanlar için çok bilgilendirici olmuş.
numarayı aradım tlfnu açan hanımefendi yanlış diyor
Bactogen organik tarım ürünlerinden kullanan arkadaşlar var mı?
mpsaltan
21-01-2020, 07:13
Arkdaşlar bu konu burda kalmasın.mikoriza mantarı ile ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırıp bu konuda çalışma yapan ve doğru sonuca ulaşana arkadaşların görüşlerini yazmasını bekliyoruz.
guneydefne
06-10-2020, 14:41
Mykos mycorrhizae türü mikoriza mantarı kullandım.Bu tür Ekto-mikoriza değil Endo-mikoriza ...Küçük saksılarda ektiğim domates ve biber fidelerinde çok zayıf kök sistemi oluşuyordu, bu mantardan sonra çok gelişmiş bir kök sistemi oluştu.Şaşırtma sonunda toprakta gelişim normaldi.Belkide ortamda istedikleri şartlar yoktu ve öldüler.Mikoriza aşılanan bitkilerde kimyasal gübre ve ilacın zararlı olacağı ile ilgili yazılar okudum.
Çamfıstığı
21-02-2022, 12:26
Uzm.Dr. Nüget İlgün Türkiye probiyotik rehberinde 27.09.2021 tarihinde kaleme aldığı bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.Kısa ve öz bir yazı olmuş.
Uzm.Dr. Nüget İlgün
Toprak Besin Ağı, Toprak Mikrobiyotası Nasıl Çalışır?
27.09.2021
Toprak ile ilgilenmek, onun bize verdiklerini atalarımızın yaptığı şekilde öğrenmek merakı ile hekimlik mesleğimden emekli oldum. Buradaki hikayem aslında elime geçen bir siyez tanesi ile başladı. Doğanın nasıl çalıştığını, bitkilerin besinleri nasıl değiş tokuş ettiğini, aynı zamanda doğanın hiçbir kimyasal ve zehir kullanmadan bitkileri ve ağaçları nasıl büyüttüğünü, sulama, budama, gübreleme yapmadan orman ekosistemlerin nasıl çalıştığını merak ettim. Bu yol beni toprak mikrobiyotası eğitimine götürdü ve Dr. Elaine İngham’dan Soil Food Web eğitimi aldım. Öğrendiklerim beni adeta büyüledi.
Toprak besin ağının temelinde fotosentez dediğimiz muhteşem dönüşüm fabrikası yatar. Yeşil bitkiler güneşin varlığında karbondioksiti alır; karbonu eksudat olarak toprağa, oksijeni dışarı verir. Bu sırada bitkiler karbonun yanına azot, sülfür, hidrojen, oksijeni alarak istediği bitki besin maddelerini temin etmek için çeşit çeşit karbonlu bileşikler üretir. Siz un, yağ, şeker, kakao ve yumurta kullanarak nasıl çeşitli kekler, pastalar üretebiliyorsanız bitki de ihtiyacı olan bitki besin maddesini getirecek olan bakteri ve mantarlar için eksudatları üretir. Buradaki kahramanlar oksijen seviyesi 6 ppm üzerinde çalışan aerobik bakteriler, ekto -endo mikoriza mantarlar, nematodlar, protozoalar, flageller, siliatlar, mikro-makro artropotlar, solucanlar, sürüngenler, kuşlar ve aklınıza gelen insan dışındaki canlılardır. Bu yaşam alanına toprak besin ağı, toprak mikrobiyotası denir. Bitkiler, bakteriler ve mantarlar kendi besin maddelerini üretemez bu yaşamda hayatta kalabilmek için birbirlerine ihtiyaç duyar. Aralarında simbiyotik bir yaşam ve inanılmaz bir birlik vardır. Aerobik tür bakteriler, yararlı mantarlar küçük kurtçuklar oluşturdukları bu birliktelikte anaerobik dediğimiz oksijen seviyesi 6 ppm in altında çalışan bakterileri yanlarına sokmazlar, onları öldürmezler de. Zarar vermelerine toprağı anaerobik ortama götürmelerine izin de vermezler. Bu düzen insan eli ile yapılan yanlışlara kadar devam eder. Toprağın pulluk ile sürülmesi, üzerinde ağır tonajlı araçların gezmesi, kullanılan kimyasallar, zararlılar ile mücadelede kullanılan sonu sit ile biten ilaçlar maalesef kendi halinde bir düzen içinde çalışan bu sisteme zarar verir. İşte o zaman anaerobik ortam canlılarına gün doğar, çoğalmaya ve ortamda baskın hale gelmeye başlar. Bu durumda ortamdaki oksijen azalır amonyak, hidrojen sülfür ve alkol anaerobik fermentasyon ürünleri ortaya çıkar. Bunlar bitki beslenmesini bozarak bitkinin immun sisteminin bozulmasına ve hastalıklara açık hale gelmesine neden olur. Toprak besin ağı aynı bizim vücumuz gibi denge içinde ve miliekivalan gibi çok çok küçük miktarlarda çalışır. Bitkilerin kilolarca K, Mg, Mo, Na, Ca, P, N ihtiyacı yoktur. Bitki ürettiği eksudatlar ile neye ihtiyacı varsa bakteri ve mantarların aracılığı ile onu temin eder. Bunun yanında protozoa gibi canlılar da bakteri ve mantarları yiyerek vücutlarına bakterilerden gelen azot ve karbonu alır. Fazla gelen azotu solubl, yani emilebilir halde, ortama dışkılarlar. Bu olay sonrası bitki serbest diffuzyon ile ortamdaki fazla azotu ortamı eşit hale getirinceye kadar vücuduna alır. İşte bitki beslenmesinin özündeki azot toprak besin ağındaki fabrika gibi çalışan bu sistemden böyle kullanılır. Böyle güzel ve dengeli çalışan sisteme sizin dışardan azot vermenize gerek kalır mı? Tabii ki hayır. Ekosistemler aslında onlara farklı bir göz ile baktığımızda bize ne çok şey anlatıyor.
Tıp fakültesinde ilk öğrendiğimiz Latince sözcük ’’Primum non nocere“ “Önce zarar verme’’dir. Sadece beşeride değil toprağa gönül vermiş bir doktor olarak doğa da bu sözü fazlası ile haketmiyor mu sizce? Dünyanın en kutsal mesleğini yaparken bir yandan diğer kutsal varlık olan doğa ananın beni yönlendirmesini izlemek ve sentez gücümü toprak anayla birleştirmek bana büyük keyif veriyor. Bu anlamda insan mikrobiyotası ve toprak mikrobiyotasının ayrılamaz bir bütün olduğunu söylerken hepimizin sadık yari olan kara topraktan gelen şifa ile sağlıcakla kalın diyorum.
Türkiye' de tescilli Mikoriza gübre satışı var mı?
Güvenilir olarak temin edilebilecek bir kaynak biliyor musunuz?
MeyveliTepe
18-08-2022, 00:43
Türkiye' de tescilli Mikoriza gübre satışı var mı?
Güvenilir olarak temin edilebilecek bir kaynak biliyor musunuz?
Başka da vardır herhalde. Bunu biliyorum.
https://www.bioglobal.com.tr/urun/endo-roots-soluble-ers
MeyveliTepe
18-08-2022, 00:53
Bu ürün de ilginç görünüyor.
https://www.koppert.com.tr/panoramix-plus/
Başka da vardır herhalde. Bunu biliyorum.
https://www.bioglobal.com.tr/urun/endo-roots-soluble-ers
Geç yazdım kusura bakmayın.
Ben de Bioglobal' den aldım bu arada.
Ağaçlarda Phytophthora kaynaklı kök çürümelerine karşı kullanılan çalışmalar görmüştüm. Uyguladım ama sonuçlarına nasıl emin olacağım bilmiyorum.
Bu mikroorganizmaları toprakta mikroskop ile kolayca görüntüleyebilir miyiz?
Aynı zamanda bitkideki hastalıklı bölgede bu tür görüntüleme ile teşhis nasıl yapılıyor.
Bana bu konuda bilgi verebilir misiniz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.