Bağlan

View Full Version : Benjamin Kauçuğu (Ficus benjamina)




Sayfalar : [1] 2

bonsaisever
14-04-2006, 19:02
Ficus benjamina

Yer seçim: Çok aydınlk fakat direk güneş almayan ortam ister. Yıl boyunca oda sıcaklığında tutulmalıdır. Fakat yeşil yapraklılar daha serin ortamı tolere eder. Saksı yerinin değişiminden kaçınılmalıdır ancak bitki iki ayda bir kendi ekseni etrafında 45 derece çevrilmelidir.. Toprağı ılık ve nemli tutulmalıdır.

Su ve besin ihtiyacı: Yazın ve ilkbahar boyunca normal düzenli sulama ister fakat sonbahar ve kış süresince daha az suya gereksinim duyar. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır bu yaprakalrın dökülmesine sebep olur. Yazın 2 hafta arayla besin verilmelidir.Sıcak havalarda yapraklara bolca su püskürtülmelidir.

Bakım:Yapraklarına sıkça su püskürtmek olumlu sonuç verir. İlkbahar başlangıcında gerekli ise saksi değiştirilmelidir. Saksı değiştirirken çok amaçlı çiçek toprağı kullanılmalıdır. Budama dallanmayı teşvik eder. Kurumuş dallar budanır.

Üretim:Budamadan çıkan dallarından İlkbahar ve yaz sonunda sıcak yastıklarda köklendirilerek üretilir.

Hastalık ve zararlılar:Kuru kalorifer ortamında örümcek ve tripsler görülür. Toprağı Kışın aşırı ıslak ve serin olursa bu yaprakların dökülmesine sebebiyet verir.

[/URL]
[URL="http://www.bahce.biz/bitki/icmekan/katalog/icmekan11/pages/ficus_benjamina_jpg.htm"]www.bahce.biz (http://emyo.sdu.edu.tr/link/plant/plant_search.php?op=show&plant_id=1443)

Trabzon Hurması

Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesi olmasına rağmen, sıcak ve ılıman iklim koşularına da iyi uyum gösterir. Ağacı kışın yaprağını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12 oC a kadar dayanabilmekte ve -18 oC a kadar dayanan çeşitlerde bulunmaktadır. Trabzon hurmasının sıcak bölgelerde yetiştiriciliğinde başta güneş yanıkları olmak üzere düşük nem oranından kaynaklanan olumsuz etkilenmeler söz konusu olabilmektedir. Çevre koşullarından etkilenmenin düzeyi çeşitler arasında büyük farklılıklar gösterebilmektedir (Kitagawa ve Glucina, 1984: Belini, 1979).

Trabzon hurması için en uygun toprak tipi; Orta ağır, Organik maddece zengin, Drenajı iyi olan derin topraklardır.

Toprak pH’sı 6.5-7.0 olan topraklar yetiştiricilik için iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan ağır topraklara kadar çok değişik toprak tiplerine de uyum sağlar.

www.tarimreformu.gov.tr (http://66.249.93.104/search?q=cache:U6xi9p3ANz4J:www.tarimreformu.gov.t r/yayinlar/suruc.doc+Trabzon+hurmas%C4%B1+a%C4%9Fac%C4%B1&hl=tr&ct=clnk&cd=34)




ReaL
20-08-2006, 22:10
2 ay önce kadar çok beğenip de eve getirdiğim aşılı benjaminin yapraklarını silmek için küçük bezle silmek için ne kadar uğraş verdim, el değil parmaklar bile girmez iken şimdi kepkel kaldı...:p

moralim bozuldu,canım sıkıldı, nasılsa bu çiçek öldü hayır yok diye rahat davranıp komple toprağını boşaltıp, köklerini bir güzel yıkayıp, yeni saksıya yeni toprak ile tekrar diktim...

Şimdi komadan çıkmak üzere küçük küçük yeni filizlenmeler görülüyor, bu nedenle çok mu çok mutluyum...

3358

3360

memet
20-08-2006, 22:48
sorunu çözmüş olman sevindirici. umarım evin ortamına adapate olunca tekrar eski canlılığına kavuşur.

küçük bir ayrıntıya da dikkatini çekmek isterim.bir mesajda resim sayısı arttıkça
sayfayı takip etmeside zorlaşabiliyor. eğer sorunu tek resimde anlatabiliyorsan,daha uygun.bir kaç resim eklemek istiyorsan link olarak ekle isteyenler açıp bakabilir.bu sayfadaki yazılar çoğaldıkça takibide kolaylaştırır.

ReaL
21-08-2006, 15:46
Anladım, teşekkür ederim...

renkkk
28-08-2006, 21:21
bi şey daha tavsiye edeceğim. eline bir makas al ve kurumuş dalları kökünden kes at. çiçek kendine gelsin. bir de sıvı çiçek canlandırıcılar var. suyuna katıyorsun. capcanlı ve bir sürü yaprak çıkarıyor. ayrıca yaprakları bezle sileceğine sulama yapmadığın bir hafta su püskürtücüsü kullanarak yaprakları sula. sıvı çiçek canlandırıcıyı püskürtücünün içindeki suya katarak ta kullanabilirsin. normal sulamayı da saksının dibinden çiçeğe su vererek yapıyorsundur umarım. neyse bol şans.

hasan42
28-08-2006, 21:44
bir de sıvı çiçek canlandırıcılar var. suyuna katıyorsun. capcanlı ve bir sürü yaprak çıkarıyor.
İsmi ne bu çiçek canlandrıcının? Öğrenebilir miyim?

ReaL
28-08-2006, 22:04
Teşekkür ederim Renkkk (3 K olmalı sanırım) :p

Zaten bende hemen hemen öyle yaptım

Yeni yeni fışkırmalar var, biraz daha iyileşsin komadan çıksın resmini koyacağım...

O vitaminin ismini hatırlıyormusun???

Ben mavi bir toz kullanıyorum...

renkkk
30-08-2006, 20:15
meraba

kutunun üstünde yazanları buraya aktarıyorum

Anadolu
İç Mekan Süs Bitkileri için sıvı besin

albiza
01-09-2006, 22:51
Merhaba real!
Evde çiçeği koyduğun yer ışık alan bir yer mi?Bu alacalı benjamin de çok önemli olduğu kanatindeyim.Eğer yeterli güneş almayan bir yer ise pencereye yakın bir yere koymanı tavsiye ederim.Hatta izmirde olduğuna göre uygun bir yer varsa dışarıya bile koyabilirsin.Sulamaya da dikkat benjaminde fazla su da yaprk dökülmesine sebep olabiliyor.Birde pamuklu bite dikkat.Özellikle böyle zayıflamış benjamine tasallut olabilir.Mücadelesi de epeyce zordur.

ReaL
01-09-2006, 23:27
Eve getirmeden önce kış hariç hep dışarıda duruyordu...

İştahlıydı ama yaprakları toz içinde toprağı kötü bir toprak idi...

Daha güzel bir saksıya koyup köklerini zedelemeden ve günyüzü göstermeden iyi toprak ile yanlarına doldurdum..

Derler ya sakınan göze çöp batar diye, benimki de öyle oldu sanırım, tüm yapraklarını döktü işte...

Yer değişikliğini sevmedi anlaşılan

Şimdi kendine geldi yeni yeni yapraklar çıkartıyor... İşığı çok iyi alıyor direkt güneşi görmüyor, e daha ne yapayım :p

Düzelecek sanırım... Hastalık olduğunu sanmıyorum, büyüteç ile yapraklarına bakıyorum bir yabancı madde görünmüyor...

İlginize teşekkür ederim... Biraz daha formuna ulaşsın resmini koyacağım...

sonalp
27-09-2006, 07:54
Merhaba.

yaklaşık 5 ay oluyor satın aldığım toprağını değiştirip yeni bir saksıya aktardım. sorun yoktu. son 3 haftadır ciddi bir şekilde tepe noktasında yaprak sararması ve dökülme var. Yeni sürgünler ise diri değil, elle dokunulduğunda yumuşak bir his veriyor. Düzenli olarak hafta 1 kere yarım litre vitaminli su veriyorum. günde 1 kez ikindi vakti yapraklarına su püskürtüyorum. ne oldu oldu şimdi keyfi yok. saksı değiştirirken fide almıştım onlarda da problem yoktu son bir haftadır fidelerde de aynı sorun var.

Önceki postlarıda okudum. Net e araştırdım. bazıları çok sulamadan diyor bazıları su eksikliğinden diyor tam olarak çözemedim. tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

ne önerirsiniz.

http://geniusmt.net/68Q40071.jpg
http://geniusmt.net/68Q40072.jpg
http://geniusmt.net/68Q40073.jpg

şimdiden teşekkürler.

ormanbotanigi
27-09-2006, 09:43
Toprağını değiştirirken köklere zarar verdinizmi ve değiştirme işini ne zaman yaptınız. ?

fmt79
27-09-2006, 10:01
Vitaminli su derken neyi kastediyorsunuz acaba? Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementleri makro (fosfor, azot, potasyum, kalsiyum vs) ve mikro (kükürt, demir, çinko, molibden, bor vs) olarak ikiye ayrılır. Vitamin derken neyi kastediyorsunuz acaba?

Bitkiye hiç azotlu gübre verdiniz mi? Verdiyseniz ne dozda?

sonalp
27-09-2006, 12:24
toprak değişimini bitkiyi aldığımızda Mayıs ayı içerisinde yaptım. Zaten aldığımızda toprağı yok gibiydi saksıdan kolaylıkla çıkabiliyordu. çıkan saksının bir boy büyüğü ebatında yeni saksıya diktik. sonrasında acaip canlandı yeni sürgünler çıktı gayet iyiydi. son 3 - 4 haftadır bahsettiğim problemler başladı. Sularken kullanıdığım bahsi geçen vitamin supermarketlerde satılan yeşil yapraklı bitkiler için sıvı gübre markası Helin. Formun tamamına yakınını okudum. toprağını değiştirmeyi düşünsemde bu vakitte değiştirilmi bilmiyorum. Emin olamadım...

ilginize Tekrar teşekkürler.

Mehmet Ali Aşık
28-09-2006, 04:41
selam
benjaminlerde yaprak dokme topragin cok islak olusundan veya kurakliktan dolayi meydana gelmis olabilir.cok sulamadan dolayi yaprak sararmasi ve dokulmesi daha fazla raslanir bir durum.
bitkiyi guzelce sulayip sonra toprak biraz kuruyana sulamamak asiri sulamayi onleyebilir.ayrica bitkiniz ne kadar isik aliyor?fazla isik almiyorsa daha seyrek sulamalisiniz.
gubre bitkileri mukemmel yapan sihirli bir madde degil.fazlasi zarar hatta bitkinin olumune yol acabilir.gubre paketlerinde onerilenin dozun en az yarisini kullanmanizi tavsiye ederim.helede bitkiniz fazla isik almiyorsa.Haftada bir kere gubreli su cok fazla.bitki strese girmis yapraklarini dokuyorsa hic gubre vermemek gerekir. asiri sulamaya dikkat edin..iyi sanslar

Murat Pilevneli
28-09-2006, 20:28
Yapraklardaki sararmalar sulama sorununu gösteriyor.
Siz acaba yanlışlıkla, hygroculture bitkileri (topraksız yetişim sistemi) için hazırlanan sıvı gübreyimi kullandınız? (Bunlar topraklı bitkileri önce deli gibi büyütür sonra öldürür, yüksek doping gibi!)
Compo firmasının yeşil yapraklı bitkiler için üretilmiş sıvı gübresi en mükemmeli.
Toprağı kontrol edin. Beyaz böcekler varmı, ya da solucanlar?
Solucanların faydası var ama ev içinde çok itici olabilirler, bence varsa onlardanda kurtulun...
Yanlışlkla aldığınız adi toprakla beraber nametot denilen bu rutubet meraklısı zararlılarda toprakla gelip, sizin Benjamini bozar.
Suyamayı gün hesabını unutup, elle kontrol edin. (Geneli haftada bir su sever, sulamadan sonra dipte kalmış suyuda yarım saat sonra dökün)
Nemliyse vermeyin.
Çok sulamışsanız en az 2 hafta kuru bırakın.
( ilk dikimde saksı dibini delik bıraktınız ******, eski gazete yazılarımda bu arada unutulurdu , hatırlatmak istedim, yanlış anlamayın!...)
Güneş ne durumda, bol ışık sever bu arkadaşlar. Hatta yazın balkonda, bahçede tutun, benjamin'in yeşil yapraklı türleri +7-10 dereceye kadar bahçede dayanabiliyor.
Acaba güneş altındamı fısfıs yaptınız, buda yaprakları yakmış olabilir.
Benjamin sıcak,kuru iç mekanları pek sevmez, kış olsa kaloriferdende olabilirdi aynı sorun.
Bitkinizi mümkün olduğunca serin yerlerde tutun.
Hatta camekanlı balkonunuz varsa, yaz kış orada kalabilir.
Üzülmeyin bitkiniz bence toparlanır.

Saygılarımla.
Murat Pilevneli.
http://bahcevan.com/

turunç
20-10-2006, 10:30
Benim de bir F. Benjamin' im vardı. küçücük saksıda nasılda neşeliydi. Saksı değiştirip suladığım günden itibaren yaprak dökmeye başladı. Küsüp su vermediğimde yeniden yaprak çıkardı. Hatta kuru dallar bile yeşerdi. Yeniden suladığımda yine yaprak döktü. Şimdi tamamen kurudu. Sulama az, bol ışıklı ortam mümkünse güneş, kuruyan dalları hemen kesmeyin tekrar yeşeriyor, toprak çok sıkı olmasın. Havalı toprak seviyor. Saksı değiştirirken toprağı fazla bastırmayın derim. Saygılar..

Ateş Öztan
24-10-2006, 20:33
Ev içinde, rüzgar akımı-kurandel- altında kalmayı da sevmiyor.

beren99
05-11-2006, 23:54
merhaba arkadaşlar.ben yeni üyeyim.bu saatte orada kimse var mı bilmiyorum ama çok acil yardıma ihtiyacım var.evde beslediğim çiçeklerimi 3 4 ay önce balkona koymuştum orayı sevdiler diyede içeri almamıştım. 15 gün önce birtanesini eve aldım bir hafta sonra kötüleşti. çürüme yaptı. diğerleri hala balkonda. havalar iyice soğudu ve kar yağıyor. balkonum kapalı ama oldukça soğuk oluyor.ani hava değişiminden ölür diye içeri alamıyorum. dışarıda kalmasıda tehlikeli. acil yardım bekliyorum.

beren99
05-11-2006, 23:58
çiçeklerim ficus benjamin,dieffenbacchia sequire. üzerlerine poşet geçirdim.onlara zarar vermeden eve nasıl alabilirim.

memet
07-11-2006, 16:20
beren99, heralde ortam değişikliğinden etkilendi.. Mine hanım bir okusun bölümü bakalım o ne diyecek...soğukta dışarda durması daha kötü bana sorarsanız..
Mine hanım birkaç gün sonra cevaplayabilir. bence siz içeri alın hepsini..

beren99
07-11-2006, 16:36
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. bi ara cevap gelmeyecek diye korkmuştum. poşetleriyle içeri alsam bi sakıncası olurmu.

memet
07-11-2006, 16:55
ben anca fikrimi söyleyebilirim..içerde poşet gerekli olmaz bence..
önünde sonunda bir üyemizden cevap geleceği kesindir..
yanlızca sormakla kalmıyoruz, bildiklerimizi de paylaşıyoruz.

Mine Pakkaner
09-11-2006, 20:29
çiçeklerim ficus benjamin,dieffenbacchia sequire. üzerlerine poşet geçirdim.onlara zarar vermeden eve nasıl alabilirim.

Üzerlerine geçirdiğiniz poşeti çıkarın.İçeride üretim amacı dışında bitki poşetle durursa çürüme yapar. Yer değiştirmeden dolayı biraz sarsılabilirler. Mümkünse içeride de aynı yöne koyun (balkon batıdaysa içeride de batı penceresine koymanız gibi.) İlk anda bitkiler biraz şaşırabilir endişelenmeyin. Kışın verdiğiniz suyu tedrici olarak azaltın, ısıtmadan dolayı ortamda nem eksikliği oluyor buna dikkat edin.

beren99
10-11-2006, 12:22
Mine hanım mesajıma cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. mesajı okuyunca çiçekleri hemen içeri aldım. çiçekleri çok seviyorum evimdede birçok çiçek var ama bakımı konusunda bilgilerim eksik olunca çok basit hatalardan bir çok çiçeğimi kaybetmiş olduğumu bu site sayesinde öğrendim. çiçeklerimi kaybettiğim zaman çok üzülüyordum.bu nedenle evdekileri başkalarına bile vermeyi düşünmüştüm.istemeye istemeye. sizlerin sayesinde bu düşüncemden vazgeçtim.artık onlara daha iyi bakabilirim.
onları çoğaltmayı deneyeceğim. o zaman sevdeklerime verebilirim.

BenBen1967
10-11-2006, 13:45
ben benjaminin saksısının üstüne denizden topladığım taşları koymuştum daha hoş görünsün diye acaba bu buharlaşmayı mı önlüyor zira taşlar hep ıslak görünüyor yazın rahat etmiştim evde yokken fazla sulamaya gerek kalmamıştı şimdide suladıkça yaprakları sararıp dökülüyor taşlarımı toplayayım suyumu keseyim sizce

ebonsa
20-02-2007, 22:25
Aşağı yukarı 1 aydır suda duran ficus benjaminimin kökleri büyümüyor heralde böyle kaldı, ölmesinden de korkuyorum sizce ekeyim mi daha dursun m?

http://img406.imageshack.us/img406/7413/s5000689tx4.th.jpg (http://img406.imageshack.us/my.php?image=s5000689tx4.jpg)

öztuğ önal
21-02-2007, 14:14
Ben de 15 gün kadar önce ficus dallarını köklendirmek için ayırdım ve torfun içerisine köklendirici tozla muamele ettikten sonra gömdüm.İlk 1 hafta içerisinde pek bir hareket yok gibiydi ama şimdi tüm plastik bardağın içini kökler sarmış durumda.Benim kişisel fikrim eğer mevcut yapraklar duruyorsa (kurumadıysa) sudan çıkarıp nemli bir ortama (örneğin perlit ya da torf) dikin.Suyun içinde ihtiyaç duyduğu hava olmadığı için köklenemiyor sanırım.Bu arada gövdenin su kaybını dengelemek için tepede bir kaç yaprak kalacak şekilde de yaprakları seyreltin derim. Kolay gelsin.

ebonsa
22-02-2007, 17:09
Teşekkür ederim :)

Farmi
08-06-2007, 19:27
Merhaba,

Gecen gün seradan Benjamin'imi budamaya gelen uzman, bu ağacın sütünün zehirli olduğunu, özellikle küçük çocukların ağızlarına koymaları sonucu çok ciddi etkilerinin olabileceğini söyledi. Lütfen bu konu hakkında uzman görüşünüzü belirtebilir misiniz?

Teşekkürler

flower
24-07-2007, 00:11
Benjamin gerçekten çok nazik bir bitki. Bence biraz huysuz. Bundan kastım şu; yerini çok zor beğeniyor.Beğendiğinde herşey yolunda.Yok beğenmediyse vay halinize ,acayip yaprak döküyor o zaman.Neyse ki bendekiler yerini beğendi artık. Fakat bu ara birden, bazı yapraklarda aynı anda sararma ve dökülmeler oldu. Bayağıdır yoktu çünkü çok şaşırdım. Sebebi ne olabilir diye düşündüm, bulamadım.Suları düzenli veriliyor. Işığı gayet iyi ve nemini de sağlıyorum. Bugün tüm sararıpta düşmemiş yapraklarını temizledim ve bir güzel duş aldırdım. Umarım hoşuna gitmiştir.
Bir ara taze yapraklarda dökülme sorunu yaşadım ama geldi geçti. Sebebini henüz anlamış değilim.(acaba hergün su püskürtmemden mi oldu diye düşündüm ve ara verdim.Durdu sanki ,belki de tesadüftü,tam bilemiyorum) Bu sene toprağını **** saksılarını hiç değiştirmedim acaba sebep bu olabilir mi? Bakımı ile ilgili başka neye dikkat etmeliyim?

Teşekkürler

flower
24-07-2007, 00:17
Sanırım sararıp yaprak dökmesinin sebebi belli oldu.Bu ara fazla sulamışım anlaşılan:(

Peki ya diğer sorun niye?:confused:

arifkaptan
26-07-2007, 14:04
Komşumun benjaminin hemen yanından çıkan yavrusunu rica edip almıştım.Yaklaşık 3 yıl oluyor.Gelişmesinden şikayetçi değilim ancak bir türlü dikine büyümüyor.Yanına ilk diktiğim gün koyduğum çıtanın da faydası olmadı.Ne yapmamı tavsiye edersiniz?Şimdiden teşekkür ederim...

praecox
27-07-2007, 09:30
Sanırım bu bir alt tür veya bir mutand. bende de iki normal bir bikolor olanından var iken bir büroda gördüğüm bu türden de özelikle almıştım. üzerinden 10 yıl geçti diğerlerim tavana yaklaşırken bu tür yanlara yayılıyor. o zmandan değişik görüntüsü ile dikkatimi çekmişti.
Ancak biliyoruz ki örneğin bikolor birden normal yapraklı bir dal oluşturabiliyor. hali ile çeliğin alındığı yer de bu yapısını koruması açısından önemli.
Bitki sağlıklı ise sorun yok ancak yazdığınız gibi yukarıya gelişimleri çok yavaş.

Tüm bu benjaminlerin içinde benim favorim Ficus benjamina alii olanı. salonlarda sorunsuzca bambu ya benzer yaprakları ve görünümleri ile ayrı bir hava katıyor
saygılar

arifkaptan
29-07-2007, 12:58
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

flower
09-08-2007, 13:35
Benjaminlerimin, çok su verdiğim için yapraklarını döktüğünden size daha önce bahsetmiştim.Yaklaşık 10 gündür su vermedim ki kendisini toparlasın.Elbette sürekli toprağının nemini de kontrol ederek vermedim.Ama yapraklarını hızla sarartıp dökmeye devam etti.
Acaba yaprak dökme dönemine mi girdi diye düşünüyorum.Yaz boyu hiç dökmemişti de:confused:
Sonra tekrar suladım ve biraz sıvı besin takviyesi yaptım.Yaprak dökümündeki hız durdu fakat bitmedi,tek tük dökülmeler var.Bu konuda fikri olan varsa ve beni bilgilendirirse çok sevinirim;)

Not:Hava ceryanı da dokunmuş olabilir mi sizce?

Teşekkürler.

gokce
03-09-2007, 15:16
Merhaba,
Ben yeni üye oldum. Benim benjaminimin toprağına karıncalar yuva yapmışlar. Toprağını değiştireceğim ama zarar vermekten korkuyorum. Eğer bir bilginiz varsa ne yapmam gerektiğini söyler misiniz?
Teşşekkürler

seyhan2666
29-10-2007, 11:21
Ficus Benjamin hakkında bilgi
http://www.kilbasan.4t.com/Sayfalar/Benjamin.htm

zenfree
24-11-2007, 23:49
Bakım ve sulama
Yaz aylarında haftada bir, kışın ayda bir. Altını çizmemin nedeni fazla suya dikkat! Ne ki fazla sıcak evlerde bu daha sık olabilir. En önemlisi de tüm tropik ev içi bitkilerin altın kuralı olan; yapraklara su püskürtmek. Unutmayalım, kökenleri tropik ormanlara uzanıyor; nem onlar için toprağa verilen sudan daha önemli.
Yaz aylarında teras, balkon ya da bahçeye çıkartabilirsiniz (sabah güneşi, yarı gölge). Yağmur yağan ılık havalarda dışarıya çıkarabilirseniz bitkiniz size minnettar kalacaktır.


Her sene toprağını değiştirin. Evet galiba en can alıcı ve güç olan ve de en yapılmayan da bu! Çok büyük saksıları yerinden oynatmak çok güç. O zaman senede iki kez yere kalın bir naylon serin, toprak yüzeyinden en az 10-15 cm. çıkarın ve yeşil yapraklı bitkiler için özel toprak alıp, çıkardığınız yere yenisini ekleyin (sonbahar ve ilkbaharda).

Bu bitki ara ara yaprak döker ve yenileri gelir. (Tüm yaprağını dökmeyen bitkiler de yaprak döker ve yenileri gelir ama dallar tam anlamıyla çıplak kalmaz.)

Eğer, tüm yapraklarını döküp çıplak kalırsa:
-yer değiştirmiştir, düzelir,
-çok fazla sulanmıştır (Bu, yaprağın sararması ve sonra dökülmesiyle kendini belli eder), su kesilince düzelir,
-ışık az almıştır,
-aynı toprakta yıllarca kalmış olabilir.
Püf noktası: Ev hanımları, etrafı ıslattığı için bitkilerin yapraklarına su püskürtmekten sakınır. Ancak bitkiye su püskürttüğünüz sırada hemen arkasına bir gazete kâğıdı tutarsanız hiçbir yer ıslanmaz.
Bitkinin toprağına iyi gelir diye çay artığı ya da kahve telvesi çay poşetleri atmayın. İstemez. Arada bir (15 günde) nitelikli yeşil bitkiler besini verin (iyi markalara bakın, ucuz diye aldıklarınız bitkiyi yorar ve kısa sürede yapraklarının tümünü döker). Kullanma talimatı ve son kullanma tarihine dikkat edin. Ev çok sıcaksa kalorifer üstüne su kabı koymakta yarar var.
Dikkat: Yaprakları parlaklaştıran ürünleri ölçülü ve iyi bir markadan kullanın; yine bitkinin atalarını anımsayın, onlar bu ürünleri kullanılmıyordu.

Kaynak (http://www.radikal.com.tr/ek_haber.php?ek=cts&haberno=5560)

İlknur
25-11-2007, 20:35
Merhaba benim iki benjaminim var biri yeşil diğeri alacalı,alacalı olanda sorun yaşıyorum yapraklarını döküyor ve dalları kurudu,ışık alan bir yerde duruyor,ama su isteği konusunda kararsız kaldım,evim oldukça nemli,fakat buna rağmen sulamayı sürdürüyorum,yapraklarına su püskürtmem gerekir mi?
Aaa unutmadan söyliyeyim şimdiki evime taşınalı iki ay kadar oluyor acaba yer değişikliği mi sebeptir?Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

stipe
26-11-2007, 12:21
Bence forumları oku; çözümü bulacaksın. Benjaminler pek yer değişikliğini sevmez, çok güneşi de sevmez.

ayhat
10-01-2008, 16:36
size benjaminimi şikayet edeyim biraz,

istediği yeri keşfedene kadar evin heryerinde dolaştırdım, her gün beni yere döktüğü yapraklarla karşıladı, en çok ta daha yavruyken gelişemeyen yapraklarını attığında üzüldüm, yapraklarını ıslatmaya başladım 2 - 3 akşam da bir su püskürttüm, şimdi yine yaprak döküyor ama geçen akşam gördümki, ufacık bir hareketlenme var, çok nazlı gerçekten, ama güzel çiçek, nasıl naz yapmasın, bide getirmişiz bilmediği iklime alıştırmaya çalışıyoruz.

gilan
11-01-2008, 16:37
Sn ayhat,
Benjamin özellikle yer değiştirmeyi hiç sevmeyen bir çiçektir yalnız. Bunu da dikkatinizden kaçırmayın :)
Yaprak dökmesinin de en büyük sebebi genelde kış aylarında, kaloriferlerin yanmasıyla havanın sıcak ama kuru olması oluyor.

ayhat
12-01-2008, 10:02
Sn Gilan,
Yapraklarini Döktükçe Ben çok üzülüyorum, Kalorifer Yok, Biraz Serin Geliyor Sanirim Bulunduğu Oda, şu Soğuklarida Bir Atlatsak Iyi Olacak Diye Tahmin Ediyorum. :confused:

berra
01-03-2008, 00:03
benjamin zararlısı için herhangi bir ilaç ismi bilgisi yokmu burda

özlem11
01-03-2008, 09:55
Zararlı böcekler için yapılabilecek ilaçlar var. Arama butonundan arattırırsanız istediğiniz bilgiye uşabilirsiniz.

polatuz
01-03-2008, 18:14
Kaynağını hatırlamıyorum ama İnternet'ten şöyle bir bilgi almıştım. Bitkiler yapraklarını ışığın geldiği yöne doğru çevirirler. Ama benjaminlerin böyle bir yeteneği yokmuş. Yani bitki, gelen ışığın yönü değiştiğinde, kendisini buna uyarlayamadığı için mecburen eski yapraklarını döküp, yeni ışık yönüne göre yeni yapraklar çıkartıyormuş. Doğru olup olmadığından emin değilim ama yer değiştirmeye yaprak dökerek tepki vermesi, bu şekilde açıklanabilir.

Süleyman Koçak
11-03-2008, 08:58
Merhaba dostlar.
Geldiğinde bu halde olan benjaminim31923, şimdi bakın ne halde31924.
Bu bitki, bir saksıda iki kök idi. Arkadaşımla bölüştük. Onda kalan bendekinden biraz daha sağlıklıymış. En azında bütün yapraklarını dökmemiş.
Minik tomurcuklar görünüyor ama çok cansız.Acaba ölmüş müdür? Bu aşamada yapabileceğim bir şey var mı? Gübre takviyesi falan icab eder mi?
Selametle..

safiris
29-03-2008, 19:16
Selamlar,

Fickus´um boyumu gecti artik buduyorum. Agac oldu artik benim Fickus:rolleyes:

Penelophe
29-03-2008, 23:15
Saksıya göre sanki biraz fazla gelişmiş değil mi.;) Yerini seviyor olmalı, ben 2 tane ficus katiliyim..:(

özlem11
30-03-2008, 10:59
Ne kadar güzel bence çok fazla budamayın.Çoğunun ki, büyümezken sizin ki, ağaç olmuş. Ne kadar şanslısınız.

Süleyman Koçak
24-04-2008, 10:45
Merhaba arkadaşlar.
Alaca Benjaminim'in alt yapraklarının beyaz olması gerektiğini düşündüğüm kısımlarında, kısmi olarak yeşile doğru bir renk kayması var. Bu durum normal mi? Önlem almak gerekli midir?
Selamlar..

özlem11
24-04-2008, 11:32
Evet önlem almalısınız. Yeşil dalları gövdeden ayırın. Yoksa rengi yeşile dönebilirmiş.

erbek_
10-05-2008, 21:08
Merhaba olay9, genç yapraklar mı kesilmeli? Neden anlamadım....

Mine Pakkaner
10-05-2008, 22:38
Kesilmesi gereken genç yapraklar değil Erbek. Alacalı benjaminlerde eğer düz yeşil yaprakları olan sürgünler varsa bunlar kesilerek uzaklaştırılmalıdır.

özlem11
11-05-2008, 11:45
Teşekkürler Mine hanım.Bahsettiğim yeşil olan dallardı...

erbek_
12-05-2008, 08:33
Teşekkürler...Bunu bilmiyordum....

arzupa
17-05-2008, 16:09
Merhabalar, benjamina cicegimin toprak degistirme ihtiyaci oldugunu nasil anlarim ve ozel bir toprakmi gerekli? Bana bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler.

daffodil_dr
08-06-2008, 16:04
Benjamin'in müthiş bir özelliği şu ki:
Pestisit vb gibi zararlıları temizlediğinden özellikle meme kanseri riski (aile hikayesi) olanların odalarındaki koruyucu güzelliği oluyorlarmış..

chaenomeles
23-06-2008, 12:57
Arkadaşlar iş yerimde bir köşeye atılmış benjamin buldum. Ancak yaprakların çoğu dökülmüş, sizce bu çiçeği kurtarabilir miyim?

Kuruyan dallarını kesmeyi düşünüyorum, kökünden mi kesmeliyim?

Bir de saksısı çok büyük acaba o yüzden zayıf kalmış olabilir mi? Saksısını değiştirsem mi?

Çiçekçik kurtulursa çok sevinicem, tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum.

Sevgiyle kalın...

özlem11
27-06-2008, 12:23
Arkadaşım kuruyan dalları temizle. Sulamasına dikkat et. Ve bitkiye su püskürt. Aydınlık bir yere koy. Azot ağırlıklı besin verebilirsin. Çiçeksiz bitkiler için olanından. Saksı değişimi yapma derim.

erbek_
27-06-2008, 14:06
Kusura bakma chaenomeles, biraz geç oldu, neyse ki olay arkadaşım cevap vermiş...;) Bence o benjamin kesin canlanacak, üzülme sen! Yeter ki yerini beğensin, Koyacağın yeri iyi seç ve bidaha değiştirme...Toprağı kötü gözüküyor, önümüzdeki ilkbaharda toprağını ve saksısını değiştirirsin,ama ozamana kadar toparlar sanırım, şimdilik üstüne toprak ekleyebilirsin. Kuru dalları da buda...

aliş
28-06-2008, 06:41
safiris harika bir ağaç olmuş benjamin
benimde benjaminim var boyu 1,5 m ama hiç yaprak yok desem yeri ilk aldığımda çok güzeldi sonra yapraklarını hep döktü okuduklarımdan anladımki fazla sudan olabilir artık suyunu dozunda veriyorum ama yinede kendine gelmedi bu dönemde saksısını değiştirsem olurmu acaba belki saksısı küçük geliyordur olabilirmi:confused:
eğer bu dönem saksısı değişebilrise hafta sonu değiştireyim

erbek_
05-07-2008, 20:12
Bu dönem saksı değişimi yapma aliş, yerini sevmemiş olabilir, eğer yerini hiç değiştirmediysen, hava akımı olan bir yerde duruyor olabilir mi? Sulamaya da dikkat et ama yerini de değiştiremen gerekebilir.

aliş
09-07-2008, 06:16
2 gündür çok küçük küçük yeşermeye başlamış dilerim o yeşiller büyür :p

özlem11
09-07-2008, 10:19
Benimkinde de yeşillenmeler var. Benimkini budamıştım ve su püskürtüp sadece dalına poşet bağlamıştım. Poşet bağlamak bayağı işe yaradı.

erbek_
09-07-2008, 10:41
Gözünüz aydın... Yeşillenme başladıysa gerisi gelir artık, çok sevindim... ;)

aliş
09-07-2008, 13:20
niye poşet bağlanır :confused:
acemiliğime verin:p

nida25
09-07-2008, 13:49
arkadaşlar benjaminimin yapraklarında kurumalar var düzenli bir şekilde suluyorum direk güneş ışığıda almıyor ayrıca hiç gelişmiyorda yardımcı olursanız sevinirim

özlem11
09-07-2008, 14:32
Poşet bağlamamdaki sebep sera etkisi olsun diye. Ektiğim herşeye poşet bağlar oldum. Hem tutması kolaylaşıyor hemde büyümesinde faydalı oluyor.
Nida neme ihtyaç duyduğu için olabilir birde besin, vitamin eksikliğinden.
Mine pakkaner' e soralım bölümüne sorabilirsin.

özlem11
14-07-2008, 11:54
Suda köklendirdiğim benjaminlerim...:cool:

erbek_
14-07-2008, 12:05
Aaaaa çok güzeller yaaa....Süpersin valla...Ben genelde direkt toprağa dikerim bazen de suda bekletip üstündeki beyazlaşmalar başlayınca dikerim, anlayacağın biraz sabırsızım, ama genelde tutar benjaminlerim. Yalnız hiç böyle tek yaprak değil benimkiler dal olur, çok tatlı seninkiler, tebrik ederim tutturuyorsun minik minik....:p Ama büyümesi çok zaman alıyordur böyle de hepten dimi :rolleyes:

özlem11
14-07-2008, 14:57
Benim ilk denememdi. Bakalım toprağa ekip başarıyla büyütebilecekmiyim. Gördüğünüz dallar uç sürgünlerinden alınmış 10 cm kadar yeşil filiz. Odunsu gövdelerde tutturamadım ben. Hep çürüdü. 1 ayda kök verdi minikler.
Toprağa alınca poşet bağlasam mı, ne yapsam yardımcı olurmusunuz?

Hem gübre hemde bakımını ve yerini sevmiş bence...

papatyam
14-07-2008, 15:54
Sevgili olay9, bende senin gibi odunsu gövde den yetiştirememiştim ve taze sürgünden kırıp direk saksıya dikmiştim şimdi kocaman ve 3 yaşında, gelelim senin ufaklıkların bakımına bence bu mevsimde poşet uygulamasına gerek yok tof ve perlit karışımına dikebilirsin ve saksı ufak olsun ve bol ışık alan bir yerde dursun ben bu şekilde uygulama yaptım.

erbek_
14-07-2008, 17:15
Ben hep odunsu çelik köklendiriryorum, daha öncekileri elimden aldılar, o yüzden tekrar köklendirmek zorunda kaldım. Şimdi 4 tane daha var köklenmiş ve tutmuş onları da öreceğim, biraz daha büyüsünler... Kafaya koydum, dörtlü örgü gövde yapacağm....Çok hoşuma gidiyor onlar...

erbek_
14-07-2008, 17:21
Şu anda yine kökleniyor bi tane, onu da ikili spiral gövde yapabilirim tutarsa, artık kaç senede olur bilmem :D

aliş
15-07-2008, 06:35
günaydın
yeni sürgünden kırdıktan sonra suya koyupmu kök vermesini bekliyoruz sonra resimlrdek gibi oluncada ekiyoruz öylemi?

erbek_
15-07-2008, 10:29
Evet aliş makasla kesersen daha iyi olur, elle kırma yani. Sonra suda köklendirebilirsin ama dediğim gibi, direkt toprakta da köklenebiliyor.

özlem11
15-07-2008, 15:00
Ben çay bardağına su doldurdum. Azına poşet giydirdim. Poşeti delip filizleri suya daldırdım. Aldığı filizlerde 3-4 yaprak vardı. Alttakileri kesip sadece bir yaprak bıraktım. Ve 3-4 günde bir suyunu değiştirdim. Zaten bir haftaya gözle görülür derecede farklılıklar oluyor. Aydınlık bir yere koydum.

özlem11
15-07-2008, 15:04
Süleyman Koçak bey,
54 nolu mesajdaki benjamininiz öldü mü yoksa yaşıyor mu?
Benim 2 tane benjaminim aynı böyle kel kaldı. Devamlı su püskürttüm. Yeşil renkli olanı yeniden filiz verdi. Alacalı olanıda yeni yeni yaprakçık vermeye çalışıyor. Ama 3 aydır keldi. Sabırla bekledim. Alacalı olanı sanki daha nazlı. Büyümeside öyle...

Nariel
16-07-2008, 20:21
İyi günler,
Evde 7-8 yıllık alacalı bir benjaminim var ama henüz 5-6 aydır bizim evde, daha öncesinde bir dükkandaydı. Geldiği günden sonra sürekli yaprak döktü, daha aydınlık bir yere koydum. Aydınlık yerde yaprak dökülmesi durdu ama bu sefer de kalan tüm yaprakları kurumaya başladı. Yeni çıkmakta olan yapraklar da kurudu. Yıllardır durduğu dükkanda yazları sürekli klima çalıştığı için serindi ama şu an bulunduğu yerde klima çalışmıyor. Seracı bir bayan bunun sıcaktan olduğunu ama sıcağa uyum sağlayacağını söyledi. Her gün su püskürtüyorum ama önüne geçemiyorum, ince dallar da kurumaya başladı. Şu durumda yapabileceğim birşey yok gibi, düzenli sulayıp, su püskürtüp sabretmekten başka..

Bugün de sokakta yetişip kocaman olmuş bir benjaminden ince çelikler aldım, suda bekliyorlar. Yapraklarının çoğunu koparmalı mıyım?

43152

petulya
16-07-2008, 22:16
Eğer dikmek için soruyorsanız yapraklarını koparmanıza gerek yok. Buna bitki kendisi karar veriyor, kök yaparken yaprakları destekleyemeyeceğine karar verdiğinde yaprağını çabuk döküyor. Ama suda köklendirirken yaprakların suyu çürüyerek bulandıracağı için sorduysanız alttan bir kaç tanesini koparabilirsiniz.
Suyunu hergün değiştirinki bulanmasın. Eğer dalları sizdekiler kadar tazeyse hiç köklendirmeden direkt toprağa dikersenizde tutuyorlar. Yanlız toprağını kurutmayın çok ıslak olmasın nemli dursun.

Nariel
16-07-2008, 22:36
Teşekkür ederim sayın petulya, dikmek için sormuştum. Daha önceden alacalı benjaminin taze bir dalını direk torfa dikmiştim, tutmamıştı, sararıp kurumuştu. Bu sefer suda bekletmek istiyorum çünkü köklerin oluşup oluşmadığını merak ediyorum bir çelik diktiğimde. Yapraklı dursun o zaman bunlar, köklenirse gelişmeleri paylaşırım..

erbek_
17-07-2008, 08:12
İyi günler,
Evde 7-8 yıllık alacalı bir benjaminim var ama henüz 5-6 aydır bizim evde, daha öncesinde bir dükkandaydı. Geldiği günden sonra sürekli yaprak döktü, daha aydınlık bir yere koydum. Aydınlık yerde yaprak dökülmesi durdu ama bu sefer de kalan tüm yaprakları kurumaya başladı. Yeni çıkmakta olan yapraklar da kurudu. Yıllardır durduğu dükkanda yazları sürekli klima çalıştığı için serindi ama şu an bulunduğu yerde klima çalışmıyor. Seracı bir bayan bunun sıcaktan olduğunu ama sıcağa uyum sağlayacağını söyledi. Her gün su püskürtüyorum ama önüne geçemiyorum, ince dallar da kurumaya başladı. Şu durumda yapabileceğim birşey yok gibi, düzenli sulayıp, su püskürtüp sabretmekten başka..

Bugün de sokakta yetişip kocaman olmuş bir benjaminden ince çelikler aldım, suda bekliyorlar. Yapraklarının çoğunu koparmalı mıyım?

43152

Kaç yıldır alıştığı ortamından koparınca bocalaması doğal, benjamin çok yer seçen bir bitki Nariel. O yüzden yaprak döker bir süre, geçecektir alışınca. Kuruma için sürekli su püskürtmeye devam et, ortamına alışınca toparlanacaktır. ;)

aliş
17-07-2008, 08:31
iyigünler
bende ki benjaminin aynı saksısına alacalı benjamin eksem büyüdükçe yapraklar karışsa kimi yeşil kimi alacalı olurmu dersiniz aynı saksıda bunu yapan varmı acaba?

özlem11
17-07-2008, 11:06
Bence olur aliş...
Naril ben sizin yerinizde olsan daha hızlı ve iyi sonuç almak için resimde kesip suya koyabileceğiniz dalları çizdim. Çizili olanları kesin kalanlarıda olduğu gibi koyun derim...

Nariel
17-07-2008, 14:09
Teşekkür ederim, kessem iyi olacak gibi çünkü bugün baktığımda yapraklar boynunu bükmüştü, çelik için fazla geldiler demek ki..

Nariel
22-07-2008, 23:11
Benjamin çeliklerimin son durumu:

43574

Yine başaramadım benjamin köklendirmeyi.

özlem11
23-07-2008, 11:24
Arkadaşım aldığınız çeliğin dalı tamamen yeşil renkli olsun. Birde bardağa poşet geçirip sadece kök kısmını suya temas ettirin...

petulya
23-07-2008, 17:20
Nariel yukarıdaki mesajımda çiçek kök yaparken yaprakları destekleyemeyeceğini düşündüğünde gerekli miktarda yaprak döktüğünü belirtmiştim. Bejaminlerde yaprağın solmuş ve dökülmüş olması çeliğin tutmayacağı anlamına gelmiyor. Ben senin çeliğinden çok daha büyüğünü tutturdum hemde nerdeyse tüm yapraklarını dökmesine rağmen. Toprağa diktikten sonra biraz sabretmek gerekiyor. Çelik ne kadar küçük ve zayıfsa kuruması o kadar kolay oluyor dolayısıyla toprağın kurumamasına dikkat etmelisin. (Benjamin bir çeşit ağaç türü olduğu için, minnacık bir çeliğin büyüyerek gösterişli bir hale gelmesi yıllar alıyor). Şahsi fikrim eğer acilen dekoratif bir görüntü isteniyorsa orta boy bir benjamin satın alınmasının daha makul olacağı yönünde..

Nariel
24-07-2008, 00:40
Çeliklerim sudaydı, toprakta değildi ve dallar çürümüştü, simsiyah olmuşlardı ve kötü bir koku başlamıştı. Hava aşırı derecede sıcak, belki bu yüzdendir.. Önerileriniz için teşekkür ederim, yılmayıp tekrar deneyeceğim. Geçen gün ilçemde gördüğüm inanılmaz büyüklükteki benjamin ağacından çelik almaya çalışacağım, zira büyüklüğü dudak uçuklatacak türdendi. Bizse minicik benjaminlerin nazını çekelim.. ;)

özlem11
24-07-2008, 10:46
Nariel benim toprağa aldığım 3 dal benjamin tuttu sanırım. Ekeli 10 gün oldu. Aynı sudaki gibi canlılar...
Suyunun kötü koktuğundan bahsetmişsin. 2-3 güne bir değiştirmedin mi arkadaşım? Birde ben genellikle kaynamış su koydum. Nadiren çeşmeden doldurdum. En kısa zamanda bulabilirsem alacalı benjamin köklendirme denemeside yapmak istiyorum. Bakalım sonuç ne olacak sizlerle paylaşırım...

Nariel
24-07-2008, 12:26
Sevgili olay9, malesef suyunu değiştirmedim, ayrıca başka çeliklerle de bir araya koydum. Koku hem suda hem çelikteydi.. Bir dahaki sefere daha dikkatli davranacağım.

özlem11
04-08-2008, 15:41
Arkadaşlar ektiğim benjaminlerim tuttu. Yeni yaprak çıkarmakla meşguller...
Ve şuan alacalı benjamin köklendirmesi deniyorum. Umarım başarılı olurum.Miniklerim aşağıda...

teno07
09-08-2008, 12:29
Arkadaşlar geçen hafta Alanya'daydım. İskeleye giden yolun iki tarafında yaprakları sanki parlatıcı az önce sıkılmış kadar parım parım parlayan gövde çevresi 40-50 cm kadar olan benjamin ağaçları gördüm. nasıl sağlıklı ve güzel olduklarını anlatamam.
Benim evde bir iyi bir gidici duruşlu benjaminim var. Ne yapsam da yüzümü güldürmedi. Biz burda konuşuyoruz ya az sulamak lazım, yapraklarına su püskürtelim **** 45 derece döndürelim ayda bir diye. İşte Allah'ın işi sokakta öyle bir yetişmişler ki tutabileceğini bilsem ve utanmasam koca bir dal aşıracaktım :)

abraxas07
10-08-2008, 23:11
Sevgili teno07, Alanya belediyesinin etkili peysaj çalışmasının sonucu sokaklarımız o güzelim benjamin lerle dolu.Bende evimde 2 tane besliyorum..

Süleyman Koçak
12-08-2008, 08:53
Süleyman Koçak bey,
54 nolu mesajdaki benjamininiz öldü mü yoksa yaşıyor mu?
Benim 2 tane benjaminim aynı böyle kel kaldı. Devamlı su püskürttüm. Yeşil renkli olanı yeniden filiz verdi. Alacalı olanıda yeni yeni yaprakçık vermeye çalışıyor. Ama 3 aydır keldi. Sabırla bekledim. Alacalı olanı sanki daha nazlı. Büyümeside öyle...
Sevgili olay9. Maalesef o benjaminim öldü. Dalları çıtır çıtır kurumuştu. Ama ben bir tane daha alaca benjamin aldım. Şu an keyfine diyecek yok maaşallah. Çok iyi ışık alan bir yere koydum. Arada bir NPK 20 20 20 veriyorum. 5-10 günde bir de güvercin gübresi şerbeti veriyorum. Diğerleri gibi o da çok seviyor bu gübreyi. Allah nazardan korusun.

Süleyman Koçak
12-08-2008, 09:05
Merhaba arkadaşlar.
Fotograftaki benjaminin hangi dalı çelik almak için uygun olur acaba? Tepedekiler mi yoksa biraz daha kalın olanlar mı? (Cep telefonu ile çektiğim için net değil ,kusuru bakmayın). Ve köklendirme için ne tavsiye edersiniz? İlk defa deneyeceğim. Başarısız olmak istemiyorum.
Değerli bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Selamlar..

özlem11
12-08-2008, 17:21
Bir parmak uzunluğunda yeşil dallı uçtan filizi makasla kesip suya koyun ve 3 günde bir suyunu değiştirin...

teno07
16-08-2008, 19:41
Sevgili teno07, Alanya belediyesinin etkili peysaj çalışmasının sonucu sokaklarımız o güzelim benjamin lerle dolu.Bende evimde 2 tane besliyorum..
ah aaah abraxas bi bilsem ne gibi bir besin takviyesi yaptıklarını! o kadar diri diri o kadar parım parımdı ki yapraklar sanki yapmam çiçek gibiydiler. gel bi de benim benjamine bak! kıymet bilmez şeye ne yaptıysam iyilik yaramadı :D

teno07
16-08-2008, 19:42
Sevgili teno07, Alanya belediyesinin etkili peysaj çalışmasının sonucu sokaklarımız o güzelim benjamin lerle dolu.Bende evimde 2 tane besliyorum..
abraxas sence ben evdeki saksıyı balkonun en güneşli yerine koyup iki günde bir şor şor sulasam ordakiler gibi olur mu?

zeynep kübra
17-08-2008, 10:09
Merhabalar geçtiğimiz yaz sadece bir yaprak ve iki daldan oluşan benjamin çeliğim kış boyunca tek bir yaprak bile vermedi ama nisan ayından bu yana seri şekilde yaprak vererek büyüyor. İlk zamanlarda bitki besini veriyordum artık onu da vermiyorum ama gelişimi gayet sağlıklı görünüyor ancak sorun şu ki tek bir yana büyüyor. Her tarafında yaprak olan sağlıklı bir görünümü yok bir yüzünde çok yaprak var bir yüzünde hiç yaprak yok dalların eğimi de yok aslında. Ne yapabilirim?

erbek_
18-08-2008, 02:29
Yaprak olmayan tarafın dalında kuruma mı var acaba? Yoksa o dal da sağlıklı gelişiyor da sadece diğer tarafa doğru daha yoğun bir yaprak oluşumu mu var? Resim ekleyebilirmisin?

zeynep kübra
18-08-2008, 09:37
Benjaminimin yaprak olmayan tarafında kuruma yok ancak düzgün ağaç görünümü de yok. Bir yüzü sırt gibi dümdüz diğer tarafta yapraklar dallar var. Ve dikkat ediyorum yeni çıkan dalların ve yaprakların eğimi de hem öne doğru. Normalde sağlıklı ancak görünümü sağlıklı değil. Fotoğraf ekleyeceğim.

teno07
18-08-2008, 20:21
Benjaminimin yaprak olmayan tarafında kuruma yok ancak düzgün ağaç görünümü de yok. Bir yüzü sırt gibi dümdüz diğer tarafta yapraklar dallar var. Ve dikkat ediyorum yeni çıkan dalların ve yaprakların eğimi de hem öne doğru. Normalde sağlıklı ancak görünümü sağlıklı değil. Fotoğraf ekleyeceğim.
güneş yönüne doğru yapraklanıyor olabilir mi? arada bir 45 derece çevirin derler ama...

bitkiseli
19-08-2008, 09:20
Bildiğim kadaryla benjaminden çelik alırken yana uzayan dallardan alındığında bitkinin büyümesi o yönde oluyormuş

Nariel
19-08-2008, 11:04
Zavallı benjaminime ettiğim işkence sonucu bitki bu hale geldi:

45395
45396

Daha iyi bakılsın diye işyerinden eve getirdim, gölge ve 40 derece civarı olan odaya koydum ve kahramanımız aylarca direnip bu hallere düştü. Niyetim kötü değildi ama istemeden onu öldürdüm galiba..

Kuru dalların uçlarını budadım, çok az hayat var gibi ve dipten çıkan sürgünler yeşil henüz. Aldığım yere gere götürsem belki toparlanır ama geri götürmeye utanıyorum açıkçası :(

zeynep kübra
19-08-2008, 12:05
İşte eğimi tek yöne olan benjaminim...

bitkiseli
19-08-2008, 18:27
Nariel,bitkinizin kurumuş yaprak ve dallarını temizleyin aydınlık ama direk güneş almayan bir yere yerleştirin çok su vermeyin ve hergün düzenli olarak su püskürtün kurtarabilirsiniz üzülmeyin anneminde bu halde bi benjamini vardı bana gelince tanıyamadı tabi İstanbul dan taşınınca bitkiyi kaybettim şimdi çelikten yetiştirmeyi düşünüyorum.

Mermaid
19-08-2008, 22:44
Zavallı benjaminime ettiğim işkence sonucu bitki bu hale geldi:

45395
45396

Daha iyi bakılsın diye işyerinden eve getirdim, gölge ve 40 derece civarı olan odaya koydum ve kahramanımız aylarca direnip bu hallere düştü. Niyetim kötü değildi ama istemeden onu öldürdüm galiba..

Kuru dalların uçlarını budadım, çok az hayat var gibi ve dipten çıkan sürgünler yeşil henüz. Aldığım yere gere götürsem belki toparlanır ama geri götürmeye utanıyorum açıkçası :(

Merhaba sevgili Nariel yaşadığınız iklimi bilmiyorum nasıldır. Ama ben İstanbulda yaşıyorum yaklaşık 7 sene önce küçük bir filiz olarak aldığım ficusum yaz gelince bu hale geldi yaprakları kurumaya başladı.
Hemen aldığım yere koştum bana açık havaya çıkartmam gerektiğini söyledi.
O günden beri kışları salonumun baş köşesinde yazın ise sadece sabahları güneş alan balkonumda şemsiye altında duruyor.
Nacizane fikrim açık havaya çıkartmanız olacaktır. çok kısa sürede değiştigini
sizde farkedeceksiniz sabah benim çiceğimin resmini gönderirim
Sanırım diplerde filizler var henüz geç değil bence dilerim düzelir
iyi akşamlar

Nariel
19-08-2008, 22:51
Sağolun sayın bitkiseli ve sayın Mermaid, yaşadığım iklim yazları çok fena malesef. Aşırı sıcak, üstüne üstlük aşırı nemli. Dışarı çıkarsam ne olur bilmiyorum ama dışarısı ya da içerisi farketmiyor burada, çünkü dışarıda esinti yok, serinlik yok (gece gündüz neredeyse aynı derece nemden dolayı).. Şimdilik ara sıra klima çalışan odaya koydum, genelde diğer odalardan daha serin. Açıkçası dışarı koymak istemiyorum çünkü bir de güneşin etkisi olursa iyice feleğini şaşıracak zavallıcık.. Umarım sağlıklı hale geldiğini müjdeleyebilirim.

bitkiseli
19-08-2008, 23:17
Bitkinizin bu hale gelmesinin ilk baştaki sebebi klima olabilir.

Nariel
19-08-2008, 23:38
Yok, işyerinde sürekli klima çalışırdı ve 5-6 sene kadar orada yaşadı. Evde bu hale gelene kadar ise klimasız, sıcak ve nemli bir odada can çekişti. Şimdi tekrar klimalı odada..Sözde iyi bakmaya çalıştım ama..

abraxas07
22-08-2008, 23:25
abraxas sence ben evdeki saksıyı balkonun en güneşli yerine koyup iki günde bir şor şor sulasam ordakiler gibi olur mu?

Çok geç cevap yazdığım için lütfen affedin..Sizin sokaklarda gördüğünüz Benjamin sanırım farklı bir tür, o yaprakların parıltısı benim evimdekilerde yok.Ayrıca yaprak ve dalları çok sık.Sitemizin bahçesinde de var o tür Benjamin ve kışa doğru çeltik almayı deneyeceğim.Umarım tutarda paylaşırız...Sevgiler.

teno07
31-08-2008, 12:14
Çok geç cevap yazdığım için lütfen affedin..Sizin sokaklarda gördüğünüz Benjamin sanırım farklı bir tür, o yaprakların parıltısı benim evimdekilerde yok.Ayrıca yaprak ve dalları çok sık.Sitemizin bahçesinde de var o tür Benjamin ve kışa doğru çeltik almayı deneyeceğim.Umarım tutarda paylaşırız...Sevgiler.
merhaba abraxas07. sizin site nerdeydi? :D
bu sefeki gidişte de yollardaki mercanlar dikkatimi çekti. bir de yat limanındaki mavi yaseminler. yok yok bence biz Alanya'da park ve bahçeler müdürlüğüne gidip işi başından öğrenelim. Kesin farklı yaptıklaı birşey var. Bu kadar nazlı bitkiyi sokakta yaşatabildiklerine göre

Süleyman Koçak
01-09-2008, 12:01
Bir parmak uzunluğunda yeşil dallı uçtan filizi makasla kesip suya koyun ve 3 günde bir suyunu değiştirin...

Sayın olay9; dediğiniz gibi yaptım. Şu an elimde, suda kalan kısımları beyazlaşmaya başlamış (mesaj 85 teki gibi) 3-4 adet dal var.
Bu dallar köklenmeye mi başlamıştır? Hemen dikmeli miyim, yoksa biraz daha bekleyeyim mi?
Dikim için ne gibi şeyler tavsiye edebilirsiniz? (Toprak karışımı, saksı büyüklüğü, bir saksıya kaç kök dikileceği v.s..)

özlem11
01-09-2008, 16:45
Süleyman Bey, benim 79. mesajıma bakarsanız beyazlaşmanın ötesinde köklenmenin olduğunu görürsünüz. Köklenme olduktan sonra normal toprağa dikin. Bolca sulayın. Yarı gölge bir yerde 1 hafta dursun sonra aydınlık perde arkasından güneş gören bir yere alırsınız. Birde ilk sulamadan sonra toprağın tam kurumasına dikkat edin. 2. sulamayı öyle yapın...
Kolay gelsin. Benimkiler gayet sağlıklı bir şekilde büyümekteler.

highalltime
03-09-2008, 22:26
Benjamin sanırım Türkiyede yetişebiliyor, yani dışarda yetişebiliyor.Fethiyede bir parkta görmüştüm, dikiyorlardı, acaba tutar mı?

zeynep kübra
08-09-2008, 10:05
Merhabalar işyerimde yetiştirdiğim benjaminimin toprağını bir kaç hafta önce değiştirmiş gübre ve içinde beyaz beyaz parfiküller olan toprağa karıştırıp ektim. Ama bu sabah çiçeğimin içinde kırkayağa benzer ama küçük küçük böcekler gördüm.Şimdi dikkat etdiyorum da çiçeğimin son büyüyen yapraklarında da silik sarı benekler var. Ne yapmalıyım 1,5 senedir canlandırmak için uğraşıyorum çiçeğimi nasıl geri kazanabilirim. Hiç bir şey yapmadan yorumlarınızı bekliyorum.

Orkun Kırcı
11-09-2008, 10:50
Herkese selamlar. ben siteye yeni üye oldum. uzun zamandır çiçeklerle ilgileniyorum fakat bunlar genelde bahçe çiçekleri. ancak birkaç gün önce bana bi benjamin hediye edildi. saksısı çiçeğe göre çok ufak değişitirmek istiyorum. bayburtta mevsim şartları şu anda daha sert olduğu için biraz çekincelerim var açıkçası. sizce değiştirmemin bir zararı olur mu. fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

keçi boynuzu
11-09-2008, 11:23
Bence çiçekçiye gelene kadar iyi bakım görmemiştir bahara kadar toparlanmaya çalışsın.Sizde yardım edersiniz.Strese sokmamaya çalışın. Çok müşgülde iseniz köklerine dokunmadan taze toprak ekleyerek daha büyük bir saksıya alın.

Orkun Kırcı
11-09-2008, 11:29
Teşekkür ederim keçi boynuzu. banada beklemek düşüyo böylece. Zaten dediğin gibi çiçekçiden geldiğiiçin biraz bakımsız ve karışık duruyor. Peki odunsu dallarda ipliksi kuru şeyler var bunların ne olduğunu anlayamadım,onları temizlemem gerekir mi acaba.

aliş
11-09-2008, 12:12
benim benjaminim kurumak üzere ne besleyici ne gübre nede demir fayda etti :(
yaprakları kışın dökülüyormu acaba benim bitkime kışmı geldi:)
çünkü yaprakları kışın dökülen yapraklar gibi sararıp dökülmeye başladı :(

keçi boynuzu
11-09-2008, 12:44
Benjamin kışın yaprak dökmez.Ama yer değişikliği gibi aklınıza gelebilecek her olumsuzluğu yaprak dökerek karşılılar derdi ne olaki.Fazla su sevmiyor çok mu sulanıyor gübre ağır gelmiş olabilir mi hastalık var mı güneşten mi yandı az mı ışık aldı cümleten gözden geçirin.İyice hazal vurmuş hatta kurumuş gibi duranları hayata döndürenler oluyor sonuna kadar pes etmeyin o yüzden

İpliksi şeylere gelince hemen bir fotoğraf çekin ve zararlıyı(herhalde zararlıdır)Sn.Mine Pakkaner'e gösterin hastalık ve zararlının erbabı tabibi odur

Orkun Kırcı
11-09-2008, 17:40
İpliksi parçalara dikkatlice baktımda sanırım önceden kuruyan eski dallara ait kalıntılar, hatta birkaçını kestim kurumuş dallara çok benziyolar. Buradan okuduğum gibi iki tanede çelik hazırladım acemi şansı olur yaa tutar inşallah. Birde çiçek acayip duruyodu gövdesinden incecik iple bağlayıvermiş çiçekçi kardeş sağolsun, ipi sökmemle ççiçeğin güzelliği ortaya çıkıverdi. Şimdilik bu kadar yeter sanırım gelişmeleri buradan yine paylaşırım :)

aliş
12-09-2008, 06:27
Benim çiçeğimin boyu 1 90 cm ama orkunkırcı nın ççeğinin üstündeki kadar yaprak yok ve çok cansız ama pes etmedim biraz kökleri dışarda saksının üstünde geldiğinde de öyleydi ve ağaç gibiydi şimdi kel kaldı acaba o kökleri toprakla kapatsammı ?

keçi boynuzu
12-09-2008, 08:21
Yeni mi geldi yer değişikliği olabilir Yerini sevmezse olabilir kurumuş dalları varsa canlı yerine kadar kes tedbiren açıktaki kökleri ört şekil veriyoruz diye hırpaladılar mı acaba kökler özellikle çıkarılmış olabilir bazıları kuruyor diye daha çok su verirler genelde toprak kurumadan vermeyin

özlem11
18-09-2008, 11:12
Arkadaşlar açık koyu yeşil renk, yaprak yapısına sahip benjamini köklendirmeyi de başardım. Ekeceğim zaman resimini sizlerle paylaşırım. Şimdide beyazlı yeşilli yaprağı olan benjamini deniyorum.
Ayrıca tamamen yaprağını döken benjaminim 6 ay aradan sonra tekrar filiz verdi. Çabalarım boşa çıkmadı. Yaprağını döken benjamininizden asla umudunuzu kesmeyin derim. Bir gün muhakak sizi şaşırtacaktır...
Daha önce tutturduğum 3 kök yeşil renk benjaminleride tekrar bir araya ekip gövdesini saç örgüsü gibi örmeyi planlıyorum.

Süleyman Koçak
18-09-2008, 13:45
Merhaba Benjaminciler:)
Köklendirmek istediğim benjaminlerin dördünü toprağa (hazır satılanlardan) doğrudan diktim. (Selahattin Yılmaz Bey'in önerisi idi.) Dört fidenin ikisi tuttu.
Geri kalanlarını ise suda köklendirdim. Tamamına yakını köklendi. Suda köklendirmek daha iyi netice veriyor.(Olay9'un önerisi)
Şimdi de köklendirdiğim benjaminleri saksıya almak istiyorum.
Mesela bir saksıya kaç tane dikilmelidir?
Tamamı yeşil yapraklı olanlarla, alacalı olanlar aynı saksıya dikilebilir mi?
Yer değişikliği icap edecek, ne önerilir?
Bu konuda bilgisi olanlar paylaşırsa memnun olurum.
Böylece forumlar da maksadına ulaşmış olur değil mi?
Selamlar..

keçi boynuzu
18-09-2008, 17:39
Alacalıların alacası bozulsun istemezsen değil aynı saksıya dikmek yakın dahi koyma.Nihai yerleri aynı saksı olacaksa sorun yok.Ama ayrıracağım diye kökleri incineceğine plastik bardaklara koyup,yerlerini doldurdukça saksılara almak daha aklıllıca gibi.Ben denemedim.Ama gövdeleri yeni çimlenmiş çelikken örenler sarmal çalışanlar var

Süleyman Koçak
19-09-2008, 08:16
Merhaba;
Geçen yıl çiçekçiden aldığım alacalı benjaminim keyifle büyümeye devam etmekle birlikte, yeni sürgünlerden çıkan yapraklar(1.fotograf) tamamen alacalı değil. Orta kısımları koyu yeşil, kenar kısımları ise açık yeşil.
Yaprak yaşlandıkça rengi normale döner mi? (2. fotograf).

Alacalı benjaminlerin alacalılık oranlarını belirleyen etkenler nelerdir?
Yaprakların renkleri hangi hallerde değişir?
Bu değişim herhangi bir kimyasalla (gübre vs) kontrol edilebilir mi?Merak ediyorum.
Aynı durum şefleramda da yaşanıyor. Ama gözlemlerime göre, çok ışık alan bir yerde iken çıkan sürgün ve yapraklar (sanki kloropastla ışık dengelemesi yaparmışçasına) açık renkli ve alacalı iken, daha az ışıklı yere geçince (daha fazla ışığa ihtiyacı olacağından herhalde) yapraklar koyulaşıp alacalar kayboluyor.
Bu durum benjaminimde böyle değil.
Selamlar..

keçi boynuzu
19-09-2008, 08:39
Öğrendiğime göre bu alaclılık durumu aslında genetik bir bozuklukmuş.Sağlıklı yapraklı bir ağaçla karşılaşınca ağaç kıskanarak iyileşmeye çalışırmış.Bitkide çıkan yeşil yapraklar kesilmezse bitki renginin doğru yeşile döneceği söylenir.Ben profesyonel değilim zevk için yetiştiriyorum.Asla o kadar yaprağa kıyamadım.

Süleyman Koçak
19-09-2008, 08:48
Lisede iken G. Mendel derdi ki; "...sonradan kazanılan karakterler yeni nesile aktarılmaz..." Kuyrukları nesiller boyu kesilen farelerde, yeni nesillerde kuyruk uzunluğunda bir değişiklik olmadığı gözlenmiştir örneğin.
Bu bilgiler hala geçerli ise -ki öyle görünüyor- yaprakları kopartmanın faydası tartışılmalı diye düşünüyorum.
Dediğiniz gibi o kadar yaprağa yazık değil mi?
Selamlar..

Süleyman Koçak
19-09-2008, 08:50
Kanaatimce Mine Pakkaner bu işi çözer.
Bir de o başlığa yazayım en iyisi..

özlem11
19-09-2008, 14:07
Süleyman Bey, Mine Hanım bitkideki farklı renkte çıkan dalları kesmemizi önermişti. Benim şuan köklendirmeyi başardığım eklemiş olduğunuz 1. resimdeki.
Canlanan ve köklendirmeyi denediğim benjaminin rengide 2. resimdeki...

özlem11
19-09-2008, 14:08
Bence bu faklı renkteki dalları kesin ve köklendirin. Hem boşa gitmezler hemde farklı renkte benjamininiz olur.
Tamamen boydan fotografını çekip eklermisiniz? Görülmeye değer güzellikte maşaallah...

Süleyman Koçak
19-09-2008, 15:34
Aldığım çelikler zaten iki farklı renk benjamine ait. Özellikle bir lokantada gördüğüm çok güzel bir alaca benjaminden çelik aldım. Beyazı çok fazla olan yapraklara sahipti. Onları da köklendirdim. Ama bu benjaminimdeki renk meselesi canımı sıkacak gibi.
Bütün sürgünler yeşil çıkıyor. Hangi birine kıyıp da keseyim. Dahası o dalları kestikten sonra yerlerine çıkacak sürgünlerin yeşil olmayacağı garanti mi? Birkaç daldan ibaret bir benjaminle kalakalmak da var sonunda.
Neyse canım sağlık olsun. Bizimkiler de az alacalı olur. Değil mi?
Sayın olay9'un istediği fotograflar da aşağıda. Cep telefonunun çektiği bu kadar oluyor.
Selamlar..

özlem11
20-09-2008, 15:52
Gerçekten şahane...
Bir saksıda bikaç kök. Bende böyle yapayım...
Teşekkürler...

Orkun Kırcı
22-09-2008, 09:28
Benjaminimden özellikle alt kısımlardan hergün birkaç yaprak düşüyor ama uç kısımlarda yeni yeni birçok yaprak oluşuyor. Dökülmesi rutin bir olay mı acaba. Yenilenme süreci falan olabilir mi.

Süleyman Koçak
22-09-2008, 12:38
Gerçekten şahane...
Bir saksıda bikaç kök. Bende böyle yapayım...
Teşekkürler...

Teşekkürler olay9.
Bir kısım çeliği köklendirip yerlerine aldım. Fotograftakiler de köklenmek üzere olan çeliklerim.

Orkun Kırcı
22-09-2008, 18:10
Benim sudaki çeliklerde beyaz noktacıklar oluşmaya başladı. Sanırım köklenme gerçekleşecek. (Odunsu olanlar daha erken kökleniyor galiba).Hadi hayırlısı.

sükunet
23-09-2008, 03:54
komşumun benjamini vardı bende çok heveslendiğimden kenarından bir dal kırıp suya koydum
1 haftadır suyun içinde bekliyor.
acaba diyorum bu şekilde çiçeğimi köklendirebilirmiyim?
suda ne kadar tutmam gerek şu an henüz bir hafta oldu...
birde benimkinin cinsi yeşil yani alacalı benjamin değil.
ne dersiniz yaptığım hareket doğrumu benim benjaminimde yaşarmı?

Orkun Kırcı
23-09-2008, 07:16
Bekleyin üç günde bir suyunu değiştirin. Mutlaka köklenir.

BenBen1967
23-09-2008, 10:55
Bildiğim kadarı ile tepeden köklendirmek için alınan dallardan boyuna giden çiçek elde ediliyor. Yan sürgünlerden alınanlarda ise uzama zor oluyor. Köklendirmek için daima tepe çeliklerini deneyin. ;)

Süleyman Koçak
23-09-2008, 12:50
Bildiğim kadarı ile tepeden köklendirmek için alınan dallardan boyuna giden çiçek elde ediliyor. Yan sürgünlerden alınanlarda ise uzama zor oluyor. Köklendirmek için daima tepe çeliklerini deneyin. ;)

İşin bu kısmı hiç aklıma gelmemişti. Gerçekten önemli bir tespit. Doğru ise, enine büyümüş, tombul görünüşlü bir benjaminim olacak. Bekleyelim ve görelim. "Görelim Mevlâ neyler..."

Burhan Akman
23-09-2008, 16:04
merhaba
resimdeki benim benjaminim. aşırı sulamadan dolayı minik 1-1.5 cm kırmızı renkte solucanlanma oldu ve yapraklardan küllenme (sanırım adı bu) var. yapraklarıda dökülüyor.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48032&d=1222166831
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48033&d=1222166831
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=48034&d=1222166831

forumu araştırdığım kadarıyla saksı yüzeyinde yeşil küf gibi şeyler var. köklerinde yüzeye çıktığını düşünüp üzerlerine biraz toprak serptim. benjaminimi kurtarmak için neler yapmalıyım. şimdiden teşekkürler.

keçi boynuzu
23-09-2008, 18:56
Hastalık ve zararlılarla ilgili sayfalara gitmelisin Mine Pakanner bu hususta çok mahir

sükunet
23-09-2008, 23:02
cevaplar için çok teşekkür ederim:)
ben hemen suyunu değiştireyim o zaman .malum 1 haftadır aynı suda duruyor yavrucak :)
umarım başarabilirim umarım benimde bir benjaminim olur :)

sellyme
07-10-2008, 13:02
Merhaba arkadaşlar, forumları okurken bu bölüme rastladım ve kendi deneyimlerin bir parça faydalı olabileceğini düşünerek yazmak istedim.İki kez benjamin yetiştirdim.İlk yetiştirdiğim alaca yapraklıydı. 20 cm civarındayken almıştım ve pencerenin arkasından doğrudan güneş ışığı alıyordu.Yer değişiminden hoşlanmıyordu.Evim güney cephesindeydi.3 yılda 1,5 m boya ulaştı.Özellikle kış aylarında ayda bir kez çiçeksiz bitkiler için çiçek coşturan sıvı besin takviyesi veriyordum. Baharda havalar ısınınca doğrudan güneş ışığı alması için dışarı çıkarıyor gece içeri alıyordum .Yazın ise tüm yazı dışarıda güneşte geçirmesini sağlıyordum.Böylece yaprakları güçleniyor, sertleşiyor kışa daha dayanıklı hale geliyordu. Toprağının üstü kurumadan sulamıyordum.Ara sıra küvete koyup duş aldırıyordum.Taki deprem olup evim yıkılıp benjaminim altında kalana kadar. Sonra uzun süre bitki yetişteremedim ölecek diye.
Şimdiki benjaminim yine bebek geldi bana 70 cm civarında oldu ve yine aynı bakımı uyguluyorum.Tüm yazı dışarıda geçirdi ve hiç yaprak dökmedi.Şimdilerde içeri aldım.Yine güneşi gördüğüm gibi dışarı çıkarıyorum ve çok mutlu olduğunu hissediyorum.Yakında vitamin takviyesine ihtiyacı olacak havalar soğuyacağı için. Saksılarını çok büyük tutmadım ikisininde, köklerini değil gövdelerini büyütmeleri için.Umarım benimde bir faydam olur benjamin yetiştirmek isteyen arkadaşlara.
Unutmadan, onunla sık sık konuşun..

Minem
09-10-2008, 10:46
Merhabalar.Bunlar benim 2 benjaminim.Biri neredeyse ağaç oldu.Diğeri ise büyümeye devam ediyor.2 yıldır benimleler.Dibinde o kadar çok kök var ki,ne yapacağımı bilmiyorum.Ayrıca bir sürü yeni çıkan filiz var dibinde.Yapacağım birşey var mı yoksa böyle bırakayım kendi kendine büyüsün mü?

49149

49150

49151

49152

özlem11
09-10-2008, 11:15
Bence kendi haline büyüsün. Görsellik açısından çok hoş oluyor.

aliş
09-10-2008, 11:39
minem harika olmuşlar benimde 1,70 cm lik bir benjaminim var fakat yazın bir yaprak dökmeye başladı hala devam ediyor vitaminler ilaçlar hiç bir şey fayda vermedi en sonunda balkona koydum bakalım nasıl olacak sizin kullandığınız özel bir şey varmı ?

Minem
09-10-2008, 11:47
Sayın aliş; benjaminlerim sürekli gölgede duruyor,yani direk güneş ışığı alan bir yerde değil.Sanırım yerinide sevdi ki bana geldiğinde küçücüklerdi.Biri sürekli güneş alan biryerde boyu kısa ama bol yapraklı,diğeri ise gölgede sürekli uzadı ve bol yapraklı bir hale geldi.Ne vitamin,nede başka besin kullanmadım.Ama sadece saksısının tabağına su koydum,hiç toprağını sulamadım.Toprağa dokunduğumda nemliydi ve hep öyle kaldı.

BenBen1967
10-10-2008, 21:22
17 gün önce köklenmesi için suya koyduğum benjaminimde kökler gözükmeye başladı. ;)

erbek_
11-10-2008, 11:21
Ben de dün toprağa diktim, bakalım yazın ne durumda olacaklar ;)

Orkun Kırcı
25-10-2008, 18:58
Bende birkaç çelik almıştım. İlk defa denedim sanırım başardım.

50862

antmen
01-11-2008, 09:53
Bunlar da benim yetiştirdiğim ficus türlerinden bazıları. Köklendirdiğim çeliklerin düzgün bir formda gelişebilmesi için genellikle çubuklarla destekliyorum. Evin salonuna biraz bostan havası veriyor ama düzgün ve sağlam gövdeler elde etmek için en az 1-2 yıl süreyle bu tarz bir uygulama gerekiyor.

51507

51508

51509

51510

özlem11
01-11-2008, 14:29
Çok başarılı. Benim denemelerimde olumlu sonuç verdi. Ektiğim alacalılarda tuttu. Fakat 1 hafta boyunca toprağa aldığım filizlerin saksısına poşet bağladım. Diğer bağlamadıklarım öldü. güneş gören cam önünde inanılmaz derecede hızlı güzel büyüyorlar...

Orkun Kırcı
01-11-2008, 15:08
Poşet bağladım derken sera yöntemini mi kastettiniz sayın Olay9.

Orkun Kırcı
02-11-2008, 12:50
Torfa diktiğim üç çelikten ikisi köklenmiş ilk denemeye göre başarılı sayılırım. Birkaç çelik daha alıp denmeye devam edeyim bari.

özlem11
02-11-2008, 13:14
Evet sudan çıkınca toprakla birlikte nemi dengemek için. Toprağa adeptasyonunu sağlamak için. Yeni ekilen ister köklü ister köksüz her bitkiye aynı şeyi yapyorum faydası çok.
Sadece poşeti geçirip ip lastikle saksıya bağlıyorum . Minicikte bir delik açıyorum. Bir hafta sonra delik sayısını çoğaltıyorum. Ve devamında tamamen poşeti açıyorum. Poşet bağlı iken aydınlık gölge yere koymanızı öneririm. Bitki sıcaktan yanmasın.

özlem11
10-11-2008, 11:19
Arkadaşlar şuan 2 saksıda 4 kök benjaminim tuttu büyüyor. Yine 2 saksıya 4 tane köklendirip ektim sanırım onlarda tuttu.

antmen
10-11-2008, 11:31
Poşet içerisinde mi köklendirdiniz, yani mikrosera yöntemi ile?

özlem11
11-11-2008, 13:42
Önce suda saçaklamasını sağladım. 1 aykadar sürüyor. Sonra toprağa ektim. Ve sudan çıkınca nem dengesini ayarlaya bilmek için toprağa eker ekmez poşet bağladım. Direkt ekipte poşet bağladıklarım genellikle afrika menekşesi. Bu yöntemle her daim olumlu sonuç almak mümkün.

özlem11
11-11-2008, 13:43
Söylemeyi unuttum. Suya koyarken de bardağın ağzına poşet bağlıyorum. Delik açıp dalı yerleştiriyorum.

Orkun Kırcı
18-11-2008, 22:48
Benjaminden aldığım ilk çeliklerim tutunca heveslendim birden. Bu kez de yan dallardan çelikler aldım 6-7 tane kadar var inşallah bunlarda köklenirler.

özlem11
19-11-2008, 10:37
Benim 2 filiz tutmadı öldü. Toprağa alınca sorun yaşadım. Denemeye devam.

Orkun Kırcı
20-11-2008, 20:31
İşte köklenen çeliklerim ve köklenmesi için suya aldığım çeliklerim. Gece fotoladığım için fotoların kalitesi düşük.

53352
53353

BenBen1967
08-12-2008, 14:19
23-9-2008 de köklensin diye suya koyduğum alacalı benjamini dün itibari ile saksıya aldım. Önce captanla sulanmış toprağa itina ile diktim. Şimdi gelişmesini bekliyorum. ;)

irism
23-01-2009, 12:38
merhaba,
benim de bir adet benjamin starlightım mevcut.Yalnız bu aralar yaprak dökmeye başladı,özellkle alt dallarından dökülme oluyor.üstte ise yeni sürgünler çıkıyor fakat böyle olunca da görntü açısından pek hoş olmayan bir görüntü oluşuyor..Bulunduğu ordam direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık biryer ayrıca, kaloriferin üzerinde de sürekli su bulunduruyorum, ara sıra da yapraklarına su püskürtüyorum ve bu aralar haftada/on günde bir suluyorum...acaba sorun nedir?

antmen
24-01-2009, 07:37
Sayın İrism,

Dökülen yapraklar tam olarak kurumuş mu, yoksa yeşilken mi dökülüyor? Ficus türlerinde yeşil yaprak dökülmesi fazla sulamadan, kuru yaprak dökülmesi su eksikliğinden kaynaklanır. Ayrıca bulunduğu ortamdaki sıcaklık dalgalanmaları da sarı yaprak dökülmesine neden olur. Ortam koşullarındaki (Sıcaklık, nem, ışık) değişmelerin yüksek oranda farklar yaratması Ficus türlerinin hiç sevmediği bir durumdur. Anladığım kadarıyla sizdeki durum su rejiminden ziyade sıcaklıkla alakalı. Evde bulunmadığınız ve kaloriferin yanmadığı (ya da az yandığı) zamanlardaki sıcaklık düşmeleri buna neden olabilir. Sıcaklığın 17-18 dereceden aşağı düşmemesine özen gösteriniz. Üst dallardan yeni sürgün veriyor olması köklerinin iyi durumda olduğunu gösterir. Mart sonuna doğru kuru dalları budayarak beğenmediğiniz görüntüyü de düzeltebilirsiniz.

Bir fotografını yollamanız mümkün olursa, budama konusunda da yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca şimdiki hali ile yazın budandıktan sonraki halini karşılaştırma açısından da güzel olur.


merhaba,
benim de bir adet benjamin starlightım mevcut.Yalnız bu aralar yaprak dökmeye başladı,özellkle alt dallarından dökülme oluyor.üstte ise yeni sürgünler çıkıyor fakat böyle olunca da görntü açısından pek hoş olmayan bir görüntü oluşuyor..Bulunduğu ordam direk güneş ışığı almayan fakat aydınlık biryer ayrıca, kaloriferin üzerinde de sürekli su bulunduruyorum, ara sıra da yapraklarına su püskürtüyorum ve bu aralar haftada/on günde bir suluyorum...acaba sorun nedir?

Hakkı Şen
24-01-2009, 08:34
Merhaba ben de bir benjamin starlight var. Evin içini hiç sevemedi ben de onu terasa çıkardım bu yaz harika gelişme gösterdi. Dalları dolgun yapraklarla doldu. Yer değişikliğini sevmediğini öğrendiğim için yine terasta sadece 1-2 metre geriye daha kuytu bir yere çektim. Havaların çok soğuk olmadığından olsa gerek tek bir yaprak bile dökmedi. Üretimi hakkında bilgi sahibi olmadığım için hiç denemedim. Burada okuduklarımdan cesaret alıp çelik almaya karar verdim acaba bugünlerde denesem uygunmudur?

selentul
24-01-2009, 11:17
Yapraklarını ( kurumadan) çok dökmeye başladı :( Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

antmen
24-01-2009, 12:01
Kurumadan yaprak döküyorsa verilen su fazla gelmiştir. Verdiğiniz su miktarını azaltın ve sulama aralıklarını seyreltin.

özlem11
24-01-2009, 15:23
Her zaman çelik alıp üretim yapabilirsiniz. Her cins benjamini üretme konusunda başarılı oldum. Şuan büyümekteler...
Eski yazılara göz atarsanız ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

sındırgılı
25-01-2009, 08:13
sevgili arkadaşlar buda benim benjaminim.bazen onla konuşurum. delilik belkide sevgiyle ve yeşille kalın sinan

n-k-h
14-02-2009, 15:24
Bende bugun bir benjamin aldım...
Galiba çiçekçi dükkanı kapatıyordu toprak saksısıyla beraber 30 tl'ye sattı.
Kadın bu bitkiyi yıllar önce Adana'dan çiftli olarak aldığını ve ikiye böldüğünü ve diğerinin öldüğünü söyledi. Şimdiye kadar kimseye satmamış ancak artık bakamayınca satmak istemiş. Gayet sağlıklı görünüyor. Dükkandan çıkardığımız anda herkes başımıza üşüştü herkes dal istedi ama malesef gelişigüzel budanduğı için herkese bir dal vermem mümkün değildi. Saksısını satın almak isteyen bile oldu..
Şu anda pencerenin kenarında gayet aydınlık bir yerde duruyor...

özlem11
14-02-2009, 19:08
Arkadaşım çok pahalıya almışsınız.Tanınmış büyük yapı marketlerde 9-10 liraydı.Ayrıca bir yerden alacağınız minik filizle 1 ayda köklendirip saksıya almanızda mümkünkü. Benim tavsiyem hemen suya Tam odunsu olmayan uç filizinden 10 cm boyunda alıp koymanız. 2 günde bir suyunu değiştiriniz. Köklenci ekip gölge biryerde kendine gelinceye kadar tutumanız. İlk ekince saksıya 1 haftalığına poşet bağlarsanız ve biraz delik açarsanız kesin tutar. Daha sonrada bu çiçeğinizin dibine ekip daha gür bir bitkinz olur...

n-k-h
14-02-2009, 19:13
Çok yardımcı oldunuz sağolun...:)

halilaras
15-02-2009, 00:01
bence çok pahalı değil. hatta ucuz da olabilir. minicik bonsailer için 25 ytl istiyorlar. bu son derece büyük saksısı da güzel.
güle güle büyütün..

özlem11
15-02-2009, 09:04
Ama arkadaşım bonsai hemen kısa sürede o hali almıyor. Bu bitki arsız olduğu için söyledim. Ben size 4 aylık kendi ürettiklerimin resmini ekleyince hak verirsiniz. Bence çiçek alırken fiyatı çok önemli...

Faruk
16-02-2009, 00:11
Birinci dönem öğretmenler odasında dalından aşırıp sınıfıma öğrencilerimin isteği üzerine getirip istemiye istemiye diktiğim bitkinin alacalı benjamin kauçuğu olduğunu forumu okuyunca yeni öğrendim. Bitkiyi istemeye istemeye (beni yanlış anlamayın çiçeksiz bitkilerle pek aram yoktur) diktim bir kenara yerleştirdim bitki bana inat hem tuttu hem de inadına soğuk ortamda iyice yapraklanmaya başladı. Tabi buda bana ders oldu. Şimdi ona sınıfta ilgilendiğim diğer çiçekli bitkiler gibi bakacağım.

ozgurr
17-02-2009, 01:20
kolay gelsin umarım banada yardımcı olursunuz 5 senedir evimde iki kardeş olan benjaminim var biri iyice serpildi ama diğeri ona göre daha zayıf.
1. dik durması için destek yapılmalı?:confused:
2. kök budaması nasıl yapılıyor?:confused:
teşekkürler

sıkıntı_yok
22-02-2009, 20:06
Bence sulamada bile hassas olan bir bitkiden kök budaması uygun olmaz....
Tabii bu benim görüşüm.

İlknur
20-03-2009, 15:53
Merhaba, yaklaşık onbir senedir bende olan bir benjamin var yeşil yapraklı olanından.Şimdiki oturduğum evimde çok is var geçen gün yapraklarının çok kirlenoiğini fark ettim,neredeyse her gün yapraklarına su fısfıslamama rağmen kirli görünüyordu.Ben de elime bir pamuk alıp sildim gerçekten bitkinin nefes alması imkansız gibi kirliydi.
Şimdi bir sorum var bütün yaprakları silmem imkansız üstelik zedeleniyor da, acaba biraz sıvı sabunu iyice inceltip yapraklara püskütrsem ve sonrasında duş aldırsam bitkimi öldürür müyüm?Unlu bit için bir tarifte sıvı sabunun kullanıldığını biliyorum ama bitkime zarar vermek de istemiyorum.Bilgisi olan arkadaşlar yardım eder misiniz?

Başbahcivan
20-03-2009, 17:23
Merhaba, yaklaşık onbir senedir bende olan bir benjamin var yeşil yapraklı olanından.Şimdiki oturduğum evimde çok is var geçen gün yapraklarının çok kirlenoiğini fark ettim,neredeyse her gün yapraklarına su fısfıslamama rağmen kirli görünüyordu.Ben de elime bir pamuk alıp sildim gerçekten bitkinin nefes alması imkansız gibi kirliydi.
Şimdi bir sorum var bütün yaprakları silmem imkansız üstelik zedeleniyor da, acaba biraz sıvı sabunu iyice inceltip yapraklara püskütrsem ve sonrasında duş aldırsam bitkimi öldürür müyüm?Unlu bit için bir tarifte sıvı sabunun kullanıldığını biliyorum ama bitkime zarar vermek de istemiyorum.Bilgisi olan arkadaşlar yardım eder misiniz?
Arkadaşım sıvı sabun değilde beyaz sabunu rendele 24 grm rendelenmiş beyaz sabun, 10 cc saf alkol,1 lt suda erit köpüklenmesi geçtikten sonra benjamin veya diğer bitkilerinin hem yaprak temizliğinde hemde pamukçuklu (unlu) bitler için çözüm olacaktır.Ayrıca bu işlemden sonra bitkiye duş aldırmanızda faydalı olacaktır, mayıs ayının ilk haftasından sonra havalar ısınmaya başlayınca dışarıda rüzgarsız güneş alan biryerde tutarsanız bitkiniz daha sağlıklı olacaktır.

İlknur
21-03-2009, 08:26
Teşekkür ederim Başbahcivan,en kısa zamanda uygulayacağım.

Orkun Kırcı
23-03-2009, 09:13
Daha önce bahsetmiştim. Ev taşıma sırasında soğukta kalan ve yapraklarını döken benjaminim yavaş yavaş sağlığına kavuşuyor. yeni yapraklar ve minik dallar geliştirmeye başladı.

68332
68331

İlknur
24-03-2009, 09:49
Sayın orkurkırcı bitkinin kendine gelmesine sevindim.Ben şimdiki evimde ikinci senemi yaşıyorum inanır mısınız benim çiçeklerim bile yerlerine anca alıştı.Çok sağlıklı görünüyor,maşallah size bir şey sormak istiyorum acaba dallarının böyle güçlü olması için özel bir bakım uyguluyor musunuz,benim benjaminim 11 senedir bende ama dalları çok kalın değil.Gübreleme ihtiyacı var mıdır?

Orkun Kırcı
24-03-2009, 15:15
Sevgili ilknurca şimdi size ne desem yalan olur. Çünkü onunla hiç ilgilenmiyorum. Okuldaki atölyemde öyece bir kenarda duruyor. Benim yaptığım sadece arada sıvı gübre vermek ve yapraklarına sürekli su fısfıslamak(bazen neredeyse 1lt suyu tamamen bitiriyorum). Bir de sanırım kaloriferden nefret ediyor.
Alıp köklendirdiğim çeliği de iki hafta önce öğrencime hediye ettim. Bugün itibatiyle bu kısa sürede 6 yeni yaprak çıkarmış.

İlknur
24-03-2009, 19:17
Sayın orkunkırcı bu gübre yeşil yapraklılar için özel bir gübre mi? NPK oranını biliyor musunuz?

Orkun Kırcı
24-03-2009, 21:12
Büyük marketlerde satılıyor adı "çiçekcoşturan". NPK oranını şuan bilmiyorum ama yarın bakıp yazabilirim.

bademd
13-04-2009, 19:08
merhabalar kusura bakmayın belki çok defa anlatmışsınızdır ama benim Benjamin tamamen dal kaldı yani hiç yaprağı yok ve şuan kökü canlı gibi duruyor toprağını bu mevsimde değiştirebilir miyim?birde arkadaşımızın birisi kökünü yıkadığını yazmış nekadar doğrudur.her defasında konuşuyorum onunla ne olur eskisi gibi ol diyorum ama ev taşımıştık kışa girdikten sonrada üşümesin diye oda değiştirmiştim küstü galiba çok üzülüyorum canlanır mı acaba tekrar bir bilgi verebilir misiniz?

İlknur
13-04-2009, 19:44
merhabalar kusura bakmayın belki çok defa anlatmışsınızdır ama benim Benjamin tamamen dal kaldı yani hiç yaprağı yok ve şuan kökü canlı gibi duruyor toprağını bu mevsimde değiştirebilir miyim?birde arkadaşımızın birisi kökünü yıkadığını yazmış nekadar doğrudur.her defasında konuşuyorum onunla ne olur eskisi gibi ol diyorum ama ev taşımıştık kışa girdikten sonrada üşümesin diye oda değiştirmiştim küstü galiba çok üzülüyorum canlanır mı acaba tekrar bir bilgi verebilir misiniz?

Arkadaşım yer değişimine tepki gösteren bir bitkidir kendileri
Bence toprağını değiştirin, bunu yaparken bitkiyi ve köklerini sarsmayın, sallayın eski toprağı döküldüğü kadar dökülsün. Sonra saksısının altına suyun süzülmesini kolaylaştırmak için çakıl taşları, saksı kırığı gibi malzemeler döşeyin. Yeni toprağı biraz dibe yayın çiçeğinizi dikkatlice yerleştirin saksının kalanını yeni toprakla doldurun. Can suyu dediğimiz işleme geçin oda sıcaklığında ve mümkünse kireçsiz, klorsuz bir suyla güzelce sulayın.
Bundan sonrasında yerini değiştirmeyeceğiniz, direk güneş almayan, hava akımına ve çarpmalara maruz kalmayacağı aydınlık bir yere yerleştirin.
Bir çok kişi biz çiçekseverleri anlamasa da çiçeklerimizi bunu çok iyi anlar güzel güzel konuşun onunla, eminim size tepkisiz kalmayacaktır.
Aaa unutmadan bir kaç tane kurumuş gibi görünen dalını bir makasla kesin eğer içi kurumamışsa bilin ki bu dallardan yeni minik yapraklar fışkıracaktır. Eğer kuruma varsa mümkün olduğu kadar bu dalları kesin atın. Toprağa can suyu verirken dallara da bir püskürtücüyle su fısfıslayın. Bundan sonra toprağın biraz kurumasına izin verin parmağınızı toprağa soktuğunuzda nem hissedecek kadar.
Dilerim bilgilerim size yardımcı olur keşke bir fotoğrafını ekleyebilseniz.Belki durumu daha iyi görebilirdik. Kolay gelsin.

özlem11
13-04-2009, 20:54
Bence bitkiniz zaten şokta. Saksı değişim yapmayın. Dalın belli yerinden azıcık kırın canlılık belirtisi varsa güneş gören oda sıcaklığında bir yere alın. Dala her gün kaynayıp soğumuş su püskürtün. Böyle yapmanız bitkiyi uyaracaktır. Aynı sorun bendede oldu. Bıkmadan usanmadan 6 ay bu işlemi yaptım sonucu şahane oldu ama. Toprağı fazla sulamayın ama. Kurudukça su verin. Fazla sulamada yaprak dökülmesine sebeptir....

bademd
14-04-2009, 10:55
ilknur ve özlem ****** bilgileriniz için ben size resmini yarına çekip ekleyeyim birde ona göre fikir yürütelim onlarda canlı içim acıyor ve siviyorum çiçekleri bende iki tane benjamin var diğeri sağlam Allaha şükür ama en sevdiğim olanı yaprak döktü koyu yeşil yapraklıydı ve her yaprak verişinde mutlu oluyordum size resmini ekleyeceğim bilgileriniz için tekrar sağolun

BUDAK
09-05-2009, 20:25
Herkese merhaba ;) Çocuğumun doğumu sebebiyle eşime hediye olarak aldığım ve 20 aydır bizimle olan benjamin starlightımın toprağını geçen bahar olduğu gibi bu baharda değiştirdim. Bilgi arayışıyla İnternetten sorgulamam sonucunda bu güzel forumu buldum ve hemen üye oldum. Bu yaz yeni bir eve taşınacam ve benjaminime güç kazandırmak istiyorum. Benjamin konusunu 1 . sayfadan başlayıp sonuna kadar okudum aklıma takılan soru şu .. Benjaminimi sularken saksının üstünden doğrumu su vermeliyim yoksa saksının altındaki tablasına mı su koyayım :confused:

fizban
10-05-2009, 18:03
Merhaba Özlem;

Eski yazılarınızdan okuduklarımı aynen yaptım suda köklendirme adına..

Beyaz beyaz tomurcuk gibi birşeyler oluştu. Ama bu oluşumda hiçbir ilerleme yok. Hatta bazıları kararmaya bile başladı.

Biryerde hatam var sanırım. Oksijenli su koymuyorum ama 2 günde bir suyunu yeniliyorum. Kaynatılmış soğutulmuş su kullanmaya özen gösteriyorum.

Ne dersiniz?

İlknur
10-05-2009, 20:11
Herkese merhaba ;) Çocuğumun doğumu sebebiyle eşime hediye olarak aldığım ve 20 aydır bizimle olan benjamin starlightımın toprağını geçen bahar olduğu gibi bu baharda değiştirdim. Bilgi arayışıyla İnternetten sorgulamam sonucunda bu güzel forumu buldum ve hemen üye oldum. Bu yaz yeni bir eve taşınacam ve benjaminime güç kazandırmak istiyorum. Benjamin konusunu 1 . sayfadan başlayıp sonuna kadar okudum aklıma takılan soru şu .. Benjaminimi sularken saksının üstünden doğrumu su vermeliyim yoksa saksının altındaki tablasına mı su koyayım :confused:

Sayın Budak, üstten sularsanız bitkinin hemen dibinden vermemek gerek. Köklere zarar vermemek için. Üstten sularken saksının kenarlarından yavaşça sulayabilirsiniz.
Saksı tabağına su koyarsanız da olur. Her iki yöntem de uygundur.

Lara Croft
11-05-2009, 18:20
Benimde bir benjamin ağacım var, kaç senedir hiç bir şey olmadı ve bu sene birdenbire yapraklarını dökmeye başladı. Yapraklarının üzerinde ışıl ışıl bir şeyler var ne olduğunu bilmiyorum. Genelde yapraklarını duş altında yıkıyoruz. Gerçi bu sene bahar geldiğinden beri güneş görmedi ve toprağını 2 senedir değiştiremedik. Şimdi balkona koydum güneş alsın diye, daha sonra toprağını değiştireceğim ama ortam yok :( Tavsiyeleriniz var mı? Ne yapmalıyım? İlaç gerekir mi?

Edit : Ne tür toprak kullanılır ve sulama olmalı?

antmen
12-05-2009, 07:45
Sayın Lara Croft,

Mümkünse yapraklardaki beyazlıkların yakın plan ve net bir fotografını koyabilir misiniz?
Büyük olasılıkla yaprak biti ya da afit olabilir o beyazlıkların nedeni. Eğer böyleyse, ilaç kullanmanız gerekebilir. Piyasada bulunan ticari kimyasallar konusunda bilgim olmamakla birlikte, her zaman tercih ettiğim en doğal ve zararsız çözüm olan zeytinyağı/arap sabunu uygulaması en faydalısı olacaktır.

Özel bir toprak tercihi gerekmese de, çok fazla su tutan torf ağırlıklı bir topraktan kaçınmanız gerekir. Çok sıkı ve sert olmayan bir toprakta kökler rahat oksijen alabilmeli ve fazla su ile boğulup çürütülmemelidir. Bitkilerinizin kökleri ne kadar sağlıklı ve rahat olursa bitkiniz de o kadar güzel ve uzun ömürlü olur. Bu nedenle su dengesini iyi ayarlamanız çok kritik önem taşımaktadır. Su dengesini ayarlamakta güçlük çekiyorsanız, hazneli saksılar kullanmanızı tavsiye ederim.

irism
12-05-2009, 17:37
Sevgili Antmen,
Mesajıma yanıt vermişsiniz çok teşekkür ederim.Hala bir fotoğraf çekip ekleyemedim ama en kısa sürede halledicem..

Tespitiniz doğru olabilir çünkü benim de şüphem ısı farkılılıklarıydı.Kuruyan dalları iyice emin olduktan sonra budadım,şuan yarısı kel yarısı yaprak dolu ilginç bir benjaminim var :rolleyes:

Size şunu sormak istedim; acaba Ankara koşullarında ne zaman balkona çıkarabilirim? Gündüz güneşliyken problem olmaz ama akşam hava serinleyince problem olur mu acaba? Bir de bitkiye duş aldırmanın çok faydalı olduğunu biliyorum, bu ne sıklıkla yapmak gerek?

Bu arada benim izlenimim, sulama açısından en iyisi saksı tabağına su doldurmak :cool:

antmen
12-05-2009, 18:06
Rica ederim sayın Irism,

Mayıs ayı bu yıl biraz serin geçiyor. Haziranın ilk günlerinden itibaren dışarı alabilirsiniz bence. Çok uzun süreli doğrudan güneş ışığı da iyi olmaz Ficus için, dikkat edin. Duştan ziyade, iyi bir sprey ile fıs fıslamanızı öneririm. Her gün, hatta sıcak yaz günlerinde sabah ve akşam olmak üzere iki defa yapabilirsiniz.

senor
13-05-2009, 14:42
Benjamin ile ilgili bir tecrübemi burada aktarmak istiyorum; mesajlara baktım, aynından başına gelen olmamış gibi, sadece olabilecek ihtimaller yazılmış:

30 cm 'lik yaprakları açık sarı çok renki bir çiçeğim vardı, yaprakları kurumaya başladığı için güneşsiz iş ortamından eve getirdim. Aydınlıkta 40 cm'e çıktı. Fakat üst dallardan biri koyu yeşil yapraklandı. Bu dalı uzun süre kesemedim bir türlü ve bu dal o kadar büyüdü ki alttaki açık renkli yapraklar tamamen kuruyup döküldü. Şu an çiçeğim daha sağlıklı ama koyu yeşil yapraklı:(

Veee çok uzun boylu tabii ki de.


Çelik alma işine gelince, benjamin açık sarı renk yapraklı iken cansızdı aldığım ufak dallardan yeni çiçekler yaratamamıştım. Koyu yeşil yapraklı iken aldığım uzunca bir daldan yeni bir çiçek oluşturdum.
Bu da altta görülüyor:

Not: Büyük çiçek makineye sığmadı, sağ ve soldaki mum çiçeklerinin arasında görülüyor:)

Lara Croft
15-05-2009, 16:47
Sayın Lara Croft,

Mümkünse yapraklardaki beyazlıkların yakın plan ve net bir fotografını koyabilir misiniz?
Büyük olasılıkla yaprak biti ya da afit olabilir o beyazlıkların nedeni. Eğer böyleyse, ilaç kullanmanız gerekebilir. Piyasada bulunan ticari kimyasallar konusunda bilgim olmamakla birlikte, her zaman tercih ettiğim en doğal ve zararsız çözüm olan zeytinyağı/arap sabunu uygulaması en faydalısı olacaktır.

Özel bir toprak tercihi gerekmese de, çok fazla su tutan torf ağırlıklı bir topraktan kaçınmanız gerekir. Çok sıkı ve sert olmayan bir toprakta kökler rahat oksijen alabilmeli ve fazla su ile boğulup çürütülmemelidir. Bitkilerinizin kökleri ne kadar sağlıklı ve rahat olursa bitkiniz de o kadar güzel ve uzun ömürlü olur. Bu nedenle su dengesini iyi ayarlamanız çok kritik önem taşımaktadır. Su dengesini ayarlamakta güçlük çekiyorsanız, hazneli saksılar kullanmanızı tavsiye ederim.
Balkonda uzun süre durduğu için tozlanmış yapraklar ve yaprak üzerindeki ışıltılar fazla belirgin değil. Sağlık durumu anlaşılsın diye silmedim yapraklarını :D Birde Ankara'da sular çok kireçliydi ve bu yüzden toprağıda kireçli gözüküyor henüz toprak bulupta saksıyı değiştiremedik :( Eğer düzelmezse sanırım elden gidecek :
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008108.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008107.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008106.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008105.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008103.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008104.jpg
Edit : Daha net resimleri çekip eklerim :)

antmen
15-05-2009, 21:58
Fotograflardan görebildiğim kadarıyla sanırım o beyazlıklar dışarıdan yapışan maddeler, organik kaynaklı olmayabilir. Yine de, her ihtimale karşı bir litre temiz suda 1 kaşık zeytinyağı ve yarım çaybardağı kadar parfümsüz (En arabından) arap sabununu iyice karıştırıp spreylerseniz yapraklarınız gayet sağlıklı bir görünüme kavuşmakla birlikte, muhtemel zararlıların bir kısmına karşı da doğal bir çözüm olacaktır. Ayrıca, sudaki kirecin ve ortam tozunun yapraklardaki sevimsiz görüntüsünü göz alıcı ve sağlıklı bir görüntüye dönüştürmenin en pratik yollarından biri de bira ile spreylemektir.

Toprağını değiştirmeyi bence bu durumdayken hiç düşünmeyin. Anladığım kadarıyla saksı dibindeki fazla ıslaklık köklerin hava ile temasını kesip bir kısmının çürümesine neden olmuş. Toprağın üst kısmını parmaklarınızın girbildiği kadar (yüzeye yakın kök varsa zarar vermeden) karıştırıp mümkün olduğunca havalanmasını sağlayın ve dipteki ıslaklığın kurumasını bekleyin. Kuruduğuna kani olduktan sonra, kavurucu sıcaklı yaz günlerine kadar da haftada bir düzenli ama oldukça az miktarda su verin. Saksı hacminizi bilmiyorum ama 1 çay bardağı yeterli olacaktır diye tahmin ediyorum. Öyleki, sulamadan sonra saksı tabağına bir damla bile su akmamalı.

Lara Croft
15-05-2009, 22:59
Toprağının üst kısımlarını sık sık havalandırmıştım. Toprağın kurumasını bekliyorum şimdi :) Fazla su olabilir dediğiniz gibi, alt tabağına su birikiyor :) Teşekkürederim ilginiz için :) Bu arada saksı bir hayli büyük. Toprağına ekstradan taze toprakta eklemiştim bir kaç ay evvel.

antmen
16-05-2009, 08:26
Rica ederim :)

Lara Croft
16-05-2009, 14:27
Toprağı iyice ellerimle havalandırdım birde baktımki beyaz renkte böcekler çıktı :(
Resmini çekmeye çalıştım umarım net olarak gözüküyordur.

http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008109u.jpg

http://img268.imageshack.us/my.php?image=1008110m.jpg

antmen
16-05-2009, 19:58
Bu böcek türleri ile pestisit kullanarak mücadele gerekecektir sanırım. Ticari kimyasallar konusunda ziraatçi arkadaşlar yardımcı olabilir.

özlem11
18-05-2009, 13:37
Arkadaşlar benjaminimin dal kısmında tohuma benzer bir kesecik oluştu. Benjaminin tohumu varmıdır acaba? Her geçen gün büyüp olgunlaşıyor...

Lara Croft
18-05-2009, 15:40
Benimki solmaya ve kurumaya başladı :( sanırım artık çok geç :( Taze yapraklar da dökülüyor :(

erbek_
20-05-2009, 09:56
Arkadaşlar benjaminimin dal kısmında tohuma benzer bir kesecik oluştu. Benjaminin tohumu varmıdır acaba? Her geçen gün büyüp olgunlaşıyor...

Merhaba,
Çok merak ettim, nasıl birşey ki? Foto ekleytebilirmisin? :rolleyes:

cello
20-05-2009, 12:51
http://plantsarethestrangestpeople.blogspot.com/2008_07_20_archive.html
bu linktekine benzer birşey mi oluştu ?

özlem11
20-05-2009, 14:03
En kısa zamanda resim ekleyeceğim.
Fizban mesajınızı yeni gördüm. Arkadaşım ben çok fazla filiz ve odunsu olmayan gövdeden dal aldım. 10 cm kadar. Alt yapraklarını temizledim 3 yaprak falan kaldı dalda. Ardından bardağa poşet bağlayıp delik açtım. Ve 3-4 günde bir suyunu değiştirdim. Normal ışık alan bir yere koydum. Bazen geç köklene bilir. Dalda çıkıntı olduysa muhakkak köklenecektir.

özlem11
20-05-2009, 14:04
Cello evet aynından oluştu. Nedir acaba hastalık belirtisimi meyve tarzı birşeymi tohummu?

Orkun Kırcı
20-05-2009, 20:03
Benimki solmaya ve kurumaya başladı :( sanırım artık çok geç :( Taze yapraklar da dökülüyor :(

Tamamen hayat belirtisi kaybolduğunda bile birkaç ay düzenli sulama ve bakım ile tekrar yeşerdiğini biliyorum. Konuyu baştan sona sabırla okuyun sizinkine benzer sorunların aşıldığını göreceksiniz. Ama sabır gerekli. Benimki de tamamen yapraksız kalmıştı. 4-5 geçti şimdi neredeyse eski haline dönüyor.

özlem11
21-05-2009, 15:57
Benimkinin sorunu nedir arkadaşlar....

fizban
21-05-2009, 20:44
Teşekkür ederim Özlem.

Çıkıntı oldu ama kök salmadılar. Hepsi de çürüdü.

Bir yerde Hata yaptım.Haftaya tekrar deneyeceğim.Bu defa ağzına poşet bağlıyacağım dediğin gibi.

Sonucu yine paylaşırım.

özlem11
22-05-2009, 12:39
İnşallah başarısınız ilk denememde bendede öyle olmuştu.

Lara Croft
25-05-2009, 23:36
Benjaminin böcekli toprağı için tabletli ilaç aldık :D Sonucu burada paylaşırım :)

antmen
26-05-2009, 08:19
Sonucu merakla bekliyoruz Laracroft.
Bu arada su rejimine dikkat etmeyi de unutmayın; zira zayıflamış bitkinin su tüketim oranı oldukça düşük olacaktır.

cello
29-05-2009, 22:07
İşyerimdeki Benjaminde gövdede toprak hizasının 15-20 cm üzerinden çıkan kökler var. Bunlar toprağa ulaşıyor. Evdekinde böyle bir kök sistemi yok. Bunu ne şekilde yapabilirim ?

lalecan
31-05-2009, 10:22
Teşekkür ederim Özlem.

Çıkıntı oldu ama kök salmadılar. Hepsi de çürüdü.

Bir yerde Hata yaptım.Haftaya tekrar deneyeceğim.Bu defa ağzına poşet bağlıyacağım dediğin gibi.

Sonucu yine paylaşırım.

benim benjamini köklendirmede ikinci denememdi ve sonuç mükemmel, hem üç tane yeşil hem de iki tane alacalı benjamin köklendirdim. benimkilerdede çıkıntı oldu sonra kök saldılar poşet denemedim ama bardağa koyup üç güne bir suyunu değiştirdim.sonucu güzel sizinki de yakında köklenir umarım resimlerini eklerim sonra...

Lara Croft
01-06-2009, 20:00
Böceklerden kurtulamadık çaresiz toprağını dökeceğiz, eğer başarabilirsem köklendirme çalışması yapacağım.

antmen
02-06-2009, 16:00
Köklendirme için naylon ya da pet şişe ile mikrosera yöntemini denemenizi öneririm.

lalecan
03-06-2009, 11:03
köklenen benjaminlerim.:p

maki01
05-06-2009, 00:01
Arkadaşlar, yardımınıza ihtiyacım var. Lütfen aşagıdaki mesajıma bakın. Sizlerden öğrendiğim bilgilerle yeni yeni kendine geliyordu. Bir hastalık ya da zararlı başladı gibi.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=437953&postcount=156
Teşekkürler

smrdlbz
09-06-2009, 19:31
Merhabalar, uzun süredir almayı düşündüğüm alacalı benjamine nihayet dün itibariyle sahip oldum, evde saksısını değiştirirken içinden kocaman bir solucan çıktı bende hemen kendi üzerindeki toprakla saksıya koyuverdim. Toprağı basit görünüyor, su görünce hemen çamurlaştı sanki bitkinin kökleri hava almayacak gibi :confused: kökteki toprağı tamamen silkeleyip evdeki torf dan mı kullansam acaba:confused: bu toprak içime hiç sinmedi, sanki bitki böceklenecek ya da kökleri çürüyecek gibi geliyor.
Aşağıya resimlerini ekliyorum bu arada budama ya da şekil verme konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

armasis
10-06-2009, 11:56
Merhabalar benim benjaminim sanki yaprakları yanmış gibi sararmaya ve dökülmeye başladı,normal bir dökülme değil sadece bir dalı kaldı sağlam acaba ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz.

smrdlbz
11-06-2009, 08:51
En kötü şey kararsızlıktır fikriyle çiçeğimim toprağını tamamen değiştirmeye karar verdim. Saksıya bol su döktüm, içinden hava kaparcıkları çıkmaya başladı meğer kocaman bir solucan daha varmış(çıngıraklı yılan gibiydi),toprağından ayırdığım çiçeğimi yeni saksısına koydum umarım herhangi bir sorun çıkmaz.

özlem11
11-06-2009, 11:02
Smrdlbz bittkinize şekil verme konusunda en iyi fikir alacağınız ufak dalları suda köklendirip dibine ekmezidir. Emin olun aldığnız çelikler büyüyünce çok güzel bir görünüm olcaktır.
Armasis bitkiniz ya çok güneş alan bir yerde duruyordu ya da çok suladınız. Bakımı konusunda bilgilendirirseniz iyi olur. Ayrıca kaynayıp soğutulmuş su ile dallara püskürtme işlemi yapınız.
Gübreleme yapmıyorsanız yeşil yapraklı bitkiler için olanından veriniz.

armasis
11-06-2009, 14:10
[.
Armasis bitkiniz ya çok güneş alan bir yerde **** çok suladınız. Bakımı konusunda bilgilendirirseniz iyi olur. Ayrıca kaynayıp soğutulmuş su ile dallara püskürtme işlemi yapınız.
Gübreleme yapmıyorsanız yeşil yapraklı bitkiler için olanından veriniz.[/QUOTE]

Teşekkür ederim.Özlem hanım geçen hafta saksını değiştirmiştim,galiba köküne zarar verdim.Her zamanki aralıkla suluyorum ama klimanın tam karşısındaydı galiba onunda etkisi var,menekşelerimde tomurcuk halindeyken kuruyor.Çiçeklerimde genel bir problem var.

özlem11
12-06-2009, 10:30
Saksı değişiminden sonra yaprak dökmesi normaldir. Klima odada bulunması hem menekşelere hemde benjamine iyi gelmez. Çünkü kuru hava ve ani havadaki ısı değişikliği bitkilerinizi olumsuz etkiler. Fakat çiçekleriniz tam klimanın karşısında değilse nem sorununu menekşelerinizde dahil olmak üzere gün içinde 1-2 kez su püskürterek giderebilirsiniz. Benjamine bu aralar gübre, bitki besini vermeyiniz.

smrdlbz
14-06-2009, 01:08
Merhaba, tavsiyenize uyarak içe dönük dallardan makasla dört tane kestim ve streç filmle kapladığım su dolu bardağa delikler açarak içine koydum, üç günde bir suyunu değiştiriyorum.
Smrdlbz bittkinize şekil verme konusunda en iyi fikir alacağınız ufak dalları suda köklendirip dibine ekmezidir. Emin olun aldığnız çelikler büyüyünce çok güzel bir görünüm olcaktır.
Armasis bitkiniz ya çok güneş alan bir yerde **** çok suladınız. Bakımı konusunda bilgilendirirseniz iyi olur. Ayrıca kaynayıp soğutulmuş su ile dallara püskürtme işlemi yapınız.
Gübreleme yapmıyorsanız yeşil yapraklı bitkiler için olanından veriniz.

özlem11
15-06-2009, 21:50
Bu şekilde en geç bir ayda belirtiler oluşur. 1 Köklenme belirtisi olduktan sonra sıkça su değişimi yapmanıza gerek yok. Köklendikten sonra iyice ekip saksıya poşet bağlayınız. Gölge bir yerede 1 hafta dursun. Ardından saksıay bağladığınız poşeti delerek yavaş yavaş odadaki hava uyum sağlamasını gerçekleştirin. 1 haftada bu şekilde delik poşetle dursun ardından tamamen çıkarın saksıda poşeti.

smrdlbz
17-06-2009, 10:06
Selamlar, şuanda köklenme belirtileri var, kaynamış suyun ve bardağa kapattığım jelatinin çok faydası oldu. Saksıyı poşetlemekten kastınız, pet bardağa ektiğim anda bitkiyle beraber mi poşetlemek? Çok ilğinç bir detay :)Bu şekilde en geç bir ayda belirtiler oluşur. 1 Köklenme belirtisi olduktan sonra sıkça su değişimi yapmanıza gerek yok. Köklendikten sonra iyice ekip saksıya poşet bağlayınız. Gölge bir yerede 1 hafta dursun. Ardından saksıay bağladığınız poşeti delerek yavaş yavaş odadaki hava uyum sağlamasını gerçekleştirin. 1 haftada bu şekilde delik poşetle dursun ardından tamamen çıkarın saksıda poşeti.

dilruba_
17-06-2009, 20:17
Sizlerle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi binasında görüp hayran kaldığım benjaminin fotoğrafını paylaşacağım.

Faruk
18-06-2009, 09:56
Benjaminin bu kadar büyük olanını ilk defa gördüm. Acaba nasıl bir bakım uyguladılarda bu hale geldi? Gerçekten çok güzel görünüyor...

irism
20-06-2009, 10:14
Antmen,tekrar teşekkür ederim.
Ne yazık ki benim benjaminimin durumu gittikçe kötüye gidiyor :(
balkona güneş görmeyen bir yere geçirdim ama ne yaparsam yapim
yapraklarının dökülmesine engel olamıyorum.Öyle ki fısfıs yapacak yaprak kalmadı..:(

erbek_
20-06-2009, 11:35
Malesef hala bir foto eklemediğiniz için durumunu gözümde canlandıramıyorum ama umarım kurtarabilirsiniz. Sanırım budama yaptım demiştiniz, çok fazla yerini değiştirmeyip, budamayla kurtarabilirsiniz gibime geliyor aslında, sulamasını kontrol altında tutarak. İyi şanslar


Antmen,tekrar teşekkür ederim.
Ne yazık ki benim benjaminimin durumu gittikçe kötüye gidiyor :(
balkona güneş görmeyen bir yere geçirdim ama ne yaparsam yapim
yapraklarının dökülmesine engel olamıyorum.Öyle ki fısfıs yapacak yaprak kalmadı..:(

özlem11
20-06-2009, 16:25
Hemen kurumaz arkadaşım. Fısfısa devam edin...Canlanacaktır tekrar...

dilruba_
22-06-2009, 16:58
Çok özenli bir bakım olduğunu sanmıyorum. Aydınlık bir alanda direk güneş almıyor geniş bir toprak alanı var. Bir daha ki gidişimde ilgilenen kişiyi bulmaya çalışırım. :)

maki01
23-06-2009, 13:15
Merhaba irism,
2 ay önce benim benjamin de çok kötü durumdaydı. Üzerinde hiç yaprak kalmamıştı. Boyu 2 metreyi gemişti ama yan dal yok denecek kadar azdı. Bu başlıkta öğrendiğim şeyleri uyguladım. Daha aydınlık bir yere, balkona taşıdım. Tepeyi budadım, kurumuş dalları kestim. Hayatımda ilk defa bir bitkiyi budamış oldum. Dokunmaya kıyamamışımdır hep ama yanlışmış. Gübre ve fısfısa devam ettim , hala ediyorum. Küçük bir kırmızı örümcek saldırısını da atlattı. Lütfen sabredin, eminim sizinki de yeşerecektir.

Son durumu:

88984

88985

Belki biraz daha budanması gerekiyor. Elimden bu kadarı geldi ama önerilere açığım.

Crocus Şen
23-06-2009, 13:56
Arkadaşımdan aldığım 2 adet minik benjamin çeliklerini birini suya,birinide toprağa diktim.Topraktaki hemen yapraklarını döktü,burdaki tavsiyelere uyup sürekli fısfıslıyorum..Umarım ikiside gelişirler..

maki01
26-06-2009, 19:54
Benjaminimin saksısı ona göre 4-5 kat büyük. Saksı kenarlarına zinnia elegance eksem sorun yaşar mıyız?

maki01
30-06-2009, 10:13
Çiçekten çiçeğe gezerken "evinizdeki bitkiler çocuklar için güvenli mi?" (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=943) başlığına da yolum düştü ve tehlikesini hiç duymadığım bitkilerle karşılaştım. Özellikle "Aşk Merdiveni" ile ilgili yazılanlar ürküttü beni. Lütfen okuyun.

Crocus Şen
06-07-2009, 10:57
Arkadaşlar benjaminlerim öldü sanırım,ne sudaki,nede topraktakinde hiçbir hayat belirtisi yok.Acaba büyük,odunsu çelikler mi almalıyım ne dersiniz?

leo06.8
16-07-2009, 10:58
arkadaşlar hepinize selamlar
agaclar neti uzun bir zamandır takip ediyorum ama üye olmak bugüne kısmetmiş
benjamin konusunu bayadır takip etmeme rağmen tedbir amaçlı sizlerden öğrenmek istediğim bazı konular var sırası ve zamanı geldikçe bunları soracağım
aşağıda resmini verdiğim çelikleri suya alalı 1 ay oldu 3 günde bir suyunu değiştıriyorum ve göründüğü üzere kök salmaya basladı 2si ama bırı halen beyaz beyaz patlaklar var bunları nezaman dıkım yapmalıyım nekadar beklemem gerekır ayrıca ben bu 3 çeliği birbirine örerek veya sararak buyutmek ıstıyorum bana bu konuda yardımcı olursanız sıze mınnettar kalırım

şimdilik bukadar görüşmek üzere
herkeze saygı ve sevgilerimle:)

özlem11
16-07-2009, 11:24
Kökler tam belirginleştiği zaman ekiniz. Eğer örgü yapacaksanız dip dibe ekmelisiniz.Büyüdükçe bitkinizi örerek gençken örgüye alıştırırsınız. Daha önceki sayfalarda toprağa nasıl aldığımı bakımını yazmıştım. Örmek için birde alt yaprakları dalla büyüdükçe temizleyecesiniz.