View Full Version : Erken ilkbaharda uyanan (yapraklanan) dış mekan süs bitkileri nelerdir?
Yılmaz Yalçın
04-03-2010, 20:47
Arkadaşlar,
Malum Mart ayı girdi..Bu ayda yapraklanmaya başlayan uyanıp sürgün veren ilk erkenci dış mekan süs bitkileri sırasıyla hangileridir?Mesela benim bahçemde acem borusu,clematis,mor salkım,yasemin(5 çeşidi),begonvil var..Bunlardan en erken uyanacak hangisidir?
Benim bahçemde şu an güller ve clematisler uyanmış durumda. Ama tabii clematis'de bu olay türüne göre değişiklik gösteriyor. :)
kumyaka2010
05-03-2010, 08:48
Benim bahcemde , Portakal , mandalin ,erik yapraklandı . Bademde meyva tuttu . Gulleri yeni budadım ,biraz geç oldu ama daha uzun surgun yapmadan budamak lazım . Limonlar devamlı çiçek açıyor . Liliumlar ve freziyeler açmak uzere . Havalarda yine sogudu ,inşallah kotu bir olay olmaz . Selamlar .
Yılmaz Yalçın
05-03-2010, 12:33
Sayın Gilan,
Bahçenizde başka hangi süs bitkileri var yani uyanmayan süs bitkileriniz hangileri?
Yılmaz Yalçın
05-03-2010, 12:34
Sayın Kumyaka,
Maşalllah sanırım gübrelemesini iyi yaptınız:)Güller için evet biraz geç kalmışsısınız ama sürgünleri güçlü olur..Başka hangi süs bitkileriniz var?
- Forsythia (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11985&highlight=forsythia) sanırım uyanmadı ama son bir haftadır yakından incelemedim, bu arada uyanmış olabilir.
- Asma uyanmadı ama süs bitkisi sayılmaz. :)
- Clematis 'Hagley hybrid (http://www.millersoap.com/Desktops/ClemHagleyHybridDESK.jpg)' uyanmadı; Jackmanii, Ernest Markham ve Polish Spirit uyandı.
- Hanımeli ve hedera var ama onlar zaten yapraklı.
- Amerikan sarmaşığı uyanmadı.
- Aslanağızları yeni sürgün vermeye başladılar.
- Oya ağacı uyanmadı. Onun uyanması Mayıs'ı buluyor zaten.
- Çuhalar açtı, karaburun nergisi açtı, diğer nergisler ve laleler henüz açmadı.
Hem bahçem küçük olduğu için, hem de Ankara kışından dolayı begonvil, yasemin gibi türleri saksıda yetiştirdiğim için bahçeye dikili çok fazla süs bitkisi yok galiba. Olanlar da yaprak dökmüyor. :)
Altınçanakları çalım açmaya başladı.
Yılmaz Yalçın
05-03-2010, 16:36
Şöyle bir sonuç çıkartabilir miyiz;geç çiçek açan süs bitkileri geç uyanıyor:)
Benim yasemin,acem borusu,mor salkım,begonvil bunlardan hiçbirisi henüz kış uykusundan uyanmadı ve hafifte olsa yaprak çıkaracaklarına dair belirtisi yok:(Ama clematisim çoktan uyandı güllerle sürgün vermede yarışıyor:)
Morsalkımınızda hareket başlamış olmalı.
Yılmaz Yalçın
05-03-2010, 18:26
Sayın Kiraz,
Evet müjdeyi siz verdiniz gerçektende şimdi baktım hafif pamuksu sürgünler belirmeye başlamış:)Mor salkımı fidan satan bir yerden almıştım Eyüpte..sanırım 3 yaşında..Sürgün verip gelişir umarım:)Bu arada pervane çiçekli yaseminin çiçekleri yavaş yavaş belirmeye başladı..Ama normal yasemin ve fulyaseminin henüz kış uykusundan uyanmadığını görüyorum...Bu normal midir?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.