View Full Version : meh12 / bahçe
Bahçenin bulunduğu şehir: MUĞLA /Köyceğiz
Bahçenin büyüklüğü: 1000 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bol güneşli-Toprak verimli
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)konut bahçesi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Uzun süredir kullanılan bir alan.Gerek buğday arpa gerek yulaf yazları da bahçe olarak kullanılıyor.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 10
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Hayır
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Yok
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel olarak yapılıyor
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?Sebzelik-meyve ağaçları
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?Büyük bir kısmını örtü altı yetiştiricilik için düzenlemek istiyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Zeytin,mandalina, yeni dünya, elma, armut, dut, asma, kayısı, Çitlenbik, Aşılı mersin, aşılı ve yerli şeftali,
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Var
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?Altın Çilek
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet yapıyoruz
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Genellikle akarsu kullanıyoruz.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Bazı alanlarda damlama sulama sistemi kurduk
Toprak özellikleri
Kompost yapıyor musunuz?Hayır
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?Evet zaman zaman oluyor.Bazı şeylet tecrübe ile öğreniliyor
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Zirai mücadele yapmıyoruz.
Bahçeniz organik mi? Organik diyemeyiz.Ama kimyasal ilaç ve gübre kullanmıyoruz
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Hayvansal gübre kullanıyoruz.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Fare yok
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Vahşi sulama
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Baçemizin Doğu kanadında küçük bir dağ var.bitkileri fazla soğuklar etkilemez iklim itibarıyla
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?Ağaçlar nete üye olmuşum
günebakan
04-03-2010, 20:35
Maşallah hepsi de ne kadar güzel görünüyor fasulyeler ne kadar uzun güle, güle büyütün afiyetle yiyin:)
Sayın Günebakan bizim oralarda onlara uzun börülce diyorlar.Bir ağacın tepesine kadar çıkıyor
k_donmez
04-03-2010, 21:28
Sayın Meh12, hepsi de birbirinden güzel. Ellerinize sağlık. Bizi de özendirdiniz. Canımız bahçe domatesi çekti.
begonya26
04-03-2010, 21:35
oy oy oy masallah maasallah Allah nazardan saklasın bu ne guzellik helede o biberler gecen sene beceremedim urun almayı allahım nolur benimde böyle biberlerim domateslerim olsun :(
Hepsi de çok güzel ellerinize sağlık. Mısırlarınız yerli mısır mı? Biraz da cin mısırı var galiba.
Fotoğraflar güzel ama detay da yazsaydınız daha iyi olurdu. Detaydan kastım türleri, bakımı nasıl yaptığınız gibi.
Tamam teker teker elimden gelen bilgilendirmeyi yaparım.İsimler yörede kullanılan isimleri ile yapabilirim.
Hepsi çok güzel ya elinize sağlık. Uzun börülce dediğiniz bitkiyi ilk defa görüyorum. Taze mi tüketiliyor, yoksa kurusunu mu pişiriyorsunuz?
Börülce hem taze hem kuru tüketilir.
Taze bulunabilecek mevsimde haşlanarak salatası (limon-sarmısak-zeytinyağı ilaveli) veya zeytinyağlı yemeği yapılır.
Kurutulduktan sonra ise aynı şekilde salatası ve yemeği yapılır. Şahsen ben salatasını severim:)
Kışın kurusunu haşlayarak buzluğa kaldırılan bizim karnı kara da dediğimiz börülce azar azar özellikle tarhana çorbasında kullanılır.
Eh yani, sabah sabah yapılacak iş mi bu? Canımız çekti.:p:p
Şaka bir yana gerçekten sabah sabah içimiz açıldı sayın meh12. Hepsi muhteşem görünüyor ama özellikle domatlara bayıldım. Afiyetle yiyin.
Bir soru: bu görüntüler güncel görüntüler mi yoksa yazdan kalma fotoğrafları mı yüklediniz? Bildiğim kadarıyla Afyon'da bu mevsimde böyle havalar pek bulunmaz.
Ohhh içim açıldı. Sebzelerin dalındaki kokusu taaa buralara kadar geldi, mis gibi. Bereketli bir yaz geçirmişsiniz. Bu senede öyle olması dileğile yeni fotoğraflarınızı bekliyoruz.
kalambaklı
05-03-2010, 08:51
Sayın meh12, emeğinizin sonunda ne güzel işler yapmışsınız ve sizi tebrik ediyorum.
AFRASYAB81
05-03-2010, 09:13
Maşallah çok güzeller.
Gübre kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız ne tür ?
Emeklerinize sağlık hepsi çok güzel. Birinci fotoğraftan başlayarak hepsini dikkatle inceledim.
Atla toprağın sürüldüğü fotoğrafa bayıldım. Uzun yıllardır kopmuş yaşadığım o tarlayla bağla bahçeyle içiçeliği hatırladım. Babaannemin sebze bahçesini, anneannemlerin kabak, karpuz, kavun tarlalarını hatırladım. Sabah çiğinde bahçeden kopardığımız domatesleri, biberleri, salataları hatırladım. Çıtır çıtır taze sebzeleri aldığımız sabah kahvaltılarını, keyifli sohbetleri.
Bu fotoğraflarla birlikte bana yaşattığınız güzellikler için teşekkürler:).
dağ çiği
05-03-2010, 12:48
Sebzeleriniz çok güzel, maşallah. Merak ettiğim tohumlar sizin mi, yoksa fide olarakmı alıyosunuz.Tohumlar organikse bu hepsinden güzel.
fikreteren
05-03-2010, 14:40
Sebzeler harika.Hele o domates sanki çizgi yerlerinden beni dilimle diyor.Güzel bir çekim.Ellerinize sağlık.
Arkadaşlar gübre olarak yıllanmış hayvan gübresi kullanıyoruz.Tohumları kendimiz yetiştiriyoruz.Üretimlerimizi ticari amaçla yapmadığımız için kesinlikle gübre ve ilaç kullanmıyoruz. Yeni resimler de ekleyeceğim .
Birinci resimdeki atla çift süren dedemdir kendileri :)
Uzun börülce:
Haşlayıp ,süzme yoğurtla karıştırıp,közlenmiş biberi tereyağında kızartarak üzerine dökeceksiniz .Çok harika bir yemek olur. Arkadaşların belirttiği gibi salatası ,yine fasulye gibi domatesli olabilir .Bir değişik türü babam çok sever yine haşlayıp tereyağında mısır unu ile börülceyi hafif kavuracaksınız müthiş bir lezzettir.
Beyaz Börülce:
Bu boyutlarda iki türü vardır beyaz ve yeşil,beyaz olanlar daha lezzetlidir.Özellikle olgunlaşmış(ermiş ama kurumamış) olanların tanelerini domatesle yapacaksınız süper olur.
Yine kurusunun çorbası ,bizim orada alacaş denilen bulgur ve tereyağı ile yapılan pilav tarzı vardır değişik bir tatdır.
Şimdiye kadar sulamayı ark yoluyla yapıyorduk.Bu sene inşallah damlama sistemi ile daha güzel ürünler yetiştireceğiz
Ellerinize sağlık, maşallah hepsi çok sağlıklı gözüküyorlar..
25. mesajınızdaki 4. resimdeki bitki nedir? Tanıyamadım, sormadan duramadım. Tohum mu acaba?
Sebzeleriniz çok çok güzel. Fotoğraflarınıza bakarken arka planda gördüğümüz tabiat güzelliğine de bayıldım. Uzun yıllar keyfini sürmenizi dilerim.
Ellerinize sağlık, maşallah hepsi çok sağlıklı gözüküyorlar..
25. mesajınızdaki 4. resimdeki bitki nedir? Tanıyamadım, sormadan duramadım. Tohum mu acaba?
Evet bizim güver yetiştirmek için kullandığımız tohum karaca otu aslında bildiğimiz,biz onu eker soğan ufağı yaparız .Daha sonrada onu teker teker dikerek ihtiyacımız olan kuru soğanı karşılarız.Bizim soğanlarımız fazla bilinmeyen uzun soğandır
O börülcelerden bulmak için tatil dönüşü eşim sağolsun Afyon'da bayağı bir dolaştırmıştı bizi, anılarım canlandı şimdi.Herşey çok güzel elinize sağlık.
Lilinin bahcesi
13-03-2010, 14:40
Ellerinize saglik, maasallah hepsi cok guzeller. Ozellikle kirmizi uzun biberler cok ilgimi cekti.
Darisi bizim de basimiza
Saygilarimla
Orhan Özbilgiç
14-03-2010, 15:34
Sevgili meh12;
Yetiştirdiğiniz ürünlerin güzelliği konusunda, benden önce bahçenizi gezen arkadaşlarımız, söylenebilecek herşeyi söylemişler. Bana söyleyecek söz kalmamış!
Beni şaşırtan, bu kadar sağlıklı ürünlerin elde edilebildiği bir ortamın varlığı!!!Büyük olasılıkla sebzelerin hiç birinde tarımsal ilaç kullanılmamış, ya da önemsiz miktarlarda kullanımış. Dalında çekilmiş fotoğraflardan öyle anlıyorum. Yanılıyorsam beni düzeltin.
Benim bahçemin bulunduğu bölgedeki aşırı nem, beraberinde özellikle mantari hastalıkları tetikliyor. Bu nedenle ilaçlama kaçınılmaz oluyor. Bilhassa domateslerde.
Sanırım su sorunu da yaşamıyorsunuz?
Valla ne diyelim? Sağlık içinde güle güle yaşayın. Elinize ve emeğinize sağlık.
Sevgili meh12;
Yetiştirdiğiniz ürünlerin güzelliği konusunda, benden önce bahçenizi gezen arkadaşlarımız, söylenebilecek herşeyi söylemişler. Bana söyleyecek söz kalmamış!
Beni şaşırtan, bu kadar sağlıklı ürünlerin elde edilebildiği bir ortamın varlığı!!!Büyük olasılıkla sebzelerin hiç birinde tarımsal ilaç kullanılmamış, ya da önemsiz miktarlarda kullanımış. Dalında çekilmiş fotoğraflardan öyle anlıyorum. Yanılıyorsam beni düzeltin.
Benim bahçemin bulunduğu bölgedeki aşırı nem, beraberinde özellikle mantari hastalıkları tetikliyor. Bu nedenle ilaçlama kaçınılmaz oluyor. Bilhassa domateslerde.
Sanırım su sorunu da yaşamıyorsunuz?
Valla ne diyelim? Sağlık içinde güle güle yaşayın. Elinize ve emeğinize sağlık.
Dediğiniz gibi ilaç ve gübre kullanmıyoruz ticari amaçla yapmadığımız için, hastalık oluyor bazen ama geleneksel yöntemler kullanıp halletmeye çalışıyoruz.
kocasinan
15-03-2011, 12:31
Sayın meh12, bahçenize ve yetiştirdiğiniz doğaaal sebzelere hayran kaldım, çeşit çeşit biber, domates, renkli fasulye, ilk defa gördüğüm uzun fasulye ve hepsini kendi ürünlerinizin tohumlarından yetiştiriyorsunuz, hiç bir ticari ilaç ve gübre kullanmıyorsunuz, tek kelimeyle mükemmel, Maşaallah Allah nazardan saklasın.Hastalıklarda da kullanmış olduğunuz geleneksel dediğiniz ilaçlardan biraz bahsedebilirmisiniz.
Bahçemizin bir çokyerinde renkli çicekler ekeriz.Buda zaralı böcekleri yiyen uğur böceklerini çeker.
Bunun dışında;yinede zaralılar görülürse bildiğimiz odun külü serpereriz.Bir kaçgün sonra yağmurlama ile yaprakları temizleriz.
kocasinan
16-03-2011, 09:51
Sayın meh12 vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
B yıl fazla resim çekemedim resim.
Bu gün köyümüzün değerli imamı Ali ÇİYDEM ve köyümüz sakinlerinden Nurettin GÜL abimizle,köyün giriş kısmında bulunan 10 yabani armut çöğürlerine aşı yaptık.Daha çok aşılanacak çöğür var.İnşallah hafta sonu izci öğrencilerimle kalanları da aşılamaya çalışacağız.Onları resimlemeye çalışacağım .Bunları cep telefonu ile çektim,kusura bakmayın
02/04/2011 İzci öğrencilerle beraber köyün girişindeki çoğunluğu armut olmak üzere badem ve eriklerden oluşan 25 kalem aşısı yaptık.
Elinize emeginize saglık...
Nasıl güzel sebzeler insanın elini uztıp atıp yiyesi geliyor. Maşallah diyelim sağlıkla afiyetle yiyiniz.Domateslere bayıldım birde yeşil biberlere.
ligustrum
05-04-2011, 15:57
Kaç öğretmenin arşivinde böyle bir fotoğrafı var?
Kaç öğrencinin öğretmeni ile fotoğrafı var?
kocasinan
06-04-2011, 08:25
Elinize, emeğinize sağlık ne güzel bitkiler, emek, öğrenciler ve fotoğraflar.
arimayam
08-04-2011, 09:41
muhtesem,ellerinize saglik..
limon_sever
08-04-2011, 10:10
Öğretmenim ellerinize sağlık. Geçmişte izcilik faaliyetlerinde çok bulunmuş biri olarak şunu söyleyebilirim ki izcilik faaliyetine hiç katılmayanlar çok şey kaçırmıştır...
ciceksever70
08-04-2011, 12:16
Bu bahceyi gözden kacirmisim ne yazik ki. Ne güzel sebzeler, insan o bahcede olup toplamak istiyor bakarken.
Akhisarlı
19-05-2011, 20:42
Sayın Meh12 bahçeniz muhteşem .Kıskanılacak türden maşallah diyorum.hemen.serkanhocanın bahçesinden bana alıc sözunüz var. uygun görürseniz. kara karpuz tohumlarından vede metrelik fasulyelerden isteyeceğim sizden.önümüzdeki sene için inşallah.
Karakarpuz resmi insanın rüyalarını süsleyecek türden Bu tür sebze tohumları orjinal olarak sizin memlekette vede kutahya simav taraflarında kaldı herhalde Ben emekli olana kadar bu tohumları saklayınız. lütfen.sonradan çıkan karpuz kabak kırmaları istediği kadar tatlı olsun umurumda değil senin kara karpuz yemede yanında yatsın türünden çok güzel.maşallah tekrardan.
Sayın Meh12 bahçeniz muhteşem .Kıskanılacak türden maşallah diyorum.hemen.serkanhocanın bahçesinden bana alıc sözunüz var. uygun görürseniz. kara karpuz tohumlarından vede metrelik fasulyelerden isteyeceğim sizden.önümüzdeki sene için inşallah.
Karakarpuz resmi insanın rüyalarını süsleyecek türden Bu tür sebze tohumları orjinal olarak sizin memlekette vede kutahya simav taraflarında kaldı herhalde Ben emekli olana kadar bu tohumları saklayınız. lütfen.sonradan çıkan karpuz kabak kırmaları istediği kadar tatlı olsun umurumda değil senin kara karpuz yemede yanında yatsın türünden çok güzel.maşallah tekrardan.
Tabi ki her yıl zaten tohumlardan yeteri miktarda alıyoruz .Bu yıl biraz daha fazla alırız sizin için
Arkadaşlar Muğla Köyceğiz 'in bir dağ köyünde bir köylü amcamız çok güzel bir çalışma yapmış.Toplam 15000 adet çekirdekten olmak üzere zeytin yetiştirmiş.Bunlardan 1000 tanesi aşılı ve zeytinler yöreye özgü güzel bir tür yağ oranı ve kalitesi çok iyi,sofralım olarakta tüketime çok uygun .Tek sıkıntısı pazarlama bu konu da bu amacamıza nasıl yardımcı olabiliriz.Yetiştiricik belgesi almış.
kocasinan
09-09-2011, 15:59
Maşaallah amcamızın ellerine, emeğine sağlık.
Verilen emek ortada, harika ürünler almışsınız, huzurla afiyetle yiyin inşaallah...
Arkadaşlar Muğla Köyceğiz 'in bir dağ köyünde bir köylü amcamız çok güzel bir çalışma yapmış.Toplam 15000 adet çekirdekten olmak üzere zeytin yetiştirmiş.Bunlardan 1000 tanesi aşılı ve zeytinler yöreye özgü güzel bir tür yağ oranı ve kalitesi çok iyi,sofralım olarakta tüketime çok uygun .Tek sıkıntısı pazarlama bu konu da bu amacamıza nasıl yardımcı olabiliriz.Yetiştiricik belgesi almış.
Sayın Meh12 fidanların satışı konusunda forumun alışveriş bölümünde satılık fidan, fida,.... vs var oraya bir baksanızda, amcamızın emekleri karşılığını bulsa.
Kolay gelsin.
Yakup Ünal
10-09-2011, 22:57
özlemini duyduğum güzelikler emeğinize sağlık
Satı Uğurtan
11-09-2011, 23:21
Sevgili meh12, işte üretim bu, dört yıldır uğraşıyorum sağlıklı ve güzel bir sebze yetiştiremedim, maşallah çok güzeller elleriniz dert görmesin afiyetle yiyin.
Bir gezi sırasında ağaçlar netin simgesi olan ağacı gördü.Hemen resimledim paylaşmak istedim
gülenmelek
21-02-2012, 22:34
Çok güzel, bir tek Kaplumbağası eksik ;)
kocasinan
22-02-2012, 10:05
Sn. meh12 Bu güzel ağacı çok iyi resimlemişsiniz, elinize sağlık.
Yıllardır saksıda domates yetiştiririm özellikle red robins ,ilk defa bu kadar iştahlı çiçek çok,çiçekten ürüne dönme çok bunda kullandığım emek gübresine borçlu olduğumu düşünüyorum
son resim Komşunun serasına diktiğim ve yine yapraktan organik gübre verdiğim yellow pear son saydığım da tek dalda 135 çiçek açmıştı
02/04/2011 İzci öğrencilerle beraber köyün girişindeki çoğunluğu armut olmak üzere badem ve eriklerden oluşan 25 kalem aşısı yaptık.
Super görüntüler, kutlarım... Çocukların her biri ayrı güzel...
Bu yaz ki ürünlerden bazılarını burada paylaşıyorum.Burdan pek çok tohum ,tohum paylaşım etkinliğinde siz sevgilidostlar la buluşacak inşallah
Mor çeri dikkat edin öyle bir lezzet hiç dir minik domates te yok
bahtiyar02
06-11-2012, 16:53
Sevgili meh12;
Bahçenizdeki çalışmalarınız ve yetiştirdikleriniz çok güzel.Ellerinize emeğinize sağlık.
Sağlık
Ellerinize emeklerinize sağlık sevgilerimle:)
Halil Balaban
24-11-2012, 18:23
Sayın Meh12,
Sevgili Hocam. Sayfanız bugün güncellenince ilk kez gördüm.
Ve baştan sona ara vermeden
okudum. Hiç böyle ürün ve bereket görmemiştim. Ellerinize
emeğinize sağlık. Böyle mükemmel güzel bir yerde böyle başarılı bir çalışma için sizi kutlarım. Çocuklarla yaptığınız sosyal sorumluluk çalışması aşılama da ayrıca kutlanması gereken bir olay. Yarattığnız mükemmel ortam ve bize sunduğunuz harika sunum için teşekkür eder, sevgilerimi sunarım. İyi akşamlar.
Halil Balaban
Yeni sezona girmeden geçen yıldan kalmış yerli domatesleri siz değerli dostlarla paylaşmak istedim.
Sayin meh12 maşallah bahçeniz çok güzel ve bereketli. Evimin yaninda böyle bir bahçem olmasini çok isterim ama şartlar malum :) bende 2-3 km ilerideki zeytin bahçemize kendi çapimda bişeyler dikerek hevesimi aliyorum. Eğer belirttiğiniz gibi tohum paylaşimi yapicaksaniz tohumlarinizdan almayi bende çok isterim. Umarim kaçirmam :) sevgilerimle...
Lezzeti ve şifası ile arana sarı alıçları çoğaltma planım başladı. bunlar köklü fidanlar 100 civarı da çelikten köklendirme çalışmasına başladım.Onların ayrıntılı resimlerini ve çalışmanın gelişimlerini burada paylaşmayı düşünüyorum.İnşallah köklendirme çalışmam başarılıolur.
Mehmet Kemer
14-03-2013, 17:18
Sayın Meh12 bahçeniz ve çalışmalarınız çok güzel. Sarı alıç dediğiniz meyveleri ben kırlarda, dağlarda biliyorum, alıp bahçeye dikmeyi hiç düşünmemiştim :) Umarım hepside tutar ve bol meyve verir.
maşallah imrenilecek bir bahçeniz var, sevgiler
Sayın Meh12 bahçeniz ve çalışmalarınız çok güzel. Sarı alıç dediğiniz meyveleri ben kırlarda, dağlarda biliyorum, alıp bahçeye dikmeyi hiç düşünmemiştim :) Umarım hepside tutar ve bol meyve verir.
Doğru biliyorsunuz ,ama her yerde olmayan bir orman meyvesiolduğu için fidancılar iyi paralara satıyor :)
Lithopslar kışın ektiğim için ancak beş tanesi hayatta kaldı. şimdi yeni ekim yaptım onlarda çıkmaya başladı .inşallah onlarda kayıp olmaz
Yamadori çalışması bonsai alıcımda uyandı
Kapanlar yavaş yavaş çalışmaya başladı :)
Okulun yakınlarında 15-020 yıldır hiç kullanılmayan bir araziye deşti olarak susuz ve gübresiz sarımsak yetiştiriyorum. Bakalım nasıl sonuçlar alacağım.Hiç su vermeyeceğim zaten verme imkanım da yok :)
YeniGine
16-04-2014, 23:49
:( Ah bu susuzluk, çok kötü çok... Ama bakalım susuz susuz nasıl olacak derken, sanki sonuç da iyi olacak gibi görünüyor sayın öğretmenim... Rastgelsin inşallah...
sayın MEH12bahçenizi gezdim çok emek vermişsiniz.gözüm 9 .mesajdaki ilk resim olan biberde kaldı.adı nedir.tohum takasta paylaşmak istermisiniz.eminim çok güzel turşusu olur.ne dersiniz?.saygılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.