View Full Version : Zizyphus (Hünnap)
Erguvan Muhibbi
26-09-2005, 12:11
Dostalrım siz hiç Hünnap yediniz mi?
Çocukluğumda 3-4 yaşlarında Beşiktaş Yenimahallede Ayvaz Kahya sokağında
oturduğumuz evin arka bahçesindeki Hünnap ın dallarından annem koparır yedirirdi
nefis bir meyvedir ve İstanbul da birçok insan bilmez. Zaman zaman bazı manavlarda
gördüğümde alır hem evede hem işyerlerimde dostlarıma ikram ederim tanıtım yani.
Sağolsun Muhammet Akkaya kardeşim bir miktar hünnap yolladı ve bu sene en az 100
kişiye tattırma şansı buldum. Nefis artık unutulmakta olan bir meyve.
Seneye Hünnap mevsiminde Hünnap partisi yapacağız ona göre...
Hünnap'ı tadan şanslı insanlardan biriyim. Çocukluğumdan beri aralıklı yıllarla da olsa hünnap yeme şansına sahip oldum ve çok severim. Ben de sizin gibi hünnap'ı tanıtmaya çalışırım. Çoğu insan değil görmek adını bile duymamışlar.
Birkaç hünnap fotoğrafı çektim küçülttüğümde galeriye ekleyeceğim. Yaprak ve dalları hakkında bilgi olsun diye.
Hünnap ağacına çıkmak pek mümkün değildir. Dalları dikenlidir ve dayanıksızdır. Onun için merdiven dayayıp meyveleri toplardık.
Erguvan Muhibbi
26-09-2005, 18:48
Demek o da iğde gibi dikenli. Şu anda mevsimi geçti galiba siz bu mevsim ne zaman yediniz.
Erguvan Muhibbi
26-09-2005, 18:50
Ben çocukluğumdaki ağacın detayını hiç hatırlamıyorum.
Ve o zamandan beri hiç hünnap ağacı görmedim.
Gördüğümde ise meyveyi satın alıyorum veya dostlar yolluyorlar.
Birkaç hafta önce fotoğraf çektiğimde henüz kızarmaya başlamıştı. Bu yıl henüz tadına bakmadım. Umarım bitmeden tadabilirim.
Şimdi fotoğrafını çekerken niye yemedin dediğinizi duyar gibiyim. Sahi niye bir tanesini koparıp yemedim acaba?
Cihangir
27-09-2005, 00:03
Ohh, afiyet şeker olsun..
Olsun da, bu hünnap ne menem şeydir ?? Ha ha, nedense aklıma güllaç geldi ama ağaçta güllaç olmaz di mi !! :p
Bi fotoğraf koysanız da görsek diyorum !!
Ekledim bile.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1999
Erguvan Muhibbi
27-09-2005, 13:10
Resmi de grdükten sonra karar sverdim mutlaka bir hünnap ağacım olmalı balkonumda.
Ama balkonumdan dikip, büyütüp, myve alıncaya kadar hünnaplar sizden ona göre.
Evet Hünnapları tam zamanında tatlı, sulu ve kızarmışken mutlaka tadalım bu yıl.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1881
yoksa hünnaplar yendi mi bile :)
Hünnap meyvesini ilk defa duydum. Gerçekten merak ediyorum tadını.
Erguvan bey bir çiğdem fotoğrafı eklemişiniz. Oldukça güzel.
Sinopa ayağınız düşerse(temmuz-ağustos ayları oradayım) buyrun, beklerim. :)
Ben de bu yaz ilk kez yedim :) Bizim semt pazarına nasılsa yolu düşmüş...
Alışık olunmadık bir tadı var...
Erguvan Muhibbi
23-12-2005, 15:08
Hünnap muhabbetimiz bu sene çok iyiydi.
Hem Çanakkale'den sevgili dostumun yolladığı hünnapları
Hem de Isparta seyahatinde aldığım hünnapları yedim bu yıl.
İğde den biraz büyük hele aşılı olanları var erik kadar
tadı da biraz tatlı olmayan bir elmayı andırıyor.
Ama çok şifalı güzel bir meyve. Bir zenginliğimiz.
Aşılı iri olanlar kof oluyor. Susuz ve lezzetli değil.
Ya nasip. Çok isterim oralara Sinop dağlarına gelmeyi.
Selam ve muhabbetle.
Bir önerim var avatar olarak şöyle güzel bir mavi ladin kullansanız.
Veya gerçek fotoğrafınız olsa.
Bu vesile ile bir öneri tüm dostlara.
Gerçek resimler bir forumun kalitesini yükseltiyor.
İnsanın hitabetini ayarlıyor.
Görelim Mah Cemalinizi.
Keşke çekirdeklerini atmasaydınız Hüseyin Bey tohumdan bonsai yapardık
Erguvan Muhibbi
23-12-2005, 15:36
Çekirdeği duruyor. Benim bir çekirdek ve tohum tabağım var onun içinde.
Resmini çekeyim de yayınlayayım.
Hüseyin Bey elinizde fazla tohum varsa ben talibim...:)
Keşke çekirdeklerini atmasaydınız Hüseyin Bey tohumdan bonsai yapardık
Oktars ben verebilirim. 10-12 tanesini saklamıştım.
Cihangir
23-12-2005, 18:45
Pazarda alışveriş esnasında sordum "bunlar nedir ?" diye.. "Hünnap" dedi pazarcı, bilmiyor olmama şaşırmış gibiydi.. "Aaa dün bizim sitede bahsediyorlardı" dedim.. "Ne ? Ne sitesi ? " falan dedi, uzatmadım lafı "sen ver bir kilo" dedim.. Arkadaşlara dağıtayım diye kahveye getirdim.. Baktım herkesin elinde hünnap "gel" dediler "hünnap ye".. Şaşırdım.. Meğer benden başka herkes biliyormuş, meğer buralarda bol miktarda da bulunurmuş.. Pazardan aldığımı duyunca güldüler bana.. :)
Hünnap'ı pazardan hiç almadım. Kendimi bildim bileli tıka basa yedim hep. Hünnap'ı bilmeyen birilerine Bursa dışına çıktığımda tanık oluyordum. Şimdiki nesillerin hemen hiçbiri bilmiyor. Meyve verdiğinde çantama, cebime doldurur otobüste, yolda kimle konuşursam, kimle merhabalaşırsam çıkarır veririm. Herkesin tanımasını, tatmasını isterim. Yediğim hünnap çekirdeklerini gördüğüm her toprak parçasına atarım ve inşallah burada ağacı olur da çocuklar yer diye de dua ederim. :)
Son yıllarda duydum, bir hastalığa da iyi geliyormuş.
Seneye fidesine de sahip olucam büyük olasılıkla.
Anladığınız gibi ben bir "hünnap" tutkunuyum. :)
Hüseyin Bey benim avatarım bir ebru'dur. Fark etmişinidir muhakkak. Nedeni, ebru sanatına hayran olmam.:) Ben uygun bir fotoğrafımı avatar yerine koyacağım. Normalde forumlu sitelerde kendi fotoğrafımızı koyamıyoruz, yasak mış. İlk defa burada gördüm. Ama fikriniz güzel.
Sinop'ta ki dağları ben de çok severim. Özellikle yılana benzer yolları yok mu?:) Yükseklere çıkınca iğne yapraklıları görürsünüz.
Hünnap meyvesinin başka adı var mı? Anneme sordum "bilmiyorum" dedi. :O
Bende talibim bu hünnap çekirdeğine. Sinoptaki bahçemize dikerim.
Oktars ben verebilirim. 10-12 tanesini saklamıştım.
Çok sevirim toplantıda alırım sizden
Erguvan Muhibbi
26-12-2005, 14:36
Mavi Ladin ebru diğer bir ortak tutkumuz demek ki.
Ağaçlı ebrulardanörnekler görelim buralarda inşallah. Karanfil,
lale, gül ebrusu olur da mavi ladin ebrusu olmaz mı?
*** ben uzun zaman olmadı daha bu siteye üyü olalı ama en çok hoşuma giden site diyebilirim.ben zir.mühendisiyim ama mesleğimden değil daha çok çoçukluğumun yeşiller içinde geçmesindendir yeşile aşık oluşum.sizlerle tanışmak ve bilgi satın almak isterim karşılığında kabul ederseniz ben de bilgi ve sevgi veririm...sevgilerle..
Erguvan Muhibbi
09-06-2007, 17:44
Hani bazı zeytinler vardır çok iri değildir ama lezzeti harikadır.
Hünnap'ta da benzer bir durum var. Isparta da çok iri hünnaplar
yedim ama küçük taneliolanlar gibi lezzetli ve sulu değildi.
Erguvan Muhibbi
15-06-2007, 09:40
Bu aşılı hünnap hiç hoşuma gitmediydi.
Yerli cinslerin lezzetli ve güzel olanlarının
çoğalması veya islah edilmesi gerekir.
Bir tüketici olarak fikrim bu tabii.
Bu aşılı hünnap hiç hoşuma gitmediydi.
Yerli cinslerin lezzetli ve güzel olanlarının
çoğalması veya islah edilmesi gerekir.
Bir tüketici olarak fikrim bu tabii.
Açıkçası Antalya tarafında yetiştirilip tüketilen hünnaplardan pek tad alamayan müşterilermizi oldu. Bahçemizde fidanların üzerinden koparıp tadına baktıklarında çok hoşlarına gitti. Heralde iklim den dolayı bir tad farkı vardır..
Bende koparıp yiyorum gayet tatlı ve enteresan bir meyve.. Ayrıca duyduklarıma göre birçok rahatsızlığa iyi geliyormuş.Babamın bir doktoru kollesterolün düşmesi için hünnap tüketmesi gerektiğini söylemişti..
Mahmut Leventoğlu
16-06-2007, 13:10
Sevgili dostlar daha önce de belirtmiştim. Benim ilçem Sütçüler de doğada kendiliğinden yetişen binlerce Hünnap ağacı var ve çok lezzetli. Sütçüler belediyesi ile görüşüp yeni fidanlar elde edilmesini sağlamak amacı ile Salı günü Kaymakam ve yöre insanları ile görüşüp sonuçlarını burada sizlere aktaracağım.
Bilmek istediğim acaba fidanları hangi fiatlara satılıyor.? Bunu insanlara aktarmalıyım. İsparta Sütçülerde rakım 970 mt civarlarında. Yetiştiği toprak ise daha önce söyledim KÜFEKKİ TOPRAĞI. Sütçüler çok sulak bir yer.
aslihanalaca
26-06-2007, 15:15
Merhaba
Bu konuya uzun zamandır kimse yazmamış sanırım. Ben de geçtiğimiz haftasonu xarfax'tan bir adet hünnap ağacı satın aldım.:) ektikten sonra meyve verdiğinde fotoğraflarını da buradan paylaşmak isterim. Bu meyvenin tadı bence çok güzel mfazla bilinmiyor.
Merhaba
Bu konuya uzun zamandır kimse yazmamış sanırım. Ben de geçtiğimiz haftasonu xarfax'tan bir adet hünnap ağacı satın aldım.:) ektikten sonra meyve verdiğinde fotoğraflarını da buradan paylaşmak isterim. Bu meyvenin tadı bence çok güzel mfazla bilinmiyor.
Meyve fotoğraflarınızı bekliyoruz.
Dutlar lezzetlimiydi ? :):D
Şafak beyede selamlar tekraradan Aslıhan hanım..
kopshtar
27-06-2007, 09:58
Benim 3 yaşlı hünnap ağacım yeni yeni meyve bağlamaya başladı. Şu an üzerinde 2 ad. görüyorum. Bakalım yemek kısmet olacak mı? :p
ii akşamlar
hünnap ekeceğim ,çok araştırmama rağmen hünnap ekimiyle ilgili hiç bilgi bulamadım
yardımcı olursanız çok sevinirim
hangi aylarda ekim yapılır?
çukurların genişliği ne hadar olmalı? ve ağaç kaç metre aralıklarla dikilmelidir
ağacın fiyatı nedir?
ii akşamlar
hünnap ekeceğim ,çok araştırmama rağmen hünnap ekimiyle ilgili hiç bilgi bulamadım
yardımcı olursanız çok sevinirim
hangi aylarda ekim yapılır?
çukurların genişliği ne hadar olmalı? ve ağaç kaç metre aralıklarla dikilmelidir
ağacın fiyatı nedir?
Saksılı ve torbalı fidanların ekim zamanı farketmez yaz kış diye..
Her zaman ekebilrisiniz..
Çukur genişlikleri alacağınız fidanın saksısı kadar yeterlidir..
2 yaşlı saksılı 100-150 cm boylarında 25ytl
4 yaşlı saksılı 150-200 cm boylarında 50ytl dir..
Bunlar aşılı hünnap olur meyveleri büyüktür..Kayısı meyvesi büyüklüğünde diye bir örnek verebilirim..
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp1.jpg
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp2.jpg
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp3.jpg
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp4.jpg
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp5.jpg
http://i98.photobucket.com/albums/l254/xarfax77/hnp6.jpg
bazı fotolardaki desteği görmüşsünüzdür sanırım. ağaçlar artık üzerindeki meyveleri tartamaz oldu o yüzden destek koyduk altlarına.. :D
görüşmek üzre..
öncelikle sizi tebrik ederim.benimde aşılı hünnap ağacım var.geçen yıl çok meyve vermişti ama bu sene meyvesini tutmayıp dökülüyor.başarınızın sırrı nedir?bilgilendirirseniz sevinirim.başarılar
Halit Togay
28-09-2008, 19:11
Sevgili Hünnapseverler
Hünnap mevsimi geldi ve Çivril'de hünnaplar olgunlaştı parlak yeşil kabukları maun rengine döndü ve etli kısımları tatlılaştı. Ama maalesef benim tarladakiler ve saksıdakiler bu sene meyvelenmedi.
Radikal Gazetesi de bu günkü Radikal iki ekinde Sakarya'lı yazar Necati Mert imzası ile bir yazı yayınladı. Hünnaptan bahsediyor. Nedim'den de birşeyler yazmış.
Bezm-i meyde nukle el sunmaz heman ancak Nedim
Dilberin unnab-ı la'lin çeşm-i badamın bilir
Yani: Nedim mecliste hemen mezelere uzanmazmış, uzanmazmış ama sevgilisinin gözlerinin badem dudaklarının hünnap olduğunu iyi bilirmiş.
Gah engüşt-i muhannasın gahi la'lin emip
Danei hünnab ile nüş-i şarab etmez misin
Yani: Sevgilinin bir yandan kınalı parmağını, bir yandan dudaklarını, hünnap tanesiyle şarap içer gibi emmek istemez misin?
Sevgili Erguvan Muhibbi hala okuyorsa ona ithaf olunur.
Mahmut Leventoğlu
28-09-2008, 20:45
Sevgili dostlar aşılı hünnap dediğimiz büyük boy hünnaplar kurutmaya pek gelmiyor,kurutulunca sanki pörsümüş hale geliyor pek lezzetli olmuyor. Bizim yöremizde yetişen Hünnapları biz ipe dizerek kurutuyoruz.Kuruyunca güzel baharlı tadını alıyor. Daha öncede belirttiğim gibi Sütçüler bölgesinde sadece çelikle çoğaltılıyor. Biz 5-6 yıldır evimizin önündeki hünnap ağacının yanına aşılı hünnaptan da diktik .Şu anda bol meyva vermeye başladı fakat dediğim gibi aynı toprakta,aynı 10 m2 içinde olmalarına rağmen lezzet kesinlikle aynı değil.
Sevgili Halit bey acaba sizin bahçedeki hünnaplar don almış olabilirmi kışın?
Halit Togay
28-09-2008, 21:16
Sevgili Halit bey acaba sizin bahçedeki hünnaplar don almış olabilirmi kışın?
Muhtemelen öyle olmuştur. Çatalca çok soğuk oluyor , ama yapraklandılar hatta çiçeklendiler, gene de meyve yok.
sinaninci1
29-09-2008, 02:02
Halit Togay mesajın için teşekkürler.
Bu sene benim ağaçlardada meyve yok, hatta birinin yapraklarında sararma oldu galiba fazla sulamadan, yanında biber fidelerini sularken oda sulanıyor, edindigim bilgiye göre fazla suyu sevmezmiş.
İlginç bir tecrübe daha edindim, arkadaşın bahçesinde iki ağaç var, bunlar 10 yaşında bir sene biri, diger sene diğeri meyveyi daha fazla yapıyor.
Benimde 3 yıllık çelikten ektiğim ikiz gövdeli 2m. boyunda bir fıdanım var. geçen yıl sadece 1 adet meyve vermişti :) ama bu yıl 30 kadar vardı üzerinde hatta bir kaç tanesini yedim cok gevrek lezzetlı bişey ben tadını biraz elmaya birazda iğdeye benzetiyorum.Cevrede gördüğüm buyuk agaçlarda aşısız olduğundan burdakıler gibi yoğun meyveli değiller.
Bizde bu meyvenin adına İnnab derler. Ama buradaki resimlerdeki gibi meyveleri büyük değil. Daha küçük. İğdeden az büyük. Ama, tatları harika. İtiraf edeyim yemeyeli uzun zaman oldu. :o
Arıyorum başlığında belirttim ama galiba çook uzaklarda aramışım bizim Sütçüler'de varmış. Mahmut Leventoğlunun söylediklerine de katılıyorum kesinlikle aşılı hünnaplar doğalın yerini tutamaz. Zeytin iriliğinde olan hünnaplar o kadar lezzetli ki..
Ayrıca faydaları da:
Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kan temizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
Alıntı (http://www.medikalsozluk.com/sifali_bitkiler/)
Sevgili Halit Abi ,
Mesaj için teşekkür ederim.
Benim hünnap sizlere ömür.Küçük bir fidandı.Sanırım fazla gübreden yaktım.
Sevgili sinaninci1, bizim bahçede 6 ağaç hünnap var (gelinim çok seviyor diye ektik).
Meyveleri de öyle çok iri değil, arkadaşımız zeferan'ın dediği gibi, iğdeden biraz daha büyük. Hemen hemen her ağaçdan da meyve alıyoruz. Belki de ağaçların birbirlerine yakın mesafelerde olmaması sebeptir. Bunu bilemiyorum.
Mahmut Leventoğlu
29-09-2008, 23:12
Sevgili Filiz yolun Sütçülere düşerse benim geçen yıl tenekelere diktiğim çelik Hünnaplar tutmuş onlardan alabilirsin. Yeterki haber ver bana ,bende hemen kuzenimi arayayım.
Çok teşekkürler Mahmut Abi, ben uğradığımda senin tutmuş çeliklerine göz dikmem :D kuzeniniz yardımcı olursa beğendiğimiz çeşitlerden çelik alıp onlarla şansımı denemek isterim. Üretim amaçlı kullanacağımız için, arkadaşlarımla görüşüp sizi arayabilirim. Ne kadar geveze olsam da mektepli fidancıyım :D
Hünnap adının halk arasında çiğde olarak bilindiğini de öğrenmiş bulunmaktayım.
ilahi morluk
01-10-2008, 19:42
Merhaba. Ben de Isparta Sütçülerliyim.Çocukluğumdan beri memleketten gelen kurutulmuş hünnapların kokusu ve tadı damağımdadır.
Geçen sene babamın çelikle çoğalttığı hünnaplardan bir kısmı tutmuş. Umarım yaşatabiliriz. Fotoğraflar temmuz ayından.
http://img233.imageshack.us/img233/3360/h5xf6.jpg
http://img355.imageshack.us/img355/6738/h6ex8.jpg
*** hünnap fidem çok hızlı büyüdü çok çiçek açtı fakat meyva tutmadı sebebi ne olabilir
sercan1969
30-11-2008, 09:13
Arkadaşlar tutturmuşsunuz bir aşılı hünnaptır gidiyor.Aşılı hünnap dediğiniz bildiğimiz hünnabın iri meyvelisi...Bizim burda bir fidancı aşılı hünnap diye ilan verince il müdürlüğü tarafından ikaz edilmiş...Aşılı bir fidanın anaç kısmı olur,kalem kısmı olur ve bunlar değişik yöntemlerle bir araya getirilir.Aşılı diye piyasada satılan hünnaplara bakıyorum aşı yeri falan göremiyorum.Sizde göremezsiniz çünkü iri meyveli hünnaplarda çelikle üretiliyor...
Dediğim gibi iri hünnabın tek farkı meyvelerinin iri olması...Bir arkadaşım küçük meyveli hünnabın yararlarından bahsetmiş....Çok güldüm doğrusu, bu arkadaşın mantığına göre iri meyveli çeşitler faydasızdır,küçük meyveliler faydalıdır...Böyle bir mantık olabilir mi?
Ateş Öztan
10-12-2008, 11:36
benim hünnaplarım saksıda idi.
Az da olsa meyve verdi.
Kolay ozulan bir ağaç değil.
Sanırım küçük meyveli olanları yerli tip. Büyük meyveliler ithal olabilir.
Lezzet açısından küçük olanların daha iyi olduğuna katılıyorum.
metin yam
19-12-2008, 09:41
arkadaşlar türkiyede hünnap en çok bulunan bölgesi denizli/çivril/ gümüşsu kasabasıdır vede türkiyenin büyük bölümüne burdan gider biz bunu asırlardır yapıyoruz ama yeni bilinmeye başladı onun içinde tanıtıyoruz fidancılığını yapıyoruz aşılı dediğimiz hünnaplar akdeniz ve süleyman demirel üniversitelerinin yaptığı çalişmalarla ortaya çıkmıştır yani 2 ila 5 yıllık bi muhabbettir ama bizde bulunan hünnaplar asırlar boyu vardır hz. ademin ağacı olarakta bilinir vede şifalı olanı zeytin büyüklüğünde olanıdır fidanını arayanlar bana yazabilir **** tel. açabilir
0 554 893 11 52
0 554 893 11 53
0 258 723 60 87
*** hünnap agacı geçen sene çiçek açtı fakat çiçeklerini döktü hiç biri meyva tutmadı sebebi hakkında bilgisi olan varmı
erdenaycincin
11-04-2009, 00:43
ben bartına bahçeme bir hünnap fidanı diktim buralarda yeni yeni tanınıyor bu meyve.aldığım fidancı fidanın aşılı olduğunu söyledi ama ben aşısızda istediğim için tohumlarda diktim.fidanım daha ne yaprak verdi nede çiçek tohumlardanda ses seda yok.ama fidanımın kabuğu canlı bu umut verici sanırım. acaba nezaman yaprak verir bilgilendirirseniz çok sevinirim selam ve sevgilerimle.
hünnap da çelik nasıl alınır nasıl dikilir yardım eden olursa çok sevineceğim
teşekkürler
kopshtar
14-04-2009, 15:16
Sn Laradad;
Hünnap ağacını çelikten ziyade kök sürgünlerinden üretmeniz çok daha kolay olur. Yüzeysel ve yayılıcı bir kök yapısına sahiptir. Büyükçe bir ağaç her yıl 5-6 tane, hatta bazıları 1mt boyunda kök sürgünü verir.
Sn Laradad;
Hünnap ağacını çelikten ziyade kök sürgünlerinden üretmeniz çok daha kolay olur. Yüzeysel ve yayılıcı bir kök yapısına sahiptir. Büyükçe bir ağaç her yıl 5-6 tane, hatta bazıları 1mt boyunda kök sürgünü verir.
Peki kök sürgününü direk dikerek başarılı olabiliriz o zaman değil mi ?
Çelik ile deneyecek olursak bir yol gösterebilir misiniz ?
kopshtar
14-04-2009, 15:33
Sn LaraDad;
Yazın gelişen kök sürgününü kışın bir miktar kökle beraber ayırdığınızda ertesi sene yeni bir fidanınız olacaktır. Yaz sonunda da ayırmak mümkün fakat dikkatli bir bakım gerektirir kuruyabilir.
Çelikle üretim olup olmadığı konusunda bilgim yok. Ancak havai köklendirme ile belki sonuç alabilirsiniz diye düşünüyorum ancak hiç denemedim.
Sn LaraDad;
Yazın gelişen kök sürgününü kışın bir miktar kökle beraber ayırdığınızda ertesi sene yeni bir fidanınız olacaktır. Yaz sonunda da ayırmak mümkün fakat dikkatli bir bakım gerektirir kuruyabilir.
Çelikle üretim olup olmadığı konusunda bilgim yok. Ancak havai köklendirme ile belki sonuç alabilirsiniz diye düşünüyorum ancak hiç denemedim.
teşekkür ederim
teşekkür ederim
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1985&page=3&highlight=h%FCnnap+%FCretimi
çelik ile üreten arkadaşlar varmış.
YeşilSeven
11-06-2009, 10:20
Biri büyük diğeri küçük cins olmak üzre 2 fidanım yerini sevmiş. Büyük cinste çiçekler mevcut, bu sene meyvesinden umutluyuz.
Güngör Salman
12-06-2009, 00:06
Sayın Yeşilseven fidanları nerden almıştınız?
kopshtar
12-06-2009, 08:31
Sn Yeşilseven;
Aşısız türünde ilk 3-4 yılında heryıl çiçek açmasına rağmen meyve tutumu çok fazla olmuyor ancak ilerleyen yıllarda katlayarak meyve sayısını arttırıyor. İri türünün hangi yılında meyve verdiğini bilmiyorum. İnşallah bu yıl meyvesini yersiniz.
YeşilSeven
12-06-2009, 09:59
Sn Güngör Salman:
Küçük meyveli fidanları Denizli Çivril'den Metin Yam beyden almıştım. İri cinsin ise birini Antalya'dan diğerini Yalova Uyanıklar Fidancılıktan aldım.
Sn kophstar:
Dediğiniz gibi iri türün üzerinde çiçekler var, umarım meyve tutar bu sene. fidanım 3 yaşında. Geçen sene satıcının 4 yaşındaki büyük saksıdaki fidanlarında bol meyve vardı.
Merhaba,
Ben de bahçeme bir dostumun Hendekten getirdiği tüplü hünnap fidanını diktim. Fidanı diktiğimde henüz yaprak gözleri patlamamıştı. Diktikten sonra, yanılmıyorsam Mart ayında yapraklar küçük küçük ortaya çıktılar. Aradan 3 ay geçmesine rağmen o yaprakcıklar hala "yaprakcık" olarak duruyorlar, bir türlü büyümediler. Bunun nedeni sizce ne olabilir ? Aklıma fidanın bu toprağı sevmemiş olması gibi bir durum geliyor ama belki de bu durumda bile yapılacak bir şeyler vardır.
kopshtar
23-06-2009, 09:03
Sn Olert;
Aşısız hünnap fidanının yapraklarının küçük olması normal. Daha sonra yıllar içinde yerine yerleştikçe yaprak boyutunda çok ufak bir büyüme oluyor o kadar. Ama bildiğim kadarıyla aşılı iri türlerinin yaprakları daha büyük.
Sayın Kopshtar,
Teşekkür ederim . Aydınlattınız.
zerrinsrt
25-06-2009, 07:59
Benim diktiğim, hünnap fidanı da ilk yıl çok keyifsizdi. İkinci yıl yeşermez demiştim. Kışa girerken yanmış gübre verdim. Ama bu yıl üzerinde bir tane meyvesi de var. Hünnap Düzce'yi seviyor galiba.
metin yam
06-07-2009, 18:54
*** arkadaşlar ben ağaçlar.nette devamlı bağlı kalan biriyim hünnapı tanıtmak amaçlı bir site hazırladım sitem sadece hünnapla ilgilidir herkesi davet ediyorum saygılar www.hunnapci.com herkesi bekliyorum saygılar
YeşilSeven
14-09-2009, 09:12
Hünnap sezonu başladı arkadaşlar, bu hafta markete gelmiş iri cinsi 3 tlden kilosu satışa çıkmış. Yarım kilo aldım, iftardan sonra gayet güzel gitti. Bol şekerli ve nerdeyse elma gibi yemesi güzel. Daha önce küçük türlerini tatmıştım ama iri tür de gayet güzel.
Sevgili YeşilSeven, benim bahçemde altı ağaç Hünnap var. Çocuklar çok seviyorlar diye önümüze gelen yere ektik diyebilirim.
Olgun meyveleri iri erik kadar. Ben de pazarda çok daha irilerini neredeyse mürdüm eriği kadar büyüklükte olanlarını görünce dayanamadım bir kilo aldım.
Ne yalan söyleyeyim, benim orta boylu olanlar daha lezzetli geldi. Belki de "Kuzguna yavrusu Anka görünürmüş" misali.
YeşilSeven
15-09-2009, 09:34
Güler hanım irisi ufağı hepsi güzel, değil mi kendi bahçenden olduktan sonra :)) Ne diyelim afiyet olsun.
kopshtar
16-09-2009, 10:21
Ben de sizinle aynı fikirdeyim Güler hanım. Kesinlikle aşısız olanlar daha lezzetli :)
ahmet salih
25-09-2009, 14:45
aşılı hünnaplarımız oldu ,aşısızlar , sanırım küçük oldukları için meyva veremediller kısmet seneye .aşılı ile aşısızın arasında tat olarak çok fark var ,sanki iki farklı meyva gibi ama ben ikisinide seviyorum.
Selçuk Örnek
27-09-2009, 13:22
Geçen sene Yalova'dan aldığım iri cins hünnap fidanının ilk meyvelerini tatmaya başladık. Yaklaşık 20-30 adet ceviz büyüklüğünde hünnap verdi. Tadı ise pazarda satılan iğde büyüklüğündeki standart çeşide göre daha tatlı ve gevrek. Tatlı sert bir elma kıvamında. Gerçekten çok orijinal bir meyve.
Selim-i Ahir
30-09-2009, 10:05
İri meyveli olandan iki tane alıp diktim.
Sabırla bekleyeceğim.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=31090
hünnap resimleri
metin yam
06-10-2009, 13:55
arkadaşlar diğer sayfalardada yazdım hünnap lezzet yönünü bi kenara bırakalım en önemlisi şifa yönü hünnap meyvesinin ağacı hz. ademin ağacı diye bilinir hünnap en önemli şifa meyvelerinden bir tanesi ve aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok. çünkü kurutulmuyor çok çabuk çürüyor biz normal büyüklükteki hünnaplarımızı pazarda 10 tl 15 tl ye satıyoruz ama aynı pazarda iri hünnapın kilosu 1 veya 2 tl.ye satılıyor ve fazla talep olmadığı için çoğu kez çöpe atıldığını gördüm. aynı zamanda istanbul izmir vb. büyük şehirlerde baharatçı ve aktarcılarda hünnapın kilosu 50 tl ye kadar çıkıyo peki şimdi sizler dikerken doğal hünnapmı tercih edersiniz yoksa aşılı hünnapmı bunu kendiniz karar verin saygılarımla www.hunnapci.com
denizli de tazesi satılmaya başladı mı Metin Bey ?
ben 3-4 adet fidan almak istiyorum nasıl yardımcı olabilir siniz ?
Selçuk Örnek
06-10-2009, 20:23
Aslında Türkiye'de (diğer bir çok bitkide olduğu gibi) hünnap çeşitlerinin tamamı bulunmamakta. "İri çeşit" olarak bilinen hünnap tek bir çeşit değil aslında. Li, Lang, So, Sherwood, sugar cane, honey jar ve bir çok başka çeşit Amerika ve uzak doğuda yetiştirilmekte. Tat ve kalite açısından çok üstün çeşitler bunlar. Bizde mevcut küçük meyveli çeşit sanırım çekirdekten yetişen bir tür yabani tür. Ülkemizde mevcut bunca üniversite ve ziraat fakülteleri niçin bu gibi yeni türlerin ıslahıyla uğraşmazlar ya da en azından yurt dışında hazır olan çeşitleri Türkiye'ye getirmezler anlamış değilim.
ahmet salih
14-10-2009, 21:31
arkadaşlar diğer sayfalardada yazdım hünnap lezzet yönünü bi kenara bırakalım en önemlisi şifa yönü hünnap meyvesinin ağacı hz. ademin ağacı diye bilinir hünnap en önemli şifa meyvelerinden bir tanesi ve aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok. çünkü kurutulmuyor çok çabuk çürüyor biz normal büyüklükteki hünnaplarımızı pazarda 10 tl 15 tl ye satıyoruz ama aynı pazarda iri hünnapın kilosu 1 veya 2 tl.ye satılıyor ve fazla talep olmadığı için çoğu kez çöpe atıldığını gördüm. aynı zamanda istanbul izmir vb. büyük şehirlerde baharatçı ve aktarcılarda hünnapın kilosu 50 tl ye kadar çıkıyo peki şimdi sizler dikerken doğal hünnapmı tercih edersiniz yoksa aşılı hünnapmı bunu kendiniz karar verin saygılarımla www.hunnapci.com
Sn Metin Yam Yazınızda ,( aşılı hünnaplarda hiç bir şekilde şifa yok.) diye belirtmişsiniz ,bunun bilimsel bir kaynağı var mı?, varsa belirtirseniz sevinirim.
YeşilSeven
15-10-2009, 07:50
Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum :) Ayrıca iri çeşit faydasızdır gibi söylemlere gerek yok. Taze meyvelerde etken maddeler ayrı, kuru meyvelerde etken maddeler ayrı demek daha doğru olur. Bunu da uzmanları söylemeli. Sn Kuyucu'da bol çeşit vardı sanırım, kendisi de bu konuda bir şeyler söyleyebilir.
metin yam
15-10-2009, 10:50
sayın hünnap severler benim faydasız kastım şurdan ibaret iri tr hünnapları yetiştiren süleyman demirel üniversitesidir bizim meyvelerden örnekler alıp aşılayıp ürettiler.hünnap ülkemize ipek yoluyla çinden gelmiştir ozaman ki göçlerde insanlar konakladıkları yerlerde hünnapları yediktikten sonra çekirdeklerini bıraktıkları yerlerde kendiliğinden çıkmıştır bizim burda bahçe şekilde hünnaplar ve sayısı belli değil bir ikincisi yaşları tahmin edilemicek kadar büyük bunları söylerkende kaynaklarım var peki türkiyede 20 400 yaşını geçmiş ağaçlar nerelerde varsa yazsın arkadaşlarımız hünnap şuan bile türkiyenin yarısından fazlasında bilinmiyor peki şifa yönü benim bi akrabam kanseroloji uzmanı (harf hatası olabilir ) izmirde hastanesi gaziantepte hastanesi var ve bunu çok araştırdı ve çok faydalarının olduğunu söylüyor iri hünnap cinsinde kuruma olmuyor ve kurutulmadığı içinde kaynatıp suyu içilmez türkiyede hünnapın lezzeti ile ilgili olarak nerde yetişirse yetişsin iddalıyım gümüşsuda bulunan hünnapların lezzetini kimse tartışamaz bu konuda iddalıdır gümüşsudaki hünnaplar çünkü biz 1970 lerden bu yana baharatçılara dağıtıyoruz ve pazarını sadece orlarda buluyorduk şimdi hünnap biliniyorsa bu ülkede neden her tarafta manavlarda pazarlarda bulunmuyo **** kiraz elma kayısı şeftali gibi yurtdışı ihracatı yok arkadaşlar hünapı bu kadar merak ediyorsanız sizleri misafir edelim gümüşsuda denizli /çivrile bağlı gümüşsu kasabasına
fidan ihtiyacı olan arkadaşlarda www.hunnapci.com dan iletişime geçebilirler
saygılarımla
denizakvaryumu
15-10-2009, 14:46
Metin Bey,
elinizdeki satılık hünnap fidanları kaç sene sonra meyve vermeye başlar?
Romantik
18-10-2009, 16:15
Hakan Bey Hünnap fidanları 1. yılından itibaren meyve vermeye başlar.
metin yam
20-10-2009, 09:48
1. yıldan itibaren çiçek oluyor ama o çiçekler yozar yani ölür 3. yıldan itibaren verime başlıyor
Benim kanaatim bir çok meyve de olduğu gibi hünnapta da küçük meyveli cinsin daha tatlı ve kurutmaya müsait olduğu yönünde. Böylece taze olduğu mevsim dışında tıpkı iğde gibi saklanıp tüketilebilir. Ancak ir meyvenin de yaş iken çok tatlı türleri olduğu açık. Bu sene kendi bahçemdeki iri meyveli türlere ilaçlama yapmadığım için kurtlanma görüldü ancak sağlam olanları tattım, çok sulu ve lezzetliydi. Bu nedenle kurusu için yerli tür, tazesi için hem iriliği hem de bereketi nedeniyle (tıpkı elma yer gibi) iri denilen türler tercih edilebilir. Ben de her ikisinden de var gayet memnunum :) Ayrıca iri çeşit faydasızdır gibi söylemlere gerek yok. Taze meyvelerde etken maddeler ayrı, kuru meyvelerde etken maddeler ayrı demek daha doğru olur. Bunu da uzmanları söylemeli. Sn Kuyucu'da bol çeşit vardı sanırım, kendisi de bu konuda bir şeyler söyleyebilir.
Sayın Yeşilseven ,
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak :) ) ve özellikle Çin ve çevre ülkelerde gördüğüm şey, küçük meyveli hünnapların kurutularak tüketildiği. Büyük olan türler genelde taze tüketim için uygunlar. Ben hem taze hem de kurutulmuş hünnaplardan zevk alarak tüketiyorum. Yaklaşık 45 civarında ağacım var çoğunluğu büyük meyveli türler. Maalesef son zamanlarda Hünnap konusuna fazla yoğunlaşamadım ama ilk fırsatta diğer lezzetli ve küçük meyveli türlerden de isteyen arkadaşlara temin için çalışma yapacağım.
iyi günler
YeşilSeven
21-10-2009, 15:20
Sn Kuyucu bilgiler için teşekkürler. Kolay yetişen bir tür ve mevsiminde tazeliği ile güzel bir meyve. Ülkemizde umarım daha kolay yaygınlaşır.
MeyveliTepe
21-10-2009, 15:50
Bir yaşındaki fidanlardan bir sürü meyve aldık. Bir çoğu limon iriliğinde ve çok lezzetliler. Kızım yedikten sonra "havalı elma" diye isim taktı meyvelere :)
kopshtar
22-10-2009, 11:01
Benim 4 yaşında ve 2,5 metre boya ulaşan aşısız hünnap fidanım bu sene sadece 3 ad. numune üretimi gerçekleştirdi. inşallah 5. yılında bu kısırlığını atlatır....
denizakvaryumu
22-10-2009, 11:09
Bir yaşındaki fidanlardan bir sürü meyve aldık. Bir çoğu limon iriliğinde ve çok lezzetliler. Kızım yedikten sonra "havalı elma" diye isim taktı meyvelere :)
Bu ağacın bir dalına da küçük meyveli hünnap aşılanamz mı?
ahmet salih
22-10-2009, 16:22
Bu ağacın bir dalına da küçük meyveli hünnap aşılanamz mı?
iyi fikir sn ;denizakvaryumu, ama ben sizin düşüncenizden esinlenerek ,tersini denemeyi düşünüyorum, bildiğim kadarıyla yaban olan küçük meyvelisi. ilk fırsatta deneyeceğim,teşekkürler.
Arkadaşlar o kadar met etmişsiniz ki ben bile almayı düşünüyorum.Daha önce hiç tatmadığım bir meyve.
Metin Bey,
elinizdeki satılık hünnap fidanları meyveli mi ?
metin yam
26-10-2009, 10:28
hayır tüp şeklinde 3. sene verim vermeye başlıyor
Selçuk Örnek
02-11-2009, 19:35
Sayın Meyvelitepe, fidanınızı nereden aldınız, özel bir cins miydi acaba?
ahmet salih
02-11-2009, 21:15
1. yıldan itibaren çiçek oluyor ama o çiçekler yozar yani ölür 3. yıldan itibaren verime başlıyor
Sn;metin yam 73 numaralı mesajda resmi olan hünnap 1 yaşında sn yusuf ustaoğlu'ndan geçen sene almıştım.aşısızlar vermedi,söylediğiniz aşısızlar için geçerli olabilir mi?
Orhan Özbilgiç
03-11-2009, 21:24
Ekim ayında, Malkara' da bir fidanlıktan 20 liraya aldığım fidan yaklaşık 1 metre boyunda ve üzerinde 10-15 meyvesi vardı. Bu aşısız veya dağ hünnabı diye adlandırdığımız cinstendi. Bir hafta kadar önce bahçeme diktim.
Resmini bir sonraki mesaja koymaya çalışacağım.
Orhan Özbilgiç
03-11-2009, 21:29
112813[quote=orijin;527106]ekim ayında, malkara' da bir fidanlıktan 20 liraya aldığım fidan yaklaşık 1 metre boyunda ve üzerinde 10-15 meyvesi vardı. Bu aşısız veya dağ hünnabı diye adlandırdığımız cinstendi. Bir hafta kadar önce bahçeme diktim.
Resmini bir sonraki mesaja koymaya çalışacağım.[/quote
İşte bu! Satınalmak isteyenlere özelden fidanlığın adını ve telefon numarasını verbilirim.
copur 09
04-11-2009, 16:17
Sayın orijin hünnabınızda diken yok galiba.
YeşilSeven
04-11-2009, 17:02
Aşılı aşısız diye bir ayrım yok sadece türleri değişik arkadaşlar.
Güngör Salman
04-11-2009, 17:17
Bu da benim hünnap'ım;)
Orhan Özbilgiç
04-11-2009, 20:58
Sayın orijin hünnabınızda diken yok galiba.
Olmaz mı?:)
En sivrisinden, hemde onlarca!...
Bugün itibarıyla yapraklarını tamamıyla döktü. Bende yaprak saplarını toplamak istedim. Sen misin, çıplak elle dalların arasına elini sokan?
İnanın şu anda, sağ işaret parmağımın ucu bantlı.
Minarislim
05-01-2010, 22:09
Arkadaşlar merakımı maruz görün. Hünnap'ın çekirdekten yetişmesi mümkünmü?
Mümkünse eğer nasıl bir işlemden sonra dikiliyor?Elimde vardı, çekirdeklerinden
saksıya diktim .Çimlenirmi bilmiyorum.
Orhan Özbilgiç
06-01-2010, 06:45
Arkadaşlar merakımı maruz görün. Hünnap'ın çekirdekten yetişmesi mümkünmü?
Mümkünse eğer nasıl bir işlemden sonra dikiliyor?Elimde vardı, çekirdeklerinden
saksıya diktim .Çimlenirmi bilmiyorum.
Sayın Minarislim;
Bende var olan üç hünnaptan biri, saksıya sokuşturduğum çekirdeklerden çıktı. Ama sanırım iki yıl sonra!!
Konuya ilişkin Sayın Mine Pakkaner' in önerileri işinize yarıyacaktır.
Saygılarımla...
Mine Pakkaner01-10-2006, 00:25
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1e/ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpg/230px-ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpghttp://www.uaex.edu/images/counties/monroe/champion_trees/jujube-fruit.jpg (http://fr.wikipedia.org/wiki/Image:ZiziphusJujubaVarSpinosa.jpg)
Hünnap tohumlarının çimlenme engeli var. Sizin için ve diğer hünnap severler için bilgi edinirken tohumdan yetiştirme zorluğu karşısında fenalık geçirdim http://www.agaclar.net/forum/images/icons/icon9.gif .
Olgun meyvenin etini çıkarın.İyice yıkayın, çekirdeği temizleyin.Çekirdek ya 2 saat sülfirik asitle muamele edilir, ya zımparalanıp iyice yaralanır. Asitle muamele edilirse sonra çok iyi çalkalanır. Ya da 60 derece kadar sıcak suda 3 gün bekletilir (sıcaklığı sabit tutmak gerek ). Bir diğer yöntemçekirdek dondurucuda dondurulup çözülür ekilir.
Ya da önce serin bir yerde nemini kaybetmemek şartıyla (nemli pamuk içinde naylona sarılıp ) önce 3 ay oda sıcaklığına sonra da 3 ay buzdolabında bekletilip ekilir.
Görüldüğü gibi yeni bir acer palmatum vakası gibi bir durumla karşıkarşıyayız. Tohumdan elde edeceğiniz fidana da aşı yamanız gerekecek. Dip sürgünü ayırma ile kolaayca ürüyormuş, bunu tavsiye ederim :)
--------------------------------------------------------------------------------
Minarislim
06-01-2010, 07:09
Sayın orijin;
çok teşekkür ederim. mesajımı dikkate alıp yazdığınız için.Hiç bir işleme tabi tutmadan bir adet saksıya diktim.birazda dondurucuya koydum. Deneme yanılma yöntemini kullanıyorum.
Baharda bir tane fidancıdan alıp dikeceğim. Saygılarımla.
Orhan Özbilgiç
06-01-2010, 08:10
Sayın orijin;
çok teşekkür ederim. mesajımı dikkate alıp yazdığınız için.Hiç bir işleme tabi tutmadan bir adet saksıya diktim.birazda dondurucuya koydum. Deneme yanılma yöntemini kullanıyorum.
Baharda bir tane fidancıdan alıp dikeceğim. Saygılarımla.
Şimdi hatırladım!
2009 nisanında, bahçeme 7-8 tane öylesine gömmüştüm. Bakalım bu yaz çimlenip yüzeye çıkan olacak mı?;)
İnşaallah sizinki çıkar. Bende nasıl olsa var, çıkmasada olur.
copur 09
06-01-2010, 18:50
Hünnap' ın çekirdeğini dikkatlice kırın, içinden çıkan kahverengi kabuklu iç çekirdeği su içerisinde bir müddet bekletin, sonra ekin. Daha çabuk çimlenecektir.
Minarislim
06-01-2010, 22:53
Sayın copur 09;
Teşekkür ederim.Denemekte fayda var.Deneyip, sizede bilgi veririm.Orijinin yazdıklarınıda deneyeceğim.Sonucu merak ediyorum.İnşaaalah başarırız.
Minarislim
10-01-2010, 12:08
Hünnap' ın çekirdeğini dikkatlice kırın, içinden çıkan kahverengi kabuklu iç çekirdeği su içerisinde bir müddet bekletin, sonra ekin. Daha çabuk çimlenecektir.
Sizin dediğiniz gibi yaptım. Saksıya diktim.Bismillah ,inşaallah çimlenir.Teşekkür ederim.Sağlıcakla kalın.
Tohumdan yetişen marituana türü hünnaplar...
athena -asena
30-01-2010, 23:33
Hünnap' ın çekirdeğini dikkatlice kırın, içinden çıkan kahverengi kabuklu iç çekirdeği su içerisinde bir müddet bekletin, daha sonra da çimlendirme kabına koyun 1 hafta içersinde çimlenir, ve viyole aktarırsınız. ben denedim başarılı oldum.
Minarislim
10-03-2010, 11:59
Benim hünnap çekirdeklerinden ikisi çimlendi. 5 cm boyuna ulaştı.Başka çıkarmı diye bakıyorum. Bakalım daha kaç tanesi çimlenecek.Yol gösteren arkadaşlara teşekkür ederim.
Hünnabı çekirdekten yetiştirebilirmiyiz yoksa fidemi ekmem gerekir. Birde yavaş mı hızlımı büyüdüğünü öğrenebilirmiyim. Saygılarla
Minarislim
22-04-2010, 12:39
çekirdekleri kırın. İçi yıpratmadan bir gün suda bekletin toprağa ekin .Derin olmasın.bu şekilde ben çimlendirdim.''Hünnap' ın çekirdeğini dikkatlice kırın, içinden çıkan kahverengi kabuklu iç çekirdeği su içerisinde bir müddet bekletin, sonra ekin. Daha çabuk çimlenecektir.''
YeşilSeven
27-05-2010, 11:02
Geçen sene diktiğimiz meyve veren gelişmiş fidan aşırı gelişim nedeniyle bu sene meyveden yıkılacak gibi duruyor. Her yeri çiçek, tutarsa dalları desteklemem gerekecek.
Romantik
11-06-2010, 22:29
Buda benim anaç Hünnapım,
Baştan beri okudum, bir hünnap da ben edineceğim.
YeşilSeven
15-06-2010, 16:13
Meyveler oluşmaya başladı. Salkımın bir ucu çiçek, bir ucu meyve :)
Bu meyvelerden isteriz artık, maşallah epeyce bereketli olacağa benziyor.
YeşilSeven
15-06-2010, 16:45
İnşallah ilaçlamayı zamanında yapabilirsek kurtarırız. Vakit gelsin de gönderelim, lütfen unutturmayın bize.
Maşallah.Çok güzel gelişmiş.Baya bereketli bir çeşit gibi.
istcallst
19-06-2010, 11:39
cekirdekten yetistirdim.
athena -asena
19-06-2010, 11:47
sayın istcallst ; tebrikler .
Bunlar da benim yetiştirebildiklerim.
canannuman
25-08-2011, 12:31
Tebrik ederim. Hemen yediğimiz meyvanın çekirdeğini mi ekecez bekletme süresi varmı çekirdeğinin.
Ben Çorlu tarafında bulunan fidecilerde 1-1.5 mt. boylarında saksıda birsürü küçük meyveli fide gördüm. Aklım kaldı ama yerim ufak diye alamadım.25 TL dediler Bayağıda gelişmiş ve meyva doluydu. Alsam sonra tepelerini vursam uzamasın diye olurmu acaba?
Benim mümkünse sorularım olacak.
1-Çekirdekten yetişince meyva veriyormu?
2-Küçük meyvalının çekirdeğini ekince küçük meyva verecek fidan
Büyük meyvalının çekirdeğini ekince büyük meyvalı fidan verirmi?
3- Bonzai si yapılırmı? veya budayarak bodur bir ağaç gibi 1-1.5 metreyi açmayacak şekilde büyütülüp meyvası alınabilinirmi?
4- Tek başına ekilirse meyva verirmi (Karşı tozlama vs. istermi)
Teşekkür ederim.
Birde gölge veya yarı gölgede olurmu?
canannuman
26-08-2011, 10:27
Bu arada biraz arştırdım internetten güneş istiyormuş hünnap.
çavdaroğlu
01-09-2011, 14:12
Sayın copur ben bir kaç ilave yapmak istiyorum. Tohumların kırılması zahmetli ve dikkat gerektiren bir işlem.. Çekirdekleri kırmadan önce basit bir test yapılırsa işçilikten kazanmış oluyoruz.. Şöyle ki 1. Çekirdekleri kırmadan önce meyve kalıntılarından arındırarak (avuç içinde kumla ovuşturma ve suyla yıkama) suyla dolu bir bardağın veya cam kavanoz içine atıyoruz bir kaç dakika bekliyoruz, suyun yüzüne çıkan çekirdekleri uzaklaştırıyoruz. 2. Bardağın dibine batan çekirdekleri alıp kuruluyoruz, küçük bir çekiç veya pense yardımıyla uç kısımlarından deneyerek kırıyoruz içiteki tohumu kahverengi tohum zarına zarar vermeden dikkatlice çıkarıyoruz. 3. Çıkardığımız sağlam tohumları nemli bir pamuklu bez veya ıslak pamuk içinde 1 gece bekletiyoruz 1 gece sonunda tohumların su alarak şiştiğini gözlemliyoruz 4. Daha sonra da perlit+torf karışımına 3-4 mm derinlikte ekip hafifçe bastırıp suluyoruz..sıcaklığa bağlı olarak 10-15 gün sonra çimlenme ortamından bizlere gülümseyen fidanları görebiliriz. Not: Ekim işemini doğrudan viyollere veya küçük boy fide poşetlerine yaparsanız hünnap fidanlarınızı saksıya veya bahçeye şaşırtırken fazla zayiatınız olmaz. Fidanlarınızın pişkin olmasını istiyorsanız çok gölge bir ortamda çimlendirme yapmayın. Bu vesileyle tüm ağaçlar net ailesinin Ramazan bayramını tebrik ederim....
Benol Hazaroğlu
16-10-2011, 17:41
Çocukluğumun meyvesi. Ne çok severim bilseniz. Trabzon da hiç yok. İstanbul a yolum düştüğünde mevsimiyse mutlaka pazardan alır hemen oracıkta yerim.
Fidesini bulsam yetiştireceğim ama galiba hint kumaşı gibi oldu. Pazarlara bile az geliyor.
Ilgaz Toydemir
02-11-2011, 00:20
benim bahçemde 2 hünap fidanım vardı. bahçemde kalabalığı sevmediğimden bir tanesini söküp yeni taşınan komsumuza hediye ettim. seneye ne olsa beğenirsiniz 1 söktüğüm yerde 2 hünnap fidanı ... haydaaa... hadi dedim o sıra bir kümes projem vardıki oda şu an değişti... önüne çit gibi yapayım dedim... hem koruma çiti gibi bir yerde... bu arada bendeki hünnaplar zeytin gibi olan ve kazık gibi dikenleri olan ve çit gibi budamaya veya ağaçgibi büyütmeye elverişli olan orjinal adem elması yani... şöylesi böylesi değil orjinal hünnap.. velhasıl 2 fidanı söktüm ve çit olacak şekilde diktim şu an büyüyürlar... bu sene ne oldu dersiniz ? aynı yerden bu sefer 3 fidan çıktı. şu sıralar sökmeyi düşünüyorum ve saksıya alacağım... hünnap asimetrik dallarıyla yapraklarını döktüğündede çok güzel görünen aynı zamanda üzerindeki dikenlerle bir koruma çiti gibi kullanmaya elverişli güneşi seven bir bitki... fazla su gübre şu bu da istemiyor ve çok arsız.. çiçekli döneminde fazla rüzgar almazsa iyi olur çünkü hassas bir çiçek yapısı varrüzgardan çok dökülüyor. fotoğrafları en kısa zamanda eklerim ... şu an yapraklarını dökmeyi bitirdi gibi ama ...
Ilgaz Toydemir
02-11-2011, 15:30
Işte benim hünnap ağacım ve fidanlarım253986253989
maysan80
22-11-2011, 22:29
aşılama ister mi bu bitki
Birsen 33
28-12-2011, 22:11
Anamur'a çevre köylerden bu meyvelerden getirirler, bazı manavlarda da satılır. Ağacını görmedim fakat meyvesine burada iğde diyorlar. "İğde böyle olmaz ki" dediğimde bu Akdeniz iğdesi, bu bölgenin iğdesi böyle olur" dediler. Demek ki hünnabın buradaki adı iğde.
Benol Hazaroğlu
29-12-2011, 08:23
Çok sevdiğim hünnabın fidesi Metin yam beyden geldi. Yemeyenlere tavsiye ederim.
Bahçelerine diksinler.
HASAN AVŞAR
10-04-2012, 18:13
Kasım ayında bahçeme bir hünnap fidanı diktim. ama 10 nisan olmasına rağmen fidan hala uyanmadı. hünnap fidanları ne zaman uyanır acaba
Orhan Özbilgiç
10-04-2012, 18:18
Kasım ayında bahçeme bir hünnap fidanı diktim. ama 10 nisan olmasına rağmen fidan hala uyanmadı. hünnap fidanları ne zaman uyanır acaba
Hasan Bey;
Hünnap biraz geç uyanır. Mayıs ayını bulursa şaşırmayın!
HASAN AVŞAR
10-04-2012, 18:21
orhan bey;
cevabınız için teşekkür ederim. bende fidan kurudumu diye meraklanmaya başlamıştım. gerçi diri duruyor.
HASAN AVŞAR
12-04-2012, 15:10
hünnap iğdeye veya başka bir türe aşılanır mı?
Aşığıyım bu meyvenin. Köyümüzde vardır. Mevsiminde rastlarsak yan bahçedeki ağacı sömürüyoruz. Geçen yıl da Cerrahpaşa'ya giderken pazardan almıştım. Keşke yaygınlaşsa da hep tadabilsek..
HASAN AVŞAR
20-04-2012, 21:37
hünnap fidanım yeşermeye başladı,
Bende pazardan bursa zıraat etiketli aşılanmış iri hünnap fidanı almıştım aşıdan yukarsı henüz yeşermedi ama tam aşının başlangıcı yapraklanmaya başladı,dün dünürüm aşılı yerden azıcık kesti yaş olduğunu söyledi inşallah yeşerir.
HASAN AVŞAR
30-04-2012, 22:50
hünnabın son hali
saksıdaki hünnap ağacım çiçek açtı çok sevinçliyim
athena -asena
31-05-2012, 20:04
Çekirdekten yetiştirdiğim hünnaplarım
Samsunlu55
07-06-2012, 22:48
Ben de tohumları çatlatıp ektim, bu zamana kadar çimlenmedi. Sanırım çürüdüler.
Geçen yıl sayın Romantik'ten satın almıştım bu hünnapı..
Oldukça büyük bir saksıya ektim..Toprağı çok güzel..Bu saksıda hünapın etrafına kasım ortalarında nergislerimi, temmuz başlarında da 5 kök kıl biber ekiyorum..kardeş kardeş büyüyorlar birlikte..Yani bir koyundan üç post çıkarıyoruz..
Hünnapın bu sene ikinci yılı..
5 adet tane yaptı..
Fakat, bir ay önce 15 gün arayla iki defa, 1-1,15 çay kaşığı kadar deniz yosununu eritip toprağa sulama suyu ile birlikte verdikten sonra meyveler öylesine irileştiki..
Meyveler yaprakların iki katı iriliğe ulaştı..Dahada büyürler sanırım..
Deniz yosunu verdikten sonra bir fark daha oluştu..Meyveler bu kadar irileşti..ayrıca yeniden 8-10 adet çiçek oluştu..
Bakalım, onlarıda bağlayabilecek mi?
Hünnapım çok güzel gelişiyor ama sanırım onun yeri saksı değil..seneye büyük olasılıkla köye götürüp fidanlıkta bir yer bulmalı ona..
Sn. Ilgaz Toydemir 'in paylaştığı ve tarafımdan 23 Kasım' da dış çekirdekleri kırılmak sureti ile doğrudan toprakla buluşturulup mini sera uygulamasına alınan hünnap çekirdeklerinden biri dün akşam dünyaya merhaba dedi :p
kızıl-çam
01-01-2013, 20:01
Merhaba,
Ben İstanbul'dan dönerken bu meyveyi aldım ve hala elimde var. Bir sorum var ve o da "Kuru meyvenin tohumlarından hünnap yetişir mi?"
Soru 2:Ankara'da yetişir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Pet bardağa kökün sığmaz duruma geldiğini fark edince çimlenen tek hünnap çekirdeğimi (mini sera uygulamasındaki diğerleri çürüdü) dün daha geniş bir üretim saksısına aldım. Bardaktan çıkarırken toprak bir anda dağıldı. Bu kazık köklü bir bitki mi, öyle ise 10x10 üretim saksısı yanlış tercih mi oldu ?
Fide iç mekanda hastalandı, kalorifeli ortamda sanırım suyunu ayarlayamadım, kapalı balkona aldım ama toparlayacağını sanmam...
Sayın Yeşilseven ,
Hünnapların benim takip edebildiğim kadarıyla 20 'ye yakın çeşidi var. Bunların çoğu Çin kökenli. Hatta dikensiz hünnap çeşidi bile var. Hünnaplar genellikle 2-3 yaşlarında meyve vermeye başlıyorlar. Benim şahsi görüşüm küçük olanların daha lezzetli olduğu (kabukların damağa yapışmasını saymazsak :) ) ve özellikle Çin ve çevre ülkelerde gördüğüm şey, küçük meyveli hünnapların kurutularak tüketildiği. Büyük olan türler genelde taze tüketim için uygunlar. Ben hem taze hem de kurutulmuş hünnaplardan zevk alarak tüketiyorum. Yaklaşık 45 civarında ağacım var çoğunluğu büyük meyveli türler. Maalesef son zamanlarda Hünnap konusuna fazla yoğunlaşamadım ama ilk fırsatta diğer lezzetli ve küçük meyveli türlerden de isteyen arkadaşlara temin için çalışma yapacağım.
iyi günler
2 yıldır bu foruma giremedim, işlerin yoğunluğu nedeniyle.
Hunnap önem verdiğim bir konu.
Inanılmaz güzel tada sahip çeşitleri üretmeye başladım 2 yıldır. 2014 te ancak üreticilere vermeye başlayacağız.
Şu ana kadar ülkemizde üretilen Hunnaplar gerçekten Çin kökenli türlerin yanında zayıf kalıyor.
İnşallah yakında herkes tanışacak.
İyi günler dilerim
Selçuk Örnek
21-02-2013, 19:32
Sn Kuyucu, yeni ve kaliteli çeşitleri y.dışından getirtmeniz çok güzel ve heyecan verici. Y.dışında mevcut değişik meyve/bitki çeşitlerini fidancılarımız ya da Üniversitelerin ziraat fakülteleri neden getirip, ülkemize adaptasyon çalışmaları yapmazlar gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Sn. Kuyucu elinizde mevcut çeşitlerin adlarını öğrenebilir miyiz? Sizden aşı kalemi ya da fidan temiz etmemiz mümkün olabilir mi? Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
İki ya da üç tane minik fidanım var, Tekirdağ'da olan ya da çevreden gelip alabilecek olan kardeşlerime verebilirim.
Selam ve sevgiler.
NOT: Mesaj kutum dolu, özelden yazmayınız.
Sayın balıkçı merhaba ,
Acaba paketleyip kargo ile göndermeniz mümkün olmaz mı ?
Keşke yakın olsam da gelip elden alabilsem.
Teşekkürler ve iyi günler.
Sayın balıkçı merhaba ,
Acaba paketleyip kargo ile göndermeniz mümkün olmaz mı ?
Keşke yakın olsam da gelip elden alabilsem.
Teşekkürler ve iyi günler.
Böyle bir imkanım olmadığı için gelip alabilenler dedim.
Keşke imkan bulup gönderebilsem.:(
2 yıldır bu foruma giremedim, işlerin yoğunluğu nedeniyle.
Hunnap önem verdiğim bir konu.
Inanılmaz güzel tada sahip çeşitleri üretmeye başladım 2 yıldır. 2014 te ancak üreticilere vermeye başlayacağız.
Şu ana kadar ülkemizde üretilen Hunnaplar gerçekten Çin kökenli türlerin yanında zayıf kalıyor.
İnşallah yakında herkes tanışacak.
İyi günler dilerim
Sayın Kuyucu. Hünnap genellikle Denizli İlinin Gümüşsu ilçe (köyünde) yetişmekte. Tabi iri olanları da var. Ben 1300 rakım civarında bir yerde yetiştirmek istiyorum. Ancak normal olarak yetişmemesi gerekiyor. Farklı olarak nitelendirdiğiniz hünnaplar bu rakımda yetişir mi. Sizdeki hünnap türlerinin özellikleri nedir. Meyva aldınız mı.
bursa mudanya'nın köylerinde bu hünnap ağaçlarını hiç beklemediğiniz yerlerde görebiliyorsunuz. bir okulun bahçesinde, cami avlusunda ya da mezarlığın kenarında.. çocukluğumdan beri bu meyveye ayrı bir ilgim oldu hep.. okullar açıldığında eylül ayında bahçenin bir köşesinde sanki bize hoşgeldin derdi o ağaç.. yüzlerce, binlerce dikenin arasında son meyvesine kadar toplardı çocuklar.. daha olmamış, kireç tadındaki ayvaları elmaları bile istila edercesine koparır veletler bilirsiniz.. hem de siyah önlüğün kucak dolusu doldurulduğu, iki diş atılıp sonra da bahçenin ortasına atılan meyvelere göre hünnap mükemmel tatlı olan lezzetiyle ayrı bir yere sahipti.
ben de köydeki hünnapların civarda patlak veren çeliklerinden birkaç ağacı tarlaya ektim, bir de kestel ilçesinden ayrı bir fidan aldım ve bunlarla uğraştım.. zamanla ağaçlardan değişik ebatlarda meyveler çıkmaya başladı, 2006 eylülü itibarıyla bunu düşük foto kalitesine rağmen yüklemek istiyorum. o zamanki foto kalitesinden dolayı özür dilerim.
ayrıca bir siteye hünnapla ilgili yazdığım şeyleri buraya da kopyalamak istiyorum. geçen yıllarda değişen pek bir şey olmadı hünnaplarla ilgili.. koca adam olduk hala işe giderken cebime üç beş tane atıp çerez niyetine yiyorum bunlardan..
"meyvenin başlıca üç türlü tüketim şekli var. ilki taze olarak; meyvenin kabuğu parlak kırmızı ve içi yeşilimtrak olan hali.. bu biraz elmayı andırıyor ancak daha tatsız. ikinci safha, belki de en güzeli. hünnabın kabuğunun buruşup yumuşamaya başladığı ve renginin koyulaştığı evresi ki an itibarıyle idrak etmekteyiz.. 5-6 meyvenin ayrı ayrı lezzetini alabilmek mümkün. üçüncü tüketim şekli ise aktarlarda satılan kurutulmuş hali.. kurutulmuştan ziyade bekletilmiş desek yeridir. meyve zaten serin bir yerde kendi kendine o duruma geliyor. bir kabuk bir de çekirdek olana kadar kurumaya müsait. aktarlarda 10 liraya satılan hünnapların çoğu böyle.. ilaç olarak hiçbir faydası olacağını zannetmiyorum. hıyar kabuğunda ne kadar şifa varsa, bu da kabuk kabilinden bir nesne nihayetinde..
hünnap ağacı hakkında bir iki kelam etmek gerekirse, 8-10 senedir yetiştirip büyütme tecrübesine dayanarak bitkinin oldukça dayanıklı olduğunu söyleyebilirim. tarlanın orta yerine ekilen dört fidandan üçü kendini kurtarmayı başardı. tutmayanın kökünün ise kaya üzerine ekildiğini sonradan farketmiş bulundum. bitki ortadoğu kökenli olduğu için yaz kuraklığını seviyor. kışın sert geçtiği senelerde meyvesi az oluyor, ayrıca verdiği uç filizleri ve sürgünleri de bariz şekilde azalıyor. hünnabın bir sene yerinde sayarak atlattığı olumsuz koşullar altında, aynı ortamdaki diğer meyvelerin kurumuş olması ilginç..
rhamnacea ailesinden geldiği için hünnap, çalı özellikleri gösteren dikenli bir ağaççık.. büyütürken en büyük sıkıntıyı burada yaşıyorsunuz. bitki alıp başını uzuyor da uzuyor.. ağaç şekline sokmak için her sene dengeli bir şekilde budamak gerekiyor. zaten ilk 5-6 yıl fidanı ayakta tutmak için kazığa bağlamak şart. yoksa yerlerde sürünmeyi çok seviyor kerata..
meyvenin kurtlarla arası da pek iyi değil. sürprizle karşılaşmamak için hünnapları yemeden önce ikiye ayırmak iyi olacaktır. ancak kurutulmuş olanlarında, içindeki haşerat da suyunu verdiği için tesbit etmek çok zor oluyor. bu durumda, bir eli enseye koyup besmele eşliğinde yemekten başka bir imkan da yok gibi.. deneyimlerime göre, çiçekte ve meyvenin olgunlaşma döneminde iki sefer göz taşı atıldığında kurt miktarı sıfıra düşüyor. ancak hünnap ticari olarak yetiştirilen bir meyve değil. millet bunu toplayıp sepetleyip pazara indiriyor.. ikinci sepeti ya toplayana kadar meyvenin zamanı geçiyor zaten. ilaçlama bu yüzden pek tercih edilen bir yol değil.."
İşyerinin bahçesine diktiğim hünnaplar meyve verdi. Çok harika bir meyve..
FatihBahce
03-09-2013, 20:18
Benimde de yeni tattığım lezzetli bir meyve. Fidanını Urla'da buldum ve yetiştirmeye karar verdim.
Orhan Özbilgiç
04-09-2013, 19:04
2009 yılında diktiğim iki hünnap fidanı, artık ağaçlaşmaya başladı. Bu yıl üzerlerinde meyveleri bol. Bu yüzden destek çubukları gerekti.
Ama bizim buralarda ekim ayına yakın olgunlaşıyor. Bir de, bölgedeki aşırı nemin azizliğine uğruyor ve kurutulamıyor.:(
Hemen onların 5-6 metre uzağındaki, çekirdekten yetişen üçüncüsü (Burada fotoğrafı yok!) En az onlar kadar büyümesine ve onlar kadar çiçeklenmesine karşın bu yıl da dahil, bu güne kadar hiç meyve tutmadı.
Gelecek yıl son şansı. ;) Yine meyve vermezse, diğerlerinden iri meyveli olanının dibinde, yetişmesine izin verdiğim bir dip sürgününü, onun yerine dikeceğim. Gerçi, iki ağaç hünnap yetiyor ama konu komşuya dağıtırız.:)
438675
438676
438677
438678
masalkusu
04-10-2013, 12:22
Hünnap suyu seven bir ağaç genelde susuz yerde yetiştirirler fakat suyunu bol verirseniz çabuk ve hızlı büyür iri olan hünnaplar ziraat hünnabıdır küçük olanlar kadar lezzetli değildir ege bölgesinde aşırı yetiştirilir eğer hünnab ağacınız meyve vermiyorsa aşılama deneyin .... her sene yediğim ve sadece ege denizli nin gümüşhane yanihoma kasabasında yediğim bir meyve fakat aktarlarda bulunabiliyor artık...
chandler
04-10-2013, 12:46
Denizlide bir bahçe...3 Yaşında..
kerkenez
20-08-2014, 13:43
Yaklaşık 10 yaşında bir hünnap ağacımız var. Resimde görüldüğü üzere 2.5 metre boyunda ve uzayıp gidiyor, yan dalları gelişmiyor ayrıca pek meyvede vermiyor. Toprağını yeni elden geçirdim acaba bunu tepesinden kesmek gerekir mi yoksa bırakayım uzayıp gitsin mi?
Orhan Özbilgiç
20-08-2014, 18:54
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;1196069]2009 yılında diktiğim iki hünnap fidanı,
Hemen onların 5-6 metre uzağındaki, çekirdekten yetişen üçüncüsü (Burada fotoğrafı yok!) En az onlar kadar büyümesine ve onlar kadar çiçeklenmesine karşın bu yıl da dahil, bu güne kadar hiç meyve tutmadı.
Gelecek yıl son şansı. ;) Yine meyve vermezse, diğerlerinden iri meyveli olanının dibinde, yetişmesine izin verdiğim bir dip sürgününü, onun yerine dikeceğim. Gerçi, iki ağaç hünnap yetiyor ama konu komşuya dağıtırız.:)
---------------------------------------------------------------------
Evet. Bu senede yaz boyu bol çiçeklenmesine, ve tozlaşma sorunu olmamasına karşın, yine meyve tutmayınca kestim. :( Dibine diktiğim, iki yaşına yeni basmış dip sürgününde bile, iki meyve olduğunu biraz önce gördüm.:)
514196
514197
514198
barba1981
21-12-2014, 18:30
Bu hünnap fidelerinden 150 adet bulabileceğim bir yer var mı?
ercandogan2013
24-04-2015, 11:41
Orman fidanlıklarında bol miktarda var...saygılar
barba1981
26-04-2015, 01:40
Bursa Yenişehir orman fidanlığında bulamadım
ercandogan2013
04-05-2015, 11:29
Balıkesir de var
aydemiraydın
22-05-2015, 09:48
Bursa Yenişehir orman fidanlığında bulamadım
yenişehirde bulmanız zor. köylerde var fakat aşısız yerli. çok geç meyve verirler.
aydemiraydın
22-05-2015, 12:02
internet üzerinden araştırma yapınca hünnap ile ilgili bazı kaynaklar kabız edici bazılarıda kabızlığa karşı kullanılır diyor. zaten bi kaç kaynak var. kopyala yapıştır yapmışlar. bunun doğrusu nedir?
Lonicera
15-08-2015, 12:09
Saksıda da olsa 3-5 adet meyve görmenin mutluluğu bir başka oluyor. Geçen yıl meyve dökmüştü, bu yıl tadına baktıracak gibi sanki...
aydemiraydın
09-09-2015, 15:58
aşılı hünnap diye satılanlar gerçekten aşılımı? yoksa iri çeşitleri aşılı diyemi satıyorlar ?
Lonicera
22-09-2015, 15:11
Bendeki hünnap aşısız ama aşılı gibi oldukça iri meyveleri var. Şimdiden ceviz büyüklüğünü yakalamış durumda. Saksı yerine güzel ve geçirgen topraklı bir bahçede olsa kim bilir nasıl meyve verecekti.
Hunnap Aşi ?
Bildiğim kadarı cevız gibi aşılama istemez..
darkfriairs
10-10-2015, 00:47
Bizim bahçede olan Hünnap ise Ceviz değil de, Erik kadar büyüyor. Bol sulama yaparsam ceviz kadar büyür mü?
safaguclu
14-03-2016, 15:20
Merhaba,
Köyde bir akrabamızın hünnap ağacı var, çok severek yiyoruz. Balkonda olabilir dediler, ben de saksıda hünnap yetiştirme girişiminde bulundum, bakalım olacak mı.
Fidanı geçen sene bu aylarda tüplü olarak aldım. Bu sene meyve vereceğini söylediler. Kışın tüm yapraklarını dökmüştü, 2 haftadır filizler çıkmaya, yapraklar büyümeye başladı. Resmi ekte.
barba1981
16-03-2016, 19:44
Bence saksısını büyültün nihayetinde doğada yetişen bir bitki türü
safaguclu
17-03-2016, 16:27
Bence saksısını büyültün nihayetinde doğada yetişen bir bitki türü
Sakısı 20 lite civarı. Bu sende değiştirmeyi düşünmemiştim. Bugün resimde görülen gövdenin en altından çıkan 2 küçük filiz farkettim. Bunları kesmeli miyim acaba?
safaguclu
16-04-2016, 16:29
Ve hünnap çiçek açtı :)
aydemiraydın
16-04-2016, 16:42
hünnap güneşi ve suyu seviyor. bu ikisine dikkat edin. çoğaltmayıda dipten çıkan sürgünlerden yapıyorlar.
safaguclu
16-04-2016, 19:36
hünnap güneşi ve suyu seviyor. bu ikisine dikkat edin. çoğaltmayıda dipten çıkan sürgünlerden yapıyorlar.
Tavsiyeniz için çok teşekkürler sayın aydemiraydın. Güneş ve su konusunda sıkıntı yok. İnşallah sıkıntı çıkmaz da meyva da oluşur. Sürgünü ayırmak için bir zaman aralığı var mıdır?
Geçen yıl nasıl olsa çıkmayacak ama bir deniyelim diye yediğim hünnap çekirdeklerini ekmiştim. 3 tanesi filizlenmiş :D.
safaguclu
14-05-2016, 22:16
Ve hünnap çiçek açtı :)
Meyvalar oluşmaya başladı
safaguclu
29-05-2016, 17:28
Meyvalar oluşmaya başladı
Küçük meyvaların üçte ikisi döküldü ancak kalanlar epey irileşti. Artık olgunlaşmasını bekleyeceğiz.
safaguclu
23-07-2016, 20:07
Küçük meyvaların üçte ikisi döküldü ancak kalanlar epey irileşti. Artık olgunlaşmasını bekleyeceğiz.
Meyvalar döküle döküle 5 tane kaldı. Ağaçcık o kadar küçük ki, anca bunları besleyebildi herhalde. Meyvalar hafiten kahverengileşmeye başladı. Biraz daha sabredeceğiz.
Orhan Özbilgiç
23-07-2016, 21:00
Hünnaplar ekim ayı başlarında olgunlaşır. Sizinki saksıda olduğu için şaşırmış olsa gerek!:eek:
safaguclu
23-07-2016, 22:37
Hünnaplar ekim ayı başlarında olgunlaşır. Sizinki saksıda olduğu için şaşırmış olsa gerek!:eek:
Balkon epey sıcak oluyor sanırım o yüzden erken çiçek açmıştı, erken olgunlaşıyor.
safaguclu
02-08-2016, 21:21
Meyvalar döküle döküle 5 tane kaldı. Ağaçcık o kadar küçük ki, anca bunları besleyebildi herhalde. Meyvalar hafiten kahverengileşmeye başladı. Biraz daha sabredeceğiz.
2 tanesini de geçen hafta tadına bakmak için kopartınca bu haftaya son 3ü kaldı artık :) Onları da hasat ettik.
1300 rakımda Afyonkarahisar'da yetişen hünnaplar. Araştırdığımda 800 metre rakıma kadar yetiştiği yazıyordu. Komşuma vermiş olduğum hünnap fidanı bu yıl çok verimli bir şekilde oldu. Havalar soğudu. Bakalım meyveler olgunlaştırabilecek mi ?
627212
627213
627214
627218
aydemiraydın
10-09-2016, 07:46
hünnaplar , harika olmuş. bundan sonra tadlanmaya başlarlar. hünnap suyu çok seviyor verim alabilmek için düzenli sulama şart. tam güneş ve su.
Muammerum
17-09-2016, 10:55
Selamlar 3 Yaşında Satın aldığım saksıdaki Hünnap Ağacımı Denizli GERZELE bölgesinde toprağa dikeceğim sizce sağlıklı bir ağaç elde edebili rmiyim ?
aydemiraydın
17-09-2016, 16:02
Selamlar 3 Yaşında Satın aldığım saksıdaki Hünnap Ağacımı Denizli GERZELE bölgesinde toprağa dikeceğim sizce sağlıklı bir ağaç elde edebili rmiyim ?
fidanı dikmek için ekim sonunu bekleyin. sulamasına dikkat ederseniz çok güzel verim alırsınız.
Afyonkarahisar 1300 rakımda yetişen hünnaplar
631216
631217
Afyonkarahisar 1300 rakımda yetişen hünnaplar Daha sonraki tarihte olgunlaşmaya başladılar.
631223
631224
631225
631226
Benim yetiştiremediğimi komşum yetiştirdi. Bana da bir miktar meyve düştü. Hem iri hem de lezzetli olmasını beklemiyordum. Bu yıl ilkbaharın erken gelmesi etki etmiş olabilir mi bilemiyorum. Gelecek yıl da aynı şekilde ürün verirse 800 rakıma kadar yetişir şeklinde görmüş olduğumun yanlış bilgilendirme olduğu ortaya çıkacak. Bu resimlerden sonra diğerleri de olgunlaşmış. Bir daha gittiğimde geride hiç bir şey kalmamış. Gelen giden tadına bakmış.
safaguclu
21-05-2017, 12:51
Saksıdaki Hünnapımız bu sene bol meyva tuttu. Geçen sene biraz acemiliğimize gelmişti, bu sene inşallah bol ürün alırız :)
muratcolak
04-06-2017, 20:07
Alabilecegimz bildiginiz iyi bir satci varmi
Geçtiğimiz yıl çok hünnap olmadı. Ancak dip sürgünü verdi. Arkadaşımdan dip sürgünlerini kesmemesini istemiştim. İlkbaharda üç tane dip sürgününden ikisini bana verdi. Bir tanesini de kendisi dikti. Onun fidan bir tane hünnap verdi. Çok büyük olmasa da normal hünnap büyüklüğünde. İlk yılı olmasına rağmen köklenip büyümesi meyve vermesi kendisinin aynısını verdiğinin kısmen göstergesi gibi. Benimkiler de çok küçük kök olmasına rağmen yaşadılar. Gelecek yıl daha iyi olurlar. Kökünden çıkan sürgünlerden kendisi gibi iri hünnaplar çıkacak mı deneyerek göreceğiz.
681260
681261
681262
Biz 1300 rakımda Afyonkarahisar'da hünnap yetiştirdik diye sevinirken çok yakınımda 10 ayrı çeşit hünnap bahçesi olduğunu öğrenince çok daha fazla şaşırdım. Öğrenmenin yaşı yok. Necati beyin bahçesine biraz geç de olsa gittik. Her ne kadar hünnapların çoğu toplanmış olsa da bir kısım fotoğralarını çektim. İlginç bir bitki. Bir kısmı olgunlaşmış toplanmış iken bir kısmı halen büyümeyi bekliyor. Minicik çiçekten büyük bir meyve oluşturuyor. Dikenlı olarak bildiğim hünnapın dikensiz türünün de olduğunu öğrendim.
681787
681788
681789
681790
681791
Zizyphus (Hünnap)
681792
681793
681794
681795
681796
aydemiraydın
12-10-2018, 08:10
dikensiz hünnap fidanını tropikmeyveciden almıştım. tam olgunlaştığında çok lezzetli oluyor.
Muammerum
30-09-2019, 12:14
fidanı dikmek için ekim sonunu bekleyin. sulamasına dikkat ederseniz çok güzel verim alırsınız.
Üstadım o seneden bu seneye kocaman olan ve formuda gayet iyi olan ağacımdan halen 1 adet bile Meyve alamadım.
Bana Yardımcı olabilir misiniz ? Sorunu ne olabilir ?
Aşılanmasımı gerekli sizce ?
muammer ümek
0 537 636 87 77
aydemiraydın
30-09-2019, 14:49
Üstadım o seneden bu seneye kocaman olan ve formuda gayet iyi olan ağacımdan halen 1 adet bile Meyve alamadım.
Bana Yardımcı olabilir misiniz ? Sorunu ne olabilir ?
Aşılanmasımı gerekli sizce ?
muammer ümek
0 537 636 87 77
sanırım yerinde sıkıntı var yoksa iri meyveli hünnap 2. yılında meyve verir. tam güneş alan yerde bol su ister. suyunu tam verirseniz çiçekler meyveye dönüşür.
hünnap ın üretimi dip sürgünler ve klonlamayla oluyor, aşı gerekmez.
Muammerum
30-09-2019, 15:01
yarın resimlerini çekip geleyim size, yeri çok güzel aslında ve güzelde su alıyor.
Sebze bahçemizin köşesinde çünkü. Gübreleme de yapıldı.
https://www.youtube.com/watch?v=bd1Jz62KF8Q
Emekli öğretmen hünnap üreticisi oldu | Gazete3.com.tr (http://www.gazete3.com.tr/haber/34/emekli-ogretmen--hunnap-ureticisi-oldu-h_93397.html)
AkisSoftware
06-11-2019, 16:04
Sayın Muda;
Sizdeki fidanı nereden aldınız? Meyveler epey iri ve o kadar soğukta yetişiyorsa memlekette ki de olur diye düşünüyorum. Bir firmadan almıştım iri meyveli diye ama bir kaç sene daha var sanki meyveleri görebilmek için...
AkisSoftware
04-12-2019, 21:14
Afyonda nerede bu bahceyi gormek gerek.
dikensiz hünnap fidanını tropikmeyveciden almıştım. tam olgunlaştığında çok lezzetli oluyor.
Merhaba,
Antalya'da yaklaşık 2-3 dönümlük araziye hünnap dikmeyi düşünüyorum. Dikenli veya dikensiz arasında tat ya da kalite konusunda fark var mı? Bir de ticari amaçlı hangi tür hünnap dikilmeli, tavsiye verebilir misiniz?
celalamca
25-02-2020, 09:30
Hünnapları da kendi aralarında ayırmak gerek, küçük meyveli hünnap soğuk yerlerde ölmez ama meyve de tutmaz.Büyük meyveli olanlar cinsine göre soğuk yerlerde olabilir ama tam verim alınır mı tecrübe etmek lazım.Bazı cinslerin soğuklara tam adapte olduğu sve meyve bakımından sorunlu olmadığı öyleniyor .forumda deneyenler varmı bilmiyorum.
bir de mikro klima konusu önemli.Ankaranın yanıbaşında antep fıstığı yetişen yer de var.vadi içinde.ama bu demek değildir ki ankarada antep fıstığı yetişir.
Yukarda afyonda yetişen hünnap için de bu durum geçerli olabilir.herşeyden önce eğer bu hünnabın cinsini öğrenirsek ona göre bir yorumda bulunabiliriz.
Necati hocanın hünnapları bu yıl çok daha güzel olmuşlar. geçen pazar ziyaretine gitmiştim. İlginç olan hünnapları toplamaya başlamış. Bir miktar ben de yedim. Çok tatlı olmasa da gayet güzel yeniyorlar.
712747
712748
712749
712750
712751
Gittiğimde Necati hoca misafirleri ile ilgileniyordu. Bahçe büyük ağaçlar da çok olunca ancak birazının resmini çekebildim.
Farklı hünnapları hoca yanımda olmadığı için birkaç tane farklı çeşit görebilim. Tabi yakındaki ağaçlara bakınca bu kadar oldu.
Bu tür küçük taneli ancak tane sayısı fazla
712757
Bu da farklı tür
712758
Diğer çeşitlere bakamadım. Dikensiz hünnapların resmini de çekmek isterdim ancak bir dahaki gittiğim zaman unutmaz isem yerlerini göstermesini Necati hocadan kılavuzluk yapmasını isteyeceğim.
Hünnapları da kendi aralarında ayırmak gerek, küçük meyveli hünnap soğuk yerlerde ölmez ama meyve de tutmaz.Büyük meyveli olanlar cinsine göre soğuk yerlerde olabilir ama tam verim alınır mı tecrübe etmek lazım.Bazı cinslerin soğuklara tam adapte olduğu sve meyve bakımından sorunlu olmadığı öyleniyor .forumda deneyenler varmı bilmiyorum.
bir de mikro klima konusu önemli.Ankaranın yanıbaşında antep fıstığı yetişen yer de var.vadi içinde.ama bu demek değildir ki ankarada antep fıstığı yetişir.
Yukarda afyonda yetişen hünnap için de bu durum geçerli olabilir.herşeyden önce eğer bu hünnabın cinsini öğrenirsek ona göre bir yorumda bulunabiliriz.
Sn. celalamca;
Kusura bakmayın. Yazınızı yeni gördüm. Cevap vermekte geciktim.
Necati hocada bulunan hünnap çeşitlerinden bazıları belki de çoğu yerde bulunmamakta. Türkiye'de olan veya yurtdışından farklı çeşitlerden edinip kendi yetiştirmekte. Bahçesi oldukça büyük. Özel türler ile ilgilenip Afyonkarahisar'da yetiştirmekte. Pikan cevizini, trabzon hurmasının yetiştiğini onda gördüm. Kendi yetiştirdiği için belki de Afyonkarahisar iklimine uyum sağladılar. Bu yıl oldukça fazla yetişmiş elmayı, geçtiğimiz yıl da çeşitli armutları sökerek yelerine hünnap ve kestane fidanları dikti. Yetişmiş hünnaplarından çok güzel meyve almakta Çeşit isimlerini bilmiyorum. Ancak ağaçları ve üzerindeki meyveleri gittiğim zaman görüyorum. Hocanın yeri ovada. Kuzey tarafında tepe bulunmakta. Ben komşumda bulunan bir hünnabı gördüğüm zaman şaşırmıştım. O bir karış boyundan büyüttüğünü anlatmıştı. Rakım 1300 metrenin üzerinde idi. İnternette araştırdığım zaman en fazla rakımın 800 metreye kadar olması gerektiği yazıyordu. Ben de bundan cesaret alıp kendi bahçeme bir sürü hünnap almıştım. Bir kısım hünnapları da komşularıma dağıttım. Bir kısmı benim gibi öldürdü. Birkısmı ise yaşattı. Komşumun yaşayan hünnabının yanından çıkan üç fidandan ikisini bana verdi. Şu anda onlar da bende yaşıyor. Komşum yukarıda resimlerini gördüğünüz iri hünnapları 1300 rakımda yaşatıp meyve alıyor.
Ablam, İstanbul'da, balkonda, saksı içinde yetiştirdiği hünnap fidanını bana hediye etmişti. Evin yanına, korunaklı blr yere dikeyim diye beklettim. Saksısında 2 veya 3 sene geçiren fidanım her yıl 8-10 meyve verdi. Bahçem Bolu Göynük Bozcaarmut Köyünde. Rakım 1150 m ve kışları hayli soğuk. Hatta yazları bile soğuk olabiliyor. Temmuzda soba yaktığım oldu. gündüz 30 C gece 10 C olabiliyor. Kışın saksıdaki toprak muhtemelen bir kaç ay boyunca donmuştur.
Haziran gibi çiçek açtığından soğuk vurma derdi de olmadı.
Bu sene toprağa dikince çiçeklerini döktü, meyve vermedi. Ben köke çalışıyor diye yorumladım. Tabii ki sadece tahmin.
Gördüğüm tek olumsuzluk çok yavaş büyümesi oldu.
Sn. Asoo;
Hünnap toprağa dikince çiçeklerini dökmesi yeteri kadar su alamadığını gösteriyor. Benim yerim dağlık. 1300 rakımda meyve veriyor. Ancak düzenli olarak su vermek gerekiyor. Arkadaş suyu az açıp uzun süre sulama yapıyor. Ben de suyuna dikkat ettiğim için bu yıl üç hünnapta da meyve var. Bu yıl aldığım hünnaplar tüpte çiçek açıp meyve vermeye başladığı halde suyunu tam olarak veremeyince bütün çiçek ve meyveleri döktüler. Daha önce diktiğim hünnaplarda da aynı şekilde çiçek dökmüş daha sonra da kurumuşlardı. Yeterli su alamadığı için öldüğünü komşumdaki yaşadığı için öğrendim. İlk diken komşumun ağacı hepsinden büyük olduğu halde bol su vermediği ve yanında mazı olduğu için meyve verememekte. Şu anda değil gelecek yıl suyunu ihmal etmeyin. Ben sararan fidanlara mecburen su vermek durumunda kalıyorum. Toprak çok kuru ve kumlu. Su hiç durmuyor.
Kardeşim için almış olduğum hünnap tüplü fidanlarında çiçek açıp meyve verme durumu olduğu halde yeterli miktarda sulama yapamadığım için hepsi döküldü.
Organik madde miktarını ve gübreyi artırmak gerekiyor.
Geç uyandığı, yeni sürgünlerden çiçek açtığı için soğuk vurma derdi bulunmamakta.
Sonbaharda çevresine yanmış gübre ve organik madde miktarını artıracak kompost vs. ile belleyip toprağın su tutma kapasitesini artırmanız iyi olur. Suyunu da tam verirseniz büyümeye başlar. Hiç sıkıntı olmaz. Küçücük halde bile meyve verebiliyor.
Sn. Muda.
Bendeki hünnabın hemen hemen bütün dalları. geçtiğimiz kış yağan yoğun kardan dolayı kırıldı.
Bu sene tekrardan, birer metrelik sürgünler verdi. Bu kış koruyabilirsem, seneye biraz yukarıdan taç yapmasını sağlamaya çalışacağım. Kar dalları örtüp sertleşiyor, üstüne yağan yeni kar katmanlarının ağırlığı ve alttan eriyen karların oluşturduğu boşluk, sertleşen tabakanın çökmesine ve henüz gelişememiş dalların kırılmasına sebep oluyor.
Unutmazsam bir şeyler yapmaya çalışacağım.
Su işini de damlama borusu çekerek çözmeye çalışabilirim.
Gerçekten saksıyla kıyaslayınca tek fark, dikildiği yerde daha az su alması.
Tarım işi gerçekten çok zor ve sabır gerektiriyor. Bir şeyi denemek için bir yıl beklemek gerekebiliyor.
Teşekkürler.
Sn. Asoo;
Resim ekleme durumunuz var mıdır. Net olarak görebiliriz. Dallarının kışın kardan kırılması büyük olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde bir metrelik sürgün vermesi de yerini sevip büyüdüğünün göstergesi. Bende henüz o kadar büyük sürgün yok. Tabi o kadar fazla da su veremiyorum. Su verirken damlama su ve havuz yaparak ikili şekilde sulama yapmanız durumunda çok daha hızlı bir şekilde büyürler. Sonbaharda taç izdüşümüne atacağınız yanmış hayvan gübresini bellemeniz durumunda kışın köklerin çalışmasını sağlıyorsunuz. Kış döneminde bile ağaç yaz kadar olmasa da büyüyor. Toprak yumuşuyor. Toprağın organik maddesini çoğalttığınız zaman su tutma kapasitesini çoğaltıyorsunuz. İlkbaharda çok daha hızlı bir şekilde filizlenip gelişiyorlar. Benim dut ağaçlarında bu şekilde bir çalışma yaparak çok iyi büyümesini sağladım. Tabi her ağaç için nerede ise aynı durum söz konusu. Sonbaharda gübrelenip bellenen toprak ilkbaharda yapılana göre çok daha iyi oluyor. Bir yıl kazanıyorsunuz.
Eğer dallar kırılıyor ise budama yaparsanız ince gövdenin kalınlaşmasını ve daha dayanıklı olmasını sağlarsınız. Kolay gelsin.
726551
Maalesef fidanımız pek büyük değil.
Geçen yaz da hemen hemen fotoğraftaki gibi görünüyordu. Dallar biraz daha üstteydi, yapraklar daha az ve sürgünler 15-20 cm kadardı. Baharda ise sopa gibi kalmıştı.
Sanırım sert budama etkisi gibi oldu. Uzun sürgünleri buna yoruyorum.
Not: Sürgünler 30-80cm kadarmış. Hafıza-i beşer nisyan ile malulmüş.
Bende de fidanlar çok büyük değil. Ancak fidanınızın bariz su istediği ortada. Aşağıda bulunan ekşi karadutun yaprakları tamamen sarardı. Su vermeme rağmen. Tabi yeterli olmadığı dibine diktiğim domateslerin tamamının tam olarak büyüyememesi nedeni ile belli oluyor. Onlar da da durum kötü. Su tutan toprak ekleyip sulamasını damlama sulama ile fazla miktarda yapabilirsem bu durum ortadan kalkar muhtemel. Arkadaştan gelen geçen yıl bir tane minik meyvesi olduğu için küçük boy diye düşündüğüm hünnap bu yıl kendi küçük olsa da biraz daha meyve verdi. Meyve boyutu da büyüdü. İri hünnap olduğu ortaya çıktı. Fidan iki üç yıl köklenmeye çalışıyor. Tabi ona yardımcı olmak isteklerini karşılamak gerekiyor. Eğer karşılanmaz ise gövde odunsulaşıyor. Yeniden büyümesi çok zor oluyor. Bu yıl sulamaya daha fazla dikkat ettiğim için üç hünnapta da meyve bulunmakta. Birkaç resim ekliyorum. Umarım sizin fidanlarınız da büyür ve bol verimli meyveler verirler.
Halen yeşil haldeler. Ancak çok rahat yeniyorlar. Çok fazla değiller ancak gelecek vadettikleri bariz gözüküyorlar. Rakım 1280
726575
726576
gandor08
02-11-2022, 14:05
Safranboluda hünnap kalemlerini kara çalıya aşlamışlar ve çok güzel sonçlar elde edilmiş. Karaçalı hemen hemen heryerde yetişebiliyor bahçenizde hünnap yetiştirecekseniz ona aşı yapın güzel sonuç alırsınız. Ben Artvindeyim şu an çevremden karaçalıları söküp arazime dikeceğim ilbahardada hünnap aşılayacağım. Çok merak ettiğim bir meyve. Bir defa yemek nasip oldu.
ornekkoy
11-11-2024, 18:17
Bizde 10 civarı hünnap var
Büyük cins ve küçük cins karışık
6-7 yaşlarında
Verimlilik yerinde
Bu sene domuz büyükleri sallayıp
Dökmüş ne varsa yemiş
Küçüğü ellememiş
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.