View Full Version : Kaktüs Çiçek Açmama Sorunu
fazilokur
25-08-2006, 18:49
bende de kaç yıldır çeşitler var ama ben çiçek açmalrını sağlayamadım
acaba neyi yanlış yapıyorum.
Kaktüsün çiçek açtığını bende görmedim...Niye böyle zor açarki?
Kışın soğuk periyod yaşamazlarsa yazında çiçek açmazlar. ;)
Soğuktan kasıt nedir?Ne kadar süre ve kaç derecede?Ankara kışına dayanamaz herhalde.Bunları açtırmak için kışın soğukmu tutmalı...
fazilokur
25-09-2006, 21:19
Ben mersindeyim
Saksılar balkonda duruyor. Malum mersinde 12 ay güneş var.
acaba ondan mı açmıyor. Kışın odaya alsam bir faydası olur mu acaba?
Erguvan Muhibbi
25-09-2006, 21:56
Kaktüsler çiçek açar. Açmadığını nereden çıkardınız dostum?
Sitede pek çok katüs çiçeği fotoğrafı da mevcut.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5355
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1803
linklerine bakın lütfen...
her kaktüs çiçek açar.....da..
kaktüsler türlerine göre değişik sürelerde çiçek açabilir...
sıksık çiçek açan kaktüsler olduğu gibi bir kere çiçek açan ender türler de var.
kimi bir kaç sene bekledikten sonra açmaya başlıyor.
Benim kaynana topuzu açmadan önce beş sene bekledi. şimdi her sene açıyor.
yaz kış dışarda.. su, ışık, sıcak, soğuk ve toprağı konusunda dikkatli olmak
(hangi çiçekte, hangi bitki de bunlara dikkat edilmiyor ki)gerekir.
Kaktüsler çiçek açar. Açmadığını nereden çıkardınız dostum?
Sitede pek çok katüs çiçeği fotoğrafı da mevcut.
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=5355
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1803
linklerine bakın lütfen...
Evet resimlerde vs. görüyoruz ama gerçekte Ankarada açan kaktüs hiç görmedim.Demekki çok zor açıyorlar.
Ankara'da da çiçek açarlar benim kaktüsüm her yıl açıyor şu anda tomurcukta birkaç güne kalmaz çiçeğini görürüz.Fotoğrafını da eklerim açınca.
Ben hava sıcaklığı gece 6-7 dereceye düşmeden içeri almıyorum.İçeriye aldıktan sonra da daha seyrek suluyorum. İçeride de diğer odalara göre nisbeten daha soğuk olan bir odada muhafaza ediyorum. Kışın gübre vermiyorum bahar gelip de kaktüsleri dışarı çıkardıktan sonra 15 günde bir kaktüsler için olan gübreden kullanıyorum.
Arkadaşlar kaktüsler bildiğiniz gibi çöl kökenli bitkiler. Günler arası sıcaklık farkı 1 C derece civarıdır. Suya uzak olan çöl bölgelerinde gündüz gece sıcaklık farkı ise 40 C derece civarıdır.
Daha öncede sitede verdğim bir örnek vardı; Kışın botanik bölümünün seraları kar yağışından harap olduktan sonra yazın hocalarımın çiçeğini görmedikleri kaktüsler çiçeklenmişlerdi.
fazilokur
26-09-2006, 22:49
Arkadaşlar kaktüs türleri hakkında detaylı bilgisi olanlar varsa lütfen bizleri de yadınlatsın. Şöyle tek tek gitsek mesela. Türü, anavatanı yetişme şartları, nerden temin edebiliriz. Bakım koşulları vs.
fazilokur
26-09-2006, 22:54
kaktürler elbette çikek açar da. Bunun için özel bi yöntem **** hassas olunması gereken bir husus var mı onu soruyorum. Bir de kaktüsler konusunda tavsiye edebileceğiniz site **** kiatp varsa çok makbule geçer arkadaşlar.
şimdiden teşekkürler
Oğuz Sağlam
28-09-2006, 08:36
Burada yazılanları ilgiyle izlerken, dün akşam eve vardığımda hoş bir sürprizle karşılaştım ;) .
Fotoğraflar net olsun diye aydınlatması yüksek paludaryumum içinde fotoğrafladım. Sürekli konumu orası değil. Salon penceresi önü...
http://img152.imageshack.us/img152/3622/kak1dn0.jpg
http://img152.imageshack.us/img152/3300/kak2yp7.jpg
Kaktüsleri ve özellikle sukulentleri çok seviyorum.
Hazır kaktüslerden girmişken bundan yaklaşık 15 yıl evvel görüp beğenip çelik alıp köklendirerek büyüttüğüm, sonunda tavana değen bir ağaç formuna gelince de bir bankaya hediye edilen "GeyikBoynuzu"ndan bahsetmek istiyorum. Bilimsel adını bilen var ise öğrenmekten çok mutlu olacağım.
Geyik boynuzunu 1-2 yıldır arıyordum. Geçen haftasonu AOÇ serasında 50 cm boylanmış geyik boynuzlarının tanesine 4 YTL istenildiğini görünce nasıl sevindim anlatamam. İki adeti tez aileselleştirdik haliyle. Üzerinde "Geyik Boynuzu - Kaktüs" Yazıyoru. Dikensiz, sütlü, ilginç, başka gezegen ağacı gibi bir bitki. İnce uzun boru biçimli yaprak/dalların ucunda 1-1,5 cmlik 1-2 yaprakçık var/yok. Fotoğrafı aşağıda:
http://img166.imageshack.us/img166/1218/kak3qq2.jpg
Bunlar da Adarium üst sol ön köşesinden içine bakan, ne olduğunu bilmemekle birlikte sukulent sandığım güzeller:
http://img139.imageshack.us/img139/2846/kak4js0.jpg
Elimde 4-5 çeşit kaktüs/sukulent daha var. Ancak oğullar onları fotoğraflamamış ne yazık ki. :(
Saygılarımla,
Oğuz Hocam, Ankara'ya geldiğimde beni Adarium'a fazla yaklaştırman kaktüsün için hiçte hoş olmayan süprizlere gebe. Biliyorsun çalınca tutarmış. :D
Bayıldım, mercanlar gibi acaba bununda fraglanma ihtimali varmı?
Oğuz Sağlam
28-09-2006, 09:21
Celalettin Hocam,
Siz yeterki buyurun gelin.
İstediğiniz kaktüs olsun.
Alayı sizin olsun.
;)
Saygılar,
fazilokur
01-10-2006, 01:23
Bende bir kaktüs var adını ben EUPHORBİ TRİGONA olarak tespit ettim. Bunun hakkında bilgisi olan lütfen paylaşsın. Bende 4-5 yıldır var bu. Hala çiçek felan açmadı. Acba ilerde açarmı. Yoksa bu çiçek açmayan bir türmü?
fazilokur
01-10-2006, 01:24
Bu arada kaktüsümün resmini eklemeyi beceremedim. Eğer bilen arkadaşalr tarif ederse nasıl resim eklenebileceğini çok iyi olur
Ankarada hiçbir çiçek Egedeki gibi olmuyor olmuyor olmuyor..Bir arkadaşım köpük gibi bir gübre var.Beyaz kum taşı gibi sert bişey.Adı neyse ve nerelerde bulunuyorsa.Onların özellikle kaktüslere ve diğer bitkilere çok iyi geldiğini söylemişti.Bilmem nedir ne değildir.
Ateş Öztan
01-10-2006, 22:05
Benim kaktüslerim her yıl açıyor.
Bu tarihten itibaren hiç su vermiyorum. Bahçede güneş ve ışık almayan bir yere koyuyorum. Depo, tezgah altı gibi..
Baharda havalar ısınınca çıkartıp suluyorum.
O da çiçek açıyor.
BARAN VURAL
03-10-2006, 10:51
Oguz bey geyik boynuzu olarak bahsettiginiz kaktus Euphorbia tirucalli.
BARAN VURAL
03-10-2006, 10:58
cicek acan succulent ise Stapelia mutabilis. cicegin pis kokusu sinek ve bocekleri cekerek tohumların dagılmasını ve dollenmesini saglar. goruntusu cok guzel dimi.
ferdi binici
03-10-2006, 22:26
çiçeklerin açması konusunda hakikaten kışı soğuk bir yerde geçirmelerinin faydası olduğunu düşünüyorum.soğuk derken yağmur kardan uzak tabii.yıllardır açmayan kaktüslerimin hepsi açtı.kaktüsler güneş aldığı vakit çiçeklenirler.gölgede,yarı gölgede ise daha çok büyürler.çiçeklenmesini istediğiniz kaktüsü yazın güneşi bol alan bir yere koyarsanız kesinlikle açacaktır.
kaktüs succulent hakkında herşey
www.kaktussergisi.com
ferdi binici
07-10-2006, 09:36
Bende bir kaktüs var adını ben EUPHORBİ TRİGONA olarak tespit ettim. Bunun hakkında bilgisi olan lütfen paylaşsın. Bende 4-5 yıldır var bu. Hala çiçek felan açmadı. Acba ilerde açarmı. Yoksa bu çiçek açmayan bir türmü?
bitkiniz maalesef çiçek açmaz boyu 1,5 metreye kadar ulaşır ama açmaz.bu arada bitkiniz kaktüs değil succulent.
Sn Oğuz bey AOÇ serası diyorsunuz orda çiçek satışı da mı var acaba? Bilgilendirirseniz sevinirim. Bende geyik boynuzu çiçeğinden almak istiyorum.Ayrıca başka çeşitlerde varmı? Bende ankaradayım eğer satış söz konusu ise hiç vakit kaybetmek istemem hemen gidip alırım.Gerçi siz yazıyı yazalı nerdeyse 1 yıl oluyor ama neyse.Şimdiden teşekkürler
yani şimdi bi kaktüsün çiçek açması için ne yapmamız lazım bilen yokmu
Var, önce kaktüs konusunda yazılanları okumalısın. Sonra kaktüsünün cinsini öğrensek, Böylece bilen arkadaşlar daha kesin konuşur.
Sonra yeni gelen arkadaşların tanıştığı başlığı bulsan.. Arkadaşlarla da tanışmış olursun.
ferdi binici
28-04-2007, 10:37
merhaba mcan
kaktüslerin çiçek açmaı için öncelikle kışı soğuk bir yerde geçirmesini ağlayarak kaktüsünü dinlenme döneminden geçirmen gerekiyor.bu dönemde suyunuda kemen gerekiyor belki bir kış boyu bir iki defa.sonra ****** yazın güneş alması gerekiyor.günde en az 1-2 saat diğer arkadaşımın dediği gibi türünü bilsek ona göre net birşey söylenebilirdi.be önceleri 2-3 ene kaktüslerime hiç çiçek açtıramamıştım onra onları balkona koydum ve kışında yağmurdan ve rüzgardan koruyacak şekilde kışında orada bıraktım ve ertei yıl hepsi çiçek açtı.tabii bazı kaktülerin çiçek açnaı uzun yıllar alabiliyor echinocactu grosinii 100 yıl bekleyebiliyor bazıları ie tüm güçüyle çiçek açtıktan sonra ölüyor.bnim kaktülerime aşağıdaki linkten ve sitemden bakabilirsin
betula23
30-08-2007, 23:45
Merhabalar ben yeni kaktüscüyüm ;) En kısa sürede benim minikleri de ekleyeceğim siteye.Verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim.Umarım seneye benimkilerde çiçek açar :cool:
Öncelikle kışın 8-9 derecelik bir yerde ve susuz olarak muhafaza edeceksin, sonra bahar gelince de ışık alan bir yere alıp azar azar sulamaya başlayacaksın. Veee, potasyum ile fosforu yüksek kaktüsler için özel hazırlanmış gübre ile yaza hazırlayacaksın.(fazla gübre de verme çünkü fazlası da zarar) Benim bildiklerim bu kadar. Ben kaktüslerin çiçeklerini form olarak beğenmeme rağmen, çiçek açmalarını pek istemiyorum. Çünkü kaktüslerin kendileri daha güzel bence:)
Cgrturka
24-06-2009, 17:19
benim sorum biraz farklı.kaktüsümün çiçekleri her sene aynı renkte mi açacak?yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
89282
Sanırım iklim durumu müsait olan yerlerde kaktüslerin dışarıda bırakılarak soğuklatılması sonrasında ilkbaharda çiçek açması mümkün oluyor. Mersin'de ablamın bahçesinde saksı içerisinde bulunan iki ayrı cins kaktüsü bu şekilde çok güzel çiçek açıyor. Ancak iklim durumunun müsait olmadığı, havaların çok soğuk olduğu yerlerde bu biraz zor. Ben Eskişehir'de bu şekilde iki kaktüsü geçen kış dondurdum. Bu yıl ise cam balkon ile kapatılmış balkonda tutuyorum kaktüsleri, bir cam açık, diğerleri kapalı duruyor. Havalar güzel gittiği ve don yapmadığı için henüz camı tamamen kapatmadım. Ancak don ihtimali olduğunda camı tamamen kapatıp, kısmen sera etkisi oluşturmayı düşünüyorum. Gelecek yıl sonuçlarını görürüm sanırım. Olumlu olursa belki buradan da sizlerle paylaşırım.
Eser İlhan
02-12-2009, 16:04
Sayın skaraca,Istanbul'da,aynı sizin anlattığınız gibi camla kapatılmış (ve güney yönüne bakan) bir balkonda oldukça uzun zamandan beri kaktüslerle ilgileniyorum.Beni şimdiye kadar hiç üzmediler.Şubat mart gibi çiçeklenmeye başlayıp -tabii türe bağlı olarak- ekim hatta kasıma kadar sürekli çiçek açıyorlar.Kışın sulamamaya özen gösterirseniz bu bahar sizi de çiçekleriyle mutlu edeceklerinden hiç kuşkum yok.
Selamlar..
Teşekkürler iel77,
Umarım beklentilerimi boşa çıkartmaz kaktüslerim. Sadece benim pencerem kuzeye bakıyor ancak güneş doğuşu ve batışında kısmen güneş görüyor. Aynı balkonda duran yılbaşı çiçeğim bu yıl çok güzel tomurcuklandı yalnız. Tek güvencemde bu.
Selamlarımla...
ne yapmak lazım çiçek açması için?
Eser İlhan
15-01-2010, 18:32
ne yapmak lazım çiçek açması için?
Kışları soğukta ve susuz(veya çok çok az suyla) geçirmelerini sağlamak. Bunun dışında da toprak ve güneş gereksinimlerini elden geldiğince anavatanlarındaki koşullara yakın tutabilmek (ve onları çok sevmek :))
Bence bu kadar yeter :))
Ben yeni kaktüs yetiştirmeye karar verdim aldiğim kaktüsteki çiçeğe dikkatli bakınca silikonla yapıştırılmış oldugunu gördüm. ): Şimdi o cicegi söküp kaktüse zarar vermek istemiyorum. ): Her kaktüs türünün çiçek acmadigini okudum fotograftaki kaktüsün adını ve çiçek açip acmayacagini söyleyebilir misiniz :confused: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs424.ash1/23496_1378231609937_1056279841_1127138_6481098_n.j pg
Resim biraz kötü çikmis:D
oki_1655
06-04-2010, 16:35
Sayın Joker adını bilemiyorum ama o çiçeği çıkarman daha iyi olacak çünkü tam ucuna koymuşlar.Yani kaktüsün büyümesi için zararlı olur...İğneliyse kolay çıkar ama silikonla yapıştırılmışsa dikkatli sökmen gerek parça falan koparma aman...
Tamam sağol çıkardım çicegi. Silikonu az sürmüşler :D umarım çicek açan kaktüstür Dikenli bir bitkinin çicek açmasi güzel oluyor :D
Bütün kaktüsler çiçek açarlar yoksa nasıl polenlerini yayacaklar.Fotoğraf net olmamakla birlikte sanırım bir kaktüs değil,bir sukulent.Euphorbia'ya benziyor.
Güncel bir resim umarım kaktüs'türhttp://img249.imageshack.us/img249/521/fotoraf0192.jpg
İşte yeni resmi:rolleyes: Kaktüs le sukulent arasında o kadar fark var mı ikisi de radyasyon etkisini azaltıyor mu ?
oki_1655
06-04-2010, 20:13
Forumda da daha önce tartışılan bir konuydu ve daha sonra bir gazete de bile çıktı.Satışları arttırmak amaçlı radyasyonu emer diye söylenti çıkarmaları...
PlentyPlant
06-04-2010, 21:50
Güncel bir resim umarım kaktüs'türhttp://img249.imageshack.us/img249/521/fotoraf0192.jpg
İşte yeni resmi:rolleyes: Kaktüs le sukulent arasında o kadar fark var mı ikisi de radyasyon etkisini azaltıyor mu ?
Sayın Joker! Kaktüs ile ilgilenmeye başlamanıza çok sevindim. Sorunuza gelince... Sukulentler, genel anlamıyla gövde ve yapraklarında su biriktiren, depolayan bitki türlerine verilen bir isim. Biz kaktüs-sukulent ayrımı yapıyoruz ama aslında tüm kaktüsler birer sukulenttir. Ancak, tüm sukulentler kaktüs değildir.
Keyifli uğraşlar diliyorum size.
kartalpin
06-04-2010, 22:19
Aramıza hoş geldiniz joker, nice kaktüsleriniz olsun. Kaktüsler hakkında ağaçlarnet sayfalarını okuyarak çok şey öğrenirsiniz, ileride de yapay çiçeklenmiş kaktüsleri tercih etmezsiniz. Kaktüsler çiçek açsa da açmasa da mimarisi ile evrendeki en eşsiz türdür. eğer çiçeklenen kaktüsler hakkında bir şeyler öğrenmek isterseniz bu siteye göz atmanızı tavsiye ederim.
http://www.cactus-art.biz/gallery/Photo_gallery_abc_cactus.htm
kaktüs yolculuğunuz hiç tükenmesin sevgiler saygılar
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler, forumda daha önce yapılmış Kaktüs ve sukulent yarışması gördüm, yapılan çalışmaları görünce hevesim daha da arttı.. :D
nazlı2323
17-09-2010, 16:52
selam, bunun nasıl bakıldığını bile varmı yeni girdim siteye henüz;)
nazlı2323
17-09-2010, 18:40
Siteye yeni girdim artık galiba Ferdi Binici yokk. Benim de sorularım vardı ona...
PlentyPlant
17-09-2010, 20:42
Sayın Nazlı 2323. Resmini koyduğunuz kaktüs türüne fazla su vermemenizi öneririm. Ayrıca küçük ve çok sık dikenli yapısı olmadığı için, doğrudan ve yakıcı güneş ışıklarına karşı çok dayanımlı olmaz. (Belki bu, İstanbul'da çok sorun olmayacaktır.)
Sürgünlerinin yapısına baktığımda, yeterince güneş ışığı almıyor olabilir diye düşünüyorum. Yeterince güneş almayan ama sıcaklığı uygun olan ortamlarda (biraz da fazla su verilirse) sürgünler çabuk ve uzun boylanmalar oluşturabilir.
nazlı2323
19-09-2010, 23:51
Sayın Nazlı 2323. Resmini koyduğunuz kaktüs türüne fazla su vermemenizi öneririm. Ayrıca küçük ve çok sık dikenli yapısı olmadığı için, doğrudan ve yakıcı güneş ışıklarına karşı çok dayanımlı olmaz. (Belki bu, İstanbul'da çok sorun olmayacaktır.)
Sürgünlerinin yapısına baktığımda, yeterince güneş ışığı almıyor olabilir diye düşünüyorum. Yeterince güneş almayan ama sıcaklığı uygun olan ortamlarda (biraz da fazla su verilirse) sürgünler çabuk ve uzun boylanmalar oluşturabilir.
İlgilendiğniz için teşekkürler... Güney dairede oturuyorum, balkonumda sera ortamında neden böyle oldu üzüldüm. Kaç saat güneş alması gerekiyor acaba. Ocak 2010 da başladım kaktüs beslemeye yeterli bilgim yok şimdiden teşkkür...;)
:(
Kaktüslerimin çiçek açması için ne yapmalıyım?
:(
Kaktüslerimin çiçek açması için ne yapmalıyım?
okuduklarıma göre kışın çok az hatta yok denecek kadar sulama yapılacak sulandıgında ise püskürtme yöntemi ile sulanacak o zaman yaza çiçek açma ihtimali daha yüksek oluyor muş
burak_skry
28-04-2013, 11:20
yaklaşık bir senedir böyle bir saksı içindeler ve tak bir adım bile ileri gitmediler bir kaçının boyunun artması dışında toprak olarak kaktüs toprağı kullandım sadece ama bir türlü gelişim gösteremediler.büyük olanında da sararmalar başladı sizce ne yapmam gerekiyor:(
http://img826.imageshack.us/img826/2888/img02191l.jpg
http://img254.imageshack.us/img254/3954/img02181h.jpg
http://img194.imageshack.us/img194/9498/img02211.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/5527/img02171i.jpg
maysan80
28-04-2013, 11:30
sulama sıklığınız nedir?
burak_skry
28-04-2013, 12:02
2 haftada bir suluyorum kireçsiz şaşal su ile yaz aylarında da sıvı kaktüs gübresi veriyorum acaba spreyle sisleme şeklindemi sulama yapmalıyım?ayrıca kaktüslerin çok büyük saksıya gereksinim duymadığını biliyorum acaba saksımı büyük geliyor kökler hala eski saksılarından çıkarttığım kalıplarında duruyorlar!
maysan80
28-04-2013, 12:27
sulama sıklığınız esasında idealmiş. bence kendi halinde çok güneşli bir yere bırakın derim. bir de sıvı gübreyi kesin tavsiyelerini bulunabilirim.
burak_skry
28-04-2013, 12:52
zaten sıvı gübreyi sadece yaz aylarında veriyordum normalde evin içinde öğlen ve öğleden sonra perde arkasından güneş alan biyerde duruyorlar ama havalar ısındığından beri pazarları balkona alıyorum güneş alsınlar diye bakalım bu yaz neler olucak görücez bekleyip umarım gelişim gösterirler.
Tüm gün güneş görünce benim kaktüslerim gibi en bakımsız kaktüsler bile çiçeklenebiliyor sevgili burak_skry :)
396565
396566
396567
396568
burak_skry
28-04-2013, 22:33
bakalım bende bugünden itibaren balkona attım kaktüsleri güneşin anlına bundan sonrası onlara kalmış:)
Herkese selamlar,
Forumu bir süredir takip ediyorum ancak yeni üye oldum. Bir kaktüsümü kurutup kalanların da felaket halde olduklarını farkedince benim bu yavrucuklara şefkat göstermem gerekiyor diyerek bu siteyi takip etmeye başladım. şu an başlangıca göre iyiler ama sizler gibi kaktüs yetiştirmeme daha çok var sanırım.. Fotoğrafını ekliyorum :)
398591
En baştaki kaktüsüm kurumak üzereydi. alttaki dikenler zaten daha kararmış. boyuna uzama da var. sanırım güneş görmeynce boyuna uzuyor ama güney cephesinde duruyorlar devamlı. Hatta yavru pırtlattı bi tane. ama fotoğrafta çıkmamış arka tarafında :)
İkinci kaktüsümün üzerinde minik yaprak gibi şeyler çıkmaya başladı. Önce çiçek açıcak sandım ama yok sanırım onlar yaprak.
Diğerini ise yeni aldım. onun sonu ne olacak bekliyorum :)
Şubat ortalarından beri açık güneş alan balkondalar. Genta marka kaktüsler için olan sıvı gübre besini eklediğim su ile 15 günde bir suluyorum. Hiç toprak değişimi yapmadım. Bir dahaki bahara yapmayı düşünüyorum. Bu yaz çiçek açmazlar heralde ama bi dahaki yaza başarabilmeyi umuyorum.
Türleri hakkında da tam bilgim yok. araştırdım ama bir tek ortadakinden eminim Austrocylindropuntia Subulata. Diğerlerinde yardımcı olursanız çok sevinirim.
Becerebilirsem sayılarını arttıracağım. Bi tanesinin kurumasına sebep olduğum için çok vicdan azabı çekiyorum, o yüzden almak istemiyorum başka. Önerilerinizi ve eleştirilerinizi bekliyorum :)
Forumdaki incelemelerim sonucu gördüm ki kaktüslere silikonla çiçek yapıştırıyolarmış. Bir önceki mesajımda fotoğrafımdaki 3. çiçeğime baktım ve evet benimki de onlardan. Çiçeği söktüm ama silikon üstünde öylecene duruyo. çok kızdım.. Kaktüsümü bir ay kadar önce Bayrampaşa IKEA'dan almıştım. Keşke biraz daha anlasaydım bu işlerden..
mmanager
04-05-2013, 08:19
yaklaşık bir senedir böyle bir saksı içindeler ve tak bir adım bile ileri gitmediler bir kaçının boyunun artması dışında toprak olarak kaktüs toprağı kullandım sadece ama bir türlü gelişim gösteremediler.büyük olanında da sararmalar başladı sizce ne yapmam gerekiyor:(
Değerli kaktüssever arkadaşım kullandığın toprak hindistan cevizi torfuna benziyor kaktüs toprağı kullandım diyorsun ama.İstersen içindeki toprağa biraz dere kumu ve biraz da bahçe toprağı karıştırabilirsin.Kaktüsler için o kadar da özen göstermene gerek yok zaten hazır su falan vermene de gerek yok.Bir kaç tanesini tek saksıya dikip güzel bir aranjman yapmışsın ama ne kadar süre oldu bu aranjmanı hazırlayalı.Şimdi bazıları saksıda tutunmak için kök geliştiriyor olabilirler.Aynı zamanda da bazı kaktüsler havanın iyice ısınmasını bekliyorlar büyümek için gelişimleri bu yüzden geç başlıyor.Bunun sonucu olarak da kimisi mart ayında çiçek açıyor kimisi de temmuz ayında bazısı da sonbaharda...Bir de masa üstüne koymuşsun ya yerini değiştirmemen gerek kesinlikle yer değiştirilmesinden hoşlanmazlar.Fısfıslayarak sulamayı düşünüyorsanız bu işlemi asla güneş alırken yapmayın kaktüslerinizde lekeler oluşabilir ve yanık gibi kabuklar oluşabilir...Kolay gelsin....
okuduklarıma göre kışın çok az hatta yok denecek kadar sulama yapılacak sulandıgında ise püskürtme yöntemi ile sulanacak o zaman yaza çiçek açma ihtimali daha yüksek oluyor muş
Püskürtme yaparak sulama kaktüsler için uygun değil. Bazı sukulentler için uygulanabilir ama kaktüslerde sulama toprak üstünden kontrollü yapılmalı.
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler...
mustafadoner
14-10-2013, 14:25
bunlarda benim kaktüsüm :) çok güzel kokuyorlardı...
447665
447666
447667
burak_skry
06-11-2013, 02:50
yukarıdaki fotoğraflardan sonra kaktüslerim yazı güneş gören balkonda geçirdi ama tek değişiklik ebat olarak incelip küçülmeleri oldu.toprak kaktüs toprağı hindistan cevizi değil sulama çok nadir yapıyorum.Ama sanırım saksı büyük olduğu için sürekli kök için çalışıyorlar ve birtürlü beden olarak ilerliyemiyorlar:(
mmanager
06-11-2013, 08:46
İyi günler kaktüsü yaz boyunca balkona veya pencere kenarına koymalıydın.Gördüğünüz kadarıyla bazıları büyümüş ama uçları gitgide incelmiş ve daha da incelerek sağlıksız bir gelişim gösterecektir.Kaktüsler için olan sıvı gübrelerden verirseniz büyüme hızı artacaktır.Ama mutlaka kaktüsler için olmalı ..Çünkü yetiştirildiği seralarda düzenli olarak gübre verilmektedir.Işığı ve güneşi az geldiği için .Şu günlerde artık sıvı gübre vermeyin çünkü dinlenme dönemine girecekler .Artık nisan ayında gübre vermeye başlarsınız.Kolay gelsin
burak_skry
06-11-2013, 12:49
İyi günler kaktüsü yaz boyunca balkona veya pencere kenarına koymalıydın.Gördüğünüz kadarıyla bazıları büyümüş ama uçları gitgide incelmiş ve daha da incelerek sağlıksız bir gelişim gösterecektir.Kaktüsler için olan sıvı gübrelerden verirseniz büyüme hızı artacaktır.Ama mutlaka kaktüsler için olmalı ..Çünkü yetiştirildiği seralarda düzenli olarak gübre verilmektedir.Işığı ve güneşi az geldiği için .Şu günlerde artık sıvı gübre vermeyin çünkü dinlenme dönemine girecekler .Artık nisan ayında gübre vermeye başlarsınız.Kolay gelsin
İyi günler, mesajımda da belirtmiştim yazı güneşte geçirdiler yağmurlar geldiği için içeriye aldım balkonda ıslanıp fazla suya maaruz kalmamalır için.gübrede yaz boyunca sulama suyu ile kullandım.en iyisi benim kaktüsleri küçük saksılar içine taşıyıp sonra bu aranjmanı düzenlemem olucak sanırım.
mmanager
07-11-2013, 08:07
Bence genede balkonda tutsaydın çok aşırı don görüldüğü zaman kaktüsünü içeri alabilirdin.Kaktüslerin çiçek açabilmeleri için biraz soğuklamaya ihtiyaçları vardır.Mesela ısıtılmayan boş bir odada kalırsa yazın çiçek açar diye düşünüyorum.Zaten uzun cinsin çiçek açması bayağı yıllar alacaktır diye biliyorum.Haklısınız şöyle bir durum var çiçek küçücük bir saksıdan kocaman bir saksıya alınıyor .Kökleri saksıya tutunduğu için birden kökler tutunacak yer bulana kadar kendini büyütmez .Zaten bu yüzden kaktüsün saksısını bir numara en fazla iki numara büyük saksıyla değiştirmek lazım.Siz küçük saksılara alın sonra büyük saksıya yerleştirin aralarına altına da küçük taşlar doldurun. Kolay gelsin...
burak_skry
07-11-2013, 14:10
Bence genede balkonda tutsaydın çok aşırı don görüldüğü zaman kaktüsünü içeri alabilirdin.Kaktüslerin çiçek açabilmeleri için biraz soğuklamaya ihtiyaçları vardır.Mesela ısıtılmayan boş bir odada kalırsa yazın çiçek açar diye düşünüyorum.Zaten uzun cinsin çiçek açması bayağı yıllar alacaktır diye biliyorum.Haklısınız şöyle bir durum var çiçek küçücük bir saksıdan kocaman bir saksıya alınıyor .Kökleri saksıya tutunduğu için birden kökler tutunacak yer bulana kadar kendini büyütmez .Zaten bu yüzden kaktüsün saksısını bir numara en fazla iki numara büyük saksıyla değiştirmek lazım.Siz küçük saksılara alın sonra büyük saksıya yerleştirin aralarına altına da küçük taşlar doldurun. Kolay gelsin...
Teşekkürler aynen o şekilde küçük saksıları ayarlayıp aktarımı yapıcam en kısa zamanda bu kışıda balkonda geçirmelerini sağlıycam.
ankaramk
11-12-2013, 23:07
benim sorum biraz farklı.kaktüsümün çiçekleri her sene aynı renkte mi açacak?yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
89282
bu kaktüsten bende de var ama çiçek açmıyor
YeniGine
11-12-2013, 23:58
Yani kaktüsler yazın güneş görecek, kışın üşüyecek... Peki üşürken, aydınlatmada nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Loş bir yer, aydınlık bir yer; farkeder mi acaba?
Yani kaktüsler yazın güneş görecek, kışın üşüyecek... Peki üşürken, aydınlatmada nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Loş bir yer, aydınlık bir yer; farkeder mi acaba?
Ben daha az güneş gören bir yeri tercih ediyorum. Dinlenme dönemi girdikleri için. Yine de çok farketmez sanırım. Zaten kışın güneş miktarı azalıyor..
çiçeksever67
15-02-2014, 23:29
çiçek açmıyo
sevgili ciceksever67, kaktüsünüzün saksısı çok büyük. Daha ufak bir saksıya konmalı. Ev içinde çiçek açması güçleşebilir. Kışın dışarıda soğuk yemesine izin verin. Ancak bu şekilde yazın çiçeklerini görebilirsiniz.
çiçeksever67
21-02-2014, 18:29
teşekkürler
egemen-atasu
01-09-2014, 19:34
ben İstanbul da oturuyorum ve 8 yaşındayım ve kaktüsleri çok seviyorum ve onların çiçek açtığını görmek istiyorum ve agave şurubu yöntemini biliyorum ama kullanmıyorum onlara zarar vermeden çiçeklerini görmek istiyorum :rolleyes: bana biraz tavsiye verirmisiniz
ben 8 yaşındayım ve İstanbul da oturuyorum ve kaktüslerimi çok seviyorum onlara nasıl çiçek açtırırım:D
gübre falan kullamak gerekiyomu
Benol Hazaroğlu
02-09-2014, 10:48
Hoş geldin canım. Bu sayfayı baştan sona okuyacaksın. Olmadı bir daha okuyacaksın.
Bu küçücük yaşında çiçeklere meraklı olduğun için seni kutlarım.
Biz de çiçeklerini görmek istiyoruz ama bazen çok yıllarımızı alabiliyor. Yapı marketlerde satılan çiçek coşturanın dışı kahverengi olan kaktüs gübresi var ben ara sıra ondan veriyorum.
Sana kolay gelsin. Yaşın çok küçük. Önünde uzun yıllar var. Kaktüsle başladığın bu serüven eminim diğer çiçeklerle de devam eder.
EAkpınar
02-06-2015, 15:44
Kaktüslerin çiçek açmadığını sanırken bu ufaklığı üzürinde minicik çiçeği ile çiçekçide görünce hemen aldım. Gösterişsiz küçük bir çiçeği aynı boyda da bir tomurcuğu vardı ancak o açmadan düştü. Sonrasında da bekliyorum ki iki yıldır çiçek açsın. Soğuk ortamda kalmaları gerekir dendi. Balkona çıkardım kışı balkonda geçirdi. Hala da balkonda aklıma gelince suluyorum desem yeridir. Verdiğim su da altından akıp gidiyor. Klasik kaktüs saksısındaydı, arkadaşım büyüt dedi, krem peynir kabına diktim. Çiçek açmayan bitkiye tahmmülüm yok ama atmaya da kıyamıyorum. Ne yapmalı?
556765
Kaktüs çiçeklerinin ömrü zaten çok kısa ve yılda bir kez açıyorlar. Yani o'nu bu haliyle sevmek zorundasınız :) Böyle de güzel, atmayın bence.
black_flood
02-06-2015, 21:06
çiçek açmıyo
Sizdeki kaktüs kaç yıllık bilmiyorum ama o kaktüs eğer soğuk iklim söz konusu değil ise asla içeri almaman lazımdı aslında. Antalya ilindeyim ben doğru toprak ve yüksek gübre içeriği ile harmanlanmış bir toprak ve yaz kış fark etmeksizin doğal ortam şartlarında 1 yılı tam doldurmadan 16 adet çiçek açtırabiliyorum her çelik yaptığımda ve elindeki kaktüsün değerini bil derim çünkü kokusu mükemmel hele birde 12 tane birden açtırabilirsen sabaha kadar mis gibi bir kokuya maruz kalırsın.
bu da benden 9 ayda ulaştığı durumu resimdeki gibi ve su olayına gelince kendim için söyleyeyim kural dışı davranıyorum. çelik asla üzerinde bulundurmuyorum gücünü almasın diye ve sürekli düzenli olarak sulamaktayım yazın kışın hiç saklamam sürekli yağmurlar ile kendisi doğal olarak sulanır. Bu arada yılda 1 kere açmıyor Akdeniz ikliminde bunu da belirtmek isterim Ekim ayına kadar sürekli açıyor elimdekiler.
http://i.hizliresim.com/vEyEj4.jpg
http://i.hizliresim.com/5dqdyz.jpg
bunlarda benim kaktüsüm :) çok güzel kokuyorlardı...
447665
447666
447667
Mustafadoner bey bu kaktüsünüzün adı nedir?Bulabilirmiyim çiçekçilerde?Maşallah bayıldım çok güzel
black_flood
17-06-2015, 17:08
Bulabilirsiniz ama bu şekilde çiçekli ya da açabilecek boyutlarda bulmanızın mümkün olduğunu pek sanmıyorum. genelde hep ufak tefek oluyor satılanlar uzun süre gerekiyor yeterli boyutlara gelmesi.
Çiçeksever67 isimli arkadaşımızdaki kaktüs bendekinin aynı fakat hiç gelişim gösterememiş kapalı alanda durduğu için ya da toprağı nedeni ile.
Dün yeni kaktüs aldım çok küçük, ceviz boyun da. Şuan cam kenarın da duruyor. Bu sene çiçek açmaz sanırım. ne kadar zaman sürer acaba çiçeklenmesi
Mesut Temiz
14-04-2018, 12:08
Dün yeni kaktüs aldım çok küçük, ceviz boyun da. Şuan cam kenarın da duruyor. Bu sene çiçek açmaz sanırım. ne kadar zaman sürer acaba çiçeklenmesi
Tamamen kaktüsün türüyle, yaşıyla ve uygun koşulların sağlanıp sağlanmamasıyla ilgili ne zaman çiçek açacağı... Bazı minik kaktüsler ufak boyuttayken de çiçek açabilir (örneğin mammillaria elongata). Bazı iri tür kaktüsler ancak çok büyük bir boyuta eriştiklerinde ve uzun yıllar sonra çiçek açarlar.. Ama her durumda uygun koşulların (bazı türlerde serin/soğuk bir kış da gerekir), bol yaz sıcağı ve yoğun güneş ışığının sağlanması gerekir.
Taha özkaya
19-04-2018, 15:58
Arkadaslar foruma ilk yorumu yazıyorum Kaktüsü 5 aya yakındır su vermiyorum malum kışı yeni bitirdik şimdi su vereyimi ve yeni yeni beyaz tüylü birseyler çıkarıyor
Acaba cicekmi acicak. Ve Iyi gelisiyor şimdi baya
Teşekürler.
Kaktüsünüzün fotoğraflarını foruma yüklerseniz ne olduğu görülür. 5 aydır susuz kalmış kaktüs dinlenme dönemini geçirip büyüme dönemine girmiş. Tabi ki su vermeniz gerekir. Güneş almaması durumunda kaktüsler uzarlar. Bu durum da fotoğraflardan bakılarak çeşidine göre çiçek açma tomurcuğu görülerek yapılabilir.
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Merhabalar,
Benim kaktüsümde 2 adet çiçek tomurcuğu oluştu, ancak 1 tanesi kendiliğinden düştü ve diğeri yaklaşık 2 aydır aynı duruyor.
Hatta duranın bitki ile birleştiği yerde kök benzeri bir kaç tane oluşum var.
Acaba bu tomucuk dediğim oluşum yeni bir kaktüs gövdesi olabilir mi?
Teşekkür ediyorum. (fotoğrafları en kısa zamanda paylaşacağım.)
Fotoğraflarda da görüleceği gibi tomurcuğun gövde ile birleştiği yerde kök gibi bir oluşum var
673256
673257
siflera12
27-05-2018, 11:06
Fotoğraflarda da görüleceği gibi tomurcuğun gövde ile birleştiği yerde kök gibi bir oluşum var
673256
673257O çiçek değil kaktüsünüz yavru veriyor [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Selim orhan
09-08-2018, 22:34
Benim kaktüsler de 2 sene oldu çiçek açmadı. Gene de verdiğiniz bilgileri deneyeceğim
Mesut Temiz
09-08-2018, 23:33
Benim kaktüsler de 2 sene oldu çiçek açmadı. Gene de verdiğiniz bilgileri deneyeceğim
Kaktüsler belli bir büyüklüğe ulaşmadan çiçek açmazlar ve bunun süresi türüne bağlı olmak üzere değişiklik gösterir... Bazı türler gerçekten çok sabır gerektirebilir..
Bunun dışında, bazı kaktüslerın çiçek açması için kışın dinlenme evresini yaşaması gerekir (serince bir yerde ve neredeyse hiç su vermeden).
Ayrıca, kaktüslerin hemen hemen tamamı ancak yaz boyu çok iyi güneş aldığında doğal formuna ve rengine kavuşabilir ve çiçek açabilir..
Bence yanlış çok sıcak havalarda uygulanmayabilir, orta sıcaklıklarda çok güzel netice alınıyor. Kaynak olarak da kaktüs yetiştiriciliği hakkında aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
https://egzotikgarden.com/urun/organik-kaktus-gubresi/
Benim kaktüsüm de aldığım günden beri açmadı, her tür açıyor mu acaba bilmiyorum. Son günlerde de böyle bir rahatsızlığı var gibi duruyor.
Mesut Temiz
01-03-2020, 01:25
Benim kaktüsüm de aldığım günden beri açmadı, her tür açıyor mu acaba bilmiyorum. Son günlerde de böyle bir rahatsızlığı var gibi duruyor.
Bence kaktüsünüzün kökü normal durumda... Toprak altındaki kısmın dokusu ve rengi açıktaki kısımdan farklı ve o şekilde olur... Aynı hizadan uygun bir toprağa dikerseniz bir sorun yaşamayacağınızı tahmin ediyorum...
Kaktüsünüz oldukça iri bir tür ve ancak çok büyük bir bitki olduktan sonra ve uygun sıcaklık ve güneş sağlandığında açacaktır... Mevcut hali çok küçük... Fikir vermesi açısından, bende bu türden 1 metre civarında sağlıklı bir bitki var ve henüz hiç çiçek açmadı. Yine çok yakın bir türden sanırım boyu 2 metreye yakın olan bir bitki var, o da henüz çiçek açmadı... Antalya'da olduğunuz için bence şanslısınız, çünkü çiçek açması için gerekli koşulları daha kolay sağlayabilirsiniz... Ben olsam imkan varsa bahçeye dikmeyi düşünürdüm... Bol şans diliyorum...
Çok teşekkür ederim, ne kadar açıklayıcı yazmışsınız. Bu siteye üye olduğuma memnun oldum. Kökünün sağlıklı görünmesine sevindim. Evimiz kuzeyde olduğu için sık güneş görmüyor. Apartmanda oturduğumuz için de dikemiyorum. Ama evde toprak olsun, bitki bakmayı, toprakla uğraşmayı ve iç içe olmayı da istiyorum. Kaktüsün nispeten bakımı kolay. Kumkuat almıştım, aşılanmayınca turunç oldu. Başkasının bahçesine diktik.
Fatih_Soydemir
10-03-2020, 22:37
Bitkiniz gayet sağlıklı ama henüz çok ufak 70 cm civarındayken boyu belki verir çiçek. Kaktüsünüze yeterli miktarda güneş alması için yardımcı olup gübre takviyesi yaparsanız son bahara kadar bayağı bir büyümüş olacaktır. Kaktüslerinde gübreye ihtiyacı vardır kültür türü bunlar kültür türü olmayanlar yılda sadece 1 kere sulanarak yaşatılabilmektedir ama bunlar imkansız her türün yaşamı ve ihtiyaçları farklılık gösterebilmektedir.Bir echinopsis yani Kaynanatopuzu diye bilinen bitkiyi herkez büyümez bilir ama yanlış bilgidir 4 mt ve üzeri boya ulaşabilir sizdeki tür ise 8 mt civarında boya ulaşabilmektedir.
NAZLICAN NAZLI
20-04-2020, 13:44
5sene önce çok minik bir saksıda marketten almıștım hiç açmadı șimdiye kadar..
Mesut Temiz bey çok teşekkür ederim. Forumdaki sorumu iki kez gönderdiğim için birini sileyim dedim. Sanırım ikisi de silindi. Şu an son durumu bu şekilde. Yaşama ihtimali var mı acaba...
Mesut Temiz
20-05-2020, 13:56
Mesut Temiz bey çok teşekkür ederim. Forumdaki sorumu iki kez gönderdiğim için birini sileyim dedim. Sanırım ikisi de silindi. Şu an son durumu bu şekilde. Yaşama ihtimali var mı acaba...
Üst parçadaki kahverengiliğin tam olarak ne olduğunu, dokunun durumunu resimden göremiyorum... Ancak, yeşil sağlam doku varsa, dediğim işlemden ve 2-3 gün açıkta bırakıp kesik kısmın kurumasını bekledikten sonra uygun derinlikte toprağa diktiğinizde (o parçanın 1/3'ü toprağa girmiş olursa uygun olur) bir süre sonra köklenecektir... Bitkinin köklenmesi durumunda, üst büyüme ucu sağlamsa oradan uzamaya devam eder, aksi takdirde yandan yeni dal verip onlarla gelişir... Bol şans dilerim...
Üzerinde ki kahverengilik tarçın, ne kadar süreceğimden emin değildim dün soruma yazmıştım ama silinmiş. Ben de çürümekte olan her yere serpeledim. O halde kökü atmak mı lazım tamamen? Gövde bugün iyice büzüştü, dün ki yeşilliğini ve sertliğini kesme ve yıkamadan sonra kaybetmeye başladı. Dikenleri hala sert ama. Tarçından sonra hasta görüntüsü arttı.
Mesut Temiz
21-05-2020, 13:34
Üzerinde ki kahverengilik tarçın, ne kadar süreceğimden emin değildim dün soruma yazmıştım ama silinmiş. Ben de çürümekte olan her yere serpeledim. O halde kökü atmak mı lazım tamamen? Gövde bugün iyice büzüştü, dün ki yeşilliğini ve sertliğini kesme ve yıkamadan sonra kaybetmeye başladı. Dikenleri hala sert ama. Tarçından sonra hasta görüntüsü arttı.
Çürümekte olan yere değil de, tamamen sağlıklı olan, ayırdığımız kısmın açık/kesik yara dokusuna serpiyoruz ve kurumaya bırakıyoruz... Çürümenin yayılmış olduğu dokuyu kurtarmak mümkün değil.. Yani, çürümüş/yumuşamış kısmı tamamen çıkarıp atıyoruz, sağlıklı dokuya temas eden çürümüş/yumuşamış kısım kalmamalı hiç... Bu sağlam dokunun açık yüzeyinden bakteri/mantar vb. nüfuz etmemesi amacıyla tarçın (ya da bu amaç için üretilmiş kimyasal bir madde veya bal - evet, bal da bu işi mükemmel görüyor) kullanıyoruz... Ancak, dokuya bu bakteriler veya diğer mikroorganizmalar zaten nüfuz etmiş, yayılmışsa, o kısım hızla yumuşar ve çürür... Artık dışarıdan yapabileceğimiz herhangi bir müdahaleyle kurtulması mümkün olmaz... Yani, yumuşuyor/sulanıyorsa kesme veya yıkama nedeniyle değil, hastalık yapıcı mikroorganizmaların zaten yayılmış olması nedeniyle yumuşuyordur... Siz bu durumda sadece bekleyip gözlemleyin... Kesik alan kurur ve bitki de yumuşayıp sulanmazsa toprağa dikersiniz. Aksi taktirde zaten ölmüş demektir...
Kök kısmı tabii ölmüş durumda zaten... O dokudan bitki gelişemeyeceğinden atmaktan başka yapacak bir şey yok maalesef...
Kaktüslerin dokuları fiziksel darbelere karşı oldukça hassastır.. Ezilen bir kısım çürüdüğünde bitkinin tamamına kolayca yayılabiliyor.. Bu nedenle, darbelere, düşmelere karşı korumak, gerekli önlemleri baştan almak iyi olur...
Açıklamaları, bundan sonra bakacağınız kaktüs ve sukulentlerde yararlı olacağı için ayrıntılı yapmaya çalışıyorum... Mevcut kaktüsünüz kolayca bulabileceğiniz bir tür... Özellikle Antalya'da birçok yerde vardır... Ben o türden uzun yıllar önce Bodrum'da konakladığım bir otelden yavru alarak edinmiştim... Umarım kurtulur, ama ölmüşse de bulabileceğiniz bir tür... Bol şans diliyorum...
Çürümekte olan yere değil de, tamamen sağlıklı olan, ayırdığımız kısmın açık/kesik yara dokusuna serpiyoruz ve kurumaya bırakıyoruz... Çürümenin yayılmış olduğu dokuyu kurtarmak mümkün değil.. Yani, çürümüş/yumuşamış kısmı tamamen çıkarıp atıyoruz, sağlıklı dokuya temas eden çürümüş/yumuşamış kısım kalmamalı hiç... Bu sağlam dokunun açık yüzeyinden bakteri/mantar vb. nüfuz etmemesi amacıyla tarçın (ya da bu amaç için üretilmiş kimyasal bir madde veya bal - evet, bal da bu işi mükemmel görüyor) kullanıyoruz... Ancak, dokuya bu bakteriler veya diğer mikroorganizmalar zaten nüfuz etmiş, yayılmışsa, o kısım hızla yumuşar ve çürür... Artık dışarıdan yapabileceğimiz herhangi bir müdahaleyle kurtulması mümkün olmaz... Yani, yumuşuyor/sulanıyorsa kesme veya yıkama nedeniyle değil, hastalık yapıcı mikroorganizmaların zaten yayılmış olması nedeniyle yumuşuyordur... Siz bu durumda sadece bekleyip gözlemleyin... Kesik alan kurur ve bitki de yumuşayıp sulanmazsa toprağa dikersiniz. Aksi taktirde zaten ölmüş demektir...
Kök kısmı tabii ölmüş durumda zaten... O dokudan bitki gelişemeyeceğinden atmaktan başka yapacak bir şey yok maalesef...
Kaktüslerin dokuları fiziksel darbelere karşı oldukça hassastır.. Ezilen bir kısım çürüdüğünde bitkinin tamamına kolayca yayılabiliyor.. Bu nedenle, darbelere, düşmelere karşı korumak, gerekli önlemleri baştan almak iyi olur...
Açıklamaları, bundan sonra bakacağınız kaktüs ve sukulentlerde yararlı olacağı için ayrıntılı yapmaya çalışıyorum... Mevcut kaktüsünüz kolayca bulabileceğiniz bir tür... Özellikle Antalya'da birçok yerde vardır... Ben o türden uzun yıllar önce Bodrum'da konakladığım bir otelden yavru alarak edinmiştim... Umarım kurtulur, ama ölmüşse de bulabileceğiniz bir tür... Bol şans diliyorum...
Ben acele ile yanlış ifade ettim çürümekte olan yeri kestim geriye kalan hafif ıslak gövdeyi söylediğiniz gibi yıkayıp tarçınladım. Ama başlangıçta ki yeşilliğini bu işlemden sonra iyice kaybetti. Yine de bugün diktim. Çok az su serpeledim. Çok sağlıklı görünmüyor ama dikenleri sertti, umarım mucize olur şifalanır. Çok teşekkür ederim verdiğiniz bütün özenli ve detaylı bilgiler için. Bu forumda destek almak çok sevindirici.
Stapesepe
08-05-2025, 08:08
731223
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.