View Full Version : Seazone / Akan su kültürü domates yetiştiriciliği
Arkadaşlar merhaba öncelikle Enver Hocama bütün destekleri için teşekkür eder sonsuz saygılarımı dilerim. Başka bir konu altında çalışmalarımı vermiyorum umarım hata yapmıyorum çünkü bu çalışmaların çok büyük bir kısmı tamamen Enver Beyin'dir diyebilirim.
Sadece sera demirlerimiz var. Henüz daha kanallarımız yapılmadı.
duchmaster
25-02-2010, 01:49
guzel bir calisma , kolay gelsin
Sayın seazone, böyle güzel bir çalışmanın benim adıma açılmış bir konunun içerisinde koybolmasına gönlüm razı olmaz, o yüzden sizin için yeni bir konu açtım. Çalışma sizin dediğiniz gibi, benim değil sizin. Benim sadece ufak bir yardımım söz konusu, kendinizi hafife atmayın bence :) Başarılı olacağınızdan eminim, çok profosyonel bir çalışma olarak görüyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum ve tebrik ediyorum.
Saygılarımla... envor :)
Çok teşekkürler duchmaster darısı bütün bitki sever arkadaşlarıma.
Enver bey yeni bir konuyu benim adıma açtığı için çok teşekkür ediyorum. Dün resimleri yüklerken hatalar oluştu o yüzden yükleyemedim ama bugün çalışmaların devamını yayınlıyorum.
Donların olduğu gecelerde fidelerim geldi. Kargo firmasının duyarsızlığı bütün fidelerimi risk altına aldı. İşe ilk başlarken böyle sıkıntılı olayların olması hoş değil ama sonuçta bunlarında olma ihtimalleri çok yüksek.
Geldik kanalların izalosyonlarına 45 densite sert köpük diye bilinen materyelden altını yanını ve üstünü sardım.
Sn Seazone yeni seranız hayırlı olsun yaptıklarınızı burada yakından takip ediyorum.
İnşallah seranızdaki domateslerin güzel gelişmlerini ve iyi haberlerini burada bekliyorum.
Bol ürünlü ve bereketli olması dileğiyle iyiçalışmalar.
Çok Teşekkürler fofurtr inanın burada yaşadıklarımı sizlerle paylaşacağım. Tüm dileklerin için teşekkürler.
Sayın seazone hayırlı olsun. Çok bilinçli yapılmış bir atılım gibi görünüyor. Umarım arzu ettiğiniz sonuçları alırsınız. Detayları ve gelişmeleri de paylaşırsanız seviniriz.
Volkan Kesici
25-02-2010, 16:43
Çalışmalar güzel görünüyor,sonucu merakla bekliyorum.
Teşekkürler malbman bütün çalışmaları kare kare çektim hepsini paylaşacağım . Sizede çok teşekkürler Volkan Kesici.
Evet artık dikim zamanı geldi dondan hasar gören fideler biraz düzeldi. Şimdi seramızın içine alalım.
Arkadaşlar merhaba öncelikle Enver Hocama bütün destekleri için teşekkür eder sonsuz saygılarımı dilerim. Başka bir konu altında çalışmalarımı vermiyorum umarım hata yapmıyorum çünkü bu çalışmaların çok büyük bir kısmı tamamen Enver Beyin'dir diyebilirim.
Sayın seazone, hayırlı olsun, çalışma buradan bakınca gayet güzel görünüyor. Oluşturduğunuz sera kaç metrekare ve kaç fide diktiniz? Bir de yanlış hatırlamıyorsam Enver Bey domates yetiştiriciliğinde genelde perlite dikim öneriyordu. Su kültürünü daha çok marul gibi yapraklı bitkiler için öneriyordu. Siz neden böyle bir sistemi tercih ettiniz acaba?
Tekrar iyi çalışmalar diliyorum. İlgiyle takip ediyorum...
hobbytarim
26-02-2010, 08:04
Sayın seazone kolay gelsin elinize sağlık çok düzenli çok güzel gözüküyor.Fidanları sabit tutmak için sünger kullanıyorsunuz sanırım fotoğrafatan öyle gözüküyor ayrıca hava veriyormusunuz sisteme acaba ?
Sayın Katsu sera yaklaşık olarak 90 metrekare civarında domatesler 60 metrekare civarında ki kısımlarında ekili kendim için biraz yer bıraktım evde havuç ve marul (iceberg)tohumlarım ekili hazır bekliyor fide olur olmaz onlarla ilgili çalışmalarım olacak. Onların sonuçlarınıda yazacağım. Ektiğim fideler 60 adet beef cinsi 120 adet salkım ama 120 adet dondan çok fazla etkilenen, durumları hiç iyi değil tam aktif 60 adet fide bu gün için diyebilirim. Birde ben bu güne kadar perlitli sistem hiç yapmadım hep akar su yaptığım için onların verileride bence çok iyi olduğundan tekrar akar suyu tercih ettim perlitli sistemin maliyeti çok daha düşük akar su sisteminin maliyeti yüksek.
Sayın hobbytarim evet siteme hava veriyorum ve sabit tutmak için izolasyon süngerleri varya onlardan kullandım geçen sene yaptığım sistemde havuz makarnaları var onları kesip kesip yapmıştım ama bu sefer sezonu olmadığı için bulamadım o yüzden bunu kullandım. Hangisi derseneniz havuz makarnaları birinci tercihim.
Çalışmanız çok güzel görünüyor. Başarılar dilerim.
Sayın Seazone Bitkileri ayakta tutabilecek askı düzenekleriniz söz konusumu? Sera iskeletine yapacağı yükü düşündünüz mü? Genelde domates yetiştiriciliğinde katı ortam kültürleri kullanılıyor çünkü yetiştirme ortamının en önemli görelerinden biri de bitkiyi ayakta tutabilmesidir. Bizler ekstra askıya alarak onlara destek olabiliriz.
Saygılarımla,
Teşekkürler taş iyi dileklerin için. Shrub serayı yaparken tamamen çatıya yükü vereceğim için yanda görmüş olduğunuz taşıyıcılar ve eğimli direkler her 1.10 metre de bir yapılmıştır. Çok büyük bir ihtimal çatı taşıyacaktır. Yinede problem çıkarsa ortaya destek atmayı düşünüyorum keşke problem çıkacak kadar büyüyüp ürün verselerde serayı kuvvetlendirmeyi hep beraber düşünsek.
caturanga
26-02-2010, 22:46
Sn seazone başarılar diliyorum.seranı da ziyaret etmek isterim...
Beklerim ne demek her zaman. Caturanga
Denemek için ektiğim fidelerde her hangi bir sıkıntı olmayınca diğerlerinide ektim.
Kanalın içinde havalandırma yaptığım motor atman 107 her kanalda 1 adet var toplam 3 adet.
Dört gün sonraki halleri.
suyun sıcaklığı sabit gece ve gündüz 23 derece o anlık dışarsı 13 derece seranın iç sıcaklığı 21 derece.
Son haliyle çok güzel görünyorlar,Ellerinize sağlık,Bu titizlikle bol kazanç alacağınıza inanıyorum.Kanallardaki suyu havalandırmak için ne kullanıyorsunuz ? Komprasör ?
Sera iç Sıcaklığını nasıl muhafaza edeiyorsunuz?
Delimus teşekkürler kanallardaki suyu havaladırmak için Atman 107 motoru var 3 adet onlarla hallediyorum. Eğer büyüğünce kurtarmassa havalandırmak için blowerler var onların küçüklerinden koyucağım kanalın içinde damlama su hortumu döşedim onlardan vericeğim.
Shrub sadece seranın içindeki suyu 23 derecede sabit tutuyorum eğer don yaparsa o zaman ısıtmayı düşünüyorum şu an için yaptığım sürekli hava durumunu takip etmek.
Teşekkürler Seazone. Çünkü eğer sera içi hava sıcaklığıda düşükse köklerin 23 dercede olması bitkiyi şoka sokar ve stresse girer. Sera içinide termometreyle ölçerseniz birazdaha sağlıklı veriler alırsınız. Çalışmalrızda başarılar dilerim.
Sera kurulduğu günden itibaren sera içi, dış hava sıcaklığı ve su sıcaklığı her yarım saatte bir kayıt altına alınmaktadır. Bütün bu bilgileri sizlerle paylaşacağım ama biraz veri olması için bekliyorum. Tespitlediğim kadarıyla sera min 9 dereceye iniyor. Şu anlarda herhangi bir stres gözükmüyor ama niyetim kökleri hep sabit ısıda tutmak.
Süpersiniz ciddi diyorum. Yalnız hatırladığım kadarıyla serayı minumum 15 C derede tutmaya çalışın ben size bir çizelge halinde yollamaya çalışırım.çok yoğun olduğum için hemen cevap yazamayabilirim. Çünkü Domates biraz hasas bir bitki zaten fideleriniz kargoda bayağı yıpranmışlar bide sıcaklık stressine girerlerse problem olur. Bitkileriniz sağlıklı gelişsede gelişmesede çabalarınıza yürekten başarılar dilerim. Şu koşullarda çok zor bir işi başarıyorsunuz gönlünüze sağlık.
Saygılarımla.
Çok teşekkürler inanın yoğunluktan dolayı bende dört gün önce çektiğim resimleri bile koyamadım size de hak veriyorum hepimiz bir şeyler başarmaya çalışıyoruz. Herkese tek dilediğim istediklerini başarmaları hiç bir zaman pes etmemeleri. Bu domatesler sıkıntı yaratırsa çok büyük bir ihtimal hiç bir şey kaybetmeyeceğim üstelik dahada tecrübem olacak.
Volkan Kesici
01-03-2010, 15:00
Birkaç sitede "solar greenhouse" diye bir konseptten bahsediliyor. Serayı ısıtmak için seranın kuzey duvarına su bidonları diziyorlar. Her metrekare için 10 litre olacak şekilde. Gündüz güneşle ısınan bidonlar gece serayı ısıtıyor.
Şimdi resimlerimize devam edelim.
Bir kaç domates yakın plan.
Hepsinin durumuda iyi değil bunlarda soğuktan yananlar.
Bunlarda 3 ton suyu 23 derecede tutmayı başaran ısıtıcılar. Esasında marifet her tarafı izolasyonlu olduğu içi bunu 300 wattlık 2 adet cihaza yapabidim.
Bu arada orkideme ec 1,5 civarlarında yaklaşık 1 ay boyunca su verdim sadece bilgi amaclı resimlerimi koyuyorum orkidemin keyfi çok yeride arkadaşlar deneyebilir.
Gayet güzel görünüyorlar. Fidelerin üzerinde su damlaları var sanırım. Neden acaba?
Bu gün itibaren o sorunda kesildi sera terasa yapıldı terasa yağan yağmur zeminden olduğu gibi içerde bulunuyordu geceleyinde sabaha kadar yoğun nemden yağmur yağıyordu. Şimdi içeriye 5 cm kadar set yapıldı şimdi sular içeri girmiyor bu gün üzerlerinde her hangi bir damla yok. Bu arada gözlemin mükemmel seni kutlamak istiyorum.
Bu gün itibaren o sorunda kesildi sera terasa yapıldı terasa yağan yağmur zeminden olduğu gibi içerde bulunuyordu geceleyinde sabaha kadar yoğun nemden yağmur yağıyordu. Şimdi içeriye 5 cm kadar set yapıldı şimdi sular içeri girmiyor bu gün üzerlerinde her hangi bir damla yok. Bu arada gözlemin mükemmel seni kutlamak istiyorum.
Teşekkür ederim, mesleğim dikkatli gözlem yapmayı gerektiriyor. Yoksa hastalarım perişan olur :D
Orkidelerin çoşmuş ellerine sağlık işşlah domateslerinde böle olur. Hangi firmanın tohumu veya daha dorusu çeşit ismi nedir? O damlaları bennde farkettim:)
Dondan etkilenenler salkım çeşidi diğer fotograftaki sağ tarfatakiler biff büyük boy bir çeşit cinsi.
Sayın Seazone orkidelerinizde domateslerinizde çok güzel gayet başarılı bir
çalışma olmuş ellerine yüreğine sağlık esen kalın
Teşekkürler okay-55 orkideniz varsa inanın süper oldular denemenizi tavsiye ederim.
Fidelerin üzerinde su damlaları var sanırım. Neden acaba?
Fidelerin üzerindeki damlalar çiğ değil, içerideki rutubetten kaynaklanmıyor. O damlalara guest (gutasyon) deniliyor. Bitki kökleri yardımıyla aldığı suyu, güneşin yetersiz olması nedeniyle tam olarak kullanamıyor. Şöylede tanımlana bilir; ihtiyacının çok fazlasını aldığı vede kullanamadığı için stomalardan (Hidadot) dışarı atıyor (terliyor). İleriki aylarda havalar ısınınca, günler uzayınca bu damlalar sadece sabaha karşı oluşacak, yaz aylarında ise hiç görülmeyecektir.
Domateslerin gelişimini çok beğeniyorum. Seazone çok iyi bir yolda ilerliyor, bir aksilik olmazsa forumun en güzel görseli olan çalışması olacak, diye düşünüyorum :)
evreninyeri
03-03-2010, 13:57
1 hafta önce topraksız tarım ilgilenmeye ve araştırma yapmaya başladım.
Internette ki araştırmalarım sırasında bana en büyük katkıyı agaclar.net sitesinden aldım.
Bu nedenle bu sitenin yöneticilerine ve değerli bilgilerini bizimle paylaşan siz değerli forum arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim
Açılmış bir çok konuda , değişik tarzda topraksız tarım denemeleri yapılmış
Ben buradaki bilgileri toparlamak ve bazı arada kalan tam anlayamadığım konular ile ilgili olarak bir kaç soru sormak istiyorum.
Genellikle gördüğüm kadarıyla Marul yetiştiriciliği yapılırken su kültürü tercih edilirken domates yetiştiriciliğinde katı ortam kültürü tercih ediliyor.
Katı ortam olarakta bir çok değişik materyal kullanılabiliyor.Başlıcaları
- Perlit
- Kaya yünü
- Pomza
- Growmixs
- torf
- kokopit
Bu Materyaller Saksıya, Torbaya konularak veya Hazır Paketler kullanılarakda toprasız tarım yapılabiliyor.
Peki hangisi daha verimli?
Ben bu işe yatırım yapmayı düşünüyorum
1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapmak için araştırmaya başladım.
Sizce en uygun seçenek nedir? ve neden?
Su kültürümü yoksa katı ortam kültürümü daha verimlidir?
Aralarındaki verim farkı neden kaynaklanmaktadır.
Genellikle gördüğüm kadarı ile bu işe büyük yatırım yapmış seralarda Hazır perlit paketler uc uca dizilerek ve bunlara damla sulama yöntemi ile besin eriği vermek sureti ile yapılıyor.
Bir başka yerdede Perlit in yosunlaşma yaptığı ve hersene paketlerin değiştirilmesi gerektiği yazıyordu ve Growmixs in tercih edilmesinin hem cok daha ucuz hemde yosunlasma problemi olmayan ve yuksek verimli bir cozum olduğu yazıyordu
Bu sistemde fotograftada gordugunuz gibi delikli kasalar ve içinde growmixs kullanılmış bunların etrafı siyah plastik ile su geçirmeyecek şekilde sarılmış ve damla sulama işlemi ilede çok uygun fiyatlı bir çözüm elde edilmiş
Siz 1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapacak olsanız hangi sistemi tercih edersiniz ve neden?
Tecrübeli arkadaşlar değerli görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim
Enver bey bende yeni öğrendim çok teşekkürler bende nemden kaynaklandığını düşünüyordum. İyi dilekleriniz için size ayrıca teşekkürler.
Sayın Evreninyeri gruba katıldığın için hepimiz çok memnun olduk yanlız bu bir hastalık önce size geçmiş olsun diyorum. Çok geçmez balkonunuzda sizde testleri yapıp hangisinin daha verimliği olacağına yönelik çalışmalar yapmaya başlayacağınızı düşünmekteyim. Ben sera ticari anlamda yapsam başıma çok büyük olay gelmedikçe suda yaparım. Sebebide hiç katı ortamda yapmadım, ihtiyacım olmadı yaptıklarım hep suda oldu. Herkesin fikrini alman gerektiğini ve biraz bilgilendikten sonra kendi katı sıvı ortamlarını hazırlayıp denemeler yaptıktan sonra kararı kendin vermelisin.
[QUOTE]- Perlit
- Kaya yünü
- Pomza
- Growmixs
- torf
- kokopit
Bu Materyaller Saksıya, Torbaya konularak veya Hazır Paketler kullanılarakda toprasız tarım yapılabiliyor.
Peki hangisi daha verimli?
Hepsinin sulama rejimi farklı, bu isteklerini tam olarak yerine getirirseniz hepsinden aynı verimi alabilirsiniz.
Ben bu işe yatırım yapmayı düşünüyorum
1 dönümlük serada topraksız domates yetiştiriciliği yapmak için araştırmaya başladım
Sizce en uygun seçenek nedir? ve neden?
Bence katı ortam kültüründe perliti öneririm. Hem ucuz, hem hata kaldırıyor, hem çevre kirliliğine sebep olmuyor.
Su kültürümü yoksa katı ortam kültürümü daha verimlidir?
Aralarındaki verim farkı neden kaynaklanmaktadır.
Su kültürü daha verimli. Katı ortam kültüründe sulama hataları yapılabiliyor, su kültüründe bu hata yapılmıyor. Bitki sürekli su içerisinde yetiştiğinden adaptasyon sürecini geçirdikten sonra bir daha sulama yüzünden stres yaşamıyor. Ama su kaynaklı hastalıklara karşı da savunmasız durumda.
Genellikle gördüğüm kadarı ile bu işe büyük yatırım yapmış seralarda Hazır perlit paketler uc uca dizilerek ve bunlara damla sulama yöntemi ile besin eriği vermek sureti ile yapılıyor.
Bir başka yerdede Perlit in yosunlaşma yaptığı ve hersene paketlerin değiştirilmesi gerektiği yazıyordu ve Growmixs in tercih edilmesinin hem cok daha ucuz hemde yosunlasma problemi olmayan ve yuksek verimli bir cozum olduğu yazıyordu
Yosunlaşmanın pek bir zararı yok. Perlitin poşet içerisinde kalan kısmında hiç bir yosunlaşma olmuyor, sadece bitkileri dikmek için açmış olduğumuz fide yatak yerlerinde yosunlaşma oluyor onunda pek bir zararı yok bence. Growmix'in metreküp'ü kaç para bilmiyorum, ama perlit'en daha çok sulamak gerekecek, bu da belki ucuza aldığımız ürünü, fazladan gübre kullanarak daha pahalıya getirmiş olacağız. Bunuda hesaba katmak lazım.
Domateslerimizin son durumları;
Muhteşem görünüyorlar sevgili seazone. Emeğine sağlık. Ama neredeyse tüm fotoğraflarda görünen o boruları da ne yapacaksan yapsan da yeni konuyu da görsek ya arkadaşım:p:p:p Her fotoğrafta öylece boyunlarını bükmüş duruyor zavallılar:p
Teşekkürler malbman onlara marul ekicem ama biraz sallanıyorum herhalde ama daha yeni fideler gözüktü büyüsünler onlarıda suda yapıcağım.
Sn.seazone başarılarının devamını dilerim.Bu konuya caturanganın'da çok merakı var içi gitmiştir herhalde, kolay gelsin.
Sn Musti iyi dileklerin için teşekküler. Herkes istediği şeyi başarasını canı gönülden istiyorum. Bu arada caturanga ya da selam.
caturanga
06-03-2010, 00:51
Sn Musti içimi okudunuz:)) uygun bir hafta sonu Sn seazone'u ziyaret edelim derim ben...sakarya için önemli vede değerli bir çalışma Sn seazone'a TEŞEKKÜR EDİYORUM...
Sn caturanga merhaba her zaman beklerim. Ne demek lafı bile olmaz. İstediğiniz zaman haberleşiriz.
Bir kaç örnek resim daha.
Sn. seazone,
Bir de şu resimleri yan koymasanız herşey çok daha güzel olacak. Resimleri 90 derece çevirmek hiç bir programa gerek olmadan Windows' un dosya yönetiminde bile mümkün. Fotoğraflara bakarken boynumuz ağrıyor.
Elinize sağlık, her şey güzel gidiyor görünüyor. Umarım her şey gönlünüzce olur. Bol hasatlar.
Özellikle dikkat ediceğim sayın Sarıcan dilekleriniz için çok teşekkürler. Sanırım çok güzel olacaklar gibi duruyor.
yesil417
08-03-2010, 10:51
Elinize sağlık çok güzeller.Dilerim sonuna kadar iyi gider.
Sayın Seazone;
İçimden "hay maşallah" demekten başka bir şey gelmiyor. Bu arada ne mutlu bana ki bu hastalık bana da bulaştı. Çok daha müsait imkanım olmasına rağmen evimin küçük balkonun da bende ufak tefek denemelere başladım. Hem durgun, hemde akan su kültürlerinde denemelerim var. İnşallah balkonda başarılı olurum da, yılmadan, sıkılmadan büyük bir yere geçebilirim.
Elimden geldiği kadar forumu takip edip sizler gibi ustalardan birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Durgun su kültüründe, cherry domates, sırık salatalık ve biber yetiştirmeyi planlıyorum. Akan su kültüründeyse marul ve çilek.
Dilerim herşey gönlünüzce olur, saygılarımla.
Sayın seazone;
Birkaç sorum olacak;
1. Durgun su kültüründe yetiştirmeyi düşündüğüm domates, biber ve salatalıklar için bir akvaryum hava motorundan 3 çıkış yapıp, 3 ayrı bitkiye hava pompalarsam yeterli olurmu. Ayrıca hava verme aralıklarını günde kaç defa, kaç dakika olarak ayarlamalıyım?
2. Akan su kültüründe deneyeceğim marul ve çilekler içinde yine bir tane akvaryum su pompası aldım. Fakat sanırım yükseklik farkılarından dolayı hem marulları, hemde çilekleri aynı pompayla besleyemeyeceğim. Olmazsa bir tane daha almalıyım. Sizce pompaların çalışma aralıklarını nasıl ayarlamalıyım?
Saygılarımla
Öncelikle yesil417 çok teşekkürler. Darısı sizlerin başına mükemmel bir mutluluk inanamazsınız bu zevke insan her sabah onlara günaydın demeden işe gidemiyor.
Ayhan74 ilk önce geçmiş olsun inan nasıl bir hastalığa kapıldığının daha farkında olmadığını tahmin edebilecek kadar tecrübem olduğuna inanıyorum.
Geçen sene bende yatak odasında domates yetiştiriyordum. O yüzden balkonda başlamış olman çok normal.
Henüz daha usta olmadığımı ve yolun çok başında bulunduğumdan. Bu kullanmış olduğun yüceltici kelimeye daha hazır değilim yine de çok teşekkürler. Buralar Enver Bey ve Kudret Beylerin bulunduğu ortamlar herşeyleri onlardan öğrendiğim için yinede onlara çok teşekkür etmek istiyorum. Özellikle benim üstümde çok fazla emeği olan Enver Hocama.
Gelelim sorularına;
Akvaryum motorunun verimi yüksekse kesinlikle olur. Ama sıradan küçük bir akvaryum motoru ise zaten 3 e bölünmeyecektir.
Ben durgun su çalışmalarımda sürekli 24 saat olarak kullanıyorum hava kısmını.
Akar su içinde kesinlikle 24 saat dolaşmalrını öneririm. Bunlar benim fikrim tabii herkesin metodu ayrı oluyor. Çalışmalarında kolay gelsin diliyorum ayrıca başarılar.
Son resimlerimi ekliyorum. Enver bey geçikmeli oldu kusura bakmayın dönen yapraklar sadece biff cinside oluşuyor. Süreklide havalandırma yapıyorum. Ec yi 2.6 ya alayım mı?
Şu an 2.8
hyperviper
18-03-2010, 14:26
Merhabalar,
Kanalları boyadığınız gri maddenin (ya da boyanın) özelliği nedir? Bu arada sistem harika görünüyor. Teferruatsız ama gayet işlevsel. Allah mahçup etmesin. Kolaylıklar diliyorum...
Sayın hyperviper,
Seazone'un sistemindeki kanaların üzerindeki boya değil. Sıkıştırılmış strafor. Kanalları kendisi sac imalat. Isı yalıtımı için köpük ile kaplanmış durumda. Bu konunun daha önceki fotoğraflarını incelersen daha iyi bilgi alabilirsin.
Kolay gelsin. saygılarımla.
Sayın seazone;
Bu arada domateslerinizin gelişimlerini dikkatle takip ediyorum. Bilgi paylaşımlarınıza devam ederseniz çok sevineceğim.
İyi çalışmalar, kolay gelsin.
Saygılarımla.
hyperviper
18-03-2010, 17:50
Sayın hyperviper,
Seazone'un sistemindeki kanaların üzerindeki boya değil. Sıkıştırılmış strafor. Kanalları kendisi sac imalat. Isı yalıtımı için köpük ile kaplanmış durumda. Bu konunun daha önceki fotoğraflarını incelersen daha iyi bilgi alabilirsin.
Kolay gelsin. saygılarımla.
Hızlı cevabınız için teşekkürler Ayhan bey, konunun tamamını inceledim zaten. Ustaların kaynak yaptığı saclarla, kanalların arasındaki renk farkını sormuştum. Yani suyun temas ettiği yerlere sacı korumak için bir kimyasal madde sürülüyor mu? Saygılar...
Sayın hyperviper bu özel bir epoksi boya herhangi bir kimyasal tepkime asit veya tuzlu ortamlarda vermiyor. Özellikle tercih sebebim kimyasal tepkime vermesin diye. Sayın ayhan74
tüm gelişmeleri yazacağım ama inanın 15 gündür güneş yüzü göremiyoruz nerdeyse o yüzden biraz sıkıntılı geçiyor hava cumartesi pazar açılıyor dört gözle bekliyorum. Havalar ısındıktan sonra bütün gelişmeleri tek tek yazaıcağım.
sayın seazone iyi çalışmalar,sormak istediğim bir kaç sorum olacaktı. Öncelikler bu sistem durgun su sistemimidir ? Sistemdeki suyu hangi sıklıkla nasıl değiştiriyosunuz? Ve eriyi nasıl temin ediyosunuz ? İlginize teşekkür ederim iyi çalışmalar..
Sayın snszm birinci sorunuz için sistem durgun su değil akar su modelinde ama isterek durgun su da çalışabilir onun için gerekli herşey içinde mevcut havalandırma gibi.
Sistemdeki suyu hiç bir şekilde değiştirmiyorum. Resimlerin bazılarında görme ihtimaliniz var seranın sonuna doğru 1 tonluk depo var gri renge boyanmış o direk kanallara bağlı kanalın içinde bildiğimiz top şamandıra var su bittikçe ilave ediyor.
Besin eriyiğini Enver beyden ve de Kudret Beyden temin etme ihtimalin var benim kullandığım eriyiği sistemin içinde okuyacağınız bilgilerden yaptığımız profesyonel olmayan besin maddeleridir.
Sürekli gelişim devam ediyor havalar soğuk gitmesine karşı sonuçlar bence iyi.
Tomurcuklanma yaklaşık olarak 15 gün oldu ama güneşi bir türlü göremediği için bir türlü açamadılar dört gözle açmalrını bekliyorum.
Sayın seazone yapraklar ters mi duruyor yoksa ben mi öyle görüyorum? Eğer ters duruyorlarsa bunun belli bir neden var mı ya da normal mi?
Sayın Malbman evet biff cinslerinde evet ters yapraklar ama aynı su aynı nem ortamı salkım cinsi domatesler kesinlikle hiç bir ters dönme belirtisi yok Enver beyden yardım istedim sanırım bu gün yarın çözülür gibi geliyor.
Umarım kötü bir şey değildir de bu güzelim çalışmayı aksatmaz. Tekrar emeğinize sağlık.
İnşallah Sayın Malbman kötü bir şey değildir hiç bir yerde bulamadım bu yaprak dönmesi ile ilgili veriyi ama çeşitli tahminleri var Enver Hocamın büyük bir ihtimal problemsiz atlatacağız.
Bir ihtimal bu beff domatesler salkım domatesler gibi gece gündüz sıcaklık farkının arasındaki açılıma pek izin vermeyip strese giriyorlar her halde çünkü aynı şartlarda gelişiyorlar.
Bir yerde beefsteak domatların çok fazla nemden hoşlanmadığını okumuştum. Eğer nem fazlaysa belki diğerlerinin tolore edbildiğini beefler edemiyordur. Okuduğum kaynağı bulabilirsem iyice bir araştırayım.
Tekrar malbman merhaba nemi düşürdük havalandırma yaptık şu an 5-6 gündür nemle ilgili hiç bir sıkıntımız yok eğer değişmezse farklı girdilerden şüpheleceğim nem bittikten sonra biraz daha gelişim hızlandı gibi geliyor bana büyük bir ihtimal yanılmıyorumdur.
Sn. Seazone,
Karbondioksit için bir çalışmanız oldu mu? Havalandırma ile yeterli karbondiksit sağlayabilecek misiniz?
gazeteci28
24-03-2010, 07:07
Sistemdeki suyu hiç bir şekilde değiştirmiyorum. Resimlerin bazılarında görme ihtimaliniz var seranın sonuna doğru 1 tonluk depo var gri renge boyanmış o direk kanallara bağlı kanalın içinde bildiğimiz top şamandıra var su bittikçe ilave ediyor.
Su kirlenmiş olabilir mi? Suyun kirliliğine karşın bir önleminiz var mı? Ultraviyole lambalar ya da ozonlama gibi su sterilize ediliyor mu?
Sayın Sarıcan karbondioksit için herhangi bir çalışma yapmıyorum. Havadaki miktar neyse onunla besleniyor.
Sn gazeteci28 su tamamen kapalı bir devre güneş kesinlikle girmiyor. Su da hehangi bir kirlilik gözükmüyor ama küçük bir ozon jenaratörüm var sterilazyon yapabilirim görüntüde bakteri yumakları bulunmuyor. Yinede ozonlayacağım.
400 tl civarı bir uvc cihazıda çözüm olur.
Teşekkürler Delimus bu akşam biraz steril yaptım suyu değişimini takip edip inceleyeceğim.
Bulent_x1
15-06-2010, 14:18
Sn Seazone, son durum ne oldu acaba?
Merhaba öncelikle geçen seneki küçük seramızı kanalının birini çıkardım. Bu sene bir domates bir de salatalık ektim.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3588
Yalnız salatalıklarda yeni bir şekil değişikliği başladı yapraklar içeri doğru dönmeye başladı. Bir kaç gün daha bekleyeceğim havadan mı? besinden mi? karar veremedim. Bilgilerinizi bekliyorum.
hepsi güzel elinize saglık...
Çok teşekkürler. Sayın 26esk
kotukedi
14-05-2011, 17:25
seazone ne oldu gecen sene nasıl bitti.. urun alabildinmi ? sonunu merak ettim acıkcası..
Bir kaç ay buralardan uzaklaşmak zorunda kaldım. O yüzden gerçekten hiç ilgilenemedim burada çalışan insalr vardı ama uzaktan kontrol nasıl olur bilirsiniz. Bırakınız besini domatesler susuzluktan öldüler. Ama yine bütün herkes domatesi kilolarca evlerine götürdüler.
Bu gün yeni resimlerimi yüklüyorum düşük nem ve kapı önündeki bazı domateslerim rüzgardan dolayı küllenme meydana geldi kükürt aldım bu gece uygulayacağım bir iki günde iyileşir.
kotukedi
09-06-2011, 10:22
üstad masallah allah nazardan saklasın.. benim ogrenmek istedigim birsey var.. biz bunları ektik buyuttuk masallah orman gibi oldu.. bir hasat aldık .. bundan sonraki surec nasıl devam ediyor.. bir ekimimiz bize kac hasat veriyor..mesela sizin seranıza bakıyorum. 3-4 aylık bi surede bu asamaya geldi.. hasadı aldık.. surec tekrar basamı dönüyor. yani bunları söküp yeniden fide ekip sürece yeniden mi baslıyoruz.. yoksa biz iyi baktıgımız surece ciceklenip hasat vemeye devam ediyormu .. burayı cozemedim acıkcası.. bilgi verirseniz memnun olurum..
Domates için sorun yok gibi bakabildiğiniz kadar mesafeniz kurtardığı sürece ürün alırsınız sürekli uzayacak ama fideniz genel anlamda yaşlanacak yani 8-9 ay sürekli ürün alırsınız iyi bir bakımla salatalık içinde bir şey diyemiyorum ilk defa ekiyorum görüştüğüm kişiler en az 2 ay ürün alırsınız ama çabuk yaşlanıp hastalanmaya başlayacak iyi bakım yapılan şartlarda rekor saydıkları miktar fide başına 11 kg almışlar. Ben şu an fide başına daha 2,3 kg seviyelerindeyim ama yeni daha dökmeye başladı. Tabii verim düştükten sonra yeni fide ekmek her zaman daha sağlıklı. Yaşlanmış fideyi sürekli ayakta tutmaya gerek yok.
Sayın kotukedi.
garlangufa
09-06-2011, 14:51
Sayın Seazone,
Maşallah salatalıklar, domatesler almış başını gidiyor. Emeğinize sağlık.
Konuyu baştan itibaren tekrar okudum, sormak istediğim birkaç soru var,
- Saç olukların derinliği nedir ? (bildiğim kadarı ile domates için en az 25 cm olmalı der ustalar, domates kökleri çok azgın olduğundan), oluk genişliği nekadar ?
- Sürekli devirdaim için nekadarlık bir su deposu yeterli oluyor ?, su akan olukların toplam uzunluğu nekadar ?
- Kudret Tezel hocamız ile sera bekcisi için konuştunuzmu ?, seranız için uygun olacağını, böylece gecen yıl uzak kaldığınızdan dolayı başınıza gelen susuzluk, besinsizlik olayını yaşamazsınız diye düşünüyorum, yanılıyormuyum ?
Sıra geldi en önemli soruya;
- Bu 1 dönümlük (1000 m2) alanda şu andaki duruma göre nekadarlık bir verim alınabilir ? (10 ton, 20 ton, 30 ton...v.b..). Bu soruya ustalar da cevap verirse sevinirim. Ticari olarak düşünenler için önemli bir veri olacağını düşünüyorum...
...Veeee duruma göre kendimi emekliye ayırabilirim...:)
Çalışmalarınızda başarılar dilerim,
Bilgi paylaşıldıkca büyür, Sevgiyle kalın
Hakan Öncü
09-06-2011, 16:26
Sayın garlanfuga,
Ben bu sorduklarınızdan en önemlisini cevaplamayı deneyeyim,
1000 m2 alanda ne kadar ürün (domates) alabilirim demişsiniz. Bu çeşitli verilere göre değişebilen bir soru, Örneğin Antalya gibi güneşi ve mevsimi iyi olan bir yerde 1 dönüme 2500 kök domates ekiliyor ve bir kökten 12-13 kilo ürün alınabiliyor. Bu yaklaşık 11 aylık bir sezonda. Burada seranın ısıtma soğutma maliyetleri önemli oluyor. Gördüğüm kadarı ile siz İstanbul dasınız ve bu işi İstanbul iklimine göre yapacaksanız ısıtma maliyetinden dolayı çokta verimli olmayacaktır.
Akdeniz ikliminde 30-32 ton /dönüm ürün alındığını ama bunu istanbulda almanın çokta mümkün olmayacağını söyleyebilirim. Tabi burada domatesin cinsi ve sizin ona ne kadar iyi bakabileceğiniz de önemli.
İyi günler.
garlangufa
09-06-2011, 20:13
Sayın Hakan Öncu,
Cevabınız için teşekkürler. Tahmin ettiğim gibi Antalya gibi bir iklimde dediğiniz verimi almak mümkün. Ben İstanbul değil Trabzon ikliminde nekadar verim alınabilir diye sorsaydım belki daha doğru olurdu. Trabzonda kış ayları ılıman geçer, ısı - derecelere çok nadir düşer, yüksek kesimler hariç neredeyse kar bile zar zor yağar.
Asıl konuya dönelim. Burada önemli olan sanırım güneş faktörü. Benim de asıl merak ettiğim zaten bu. Tüm şartları, **** şöyle bir varsayım yapalım, sayın Seazon un serasını olduğu gibi Trabzon'a getirsem (suyu, besin sıvısı....v.b), sera içi sıcaklığı da 23 derece de tutsam aynı verimi alabilirmiyim ?, güneşin Antalya ya göre daha az olması verimi nekadar etkiler ?...merak ettiğim asıl şey bu. Bunun için aslında Trabzon da bir deneme domates serası kurmaktan başka bir çare yok gibi. Antalya da dönümünde 30 ton alınırken, Trabzon da 20 ton alınsa bile bana yeter. Çünkü fındığın ticari değeri neredeyse kalmadı, başka, daha verimli olabilecek şekilde değerlendirmek gerekir fındık arazilerini....10 dönüm fındıklıktan taş çatlasa 3 ton fındık çıkar, çok iyi bir bakım ile...kilosunu 4,5 liradan satsan (şu andaki en iyi fiyatla) 10 dönüm yerden kazanacağın para 13.500 TL. Üstelik ilacı+işcilik 3 te birini alır (toplanırken işci yevmiyesi günlük 30-40 TL). Kısaca ticari değeri kalmadı fındığın....
Merhaba garlangufa saç derinliği 27,5 genişlik 25 cm ikişer sıra 30 cm arayla bile ektiğimde herhangi bir tıkanma olmuyor.
Saçlar zaten kendisi bir depo kanalın bir ucundan alıyor diğer ucuna hava ile karıştırarak veriyor.
Kudret beyin sistemi biraz farklı benim sistemim hem biraz daha zor hem de daha kolay benim kanallarıma ilave birer tonluk su depoları mevcut kanallarıma bağlı flatör ile belli bir seviyenin altına düşünce flatörden su geliyor. Zaten kolay yeri burası deponun ph ve ec sini ayarlıyorum oradan sürekli bana aynı ec ve ph la yeni su geliyor. Ben her türlü şekilde denedim ama bana en uygun bu sistem. Zor olan kısmı fideler küçükken suyu aralıklı olarak mesela 15 - 20 günde bir değiştirmek gerçi bu sadece 1 defa değiştirdikten sonra fideler su tüketmeye başlamış oluyor bir daha gerek kalmıyor.
Bir de söylemeyi unuttum kesinlikle çok güneş ihtiyacı yok yaz için söylüyorum Trabzon için %60 gölgelendirme kullanılacaktır tahmin ediyorum. Kışın yetersiz gelir. Kışında marul pırasa gibi ürünler yetiştirilebilir. Sayın Hakan bey için söyleyeceğim bir şey var topraksızda bu kanallı sistemde çok zorlamadan içerdeki iklimlerdirme sistemi olmak şartıyla 4500-4750 fide ekebilirsiniz. Ama İklimlendirme ve sera personelin çok itinalı çalışması gerekli 2500 fide olarak sürekli aklınızda takılmasın. Tabii sisteme 4000 fide ekerseniz daha sağlıklı olur.
Benim seram ekildiği günden beri %60 gölgelendirme mevcut nisanın 25 gibi ekildi ve gerçekten az kalsın gölgelendirmeyi sökecektim mayısın 15ine kadar 20 gün boyunca 1 gün güneş çıkmadı. Domatesleri söküp atmayı bile düşündüm o dönemlerde ec yi yüksek tutarak aşmaya çalıştım.
Alacağınız domates miktarı dönümde bunlar çok iyi değer sayılır 45 ton eğer bu tonaja yaklaşırsanız iyi denir. Ama kesinlikle seyrek ve çok iyi bakım yapalım dediniz bunların çok üstüne çıkabilirsiniz ama kağıt üstünde ben atıyorum 10 domatesten bu kadar ürün aldım 4000 domatesten bu kadar ürün alırım onlar tutmuyor. Birde seranızda ticari amaç olacaksa jeotermal kaynak bulmaya çalışın.
kotukedi
10-06-2011, 08:13
ustad ben iskenderundayım bizim buraları az cok bilirsiniz sanırım sizin yazınız bizim kısımız gibidir.. hele bu kıs tam yaz gibi gecti. evi klima ile ısıtırız normalde gecmis yıllar 100 civarı elektrik gelirken bu yıl 80 den yukarı cıkmadık o da 2 ay.. evim yeni olmasına ragmen yalıtım yok o da olsa dahada duserdi.. velhasıl soylemek istedigim jeotermal her yer icin gercerlimi yoksa bizim buralarda es gecilebilirmi.. tabi sunuda biliyorum biz her ne kadar soguk olmuyor desek de gece sabah karsı ayazlar oluyor ama su bi gercek hicbir zaman - dereceleri gormuyoruz en soguk gordugumuz 3-4 dereceler.. buna bitkiler nasıl tepki verir bu gibi durumlarda serayı nasıl ısıtabiliriz.. ****** en az maliyet ile..
mtugrul33
10-06-2011, 09:25
Alacağınız domates miktarı dönümde bunlar çok iyi değer sayılır 45 ton eğer bu tonaja yaklaşırsanız iyi denir. Ama kesinlikle seyrek ve çok iyi bakım yapalım dediniz bunların çok üstüne çıkabilirsiniz ama kağıt üstünde ben atıyorum 10 domatesten bu kadar ürün aldım 4000 domatesten bu kadar ürün alırım onlar tutmuyor. Birde seranızda ticari amaç olacaksa jeotermal kaynak bulmaya çalışın.
Sn.Seazone,
Domatesleriniz çok güzel görünüyorlar.Çilek serasının yanına bir de domates eksek diye düşündürmeye başlattınız bize.Sizi tebrik ediyorum.Çok güzel bir çalışma olmuş.Sizi dikkatle takip ediyorum,ayrıca deneyimlerinizi Sn.İbrahim Doğan'la da paylaşırsanız bizleri, forumdaşlarınızı mutlu edersiniz.Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Saygı ve selamlar yollar bol ürünler hasat etmenizi temenni ederim.
Sayın kotukedi sizin oralarda çok kısıtlı olarak ısıtma ihtiyaç olduğundan mesala kışın günün 7-8 saati kadar bunun için güneş sistemlerinizi kullanmanızı tavsiye etmem çok masraflı olur ilk kurulum eğer denize yakınsanız denizin enerjisini serpantinle ve sizin seranızın içinede evoparatörle denizin kışın düşen en düşük sıcaklık 6-7 civarlarında oluyor sizin için -4-5 lere indiği yerde çok rahat kullanabilirsiniz. Ya da denizden uzaksanız toprağın 2 metre altına su boruları döşeyin buradaki 10-12 derece sıcaklığı kullanın. En kolayı en çok sizin oralarda ne üretiliyor onun atığının yanma enerjisine dönüşmesini düşünün bizim buralarda fındık kabuğu var. Egede zeytin çekirdeği parke fabrikasında toz parkeler gibi saymakla bitmez sizin bulunduğunuz yeri görmediğim için bir şey diyemiyorum ama bizim buralara göre kesinlikle 1-0 önde başlıyorsunuz daha rahat olabilirsiniz.
Sayın mtugrul33 sanırım bende sizin çilekleriniz için aynı şeyi düşünüyorum. İnanın ne bilgim varsa paylaşıyorum ama şöyle diye başlayarak anlatamam ki kim ne sorarsa yardımcı olmak için bildiğim her şeyi söylüyorum.
kotukedi
10-06-2011, 14:05
cok tesekkur ederim cevaplarınızdan oturu kafamda bir fizibilite yapıyorum.. ama baslarken herseyi dusunmek gerekiyor. daha once tecrubede olmayıncabircok sey okuyunca kafalar karısıyor ve urkmuyorda degil insan.. yani basladıktan sonra ya sunu keske soyle yapsaydık demek istemiyorum ama demeden de olmayacagını anlıyorum.. ama inceledigim sistemler icerisinde en kafama yatan sistem sizin hazırladıgınız oldu.. tabi ikinci sıradada sayın mtugrul33 un cilek serası mukemmel bir sera :) ofisteki arkadaslara gosteriyorum hayran kalıyorlar.. şiir gibi maşallah.. neyse hazırlıklara devam..
Arkadaşlar uzun süredir düşündükten sonra evimin arka bahçesine 32*7 ölçülerinde 2 adet sera sığmaktadır. Bu seralar ve içine ekilecek ürünlerle ilgili fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Seralardan birine çilek ve marul ya da marul ve soğan lütfen fikirlerinizi bekliyorum.
Yaşartuncel
27-01-2015, 15:45
sayın seazone sac derinliği 27.5 yazmıssınız yükseklik mi 25 ? eğer öyleyle en kaç ? ve neden marul değilde domates tercih ettiniz bende yeniyim. akan su kültüründe kararlıyım ama domatesmi marulmu oldukça kararsızım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.