Bağlan

View Full Version : susex tavuk

boragursoy
24-02-2010, 23:46
arkadaşlar susex tavuk arıyorum 1 tavuk 1 horoz

womport
27-02-2010, 22:19
sayın gürsoy bu tavuğun özeliği ne dir acaba

boragursoy
28-02-2010, 22:37
sayın gürsoy bu tavuğun özeliği ne dir acaba

Adındada anlaşıldığı üzere orjini İngiltere-Sussex olan bu tavuk ırkı hem et hem yumurta açısından son derece randımanlı kombine bir türdür. Yıllık yumurta sayısı 240-260 arası olup yumurta rengi krem, açıkkahve arası değişim gösterebilir.
Canlı mizacı, dayanıklılığı, güzel görünümü, sık kuluçka olabilme özelliği ve yumurta randımanı onu tüm dünyada bahçelerinde hobi ve yumurta amaçlı tavuk besleyenlerin favori türü yapmıştır

Arnavut
16-03-2010, 01:11
arkadaşlar susex tavuk arıyorum 1 tavuk 1 horoz

Sayın boragursoy;

Light Sussex arayışınızda bir gelişme var mı? Şayet olursa burada bizleride bilgilendirirseniz çok iyi olur.

Saygılar.

boragursoy
16-03-2010, 22:44
didimde buldum yanlız otobüsler almıyormuş civcivleri yetiştiren arkadaş ay sonu istanbula gelme ihtimali varmış inşaallah gelir gelirken getirecek bunun yanında 5 tanede brahma ısmarladım

Arnavut
17-03-2010, 20:39
Sayın boragursoy;

Önerdiğiniz siteye baktım, Light Sussexler gerçekten güzel umarım sizinkilerde resimdekiler gibi olur.Brahmalarıda güzel gerçekten fakat ırk hayvan alırken ben daha çok bilindik ve varsa sertifikasyona bakıyorum.Çoğu yerde Atak ve Playmouth cinslerini melezleyerek Sussex ürettiklerine şahit oldum ki bu geçerli bir durum değil.Bende, Kocaelinde bir yerde yumurtasını buldum.Sussexlerin menşei yurtdışıymış bakalım makinaya koyup büyüteceğim.Ondan sonra belli olur ne olup olmadıkları... Sizede paylaşımınız için teşekkürler. Saygılar.

boragursoy
17-03-2010, 23:31
evet menşei ingiltere olduğunu biliyorum artık bu arkadaşa güvenecezz yapıcak bişi yok cinsleri bozuk çıkarsa demekki bol bol tavuklu plav yiyeceğiz bilgi için teşekkürler

Arnavut
18-03-2010, 00:25
Sayın boragursoy;

Size Light Sussex ırkı yetiştirmekte başarılar diliyorum, Sonuç umulduğu gibi olmaz isede afiyetler diliyorum :)

Saygılar.

ligth sussex
30-03-2010, 22:02
Sayın boragursoy
Aranıza bügün katıldım ve bir kaç günden beri Light Sussex arayısı icindeyim

meram
31-03-2010, 14:00
Merhaba,

ben tavuk değil de yumurta buldum.Çevrenizde kuluçka makinesi olan kimse varsa yumurta olarak alıp civcivleri çıkararak bir sürü yapmayı planlıyorum.Ciddi bir popülasyon problemi var hiçbir yerde bulmak mükün olmuyor.Bu arada yerli cins 4 tombik tavuğum bir de yakışıklı horozum var.

boragursoy
31-03-2010, 21:32
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19204

kuluçka makinasını kendin yapmayı denedinmi parçaları hazır satılıyor 100 lireaya filan maaliyeti var

Merhaba,

ben tavuk değil de yumurta buldum.Çevrenizde kuluçka makinesi olan kimse varsa yumurta olarak alıp civcivleri çıkararak bir sürü yapmayı planlıyorum.Ciddi bir popülasyon problemi var hiçbir yerde bulmak mükün olmuyor.Bu arada yerli cins 4 tombik tavuğum bir de yakışıklı horozum var.

boragursoy
31-03-2010, 21:35
aramıza hoşgeldiniz bursada susex bulma imkanınız daha fazla ama ben genede size sahibinden.com **** http://site.mynet.com/showbirds/
buradan temin edebilirsiniz

Sayın boragursoy
Aranıza bügün katıldım ve bir kaç günden beri Light Sussex arayısı icindeyim

ligth sussex
01-04-2010, 11:05
Merhabalar...
Bursada internet üzerinden araştırdım, kimsede light sussex cinsi tavuk veya horoz bulamadım.En yakında bulduğum yer Balıkesir Edremitte. Onunda elinde yanlız 3 tane fazladan satılık horoz bulunduğunu söylüyor. Hatta kendisininde light sussex tavuğa ihtiyacı olduğunu belirten bir ilanıda var.Yine İzmirden bir çiftlik sahibi ile görüştüm geçen hafta Bursaya light sussex civciv sattığını belirtti.Elinde daha mevcutmuş.Fakat en az 10 adet almam gerekiyormuş.
Civcivler 1 hafta ile 2 haftalıklarmış.Tanesi 10 TL 30 TL de kargo masrafı istiyor bana biraz fazla geldi.
Belki Bursadan alan arkadası bulabilirsem ondaki fala olanları alabilirim. Çünki bana sadece 1 horoz ve 2 tavuk yeterli 10 tane civciv çok gelir 60 80TL den fazla vermeyide düşünmüyorum zaten.
Saygılar...

meram
01-04-2010, 13:14
Tekrar merhaba, ben sorunu buradan bir tavuk üreticisi dostumuz ile çözümledim.Ona gelecek civcivler varmış aynı grupta benim yumurtalarıda "kuluçkaya basacaklar".Oradan gelen civcivlerle gelecek.Bir süre bakılacak ardından teslim alacağım.Kendi kendime yapmak pek gerekli görünmedi gözüme şimdilik.Ama fikir için yine de teşekkürler.

Gezegen
16-04-2010, 21:05
merhabalar bende 1.5 yıldır sussex tavuk peşindeyim yumurtalarını buldum istanbul'da tanesi 3tl tavuğunuda buldum bir çiflikte tanesi 40 tl eğer işinize yararsa http://www.alibabaciftligi.com/ burada mevcut olduğunu söylemişlerdi inşallah hala vardır

Gezegen
16-04-2010, 21:07
yumurtalarını almak bana mantıklı gelmedi civciv cıkamama riski var cıksa bile yaşama riski derken bence tavuk almak daha mantıklı geldiği için tavuk lamayı düşünüyorum inşallah yakın zamanda alırım

S Güngör
17-04-2010, 01:19
yumurtalarını almak bana mantıklı gelmedi civciv cıkamama riski var cıksa bile yaşama riski derken bence tavuk almak daha mantıklı geldiği için tavuk lamayı düşünüyorum inşallah yakın zamanda alırım

Ya benim şuan gurguk tavuğum var. Bu yumurtaları nereden edinebiliriz? Tanesi 3 liraya yumurta heralde. Bana uygun geldi.

Gezegen
17-04-2010, 20:22
Sayın s güngör satan kişi izmirdeydi yanılmıyorsam ve en az 10 yumurta gönderme şartı ile satıyordu bana uygun gelmediği için numarasını kaydetmemiştim yetişmiş tavuk almak daha mantıklı geldi bana

S Güngör
19-04-2010, 21:55
Gurkuk tavuk olunca yumurta çok daha ekonomik oluyor. Tabi yumurta satılan yerin güvenilir olup olmamadığı önemli. telefon numarasını internetten mi bulmuştunuz başka kaynaktan mı?

Gezegen
19-04-2010, 23:20
internetten hepsievcil den email adresini alıp ordadanda telini almışda olabilirim bu tavuk için cok kişiyle görüştüğüm için karışmış olalabilir.
Şimdi bu kişi sitede 5 lira yazmış biz 3 lirdadan alacaktık en az 10 yumurta göndere bilirim diyor bazı çifliklerde yetişmiş susexler 40 lira yinede siz bilirsiniz

ligth sussex
25-04-2010, 20:38
internetten hepsievcil den email adresini alıp ordadanda telini lmışda olabilirim bu tavuk için cok kişiyle görüştüğüm için karışmış olalabilir.
Şimdi bu kişi sitede 5 lira yazmış biz 3 lirdadan alacaktık en az 10 yumurta göndere bilirim diyor bazı çifliklerde yetişmiş susexler 40 lira yinede siz bilirsiniz

Herkeze hayırlı geceler
sayın gezegen kocaelinde sussex satan bir akadaş var elinde izmirdem 3 ay önce aldığı 10 adet sussex piliçleri var ve hepsini elden cıkarmak istiyor kiracı imiş 350 tl diyor. fakat ben 1 horoz 2 tavuk almak istedim vermedi hepsini aldiyor 5 ini alayım dedim yine olmaz dedi sen hala almak istersen 5 sen al 5 ben alayım işimiz görülsün yarın kocaeline gidecek bir arkadaşim var senden haber bekliyorum
acillen
Saygılar.

Gezegen
26-04-2010, 08:53
teşekkür ederim ilginiz için ama şu anda almam mümkün değil kusura bakmayın
saygılar

ligth sussex
26-04-2010, 18:59
Merhabalar...
Sorun değil ayıp ettin yardımcı olmak istemiştim sende benim gibi uzun zamandan beri ligth sussex arıyormuşsun hem ucuz hemde senin bulunduğun yere yakın neyse ben bugün sabah Kocaeline gittim ve aldım 2 horoz ve 2 tavuk sağ olsun 4 tane verdi hepsini almağa güçüm yoktu yardımcı oldu elinde 6 tane ligth sussex 3ü tavuk ve 3ü horoz var ilgilenenlere buradan duyrulur.İnşallah 2 ay sonra yumurtlamaya başlarlar elimde 7 tane denizli hint kırması ve ispeç tavukları var hatta ikisi şu an gurklar ve birinin yumurtalarından civciv buhafta sonu diğerinin kide 12 gün sonra çıkacak nasipse diğerleride yatarsa epey şenlenecek ortalık sussexlerde yumurtlamaya başladığında onlarında yumurtalarından koyarım altlarına kışa kadar bayağı yoğun gececek gözüküyor...herkeze hayırlı bol cıkımlar
Saygılar

Gezegen
26-04-2010, 19:38
sayın ligth sussex ilginiz için teşekkür ederim evet dediğiniz gibi uzun zamandır bende arıyorum ama dediğim gibi şu anda o tavukları o fiyata almak bana lükse giriyor elimde 3 tavuk 1 horoz var inşallah arkadaşın elindekiler satılmadan beklediğim haber gelir ve alırım
Tavuklarınız hayırlı olsun resimlerini yükleye bilirseniz sevinirim

meram
03-05-2010, 09:55
Merhabalar...
Sorun değil ayıp ettin yardımcı olmak istemiştim sende benim gibi uzun zamandan beri ligth sussex arıyormuşsun hem ucuz hemde senin bulunduğun yere yakın neyse ben bugün sabah Kocaeline gittim ve aldım 2 horoz ve 2 tavuk sağ olsun 4 tane verdi hepsini almağa güçüm yoktu yardımcı oldu elinde 6 tane ligth sussex 3ü tavuk ve 3ü horoz var ilgilenenlere buradan duyrulur.İnşallah 2 ay sonra yumurtlamaya başlarlar elimde 7 tane denizli hint kırması ve ispeç tavukları var hatta ikisi şu an gurklar ve birinin yumurtalarından civciv buhafta sonu diğerinin kide 12 gün sonra çıkacak nasipse diğerleride yatarsa epey şenlenecek ortalık sussexlerde yumurtlamaya başladığında onlarında yumurtalarından koyarım altlarına kışa kadar bayağı yoğun gececek gözüküyor...herkeze hayırlı bol cıkımlar
Saygılar

Acaba benim alma şansım var mı? Van da oturuyorum.Oradan buraya otobüse alan verebilirse?İlgilenirseniz konu hakkında özelime yazmanızı rica ediyorum.

Saygılarımla.

ligth sussex
03-05-2010, 10:51
Sayın Meram
Aslında bu aylar tam zamanı fakat kısa mesafeler için olabilir.
Yedi, sekiz saat gibi daha fazlası hayvana eziğyet olur.
Özel taşıma kümesi ve buna uygun araç olmuş olsa ozaman olurdu...
Takdir sizin. Bu arkadaşların Light Sussex Şatısları var bilginize..

Nurettin Baynal
0532 671 1794 Light Sussex 2tavuk 1horoz 150TL İstanbul

Bahtiyar Çetinbaş
0541 231 0741 0539 574 3594 Light Sussex 2tavuk 4horoz 250TL Kocaeli

Saygılar...

ligth sussex
03-05-2010, 10:56
Bunlarda benim kanatlılarım

meram
03-05-2010, 11:27
Sayın Meram

Nurettin Baynal

Bahtiyar Çetinbaş

Saygılar...

Sayın Light Sussex

Elimdeki civcivlerin yetişme olanağına bakarak karar vereceğim.Şimdilik 26 civcivim var.Becerebilirsem onları büyüteceğim. Zayiat çok olmazsa sorun yok.Olusa alacağım.Mesafe konusunda kaygılarınızı paylaşıyorum.

Saygılarımla.

thares
13-06-2010, 04:08
ligth sussex
Tavuklarınız çok güzel ve bakımlılar. Irkları nedir saf ırkmıdır açıklarsanız sevinirim
Sağlıklı Büyütmeler Dilerim

ligth sussex
13-06-2010, 09:17
İki tanesi saf denizli tavuğu biri ispenç diğer üçü karışık civcivleri olan ise hint kırması gurg olur diye almıştım ve 13 yumurtadan 10 tane civciv verdi bana :) civcivlerin babaları resimde görünen brahma kırmasıdır.Resimdekilerin haricinde 11 susex im var bunların dördü dört aylık ikisi horoz ikisi tavuk olup diğer yedi tanesi 6 haftalıktır.bunların haricinde resimde görünen denizli tavuğunun birtanesi gurk oldu ve onüçta ne civciv cıktı.Dışardanda almış olduğum 20 adet civcierimde var. Ayrıyetten komşulardan komşular 5 adt getirdiler bakamıyorlarmış evde kokuyapıyormuş.Bu arada iki dişi bir erkek bildırcında aldım.Canlı adedi 71'e cıktı tam bir şenlik var kümeste :) İyi dilekleriniz için teşekkürler. Rabbim cümlemize hayırlı bereketli sağlıklı ve huzurlu uzun ömürler versin cümlemize Amin....

Gezegen
27-06-2011, 01:45
bunlarda benim geçen sene civcivden büyüttüğüm sussex ler

cihan_as
27-06-2011, 04:44
Sn gezegen, yumurta verimi ne durumda, hergün yumurta alabiliyormusun.

Gezegen
27-06-2011, 22:01
Allah nazardan saklasın maşallahı var arada bir tatile cıkıyor ama süper bir yumurtacı 65 gr ortalama yumurta yapıyor sarı yumurtluyor

cihan_as
27-06-2011, 22:56
Maşallah nazar değmesin. Susex tavukların yumurta verimi konusunda bilgi edinmek istedim susex tavuk yumurtası için yetiştirmek isabetli olur.

Gezegen
28-06-2011, 07:03
katılıyorum köy tavuğu yerine sussex tercih etmek daha mantıklı bence hem görünümleri hemde yumurta bakımından

thares
28-06-2011, 08:17
katılıyorum köy tavuğu yerine sussex tercih etmek daha mantıklı bence hem görünümleri hemde yumurta bakımından

Köy tavuğunun yumurtası kuluçka için pazarda 3 tanesi 1 TL Sussex denilen görünümlü tavuğun yumurtası tanesi 5 TL ye satılıyor. En iyisini siz tercih ediniz.

Gezegen
28-06-2011, 20:09
sayın thares maddi açıdan düşündüğünüzde başlangıç maliyeti biraz fazla her güzel şey gibi :) ama daha sonra getirside olacaktır ama ben hem yumurta hem de süs tavuğu olarak baktığım için onları izlerken bile 1.5 aylık civcive 35 lira verdiğime pişman değilim şimdide kuluçka makinası aldım bir kaç cinsin orjinallerini bulup çoğaltmayı düşünüyrum ama liğt sussex her zaman yumurta için tek geçerim :)

fenasihoroz
12-07-2011, 19:54
Demek elinizde altın parçaları var iyi satışlar

Hocam kuluçka net ten Cengiz Akçora nasılsınız,Buraya arada bir giriyorum şimdi mesajınızı gördüm teşekkürler

idcevi
24-07-2011, 22:06
Elimde 19 tavuk 4 horoz şeklinde saf kan sussexlerim var, İzir Torbalı'da yaşıyorum.Yumurta ya da civciv isteyen olursa karşılayabilirim.

cihan_as
13-08-2011, 21:45
Sn idcevi arkadaşımızın torbalıda'ki evine misafir oldum. Meyve ve zeytin yetiştirdiği bahçede sohbet ederek gezinti yaptık.
Yetiştirdiği meyvelerden idcevinin eşi meyve ikramında bulundu eşine ve idceviye çok teşekkür ediyorum.
Bahçesinide sussex tavuklarını üretimini yaptığı kümesleri gördüm. Yetiştirdiği sussex civcivlerinden yerinde ırkını görerek 5 ad sussex civciv aldım. Civcivler yeni yerinde oldukca sağlıklı görünüyorlar, gurk tavuk kendi civcivleriyle birlikte yeni misafirlerini hemen kabul etdi onlara kendi civcivi gibi ilgi gösteriyor.

idcevi
13-08-2011, 22:22
Sayın cihan_as
Sizi misafir etmekten mutlu olduk, yolunuz düştüğünde her zaman bekleriz.
Anne tavuk tarafından misafirlerin kabul görmesi çok sevindirici. Umarım bir sorun olmadan yetişkin olurlar, baharda yumurtalarından yeriz :)

Ben de birkaç tanesini anne tavuğun altına koyayım dedim ama kesinlikle kabul etmedi hayvan, yapacak bir şey yok benimkiler makine yavrusu olarak büyüyecekler artık.

denizakvaryumu
19-09-2011, 16:20
Gerçek light susex ile kırma light susex nasıl anlaşılır?

Kırmalarda boyundaki siyah tüyler az oluyor diye biliyorum?

Gerçek light susexlerde boyundaki siyah tüyler bariz olarak çok fazla?

idcevi
25-09-2011, 22:42
Boynundaki siyah tüylerin fazla ya da az olması onun kırma olduğunu göstermez, ancak türünün bizim beğendiğimiz özelliklerini taşımadığı ya da az taşıdığı söylenebilir.

cihan_as
26-09-2011, 05:35
Sn idcevi, sizden aldığım civcivin kanatlarında siyah tüyün dışında kahverengiye yakın tüyler var. Biraz daha büyüdüğünde siyah tüylerin görüntüsü baskın kalır sanıyorum.

denizakvaryumu
26-09-2011, 10:32
L.sussex tavuğunun ayak rengi de önemli bir konu...

Bazı LS hobicileri ayağın kesinlikle beyaz olmasını savunurken diğer bir kısım sarı da olabilir diyor.

Konu yurt dışında da tartışılıyor ...Genelde hakim olan görüş beyaz ayaklı olması yönünde.

Ama benim gibi yumurtaya önem verenler için ayağın beyaz ya da sarı olması değil yılda 300 yumurta verip vermemesi önemli olan :)

LS besleyip de "yılda 300 yumurta alıyorum" diyen bir arkadaş var mı? :)

SametAras
26-09-2011, 19:26
Arkadaşlar atak-s cinsini de araştırın derim. Ben günlük yumurta satacağım. Bu yüzden atak-s cinsini yeğledim. Lütfen şu pdf belgesini okuyunuz: www.tae.gov.tr/UserFiles/file/Atak-S.pdf

denizakvaryumu
27-09-2011, 08:03
Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

SametAras
27-09-2011, 12:23
Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

Atak-s'ler iyi bakılırsa kışın 20 cm karda dahi yumurta yaparlar. Hastalıklara karşı sussexlerden daha dayanıklıdır. Bir sayfadan alıntı yaptım, lütfen okuyunuz:

1995'ten bu yana üzerinde çalışılan ve 72 haftada 300 yumurta veren Atabey, ithal tavuklara göre %50 ucuza mal oluyor. Verimli Türk Boğası Anadolu Esmeri'nden sonra şimdi de yüksek yumurta ve et verimine sahip Türk tavuğu Atabey geliştirildi.. Türk tipi damızlık tavuk ırkı geliştirildi. Yeni Türk tavukları ile ithalat kesilecek hatta damızlık ihracatına başlanacak. İthal tavuklara göre yüzde 50 daha ucuza mal edilen Atabey, Atak ve Atak S serisinin yumurta verimleri çok yüksek. Türkiye'de tavukçuluk alanında çalışmalar yapan tek kurum olan Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 1995 yılından beri sürdürdüğü ıslah çalışmalarının meyvesini topluyor.

Kanada'dan getirdikleri saf tavuk ırklarından, melezleme yolu ile yerli "Atabey" "Atak", "Atak-S" serisini ortaya çıkaran Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, "bu şekilde, ebeveyn temininde dışa bağımlılıktan kurtulacağız" diyor. Yumurta tavukçuluğu için geliştirdikleri bu türlerin, bugüne kadar yurt dışından getirilen tavuk ırklarından yüzde 50 daha ucuza mal olduğunu hatırlatan yetkililer, "Bu sayede üreticinin yüzü daha çok gülecek" şeklinde konuşuyor.

YUMURTLAMAYA HAZIR
Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde 1995 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının sonlandığını, yumurtacı damızlık Atak, Atabey ve Atak-S"nin üretime hazır olduğunu söyleyen Enstitü Müdürü Cengizhan Mızrak, "Haymana'da kurulan tesislerimizde Türkiye'nin yumurtacı damızlık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşmış durumdayız. Selçuk ve Ankara üniversitelerinde yapılan çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi. Ortaya çıkardığımız bu üç tür, verimlilik bakımından yurt dışından gelen tavuk ırklarını aratmıyor" diye konuştu.

İTHALAT KESİLECEK
Türkiye'nin yıllık "yumurtacı" damızlık tavuk ihtiyacının, 500 bin civarında olduğunu vurgulayan Mızrak, bu miktarın tamamının ithal edildiğine değinerek şunları söyledi: "Türkiye'de ıslah edilmiş bir tavuk ırkı olmadığı için bu anlamda tamamen dışarı bağımlıyız. Üretici, damızlık olarak Amerika, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden gelen tavukları kullanıyorduk. Atak, Atabey ve Atak-S, yapılan ıslah çalışmaları sonucu, verimlilik bakımından dışarıdan gelen tavuk ırklarından bir farkı olmadığını ortaya koymuş durumda. Verimliliğin yanı sıra fiyat açısından baktığımızda, yerli damızlığımızın, ithal damızlıklardan yüzde 50 oranında daha ekonomik olduğunu görüyoruz."

HASTA OLMUYORLAR
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuğu olma özelliğini taşıyan Atak, Atabey ve Atak-S'lerin, yaşam gücü bakımından ithal damızlıklardan daha iyi durumda olduğuna değinen Mızrak, "Yerli damızlıkların yaşam gücü daha yüksek olduğu gibi hastalıktan da ari durumdalar. Şu anda hastalık taşıma riskleri yok. Bu nedenle kuş gribi gibi salgın hastalıklar nedeni ile, dışarıdan tavuk alımı durdurulduğunda kendi ırklarımızla krizleri de atlatabileceğiz" dedi.

idcevi
27-09-2011, 21:13
Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

SametAras
27-09-2011, 21:37
Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

Abi bende hibrit olarak alırsan dediğin şekilde oluyor diye biliyorum. Ama büyük ihtimalle damızlık ebeveyn olarak alırsan üreme devam eder.

TAVUKULUK ARATIRMA STASYON MDRL (http://www.tae.gov.tr/www/tr/Icerik.ASP?ID=10)

denizakvaryumu
28-09-2011, 07:54
LS lerde aslında hibrit tavuk , aynı durum LS ler için de geçerli bu durumda ....

odogal
28-09-2011, 09:31
büyük çifliklerdeki yumurta tavukları verimlilik dönemi sonunda pazarlarda satılıyor. genellikle küçük kasabalarda. düşük fiyatla. bunlar alanlar yumurtlamasını bekliyor. ne kadar verim alınabilir?

cihan_as
14-10-2011, 00:11
Sn idcevi, sizden aldığım süsex civciv horoz çıktı. Boyu bir karış olduğu halde horoz sesi şeklinde ötüyor. Civcivi sizden alalı 2 ay olmuş.

idcevi
16-10-2011, 00:24
Sayın cihan_as horoz ya da tavuk sağlıklı olarak büyümesi güzel. Dilerim bundan sonra da başına kötü bir durum gelmez. Ben horozları bu yaşlarda sesinden değil de ancak ibik görüntüsünden tanıyabiliyorum. Hem ibikleri hem de vücut yapıları tavuklara göre daha fazla büyüyorlar.

efe-can
23-12-2011, 20:43
Sn İdcevi;

Son iki ay içinde 15 civarında Susex piliçlerden kaybım oldu. Bu ikinci defa kuluçkadan çıkanlardan yaklaşık 30 adet vardı (nisan 2011 doğumlu ) Yarısını kaybettim. Hepsindede gelişme çok yavaş oldu. Önce az hareket ediyorlar, daha sonra ibiklleri kararıyor ve ölüyor. Birden çok zayıflıyor. Öldükten sonra bir otopsi yaptım. Taşlıkları pörsümüş ve karaciğerlerinde lekeler var. Dışkıları su gibi ve bayaz..
Diğerleride aynı ortamda yaşıyorlar ve aynı yemle besleniyorlar.
Yazın 2 ton kadar buğday almıştım. Böceklenmesin diye toz kireç serpip karıştırdım. Bunun bir zararı olur mu bilmiyorum.
Şubat ayında 40 kadar yerli yumurtalarımdan ürettiklerimde ve daha sonraki susex lerde bir sorun yok. Sadece Nisan ayında çıkanlarda problem var.
Bu konuda başka bilgisi olan arkadaşlar var ise lütfen bilgilerinizi paylaşın.
Selamlar...

thares
25-12-2011, 08:16
Süper Serum Diye Bir Karışımdan Haberiniz Yok Sanırım Hemen Araştırın ve Bulun Ölümlerden Kurtulun Yumurtası 5 TL olan bu LS leri telef etmeyin
SAYGILAR

efe-can
25-12-2011, 18:54
Sn Thares;
Doğrusu duymadım. Geçenlerde Veteriner hekime sordum; bana antıbiyotıkten falan bahsetti.
Bu (super serum) Nereden nasıl temin edilir ve uygulaması nasıldır bana açabilirmisiniz. Teşekkür ederim

denizakvaryumu
25-12-2011, 21:08
dektros tatlımsı 500 g serum
bemiks kompoze 5 li ampul
dodex 5 li ampul

hazırlanışı serumun sadece lastik kapağını açın alt kapak dursun 5 li ampullerin tamamını kırıp şırıngayla serumun içine boşaltın karışım hazır maliyeti 10 tl
doz aşımı diye bir sıkıntı yok saf olarak bile verebilir siniz benim tavsiyem 250 g suya 4-5 şırınga serum sıkın ilk günden itibaren verin süper bir vitamin ve enerji takviyesi dir.
bu serumla beslediğiniz hayvanlar kolay kolay hasta olmazlar.
büyümeleri diğerlerinden farklı olur tüy renkleri parlak olur gösterişli hayvanlar olurlar daha hareketli olurlar

http://forum.petarkadas.com/kuslar-genel/kuslariniz-civcivleriniz-hastalanmasin-super-serum-tarifi

idcevi
27-12-2011, 20:01
Efe-can arkadaş, üzücü bir durum yaşamışsınız:( Dilerim tekrarı olmaz. Arkadaşların bahsettiği karışım b grbu vitaminler ve glikoz takviyesi, mutlaka faydası olacaktır ama hastalık konusunda aslında ciddi ciddi bir veterinere danışmak lazım diye düşünüyorum.

Benim toplu ölüm olmadı ama birer ikişer derken başlangıca göre oldukça sayıları azalıyor. Yedirdiğim yeme, verdiğim emeğe yazık oluyor diye kızıyorum bazen ama yapacak bir şey yok, devam...

efe-can
28-12-2011, 16:59
Sn İdcevi_;
Ölümler toplu değil nerede ise bir ay içinde oldu. Önce ibiği kakarıyor, az hareket ediyor, çok zayıflıyor ve ölüyor. Birisini karantanaya almıştım. Yoğun antibiyotik verdim. Yaşadı ama penguen gibi yürümeye başladı. Adam olası yok, kestim ciğerlerini inceledim; diğerlerinde olduğu gibi karaciğeri yaralı idi. Son bir haftadır bir ölüm yok. Kayıp sayısı 16 kadar.

Aslında o grubun çoktan yumurtlaması lazım ama dedimya sağlıklı bir gelişme olmadı. Sadece Susex ler değil. Aynı partide çıkan yerli civcivlerde öyle.
Arkadaşların önerdiği serumu bir uygulayacağım.Bakalaım sonuçne olur..
Selamlar....

baras
30-12-2011, 07:41
Hangi ilacı vereyim diye deneme yanılma ile uğraşmayın, bahsedilen serum yeni çıkan civcivlerin ilk günlerinde tavsiye edilmektedir. İzmir Bornova da veteriner kontrol enstitüsü bulunmakta onlarla diyaloğa geçip ölü hayvanınız için kanatlı nekropsisi isterseniz daha sağlıklı olur. Tel232 388 55 11 - 232 388 55 10

idcevi
31-12-2011, 20:51
Sayın Baras
İzmir'in ilçesinde yaşayan biri olarak bu kurumdan haberim yoktu, bilgi için çok teşekkürler. Ben de bir veterinerle konuştum; ölen birini al gel ama 8 saat içinde getirmeniz yoksa çürümeye başlıyor anlaşılmıyor dedi. Haftada bir gün İzmir'e gidiyorum aksi gibi o gün ölen olmuyor, ertesi gün de onun için özel gitmeye hem zamanım olmuyor hem de zor geliyor açıkçası ama kesinlikle gitmek gerektiğine inanıyorum.

baras
02-01-2012, 16:53
Herhangi bir veterinere götürmeyiniz, sadece kanatlı üzerine çalışan laboratuvarlar var, hasta olanları da kabul ediyorlar.

efe-can
09-01-2012, 18:38
Sn İdcevi;
2011 Mart Doğumlu Susex lerimden iki tanesi sessiz sedasız gurk oldular. Bir kaç gün tecrit ettim vazgeçsin diye ama vazgeçmediler. Bende yatırdım bakalım beş gün sonra çıkacaklar
Selamlar..

thares
10-01-2012, 09:01
Ligth Sussex tavukların en büyük özelliğinin biri daha çürümüş oldu bildiğim kadarıyla bu tür yumurtacı olan Ligth Sussex çok zor gurk oluyorlarmış.

idcevi
10-01-2012, 22:14
Sayın efe-can,
Bence bu mevsimde kuluçka olması çok harika, tahminim haziran sonu gibi yumurtaya başlarlar hem de verimli olmayan dönemde kuluçkalık işini aradan çıkarmış olacaksınız:) Keşke benimkilerden de birkaç tane kuluçka olan olsa şimdilerde...
Benim geçtiğimiz yaz gurk olan bir kaç tane sussexim oldu. Yaklaşık 90 gün yumurta yapma işi yattığı için bu ırkın kuluçka olması ekonomik açıdan zarar ama kolaylıkla da vazgeçmiyorlar gurk olmaktan.

efe-can
12-01-2012, 10:48
Sn İdcevi-Thares;
Gurk olan Susex ler üstelik çok disiplinli. Sabah dışarı çıkarıyorum beslensin ve diğer ihtiyaçlarını gidersin diye. En kısa zamanda gidip yumurtaların üstüne oturuyor. Bu nedenle tam beslenemiyor. Çok zayıfladılar. Önlerine yem koyuyorum ana fazla yemiyorlar. Bugünlerde zeytinyağında yumurta pişirip koyuyorum önlerine. Diğer tavuklar gurk oldudklarında çok sefer yerlerini şaşırıp başka yerlere yatıyorlar. Ama bunlar yerlerini şaşırmıyorlar. Horozları çok sert, tavuğu elime aldığımda basıyor çığlığı ve otlama alanına başka tavukları sokmuyor.
Selamlar...

Coskun4216
12-01-2012, 19:13
Geçen yaz 8-9 aylık susex gurk oldu.İki ay kadar gurk dolaştı.Satın aldığımız kişi ile görüşmemizde, kendisindeki on susexten hiç birinin gurk olmadığını söyledi.

Susexlerin en güzel tarafı uysal olmaları,kümesteki 2 atak ve 1 atak-s yem verme esnasında üç ayda 5-10 defa elimizi gagaladı.Tavuğunu geçtik,6-7 aylık susex horoz bile uysaldı. Ötmeye başlayınca mecburen yolcu ettik.

Tavuk besleme tecrübemiz iki sene ile sınırlı olsada,küçük bahçeli,çocuklu evlerde susex beslemek can yanması ve görünmeyen kazalara karşı tercih edilebilir.

Bir üretici gurk tavuğu vaz geçirmek için komple tel kafeste tutuğunu, kısa sürede gurk halinin geçtiğini söylemişti.

Sağlıcakla kalınız.

efe-can
15-01-2012, 13:34
Bugün iki Gurk tavuğumdan toplam 17 adet civcivim oldu. Dikkat etmeme rağmen susex haricinde yumurta da karışmış. Super Serum uygulamasını uyguladım. Yeni civcivler için yaşayabileceği kutular yapmıştım. İçine koydum. Bu maksatla damaklı suluk almıştım, serumu suyunun içine koydum. Bakalım nasıl olacak.
Selamlar

idcevi
15-01-2012, 21:01
Ne kadar güzel, bence çok şanslısınız. Hadi hayırlısı olsun, dilerim soğuktan zarar görmeden sağlıkla 17 adet yetişkin susexiniz olur. Benimkiler yumurtlasam mı yumurtlamasam mı diye düşünürlerken sizinkiler anne bile oldular.

kivanç
17-01-2012, 19:41
Ne yazık ki ülkemizde son birkaç yıldır Light Sussex adı altında başka tavuk cinsleri satılıyor. Üzülerek söylüyorum ki Türkiye'de gerçek Sussex tavuğu yok! Yılda 260 yumurta verirmiş, aynı zamanda çok iyi et tavuğuymuş gibi aldatmacalarla aşırı yüksek fiyatlardan tavuk satışı oluyor.

Gerçek Sussex tavuklarının gagası ve ayakları ten rengi/pembe olur, dikkat ederseniz bizde satılanların hepsi bariz bir şekilde sapsarıdır, ayrıca Sussex tavukları oldukça iri bir cinstir, bizdekiler son derece cılız, neredeyse Leghorn gibiler.

Verim özelliklerine gelince: hiçbir tavuk yılda 260 yumurta verip, aynı zamanda çok iyi et tavuğu olup birde kuluçkaya yatıp yavru yetiştiremez! Bu üç özellik birbiriyle çelişen özelliklerdir, önemli olan tavuğun cinsi değil soyudur. Aynı cinsin yumurta veya et için yetiştirilmiş soyları olabilir, bu o cinse ait hayvanların bu iki özelliğide taşıdığı anlamına gelmez.

Bilginize,

Kıvanç

cihan_as
17-01-2012, 22:12
Sn kivanç, sussex horoz ve tavuklarınız varmı? bahsettiğiniz özellikleri taşıyan sussex tavuklarınız varsa fotoğraflarını bizimle paylaşırmısınız. Sussex tavuklarla ilgili oldukca tecrübelisiniz kaç senedir sussex besliyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz özellikleri taşıyan sussex tavukları nereden satın alabiliriz, bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler.

kivanç
18-01-2012, 13:24
Benim sussex tavuğum yok. Ne yazık ki Türkiye'de işe yarar hiçbir tavuk cinsi yok, varsa yoksa süs tavuğu... Açıkçası cins tavuklar nasıl elde edilir bende bilmiyorum, bir şekilde yurtdışından gelmesi lazım, sanırım bunun içinde Tarım Bakanlığından izin falan almak gerekiyor, amatörler için çok zor iş. Ben kendi adıma etraftan topladığım cins olmayan tavuklardan ürettiğim civcivleri seçici üretimle istediğim özelliklere sahip bir soya dönüştürmeye uğraşıyorum.

Kıvanç

wellness
18-01-2012, 13:58
Merhaba Kıvanç Bey,
Türkiyede ki lere güvenmiyorsunuz da dışarıdan geleceklere nasıl güveneceksiniz? Dışarıdan gelenler hep güvenilir mi oluyor ki? Bence onlara hiç güvenmeyin derim. Çünkü dışarıdan gelebileceklerin büyük bir çoğunluğu hybrid (melez değil) oluyor.

kivanç
18-01-2012, 17:39
Güvenmek ne demek? Ne aradığımı biliyorsam güven sorunum olmaz bence. Sadece Light Sussex tavuğunun adını duyup ben bundan istiyorum derseniz, biriside size benim tavuklarım Light Sussexdir derse ve bu bilgiye inanmak için sadece satıcının sözüne güvenmek zorunda kalırsanız elbette güven sorununuz olur.

Elbette her dışarıdan gelen iyi değildir, geçmişi bilinen üreticilerden almak gerekir. İngilizcede hayvan üreticilerine "breeder" denir, bu insanlar belli cinsleri belli özelliklere sahip olması için seçici üretime tabi tutarlar. İyi "breeder"ların hayvanları kaliteli olur, bu yüzden mesela hayvan tanımlarken sadece cins adı söylenmez, hangi üreticinin soyundan geldiği de söylenir.

Yabancılara güvenmiyorsanız neden yabancı cins tavuk istiyorsunuz? Bence şu noktada güvenilmemesi gereken birileri varsa o da Türk "Light Sussex" üreticileridir. Kaç kere tavuk getirttinizde hybrid çıktı? Hayali kazık yemeyi bir yana bırakın, bu ülkede fiilen birileri birilerine kazık atıyor.

Bu arada hybrid melez demektir.

kivanç
18-01-2012, 17:49
Ayrıca şunuda söyleyeyim, Light Sussex sattığını iddia edenleri kesinlikle kötü niyetle değil, sadece cahillikle suçluyorum. Bence kendileride neye sahip olduklarının farkında değiller.

wellness
18-01-2012, 18:20
Güvenmek ne demek? Ne aradığımı biliyorsam güven sorunum olmaz bence. Sadece Light Sussex tavuğunun adını duyup ben bundan istiyorum derseniz, biriside size benim tavuklarım Light Sussexdir derse ve bu bilgiye inanmak için sadece satıcının sözüne güvenmek zorunda kalırsanız elbette güven sorununuz olur.

Elbette her dışarıdan gelen iyi değildir, geçmişi bilinen üreticilerden almak gerekir. İngilizcede hayvan üreticilerine "breeder" denir, bu insanlar belli cinsleri belli özelliklere sahip olması için seçici üretime tabi tutarlar. İyi "breeder"ların hayvanları kaliteli olur, bu yüzden mesela hayvan tanımlarken sadece cins adı söylenmez, hangi üreticinin soyundan geldiği de söylenir.

Yabancılara güvenmiyorsanız neden yabancı cins tavuk istiyorsunuz? Bence şu noktada güvenilmemesi gereken birileri varsa o da Türk "Light Sussex" üreticileridir. Kaç kere tavuk getirttinizde hybrid çıktı? Hayali kazık yemeyi bir yana bırakın, bu ülkede fiilen birileri birilerine kazık atıyor.

Bu arada hybrid melez demektir.

Kıvanç Bey, siz beni yanlış anladınız. Ben size Light Sussex den hiç bahsetmedim ki. Bu ırk zaten yabancı bir irk. aslı ingiltere menşeeli. Benim demek istediğim eğer yumurta üretimi yapacaksanız çok uzun yıllardır Türkiye de yetiştirilen legorin cinsleri var. Yılda 300 yumurta veriyor. Onlardan da edinebilirsiniz. Ama süs tavuğu istiyorsanız o halde bazı risklere katlanacaksınız? eğer bir dolandırıcının eline düşmeniz alnınıza yazılmışsa ister yerli ister yabancı olsun, bir şekilde o dolandırıcının tuzağına düşersiniz. Ama yerli olursa en azından o kişinin tavuklarını gidip yerinde kümesinde görüp bir fikir sahibi olabilirsiniz. Mesela işini düzgün yapmaya çalışan bir kişinin kümesi son derece temiz, düzgün ve tertipli olur. Yabancı ırklarda besliyorsa mutlaka farklı bolmelerde tutuyordur. Bunlara dikkat edebilirsiniz.Yabancı olursa bunu görme şansınız da yok. Bu arada şunu da belirteyim. Ben bir tavuk yetiştiricisi değilim, hiçbir yetiştirici ile bağlantımda yok ve kimseyi de kayırmıyorum. Kalın sağlıcakla.

kivanç
18-01-2012, 18:59
Görmeden hayvan almak hiç akıllıca değil zaten...

Buradan bir uyarıda daha bulunmak istiyorum, son zamanlarda tek tük döllü Australorp yumurtası sattığını iddia edenler çıktı. Yılda 364 yumurta verir diyorlar ve yumurtanın tanesine 10TL istiyorlar. Sakın aldanmayın derim. Yıllar önce Avustralya'da sadece 1 tane tavuğun, sadece 1 yıl için 364 yumurta verdiği kaydedilmiş (dünya rekoru olarak), o günden bugüne de bu sayıya yaklaşan tek bir Australorp tavuğu olmamıştır. Ortalama bir Australorp yılda yaklaşık 200 yumurta verir. Satan arkadaşlara bu cinsi nereden bulduğunu sormak lazım, acaba nasıl amatör olarak tavuk ithal etmişler.

Her siyah tavuk Australorp değildir her boynu siyah çizgili beyaz tavuğun Light Sussex olmadığı gibi! Light Sussex işide aynı böyle başlamıştı, şimdi herkes Sussex tavuğu satıyor. Benden söylemesi...

Kıvanç

caesar41
19-01-2012, 10:33
kesinlikle kıvanç beye katılıyorum fakat şuan ülkemizde gerçek australorp tavuklar mevcut... ben şahsen geçen yaz 20 yumurta getirttirdim fakat sadece 1 civciv elde edebildim... çok tatlı bir tavuğum oldu... yumurtlaması ya da yumurtlamaması o kadar sorun değil ama inanın çok sevimli ve de cana yakın oluyorlar... kısmet bu yaz bir 10 daha gelecek... ama şunu söyleyebilirim eğer derdimiz yumurta ise atak veya atak-s ler bu konuda mükemmeller... ama australorp kadar evcil değiller ... sağlıcakla kalın...

kivanç
19-01-2012, 12:02
Yumurtaları nereden getirttiniz?

kivanç
19-01-2012, 18:54
Sizin bahsettiğiniz GDO oluyor yani Genetiği Değiştirilmiş Organizma. Çok şükür ki henüz GDO'lu hayvan yok. Hybrid melezin İngilizcesi'dir ve anlamları tamamen aynıdır. Hybritlerden de yavru alınır ama yavrunun neye benzeyeceği bilinmez. Ben hybrid Lohmann Brown tavuklarından yavru aldım, bu 5. yılım hala son derece sağlıklı yavrular almaktayım, kimisi iri oluyor kimisi küçük oluyor ama oluyor. Ticari çiftliklerde 1 yıl kullanılırlar çünkü yaşlanan tavukların yumurta verimi azalır dolayısıyla getirileri de azalır. Atak ve Atak-s de melezdir; Atak kahverengi Rhode Island horozuyla beyaz Leghorn tavuğunun kırmasıdır, Atak-s ise kahverengi Rhode Island horozuyla çizgili Plymouth Rock tavuğunun kırmasıdır.

fenasihoroz
23-01-2012, 17:11
Arkadaşlar ingiltere'den gelen yumurtalardan çıkan light sussex prens ve prenseslerimin bazılarını sizlerle paylaşıyorum ,bunları yetiştirmek için çok emek verdim,inşallah nazar deymez. inşallah sezonda yumurtalarınıda gerçek orjinal beyaz bacaklı olarak paylaşırız,zira dışarıdan yumurta getirip netice almak baya bir külfetli ,inanın 150 yumurta getirttim sonuç sıfır,sonunda bir tırcı arkadaş vasıtasıyla getirttikleriminden netice aldım.

efe-can
30-01-2012, 21:25
Ben köy çocuğuyum. Kendimi bildim bileli tarımın içindeyim. Memuriyetim sırasında uygulama alanında olamadım. Bu dönem içinde de değişik kaynaklardan bilgilendim. Evimde sürekli çimlendirdiğim bir şeyler var idi. Yetiştirdiğim bitkileri ya ormanlara gezmeye gittiğimde oraya buraya dikerdim veya çalıştığım kurumların bahçesine dikerdim.Bir süre evimde muhabbet kuşu ürettim. Arkadaşlarımın çocuklarının doğumgünlerinde kafesle birlikte hediye ederdim. Çocuklar sorumluluk sahibi olsun, SEVGİ kavramını özümzesin diye.
1967 yılında evimize gelen okunmuş bir HAYAT dergisinin iç sayfalarında kuluçka makinesi reklamı gördüm. MKE nin ürettiği 300 yumurtalık bir makine idi. Babama almasını istedim. Sonra babam Ankara'dan getirdi. Makineye özel bir gazocağı ile çalışıyordu. 12 yaşında idim, makineyi kurup çalıştırdım. 21 gün nöbet tuttum sonunda 100 kadar civciv aldım. O zaman köyümdeki herkes bana DELİ demişlerdi. Yaptığımız işten para kazamanadık ve vazgeçtik.
Şimdi yaklaşık 10 yıldır kendi arazimde amatör olarak yapıyorum. Şu anda 70 kadar tavuğum var 5-15 arasında yumurta alıyorum. Serbest dolaşıyorlar. ****** verim az. Çok yumurta almanın belirli koşulları var. Vitamin desteği aşırı beslenme vs vs uygularsak ****** verim alınır. Aslında xxx sayıda yumurta verimi olan tavuğu nasıl besleyeceğiz. Gece kaldığı kümesin ısısı vs vs nasıl olacak. Tavuğun cinsi ne olursa olsun; x cinsi tavuğu bu kriterler de bakarsasınız 300 yumurta alırsını denmesi lazım.
Geçenlerde susex tavuklarımın kümesinin ışığını saat 24 e kadar yaktım. Önlerine sınırsız yem koydum.On gün kadar bu uygulamayı yaptım. 15 tavuktan 10-12 arası yumurta aldım. Bu ara havalar soğudu yemde versem yumurtlamıyorlar.
Sonuç olarak: Kesin çizgiler çizmemek lazım...
Selamlar....

hisarköy
02-02-2012, 18:02
bende kocaelinde yaşıyorum susek tavuk için bilgi almak için size nasıl ulaşabilirim

ziringaglia
05-02-2012, 16:04
bu tür kanatlı canlılar bulundukları yere gerçekten güzel bir hava katıyor.

yolac
05-02-2012, 21:11
Sayın Fenasihoroz,
Öncelikle tebrikler,Allah nazardan korusun,Maşallah.
Bir kere tavuklarınız hakiki light sussex beyaz bacaklı.En makbul olanı.İnşallah tüyleri kadar da yavru alırsınız.
Bir aralar ben de çok uğraştım bu cinse sahip olabilmek için;
ancak başaramadım.Yumurta satınaldım piyasadan, denilen gibi yavru çıkmadı.Beyaz bacak civciv de bulamadım.
Şayet hakiki beyaz bacak civciv veya yumurta satarsanız 5-10 adet arası alabilirim.
Selamlar...
GSM 535 926 34 44
yolac46@hotmail.com

lightsussex
05-02-2012, 23:24
ben bu kareleri
kuluçka netten hatrladım
ama kim olduğunu çıkaramadım aklıma gelsin bende alacağım
m.kaya

lightsussex
06-02-2012, 22:40
ogün, sitede halil ören' e ait diye yazılmıştı , bu palazlar şimdi yurtdışı menşeili olmuş neden.?
m.kaya

fenasihoroz
07-02-2012, 11:27
bende kocaelinde yaşıyorum susek tavuk için bilgi almak için size nasıl ulaşabilirim

Arkadaşım ismim Cengiz Akçora bilgi almak isteyen arkadaşlarım 0532 571 2931 nolu telefondan ulaşabilirler.

fenasihoroz
07-02-2012, 11:39
Evet arkadaşım ben kulucka.net üyesiyim.bu resimleri oradada paylaştım,ayrıca orada okurken heralde dikkat etmemişsiniz ingiltereden gelenler ve sn halil örenden aldıklarımdan bazıları diye belirtmiştim,demekki iyi okuyamamışsınız,ayrıca herkes kulucka.net üyesi olamaz olanlarda evcillerini insanları kandırmak için pazarlıyamaz,eğer sizde oraya üyeyseniz benim hakkımda biraz bilginiz vardır,bizim sağımız solumuz oynamaz başkaları gibi,bu vesile ile hayırlı paylaşımlar dilerim,Ağaçlar.net e hoş geldiniz.saygılar.

umut3535
01-06-2012, 10:41
Sn idcevi, ben İzmir/Bornova'da ikamet etmekteyim.Sussex civcivlerine ihtiyacım var bu konuda yardımcı olabilir misiniz?Aldığım yumurtaları makineme koydum ama hepside bayat yumurtalar oldukları için verim alamdım.

6litre
05-06-2012, 23:01
5 yil önce toplam 5 tavuk aldim, coluk cocuk hayvanla tanissin vs. vs. 1x AUSTRALORP, 1x AS & LS mix, geri kalanida süs olsun bahceme nese katsindi. Hasil kelam getirdigimin ertesi günü süs tavuklarindan biri öldü. Kalan dörtten, 2 süs tavugu 3 yil yasadilar, o keretalarin yumurta verimi, yaklasik 50 adetti. 3 yilin sonunda öldüler. Gelelim bombalarima, AUSTRALORP`un Masallahi vardi 4 yil boyunca, yilda biraktiysa 20-30 gün yumurta yapmayi birakti, oda cok asiri soguk oldugunda vs. Amaaaaa AS & LS mix varya dillere destandi nazar degirecekler diye onun hakkinda en cok konusan arkadasima hediye ettim. Mübalagasiz, 365 gün -15, -20 banamisin demedi. Kisin yumurtayi folluga yetistiremediginde yere yapardi, yumurta yerle temastan sebep yarim saat sonra catlardi. 4 yil boyunca. O kadar cana yakin keratalardi bide. Su anda yeniden 6 tane aldim 2x LS, 4x Austrolorp larim var, Allah icin yumurtasinda degilim, ihtiyacimi aliyorum geri kalan zaten es dost ve mahalleliye gidiyor. :) Diyebilirim sikintisiz 4 aileye yetiyor. :)

Ortamlari: 5 m² kümes, yaklasik 60m² telle cevrili gezebilecekleri alan.

Yem: 64% Arpa, 9% cekirdek, 8% bezelye, 7% Soja, 7% kirilmis kirec tasi, 4% Misir, patates, vs. vs. karisimi yem. Her gün bir avuc taze cim, ve iki haftada bir yaklasik 60 litre taze cim. (Bahcedeki cimleri bictigimde onlarda nasibini alacaklar dimi ama. :))) )

arada sirada uzun süre bahcede oldugumda cikariyorum, baslarinda durmadinmi, ortaligi darma duman ediyorlar. :) Birde, sonbaharda yapraklar yere düstügünde en az 3 gün disari saliyorum, agaclarin altinda biriken yapraklari cimlerin üzerine atiyorlar, cim makinasiyla bir defa geciyorum, yapraklari cikarma derdinden kurtuluyorum. :))))))))))

fenasihoroz
14-06-2012, 21:20
Sevgili Light Sussex seven arkadaşlar evcillerimin yeni resimlerinden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum
3.Light Susex anaçlarım : Light Sussex Türkiye (http://lightsussexturkiye.com/?page_id=25)

limoncu
17-07-2012, 10:33
En çok yumurta veren tavuklar sussex ler mi ataklar mı? yoksa austroloplar mı? anlamadım.

6litre
16-09-2012, 23:03
En çok yumurta veren tavuklar sussex ler mi ataklar mı? yoksa austroloplar mı? anlamadım.

Su, bu diyemem, ancak söyle söyleyeyim, austrolop, benim su ana kadar gördügüm kadariyla 10 numara, AS & LS mixlerim en bombasiydi, efsane diyorum, o kadar yani. Ama o keratalar sanki sans isi gibime geldi. Yani analari iyi olacak babalari iyi olacak vs. vs. Su an bende 2 ls var. Accik tembeller sanki. **** bana öyle geliyor.

muratbey
20-01-2013, 22:33
susex ile ilgili her konuda yardımcı olunur.

baras
24-01-2013, 13:21
Sitenin bu konusunu kaçırmışım, hayretler içinde okudum, cinslerinin en güzel örneklerinin besleyen pek çok hobici bulunmakta Türkiye'de. Benim kümeslerim www.nadirtavuklar.com (http://www.nadirtavuklar.com)

thares
24-01-2013, 16:06
Ben köy çocuğuyum. Kendimi bildim bileli tarımın içindeyim. Memuriyetim sırasında uygulama alanında olamadım. Bu dönem içinde de değişik kaynaklardan bilgilendim. Evimde sürekli çimlendirdiğim bir şeyler var idi. Yetiştirdiğim bitkileri ya ormanlara gezmeye gittiğimde oraya buraya dikerdim veya çalıştığım kurumların bahçesine dikerdim.Bir süre evimde muhabbet kuşu ürettim. Arkadaşlarımın çocuklarının doğumgünlerinde kafesle birlikte hediye ederdim. Çocuklar sorumluluk sahibi olsun, SEVGİ kavramını özümzesin diye.
1967 yılında evimize gelen okunmuş bir HAYAT dergisinin iç sayfalarında kuluçka makinesi reklamı gördüm. MKE nin ürettiği 300 yumurtalık bir makine idi. Babama almasını istedim. Sonra babam Ankara'dan getirdi. Makineye özel bir gazocağı ile çalışıyordu. 12 yaşında idim, makineyi kurup çalıştırdım. 21 gün nöbet tuttum sonunda 100 kadar civciv aldım. O zaman köyümdeki herkes bana DELİ demişlerdi. Yaptığımız işten para kazamanadık ve vazgeçtik.
Şimdi yaklaşık 10 yıldır kendi arazimde amatör olarak yapıyorum. Şu anda 70 kadar tavuğum var 5-15 arasında yumurta alıyorum. Serbest dolaşıyorlar. ****** verim az. Çok yumurta almanın belirli koşulları var. Vitamin desteği aşırı beslenme vs vs uygularsak ****** verim alınır. Aslında xxx sayıda yumurta verimi olan tavuğu nasıl besleyeceğiz. Gece kaldığı kümesin ısısı vs vs nasıl olacak. Tavuğun cinsi ne olursa olsun; x cinsi tavuğu bu kriterler de bakarsasınız 300 yumurta alırsını denmesi lazım.
Geçenlerde susex tavuklarımın kümesinin ışığını saat 24 e kadar yaktım. Önlerine sınırsız yem koydum.On gün kadar bu uygulamayı yaptım. 15 tavuktan 10-12 arası yumurta aldım. Bu ara havalar soğudu yemde versem yumurtlamıyorlar.
Sonuç olarak: Kesin çizgiler çizmemek lazım...
Selamlar....

Bu yıl 2 light sussex tavuğum iki tanede köy tavuğu denilen cinslerden civcivlikten tavukluğa uzanan bir yol aldım iddia ediyorum aynı yemi yiyen light sussex ile köy tavukları arasında kesinlikle yumurta verimi konusunda fark yok bunun aksini iddia edenler çıkar peşinde maddi kaygılar peşinde olan hobiciler. Ancak light sussex cinsler görünüm uysallık açısından oldukça iyiler.
SAYGILAR

idcevi
24-01-2013, 23:47
iddia ediyorum aynı yemi yiyen light sussex ile köy tavukları arasında kesinlikle yumurta verimi konusunda fark yok
SAYGILAR
Sayı olarak bilmesem bile köy tavuğu denilen tavuğa da düzenli yem verilse olduğundan daha verimli olacağından kuşkum yok. Köy tavuğu nerede bulmuş düzenli yemi, bazı evlerde hiç yem görmüyor bile, doğada ne bulduysa onu yiyor.

6litre
25-01-2013, 02:06
Bu yıl 2 light sussex tavuğum iki tanede köy tavuğu denilen cinslerden civcivlikten tavukluğa uzanan bir yol aldım iddia ediyorum aynı yemi yiyen light sussex ile köy tavukları arasında kesinlikle yumurta verimi konusunda fark yok bunun aksini iddia edenler çıkar peşinde maddi kaygılar peşinde olan hobiciler. Ancak light sussex cinsler görünüm uysallık açısından oldukça iyiler.
SAYGILAR
Hocam benim ne cikarim olabilirki, olmuyor ama? Lütfen rica ederim, bahcemdeki hayvanimi anlatiyorum size, hos kendim yumurtlayacak halimde yok. An itibariyle disarisi - 9, yarin insallah ben cikasiya 2 yumurta follukta hazir. 2 beyaz bacak LS, 2 Atmaca cinsi (Sperber) , 2 de cinsini bilmedigim (onlarida austrolop diye tutduydum, olmassa getir degistirelim demisti ayni zamanda satici, benim tembelligim, neyse. ) bahardan itibaren 6 hayvandan sonbahar basina kadar minimum ortalama 4 adet günlük yumurtam var. Yasadigim ülkede kaliteli hayvana ulasma sansi daha fazla, bilmiyorum, adam LS dediyse genelde LS cikiyor. Yahu adam 2 haftaya yumurtaya baslarlar dedi, biri daha yoldayken kartona yumurtladi. Haaaaa, gel gelelim arkadasimda var 19 tane tavuk, 2 horoz, havalar iyiyken 2 tane yumurta aliyor diye seviniyordu, anlattim benimkileri, anlatmaz olaydim, kendikileri yavas yavas tencereyi boyluyor simdi. :) Nasip isi abi nasip. Allah iyi insanlari karsilastirsin. Sahtekar dolu ortalik haklisin ama herkezi bi kefeye koyman hos degil.

efe-can
13-02-2013, 22:52
Sn Thares Geçmiş yıllarda yazdığım bir yazıya alıntı yapmış.İlgisine teşekkür ediyorum. Hala 100 kadar tavuğum var. Kasım-Ocak ayı içinde günde 3-5 adet yumurta alabildim. Şimdi ortalama günde 10 tane alıyorum. Ama yumurtlayanların çoğu Susex tavukları.Aslında saf ırk olsun istemiştim ama diğer tavuklarıma kıyamadım şimdilik karışık. Zamanla sadece susex ler kalsın istiyorum. Geçen bir arkadaşım geldi onunda bahçesi var.Benim arazide hiç ot görmeyince "alaçladınmı" dedi. Bende tavukları gösterdim. Hemen 50 tane tavuk buldu geldi. Şimdi bahçeye saldı. Yılda ot mücadelesi için 1000-1500 tl masrafı varmış. Şimdi o masrafta ve zahmetten kurtulacak. Bıraktığı gübre ve temizlediği börtü böcek cabası.

Ben + İdcevi deneyimlerimizi paylaşırken hiçbir menfaatımız yoktur. Gördüklerimizi/yaşadıklarımızı objektif olarak aktarıyoruz. Yine altını çizerek diyorum. Her tavuğun yumurta verimi; içinde bulunduğu ortam ve beslenme şartlarına bağlıdır.
Not: Geçen yıl komşum marullarını satamadı ve tohuma kaçtı. Yaklaşık 7-8 bin adet marul vardı. Hergün önlerine sınırsız marul attım. Birkaç gün sonra yumurta verimi 2 katına çıktı. Selamlar...

prıtt
14-02-2013, 08:08
Hangi site olursa olsun tanımadığınız güvenmediğiniz adamlardan almayın bu kişiler şu site bu site değil hepsinde üyeler.. Zira hepsinde sahtekarlar kol geziyor özellkle yumurta konusunda. . Bir çok kez yumurta alarak hayal kırıklıkları yaşayan benim sizlere tavsiyem budur.

6litre
05-03-2013, 21:52
Sn Thares Geçmiş yıllarda yazdığım bir yazıya alıntı yapmış.İlgisine teşekkür ediyorum. Hala 100 kadar tavuğum var. Kasım-Ocak ayı içinde günde 3-5 adet yumurta alabildim. Şimdi ortalama günde 10 tane alıyorum. Ama yumurtlayanların çoğu Susex tavukları.Aslında saf ırk olsun istemiştim ama diğer tavuklarıma kıyamadım şimdilik karışık. Zamanla sadece susex ler kalsın istiyorum. Geçen bir arkadaşım geldi onunda bahçesi var.Benim arazide hiç ot görmeyince "alaçladınmı" dedi. Bende tavukları gösterdim. Hemen 50 tane tavuk buldu geldi. Şimdi bahçeye saldı. Yılda ot mücadelesi için 1000-1500 tl masrafı varmış. Şimdi o masrafta ve zahmetten kurtulacak. Bıraktığı gübre ve temizlediği börtü böcek cabası.

Ben + İdcevi deneyimlerimizi paylaşırken hiçbir menfaatımız yoktur. Gördüklerimizi/yaşadıklarımızı objektif olarak aktarıyoruz. Yine altını çizerek diyorum. Her tavuğun yumurta verimi; içinde bulunduğu ortam ve beslenme şartlarına bağlıdır.
Not: Geçen yıl komşum marullarını satamadı ve tohuma kaçtı. Yaklaşık 7-8 bin adet marul vardı. Hergün önlerine sınırsız marul attım. Birkaç gün sonra yumurta verimi 2 katına çıktı. Selamlar...

? 100 tavuktan 3-5 yumurtami? :) Yem vs. vermiyormusunuz? Normal degil!

efe-can
18-03-2013, 21:56
Sn.6Litre:
****** tavuklarımıza sabah-akşam yem veriyorum. Yılda 365-20 yumurta nasıl alınır bilmiyorum. Benim tavuklarım serbest dolaşıyor. Geçen yıl kış çok soğuk geçti. Soğuk günler oldukça verimsiz oluyor. Ben Soya+mısır gibi yemler vermiyorum. Burada satılan hazır yemlerin içeriğini bilmiyoruz. GDO lu gıdalar mevcut. Ciddi bir gıda terörü var. Hem insanların, hemde hayvanların yiyeceklerinde. Ürettiklerimizi eş-dost tüketiyoruz.

Bu yıl havalar güzel geçti verim fena değildi. Şimdilerde 80 tavuktan ortalama 30-40 yumurta alıyorum. Sizin tavuklarınızdan Türkiyede varmı bilmiyorum.

1995 yılında Ştutgard'da da bir çiftlikte tavuklar görmüştüm. Kırmızı renkli çok iri cüssesli hayvanlar idi. Yumurtaları da çok iri idi. Ama cinsini vs sormadım. Çok kalın duvarları olan kümesleri vardı. Çiftlikte Geyik ve Kuzu besliyorlardı. Yeşil alan çoktu. Türkiyede araştırdım o cüssede bir tavuk görmedim. Selamlar...

sercan1969
04-08-2013, 11:45
Sevgili L. Susex severler...Bende 2 ağustos itibariyle 5 adet sussex civcive sahip oldum. Umarım hepsini sağlıklı bir şekilde büyütebilirim. Susexleri aldığım arkadaş hepsinin aynı tarihte çıktığını ve 15 günlük olduğunu söyledi ama iki tanesi diğerlerinden oldukça küçük cüsseli. Civcivlerden bir tanesinin hiç siyah lekesi yok, L. susex civcivlerin tamamında türe özgü beyaz lekeler olması gerekir mi? Bir de satıcı arkadaş vitamin önerdi. Sağlıklı gelişim için vitamin mutlaka kullanmam gerekiyor mu? Evde oğlumun kullanmadığım vitamin şurupları var. Bu şurupları civcivlerin suyuna katmamda sakınca var mı? Tecrübeli L. susex sever arkadaşların yanıtlarını bekliyorum...:confused:

fenasihoroz
06-08-2013, 08:07
Sevgili L. Susex severler...Bende 2 ağustos itibariyle 5 adet sussex civcive sahip oldum. Umarım hepsini sağlıklı bir şekilde büyütebilirim. Susexleri aldığım arkadaş hepsinin aynı tarihte çıktığını ve 15 günlük olduğunu söyledi ama iki tanesi diğerlerinden oldukça küçük cüsseli. Civcivlerden bir tanesinin hiç siyah lekesi yok, L. susex civcivlerin tamamında türe özgü beyaz lekeler olması gerekir mi? Bir de satıcı arkadaş vitamin önerdi. Sağlıklı gelişim için vitamin mutlaka kullanmam gerekiyor mu? Evde oğlumun kullanmadığım vitamin şurupları var. Bu şurupları civcivlerin suyuna katmamda sakınca var mı? Tecrübeli L. susex sever arkadaşların yanıtlarını bekliyorum...:confused:

Öncelikle hayırlı olsun L.sussex ler hem çok güzel hemde çok verimli bir ırktır,sussexlerde ana renkler 1 aylık olunca iyice kendini belli eder,6 aylık olunca renkleri tam oturmuş olur,genel olarak 5,5/6 aylık olunca yumurtaya gelirler.yem olarak ilk olarak etlik piliç yemini 2,5 aylık oluncaya kadar vermenizi
gelişimleri açısından tavsiye ederim.vitamin olarak aşağıdaki karışımı kullanmanızıda tavsiye ederim.selamlar.

fenasihoroz
06-08-2013, 08:10
Arkadaşlar ben 4 yıldır kullanıyorum. yüzlerce yavrudan ölüm 1-2 tane fazlası olduğunda kesin benim hatamdır.

okunuşuyla yazıcam kusra bakmayın.

dektros tatlımsı 500 g serum
bemiks kompoze 5 li ampul
dodex 5 li ampul
hazırlanışı serumun sadece Plastik kapağını açın alt kapak dursun 5 li ampullerin tamamını kırıp şırıngayla serumun içine boşaltın karışım hazır maliyeti 15--20 tl arası(Eczanelerden temin edebilirsiniz) doz aşımı diye bir sıkıntı yok saf olarak bile verebilirsiniz benim tavsiyem 250 g suya 4-5 şırınga serum sıkın ilk günden itibaren verin süper bir vitamin ve enerji takviyesidir.
bu serumla beslediğiniz hayvanlar kolay kolay hasta olmazlar.
büyümeleri diğerlerinden farklı olur tüy renkleri parlak olur gösterişli hayvanlar olurlar daha hareketli olurlar.

fenasihoroz
06-08-2013, 08:17
Arkadaşlar aşagıdaki linklerden de light sussex leri takip edebilirsiniz

https://www.facebook.com/LightSussexTurkiye

https://www.facebook.com/groups/lightsussexturkiye/

http://lightsussexturkiye.com/?page_id=25

sercan1969
06-08-2013, 22:02
Sn fenasi Bey verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim. Aldığım susexlerden ikisi 5 günlük diğerleri iki haftalık...5 günlüklerden biri iki gündür çok durgun çok az yem yiyor ve su içiyor. Soluk alıp vermede zorlanıyor gibi sürekli ağzını açıp kapıyor ve çok tuhaf ve kısık bir ses çıkarıyor. Gözleri genelde kapalı..Bazende hapşırma gibi bir hareket yapıyor. Önlem olarak vitamin destekli antibiyotiğe başladım, tek korkum dozda hata yapmak... şüpheli iki civcivi ayrı kutuya aldım..Sağlıklı görünen 3 tanesini ayrı kutuya aldım.
Benim tahminim solunum yolları ile ilgili bir hastalık sanki... Bu hastalık hakkında bilgisi olan arkadaş varsa tecrüblerinden faydalanmak isterim.

sercan1969
09-08-2013, 07:02
Zor nefes alıp veren sussex im öldü malesef. Civcivleri alalı 8 gün oldu yalancı veba olsaydı diğerleride şimdiye hastalık belirtisi göstermesi gerekirdi yanılıyormuyum?

adilufuktemelli
13-08-2013, 09:35
İstanbul Anadolu yakasında süs ve yumurta verimi yüksek olan tavuk ve horozlar temin edilir 0532 373 23 61

fenasihoroz
14-08-2013, 10:28
Zor nefes alıp veren sussex im öldü malesef. Civcivleri alalı 8 gün oldu yalancı veba olsaydı diğerleride şimdiye hastalık belirtisi göstermesi gerekirdi yanılıyormuyum?

Sayın arkadaşım çok üzüldüm,üst solunum yolu hastalığından ölmüş olabilir,öyle durumlarda cypro antibiyotikle sularına katarak 4 gün veriniz 5.gün vitamin veriniz

tahir18
18-08-2013, 14:17
arkadaşlar süssex tavuk çok iyi bir cins biz dede 1 tane var her gün yumurtluyor bembeyaz

akdenızlı
18-08-2013, 16:50
selam arkadaşlar araznıza yeni katıldım.antalyada tavuk yetişdirmek istiyorum yumurta ve eti icin iletileri okudum acaba hangi ırg tavuk tavsiye edersiniz.yardımcı olursanız memnun olurum.vede nerden temin ederim civcivleri.bu sayfayı okudukca bi kararveremedim yardımınız için şimdiden teşekür.ederim.saygılarımla

tahir18
18-08-2013, 19:38
pleymuth,brahma,lohm brown,R.I.R tavuklarını tavsiye ederim ama ankarada oturduğum için bir yer söyleyemem.

alimertgms
18-08-2013, 19:59
ligth sussex
Tavuklarınız çok güzel ve bakımlılar. Irkları nedir saf ırkmıdır açıklarsanız sevinirim
Sağlıklı Büyütmeler Dilerim

saf ırk tır ama bn brahmalara alıştığım için bana görüntüleri kötü gelio :D
ama yumurta ve et için beslenebilir

6litre
19-08-2013, 02:56
Sn.6Litre:
****** tavuklarımıza sabah-akşam yem veriyorum. Yılda 365-20 yumurta nasıl alınır bilmiyorum. Benim tavuklarım serbest dolaşıyor. Geçen yıl kış çok soğuk geçti. Soğuk günler oldukça verimsiz oluyor. Ben Soya+mısır gibi yemler vermiyorum. Burada satılan hazır yemlerin içeriğini bilmiyoruz. GDO lu gıdalar mevcut. Ciddi bir gıda terörü var. Hem insanların, hemde hayvanların yiyeceklerinde. Ürettiklerimizi eş-dost tüketiyoruz.

Bu yıl havalar güzel geçti verim fena değildi. Şimdilerde 80 tavuktan ortalama 30-40 yumurta alıyorum. Sizin tavuklarınızdan Türkiyede varmı bilmiyorum.

1995 yılında Ştutgard'da da bir çiftlikte tavuklar görmüştüm. Kırmızı renkli çok iri cüssesli hayvanlar idi. Yumurtaları da çok iri idi. Ama cinsini vs sormadım. Çok kalın duvarları olan kümesleri vardı. Çiftlikte Geyik ve Kuzu besliyorlardı. Yeşil alan çoktu. Türkiyede araştırdım o cüssede bir tavuk görmedim. Selamlar...

Anca gördüm, özür dilerim cevabi gec yazdigim icin. Benim aldigim yem %50 bugday ve %50 karisik yumurta yemi. (Kalitesinden son derece emin oldugum icin) Yemi aldigim degirmen karisimi kendi yapiyor özellikle sordugumda ne herhangi hayvanin kemik ununu nede gdo lu bir gida kullanmadigini beyan etti. Ki sattigi torbalarin üzerinde karisimin yüzdelik oranlari ve gida degerleride mevcut. Nasil olur nasil derim bilmem ama, Rabbim insana helal rizik versin, memleketteki kani bozuklar yüzünden herkezin agzinin tadi kacti. Tavuk diye satilan civciv horoz cikiyor veya yumurtaci diye yoz tavuk veriyor. Neyse. Bunun haricinde ekstradan birsey yapmiyorum cim vermem ve günlük taze su vermemin disinda belki iki günde birde iste ev yemeklerinin artiklari (o konudada yemek artiklari cöpe gitmedigi icin icim o kadar rahatki, arazim oldugu sürece sirf israfin önüne gecmesi hasebiyle bile tavuk beslerim.). An itibariyle 6 tavugumdam 5 yumurta aliyorum, bazi günler 6 ya ciktigida oluyor, onun haricinde ne bir hap nede ilac.

Nasil daha fazla yumurta alirim, birazda mubarek hayvanin cinsiyle alakali diye biliyorum. Light Sussex, Australorp, Plymouth vede Hybridler burada bizim gibi hem hobi hemde yumurtacilarin tercihi. Australorplari tr de milasli günay hocada, Plymouthda Fethiye taraflarinda mevlüt hocada gördüm yanliz kaliteleri nedir bilmem fakat takip ettigim kadariyla devamli sürü icinde kan degisimine dahi dikkat eden ender üreticilerden.

Sizin Stutgartta gördügünüz tavuklar yüksek ihtimal Hybrid tavuklardir, üreticiler genelde en kalitelisini kullanirlar.

Cok daldan dala oldu ama, bu arada 6 civcivim daha aldim. 5 Vorwerk, 1 Appenzeller huhuhuuuu harika iki irk. Karsilarina gec sanki en estetik ve nadide sanat eserini seyreder gibi seyret.

Appenzeller
http://www.huehner-info.ch/rassen/spitzhaube2.jpg

Vorwerk
Vorwerkhhner (http://www.rgzvereine-kv-herford.de/zuechter_und_rassen/huehner%20+%20%20tauben/huehner/vorwerkhuehner.htm)

6litre
31-08-2013, 02:36
çok güzellermiş hayırlı olsun

Takkeli gercekten bir alem, hepsine efeleniyor (yüksek ihtimal horoz olacak), hayvanlarda ibik yok onun yerine o gördügünüz takkeler olusuyor, ve harika bir siyah beyaz ayrimi ve canli renkler. kanatlarida düsük oluyor. :) su anda yaklasik 4 haftalik civciv oldular. renkler belirginlesmeye basladi. Takkelinin kafasinda 3 cm lik tüyler cikti, o almanlarin punk saclilarina benziyor kerata. :) Vorwerklerden biri halsizlesti öbürlerinin arasina karismaz oldu su ve yemden kesildi, 2. gün hepten sakinledi baktim olmayacak agizdan 2 ml. kadar bebeklere verilen ates ve agri kesici nurofen surubundan siringayla verdim 2 defa 3-4 saat arayla. Cok sükür hala yasiyor. birde yine ayni civcivlerden birine, oglum yanlislik üstüne basti, dedim gitti cirrik, 2 saat hareketsiz zorla soluyarak yatti, dedim acisina son vereyim, aklima geldi civ civ yemini islatarak yine 3 ml. nurofen cocuk surubuyla bulamac yaparak yaklasik 6 ml, 3 saat arayla 3 defa verdim, MUCiZE civ civ hala yasiyor ve hala saglikli. :)

Not: Yukardaki verdigim ilac isimleri hayvanlar icin uygun olmayabilir, yanlis bilgilendirmek istemem, verdigim ilac ismini kullanimi beni baglar, kullanmaniz durumunda dogacak sonuclarda sorumluluk kabul etmem.

sercan1969
09-09-2013, 15:57
Aldığım 5 adet L. susex civcivden 3 adet kaldı. Diğer ikisi öldü...
Danıştığım arkadaşlar bulaşıcı hastalık olduğunu ve diğerlerinin öleceğini söyleselerde 3 tanesi maşallah çok sağlıklı ve şu an 6 haftalık oldular.
Bir tanesinin ayakları sarı renkli, diğerleri beyaz... Sarı renkli olan safkan L. susex olmuyor mu şimdi?

fenasihoroz
24-09-2013, 08:22
Aldığım 5 adet L. susex civcivden 3 adet kaldı. Diğer ikisi öldü...
Danıştığım arkadaşlar bulaşıcı hastalık olduğunu ve diğerlerinin öleceğini söyleselerde 3 tanesi maşallah çok sağlıklı ve şu an 6 haftalık oldular.
Bir tanesinin ayakları sarı renkli, diğerleri beyaz... Sarı renkli olan safkan L. susex olmuyor mu şimdi?

Sayın arkadaşım,sarı renkli olan safkan olmuyormu diye sormuşunuz.
ben size darılmazsanız bir şey söyliyeyim sizdeki diğer light sussex civcivleriniz de safkan deyil diye düşünüyorum.nedenine gelince sizin aldıgınız yumurtalar beyaz bacaklı orjinal horozla sarı bacaklı kırma hayvanın eşleşmesinden cıkan hayvanların yumurtalarıdır kesinlikle.

Ben bu light sussex konusunda Türkiye de konuyla ilgili herkes tarafından tanınırım,sadece bu ırkın en iyisini yetiştirmeye çalışan biriyim,bu güne kadar yüzlerce civciv cıkarttım kesinlikle sarı bacaklı çıkmadı,sebebi bütün hayvanlarımı ingiltere ve iskoçyanın çiftliklerinden getirtmem den dolayıdır.

bu ırkla ilgili büyük bir rant olduğundan insanımız her konuda olduğu gibi bu konudada kurnazlığa kaçıp insanları aldatmışlardır.

sercan1969
16-10-2013, 07:57
3 adet susex yarkamın üzerine biraz fazla düştüm galiba 1 hafta sonra 3 aylık olacaklar...Ağırlıkları 2 kg yaklaştı...Menülerinde piliç yemi, üzüm, hıyar, marul, maydanoz, solucan, buğday, taze mısır, domates, kendi yetiştirdiğim yer fıstıkları yani ne ararsan var...Aşırı kilo almaları ilerde bir sorun oluşturur mu?

baybar
07-03-2014, 08:24
Malatya, Gaziantep ve bu sehirlerin çevre illerinde Light Sussex besleyen ve civciv satan arkadaş varsa ve benimle irtibata geçerse çok memnun olurum...

alfagms
13-04-2014, 12:20
secan aşırı kilo almaları bi sorun oluşturmaz ztn ne kadar yeselerde aşırı denecek kadr kilolu olacaklarını zannetmiorm

azsa
13-07-2014, 21:44
sussex tavuklarım

TRAKLI
13-07-2014, 22:00
Yeri müsait olanlar için zevle yapılacak bir uğraş kutlarım..

azsa
14-07-2014, 00:11
teşekkürler sayın traklı yer müsaitliğinden ziyade yapılan işin severek yapılması anlamak gelir yerde önemli faktör tabi bazı hayvan düşmanları var ama elimizden geldiğince uzaklaştırıyoruz.anlarsa anlar artık.

asi_insan
14-07-2014, 11:55
sussex lerinizin verimi nasil

azsa
14-07-2014, 18:11
Sussexlerimin verimi mükemmel ben memnunum olay aslında bakımla alakalı bir durum yemini ver gönder olmuyor kanatlılarda biraz ilgi alaka istiyor.

azsa
14-07-2014, 18:37
En iyisi en yenisi

MeyveliTepe
14-07-2014, 20:21
Kümes ahalisini yenileme zamanı geldi. Bu kez light susex bir kadro olsun istiyorum. Kocaeli civarında 4-5 aylık yarka bulabileceğim bir yer varsa ve özel mesaj ile bildiren olursa sevinirim.

asi_insan
15-07-2014, 07:47
bakima gelince bakiyoruz ama yumurtamiz neden az bir turlu anlayamiyorum nedeni var midir acaba

küncü
16-07-2014, 00:29
bakima gelince bakiyoruz ama yumurtamiz neden az bir turlu anlayamiyorum nedeni var midir acaba

Şu an için tavuklarla ilgili tecrübem bir yıl oldu. Anladığım her kişinin farklı bakım anlayışları var. Doğrusu sizinkini bilmeden söylemesi zor. İnternette çok farklı bilgiler dolaşıyor zaten.

Benim on tavuk ve iki horozum var. Şimdiye kadar 4 tanesi gurk oldu. Sanırım bu gün beşincisi de yattı. Yumurta almak ve civcivle uğraşmak istimiyorsanız bu bir sorun tabii. Bu duruma rağmen bana her gün 5-6 yumurta veriyorlar. Bence en önemlisi stressiz/gerilimsiz, rahat ve temiz bir ortam sağlamak. Arada sırada onları "güzel yemlerle" şımartmak. "Güzel yemler" derken, eminim hepimizin farklı anlayışı vardır. Bu yaz sıcaklarında basit karpuz kabuğu bile çok güzel bir yem olabilir.

asi_insan
16-07-2014, 04:08
galiba streslimi degilmi belki anlayamam ama elimden geleni yapiyorum tek yem mi verimi dusurdu diye dusunuyorum yesillik de atiyorum bakalim verim artikcakmi sizin tavuklarin cinsi ne

küncü
28-07-2014, 14:47
galiba streslimi degilmi belki anlayamam ama elimden geleni yapiyorum tek yem mi verimi dusurdu diye dusunuyorum yesillik de atiyorum bakalim verim artikcakmi sizin tavuklarin cinsi ne

Bendeki cinsler biraz karışık. hepsi köy tavuğu diyesim geliyor! Görselde hepsi yok. Fakat güncel gurk durumlarıyla şöyle sıralanabilir;
2 ad. Ligorin (biri gurka yattı),
2 ad. Gerze tavuğuna benzeyen siyah tavuklar (ikisi de gurka yattı),
1 ad. takkesiz ve yeşil ayaklı beyaz tavuğum (gurka yattı),
1 ad. kahverengi ziraat tavuğuna benzeyen bir tür,
1 ad. Denizli tavuğu,
2 ad. yine kahverengi (gurka yattılar),
1 ad. Plymouth’a benzeyen bir cins ve iki tane de horozum var.

Eklemek gerek: Ben bunlara çok gezen özgür tavuklar diyorum.

18tahir18
28-07-2014, 16:21
maşallah hayvanlarnız çok bakımlı gözukuyor

küncü
28-07-2014, 21:52
maşallah hayvanlarnız çok bakımlı gözukuyor

Teşekkür ederim. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

BBC'nin bir belgeseli var: "The Private Life of Chickens"; The Private Life of Chickens - YouTube (http://youtu.be/1c06xOF4uQ8)

İzlemenizi tavsiye ederim. Doğru hatırlıyorsam videoda şöyle bir yorum var: "Tavukların binlercesini bir arada tutup, ne olursa yedirip ve sağ kalmalarını beklememiz onlara daha az saygı göstermemiz anlamına gelmiyor". Bu hayvanlar düşündüğümüz ve görebildiğimizden daha çok iş başarıyorlar çevremizde, bahçemizde ve hayatımızda. Her yumurta alışımda onlara minnet duygusuyla bakıyorum.

ekrem_63
23-08-2014, 14:46
Sevgili akadaşlar İZMİR'den Alıp Afyon-Dazkırı'daki köydeki evimde yetişmiş 2 adet sussex horoz satılıktır.2 Adet sussex Horoz=100 TL dir.Horozlar gençdir.(6 Aylıktır) Denizli çevresinden arkadaşlara sevkiyatı yeni garaja kolay iletilir. cep:0533 420 43 66

yakupcemil
30-08-2018, 10:53
Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz yıllarda ben de birçok Sussex tavuk besledim ve uygun koşullarda beslendiği takdirde gerçekten verim alınabilen bir ırk. Verim konusunun yanında bir de sakin bir ırk olduğunu düşünüyorum Sussexlerin. Ben aynı kümeste ataks, sussex ve brahma beslemiştim. Bu üç ırk da sakin bir yapıya sahip olduklarından dolayı herhangi bir poblem yaşamadım. İlerleyen dönemde ataks tavuk fiyatları (https://suslukanat.com/ataks-tavuk-irki-ve-ozellikleri/) düşüşe geçince Sussexleri kümesten uzaklaştırıp yerlerine ataks tavuk takviye ettim :D Süs tavuğu olarak da şu an brahma ve wyandottelerim var oldukça memnunum :)

ünalcan
03-10-2018, 10:39
Sayın Meram

Nurettin Baynal

Bahtiyar Çetinbaş

Saygılar...
gerçekten kanatlılarınız güzelmiş

ismailarilik
18-10-2021, 17:04
Merhaba. Yeni üye olduğum için sanırım yeni konu oluşturamıyorum. Yöneticilere gerekli bilgilendirmeyi yaptım; inşallah çözülecek. Bu olana kadar derdimi burada paylaşacağım; umarım çok kızmazsınız.

Denizli'de ikamet ediyorum ve tavukçuluğa başlamayı düşünüyorum. Kombine ırklara bakıyorum. İnternette Amrock, Australorp, Plymouth, RIR ve Sussex ırklarına denk geldim. Bunlar aynı zamanda süs tavuğu da sanırım. Araştırdığım kadarıyla bazı bilgiler topladım bu tavuklarla ilgili. Bu bilgileri aşağıya sıralayacağım. Sizden de yanlışlarımı düzeltmemi isteyeceğim. Böylece internet ortamında bu tavuklar ile ilgili birkaç doğru bilgi de bir araya gelmiş olur:

AMROCK:

Yumurta Rengi: Krem

Yumurta Verimi: 270 adet/yıl

Yumurta Ağırlığı: 68-75 gr

Yem Tüketimi: 160 gr

Dayanıklılık: İyi

Süs tavuğu mu: Evet

AUSTRALORP:

Yumurta Rengi: Kahverengi

Yumurta Ağırlığı: 65-70 gr

Yem Tüketimi: 160 gr

PLYMOUTH:

Yumurta Verimi: 240 adet/yıl

Yem Tüketimi: 140 gr

Süs tavuğu mu: Kısmen

RIR:

Yem Tüketimi: 140 gr

Dayanıklılık: Orta

Süs tavuğu mu: Kısmen

SUSSEX:

Yumurta Rengi: Krem

Yumurta Verimi: 240 adet/yıl

Yumurta Ağırlığı: 55-60 gr

Yem Tüketimi: 120 gr

Dayanıklılık: Orta

Ayrıca hem yumurta hem yem olarak bunların hangisi daha makbuldür? Ya da hepsi aşağı yukarı eşittir diyebilir miyiz? Açıkçası güzelliği sebebiyle Sussex benim gönlümü çeliyor. Tabii renkler ve zevkler meselesi biraz da... =)

Teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.

MeyveliTepe
18-10-2021, 18:12
6,5 yıl sussex bakıp, son güne kadar yumurtasız kalmayan, yeni familyayı da sussex'lerle kuran, Ağustos ortasında gelip, "Kasım yumurtlar bunlar" dedikten sonra Eylül ortasında yumurtaya başlamalarına şaşıran şahıs olarak, evet, sussex iyi bir seçim olur.

Aslında nasıl besleyeceğiniz çoğu zaman ırk seçiminden daha önemli.

haru
12-11-2021, 21:18
6,5 yıl sussex bakıp, son güne kadar yumurtasız kalmayan, yeni familyayı da sussex'lerle kuran, Ağustos ortasında gelip, "Kasım yumurtlar bunlar" dedikten sonra Eylül ortasında yumurtaya başlamalarına şaşıran şahıs olarak, evet, sussex iyi bir seçim olur.

Aslında nasıl besleyeceğiniz çoğu zaman ırk seçiminden daha önemli.

Sn. MeyveliTepe, besleme şeklinizle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim acaba? Hangi aralıklarla ve ne tür besinlerle besliyorsunuz?

MeyveliTepe
13-11-2021, 10:10
Sn. MeyveliTepe, besleme şeklinizle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim acaba? Hangi aralıklarla ve ne tür besinlerle besliyorsunuz?

Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.

kazımşerif
23-12-2021, 13:06
Selamlar! tavuklarla ilgili herhangi bir bilgi için aşağıdaki sayfayı ziyaret etmenizi öneririm:

https://horozlardunyasi.blogspot.com/

chimaera32
27-12-2021, 14:32
sevgili meyveli tepe çift sarılı yumurta tavuğun stresinden mi oluyor yoksa sizin besleme şeklinizden mi? Ben bir yerde çift sarılı yumurtlayan tavukların yumurtaya başladıklarında stres kaynaklı çift sarılı yumurtladıklarını okumuştum cevabınız için şimdiden teşekkürler

MeyveliTepe
27-12-2021, 22:45
sevgili meyveli tepe çift sarılı yumurta tavuğun stresinden mi oluyor yoksa sizin besleme şeklinizden mi? Ben bir yerde çift sarılı yumurtlayan tavukların yumurtaya başladıklarında stres kaynaklı çift sarılı yumurtladıklarını okumuştum cevabınız için şimdiden teşekkürler

Tavuklar yumurtaya başladıklarından itibaren 1 aysonra çift sarılı yumurta görülmeye başlıyor. Böyle 2-3 ay kadar tek tük görülüyor. Sonra kesiliyor. Sebebini bilmiyorum doğrusu. Bunlardan önceki famlilyalarda da öyle olmuştu.

İyi beslendiği için çift sarılı yumurta olmaz yani, çünkü her durumda iyi besleniyorlar :)

Müslüm.Aşcı
11-12-2022, 20:02
Mevsimine göre bahçeden elde edilen, meyveler, sebzeler, yenebilir yapraklar, yonca, muhtelif otlar vs.gibi taze yiyeceklerin yanısıra, kabuğu soyulmuş ve kırılmış yulaf, arpa, çavdar, kırık buğday ve mısır, gdo'suz soya kıyması toplamda %16,5 protein içerecek şekilde tartılıp karıştırılıp 3 günlük lakto fermentasyona sokuluyor. Bu yiyeceğe günlük öğün hazırlanırken ayrıca biraz tuz, kalsiyum laktat (veya kalsiyum karbonat), zerdeçal, kırmızı biber, sumak, lutein (kadife çiçeği özütü) ve biraz vitamin karışımı eklenip homojen hale getiriliyor. Tavuk başına günde 110 gr kadar bu karışımı veriyorum. Ayrıca kuru yem olarak organik sertifikalı bir yem karışımı da önlerinde oluyor. Bundan da tavuk başına 50-60 gr kadar tüketiyorlar. Ayrıca buğday ve yerli mısır kırığına, yıkanıp kurutulmuş yumurta kabuklarını ufalayarak karıştırıyorum, bu karışım da her daim önlerinde oluyor. Doymayan bundan da yiyiyor. Sıcak mevsimde ilave olarak asker sineği larvaları üretip iki günde bir verebiliyorum.

Bu beslenmede ana yiyecek, yukarıda bahsettiğim fermente tahıl karışımı ve buna eklenen doğal baharatlar oluyor.

Bu beslenme düzeninde hayvanların ihtiyaç duydukları besin fazlasıyla karşılanıyor, ilave olarak bağışıklık sistemleri, dirençleri yüksek tutuluyor, fermente yemin içerdiği ağırlıklı L.Plantarum probiyotik içerik sayesinde salmonella, e.coli vb. patojenler uzak tutulmuş oluyor.

Yumurta verimi 16 tavukta 13-18 mertebesinde (çift sarılıları iki sayıyorum).

Not: Fermente yem miktarı kullanılan tahılın kuru ağırlığı değil, fermentasyon sonunda elde edilen ıslak ağırlık. Yani günlük 110 gram fermente yemin aslında 50-60 gr kadar kuru ağırlığı var. Fermentasyon, süreçte ortaya çıkan çeşitli enzimler vasıtasıyla yemin sindirilebilirliğini arttırıp ilave vitaminlerin (özellikle B grubu vitaminler) ortaya çıkmasını sağladığı için karışımın kuru halinin besin değerini çok arttırıyor. Bu yüzden hayvanlara verilen kuru madde oranı standart olarak zikredilen kuru yem miktarlarından daha düşük ama besin değeri daha yüksek oluyor.
Sayın Meyvelitepe,
Bu fermantasyona tabi tuttuğunuz kuru tahıl karışımının toplam protein oranını nasıl hesaplıyorsunuz? Fermantasyonda turşu suyu yerine pirinç suyundan elde edilen lacto serum kullanabilir miyiz?

chelik26
11-12-2022, 20:13
sussex tavuklarım
Hala duruyorsa 5 tane alırım

MeyveliTepe
11-12-2022, 21:18
Sayın Meyvelitepe,
Bu fermantasyona tabi tuttuğunuz kuru tahıl karışımının toplam protein oranını nasıl hesaplıyorsunuz? Fermantasyonda turşu suyu yerine pirinç suyundan elde edilen lacto serum kullanabilir miyiz?

Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.

Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.

chelik26
11-12-2022, 21:40
Aslında protein üretmek hiçte zor değil mesela, yazın gölge biyere 8-10 fayans taşını koyun ve altını hergün ıslatın, hiç kurutmayın altını, 1 hafta 10 gün sonra vıcık cıvık kurtcukların dolduğunu görürsünüz. Ve tavuklar buna bayılıyorlar.

MeyveliTepe
11-12-2022, 21:42
Aslında protein üretmek hiçte zor değil mesela, yazın gölge biyere 8-10 fayans taşını koyun ve altını hergün ıslatın, hiç kurutmayın altını, 1 hafta 10 gün sonra vıcık cıvık kurtcukların dolduğunu görürsünüz. Ve tavuklar buna bayılıyorlar.

Sorun miktarda. Her gün tavuk başına kaç gram toplanabilir ve bunların kuru ağırlığı ne olur?

Müslüm.Aşcı
11-12-2022, 23:30
Her tahılın protein oranları belli. İnternetten sorgulayarak bulabilirsiniz, %8 ile %14 arasında değişiyor. Tavukların günlük yem miktarları ortalama 110 gr olarak kabul edilir ve yumurtacı tavuklarda bunun 18,7 gramının (%17) protein olması gerektiği belirtilir. Buna göre kullandığınız tahıl (veya başka) besinlerin kuru protein oranları ve miktarlarının yola çıkarak toplam besinin %17'sinin protein olmasını sağlarsınız. Verilen proteinin de yeknasak olmayıp çeşitlendirilmesi, az da olsa, zaman zaman da olsa hayvansal protein takviyesi yapılması da önerilir.

Tahıl fermantasyonunda aktif olan bakteri genellikle lactobacillus plantarum oluyor. Kendi hazırlayacağınız serumda L.plantarum oranı yüksek olmayacaktır. Fakat olgunlaşmış turşuda L.plantarum hakim bakteridir. Bu yüzden ilk kez tahıl fermantasyonu yapıldığında turşu suyu kullanılması daha garantili. İkinci ve devamındaki fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.
Çok teşekkürler.
Hayvansal protein olarak arada bir balık veriyorum ama düzenli değil. Bu yıl yapamadığım siyah asker sineği larva üretimini inşallah önümüzdeki yaz başarabilirsem o konuyu da çözmüş olacağım. Ayrıca Sadova'nın iki ürününü (12 aya kadar olan ve 12 aydan büyük olan yumurtacılar için) kullanıyorum. Gerçi siz bir yerlerde sadece 1 ürünün sertifikalı olduğunu belirtmiştiniz ama ben firmanın sitesinde o bilgiye ulaşamadım.

chelik26
09-01-2023, 18:55
fermantasyonlarda ise bir önceki fermantasyondan aşılama yapılması çok iyi sonuç veriyor. Zira yem için yapılan fermantasyonda, fermantasyon süresi uzun değil. Tahıl fermantasyonunda uzmanlaşmış bakterinin devam ettirilmesiyle, ılık ortamda iki gün yeterli geliyor. İkinci gün fermente yemin pH derecesi 4-4,5 civarına geliyor.
Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler

MeyveliTepe
09-01-2023, 19:01
Sn meyveli tepe, ilkinde turşu suyu ile yaptık sonrakilerde, yaptığımızdan aşılarken su mu ilave edeceğiz, aynı oranı nasıl yakalıyacağız? Birde ne kadar tahıla ne kadar turşu suyu katıyoruz, bir oran var mı? Teşekkürler

Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.

chelik26
09-01-2023, 19:28
Evet, su ilave edeceksiniz. İlk başta turşu suyunu da az bir şey koyup su ilave ederseniz olur, zira maksat bakteri aşılaması.

10 litrelik kavanozun 2/3 kadarına tahıl karışımı doldurup, üzerine aşılanmış ılık suyu koymaya başlıyorum. Tahıl seviyesinin 1-2 parmak üzerine kadar su koyup ağzını sıkıca kapıyorum. Yazın 1 gün, kışın 2 günde kullanlılar hale geliyor. Kışın evde nisbeten ılık bir yere koyuyorum. 2 günlük fermantasyonda 24 saat sonunda kapağı biraz gevşetip havasını boşalttıktan sonra yine kapıyorum.

Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı oldu. Yoksa ben tüm tahılı turşu suyuyla yapacaktım.