View Full Version : Drosera Capensis
denizakvaryumu
25-09-2006, 07:51
Erkan Hocam,
Kış uykusuna yatmayan drosera capensis gibi etobur bitkilerde torf değişimini nasıl yapacağız?
Kış uykusuna yatanlarda bu iş kolay ancak yatmayanlarda torf değişikliğinden dolayı bitkinin etkilenmesi nasıl minumuma indirilir?
Sayın Hakan bey,
Drosera capensis oldukça robust ve dayanıklı bitki olmakla beraber torf değişimi herhangi bir zamanda yapmak mümkün ancak bunu normal diğer bitkilerin de dormancy ye uyanmadan evveli yapılan zamanda en geç martda yapmak en uygunu gibi. yani kasımdan marta kalan olan zaman dilimi en uygun olanı.
bir diğer söylemek istediğim drosera da dionaea gibi çiçek açınca güçden düşebiliyor o zaman yaprakları tam gelişme gösteremiyor uçları kuru kalıyor o zamanda acil bir torf değişimi ile bitkiyi canlandırma tavsiyemdir.
denizakvaryumu
25-09-2006, 11:01
Sayın Hakan bey,
Drosera capensis oldukça robust ve dayanıklı bitki olmakla beraber torf değişimi herhangi bir zamanda yapmak mümkün ancak bunu normal diğer bitkilerin de dormancy ye uyanmadan evveli yapılan zamanda en geç martda yapmak en uygunu gibi. yani kasımdan marta kalan olan zaman dilimi en uygun olanı.
bir diğer söylemek istediğim drosera da dionaea gibi çiçek açınca güçden düşebiliyor o zaman yaprakları tam gelişme gösteremiyor uçları kuru kalıyor o zamanda acil bir torf değişimi ile bitkiyi canlandırma tavsiyemdir.
Erkan Hocam ,
tam dediğiniz gibi, DC oldukça uzun boylu bir çiçek açtı, ancak sonrasında alt yapraklarda kararma ,yaprakların nektarının tamamen kaybolması ile karşılaştım ben de tüm alt yaprakları ve çiçeği makasla kestim..
Durum düzeldi ancak yeni açan yapraklar çok küçük oldu yani bitki kendini toplamaya çalışıyor.
Bundan sonra ;DC yi çiçek açtırmayacağım.
Erkan Hocam ,
5 lt lik DC özel torflarınızdan nasıl temin edeceğiz?Bu torflar aynı zamanda Sarr.lar için kullanılırmı?
bendeki adresiniz mesajlarımdan yanlışlıkla silinmiş özelime yazarsanız kargolarım saf torf mu özel cp karışımım mı olsun? onu da belirtirseniz...
denizakvaryumu
25-09-2006, 12:43
Erkan Hocam,
drosera capensis de kullanacağım torf ,sarr.larda da kullanılabilirmi?
Sarrların cinsini bilmeden görmeden söyleyemem ;):)
torf tüm cplerde aynıdır ancak bazılarına karışım gerekir türüne göre oranlarda katkılar gerek.
denizakvaryumu
25-09-2006, 16:07
Erkan hocam ,
sarr.lar elime geçsin resimlerini buraya ekleyeceğim ,bu arada kış geliyor sarr.lar için kış uykusu önerirmisiniz ?yoksa bu kış onları uyutmayayım mı?(daha fazla gelişmeleri için)
2 seneyi geçkin yaşlarda ise dinlendirmenizi önerririm. :o
hemde ivediyetle:(
denizakvaryumu
26-09-2006, 07:41
yok hocam,ucuz olsun diye yeni yetmelerden aldım :)
altda Kaloriferi olmıyan bir pencereniz varsa kışı orada geçirtin ancak saksı altındaki su bitene dek tekrardan su doldurmayın ilk baharla da torf değişimi tavsiye edilir.
denizakvaryumu
12-10-2006, 16:05
Drosera ile büyük böcek yakalamak isteyenler için dev türler.
(Türkiye de henüz kimsede yok ancak bakımının kolay olduğu belirtiliyor)
Brazilian Grass Sundew (Drosera graminifolia)
http://www.cobraplant.com/carnivorous-plants-for-sale3/drosera-graminifolia.html
Multifork Leaf Sundew: Drosera binata multifida
http://www.cobraplant.com/carnivorous-plants-for-sale3/drosera-multifida.html
Drosera Capensis'in de dev bir formu var, yetiştirenler yaprak boyunun 20 santimetreye kadar çıktığını söylüyorlar.
Drosera Regia'yı, yani sundew'lerin kralını unutmayın ayrıca, avını yakaladıktan sonra avını yapraklarıyla defalarca sarmalayıp çoğu zaman düğüm attığı biliniyor.
denizakvaryumu
13-10-2006, 07:32
Drosera Regia'yı, yani sundew'lerin kralını unutmayın ayrıca, avını yakaladıktan sonra avını yapraklarıyla defalarca sarmalayıp çoğu zaman düğüm attığı biliniyor.
Drosera Regia ,benim de mutlaka sahip olmak istediğim bir etobur...Acaba Türkiye de etobur bitki satan bir web sitesine ne zaman sahip olacağız :o
http://www.cobraplant.com/drosera-regia.html
Drosera Regianın bir çekirgeyi piton yılanı gibi nasıl sardığını görmek için yukardaki linke tıklayınız...Sanırım aynı görüntünün videosu da var ( http://www.cobraplant.com/ ).
Sanırım Drosera Regia meraklıları artmıştır. :D :D ...Açıkçası etobur bitkilerden en çok ilgimi çekenler kış uykusuna yatmayan dev droseralar...
Sayın Hakan bey,
Where to Grow
The King Sundew is regarded as a high elevation plant, which means it likes it very bright, but very cool. Like the Cobra Plant (Darlingtonia californica), it does not do well when the temperature gets too warm. Grow this plant indoors in a very bright windowsill that receives direct sunlight, such as an east-facing or south-facing window. West-facing windows can be too warm for this plant during the summer months. Because this plant can get very tall, it is not suitable for the terrarium.
bunu da okudunuz mu?:confused:
özelikle de şu cümleye dikkatinizi çekerim.:(
Like the Cobra Plant (Darlingtonia californica), it does not do well when the temperature gets too warm.
denizakvaryumu
27-10-2006, 14:09
Konu başlığı Drosera Capensis.... bu en kolay etobur bitki için Erkan Hocamın yazdıklarını aktarmadan edemedim :D
Drosera capensis ----------------------------
Drosera’ların kıllı yaprakları vardır. Bu kılların ucunda adeta birer çığ tanesi gibi parlak yapışkan sıvıdan salgıladığı damlacıklar bulunmaktadır. Bu nektarımsı kokusu olan damlacıklara bir kez değme gafletinde bulunan sineğin kurtulma şansı yok gibidir.
Böcek bu yapışkan sıvıdan kurtulmak için çabaladıkça diğer yapışkan damlacıklı kıllara bulaşır vede kaçması daha da imkansız bir hale gelir. Bitki yarı pasif bir tepki gösterir şöyle ki önce sadece kıllarını hareket edilen bölge yönüne doğru çevirir vede böceğin büyüklüğüne göre de gerekiyorsa daha iyi kavrayıp vede sindirim alanını da genişletmek amacı ile tüm yaprak üzerine doğru kıvrılmaya başlar.
Drosera yaprağının böceği tam anlamıyla tutması Dionaea gibi hızlı olmasa da hareketsiz kalacak şekilde yaprağa yapışık kalmak sureti ile tuzağa düşürülmüş ve sindirilmeye hazır konuma gelmesi böceğin büyüklüğüne göre 20 dk ile 3 saatı bulabilir iken yaprağın tatamı ile böceği çevrelercesine kavraması bir günü de bulabilir.
Bu kıl uçlarındaki yapışkan sıvılardan sindirim başlar ve takribi 2- 3 günde sona erdiğinde kıllar yaprakda eski konumunu alırken arasından, rüzgar ile uçuşan, sadece böceğin iskeleti olan kitinden mamul besin değeri olmıyan artıklardır.
Drosera ve Pinguicula gibi böcekçil bitkilerin bu tarz yaprağın kıvrılma hareketi gösteren kapanlara yarı aktif tuzağı olanlar sınıfına ayrılır. Diğer iki sınıflar ise, Dionaea, aldrovanda, utricularia gibi aktif kapanlılar ve Sarracenia Nepenthes Cephalotus gibi de tam pasif tuzak kuranlardır. Bu kabaca kapanlarından dolayı üçe ayırdığımız sınıf ana cp lerdir.
Son zamanlarda aktif, yarı aktif ve pasif tuzak kuran bu üç sınıfın oluşturduğu, böcekleri doğrudan kapanları ile yakalıyarak sindiren ana böcekçil bitkiler sınıfına ek, bazı Brocchinia ve Catopsis gibi anansgillerden olan bromelialar ile bazı yosun ve mantar türlerinin de dolaylı böcek artıkları ile beslenen ikinci bir sınıf cplerin varlığı ispatlanmıştır.
Yine önceleri bu böcekçil bitkilerin davranışının ana sebebi azot eldesi olduğu varsayılıyor iken son yıllarda asıl hedefin bu böcek proteinlerindeki fosforun olduğu da ispatlanabilinmiştir.
Capensis de substrat su ışık ısı açısından Dionaea gibi gerekleri olmakla birlikde güney Afrika kökenli bir subtropikal bitki olduğundan dormancy’ye girmez ve tüm sene boyu sıcak bir palu ortamında bakılabilir zaten güney afrika cap sahilerinden geldiği için adını capensis olarak aldığı söylenir...
Drosera capensis tabiatta çok nadir bulunabilen bir tür olmakla beraber evlerde bakımı üremesi çok kolay bir CPdir.
CPlerin bataklık koşullarında “yabani ot” kavramını uygularsak bu kavrama en uyan CP Drosera capensis olurdu.
Bir kez teraryumunuza dikmeye görün hele bir kezde çiçek açtımıydı ana bitkiyi sökerseniz dahi tohumdan büyüyen bir Drosera capensis yavrusu devamlı orda burda gelişmekte olduğunu farkedeceksiniz.
Ancak gözünüze istenmeyen arsız bir bitki getirmeyin hemen öyle… dedik ya CP lerin büyüme ortamı yüksek bataklık şartları gerekli bunu saptırdığınız anda Drosera capensis de yok olur hemen.
Drosera capensis dormancy’ye, yani kışın yapraklarını döküp kendini rizomunda, gövdesinde veya soğanında bir tür kış uyukusuna dalıp, dinlenme gereği olmıyan bir bitkidir.
Bütün yıl boyu gelişir ilkbahar yaz başı çiçek açar çabuk döllenir tohumu kolay fidelelenir hatta kendi saksısı içinde kolayca ürer çiçek açtıktan sonra bakarsınız bir iki ay içinde etrafında küçük fideler oluşur onları bir iki yaprağı gözle görünür büyüklüğe gelince ayrı saksılara ayırabilirsiniz..
Substratı: sadece, bundan evvelleri de açıkladığımız gibi, az ayrışmış saf sphagnum yosunundan mamul, torf yeterlidir. Şahsen ben biraz da perlit karıştırıyorum ama şart değil.
Su: maalesef Drosera capensis de 100 µS/cm in altında tuzsuz saf su veya yağmur suyu istemektedir.
Gübreleme: tabii ki ASLA.
Sıcaklık: 20 - 25ºC cıvarı ideal ısı gereksinimi olmakla beraber kısa süreli olmak kaydı ile kışın 10ºC cıvarı yazın da 35ºC’ ye kadarı rahatlıkla tahhamül gösterdiği sıcaklık sınırlarıdır.
Işık: çok ışık hatta havadar bir yerde tüm gün tam güneşli bir mekan tercihidir. Doğrudan güneş almazsa da gücenmez öyle hemen canım Drosera capensisim. Zaten adı kaprisi çağrıştırsa da… caprisli değildir.
Drosera capensis tekbaşına dikildiğinde büyüyüp boyu uzadığında kendi ağırlığını taşıyamaz vede yan yatarak substrata değen bölgelerden kökler salmak sureti ile büyümesine devam eder.... bundan dolayıdır ki birkaç değişik büyüklükde Drosera bitkisini bir öbek halinde beraberce dikilirler, böylece büyüdükçe birbirlerine dayanarak daha dik ve yüksek bir şekilde büyümesi hedeflense de bazen ortadaki en yüksek olan bitki substratla başı arasındaki bölümü kuruyarak ölür ve alttaki canlı bölgeden çıkan kökler havada kalıp bir şekilde substrata ulaşamadıklarından da bu bitkinin önce büyümesi yavaşlar sonrada tamamen ölebilir.
Bundan dolayıdır ki ben Drosera ları tek halde dikmeyi yeğlerim tabii fazla uzayıp da yere yığılacakmış gibi bir hale gelincede baş kısmını kesip tekrardan substrata yeniden dikimi gerekir.
Drosera capensis gibi az sorunlu hatta sorunsuz olan ve yeni başlıyanlar için de uygun olan diğer Drosera türlerinden aliciae, binata, spatulata’yı ve bunların variasyonlarını da sayabiliriz (yani değişik türleri ki binatanın multifada variasyonu meraklılarına ivediyetle tavsiyemdir.).
Bakımları da hemen hemen aynıdır. Drosera capensis’in de pembe, beyaz çiçek açanı ile all red, erect, broad leaf, baines kloof gibi tipleri de vardır.
Drosera’yı 10cm lik bir saksıda sade torfla dolu bir saksıya diker altına da 1-2cm su bulundurur güneşli bir yere koyarsanız evinizde bulup buluşturacağı yakalıyacağı canlılara siz de şaşırır olacaksınız.
Bu yeteneğinden dolayıdır ki, bazen evlerde, özeliklede tohumdan üretim yapıyor iseniz veya orkide gibi hassas bitkileriniz var ise, Drosophyla melanogaster gibi bazı arkadaşların canlı yem gibi kullanım amacında değil iseniz aşırı derecede bu ıslak substratlarda üremesi ve bir doğal felaket boyutlarını almaması için, kimyasal balyozdan önce, üremelerini kontrol altında tutmak amaçlı olarakda kullanımı en faydalı bitkilerden biridir.
Drosophyla melanogaster’in yumurtadan ilk çıkan kurtçuk hali saksı topraklarında saydam 0,5 cm boyunda simsiyah iki nokta halindeki özelikle yeni yeşeren tohum filizleri ve kökleri ile beslenmesi bu bazı hassas bitkilerde asıl sorun yaratan kısmıdır ki bu aşamada drosera capensis saksıları aralara serpiştirmek sureti ile üremelerini bastırabiliriz.
Kaynak: preacox
denizakvaryumu
24-11-2006, 15:11
Etobur Bitkilerde zaman geçtikçe detaya inilmekte fayda olduğundan ve latince isimler nedeniyle zaman zaman kavram kargaşası yaşandığından ,etobur bitkiler içinde benim en çok ilgimi çeken, cüce olmayan DROSERA ların, kültür ortamına alınıp, ticari olarak satılan bazı türleri hakkında, resimlerini ve adlarını açıklamakta fayda gördüm.
(bilgiler www.cobraplant.com www.plantarara.com dan alınmıştır)
İsteyen arkadaşlar,beğendiği droseraların resimlerini, latince isimleriyle birlikte bu bölüme eklesin derim....Böylece droseralar hakkında kavram kargaşası da bitmiş olur.
Narrow Leaf Cape Sundew: Drosera capensis
http://img453.imageshack.us/img453/235/photo3capensis8alw5.gif (http://imageshack.us)
Lance Leaf Sundew (Drosera adelae)
http://img152.imageshack.us/img152/6489/photo3adelae4aci9.gif (http://imageshack.us)
Brazilian Grass Sundew (Drosera graminifolia)
http://img133.imageshack.us/img133/8234/photo3graminifolia3alf4.gif (http://imageshack.us)
Multifork Leaf Sundew: Drosera binata multifida
http://img226.imageshack.us/img226/4425/photo3multifida2ajn6.gif (http://imageshack.us)
.
kupresus
13-12-2006, 18:27
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler gerçekten iyi bir çalışma tebrik ederim :D
kupresus
14-12-2006, 23:49
çok güzel görüntüler keşke bende yetiştirebilsem bunlardan
denizakvaryumu
01-01-2007, 20:28
http://img144.imageshack.us/img144/2898/dsc00343uy1.jpg (http://imageshack.us)
DC de çürüyen yaprakları budadıkça gövde uzuyor...bunun bir sakıncası olabilirmi?
DC nin boyu böyle uzayıp gidecekmi?
Eh sonuçda Drosera Capensis de "normal" bir bitki. Karanfillerde de olduğu gibi DC bir zaman sonra yan yatıp yere serilecek. sonra toprağa değdiği yerden kök verip belki eğildiği yerden yeni yavrular verecek. burda köklerden çelikler yapmak da mümkün. DC adeta dev yapraklı Diffenbachia'lar gibi yükseldikçe yere eğilecek. Burda istenirse çok yüksek bitkileri saksı değişimi ile daha derine dikmek sureti ile bir gençleştirme yoluna da gidilebilir.
Hayat devamlı değişim gelişim demektir. doğmak gelişmek büyümek ve ölmek demek. bir gün DC'niz de kararıp ölebilir. sonuçda o etobur önekli de olsa o da "normal" bir bitki... vede diğer bitkilerin gelişiminden fazla farklı değil hatta hiç farklı değil... etoburluğu hariç elbettte...:D
denizakvaryumu
01-01-2007, 21:13
Hocam teşekkürler
saydemir
24-02-2007, 23:01
******,
Droseramın gövdesinin üzerinde pembe renkli bir oluşum var. Gittikçe büyüyor sanırım. Ne olduğunu anlayamadığım için görüşlerinizi bekliyorum. :confused:
denizakvaryumu
25-02-2007, 18:17
sağlıklı bir drosera...kök çıkarmaya çalışıyor..korkulacak bir durum yok...bu yaz çiçek açtı mı?
Selahattin Yılmaz
25-02-2007, 18:29
Çok tanıdığım bir bitki değil ama toprağı aşırı sulanmadan dolayı fazla çamur değil mi sizce? Aşırı sulamadan dolayı sürgün yapısı da nazik kalmış...
Çok tanıdığım bir bitki değil ama toprağı aşırı sulanmadan dolayı fazla çamur değil mi sizce? Aşırı sulamadan dolayı sürgün yapısı da nazik kalmış...
Drosera yeterince "aşırı" sulamış olamayız. o kelimenin tam anlamı ile bir "bataklık bitkisi"
Bu birazçık kış güneşinin yetersizliğinden cılızmış gibi görünse de sayın denizakvaryumu haklı kök çıkartıyor. Drosera capensis güney afrikalı bir güneşgülü türü olduğundan dormancy'ye tam anlamı ile girmese de vegetasyonu bizim çevre şartlarından yavaşlar.
saydemir
25-02-2007, 19:03
Sağolun. Evet gelişimi güzel, pencerenin kenarını sevdi sanırım. Bende çıkan oluşumu anlayamadım bir hastalık olabileceğini düşündüm ilk başta. Peki bu gövdenin aşırı uzadığının ve saksı değişiminin zamanının geldiğini gösterir mi acaba?
Sy deniz akvaryumu bu bitki elime 2 **** 3 ay önce geçti. Bu benim ilk eb im. O yüzden yazın çiçek açıp açmadığını ne yazık ki bilmiyorum. Belki erkan bey biliyordur. Çünkü bitkiyi kendisinde temin ettim. Droseramın çiçek açtığını görmeyi istiyorum doğrusu.;)
Selahattin Yılmaz
25-02-2007, 19:03
Hımm teşekkürler preacox.
denizakvaryumu
25-02-2007, 19:26
Sağolun. Evet gelişimi güzel, pencerenin kenarını sevdi sanırım. Bende çıkan oluşumu anlayamadım bir hastalık olabileceğini düşündüm ilk başta. Peki bu gövdenin aşırı uzadığının ve saksı değişiminin zamanının geldiğini gösterir mi acaba?
Sy deniz akvaryumu bu bitki elime 2 **** 3 ay önce geçti. Bu benim ilk eb im. O yüzden yazın çiçek açıp açmadığını ne yazık ki bilmiyorum. Belki erkan bey biliyordur. Çünkü bitkiyi kendisinde temin ettim. Droseramın çiçek açtığını görmeyi istiyorum doğrusu.;)
Bu yaz mutlaka çiçek açacaktır...tohumlarını atmayın,onlarca DC niz olacak...burada dikkat edilecek iki husus var..
1-sulama suyu
2-torf
suluma suyunuzun 100 mikro siemens değerinin aşşağısında olması gerekir.
Bu nedenle bir tds metre yani su için iletken ölçerinizin olması şart.
torfun en geç 2 senede bir değişmesi gerekir...
sizdeki torf resimde sıkışmış gözüküyor...
bu sene yeni torf alın (sayın praecoxtan) ve perlitle birebir karıştırın ki sıkışmasın... sulamayı alttan yapın..
Ben de DC yi sayın praecoxtan almıştım..sağolsun varolsun..yoksa etobur bitkileri ancak nette ve rüyamızda görürdük..:D
Merhaba praecox bey
bu drosera capensis'lerin en yetişkin hali kaç cm oluyor.
Birde bu bitkiler çok nemmi istiyorlar?bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
forumu okumadan hattda foruma 1 tek mesaj yazma zahmetini göstermiyen kişilerden gelen özel mesajları cevaplamıyacağımı duyururum.
bilgiler paylaşmak içindir... özelikle de benim bilgilerim.
ancak forumda verdiğim bu bilgilerimi deneyimlerim çerçevesinde revize edebilirm ama artık asla yinelemiyeceğimden, benden bu bağlamda özel mesajla cevap alınmıyacağının bilincinde olunmasını beklerim.
saygılarımla
saydemir
27-03-2007, 22:54
Sayın praecox, siz soru cevaplamayı artık bıraktığınızı söylemişsiniz. Ama bu kadar etobur meraklısını üzmeyi de göze aldınız o zaman. Ya da sadece sizi üzenlerin sorularını cevaplamayacaksınız tam anlayamadım.
Ben yine de bir yüzsüzlük yapıp bir soru sormak istiyorum. Droseramın yaprak uçlarındaki nektarlar çok az hatta bazı kısımlarında hiç yok. Bunun sebebi ne olabilir? Özellikle torfunu değiştirdikten sonra daha azaldı gibi geldi bana. Değiştirme sırasında bir yanlışlık yapmış olabilir miyim?
Benim Droseram da böyle olmayacak mı?
Olacak elbette az daha sabır. havalar ısınır ısınmaz vede güneş yüzünü daha uzun süreler gösterdiğinde...
flytrap05
02-04-2007, 15:05
Drosera capensis hakkında güzel bilgiler verilmiş ama bulunduğu ortamda ne kadar nem gerektirir? boyunun en fazla ne kadara uzadığınıda yazarsanız sevinirim merak eddim doğrusu.
takribi %50 nem yeterlidir fazlasından hoşlanmaz. boyu tkrb. 10-15 cm e ulaştıktan sonra yere yatar.
saydemir
03-04-2007, 15:33
Selamlar, fotograflardaki droseraların altına konulan kumlar gösterişi cazip kılmak için mi, yoksa başka bir amacı var mı? Böyle gerçekten güzel görünüyor ama kum torfun yerini tutamaz sanırım. Yoksa bunlar kum değil mi? :mad:
denizakvaryumu
03-04-2007, 15:40
torfun üzerini perlitle örtmüşler
perlit değil, silika kumu büyük ihtimalle. bazı droseralar substratlarında kum seviyor.
saydemir
03-04-2007, 17:44
Evet perlite de benziyor.
Silika kumunu aradım internette. Pet shoplarda bulunabilen ve daha çok kedi kumu için kullanıldığını öğrendim. Bazı türlerin sevdiğini söylemişsiniz. Droseralar için faydaları nelerdir, bu kumun?
Gerçi bazı droseraların bataklıklardaki kumluk alanlar içerisinde yetiştirklerini görmüştüm.
saydemir
25-05-2007, 22:36
DC çiçek açmaya hazırlanıyor. :D
avukatkemal
26-05-2007, 00:11
maşallah
saydemir
26-05-2007, 12:39
Sayın avukatkemal benimde alt dallar drosera da kararıyor uçları bir süre sonra bende onları kesiyorum. Ama göbekten çıkan dallar sağlıklı. Sanırım sizin bitkide olanda bu. Endişelenmeniz yersiz galiba. Siz tohum aldınız mı hiç kendi bitkinizden?
avukatkemal
26-05-2007, 20:04
hayır almadım..nasıl ve ne zaman alınacağını tam bilmiyorum..bilginizi paylaşırsınız sevinirim..
Botanik Bahçesinde gönüllü çalışma prıgramı konuşmak için gitmiştik aslında, Ademi beyin tohumlarından alıp döndük.
İzmir ekibinden üç kişi, drosera tohumu çimlendirme denemesi yapacağız.
denizakvaryumu
06-06-2007, 10:34
kolay gelsin..DC nin tohumdan çıkarılması ile ilgili tüm ayrıntılar forumda var ..kolay bir etobur...
Bu işi nemi ayarlı terra.da yaparsanız başarı oranı çok yüksek olur...normal şartlarda çok fazla fire veriliyor..
.
Botanik Bahçesinde gönüllü çalışma prıgramı konuşmak için gitmiştik aslında, Ademi beyin tohumlarından alıp döndük.
İzmir ekibinden üç kişi, drosera tohumu çimlendirme denemesi yapacağız.
memet bey,
Ademi beyin bu konuda çok yardıma ihtiyacı olduğunu biliyorum. fırsat buldukça görüşüyoruz netden ancak anladığım kadarı Ademi bey bu konuda bana karşı da çekingen davranıyor. ona destek olacağınıza sevindim. burdan benim yapabileceklerim olursa bana siz de bildirmekten çekinmeyin.
saygılar.
Ademi beyin sınavlar vizeler dersler derken, etoburlarla uğraşmaya dermanı kalmıyor sanırım.
ben okadar oku etobur başlığını sonra git saf su verme tohumlara umarım beni affederler çimlenirler. İki gün filtre edilmiş su verdim.
Ada bayrakoğluda tohumları torfa ekmiş, bereket o saf su vermiş güneşli bir ortama koymuş.
Sudan ötürü bir aksilik olusa bende onda olan tohumlardan verecek.
Vizeler bitince botanikte güzel bir etobur bölümü oluşturmak için biz enerjimizi katacağız. Ademi beyin yardımı sizin de bilginizle güzel bir sonuç elde edeceğimize inanıyorum
Merhaba.Ademi Hocanın bütün tariflerine uygun olarak tohumlar torfla buluştu. Saf su ile besleniyorlar.DC tohumlarının çimlenme süresi nedir? ÇOK TEŞEKKÜRLER.
Sayın dortyuz'dan aldığım tohumlar 10 günde çimlendi. Yurtdışından aldıklarım ise 40 gündür çimlenemedi.
Tazelikleriyle orantılı olarak çimleniyorlar , tazeler çabuk ve yüksek oran da çimlenme gösterirken beklemiş tohumlar uzun sürede ve düşük oranda çimleniyorlar.
Sayın dortyuz'dan aldığım tohumlar 10 günde çimlendi. Yurtdışından aldıklarım ise 40 gündür çimlenemedi.
Tazelikleriyle orantılı olarak çimleniyorlar , tazeler çabuk ve yüksek oran da çimlenme gösterirken beklemiş tohumlar uzun sürede ve düşük oranda çimleniyorlar.
Reklam için çok teşekkürler, elimde daha 6 paket tohum var, hepsi de daha tazeler :)
avukatkemal
22-06-2007, 07:25
10 gun çok iyi bi süreymiş bana da yurtdışından gelenler 1 ayda filizlenmişti..
Bu konuda tohum almak isteyenler, fazla uğraşmayın Sayın Dortyuz'dan alın.
Yurdışından aldığınızdan daha ucuza ve daha çabuk geliyor , üstelik Sayın Dortyuz bazen kargo ücretini almayı unutuyor. :)
Peki çimlenme döneminde sera oluştumak gerkli mi? Ben saksının üzerine şeffaf plastik bardaktan sera yaptım da.
yüzeyin devamlı nemli kalması ve su kaybının özellikle bu sıcaklarda minimuma indirilmesi için yüzeyin stretch filmle kaplanması faydalı oluyor. Arada havalandırmayı unutmayın. Bir de daha önceki forum mesajlarında bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi mevcut.
Ben gerekli olan bütün ağır hataları yaptım.
Ademi bey farkına vramadan Adabayrakoğlu'ndaki tohumlardan alıp, tekrar baştan başlayayım.
memet bey ,
eger forumdaki vft başlığını incelerseniz tüm tohumlarda uygulanacak teknikleri bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=938&page=5
msg 129 dan itibaren basit bir uygulama resimleri
Sevgili Noreks cevaplar için çok teşekkür ederim.
Çimlenmiş ve 1 mm ye gelmiş dc ler üstüste durumda. Tohumları ayırmak bir yana görmek bile çok zor olduğundan zarfı torf üzerine boşatmıştım. Dağıldığını zannediyordum ama ne yazıkki büyük kısmı aynı bölgeye gelmiş.
Bunları ayırmak gerekir mi ? Eğer gerekirse ne zaman ve nasıl yapmalı ?
avukatkemal
28-06-2007, 21:28
bende de spathulata filizleri benzer durumda..cevabı ben de merak ediyorum
bir yerde bunla ilgili cevabı yazmıştım diye hatırlıyorum...
avukatkemal
29-06-2007, 20:18
vft filizleri için yazmıştınız başka kaba aktarma hususunda.. ama benim spathulatalar çok sık aynı bölgede yoğunlaşmışlar..buyudukçe sıkıntı olurlarmı acaba..cvp verdiyseniz de ben hatırlayamadım kusura bakmayın :o
bir yerde bunla ilgili cevabı yazmıştım diye hatırlıyorum...
Sevgili Avukat,
Galiba benden gençsiniz. Hoş artık herkes benden genç...
Sağlam gözlerinize, taze gri hücrelere sahip beyninize ve gözlem yeteneğinize güveniyorum. Nerede bu cevap?
denizakvaryumu
29-06-2007, 20:22
Gerek spathula olsun gerekse drosera olsun , tek bir tane değil de saksıyı dolduracak şekilde birden fazla olmaları, görüntü açısından muhteşem oluyor.
Bence başka bir saksıya aktarmayın.
.
Ayırmadan evvel bir müddet bekleyin. ele gelir gibi olursa ki en az 4-5 minik yapraklı olsun o zaman ayırırsınız. bazen spathulata bir halı misali sık çimlenir. ben kısmen tabii bir seleksyon olsun diye bir müddet böyle bakıyorum sonradan baskın çıkan gelişimi iyi olanları içinden ayırıyorum.
avukatkemal
29-06-2007, 22:20
anlaşılmıştır konu :D benim tereddütüm birbirlerinin gelişimini engellemeleri idi.. dediğiniz gibiyse sorun yok.. beselemeye devam :)
Nasıl Drosera Capensis sahibi olabilirim? (Bu tabii ki bir talep)
Ben hala çimlendiremedim. Elinde fazla olup benle paylaşmak isteyen var mıdır?:(
Saf su ve güneş var.
Bakım koşulları Ademi Hocanını anlattıkları doğrultusunda uygun.:rolleyes: :eek:
Biz tekrar gidelim ademi hocaya, orada çimlendirmeyi deneyelim. Hem EB konusunda çalışmaya da başlamış oluruz.
Sevgili Praecox,
Koçtaş kısmında gözünüze çarptı ise bir Venus Fly Trap da aldım. Doğal olarak hem onun hem de Drosera Capensis'in koruma ve bakımlarını doğru yapmam gerek. Bu yüzden sevgili Unalceleb'ten veya siz yardımcı olabilirseniz sizden ikisine yetecek miktarda Baltık Torfu da almam gerek. Koruma için de (Özellikle VFT için sirke sineği konusunda) yardım almam gerekecek, saksı değişimini sormam gerek vb.
Tüm bunların hepsini kendi başlıklarında mı sorayım? Mesela mantar ve böcek için ilaçları internet ortamında pek bulamadım. Bizim forumlarımızda da sadece isimler var. Bilgiler çok az geldi bana.:o
Evet.. Ben bugün aldım. İnanılmaz da zorlandım alırken. Çok hırpalanmışlar. Zaten iki cins var. Diğeri de sevgili avukatkemal'in deyimiyle papağan kafalı...:p
Başka var mıydı? Ne kadara aldın?
avukatkemal
05-07-2007, 20:58
bilimsel adı o :D parrot pitcherplant olarak geçiyor.. kafa kısmını ben uydurmuş ılabilirimm :D
Evet.. Ben bugün aldım. İnanılmaz da zorlandım alırken. Çok hırpalanmışlar. Zaten iki cins var. Diğeri de sevgili avukatkemal'in deyimiyle papağan kafalı...:p
unalceleb
05-07-2007, 20:59
Bende görmüştüm aynı markette vft leri, fakat iyiki almamışım, çok küçük ve bakımsızlardı, üstad praecox tan aldım, hem çok bakımlıydı, hemde baya iri kapanlara sahipti, şu anda ise tamamen çoştu, 12 adet açık kocoman kapan var ve açılmayı bekleyen yaklaşık 8 adet daha var. Çektiğim resimler diğer başlıkta var, şimdi çok daha büyükler.
sadece sorun sirke sineği ise böcek ilacını tarifindeki miktarlarında bir çözelti yapıp saksı harcına emdirmeniz yetiyor. ertesi günü saksıyı yeniden temiz bir su içine oturtmadan evvel saf su ile üsten sulıyarak biraz yıkamakta fayda var.
avukatkemal
05-07-2007, 23:22
sirke sineği nasıl anlaşılır..gözden kaçmaz değilmi..sık sık bakıyorum toprağa birşey yok görünürde ama..
Yeni aldığımdan henüz sirke sineği sorunum oluşmadı Venus'ümde. Ama okuduğum kadarıyla en önemli zararlısı bu ve benim evimde diğer çiçeklerimden dolayı sirke sineği var. Sorun oluşmadan önlem almak istiyorum. Drosera Capensis zaten istiyordum, hatta Venus Fly Trap'tan daha çok.. Ama şimdi VFT'ı korumak için daha acil edinmem gerek.:p
Bu arada sözü edilen böcek ilacı aşağıda adresini belirttiğim yerde satılan böcek ilacı mıdır?
http://urun.gittigidiyor.com/Decis-EC-2-5_W0QQidZZ5183005
Şu etapda gereksiz pahalı bu sizin işinizi daha iyi görür hem de sistematik.
Provado arıyan arkadaşlara da duyrulur.
http://urun.gittigidiyor.com/Confidor-100ml_W0QQidZZ5201800
:p Hakikaten çok daha uygun.
Siz olmasanız benim bulmam imkansızdı bu ilacı. Venus Fly Trap'ımın korumaları :dilli: artık sayenizde hazır.
Çok çok teşekkür ederim..
Memet'i ve beni kimse duymadı galiba!:(
Sevgili Praecox,
Teşekkürüm biraz geç oldu, özür dilerim..:o
DC'lerimi dün kargodan alıp hemen evden çıkmak zorunda kaldım. Hasta bir misafirim vardı. Bugün hastahaneden sonra onu yolcu edip hemen eve onlara koştum.
Öncelikle, inanılmaz güzeller.. Hiç bu kadar güzel ve büyük-yetişmiş bir DC de beklemiyordum açıkçası, yapı marketlerde satılanları gördükten sonra. Hayran oldum. Hele o çiçeğinin rengi, zerafeti... Sanırım pek çok çiçeğimde yaşamadığım bir hayranlık uyandırdılar bende.
Eve gelir gelmez hemen gözümü karartıp saksılarına kavuşturdum onları. Ama elim ayağıma dolandı, ter içinde kaldım dersem hiç abartı yapmamış olurum. Anladığım kadarıyla stres yaşıyorlar, yaprakların tamamı geri doğru kıvrılmış durumda. Umarım sorunsuz kendilerini toplarlar.
Bugün dışarı almadım onları, balkon kapısına yakın (kapı sürekli açık) güneş olmayan ama çok aydınlık cam kenarında dinlenmeye aldım. Bu doğru mudur? Değilse yarın hemen balkona güneşe koyabilirim. Bir de çiçeklerin Drosera Capensis'i yorduğunu öğrenmiştim ama öyle güzeller ki hiç kesmek gelmiyor içimden. Yine de tavsiyenize uyarım. Çiçeğini keseyim mi?
Bana bu güzelliği yaşattığınız için, onları gerçekten çok kaliteli yetiştirdiğiniz için, ufacık değil gerçekten tam boyutunda bitkiler verdiğiniz için, onları sevip bizlere de sevdirdiğiniz için ve çok değerli bilgilerinizi paylaştığınız için binlerce kez teşekkür ederim..;)
Rica ederim sayın hfz,
evet sizle kamera ile görüşürken onu anlatmıya çalıştım ancak geç kaldım siz odadan ayrılmıştınız. altaki eski yapraklarından temizleyin. çiçeği kesmenize gerek yok ben üzerindeki falzla çiçekleri aldım zaten. çiçekler ve tohum DC yi yormuyor en azından elinizdeki bitki onları kaldıracak olgunlukta.
bu halleri ile birden güneşe koymamak iyi olmuş alıştırarak güneşe alın. EB leri paketlemek çok zor bir iş esasen. sanırım yapraklarındaki tüm sekretler bulaşmıştır ancak güneşte yenidn oluşur o damlacıklar. bir de ana bitkide stolon oluşumları var umarım onlardan da yavru DC ler oluşur.
sizi menun ettiğime bende sevindim...
iyi büyütmeler...
Paketleme inanılmaz güzeldi.. Kargoda hırpalasalar bile bir şey olmayacak şekilde yapmışsınız, bunun için ayrıca tebrik ederim.
Sekretlerde biraz zaiyat var tabii ki ama yeniden oluşacaksa sorun yok. Stolonları kökü açtığımda gördüm ve hatta ayırabilir miyim, ayırmaya değer bir oluşum var mı diye epey inceledim ama bulamadım, daha yeni oluşuyor...:dilli:
Bu cevabı yazmadan önce Sekret nedir?, Stolon nedir? diye epey araştırdım.. Yeni bir dil de öğreniyorum bu arada.:p
Bir de kök paketini açtığımda nemden kaynaklanan bir küfe benzer tabaka oluşmuştu bir tanesinde. Ve bazı alt yapraklara da bulaşmıştı. O yaprakları temizlemeyi düşündüm ama hava aldıktan ve güneş gördükten sonra düzelebilir diye temizlemedim. Tabi bir de yapraklar çok yoğun bir şekilde geriye dönük olduklarından aralarına girmeye cesaret edemedim. Zarar verir mi bu küfümsü oluşum? Yoksa düşündüğüm gibi kurur mu?
Biraz su ile yıkasaydınız o kısmı. bir de yaprakların geriye yatma sebei o şişeye sokarken oluyor. boğum kısmına kökleri sıkıştırdığım yosun sphagnum değil bu yosunu o ekim işinde kullanmadığınızı umarım bir de bir miktar ıslak kağıt sarmıştım onların kalıntısı da olabilir. ancak olası bir küf sizin de dediğiniz gibi güneşde geçer. eski kuru kara yaprakları temizlemenizde iyi olmuş. ben bu işlemi bitkiye çifte eziyet olmasın diye dikim sonrasına bırakmak istedim.
yaprakları biraz elle tarar gibi yukarıya doğru düzeltmeyi deneyin nasılsa sekretler bulaşmış... anlaşılan...
kapalı kalma sonucu oluşan bir küf o... ben DC lerde pek bu şekilde kökboğazı mantarı veya küfü çökerten gibi hastalıkları çok nadir gördüm. ancak gözetmekte fayda var...
stolonlara dikkat ederek o eski kararan yapraklardan temizlemenizi öneririm.
bir sorun doğarsa bana bildirin yine.
saygılar
Yok, paketlemede kullanılan yosunu attım, bulaşanları da elimle temizledim. Ama su ile yıkamadım açıkçası. Küf de kapalı kalmaktan oluşmuş, hava ile temas ettiğinde geçecek bir küf oluşumu gibi göründü bana.
Şu an çok yorgun olduklarını hissediyorum. O yüzden dokunmak istemiyorum. Bir süre izlemeye alarak kendi doğasına bırakacağım. Sekretlerdeki zaiyat da genelinde %50 civarında. Yapraklar kendi kendine düzelip keyifli bir görünüm aldıktan sonra (inşallah) kararan yaprakları temizleyeceğim.
Bu arada (görebildiğim) 3 adet sirke sineği kendi kendine gidip yapraklara yapıştı.:p :p :p
Çok teşekkür ederim.;)
Ben yarışmaya hazırlayamayacağım sanırım DC'lerimi.:(
Bir tanesi güneşe alıştı ama diğeri güneşe çıkardığımda sarsılma yaşıyor. İki kez denedim ve vazgeçtim. O yüzden biri içeride, diğeri dışarıda yaşıyor. Her ikisi de fena hırpalandı.:( Sanırım dikerken hırpaladım onları.
Her ikisinde de yaprak uçlarında sararma ve kararıp kuruma var. Mümkün olduğunca kararan uçları ve ölecek gibi olan yaprakları keserek temizliyorum. Sevindirici olan yeni çıkan yapraklar sağlıklı. Daha sağlıklı olabilmeleri için yapabileceğim başka bir şey olabilir mi?
Bir tanesinin çiçeklerinin açması bitmek üzere. Tohum alabilmek için ne şekilde gözlemlemem gerekir? Zamanını nasıl anlarım, ne zaman tohum alabilirim?
DC'nize zaman tanıyın. yeni yapraklar tam gelişme gösteriyor ise, vede kıl uçlarında nektarlı yapışkan damlacıklar görüyorsanız sorun yok demektir.
tohumları ise diğer normal bitkilerdeki gibidir. sapı kararana dek bekleyin. tohumlar olgunlaşınca dikkatlice alın. ilk açan çiçeklerin tohumları daha olgun olacaktır. uçlara doğru oluşum o oranda geç olacak. bu bağlamda isterseniz tohumları olgunlaşan kapsüllerden dökülmesin diye bir hafif kağıt torba geçirin.
bu kılıflar konusunda belki Ademi bey size yardımcı olabilir.
Yeni yapraklar sağlıklı ve kıl uçlarında damlacıklar muhteşem. Sorun yok demektir.:p Tohum için daha beklemem gerekecek..
Çok teşekkür ederim.
sayın hfz,
tohumlarınız olgunlaşınca spathulata ya karşı capensis tohumu takası yaparız ne dersiniz? :D
Sevgili gundam, tohumların çok taze ekilmesi gerektiğini, bunun çimlenme oranını yükselttiğini biliyorum. (Veya okuduklarımdan bu anlamı çıkardım)
Bu nedenle tohumları almaya başladığım andan itibaren minik saksılara kendim ekmek istiyorum. Eğer siz de aynı yöntemle çoğaltabilirseniz fide değişimi yapabiliriz. Tohum değişimi riskli gibi. Bu daha garanti her iki taraf için de. Ama derseniz ben tohum isterim tabi ki, seve seve paylaşırım.;)
Ama fide vermek istediğim iki arkadaşım var, yanlış anlamazsanız onlara öncelik vermek istiyorum. O yüzden de fide olmasını istiyorum. Şu an bir tanesinin tüm çiçeklerini açması bitti, tohumun olgunlaşması gerek. Diğerinin daha zamanı var.. Tohum aldığımda burada yazarım zaten, birlikte karar veririz. ;)
Sevgili Praecox,
Yukarıda resmini koyduğum DC iki adet çiçek oluşumu başlatmış. İlk çiçeğinin çiçek açması bitti tohumların olgunlaşmasını bekliyorum.
Bitkimin yorulmasını istemiyorum ama çiçeklerini de inanılmaz sevdim. Şu anda yeni çıkardığı yapraklar gayet sağlıklı. Yalnız toprağın üzerinde pus gibi belli belirsiz beyaz bir tabaka oluşmuş. Kenardan hafif su döktüm, suyun üzerine çıkan bir beyaz toz tabakası gibi bir şey. Bugün biraz dışarı balkona çıkardım havasızlıktan olabilir diye.
DC bir çiçeği daha kaldırabilir mi? Eğer onaylarsanız oluşan çiçeğin birini kesip diğerini bırakmak istiyorum. Ya da onaylarsanız ikisi de kalacak.:p
Torf'un üzerindeki beyaz kül gibi oluşum küftür. Bu da yetersiz hava ve güneşe delalettir. Bol güneşli ve hava akımı olan bir yere koyun ancak fazla rüzgarın da yaprakları karman çorman yapabileceğini sanırım kestirebilirsiniz... :D
DC.lerde çiçek sorun değil bitkiyi yormaz zaten tüm yaz boyuncada sağlıklı ise dvamlı çiçek açar.
Bırakın istediği gibi çiçek açsın, bırakın tohum versin DC de ve DS de çiçek asla sorun olmaz.
saygılar
Nereden bildiniz? dermişim..:p :p
Eşim ben yokken bir hafta kapıyı açmayıp, bir de güneşlikleri kapatmış çiçeklere daha iyi geleceğini düşündüğü için.:p Bugün balkona aldım. Fazla rüzgar almıyor, diğeri çok memnun durumundan. Eğer sorun yaşamazsa diğerlerinin yanında balkonda kalacak o da. Zaten her anlamda sürekli korumam altındalar.
Çiçeklerini kesmek durumunda kalmadığıma çok sevindim.. Öyle zarif çiçekleri var ki.:dilli:
Çok teşekkür ederim.
Hfz bırak açsın.Çok tohum olur.Belki bizede düşer..:))
:p :p :p
Bir gün evden kovulacaksın..:p Sanırım az kaldı.. Önce sen, sonra çiçeklerin...:p :p
Anneciğine söyle bakayım, 'etobur alacağım' diye. Tepkisi ne olacak çok merak ediyorum.
bugün internetten bir drosera capensis sipariş ettim ve birşeyi merak ediyorum. acaba bitkinin bir sineği kavraması gözle görülebiliyor mu? yoksa bu çok yavaş bir şekilde mi oluyor?
:p :p :p
Bir gün evden kovulacaksın..:p Sanırım az kaldı.. Önce sen, sonra çiçeklerin...:p :p
Anneciğine söyle bakayım, 'etobur alacağım' diye. Tepkisi ne olacak çok merak ediyorum.
Aynen söyledim.Tepkisi ;
Neeee bir o eksikti.Etlemi besliyecez.:))
avukatkemal
26-09-2007, 13:36
Etin yağsız kısmı özellikle de pirzolayla deseydin :D
Yok canım abartmayın yağsız dana kıyması da olur...
ben her gün yarım kilo kıyma dağıtıyorum bizimkilere anca yetiyor...
dermişim :D
Çok güldüm, Allah da sizleri güldürsün..
Sevgili Elfogi, Drosera Spathulata fideciklerim miniş miniş ve pek çok.. Yani size de gelecekler ama biraz daha büyüsünler, kendilerini kurtaracak duruma gelsinler. Bir de kargoyu çok iyi yapmam gerek.
Mutlaka kargo zamanı geldiğine inandığımda özelinize yazacağım.;)
Teşekkür ederim.Anneme söyleyeyim yağsız kıymadan bir kenara ayırsın.Malüm minikler uzun yoldan gelecekler.Acıkırlar .:)))
Karasinekler, droseraya çok iri geliyor da, ondan mı yakalanmıyor?
Ya kara sinek droseraya çok büyük geliyordur, veya droseranız genç ya da cinsi küçük yapraklı kalabiliyor olabilir.
saydemir
19-11-2007, 15:20
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6221
Benim canavar kara sineklere aman vermiyor. :D Ama yazın nektarı kuvvetliyken ve bitki yeterli büyüklüğe ulaştıysa yakalayabilir sanırım.
avukatkemal
09-12-2007, 20:41
Kardeş kardeş duran capensislerim :D
Bir kapta üç kök droseram vardı. birini ayırmayı düşünüyordum. Meğer yeni çıkmış bir kök daha varmış.
İkişer ikişer ayırdım.
Dikkatimi çeken köklerdeki, minik yumrucuklar oldu. gövdeye yakın olan yerde, kökler boyunca dizili. Bu konudan sözden olmamış sanırım hiç.
Evet bunlar stolon da denebilen bir tür köklerin uzantılarında yer yüzüne yakın bölgelerde bitkinin yavru vermesi ki bu da bir çoğaltım yöntemidir. Buna ingilizcede root cuting de denir yani bir tür kök kesimi ile çoğaltım yöntemidir. Bu tarz stolon oluşumları bazı Drosera'larda ve de Darlingtonia'da görülmektedir.
Drosera capensis'imin saksı ve torf değişimini yaptım.
Kökler için örnek fotoğraf
Dreoseralarımın ilk gerçek yaprakları çıkmaya başladı.
Bu arada, önceden olanlardan birinin spatulatha olduğuna eminim artık.
capensisleri, saksısından cıkarttığımda 4-5 ayrı kök oldugunu gördüm bende ayrı saksılara diktim :)
Capensisleri birbirlerine destek olmaları açısından bir iki kök aynı saksıda bulunduruyorlar.
En azından 2 **** 3 kökü aynı saksıya yerleştirin. Bu şekilde daha sağlıklı gelişecektir.
Capensis ile ilgili yazıları siz gördükten sonra kendi başlığına taşıyacağım
Sevgili praecox'un sitesinden alıntı:
Drosera capensis tekbaşına dikildiğinde büyüyüp boyu uzadığında kendi ağırlığını taşıyamaz vede yan yatarak substrata değen bölgelerden kökler salmak sureti ile büyümesine devam eder.... bundan dolayıdır ki birkaç değişik büyüklükde Drosera bitkisini bir öbek halinde beraberce dikilirler, böylece büyüdükçe birbirlerine dayanarak daha dik ve yüksek bir şekilde büyümesi hedeflense de bazen ortadaki en yüksek olan bitki substratla başı arasındaki bölümü kuruyarak ölür ve alttaki canlı bölgeden çıkan kökler havada kalıp bir şekilde substrata ulaşamadıklarından da bu bitkinin önce büyümesi yavaşlar sonrada tamamen ölebilir.
evet 4 kök falan, zaten ucları kurumustu, coğunu kırpmak zorunda kaldım :) bi umut belki toparlanırlar. sizin orası neresi? oraya da geleyim :)
avukatkemal
16-03-2008, 12:40
Capensisisim avlandı :D hafif solda resmin.. yarım saat oldu, hala kurtulmaya çalışıyor,ancak capensisim bırakmıyor kesinlikle :rolleyes:
avukatkemal
16-03-2008, 12:46
Bir resim daha
avukatkemal
16-03-2008, 14:10
EE daha yavru ondandır capensisim :) Ama dormansiden uyanmakta olduğunu açıkça gösteriyor yeni ve gösterişli yapraklarıyla..
Bu arada sinek hala kurtulmaya çalışıyor ama pes etmek üzere..
Benimkilerde düşüp düşüp kalkmasa, kuş bile yakalayacaklar ama...
D.capensis'leriniz baktılar ki kuşlar konmuyor...
Ondandır ki kuşu avlasınlar diye kendileri atlıyorlar da ondan düşüyorlardır :D
Sayın avukakemal'in resmindeki çöp de sanırım eski bir çiçek sapı...
avukatkemal
16-03-2008, 16:02
O dediğiniz çiçek sapını siz göndermiştiniz erkan bey, ben de ellemedim, şimdi yapraklara destek oluyor sarmaşık gibi :D sineği görmek için dikkatlice bakmanız gerekiyor (görmemişin droserası avlanmış...)
avukatkemal
28-03-2008, 18:39
Droseram en başta.. yazın gelmesinden en çok o etkilendi :D
Sayın avukat,
bitkilerinizin maşallahı var. Arada sırada besliyormusunuz afacan capensisi?
Kurutulmus kankurdunu biraz suda bekletip, ara sıra ikram edebilirsiniz. Kıvrılıp kavramaları gerçekten çok güzel, ben spathulatalarıma da veriyorum bahar takviyesi niyetine... :D
avukatkemal
29-03-2008, 00:04
Kan kurdumu adı bile iğrenç :D midesini bozmasın capensisin.. Özel bir diyet uygulamıyorum, bildiğiniz saf su, arada yakalarsa da sinek böcük :D
avukatkemal
06-05-2008, 17:58
Capensisimin çiçeklenmiş hali :D
http://img257.imageshack.us/img257/1439/img0009tf5.jpg
denizakvaryumu
06-05-2008, 18:19
Esas sizde görmek istediğim, meşhur katil sarr.leuco nun çiçekleri.
avukatkemal
06-05-2008, 19:01
Henüz çiçeklenme yok sarr.larda hakan bey, çiçeklenirlerse size özel koyacam resimlerini :D
saydemir
01-07-2008, 11:49
Droseramın gövdesinin belirli bir bölümünden sonra üst kısmında birden fazla gövde gelişimi var gibi. Bu gövdeleri ayırsam acaba çoğaltabilirmiyim?
avukatkemal
01-07-2008, 13:58
Bende de benzer bir gelişme var.. Kökü hareket ediyor sanki..
Benim bir saksıda yanyana dikili 5-6 kök olduğunu düşündüğüm DC var. Hepsi aynı anda çiçek açmaya başladılar. Hepsinin aynı anda çiçek açması sakınca yaratır mı? Eğer hepsinden tohum alabilirsem zamanı geçmeden isteyenlere gönderebilirim.
avukatkemal
11-07-2008, 14:03
Benim yavru capnesis filizim bile 2 tane çiçek açtı.. çiçekelrin sorun olacağını sanmıyorum.. Vftlerde bitkiyi zayıflatıyor, ama diğer eblerde böyle bir açıklama duymadım..
DCmin son durumu çiçekler sıra ile açıp kapanıyor. Bunlardan ne zaman ve nasıl tohum alabilirim?
yakamozsimsek
20-07-2008, 10:01
Cicegi guzelmis benimkisi beyaz ?
seninki çiçek açtımı yakamozsimsek? nasıl tohom alınacağını biliyor musun?
yakamozsimsek
21-07-2008, 21:25
Su an için çiçeklenme bitti ama hiç dusunmedim sahsen ama hemen bakiyorum.
yakamozsimsek
21-07-2008, 22:03
Su an için tohum uretimi gerçeklesmemis biraz beklemek lazim sanirim.
saydemir
05-08-2008, 11:47
Selamlar
Droseramı böcekler istila etti. :( Önce yaprak bitleri çiçeklerinin etrafında koloni oluşturdu. Şimdi de ne olduğunu bilmediğim birkaç yumurta var bir yaprağın altında.
44474
44475
Hocam acaba bu bitkiler için arap sabunlu ve acı biberli ev yapımı böcek ilaçlarını kullanabilir miyiz? Yoksa böcek ilacı olarak provado dışında ne önerirsiniz?
Birde yapraklarındaki salgılar azaldı. Sanki biraz huzursuz gibi. Böceklerden olabilir mi acaba??
44472
44473
Selamlar
Droseramı böcekler istila etti. :( Önce yaprak bitleri çiçeklerinin etrafında koloni oluşturdu. Şimdi de ne olduğunu bilmediğim birkaç yumurta var bir yaprağın altında.
Anlaşılan yaprak bitleri musallat olmuş. Yaprakların kıvrılması düzgün gelşime nedeni budur. Ancak yumurtalar kime ait bilmiyorum. Yine de ordan zararsız bir mahluk çıkacağını sanmıyorum.
Hocam acaba bu bitkiler için arap sabunlu ve acı biberli ev yapımı böcek ilaçlarını kullanabilir miyiz? Yoksa böcek ilacı olarak provado dışında ne önerirsiniz?
Şöyle bir düşünseniz sorunuza cevabı da bulurdunuz. Arap sabunu normal sabunun eldesinde kullanılan sudkostik (yani NaOH Sodium hydroxit) yerine potasyumhidroksit (yani KOH kaliumhydroxit) kullanılır. ve KOH Na ya nazaran çok daha bazik bir bileşendir. Bazik olduğunu sabunun gözünüe değdiğinde yanmasından da anlıyabilirsiniz.
Eh yani biz şimdi bu kadar sayfa asidik torf diye yaza yaza boşa mı yazdık.
Sabun torf'a değdiği anda olay bitmiştir.
Provado bulma şansınız pek yok ancak yine acetamiprid li (Mospilan) veya imidacloprid aktif maddeli (Confidor) veya aynı aktif maddeleri içeren diğer değişik generik ziraai ilaçları kullanabilirsiniz.
Birde yapraklarındaki salgılar azaldı. Sanki biraz huzursuz gibi. Böceklerden olabilir mi acaba??
Hasta bitki streste demek salgı salıcak hali mi kalmış zavalımın... :)
benim etoburlar icin bahsettiğiniz 3 ilacı da bulamadım onun yerine ziraatçı Avirmec diye bir ilac verdi.lakin uygulama dozajını tam anlayamadım.
benim etoburlar icin bahsettiğiniz 3 ilacı da bulamadım onun yerine ziraatçı Avirmec diye bir ilac verdi.lakin uygulama dozajını tam anlayamadım.
İçeriği yani aktif maddesi Abamectin'dir. EB'lerde böyle bir ilaç kullanmadım bilemiyeceğim.
Ben şimdilerde Acetamiprid içeren Ferplan 20 SP kullanıyorum.
imidacloprid hydrophob yani lipophil bir bileşen onun için provadoda da olduğu gibi yağlı bir emulsyonda püskürtmek gerekir, ki bu da özelikle droseraların çok hoşuna gitmiyor.
SP (Soluble Powder) yani çözünebilen toz demek. Zaten acetamiprid cyano türev olduğundan hydrophildir suda çözünür. EB'lerde kullanımı daha uygundur diye zannediyorum.
İlgilenenlere ve bilmeyenlere Açıklama:
Hydro = su
Lipid, lipo = yağ
Phili = sevmek hoşlanmak
Phob = fobi korkmak
Bu mantıkla idrofil pamuk demek (yani hydrophil) suyu seven, suyu sevebilen pamuk demek. lipophil yağı seven yağda çözünen ki aynı zamanda hydrophob olabilir yani sudan korkan suda çözünmeyen.
Yağ asitlerinde ise emulgatörlerde bu her iki funksyonel gurup arası uzun bir mesafe olduğundan.... neyse uzatmıyayım... :D
Sayın Weezer,
ben bunları burada boşuna mı yazdım? Bulamıyacağınız bir ürünü buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=265751#post265751)aramanın mantığı nerde?
Zaman ayırıp cevap veremem de kabahat oldu. Nasılsa ya okunmuyor ya da ciddiye alınmıyor.
Provado yağlı bir ürün süt gibi bir emulsyon, Ferplan 20 SP ise türkiyede 200 -300 g'ı 5-6 TL ye bulabileceğiniz vede EB lere zararı olmıyan sistemik bir ilaç.
Phal.ler için arıyorsanız anlarım da...
Geniş spectrumlu olduğu için diğer bitkilerim içinde uygun olacağını düşündüm.
DC'min tüm çiçekleri açtı ve kurudu tohum olarak nasıl bunları toplar ve değerlendiririm? Kopan bir yaprağı torfa koymuştum oda filizlenmiş. Kopan diri yapraklarınızı atmayın çok nemli bir ortamda torf üzerine hafifçe bastırın bir süre sonra filizleniyor.
Yapraktan büyüyen teni DCmi saksıya aldım.
İklimsiz
15-10-2008, 12:39
Tohumdan çimlendirdiğim DC
Ludisa Excellence
15-10-2008, 12:57
Sn. iklimsiz,
Tebrikler efendim. :p
Bekçi d.c. ler tamam...
Herşey iyi hoşta, bu böyle kuru kuruya gitmez ki!
Hani bunun dionea sı, sarracenia sı, excellence sı... :D
Emin olduğum tek şey var, o da; ''to be continued'' : )
İklimsiz
15-10-2008, 13:02
Bunun bir de kardeşi var, VFT :)
Diğerleri de zamanla olacak, ''to be continued'' :)
dronewerq
17-02-2009, 16:04
Merhaba ,bir kaç sorum olacaktı.Forumda yeniyi ve hangi konu altında başlık açacağıı bilemedimbir kaç gün önce drosera capensis ve drosela alba itkileri satın aldım fakat yapraklarında herhangi bir yapışkan nektar göremedim:(Kendi elimle canına kıydığım sineği yapraklarını üzerine attım onuda yemedi yani yapraklarında herhangi bir hareket olmadı.Bitkiler yeni yeni çicek açmaya hazırlaıyor herhangi bir sorun varmı sizce??
dronewerq
18-02-2009, 19:30
yardım edebilecek arkadaş varmı?:)
Ben de ilk aldığımda kupkuru idiler. Aldığın yerde iyi bakılmadığında oluyor. Alttan suyunu eksik etme iyi de güneş ver (Sizin orda eksik olmasa gerek. Ankara'da malesef). 1 ayda çil çil çiğler görürsün yapraklarda.
saydemir
19-02-2009, 13:10
Bir resim olursa daha iyi yanıt verilebilir soruna. Birde üzerine attığın sineği droseralar yemez. Droseraların yaprakları çok yavaş hareket eder ve yapraklarındaki tüm çiğ damlaları sineğin üzerini yavaş yavaş sararak sindirim yapar. Yemek dediğin buysa eğer damlalar oluşmadan bunuda yapamaz.
Bitkine bol güneş sağla ve altından suyu eksik etme. Durumu iyiyse yakında kendine gelir ve sana gerek kalmadan sinekleri çekebilir. :)
dronewerq
19-02-2009, 13:27
Durumu iyi çiçek açmaya hazırlanıyorlar sadece Nektar işine canım sıkıldı.Evet Hatay sıcak iklime sahip fakat kışın her zaman yağmur yağar fırtınaları boldur.:)yakında fotoğrafını ekliyeceğim.Capensis yana fazla yatık vaziyetindeydi bende plastik bir çubuk yardımı ile destekledim.Çiçeğin ağırlığı ve uzunuğu,köklerinin zayıflığı buna sebep oluyor sanırım
İklimsiz
11-04-2009, 23:53
Yakaladığı sinek hala canlı, kurtulmaya çalışıyor:eek:
72181
huzunperest
12-04-2009, 18:33
D.capensis sineği, siz de bu kareyi iyi yakalamışsınız sevgili İklimsiz.
Etoburlarımızla birlikte bizler de dormancyden sıyrılıp etobur bitkiler başlığında hareketlendik:) Bir iki kare de benden.
saydemir
13-04-2009, 14:16
Çok güzel bir kare yakalamışsınız. Etoburunuz sindirim üzerindeyken...
Capensisiniz sanırım beyaz renkli ve çok sağlıklı görünüyor.
denizakvaryumu
13-04-2009, 14:21
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=6082&catid=member&imageuser=3721
"Evde Drosera Capensis varsa sinek yoktur" diyerek bir DC reklamı yapalım :)
nesquiks
13-04-2009, 15:57
arkadaşlar (özellikle sayın avukatım:D)g.g den venüs aldım ve paketleme hem çok kolay hemde bitkiye hiçbir zarar gelmiyor sizlerde öyle paketleyerek biz etobur severlerle paylaşabilirsiniz saygılaaar
nesquiks
13-04-2009, 15:59
saksının üzerine pet şişe bantlanmış sıkıca paketin içide gazeteile dolu idi böylece bitkinin kıpırdayacak yeri yok
huzunperest
13-04-2009, 16:04
Çok güzel bir kare yakalamışsınız. Etoburunuz sindirim üzerindeyken...
Capensisiniz sanırım beyaz renkli ve çok sağlıklı görünüyor.
Evet sayın Saydemir, Beyaz drosera capensisim. Sayın Praecox'dan yaklaşık bir sene önce almıştım. Beni hiç üzmeden gelişiyor.
gulaymutlu
29-04-2009, 00:23
Merhaba praecox bey
bu drosera capensis'lerin en yetişkin hali kaç cm oluyor.
Birde bu bitkiler çok nemmi istiyorlar?bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
forumu okumadan hattda foruma 1 tek mesaj yazma zahmetini göstermiyen kişilerden gelen özel mesajları cevaplamıyacağımı duyururum.
bilgiler paylaşmak içindir... özelikle de benim bilgilerim.
ancak forumda verdiğim bu bilgilerimi deneyimlerim çerçevesinde revize edebilirm ama artık asla yinelemiyeceğimden, benden bu bağlamda özel mesajla cevap alınmıyacağının bilincinde olunmasını beklerim.
saygılarımla
ayyy bende sıze bılmeden ozel mesaj yolladım cok ozur dılerımmm
http://i130.photobucket.com/albums/p261/viciasativa78/100_0701.jpg
Benim Drosera Capensis dışarıda olduğu için oldukça fazla böcek yakalıyor.
mutlutolga
09-11-2009, 20:31
dehşet ilgimi çekti en kısa zamanda bende tedarik etmek istiyorum
Merhaba:snowmen77 üstadımızdan aldığım capensis çiçek açtı fotoğralarını sizlerle paylaşmak istedim.
http://img697.imageshack.us/img697/511/imag0487.jpg
http://img94.imageshack.us/img94/880/imag0488a.jpghttp://img697.imageshack.us/img697/3627/imag0489.jpg
Orkun Kırcı
11-12-2009, 11:09
Arkadaşlar capensisimin birkaç fotosunu ekledim. Yaprakları hep böyle geriye doğru mu oluyor bunların. Yoksa mevsimsel bir durum mu? ya da çiçeklenme başladığı için yapraklarda güç kaybımı oluyor acaba.
merhaba arkadaşlar.
benim kerata sanırım güneş görmeye görmeye vejeteryan olmaya karar verdi ve yapraklarında hiç nektar yok:(. sinekler neredeyse pikniğe gelecekler çim alan diye:o.
parametrelerdeki tek değişken güneş olduğu için suçu güneşe attım ama tabii ki emin değilim. tepesine bir lamba yaksam işe yarar mı dersiniz?
bu konuda bir fikriniz varsa lütfen yardımcı olur musunuz? :(
codgervural
28-03-2010, 13:41
çiçek açan capensisimin bazı tomurcukları bir süre sonra çiçek yerine yapışkan dokunaçları olan garip çiçekler halinde açıldı.
querelle
28-03-2010, 16:59
Bir sorun mu var; resimler çok minik görünüyor bende.
codgervural
28-03-2010, 17:38
[img=http://img691.imageshack.us/img691/7857/dc2ub.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/dc2ub.jpg/)
[img=http://img691.imageshack.us/img691/5951/55998968.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/55998968.jpg/)
[img=http://img691.imageshack.us/img691/6562/dc3n.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/dc3n.jpg/)
bu sefer olmuştur inşallah
codgervural
28-03-2010, 17:41
resimde pek belli olmuyor ama kırmızı noktalar yapışkan sıvı kaplı
VFT de bu tarz pleronique olaylara rastlamıştım ancak dros.larda ilk kez görüyorum.
Resmen keiki vermiş ya hu bu D. Capensis.
Haftya bunu yakiinen görmem gerekiyor... :D
Anladınız onu siz sayın Vural :D
codgervural
28-03-2010, 20:53
tabi ki hocam
querelle
28-03-2010, 20:57
İlginç görünüyor gerçekten, fotoğraflar için teşekkürler :)
verdoque
28-03-2010, 22:18
Gerçekten şaşırtıcı, ben olsam görünce korkardım :)
[img=http://img691.imageshack.us/img691/7857/dc2ub.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/dc2ub.jpg/)
[img=http://img691.imageshack.us/img691/5951/55998968.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/55998968.jpg/)
[img=http://img691.imageshack.us/img691/6562/dc3n.th.jpg] (http://img691.imageshack.us/i/dc3n.jpg/)
bu sefer olmuştur inşallah
Fotoğrafları foruma yüklemeliyiz bildiğiniz gibi.:)
Siz foruma yüklemiyorsunuz. Bu da ileride sorun çıkaracaktır.
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) bir bakın dilerseniz.:)
dronewerq
29-03-2010, 07:06
çiçekleri tozlamaya gelen böceğin vay haline:P
Kapensisler sinek avına çok hızlı başladı bu sene. Bu bitkinin diğer carnivorlara göre avıyla yaptığı oyun daha zevkli ve gösterişli bence.
Bu arada elimde fazlasıyla capensis var hepside tohumdan yetiştirdiğim olgun bitkiler, bunlar ve çok çok daha fazlası. (Fotograf makinasının ayarı bozuk, resimler yeni)
merhaba ben de etçil bitkilere merak saran biri olarak tohumlarım ile ortada kaldım desem yalan olmaz.. okuyorum okuyorum bir türlü kafam almıyor ve işlerin yoğunluğu sanırım biraz beni geri çekti.. bana nasıl ekeceğim konusunda yardımcı olurmusunuz pazartesi kesinlikle ekeceğim... şimdiden teşekkürler
Sayınn derya82 hazırladığınız torfa tohumları bırakabilirsiniz. Ayrıntıya gerek yok. Tohumun toprak ile temasını sağlayın ve zamana bırakın.
günebakan
11-06-2011, 11:38
Bu konu da çok bilgim yok sizce Drosera capensis lerin durumu nasıl acaba?
222909
saydemir
11-06-2011, 15:15
Durumları iyi gibi ama bana sanki cıkan fideler drosera capensis değil de drosera spathulata' ya benziyor gibi geldi. Biraz daha büyüsün belli olur. Spathulata yatay gelişir, capensis dikine büyür.
günebakan
11-06-2011, 18:06
Sn Saydemir adı konusun da haklısınız Geçen sene ektiğim tohumdan büyüyenler bunlar Teşekkürle:)
Evdeki birkaç tür etobur bitki arasında yer alan Drosera Capensisler baharla birlikte çiçeklendiler.
Drosera Capensis;
287594
287595
287596
Merhabalar,
ben de Drosera Capensis Red sahibiyim. fakat son zamanlar kış yaklaştığı için midir bilmem bozulmaya başladı. yeni sürgünleri daha çıkmadan bozulup siyahlaşıyor ve var olan kırmızı tüylerindeki minik yapışkan sıvılar da kaybolmuş durumda. kış aylarında bu durum normal mi ? araştırdığım kadarıyla dormancy olayı yok bu bitkide. normal şekilde pencereye yakın sehpa üzerinde ve altındaki kapta 2 cm kadar saf su bulunduruyorum. yanlış giden birşeyler mi var ? aynı zamanda doğal gaz aktif halde oda içinde petek mevcut ve oda ısısı 18-20 dereceye çıkabiliyor.
1 aydan fazla hiç kimse yazmamış buraya. drosera yetiştirenler nerdesiniz ? :)
droseralar kış uykusuna yatmaz diye biliyorum fakat bendekiler büyümeyi durdurdular, var olan yaprakları kurudu, yeni çıkmıyor, tek tük çıkanlar da çok minik , yeşil zayıf ve kırmızı yapışkan damlalar yok. bu normal mi ?
saydemir
30-12-2012, 17:04
Drosera kış uykusuna yatmaz demek doğru değil bazı soğuk bölge türleri tüm yaprakları yok olana dek kuru bir hal alırken bazıları da gelişimlerini yavaşlatır yeni yaprak çıkarmaz. Tropikal bölgede yaşayan bitki için farklı mevsimler çok fazla olmadığından orada tüm yıl gelişimlerine devam edebilirler. Fakat şu anda ülkemizde güneş ışığı çok az görünüyor, günler kısaldı bu gibi etkiler gelişimlerini yavaşlatıyor. Ama yapay olarak ışıklandırıp sıcaklığı yüksek bir yerde tutarsanız gelişimleri daha farklı olur. **** baharı bekleyeceksiniz. Damlaların azalması ve yeni yaprak çıkmaması normal bu dönem için, endişelenmenize gerek yok.
Drosera kış uykusuna yatmaz demek doğru değil bazı soğuk bölge türleri tüm yaprakları yok olana dek kuru bir hal alırken bazıları da gelişimlerini yavaşlatır yeni yaprak çıkarmaz. Tropikal bölgede yaşayan bitki için farklı mevsimler çok fazla olmadığından orada tüm yıl gelişimlerine devam edebilirler. Fakat şu anda ülkemizde güneş ışığı çok az görünüyor, günler kısaldı bu gibi etkiler gelişimlerini yavaşlatıyor. Ama yapay olarak ışıklandırıp sıcaklığı yüksek bir yerde tutarsanız gelişimleri daha farklı olur. **** baharı bekleyeceksiniz. Damlaların azalması ve yeni yaprak çıkmaması normal bu dönem için, endişelenmenize gerek yok.
cevabınız için çok teşekkür ederim sayın saydemir. rahatladım şimdi. siz nasıl bakıyorsunuz bu mevsimde ?
saydemir
01-01-2013, 17:04
Isıtılmayan balkonda bir kısmı, bir kısmıda açık balkonda droseraların. Dormancye giren filiformiste var, gelişimini yavaşta olsa sürdüren aliciae ve capensislerde var. Capensislerin bazıları sarracenia saksılarında dış ortamda kaldılar onların durumları da kötü değil.
bunlar da Capensislerin durumu. kötü görünüyorlar. yakından çektim resimleri aslında çok çok minik. yapraklar bildiğiniz çimen gibi. ince minik ve yeşil. kırmızı tüyler ve damlacıklar kayboldu. eski yapraklarının uçları kahverengileşti resimde göründüğü kadar.
bulunduğu yer salon. kombi aktif durumda. odanın havası kombiden dolayı biraz kuru sanırım. kış dolayısıyla yeterli ışık girmiyor. altındaki kapta sürekli saf su bulunduruyorum. kabın kurumasına izin vermiyorum.
Drosera Capensisimin son durumu çok kötü durumda :/
önerileriniz nelerdir ? bu mevsimden sonra düzelir mi dersiniz ?
saydemir
05-03-2013, 17:26
Drosera capensis tamamen gövdeyi kesseniz bile kökten tekrar çıkabilecek kadar arsız bir etoburdur. Ama kış ayları onun için de sıkıntılı. Bence capensisinizde saksı değişimi istiyor. Kararan yaprakları kesip uzaklaştırın. Şeffaf bir plastik kap içerisinde nemli ortam oluşturarak ve bol ışık sağlayarak bir süre sonra toparlayabilir kendini. Bahar ve güneşli günler geldi artık. Umarım düzelir yakın zamanda.
Drosera capensis tamamen gövdeyi kesseniz bile kökten tekrar çıkabilecek kadar arsız bir etoburdur. Ama kış ayları onun için de sıkıntılı. Bence capensisinizde saksı değişimi istiyor. Kararan yaprakları kesip uzaklaştırın. Şeffaf bir plastik kap içerisinde nemli ortam oluşturarak ve bol ışık sağlayarak bir süre sonra toparlayabilir kendini. Bahar ve güneşli günler geldi artık. Umarım düzelir yakın zamanda.
sayın saydemir öncelikle cevabınız için teşekkür ederim, şeffaf kap derken bir tür sera ortamı mı sağlamalıyım ? nasıl bir saksı olmalı ?
saydemir
05-03-2013, 20:07
Evet bir süre sera ortamında kalırsa durumu daha iyi olabilir diye düşünüyorum. Saksı çeşidi çok önemli değil. Kısa boylu olmasın, plastik herhangi bir standart saksı iş görür.
sayın saydemir, şeffaf bir kap bulamadım :/ 5 litrelik su şişesinin altını kessem saksının üstünü kapatsam olur mu ? şişenin yüzeyi pürüssüz değil ama. bir de kapak kısmı açık mı kalsın ?
http://www.sektorden.com/urunler/855_677_Syy6u0.JPG
Sayın Erdogan, bitkileri sulama şekliniz nasıl, sulama suyunuz nedir? Bu dönemde toprak değişimi yapmanız yararlı olabilir. Eğer uzun süredir toprağını(sphagnum yosununu) değiştirmediyseniz, saksı değişimi ile birlikte toprağını da değiştirmenizde yarar olabilir.
Kış döneminde Drossera Capensisler gelişimlerini oldukça yavaşlatabiliyorlar. Bendeki D. Capensisler de, gelişimlerini yavaşlatmışlardı ve tek tük yaprak çıkarıyorlardı. Bir süredir güneşin daha fazla görünmesiyle birlikte gelişimleri de arttı ve çiçek tomurcuğu oluşturmaya başladı. Eğer, sizdekilerde hastalık başlamamışsa, bir süre sonra kendilerini toplayacaklardır.
saydemir
07-03-2013, 15:36
Buda işinizi görür. Ağzı açık kalabilir birde direk güneş altına değilde aydınlık bir yere koyun. Şu sıralar güneş çok yakıcı değil gerçi ama yinede dikkat edin. Bu terrarium ortamında havasız ve yakıcı güneş altında zarar görebilir.
Sayın Erdogan, bitkileri sulama şekliniz nasıl, sulama suyunuz nedir? Bu dönemde toprak değişimi yapmanız yararlı olabilir. Eğer uzun süredir toprağını(sphagnum yosununu) değiştirmediyseniz, saksı değişimi ile birlikte toprağını da değiştirmenizde yarar olabilir.
Kış döneminde Drossera Capensisler gelişimlerini oldukça yavaşlatabiliyorlar. Bendeki D. Capensisler de, gelişimlerini yavaşlatmışlardı ve tek tük yaprak çıkarıyorlardı. Bir süredir güneşin daha fazla görünmesiyle birlikte gelişimleri de arttı ve çiçek tomurcuğu oluşturmaya başladı. Eğer, sizdekilerde hastalık başlamamışsa, bir süre sonra kendilerini toplayacaklardır.
sayın nikon, kış boyunca toprak değişimi yapmadım. saf su olarak akü suyu kullandım altındaki kapta sürekli suyunu eksik etmedim. kışla beraber yaprakları sararmaya kurumaya ve damlacıklarını kaybetmeye başladılar. sonra yeni çıkan yapraklar çok çok minik ve yeşil renkliydi. kırmızı damlacık çıkarmaz oldu. en son fotoğraftaki gibilerdi. bugün toprak ve saksı değişimi yaptım. şimdi yeni fotolarını ekliyorum.
siz ankara ortamında nasıl bakıyorsunuz nerde duruyor bitki ?
Droseların sağlıklı uçlarını dibinden kestim o şekilde yeni toprağa diktim. çok fazla kurumuş çürümüş kahverengi kısım vardı, malesef kökleri de kesmek zorunda kaldım. bu şekilde tekrar kök salar mı dersiniz ?
bu arada siz nerde muhafaza ediyorsunuz Capensisi ? istanbulda yetiştirenler var güneş hemen hemen aynı , ben nerde yanlış yapmış olabilirim ? kışın ışık yetersizdi ama ısı normaldi, sanırım doğalgaz faal olduğundan havanın kurumasına sebep oldu.
Soğukların donma etkisi yaratacağı dönemlere kadar dışarıda duruyorlardı, sonra içeri aldım. Şimdi pencere önünde, kaloriferin hemen üstünde duruyorlar. Gayet de keyifli görünüyorlar ve çiçeklenme hazırlığındalar.
Sizinkiler bu dönemde bu kadar kötü bir duruma düşüyorlarsa, farklı bir sorun var demektir. Çünkü, kış döneminde olsa olsa gelişimlerini durdurup yeni yaprak çıkarmazlar. Oysaki sizin bitkileriniz de bariz bir bozulma yaşanmış. Yeni ortamlarında durumlarını gözleyin, çürüme olmazsa baharla birlikte hareketlilik başlayacaktır.
Soğukların donma etkisi yaratacağı dönemlere kadar dışarıda duruyorlardı, sonra içeri aldım. Şimdi pencere önünde, kaloriferin hemen üstünde duruyorlar. Gayet de keyifli görünüyorlar ve çiçeklenme hazırlığındalar.
Sizinkiler bu dönemde bu kadar kötü bir duruma düşüyorlarsa, farklı bir sorun var demektir. Çünkü, kış döneminde olsa olsa gelişimlerini durdurup yeni yaprak çıkarmazlar. Oysaki sizin bitkileriniz de bariz bir bozulma yaşanmış. Yeni ortamlarında durumlarını gözleyin, çürüme olmazsa baharla birlikte hareketlilik başlayacaktır.
inşallah tekrar canlanır. fakat dediğim gibi kök kısımlarını kesmek durumunda kaldım. tekrar köklenirler mi ?
saksıyı değiştirdiğimden beri nem sağlamak için üstünü plastik şişeyle kapattım fakat bir gelişme göremiyorum. 5 parça minik capensisten 2 tanesini kaybettim. ışık - ısı ve nem konusunda emin olamıyorum.
1. direk güneş gören pencere önünde mi olsun yoksa biraz daha uzakta perdeyle süzülmüş ışıkta mı kalsın ?
2. şişenin kapağı açık mı kalmalı yoksa kapalı mı ? açık kalırsa saksı çok fazla ısınıyor fakat nemden emin değilim. kapalı kalırsa yine çok ısınıyor ve bu sefer buharcıklar oluşuyor içeride.
terrarium mantığı nasıl olmalı ?
saydemir
14-03-2013, 16:55
Saksı değişimi yaparken ayırdığınız capensislerin kök bölgesi nasıldı, kökler sağlam mıydı yoksa çürümüş müydü? Kökleri çok fazla kesmiş olabilir misiniz?
Burada bitkinizi kurtarmak için tamamen kapalı veya üstünde birkaç delik olan bir plastik şeffaf saklama kutusuna yerleştirip, bol ışık alan ama direk güneş ışığı almayan- perde arkasında bir cam kenarı olabilir- bir yere yerleştirmeniz gerekir. Tohum çimlendirir gibi. Bu yüksek nem ortamı bitkinizin canlanmasını sağlayabilir. Uzun süre bu ortamda bakamazsınız ama hayata döndürmek amacıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Bitkiniz normal gelişim göstermeye başladığı zaman kapağı yavaş yavaş daha fazla açarak dış ortama alıştırırsınız. Fakat köklerde mantar gibi bir hastalık varsa fazla nem daha kötü olmalarına da sebep olabilir. O yüzden gözleyerek gelişimlerini sürekli takip etmeniz gerekir.
Bitkileriniz yerdeyse-resimde gördüğüm gibi- az ışık alıyor olabilir. Bu sisteme devam edecekseniz kapak kapalı olsun.
Saksı değişimi yaparken ayırdığınız capensislerin kök bölgesi nasıldı, kökler sağlam mıydı yoksa çürümüş müydü? Kökleri çok fazla kesmiş olabilir misiniz?
Burada bitkinizi kurtarmak için tamamen kapalı veya üstünde birkaç delik olan bir plastik şeffaf saklama kutusuna yerleştirip, bol ışık alan ama direk güneş ışığı almayan- perde arkasında bir cam kenarı olabilir- bir yere yerleştirmeniz gerekir. Tohum çimlendirir gibi. Bu yüksek nem ortamı bitkinizin canlanmasını sağlayabilir. Uzun süre bu ortamda bakamazsınız ama hayata döndürmek amacıyla bu işlemi yapabilirsiniz. Bitkiniz normal gelişim göstermeye başladığı zaman kapağı yavaş yavaş daha fazla açarak dış ortama alıştırırsınız. Fakat köklerde mantar gibi bir hastalık varsa fazla nem daha kötü olmalarına da sebep olabilir. O yüzden gözleyerek gelişimlerini sürekli takip etmeniz gerekir.
Bitkileriniz yerdeyse-resimde gördüğüm gibi- az ışık alıyor olabilir. Bu sisteme devam edecekseniz kapak kapalı olsun.
Cevabiniz icin tesekkurler sayin saydemir
Kok kisimlari kotu haldeydi , alt yapraklari kurumus bitkinin govdeleri biraz uzamisti. Bir de toprak cok pis kokuyordu. Gubre gibi. Saglikli yesil yaprakli kisima kadar kestim hic kok yok. Koksuz obek seklinde topraga diktim. 2 tanesi iyice kahverengilesti hic yesillik kalmadi. Sanirim olduler. Boyle uc surgununu celik gibi diksem koklenir mi?
Uygun bi yer bulamadim. Bir sure direk isik goren pence onundeydi kapagi bazen acik bazen kapaliydi. Celiklerden birinde minik kirmizi olusum gozlemledim milimetreden bile kucuk yaprak olusumu var. uzerlerinde damlalar olusmus bu sevindirici haber sanirim.
Pencere onunde devam mi etsin yoksa pencereye 2 m uzakta sehpada mi ? Ya da yerde mi?
Kapak acik kalsa yine de nem olusur mu?
Su an ingilizce klavye kullandigimdan yazi cok bozuk oldu kusuruma bakmayin lutfen.
saydemir
14-03-2013, 21:39
Torfunuz kokmaya başladıysa ömrünü tamamlamıştır ve değiştirmeniz gerekir zaten. Köklerde sanırım tamamen çürümüş. Esasında en uygunu kök bölgelerini sphagnuma sarmak bu köklenmeyi kolaylaştırır veya yaprakları sphagnum kıyılmış suda çelikleme yaparak tekrar yeni bitkilerde oluşturabilirsiniz. Hatta saf suda bile köklenebiliyorlar yani yapraklardan yeni bitkiler oluşabiliyor. Ama sphagnum bulabilir misiniz bilmiyorum. **** bu şekilde köklenmesini bekleyeceksiniz.
Pencere önü ideal bence. Boylarının uzama sebebi az ışık olabilir çünkü. Kapak açık kalsa da nem oluşur ama bence açmayın.
Umarım sevindirici bir haber alırız bitkilerden :)
umarım sayın saydemir :)
kök olmamasına rağmen kırmızılaşma ve yapışkan damlacık oluşumu var. bekleyip görelim inşallah tamamen düzelirler. sphagnum yosununun değil yaşını, kurusunu bulmak ne mümkün :) torf bulduk ama o da bataklık torfu diye geçiyor, sphagnum olduğunu sanmıyorum.
bir soru daha, pencere önü iyi demişsiniz fakat güneşten yanmasınlar ? çünkü arada sadece cam var, perde yok yani.
yabancı sitelerde besinlerden bahsediliyor güzel büyümeleri için :
Feeding Your Sundews and Speeding up the growth of Drosera to encourage rapid growth or flowering (http://www.growsundews.com/feeding_sundews.html)
çok ilginç :) evcil hayvan gibi beslenmeleri gerektiği yazıyor.
Drosera Capensisler, baharın kendini gösterdiği şu günlerde gelişimlerini hızlandırdılar. Hem yaprak sayısını arttırmaya, hem de çiçek tomurcukları oluşturmaya başladılar. Geçen haftaya kadar evde pencere kenarında duruyorlardı, balkona çıkardıktan sonra avlanmaya da başlamışlar ;)
378410
Çiçek tomurcuğu;
378412
Sağlıklı yapraklar çıkarıyorlar;
378411
Avlarından biri;
378414
Bunlar da geçen yıl attığım tohumlardan çıkan bebek capensisler;
378413
saydemir
15-03-2013, 16:09
Nikon un bitkileride cam önünde ve çok sağlıklı görünüyorlar. Güneşe koymaktan korkmayın. Şu sıralar güneş çok yakıcı değil zaten.
Droseralar açık alanda kendisi böcek çekiyor ama kapalı ortamda duranlar avlanamıyor. Bu yüzden drosophylla gibi canlı yemlerle veya balık yemi gibi besinlerle beslenebiliyor.
Sayın Nikon, capensislerinize imrendim gerçekten :) istanbul daha nemli burda neden bakamıyorum , ankaradaki süper büyümüş maşallah, hayretler içindeyim :)
inşallah benimkiler de yeniden köklenirse güzelleşecekler.
kış geri geldi bugün, dışarda fırtına yağmur falan :)
saydemir
16-03-2013, 18:01
Bu benim capensis alba.
378810
sayın saydemir çok güzel görünüyorlar maşallah. VFT ler çiçek açmak üzere sanırım yoksa ben mi yanlış görüyorum? benim vftler hala uykuda sizinkiler uyandı mı ?
bu arada benim capensisler pek iç açıcı değil :/ kapağı kapalı şekilde pencere önünde duruyorlardı. bugün kabı çıkarıp baktım kabı çıkarmamla beraber sıcak bi nem yüzüme vurdu. suya dokundum baya ısınmış 30-40 derece var. toprakta da pamukçuklar oluşmuş. bu pek hayra alamet görünmüyor.
şimdi pencereden 1.5 - 2 metre uzakta sehpada kapağı kapalı duruyor.
bunları nasıl köklendirebilirim napacağımı şaşırdım iyice :/
VFT lerde de bi hareket yok.
saydemir
19-03-2013, 15:01
Benimkiler uyanmaya başladılar hemen hepsi çiçeklendi. Vftlerin çiçeklerini koparıyorum ama bu resimdeki ikinci kez çiçeklendi. Sizinkilerde yakında hareketlenmeye başlar sanırım.
Benimkiler uyanmaya başladılar hemen hepsi çiçeklendi. Vftlerin çiçeklerini koparıyorum ama bu resimdeki ikinci kez çiçeklendi. Sizinkilerde yakında hareketlenmeye başlar sanırım.
hocam, bendekilerde sorun var hakketen, neyse bekleyelim nisanda canlanırlar umarım.
Forester
20-02-2015, 09:23
iyi günler
droselarımda beyaz beyaz noktalar oluştu.
mantar olduğundan şüpheleniyorum.
(soğuklar yüzünden diğer bitkilerimi de içeri almıştım özellikle limon ağacımda da aynı oluşumdan var ayrıca sirke sinekleri artı)
bu oluşumlar mantarmıdır?
öyle ise ilaç ve uygulaması için ne önerirsiniz
teşekkürler
lost_raven
20-02-2015, 15:02
iyi günler
droselarımda beyaz beyaz noktalar oluştu.
mantar olduğundan şüpheleniyorum.
(soğuklar yüzünden diğer bitkilerimi de içeri almıştım özellikle limon ağacımda da aynı oluşumdan var ayrıca sirke sinekleri artı)
bu oluşumlar mantarmıdır?
öyle ise ilaç ve uygulaması için ne önerirsiniz
teşekkürler
Mantar değil de sanki böcek yumurtası gibi geldi bana. Fiziksel temizlemeyi deneyebilirsiniz öncelikle geçmezse ne olduğuna bakıp başka bir yol denenebilir.
Yakın zamanda bir adet drosera capensis red aldım. Şu anda çok küçük. Yaprak genişliği yarım parmak kalınlığı kadar ve uzunluğu da en fazla başparmak kadar.
Bu forumda ve çeşitli sitelerde gördüklerim çok daha büyük ve az yapraklı. Benimki ise küçük ve çok yapraklı. Bu büyüklüklere ulaşması için ne kadar süre gerekli ?
Besleme konusunda ne yapabilirim? Şuanda çok küçük olduğu için sinekleri tutamaz. Küçük uçan haşerelerden de her zaman olmuyor. Bloodworm kullanılıyormuş fakat hangi marka ve hangi marka/ne sıklıkta verilmesi gerekiyor bilmiyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
feast3874
31-07-2018, 12:10
Elinde taze drosera tohumu olan varsa temin etmek istiyorum. Ücret karşılığında veya ücrtesiz göndermek isteyen olursa talibim.
Keanacur
01-04-2020, 12:03
705074
4 5 aydır baktığım drosera çiçek açtı çok farklı bir çiçek yapısı var bi sap üzerinde yaklaşık 18 19 tomurcuk var en üstten en alta doğru her gün biri açıp yaprağını kapatıp kuruyor gibi gözlemledim 3. Çiçeği bu
Bir sorum var tozlaştırma yapmadan tohumlarını alabilir miyim?
evandevan5
01-04-2020, 13:37
705074
4 5 aydır baktığım drosera çiçek açtı çok farklı bir çiçek yapısı var bi sap üzerinde yaklaşık 18 19 tomurcuk var en üstten en alta doğru her gün biri açıp yaprağını kapatıp kuruyor gibi gözlemledim 3. Çiçeği bu
Bir sorum var tozlaştırma yapmadan tohumlarını alabilir miyim?
ne güzel renkte çiçek açmış hayran kaldım. :p
Keanacur
01-04-2020, 17:18
Teşekkür ederiz valla dipten de 3 tane yavrusu var yerini sevdi anlaşılan
Vural 74
03-04-2020, 15:42
Bir şekilde tozlanıyor müdahale etmenize gerek yok
Keanacur
04-06-2020, 01:42
Güncelleme**
Drosera çiçek tomurcuklarının hepsi açtı kapandı ve kurudular o sıra topladım ve saksı dibine biraz serpiştirmiştim zira inanılmaz fazla tohum çıktı ve şimdi serpiştirmişim tohumlar da canlanmış yarın güzel fotoğraflar çekip atarım sizlere de
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.