View Full Version : Evde saksı yapımı
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 19:47
Elimizde, hısım akrabada, konu komşuda kalmış. Ya da yapı marketlerden, fayans satıcılarından ucuza alabileceğimiz, serisi bitmiş, modası geçmiş fayanslardan çiçeklerimize saksı, saksılarımıza kap yapabiliriz.
BalıkcıSerdar
19-02-2010, 19:51
Zafer Bey;
Fayansları sadece köşelerinden bu kadar kuvvetli ne ile tutturabiliyorsunuz?
ne kadar güzel olmuşlar :) çok yaratıcısınız tebrik ederim
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 19:51
Çeşitli boncuklardan ayak yapabilir, kulplar takabiliriz
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 19:57
Çift komponentli profesyonel hızlı yapıştırıcı ya da silikon kullanabiliriz.
Sn. Zafer İnandıklı, elinize sağlık, güzel değerlendirmişsiniz. Fayansları birbirine nasıl tutturdunuz?
Bunları yaparken kırılan fayanslar olursa onlar da değerlendirilebilir . Bir bezin içine koyduğunuz fayansların üzerine çekiçle vurarak, istediğiniz büyüklükte parçalayabilirsiniz. Ahşap kutulara bu malzemeyi yapıştırıp, kuruduktan sonra aralarına derz verebilirsiniz.
Aynı şekilde toprak saksıların üzerine de yapıştırılabilir.
Aşağıdaki uygulama anlattığıma benzer.
http://4.bp.blogspot.com/_xuW9QGjpQ1A/Sa5FCizlmUI/AAAAAAAAISY/_ZAvoJzKaEA/s400/FancifulFlowerpot.jpg
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 20:10
Yapıştırılaca kısımları zımpara ile temizleyip, düzeltiniz.
Bir yüze sıvı yapıştırıcıyı sürüp diğer yüze spreyi sıkınız. Sprey sıktığınız yüzeydeki ıslaklığın uçmasını bekleyip, şekil bozukluğu olmaması için basit bir gönye ile parçaları yapıştırınız.
k_donmez
19-02-2010, 20:12
Sayın Zafer İnandıklı,
Çok güzel fikir. Değişik uygulama. Her yanı farklı desende saksılar. Büyüklü küçüklü saksılar. Ayak takılabilen saksılar. Kulp takılabilen saksılar. Tabak sorununu nasıl düşündünüz. Daha büyük ebatlı fayans tabaklar olabilir. İçine ayrı bir su bölmesi yapılabilir. Sızıntıları önlemek için yanlara, birleşme yerlerine içten silikon tatbiki daha iyi olacak. Fotoğraftaki görüntülere ve fayans yığınlarına bakarsak siz seri imalata geçmişsiniz. Kolay gelsin. Harika. Kutlarım.
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 20:20
Yapıştırmada silikon kullanabilirsiniz. Fakat silikon geç kuruduğu için, parçalara uzun süreli baskı yapmanız gerekir. Baskı için şerit halinde kesilmiş otomobil, kamyon iç lastiği kullanabilirsiniz. Baskı uygularken dağılma riski vardır.
Zafer Bey, diğer yapıştırıcıda bu şekilde baskıya gerek oluyor mu?
Fayansların ters yüzü uygulanırsa nasıl olur? Ben böyle denemek isterim, hafif bir derz geçilip, kurumadan silinirse eski taş gibi de gözükebilir???(Sadece tahmin)
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 20:40
İşin en pratik yanı, çift komponentli profesyonel hızlı yapıştırıcı kullanmaktır. Bütün parçaları yapıştırdıktan sonra iç köşelere silikon çekerseniz daha sağlam ve temiz olacaktır.
Sikilonla yapıştırmada silikon yayılıp bulaşıyor ve temizlemesi zor oluyor. Silikonu yaşken düzeltmek, temizlemek için deterjan dökülmüş sünger,bez kullanılabilir.
Fayansları kesmek için cam elması kullanabilirsiniz. Elmasın körlenmemesi için,kesimden önce gaz, tiner gibi sıvılara batırınız
Adalet Yağcı
19-02-2010, 20:46
Çok güzel bir fikir olmuş, yıllardır lazım olur diye atmaya kıyamadığım bir dolu fayansım var, bütün mesele onları sizin yaptığınız gibi muntazam saksılar haline getirmek, bunun için de sizin yaptığınız gibi hızlı yapıştırıcı kullanmak daha pratik olur.
Bu arada, hızlı yapıştırıcı için tarifi genişletebilirseniz daha iyi anlarız.
Ellerinize sağlık, kulp ve teker fikri de çok güzel.
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 20:49
Düz fayanslara çeşitli motifler yaparak görsellik kazandırabilir, sağa sola bak bunu ben yaptım deyip hava atabiliriz.
Çiçeklerimizde bu saksılar içinde daha mutlu olacaklardır sanırım.
Haydi kolay gelsin, sevgi ve sağlıkla kalın.
Adalet Yağcı
19-02-2010, 21:01
Evet, saksılara boncuklar yapıştrılabilir, çok ucuza bulabileceğimiz yığınla güzel şey var.
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 21:19
Sayın balıkcıSerdar, 8 no lu mesajda belirttiğim hızlı yapıştırıcıyı kullanıyorum. Bir yüze sprey bir yüze sıvı Yapıştırıcıyı uygulayıp 30 saniyelik baskı yeterli oluyor. Büyük fayanslarda biraz sorun oluyor.
sevgiler.
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 21:33
Sayın k donmez, sayın kiraz teşekkür ederim.
Sayın kiraz, verdiğiniz linke baktım çok güzel bir uygulama. Bahçemde ytongtan yaptığım bölümlere uygulayabilirim. Bu bahar çok işim var demektir.
Ters uygulama güzel fikir, bunu bende deneyeyim. Hızlı yapıştırıcıyı nalbur ve yapı marketlerde bulabilirsiniz.
Sayın k donmez, tabak sorunu aklım gelmedi. Ya alt hiç delinmeyip az sulanır ya da tek delik açılıp, küçük çaplı bir hortumla halledilebilir.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Hızlı yapıştırıcının bir kötü yanı, ellerin de aynı hızda olması gerekiyor ama sizin için bu problem değil:)
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 21:52
Sayın Adalet Yağcı, teşekkür ederim. Hızlı yapıştırıcı iki kısım sıvı japon tutkalı ve sprey yapıştıracağınız parçaları kirden, tozdan arındırıp bir yüze sıvıyı sürüyor, bir yüze spreyi sıkıyorsunuz, sonra iki parçayı birleştirip az bir müddet baskı uyguluyorsunuz.
Birleştirirken dikkat etmek gerekiyor. Yanlış yapıştırmada bazen birbirinden ayırmak mümkün olamıyabiliyor. Sevgi ve sağlıkla kalın.
salim ünlü
19-02-2010, 21:56
Kırık fayans kullanacak arkadaslar,aman ellerine dikkat etsin cok keskin olur. Kutlarım zafer bey güzel fikir.
İnanırmısınız, birkaç gündür kayrak taşı kullanarak aynı saksıyı yapabilirmiyim diye düşünüodum.bahcede kullanacak arkadaşlar ve taş yapılı binaların bahcesine daha uygun olabilir diye düşünüorum.. ne dersiniz?
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 22:19
Sayın salim ünlü, teşekkür ederim. Kayrak taşı çok güzel bir fikir, kenarları kesmek için sipiral kullanmanız gerekecek, bu ortalık toz, duman olacak demektir.
Kolay gelsin, sevgi ve sağlıkla kalın.
Zafer İnandıklı
19-02-2010, 22:26
Sayın Kiraz, hızlı değil, parçaları birbirine yapıştırırken kaymaması için dikkatli olmak gerekiyor. Sıvı yapıştırıcı, sprey sıkılmış yüzeyle temas etmeden donmaz.
kasap.94
19-02-2010, 22:39
Sayın zafer inandık.Bu güzel uygulamayı bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim.
salim ünlü
20-02-2010, 00:36
Kısmen düz taşları secersek kesmeden yapabiliriz diye düşündüm .Hem daha doğal durur bence. Amaçta naturel bir saksı degilmi zaten. SAYGILAR.
Vallahi sadece bravo diyebilirim.
Çok güzel, ellerinize sağlık. Dayanıklılığı ne kadar olabilir. Toprak dolu olacak ve su alacak sürekli. Toprağın nemi, su bozulmaya yol açmaz değil mi:confused:
Tadilattan kalma fayanslarımı artık bir işe yarar mutlaka diye saklamayacağım, çünkü sonunda buldum .
Paylaştığınız için teşekkür ederim, güzel bir fikir. Yaratıcılık böyle bir şey. Kutlarım.
Zafer İnandıklı
20-02-2010, 21:00
Sayın sevim.K, pişmiş üstelik bir yüzü sırlı neden bozulsun, zamanla belki silikonda çözülme olabilir fakat iç köşelere yapışkanlı alüminyum bantlardan takviye yapabiliriz.
Sayın aygün, teşekkür ederim, kolay gelsin.
Harun Parlak
06-03-2010, 19:46
Sayın Zafer İnandıklı. Güzel işler çıkarmışsınız elinize sağlık. Hızlı yapıştırıcılar la çalışmak pratik açısınden iyi sonuçlar veriyor. İşi temiz yapmanızda yardım cı olur.
Bu tür yapıştırıcılar zamanla aşırı suya maruz kaldıklarında çözülme yapabiliyor.
İleride bu tür durumlara düşmemek çin. İç kısımda köşelere file dönerek çimento bazlı yapıştırıcılarla takviye ederseniz. Uzun yıllar dayanacaktır diye düşünüyorum.
Masrafdan kaçınmaz iseniz epoksi bazlı yapıştırıcılar ve ya montaj harçları çok daha sağlam olacaktır.
güldeste-
06-03-2010, 21:14
İnanamıyoruuum:eek: harika bir fikir... kesinlikle bende yapacağım :)))
Sn zafer bey çok güzel bir paylaşım olmuş fikriniz gercekten çok kullanışlı benimde evimin birköşesinde daha sonra lazım olur dediğimizden fayanslar var ( kimin yok ki? ) bunları değerlendirme açısından çok güzel fikir
Teşekkür ediyorum.
Zafer Bey
Harika bir iş çıkarmışsınız.Ellerinize sağlık.
Küçük fayanslardan yapılan saksıları evin giriş merdivenindeki basamaklara sıralamak sanırım çok güzel olacak.Teşekkürler
Zafer İnandıklı
14-04-2010, 20:08
Saksılarımızı bir de çiçekli görelim.
günebakan
14-04-2010, 20:23
Muhteşem olmuş saksılar Zafer bey elinize sağlık:)
k_donmez
14-04-2010, 20:37
Sayın Zafer İnandıklı
Çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Bu arada bahçe de şenlenmeye başlamış. Kolay gelsin.
Ellerinize sağlık Zafer bey. Su gider deliklerini matkapla mı açtınız acaba?
Hatice Tarhan
14-04-2010, 21:02
Çok güzel fikir elinize sağlık çiçekli halleri başka tabi.
Çiçeklenince çok çok daha güzel olmuşlar .Maşallah bahçe de kendine gelmiş.Baharın gelmesiyle çiçekler şenlenmiş ,sardunyalara bittim cananların rengi harika :) Ellerinize ,emeğinize sağlık
Zafer İnandıklı
14-04-2010, 21:35
Sevgili arkadaşlar, hepinize teşekkür ederim. Fırsat buldukca değişik saksılar yapmaya çalışacağım. Gider deliklerini granit ve mermer matkap uçları ile açtım, bazılarına beton ucu işlemiyor. Sevgiler.
Çok yaratıcısınız tebrik ediyorum saksılarınız çok güzel olmuş.Benim de lazım olur diye sakladığım bir sürü fayansım var ve sonunda gerçekten bir işe yaracaklar.Verdiğiniz fikir için çok teşekkür ediyorum.Bu arada bahçeniz ve çiçekleriniz de çok güzeller ellerinize sağlık.
querelle
15-04-2010, 00:56
Gerçekten ben de çok beğendim, çok şık duruyorlar. Tebrikler Zafer bey, elinize sağlık.
Ellerinize sağlık, çok beğendim.
Zafer Bey ellerinize sağlık, duvara bile asılabildiğine göre oldukça sağlamlar.
Nejla K.
15-04-2010, 09:37
Yaratıcılığın sonu yok. Ben de tebrik etmek isterim. Hem saksılarınızı hem de çiçeklerinizin güzelliğini...
Adalet Yağcı
15-04-2010, 11:39
Bu sitenin üyelerine bayılıyorum, ne güzel fikirler üretiyorlar.
Fayans saksılar harika bir fikir ve Zafer bey, inanılmaz güzellikler yaratıyorsunuz.
Sizden esinlenip tek kalmış fayans arayışlarına başladım bile...
Hem yuvarlak saksılardan hem de tadilattan artakalan fayanslardan çok sıkılmıştım, bir taşla iki kuş :) Fikrinize ve ellerinize sağlık Zafer bey.
Bu sayfayı daha önce neden görmemişim hayret. Tam benlik uğraşlar, iş çıkışı soluğu Koçtaş'ta alacağım. Evdekiler ne diyecek onu bilemiyorum.
birgaripyolcu
15-04-2010, 17:57
Zafer beyden esinlenerek silikon ve betonla destekleyerek yaptığım fayans çiçeklik
http://img13.imageshack.us/i/dsc00001kopya.jpg/
asumandilek
15-04-2010, 18:26
Zafer bey, tebrik ederim. Müthiş olmuş her biri. Biz eşimle aynı uygulamayı cam kullanarak denemiştik. Cam boyası kullanarak ya da boncuk gibi süsleme mataryalleri ile farklı hava da verilebilir düz görünüme katkı olarak. Onu da uygulayabilir arkadaşlar. Seramik de en kısa zamanda deneyeceğim bir yöntem. Tekrar tebrikler ve paylaştığınız için teşekkürler...
İsmail Karagülle
15-04-2010, 18:53
Alçıdan yaptım .
sayın huyhuyhuyu
yapmışsın eline sağlık da ne kadar fonsiyonel
İsmail Karagülle
15-04-2010, 20:56
Bu da, çilek fidesi ekilmiş , kaplumbağa saksımız.
İsmail Karagülle
15-04-2010, 21:24
Saksıların içinde toprak yok .
Ağaç kabuğundan yapılmış bir karışım .
Ve besin kiti ile büyüttüğüm çilekler.
Zafer İnandıklı
17-04-2010, 22:13
Sevgili arkadaşlar, ilgi ve övgüleriniz için teşekkür ederim.
Sayın huyhuyhuy, eseriniz harika ellerinize sağlık.
Alt parçayı baloncuklu naylon üzerinde, drenaj deliklerini açtıktan sonra yapıştırınız. Matkap motorunun, darbe ayarını kullanmayınız.
Sayın Zafer İnandıklı, yaratıcılığınız ve emeğiniz birleşince harika ve kullanışlı güzellikler çıkmış. Sizi tebrik ediyorum. Bizlere örnek oluyorsunuz, Elinize sağlık.
sayın huyhuyhuyu
yapmışsın eline sağlık da ne kadar fonsiyonel
Sayın huyhuyhuyu, hem dekoratif, hem de kullanışlı olmuş, ellerinize sağlık.
zafer bey harika bir fikir tebrikler en kısa zamanda bende elimde bulunan favansları degerlendirecegim çok hoşuma gitti.........
İsmail Karagülle
19-04-2010, 10:38
Sayın huyhuyhuyu, hem dekoratif, hem de kullanışlı olmuş, ellerinize sağlık.
Teşekkürler.
Zafer İnandıklı
19-04-2010, 20:36
Sevgili huyhuyhuy, alçı zamanla suyu emip, dış kısmı sarartacaktır. Önlem almalısın.
Sevgi ve sağlıkla kal.
İsmail Karagülle
20-04-2010, 00:49
Sayın Zafer İnandıklı,
Teşekkürler.
Bu konuda su emici özellikli, her malzeme , aynı sakıncayı doğurur. Topraktan yapılan saksılarda sırlanma , ile bunun önüne geçilmeye çalışılır.
Alçıda bu tür bir sırlanma vs olmadığı için, emilen suyun dışa kadar , geçmesi ve renk bozulması , pamukçuklanma olması kaçınılmazdır.
Bahçede ve dışarıda kullandıklarımda , pek önemsemiyorum . Ama evin içinde kullandığım alçı malzemelerimde , duruma göre kullanılabilecek, su izole malzemelerinden birini kullanıyorum. Bu plastik boya , polyester, binaların su izolasyonunda kullanılan su geçirmezlik malzemeleri olur. Silikonlu boyalar olur.
Hatırlattığınız için , teşekkürler.
İsmail Karagülle
20-04-2010, 00:55
Avatarımda ki kaplumbağa yaklaşık iki yıldan fazla bir zamandır, çileklerimi taşır.
Ve her yaz başı , fidelerimi ekeceğim zaman , dışındaki pamukçukların ve içinin temizliği yapıldıktan sonra fidelerimi dikerim . Eğer çok isteseydim . Plastik boya ile renklendirebilirdim . Ve bunu her sene yapmaktan zevk alırım .
Aklıma getirdiniz. Bu sefer bir tanesini boyayayım bakalım nasıl gözükecek.
İsmail Karagülle
20-04-2010, 01:02
Bu aralar , bonzai saksısı yapmak için, düşünmeye başladım .
Gerçi bonzai yetiştirmesi konusunda hiç bir şey bilmiyorum . Ama bilen birilerinden yardım alırım veya , meraklısına veririm .
''Saksısı benden bakımı senden ''(:
lenavita
20-04-2010, 02:32
zafer bey çok güzel olmuş vede çiçeklerinde en çok rahat edecegi saksı olmuş, yanlız sardunyalarda yanlardanda delik açın bence kökleri hemen etkileniyo bide yazında serin tutar topragı elinize saglık. sevgiler
ismail2776
24-04-2010, 22:08
gerçekten çok güzel bir fikir. paylaşım için teşekkürler
Zafer İnandıklı
07-05-2010, 22:19
Hep fayans saksı yapacak değiliz ya, biraz da fayans, mermer, metal kullanıp, saksılarımıza raf yapalım.
idris şenol
08-05-2010, 00:05
güzel fikir,,, elinize emeğnize sağlık
günebakan
08-05-2010, 10:45
Zafer bey bunlar muhteşem olmuş insan isterse oturduğu yeri nasıl da cennet yapıyor elinize sağlık.
İstanbula gittiğim de bu saksıların modellerini çalıcam haberiniz olsun.Ben de babama yaptırıcam böyle saksılar babam da bu tür işler de oldukça yeteneklidir:)
saygılı26
08-05-2010, 18:11
Strafordan da güzel saksılar oluşturabiliriz. Uhu Por ile straforları sağlam şekilde yapıştırmak mümkün. Yalnız benim gibi su bazlı boya ile boyamayınız:o. Zafer Bey'i de uğraşı ve katkıları için tebrik ederim.
İsmail Karagülle
12-05-2010, 20:10
Şimdilik bu kadar. Elde kalmışları ortaya çıkardıkca ya da aklımıza geldikçe, yeni modeller olacaktır.
Sevgi ve sağlıkla kalın.
Gerçekten güzeller. Duvara tutturduğunuz , eski bir avize parçası mı ?
Çok yakışmış , ve içindeki bitkisi ile bir kat daha değerli hale gelmiş.
Tebrikler .
küpe_kızı
15-05-2010, 18:20
tek kelimeyle mükkemel bir fikir elinize sağlik yaziyi okur okumaz garaja inip eski fayanslari bulup çikardim hafta başinda profesyonel hizli yapiştiricisiyla silikon alip yapmaya karar verdim :))) yapip tamamladiktan sonra sizinle fotoraflarini paylaşmak isterim bence bunu kimler yapmişsa fotoraflarini buraya koysun
Zafer İnandıklı
15-05-2010, 22:24
Duvara vidalayacağımız fayansı önce, ahşap, pvc ya da benzeri düz bir zemin üzerine, silikonla yapıştırmamız gerekiyor. Aksi taktirde, duvardaki en küçük bir bozukluk, fayansın kırılmasına neden oluyor.
Zafer İnandıklı
15-05-2010, 22:25
Askılı modelimiz.
küpe_kızı
16-05-2010, 08:40
harika fikirler bulmuşsunuz peki bu ilham nerden geldi ???
Sayın Zafer İnandıklı,
Başından beri yapmış olduklarınızı büyük bir zevkle izliyorum.Elinize yüreğinize emeğinize sağlık başkaca ne denebilir ki.
Doğayla Barış
13-12-2010, 17:00
Harika saksılar zafer bey elinize sağlık.
mimoza ege
23-12-2010, 10:21
Zafer Bey yaratıcılığınıza hayran olmamak elde değil.
Hemen bende yukarıda ki verdiğiniz bilgilerden faydalanarak uygulamak istiyorum.
Çok teşekür ederim..
Yapanın eline sağlık, düşünenin de fikrine...
Hiç aklıma gelmez hayatta, çok fazla fayans kalıyordu tamiratlarımızda. Bunu mutlaka denemek isterim.
ziraatteknikeri
23-12-2010, 11:45
Gerçekten hem güzel, hem ekonomik tebrikler...
NazMurat
23-12-2010, 12:37
Sn Zafer Bey
çok gösterişli,çok güzeller
ben kırılma korkusuya ve ağır olacağı düşüncesiyle kullanım zorluğu yaşanacağını sanmıştım ama plastik saksılar kadar kullanışlı olmuş, hatta daha kullanışlı ve ŞIK
ellerinize sağlık.
Böyle ortaya koduğunuz güzellikler için de teşekkürler
yüreğinize sağlık.
asumandilek
23-12-2010, 13:14
Zafer beyin çalışmalarını görünce denemeden edemedik tabi. Hemen sıvayıp kolları biz de yapmaya çalıştık. Fikir için teşekkürler...
185395
günebakan
23-12-2010, 16:39
Çok güzel olmuş bu saksılar Asuman'cığım elinize sağlık:)
Zafer beyin çalışmalarını görünce denemeden edemedik tabi. Hemen sıvayıp kolları biz de yapmaya çalıştık. Fikir için teşekkürler...
185395
Asumancığım
Çatı kalebodur dolu bize bir uğrasana :)
Valla sen uzman olmuşsun, süper.
asumandilek
24-12-2010, 03:28
Asumancığım
Çatı kalebodur dolu bize bir uğrasana :)
Valla sen uzman olmuşsun, süper.
Paşa gezmeye gitsin öyle gelecem ben. :)) Askılı model de çok güzel olmuş. Hepsinden yaparız, ben bi gelebileyim de inşallah. Sen gelip kulağımı çek benim en iyisi. :rolleyes:
Fayanstan yapılmış saksılarınız çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Bende yazın kalan fayansları kırarak kendimce birşey yaptım. Yapmak isteyenlere belki bir fikir olur. Buraya ekleyecek olduğumu bilseydim resimleri daha özenli çekmeye çalışırdım:rolleyes:.
Zafer İnandıklı
29-12-2010, 18:50
Fayanstan yapılmış saksılarınız çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Bende yazın kalan fayansları kırarak kendimce birşey yaptım. Yapmak isteyenlere belki bir fikir olur. Buraya ekleyecek olduğumu bilseydim resimleri daha özenli çekmeye çalışırdım:rolleyes:.
Güzel olmuş, elinize sağlık.
Araları renklendirirseniz daha estetik görünecektir.
Sevgiler.
furkan yıldız
24-02-2011, 12:12
Aklınızla çok yaşayın Zafer bey, harika bir fikir oldu :p
fatma sunay
25-02-2011, 21:58
İnanın çok güzel bir fkir artan fayanslar boşa atılmayacak bir işe yarayacaklar. Elinize sağlık becerikli arkadaşlarım.
Alçıdan yaptım .
huyhuyhuy bu saksıları sakaryada gördüm yol kenarında satılıyor ikametiniz istanbul acaba tedarıkcısımısınız
mermer ustalarının kullandığı AKEMİ marka yapıştırıcıda kullanabilirsiniz çok sağlam yapıştırır silikona altenatif olarak , fiyatı ucuzda tavsiye ederim .
http://www.guvenhirdavat.net/?s=urunler&k=94&ak=101
Zafer bey kutlarim,emeginize saglik.
Sayenizde 4 yildir kirilmak ya da atilmak icin bekleyen devami olmayan 2 paket fayansimiz vardi,hadi bakalim oznur sebzeleri hakettin saksiya sira geldi :p
diger arkadaslarin yaptiklarida cok guzel, ellerinize saglik.
ligustrum
30-03-2011, 01:21
Taa uzaktan destekliyorum. Olacak inşallah. Haydi Bismillah.
Sağlıcakla kalın.
Zafer İnandıklı
30-03-2011, 21:46
Zafer bey kutlarim,emeginize saglik.
Sayenizde 4 yildir kirilmak ya da atilmak icin bekleyen devami olmayan 2 paket fayansimiz vardi,hadi bakalim oznur sebzeleri hakettin saksiya sira geldi :p
diger arkadaslarin yaptiklarida cok guzel, ellerinize saglik.
Teşekkür ederim. Kolay gelsin.
Zafer İnandıklı
02-04-2011, 20:05
Fayans, ahşap ve metal.
Salon modelimiz. Gövde fayans; Kenar çıtaları ve baza ahşap, kulp metal.
Zafer İnandıklı
02-04-2011, 20:08
Arkada fazla suyun tahliyesi için hazne ve tahliye borusu
Eline sağlık sevgili kardeşim, yaratıcı ruhun en sert malzemeyi bile nasıl da yumuşatmış.
Hem güzel, hem fonksiyonel. Daha iylerini görmek dileği ile...
Zafer bey gerçekten olağan üstü şık ve güzel fikirler üretmişsiniz.Yaptıklarınıza hayran kalmamak elde değil. Bende derhal deneyeceğim.Yepyeni fikirlerde buluşmak dileği ile.
Kelimelerin bittiği yerdeyim.Aklıma bir söz geldi ; ' GERÇEKÇİ OL , İMKANSIZI İSTE ' Che Guevara . Ne güzel söylemiş değil mi ? Tam sizi anlatan bir söz Zafer bey
Sayın Zafer İnandıklı çalışmalarınız fevkalade,bilhassa duvar saksılıklarınızda çok kaliteli çalışmalar yaratmışsınız.Çok profesyonelce çalışmalar yapmışsınız,tebrik eder ellerinize sağlık diyorum efendim,Selamlar.
srkn_demirbilek
26-05-2011, 22:26
Teşekkürler Zafer bey ve Arkadaşlar
Vermiş olduğunuz Fikirler ve yaratıcılıkar sayesinde arka behçede beklemekte olan fayanslar işe yaradı. ilk firsatta saksılarımı sizlerle paylaşacağım. ellerinize sağlık hepsi birbirinden güzel olmuşlar.
maysan80
01-11-2011, 21:31
yaratıcılığınız hepimize ders oldu diye düşünüyorum. en azından benim adıma oldu.
benim de aklıma gelen şeyler var. zamanla paylaşacağım sizlerle.
Cemil B.
08-02-2012, 12:05
Süper düşünce , hayalgücü , yetenek ve çıkan güzel sonuç...
Arkada fazla suyun tahliyesi için hazne ve tahliye borusu
nurcanaybay
01-03-2012, 14:10
Biraz çimento ,kum ,çakıl istenirse torf ve perlit ekliyerek hazırladığımız
karışımlarla saksılarımızı kendimiz de yapabiliriz.
Kalıp olarakta evlerimiz de kullandığımız pek çok malzemeyi kullanabiliriz.
İstediğimiz boyuttaki saksıya göre ,yoğurt kabından küçük bir leğene ,kovaya
ya da karton kutuya kadar pek çok şey...hayal gücümüze kalmış :)
Aynı yöntemle kuşlar için su kabı veya adım taşları da yapabiliriz.
Haydi yapalım:))
Kopya cekilecek kareleri beklemedeyim. Saksıya para yetiştiremiyorum da:))
nurcanaybay
01-03-2012, 14:18
İki örnek verelim.İlk saksının üzerine yaprak bastırılıp şekli çıkarılmış,
ikinci fotoğrafta aynı yöntemle yapılmış adım taşları..
:) Tam da nette bu konuyu araştırıyordum. Pek yeterli bilgi bulamadım..
Açıkçası ben de kopya için sıraya geçtim.. Fotoğraf, link ne paylaşılırsa razıyım ;)
nurcanaybay
01-03-2012, 14:24
Arkadaşımız Dağ çiği bu yöntemle çok güzel saksılar yapmış.Deneyimlerini paylamasını bekliyoruz :)
Ve Sn.Yamadorian , siz den de çok şey öğrenebileceğimizi biliyorum .O güzel saksılarınızın yapım aşamalarını bizimle paylaşırmıydınız ?
nurcanaybay
01-03-2012, 14:28
Google Google Translate (http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=tr&prev=/search%3Fq%3Dalissum%2Bbianco%26hl%3Dtr&rurl=translate.google.com.tr&sl=es&u=http://foroantiguo.infojardin.com/showthread.php%3Ft%3D148489%26page%3D3&usg=ALkJrhg3PDZnr0QhdRMGpy1tJA_FF-HNYg)
nurcanaybay
01-03-2012, 15:02
How to Make Hypertufa Planters: 8 steps (with pictures) - wikiHow (http://www.wikihow.com/Make-Hypertufa-Planters)
dağ çiği
01-03-2012, 19:28
Sevgili,Nurcan Abay sizlere saksı yapımını daha iyi anlatabilmek için dün gece saksı yapıp resimledim.Sitede sorun vardı her halde giremedim.Bu gecede elektiriklerimiz yoktu.Elektirikler geldi hemen bilgisayarı açtım bu seferde net yok.Neyse şükür burdayım.Yazılarınızı gördüm hemen anlatıma geçiyorum.
Saksı yapımı malzemeleri:
2-ölçü çimonto
3-ölçü perlit
3-ölçü torf
sıvı yağ(ben çiçek yağı kullanıyorum)
kıvırcık bulaşık teli
Önce Kalıbımızı iyice yağlıyacağız
malzemeleri bir leğene dökerek iyice karıştırıp yavaş yavaş suyunu dökeceğiz.Suyu çok iyi ayarlamak lazım fazla sulu olmucak.Resimde gördüğünüz gibi avucumuzda toparlandımı tamam. Yağlanmış kabımıza dipten başlayarak iyice bastırarak şekil vereceğiz.Resimlerede görüldüğü gibi.
271706
271707
dağ çiği
01-03-2012, 19:34
İşlemler bitince naylon poşet içine alıp kurumaya bırakıcağız.3-4 gün kurumasını beklicez.
3-4 gün sonra yapılıcak işlemleri yine resimleyerek sizlerle paylaşıcağım İnşallah.
gülenmelek
01-03-2012, 20:08
Çok güzel olmuş Sayın dağ çiği. Kare kare paylaştığınız için teşekkürler. ;)
İzninizle; bazı sorular aklıma geldi, yardımcı olurmusunuz ;)
1- Neden naylon içerisinde bekletiyoruz ? Yoksa çatlama felan mı oluyor?
2- Bu saksılar ev içinde kullanmaya uygun mudur? Dökülme yapar mı?
3- Çimento deyince saksılar ağır mı oluyor diye de aklıma geldi ;)
4- Çimentoya Torf ve perlit ilave etmek nereden aklınıza geldi. Avantajı var mı ?
dağ çiği
01-03-2012, 20:42
Sevgili Gülenmelek, bu saksıları Marta şov programında yaptılar.Hiç kaçırmadığım bir programdır çok güzel bilgiler veriyorlar.Saksılar çok hafif perlit ve torf kullanımının da amacı bu.Kum ve çakıllada yapabilirsiniz o zaman çok ağır olur.Ev de kullanıyorum hiç dökülme falan yok.Torba içinede alınmasının nedeni nemli kalarak daha sağlam olması.
mandalinci
01-03-2012, 20:42
Sn. nurcanaybay,
Verdiğiniz linkte çok güzel anlatmış, Sn. dağ çiği de, üşenmemiş saksıyı yapmış paylaşmış, adım adım resimli çok güzel akılda kalıcı.
Sn. dağ çiği,
Naylon torba çatlamayı önlemek, bulaşık teli de pürüzsüz yüzey sağlamak için herhalde.
Paylaşım için teşekkürler, ellerinize sağlık.
gülenmelek
01-03-2012, 21:03
Teşekkür ediyorum ;) Mutlaka denemek lazım o halde.
hevesli meraklı
02-03-2012, 11:05
bende bu konuyu araştırıyordum denk geldim mesajlara sizin için martha nın kileri buldum bakmak isteyen olursa
ingilizce adları : Hypertufa Pots imiş
tam okumaya vaktim olmadı ama bir tür volkanik taştan bahsediyor sanki ve büyük saksılar için akrilik fiber kullanılmasından bahsediyor.
martha stewart sitesindeki tarif (http://www.marthastewart.com/268962/hypertufa-pots) ve "Tools and Materials" yazan yerin hemen solunda videoda var.
burdada çevirisi var tıklayınız (http://translate.google.com/translate?hl=tr&sl=auto&tl=tr&u=http%3A%2F%2Fwww.marthastewart.com%2F268962%2Fhy pertufa-pots)
burdada bir büyük saksı yapımı anlatılmış. ben çok beğendim tıklayınız (http://www.almostancientpots.com/Large%20Tough%20Planter.html).
Youtube da yapılışı konusunda çok güzel videolar varmış..
Burda da değişik bonsai saksı örnekleri var..
jewels of the garden. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=HAfadY4hVJw&feature=related)
nurcanaybay
02-03-2012, 17:27
Sn.Dağ çiği ;
çok güzel anlatmışınız ,elinize sağlık.
Bir ayrıntı dikkatimi çekti , saksının içine poşet geçirmeden karışımı sıvamışsınız ..bu durumda kuruduktan sonra ,plastikten kolay ayrılıyormu ?
Siz bu konuda ustalaşmışsınız ,çok beğendim :)
Sanırım kabı yağladığı için kolay çıkıyor.
sonerordo
02-03-2012, 21:10
inşaat işlerinde beton kurumaya başladıktan sonra bildiğimiz çeşme hortumuyla sulanıyor, kurumaya başlayan beton bu suyu da çekiyor; böylece çatlama ufalanmanın önüne geçilip dökülen betonun daha sağlam olması amaçlanıyor. poşete koymakla beraber hafiften yıkanabilir de bence. spreyle doku oluşacak şekilde hafiften boyanabilir, hatta madem bi duvar var grafiti bile yapılabilir :) şaka bi yana yöntemi çok beğendim. bunlar ilk aklıma gelenler. elinize sağlık.
Beyaz çimento kullanılabilir ya da renklendirmek için karışıma bir miktar boya ilave edilebilir gibi geliyor.. En kısa zamanda denemeli..
Sn. dağ çiği teşekkürler, ellerinize sağlık..
dağ çiği
10-03-2012, 19:07
Sizler için yaptığım saksıları kurumaya almıştım.5-6 gün kurumalarını bekledim ve çıkarıp telledim.Yine resimlerle anlatmaya çalışıcam. Aranızdan saksı yapan oldumu merak ediyorum doğrusu.Paylaşırsanız sevinirim.
saksıyı iyice kontrol edin iyi kurumamışsa çıkarma işleminde kırılabilir.Kuruduğuna emin olduktan sonra delik açma işlemini ben böyle yapıyorum273251
delikleri açtıktan sonra küçük bir kütüğüm var onun kenarına yavaşça saksıyı vurup çıkarmaya çalışıyorum.
273252
çıktıktan sonraki hali böyle
273253
hep aynı yöne yavaşça telledikten sonra beyazlar gözükmeye başlıyor
273254
273255
dağ çiği
10-03-2012, 19:10
Çok dikkatli olun bu işlemleri yaparken.tam kurumadığı için kırabilirsiniz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra saksıyı açık gri renk alana kadar kurumaya alınız.
Sevgili dağ çiği tarinizi uygulayarak 3 adet saksı yapmayı başarabildim, saksı altına deliği şu şekilde yaptım harçı saksıya döşeyip şekil verdikten sonra maden suyu şişesinin ağız kısmını saksının dibine iyice bastıpıp büyükçe bir delik açtım, çiviyle delerken kırarım belki diye böyle birşey yaptım ama sonuç güzel oldu.
Sevgiler...
Bu güzel tarif için ayrıca çok teşekkür ederim...
redsonja
18-04-2012, 15:47
Sn. dağ çiği paylaştığınız saksı yapımı keyifli bir yöntem. Doğal duruyor ve dokusu çok güzel. Teşekkürler.
Elinize sağlık sayın dağ çiği, doğal mazlemelere bayılırım, çok dekoratif olmuş, iyi günlerde kullanın. ;) İrili ufaklı nazar boncukları veya deniz kabukları gömülebilir mi sizce dış kısmına? Bir de vernik çektik mi sapasağlam olur. :eek:
Emre İlhan
22-04-2012, 20:24
Ellerinize sağlık sevgili, dağ çiği. Çok güzel olmuş. Acaba bu harcın içine bir takım mantar önleyici preparatlardan karıştırsak nasıl olur? Kökle ilgili mantar etmenlerini barındırmaz saksılar.:)
Ev yapımı sayılmaz ama kütüğü bulduktan sonra uygulaması kolay ve bence çok güzel...
285788
Bir varil ancak bu kadar güzel olabilir...
288271
Sayın dağ çiği kullandığınız malzemleri ne kadarlık bir saksıya ne ölçülerde kullandınız detay verebilir misiniz.
çiftçi5234
09-10-2012, 19:08
Bende cuma günü saksı yapmak üzere kağıtlarımı doğrayıp suya bıraktım.. :)
Bunlarda benim denemelerim.Kullandığım malzemeler: Kil- torf- çimento
1 **** 1,5 yıldır kullanıyorum hiç bozulma olmadı.
Merhaba Arkadaşlar,
Bizde evde eşimle beraber saksı yaptık. işlemleri yaparken fotoğraf çekmek aklımıza gelmedi o yüzden bitmiş halinin resimlerini koyacağım. Saksının yapım çok basit, 5 litrelik çamaşır yumuşatıcısı bidonunu kullandık.
bilgisayardan motif seçtik ve yazıcıdan çıktı aldık. motifi yerleştirilecek yeri seçtik ve üzerine karbon kağıdı ve alınan çıktıyı yapıştırdık ve kalemle üzerinden geçip bidon üstüne desenin çıkmasını sağladık.
deseni maket bıçağı ile bidonda boşaltma yaparak oluşturdum.
355940
355941
üst parçanın tabanındaki en üst noktaya delik delerek üzerine ters konduğu zaman yere değecek şekilde hortum monte ettim.
355942
motif ön plana çıkması için eşim alt parçayı boyadı.
355943
alt parçaya su doldurularak üst parça içine taktım ve tüm fazla olan su hortumdan üst parçaya doldu. üst parçayı çıkarıp alt parçadaki su seviyesini işaretleyip ,saksının içine konacak maksimum su miktarını bulmuş oldum.
355944
son olarak üst parçanın kenarlarına delikler açıp , kulplar monte ettim. içine çiçeğimizi koyduk. Suladık, suyu alt kaba indikten sonra maksimum seviyeye kadar suyu tamamlanacak ve sürekli eksilen suyu kendisi takviye eden güzel bir saksı olacak. .
Bu arada çiçeğim hediye ama ismini bilmiyorum. Tanıyan var mı acaba?
Elinize sağlık çok güzel olmuş. Yaprak şeklini Barış çiçeği'ne benzettim ama yine de emin değilim. Bir kaç yakın poz daha çekip bu bölüme sorarsanız mutlaka yanıt veren olur. İyi günlerde büyütün. http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088.htm
sayın hmaktas bende saksınızı çok beğendim ellerinize sağlık. bitkinizde Fil Kulağı syngonium sanırım .
Merhabalar;
Sonradan ah edip üzülmemek için siz değerli ve tecrübeli arkadaşlardan şu konularda yardımlarınızı rica ediyorum.
Balkonda yetiştirmeyi istediğim Domates, biber, salatalık, soğan, maydanoz ve kıvırcık gibi bitkiler için 1,5 m uzunluk 30 cm genişlik 45 cm yükseklik ölçülerinde L şeklinde iki kat olacak şekilde kontrplak malzemeden yapılmış saksılar yapmayı düşünüyorum.
Yükseklik ve genişlik ölçüleri ideal olur mu?
İki kat yapmayı düşündüğüm için her kat arasına ne kadar mesafe bırakayım?
Acaba bu malzemeden saksı yaparsam bu bitkiler için elverişli olur mu? Sonradan böcekleme veya başka arızalar oluşabilir mi?
Kontrplak malzeme dışında manav kasası kullansam veya çam ağacından yapsam veya saksı yapmam için ne tavsiye edersiniz?
Şimdiden paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim. Çok değerli bilgiler paylaşılmış.
Sayın fahris;
Bana kalırsa, kontrplak çok sağlıklı olmaz. Çünkü; sulayınca şişme yapar. Alttan da delmeniz lazım, yoksa bitkinizin kökleri çürür havasızlıktan.
Katlı sistemde alt kat fazla güneş görmeyeceği için, fazla güneş istemeyen ve kısa boylu bitkiler seçe bilirsiniz. Maydanoz, soğan gibi en az 50 cm ara bırakmalısınız.
Derin, plastik manav kasaları daha ideal olur bence.
Gönlünüz ve bitkileriniz her daim yeşil olsun.
ykaya194
20-08-2013, 09:03
434846434847
Eskimiş kullanılmayan plastik boru ek parçalarını saksıya dönüştürerek hem geri dönüşümü sağlamış hemde doğayı kirletmemiş oluruz.
Aşağıda örnekteki gibi, plastik parcaların üzerine resim çizilir ve alt kısmı kavanoz kapağı ile kapatılarak saksı şekline çevirebiliriz daha sonra boş bahçe duvarlara asarak bahçemizi renklendirmiş oluruz.
434848
Gerze/Sinop
gerçekten çok yaratıcı fikir...ben de bitmiş peynir kaplarını yapışkanlı kağıtlarla kaplayıp menekşe saksısı yapıyorum...
Saksısı dar gelen ful yaseminim için geniş bir saksı yapımı.Kümes teli, bambu parçaları,sert hortum parçası ,köpük ve gaz beton yapıştırıcısı kullanarak yaptım.
Hepsi muhteşem emeklerinize sağlık...
Sukulent ve kaktüslerim için yapmış olduğum saksılar.
Kalıplar ince strafordan yapıldı. (Kesmesi vs. kolay oluyor ) Harç karışımı olarak da 5 birim beyaz çimento + 2 birim beyaz derz dolgusu + 1 birim mermer tozu kullandım. Renklendirme için oksit sarısını istediğim renk oluşana kadar ekledim. Birkaç saat kuruduktan sonra ortadaki şişeleri sağa sola döndürerek çıkartıp 4 gün kuruttum. Mermer tozu olmazsa kolayca ufalanan bir yapı oluşuyor. Mermer tozu ilavesi ile kemik gibi sertleşiyor. Kuruma sonrası, süslemelerini yaparak zaman içinde deformasyonu önlemek için cam cila ile cilalayıp 10 gün daha kuruttum. Sonrasında kullanıma hazır hale geldi. Harç kıvamı yoğurt gibi olursa sorun olmuyor, ama daha sıvı olması durumunda mermer tozu aşağıya çöktüğünden alt kısım sağlam ama üst kısım ufalanır bir yapıda oluyor. İlk deneme dökümünde bu sorunu yaşadım. Resimlerde bir tarafı yarım olan saksı. Diğerlerinde kıvamı arttırarak döküm yapınca sorun kalmadı.
Saksıların döküm aşaması
583985
Tamamlanmış ve bitkileri ile buluşmuş halleri.
583986
ceydoruk
14-11-2015, 15:22
Sayın Olmez,
Saksılarınıza bayıldım. Ben de denemek istiyorum çimento ve derz dolguyu yap marketlerden bulabileceğimizi biliyorum fakat mermer tozundan emin değilim. Onu da yapı marketlerde bulabiliyor muyuz? Ya da nerede bulabiliriz?
Saygılar
Sayın ceydoruk zaman zaman yapı marketlerde bulunabiliyor. İnşaat malzemeleri satan yerlere sorarsanız onlar yardımcı olabilir. İnternet üzerinde bulunabiliyor. Genellikle 40 kg gibi çuvalla satışı var ama kilo ile satan yerler de var.
birgaripyolcu
26-11-2015, 20:22
balkonlarınıza yapabileceğiniz ucuz,güzel ve herkesin yapabileceği çiçeklik
mandalinleerik
31-01-2016, 01:14
Çimentodan saksı yapmak istiyordum fakat çimento yerine fayans yapıştırıcısı (Kalekim) aldım. Elimde bunların haricinde perlit ve beyaz çimento var. Harç için bunların ölçüsü ne olmalıdır?
mandalinleerik
02-02-2016, 12:56
Konuyla ilgili bilgisi olan yok mudur?
mandalinleerik
11-02-2016, 08:05
Pazar günü saksımı nihayet yaptım. Yukarıda çimento yerine fayans yapıştırıcısı kullansam olur mu? Diye sormuştum fakat cevap alamadım. Bende denemek istedim. Malzeme olarak Torf, perlit, ve fayans yapıştırıcısı kullandım. Kalıbta şekillendirdikten sonra poşete koydum. Bugün 4. Gün ve çıkardım. Sizlere bir sorum olacak. Tam kurumadı ve kopmalar oluyor. Tekrar poşete koymam mı gerekiyor yoksa dışarıda kuruduktan sonra tamamen sertleşip kopma olmayacak mı? Sanırım olmadı.595249
dusunenadam
11-02-2016, 10:45
Sn mandalinleerik,
perlit olabilirdi belki ama torf çok su tutar ve kolay kolay kurumaz. Torf yüzünden bu dağılmalar. Torf yerine kırpılmış kağıt veya marangozlarda bulunan ağaç tozu veya bildiğiniz un kullanın.
mandalinleerik
11-02-2016, 23:15
Teşekkür ederim cevap için. Ama nereye baktıysam hep torf kullanılmış bu yüzden torfu kullandım.
Benim okuduğum tüm tariflerde de torf kullanılıyor. Kopma-dağılmaların torftan olduğunu sanmıyorum.
Merhaba ustalar, ben de çimento katkili saksilar yapmayı planlıyorum ama cimentonun alkali yüksek bir madde olduğunu öğrendim bitkiler sizin bu saksilarinizda sağlıkla gelisimlerine devam ediyor mu bu alkali sorununu çözmek için sanırım içini su doldurup bekletiyorlardi, konuyla alakalı bilgisi olan var mıdır?
https://www.youtube.com/watch?v=sUwzgle39Mk
Avatarımda ki kaplumbağa yaklaşık iki yıldan fazla bir zamandır, çileklerimi taşır.
Ve her yaz başı , fidelerimi ekeceğim zaman , dışındaki pamukçukların ve içinin temizliği yapıldıktan sonra fidelerimi dikerim . Eğer çok isteseydim . Plastik boya ile renklendirebilirdim . Ve bunu her sene yapmaktan zevk alırım .
Aklıma getirdiniz. Bu sefer bir tanesini boyayayım bakalım nasıl gözükecek.
merhaba alçı saksıların dış mekanda kullanılanlarını önemsemiyorum demişsiniz. bu konudaki deneiminizi aktarır mısınız yağmura maruz kalınca parçalanıyor mu?
Merhaba ustalar, ben de çimento katkili saksilar yapmayı planlıyorum ama cimentonun alkali yüksek bir madde olduğunu öğrendim bitkiler sizin bu saksilarinizda sağlıkla gelisimlerine devam ediyor mu bu alkali sorununu çözmek için sanırım içini su doldurup bekletiyorlardi, konuyla alakalı bilgisi olan var mıdır?
çimento saksı yaptım içine zeytin bonsai diktim, neredeyse ölüyordu.. eski saksısına geri aldım. sorun benden de kaynaklanmış olabilir saksıdan da emin değilim
SecretGarden..
18-11-2020, 16:44
Elimizde, hısım akrabada, konu komşuda kalmış. Ya da yapı marketlerden, fayans satıcılarından ucuza alabileceğimiz, serisi bitmiş, modası geçmiş fayanslardan çiçeklerimize saksı, saksılarımıza kap yapabiliriz.
bende cımentodan ve alcıdan evdekı eskı havkkulardan vazolar yaptım spreyle boyayıp hedıye goturuyorum :)))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.