Bağlan

View Full Version : Kendi Yaptığım 30 Yumurtalıklı Kuluçka Makinam

Delimus
11-02-2010, 21:47
Kendi Yaptığım 30 Yumurtalıklı Kuluçka Makinam;

124871
124874
124872
124873
124875

19 Yumurta ile bugün başlamış bulunuyorum. 21.gün sonunda çıkım almayı umuyoruz.

Çalışma Planı :

Nem %60-65, Sıcaklık 37.5-37.0,24 saat devamlı otomatik çevriliyor yumurtalar, 19 gün Böyle devam edicek.
Son 2 gün alttaki sepetlere konulacak ve nem %80-%85 Çıkarılacak.Çevirme durdurlacak.Kapalı Havalandırma Delikleri açılacak.
21. gün max. oksijen için Alttaki fanın voltajı artırılarak hızlandırılacak.
21. gün sabahı 1 - 2 kez yumurtalara su püskürtülecek.

21. gün çıkım Gerçekleştiğinde Civcivler kuruyana kadar makinede kalıcaklar. Sonra MAkine derecesi azaltılarak oda sıcaklığına indirilecek.Birden 37 dereceden dışarı çıkarmak stres yaratır.Ayrı bir bölmede 2-3 hafta Şekerli su ve yem verilecek. Civcivlere elle çok az müdahale yapılacak bundada lab. eldiveni kullanılacak. Ölümlerine en çok elle müdehale sebep olmakta.

Tavsiyelerinizi beklerim.

alone35
11-02-2010, 23:07
Sn.Delimus hayırlsı olsun öncelikle inşallah sonuçları iyi olur.

Benim gördüğüm kadarıyla sunta ile yapmışınız galiba sayın delimus nem oranını ayarlaya bilecekmisiniz? Otomatik düzeği nasıl kurdunuz silecek motoru ilemi saygılar.

Dudi
11-02-2010, 23:16
Çıkan civcikleride görmek isterim :)

Delimus
11-02-2010, 23:20
Otomatik düzenek ve sepetler özel yapım.Nem konusunda bizde kesin koşamıyoruz fakat kabın yüzey artırması sabit sıcaklıkta nem artışı sağlıyor.Ayrıca ampüle yaklaştırmakta çözüm bir kez ayarlandımı genelde aynı kalıcağını umuyoruz.Sunta üzeri kaplı olduğu için sorun çıkarmıyacağını umuyoruz.

Cihazı 85 tl'ye aldım.Conturn30 (http://www.kulucka.com/tr/conturn30.html), Çok yavaş şekilde döndürüyor çok memnunum.

Delimus
11-02-2010, 23:24
Çıkan civcikleride görmek isterim :)

Elbette :D Umarım 19 yumurtamızda çıkar.

Delimus
11-02-2010, 23:33
MAliyet Tablosu :
Dolap : 50 tl
Digital max. min. hafızalı Termometre Nem ölçer : 10$
Conturn30 ( Çevirme aparatı ) 85 tl
Sepetler : 30 tl
0.1 Hassasiyetli Termometre : 50 tl
Termometre Probu : 10 tl
Üçlü Priz : 14 tl
Lambalar ve Duy,priz : 10 tl civarı
Elektirikçiye emek : 5 tl
KAblo : 10 tl.
Fan : 3 tl
Sünger şerit ve Su kabı : 2 tl
Fan çalışması için Ayarlı Adaptör : 10 tl.

Makinanın satış bedeli yüksek kendimiz yapmamız 3/1 hatta 4/1 fiyatına mal oldu. 500 milyonun üzerinde istenilen rakamlar :( Manuel elle çevirlen bu dolabın yarısından küçük bir kuluçka makinasına 250-350 tl isteyen oluyordu gittigidiyorda.
Tercihleriniz maliyetini epey düşürebilir.

Kuluçka makinası kullanma amacı :
Elinizdeki yumurtalardan en fazla çıkım almak,Kümeste çıkacak civcivlerde hem çıkım az hemde ölüm oranı çok olmakta ayrıca Tavuğunuz bu zaman zarfında yumurtlamamaktadır.

memet
12-02-2010, 07:12
Zamanında kuluçkacılık yapmıştım. iyi de randıman sağlardım isterseniz eski notlarımdan yardımcı olabilirim.
Ben nemi 18. günden sonra %92 olarak ayarlıyordum. Daha çok işe yarayacağını söyleyebilirim.
Havalandırma deliklerinin ilk onsekiz günde de çalışması önemlidir.

yumurtaların makinaya konmadan fertilize edilmesinde yarar var.
Bir de ilk günlerde farklı bir ısı uygulaması yapardım, randımanı yükseltirdi.

limoncu
12-02-2010, 11:00
Çok iyi çalışma. Sonuçları da görmez isterim. Elinize sağlık.

Todor
12-02-2010, 11:16
21. gün çıkım Gerçekleştiğinde Civcivler kuruyana kadar makinede kalıcaklar. Sonra MAkine derecesi azaltılarak oda sıcaklığına indirilecek.Birden 37 dereceden dışarı çıkarmak stres yaratır.

Civcivleriniz bu şekilde hemen öleceklerdir. Doğru ısıtma şu şekilde olmalı.

1. hafta : 35°C
2. hafta : 32°C
3. hafta : 29°C
4. hafta : 26°C
5. hafta : 23°C
6. hafta : 20°C

Bu sıcaklıklar civciv seviyesinde olmalı.

limoncu
12-02-2010, 11:27
Sayın Todor'un verdiği bilgiler de aydınlatıcı oldu. Teşekkür ederim. Saygılar.

sistem_
12-02-2010, 15:44
sonuçlarını büyük merakla bekliyor ve hayırlısı olsun diyorum....

Kaan903
12-02-2010, 16:28
Elinize sağlık sayın Delimus, civciv resimlerinizi de merakla bekliyoruz...

gülse
12-02-2010, 19:17
civcivleriniz inşallah çıkarsa resimlerini görmek istiyorum

dr.arif
28-02-2010, 21:34
bende merakla beklemeye başladım sonucu. çünkü defalarca kuluçka makinası almayı istedim ama onca maliyete katlanmak mantıklı gelmedi bana.. sizin sonuç umarım olumlu olur bende sizden plan ve projelerin birer kopyasını isterim.

osman46
04-03-2010, 13:02
çıkmadımı daha civcivler

Delimus
04-03-2010, 19:09
çıkmadımı daha civcivler
Daha Ses Seda yok, Dün çevirmeyi durdurduk sepetlere aldım ama sonuç yok bekliyoruz :(
Elektrik kesintisi oldu epey ya o etkiledi ya da nemi ayarlayamadık 11 gecesi başlattık yarın çıkmalarını tahmin ediyoruz umarım iyi çıkım alırız.

Lambada baktığımızda neticeler güzel hiç ışık geçirmiyor :) normal yumurta koyduğumuda loş lamba gibi oluyor buda yumurtalarımızın döllü ve sağlıklı büyüme olduğunu gösteriyor umarım hepsi çıkar.

limoncu
04-03-2010, 23:07
ben de bekliyorum. bol şans.

Arnavut
05-03-2010, 15:37
Sayın Delimus;

Öncelikle uğraşınızdan dolayı sizi kutluyorum.Sanırım şu günlerde veya şu saatlerde civcivlerinizin çıkmış olması gerekiyor. Üzülerek söylüyorumki eksik olduğunuz (**** öğrendiğiniz) bazı noktalar var kabul edersen bende kendimce yardımcı olmak isterim bu uğraşına. İlave olarakta sayın Todor'un tavsiyesini çıkımdan sonra dikkate almalısın ;)

Makine maliyetinde fazla bence ben bunun yarı maliyetine 250 yumurtalık makine yaptım geçen yıl ve 750 adet civciv çıkardım makinemde.Tek eksi yönü otomatik çevirme sistemi olmaması benim makinemin onuda günde 3 veya 4 kez elle çevirerek halletmiştim.Şuandada 150 adet yumurta mevcut makinemde.

Herneyse ben kendimce olması gerekenleri şu şekilde sıralamak istiyorum;

Kuluçka Makinası için öneriler:

* Çıkımdan sonra kurutma için ayrı bir makinanız yoksa kesinlikle makinanın ısısını "37,5" derecede sabitleyin.Yani aynı makinada hem civciv çıkartıyor hemde kurumasını sağlıyorsak ısı 37,5 derece olacak. 1.günde aynı 21. günde aynı.

* Otomatik bir nemlendirme düzeneğiniz yoksa iki günde bir mutlaka makinanın içindeki suyu kontrol edin. Çıkıma kadar geçen 18-19 gün periyodunda %55-60 nem oranı, çıkış sürecindeki 1-2 gün zarfında %75-85 (İlave su kapları konarak ayarlanabilir) dolayı nem kafi gelmekte ( Unutmayın her kanatlı cinsinin nem ve çıkış günü istekleri farklı olabilir!) ve randumanı olumlu yönde etkilemektedir. (Buda tecrübeyle sabittir.) Unutmayınki dikkat edilecek en önemli husus "Isı , Nem , Hava" üçlüsüdür.

* Makina içindeki fan termostattan bağımsız ve devamlı çalışacak (24 Saat) şekilde bağlanmalıdır. Benim makinamdaki fan eski bir buzdolabının pervanesi ve üfleme yönü aşağı değil makinanın tavanı yönündedir tavsiye ederim.Aksi durumda makinanın içinde kıyamet kopartabiliyor. Altta su kabının hizasında ve üstte fanın hizasında en az sigara sığacak şekilde (Takriben 0,75 cm çapında) "Hava Delikleri" olması ve bunların KAPATILMAMASI gerekmektedir.Unutmayınki yumurtalarda oksijene ihtiyaç duyarlar.

* Şayet bölgenizde uzun elektrik kesintileri oluyorsa bir jenerator bulundurmanız lehinize olacaktır.

* Yumurtaları makina içinde çevirme işlemini otomatik aparatlar yardımıyla iki saatte bir, El ile olmak kaydıyla günde 3-4 kez uygulamak yeterli gelmektedir.Çevirme işleminde amaç yumurta içindeki embriyonun zara yapışmasını önlemektir.Bu nedenle sistematik olarak 45 derece açıyla yumurtaları döndürmek yeterli olmaktadır.

* Isıtma için rezistansa veya daha komplike sistemlerede gerek olduğunu düşünmüyorum açıkçası.İki adet 100 Watt ampul bu işi çok iyi halledecektir;) Rezistansa kıyasla arıza halinde müdahale imkanıda daha kolaydır.Yapmanız gereken yedekte iki ampül daha bulundurmak.

Makina için aklıma gelenler şimdilik bu kadar eksik kalanları hep beraber tamamlarız.
Civciv için gerekenler: başlığınıda ekleyeceğim yakın zamanda. Senin şu civcivlerin resmini gördüğümüzde Sayın Delimus, inşallah.. Saygılarımla.

Arnavut
05-03-2010, 15:39
Ayrıca sayın memet; Sizde eski bir hobicisiniz anlaşılan.Bilgi ve birikimlerinizi bizimle paylaşır makinanızdan ve çıkım oranlarından bahsederseniz memnun olurum.Saygılarımla.

memet
05-03-2010, 18:47
Benimki hobi değildi. Ticari bir işletmeydi. 300 bin yumurta kapasiteli bir kulukahaneydiç. Eski notlarımı bulup bir ara ekleyeyim. Aradan epey zaman geçti. Bazı ayrıntıları hatırlamam zor.
Döllü yumurtanın %85 oranında randıman alabiliyordum. Dördüncü günde döl kontrolü yapıp ne kadar civcivim olacağını hesaplardım.

Arnavut
05-03-2010, 18:58
Sadece laf var icraat görelim hemşerim diyenler var gibime geldi sanki? ;)
Şaka bir yana birkaç resimde ben eklemek istedim konu daha iyi pekişir düşüncesindeyim.

* Bu benim 250 yumurtalık amatör kuluçka makinam. Maliyeti: 75TL + Emek!

128582

* Buda bir diğer görünüm:

128590

* Bu bir arkadaşımın yarı amatör kuluçka makinası. 1250 yumurta kapasiteli.

128591

* Buda aynı makinanın yumurta dolu görünümü:

128592

Arnavut
05-03-2010, 18:59
* Bunlar geçen sene çıkardığım süs tavuğu civcivlerim:

128594

* Bunlarda biraz palazlanmış halleri:

128595

* Bunlarda geçen seneki ilk tayfa :D Bu resmi çok seviyorum! ;)

128597

* Bunlarda makinadan çıkan Bıldırcınlarımdan birazı:

128596

Şimdilik bu kadar yeterli sanırım,Saygılar..

Arnavut
05-03-2010, 19:07
Sayın memet;
300000 yumurta kapasiteli bir kuluçkahane gerçekten tam manasıyla işletmedir. Kuluçka işleminde hangi firmanın ürünlerini kullanıyordunuz peki? Endüstriyel otomasyonada hakim olmuşsunuzdur o anlamda çünkü ısıtma,havalandırma,iklimlendirme(Nem) gerçekten detayli bir tesis olsa gerek.Bu konularda notlarınızı bulup bilgilendirebilirseniz faydalanacak arkadaşların olacağını umuyorum.Saygılar.

M_GULAN
06-03-2010, 18:48
Benimki hobi değildi. Ticari bir işletmeydi. 300 bin yumurta kapasiteli bir kulukahaneydiç. Eski notlarımı bulup bir ara ekleyeyim. Aradan epey zaman geçti. Bazı ayrıntıları hatırlamam zor.
Döllü yumurtanın %85 oranında randıman alabiliyordum. Dördüncü günde döl kontrolü yapıp ne kadar civcivim olacağını hesaplardım.

merhaba memet arkadaşım konuyla bende yakından ilgileniyorum aynı şehirde olmakta benim için bulunmaz bir şans senin tecrübelerinden yararlanmak isterim

memet
06-03-2010, 19:04
Yarın Urla'da toplantımız var, toplantı dönüşü eski notlarımı bulup bilgi eklerim.
M gulan, aynı şehirde olduğumuza göre görüşebiliriz de.

Yumurtayı sterilize etme, ön ısıtmaya alma, ilk günlerde farklı ısı rejimi uygulama gibi bir kaç ayrıntı var aklımda, onları bir gözden geçirip ekleyeyim.

akcan67
06-03-2010, 19:48
Sn Delimus

Civcivlerin sesini duyamadık ! bekliyoruz

Delimus
06-03-2010, 20:16
Üzgünüm Çıkım alamadım :(
Yumurtaları kırdık hatamızı anlamak için ;
10 yumurtayı bekçim vermişti onlar yanlış saklanmış sanırım buzdolabındalarmış hiç gelişim olmamış bizimkilerde ne yazıkki içinde ölmüşler.
Elektirik kesintileri çok köyümüzde geçen cumartesiydi sanırım 6 saat üzerinde kesinti olmuştu malum havalarda serin sanırım sebebi elektrik kesintileri oldu.
Seramız faliyete geçtiğinde (17 martta ) Orada jenaratör kullanacağımız için seramıza koyma kararı aldım umarım başarılı çıkım alırız canım sıkıldı üzüldüm.

Arnavut resimler çok güzel saol.
Daha önce belirttiğim gibi sistemin maliyeti bize bağlı, ben devamlı kullanacağım benden bağımsız çalışmasını istediğim için otomatik çevirme ve digital termostat tercih ettim zaten maliyeti artıranlarda onlar.Bir turşu bidonu ile 5 yumurtalık kuluçka makinası yapanda görmüştüm :) Sizin güvercinliğiniz gibi bişey daha düşünmekteyim fakat zaman bulamıyorum çok hevesliyim güvercinlere özellikle posta güvercini istiyorum.

memet
06-03-2010, 20:23
Embiryonun kaç günlük olduğunu ayırd edebiliyor musunuz? Kuluçkalayla, elektirik kesintisi arasındaki günle karşılaştırın, nedeni o mu diye. Başka hataları ortadan kaldırmanız için.

Arnavut
06-03-2010, 21:58
Sayın Delimus;

Görüşlerin için teşekkürler severek yapılan herşey insana güzel duygular tattırıyor.Güvercin hobiside öyle benim için.Şuan itibarı ile 200 adet güvercin besliyorum bunların büyük bölümüde ırk güvercinler.Sanıyorumki Adana yöresinde ikamet ediyorsunuz.Posta güvercininden ziyade sizin yörenin "Adana Postaları" var şu tavuk gibi iri olanlar :) Bence hem kendi yörenizin kuşunu beslemiş olursunuz hemde ırk devamlılığına katkıda bulunmuş olursunuz.Bir arkadaşım geçenlerde bir çift getirdi bu ırktan bana sizin ordan sağolsun.Kuşlarımın resimlerinide vakit buldukça ekleyeceğim bu konudada hertürlü yardıma açığım.
Gelelilim sizin kuluçka olayınıza, İlk önce bilmenizi isterimki gerçekten bende çok üzüldüm fakat resimlerinizi gördüğümde sonucun böyle olacağı belli gibi görünüyordu...
Çünkü makinanızda sıcaklık değeri 27.2 derece görünüyor.Bu sıcaklık değeri bir ihtimal embriyonun oluşumunu tetiklesede (Tam anlamıyla oluşumdan bahsetmiyorum) çıkım için kesinlikle yetersiz.Şayet civcivleriniz çıkmış olsa bile %90 oranında sakatlıkları olacağından eminim.Önceki mesajlarda belirttiğim gibi sıcaklığı her halükarda 37.5 derecede sabitlememiz gerekiyor.Nem ve sıcaklık uygun olduktan sonra gerisi teferruat ;) Sizinde belirttiğiniz gibi bırakın bidondu elektrikli bahtaniyede bile civciv çıkartıldığını duyuyoruz.Fakat burada amaç en az maliyetle en yüksek verimi almaksa bilgi alışverişinde bulunmaktan kaçınmamamız gerektiğini düşünüyorum.Ben şu resimde gördüğünüz makina ile taze ve döllü yumurtalarla %85 verim aldım ki bu süper bence.Sizinde en kısa zamanda hataları düzeltip verimli bir dönem geçireceğinize inanıyorum.Elektrik kesintilerindede ben 1,5-2 saate kadar bir sıkıntı olduğunu görmedim.Jeneratörü şuan edinemiyorsanız en güzeli bir araba aküsünü inverter yardımıyla devreye bağlayıp kesintilerde kullanmanız olacaktır.Bir acil durum lambası olarakta düşünülebilir haricen daha da komplike biçimde yapılırsa (Bir programlayıcı devre sayesinde) elekrtik kesildiğinde otomatik devreye girebilir.

Sayın memet;

Sizin değerli katkılarınıza sabırsızlıkla bekliyoruz,İzmire selamlar.
Saygılar.

M_GULAN
07-03-2010, 19:26
Yarın Urla'da toplantımız var, toplantı dönüşü eski notlarımı bulup bilgi eklerim.
M gulan, aynı şehirde olduğumuza göre görüşebiliriz de.

Yumurtayı sterilize etme, ön ısıtmaya alma, ilk günlerde farklı ısı rejimi uygulama gibi bir kaç ayrıntı var aklımda, onları bir gözden geçirip ekleyeyim.

iyi akşamlar verecegin bilgiler benim için altın degerinde memet şimdiden çok teşekkür ederim ben şirinyerde ikamet ediyorum tabikide görüşmek isterim kendim medikal işiyle ugraşıyorum umarım uygun bir zamanda görüşürüz ....

memet
07-03-2010, 20:18
Notlarım bulmak için on yıldan daha aşağıdaki bir derinliğe ulaşmam gerkti.

İlk önce yumrutanın saklama koşullarına dikkat etmeli. Bekleyen yumurtaların ince kısmı aşağı gelmeli. Kalın kısmındaki hava kesesine ihtiyacı olacağı için. Ortam iyi havalandırmalı ve emriyonun uyanmayacağı serinlikte olmalı, bu konudaki ideal ısıyı umarım daha sonra hatırlayacağım.
Yumurta işleme başlamadan önce dezenfekte edilmeli.
Üzerindeki gübre artıkları yıkanmamalı. Fırçalanıp silinmeli.

Fumigation, dezenfekte etmek için;
Metre küp için, 21cc formalin 21cc su karıştırılır. 17 gram potasyum permangantla karıştırılır.
dikkat edilecek şey bu patlayabilecek bir karışımdır. İnfilak değil ama, püskürme olabilir.

Derin bir metal kaba permanganat konur üstüne dikkatlice, yavaşça formaldehit katılır eceleyle ortamdan uzaklaşılır. Solumak oldukça sakıncalıdır bu gazı. Bunun için bir kapalı ortam hazırlanmalı. Kapatılabilir büyücek bir kutu olabilir. Yumurtalar tepsilere dizilir. Karışımın üstlerine sıçramayacağı bir mesafe ayarlanır. Kap oraya konulur
Bir gaz çıkışı olur ideal durumda. Kapalı ortamda yumurtalar yirmi dakika kadar kalır.

Bu enfekte olmaya karşı bir önlemdir.
Yumurta ön ısıtmaya alınır oda sıcaklığında on iki sat en iyisi. 24 derece civarı.

Kuluçalama için ısı programı;

Dereceler fahrenayt oalrak santrigata çevrilebilir kullanılan dereceye göre.

İlk üç gün yüksek ısı uygulanırsa embriyodan azami randıman sağlanır.

ilk üç gün sırayla ısı, 100.2- 100- 99.8 f olmalı.
Nem 89 olmalı.
Havalandırma kapalı.

Dördüncü günden sonra 99.8f 85 nem havalandırma 12. güne kadar 1/4 açık sonra yarım açık. 18 gün tam açık olmalı.
Havalandırma en önemli faktörlerden.

18. günden sonra nem %92 ye çıkmalı. Burada ısı düşürülür. daha sonra uygun ısının kaç derece olduğunu bulunca eklerim. Tüm yumurtalardan civciv çıkınca nem kapatılır civcivin kuruması sağlanır. Burada da havalandırma çok önemlidir.

Ben bolca, ölü embriyorlara bakıp hangi sorunların hangi günde ölüme neden olduğuna dair notlar almışım zamanında.

Kısa süreli elektirik kesintilerinde kapı hafif aralanır ısı düşmesinden daha önemli havasızlık olur bu durumlarda.

Arnavut
07-03-2010, 22:26
Notlarım bulmak için on yıldan daha aşağıdaki bir derinliğe ulaşmam gerkti.

İlk önce yumrutanın saklama koşullarına dikkat etmeli. Bekleyen yumurtaların ince kısmı aşağı gelmeli. Kalın kısmındaki hava kesesine ihtiyacı olacağı için. Ortam iyi havalandırmalı ve emriyonun uyanmayacağı serinlikte olmalı, bu konudaki ideal ısıyı umarım daha sonra hatırlayacağım.
Yumurta işleme başlamadan önce dezenfekte edilmeli.
Üzerindeki gübre artıkları yıkanmamalı. Fırçalanıp silinmeli.

Fumigation, dezenfekte etmek için;
Metre küp için, 21cc formalin 21cc su karıştırılır. 17 gram potasyum permangantla karıştırılır.
dikkat edilecek şey bu patlayabilecek bir karışımdır. İnfilak değil ama, püskürme olabilir.

Derin bir metal kaba permanganat konur üstüne dikkatlice, yavaşça formaldehit katılır eceleyle ortamdan uzaklaşılır. Solumak oldukça sakıncalıdır bu gazı. Bunun için bir kapalı ortam hazırlanmalı. Kapatılabilir büyücek bir kutu olabilir. Yumurtalar tepsilere dizilir. Karışımın üstlerine sıçramayacağı bir mesafe ayarlanır. Kap oraya konulur
Bir gaz çıkışı olur ideal durumda. Kapalı ortamda yumurtalar yirmi dakika kadar kalır.

Bu enfekte olmaya karşı bir önlemdir.
Yumurta ön ısıtmaya alınır oda sıcaklığında on iki sat en iyisi. 24 derece civarı.

Kuluçalama için ısı programı;

Dereceler fahrenayt oalrak santrigata çevrilebilir kullanılan dereceye göre.

İlk üç gün yüksek ısı uygulanırsa embriyodan azami randıman sağlanır.

ilk üç gün sırayla ısı, 100.2- 100- 99.8 f olmalı.
Nem 89 olmalı.
Havalandırma kapalı.

Dördüncü günden sonra 99.8f 85 nem havalandırma 12. güne kadar 1/4 açık sonra yarım açık. 18 gün tam açık olmalı.
Havalandırma en önemli faktörlerden.

18. günden sonra nem %92 ye çıkmalı. Burada ısı düşürülür. daha sonra uygun ısının kaç derece olduğunu bulunca eklerim. Tüm yumurtalardan civciv çıkınca nem kapatılır civcivin kuruması sağlanır. Burada da havalandırma çok önemlidir.

Ben bolca, ölü embriyorlara bakıp hangi sorunların hangi günde ölüme neden olduğuna dair notlar almışım zamanında.

Kısa süreli elektirik kesintilerinde kapı hafif aralanır ısı düşmesinden daha önemli havasızlık olur bu durumlarda.

Sayın memet;

Aktardığınız bilgileri pür dikkat okudum.Sanırım çeliştiğimiz daha doğrusu sizinle fikir alışverişi yapmamız gereken noktalar olacak.Bunun içinde değerli zamanınızdan ayırıp tekrar buraya not düşmenizi eksik ya da hatırlayamadığınız konuları tamamlamanızı beklememiz en doğrusu. Resmi parça parça değil tam olarak görmek için:rolleyes: Bu kadar derinlere döndüğünüz ve bu güzel bilgileri paylaştığınız için teşekkürler,Devamını sabırsızlıkla bekliyorum.Saygılar.

idris şenol
07-03-2010, 23:12
albert einstein:buluşlarımın %95 çalışmamın ,%5 ise tesadüflerin eseridi diyoo
ismini hatırlayamadığım keman dahisi(keman ustası)günde 14 saat çalışıyormuş,ve bu adam dahii olmuş
demekki çalışmak yılmadan çalışmak gerekiyor
delimus arkadaşımızı kutluyorum ama hevesini yarıda bırakmamasını rica ediyorum

Delimus
08-03-2010, 08:30
Yok Sn. Arnavut Resimler daha yumurtaları bile tam yerleştirmeden çekmiştim,Hep 37.5 sabitledik sıcaklığı resimde çay bardağında su konulmuş oraya büyük kablarda suda konuldu.

Memet bey notlar gerçkenten çok yararlı çok saolun.

Bir ara havalandırma deliklerinin resminide ekliyeyim yeterli olup olmadığına değinelim .

Arnavut
08-03-2010, 09:06
Sayın Delimus;

Anladım yanlış gördüm sanırım,O halde çıkımda yaşadığınız olumsuzlukların nedeni olarak:

*Makinanızda nem kaybının yüksek olması,

*Üretim için seçtiğiniz yumurtaların dölsüz (Horozsuz) ya da taze (Uygun saklama koşullarında bekletilmemiş,Gereğinden fazla beklemiş) olmaması,

*Belirttiğinizin gibi uygun havalandırmanın makina içinde sağlanamaması,

*Bence çok düşük ihtimal olsada elektrik kesintisi kaynaklı verim alınaması ( Doğal şartlarda gurk tavuk günde bir ya da iki kez yem ve su için ortalama 30-45 dakika süresinde yumurtaları terk ediyor).

Başlıkları altında sorununuzu ele alalım ve çözüm yolu bulmaya çalışalım.Saygılar.

memet
08-03-2010, 10:49
"Sanırım çeliştiğimiz daha doğrusu sizinle fikir alışverişi yapmamız gereken noktalar olacak."

Arnavut, faklı olduğunu düşündüğünüz yönleri söylerseniz ortak bir fikirde buluşuruz sanıyorum. Ne de olsa benim bilgiler biraz küflenmiş durumda.

Delimus
08-03-2010, 20:01
Havalandırmayı yarın deliklerin resmini çekecem fakat bence yeterli.
Yumurtaları kırdığımda 9 tanesinden kesin döllü olduğundan eminiz çünki çivciv epey belliydi.
Nem konusunu sormam lazım.
Elektirik kesintisi 6 saatin üzerindede olmuştu ve sık sık oluyor.
Bence ya nemden ya da Kesintiden.

Memet bey "18. günden sonra nem %92 ye çıkmalı. " olarak belirtmiş bu değerleri sağladığımızı düşünmüyorum fakat soracam kardeşim takip ediyordu.

Arnavut
09-03-2010, 04:37
"Sanırım çeliştiğimiz daha doğrusu sizinle fikir alışverişi yapmamız gereken noktalar olacak."

Arnavut, faklı olduğunu düşündüğünüz yönleri söylerseniz ortak bir fikirde buluşuruz sanıyorum. Ne de olsa benim bilgiler biraz küflenmiş durumda.

Estağfurullah sayın memet, Bana göre bilginin küflenmişi olmaz aksine biriktikçe,küflendikçe tecrübeye dönüşür.Sizin içinde durum böyle anladığım kadarıyla.Farklı noktalarda zıtlaşıyoruz evet sizin çıkım yöntemlerinizlede yüksek verim aldığınızı söylüyorsunuz,Bende aksine sizin yaptığınızın %10'u kadar çabayla çok yüksek randumanlar alabildim.;) Tartışmamız ve aynı fikirde birleşmemiz gereken konu ise bu işin stantdardizyonu yok mu? Hem fikir olduğumuz nokta çıkım süresi ve ısı gibi görünüyor şimdilik sadece.Daha detaylı bir şekilde konuşalım ki bu işlere merak salmış çok sayıda amatör arkadaşlarımız var.Burada yazılanlar işine yarayacak kişiler illaki olacaktır.
Saygılar.

Arnavut
09-03-2010, 04:44
Havalandırmayı yarın deliklerin resmini çekecem fakat bence yeterli.
Yumurtaları kırdığımda 9 tanesinden kesin döllü olduğundan eminiz çünki çivciv epey belliydi.
Nem konusunu sormam lazım.
Elektirik kesintisi 6 saatin üzerindede olmuştu ve sık sık oluyor.
Bence ya nemden ya da Kesintiden.

Memet bey "18. günden sonra nem %92 ye çıkmalı. " olarak belirtmiş bu değerleri sağladığımızı düşünmüyorum fakat soracam kardeşim takip ediyordu.

Sayın Delimus;

Sorunun nem kaybından olacağını sanmam, Çok az çıkım dahi olsa çıkan civcivler sakat dahi olsa illaki çıkım olurdu sorun nem olsaydı ( %50-60 sürekli nispi nemden bahsediyorum en azından).
Diğer söylediğiniz daha mantıklı, Altı saatin üzerinde ve sık sık kesintiler meydana geliyorsa bu yumurta içinde ölmüş embriyoları açıklıyo gibi sanki..
Saygılar.

memet
09-03-2010, 17:55
Arnavut, sözkonusu 300 binyumurta olunca, ben çalışanların dezenfektasyonuna kadar her konuya yoğulaşıyordum. işletmenin içine dezenfekte olmadan sahibini almıyordum.
Dedim ya, rakam büyüyünce işin içeriği de biraz değişiyor.

Ticari üretimde uygulamalar oldukça kesin kurallar biçimindedir. Özellikle ilk günlerdeki dikkatli takip verimi etkiler.

18. günden sonra yeterli nem sağlanamazsa, tam gelişmiş civcivin kabuk altında öldüğünü görürsünüz.
İlk günlerdeki ölümlerin iki nedeni olabilir. Isı, ve damızlıktaki yumurtanın kalitesi. Görünüşe göre sizin sorun kesintilerden kaynaklanıyor

Arnavut
10-03-2010, 18:04
Sayın memet;

Sizin olayınız haliyle bizimkinden değişikmiş.Siz bir işletme ve buna bağlı kurallara göre hareket ediyormuşsunuz doğal olarak.Biz ise sadece amatör olarak bu uğraşa gönül vermiş hevesli üreticileriz.Hatta üretici dahi değil yetiştiricileriz..

Kuluçkahane konusu apayrı bir konu, Devamlı dezenfekte olmuş ortamlar,Çalışanların dezenfekte olması,yumurtaların uygun şartlarda korunması v.s. çok detaylı konular.
İnternette rastladığım gayet güzel kuluçkahane örnekleri var yakın zamanda onların da resimleriniz eklemeye çalışacağım.

Sizin kuluçkahanenizde aldığınız en düşük ve en yüksek verim ne kadardı (300,000 yumurta referans alırsak)?

Saygılar.

alperen55
17-03-2010, 13:50
bende yakında kendi çapımda kulucka makinemi kuruyorum tek eksiğim güç birimi olarak bilgisayar powert kulanacam bunu benden oto elektirikcisi istedi düzeneği ona kurduruyorum. ben adaktör alacaktım o ise bana adaktor değilk power al d edi yakında uıracam ve şimdidenburada deneyimlerimi anlatmak için sabıursızlanıyorum. burda olsun bir çok sitedende bu kıonus hakkında aşa yukarı bilgilerimiz mevcut inşallah hakkımızda hayırlısı olur eğerki bir kaç hata sonuca ulaşmama engel olur sizlerlede hatalarmı paylaşıp akıl danısmak ben için baya önemli bir konu olacak herkeze şimdiden başarılar diliyorum...

Arnavut
17-03-2010, 20:34
Sayın Delimus;

Konuya mesaj yazmaktan sizin makinanın akıbetini soramaz olduk! Makinanızın son durumu ne? Yeni parti yumurta koydunuz mu? Eksikleri giderdiniz mi? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Saygılar.

Delimus
17-03-2010, 21:35
Ben şuan tamamen serama yöneldim,büyük bir telaşla projemi yetiştirmeye çalışıyorum son 3-4 günün içerisindeyim fidelerim hazır fakat seramda yapılması gerekenler var biryandan bahçelerimiz ilaçlama zamanları geldi,sabah 7 seradayım , 4-5 ten sonra ilaçlama yapmaya bahçelerimize gidiyorum, kafamı kaşıyacak zaman bulamıyorum.Fakat pazartesi faliyete geçince sanırım ilk haftayı atlattıktan sonra rahatlıyacam makinemi serama koyup 2. denememi yapıcam.Size hemen haber veririm ortam şartlarını sizinle paylaşırım ve umarım bu sefer çıkım alırım.

Arnavut
18-03-2010, 00:24
Ben şuan tamamen serama yöneldim,büyük bir telaşla projemi yetiştirmeye çalışıyorum son 3-4 günün içerisindeyim fidelerim hazır fakat seramda yapılması gerekenler var biryandan bahçelerimiz ilaçlama zamanları geldi,sabah 7 seradayım , 4-5 ten sonra ilaçlama yapmaya bahçelerimize gidiyorum, kafamı kaşıyacak zaman bulamıyorum.Fakat pazartesi faliyete geçince sanırım ilk haftayı atlattıktan sonra rahatlıyacam makinemi serama koyup 2. denememi yapıcam.Size hemen haber veririm ortam şartlarını sizinle paylaşırım ve umarım bu sefer çıkım alırım.

Sayın Delimus;

Zaman itibarıyla dedikleriniz doğru yoğun çalışılması gereken anlar bunlar .Bence 2. posta yumurta koymadan önce makinanızın eksiklerini giderin daha sonra yumurtaları makinanıza koyun ki çıkım oranı yüksek zaiyat oranı düşük bir verim alabilesiniz.Gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyor, Size yoğun çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

Saygılar.

memet
18-03-2010, 06:13
"Sizin kuluçkahanenizde aldığınız en düşük ve en yüksek verim ne kadardı (300,000 yumurta referans alırsak)?"

Ortalama %80-85 arası randıman oluyordu. İlk baharda bu 87- 90 arasına yükselebiliyordu.

%76 randımana düştüğüm oldu bir kaç kere, bu da yumurtanın kalitesizliğinden kaynaklandı. Yaşlı sürülerden kaynaklandı sorun.

Arnavut
18-03-2010, 21:02
Sayın Memet;

Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ortalama %80-85 performans alımı bence çok iyi bu konuda da eminim bazı püf noktaları o değerli notlarınızın içinde mevcuttur bize aktarabilirmisiniz? Bir başka konu ise yumurta tavuğu üretimi ve yumurta performansının arttırılması hakkında herhangi bir bilgiye sahipmisiniz? Şayet öyleyse ve vaktinizde elverirse paylaşmanızı rica ediyorum.

Saygılar.

memet
18-03-2010, 21:28
Malesef kümes konusunda bilgim yok. Bildiğim ayrı bir meslek olduğu. Benim yumurtalarımın damızlığında çalışan bir mühendis vardı. Onun kümeste olup olmadığını yumurta kalitesinden anlayabiliyordum.

Aslında verim elde etmenin yolu çok basit, zaten arkadaşlar da anlatmışlar. Isı nem ve havalandırma üçü uygun şartlarda oldu mu . Yumurtalar da yeterince döl varsa. Randıman yüksek olacak. Tabi yumurtların çevrilmesi konusunu da unutmamalı.
Dördüncü günden sonra hangi yumurtaların döllü olduğu, kalp atmaya başladığı için anlaşılabilir.
Ben bu yolla ne kadar civciv elde edebileceğimi, 16 gün önceden tahmin edebiliyordum. Tabi bunun ticari anlamı var sadece.

Ticari işlertmelerdeki randıman kaybı hep basit ihmallerden kaynaklanıyor.

Söz gelimi havlandırmaların erken açılması, geç açılması, az açılması, çok açılması gibi zamanında yapılması gereken işlerin yapılmamasından. Aynı durum ufak makinalar için de geçerli.

alperen55
02-04-2010, 11:33
arkadaşlar 70 tavuk yumurtası kapasiteli kulucka makinamı yapmıs ve çalıştırmıs buluuyorum inşallah bi sorun olmaz sa 21 nisanda tavuk yumurtalarım 27 nisan gibide ördek yumurtalarım cıkacak bakalım sonuc neolacak herkeze tekrardan basarılar diliyorum...

Delimus
02-04-2010, 21:31
arkadaşlar 70 tavuk yumurtası kapasiteli kulucka makinamı yapmıs ve çalıştırmıs buluuyorum inşallah bi sorun olmaz sa 21 nisanda tavuk yumurtalarım 27 nisan gibide ördek yumurtalarım cıkacak bakalım sonuc neolacak herkeze tekrardan basarılar diliyorum...

Neticeyi bekliyoruz,bende 2-3 hafta sonra filan tekrar düşünüyorum kurmayı kuluçka makinasını seramın içine koyucam böylece elektirikten kaynaklanan sorunlara sıcak olmasından dolayı umarım çözüm olacak.Birde artık 4 yumurta alır oldum kümesten böylece yumurtalarım hem çok beklemeyecek hemde saklama koşullarını tam anlamıyla yerine getirebilecem.Geçen sefer dışardan ve bekçimden tedarik ettiğim yumurtalardan hiç netice alamamıştım.

mutlumutlu
05-04-2010, 13:24
DELİMUS
makinaya koyduğun yumurtaların sivri uçları yukarımı bakıyor resimdemi öyle gözüküyor?

Delimus
05-04-2010, 19:54
"Yumurtaların Çevrilmesi; Yumurtalar normalde küt uç yukarıya gelecek şekilde tablalara yerleştirilir. Bu durumda embriyonun başı küt uçta ve hava odacığına yakın olarak gelişir. Eğer yumurtanın sivri ucu yukarıya gelecek şekilde yerleştirilirse embriyoların çoğunun başı sivri yöne doğru yönelecektir. Böylece civciv çıkışa hazır olduğunda civcivin gagası akciğer solunumu için önemli olan hava hücresi ile temas edemeyeceğinden bu embriyolar ekseriye kuluçkadan çıkamazlar ve kuluçka randımanı ile civciv kalitesi düşer." Alıntı
Dikkate alarak uygulandı, Resimler daha sistem başlamadan acele edip çektim daha yumurtalar ve su kabı filan eklenmemişti.

doktorkubilay
07-04-2010, 17:00
paylaşım için teşekkürler.yumurtaları koydugunuz plastik aparatı ayrıca satı alabileceğim bir yer biliyor musunuz? teş....

Delimus
07-04-2010, 18:51
paylaşım için teşekkürler.yumurtaları koydugunuz plastik aparatı ayrıca satı alabileceğim bir yer biliyor musunuz? teş....

http://www.kulucka.com/tr/conturn30.html

Gezegen
16-04-2010, 10:30
bende yakından ilgiliyim kuluçka işine ama makinayı yapamadık sanırım küçükte olsa birtane almayı düşünüyorum.

cihan_as
16-04-2010, 21:58
QUOTE=memet;614772 onsekizinci günden sonra nemi %92 oranına çıkarmanız yeterli olur.[/QUOTE]

Benim 100 ad yumurta alabilen kuluçka makinam var, randumanlı civciv çıkmıyor.
yumurtanın içinde civcivler gelişmelerini tamamlıyor tahminen 16, 17 günlerinde
civcivler ölüyor.
Nem oranını su kaplarıyla sağlıyorum, sizin önerebileceğiniz nem oranını nasıl artırabilirim.

memet
16-04-2010, 22:13
Onyedinci günde ölüm, büyük olasılıkla yeterli havalandırma olmamasından kaynaklanıyordur.

Nem ölçen basit aletler var onlardan alıp nemi ölçmelisin, ona göre çözüm buluruz.

ŞAFAK 18
17-04-2010, 21:46
Merhaba herkeze iyi akşamlar arkadaşlar, ben yeni üyeyim siteyi tesadüf gezerken buldum iki saattir okuyorum ve inceliyorum çok hoşuma gitti. Benim ilgi alanıma giren konular mevcut bu yüzden çok sevindim.

Bende 11 gün önce yani 5 nisanda kendi yaptığım kuluçka makinesine 105 tane bıldırcın yumurtası koydum ve büyük bir sabırsızlıkla çıkım gününü bekliyorum. Günler geçmek bilmiyor, 19 Nisanda yumurtaları çıkım kabına alacağım ve 22 Nisanda çıkımlarım inşallah bir aksiklik olmazsa çıkmaya başlayacak.

Sizlerin bilgisinden ve tecrübesinden faydalanmak ve yararlanmak istiyorum. Umarım sorularım ve sorunlarım olduğunda bana yardımcı olursunuz.

Saygılar....

Arnavut
18-04-2010, 20:09
Sayın Şafak18;

Öncelikle foruma hoş geldiniz, Kuluçka makinenizin resimlerini bizimle paylaşmanız mümkün mü? Çıkımlar umarım ki sorunsuz bir şekilde gerçekleşir. Çıkım zamanı mümkün olduğunca makinanın kapağını açmamaya çaba gösterin, Otomatik çevirme sistemi yok ise günde bir kez yumurtaları çevirmek ve çıkan civcivlerin kabuklarını (civcivleri) ayıklamak için kapağı açın ve kısa sürede kapatın.Eminim ki farkı gözlemleyeceksinizdir.

Saygılar.

alone35
18-04-2010, 22:56
Sevgili arnavut benim yapmış olduğum makinada civciler oluşmaya başladı ama o şekilde kaldılar hiç çıkmadı suntadan yapmıstım şimdi buzdolabına almayı düşünüyorum nasıl bir düzenek yapmalıyım elimde silecek motoruda var saygılar

ŞAFAK 18
21-04-2010, 22:09
Sayın Arnavut; nasip olursa sizlere kuluçka makinamın fotoğraflarını göstermeye çalışacağım, şu aralar işlerim biraz yoğun, yoğun çalışıyorum.

Yarın 22 Nisanda günleri doluyor, inşallah bir aksilik olmadan çıkımlar olur. Merakla bekliyorum sonucu hayırlı haberlerle dönerim birdahaki yazışmamam inşallah.

En kısa sürede fotoğrafları yüklemeye çalışacağım. Ama yeni üye olduğum için ilk etapta fotoğraf yükleme için bir kısıtlama vardır her halde. Bu durumuda nasıl çözeceğiz sizler yardımcı olursanız sevinirim.

memet
21-04-2010, 22:13
Sevgili arnavut benim yapmış olduğum makinada civciler oluşmaya başladı ama o şekilde kaldılar hiç çıkmadı suntadan yapmıstım şimdi buzdolabına almayı düşünüyorum nasıl bir düzenek yapmalıyım elimde silecek motoruda var saygılar

Daha ayrıntılı bilgi verir misiniz? Yumurtadan çıkış mı olmadı?
Tepsiler nasıl duruyordu, çevirdiniz mi hiç?

alone35
21-04-2010, 22:54
Sn.memet suntadan yapmış olduğum makinanın içine 2 adet raf yaptım kenarları tahdadan onun üstüne gözenekli kümes tellerinden çektim o kadar onun içinde durdular çevirmeyi el ile yaptım 2 satte bir manuel.
Siz nem olayını nasıl ayarlıyorsunuz? Ben yoğurt tepsisine su koydum 100wt ampülle hem ısıttım hem nem oluşmasını sağlayama çalıştım bu sistemi buz dolabına aktarsam nasıl bişey yapmalıym sizce?saygılar

memet
22-04-2010, 06:55
Tepsiler düz mü duruyor? çevirme derken, yaptığınız işlemi anlatırmısınız?
Su tepsisinin içine sünger koyun, bütün tepsiyi kaplasın. Bu suyun daha hızlı buharlaşmasını sağlar. Nemi ölçecek bir alet alın.

Havalandırma çok önemlidir. Havalandırmayı nasıl yaptınız?

Buzdolabında da önce havalandırma konusunu düşünmelisiniz?

alone35
22-04-2010, 22:29
Selamlar memet bey şöyle anlatayım size ben 60.en 80 derinlik boyda 100 cm bunun içerisine 2 adet iskelet çaktım tahdadan ortalarından demirle dışarıya bağlantı yapıp bunların altlarından tel çektım 5 cm kenarları oldu onların içirisine koydum tabi pek sağlıklı olduğunu söylenemez ama ilk deneme olduğu için biraz eksiklikler oluyor.
Havalandırma ise kasanın alt köşesine 5mm delik açıp içeriden önüne gelecek şekilde bilgisayar fanı koydum nem ölçer cihazı bulamadım süngerde koymadım sadece su vardı içerisinde acaba havalandırma deliği çok mu küçük geldi memet bey.saygılar

memet
23-04-2010, 20:27
Beş mm değil de beş santim demek istediğinizi düşünüyorum. Bir giriş bir de çıkış olmalı havalandırmada. bana biraz küçük gibi geldi beş santim.

Tepsilerin kırkbeş derece eğimli açıda durması ve dünde en az dört kere ters yönde çevrilmesi gerekir. Bu yaşamsal önemdedir. Gece çeviremeyecekseniz yatay duruma getirmelisiniz tepsileri.

ŞAFAK 18
23-04-2010, 22:14
Arkadaşlar iyi akşamlar; 05 nisanda koymuş olduğum 105 bıldırcın yumurtalarından 40 adet çıktı çıkımlar dün(22 Nisan) başladı, kalanlarda hiçbir hayat belirtisi yoktu 20 tanesini felen kırdım 8-9 tanesi dölsüz, bir okadarda çıkmaya yakın tüylü içlerinde ölmüş olduklarını gördüm. Gerçekten çok üzüldüm 20 kadar yumurta duruyor yarına kadar bekleyeceğim çıkmazsa hepsini kıracağım.

Sormak istediğim; içinde civ civ olan çıkmaya hazır yumurtalar neden öldü acaba bir anlam veremedim. Diğerleri çıkıpta onlar neden öldüler, acaba bendenmi kaynaklanan bir hata var bu konuda kendimi rahatsız hissetmeye başladım.

Sıcaklığı 37, 5, Nem son üç güne kadar 50-60 arası sabitledim, son üç gün 70-80 arası tutmaya çalıştım ve netekim bunu başardım. Bunların haricinde kabım dar ve alta bulunan su kaplarına düşmeler olduğu için çıkanları kapağı açıp aldım, bunu her 3-4 tane çıkımlarda yaptım. Acaba çıkmaya hazır civ civlerin ölmelerine bu kapağı açmalar mı neden oldu. Bilen varsa bilgilendirirse sevinirim.

Saygılar...

Delimus
23-04-2010, 23:59
Yumurtalar hijyenik olmayabilir,Yumurtaları koyma şekliniz olabilir eğer çıkan yumurtalarla çıkmayanlar arasındaki şartlar tamamen eşitse çevirme süreleri filan aklıma bu 2 neden geliyor benim, birde Havalandırma hepsine yetmemişte olabilir.Yumurta kabuk kalınlığı, kabuğun nemli yüzeyi ve yumurta büyüklüğü vb. etmenler diğerlerine nazaran ortamdaki az olan oksijenden daha iyi yaralanmış diğerleri ölmüş olabilir. Son günlerde , çevirmeyi durduğunuz aşamada havalandırma artırılmalı fakat havalandırmayı iyi yaptıysanız kapağınıda açıyormuşsunuz başta söylediğim ilk 2 etmen geliyor aklıma.

Gece çeviremeyecekseniz yatay duruma getirmelisiniz tepsileri. Memet abi bunu biraz daha açıklarmısınız yatay derken yumurta ne halde olmalı ?

Arnavut
24-04-2010, 00:02
Sayın Şafak_18;

Öncelikle kuluçkada yaşadığınız olumsuzluk için üzüldüm, Fakat çıkımı olumsuz etkileyen etmenleri siz belirtmişsiniz. Benim görüşüm yumurta içinde ölen civcivlerinizin ölüm nedeni özellikle çıkım zamanı kapağı devamlı açıp kapatarak nem ve sıcaklığı ani değişime uğratmanız.
Çıkımın başladığı günden bittiği güne kadar mümkünse makinanın kapağını hiç açmayınız, Şayet değilse günde bir kez açarak minimum derecede açık tutunuz.Aradaki farkı eminim ki gözlemleyeceksiniz.Su kapları için ise size önerim üzerlerine sineklik teli gererek civcivin içine düşüp boğulmasını engelleyebilirsiniz.Diğer arkadaşlarımızda bu konudaki tecrübelerini sizinle paylaşacaklardır.

Saygılar.

memet
24-04-2010, 07:08
Normalde tepsiler kırkbeş derece açılı durmalı. Çevirme bu tepsinin diğer yöne kırkbeş derece açıyla döndürülmesi. Yumurtaları tek tek çevirme değil.
Bu çok dört saat arayla yapmalı, ( iki saatte bir en ideali) onsekizinci güne kadar. Gece çevrilme yapılmayacaksa tepsiler bu kırkbeş dereceli kaçıda değil yatay biçimde bırakılmalı.
Embriyoyu yumurta sıvısına bağlayan iki bağ var. Çevirme bu bağların kopmasına engel olmak için yapılıyor.

Çıkıştan sonra yumurtalar kırılarak ölüm nedeni anlaşılabilir.

ŞAFAK 18
24-04-2010, 20:50
Herkeze verdikleri bilgiler için teşekkürler.

Yumurtaların kalanlarını bugün kırdım, inanın belki 25-30 kadarı çıkmaya hazır tülenmiş vaziyettelerdi. Şu anda kırdığım dört tane yumurtanın içinde civcivler canlı oynuyorlar, ötüyorlar. Biliyorum çıkmayacaklarını yaşamayacaklarını ama vicdanım elvermedi onları öyle çöpe atmaya kendiliğinden ölsünler diye yumurtaları bekletiyorum. Bakalım ne olacak.

Çıkan bıldırcınlar güyet sağlıklı, 3 beyaz bir siyahlı, geri kalan çilli çok sevimli çok hareketliler.

Civ civlerin ölümünde hata benim, kabullendim. Her çıkımda çıkanları almak için kapağı açtım, birde makinam dik ve derin olduğu için alt raftan çıkanları almak için baya zaman ve ısı kaybım oldu. Ben çok hatalıyım, benim için ağır ve acı bir tecrübe oldu.

Makinanın görüntülerini eklemek istiyorum ama nasıl ekliyeceğim onuda bilmiyorum.

Bilgileriniz ve hoş sohbetleriniz için teşekkür ederim. Bilgi paylaşımı güzel oluyor, hatalar azalıyor, canlar ve yaşamlar kurtuluyor.

Saygılar....

ŞAFAK 18
24-04-2010, 20:57
Arkadaşlar birde ikizim oldu, milyonları versek ömrümüzde böyle bir olaya şahıt olmamız imkansız gibi birşeydi, çıkım akşamı gece 04;30'a kadar çıkımları izledim. Aynı akşam 10:00 gibi çocuklarımla birlikte bir yumurtadan 2 civcivin çıkışını seyrettik ve bu olaya şahit olduk. Süper ve çok güzel bir görüntü idi.

memet
24-04-2010, 21:27
Yumurta altında canlı civcivler olduğuna, gelişmiş civcivler olduğuna göre, sorununuz onsekizinci günden sonra nemi yükseltmemişsiniz. Isıyı da düşürmek gerekiyordu ve havalandırmayı iyice arttırmak.
Gelişmiş civcivin kabuğundan çıkamasındaki en büyük sorun, nemi onsekizinci günden sonra arttırmamak. % 92 nem elde etmeniz gerekiyor.

ŞAFAK 18
24-04-2010, 21:49
Sizlere katılıyorum. Hata benden kaynaklandı.

ku$_gözlemci
30-04-2010, 18:13
bende böyle bir düşünce içindeyim 30 yumurtalık makinadan yapmak istiyorum... Şu anda ist. üni. avcılık ve yaban hayatı proğramı öğrencisiyim fakat okul bitince bu işle meşgul olmayı düşünüyorum ilerleyen senelerde daha profosyonel cihazalara yönelirim muhtemelen ama; başlangıç için gayet hoş bir cihaz olmuş...

guclueygul
06-05-2010, 23:09
arada sırada bahsi geçen conturn30 gelişim tablasını nereden satın alabilirim ? daha önce bir firmanın linki verilmiş ama o firmayla görüştüm şu anda satışta olmadığını söylediler. satan başka bir firma varmıdır **** elinde fazla olup kullanmayan ,satmayı düşünen bir arkadaş varmıdır ?????

yeniceri09
13-05-2010, 00:53
makina yapmak isteyenlere çizdim :cool:

yeniceri09
13-05-2010, 01:04
raflar için yapılan iskeletede bu tip bir viyol konulur. **** kendinizde yapabilirsiniz.

1-) ısı 37 derece olsun (+- 1 toplam 2 derece ısı aralığı olan bir termostat işinizi görür. )
2-)gunde min. 3 defa çevirme şart
3-)nem % 50-60 çıkımdada 70 olmalı
4-)kabin ısı yalıtımlı olursa herzaman avantajlısınız.
5-)havalandırma deliği şart yukardaki makineye 2 tane 25 kuşur buyuklugunde yeterli.
6-) unutuyordum az daha :) hava sirkülasyonu iyi olmalıki her yer eşir şekilde ısınsın.

gerisi hayal gücünüze kalmış :D

strafor balık kutusu, büro ve ev tipi buzdolabı kabini, ahşap bir dolap, plastik saklama kabı hatta straforve mukavvadan yapılmış herşey kuluçka makinası olabilir.

xcem65
19-05-2010, 12:17
Arkadaşlar merhaba kuluçka makinasına 84 adet döllü bıldırcın yumurtası bıraktım.Yumurtalar 7 günlüktü çıkar mı? Çıkınca ne yapmam gerekir, yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden Teşekkürler...

memet
22-05-2010, 20:44
Selçuk yaşar için bıldırcın üretmiştim. Onsekizinci günde çıkış başlayınca da telaşlanmıştım. gelişim makinasının altı bıldırcın dolmuştu. Çok hareketli oldukları için toparlaması zor olmuştu.

Uygun şartlarda bir kuluşka makinası yaptıysanız civcivler çıkacaktır.
Çıktıkları anda aç olmazlar. Ama su ve yem gereksinimleri olacak. Bazı civcivler suyu ve yemi almayı beceremeyebilir. Onları gözlemleyip, gagalarını suya ve yeme değidirerek alışmalarını sağlamalısınız. ilk günlerde ısı önemli olur. Bir lambayı elli santim üstlerinde yakarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Sanırım beslemeyi civciv yemleriyle yapıyorlar.

akari
29-05-2010, 11:23
Arkadaşlar ben de amatör olarak kendim bir kuluçka makinası yaptım (dipfrizden yaptım).
Öyle çok detaylarada girmedim açıkçası 2 adet kırklık ampul 1 adet 40lık mekanik termostat ve bir adet banyo aspretörü ve bir adet ince çelik tabak su koymak için. 11 adet cin tavuğu yumurtası koydum 3 gün sonra da 9 adet köy tavuğu yumurtası koydum cin tavuklarından üçünü ben kırdım daha 15 günlükken yanlışlıkla ve gayet güzel oluşmuşlardı daha sonra bir tanesinin de ışıkla bakarak dölsüz olduğunu anladım ve onu da kırdım dölsüz çıktı ve 3 gün önce yumurtalar kırılmaya başladı ve 4 tanesini ben yardım ederek çıkardım şu anda gayet sağlıklılar. kalanlarını da kırdım dölsüz çıktı.
Bugün sabah geldiğimde 20. günleri olmasına rağmen köy tavuklarının yumurtaları da kırılmaya başlamış hatta bir tanesi çıkmıştı
Şimdi diğerlerinin çıkmasını bekliyorum tahminime göre hepsi de çıkacak gibi.
Dölsüzleri düşersek makinamın randımanı %100 gibi . Çok mutluyum ilk deneyimim .Çok başarılı

erturk
30-05-2010, 23:12
nem oranı yüksek olursa ne gibi sorunlar oluşur yardımcı olursanız sevinirim..

erturk
31-05-2010, 17:23
ilk günlerde nem oranı yüksek olursa ne gibi sorunlar oluşur yardımcı olursanız sevinirim..

memet
07-06-2010, 18:57
İlk dört gün embriyonun gelişmesi bakımından oldukça önemlidir.
Burada, önerilen ısı ve nem oranlarına dikkat etmek, daha fazla embriyonun canlanmasını sağlamak bakımından önemlidir.
Kabukların üstünde mikro delikler(pores) bulunur. Bunlar oksijenin içieri girmesini sağlar. Yüksek nem bu gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir. Bu da emriyonun canlanması üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
Yüksek nem uygulaması onsekizinci günden sonra yapılmalıdır. Bu, kabuğun yumuşamasına ve civcivin dışarı çıkmasının kolaylaşmasına yardım eder.

erturk
07-06-2010, 19:16
teşekkür ederim memet bey..

CoMeBack
07-06-2010, 21:26
herkese selam arkadaşlar
ben bir arkadaşım için bir kuluçka makinası arıyorum kapsitesi önemli değil. 30 - 40 adet tavuğu olan bir arkadaşım. Tavuklarının yumurtalarını satarak günde 5-10 tl kazanıp geçinip gidiyor. Kullanmadığınız bir kuluçka makinanız varsa. Atıl durmasından iyidir. Bana gönderebilirseniz. Bu arkadaşıma vermeyi düşünüyorum. blengabs@hotmail.com

erturk
09-06-2010, 21:00
merabalar kuluçka makinasına koyduğum yumurtaların 15. gününde bi elektrik kesintisi oldu yaklaşık 5 saat kadar sıcaklık 30lara düştü sizce çıkım olur mu bugün 20. günü yardımcı olursanız sevinirim..

ligth sussex
11-06-2010, 00:47
merabalar kuluçka makinasına koyduğum yumurtaların 15. gününde bi elektrik kesintisi oldu yaklaşık 5 saat kadar sıcaklık 30lara düştü sizce çıkım olur mu bugün 20. günü yardımcı olursanız sevinirim..

30 un altına düşmediyse sorun olmaz diye düşünüyorum hayırlı haberlerini bekliyorum

erturk
11-06-2010, 01:47
ilk denemem sorun yok gibi bir tanesi çatladı kanlı gibi bişi çıkıo diğerleri de çatlamadı ama turuncu bi sıvı çıkıo ne anlama gelio bu?

karamanliali
06-07-2010, 23:34
Arkadaslar bende bir kulucka makinesi yapmak istiyorum ama sormak istedigim bir sorum var.
Ventilatoru ve resistansi nereye koyarsak iyi sonuc alinir acaba, yani ventilatoru
yukarimi, asagimi, veya yan tarafa mi koyarsak iyi sonuc verir?

selamlar.

Ali

Delimus
07-07-2010, 01:56
Isıtma sistemi en alta çünki sıcak hava yükselir, soğuk hava altadır . Benim yumurtalarım yukarıya daha yakın bu yüzden Havalandırmayı ben alta hafif yukarı bakarcasına koyuyorum hava içerde dairesel dolaşması için, hava sirkülasyonu makinenin her tarafına eşit dağıldığından emin olunması kuluçka makinesi yapım şartlarından , yani ortamdaki havayı homejenleştirmek için hafif yukarı doğru bir açıyla alta koyuyorum, direk yumurtalara tutmayın.

ariel
08-07-2010, 10:32
başta kendi çabalarıyla kuluçka makinesi yapan arkadaş olmakla braber herkese merhabalar. gördüğüm kadarıyla bir çok insanın ilgisini çekmiş! burada bu soruları soranlar vede yanıtlayan herkes bu işimi yapıyor, yoksa hobi olarakmı uğraşıyorlar? çünki benimde birkaç sorum olacak:confused:

karamanliali
27-07-2010, 16:38
Isıtma sistemi en alta çünki sıcak hava yükselir, soğuk hava altadır . Benim yumurtalarım yukarıya daha yakın bu yüzden Havalandırmayı ben alta hafif yukarı bakarcasına koyuyorum hava içerde dairesel dolaşması için, hava sirkülasyonu makinenin her tarafına eşit dağıldığından emin olunması kuluçka makinesi yapım şartlarından , yani ortamdaki havayı homejenleştirmek için hafif yukarı doğru bir açıyla alta koyuyorum, direk yumurtalara tutmayın.

Ben yurt disindaki sitelerden gordugum kadariyla resistansi genellikle yukari
takip onun ustunede fani takiyorlar. Nedenini anlamadim ama bu hep boyle.
Hazir makinelerdede bu sekilde gordum.
Simdi kafam karisti, resistans asadami olacak yukardami, yoksa fan zaten isiyi
devir dayim yaptirdigi icin onemsizme nereye taktigin?
Birde onemli olan (soylediklerine gore) nem oraninin iyi tutuabilmek icin makinenin icini bir kac kat boya ile boyamayi oneriyorlar.

srdr026
02-08-2010, 15:52
Merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum daha doğrusu burayı yeni gördüm. Kuluçkacılık işine geçen sene başladım özellikle bu yaz iyi çıkımlar aldım keklik sülün bıldırcık tavuk fakat makinamı bir arkadaşa verdim ve şu an conturn 30 otomatik çevirme aaldım elimde de sadece bu var şimdi yeni bir makina yapsam bir hafta içinde acaba bu sezon için geç mi kaldım düşünceniz nedir saygılar..

idcevi
13-08-2010, 01:53
Merhabalar. Ben en son 04.08.2010 ve 11.08.2010 günlerinde birer tavuk yatırdım. Ağustos sonunda çıkar, Ekimin sonuna kadar 2 aylık olur ki kendilerini kurtarmış olurlar diye düşünüyorum. Ekonomik bir kuluçka makinesi edinmek isterim ama nereden ve nasıl bulabilirim bilmiyorum. Bilgisi olan varsa beni bilgilendirirse çok mutlu olurum. Teşekkürler...

qokhanyilmaz
13-08-2010, 15:56
Banvit ve şeker piliçin kuluşkahanelerine bizim yaptığımız ısıtıcılar kullanılıyor .Aslında içerideki sıcaklık değerleri sizin anlattığınız kadar karmaşık değil bildiğim kadarıyla.Ama elektrik otomasyonlarını yapan arkadaşlarla konuşucam.Bilgilerimi sizle paylaşacağım,resimleri aşağıdaki gibi.

alectoris
16-11-2010, 11:51
Merhaba sevgili dostlar

kulucka makinasina konulan yumurtalarla ilgili bir kac sorum olacakti.

Yumurtalari kulucka makinasina koymadan nasil dezenfekte edebiliriz?

Bunun icin hangi malzemeleri satin almamiz (ayrica bu malzemeleri nerelerden bulabiliriz), bunlari hangi oranlarda karistirmamiz ve yumurtaya nasil uygulamamiz lazim? Bu konuda yardimci olabilirseniz cok memnun olurum?
Tesekkurler

alectoris
18-11-2010, 12:03
Bir diger sorumda;

Yumurtalari bekletmeden taze taze hemen kulucka makinasina koymak mi daha iyi sonuc veriir yoksa belirli bir sure uygun bir ortamda (isi, nem vs) bekletip daha sonra makinaya koymak mi daha iyi sonuc verir? Eger cevabiniz bekleterek koymak ise bu sekilde yumurtalari muhafaza ederken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Forumdaki cevaplari okudugum kadariyla yumurtanin sivri kisminin asagiya bakacak sekilde konulmasi (genis taraftaki hava kesesine embriyonun ihtiyaci olacagi soyleniyor) dikkat edilmesi gereken konulardan birisi oldugu soylenmis. Bunun gibi dikkat edilmesi gereken diger kosullar ve hususlar nelerdir bu konuda yardimci olabilir misiniz?
Tesekkurler

akari
26-11-2010, 14:58
evet arkadaşlar daha öncedende yazmıştım bende kendimce bir makine yaptım difrizden birinci çıkımım iyidi ama bakamadım civcivlere kümese koydum ve bitlenmişler öldüler geç farkettim bitlendiklerini
ve 2, defa internetten satın aldığım 100 bıldırcın yumurtasını koydum ve yaklaşık 80 tane çıkım oldu bunlardan bir kaçına yine sabırsızlık yapıp erken müdahele ettim ve yine birkaçınıda meraktan sürekli aç kapa aç kapa kabuk kırmaları zorlaştı ve içinde öldüler sonuç olara 68 adet civciv aldım ve büyüttüm sonra birazını sattım birzını erkek azaltmak için kestim arkadaşlara verdim falan derken şu anda 12 adet bıldırcın kaldı 3 erkek 9 dişi bunları 3 e 1 kafeslerde bakıyorum ve günlük 8 ila 9 arası yumurta aliyorum ve bunları biriktirerek 3, kez 104 adet yumurta makineme koydum ayın 21inde 74 adet 22 si 6 23ü9 24ü5 25i10 27 sinde 15 daha olmak üzere bakalım bu sefer nasıl çıkım olucak yükleyebilirsem 2, çıkım aşamasında ve çıkımdan sonra çektiğim resimler yükleyeceğim

akari
26-11-2010, 15:06
sanırım yüklemeyi başardım
resimler sırasıyla
3günlük
7günlük
10günlük
14günlük
ve çıkmdan sonraki halleridir şu anki resimlerinide çeker eklerim

akari
26-11-2010, 15:12
bana kızanlar olabilir yumurtaları neden kırdım diye haklısınız ama bende bu işe merak sardığımda araştırdım ve hiç böyle resimlere rastlamadım yumurtanın evreleri ile ilgili resimler var 1 adet ve ondada hangi günde ne kadar oluyorlar bilinmiyor onun için bu işe merak saran her arkadaşında b benim gibi düşünüp meraktan kırmamaları için bu resimleri çekmek ve merakımı gidermek için 3 4 günde bir yumurta kırdım ve bu resimleri çektim umarım faydası olur.

akari
26-11-2010, 15:15
burdada kuluçkadayken yumurtalar

akari
26-11-2010, 15:18
bir kaç resim daha

alone35
27-11-2010, 08:00
Sn. akari çok güzel olmuşlar sağlıklı büyürler inşallah bu yatay buzdolabımı acaba?

akari
01-12-2010, 10:02
teşekkürler büyüdüler üstelik maşallah çok verimliler 9 dişiden 8.9 yumurta alıyorum günlük bazen 7 ye düşüyor onların yumurtalarınıda koydum makinaya ve 8 günleri kaldı bekliyorum bakalım
difriz yatık değil dik difriz bir ara şimdiki hallerinide çekip koyarım

yafeya61
06-12-2010, 22:45
*** arkadaşlar.ben kendim kuluçka makinesi yaptım.yumurtalar 15. gününde her şey yolunda idi. fakat bu gün elektrikler gitmiş ve ısı 23 dereceye düşmüş.acaba yumurtarım ölmüşmüdür.......acele cevabını bekliyorum.saygılarımla

yafeya61
06-12-2010, 22:48
selam arkadaşlar. kuluçka makinemim sıcaklığı elektrik kesilince 23 derecye düştü.acaba yumurtalara bişey olmuşmudur.15.gün dü bu gün.şimdiden teşekkür ediyorum

aygün
07-12-2010, 00:10
bir kaç resim daha

Sayın akari, yavrular çok sevimli. Tebrik ederim.
Lütfen tereciye tere satmak şeklinde algılamazsanız...

Bana sanki üşüyorlarmış gibi geldi . Duvar dibine sığınmışlar. :(Aslında saman gibi bir şeyler olsa yerde....Daha mutlu olurlar gibi geliyor.

akari
08-12-2010, 12:14
teşekkürler sayın aygün yavrular artık çok büyüdü zaten ve artık onların yavruları çıkıyor bugün çıkım başladı yumurtalar kırılıyor yavaş yavaş
öneriniz için de teşekkür ederim ama zaten onlar betonda değil kafesleri var zaten sadece hava alsınlar güneşlensinler diye çıkarmıştım :)
bir kaçgün içinde onların yavrularının resimlerinide koyarım sanırım

akari
08-12-2010, 12:15
ne kadar süre bu derecede kaldı? yazarsan belki yardımım olur

akari
08-12-2010, 13:59
evet arkadaşlar ilk civ civ im çıktı saat 15:00 ve az önce de bitane daha :)

zooteknist
09-12-2010, 18:12
Bıldırcınlar hangi ırk? Maşallah çok sevimli görünüyorlar.

aygün
09-12-2010, 18:57
evet arkadaşlar ilk civ civ im çıktı saat 15:00 ve az önce de bitane daha :)

Sayın akari, adınıza sevindim. Fotoları bekliyorum merakla......!

akari
11-12-2010, 12:38
evet bu seferki çıkımlarda çak zaiatım var yaklaşık 15 tane kabuğunu kıramadığından dolayı öldü sanırım makinamın sıcaklığının yüksek olması erken oluşmalarına sebep oldu ve nem yetersizliği ile birleşince kabuğu kırmaları zorlaştı
ama şu ana kadar 50 civ civ oldu.
fotolarıda yakında eklerim

akari
12-12-2010, 10:57
önceki civcivlerin şimdiki halleri
şimdi bunların civcivlerinin resimlerinide ekleyeceğim yakında

aygün
12-12-2010, 11:03
Çok güzel olmuşlar sayın akari. Tam sevmelik :)

akari
14-12-2010, 13:23
teşekkürler

alikök20
13-01-2011, 00:39
selamlar arkadaşlar öncelikle bu samimi paylaşımlardan dolayı herkezi kutluyorum kendim elektrikçiyim vede elektrik kesilmelerinden arkadaşların sıkıntıya düştüğünü üzülerek okudum kullandığınız fanlar sanırım pc fanı vede 12v dc ampülleride bu voltaja uygun oto ampülleri kullanıp elektriği 12v dc ye çevirip kullanırsanız daha mantıklı olur.işte bu voltajda kullandığınız zaman devreye parelel bir akü bağlama şansınız var elektrik kesilince ihtiyacı olan elektriği aküden alır sizde sıkıntıya düşmezsiniz herhangi bi elektronik devre bağlamanıza gerek yok ister 60a çıkma oto aküsü ister 45a yeni akü işinizi kolaylaştırır eğer ısıyı resistansla uyguluyorsanız dijital termostatla ayrı 220v ac devresini bu bahsettiğim devreden ayıra bilirsiniz.aküyü vede devreyi beslemek için elektrikçilerde 220*12v ac trafolar var gücü kendimiz belirleyecğiz 60va 100va 200va gibi siz neler kullanacağınıza yazın ben size uygun trafoyu yazarım bide ac yi dc ye çeviren 4 bacak diyot var oda ucuz zaten.

saygılarımla herkeze işinde başarılar.

Arnavut
13-03-2011, 19:20
bana kızanlar olabilir yumurtaları neden kırdım diye haklısınız ama bende bu işe merak sardığımda araştırdım ve hiç böyle resimlere rastlamadım yumurtanın evreleri ile ilgili resimler var 1 adet ve ondada hangi günde ne kadar oluyorlar bilinmiyor onun için bu işe merak saran her arkadaşında b benim gibi düşünüp meraktan kırmamaları için bu resimleri çekmek ve merakımı gidermek için 3 4 günde bir yumurta kırdım ve bu resimleri çektim umarım faydası olur.

Akari;

Bu yaptığın davranış için seni kınıyorum! O 3-4 günde bir kırdığın her yumurtanın içinde CANLI bir birey var! Sen bile bile onları öldürüyorsun? Özrün kabahatinden de büyük merak etmişsin kırmışsın neden? Bu tarz bir bilgi yokmuş..! O zaman aşağıdaki linke bir göz at! Sadece TÜRKÇE ARAMA sonucunda çıkan 6003 adet görsel umarım seni tatmin eder ve bir daha bu tarz şeyler yapmazsın!

Bu merak sarıp araştırıp rastlamadığınız resimlerin linki!!!

http://www.google.com.tr/images?q=civciv%20olu%C5%9Fumu&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=tr&tab=wi&biw=1024&bih=677

Arnavut
13-03-2011, 19:38
Merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum daha doğrusu burayı yeni gördüm. Kuluçkacılık işine geçen sene başladım özellikle bu yaz iyi çıkımlar aldım keklik sülün bıldırcık tavuk fakat makinamı bir arkadaşa verdim ve şu an conturn 30 otomatik çevirme aaldım elimde de sadece bu var şimdi yeni bir makina yapsam bir hafta içinde acaba bu sezon için geç mi kaldım düşünceniz nedir saygılar..

Sayın srdr026;

Burada genelde hobi amacıyla yaptığımız işlerin paylaşımında bulunuyoruz.Şayet sizinde amacınız hobi üretim ise (Ki ben öyle anladım) neden geç kalmış olasınız? Her zaman, Her dönemde, Her şartta makineye konulacak bir yumurta illaki olacaktır... (Burada oluşturduğum tablodan sonra bir haftada makine yapıp, Testlerine de en az bir hafta ayıracağınızı var sayıyorum)
Saygılar.

akari
18-03-2011, 14:03
bu linktekilerin hepsi civciv bıldırcın yok bu arada işin zor senin bana yolladığın bu linklerdekilerin hepsini kınaman bayağı bir zaman alır
bence sen işine bak günah benim

Arnavut
20-03-2011, 00:10
bu linktekilerin hepsi civciv bıldırcın yok bu arada işin zor senin bana yolladığın bu linklerdekilerin hepsini kınaman bayağı bir zaman alır
bence sen işine bak günah benim

Forumdaki konuları biraz araştır bakalım? Ben gözüm kapalı tavuk civcivi ve bıldırcın civcivini ayırt ederim zaten sen merak etme, Hatta sen bunları daha görmediğin zamanlarda emin ol ki ben o civcivleri yaşatmak için uğraşıyordum! Ki senin bana iş öğretme gibi bir vasfın zaten olamaz.Benim bir işim var ise o da cahil ve bilinçsizce bir şeyler yapan insanları ikaz etmek. :rolleyes: Sana diyecek bir şey yok zaten bu vakitten sonra.Sen kendin demişsin zaten "günah benim"! Merak ettiğim bir konu var fakat? Nasıl korumasız ve oluşum aşamasındaki bir canlıyı öldürmek çok zor mu? Yoksa çok kolay mı? Yolladığım linkteki görsellerin bir çoğu bilimsel deneyler sırasında çekilmiş resimlerdir.Arada caniler varsa da yapacak bir şey yok, Her yerde varlar artık nasıl olsa!

Not: Bu mesajları sana yazmıyorum, Bu mesajların muhatabı okuyup aynı hatayı cehaleti yapmayanlardır.

cihan_as
20-03-2011, 21:20
Arkadaşlar el yapımı kuluçka makinasını yapmaya başladığımızda istemiyerek olsada ısı nem, çevirme hatalarından kaynaklanan civciv ölümleri olmakta.
Zamanı gecen yumurtayı kırdığımızda içinde gelişmesi tamamlanmayan canlı civcivlerle karşılaşıyoruz, onları ölüme terkediyoruz, günlerdir haftalardır vicdanımız sızlıyor, nerde hata yaptım diyerek tecrübeli arkadaşlardan görüşlerini alıyoruz.
Buna benzer canılı ciıvciv ölüme terk edilen durumları her kuluçka makinasında civciv çıkaranlar karşılaşmıştır.
Akari arkadaşımız öğrenmek istediği konuları forumda sormuş olsaydı merak konusu olan civciv gelişimi ile ilgili bir çok bilgiye ulaşırdı, bunu yapmamış kendi edindiği bilgileri bizimle paylaşmış başka üye arkadaşlarımızın buna benzer olayları yaşamazlar.

limon_sever
20-03-2011, 21:53
Sn. cihan_as,

Çok haklısınız. Ama bazı şeylerin açıklamalı konu başlıkları olursa bu tür durumlar bir daha tekrarlanmamış olur. Örneğin "Bilgi" diye bir üst başlık adı altında "Civciv Oluşumu" vs. vs. başlığı oluşturulabilir. O başlıklar yoruma kapalı olabilir. Böylece bilgi amaçlı olduğu için konu başlıklarından bilgiye daha çabuk ulaşılacağına inanıyorum. Sn. akarinin yaptığı şey biraz canice de olsa yapılabilecek bir şey yok. Bundan sonra daha dikkatli davranılabilir. Site kurucularının bunu dikkate almalı diye düşünüyorum...

Arnavut
21-03-2011, 09:45
Arkadaşlar el yapımı kuluçka makinasını yapmaya başladığımızda istemiyerek olsada ısı nem, çevirme hatalarından kaynaklanan civciv ölümleri olmakta.
Zamanı gecen yumurtayı kırdığımızda içinde gelişmesi tamamlanmayan canlı civcivlerle karşılaşıyoruz, onları ölüme terkediyoruz, günlerdir haftalardır vicdanımız sızlıyor, nerde hata yaptım diyerek tecrübeli arkadaşlardan görüşlerini alıyoruz.
Buna benzer canılı ciıvciv ölüme terk edilen durumları her kuluçka makinasında civciv çıkaranlar karşılaşmıştır.
Akari arkadaşımız öğrenmek istediği konuları forumda sormuş olsaydı merak konusu olan civciv gelişimi ile ilgili bir çok bilgiye ulaşırdı, bunu yapmamış kendi edindiği bilgileri bizimle paylaşmış başka üye arkadaşlarımızın buna benzer olayları yaşamazlar.

Sayın cihan_as;

Öncelikle görüşlerinize katıldığımı bilmenizi istiyorum, Fakat burada ki olay farklı sizinde belirttiğiniz gibi. "istemiyerek olsada ısı nem, çevirme hatalarından kaynaklanan civciv ölümleri olmakta" bu cümleye amenna! Tabii ki bilinçli insanlar bu tarz şeyleri istemeyerek yapar. Ama bizim kınadığımız ve berbatlaşan durum sözde deneyi yapılan konu hakkında binlerce bilgi olması ve keyfi bu yumurtaların 3-4 gün ara ile kırılıp içindeki canlı yaşamın sona erdirilmesi! Umarım açıklayıcı olmuştur.

Saygılar.

emrah007
21-03-2011, 19:17
merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum ama öncesinde çok okudum formlarını. 5 Mart saat 1920 de 42 tane bıldırcın yumurtasını kuluçka makinama koydum ilk deneme için şu an itibariyle 17 gün tam oldu ama hiçbir hareketlilik yok yumurtalarda çıkmicakmı acaba hiçbiri **** hareket etmesi gerekmiyormu veya bir gün sonra filan mı çıkacak anlamadım nem oranı ve ısı gayet normal ama hiç çıkmadı bilgilendirebilecek arkadaş varsa sevinirim .

emrah007
21-03-2011, 20:03
bu arada 16 gün olmuş benim yumurtaları koyalı ama hiçbir kıpırdanma göremiyorum normalmidir.

cihan_as
21-03-2011, 22:00
Sn emrah, 24 mart gününe kadar beklemeni öneriyorum, 17 , 19 günleri arasında çıkabilir.
Kuluçka makinasının kapagını açıp kapatmaktan kaynaklanan ısı nem kayıpları çıkış günü birkaç gün sonra olabiliyor. Ayrıca nem gerektiği kadar sağlıyamazsan civcivler gelişimini tamamlayıp yumurta kabuğunu kıramadan içerisinde ölüyorlar, bu durumla karşılaşabilirsin.
Birde bakmışsın hepsi aynı günde çıkmışlar, makinanın içerisi civcivlerle dolu, böyle olmasını diliyorum.

emrah007
22-03-2011, 20:24
1 tane çıktı 2 saat önce başka çıkmadı ayak parmakları bükülüyordu kırık gibi aynı ama çok hareketli cik cik bağırıyor bantla sardım 2 parmağını başka çıkmicakmı acaba 40 yumurta var içinde...

memet
22-03-2011, 20:47
Bıldırcın hatırladığım kadarıyla onsekiz günde çıkıyordu. Isı ve nem normal diyarsunuz ama, değerler nasıldı. Havalandırma nasıldı.

emrah007
22-03-2011, 21:25
1 tane daha çıtı biride gagasını dışarı çıkarmış cebelleşiyor 3 olacak inşallah bugün 17 nci gün.

cihan_as
22-03-2011, 23:30
Civcivler yumurtadan çıktığında ayakları yere temas etdiğinde bacaklari kaymaması gerekiyor,her iki yana dogru acık şekilde bir süre durduğunda kalça çıkıklığı oluyor, birdaha düzelmiyor. Ayak parmakları bükülmesinin sebebleri yumurtalar düzenli şekilde çevrilmedi için oluyor, parmakları yumurta kabuguna yapışıyor gelişmesini tamamlayamıyor.

Mavi_ay
28-03-2011, 09:27
Merhaba arkadaşlar 37.7 dereceye çakılı yanılma payı 1.000.000 da sıfır elektronik termostat yapıyoruz pt 100 ile çalışıyor ilgilenenler pm atsın.

cihan_as
28-03-2011, 21:03
Sn mavi ay, el yapımı kuluçka makinamda termostatla ilgili sorun yaşıyordum istediğim derecede devreye girip çıkmadıgı için, yumuralar'dan randumanlı civciv çıkışı olmuyordu bu sebebten bir süre ara verdim. Sizin yaptığınız termostat'dan alıp deneyeceğim.

cihan_as
28-03-2011, 21:28
1 tane daha çıtı biride gagasını dışarı çıkarmış cebelleşiyor 3 olacak inşallah bugün 17 nci gün.

Sn emrah007, kaç ad civciv çıktı, ilk denemende'ki tecrübesislikten kaynaklanan hatalarından istediğin verimi alamassın, ileriki günlerde sonuç umduğun gibi olur. En önemlisi kuluçka makinasının içerisinde'ki ısıyı istenilen derecede tutabilmen. Yumurtalar eşit mktarda ısınmıyor, köşelerde kalanlar, çevrim sırasında alt tarafa gelen yumurtalar diğerlerine göre biraz daha soğuk kalıyor bu civciv çıkışını etkiliyor.

emrah007
28-03-2011, 22:37
Arkadaşlar ilk denemem gayet olumsuz oldu yani öncelikle 40 adet bıldırcın yumurtasının 20 tanesi döllenmiş çıktı geriye kalan 20 taneden de 12 si çıktı. 17 tane tavuk yumurtası vardı 6 tanesi döllenmiş çıktı onlardan da 3 tanesinden civciv çıktı. Makinamdaki sorunları taspit ettim ilk deneme süresince makinamın 3 yerinde termometre vardı ve gözlemlerime göre kimi 35-37-38 bazen 36-37-38 oluyordu yani benim makinada fan yok sayılır sadece 3-4 cm lik bir havalandırma deliğini çevreleyen bir fan var bu makinadaki kirli havayı dışarıya atıyor ama içerideki sıcak havanın sirkülasyonu için yetersiz. Yapmış olduğum ikinci hata tavuk ve bıldırcın yumurtalarını aynı anda makinaya koymak oldu ve dolayısı ile bıldırcınlar son üç güne girdiğinde nemi arttırmam gerekti ve aşırı nem henüz olgunlaşmamış tavuk yumurtalarında bozulmaya yol açtı, yapmış olduğum diğer bir hata makinayı çalıştırıp nem ve ısı değerlerini gözlemledikten sonra yumurtaları koymam gerekirken ben direk yumurtaları makinaya koydum ve düğmesine bastım çalıştırdım. Öncelikle bu yazdıklarımı bu uğraşta benim gibi yeni olan arkadaşlar okusun diye, ikincisi ise tecrübeli arkadaşların yaptığımız hatalara çözüm getirmeleri için paylaştım.

Mavi_ay
28-03-2011, 23:26
kuluçka makinasında birçok termostat ile ölçüm yaptığınızda farklı değerleri kayıt edersiniz hangisine inanacağınızı şaşırırsınız deneme yanılma yapayım derken yumurtalarınız dahada kötüsü o ufacık canlılar helak olur. Ama yaptırmış olduğum elektronik termostadın yanılma payı sıfır yanlış anlamayın ticari bir amacım yok sadece yardım için yazıyorum ihtiyacı olana temin edebilirim.

Arnavut
29-03-2011, 22:07
Merhaba arkadaşlar 37.7 dereceye çakılı yanılma payı 1.000.000 da sıfır elektronik termostat yapıyoruz pt 100 ile çalışıyor ilgilenenler pm atsın.

Sayın Mavi_ay;

Özel mesaj yoluyla yazmadım ki bu konuyu okuyan arkadaşlarımızda buradan istifade etsin. 1.000.000 yanılma payı (0 hata demektir) ile çalışan elektronik termostatınızı gerçekten çok merak ettim.Kullandığım en iyi termostat 0.1 C hassasiyetle çalışıyor.Sizin elektronik termostatınız hakkında daha fazla bilgi almak isteriz. Marka ya da el yapımı mı? Fiyat bilgisi? Çalışma aralıkları? Ekstra her hangi bir özelliği var mı (Motor, Kompresör kontrol v.b.)? Bu konularda bizi bilgilendirirseniz memnun olacağız. Saygılar.

Arnavut
29-03-2011, 22:12
Arkadaşlar ilk denemem gayet olumsuz oldu yani öncelikle 40 adet bıldırcın yumurtasının 20 tanesi döllenmiş çıktı geriye kalan 20 taneden de 12 si çıktı. 17 tane tavuk yumurtası vardı 6 tanesi döllenmiş çıktı onlardan da 3 tanesinden civciv çıktı. Makinamdaki sorunları taspit ettim ilk deneme süresince makinamın 3 yerinde termometre vardı ve gözlemlerime göre kimi 35-37-38 bazen 36-37-38 oluyordu yani benim makinada fan yok sayılır sadece 3-4 cm lik bir havalandırma deliğini çevreleyen bir fan var bu makinadaki kirli havayı dışarıya atıyor ama içerideki sıcak havanın sirkülasyonu için yetersiz. Yapmış olduğum ikinci hata tavuk ve bıldırcın yumurtalarını aynı anda makinaya koymak oldu ve dolayısı ile bıldırcınlar son üç güne girdiğinde nemi arttırmam gerekti ve aşırı nem henüz olgunlaşmamış tavuk yumurtalarında bozulmaya yol açtı, yapmış olduğum diğer bir hata makinayı çalıştırıp nem ve ısı değerlerini gözlemledikten sonra yumurtaları koymam gerekirken ben direk yumurtaları makinaya koydum ve düğmesine bastım çalıştırdım. Öncelikle bu yazdıklarımı bu uğraşta benim gibi yeni olan arkadaşlar okusun diye, ikincisi ise tecrübeli arkadaşların yaptığımız hatalara çözüm getirmeleri için paylaştım.

Sayın emrah007;

Özel mesaj yoluyla da söylemiştim zaten size tekrarlamak istedim.Sanırım ilk çıkım olduğu ve merakta olduğu için bu olumsuzlukları yaşadınız. Makinanın kapağını çok açık kapama v.b. şeklinde.. Sonraki çıkımlarınız da umuyorum ki daha randıman elde edeceksiniz.. Sorduğunuz soruların ya da yaşadığınız sıkıntıların hepsinin cevapları bu konunun önceki mesajlarında fazlasıyla mevcut, Bir göz atmanız menfaatinize olacaktır:o

Saygılar.

Mavi_ay
30-03-2011, 12:01
Sayın Mavi_ay;

Özel mesaj yoluyla yazmadım ki bu konuyu okuyan arkadaşlarımızda buradan istifade etsin. 1.000.000 yanılma payı (0 hata demektir) ile çalışan elektronik termostatınızı gerçekten çok merak ettim.Kullandığım en iyi termostat 0.1 C hassasiyetle çalışıyor.Sizin elektronik termostatınız hakkında daha fazla bilgi almak isteriz. Marka ya da el yapımı mı? Fiyat bilgisi? Çalışma aralıkları? Ekstra her hangi bir özelliği var mı (Motor, Kompresör kontrol v.b.)? Bu konularda bizi bilgilendirirseniz memnun olacağız. Saygılar.

Piyasada satılan dijital termostatlar tam gerçek ısıyı gösteremez gösteremediği gibi 1 2 ay içindede kalinbrasyonu kaçar 8 ila 10 derece gibi yanılma başlar. Eğer gerçek bir termostat almak isterseniz şuan ki fiyatıyla piyasada 650 tl gibi bir rakama satılmaktadır (simens) Bizim yaptığımız termostat kuluçka makinaları için tasarlanmıştır asla kalibresini yitirmeyen yanılma payı olmayan bir devredir 37.7 derecede kapanır 37.5 de açar dışarıdan müdahale edilemez dediğim gibi kuluçka makinaları için tasarlandı 37.7 ye çakılıdır ayarlar değiştirilemez amacımızda bu zaten. Fiyatına gelince 20 lira malzemeler tutuyor 10 lirada işçilik 30 lira Bize ödeyeceğiniz rakam bu birde pt 100 prop alıp takacaksınız oda 12 lira ya mal oluyor simensin 650 liralık cihazından daha iyi ve kalibrasyonu bozulmuyor kalibresi kaçan cihazıda 150 liraya kalibre ettiriyorsunuz bizim cihazda böyle bir sorunda yok.

cihan_as
30-03-2011, 20:48
birde pt 100 prop alıp takacaksınız oda 12 lira ya mal oluyor.

Sn mavi ay, pt 100 prop ne anlama geliyor. görevi nedir elektironik bilgim olmadıgı için soruyorum.

Mavi_ay
31-03-2011, 10:02
Sn Cihan ; termostattan çıkan bir kablo ve ucun da ısıyı algılayan sönsör var bu sensörlerin çeşitleri var bizim cihazımızda pt 100 kullanılıyor.

emrah007
31-03-2011, 17:34
arkadaşlar makinaya bir adet fan taktım sıcklığı 37,5 da sabitledim heryerinde homojen oldu fakat ne yaptıysam nem % 45-50 yi geçmiyor ne yapacağım yeni yumnurta koyacam hala test ediyorum makinayı şu nem olayını çözersem tamamdır, içine sünger koydum havlu bezi koydum suyun ama %45-50 de hala......

emrah007
31-03-2011, 17:36
birde yumurtaları makinaya koymadan önce limon tuzuna filan koy diyen var, sirkeyle temizle diyen var sizin öneriniz nedir ...?

Arnavut
01-04-2011, 18:51
Piyasada satılan dijital termostatlar tam gerçek ısıyı gösteremez gösteremediği gibi 1 2 ay içindede kalinbrasyonu kaçar 8 ila 10 derece gibi yanılma başlar. Eğer gerçek bir termostat almak isterseniz şuan ki fiyatıyla piyasada 650 tl gibi bir rakama satılmaktadır (simens) Bizim yaptığımız termostat kuluçka makinaları için tasarlanmıştır asla kalibresini yitirmeyen yanılma payı olmayan bir devredir 37.7 derecede kapanır 37.5 de açar dışarıdan müdahale edilemez dediğim gibi kuluçka makinaları için tasarlandı 37.7 ye çakılıdır ayarlar değiştirilemez amacımızda bu zaten. Fiyatına gelince 20 lira malzemeler tutuyor 10 lirada işçilik 30 lira Bize ödeyeceğiniz rakam bu birde pt 100 prop alıp takacaksınız oda 12 lira ya mal oluyor simensin 650 liralık cihazından daha iyi ve kalibrasyonu bozulmuyor kalibresi kaçan cihazıda 150 liraya kalibre ettiriyorsunuz bizim cihazda böyle bir sorunda yok.

Sayın Mavi_Ay;

Biz bazı şeyleri bilebiliriz fakat buradaki diğer arkadaşların yanlış bilgilendirilmesini istemeyiz değil mi? Şimdi sizin termostatınız için söylediğiniz fiyat makul başta onu belirtelim (30 TL+10-15 TL arası PT100) Fakatiyi bir termostatı 650 Tl'ye alırsınız demek biraz afaki olmuş. Ben 60 TL'ye aldığım dijital termostatı 3 yıldır kullanıyorum ve %100 verim alıyorum, 8-10 derece kalibresi kaçan termostatta ne gördüm ne duydum? Analog termostatlarda bile 0,5-1,5 derece oynuyor en fazla? Bir diğer konu ise 37,5 sabit çakılı bir termostat amatör kuluçka makinalarında randımanlı çalışmaz.Çünkü ayriyetten çıkım makinasının kullanılmadığı durumlarda çıkım zamanın sıcaklığı 36,5 derecelere kadar düşürmek icab edebiliyor sizin devrede bunu nasıl sağlayacaksınız? Belki bir pot koyarak sıcaklık ayarlanabilir mi? Kalibresi bozulan dijital termostatları tekrar ayarlamayıda ben dileyene buradan tarif edebilirim, Bedava olarak 150 Tl vermeye gerek yok.

Bu yazdıklarımı bir Elektronik&Haberleşme teknikeri gözünden bakarak yazdım, Amacım polemik v.b. değil eksiklerimizi düzeltmek. Size hayırlı satışlar dilerim Mavi_ay.

Emre007, PT100 genellikle dijital termostatlarda kullanılan bir nevi sıcaklık sensörüdür.Algılayıcısı kuluçka makinasının içerisine konulur ve kablo yardımıyle sıcaklık derecesinin sinyalini termostata iletir.Kısaca bu (PT100) sensör olmadan termostatın bir hükmü yoktur.

Saygılar.

cihan_as
01-04-2011, 20:35
Kuluçka makinam 100 Watt 4 ad ampül ile ısıtılmakda, ampüller makinanın köşlerinde, ortada üst tarafda havayı aşağya dogru üfleyen fan var.
Makinanın içerisinde yumurtalar çevrildiğinede alt kısımlarda kalan yumurtalar termometre ile sıcaklık ölcümlerimde ısı 35 derce gösteriyor, üst tarafda olanların sıcaklık değeri ampüle yakın oldugu için, 40 , 42derecelere kadar çktıgı oluyor. 6 saat sonra yumurtalar çevrildiğinde sıcaklık degerleri tam tersi olyor.
Çakılı sabit termostat alsam bile ısı algılayıcı sansör alt taraf veya üstarafa gelecek şekilde ayarlarlamış olsam, sadece sansör bulundugu bölgenin ısı derecesine göre çalışacagından makınanın içerisindeki ısı konturolünü tam sağlıyamıyacagım, benim maknamdaki sorunum ampülle ısıtılan havanın fan aracılıgı ile makinanın içerisine eşit dağıtamadıgı için oldugu düşünüyorum.
Mavı ay arkadaşımızın önerdiği çakılı termostatdan 4 ad almalıyımki her bölgenin ısı derecesini ampuller sayesinde kontural altında tuta bileyim. 4 ad fiyatı 200 tl yakın fiyat oluyor.
Buun yerine merkezi sistem sıcak hava üfleyen tertibat yapsam daha mantıklı geliyor.

Arnavut
01-04-2011, 22:11
Kuluçka makinam 100 Watt 4 ad ampül ile ısıtılmakda, ampüller makinanın köşlerinde, ortada üst tarafda havayı aşağya dogru üfleyen fan var.
Makinanın içerisinde yumurtalar çevrildiğinede alt kısımlarda kalan yumurtalar termometre ile sıcaklık ölcümlerimde ısı 35 derce gösteriyor, üst tarafda olanların sıcaklık değeri ampüle yakın oldugu için, 40 , 42derecelere kadar çktıgı oluyor. 6 saat sonra yumurtalar çevrildiğinde sıcaklık degerleri tam tersi olyor.
Çakılı sabit termostat alsam bile ısı algılayıcı sansör alt taraf veya üstarafa gelecek şekilde ayarlarlamış olsam, sadece sansör bulundugu bölgenin ısı derecesine göre çalışacagından makınanın içerisindeki ısı konturolünü tam sağlıyamıyacagım, benim maknamdaki sorunum ampülle ısıtılan havanın fan aracılıgı ile makinanın içerisine eşit dağıtamadıgı için oldugu düşünüyorum.
Mavı ay arkadaşımızın önerdiği çakılı termostatdan 4 ad almalıyımki her bölgenin ısı derecesini ampuller sayesinde kontural altında tuta bileyim. 4 ad fiyatı 200 tl yakın fiyat oluyor.
Buun yerine merkezi sistem sıcak hava üfleyen tertibat yapsam daha mantıklı geliyor.

Sayın Cihan_as;

Birkaç şey yazacağım sorununuza ilişkin fakat afaki şeyler yazmak istemedim. Bir fotoğraf yükleme şansınız yok mu? Mümkünse makinanızın içini tam olarak gösteren?

cihan_as
01-04-2011, 22:17
Sn arnavut, 3, 4 gün sonra fotoğrafı eklerim, ilginiz için teşekkürler.

mertttpoyraz
06-04-2011, 16:33
kardeş ne kadar aldın otomatik çevirme taplası

kaç saatte bir eviriyor?

Mavi_ay
08-04-2011, 21:09

4 cihaz almana gerek yok zaten 4 cihaz bir makinada stabil çalışmaz fanları ampülün altına koy birde fanları birinin üflediği yöne diğerini emecek şekilde yerleştir makinanın 4 köşesinde aynı dereceyi alırsın. Ayrıca pt100 ptc proptan 20 kat daha hassastır ısı yanılması da olmaz ptc her pc nin power supply sinin içinde bulunan 1 ila 3 derecede şaşsa zararı yok denilecek cihazlarda kullanılan basit bir transistör sensördür.

cihan_as
12-04-2011, 13:27
Sn Mavi_ay, Arnavut, kuluçka makinanın fotoğrafını ekledim.

cihan_as
12-04-2011, 13:30
Kullandığım termostat.

cihan_as
12-04-2011, 20:41
birde fanları birinin üflediği yöne diğerini emecek şekilde yerleştir makinanın 4 köşesinde aynı dereceyi alırsın.

2 ad fan kullanmamı öneriyorsun, üst tarafdaki fanın üflediği havayı, alt tarafdaki emiş yapan fanın arasında, yumurtalar kalacağından bahsetmiş oldugunuz emişi gerçekleştirirmi diye düşünuyorum.
Kuluçka makinasına fanları alt üst olarak değilde yanlara montaj yapsam ısıyı her köşede eşit olarak alabilirmiyim.

Mavi_ay
13-04-2011, 23:06
Fotoğrafta gördüğüm kadarıyla ampullerin yerleri yanlış. Kuluçka (http://www.kulucka.gen.tr)nın kapağını açınca karşına gelen duvara viyolün üst kısmına gelecek şekilde 2 adet ampul yerleştir hemen altınada fanı koy diğer 2 ampülüde gene aynı duvarda viyolün altına arasında fan olacak şekilde tak 2 fan kullan ayrıca aşşağı taktığın ampüllerin altına metal bir kapta su koyarsan nemide çok iyi kontrol edebilirsin. Ayrıca kuluçka makinasının içinde çok fazla metal kullanmak iyi değildir dereceyi tutturamazsın çünkü termostatın probu havanın ısısını ölçer 37.5 dereceye gelene kadar ortam ısınır ısınırken metalde onunula beraber ısınır 37.5 dereceye gelince termostat ampulleri kapatsada ısınan metal ortam sıcaklığını artırmaya devam eder 2 3 dereceye kadar fazla bir ısı oluşur illaki metal kullanmak gerekli ise o metal aliminyum olmalıdır çünkü aliminyum ısı alışverişini çok hızlı yapar hızlı ısınır hızlı soğur.

cihan_as
14-04-2011, 04:45
Sn mavi ay, ampüllerin yeri ve fanın karşılıklı şekilde yapılacak olan değişikliği gösteren çizim yapabilirmisin,
Bendeki makina 90 yumurtadan çok az cicvciv çıkışları gerçekleştiği için uzun zamandır çalıştırmıyorum sizin önerdiğiniz şekilde değişiklik yapıacagım.

cihan_as
14-04-2011, 05:08
Ampüllerin ve fanın yerleri bu şekildemi değiştireceğim, kırmızı ampül, mavi olan fanın yerini işaretledim.

Mavi_ay
14-04-2011, 21:08
Sn mavi ay, ampüllerin yeri ve fanın karşılıklı şekilde yapılacak olan değişikliği gösteren çizim yapabilirmisin,
Bendeki makina 90 yumurtadan çok az cicvciv çıkışları gerçekleştiği için uzun zamandır çalıştırmıyorum sizin önerdiğiniz şekilde değişiklik yapıacagım.

Elimde program yoktu paintle çizdim.
203312

Yanlız kuluçka makinandaki metal aksamlardan kurtulmazsan randımanın gene düşük olacaktır. Düzeneğini bu şekilde kurarsan sadece dölsüz yumurtalardan çıkım almazsın diğerlerinin hemen hemen hepsi çıkar sepeti tutan aparatları tahtadan yapmanı öneririm zincir yerinede kalın bir ip kullan. (holojen ampul kullanmanı öneririm)

Mavi_ay
14-04-2011, 21:14
Bu arada bugün 600 yumurtamdan 572 adet çıkım aldım çıkımlar 2 gün sürdü şuan çıkmayan kalmadı diğer yumurtaları kırdım ortalığı leş bir koku sardı yani yumurtalar dölsüzmüş :D

cihan_as
14-04-2011, 22:30
600 yumurta'dan 572 adet çıkım çok iyi bu arada cıvcıvlerin yumurta içerisinde ölümleri olmuyormu bu durumla karşılaştınızmı.
Benim gibi bir çok arkadaşımız bu sorunla karşılaşıyordur. 18, 19 günlük civcivler yumurtanın içinde ölüyorlar.
Holejen ampul ile diğer ampuller arsında ki fark nedir.
Çizim için teşekkürler.

Mavi_ay
14-04-2011, 22:58
600 yumurta'dan 572 adet çıkım çok iyi bu arada cıvcıvlerin yumurta içerisinde ölümleri olmuyormu bu durumla karşılaştınızmı.
Benim gibi bir çok arkadaşımız bu sorunla karşılaşıyordur. 18, 19 günlük civcivler yumurtanın içinde ölüyorlar.
Holejen ampul ile diğer ampuller arsında ki fark nedir.
Çizim için teşekkürler.

Kuluçka makinanızın ebatı çok büyük olduğu için soğuduğu zaman ısınması çok zaman alır bu yüzden holejen ampulü tansiye ederim 2 adet normal ampu 2 adette holejen kullansanız yeterli olacaktır ayrıca bu ebattaki bir makinaya 300 yumurta sığdırıla bilir size yardımcı olabilirim. (kardeşimin merakla kendi çabalarıyla çkarmış olduğu 10 adet köy tavuğu civcivi var 4 adette denizli cinsi denizli olanların anne ve babasını www.denizlihorozu.com da göre bilirsin bunları biraz büyüyünce yerin müsait olduğu için sana vermeyi düşünüyorum çok kıyemetliler kardeşim üstlerine titriyor :D)

memet
15-04-2011, 06:32
18 19 gün ölümleri onsekizinci günden sonra ısın iki derece düşürülmemesi nemin %92ye çıkrılmaması nedeniyle olur. Özellikle de nem etkilidir.

Dölsüz yumurtalar kırılınca kokmaz. enfekte olan yumurtalar çürür, konu onlarda olur.
Genellikle kabuktaki dışkı artıkları ve elden geçen bakterilerden kaynaklanır.

Mavi_ay
15-04-2011, 08:47
syn memet; dölsüz yumurta kuluçka makinasının içinde oluşumu başlamadığı için 40 dereceye yakın ısıda bozulur ve kokuşur. Bozulmuş yumurtayı kulağınıza yaklaştırıp salladığınız zaman içinden sıvı sesi gelir.

Syn Cihan_as eğer civcivler 18. ve 19. günde kabuğu delmede ölüyorsa büyük ihtimal vantilasyon yani havalandırma azlığından ölüyordur ama yumurtalarda gagalar gözüküpte ölüyorlarsa nem azlığı ve ısı yüksekliğidendir.

Mavi_ay
15-04-2011, 08:52
Civcivler kabuğu delmeden ölürlerse
1.Vantilasyon azlığı,

2.Isı derecesinin yanlış ayarlanması,

3.Çevirmenin tam yapılmaması,

4.Termostat veya ısıtıcıların bozulması.

·Civcivler kabuğu deldikten sonra ölürse
1.Kuluçka dönemi nem azlığı,

2.Kuluçka dönemi ısı azlığı,

3.Kısa zamanda ısının çok yükselmesi.

·Civcivler kabuğa yapışıp kalmışsa

1.Rutubetin azlığı.

·İri yumuşak vücutlu civciv çıkması ve çıkmanın gecikmesi

1.Isı derecesinin düşük olması,

2.Havalandırmanın azlığı.

·Pelte gibi ölü civcivler, göbek iltihaplanması
1.Dezenfekte ve fumigasyonun yetersiz olması

·Civcivlerin erken çıkma ve intizamsız çıkması

1.Isının çok yüksek olması

·Topallayan ve çapraz gagalı civcivler

1.Kalıtsal,

2.Yemde zehirli maddenin bulunması en önemli sebeplerdir

memet
15-04-2011, 17:19
syn memet; dölsüz yumurta kuluçka makinasının içinde oluşumu başlamadığı için 40 dereceye yakın ısıda bozulur ve kokuşur. Bozulmuş yumurtayı kulağınıza yaklaştırıp salladığınız zaman içinden sıvı sesi gelir.

Syn Cihan_as eğer civcivler 18. ve 19. günde kabuğu delmede ölüyorsa büyük ihtimal vantilasyon yani havalandırma azlığından ölüyordur ama yumurtalarda gagalar gözüküpte ölüyorlarsa nem azlığı ve ısı yüksekliğidendir.

Senelerce kuluçkacılık yaptım. Enfekte olmayan yumurtaların bozulmayacağını bilirim. Yumurta özelliğini kaybeder ama kırılınca kötü koku çıkmaz.

mertttpoyraz
15-04-2011, 17:35
****** bende çamlı satılık dolap var cocola dolaplarından çok temiz 350 tl kargo masrafını alıcı öder

Mavi_ay
15-04-2011, 22:25
:s ............

cihan_as
19-04-2011, 02:18
Benim el yapımı kuluçka makinamda neden civcivler ölüyor sorusuna tam cevabı almak üzere filim koptu:)
Ben konuyla ilgili yorumları okuduğumda şu sonuca vardım.
Ne yaparsan yap sağlıklı civciv çıkışları olmayacaktır, en iyisi hazır makina alacaksın.
Bahsedilen şartlar tam otomatik makinalarda sorunsuz şekilde civciv çıkışları olacaktır.
Ben bu sezon hazır satılan beyaz hindi civcivleri alayım 4 ayda mangal olur, memet, mavi ay forumda ki diğer arkadaşlar bir araya gelir mangal keyfi yaparız.

memet
19-04-2011, 06:44
Karamsar olma. İlk dört gün ısı çok önemlidir. Daha sonra özellikle havalandırma ve tepsileri çevirmeye dikkat etmek gerekir. Isı kontorollü ve sabit nem uygun olmalı. En az günde dört kere tepsiler çevrilmeli.
18. günde tepsiler yatay tutulmalı ısı düşürülmeli nem arttırılmalı. Havalandırma çok önemli bu sırada. Bunlar sağlanınca çıkış sağlıklı olacak.

Mavi_ay
19-04-2011, 22:58
cihan sen yumurtalarını biriktir benim makinaya atarız benim dükkan yakın sana Mavi_ay veteriener kliniği

cihan_as
21-04-2011, 22:28
Karamsar olma. İlk dört gün ısı çok önemlidir. Daha sonra özellikle havalandırma ve tepsileri çevirmeye dikkat etmek gerekir. Isı kontorollü ve sabit nem uygun olmalı. En az günde dört kere tepsiler çevrilmeli.
18. günde tepsiler yatay tutulmalı ısı düşürülmeli nem arttırılmalı. Havalandırma çok önemli bu sırada. Bunlar sağlanınca çıkış sağlıklı olacak.

Memet, kuluçka makinasını temizledikten sonra senin bahsetdiğin ısı nem ve çevirme ile ilgili önerilerini ve mavi ay arkadaşımızında çizimini yaptğı ampül ve fan yerlerinde değişiklik yaparak deniyeceğim.

cihan_as
21-04-2011, 23:03
cihan sen yumurtalarını biriktir benim makinaya atarız benim dükkan yakın sana Mavi_ay veteriener kliniği

Bende 3 ad brahma, 4 ad denizli, 2 ad hint tavuklardan olan yumurtalar vardı gurk olan tavukların altına koydum, brahmalar ve denizli tavukları yumurta yapmaya devam ediyorlar, biriken brahma tavuklarının yumurtaları hazır olduğunda haber veririm. Şu an için denizli tavuklarım brahma horozun yanında onları ayıracagım. Denizli horozun yanında bir süre kaldıktan sonra denizli tavuklarının yumurtalaından da ilave ederim.
Mavi_ay veteriener kliniği adres olarak neresi, ben altındağ semtinde oturuyorum çalıştığım iş yeri işikkent de.

doğaltavukcu
30-04-2011, 21:59
Arkadaşlar forum hala aktif mi? bi kaç sorum olacaktı da...

doğaltavukcu
30-04-2011, 22:12
arkadaşlar ben 3000 lik makina yaptım. sürtünmeyle aşındırmaya çalıştım yumurtaları. otomatik bi sistem yaptım. ama yüzde yirmilik verim aldım. kimisi oluşmuş içinde ölmüş,kimisinde de yumurta yapsını hiç bozmamış,ısı 37 dereceydi nem ise 70 derece. sizce neyi eksik yaptım.yardımcı olursanız sevinirim.

thares
01-05-2011, 07:24
arkadaşlar ben 3000 lik makina yaptım. sürtünmeyle aşındırmaya çalıştım yumurtaları. otomatik bi sistem yaptım. ama yüzde yirmilik verim aldım. kimisi oluşmuş içinde ölmüş,kimisinde de yumurta yapsını hiç bozmamış,ısı 37 dereceydi nem ise 70 derece. sizce neyi eksik yaptım.yardımcı olursanız sevinirim.

Demek 3000 lik üçbin yumurtalık kuluçka makinesi yaptınız maşallah
Sadece %20 çıkım sağladınız ve bunun sebebini burada soruyorsunuz çok garip değil mi yoksa ben mi garibim

cihan_as
01-05-2011, 16:40
arkadaşlar ben 3000 lik makina yaptım. sürtünmeyle aşındırmaya çalıştım yumurtaları.

Sürtünmeyle aşındırmaya çalışmak yumurtaları, yazınızda neyi anlatmaya çalıştınız, konuyu biraz açarmısınız, nasıl bir sistemle çalışıyor makinanız.

cihan_as
01-05-2011, 17:08

Brahma tavkları bu günlerde yumurtayı kestiler 3 günde bir yumurta yapıyorlar 2 ad brahma tavuğum var, fazla yumurta biriktiremedim ,bende 10 ad.brahma 8 ad denizli yumurtası var.
Kuluçka makinan hazırsa yumurtaları getirmek istiyorum.

Tavuk yetiştiriciliği bölümünde ekli brahmalarım. 1129 1122 nolu mesajda fotoğrafını eklemiştim. Brahma horoz ve tavkları bana satan arkadaş safkan brahma ırkı demişti ama daha sonra başka brahmalarla karşılaştırdığımda aradaki farkı anlamış oldum.

Mavi_ay
19-05-2011, 14:01
Sayın Cihan_as bir iş için şehir dışındaydım şuan izmirdeyim elinde hala yumurta mevcutsa getirebilirsin

cihan_as
19-05-2011, 20:10
Sn mavi ay, 18 mayıs günü 15 ad brahma, 15 ad denizli yumurtalarını kendi kuluçka makınama koydum. Yumurtaların tarıhleri oldukca geçti fazla bekletmek istemedim.
Senın işyerinle benim bahcenin mesafesi yumurtaların sogumasına engel teşkil etmezse getirebilirim, ilgilendiğin için teşekkürler.

Mavi_ay
21-05-2011, 15:22
Sn mavi ay, 18 mayıs günü 15 ad brahma, 15 ad denizli yumurtalarını kendi kuluçka makınama koydum. Yumurtaların tarıhleri oldukca geçti fazla bekletmek istemedim.
Senın işyerinle benim bahcenin mesafesi yumurtaların sogumasına engel teşkil etmezse getirebilirim, ilgilendiğin için teşekkürler.

İlk haftası çok kritik özelliklede 4. gün ellemeyelim bu şekilde çıksınlar diğer biriktirdiklerini benim makinaya koyarız.

Benimde özel cinslerin yumurtalarına ihtiyacım var forumda temin eden biri varmı?

cihan_as
09-06-2011, 21:38
18 Mayıs günü kuluçka makinasınada'ki 30 ad yumurtalardan 20 ad civciv çıktı. Makinada değişiklik yapmadan daha önceki yumurta çıkışlarına göre bu dönem civciv sayısında artış oldu. Daha önce makinanın kapağını hergün 2 sefer açıp yumurtaların ısı durumlarını kontrol ediyordum, bu sefer 18 gün makinanın kapağını hiç aşmadım, yumurtalarda nem kayıpları olmadığı için, civciv çıkışı daha fazla olduğunu tahmin ediyorum.
Çıkmayan yumurtalarda civciv oluşdu kabuğu kırdı ama çıkış gerçekleşmedi yumurtanın içerisinde 4 ad bu şekilde öldüler.

goncagül2
17-07-2011, 19:17
Sevgili arkadaşlar 1 senedir kuluçka ile ilgili yazıları okudum ve kendim bir kuluçka makinası yaptım. Şuanda civcivler çıkmaya başladı. Ben iki yumurtanın kabuklarını kırarak civcivleri çıkartdım biri öldü. Çıkım sırasında nasıl bir yol izlemeliyim yaptığım doğrumu doğrusu ne bilgi yazarsanız teşekkür ederim. ( gonca_gul_2@hotmail.com )

Delimus
17-07-2011, 20:27
Çıkarken ellemeyin çünki sonrasında civciv sorun yaşıyormuş eğer çıkımda sorun yaşıyorsanız çevirme ve nemde hata yapmışsınız demektir.
Fakat baktığınız epey gecikti çıkarken ve kabuğa yapışmış ozaman mecbur yardım etmelisiniz.

idcevi
17-07-2011, 23:41
Kendim yapmadım ama el yapımı bir kuluçka makinesi satın almıştım. İlk koyduğumdan bu yana bir çok defalar makine üzerinde değişiklikler yaptım. Epeyce pahalıya mâloldu ama deneyim sahibi oldum. Nem, gelişimde 60 çıkımda 70 diye öğrendim, çıkımda ısının düşürülmesi gerekitiğini daha sonradan öğrendim. civcivlerim kabuğu kırıyor ama çıkamıyordu. Son çıkımda nemi 80, ısıyı da 37 yaptım (gelişmede yumurtalar vardı) 48 yumurtadan 37 sağlıklı civciv aldım, %77 gibi bir oran ki fena sayılmaz.

Çıkmayan 11 yumurtanın 4'ü erken ölüm, ikisi gagasını çıkarmış ama ölmüş, biri iç zarı delip hava boşluğuna uzanmış ama kabuğu kıramamış, 4 tanesi de hiç bir varlık gösteremeden ölmüş. Bu sonuçlara bakarak öğrenmem gereken daha çok şey var ama zamanla öğreneceğim inşallah.

Bir arkadaş, bu 11 yumurta ile civciv çıkan yumurtaların makinenin nerelerinde olduğunu sordu. "54 yumurtalık bir viyolün içindeydi hepsi de ama sağında mı solunda mı, önünde mi arkasında mı bilemem tabii ki" dedim. Hiç aklıma gelmezdi; Viyolü kâğıt üstünde numaralndırıp aynı umarayı yumurta üzerine de yazmayı hiç akıl edememiştim, arkadaş söyledi. Çok mantıklı geldi. Numaralandırınca hangi noktadaki yumurtada sorun olduğu tespit edilecek. Belki de kapıya en yakın olan iki sırada sorun var, makinede ısı dolaşımı düzgün değil, düzeltilecek ya da kapıya yakın sıraya yumurta konulmayacak. Belki de ışığa yakın olan yumurtalarda sorun var, uygun önlem alınacak.

Bütün bunlara rağmen ben makine yapmaktan ziyade bir kurum malını satın almayı kesinlikle tavsiye ederim. Piyasada makine yaptığını sanıp satan o kadar çok kişi var ki, ben de onlardan birini satın almıştım. Ziyan olan yumurtalarımın parasıyla sağlam bir makineyi iki kere satın alırdım. Makineyi bir kurumdan satın almalı ki bir sorun olduğunda muhatap bulunabilmeli.

Herkese sağlıklı çıkımlar dileğiyle...

memet
18-07-2011, 06:05
18.günden sonra nemi %92 ye çıkarın ve ısıyı düşürün.

idcevi
18-07-2011, 17:17
18.günden sonra nemi %92 ye çıkarın ve ısıyı düşürün.

Nem %92 çok değil mi, sonra fazla nemden boğulmasın hayvanlar? Bunu söylediğinize göre siz denediniz sanırım bu rakamı, civcivlerin kurumalarında sorun olmuyor mu?

memet
18-07-2011, 18:25
Kuluçkacılık yaptığımda kullandığımız nem oranı buydu. % 85 altına düşmeyen randıman alırdım. Havalandırmayı da arttırmak gerekir. 18. günden sonra. Civciv çıktıkça sıcaklık artacağı için sıcaklığı kontrol altında tutmak önemlidir.
Civcivlerin kurumasında hiç bir sorun yaşamadım bu oranda.

Yumurtaları biriktirirken steril korumak randıman bakımından ilk ve en önemli konudur. Randımanı çok etkiler.

Mavi_ay
18-08-2011, 00:20
Bir çok firmanın kuluçka (http://www.kulucka.gen.tr) makinasını kullandım en son çimukanınkini aldım ondanda memnun kalmadım daha önce kendimin yaptığı 600 lük bir makinam vardı onunla %90 verime ulaşmıştım bir arkadaşımın ısrarı üzerine mecburen kendisine satmak zorunda kalmıştım geçen hafta çimukanın makinasını elden çıkardım şimdi tekrardan makina tasarlıyorum makina 3000 lik olucak bir çok meslek ile uğraştığım için kendi ofisimde makinaya yazılım yazıyoruz makina tamamen bilgisayar kontrollü olucak nem ısı ve motor kontrolü tamamen pc ile gerçekleşicek sanal termostat içerideki ısıyı sabitlerken aynı zamanda istenilen ısıya yaklaşırken ısıtıcılarda ki gücü zayıflatacak nedeni ise termostat ısıtıcıyı kapatsada madde ısındığı için ortam ısısını yükseltmeye devam edecektir yalıtımı iyi yapılmış özellikle büyük makinalarda bu sorun çok can sıkıcı haller alır. nem kontrolünde ise istenilen nem pc ye girildikten sonra nem azalırsa buhar makinası çalışacak artarsa tahliye fanı çalışacak aynızamanda çevirme kontrol edilecek artı pc log tutacak yani şu gün şu dakika şu saniye nem **** ısı şukadar yükseldi ve ya azaldı şukadar zaman sürdü şu zamanda tekrar stabil hale geldi aynı zamanda başka bir mekanda iken internet üzerinden değerleri görebilir değiştire bilip müdahale edebileceğiz şuan kasada yapım aşamasında fotoğrafı ekledim bittiği zaman son halini burdan sizlere paylaşırım.

http://a1108.hizliresim.com/11/8/18/1490.jpg

Mavi_ay
18-08-2011, 00:29
Programın arayüz görüntüsünü ekliyorum

http://a1108.hizliresim.com/11/8/18/1573.jpg

alkan5
18-08-2011, 02:05
gerçekten çok güzel tasarımlar , tebrikler

cihan_as
18-08-2011, 20:49
Kuluçka makinanın çalışma değerlerinin geçmişte kalan süreyi kayıt altına almanız, daha sonra değerleri izlemeniz(pc log)iyi düşünülmüş. Çalışmalarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

idcevi
18-08-2011, 21:32
Bir çok firmanın kuluçka makinasını kullandım en son çimukanınkini aldım ondanda memnun kalmadım

Ben de Cimukanın 350S modelini almayı düşünüyordum, bu düşünceyi bir daha mı gözden geçirmeliyim acaba? Siz hangi modelini aldınız da beğenmediniz sayın Mavi_ay?

daha önce kendimin yaptığı 600 lük bir makinam vardı onunla %90 verime ulaşmıştım

Böyle güzel bir makina yapmayı becerebiliyorsanız niye başka makinalarla uğraşıyorsunuz bir anlam veremedim. Hem kendinize hem de bizlere yapın, hem para hem sevap kazanın. Ben, sizin istediğiniz paranın %25 daha fazla ödemeye hazırım. Bir tek şartım var; Ödeme makinayı aldıktan 21 gün sonra olacak. Verim dediğiniz gibi olursa o gün paranız cebinizde. Peki dediğiniz gibi olmazsa?

Mavi_ay
19-08-2011, 00:17
Ben de Cimukanın 350S modelini almayı düşünüyordum, bu düşünceyi bir daha mı gözden geçirmeliyim acaba? Siz hangi modelini aldınız da beğenmediniz sayın Mavi_ay? Böyle güzel bir makina yapmayı becerebiliyorsanız niye başka makinalarla uğraşıyorsunuz bir anlam veremedim. Hem kendinize hem de bizlere yapın, hem para hem sevap kazanın. Ben, sizin istediğiniz paranın %25 daha fazla ödemeye hazırım. Bir tek şartım var; Ödeme makinayı aldıktan 21 gün sonra olacak. Verim dediğiniz gibi olursa o gün paranız cebinizde. Peki dediğiniz gibi olmazsa?

ben çimukanın t2400 modelini kullandım verim istediğim gibi değildi termostat ve higrostatına baktığınızda ön panelde çimuka yazıyor içine baktığınızda eforstarın cihazı olduğunu görüyorsunuz piyasadaki el yapımı makinalardan bir farkı yok sorunda burda zaten adamların yaptığı kasa ve havalandırma sistemi süper sorun higrostat ve termostatta bugün gerçek bir termostat almaya kalksanız 600 Tl den başlar bunun 200 TL si termostat ücreti 400 TL si kalibre efor starınkullandığı proplar bilgisayarların power supply lerinde bulunan 1 dolarlık ptc **** ntc sensörler bu sensörler analogtur ve yanılma payları 3 4 derecedir buda yumurtaları pişirmeye veya bozmaya yeter ben makinamı kendim için tasarladım aklımda birinede yapar satarım düşüncesi yoktu zaten bu şekilde bir makina yapmanın maliyeti çok fazla isterseniz size kısaca maliyetini yazayım

Çift camlı 2m x 1.20 cm aliminyum kapı 1000TL
Makinanın İskelet Maliyeti 150 TL
İskeletin Galvaniz Kaplaması 75 TL
izalasyon strafor 50 TL
iç döşeme aliminyum 300 TL
Dış mdf 250 TL
Krom Nikel Çevirme Sistemi Ve sepetler 900 TL
20 adet 150lik plastik viyol tane 27 TL den 540 TL
Motor 100 TL
Prop sth 71 100 tl
Bilgisayara bağlı pic kontrollü role bağlantı kutusu işçilik hariç 100 TL (özel tasarım)
şu ana kadar yazdıklarım işçilik hariç 3565 TL etti daha program içinde yok bilgisayar yok :)

Allah utandırmaz inşallah çok başarılı bir ekiple çalışıyorum yazılım şirketimiz var yazılımı benim ekibim yazıyor ege üniv. fizik bölümü Doç. Dr arkadaşımın ve Aselsandan emekli bir elektronik mühendisi abimizin de yardımıyla bu işe giriştik forumdaki arkadaşlara yardımcı olurum izlemeleri gereken yolları anlatırım forumdan cihan_as beni ziyaret etti bornovada temizlik şirketim alsancakta yazılım şirketim güzelbahçedede veteriner kliniğim var yolu düşen arkadaşlar gelebilir sohbet ederiz tuttuğum notları kendilerinlede paylaşabilirim normalde pic bağlantısı olmadanda herşeyi direk pc ye yaptıra bilirdik programın emek hırsızlarının eline geçmesinden korktuğumuz için kilit noktayı pic e gömdük. Üstümüze düşeni yaptık bana şans dileyin :D

Mavi_ay
19-08-2011, 00:28
Daha nem cihazı , ısıtma sistemi ve fanları almadık bakalım onlar nekadara malolucak

idcevi
20-08-2011, 10:59
Sayın Mavi_ay
Bu bahsettiğiniz makina 3000 yumurtalık olacak görünüyor, çıkım için ne kadar yer ayırdınız? Ya da sadece gelişim makinası mı olacak bu acaba?
Ben bu masraflara fazlasıyla razıyım ama bu kadar yumurtalık makinadan çıkaracağım civcivler, bu makinanın 21 günlük masrafını karşılamaz diye düşünüyorum.
Böyle bir makina, yumurtlar durumdaki 200 tavuk için yeterlidir diye düşünüyorum ki bu rakam orta büyüklükte bir çiftlik demektir, beni çooook aşar.
Dilerim siz bitirip başarılı olabilirsiniz, şans dileklerim sizinle...

Mavi_ay
21-08-2011, 00:06
Sayın Mavi_ay
Bu bahsettiğiniz makina 3000 yumurtalık olacak görünüyor, çıkım için ne kadar yer ayırdınız? Ya da sadece gelişim makinası mı olacak bu acaba?
Ben bu masraflara fazlasıyla razıyım ama bu kadar yumurtalık makinadan çıkaracağım civcivler, bu makinanın 21 günlük masrafını karşılamaz diye düşünüyorum.
Böyle bir makina, yumurtlar durumdaki 200 tavuk için yeterlidir diye düşünüyorum ki bu rakam orta büyüklükte bir çiftlik demektir, beni çooook aşar.
Dilerim siz bitirip başarılı olabilirsiniz, şans dileklerim sizinle...

makinada 10 raf olacak her rafta 300 yumurta 10 rafın kapladığı alan 1 .20m geriye kalan 80 santim çıkım için kullanılacak Makina olsun performansını görelim forumda ki arkadaşlara tarif ederim pic ve programı verebilirim. Küçük bir tüyo herzaman suçu termostada neme atmamak gerek 1000 yumurta için makina içinde 5m3 oksijen gereklidir. yumurtalarınız için makinanız yeterince büyükmü bunu hesaplamak gerek.

demirdoven35
21-08-2011, 09:22
.....forumdan cihan_as beni ziyaret etti bornovada temizlik şirketim alsancakta yazılım şirketim güzelbahçedede veteriner kliniğim var yolu düşen arkadaşlar gelebilir ........[/QUOTE]

Güzelbahçedeki mavi veteriner sizinkimi acaba köpeğim boboyu oraya götürürdüm ama sonradan öldü artık gelemiyoruz. Bu arada çalışmalarınızda kolay gelsin.

aloner
17-09-2011, 15:23
arkadaslar super konu ya. boyle seylere ilgi (ilgi duymaktan da ote icraat) duyanlarin olmasi beni de heyecanlandirdi. Keske boyle bir yasama ayiracak vaktim ve ortamim olsaydi..
sizlerin adina cok sevindim, heyecanlandim.

Paylasimlar icin tesekkurler.

v_askin
04-11-2011, 20:45
arkadaşlar herkese *** öncelikle sizden yardım istiyorum. bir kuluçka makinası yaptım resimlerini koyuyorum hava deliği yeterlimi bu makinada sonuç alabilirmiyim düşüncelerinizi yazarsanız sevinirim.
http://a1111.hizliresim.com/r/4/bn5w.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://a1111.hizliresim.com/r/4/bn57.jpg (http://bit.ly/c25MCx)http://a1111.hizliresim.com/r/4/bn37.jpg (http://bit.ly/c25MCx) http://a1111.hizliresim.com/r/4/bn0h.jpg (http://bit.ly/c25MCx) alt lambanın kablosunun geçtiği delikle üstteki hava deliği 13 mm dir sizce yeterli gelirmi? yardımlarınızı bekliyorum.

cem sanyeli
07-02-2012, 17:36
arkadaşlar istanbulda olup elinde el yapımı kuluçka makinası olan vede verim alan arkadaşlarımız varmıdır varsa bunu yerinde kuluçka makinası yapmak isteyen arkadaşlara numune olarak gösterebilirlermi bu makineleri yerinde görerek üretmek çoğaltmak çok basit olur plan çizerek fotoraflayarak yapımı zordur.. bu konuda cevaplarınızı bekliyorum bende bu makinaları görüp yapmak istiyorum malzeme temin konusu basittir... istanbul karaköyden elektronikçiler çarşısından temini basittir...

sakdag
08-02-2012, 08:06
10 yumurtalık bir kuluçka makinemiz var. Geçen yıl bildırcın ve süs tavuğu için kullandım ,ancak verim alamadım. Yumurtaların hepsinde civiciv oluşumu vardı, ancak kimi gelişimini tamamlayamamış, kimi kabuğu kıramadı, kimisi de çıktıktan sonra öldü, ben nem ile ilgili bir sorun olduğunu düşünüyorum, ancak çözüm yolu nedir , nemi dengelemek için ne yapabilirim...

bycudi
13-03-2012, 12:07
makinada 10 raf olacak her rafta 300 yumurta 10 rafın kapladığı alan 1 .20m geriye kalan 80 santim çıkım için kullanılacak Makina olsun performansını görelim forumda ki arkadaşlara tarif ederim pic ve programı verebilirim. Küçük bir tüyo herzaman suçu termostada neme atmamak gerek 1000 yumurta için makina içinde 5m3 oksijen gereklidir. yumurtalarınız için makinanız yeterince büyükmü bunu hesaplamak gerek.

Merhaba Mavi Ay,
senden ufak bir bilgiye ihtiyacım var. Cam kapılı kola dolabına 2 adet çıkım sepetli olacak şekilde maksimum kaç adet yumurta rafı ilave edebilirim.?
yardımcı olursan sevinirim.

dr.arif
14-03-2012, 09:56
kendi yapımım makinamda şu anda 109 tane bıldırcın yumurtası var bugün akşam üzeri saat 06:00 gibi 13. günleri doluyor.merak için de beklemedeyim.yalnız bi sorun var bakalım ne dercede etkileyecek çıkımı.makina 37 derecede kapatacak şekilde ayarlandı ama bazen bikaç saat boyunca 40 dereceye kadar ısınıyor halbuki lamba kapalı.acaba bilen var mı bu ısı civcivleri öldürür mü_? önerisi olan var mı acaba.yarından itibaren nemi artırıyorum.

dr.arif
14-03-2012, 09:57
çıkım olursa ilk resimleri buradan paylaşacağım ***

dr.arif
21-03-2012, 09:41
bir hafta önce yazmış bir bilgisi olan varsa paylaşsın yardımcı olsun demiştim.teşekkür ederim herkese yardımları için.bıldırcınlarım çıktılar.

Mavi_ay
29-03-2012, 22:26
Merhaba Mavi Ay,
senden ufak bir bilgiye ihtiyacım var. Cam kapılı kola dolabına 2 adet çıkım sepetli olacak şekilde maksimum kaç adet yumurta rafı ilave edebilirim.?
yardımcı olursan sevinirim.

4 kat yapabilirsin buda 216 tavuk yumurtası alır

Eyong
22-05-2012, 10:53
Merhaba arkadaşlar, Adım Olcay 32 yaşındayım İstanbul da yaşıyorum.

Uzun süredir aklımda olan kuluçka makinesi işini kafaya koydum ve bilgi toplamaktayım.

Bu başlıktan bayağı bir bilgi topladım, bir çok da dikkat etmem gereken püf noktası öğrendim. Bilgilerini paylaşan herkesden Allah razı olsun.

Fakat havalandırma konusunda net bir bilgi edinemedim maalesef.

Herhangi bir birim ölçüm sayı hiç bir şey yok maalesef.

Bahsettiğim dışardan içeriye giren oksijen miktarı ile ilgili, içerdeki hava sirkülasyonunu anladım her yerde eşit sıcaklık olmalı tamam ama dışardan içeri ne kadar hava (oksijen) sirkülasyonu olmalı?

Şimdiden teşekkürler.

kreodaites
03-06-2012, 21:55
benim sorunum şu yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.elimde mekanik zamanlayıcı 2 adet limit siviç ve çevirme motoru mevcut şimdiki çevirme her 3 saatte bir 15 dk. çevirme şeklinde oluyor. bu siviçleri kullanarak her 3 saatte bir sağa ya da sola dönsün istiyoum bunun çizimini **** tarifini yapabilecek var mıdır acaba?
Syg

aligurbuz
19-07-2012, 15:09
Bu iş hem zevkli hemde kazançlı bir iş...bir süredir araştırıyordum. Site baya etkili oldu bu konuda...Peki benim aklıma takılan birşey var, bu yumurtalardan çıkan civcivleri satabileceğimiz yerler var mı peki?...Yani iş sadece kulukçacılık olacak. Yumurta koy, civciv al şeklinde.

reger
10-12-2012, 18:58
selam herkese bakıyorum da burdaki yorumların hepsi eski tarihli yeni msj yazıpta yorum yapan olmuyormu??

qwerty16
02-02-2013, 12:11
arkadaşlar kuluçka makinasının otamatik cevirme kısmını nerede bulabilirim.bide kuluçka makinasını nasıl tek kabloya toplayabilirim

qwerty16
02-02-2013, 12:12
ben 200 tl lik bir kuluçka makinası aldım ama bozuk çıktı....

erhan demirci
13-02-2013, 11:12
kesinlikle hayır belki çıkımın biraz gecikebilir

erhan demirci
13-02-2013, 11:24
elektrik kesintilei olabiliyor sizin yumurtalar kesinlikle bir zarar gelmemiştir tabi elektrik kesildi diye makinayı açıp uzun süre açık tutmadıysanız benim başımada geldi elektrik kesintisi çıkıma 5 gün kala ben elktrik kesintisine ragmen %90 üzerinde çıkım aldım yanlızca elektrik kesilen gün sayısı kadar gecikti çıkm yani tamı tamına 5 gün geçikti bu durumlarda makinayı katiyen açmayın ve sabredin bilirsiniz yumurta hayvanın karnında kabuk bagladıktan hemen sonra kuluçka dönemi anne içinde başlar embriyo gelişmeye başlar anne yumurtladıktan hemen sonra ısı deyişip düştügü için kuluçka durur embriyo tabiri caise uyur yani anne yumurtayı içinde tutabilse civciv anne karnında kuluçka dönemini tamamlar ve anne karnında çıkar

erhan demirci
13-02-2013, 14:00
ben bir hobiciyim bana göre hobicinin en büyük zevki kendi ürettigi makinada civciv çıkarmak ve o civcivleri yetiştirmekben böyle düşünüyorum şindi yumurtayı makinaya koydugumuz andan itibaren içinde bir canlı oluşuyor bu canlıyı yaşatmak zorunlulugu doguyor otomatikman bu yüzdendirki makinayı ucuza malledicegiz diye eften püften seylerle makina yapmayalım en azında kuluçka makinaları için yapılmış 0.1 duyarlı hassas dijital termostatlardan alıp kullanalım şu bir gerçekki kimse kendini kandırmasın bizim kuluçkacılık hobimiz aslında pahalı bir hobidir bu gün marangozda yaptıracagınız en dandik kasa bile en az 100tl dijital termostatın en basidi 55, 60tl bunun ufak tefek masrafları nereden baksanız 300tl buluyor higrostat ve nem aletindende hiç söz etmiyorum dedigim gibi bizim hobimiz aslında pahalı bir hobi insan kendini kaptırıncada vaz geçemiyor bence eyer o yumurtaları makinaya koyup canlı oluşmasın sebeb oluyorsak o zaman onların günahına girmeme için yukarıda saydıgım aletleri muhakkak kullanalım bir daha yazayım 0,1 ölçer hassas dijital termostat çevirme motoru (15tl çift yöne döner zorlanınca )birde ısı ve nem kaybına karşı izole edilmiş kasa göreceksiniz çıkı oranınız%90 ları bulacaktır kusura bakmayın kafanızı agrıttım saygılar

qwerty16
15-02-2013, 19:33
ama ben baktığımda içlerinde embriolar ölü idi.

yudum
16-02-2013, 21:07
elektrikler kesildiğinde havalanması için kapağını sonuna kadar açmak gerekiyormuş

OLDKURT
18-02-2013, 12:07
Emegine saglık

bulut eren
26-03-2013, 17:23
mehaba, kuluçka makinamdaki yumurtalar bugün 18. günü tamamladı. yumurtanın biri yaklaşık 12 saat sürekli hareket etti. bu saat sonunda hareketi durdu. sebebi ne olabilir? ne yapmam lazım ? :( teşekkürler... :D

HakanG
19-04-2013, 00:06
mehaba, kuluçka makinamdaki yumurtalar bugün 18. günü tamamladı. yumurtanın biri yaklaşık 12 saat sürekli hareket etti. bu saat sonunda hareketi durdu. sebebi ne olabilir? ne yapmam lazım ? :( teşekkürler... :D

Merhaba
Ben hiç yumurtadan civciv çıkarmadım. :) Ama merak ettim, on iki saat hareket etmesi ne demek? Acaba hayvan çıkmaya çalıştı da kabuğu mu kıramadı? Anlatır mısınız?

qwerty16
21-04-2013, 09:00
393050

qwerty16
21-04-2013, 09:03
buda benim aklımdan yaptığım çok basit bir kuluçka makinası yapımı şeması.kandim bizzat denedim ve başarılı.ne die uğraşça tam otomatik kuluçka makinası ile.elle çevirmali çok basit bir kuluçka makinasi.yapmak isteyenler yapsın.hem ucuz hem randımanlı hemde basitttt.

goncagül2
08-07-2013, 00:14
Sayın arkadaşlar yaptığım kuluçka makinasında 30 yumurtadan 16 civciv aldım 10 yumurta dölsüzmüş bozulmuş attım 4 yumurta dolu fakat içlerinde hareket yok birinde vardı 23 günün sonunda civciv yumurtayı kıramadı bende yumurtanın kalın tarafını kırdım civciv zarı delmiş fakat kabuğu delememiş şu anda yaşıyor fakat zarı kuruyor yaptığım dogrumu civciv yaşarmı bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.

banusemiha
09-07-2013, 12:36
Sayın arkadaşlar yaptığım kuluçka makinasında 30 yumurtadan 16 civciv aldım 10 yumurta dölsüzmüş bozulmuş attım 4 yumurta dolu fakat içlerinde hareket yok birinde vardı 23 günün sonunda civciv yumurtayı kıramadı bende yumurtanın kalın tarafını kırdım civciv zarı delmiş fakat kabuğu delememiş şu anda yaşıyor fakat zarı kuruyor yaptığım dogrumu civciv yaşarmı bu konuyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.

Bence iyice kabuğundan çıkarın çok dikkatli bir şekilde..

goncagül2
11-07-2013, 21:05
bende aynısını yaptım dayanamayıp civcivi kabuğundan çıkardım şimdi yaşıyor. fakat şimdi bir sorunum var civcivleri nasıl hastalıklardan koruya bilirim bir aylık civcivim kanadını düşürüp yavaş yavaş öldü sularına ilaç ve vitamin karıştırdım kurtaramadım diğerlerininde ölmesinden korkuyorum makinamda 30 tavuk 25 hindi yumurtası daha var yardımlarınız için teşekkür ederim.

idcevi
12-07-2013, 01:32
Sayın goncagül2
Civcivlerin ölmesinin en önemli sebebi, gereksinim duyduğu ısının sağlanmamasıdır. Doğduğunda 35 dereceye gerek duyarken yavaş yavaş azaltılır (ayrıntıyı internetten bulabilirsiniz). İlaç derken söylemek istediğiniz nedir bilmiyorum ama civcivlerin ilaçtan ziyade aşıya gereksinimleri vardır. Bir veterinerden alabileceğiniz Yalancı Veba + Bronşit aşısını (ikisi bir arada) sularına karıştırarak verebilirsiniz.

kirazcı35
19-04-2014, 19:38
Bizimde 270 adetlik makinamız var,ancak ilk cıktıktan sonra yavruları alıyoruz ama ondan sonra yavrular kabuktan cıkamıyor.Neden acaba satıcıya sorduk sizin yumurtalar bayattır diyor ama beş kere dir aynı şey oluyor.Bize fikirleriyle yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederiz.

kirazcı35
20-04-2014, 10:50
Merhabalar;gene aynı sorunu yaşıyorum.Elli yumurtanın yarısı cıktı deldigi halde cıkamıyanlar var ama bir iki tane benim korkum tokat tavukları altmış kadar onlar 28 günde cıkıyormuş, nemin çok olması gerekiyormuş nemi nasıl yükseltirim.Lütfen bana yardım edermisiniz bilgilerinizi bekliyorum.

nihatuyanik
23-04-2014, 12:26
Arkadaşlar merhaba ben 20 yumurta koydum kendim yatığım makinaya daha önce 10 tane koydum bir arıza oluştu civcivler yumurtayı kırdı ama çıkamadı nem oranını ayarlayamadım ama birtanesi çıktı 6 günlüktü akşam lambası patlamıs sabah geldiğimde ölmüş soguktan

nihatuyanik
23-04-2014, 12:29
merhabalar;gene aynı sorunu yaşıyorum.elli yumurtanın yarısı cıktı deldigi halde cıkamıyanlar var ama bir iki tane benim korkum tokat tavukları altmış kadar onlar 28 günde cıkıyormuş, nemin çok olması gerekiyormuş nemi nasıl yükseltirim.lütfen bana yardım edermisiniz bilgilerinizi bekliyorum.

ben bu sorunu çözdüm su koyduğum kabı içine şofben residansı koydum birde termostat ısı ve nem kendi yapıyor ben sadece su eksildiğinde su katıyorum

sakagun
23-04-2014, 14:51
Ben hava nemlendirici aldım. Nem ölçerle kontrol edip nemi ilk 18 gün %50'de son 3 gün %70'te tutuyorum.

uykusaati
10-03-2015, 12:17
selamlar,
öncelikle belirtmek isterim; şimdiye kadar okuduğum yazıların içerisinde en faydalı olanlara bu forumda rastladım. O yüzden üye olup yazıyorum.

ben 55lt saklama kabı içine yaptım. sağ tarafta en üstte sigara sığacak kadar hava deliği, onun altında fan aşağı üflüyor. onun altında iki ampül, yerde su kabı. amacım dışarıdan temiz havayı alsın, önce ısıtsın, sonra nemlendirsin sonra da dolaştırsın içeride.

arada ışığın yumurtalara direkt gitmesini engelleyecek karton.

kartonun solunda yerde imit ta kuluçka termostatı, nem ölçer.

en solda 20 yumurta. yumurtaların üstünde bir adet sigara sığacak delik. ayrıca kabloların filan girdiği bazı küçük delikler var. yumurtaların üstünde termometre var. sıcaklığı kontrol ediyorum.

Günde iki defa çeviriyorum. Sabah sekiz akşam sekiz. çevirirken kapağı da yarım açıyorum. Genel olarak içerinin havası biraz değişsin diye.Bir yerde okumuştum **** duymuştum günde iki defa çevirmek yetti diye.

Nem %55-70 arasında değişiyor. genellikle 60 civarı. hatta nem ölçeri çıkardım artık içinden. kaptaki su belirli bir seviyenin altına inmedikçe nem de düşmüyor.

Ama sıcaklığı 37,8 yapamıyorum. 36 derece civarında. Bazen 37 oluyor. biray oynatmaya kalkınca 40'a yaklaşıyor. Ben de pişmesinden korktuğum için bu ayarda tutuyorum.

İlk gün kartona yapmıştım düzeneği. baktım nemi bir türlü kontrol altında tutamıyorum. Gittim saklama kabı aldım 24 saat sonra değiştirdim kutuyu. O arada yarım saat-45 dk ısınmadan durdu. Sıcaklık 26-27'ye kadar düşmüştür.

36,5 derece sıcaklıkta, günde iki kere çevirmeyle, bir de kutu değiştirme işlemini düşünürsek bu yumurtalardan civciv çıkma ihtimali var mıdır? Yoksa yeni yumurtalar alıp değişkenlerle oynayarak daha stabil bir ortam sağlamaya çalışacağım.

Yumurtaları ışığa filan tutsam gözükür mü içinde canlı olup olmadığı?

addo
12-03-2015, 22:23
çevirme işleminden anlamam ama dediğiniz sürelerde yumurtaların soğuması zarar vermez. ışıkla bakmak için 4 veya 5 gün geçmesi lazım

şehircivcivi
12-07-2015, 12:34
İYi günler benim civcivin köy civcivin diye aldım gurk olur mu bide erzurum da olan varsa bana kümes yapabilir mi

şehircivcivi
12-07-2015, 12:39
http://sussex civciv

piecock
10-05-2016, 19:50
otomatik çevirme nasıl yapılıyor ve bağlantı şeması nedir bir türlü öğrenemedim.

ceyhun_dikyol
04-06-2016, 17:57
iyi günler.aranıza yeni katıldım.kuluçka makinemde çıkımla ilgili sorun yaşıyorum.civciler 16-17. günde ölmüşler elektrik kesintisi gibi olaylar olmadı.ısı 37.4 nem 55-60 arası gelişimde.çıkımda ısı 37,4 nem 65-70 arasıydı.fakat % 80 i 16-17. günde ölmüş.havalandırma otomatik olarak yapılıyor.çevirmeyi elle yapıyorum.tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilrse sevinirim.

Emin Necefi
15-12-2018, 19:42
Merhabalar

10-20 lik bir kuluçka makinesine ihtiyacım var. Bu özellikte olan makineler biliyorsanız önerin lütfen. Teşekkürler.

İsmail Karagülle
02-01-2019, 16:30
iyi günler.aranıza yeni katıldım.kuluçka makinemde çıkımla ilgili sorun yaşıyorum.civciler 16-17. günde ölmüşler elektrik kesintisi gibi olaylar olmadı.ısı 37.4 nem 55-60 arası gelişimde.çıkımda ısı 37,4 nem 65-70 arasıydı.fakat % 80 i 16-17. günde ölmüş.havalandırma otomatik olarak yapılıyor.çevirmeyi elle yapıyorum.tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilrse sevinirim.
Yumurtalar temiz olmama ihtimali var. Havalandırmayı da kontrol etmenizde yarar var

Muda
02-01-2019, 17:08

Sn. ceyhun_dikyol;

Bir zamanlar ben de Almanya'dan gelme basit bir makina ile civci çıkartmıştım. Makinanın bulunduğu yerin sıcaklığı mümkün olduğu kadar sabit olmalı. Isı değişikliğinde içerideki ısı da değişebiliyor. Ben soğuk odaya koymuştum. Isı değerini alınan yer yukarıdan değil yumurtaların bulunduğu yerden almak gerekiyor. Ayrıca termometreler arasında da bazı durumlarda farklılıklar olabiliyor. 1 C ısı farkı bile çıkımı önlüyor. Diğer arkadaşlar çıkartamayınca ben denemiştim. Dereceyi yanlış hatırlamıyorsam sıvı ölçen derece ile 38-38.5 olarak ayarlamıştım. Sizdeki derece daha hassas olabilir. 37,4 yeterli olmayabilir. Nemi de eksik etmemek için içinde sürekli olarak su bulundurmak lazım. Ben soğuk su yerine ılık su ile takviye yapıyordum. Yumurtaları elle çevirmede sıkıntı hepsi dönmediği için ip ile çevriliyordu Yumurtaların bir tarafını kurşun kalem ile çizgi şeklinde ters istikametindeki tarafını ise yuvarlak olarak işaretliyordum. Bu şekilde dönmeyenler rahat görülüyordu. İp ile dönmeyenleri elle çeviriyordum. Çıkıma 24 saat kala çevrilme yapılmıyor.

ozkan1979
07-01-2019, 23:23
kuluçka makinesi aldım ahşap nem olayı sormak istiyorum ampüllerin altında su koydum bakır çanakta nem 50-60 arasında geziyor
fakat zemin çok fazla su oluyor kapagı su koymak için açtığımda zemin su ve artı yerlere de su akmış oluyor bu olayı nasıl çözecegimi
bilemiyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz

ışıkla baktığımda çoğu yumurta dolu
civciv çıksa tabanda ıslanıp ölecek

teşekkürler.

Emin79
28-03-2019, 12:21
Rcom kuluçka makinesi almak istiyorsanız. bu makaleyi okumanızı tavsiye ederim.
https://www.kulucka-makine.com/rcom-kulucka-makineleri/

Yusuf:P
21-04-2019, 20:06
Arkadaşlar Merhaba Benim Tavuğum Gurk Düştü Ama Kuluçkaya Yatmıyor Yalancı Gurk Diyorlar Ama Aynı Gurk Gibi Davranıyor Göğüs Tüyleri Döküldü , Kümesteki Diğer Tavuklarla Geçinemiyor, Gurk Gurk Sesler Çıkarıyor Ve Yanına Gidince Tüylerini Kabartıyor Ben Tavuğumun Kuluçkaya Yatması İçin Ne Yapabilirim Yardımcı Olurmusunuz Lütfen ??