PDA

View Full Version : Romanov koyun ırkı




gazeteci28
11-02-2010, 14:26
124796

Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır.


3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk
Yılda iki kez gebe kalma
Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.
Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg
Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80
Dişilerde 40-50 kg civarındadır
8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.


Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar.

Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.




sistem_
12-02-2010, 10:49
bende bu koyunları beslemek istedim internette araştırma yaptım...
neyse beslemek isteyen arkadaşların hevesini kırmak istemiyorum...

Todor
12-02-2010, 10:56
Bildiğiniz olumsuz yönlerini sıralamanız gerekir ki, koyunculuğun çok popüler olduğu şu günlerde insanlar aydınlanabilsin.

malina
12-02-2010, 11:05
Todor haklı, yazışılırsa belki sizin kırılan hevesiniz düzelebilir, belli mi olur? :)

sistem_
12-02-2010, 11:19
sizde haklısınız bunlar benim vazgeçmeme neden olan sebeplerdir:

1- bu koyunların süt verimleri çok az yaklaşık olarak 30 lt kadardır yavruları başka koyunların sütleri ile beslemeniz gerekiyor..

2- erzurumdaki ATATÜRK üniversitesi bu koyunlar konusunda çalışma yapıyor konun başınada emel hanım var kendisini arayıp görüştüğüm zaman koç verebileceklerini koyun oladığını söylediler...

3- ben mardinde yaşıyorum buradaki koyunlar yağlı kuyruklu romanov ise yağsız kuyruklu yavru elde etmek için suni döllenme gerekli..

4- dünyada bildiğim kadarı ile koyunlar üçüzü zor geçerler .. koyun beslemek isteyen arkadaşlara yerli ırklar hakkında şimdi bilgi verecem...

5 - sitesi de mevcuttur ...

reklam olmasın ve site kurallarına aykırı olmazsa site bu http://www.anadoluromanov.com/

Todor
12-02-2010, 11:34
Verdiğiniz site'de, laktasyonda %7.5 yağlı 150-250 kg süt veriminden bahsetmiş. Günlük 1.5 - 2.5 kg demektir ki bence başarılı bir süt verimi.

Sizin bölgenizde kuyruksuz koyun verimi nasıl olur bilemiyorum. Fakat Marmara bölgesi rutubetli olduğu için kıvırcık, tahirova gibi kuyruksuzları tercih ediyoruz. Yoksa çeşitli hastalıklara yol açıyor.

Kıvırcık sürüsüne, romanov koç katıldığı zaman ikiside kuyruksuz olduğu için aşımda da problem olmayacaktır. Kuyruksuz ırklar, kuyruklulara aşamıyorlar.

Fakat şöyle bir handikap görüyorum ki, romanovlar alacalı. Oysa buranın yetiştiricileri karagöze bile hoş gözle bakmaz. Koyun dediğiniz lekesiz süt beyaz olmalıdır. Karagözler varsa, kesime ilk onlar gider ki sürüde yayılmasın.

sistem_
12-02-2010, 15:41
ayrıntılı bilgi lamka için erzurum ve çevresinde bilgi alınırsa daha iyi olur diye düşünüyorum...

bir laf vardır bir işe başlamadan önce o işte başarılı olmuş üç kişi ile görüşün aynı zamanda başarısız olmuş üç kişi ile de görüşün derler ben buna inanıyorum..

sistem_
17-02-2010, 09:19
Romanov melezi çekirdek sürüye nasıl sahip olabilirsiniz?


Dünya genelinde Romanov, saf yetiştiriciliğinden ziyade Romanov koçlarının spermalarının alınıp yerli ırk koyunlarla melezleme çalışmalarında kullanılmıştır.

13 ayrı projemizde melezlemede en uygun kan derecesi %50 olarak (Baba Romanov Anne Yerli Irk) tespit edilmiş ve bu kan derecesine sahip akraba olmayacak

erkek ve dişiler arasında doğal aşımla sürü büyümesi önerilmiştir.

Romanov %50 kan dereceli melezlerin döl verim ve büyüme özellikleri;

Dişilerde ilk doğum yaşı ort 12 ay

İlk doğumda kuzu saysı %180

Ergin koyun doğumdaki kuzu sayısı %250

Doğum sıklığı ort 8 ay

Erkek kuzular da 4-5 aylık canlı ağırlık 40-45kg

Genel kuzu yaşama gücü %95

Atatürk Üniversitesi, Ata Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde kurulan AR&GE firması ER-GEN BİYOTEKNOLOJİLERİ www.er-gen.com bu konuda hizmet vermektedir. Ayrıca Anadolu Romanov Koyun Yetiştiricileri Derneği www.anadoluromanov.com kurulmuş bulunmaktadır.

Üreticilerimiz gerek ER-GEN ve gerekse Dernek aracılığıyla melez Romanov koç ve koyunlarına sahip olabilmektedir.
Romanovun melezlemede kullanılmasının nedenleri dernek sayfasındaki bilgilerden açıkça görülebilir.

%50 Romanov melezi anaçlar 8 ayda bir doğuran her doğumda 2-3 kuzu verimiyle yılda koyun başına 3-4 kuzu üretebilmektedir.
Unutulmamalıdırki Romanov ile melezlemelerin temelini kasaplık kuzu üretimi oluşturmaktadır.

%50 Romanov melezlerini elde etmede izelyeceğiniz yollar

1- Suni Tohumalama yapılmış Romanov melezine gebe yerli koyunu almak

2- Romanov melezi toklu almak



http://www.anadoluromanov.com/haber/archives/26

sistem_
17-02-2010, 09:20
Neden Romanov Melezlemesi (Doç Dr Ebru Emsen)

KOYUNCULUK VE ÜLKEMİZ

Koyun üretimi Türkiye ekonomisinde ve insanların beslenmesinde büyük bir öneme sahip olup, Türkiye’deki geniş doğal mera alanlarını değerlendirmede en önemli rolü oynamaktadır. Türkiye’de koyun popülâsyonunun farklı verimler açısından ıslahı düşünüldüğünde, her bölge ve ırk için genetik, sosyal, ekonomik ve doğal koşullar dikkate alınarak farklı stratejilerin izlenmesi gerekmektedir. Temel yaklaşım ise var olan koyun ırklarına ait genotipik ve fenotipik parametrelerin ve zaman içerisindeki değişimlerin ortaya konulmasıdır. Bu parametreler bazı verimler açısından tanımlanmış olmakla birlikte, üreme özelliklerine ait pek çok temel parametre henüz bilinmemektedir. Bu parametreler bilindiğinde melezleme projelerinin bilimsel dayanakları netleşerek, genetik ıslah programları daha doğru oluşturulabilecek, çevresel düzenlemeler ise uygun temellere dayandırılarak yapılabilecektir.

Türkiye’de yılda kişi başına tüketilen kırmızı et miktarı, Avrupa Topluluğu ülkeleri ve ABD’ne göre oldukça düşüktür. Hem et açığının kapatılması hem de artan nüfusun ihtiyacının karşılanması için koyun yetiştiriciliğinde, mevcut ırkların ıslah edilmesi ve kuzu eti üretimi amacıyla çeşitli bölge şartlarına uygun yeni ırklar veya tiplerin geliştirilmesi büyük önem taşır. Geleceğin dünyasında en stratejik konuların başında gıda güvenliği gelmektedir. Gıda güvenliğinin de temelini tarımsal üretim ve gıda sanayine yeterli hammaddeyi üreten bir tarım sektörü oluşturmaktadır. Başta kırmızı et açığı olmak üzere, bir ülkenin ana gıda maddelerinin temininde ve üretiminde zaafa düşülmesi, halkının sağlıklı beslenme imkânlarından mahrum kalması, topraklarını iyi değerlendirememesi uluslararası arenada stratejik dezavantajların oluşmasına yol açacaktır. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Hayvancılık Ö.İ.K. Raporuna göre; yapılacak tüm iyileştirmelere rağmen yurt içi yetiştirme ile et talebinin karşılanamayacağı, 2010 yılında 97,4 bin ton, 2025 yılında ise 327,1 bin ton bir et açığının olacağı, bu nedenle et gereksiniminin mümkün olduğunca sığır dışındaki diğer kaynaklardan karşılanmasına çalışılmasının gerektiği belirtilmektedir. Ekonomiye kazandıracağımız ve ülkemizin hayvansal protein açığını kapatacak tarımdaki potansiyel üretim kaynaklarından birisi de koyunculuktur.

MEVCUT KOYUNLARIMIZIN VERİM ÖZELLİĞİ NASIL İYİLEŞTİRİLİR?

Koyun türü çiftlik hayvanları içerisinde çoğuz doğurma özelliği ile önemli bir yere sahip olmasına rağmen dünyada çoklu doğum ve yüksek et verimi gibi önemli verim özelliklerini bir arada taşıyan ırk sayısı azdır. Bu iki özelliğin aynı ırkta bir araya getirilmesi ikili veya üçlü kullanma melezlemesiyle mümkün olabilmektedir. Bunun için çoklu doğum kabiliyeti ile tanınan ırklardan (Finnish Landrace, Romanov, Boorrolla Merinosu vb.) yararlanılmaktadır. Bu amaçla döl verimi yüksek ırklarla genellikle yerli ırkların melezlenerek elde edilen F1 dişi koyunlar ticari kullanma melezlenmesinde anaç koyun olarak kullanılmaktadır. Rus Romanov koyunu soğuk iklime uyum sağlamış kısa kuyruklu, koyulu açıklı gri renkli yapağıya sahiptir. En bilinen özelliği olan yüksek döl verimi ile birçok ülkede melezleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3- 4 aylık yaş gibi en erken cinsi olgunluğa ulaşan ırk olarak dikkati çekmektedir. Bununla birlikte mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır. Bu verimli ırk üstün üreme özelliklerinden dolayı 1960’lı yılların başından itibaren dünya genelinde elliye yakın ülkede saf yetiştiriciliğinden ziyade yerli ırklarla melezleme çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Güney ve Kuzey Afrika, Orta Doğu olmak üzere geniş bir coğrafyada yayılma alanı bulan Romanov ırkına dayalı çalışmalar ulusal ve uluslararası çapta, makro düzeyde projeler ile desteklenmektedir. Romanov koyunundan faydalanarak yeni tip koyun geliştiren ülkelerin ortak değerlendirmesi koyunculuktan elde edilen gelirlerin büyük ölçüde artması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürün çeşitliliğinin artması şeklinde sıralanmaktadır. Romanov ırkı ile yerli koyunlar arasında yapılan melezleme çalışmalarında bir batındaki yavru sayısının melez genotiplerde saf yerli ırka göre yüksek bulunduğu, kuzulama aralığı ve doğan kuzularda ölüm oranının önemli ölçüde azaldığı bildirilmiştir.

Ülkemizde mevcut koyun varlığımızın %97’si düşük döl verimli ırklardan oluşmaktadır. Düşük kalıtım derecesine (0.03-0.11) sahip döl veriminde birçok araştırmacı ıslahta melezlemenin en hızlı yöntem olduğunu savunmaktadırlar. Bu amaçla daha prolifik hatlar elde etmede çevirme melezlemesi, yeni ırkların formasyonu veya birinci melez (F1) generasyonundaki heterosisten yararlanılabilir. Son yıllarda yavrularda yüksek yaşama gücü, değişik bölgelere adaptasyon kabiliyeti ile üstün özellikler sergileyen Romanov koyununa dayalı melezleme çalışmaları dünyada birçok ülkede yapılmaktadır. Özellikle kasaplık kuzu üretiminde 3’lü melezlerde kullanılacak yarım kan melezi koyunların yüksek döl verimine sahip olması karlı bir hayvancılık için şarttır. Döl veriminin artırılmasında saf veya melez Romanov ırkı koçların kullanılmasıyla elde edilen melez tiplerde döl verimi %50 kan dereceli tiplerde %50, %25 kan dereceli melez tiplerde ise %25 oranında artarken; seleksiyonla kuzu veriminde %20 oranındaki artış ancak 10 yıllık bir sürede kazanılmaktadır. İlkine doğum yaşının kısaltılması gerek bir koyundan damızlık süresi boyunca azami ölçüde faydalanmak gerekse hayvanların verimsiz dönemlerinin kısaltılarak işletme kayıplarının önlenmesinde çok önemli bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Romanov koyunlarının 4-5 aylık gibi çok erken yaşlarda cinsi olgunluğa ulaşmaları, melezlendiği düşük döl verimli koyun ırklarının melezlerinde ilkine doğum yaşının 1 yaşında gerçekleşmesine olanak sağladığı tespit edilmiştir. Döl verimini artırmada uygulanacak melezlemede ırk seçiminde üzerinde durulan diğer bir faktör ise uzun çiftleşme mevsimi ile sık kuzulatma (8 ay ara ile toplam kuzu veriminde %35-50 artış sağlanır) sistemlerine uygun ırklarla çalışmaktır. Romanov sık kuzulatma sistemlerinde ilk sırada tercih edilmektedir. Yukarıda bahsedilen üreme ve büyüme özelliklerine ilişkin değerlerin belirlenmesiyle en uygun kan dereceli Romanov melezlerinin ½ kan dereceli Romanov olduğu ve bu genotiplerin bölge ve ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayacağı öngörülmektedir.

NEDEN MELEZLEME ?

Ülkelerde yeni ırkların mevcut ırkların yerini alması yüksek maliyeti ve var olanların korunması açısından uygun değildir. Ayrıca canlı hayvan ithalatlarında karşılaşılan en büyük sorun ergin hayvanların ithal edildiğinde adaptasyon problemleri yaşamasıdır. Mevcut hayvanlarımızın sayı avantajını kullanarak ıslaha muhtaç özelliklerinin iyileştirilmesi daha pratik ve ekonomiktir.

Keza geçmişte kültür ırkı koyunlar ülkemize getirilmiş ancak bugün hiçbirine rastlayamamaktayız. Koyunculukta ileri ülkeler dünyada mevcut 200’e yakın koyun ırkından üretim hedeflerine hizmet edebilecek özelliklere sahip olanları seçmek suretiyle melezleme yolu ile sentetik yeni tipler geliştirmiş buda akabinde yeni ırklar ile dünyada her gün artış gösteren koyun ırkı sayısına katkıda bulunmuştur. Bunun en tipik örneğini Merinos koyunları oluşturmaktadır. Yapağı ihtiyacını kendi kaynaklarından karşılamak için çeşitli ülkelerde Merinoslaştırma çalışmaları yürütülmüş ve hemen her ülke kendi adını verdiği yeni Merinos tiplerini geliştirmiştir. Bu ilkelere ve geliştirdikleri tiplere örnek olarak; Rus Merinosu, İspanya Merinosu, Macar Merinosu, Anadolu Merinosu vb. örnek verilebilir. Bir zamanlar yapağı (yün) üretiminin çok popüler ve karlı olduğu dönem geçmişte kalmış ve sentetik lifler yapağının yerine geçmiştir. Ancak günümüz dünyasının en önemli sıkıntılarından biri et açığıdır. Kırmızı et açığı insan beslenmesinde yeri doldurulamayacak öneme sahiptir. Kuzu eti ise bu ihtiyacın en kaliteli kaynağını oluşturmaktadır. Gebelik süresinin 5 ay ve büyüme hızının yüksek olduğu koyunculuk kırmızı et açığının kapatılmasının çözümü olarak görülmektedir. Ancak koyunculukta kasaplık kuzu üretiminde karlılığın şartlarını taşıyan tek bir ırk bulmak mümkün değildir. Bu nedenle en az iki hatta üçlü melezleme ile kasaplık kuzu üretimi rantabl olabilmektedir. Gerek dünya, gerekse ülkemizdeki durum incelendiğinde kasaplık kuzu üreten ticari işletmelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu işletmelerin Anaç sürü kurulumu ile Romanov ırkından faydalanmak suretiyle Anaç koyunlarda aranan özelliklerinin elde edildiği 5 yıl süren AR&GE çalışmaları neticesinde tespit edilmiştir. Böylece ilk yavrunun ilk yaş içinde alındığı, kuzulama sıklığı 8 ay olan ve her doğumda 2-3 kuzu verimi ile Ticari Koyun Sürülerinin Anaç mevcudu Romanovdan faydalanarak melezleme yoluyla kurulmaktadır. Bunun akabinde Ticari melezlememede Terminal Baba Hatlarında tercihler bölgelere göre yapılmaktadır. Terminal babalar saf etçil babalardan seçilmektedir. Böylelikle Yerli ırklarımız ile Romanovlar melezlendiğinde yerli ırk sayesinde ülkemizdeki birçok salgın hastalıkla telef olma riski en aza indirgenen, Romanov sayesinde yılda 3-5 kuzuyu (her 8 ayda bir doğum ile her doğumda 2-3 kuzu) kasaplık çağa ulaştıran, Terminal babalar (Şarole, Dorper, Suffolk) sayesinde ise karkas kalite ve miktarı yüksek et üreten işletmeler hayata geçirilmiş olacaktır.



http://www.anadoluromanov.com/haber/archives/17

gazeteci28
17-02-2010, 20:11
Sevgili arkadaşlar. Hayvancılıkla ilgili bir konuyu araştırırken Romanov koyununun fiyatlarını gördüm ve niçin bu kadar yüksek diye araştırdığımda özellikleri hakkında bilgi sahibi oldum.
Konunun başlığındaki açıklamayı Erzurum Üniversitesinin sitesinden alıntıladım. Aşağıdaki linkte daha ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca besicilik yapmak isteyen arkadaşlar linkte ismi bulunan öğretim görevlileri ve hocalarla irtibata geçebilirler.
Romanov koyunu bildiğim kadarıyla ülkemizde yeni olduğu için dikkat etmekte fayda var. Üniversitenin konuyla ilgili hayvan şeceresi (teknik adını bilmediğim için böyleyazdım) çalışması var mı yok mu bilmiyorum. Görüşen arkadaş olursa tecrübelerini aktarabilirler.

http://www.erzurumtb.org.tr/koyunprj/KOYUN.htm

sistem_
26-02-2010, 21:07
çok güzel ve açıklası olan bir site buldujm adres builgilenen arkadaşlar bakabilirler site çok açıklayacı :

http://www.romanovkoyunuciftligi.com/index.html

gazeteci28
27-02-2010, 01:36
Bu sitede şu mesaj (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/romanov_koyunu_duyuru.html)dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/iletisim.html) iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma ya da şahıs ismi bulunmuyor.

sistem_
28-02-2010, 17:25
Bu sitede şu mesaj (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/romanov_koyunu_duyuru.html)dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/iletisim.html) iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma ya da şahıs ismi bulunmuyor.


hocam ben de sizin gibiyim google ye yazdım ^^ bu romanov hakkındaki gerçkler ^ dedim bu site çıktı buraya ekleyeyim dedim ...

ensar
28-02-2010, 21:25
Bu sitede şu mesaj (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/romanov_koyunu_duyuru.html)dikkatimi çekti.

TÜRKİYE'DE ROMANOV KOYUNU İLE İLGİLENEN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDEN BAŞKA SUNİ TOHUMLAMA VE EMBRİYO UYGULAYAN BAŞKA BİR YER YOKTUR.
DOÇ. DR Ebru EMSEN bu işin piridir.

Ayrıca 32. maddedeki Kanada, Rusya’dan 14 koyun, 5 koç ithal etmiştir, toplam 12.000$’a mal etmiştir, aynı ülke Atatürk üniversitesine, birkaç koç tan aldığı spermi 1 trilyon liraya satmıştır. bu ifade de dikkate değer.

Bu sitenin (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/iletisim.html) iletişim bilgilerinde adres, telefon, firma **** şahıs ismi bulunmuyor.

Sevgili Gazeteci,

Dünyada Romanov un en kaliteli Embriyosunu enfazla bin bilemediniz binbeşyüz dolara. Spermleri ise en fazla elli dolara alırsınız.

Kim yazmışsa uçmuş. Uçmayıp geçeksede birileri iyi götürmüş.

Romanov fiyatları maalesef gerçekçi değil abartılı.
Romanov peşinde koşana kadar yerli sakız, ivesi ve kıvırcık ile ilgilenilip ıslah projeleri yapılsa idi çok daha iyi olurdu.

Hazırda başkalarının yaptıklarını ülkeye getirmek bilimsellik olarak algılanırsa, bilimsellikten uzaklaşılır vede kendi değerlerimiz kaybolur.

Eğer düzgün bir seleksiyon uygularsanız. Kıvırcık, Tahirova ve Sakızda elde edeceğiniz başarının ekonomik değeri çok daha fazla olacaktır.

Bir örnek vermek gerekirse Marmara bölgesinde öyle Kıvırcık Tahirova sürüleri varki kuzulama oranı % 200 üzerindedir. Ben böyle sürülerden seçilmiş 7 Koyundan 16 kuzu aldım.

Romanov melezleme yapılarak etçil koyunların fazla yavru vermesinde başarılı olabilir.Et kalitesi açısından da düşünecek olursak hiçbir koyun cinsinin eti Kıvırcık ile kıyaslanamaz.

Sevgiyle kalın
,

gazeteci28
28-02-2010, 23:45
Sayın sistem_, konuya katkı yapma gayretinizi anlıyorum. Koyunculuk yapmasakta yapmak isteyenlere fikir vermek açısından yazdığınız mesajlar önemli. Şahsım adına çelişkilere dikkat çekerek konuya katkıda bulunmaya çalışıyorum. Sizinle aynı paydada buluşuyoruz. Hassasiyetinizden dolayı da teşekkür ederim.

Sayın ensar,
Hazırda başkalarının yaptıklarını ülkeye getirmek bilimsellik olarak algılanırsa, bilimsellikten uzaklaşılır vede kendi değerlerimiz kaybolur.

Eğer düzgün bir seleksiyon uygularsanız. Kıvırcık, Tahirova ve Sakızda elde edeceğiniz başarının ekonomik değeri çok daha fazla olacaktır.

mesajınızda bahsetmiş olduğunuz çalışmaları yapacak olan üniversitelerdir. Koyun yetiştiricisi olarak pratik tecrübelerinizi üniversitelerin çalışmalarıyla birleştirerek paylaşımda bulunabilirseniz hem siz hem de ülke kazanır. Tecrübelerinizi de forumda paylaşırsanız katkınız büyük olur.

ensar
01-03-2010, 06:34
Sn Gazeteci 28

Uzun bir süre Tekirdağ da koyunculuk yaptım. 1998 Yılında amatörce 25 tane gebe koyun ile başladım. Başlangıçta koyun başına döl verimi % 120 süt verimi ise koyun başına günlük 0.35 -o.40 lt idi. Sürü
ağırlıklı olarak kıvırcık ve tahirova (East Frisian x Kıvırcık) karışımı idi. Sürünün içindeki ikiz ve üçüz doğuran koyunların arasından 1 lt civarında süt verenler ayrılarak dışarıdan ( bölgedeki sürülerden ) alınan ikiz ya da üçüz eşleri ile yapılan çogaltma sonunda 2006 yılında günlük süt verimi 2 lt dol verimi % 230 yaklaşan 60 civarında koyun anaç olarak elde edildi. Bu yöntem benim değil, Fransızların Lacune koyunundaki süt verimi için yaptıklarının amatörce kopyalanmasıydı.

Türkiyede koyunculuğun sorunları ile TRT 3 te bir panele davet edildiğim de bunu açıklamış idim.

Problem özde koyun ırklarımızın köülüğü değil. Kardeş kızı ya da oğluyla evlenebilmeyi kabullenen mantığın ırkı ıslah etmek bir yana ırkı bozacağının anlaşılmamasındandır.

Koyunu teslim ettiğiniz insanlar zırcahil olacak. Her şeyi dedelerinden gördükleri gibi yapacaklar. Yeniliğe kapalı olacaklar. Bu işe Hayatlarını adamiş SÖNMEZ hoca ya da Kaymakçalan hocanın ve daha nicelerinin çalışmalarına destek verilmiyecek lakin bol rutubetli ve otlu meralarının hayvanı olan Romanov dan medet umacaksınız.

KIVIRCIK,SAKIZ,İVESİ ve bunlardan üretilen TAHİROVA ile SÖNMEZ in hangi özelliği Ekonomik olarak ROMANOVDAN kötü.

Amacım ROMANOVU kötülemek hiç değil.

Melezleme için iyi bir seçim olabilir.

Ben Romanov koyununu 1995 te tanıdım. Pir olmak için TRİLYON harcandıysa çok yazık.

Süngerleme ( Hormon destekli ) ya da Flushing yapmadan % 200 doğurganlık elde ederseniz bunları yaptığınızda doğurganlık ne olur tahmin edebilirsiniz.

Fertility açısından Sakızın Romanovdan aşağı kalır tarafı varmı ? Öğrenmek isterim.

Sevgiyle kalın

sistem_
01-03-2010, 07:44
çok açıklayayıcı olmuş ama devam etmemiz lazım .. benimde şöyle bir düşüncem olmuştu ben mardin de yaşıyorum ivesi buranın en iyi koyunu ...
ben imkanlarım olmadığı için yapamadım ama: bizim ivesi koyunu ve sakız koyunu melezlenmesi ile nasıl bir koyun ortaya çıkacağını verimini çok merak ediyorum maddi imkansızlıklar yüzünden başlayamadım ama en kısa zamanda başlamaya çalışacam...


bilgileriniz için teşekkür ederim...

ensar
01-03-2010, 08:34
Sn Sistem,

Ceylanpınardan alınan İVESİLER ile Almanyadan alınan EAST FRİSİAN melezlemesinden İsrail ASSAF koyununu geliştirdi vede Avustralya ve Yeni Zellanda dahil tüm ülkelere satış yapıyorlar.

Tahirova ya Sakız/İvesi melez koç katarak bir dönem SÖNMEZ koyunu geliştirildi vede yıllık süt veriminde elit anaçlarda 550-600 lt süt verimi kayıtlara geçti.Ama nedendir bilmem Maisa daki Tohumculuk merkezindeki bu çalışma devam ettirilemedi.

Ben elim deki sürüyü (toplam 900 baş idi ) 2006 yılının başında bulunduğum köydeki bazı iyiniyetli kişilerin meraya çıkmamı engellemeleri nedeni ile kızıp sattım. Sattığım şirketin çekleri de karşılıksız çıktı olaya küstüm.

Ama hastalık devam ettiği için geçen yıl seçmece ( daha önce ikiz doğurmuş vede süt verimi 7-800 gm/gün olan 7 adet Kıvırcık/Tahirova karışık koyun aldım. 5 i İKİZ 2 Sİ ÜÇÜZ DOĞURDU sadece basit bir seçim. Şimdi dışarıdaki sürülerden 2 ve ya üç tane üçüz kuzulu Koyun arıyorum. Paraya kıyıp onlarıda alacağım sanırım kısa bir süre (3 yıl ) sonra süt verimiinde 1.5 litrelik bir kaç koyunum olacak.

Bölgeniz İvesinin tam yeri. Ceylanpınardaki Elit lerden edinebilirseniz vede dışıdan sütlü ve doğurgan koyunları kuzularından Koç olarak yararlanırsanız ot bitmez yerde bile karnını doyurabilen susuzluğa dayanıklı süt verimi 500 lt civarında İvesi sürüsüne en geç 7/8 yıl içinde sahip olursunuz.

Üniversitelerimiz vede Tarım il müdğürlüklerimiz Laparoskopik suni tohumlamayı yaygın hale getirselerdi koyunculuğun ıslahı 3 yılı geçmezdi.

Hala da ısrar ediyorum ve iiddia ediyorum SUNİ TOHUMLAMA ve MERA İYİLEŞTİRME yaygılaştırılmadıkça beraberce uygulanmadığı müddetçe koyunculuk öyle ROMANOV la TEXEL le SUFFOLK ya da DORSET EMBRYOSU ya da SPERMİ ithal edip bunlarıda bilimsel çalışma diye uygulamakla gelişmez. Çoğumuzun beğenmediği Güney Afrika Cumhuriyetinde hemen hemen her veteriner bu tür uygulamaları yapıyor.

20 yıl önce büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ne kadar dı bu gün ne kadarve de büyükbaş ırkını gelişimi nasıl ?

Sevgiyle kalın

sistem_
01-03-2010, 09:10
Sn Sistem,

Ceylanpınardan alınan İVESİLER ile Almanyadan alınan EAST FRİSİAN melezlemesinden İsrail ASSAF koyununu geliştirdi vede Avustralya ve Yeni Zellanda dahil tüm ülkelere satış yapıyorlar.

Tahirova ya Sakız/İvesi melez koç katarak bir dönem SÖNMEZ koyunu geliştirildi vede yıllık süt veriminde elit anaçlarda 550-600 lt süt verimi kayıtlara geçti.Ama nedendir bilmem Maisa daki Tohumculuk merkezindeki bu çalışma devam ettirilemedi.

Ben elim deki sürüyü (toplam 900 baş idi ) 2006 yılının başında bulunduğum köydeki bazı iyiniyetli kişilerin meraya çıkmamı engellemeleri nedeni ile kızıp sattım. Sattığım şirketin çekleri de karşılıksız çıktı olaya küstüm.

Ama hastalık devam ettiği için geçen yıl seçmece ( daha önce ikiz doğurmuş vede süt verimi 7-800 gm/gün olan 7 adet Kıvırcık/Tahirova karışık koyun aldım. 5 i İKİZ 2 Sİ ÜÇÜZ DOĞURDU sadece basit bir seçim. Şimdi dışarıdaki sürülerden 2 ve ya üç tane üçüz kuzulu Koyun arıyorum. Paraya kıyıp onlarıda alacağım sanırım kısa bir süre (3 yıl ) sonra süt verimiinde 1.5 litrelik bir kaç koyunum olacak.

Bölgeniz İvesinin tam yeri. Ceylanpınardaki Elit lerden edinebilirseniz vede dışıdan sütlü ve doğurgan koyunları kuzularından Koç olarak yararlanırsanız ot bitmez yerde bile karnını doyurabilen susuzluğa dayanıklı süt verimi 500 lt civarında İvesi sürüsüne en geç 7/8 yıl içinde sahip olursunuz.

Üniversitelerimiz vede Tarım il müdğürlüklerimiz Laparoskopik suni tohumlamayı yaygın hale getirselerdi koyunculuğun ıslahı 3 yılı geçmezdi.

Hala da ısrar ediyorum ve iiddia ediyorum SUNİ TOHUMLAMA ve MERA İYİLEŞTİRME yaygılaştırılmadıkça beraberce uygulanmadığı müddetçe koyunculuk öyle ROMANOV la TEXEL le SUFFOLK ya da DORSET EMBRYOSU ya da SPERMİ ithal edip bunlarıda bilimsel çalışma diye uygulamakla gelişmez. Çoğumuzun beğenmediği Güney Afrika Cumhuriyetinde hemen hemen her veteriner bu tür uygulamaları yapıyor.

20 yıl önce büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama ne kadar dı bu gün ne kadarve de büyükbaş ırkını gelişimi nasıl ?

Sevgiyle kalın



başınıza gelenlere çok üzüldüm gerçekten çok zor günler geçirmişsiniz ..

ceylanpınar çiftliğini aradım bana koyunların doğuruduğunu şu an satış olmadığını satış için mayıs ayında olabilir dediler birde toklu dişi var eğe istersem verebileceklerini söylediler ..

şu an bizim mardin de koyun fiyata 500 tl den başlayıp 700 tl ye kadar çıkıyor....

gazeteci28
02-03-2010, 00:46
Sayın ensar, yaşadıklarınız üzücü. Yazdıklarınıza bakılırsa birazda pireye kızıp yorganı ateşe atmışsınız.
Keşke sürünün hepsini satmamış olsaydınız. Daha az sayıda koyunla daha verimli koyunlar elde edebilirdiniz. Bu zamana kadar olmamışsa bundan sonra bunu başarabilirsiniz. 4 yıl önce yaşadıklarınızdan ders alarak 4 yıl sonra başarılı çalışmalar ortaya koymamanız için bir neden yok. Yaşadıklarınızı kayıp olarak değil tecrübe olarak kazançlı hale dönüştürebilirsiniz.

Olmayacak bir şey değil ama 10 yıl sonra ensar koyunları adıyla Türkiye ve dünyada ünlü bir koyun ırkımız ya da markamız niçin olmasın?

Tecrübeniz var imkanlarınızda el veriyorsa acizane hemen başlayın ve bir iş planı yapın derim. Üniversitelerin ilgili birimlerinden yüksek verimli hayvan ırkı elde etmenin metodlarını öğrenin ya da daha farklı bilgiler elde edinin. Yetiştirici olarak mutlaka bilimsel çalışmaların yapıldığı üniversitelerden faydalanın.

Güzel haberlerinizi bekliyoruz.

Başarılar.

yasarugur
02-03-2010, 12:38
Sayın Ensar ,bizim insanımızın bazılarının çalışıp çabalıyanı takdir edip desteklemek yerine kıskanıp köstek olmak gibi şarklı bir yanı var , ya çeki karşılıksız çıkanlara ne demeli yılların emeğini böyle gasp edip elde ettikleri haram parayı çoluk çocuklarına nasıl yedirdiler acaba? Emeklerinizin bu sefer karşılıksız kalmamasını diliyorum...

ensar
02-03-2010, 21:54
Sn Arkadaşlar,

Benim yaşadıklarım sadece benim değil bu üikede çok kişinin yaşadıkları ve dile gatirilmiyenler.

Ben bu işi hobi olarak başlamıştım vede bir dönem için bıraktım ama bugün itibari ile yeniden başlama durumundayım gibi gözüküyor. İki tane kangal yavrusu verdiğim bir köy muhtarı bu gün üç kuzulu bir sakız kıvırcık melezi bir koyun getirdi ve iki tane kangal yavrusuna karşılık bir arkadaşının da ikiz kuzulu bir kıvırcık koyun getireceği müjdesini verdi. Yani sizin anlayacağınız önümüzde zor günler var.

Sn sistem bir zahmet Ceylanpınara gidin. Ne yapıp edin anaçları altlarında kuzuları var iken mastarlarına bakarak seçiminizi yapın. Kulak numaralarını kaydedin öyle alın.


Sevgiyle kalın

yasarugur
03-03-2010, 07:33
Devletin bu tür projelere laboratuvar ve teknik adam desteği verme imkenı yok mu acaba? Memleket menfaatine uygun düşen besicilik ve süt üreticiliği konusundaki uygulamalar için Üniversitelerle ortak çalışmalar yapılamaz mı,Üretici hazır sermayesini ,imkanlarını ve en önemlisi zamanını bu işe adamışken...

fskandemir
03-03-2010, 07:52
Devletin bu tür projelere laboratuvar ve teknik adam desteği verme imkenı yok mu acaba? Memleket menfaatine uygun düşen besicilik ve süt üreticiliği konusundaki uygulamalar için Üniversitelerle ortak çalışmalar yapılamaz mı,Üretici hazır sermayesini ,imkanlarını ve en önemlisi zamanını bu işe adamışken...

Bu şekilde destekler var, ancak kısıtlamaları çok fazla ve en önemlisi üniversite-sanayi işbirliğini ön koşul getiriyor. Diğer bir ciddi önkoşulda bu sürecin projelendirilmesi. Ülkemizde bu şekildeki desteklerden yararlanan kurumlar ancak ISO 500' ün önde gelenleri olabiliyor.

sistem_
03-03-2010, 10:42
Sn Arkadaşlar,

Benim yaşadıklarım sadece benim değil bu üikede çok kişinin yaşadıkları ve dile gatirilmiyenler.

Ben bu işi hobi olarak başlamıştım vede bir dönem için bıraktım ama bugün itibari ile yeniden başlama durumundayım gibi gözüküyor. İki tane kangal yavrusu verdiğim bir köy muhtarı bu gün üç kuzulu bir sakız kıvırcık melezi bir koyun getirdi ve iki tane kangal yavrusuna karşılık bir arkadaşının da ikiz kuzulu bir kıvırcık koyun getireceği müjdesini verdi. Yani sizin anlayacağınız önümüzde zor günler var.

Sn sistem bir zahmet Ceylanpınara gidin. Ne yapıp edin anaçları altlarında kuzuları var iken mastarlarına bakarak seçiminizi yapın. Kulak numaralarını kaydedin öyle alın.


Sevgiyle kalın

sn ensar hocam söylediğinizi yaptım ancak satış için bana haziran ayında gelmemliri söylediler bende ziyaret etmek için gelecem dediğim zaman yine haziran ayında gelin dedilier bekleyecem başka çarem yok hocam...

ensar
04-03-2010, 06:01
Sn Sistem,

Habersiz gidiniz, maalesef sizi orda gezdirecek belki bilgi paylaşmaya meraklı kişi **** kişilere ulaşamadınız bile. Tipik bir devlet memuru sizi başından savmış olabilir.

Söz vermek istemiyorum, Tigeme bağlı İnanlı çiftliğindeki veteriner arkadaslara sorayım belki yardımcı olurlar. Temas edilecek bir isim alabilirsem size iletirim.

Ayrıca sadece Ceylanpınara bağımlı kalmayın çevrenizde mevcut farklı yetiştiricilerin elindeki sürülerden damızlık olabilecek koyunş toklu ve kuzu edinebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

sistem_
04-03-2010, 08:40
Sn Sistem,

Habersiz gidiniz, maalesef sizi orda gezdirecek belki bilgi paylaşmaya meraklı kişi **** kişilere ulaşamadınız bile. Tipik bir devlet memuru sizi başından savmış olabilir.

Söz vermek istemiyorum, Tigeme bağlı İnanlı çiftliğindeki veteriner arkadaslara sorayım belki yardımcı olurlar. Temas edilecek bir isim alabilirsem size iletirim.

Ayrıca sadece Ceylanpınara bağımlı kalmayın çevrenizde mevcut farklı yetiştiricilerin elindeki sürülerden damızlık olabilecek koyunş toklu ve kuzu edinebilirsiniz.

Sevgiyle kalın


tamam hocam dediğinizi yapacam burada benim evime yakon birkaç sürü var olmazsa akşamları sağımdan önce bahçeye salıyorlar gider onlara bakarım özellikle ikiz yavrulu olanlara bakmaya çalışacam herşey için teşekkür ederim hocam.....

hocam bir konu daha kafamı jkaırştırıyor: koyunların postu desem nasıl traj edecem biraz anlamsız oldu ama idare ediniz...

gazeteci28
05-03-2010, 10:05
Arkadaşlar konu çok güzel ve verimli bir şekilde tartışılıyor, konuşuluyor. Bu şekilde giderse 3-5 sene sonra dünyaca ünlü koyun markalarımız olacaktır. (Fazla mı hayalperest oldum)

Konu geleceğe yönelik güzel neticeleri içerisinde barındırıyor.

Başarılar diliyorum.

sistem_
05-03-2010, 10:45
dün öğleden sonra köye gittimm arkadaşın sürüsü var 2 doğuran bir tanne koyun vardı o da ivesi değildi bu yüzden almadım almam lazım mı ensari hocam ..

gazeteci 28 hocam neden olmasın burada beraber paylaşırsak birşeyler başarabiliriz ...

herşey hayal etmekle başlar...

gazeteci28
05-03-2010, 16:01
gazeteci 28 hocam neden olmasın burada beraber paylaşırsak birşeyler başarabiliriz ...

herşey hayal etmekle başlar...

sistem_, önce hayal et, sonra tasarla ve son olarakta harekete geç. Bu süreçler başarıya giden yolun işaret levhaları. Sence şimdi hayal süreci mi yaşanıyor. Sizler hayal etme sürecini geçmişsiniz, tasarlayıp harekete geçiyorsunuz.

Pek çok kimse sizin çalışmalarınızı sessiz sedasız takip ettiğine emin olabilirsiniz.
Başarılar.

gazeteci28
15-03-2010, 12:46
Sayın ensar sizden uzun zamandır haber alamadık. Bizi habersiz koma. Yeni icra-i faaliyet var mı merak ediyoruz.

yolac
15-03-2010, 13:53
Arkadaşlar,
Yazdıklarınızı büyük bir keyfle okuyor ve inceliyorum.Benim Kocaeli de 15 dönüm yarıbodur elmalığım var.Burada çok sulak olduğu için bol miktarda ot var.Ben de iyi cins koyunlar yetiştirmek istiyorum.Fakat konuya yabancıyım.Ancak konuyu bilen biriyle ortak yapmak istiyorum.Çünki bu işin bakımı, aşısı, hastalığı,yavrulaması vs var.Sizlerin konu hakkındaki tecrübeleriniz var.Beni de aydınlatabilirmisiniz.

Arnavut
15-03-2010, 19:28
Sayın yolac;

Kocaeli'de bahçeniz nerede? Bende, Kocaeli'de ikamet ediyorum.

Saygılar.

ensar
16-03-2010, 07:03
dün öğleden sonra köye gittimm arkadaşın sürüsü var 2 doğuran bir tanne koyun vardı o da ivesi değildi bu yüzden almadım almam lazım mı ensari hocam ..

gazeteci 28 hocam neden olmasın burada beraber paylaşırsak birşeyler başarabiliriz ...

herşey hayal etmekle başlar...

Sevgili Sistem,

İkiz kuzulu koyun sağlıklı vede sütü ikizlerini yetiştirecek düzeyde ise niye almıyasanız.

Hayvancılıktaki en önemli unsur ( bence ) edinmiş olduğunuz hayvanlara imrenerek severek bakmaktır. Eğer böyle bir duygu hissetti iseniz edinin derim.

Sevgiyle kalın,

yolac
16-03-2010, 11:43
Sayın yolac;

Kocaeli'de bahçeniz nerede? Bende, Kocaeli'de ikamet ediyorum.

Saygılar.

Sayın Arnavut,
Benim yerim Maşukiye de dir.
Selamlar.

gazeteci28
17-03-2010, 10:58
Hayvancılıktaki en önemli unsur ( bence ) edinmiş olduğunuz hayvanlara imrenerek severek bakmaktır. Eğer böyle bir duygu hissetti iseniz edinin derim.


İşin özü bu olsa gerek, gerisi teferruattır

ensar
18-03-2010, 22:10
Sn Gazeteci,

Ne iş yaparsanız yapın ama severek yapın denir

Eğer işiniz canlılar ile ilgili ise işin tek olmazsa olmazı sevgi dir.

Sevgiyle kalın

ensar
28-03-2010, 06:04
Sn Sistem,

Koyunları aldınız mı ? Yoksa hala arayışa devam mı ?

Sevgiyle kalın

sistem_
29-03-2010, 07:51
Sn Sistem,

Koyunları aldınız mı ? Yoksa hala arayışa devam mı ?

Sevgiyle kalın


sn ensar kouyunları aldım iki tane 2 yavrulu koyun buldum bana maliyeti 1.150 tl oldu eve getirdim araçttan indirirken yoldan geçen birisi gelip 1.400 lira verdi bende satnmak zorunda kaldım başlar başlamaz kara geçtim dedim şu an aramalarım devam ediyor sizi bilgilendirecem sevhi ile kalın...

mbordinc
31-03-2010, 11:57
Arkadaşlar;
Foruma yeni katıldım.Antalya'da yaşıyorum.Kasaplık kuzu üretimi yapmak istiyorum.Antalya çevresi deniz seviyesinden 300/600 metre yüksekliklerde hangi koyun ırkını yetiştirmemi tavsiye edersiniz.Entansif üretim yapılacaktır.Verilecek bilgilere şimdiden teşekkür ederim.

ensar
01-04-2010, 20:25
Sn mbordinc,

Enstanslf derken biraz açıklama yaparmısınız. Yemleme ve yayılma planlamalarını nasıl yaptınız? Kuızu alımını yılda kaç kez ve ne şekilde dölleme yapacaksınız ? hedef pazarda ki kuzu karkas ağırlığı ne olacak ?

Önce siz elinizdeki arazi ve diğer imkanları açıklayın. Düşündükleriniz ile ilgili yorumlama yapmayı tercih ederim.

Sevgiyle kalın

ligth sussex
01-04-2010, 21:30
Merhabalar...
bende kuzu arıyorum ama fiyatlar biraz pahallı kurbandan buyana yaza ucuzlar diyorlar inşaallah sayın Sistem siz koyun ve kuzuları nereden aldınız? Mardin mi? aslında her arkadaş kendi yaşadığı bölgede fiyat araştırması yapsa bu forumdaki alıpsatmak isteyen arkadaşlara bir fiyat belirleriz Türkiye çapında iyi olur diye düşünüyorum...
Saygılar...

ligth sussex
01-04-2010, 21:35
Sn mbordinc,

Enstanslf derken biraz açıklama yaparmısınız. Yemleme ve yayılma planlamalarını nasıl yaptınız? Kuızu alımını yılda kaç kez ve ne şekilde dölleme yapacaksınız ? hedef pazarda ki kuzu karkas ağırlığı ne olacak ?

Sevgiyle kalın

Merhabalar
Özellikle tarımla ile ilgili olarak yüksek randıman elde etmeye yönelik tüm metodların kullanıldığı bir üretim şeklidir. verimliliği artırmak için sulama, tarım makinaları, gübre gibi tüm olanaklar kullanılır. örneğin organik tarım entansif üretim değildir.
Saygılar

sistem_
02-04-2010, 09:22
Merhabalar...
bende kuzu arıyorum ama fiyatlar biraz pahallı kurbandan buyana yaza ucuzlar diyorlar inşaallah sayın Sistem siz koyun ve kuzuları nereden aldınız? Mardin mi? aslında her arkadaş kendi yaşadığı bölgede fiyat araştırması yapsa bu forumdaki alıpsatmak isteyen arkadaşlara bir fiyat belirleriz Türkiye çapında iyi olur diye düşünüyorum...
Saygılar...


evet hocam mardin de evciler diye bir köy var oradan bir tanık sayesinde aldım ama elimden hemen çıkarmak zorunda kaldım ..

hocam bizim burada fiyatlar en kötü koyun varusu il 350 tl ile 650 tl arası değişmektedir ama şu an mardin de yağmur mevsimi olmasına rağmen yağmur yok o yüzden fiyatların düşmesi beklenmektedir...

msafak
02-04-2010, 09:35
Merhaba,
Tek koyun bahçede beslenebilir mi ? Tek olduğu için sürekli meleyeceği söyleniyor ?.

ensar
02-04-2010, 09:43
Merhaba,
Tek koyun bahçede beslenebilir mi ? Tek olduğu için sürekli meleyeceği söyleniyor ?.

Üç beş gün meler sonrada sadece bahçeye biri gelince meler. Fazla sorun çıkarmaz.

Sevgiyle kalın

ligth sussex
02-04-2010, 20:17
MERHABALAR
Sayın Sistem koyun yavrusu dediğiniz kaç aylık mesela 350TL lik olanlar ve hangi cins. Bazı sitelerde kuzu aranıyor diye ilan vermişler 110TL'den
Saygılar....

ensar
03-04-2010, 06:39
Sn Sussex,

110 TL den herkes sütten kesilmiş kuzu arar ama kimse bulamaz. Bu gün için üç aşşağı beş yukarı canlı kuzu 7/8 TL/KG fiyatla alabilirseniz ne mutlu size.

Sm mbordiç düşündüğünüz sistem ile ilgili hala birşeyler açıklamadınız.


Sevgiyle kalın

sistem_
03-04-2010, 08:58
MERHABALAR
Sayın Sistem koyun yavrusu dediğiniz kaç aylık mesela 350TL lik olanlar ve hangi cins. Bazı sitelerde kuzu aranıyor diye ilan vermişler 110TL'den
Saygılar....


350 tl lik olanlar anneleri ile olan fiyatı annesi + yavrusu şeklindedir hocam ..

yoksa o kadar pahalı olduğunu sanmıyorum ...

ligth sussex
03-04-2010, 10:23
350 tl lik olanlar anneleri ile olan fiyatı annesi + yavrusu şeklindedir hocam ..

yoksa o kadar pahalı olduğunu sanmıyorum ...

Merhabalar...
Ben Bursada oturuyorum hatta Marmara bölgesinde araştırdım 200TLden aşayıya kuzu bulamadım fiyat araştırması yapıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim...
Saygılar...

mbordinc
03-04-2010, 13:50
Sayın Ensar;
Birkaç gündür yoğunluktan bakamadım.
Planım; 200 de arazide flora K yapay mera oluşturarak,500 adet dişi toklu,15 adet koç ile başlamak.Yem programını mera olanaklarına göre yaparak kesif ve kaba yem ile takviye etmek.Maliyetteki en ağırlıklı kalem olan anaç koyunların koç katımını 10 ayın altına,kuzulama oranını 1,5 üstüne çekmek.Damızlık ve kuzu üretimi birlikte yapılacak.Besiye alınan kuzular 1/4-5 et/yem oranını sağlamalı.Ağıl tipi yarı açık olacaktır.Bölge sıcaklığı -5/+30 derece C.Silajlık yem üretimi için ayrıca arazi satın alınacak.
Bu şartlarda hangi ırk dişi toklu ve koçlar uygundur.

ensar
12-04-2010, 19:55
Sn mbordiç,

Düşündüğünüz sistem güzel, 200 Dekarlık bir alan yaklaşık 500 anaçlık bir sürünün kaba yem ihtiyacını karşılıyabilir. ( Tarlanın verimliliğine ve mutlaka olması gereken meranızın özrlliklerine bağlı olarak )

Etçil koyun besleyecekseniz ben pek sevmeme rağmen size tavsiyem Merinos ve suffolk koçları bölgenizdeki mevcut koyunların melezlemesinde kullanın. 1.6/1.7 gibi, kuzu yakalamak mümkün. iyi bir planlama ve besi ile programı ile 120 günde 20-25 kg lık karkas elde edebilirsiniz.

Sevgiyle kalın

oktay kaya
13-04-2010, 11:03
sayın Ensar hocam.Yazdıklarınızı takdir ve zevkle okudum gerçekten bu işin ustalarından biri olduğunuza inanıyorum.Başınızdan geçen talihsiz olaylar içinde üzüntülerimi bildiririm.Sizden bir konuda bilgi almak istiyorum.İstanbulda oturuyorum ve koyunculuğa ilgi duyuyorum sanırım genlerden kaynaklanan bir durum. Tahirova koyunu hem bölgemize uyumlu ve hemde masrafsız bir ırk olduğu kanaatindeyim.Yalnız kafamı kurcalayan bir soru var.İnternetten yaptığım araştırmalarda tahirova koyununun doğumla ilk kızgınlık süresi arası ortalama 29-30 gün olduğunu gördüm.Tahirova koyununun yılda 2 kere doğum yapması olasımıdır **** doğum sıklığı ne durumdadır bilgilendirirseniz sevinirim.Ayrıca ilk başlangıç olarak nasıl bu işe başlamam konusunda fikir verebilirseniz çok sevinirim .Tüm forum kullanıcılarını saygıyla selamlıyorum

mbordinc
16-04-2010, 11:51
Sayın Ensar ve ilgili arkadaşlar;
Merinos,suffolk,charolais koçlarını nerden alabiliriz?Yeterli sayıda (örneğin 25 adet) satın alabilmek mümkün mü?Fiyatları hangi düzeylerde seyrediyor?Romanov Koçla , hangi dişi toklu etçi özelliği yüksek kuzular verebilir?
Çok fazla soru sordum sanırım.Cevaplarınızı bekliyorum.

dremre
17-04-2010, 06:30
reforme koyun ne demek?

mbordinc
17-04-2010, 18:20
Reforme koyun,yaşlılık veya düşük verim nedeniyle sürüden çıkarılan koyundur.

dremre
17-04-2010, 19:06
Reforme koyun,yaşlılık veya düşük verim nedeniyle sürüden çıkarılan koyundur.

verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim

ensar
18-04-2010, 22:41
Sayın Ensar ve ilgili arkadaşlar;
Merinos,suffolk,charolais koçlarını nerden alabiliriz?Yeterli sayıda (örneğin 25 adet) satın alabilmek mümkün mü?Fiyatları hangi düzeylerde seyrediyor?Romanov Koçla , hangi dişi toklu etçi özelliği yüksek kuzular verebilir?
Çok fazla soru sordum sanırım.Cevaplarınızı bekliyorum.

Merinos koçları koya ve antalya civarında yetiştiricilerde bulabilirsiniz. Suffolk ve charolais koçlarda durum biraz vahim. Benim bildiğim toplu satım yapabilecek tek yer TREK TARIM. İSTANBUL BÜYÜKÇEKMECE KARAAĞAÇ KÖYÜNDE.

Niye 25 koç istiyorsunuz ? Kaç tane koyununuz var ?

Sevgiyle Kalın

Cumhur Tonba
19-04-2010, 00:04
Yazışmalarınızı büyük bir zevkle okudum. Beni alıp gençlik yıllarıma götürdünüz.
74 yılında Tahirova Türk-Alman Örmek ve Tatbikat çiftlği ilk memuriyet yerimdir. Stajdan sonra çiftlikte kaldık ve ben Hayvancılık Şubesinde 8 yıl çalıştım. Bu çalışmam sırasında Tahirova Koyunu ile ilgili kayıtların hepsi elimden geçdi desem yalan olmaz. Prf.Dr.Reşit Sönmez Bey, O zaman asistan olan ve şu anda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü başkanı olan Sayın Mustafa Kaymakcı Tahirova Projesini yürütüyordu. Hatta Bu konuda dernek te kurmuştuk. İlk çalışma yıllarında Koçları dahi zorla verirdik. Fakat 5-6 yıl içerisinde artık isteklere cevap veremez olmuştuk. Biga-Gönen-Çanakkale ve İzmir-Manisa hattına kadar çok geniş bir yayılım oldu.

Tahirova koyunun yetiştirilmesindeki amaç, Ostfriz lerin yüksek döl verimi ve süt verimin kıvırcıklara aktarmak ve aynı zamanda kıvırcık koyununun et kalitesini fazla bir değişikliğe meydan vermeden muhafaza etmekti.

Selamlar ve sevgiler.

ensar
30-04-2010, 17:33
Sevgili CUMHUR TONBA,

Ben hasbel kader bir kaç kez Reşit hoca ve Mustafa hoca ile bir araya geldim. Reşit hoca bu ülkede koyunculuğa hayatını adayan biri. İlk çocuğuna TAHİROVA adını verdiler. İkinci çocuğu ki aslında proje Mustafa hocanın gerçekleştirdiği bir projeydi ve Reşit BEYE OLAN SAYGI VE SEVGİSİNDEN geliştirilen ırka SÖNMEZ adı verildi. Ben 2003 yılında maalesef projenin katledilmesine tanık oldum.

Bu gün tüm dünyada koyun ve jeçi süyü açığı varken ülkede koyunculuğu öldürenler ve güzelim gen havuzlarımızı köreltenler devlet makamlarında vede sivil toplum örgütü olduğu iddia edilen birliklerde sivil olmayan politika yanlısı, parti kökenli yetkili yöneticiler.

Sevgiyle kalın

Lilinin bahcesi
30-04-2010, 21:17
Arkadaslar merhaba, yazismalarinizdan konuya hakim oldugunuzu anladigimdan bir soru sormak istiyorum. Ukrayna da yasiyorum ve zaman zaman burada pek tercih edilmediginden yemek amacli koyun bulmak icin koyleri geziyorum. Genelde merinos cinsi var. Koylulerden zor da olsa buldugum koyunlarda bir problem olmuyor fakat cifliklerden aldigim koyunlarin eti felaket kokuyor. Koyun eti kokar ama bu oyle boyle degil felaket. Neden koylunun koyunlarinin eti kokmuyorda ciftlik koyunu bukadar kokuyor. Inanin bu koku yuzunden bazen aylarca agzima koyun eti koyamiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Cumhur Tonba
30-04-2010, 21:57
Sevgili CUMHUR TONBA,

Ben hasbel kader bir kaç kez Reşit hoca ve Mustafa hoca ile bir araya geldim. Reşit hoca bu ülkede koyunculuğa hayatını adayan biri. İlk çocuğuna TAHİROVA adını verdiler. İkinci çocuğu ki aslında proje Mustafa hocanın gerçekleştirdiği bir projeydi ve Reşit BEYE OLAN SAYGI VE SEVGİSİNDEN geliştirilen ırka SÖNMEZ adı verildi. Ben 2003 yılında maalesef projenin katledilmesine tanık oldum.

Bu gün tüm dünyada koyun ve jeçi süyü açığı varken ülkede koyunculuğu öldürenler ve güzelim gen havuzlarımızı köreltenler devlet makamlarında vede sivil toplum örgütü olduğu iddia edilen birliklerde sivil olmayan politika yanlısı, parti kökenli yetkili yöneticiler.Sevgiyle kalın

Sayın Ensar.
Bu konuda inanın çok haklısınız. Hangi çalışmanın elinden tutuluyor ki? Tahirova Projesi okadar güzel bir projeydi. Ve Geniş bir alana yayılmıştı. Birazcık takviye ile devam edebilirdi. Dediğiniz gibi. Yazık ettiler. Reşit bey ve Mustafa bey az uğraşmamıştı. Ayda en az bir iki kez çiftliğe gelirlerdi. Çok güzel günlerimiz geçmişti. Hayvancılık şube şefimiz Musa Karaman'ın da bu çalışmalarda büyük katkıları olmuştur. Kendisi en son Topkapı İlaç ve Premix Sanayi-Bilimsel Büro Müdürü olarak çalışıyordu.
En son olarak belki duymuşsunuzdur. Ben de kesin olarak bilmiyorum. İvesi koyunlarımızı İsrail ıslah etti ve ve bize damızlık olarak satıyor, diyorlar.

Çeltikte de aynı durum söz konusu. Dr.Halil Sürek iyi bir araştırmacı. Birçok Çeltik çeşidine imzsını attı. Başta Osmancık, Kendi soyadını taşıyan Sürek v.s. Anlatırdı da zor inanırdık ne zor şartlar altında çalıştığını ve ot yoldurmak için şöförlere, odacılara ricada bulunduğunu. Dışarda olsa emrine sınırsız harcayabileceği para, eleman ve techizat verilir. Teşvik edilir.
Daha neler neler var. Anlatmakla bitmez.

Cumhur Tonba
30-04-2010, 22:02
Arkadaslar merhaba, yazismalarinizdan konuya hakim oldugunuzu anladigimdan bir soru sormak istiyorum. Ukrayna da yasiyorum ve zaman zaman burada pek tercih edilmediginden yemek amacli koyun bulmak icin koyleri geziyorum. Genelde merinos cinsi var. Koylulerden zor da olsa buldugum koyunlarda bir problem olmuyor fakat cifliklerden aldigim koyunlarin eti felaket kokuyor. Koyun eti kokar ama bu oyle boyle degil felaket. Neden koylunun koyunlarinin eti kokmuyorda ciftlik koyunu bukadar kokuyor. Inanin bu koku yuzunden bazen aylarca agzima koyun eti koyamiyorum. Bilgi verirseniz sevinirim.

Sayın Lili
Şu an çiftliklerde merada otlatma imkanları hemen hemen yok gibi. Genelde içerde besleniyorlar tahminimce. Ve muhakkak silaj da veriyorlar. Mer'a da gezen bir hayvanla, kapalı ahırda bakılan hayvanlar arasında dağlar kadar fark olacağı aşikar. Sadece kendi düşünceni yazdım.
Saygılarımla.

dremre
01-05-2010, 05:41
1 koyun kaç yaşına kadar üreyebilir? bu tahirova, kıvırcık, karaman vs arasında faklılık gösterir mi? 1 yaşındaki koç damızlık olarak kullanılabilir mi?

Lilinin bahcesi
01-05-2010, 09:28
Sayin Cumhur Tonba cevabiniz icin tesekkurler.

Cumhur Tonba
01-05-2010, 10:41
1 koyun kaç yaşına kadar üreyebilir? bu tahirova, kıvırcık, karaman vs arasında faklılık gösterir mi? 1 yaşındaki koç damızlık olarak kullanılabilir mi?

Erkek kuzuların ilk damızlıkta kullanılması eşeysel olgunlukta olduğu üzere yaştan daha çok canlı ağırlıkla ilgilidir. Genç erkekler ırklara özgü canlı ağırlığın yüzde 70—75’ine ulaştıkları an damızlıkta kullanılabilir yaş olarak bu ölçü verilecekse ilk damızlıkta kullanılma yaşı erken gelişen ırklar için 7-18 ay geç gelişenler için 16-20 aydır. Sayın dremre. Netice itibarı ile 1 yaşınızdaki Koç aşımda kullanılabilir. Yukarıda belirtilen kıstaslara göre karar verebilirsiniz.
Saygılarla.

Koyunlar genellikle 7-8, Koçlar ise 5-6 yaşına iken damızlıktan çıkarılır.

dremre
01-05-2010, 17:55
Sayın Cumhur Tonba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

mbordinc
06-05-2010, 17:06
Arkadaşlar;
Yaptığım araştırmalar Antalya için Sönmez koyununun uygun olduğunu gösteriyor.500 adetlik bir sürü oluştırmak için yeterli damızlık koyunu nerden alabilirim?1-2 yaşında,Sönmez koyun ve koç fiyatlarını bilen var mı?
Selamlar,sevgiler.

dremre
20-05-2010, 19:34
Sayın forum sakinleri,
bu soruyu nerede soracağımı bilemedim. keçi ile koyun çiftleşir mi? koç ile teke'yi yan yana koysam kavga ederler mi?

mbordinc
21-05-2010, 13:07
Sayı Dremre,
Keçi ve koyun türleri arasında çiftleşme olmaz.Hayvan özellikle kavgacı olmaz ise ,teke ve koç kavga etmez.Ancak yinede ayrı tutmakta fayda var.
Selamlar.

dremre
21-05-2010, 20:51
verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

levent tekdal
28-05-2010, 11:42
merhaba ensar ve sistem isimli kullanıcıların konu ile ilgili çok deneyimli oldukları anlaşılmakta
ben de marmara bölgesinde yüksek bir merada bu işe niyetliyim... bu ırkın da soğuk havaya uygun zorlu şartlara adapte olan bir ırk olduğunu biliyorum.
fikirlerinize ihtiyacım var
25-50 adet gibi sadece damızlığa yoğunlaşacağım bir yer planlıyorum
başlangıcı doğru yapabilmek adına yardımlarınıza ihtiyacım var

levent tekdal

levent tekdal
28-05-2010, 11:44
emek yoğun bir iş olduğu kadar deneyimli uzman kişiler öncülüğünde bu işe başlamanın önemine inanıyorum. profesyonel yardım kadar dost tavsiyelrine de ihtiyacım var. lütfen...

filkova
16-06-2010, 13:27
konuyla alakalı değil belki ama....

Kayı köyünde çalışmalar esnasında çekilen fotoğraflarda arka markajda bir tabela resmi var...yalnız tabelada ne yazdığını seçemiyorum..
ve bişey daha.... tam olarak ne zaman Kayı köyüne geçmeyi düşünüyorsunuz.....
kolay gelsin....

oktay kaya
05-07-2010, 15:45
merhaba ben bu koyun işine girmeye kesin kararlıyım allahIn izniyle. Başlangıçta 20 adet dişi ve 1a det koç tahirova koyunla başlamayı düşünüyorum. Almak istediğim yerde trek çiftliğiydi. Fakat trek çiftliği bu sene dişi satışı yapmayacağını söylüyor :( Saf tahirova koyunu bulabileceğim bir adres bir çiftlik söylerseniz çok sevinirim .Ayrıca Tigemin çiftlikleri ne zaman damızlık satışı yapar ve ben bir kişi olarak 20-30 adet koyun alabilirmiyim? Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

mbordinc
07-07-2010, 12:23
Sayın Oktay Kaya;
Rastladığım ilanlardan ikisini size aktarayım.
1-Ramazan Türk,0 536 276 06 29,Aydın merkez,2 yaş tahirova,525TL'den.35 adet koyun,1 koç satıyor.
2-Faruk Zeren , Bursa,Mustafakemalpaşa,0 544 661 24 62,romanovla döllenmiş tahirova,850 TL'den satıyor.
3-Daha geniş taramayı sahibinden satılık veya hayvansal pazarlama sitelerinden tarayabilirsiniz.Selamlar.

molla
12-08-2010, 13:48
Tesadüfen karşılaştığım bu sayfa ilgimi çekti. İletilen mesajları okudum. Tam 'ne güzel bilgilendirme ve yardımlaşma var' der iken, mesajlar seyreldi ve tükendi. Aktif katılımın devamı hem ilgimi çekecek, hem de benim de sorular yöneltme ve tecrübe paylaşımlarımı dürter olacaktır.
Ilımlı günler dileklerimle...

mbordinc
14-08-2010, 15:56
Dorper koyunu ile ilgili bilgisi olanların paylaşmasını bekliyorum.Sayın mollaoğlu,özellikle bilmek istediğinizi yazarsanız ,bildiklerimi cevaplıyabilirim.
Selamlar.

ensar
16-08-2010, 16:44
Dorper koyunları güney afrika menşeili koyunlar. İki türü var siyah kafalı ve beyaz kafalı, Türkiye ye getirmek için çok uğraştım ama bürokrasiyi ve biliçsiz vebilgisiz tarım bakanlığı personelini aşamadım. Bana göre koyunculuk et için yapılacak ise ülkemize en uygun olan ırk diyebilirim çünkü çok zor şartlarda yetişen iki ıorktan biri. Diğeride namibya kökenli DAMARA.

Her ikiş cinside doğal ortamlarında gözlemledim. İngilizce olarak DORPER ile ilgili çok fazla bilgiye internet ortamında ulaşabilirsi,niz.

Sevgiyle kalın

mbordinc
18-08-2010, 13:23
Teşekkürler sayın ensar.Dorper temin edecek olursam sizi bilgilendiririm.
Selamlar.

ensar
18-08-2010, 21:49
Sayın mbordinc,

Turkiyeye dorper getirildi mi ?

mbordinc
19-08-2010, 08:58
Sayın Ensar,
Henüz getirilmedi.Çalıştığım şirket için bir hayvancılık projesi hazırlıyorum.Projede deneme amaçlı dorper üretimi de var.Patronlarım onaylar ise dorper gelecek.
Selamlar.

ŞERAFETTİNK
31-08-2010, 10:05
Dorper koyunları güney afrika menşeili koyunlar. İki türü var siyah kafalı ve beyaz kafalı, Türkiye ye getirmek için çok uğraştım ama bürokrasiyi ve biliçsiz vebilgisiz tarım bakanlığı personelini aşamadım. Bana göre koyunculuk et için yapılacak ise ülkemize en uygun olan ırk diyebilirim çünkü çok zor şartlarda yetişen iki ıorktan biri. Diğeride namibya kökenli DAMARA.

Her ikiş cinside doğal ortamlarında gözlemledim. İngilizce olarak DORPER ile ilgili çok fazla bilgiye internet ortamında ulaşabilirsi,niz.

Sevgiyle kalın
Merhaba Sayın Ensar
Dorper cinsini Kıvırcık koyunla kıyaslarsak avantaj ve dezavantajlar sizce ne olabilir. Tekirdağlı olmanız hasebiyle kıvırcığıda iyi tanınıdığınızı tahmin ediyorum.
Saygılar

ŞERAFETTİNK
31-08-2010, 10:11
Sayın Ensar,
Henüz getirilmedi.Çalıştığım şirket için bir hayvancılık projesi hazırlıyorum.Projede deneme amaçlı dorper üretimi de var.Patronlarım onaylar ise dorper gelecek.
Selamlar.
Merhaba Sayın mbordin
Dorper hakkında'ki gözlemlerinizi bize aktarabilirmisiniz. interneti biraz karıştırdım merak ettim doğrusu. Mesela etini tatma fırsatı bulabildinizmi, lezzeti nasıl ? Ayrıca nereden getirmeyi düşünüyorsunuz çok geniş popülasyonu var ve nerede beslemeyi düşünüyorsunuz? Birikimlerinizi bizimle paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.

ensar
03-09-2010, 06:37
Merhaba Sayın Ensar
Dorper cinsini Kıvırcık koyunla kıyaslarsak avantaj ve dezavantajlar sizce ne olabilir. Tekirdağlı olmanız hasebiyle kıvırcığıda iyi tanınıdığınızı tahmin ediyorum.
Saygılar

DORPER Koyunları, Dorset ile İran Koyunlarının melezlenmesinden türetilmiş. Trakyanın daha doğrusu balkanlarınkaybolan BELKA ırkına çok benziyor ( beyaz kafalısı ) Eti kıvırcıktan kötü ama şu sıralar çok rağbet edilen et merinosundan ve de romanovdan daha az lifli ve lezzetli. Zor ŞARTLAR ALTINDA İYİ DÖL VE ET VERİMİ VAR bence Türkiye şartları için ideal bir koyun. Aşırı rutubetli bölgelere uygun değil.

Sevgiyle kalın

ŞERAFETTİNK
03-09-2010, 10:04
Aydınlatıcı açıklamalarınız için teşekkür ederiz Sayın Ensar. Mesela sadece Marmara Bölgesi şartlarında dorperin kıvırcığa alternatif olabilecek üstün bir özelliği varmıdır? Aşırı rutubet derken İstanbul Adapazarı hattı dorper için sorunmudur?Yayla yüksek rakım ve soğuğa karşı dayanıklımıdır? Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

ensar
04-09-2010, 05:51
Sakın yanlış anlaşılmasın,

Dorper Doğu karadeniz bölgesinin aşarı yağış alan kısımları haricinde tüm ülkemiz topraklarında yetişir. Et verimi sadece merada beslenen 120 günlük kuzularda yanlış hatırlamıyorsam 45-48 kg karkas ağırlığındaydı.

Özellikle de içanadolu steplerinde et için beslenebilecek çok iyi bir ırk diye düşünüyorum.

Sevgiyle kalın

ŞERAFETTİNK
04-09-2010, 12:50
Görüşleriniz için tekrar teşekkür ederiz Sayın Ensar. Vermiş olduğunuz bilgilerle dorper bayağı bir ilgimi çekti. Şimdi sıra dorperi yakından görebilmeye geldi. Sayın mbordin ülkemize getirilmesinden bahsetmişti acaba getirebildilermi ya'da getirenler varmı ? Sayın mbordin gelişmelerden bizide haberdar ederseniz çok seviniriz. Herkese saygılar sevgiler.

hasan001
13-09-2010, 22:50
****** degerli arkadaslar,

Forma yeni uye oldum, konular cok ilgimi cekti, Dorper cinsi koyunu nereden nasil ithal edebiliriz, ben avrupada yasiyorum ama burdan ithalat yasak galiba, bilgisi olan paylasirsa sevinirim ,
sevgi ve saygilar,

thetwothrones
23-09-2010, 23:10
sn ENSAR yeni yeni başlayan ilgim yazılarınızı okudukça daha çok artıyor.

sizin başlangıcınız gibi ufak çapta başlamak istiyorum ileriki günlerde somut adımlar atmayı

düşünüyorum bilgileriniz ve tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel

teşekkürler

ferata
29-11-2010, 15:27
tüm forum arkadaşlarına selamlarımı sunar verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederim.sayenizde epey istifade ettim allah arzı olsun.bende kütahya-afyon civarında damızlık koyun besiciliği yapmak istiyorum,bu bölge için tavsiye edeceğiniz koyun ırkı nedir yardımcı olursanız çok sevinirim ,şimdiden teşekkürler ,hayırlı günler ve işler dilerim

mirsat
29-11-2010, 16:14
Dorper koyunları gelmedi diyen var ise yanılıyor bu koyunlardan bu bayram gördüm aynı koyunlar cinsini bilmiyordum ama tuhaf tipli olduğu için ilgimi çekmişti. İstanbul pendikte vardı.

mbordinc
29-11-2010, 17:43
Sn. Mirsat
Dorper koyununu tam olarak nerde gördüğünüzü,adresi ile söyleyebilirmisiniz.Bilgi için sağolun.Selamlar.

mbordinc
29-11-2010, 17:50
Arkadaşlar,
Dorper,East Friz koyunlarını ve Boer keçilsinin yetiştiriciliğini yapan var mı?
Bilgisi olan lütfen yazsın.

mirsat
29-11-2010, 18:05
Sn. Mirsat
Dorper koyununu tam olarak nerde gördüğünüzü,adresi ile söyleyebilirmisiniz.Bilgi için sağolun.Selamlar.


Kurban bayramı pazarında bayramın ikinci günü tuzla aydınlı köyü hayvan borsasında ki satıcılarda vardı. o hayvanı satanlarda orada devamlı kurbanlık satanlardı sanırım nereden geldiğini bilmiyorum ama hayvan değişik olduğundan ilgimi çekmişti. Resimleri de görünce o olduğuna eminim. Kuyruksuz kısa bacak ve karabaş lardı.

http://www.dorper.com.au/cms/index.php

cparlakay
30-11-2010, 15:46
Merhaba Arkadaşlar ,

Bursa'da yaşıyorum ve bereketli bir iş olan koyun yetiştiriciliği ile ilgilenmeye başladım
forumda bilgilendirici yazıları ile bize destek olan tüm arkadaşlara teşekkürler , sayın Ensarın yeni yazı ve yorumlarını bekliyoruz kendisinden uzun zamandır haber yok , kendisinin de vermiş olduğu bigiler ile ilgimi çeken ve tanıdığım sönmez koyunu ile başlamak istiyorum aranızda gerçekten "damızlık yapabileceğim sönmez koyunu" satıcısı bilen var mıdır ?

saygılarımla,

Afilli
15-12-2010, 01:32
herkese selamlar
son günlerde iyi kötü herkesin bir ucundan tutmaya çalıştığı hayvancılık ile alakalı naçizane benimde üzerine araştırma yapmak istediğim bir konu .
bilhassa Ensar beyin açıklamaları konu ile müthiş derecede ilgili bir kişi olduğunu belli ediyor . bu siteyi bulana kadar Erzurum Atatürk üniversitesinin melezleme çalışmalarını yürüttüğü romanov-charollais koyun eşleşmelerini büyük bir dikkat ve ilgi ile takip ettim ancak üniversite ile görüştükten sonra orada bir takım bizans oyunlarının döndüğünü açık ve net olarak söyleyebilirim yani kısaca üniversiteden bir hayır yok .
ancak bu siteyi bulduğuma inanın ne kadar mutlu olduğumu söylesem azdır,çünkü burda gerçekten dikkatimi çeken sönmez cinsi bir koyun ırkını ismini bilmeme rağmen tüm özelliklerini(kısmen) Ensar beyden öğrenmiş oldum artık bütün çalışmalarım bu konu üzerine olacak .
benim merak ettiğim bir konu Charollais cinsi bir koyunu ülkemizde nerden alabilirim

dremre
15-12-2010, 07:43
herkese selamlar
son günlerde iyi kötü herkesin bir ucundan tutmaya çalıştığı hayvancılık ile alakalı naçizane benimde üzerine araştırma yapmak istediğim bir konu .
bilhassa Ensar beyin açıklamaları konu ile müthiş derecede ilgili bir kişi olduğunu belli ediyor . bu siteyi bulana kadar Erzurum Atatürk üniversitesinin melezleme çalışmalarını yürüttüğü romanov-charollais koyun eşleşmelerini büyük bir dikkat ve ilgi ile takip ettim ancak üniversite ile görüştükten sonra orada bir takım bizans oyunlarının döndüğünü açık ve net olarak söyleyebilirim yani kısaca üniversiteden bir hayır yok .
ancak bu siteyi bulduğuma inanın ne kadar mutlu olduğumu söylesem azdır,çünkü burda gerçekten dikkatimi çeken sönmez cinsi bir koyun ırkını ismini bilmeme rağmen tüm özelliklerini(kısmen) Ensar beyden öğrenmiş oldum artık bütün çalışmalarım bu konu üzerine olacak .
benim merak ettiğim bir konu Charollais cinsi bir koyunu ülkemizde nerden alabilirim

www.saanen.org diye bir site var. Yerleri çanakkalede bahsettiğiniz ırk koyun satışı da yapıyorlar. umarın faydası olur.

Afilli
15-12-2010, 17:24
www.saanen.org diye bir site var. Yerleri çanakkalede bahsettiğiniz ırk koyun satışı da yapıyorlar. umarın faydası olur.



teşekkürler dremre

mbordinc
15-12-2010, 17:27
Sn. Dremre;
Saanen org'da yalnız keçi satılıyor.Çeşitli damızlık koyun satan bildiğiniz bir yer var mı?
Selamlar.

Delimus
15-12-2010, 21:23
www.sahibinden.com da olması lazım.

Afilli
17-12-2010, 22:04
peki arkadaşlar ,şu an için Ülkemizde safkan romanov koyunu satışını ve yetiştiriciliğini yapan varmı ? konu hakkında bilgisi olanlardan yardım istiyorum

dremre
21-12-2010, 08:55
charollais cinsi koyun satıyorlardı bir ara saanen.org'da

mbordinc
24-12-2010, 13:18
Charollais cinsi damızlık 3-6 aylık kuzular 10 adet altı satışlarda 2500 TL/Adet fiyatla Kırklareli'nde satılmakta.Teslimatlar Mart ayında yapılacakmış.Sayı 50 adedin üzerine çıkınca fiyat 2000 TL/Adet oluyor.

Afilli
25-12-2010, 19:27
Charollais cinsi damızlık 3-6 aylık kuzular 10 adet altı satışlarda 2500 TL/Adet fiyatla Kırklareli'nde satılmakta.Teslimatlar Mart ayında yapılacakmış.Sayı 50 adedin üzerine çıkınca fiyat 2000 TL/Adet oluyor.


teşekkürler arkadaşım


ben bu küçükbaş hayvan besicilik işini yapmaya tam anlamıyla karar verdim. şu an için izmit kandırada 30 dönüm bir yer ayarladım büyük ihtimalle orada yapacağım.
ilk etapta alacağım hayvanda bu melezlenmiş %50kan hattına sahip romanovlardı ,fakat bu hayvanlar hakkında geniş bilgilere ulaşmaya çalıştıysamda herhangi bir iç açıcı bir bilgiye ulaşamadım(tam anlamıyla bir muamma) en fazla bu hayvanların ilk 3 doğum itibari ile ikiz hayvan yapacaklarını söyleniyor daha ilerleyen tarihlerde 3üz 4üz yapacaklarından bahsediliyor.
bu hayvanı satanları,hatta bu Erzurumdaki Anadolu romanov koyun yetiştiricileri derneğini arayıp bilgi almak istediğimde bana sadece internette dolaşan zaten bildiğimiz hikayeleri anlattılar.
ben onlara hiç ülkemizde 50 tane 100 tane sattığınız bir yer varmı ? bana bunun bilgisini verirmisiniz diye sorduğumda (dikkat edin bu kısıma ) hayvanın özellikleri ile beraber fiatının 2.500tl olduğunu söyleyen bayan referans veremedi,buna çok şaşırdım demekki ya bu hayvanı henüz satamadılar veya bu fiatlara satacak kişleri bulamadılar. hatta Erzurum Atatürk Üniversitesinin hocalarından birinin bu derneğin üyesi olmasıda bana çok şaşırtıcı geldi .

ben bu işin içine girdikçe bizim kendi küçükbaş hayvanlarımızın da iyi bakımla 2 yavru verebileceklerini öğrendikten sonra bu işten yani romanov koyun almaktan vazgeçtim .

son söz olarak arkadaşlar ben babadan tekstilciyim ben bu işi yapmayı kafaya koyupta çevremdekilere söyleyince yapma bu iş zor ve çok meşakkatli bir işdir diye başta ailemden çok tepkiler aldım ancak ben bu işi çok seviyorum benim hayallerim bunlar,ve yılbaşından sonra startı vereceğim .kısaca söyleyeceğim şu bu ROMANOV hayvan işi tam bir BALON kanmayın bence böyle şeylere denenmiş hiçbirşey yok lütfen bunlara inanıp sokağa paranızı atmayın

sağlıcakla kalın

malina
28-12-2010, 22:14
Yurt dışından damızlık koyun (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22896)

Son mesajları ayrı başlık olarak taşıdım...

Cumhur Tonba
28-12-2010, 22:32
Koyun Yetiştirme

Koyun yetiştiriciliği yapmak isteyen arkadaşlarımın dikkatine.
Öncelikli olarak bulunduğunuz bölgenin koyunları ile işe başlanamız çok yerinde olur. Burada tabii ki sizin niyetiniz de önemli. Ne tür bir koyunculuk yapmak istiyorsunuz.
Süt koyunculuğumu, Et koyunculuğumu, Kombine bir çalışma ile hem et hem süt mü elde etmek istiyorsunuz. Ya da yapağıyı mı ön planda tutacaksınız. Mera durumu nasıl. Araziniz ne kadar.
Bölgenizde bulunan koyun çeşitleri sizin isteklerinize cevap veremiyorsa öncelikle isteğinize uygun melez çeşitler varmı. En son aklınıza dışardan getirilen safkan ırklar gelmeli. Ve onlarıda iyi inceleyip, geldiği yörenin iklim şartları bulunduğunuz yöreye benzerlik gösteriyorsa bu işe girişmelisiniz.

celalsubasi
15-01-2011, 13:46
Arkadaslar ben sizin merakinizi en kisa zamanda giderecegim insallah, dorper siparisini verdim onun yaninda merinos da getiriyorum dorper sadece deneme icin 10 koc 100 koyun olacak cunku bakanlık 100 un altinda ithalata izin vermiyor inanin bilgim belki sizin kadar yok ama internetten okugum kadariyla adaptasyon yetenegi yuksek dayanıklı verimli gibi gozukuyor moda tabirle koyunun angusu desek yeridir dorper hakkinda genis bilgisi olan lutfen aktarsin cesaretlenirsek sayıyı arttırabiliriz.Hayvanciliga basladigim yer antalyanin 1050 rakimli elmali ilcesi..

mustafaekiciler
17-01-2011, 16:58
en kısa zamanda bilgileri bekliyorum celal bey saygılar

burw
22-01-2011, 10:43
Merhabalar http://www.romanovkoyunuciftligi.com sitesi diğer romanov koyunu sitelerinden ayıran özelliği gerçekliğe dayanmasındır.
Osman Nuri Bey'in senelerdir Türkiye'ye getirmeye çalıştırğı romanov koyunları şükür kasım ayında Ankara'ya getirmiş bulunmaktadır. HALKIMIZI ELİMİZDE SAF ROMANOV KOÇ U VAR DİYE KANDIRANLARA FIRSAT VERMEYECEĞİZ.
ÜRETİCİMİZ DEVE KUŞU SAANEN KEÇİSİ VE ANKARA TAVŞANINDA KANDIRILDI.SAF ROMANOVLAR ANKARA'DA .2 AY SONRA SUNİ TOHUMLAMAYA BAŞLAYACAĞIZ..

O. NURİ GÜNAY/ANKARA

tarih: 02-11-2010

ve iletişim bilgileri ilk zamanlarda sitemizde yoktu doğru çünkü ilk site açıldığı zaman Türkiye'ye romanov koyunlarını getirememiştik. Artık sitemizden iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

burw
22-01-2011, 10:51
http://www.romanovkoyunuciftligi.com/romanov_yavrulari.jpg
Uzunca bir zamandır efsane haline dönüşen ve tüm dünyada "kuzu makinası" adınıgerçekten hakeden Romanov Koyunu sonunda Osman Nuri GÜNAY Bey tarafından birkaç ay önce yurdumuza getirildi.

Osman Bey'in üretimini yaptığı ÇİMKENT'te yapıyor.

Dört aylıkken hamile kalıp dokuz aylıkken üçüz doğuranı mı dersiniz, dördüz doğuranı mı dersiniz şaşıp kalırdık.

Osman Nuri GÜNAY'ın belirttiğine göre, getirdiği koyunlar saf ırk Romanov koyunlarıdır ve Türkiye'de tektir.
Diğer üreticilerin elinde saf ırk olmadığını belirten Osman Bey, Romanov hakkında http://www.romanovkoyunuciftligi.com/ sitesinde bilgiler veriyor

katsu
22-01-2011, 14:05
Arkadaşlar;
Benim oldum olası koyunlara sempatim vardır. Emekli olduğumda da isteğim bir koyun çiftliğinde ömrümü tamamlamaktır. Bu aralar kendime bir de yardımcı bulunca bir ucundan başlayayım dedim ve araştırmaya başladım. Romanov için çok değişik rivayetler var. Ama bir şey kesin. Eğer koyun yetiştiriciliği tecrübeniz yoksa ( bizimkinde olduğu gibi :D), önce yöreye uygun bir ırkla işi öğrenin.

Ronanovla ilgili aldığımız bilgiler şöyle; ( Bu bilgiler işin içinde pişmiş, hem hayvancılık yapan hem veteriner hem de akademisyenlerden derlenmiştir)
1-Türkiye'de saf romanov koç toplasanız 4-5 adet ancak vardır.
Dişi romanovlarınızın saf olma ihtimali sıfır. İyi yetiştiricilerde %70 melezlenmiş romanov dişi varmış. Satıcılar kendilerinden koyun aldımızda romanov spermini vereceklerini söylüyor ama klasik yöntemlerle spermden gebe kalma oranı %30-40 arasında. Laparoskopik suni gebelik oranı yüksek ama bu yöntemi yapan yok kabul edebilirsiniz pratikte. Üniversitede falan yapılıyormuş
2-Saf romanov dişi olmaması dezavantaj olmayabilir. Çünkü Atatürk üniversitesinden aldığımız bilgilere göre saf Romanov koyun ırkının efsanevi verimlilik değerlerinin reklamı gerçek değerini aşmış durumda. Yani öyle her koyuna 2000-2500 tl vermeyin kesinlikle diyorlar. Gerekçe şu: Romanov ırkında evet kuzu verimi yüksek ama üçüz-dördüz doğumlar var ama bu yavruların önemli kısmı ölüyormuş. Türkiye'ye istediğimiz adaptasyonu sağlayamadık diyorlar.

Bu işin devantajı gibi görülebilir ama diğer muhalif görüş şöyle. Atatürk üniverstesinde hayvan bakımını sonuç olarak akademisyenler değil oradaki memur ve işçiler yapıyor. Dolayısıyla bakımları iyi olmadığı için oldu kuzu ölümleri. Ayrıca zaten saf romanov olmaması çokta kötü birşey değil. Yerli ırklarla melezleme hayvanlar olduğu için belki dördüz doğum olmaz ama hayvanların uyum problemi de doğal olarak çözülmüş olur.:D
3-Romanov bakacaksanız illede, asla hayvana 2000-2500 TL vermeyin. Hatta yerli hayvan alın , yetiştirin, daha sonra romanov spermleri ile kendi melez yavrularınız olsun.

Bu yazdıklarım benim kişisel fikirlerim, verilerim, tecrübem değil. Benim derlediğim bilgilerdir. Ama bilgi aldığım yerlere güvendiğimi söyleyebilirim.

Sonuç olarak ben ivesi cinsi koyun alıyorum haftaya. Bağlantımız hazır, sadece hayvanların yavrulamasını bekliyoruz. Gebe iken nakil problem oluyormuş. Doğrusu ben hayvanların bir kısmında romanov ile suni dölleme yaptırayım diye düşünüyorum. Az kalsın romanov alacaktım %50 saflıkta romanovlara, 2000 tlye satılıyor ve 5 dişiye 1 erkek veriliyor.

burw
24-01-2011, 19:19
merhaba katsu. verdiğin bilgiler için teşekkürler ama bi yanlış anlaşılma var evet 3 ay önceye kadar Türkiye'de tek bir tane bile saf romanov koyunu koçu yoktu ama dediğim gibi bende aldığım ve birebir konustum hatta sitesini bile ben yaptım. onun için bu kadar net konusuyorum. romanov fiyatlarında bilgi sahibi degilim ama artık Türkiye'de saf romanov koyunu ve koçu vardır. ve şuan sadece çimkent romanov çiftliğinde üretilmektedir. ve kısmetse 58 Tane Romanov Koyunları Bu Ay Kuzulayacaklar.

katsu
25-01-2011, 21:52
Ankara Lalahan da bir tesis kurulduğunu duymuştum. Hatta devlet destekliymiş galiba. Aynı şeyden mi bahsediyoruz acaba.

eski tohum
16-03-2011, 00:23
merhabalar

bu romanov koyunları da saanen keçileri,deve kuşu vb türler gibi spekülasyonmu yoksa gerçekten doğrumu bir türlü anlayamadım.

gerçek ise nereden sağlanır yardımcı olacak arkadaş varsa çok sevineceğim.

selamlar

eski tohum
16-03-2011, 00:29
Kuzular çok güzel Maaşallah,Allah devamını getirir dilerim.

mbordinc
11-05-2011, 13:46
Sayın Burw;
Romanov koyunların kuzularıyla birlikte resim veya videolarını görmek mümkünmü.
Selam ve saygılarımla.

maximus50
01-06-2011, 19:32
Ankara çimkentteki Osman Nuri Günayla görüştüm..2 tane damızlık romanov alıyım dedim
7 bin lira çekti herbirine..görüşlerinizi alabilirmiyim..teşekkürler

mbordinc
02-06-2011, 11:06
Rusya,Rzanskiy vilayeti,spasskiy bölgesindeki,6-8 aylık,30-35 kg. romanov koyunların satış fiyatı,12000 ruble (685 TL) .Çok pahalı fiyat veriyorlar.2000 TL olsa belki olabilir.Avustralya'dan East Frizian koyunu getirsek maliyeti havaalanı teslimi 1800 TL olur.
East Frizian koyunu da çok iyi bir ırk.Ancak henüz bakanlık izni yok.Talep olması halinde izin çıkacaktır.
Bana kalırsa 7000 TL'ye almayın.
Selam ve saygılarımla.

maximus50
02-06-2011, 14:29
tsk ederim mbordinc

sercan2011
02-07-2011, 02:10
7000 tl cok pahali , hayvanin saf olmasi ise dahada buyuk problem... bu romanovlari satin alacagima gidip kibris ta kumar oynamak bana daha mantikli geliyor.

sercan2011
15-07-2011, 01:03
Cesitli hastalik ve verim korkulari ile yerli hayvan irklarimizi bitirip, yerine islah edilmis ve ucuz yerel besinleri tuketemeyen, bakimi zor, pahali ve uzmanlik isteyen ; genetik olarak bu topraklara uygun olmayan asiri islah edilmis (saflastirilmis) endustriyel bu romanovlar, saanenleri bize dayatirken surdurulebilir, kazancli, karli bir hayvancilik yetistirmek mumkun mu ? saygilar.

Yasinn
08-09-2011, 21:34
Herkese merhabalar, foruma yeni üye oldum ve engin bilgilerinizden anlayabildiğim kadarıyla yararlanma fırsatım oldu. Benim bir kaç sorum olacaktı. 100-150 arası ivesi koyunu almayı düşünüyorum ve bunları Ankara`da yetiştireceğim. Sizce Ankara`da yetiştirmek için ivesi ırkı doğru bir tercih mi? İklime kolayca adapte olabilir mi? İvesi koyununu seçme nedenim en çok süt veren 2. koyun türü olması ve etinin lezzetli olması. Ensar bey ve diğer bilgili arkadaşlar yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

seyyah53
09-09-2011, 20:15
Gunumuzde ege ve akdeniz koyun irklarinin haricinde yerli butun koyun irklarinin anadolunun diger kisimlarina adapte olabilecegini dusunuyorum...

fakat ilk baslangicta koyun da sut ile baslamak hem maliyetleri arttirir hemde is gucu heleki yeni baslanan bir is ise zorluklar yasanabilir..

koyunculukta kesimlik kuzu uretimi icin ise baslamak maliyet ve is gucu ve bakimda kolaylik acisindan daha uygundur...

kesimlik kuzularda ince kuyruklu kuzularin yagli kuyruklu kuzulara gore kesim fiyati ince kuyruklularda daha fazladir...nedeni ince kuyruklularda yagin et icerisinde homojen bir sekilde dagilmadir..et daha lezzetlidir..

koyunculugu bilmiyor ve ilk basta bakici tutuyorsaniz kandirilmamaniz icin hic bir suphem yoktur...

ensar abi bu isi daha iyi bilir onun soyledikleri benimkileri gecersiz kilar...saygilarimla

Yasinn
10-09-2011, 10:07
Gunumuzde ege ve akdeniz koyun irklarinin haricinde yerli butun koyun irklarinin anadolunun diger kisimlarina adapte olabilecegini dusunuyorum...

fakat ilk baslangicta koyun da sut ile baslamak hem maliyetleri arttirir hemde is gucu heleki yeni baslanan bir is ise zorluklar yasanabilir..

koyunculukta kesimlik kuzu uretimi icin ise baslamak maliyet ve is gucu ve bakimda kolaylik acisindan daha uygundur...

kesimlik kuzularda ince kuyruklu kuzularin yagli kuyruklu kuzulara gore kesim fiyati ince kuyruklularda daha fazladir...nedeni ince kuyruklularda yagin et icerisinde homojen bir sekilde dagilmadir..et daha lezzetlidir..

koyunculugu bilmiyor ve ilk basta bakici tutuyorsaniz kandirilmamaniz icin hic bir suphem yoktur...

ensar abi bu isi daha iyi bilir onun soyledikleri benimkileri gecersiz kilar...saygilarimla

Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Biz babamla bu işe beraber giriyoruz ve babamın geçmişten gelen büyükbaş hayvan besiciliği tecrübesi var. O nedenle çokta uzak değiliz konuya. Koyunlar iklimden ve hastalıklardan zarar görmezse bakabileceğimizi düşünüyoruz. Ama bu işte amacımız sırf koyunları yaşatmak değil; çoğaltmak, verimlerini artıracak bir ırkla melezlemek ve daha iyi ve verimli bir bakım sağlamak. Bunları sağlamak için gereken bilimsel bilgide bizde yok. Buradan sizin yardımlarınızla bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Devletin açtığı ücretsiz besicilik kurslarına da katılmayı düşünüyorum.

Cevabiniz icin yeniden teşekkür ederim :)

3ggg
15-04-2012, 18:51
baştan sona okudum konuyu araştırıyorum sizlerle paylaşım yapmak için sabırsızlanıyorum

3ggg
15-04-2012, 18:53
Anadolu Romanov E-Dergi (http://www.anadoluromanov.com/dergi/)


biraz reklam var gibi dergide ama bu romanovu cözmek lazım

romanovrusya
30-04-2012, 21:51
Dünyaca ünlü romanov koyunlarını Türkiye’nin romanov koyununu ithalatına izin vermesiyle birlikte koyun yetiştiriciliği yapmak isteyenler için karlı ve geleceği parlak bir iş fırsatı. artık %100 saf ırk romanov koyunlarımızı aracısız direk Rusya’daki çiftliğimizden temin edebilirsiniz
romanon koyunu hakkında kısaca bilgi

Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Tek doğumda 100 koyundan 250-300, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir ve yılda 2 kez doğum yapması nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar. Romanov koyunu hakkında daha detaylı bilgileri wep sitemizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz RUSYA ROMANOV KOYUNU CIFTLIGI (http://www.romanovciftlik.ru)

romanov koyunu ithalatı hakkında kısa bilgi

Firmamız ihracat ve ithalat aşamasında müşterilerine tam destek vererek Türkiye çiftlik teslim ithalatınızda yapmaktadır. Tarım bakanlığı damızlık koyun ithalatı için minimum 100 baş koyun ithalat etme şartı vardır. 100 koyundan daha az ithalat yapmak isteyenlere izin vermemektedir onun için satışlarımız minimum 100 adettir.
Özel izne tabi damızlık küçük baş hayvan ithalatında uyulması gereken usul ve esaslar hakkında firmamızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Koyunlarımızın saf ırkı olduğunu damızlık oranlarının yüksek olduğunu belgeleyen sertifika ve pasaportları vardır. Ayrıca fiyatlarımız gayet uygun olup abartılı fiyatlarımız yoktur daha detaylı bilgi için lütfen firmamızla irtibata geçin.

Firma irtibat bilgilerimiz
OOO ''Romanov ferma’’
Rusya telefon +7 (903) 884 00 99
Türkiye telefon +90 532 158 7 157
E-mail : romanovciftlik@gmail.com
Sitemiz: RUSYA ROMANOV KOYUNU CIFTLIGI (http://www.romanovciftlik.ru)

Odeh
01-05-2012, 14:02
Bu firma yetkilileri ile 3-4 kez etraflıca görüştüm.

Birçok kişi gibi ben de şüpheyle yaklaşarak sürekli sorguladım. Firma hakkında sübjektif bir görüş bildirmek istemiyorum.

Ancak firmanın en büyük eksiği bu ırk ile kurulan örnek çiftlikleri adresleriyle ortaya koymaması. Söz ile değil, alenî. Yatırımcılar birden fazla örnek uygulama görmedikleri için akıllarındaki risk hep büyük kalmaktadır. Benim gibi.

attar
01-05-2012, 15:42
bu konuda çok büyük bilgi kirliliği mevcut, herkes birşeyler söylüyor, birileri de cepleri dolduruyor, geçen sene ben de bu konuyu ciddi manada araştırmıştım fakat ticari olarak yatırım yapılabilecek bilgiye ve güvene rastlamadım, birileri para kazanıyor diğerleri piyon

Odeh
01-05-2012, 15:55
bu konuda çok büyük bilgi kirliliği mevcut, herkes birşeyler söylüyor, birileri de cepleri dolduruyor, geçen sene ben de bu konuyu ciddi manada araştırmıştım fakat ticari olarak yatırım yapılabilecek bilgiye ve güvene rastlamadım, birileri para kazanıyor diğerleri piyon

Ticari yatırım, yatırımcının bilgi ve kabiliyeti ile ilgilidir.

Ankara'daki çiftlik sahibi her soruya yanıt veriyor. Hakkını yememek lâzım. Ayrıca Romanov olmayan ya da kısmen Romanov olan ırklarda ikiz-üçüz doğum konusu da gayet açık. Sunî tohumlama yapılarak birden fazla kuzu alınabiliyor. Ancak yüksek maliyet ve kuzuya bakamama sorunları ortaya çıkıyor. Bu nedenle ben bilgi kirliliği de piyon da göremedim.

Tek sorun örnek yatırım örnek çiftliklerin olmaması. Çünkü biz öyle görmeden kolay kolay kanaat getirmeyiz, malûm.

Bir de düzgün bir Türkçe kullanmalısınız. Yazınızın başı sonu belli değil.

iştar
18-05-2012, 14:37
Polatlı Koyunu ile ilgili bilgisi olan var mı? İnternette yüzeysel bazı bilgiler var ama uygulamada tecrübesi olan veya derinlemesine bilgi sahibi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Özellikle benim öğrenmek istediğim şu: bölgemizde koyunculuk (Eskişehir) genellikle 7,8 ay yemleme yapmadan, tamamen meradan, beslenmek suretiyle, sağım yapılmadan, kurbanlık kuzu üretimi amacıyla yapılıyor. Karacabey merinosu, kıvırcık ve diğer yerli melez cinsi sürüler ağırlıklı olarak yetiştiriliyor. Polatlı Koyunu döl verimi itibariyle daha avantajlı görünüyor (internetin yalancısıyım). Bu bilgilerin doğruluk payı nedir? Şartlara uyum yeteneği ne ölçüde, ve bu verimi yakalayabilir miyiz bunları merak ediyorum.

adembaba1
07-03-2013, 23:51
:DBirgun cobanlarda heybelerinde labtop tasimaya basladiginda hayvanlar hakkinda daha fazla bilgi edinebilecegiz,tek sorun cobanlarin labtobu internet baglantisi yok,bunlar olup birde agaclar.nete uye olurlarsa bilgimiz artacak ,ozaman bizim gibi sehir koyluleri koye goc edebilecek,koylulerde sehre,okumus,universite mezunu,en az iki dil bilen cobanlarimiz olacak,cobanlarin 1 oyu aysu kayaci hanimefendinin 1 oyuyla esit olacak(biraz 46 lik gibi konustum galiba)

miralay
08-03-2013, 19:22
Dikkat edin Rüsya devamlı İhracata izin vermedi Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev damızlık verdi sadece o kadar.

Beymen
20-03-2013, 23:01
Bir sürü romanov çiftliği çıkmış biri 1000 den biri 3000 bazılarıda 6000 den satışa sürüyor.. aynı üründe bu kadar fiyat farklılığının olması.. tedirgin edici.. siirt iklimine ne kadar ayak uyduracak diye en azından birkaç tane alıp denemek istiyorum.. ayak uyduracaklarsa tarım teşvikiyle romanov koyun çiftliği açardım.. fakat denemek için bile olsa gerçek saf ırkı mı aldım şuphesi hep olacğı için çekiniyorum.. haa şu 3-6 bin den satanların saf ırk satma olasılıkları yüksek olsada yaa şu 1000 den satanalrın da saf ırk ise ki googlede romanov yazdığında en çok şu 1000 liradan satanların reklamı çıkıyor 2 koyun 1 koç için bile arada10-15 bin liralık büyük para farkı var..buda rahatsız edici..:) beklemedeyim..

adembaba1
22-04-2013, 20:54
Özel koyunlara silahlı koruma
yeni haberGiriş Saati: 22.04.2013 20:24
Güncelleme : 22.04.2013 20:24
Rusya’da üretilen ‘Romanov’ cinsi koyunları Türkiye’ye getirebilmek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özel izin alındı. İzmir'e getirilen koyunlar özel silahlı kişiler tarafından korunuyor.

Sıcak ve soğuya dayanaklı, bir defada 5-6 yavru veren Romanov cinsi koyunlar ile İzmir'in Foça ilçesindeçiftlik kurarak üretime başlayan işadamı Cem Aykaplan, koyunları Türkiye'ye getirmek için dokuz ay beklediklerini söyledi.

ÜST DÜZEY KORUMA

Rusya'dan Romanov ırkı getirdiklerini belirten Aykaplan, şöyle konuştu: "Her iklime adaptasyonu çok yüksektir. -40 dereceden getirdik. Şu an kendi çiftliğimizde artı 30 derece sıcaklıkları geçirdi. Foça'da yeni bir yatırımla büyük bir çiftlik kurduk.

Türkiye'de hayvancılığa bir şeyler katacağını düşündüğümüz teknolojik son sistem bir küçükbaş çiftliği. Sadece safkan ırk üretimi yapıyoruz. Bu işe başlarken en büyük sorunumuz insan sıkıntısı oldu. Çiftliğimizde güvenlik üst sınırda. 60 kamera, 4 güvenlik personeli ve yaklaşık 20 köpekle güvenliği sağlıyoruz. Rusya ile herhangi bir anlaşma olmadığı için, Rusya'dan Putin'in özel izni ile çıkıyor.

Türkiye girişinde de Tarım Bakanlığı özel izniyle giriyor. Ruslar kendi ırklarını koruma altına almış durumdalar. Orada topladıktan sonra 9 ay sonra getirebildik." Aykaplan, ayrıca, çiftliklerinde Türkiye pazarına satışlarınında başladığını ifade etti.

KOYUNLARIN ÖZELLİĞİ

Romanov koyunu, Rusya'da üretilen bir ırk. Sıcak ve soğuya dayanaklı olup bir batında 5-6 yavru veriyor. Romanov, dünyanın en fazla döl verimine sahip koyunudur. Adaptasyonu en yüksek koyun cinslerinden biridir. Romanov koyunu, kısa kuyruklu, değişik tonda gri renkli yapıya sahiptir. Çift katlı yapağı örtüsüne sahip olan Romanov ırkında yapağı arasında yerleşik kılçık kıllar mevsime göre değişik özellikler göstererek, mükemmel bir ısı izolasyonu sağlamaktadır.

Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu, eşsiz deri ve yapağı özelliği ile Fransa veİngiltere'de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.

adembaba1
22-04-2013, 20:56
BREH BREH BREH,60 kamera,20 bekci kopegi,4 silahli adam tarafindan korunuyormus,basbakandan daha iyi korunuyor bu koyunlar desene.

alimertgms
17-08-2013, 12:09
:D vay be iyi korunuyomuş :D

tahir18
18-08-2013, 14:14
bizim koyunlarda kimse bakmıyor kendi kendine geçiniyorlar:D

Bilemeyon
24-11-2013, 13:02
124796

Romanov; kanaatkar, sıcağa, soğuğa ve iklim değişikliklerine dayanıklı, yağsız kuyruklu, orta cüsseli (koyunlar 50-55 kg, koçlar 55–80 kg), etleri oldukça lezzetli olan bir ırktır.


3-4 aylık yaşta cinsi olgunluk
Yılda iki kez gebe kalma
Mevsime bağlı kızgınlık göstermeyen bu ırkın yılın her mevsiminde çiftleştirilebilmesi ve üçüz, dördüz hatta altız yavru verimiyle kuzu eti üretiminde ilk sırada tercih edilen ırk olarak önümüze çıkmaktadır.
Ortalama yapağı gömleği ağırlığı 4.5 kg
Ergin canlı ağırlık erkeklerde 55-80
Dişilerde 40-50 kg civarındadır
8-9 aylık kuzularda kesim ağırlığı 35 kg dır.


Romanov ırkının en önemli özelliği yüksek döl verimidir. Doğuran 100 koyundan 200-250, iyi bakım ve besleme koşullarında dördüz beşiz hatta altız kuzu alınabilmektedir. Bu özelliği nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde melezleme çalışmalarında kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Romanov koyunu Finn koyunu ile birlikte dünyada “kuzu makinesi” (Lamb Machine) olarak tanımlanmaktadırlar.

Bu konuda Romanov ırkını, Fin ırkından ayıran ve üstün kılan üç önemli özelliği; kuzularında yaşama gücünün yüksek olması, sürü koyunculuğuna uygun özellik taşıması ve adaptasyon kabiliyetinin iyi olmasıdır. 3- 4 aylıkken cinsi olgunluğa ulaşan Romanov ırkında kızgınlık süresi 60 saat olup diğer koyun ırklarından daha uzundur. Mevsim dışı kızgınlık özelliği nedeniyle her mevsimde çiftleştirilmesi; koyun sütü üretiminin mevsimlere dağılımını mümkün kılmakta, ayrıca yıllara göre değişen kurbanlık ihtiyacını ve kuzu eti pazarında görülen darlığın giderilmesini sağlamaktadır.

Kuzu verimi için 100 koyundan 200-250 yazmışsınız. Bu yıllık mı yoksa bir doğumda ulaşılan sürü rakamı mı? Yani yıllıkta bunu ikiyle çarpıyor muyuz?
Teşekkürler

gökan ayaz
17-12-2013, 00:18
arkadaşlar hiç bir zaman evdeki hesap çarşıya uymaz kaç koyuncu orta Anadolu da yeşil mera kurup bunu besler karadeniz in engin dağlarına da bu koyun uymaz ulaşamaz eee Çukurova da sıcak gitti sizin bin liralar eskiler iki kere ölç bir kere biç demiş uyanık olun herşeye aldanmayın

gökan ayaz
21-12-2013, 02:58
arkadaşlar bu koyunu saf yetiştiriyorsunuz diyelim, 3 4 aylık kuzu çiftleşse ne olur sanki , küçücük şey . 8 aylıkken 35 kg geliyormuş sizce karlımı allah aşkına yerlilerden ne farkı var. zaten kendisi küçük. ova koyunu diyorlar . peki yaylada yetiştiricilik yapanlar bundan ne kadar faydalanır. birde süt verimi hakkında bilgi verilmemekte. 4 üz 5izleri ben mi besleyeceğim. ayrıca parazit dayanımı hakkında bilgide yok. bence bu ırk sadece döl verimi düşük ırkları melezlemede kullanılabilir. bizim gibi çobanlar 7000 lira verip bunun koçunu almaz alamaz. biraz gerçekçi olalım.

Keskin'li
16-08-2016, 12:25
merhaba 14 dönüm 1 yaşında ceviz bahçem var.Ot bol bur da koyun yetiştirsem ceviz fidanlarına zarar verir mi?

turgutyes
15-10-2016, 21:59
Ukrayna'daki çiftliğinden adresinize Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayı ile Sertifikalı Damızlık Saf Romanov Koyunu almak için arayabilirsiniz. Tel : 0850 346 57 17

bayramyildiran
18-05-2017, 07:06
Basnda Romano Koyunu - Romanov Koyunu iftlii (http://www.romanovkoyunuciftligi.com/video_galerisi.html)
burda ruslardan ithal edilen 175 koyundan 7 ayda 80 kuzu elde edildili yazıyor ya koyunlar dogurmuyor. ya da dogan yaşamıyor. zaten cok uretken olsalardi fiyati cok dusuk olurdu arzin fazla olmasi fiyatlari asagi ceker.

Poyrazs
10-08-2017, 20:41
Selamlar; konuyu hızlıca okudum, Ukrayna'da yaşamış ve hayvancılık yapan tanıdıkları olan biri olarak ırk hakkında sağlıklı bilgiler vereyim istedim kısaca.

Romanov ırkı sovyet rusya zamanında askerlerin cephedeki yemek problemini çözmek amacıyla geliştirilmiştir. Irkın özelliği çok yavru yapması ve çabuk kesilecek olgunluğa erişmesidir. Keçiden türetilmiştir. Türkçe kaynaklarda bu bilgiler yer almıyor.

Hayvanın -20 derecede açık alanda doğurup yavrusunu ölmeden büyütebildiğine ben tanık oldum. Üretici arkadaşım -35 lere kadar dışarda kalabildiğini söylemişti.

Her koyun ırkı gibi nemi ve sıcağı sevmez dolayısı ile çok sıcak ve nemli bölgelerde özel tedbirler alınması şarttır. Ülkemizde Antalya'da romanov çiftliği olan bir tanıdığımız var yani heryerde olur ama gerekli önlemleri almak kaydıyla.

18 Aylık olmuş bir romanov koyunu minimum 3 yavru verecektir 4 ve 5 olasıdır, bu hayvanın rahatı ile doğru orantılıdır, mutluysa çok yavrular.

Ortalama 5 ile 6 ayda bir yavru verir, doğumdan hemen sonra kuyruk sallamaya başlar.

Genelde 2 memelidir yani 3 ün üzerindeki yavrularına bakması zordur. destek gerekir yoksa bütün yavrular az gelişir. Ukrayna'da 3 ün üzerindeki yavruların boyunlarını kırıp köpeklere atarlar çünkü orada koyunlara yem vs. verilmez genel olarak, hayvan doğadan kendi beslenir.

Kışın 1 metre karın içerisinde debelenip ot arayıp bulup, yaşama tutunan çok dayanıklı bir hayvandır.
Oldukça ürkektir, insana zor alışır.
Çok çeviktir, hızlı koşar.
70 kiloları geçmez genelde 1,5 yaşında bir hayvan iyi bakımla maksimum 55 60 kilo gelir.
Merinosla kırması çok iyi oluyor, Ukrayna'daki üreticiler merinosla birlikte tutuyorlar.

Şimdilik aklıma gelenler yazdım konu takibimde kalacak aklına takılan sormak isteyen varsa seve seve cevaplarım. Sevgiler...

gaseker
23-07-2023, 20:54
İzmir Tire'de geçen yıl Ağustos ayında 6 koyun(üçü en fazla 6 aylık kuzulardı) bir koç Romanov aldım. Koç sürekli aralarında. 2023 Şubat ayında koyunların beşi doğurdu biri düşük yaptı. 5 koyundan toplam 13 kuzu aldık ama doğumlar en soğuk hafta olan üstelik havanın bir anda soğuduğu deprem haftasına denk gelince hem fiziksel şartlardaki hazırlıksızlıktan hem acemiliğimizden hem de ilk doğumu olan koyunların tecrübesizliğinden olsa gerek 2 kuzumuzu kaybettik (hepsi üçüzlerin en zayıfı olanlardı) 1 kuzu da daha sonra iki haftalıkken öldü. Üçüz doğuran bir koyun üçüzlerden birini beslemeyi reddettiğinden zorla emzirterek, biberonla takviye ederek hayatta kalmasını sağlayabildik.10 kuzunun 6 sı erkek dördü dişi. Doğumdan sonra bir ay geçmeden koça gelen koyun gördüm ama bakalım Ağustos sonu Eylül başı bir parti daha doğumlar gelecek mi, Şubat doğumlu dört kuzu da yaş günlerine doğum yapabilecekler mi. Şu ana kadar bu koyunlar hakkında okuduğum çoğu şeyin doğruluğunu yaşayarak gözleyebildiğimi söyleyebilirim. Şubat ayında doğan erkek kuzular 5.5 ayda 40-45 kg canlı ağırlığa gelmiş durumdalar. Serbest otlama ve danaların besi yeminden keseklenen veya bekleyip artık hale gelen fazlalıklarla besliyoruz.

İnternette çok yerde uçuk kaçık bilgiler dolaşıyor hangisi reklam hangisi doğru hangisi yalan ayırt etmek zor. Burada yaşadıklarımı not olarak bırakmak için yazıyorum. Yaşayıp öğrendikçe de tecrübelerimi paylaşmaya devam etme niyetindeyim.

İlk gözlemim üçüz oranı yüksek ama üç kuzuya bakmakta zorlanıyorlar (benimkiler küçük ve tecrübesiz olduklarından da olabilir) Kuzuyu emzirmeyi reddeden koyunda süt azlığı gözlemlemedik, yetirebilirdi ama belki başka bir koku sindi veya başka bir sebebi vardı bilemiyorum.

Atilgan
24-07-2023, 16:17
Yeğenim Sakarya da bir düzine kadarını kapalı ortamda otlatmadan bakmak istedi. Üçüz doğurdukları doğru ama hazır bakılınca masrafı çok oldu ve satmak zorunda kaldı