View Full Version : banyoda sebze tohumu çimlendirme
bahtiyar02
10-02-2010, 19:52
Sevgili dostlar geçen sene yaptığım gibi bu senede sebze tohumlarımın bir kısmını iki adet uzun tip saksıya ektim. Bu saksıları 09.02.2010 saat 22,30 da banyoda tutmaya başladım.Geçen yıl yaklaşık bir hafta- 10 gün içinde tohumlar çimlenmişti.Banyoyu seçme sebebime gelince;Sıcak, nemli ve karanlık ortamlarda tohumların daha hızlı çimlenmesi. Belki bilen dostlarım benim seramda neden bu işlemi yapmadığımıda merak etmişlerdir.Seranın iç sıcaklık değeri 13.4 derece ve içeride bulunan akvaryuma rağmen ısıyı ancak bu seviyede tutabiliyorum.Bu ısı dereceside tohumların çimlenmesi için yeterli değil.Saksılara çeşitli süs biberleri, Patlıcan ve domates türleri olmak üzere toplam 11 çeşit ektim.Her gün spreyleme yöntemiyle tohumları sürekli nemlendiriyorum.Daha sırada diğer tohumlar var.Gelişmeleri sizlerle paylaşmak isterim.
Saygılar
Bahtiyar bey çalışmalarınızda başarılar dilerim gelişmeleri bekliyoruz .Sadece zaman olarak biraz erken değilmi?
bahtiyar02
10-02-2010, 21:33
Sevgili blue39;
Çok teşekkür ederim. Güneydoğuanadolu bölgesi olmasına rağmen erken olabilir.Ancak Adıyaman merkez komşu illere oranan daha ılık bir kış geçiriyor.Bunun en büyük etkiside Atatürk barajı göl sularının şehir merkezine çok yakın olmasına bağlıyorum. çimlendirme işleminden sonra Salona alıp pencere önünde sıcak ortamda tutuyorum.Seraya ise fidanların boyları 4-5cm olunca alıyorum.Buda yaklaşık mart ayının ortalarını buluyor.Geçen sene Nisan ayının ilk haftasında fidanları tarlada oluşturduğum bahçeme dikmiştim.İnşallah bu sene de havalar aynı şekilde geçer.
İnşallah her şey gönlünüzce olsun
bahtiyar02
15-02-2010, 15:46
Sevgili dostlar 09.02.2010 Tarihinde ektiğim tohumlar bu sabah çimlendiler.Banyodan alıp Mutfağa kalorifer peteğinin yanına koydum.Fidanları dış ortama hazırlıyorum.Umarım diğer tohumlarda aynı şekilde çimlenir.
saygılar
Tohumlardan daha ziyade dikkatimi derz dolgularınızın beyazlığı çekti :D Yenimi yapıldı acaba? Yapılmadıysa nasıl beyazlattınız :)
Biraz konu dışı oldu ama sormazsam çatlayacağım...
k_donmez
15-02-2010, 17:45
Sayın Bahtiyar02, bol ve bereketli mahsul diliyorum. Çimlenenler çok güzel duruyor. Sizi izleyeceğim.
bahtiyar02
16-02-2010, 07:14
Sevgili Dudi;Evimize geçeli 4 yıl oldu. Temizliğinden eşim sorurumlu ona sormak gerekir.;)
Sevgili k_donmez;Çok teşekkür ederim.Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.
Saygılar
Sevgili bahtiyar02, minikler çok şirin görünüyor ama önünde zorlu bir açmaz var. Yanlış anlamadıysam her saksıda bir kaç çeşit tohum var ve bunlardan yalnızca bir kısmı çimlenmiş.
Bunlar çimlendiği için saksıyı güneş gören bir yere koyman gerekecek. Ama bu defa da çimlenmeyenlerin çıkışı çok sarkacak. Zira çimlendikten sonra üstlerini streç filmle de kapatamayacaksın. Bu durumu aşmak için bir çare düşündün mü?
Douglas Fir
16-02-2010, 12:03
Farklı tür tohumları aynı saksıya dikmek zamanlama ile ilgili sıkıntılar yaratır. Bir taraf çimlenmesini tamamlayıp farklıışık ve su ihtiyacına kavuşurken diğerleri hala çimlenmekle meşguldur. Tabiri caizse "hey koyunu kendi bacağından asmak" gerekir. Sayın bahtiyar02, kolay gelsin.
bahtiyar02
16-02-2010, 12:43
Sevgili bahtiyar02, minikler çok şirin görünüyor ama önünde zorlu bir açmaz var. Yanlış anlamadıysam her saksıda bir kaç çeşit tohum var ve bunlardan yalnızca bir kısmı çimlenmiş.
Bunlar çimlendiği için saksıyı güneş gören bir yere koyman gerekecek. Ama bu defa da çimlenmeyenlerin çıkışı çok sarkacak. Zira çimlendikten sonra üstlerini streç filmle de kapatamayacaksın. Bu durumu aşmak için bir çare düşündün mü?
Sevgili malbman ve Sevgili Douglas Fir; Doğru her saksıda değişik tür tohumlar var.
İlk çimlenen Çeri domates oldu ancak diğerleride çimlenmiş ancak aynı boyda değiller.Saksıları mutfakta bir gün tutuktan sonra diğerlerininde belirdiğini gördüm.Boyları fazla uzamasın gövdeye çalışsınlar diye Balkon seraya aldım.Balkon seranın içerisindeki ısı derecesi 17 derece.Serada yaklaşık 250 litrelik büyük bir bitki ve canlı doğuran balık çeşitlerinin bulunduğu akvaryum var.Geçen yılda aynı yöntemi kullanmıştım.Her hangi bir olumsuzluk yaşamamıştım.Akvaryum sayesinde içerdeki ısı ve nem hemen hemen sabit gibi.Sadece Sabahları pencereleri yarım saatliğine açıp havalandırdıktan sonra geri kapatıyorum.Kış boyunca da balkon seramda ısı 12 derecenin altına düşmemişti.Bu günlerde havalar gayet ılık geçiyor.Umarım dediğiniz gibi sağlıklı büyürler.Saygılar
Gelişmeleri merakla takipdeyim,başarılar diliyorum.bende tohumları toprakla buluşturmamak için kendimi zor tutuyorum.
gunesser
22-02-2010, 23:59
Harika olmuş..
Sevgili bahtiyar02, bir hafta olmuş burada hareket yok. Fideler ne alemde? Kalan tohumlar çimlenmedi mi?
bahtiyar02
24-02-2010, 13:11
Sevgili bahtiyar02, bir hafta olmuş burada hareket yok. Fideler ne alemde? Kalan tohumlar çimlenmedi mi?
Sevgili malbman;
Siteye fazla girmeye fırsat bulamadım.Diğer tohumlarda çimlendi.En kısa zamanda resimleri paylaşacağım. İlk baharın gelişi ile hareketlenmede başladı. Tarladaki bahçeyi ve balkon serayı düzenlemeye çalışıyorum.
saygılar
bahtiyar02
24-02-2010, 20:05
Çimlenen sebze tohumlarının Balkon seramdaki son halleri;)
k_donmez
24-02-2010, 22:24
Maşallah Sayın Bahtiyar02, elinize sağlık. İzlemeye devam ediyorum.
Çok sağlıklı görünüyorlar sevgili Bahtiyar ama çok yakında sıkı bir seyreltme işlemi seni bekliyor sanırım:p:p Eş, dost, konu, komşu da çok sevinecek bu işe sanırım:D
bahtiyar02
25-02-2010, 09:42
Çok sağlıklı görünüyorlar sevgili Bahtiyar ama çok yakında sıkı bir seyreltme işlemi seni bekliyor sanırım:p:p Eş, dost, konu, komşu da çok sevinecek bu işe sanırım:D
Çok haklısınız."Komşuda pişer bizede düşer";)
saygılarımla
kızılelma
04-03-2010, 18:18
çok ğüzel olmuş bahtiyat bey bu seferde bende banyo olayını dikkate alacam
AFRASYAB81
04-03-2010, 19:11
ellerinize sağlık çok güzeller son hallerini görebilirmiyiz?
bahtiyar02
09-03-2010, 10:37
Sevgili dostlar çok teşekkür ederim.Resimleri ilk fırsatta yükleyeceğim.Saygılar
ciceksever70
09-03-2010, 12:09
Bahtiyar bey sebze yetistiriciliginizin sadik bir takipcisiyim. Ben de bu yil domatesten baslayarak önceden cimlenmesi gereken tohumlarimi evde cimlendiriyorum cünkü bizim buranin iklimi soguk gecen yil ancak Nisan da balkonda cimlendirebilmistim fazla ürün alamadim tabii. Banyo fikrinizi fasülye ve misirda deneyecegim cünkü direk bahceye ekince kuslara kurban veriyorum tohumlari. Kas adet domates fidesi ekiyorsunuz acaba bahceye? Ben on adet tohum ektim ama acaba az mi bütün yaz ürün alabilmek icin? Bol verimli bir yaz dilerim.
rapido34
09-03-2010, 14:36
sayın ciçek sever madem bahçeniz var eliniz değmişken 10 tane pembe domates ekin hem tadı güzel hemde seneye tohum elde edip paylaşabilirsiniz.:)
hazır eliniz değmişkende 3er 5er tane sarı ampul ve siyah domates de ekin onların tohumlarından da dağıtım yaparsınız bizlere:)
must6711
21-03-2010, 05:17
merhaba bahtıyar02,
Sizin resim ve yazışmalarınızı izledim ve okudum,tebrik ediyorum.
Hayatımda ilk kez kendi balkonumuzda çeşitli sus biberleri (red habanero,poinsettia,bolivian rainbow,5 renkli çin biberi,bhut jolokia) yetiştirmeye karar verdim.
İki tane saksı ve iç mekan toprağı alıp,deneme amaçlı 2 çeşit biberden 5 adet tohum ekerek çimlenmesini bekliyorum,çok heyecanlıyım.
Saksıları ilk üç gün karanlık bir odada suladıktan sonra streç filmi ile kapatıp bekledim.
Bu an geceleri içeride tutuyorum ve gündüzleri güneşli balkonumuzu koyuyorum.
Tavsiye ve yardımlarınıza ihtiyacım var,size iyi keyifler ve başarılar.
bahtiyar02
21-03-2010, 19:53
Sevgili ciceksever70;Sevgili dostum bahçeye yakşaşık 25-30 adet karma domates tohumu dikiyorum.Çimlendirdiğim fazla fidanları çevremde bulunan dostlara veriyorum.10 adet domatesi balkonda yetiştirmekse amacınız bence yeterli.Ama bahçe içince çok az.
Sevgili must6711;Öncelikle aramıza hoş geldiniz.
Antalya Adıyaman'a göre çok sıcak ve nemli tohum ektiğiniz saksıları direkt güneş ışığından koruyun.Karanlık nemli ortamı (banyoyu) kullanmamın sebebi evimiz kaloriferli banyoda sıcak ve nemli.Domates tohumları diğer sebzelerden daha önce çimlenir.Siz salonunuzda direkt güneş görmeyen yere alırsanız tohumlarınız daha erken çimlenir.Saksının üstünü sürekli kapatmayın tohumlar bozulabilir.Toprağı spreyleme yöntemiyle 2 günde bir sularsanız aşırı sulamaktan tohumlar bozulmaz tohumlarda sağlıklı bir şekilde çimlenir.Saksının üstü açık olsun.Tohumlar çimlendiği an dediğim gibi direkt güneş gören yere koymayın.Yoksa çimlenmiş zayıf filizler yana bilir.
Saygılar
ciceksever70
21-03-2010, 21:45
Tesekkür ederim Bahtiyar bey, evet bahcede yetistirecegim insallah domatesleri ancak banyoda duran tohumlarim da digerleri de henüz cimlenmedi hala beklemedeyim. Gerci gecen yil da uzun sürmüstü cimlenmeleri ama balkonda denemistim oldukca soguktu. Ben de sanirim 40-50 tohum dikmisimdir ama hepsinin cimlenmeyecegini düsünürsek fazla degildir sanirim. Simdi is bol günes dilemeye kaldi gecen yaz asiri yagmur ve günessizlikten cok az ürün alabildim. Bilgilerinizden sürekli faydalaniyorum tesekkür ederim.
bahtiyar02
22-03-2010, 14:56
Sevgili dostum banyonun soğuk olması karanlık ortamda tohum çimlenmesi çok geç olur ve toprak sulanmadan dolayı herhangi bir su kaybı olmayacak tohumları çürütecektir.Bence daha sıcak bir odaya alıp üstünü açık tutsanız banyonun soğuk ortamından daha hızlı ve sağlıklı gelişecektir. Bizde de yaklaşık 12 gündür yağmur yağmadı.Gündüzleri 20 derece güneşli, akşamları ise serin 6-8 derece arası. Ben çimlendirdiğim fidanları balkon seramda akşam ısısı 14 derece ve Akvaryum sayesinde nem ortamında tutuyorum.Gelişmeleri çok güzel.****** şimdilik İlerde ne gösterir sonuçları hep birlikte göreceğiz.
Saygılar
ciceksever70
22-03-2010, 20:24
Bizim burada da gündüzler 15-20 geceler 4-5 derece arasi. Ancak banyomuz sicak 23 derece civarinda her gün fis fis ile suluyorum ama toprak yine de kuruyor. Gecen yil da domatesler gecikmisti Türkiye de ektigim tohumlar hemen cimlenirdi Avrupa tohumlari böyle ne yapalim. Bizim sebze meyvemiz, güzel iklimimiz hic bir yerde yok. Elimizde olanla idare ediyoruz artik.
bahtiyar02
23-03-2010, 08:55
Sevgili ciceksever70 ; Şartlar gayet güzel olmasına rağmen tohumların geç çimlenmesi şaşırttı beni.Güzelim ülkemizin gerçektende havası bir başka.
Bu sene yetiştireceğim sebze fidanlarından resmi bir problem çıkmasa göndermek isterdim. Bu konuda bilginiz varmı acaba? Veya tohumda gönderebilirim.
saygılar
Lilinin bahcesi
23-03-2010, 09:16
Bizim burada da gьndьzler 15-20 geceler 4-5 derece arasi. Ancak banyomuz sicak 23 derece civarinda her gьn fis fis ile suluyorum ama toprak yine de kuruyor. Gecen yil da domatesler gecikmisti Tьrkiye de ektigim tohumlar hemen cimlenirdi Avrupa tohumlari bцyle ne yapalim. Bizim sebze meyvemiz, gьzel iklimimiz hic bir yerde yok. Elimizde olanla idare ediyoruz artik.
Sayin ciceksever70, ben Ukrayna da yasiyorum ve buranin hava sicakligida Turkiye ye gore oldukca dusuk. Kar yerden gecen hafta kalkti. Bu sebeple bende tum bitkilerimi hava kosullari sebebiyle evde cimlendiriyorum, nisan sonu mayis basi gibi bahceme aktariyorum. Tecrube ederek cikardigim bir sonucu sizinle paylasayim. Domates tohumlarinizi sizde banyoda cimlendirebilirsiniz fakat gozlemledigim biber, patlican gibi tohumlarin banyoda yerde cimlenmesi gec ve verimsiz oluyor. Benim dusuncem yerden betondan soguk aliyor. Eger banyoda isitmaniz tabandan degilse en uygunu kalorifer petekleri genelde pencerelerin altinda olur, alttan hafif isi alabilecegi pencere onunde bu bitkiler icin cimlendirmenizi yapin. Bu sekilde yaptigim cimlendirmelerde filizlendirme orani %95 ve ustunde.
Ayrica kac domates fidesi dikebileceginizi sormustunuz, eger yeriniz musait ise bakabileceginiz, ilgilenebileceginiz maksimum miktari dikin. Bence belirttiginiz 10 adet cok az. Tabidirki tuketecek kisi sayisida onemli. Ben sadece domatesten onceki yillarda 50-60 fideden azini dikmiyordum. Fakat bu yil bu rakam domates icin insallah 150 civarinda olacak buna ilave olarak diger sebzelerimi ekecegim.
Size basarilar dilerim.
ciceksever70
23-03-2010, 13:11
Sayin ciceksever70, ben Ukrayna da yasiyorum ve buranin hava sicakligida Turkiye ye gore oldukca dusuk. Kar yerden gecen hafta kalkti. Bu sebeple bende tum bitkilerimi hava kosullari sebebiyle evde cimlendiriyorum, nisan sonu mayis basi gibi bahceme aktariyorum. Tecrube ederek cikardigim bir sonucu sizinle paylasayim. Domates tohumlarinizi sizde banyoda cimlendirebilirsiniz fakat gozlemledigim biber, patlican gibi tohumlarin banyoda yerde cimlenmesi gec ve verimsiz oluyor. Benim dusuncem yerden betondan soguk aliyor. Eger banyoda isitmaniz tabandan degilse en uygunu kalorifer petekleri genelde pencerelerin altinda olur, alttan hafif isi alabilecegi pencere onunde bu bitkiler icin cimlendirmenizi yapin. Bu sekilde yaptigim cimlendirmelerde filizlendirme orani %95 ve ustunde.
Ayrica kac domates fidesi dikebileceginizi sormustunuz, eger yeriniz musait ise bakabileceginiz, ilgilenebileceginiz maksimum miktari dikin. Bence belirttiginiz 10 adet cok az. Tabidirki tuketecek kisi sayisida onemli. Ben sadece domatesten onceki yillarda 50-60 fideden azini dikmiyordum. Fakat bu yil bu rakam domates icin insallah 150 civarinda olacak buna ilave olarak diger sebzelerimi ekecegim.
Size basarilar dilerim.
Yanitiniz icin tesekkür ederim. Bizde günes yetersiz yagmur cok o yüzden domatesleri korunakli bir yere ekmem gerekiyor. Keske fazla miktarda ekip de verim alabilsem... Ama buna da sükretmek lazim. Ben de buranin iklimine uygun olan ispanak, roka, pazi, maydanoz gibi ürünlerden bol verim aliyorum. Size de bol ürünlü bir yaz dilerim.
her zaman banyoyu tercih edenlerdenim çimlendirme işlemlerinde. yalnız filizleri gördügünüz andan itibaren hemen cam kenarına koyun yoksa boy atıyorlar bir anda.
bahtiyar02
23-04-2010, 09:45
Banyoda çimlendirme uygulamalarımda en sağlıklı yöntem olarak geniş saksılar daha güzel sonuçlar veriyor.Viyollerde sanırım alan dar olduğundanmı yoksa torf toprağımı bitkilerin gelişimi fazla hızlı ve sağlıklı olmuyor.Normal yanmış küçükbaş hayvan gübresi ve toprak karışımında daha sağlıklı ve hızlı gelişim gözledim.
saygılar.
Herkeze merhaba
bende buyıl ilk defa çimlendirme yaptım çimlendirilen tohumlar kaç cm olunca bahçeye dikebilir acaba birde sivri biberlerin hiçbiri çimlenmedi biberin çimlemdirme şekli farklımı? 1,5 ayda fasulyelerin boyu 20cm oldu ama domatezler hala 5cm i geçmediler acaba yapmam gereken başka birşeymi var teşekkürler.
Lilinin bahcesi
26-04-2010, 18:01
Herkeze merhaba
bende buyıl ilk defa çimlendirme yaptım çimlendirilen tohumlar kaç cm olunca bahçeye dikebilir acaba birde sivri biberlerin hiçbiri çimlenmedi biberin çimlemdirme şekli farklımı? 1,5 ayda fasulyelerin boyu 20cm oldu ama domatezler hala 5cm i geçmediler acaba yapmam gereken başka birşeymi var teşekkürler.
Sevgili ADL, biberler normalde domateslere gore biraz daha gec cimlenirler ve cimlenirken bulunduklari yerin isisida cimlenmeyi etkiler. Domateslerinize sasirtma yaptiniz mi? Neyin icindeler kap kucukse (viyol gibi) buda etkiler. Ama anladigim kadariyla sasirtma yapmadiniz hic. Acilen sasirtmalarini yapip daha buyuk bir kaba ve nispeten seyrek olarak aktariniz. Kok gelisimi icin ortadan uzanan koku ucundan kirpmayi unutmayiniz.
bahtiyar02
06-05-2010, 14:47
sevgili ADL;
Resim yüklemeniz mümkünmü?
orhansoylu
07-05-2013, 19:29
Selamlar, ben en aceminizim,cimleme icin birakilan tohumlar ne kadar derine ekiliyor acaba. Daha yolun cok basindayim ve kusuruma bakmayin :)
köylükadın
07-05-2013, 20:57
Merheba ekeceginiz tohum büyüklügünün bir katı kadar derine ekebilirsiniz.Kapak topragını ince atarsanız iyi olur
solucan17
08-05-2013, 06:35
Sayın Orhansoylu sayın köylükadının dediğine ek olarak çok küçük tohumlarda mesela çilek gibi fesleğen gibi tohumlarda ben üstüne toprak atmıyorum hiç.
i.göz_71
19-06-2013, 09:42
Arkadaşlar merhaba
Sorum şu olacak, Domates, biber ve diğer sebze çimlerini direk viyollere ekip bahçeye alıncaya kadar burda büyümesi doğru bir metot mu, yaksa bir kapta çimlendirip daha sonra viyollere almak mı doğru metot. İkisi arasında bir fark varmı. Bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum. Aslında şu daha iyi olur, tohumu ekip bahçeye alıncaya kadar olan süreyi özetlerseniz çok memnun olurum. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkür ederim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.