Bağlan

View Full Version : Hangi Enerji Kaynağı?




fskandemir
10-02-2010, 14:49
Hayatımızın en büyük sorunlarından biri belkide en önemlisi enerjidir. Her tarafımızda farklı enerji türleri bulunsa da bu kaynakların üretilebilir, taşınabilir, satınalınabilir ve sürdürülebilir olması gerekmektedir.

Günümüzde ise bireyler sürekli olarak farklı kaynaklara eleştiriler de bulunmaktadır. Ancak bu eleştiriler ,ne yazıkki, sadece eleştirmekte alternatif vermemektedir.

Acaba en kullanışlı kaynaklara nasıl ulaşabiliriz? Hem bireysel olarak -doğada-; hemde yoğun enerji kullanımı olan sanayi vb tesislerde.




Samsunlu55
10-02-2010, 19:07
Yollarda bazı tabelalarda, ışıklandırmalarda küçük güneş enerjisi panelleri hep dikkatimi çekerdi. Kimi haftalar hiç güneş olmuyor ama onlar sürekli çalışıyor. Şöyle bir sorup soruşturim dedim, ülkemizde malesef kullanımı yok yabancılar üretiyor ve fiyatlarıda oldukça pahalı...

Karadeniz'in İlk Rüzgar Santrali

Samsun'un Kutlukent Belediyesi, Karadeniz Bölgesi'nde bir ilki gerçekleştirerek rüzgar santrali kurdu.

Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa Samsun'un Tekkeköy İlçesi'ne bağlı Kutlukent Belediyesi, rüzgar enerjisiyle elektrik üretimine başladı. Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan rüzgar enerjisi, Karadeniz'de santrale dönüştü. Yıllık kesintisiz rüzgar esinimini 300 gün olarak hesaplayan Kutlukent Belediyesi, enerji santralini Asarağaç Köyü'ndeki belediyeye ait piknik alanına kurdu. Belediye yetkilileri, günde elde edeceği yaklaşık 30 kilovatlık enerjiyle piknik alanını aydınlatacaklarını kaydetti.

Karadeniz Bölgesi'nin coğrafi yapısı itibariyle rüzgar enerjisine uygunluğundan hareketle böyle bir santral kurduklarını belirten Kutlukent Belediye Başkanı Hayati Tekin, bu santralde üretilen temiz enerjiyi bütün Karadeniz'e tanıtacaklarını söyledi. Gelecek nesillere pis ve riskli çevre bırakmamak için böyle enerji kaynaklarının kullanılmasının sağlanması gerektiğini ifade eden Tekin, "Bu tip bir doğa yapısının rüzgar sirkülasyonuna elverişli olmasından hareketle rüzgar enerjisine dayalı bir şey yapmak istedik. Oluşan rüzgar koridorunu santrallerle yakalamak gerekiyordu. Biz de 'böyle bir santral kuralım' dedik. Buradan 30 kilovat/saat enerji alacağımızı ümit ediyoruz. Bir ilki başlatarak örnek olduğumuza ve rüzgar santrallerinin rüzgarın bol olduğu bölgede hızla yaygınlaşacağına inanıyoruz" dedi.

Piknik alanına kurulan rüzgar enerjisi santrali, organize sanayi bölgesindeki bir firma tarafından yapıldı. Bir ayda tamamlanan santral, yaklaşık 10 metre yüksekliğinde, 3 pervaneyle çalışıyor ve rüzgarın süresi ve şiddeti karşılığında enerji üretecek. Küçük çaplı olması sebebiyle sadece dar bir alanın aydınlatılmasında kullanılacak olan santralin Karadeniz'e örnek olması düşünülüyor.

http://bilimhaberleri.com/index.php/ar-ge-magazine-115/rr-enerjisi-magazine-257/235-karadenizin-ilk-rr-santrali

nanoSAFE
11-02-2010, 09:56
Paylaşımınız için teşekkürler. Foruma geç üye olmakla beraber doğal olarak geç cevap veriyorum. Konu aslında çok akilane bir konu değerlendirildiğinde gelecek için çok güzel olacağı kesin. Fakat malesef biz güneş ve rüzgar enerjilerine hazır olmayışımızdan dolayı olsa gerek yaygınlaşmadığı iiçin pahalı geliyor. Yatırımcılar çoğalırsa doğal olarak rekabet ortamları açılacak ve herkesin ulaşabileceği bir yatırım olacaktır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi sistemleri yapılan yatırıma göre kendisini 16-20 yıl ortalamasında amorti ediyor. Bu bağlamda Rüzgar enerjisi kendini yapılan yatırıma göre daha kısa sürede ortlama 13-16 yılda amorti ediyor bunun içinde hesaplı bir yatırım kaynağı oluyor.

gece
01-05-2010, 13:11
Başlık ile ilgili arkadaşlarımız için, Nusret Alemdaroğlu'nun, İstanbul Ticaret Odası (İTO) yayınları arasında çıkan "Enerji Sektörünün Geleceği, Alternatif Enerji Kaynakları ve Türkiye'nin Önündeki Fırsatlar (http://www.ito.org.tr/wps/portal/!ut/p/c5/hY7bjoIwFEW_xQ8wZ6dUyjxW4tAmFoVaBngheImBeCHGkAxfL3 HeJlH3eVxn7WwqabxL3TfH-t5cL_WJcir9CutUzL4VA5gNoCN_kYiVDxPykRd-FUZScbEEViwbf-KZTeCsB-19sH8oB69sG3Tm954vh7DftEOC-FbADA5mu4P5Uut9lrq5lFMWD2J0ynetnP3jkXISLNM20KEHRPj j7zY__ReRoFhdzwcqqBQvV2w4dWfXd4s00HIyeQBmBEYU/dl3/d3/L0lDU0lKSmdwcGlRb0tVUW9LVVEhL29Gb2dBRUlRaGpFQ1VJZ0 FJQUl5RkFNaHdVaFM0SldsYTRvIS80QzFiOVdfTnIwZ0NVZ3hF bVJDVXdwTWhFcFJBLzdfMFBSNzVGSDIwMDJTODBJRzZFUTdPNj BNVDQvNFIzZ1UyNjY2MDA0Ni8xMzM5NjUyMDQyNjMvc3BmX3N0 cnV0c0FjdGlvbi8hMmZkb2NHZW4uZG8vc3BmX0FjdGlvbk5hbW Uvc3BmX0FjdGlvbkxpc3RlbmVy/)" isimli eserini önerebilirim.

Toplam 128 sayfalık bu eserin tam metnini yine İTO'nun bilgi paylaşımı yönündeki örnek yaklaşımı ile bu adresten indirip (http://www.ito.org.tr/wps/PA_DocGen/DisplayPDF?aksno=18056&basyil=2007) okumak mümkün.



gece
fikir sahibi olmak için önce bilgi sahibi olunmasının gereğine inanan forum kişisi.