PDA

View Full Version : Calanthe rubens




Ent
06-02-2010, 23:01
Calanthe Rubens

Tayland'a ve Malezya’nin kuzeyindeki adalara ozgu bir orkide turu olan Calanthe Rubens, karasal/topraksal (terrestrial) bir orkide. Genelde yuksek agaclarin altindaki humus (dusen yapraklardan) bakimindan zengin topraklarda yetisiyor. Bu nedenle evde de agirlikli olarak torf ve perlit karisimli bir harc ve biraz dogal gubre uygun. Sogandan yetisiyor ve soganin Mart/Nisan gibi, yaridan biraz az kismi topragin icinde kalacak sekilde ekilmesi gerekiyor.

124363

Yazin dibinden 3-4 tane yaprak cikiyor yukari dogru uzayip muz yapragi gibi bukuluyorlar. Bu surede topragin nemli olmasi gerekiyor.

124364

Yazin sonuna dogru yapraklar sararmaya basliyor ve artik farkediliyor ki yapraklarin dibini olusturan kisim aslinda yeni sogan. Tabii eski soganlar kuru, gri ve kucukken bu henuz parlak yesil ve irice. Sonbaharda yapraklar sararirken sulama kesiliyor 2 haftaligina, bu sirada dipten bir dal cikmaya basliyor. Iste bu dal cicek dali. Yeniden sulama ve besin basliyor.

124365

Ocak gibi dal 40 cm civarina gelince cicek dalinin kendi yapraklari belirgin oluyor ve ust kisimdan tomurcuklar da olusmaya basliyor. Sonrasinda da cok zarif cicekler.
Gecen sene Tayland’dan getirttigim soganlarda tomurcuk asamasina kadar geldim.

124366

Yakinda kendi ciceklerimin resimlerini de paylasacagim umarim, simdilik internetten buldugumu koyuyorum.

124367




karaefsun
08-02-2010, 11:50
sayın ent
alıştığımız orkidelerden farklı bi cins, heveslendik komşuda pişer bizede düşer umuduyla bekliyoruz paylaşımlarınızı saygılar :)

Ent
28-03-2010, 16:31
Subat ortalarinda ilk cicegini (bekledigimden farkli ama hos bir renkte) acmisti. Simdi dal boyu 60-65 cm civarina, cicek adedi de yaklasik 20'ye ulasti. Epey bol ve kalici yani cicekleri.