PDA

View Full Version : Soğanlı bitkilerle ilgili soru ve cevaplar




kgursan
27-01-2010, 22:55
Sevgili dostlar., hayırlı akşamlar. Bu gün fazla soğuk yok ama kar yağıyor Yalova da. Frezyalarımda büyük bir hasar görünmedi bu gün. Lalelerim yatmış dondan ama onlar zarar görmez, kalkarlar. Sn. Kumyaka 3 serada 3 adet soba yakıyorum akşamları. Bu arada Achidentera yaz orkidesidir, şimdi soğanları dinleniyor, su vermeyin. Agapanthus (Nil zambağı, Aşk zambağı) uygun iklimde devamlı gelişir. Soğuğu sevmez ama idare eder.

Sevgili Cemal S. sen de şaşırmışsın, KUMKAYA nereden çıktı?? Allah şaşırtmasın.
Sevgili Güler hanım., Anonsu siz yapın. Nasıl bir toplantı yapılacak ise ben hazırım. uygun bir günü siz seçiniz. Ben nasıl bir hazırlık yapmalıyım Tüyo verirseniz sevinirim.

Az şekerli kahve için teşekkürler.




Güler
28-01-2010, 11:21
Ben de gelebildim.
Önce güzel sıcacık bir çay alayım, kaldıysa simit de rica edeceğim.
Mert'in dün gece ateşi çıkmadı ama kendi tabiri ile tam bir mümüklü olmuş burnu akıyor.
Sabah bakıcısına bıraktım, akşam saat beşe kadar serbestim.

Sevgili kumyaka2010, biz; agaclar.net hanımları çok becerikliyizdir. Beylerimizi hiç ihmal eder miyiz? "Beylerin vay haline" demeyin hiç. Yemekleri hazır, evleri derli toplu olduktantan sonra hiç sesleri çıkmaz. Bizler burada mutluluk içinde olduğumuzda onlar da mutlu oluyorlar.

Arkadaşlar, arkadaşımız kgursan bugünlerde kahve toplantımız için hazır olabilecekmiş.
Toplantıyı yarın akşam (Cuma) mı yapalım, yoksa Pazartesi akşamı mı? Katılılım hangi akşam daha çok olur?
Soğanlı, yumrulu bitkiler ile kesme çiçekler hakkındaki sorularınızı da hazırlayın. Böyle gönüllü bir bilgi kaynağı bulmak her sitede mümkün olmaz.
Bu konuda arkadaşımızdan öğrenebileceğimiz çok şey var, kendi bahçesinde bize anlattıklarını dinlemenizi isterdim.
Bizlere harika bir gün yaşattı. Hem yedik içtik, hem gezdik hem de öğrendik. Bir de elimiz kolumuz çiçek demetleri ile dolu olarak evlerimize döndük.

kgursan
28-01-2010, 19:01
İyi akşamlar herkese., Ben bu gün bir üvertür (açılış) yapayım diye düşündüm. Devamını sizler getirirsiniz.
1.SORU: Bitkilerde Soğan(Rizom-Yumru-soğanımsı gövde) nedir? Bazı bitkiler toprak üstü aksamları (yaprak,övde vs) kuruduktan sonra, toprak altında besin biriktirerek meydana getirdikleri şişkinliklere soğan (yumru-rizom-corm) denir.
2. Soğan yapısı nasıl oluşur? Bitkilerde Yaprak, gövde, hipocotil gibi kısımlar toprak altında besin biriktirir ve soğan (yumru-rizom) denilen yapıyı oluşturur.

3.Soğan tipleri nelerdir?

a) Gerçek soğanlar: Bunlar soğan tabanı üzerinden çıkmış olan yaprakların toprak altında besin biriktirmesi ile oluşur. Soğan tabanından iç içe halkalar şeklinde çıkan yapraklar toprak altında besin biriktirir,kalın etli bir yapı (Scale) oluşturur. Soğan tabanının merkezine yakın bir yerde çiçek tomurcuğu ve çiçek oluşturur.

Soğanın irileşmesi (Enlargment) genişlemesi, merkezden dışarı doğru olur. Merkezde en genç scaleler bulunur. En dıştaki scale(pul) en yaşlıdır.

Bazılarında en dış scale zar şeklinde ince,sert bir yapı da olur bu zar şeklindeki yapıya "Tunik" denir (Yemeklik soğan, lale) bazılarında dış kabuk(Tunik) yoktur (Lilium, Fritillaria) bunlar daha dikkatli korunmalıdır.

b) Soğanımsı gövdeler (Corm): Bunlarda gövde toprak altında besin biriktirerek şişer. Gövdenin etrafında yapraklar kuruyunca tunik gibi cormun etrafını sarar. Her yaprağın dibinde bir göz(tomurcuk) bulunur. Tepe tomurcuk zarar görürse yandaki bu tomurcuklar şişer,filiz verir. (Frezya, Gladiol, Crocus,Achidentera) bu soğan tipindedir.

Corm u boyuna kestiğiniz zaman düz bir yapı görünür ortakısmında öz bulunur. Bu soğan tipi YUMRU ya benzese de yumru değildir, çünki kök taban kısımdan, Sürgün başka yerden çıkar,Yumrularda kök ve sürgün aynı yerden çıkar.

c) Yumrular: Köklerin ucunda besin biriktirerek oluşmuş şişkinliklerdir. Patates ve Cyclamen örnek verilebilir. Bunlarda aynı yerden hem kök hem sürgün çıkar. Bunlarda da scale denilen pullar görülmez.

d)Rizom : toprak altında özelleşmiş,kalınlaşmış sürünücü gövdelerdir. Her boğumundan (nodyum) kök ve sürgün çıkar.

d) Pençe : Toprak altında köklerin besin biriktirip şişmesi,kalınlaşmasıdır. Özelleşmiş köklerdir. Üzerlerinde sürgün verecek gözler bulunur.

Bu yapıların tümüne pratikde SOĞAN denir.

4. Soğanlı bitkilerde Çiçek nasıl oluşuyor? Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu soğan söküldüğü an da başlamıştır, kuruma-depolama aşamalarında soğan içindeki çiçek tomurcuğu gelişir ( Lale, nergis). Bu soğanlı bitkiler dikimden sonra az ışıkdan etkilenmez.

Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu ancak dikimden sonra meydana gelir. Bu bitkiler gelişmeleri esnasında düşük ışık koşullarından olumsuz etkilenir. Işık yetmezliği durumunda çiçekleri açmayabilir veya körelir (Lilium, Dutch iris)

5. Soğan dikildikten sonra ne oluyor,nasıl gelişiyor?

Her soğan toprağa dikildikten sonra uygun NEM ve SICAKLIK koşullarını bulunca hemen kök salar, köklenir, içindeki besinleri kullanarak büyüme noktasından sürgün uzatır, yapraklanır, çiçek verir, yaprakları ile besin yaparak mevcut soğanı veya yeni soğanı besler büyütür. Sezon sonunda topraküstü kısımları kurur ve DİNLENME dönemine girer.

Evet dostlar, Ben bir başlangıç yaptım. Sorularınızı cevaplamaya hazırım.

NOT: Sn.Yöneticiler bu bilgileri Cafe10 dan ziyade "Soğanlı bitkiler soru-cevap" gibi Ayrı bir başlıkta toplarsa daha iyi olur düşüncesindeyim.

Adalet Yağcı
28-01-2010, 19:27
Açıklamalar için çok teşekkür sayın Kgursan.
Ben şunu merak ediyorum, soğanlı bitkilerin soğuğa en dayanıksız olanı hangisidir?

Yukarıdaki fotoğraflar çok güzel ama nasıl kıydınız o çiçek verecek soğanlara :(

Güler
28-01-2010, 19:44
Sevgili arkadaşlar bizler bu konuşmaları kahvede yapalım, sorularımızı soralım cevaplarımızı alalım. Daha sonra bu bilgileri derli toplu olarak ilgili başlıklarda toparlayacağız. Kahvede kalıp da gümbürtüye gitmeyecek.

1- Soğanlı bitkilerin soğuğa en dayanıksız olanı hangisidir? (Adalet Yağcı)

2- Ben soğanlı bitkilerimi (sümbül-nergis-amarillis- glayöl) topraktan çıkartmıyorum. Çiçeklenme bitip de yaprakları iyice ölünce biraz gübreli su ile sulayıp bırakıyorum. Ama iki senede bir çukurlarını kazıp, yavru ayırımı yapıyor ve yuvalarına gübreli güzel toprak koyarak yeniden ekiyorum. Yaptığım bu uygulama doğru mu değil mi?.... (Güler)

3- Bazı marketlerde satılan soğanların yapraklarının iyice soğana yakın kesildiğini gördüm, sadece çiçek açacak sap bırakılmış, neden böyle yapılıyor?..... (Güler)

4-Frezyalar yaylada olmuyor, olsa bile çiçeklenmiyor, bunun sebebi nedir? (Adalet Yağcı)

5-"Bazı soğanlı bitkilerde çiçek oluşumu ancak dikimden sonra meydana gelir. Bu bitkiler gelişmeleri esnasında düşük ışık koşullarından olumsuz etkilenir. Işık yetmezliği durumunda çiçekleri açmayabilir veya körelir (Lilium, Dutch iris)" demişsiniz.
Dahliyalar, gerçi bunlar yumru ama ben marketlerden alırken poşetlerini iyice inceliyorum. Yumruların yumuşamamış , sert olmasına dikkat ettiğim gibi yumru üzerinde hayat belirtisi olan minik minik patlamalar yapmışlarını seçiyorum. Yaptığım doğru mu? (Güler)

Adalet Yağcı
28-01-2010, 20:20
6-Soğanları hep 10 cm. derinliğe dikmemiz öneriliyor, oysa derinlik 6-7 cm. olduğunda da gayet güzel çiçekleniyorlar ve ayrıca daha derine dikilen soğanlar kaybolabiliyor belki de çürüyor.(Adalet Yağcı)

kumyaka2010
28-01-2010, 21:03
Sayın kgursan ! Benim sumbuller çok seyrak açıyor .5 sene evvel aldıgımda çok guzeldi .Çok fazla yavru veriyor .Hersene sokuyorum .Sebebi nedir acaba ?Galaları hiç sokmuyorum ,isteyen olunca veriyorum .Arada bir sokmekmi lazım ?
Starilejeyi varilde 10 sene sonra yere diktim .Kaç senede bir ayırmak lazım ? Teşekkurler.
Not .Tavlayı Yalovaya gelince benle oynarmısın .10 senedir oynamadım .

kgursan
28-01-2010, 21:47
Herkese bol şans. Sırayla cevaplamaya çalışayım:
1. Sn Adalet hanım., Soğuğa duyarlılık bitkinin gelişme dönemine göre farklı olmaktadır. Örneğin frezya yapraklı halde -1veya -2 oC dayanabilir fakat çiçek sapı +1 oC da zarar görür. Tabi soğukta kalma süresi de önemli. Achidentera ve hippeastrum u ilk etapta sayabiliriz soğuğa karşı duyarlılıkta. Bunlar dayanıksızdır çünki köken olarak sıcak tropik iklimlerin bitkileridir. genelleme yaparsak sıcak iklimlerde yetişen soğanlılar soğuğa dayanmaz.

Deneme için doktorlar adam kesiyor, biz sizlere göstermek için 3-5 soğana kıymışız çok mu? Kaldı ki harman zamanı binlerin arasında 3-5 soğan sayılmıyor.

Sn Güler hanım., Bazı soğanlılar bazı iklimlerde toprak donmayınca toprakta bırakılabiliyor. Sahil bölgeler için geçerli. Fakat kışları toprağın donduğu yörelerde soğanlar topraktan her yıl çıkarılmalıdır.

Diğer taraftan topraktan çıkardığınız soğanları UYGUN KOŞULLARDA muhafaza etmek önemli. Bazen bu koşullar sağlanamayınca yerinde bırakmak daha mantıklı oluyor. Yine de sizin yaptığınız gibi 2-3 yılda bir seyreltmekte fayda var. Özellikle çok avru yapanlarda bu önemli. Ayrıca yavruları ayırıp daha bakımlı büyütmek doğru olur.

Bir de yaprağı kurumuş, ölü sezona girmiş soğanlı bitkilere gübre vermek mantıklı değil, ancak çiftlik gübresi işe yarar o da sıcak tuttuğu için ve ilk baharda köklenme başlayınca hazır besin bulmuş olur bitkiler, fakat suni gübre vermek mantıklı değil. Suni gübre gelişme döneminde verilmeli.

kgursan
28-01-2010, 21:53
Soru 4. Bazı soğanlılardan kastınız sanırım Hippeastrum dur. Bunun özelliğini daha önce de yazmıştım devamlı çalışan bir bitki çiçek vermesi için soldurma gerekir bu nedenle yapraklarını keserler. (Sn maki 01 e açıklamıştım),
soru 5. Dahliyalar bir yumrulu bitki. Patates gibi düşünülebilir, tam bilmiyorum ama gün uzunluğu ve ışık çiçeklenmesini etkiliyor olabilir. Genellikle sonbahara doğru açmaları gün uzunluğu etkisinden olabilir fakat ben tam bilmiyorum dahliyaları.

kgursan
28-01-2010, 22:00
Sn adalet hanım., Frezyanın normal mevsimi sonbahar dikim-İlkbahar çiçek dir. Ancak çiçek tomurcuğu oluşması için 10-15 oC arasında 6 hafta gerekir. Soğanda Çiçek oluştuktan sonra ise 10-20 oC gerekiyor. Tam anlayamadım Ne zaman dikiliyor? Sonbaharda dikilirse kış set olur gelişemez/yaşayamaz. ilkbahar dikilirse soğanlar çiçek oluşum döneminde sıcağa gelebilir. Yani Çiçek oluşum döneminde sıcaklık 15 oC üzerinde olursa yaprak verir çiçek oluşturmaz. O dönemde 10-14 oC da 6 hafta gerekir.

kgursan
28-01-2010, 22:03
Sn Güler., Dahliyalar da patates gibi düşünün yumuşamış olan yumruları hastadır. Dahliya yumruları sert olmalıdır, üzerinde gözler(tomurcuklar) olmalıdır .

kgursan
28-01-2010, 22:10
6-Soğanları hep 10 cm. derinliğe dikmemiz öneriliyor, oysa derinlik 6-7 cm. olduğunda da gayet güzel çiçekleniyorlar ve ayrıca daha derine dikilen soğanlar kaybolabiliyor belki de çürüyor.(Adalet Yağcı)

Sn Adalet hanım., 10 cm. genelleme için söylenmiş olabilir. Doğru olanı soğan iriliğine göre derinliktir. Genel ifade en fazla soğan boyunun (yüksekliğinin) 1,5-2 katı kadar bir örtme gerekir. Soğanın üzernde o kadar toprak olmalıdır. örneğin 5cm. sümbül soğanının üzerine 7-10 cm toprak konabilir ama 2cm galantus üzerine ancak 3-4 cm toprak konmalıdır.

Çok derin dikimlerde şöyle bir sakınca daha vardır: Toprağın 15-20 cm derinliğinde suyun drenajı da zorlaşır ve kökler su içinde kalabilir ve soğanı çürütebilir.

kgursan
28-01-2010, 22:19
Sayın kgursan ! Benim sumbuller çok seyrak açıyor .5 sene evvel aldıgımda çok guzeldi .Çok fazla yavru veriyor .Hersene sokuyorum .Sebebi nedir acaba ?Galaları hiç sokmuyorum ,isteyen olunca veriyorum .Arada bir sokmekmi lazım ?
Starilejeyi varilde 10 sene sonra yere diktim .Kaç senede bir ayırmak lazım ? Teşekkurler.
Not .Tavlayı Yalovaya gelince benle oynarmısın .10 senedir oynamadım .

Zaman içinde soğanların çapları küçülmüştür. Çaptan düşünce çiçekleri zayıf olur. Çok yavru verdiğine göre ana soğan küçülmüştür. Yavruları ayrı büyütüp (3-4 yıl) dikmek gerekir.

Gala yerinde kalınca sizin iklimde iyi gelişir ve kalabalık olması zarar vermez.

Stariliçya da ayırmadan 10-12 sene kalabilir.

Tavlayı 10 senedir oynamayınca unutmuşsunuzdur. :p

Cumhur Tonba
29-01-2010, 02:37
Kim sevmez laleyi,sümbülü,nergisi... Asırlardır şairlere,ozanlara ilham vermiş, bazıları bir devre isim olmuş bu çiçekler ve daha birçok çeşitleri " SOĞANLI BİTKİLER" olarak tanınır.

Her mevsim, iklim ve yere uygun bir soğanlı bitki mutlaka vardır. Kış sonunda toprağı delen kardelenlerden başlayarak,müge,safran,fulya,nergis,sümbül,anemon ve laleler ilkbaharda, begonia,zambak,yıldız ve glayöl çeşitleri ise yazdan sonbahara kadar bahçelerimizi şenlendirir.

Evde yetişebilen soğanlı bitkiler de hatırı sayılacak kadar çeşitlidir. Kaladyum,amaryllis,frezya,gala ve zambak cinsleri gibi..

kgursan
29-01-2010, 23:03
Kamil bey!

Soğanlı bitkilerde şoklama veya soğuklama nedir? Biz üreticilere nasıl bir fayda sağlar? Normal evlerdeki yedek bir buzdolabı bu işlem için kullanılabilirmi?

Benim çiğdem soğanları minik saksılara ekilmiş durumda şu anda seranın içindeler ve yeşil yapraklandılar. Ne zaman çiçek açacaklar merak ediyoruz yoksa açmayacaklarmı?

Sıklamentlerde yeni yeni yapraklanmalar var bu baharda durumları hakkında bilgi verirseniz?

Acemilik zor iş be hocam. Sorularıma cevap verirseniz MARSTAN kurtulursunuz vermesseniz oyunu rüyanızda belki görürsünüz.

Saygıyla.

Sevgili cemalbey kardeşim., Sorularını cevaplamaya çalışayım ki mars dan kurtulayım:p
1. Bitkilerde SOĞUKLAMA ihtiyacı: Yalnız soğanlı bitkiler değil, diğer bazı subtropic (Serin ılıman iklim) bazı bitkiler de de soğuklama ihtiyacı vardır. Bu bitkilerin normal çiçeklenmesi için belli bir dönemde, belli bir süre +7 oC altında kalması gerekir ki Normal çiçek açsınlar. Örneğin ılıman iklim meyve ağaçlarında (kayısı, kiraz, şeftali, elma vs.) Çiçek tomurcukları dallarda Ağustos -Ekim arasında oluşmaya başlar. Oluşumun tamamlanması için kış boyunca (atıyorum 725 saat vs.) +7 oC altında beklemesi lazım bu süreçde çiçek için hormonal değişim tamamlanır ve normal zamanda çiçekler açılır. Bu nedenle bazı meyve türleri ılık iklimlerde (Adana, Antalya vb) çiçek ve meyve yapmaz.

Soğanlı bitkilerde de pek çok türünde soğan içinde çiçek oluştuktan sonra sapın uzaması için +5ile +9 oC arasında kalması gerekir. Bu işlem soğanlara depo da yapılınca preperasyon denir. Soğuklatılmış Lale soğanları kısa sürede(30-45 gün) çiçeklenir. Veya Lilium türlerinde soğanlar dikmeden önce veya diktikten sonra ortalama 6-8 hafta + 2 oC da kalmaz ise çiçek açmayabilir. Liliumdaki bu işleme "VERNALİZASYON" diyorlar. Bunun gibi pek çok bitki türü soğuklamazsa çiçek ve meyve/tohum vermez. (Bakınız soğanlı bitkiler depolama ve preparasyon başlığı)

cevap2. cyclamenler (C coum ilkbaharda çiçeklenecek, C.hederifolium çiçeklenmesi bitti) şimdi yapraklanacaklar, yaprakları besin yapacak, besinler soğana gidecek ve önümüzdeki yaz başında daha iri bir soğan olacak. Sonra yaprakları sararacak ve soğan dinlenmeye (uykuya) girecek, Sonbaharda uyanacak.

Çiğdemler çiçek açmayacak (geçti zamanı) yaprakları soğanı besleyecek ve irileştirecek sonbaharda Ekim ayında çiçeklenecek.

Kolay gelsin.

kgursan
30-01-2010, 17:44
Sevgili Cemal S., Sorularında noksan kalan yeri de açayım ; Amatörler buzdolabında vs. soğanları şoklayabilirmiyiz?

Konunun özünde 3 nokta var:

1.Nokta ; Soğanlar (Lale) sökümden sonra soğan içinde çiçek organlarını (renkli yapraklar, anterleri dişi organ-Gynoecium) 2-3 aylık bir zaman sürecinde ve uygun depo sıcaklıklarında tamamlar. Türkiye de yıllara ve çeşitlere göre değişmekle birlikte bu süreç Ağustos ortası- Eylül ortasında tamamlanır. Yani çiçeğin tüm organları ve en sonunda da Gynoecium (dişi organ) tamamlanır. Bu döneme G dönemi denir.

Soğuk depo, buzdolabıvs.(5-9 oC) Ancak bu dönemde konur. G döneminden önce soğuğa koyarsanız çiçekler anormal olur.

2. Nokta: Soğanlar buz dolabına konunca "Etilen" den olumsuz etkilenir. Etilen gazı çok küçük (ppm) dozunda bile soğan içinde oluşmuş olan çiçeği bozar. Dumura uğratır. Dolayısıyla soğanlar etilen kaynaklarından uzak depolanmalıdır. Etilen üreten aynaklar ise: Yeşillikler, sebzeler, meyveler, Eksoz gazı, vs. sayılabilir.

3. Nokta: Soğanlar soğuk depoya girince "Hava sirkülasyonu" önemlidir. Soğukta nem yoğuşması fazla olacağından nemin dışarı atılması gerekir. Nemli ortamda köklenme olayı çabuk olur bu kökler kuruduğu zaman soğan dikilince birdaha kök oluşmaz.

Eh daha fazla bilgi istersen "Soğan depolama ve preparasyon" başlığına göz atıver. ( Burada demeyi beceremiyorum)

köknar
31-01-2010, 18:18
Geçen ay alıp ekemediğim lale ve sümbül soğanlarım vardı, sanırım içlerinde nergisler de var Birkaç tane de Müge rizomu vardı. Bugün balkonumu elden geçirince o soğanları ve mügeyi de toprağa diktim. Özellikle sümbüllerin yeşil yaprakları 4-5 cm kadar çıkmıştı. Lalelerinki o kadar uzun değildi ama onlar da filizlenmişti. Geç mi kaldım acaba? Çiçeklenirler mi? Bu arada balkonum kapalı.

kgursan
31-01-2010, 21:54
Biraz geç kalmışsınız ama kök yaparlarsa üstleri de gelişir. Çiçek de verebilirler.

kgursan
01-02-2010, 18:20
Heeey dostlar!! Hani sorular?? Ben dersimi çalıştım emrinize amade bekliyorum.

Bakın bu gün hava Lodos, sıcaklık 15-16 oC . Aldanmayın sakın Çarşamba kar, perşembe -Cuma don var. Önlemlerinizi alın açıkta kalmayın.

Tavlada turnuva!! zor bir iş. Nasıl yaparsın? Ahmet -Mehmeti, Mehmet - Cemali, Cemal -Ahmet i yenerse Ne olur??? Kim birincidir? Tavla böyle bir oyundur.

Ne ustalar gördük zalimin elinde kalmış,
Ne zalimler gördük çaylakları padişah yapmış.

Zalim = Zar,

nurcanaybay
13-06-2010, 18:15
Arkadaş'lar ;
bu soğanlar glayör soğanı mı crocosmia soğan'ları mı ?

kgursan
13-06-2010, 23:16
Arkadaş'lar ;
bu soğanlar glayör soğanı mı crocosmia soğan'ları mı ?

Sn Aybay., Eğer gladiol soğanı olsa yeni oluşmuş soğanın altında eski sağan da bulunurdu. Burada göremedim. Crocosmia yı ise tanımıyorum ama bunları pek de glayöre benzetemedim.

nurcanaybay
14-06-2010, 11:03
Sn.Kgursan ;
teşekkür ederim.Geçen yıl o kadar çok soğan diktim ki çiçeklenmiyenleri tanıyamıyorum.

FIRUZAN
16-06-2010, 01:10
Sayın kgursan;
Geçen yaz Mutlu Bey'den aldığım lilium soğanlarını saksıya uygun bir şekilde diktim.ekim ayında da saksıları bahçeme toprağa gömdüm.Bunu yapmamdaki amacım haziran böceklerinin lavralarının belki soğanlarımı yer diye korkmamdı saksılarla gömdüm bakim ne olacak diye.kışı bu şekilde geçirdiler.Burhaniye'de çok yağmur yağmasına rağmen bahçem geçirgen bir toprağa sahip olduğu için 10 soğanımında hiçbiri çürümedi. İstanbul'dan 15 mayıs gibi geldim hepsinin tepesinde 3 tane çiçek kokuları candium gibi değil ama güzel kokuluydular.
saksıları toprakdan çıkardım kokusu gelsin diye balkonuma koydum çiçeklerimin sefasını sürdüm kısaca:) şimdi çiçekler soldu düştüü,arada bir suluyorum. Artık yapraklarıda sararmaya başladııı bir tanesini saksıdan çıkardım bakim durum nedir diye ? Soğan ilk aldığımdan daha küçülmüş fakat aldığımda da sizden gelen soğanlar kadar büyük değildi.
Sorum bu soğanları yapraklar iyice sarardıktan sonra saksıdan çıkarmalımıyım saklamalı mıyım ? Yoksa öylece saksıda kalsın ekimde giderken gene bahçeyemi gömmeliyim soğanın küçülmesi nedendir bu arada sizin gönderdiğiniz gibi bununda gövdelerinde köklenme var ama daha değişik bir cins heralde
teşekkürler

FIRUZAN
16-06-2010, 01:12
Bir başka sorumda frezya soğanlarımı çıkarmıştım şu an durumları gayet iyi kenarlarından yavru vermiş bu soğanlarımı ne zaman ekmeliyim ? Teşekkürler

kgursan
16-06-2010, 19:58
Sayın kgursan;
şimdi çiçekler soldu düştüü,arada bir suluyorum. Artık yapraklarıda sararmaya başladııı bir tanesini saksıdan çıkardım bakim durum nedir diye ? Soğan ilk aldığımdan daha küçülmüş fakat aldığımda da sizden gelen soğanlar kadar büyük değildi.
Sorum bu soğanları yapraklar iyice sarardıktan sonra saksıdan çıkarmalımıyım saklamalı mıyım ? Yoksa öylece saksıda kalsın ekimde giderken gene bahçeyemi gömmeliyim soğanın küçülmesi nedendir bu arada sizin gönderdiğiniz gibi bununda gövdelerinde köklenme var ama daha değişik bir cins heralde
teşekkürler

Sn Firuzan., Soğanlar çiçeklerini açmış, besinlerini tüketmiş ve küçülmüşler! (damızlık soğan işletmeleri neden çiçekleri kopartıyorlar? sanırım anlaşılmıştır.

Şimdi bu küçük soğanları sonbaharda dikin, ilkbaharda ççeklerini kopartırsanız soğan irileşir, koparmazsanız yerinde daha küçük çiçek açar.

Soğanın küçülmesi besinini çiçek için harcamasındandır.

bu soğanları saksıdan çıkarıp, sonbaharda işlenmiş toprağa gömün. sapları sararınca da suyu kesin/azaltın.

kgursan
16-06-2010, 20:02
Bir başka sorumda frezya soğanlarımı çıkarmıştım şu an durumları gayet iyi kenarlarından yavru vermiş bu soğanlarımı ne zaman ekmeliyim ? Teşekkürler

frezya soğanları normal koşullarda, Eylül-aralık arsında dikilir, kışın yapraklanır, ilkbaharda çiçek açar (donmazlarsa).

Bazı özel depolanmış soğanlar ilkbaharda (şubat-Nisan) dikilir, yazın çiçek açar.

FIRUZAN
16-06-2010, 22:52
Çok teşekkür ederim.O zaman ben soğanları çıkarıp formda "soğanların saklanması konusundaki gibi saklıyayım"

FIRUZAN
17-06-2010, 11:06
sayın kgursan artıkm saksıdan çıkarayım mı? beklesinler mi ? teşekkürler

kgursan
17-06-2010, 20:13
sayın kgursan artıkm saksıdan çıkarayım mı? beklesinler mi ? teşekkürler

Sn firuzan., Bunlar Lilium soğanlarıolmalı!! Daha yeşil duruyorlar, saksıda kalsın , saksıda beklesin sadece su vermeyin veya çok çok az, nemli kalacak şekilde su verebilirsiniz. Toprak tamamen kurumasın. Saksıda kalsınlar.

Lilium soğanları diğer soğanlarıdan farklı depolanıyor. Siz bunu sağlayamazsınız! bu nedenle saksıda kalsın.

NazMurat
07-07-2010, 09:02
öncelikle selamlar
elimde bir arkadaşımın göndermiş olduğu soğan var ve ne soğanı olduğuna dair bir fikrimiz yok. :confused:
eğer bilen arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim. ona göre saklama ve dikim koşullarını uygulamalıyım. :)
şimdiden teşekkürler...

zıpçıktı imiş

tüm yorumlar için teşekkürler.
Ağustos sonu gibi diktim ve eylül ortası gibi pembe çiçeğini gördüm. kusura bakmayın görüntüleyemedim.
kısa süre çiçekte kaldı. şimdi halen yeşil yapraklarıyla toprakta. umarım çoğalıyordur.

kgursan
08-07-2010, 20:15
öncelikle selamlar
elimde bir arkadaşımın göndermiş olduğu soğan var ve ne soğanı olduğuna dair bir fikrimiz yok. :confused:
eğer bilen arkadaş varsa yardımcı olursa sevinirim. ona göre saklama ve dikim koşullarını uygulamalıyım. :)
şimdiden teşekkürler...

Sternbergia lutea ya benzettim. Sonbahara kadar serin-gölge yerde gazeteye sarıp bekletin, Eylül-Ekim ayında dikin.

Halil Solak
08-07-2010, 21:49
sn. kgursan bende s.lutea ile zıpçıktı arasında kaldım. ama eğer s.lutea ise, o tür ise zaten eylül ekim ayında çiçeklenecektir. kök salması için hemen dikilmesi gerekir. uzun süredir sternbergia lutea yetiştiriyorum. geç ekilen soğanlar çiçeklenmiyor ve kışın soğuktan hemen etkileniyor.

kgursan
09-07-2010, 21:57
sn. kgursan bende s.lutea ile zıpçıktı arasında kaldım. ama eğer s.lutea ise, o tür ise zaten eylül ekim ayında çiçeklenecektir. kök salması için hemen dikilmesi gerekir. uzun süredir sternbergia lutea yetiştiriyorum. geç ekilen soğanlar çiçeklenmiyor ve kışın soğuktan hemen etkileniyor.

Sn hs Edirne., Tabi ki tam emin değilim soğanın renginden giderek s.lutea olabilir dedim. S.lutea genellikle Ekim ayında çiçekleniyor. Ekim ayından sonra dikilenler muhtemelen çiçek vermeyebilir. Şu anda (Temmuz) ayında ki dikimde ise toprak çok sıcak olduğu için köklenme sorunu olabilir. Ağustos sonu dikim uygun olabilir ,Eylül de çok geç sayılmaz kanaatindeyim. Kolay gelsin.

Halil Solak
09-07-2010, 23:22
sn. kgursan, s.lutea doğa kökenli yani yabani bir bitki olduğundan zaten yıl boyunca toprak içinde durması bir problem teşkil etmez. sizin gibi tecrübeli arkadaşlarımız içinde dikim zamanını ayarlamak bir problem oluşturmaz. ancak amatör arkadaşlarımız çiçeklenme sorunları yaşayabilir. ben s.lutea'larımı saksılarda tam güneş altında terasta yetiştiriyorum. toprak ısısından kaynaklanan bir köklenme sorunu yaşamadım daha önce. eğer bitkiyi geç ekerseniz bitki yeterli kök oluşturamadan çiçekleneceği için kışa hazırlıksız yakalanıp donma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor. bu arada tecrübe kazanmak için soruyorum, toprak ısısın yüksek olmasından kaynaklanan köklenme sorununu detayları ile açıklayabilirmisiniz ? ne gibi problemler yaşıyorsunuz ?

Lilium
10-07-2010, 01:08
s.lutea doğa kökenli yani yabani bir bitki olduğundan zaten yıl boyunca toprak içinde durması bir problem teşkil etmez.
Soruyu sayın k.gursan daha detaylı cevaplayacaktır sanırım, şuraya cevap vermek istedim.
Soru doğrudur, çoğu da doğa kökenlidir, soğanı sökmezseniz dediğinize katılırım, ama soğanı çiçeği bittikten ve ya çeşitli nedenlerden dolayı sökmüşseniz, o dönem zaten dinlenme dönemleri bu toprakta da olsa dışarıda da olsa dinlenme dönemidir, aradaki fark topraktakinin kök sistemi bozulmamıştır o kendini ve kendine ihtiyacı olanı daha önce oluşturduğu kökleri sayesinde dinlenme dönemini geçirir.
Sökülmüş olanın bu durumu yoktur, kök sistemi bozulmuş, havaların sıcak gitmesinden ziyade dinlenme dönemindedir bir de kökleri yoksa , ve bu dönemde de su veriyorsak soğanın çürümesini teşvik etmiş oluruz, soğan en iyi kök çalışmasına havaların serinlemesi ile başlar, bu nedenden dolayı sökülen soğanlarınızı ağustostan sonra eylül ayına kadar ekebilirsiniz diyoruz.

Halil Solak
10-07-2010, 10:07
sn. Lilium, bir genellemeden bahsediyorsak çok haklısınız. özellikle hollanda lalelerinin dinlenme döneminde fazla sulanmasından kaynaklanan çürümeleri ile bende çok karşılaştım. ama Sternbergia lutea da farklıdır. bu tür zaten eylül ayında çiçeklenecektir. ve bu tür pasif dönemde soğan içinde çiçek tomurcuğu oluşturduğu için soğanın nemli kalmasına ihtiyaç duyacaktır. geç sonbaharda çiçeklenecek türler için sizin bahsettiğiniz yöntemi uyguluyorum fakat erken sonbahar ya da yaz sonu çiçeklenen türlerin soğanını ya söktükten sonra gerekli kontrolleri yapıp dikilmesi ya da yeni temin edilmiş ise hemen dikilmesi gerektiğini düşünüyorum.

kgursan
12-07-2010, 20:53
sn. kgursan, s.lutea doğa kökenli yani yabani bir bitki olduğundan zaten yıl boyunca toprak içinde durması bir problem teşkil etmez. sizin gibi tecrübeli arkadaşlarımız içinde dikim zamanını ayarlamak bir problem oluşturmaz. ancak amatör arkadaşlarımız çiçeklenme sorunları yaşayabilir. ben s.lutea'larımı saksılarda tam güneş altında terasta yetiştiriyorum. toprak ısısından kaynaklanan bir köklenme sorunu yaşamadım daha önce. eğer bitkiyi geç ekerseniz bitki yeterli kök oluşturamadan çiçekleneceği için kışa hazırlıksız yakalanıp donma tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliyor. bu arada tecrübe kazanmak için soruyorum, toprak ısısın yüksek olmasından kaynaklanan köklenme sorununu detayları ile açıklayabilirmisiniz ? ne gibi problemler yaşıyorsunuz ?

Sn. hs Edirne., Pek çok soğanlı bitkinin gelişiminde periyotlar önemlidir. Dikim periyodu, köklenme periyodu çiçeklenme/ ve /veya yapraklanma periyodu soğanlı bitki türüne göre faklılılk gösterir. Örneğin. L. candidum., Ağustos dikilir,nEylül-ekim köklenir e yaprak verir, kışı yapraklı geçirir, ve Mayıs civarında çiçeklerini verir.

S.lutea da, yaz aylarında (kanımca Temmuz-ağustos) dinlenme aşamasındadır. Eylülde havalar serinleyince, ilk yağmurlar düşünce köklenir ve Ekim civarında çiçeklerini açar ve sonra yapraklanarak soğanı besler ve kış boyunca gelecek yılın çiçeğini hazırlar. Ben böyle biliyorum.

Bu gelişme sekansları her soğanlı türde farklıdır. Örneğin frezya da., Yaz boyunca yüksek sıcaklıkta dinlenen soğanlar, Eylül civarındaki yağışlar ve hava sıcaklığının (Toprak sıcaklığının) düşmesiyle nem bulunca kök verir, yaprak verir, ve aralık ayında sıcaklık 15 0C a düşünce çiçek tomurcuğu oluşturur, ve kışı böyle geçirir, ilk baharda hava sıcaklığı artmaya başlayınca çiçeklenir, Mayıs-Haziran da tohum bağlar ve dölünü devam ettirir, Hazirandan sonra üst aksam kurur, toprak altı organı (soğan) dinlenmeye başlar ve 3 ay dinlenir sonbaharda tekrar köklenip hayat çemberini devam ettirir.

Bu yaşam çemberi her soğanlı bitki için benzer şekilde devam eder.

Ben geçen yıl arkadaşlara (Sanırım Eylül cıvarında) sternbergia lutea soğanları (Karaçiğdem) gönderdim sanıyorum hepsi Ekim civarında çiçeklendi.

Halil Solak
12-07-2010, 23:01
sn. kgursan, s.luteaların edirne de 10 Eylülde çiçeklendiklerini biliyorum. bazen iklim koşullarına göre birkaç gün şaşma olsada buradakiler eylül ayında çiçeklenir. tabi ki soğanı geç ekiyorsanız geç çiçekenecektir. benim size yukarıda sorduğum soru ise bu soğanları eğerki benim gibi erken diken arkadaşlar olursa ne gibi problemlerle karşılaşırlar ?

ben eğerki bu türün soğanlarını terasımda saksılara geç dikersem hepsi donuyorlar kışın dayanıksız oluyorlar. bunu anlatmaya çalışıyorum. fakat erken diktiğim soğanlarda hiçbir problem yaşamıyorum.

kgursan
13-07-2010, 23:35
sn. kgursan, s.luteaların edirne de 10 Eylülde çiçeklendiklerini biliyorum. bazen iklim koşullarına göre birkaç gün şaşma olsada buradakiler eylül ayında çiçeklenir. tabi ki soğanı geç ekiyorsanız geç çiçekenecektir. benim size yukarıda sorduğum soru ise bu soğanları eğerki benim gibi erken diken arkadaşlar olursa ne gibi problemlerle karşılaşırlar ?

ben eğerki bu türün soğanlarını terasımda saksılara geç dikersem hepsi donuyorlar kışın dayanıksız oluyorlar. bunu anlatmaya çalışıyorum. fakat erken diktiğim soğanlarda hiçbir problem yaşamıyorum.

Sn hs edirne., S.lutealar köklenmeden de çiçek verebilir.! Şu anda resmini koyamıyorum, geçen yıl kasada kalan soğanlar çiçeklendi. Çünki çiçek tomurcuğu soğanın içinde mevcut.

S. lutea farklı ise bilmiyorum., Lale, sümbül vb. soğanlar en iyi 9 oC da köklendiğini literatürler söylüyor. Sıcak ortamlar genellikle bazı soğanlar için dinlenme (dormancy) nin devam ettiği ortamlar oluyor muhtemelen dinlenme devam ederken köklenemiyor. Diye düşünüyorum.

ibrahim37
14-07-2010, 02:49
Arkadaşlar ben de soğanlarımı Aağustos ayında ekiyorum. Özellikle sonbaharda çiçek açan türler bu zamanda ekilmesi gerektiğini düşünüyorum. İlkbaharda çiçek açanlar ise biraz daha geç Eylül, Ekim veya Kasım olabilir. Ağustos ayında ekmemim sebebi ise; kuru bir kumun içinde ve hiç nem almamasına rağmen bu dönemde bazı soğanlar kök salmaya ve tomurcuklanmaya başlıyor. Mesela Kadıköy acı çiğdemi doğada hiç yağmur yağmasa dahi 15 ağutosta çiçek açıyor! Bazı soğanlılar var ki yaz uykusuna hiç yatmıyor! (doğu karadeniz veya çok yüksek zirvelerden gelen bazı türler) Bazı soğanlılarda var ki topraktan çıkarılmayı sevmez. Yani anbalajı açılmış yiyecek gibi uzun süre dışarıda korumak imkansız.
Kendi tecrübeme göre; Muscari, Scilla, Galanthus, Sternbergia, Narcissus gibi türler topraktan çıkarılmayı sevmez. Bir şekilde çıkarılır ve birkaç ay dışarıda kalırsa o yıl çiçek açmayabilir açsa da tam istediğim şekilde gelişmiyorlar.
Buna karşılık Laleler ve Alliumlar yaz uykusundayken topraktan çıkarılıp kuru yerlerde ekim zamanına kadar muhafaza edilmesi daha doğru olabilir. Bunlar da yazın gelecek suya karşı daha hassaslar.
Yine de bir örnek vereyim; erken sökülen laleleri çöp torbalarına doldururlarken ben de kıyamayıp 4-5 tane almıştım ve hiç önemsemeden kumla karıştırıp bir kovaya koydum ve bir kenara attım. Kasımda ekerken baktığımda kumun üstünde kalan ikisi tamamen kurumuş ama kumun içinde kalan çok yeşil soğanlar bile çok güzel toparlanmıştı. Bu da gösteriyor ki; her koşulda soğanlar toprak içinde toprak üstüne göre daha emindirler.
Ayrıca ben Ağustosta soğanlarımı ekerken elenmiş kuru toprak kullanıyorum ve kesinlikle sulama yapmıyorum taki sonbahar yağmurları başlayana kadar. Eylül veya Ekim'de ise benim bahçede elenecek kuru toprak kalmıyor!.
Ancak daha az türde ticari amaçlı olarak yetiştiriyor isek; havasını, nemini ve ısısını kontrol edeceğimiz bir depolama sistemimiz var ise ve tamamen kontrolü bizim elimizde olan sera gibi bir ortamda üretim yapıyor isek. Yetiştirdiğimiz bitkiye göre ekim zamanını kendimiz ayarlayabiliriz.

ibrahim37
14-07-2010, 03:13
Buyurun size bir örnek vereyim. Bu Doğu Karadeniz kökenli bir çiğdem.
Yaz uykusuna hiç yatmıyor yaprakları sarardıktan sonra soğanından tekrar yeni kökler gelmeye başlıyor. Bunun gibi soğanlarının tamamen kurumasını sevmeyen birçok farklı tür var.
Bunu çok güzel anlatan bir fotoğrafı da eklemek istiyorum.
'Crocus kotschyanus suworowianus'
Geçen hafta çektiğim bir fotoğraf (7 temmuz)

kgursan
14-07-2010, 20:06
Sn İbrahim 37, Bütün soğanlı bitki (geofit) türlerinde, bitkinin istediği koşullar (nem, sıcaklık) farklıdır. Dinlenme durumları da farklıdır. Bazı türler hiç dinlenmezler (amaryllis gibi) ancak bunların çiçeklenmesi için bir süre (periyot) KURAKLIK gerekir. Kuraklık sağlanmazsa çiçek tomurcuğu oluşturamazlar. Çiçek tomurcuğu oluşumu bazı türlerde SOĞUK olursa gerçekleşebilir. Doğadaki periyotlar da sıcak-soğuk-sıcak, veya ılık- serin- ılık, veya sulak-kurak-sulak şeklinde olabilir.

Dolayısıyla dikim zamanları da farklılık gösterebilir. Örneğin: Lale soğanları Ekim ayından Ocak-Şubat aylarına kadar dikilebilir. Dikim çiçeklenme zamanına göre ayarlanabilir ama tek ŞART soğanların dinlenmesini tamamlamış ve uygun koşullarda depolanmış olmasıdır. Keza, Frezya (Soğanımsı gövde-corm) da uygun koşullarda depolanmak koşuluyla yılın 12 ayında dikilebilir. Lilium türlerinin pek çoğu da yıl boyu dikilebilir. Tek koşul UYGUN DEPOLAMA KOŞULLARI (Programlama fazı-periyodu) dır.

Sonuç olarak; soğanlı türler zengin bir bitki gurubudur, kolay yetiştirilir, her mevsimde açacak bir soğanlı bitki türü vardır dolayısıyla ona göre de dikim takvimi değişir, bu nedenle soğanlı bitki türleri tercih edilir. Kolay gelsin.

ibrahim37
18-07-2010, 13:40
Sayın kgursan, değerli bilgi ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sizi çok iyi anlıyorum. Soğuk-sıcak-soğuk, bu bir döngü meselesi.
Ben de deneme yanılma (veya başkalarının tecrübelerine bakarak daha az yanılma) yolu ile kendi iklimine en uygun yöntemi ve soğanlıları bulmaya çalışıyorum.

nurcanaybay
18-07-2010, 19:34
Yaz orkidelerinin yapraklarında kuruma başladı ve yaprak yüzeylerinde bir zararlının bıraktığı izler var (sivrisineğe benzer bir uçucudan şüpheleniyorum).
Bu konuda fikilerinizi alabilir miyim?.

kgursan
18-07-2010, 19:48
Buradaki kuruma-sararma soğanında bir araz olduğunu gösteriyor. yaprak üzerindeki izler yaprağı kurutmaz.

nurcanaybay
18-07-2010, 19:53
Sn. Kgursan;
sizce çürüme mi söz konusu, birini çıkarıp bakayım mı ya da bir öneriniz var mı ?

kgursan
19-07-2010, 21:50
Sn.Kgursan ;
sizce çürümemi söz konusu ,birini çıkarıp bakayımmı **** bir öneriniz var mı ?

Çıkarıp bakmanız bitkiyi öldürmek demektir, ve eğer soğanda çürüme varsa yapacak birşeyiniz de yoktur. Bu nedenle bırakın kendi halinde kalsın. Belki eski soğanın üzerinde yeni soğan çürümeden canlı gelişebilir.

Sadece suyu biraz azaltın. Altta drenaj zayıf ise su durmasından da kaynaklanabilir. Toprağı biraz kurusun.

Ali_askn
25-08-2010, 09:46
Sn. kgursan ben bu sene ilk defa lilium soğanı ekeceğim, Gaziantep'te yaşıyorum, burada kışlar çok sert geçiyor, soğanlarımı ektikten sonra dışarıda mı bıraksam içeri mi alsam?

Lilium
25-08-2010, 11:13
Sanırım size gönderdiğim liliumlardan bahsediyorsunuz, Saksılara ekecekseniz çok yağışlı havalarda korunaklı bir yere almakta fayda var, drenajı iyi olmayan saksılarda su birikebilir bu da soğanı çürümesine neden olur. Kışın saksı altlıkları alınmalıdır.

Bahçeye ekecekseniz o da aynı şekilde drenajı iyi olan biraz yüksekce ve iyi çürümüş hayvan gübresiyle karışmış toprağa ekiniz.

Lilium kış bitkisidir kolay kolay kıştan etkilenmez.

Ali_askn
25-08-2010, 13:07
Evet sn. Lilium, soğanlarım gelmedi ama sizinkilerden bahsediyorum, açıklamalarınız için teşekkürler, peki ev içerisinde yetişme çiçek açma imkanı yok mu?

Lilium
25-08-2010, 20:12
Büyük bir ihtimal yarın elinizde olur, olmazsa takip numarasından araştırın.

Ev içersinde de çiçek açar, bir çok arkadaş evinin içerisinde veya balkonunda yetiştiriyor.

Ali_askn
25-08-2010, 22:51
Umarım sn. Lilium, heyecanla bekliyorum, gelir gelmez ekeyim mi?

Lilium
25-08-2010, 23:04
Ekebilirsiniz, ben de bugün ekmeye başladım.

Ali_askn
27-08-2010, 14:27
Sn. Lilium, lilium soğanlarımı ekmek istiyorum ama size bir sorum olacak; normal, uzun balkon saksılarına kaç adet lilium ekebilirim?

Lilium
27-08-2010, 16:03
O saksılar fazla derin değiller, daha derin ve drenajı iyi saksılar olursa daha iyi olur. Saksılara ekeceğiniz soğanları 10 cm arayla ekebilirsiniz. Yani sağında solunda 10cm mesafe yeterlidir, toprağa ekecekler bir kaç yıl sökmeyeceklerse 15 cm ekmeliler.

Çok fazla gömmeyiniz, üzerlerinde iki üç cm harç yeterlidir.

Bu sadece lilium candidumlar içindir.

maktas61
28-09-2010, 12:15
Sayın Lilium, Ekim 2009 da yanılmıyorsam sizden aldığım Lilium candium'lar 20 cm kadar boylandı ve çiçek açamadan yazı geçirdiler. Şu an yeni yaprak çıkarıyorlar, bu mevsimde normal midir? Ben daha geç bekliyordum, kışın yapraklar donmaz mı? Saygılar.

kgursan
09-10-2010, 18:37
Sayın Lilium, Ekim 2009 da yanılmıyorsam sizden aldığım lilium Candium' lar 20 cm kadar boylandı ve çiçek açamadan yazı geçirdiler. Şu an yeni yaprak çıkarıyorlar bu mevsimde normal midir? Ben daha geç bekliyordum kışın yapraklar donmaz mı? saygılar

Hayır. Yaprakları donmaz ve üstelik çiçek açması için 1,5-2 ay soğuk (2-4 °C) ister. Buna vernalizasyon derler.

Jezebel
10-10-2010, 18:05
Hippeastrum papilio Syn. Butterfly amaryllis adındaki soğanım geldi .
Herdem yeşil yazıyor .
Ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşıyorum .
Ne yapmalıyım ?

kgursan
29-10-2010, 22:49
Hippeastrum papilio Syn. Butterfly amaryllis adındaki soğanım geldi .
Herdem yeşil yazıyor .
Ekip ekmeme konusunda tereddüt yaşıyorum .
Ne yapmalıyım ?

Tahminim bunlar hazır soğandır. Yani depolanmış (13 oC da 6 hafta) ve çiçek tomurcuğu hazırlanmıştır. Şimdi dikerseniz kış aylarında çiçek açabilir. İçeride kalması ve don dan korunması gerekir. Çiçekleri geçtikten sonra aşırı yapraklanırsa suyu kesin, kurutun 1 ay kadar kuru kalınca yeni çiçek tomurcuğu oluşturur ve tekrar çiçek verir.

cumartesi70
31-10-2010, 04:28
Nergislerim ekimde yapraklanmaya başladı.Mevsime kanıp erken mi uyandılar acaba,yoksa normal midir? Zamansız uyandılarsa ölürler mi?

kgursan
31-10-2010, 04:34
Nergislerim ekimde yapraklanmaya başladı.Mevsime kanıp erken mi uyandılar acaba,yoksa normal midir? Zamansız uyandılarsa ölürler mi?

Demekki erken çiçek açacak. Don olursa zarar görür ama ölmezler.

Kharel
31-10-2010, 15:11
Kendi melez türlerimizi yapmamız çok mu zor?

kgursan
31-10-2010, 20:58
Kendi melez türlerimizi yapmamız çok mu zor?

Belki zor değil ama; Bilgi, beceri, sabır ve uzun bir zaman gerektirir. Ayrıca senelerce uğraştan sonra elde ettiğiniz melezi birileri kolayca çoğaltıp, sahiplenebilir.:o Türkiye de Islahın gelişemeyişinde bu durum çok önemli olmuştur. Islahçı hakları, Royalty vs. anlayışı bizde gelişmemiş ve de kanunlarla korunmamıştır. Bazı sebze türleri, buğday,ayçiçeği,pancar türleri dışında ıslaha pek giren yoktur.

Kharel
31-10-2010, 22:04
Cevabınız için teşekkür ederim.
Kendim bazı soğanlı bitki türlerinde bu sene böyle bir deneme yapacağım.

thisisme
22-11-2010, 09:46
geçen sene bir yapı marketten saksıya dikilmiş ve yeşil yapraklı halde lilium reinesse almıştım. saksının üzerindeki etikette çiçekler geçtikten ve sapları sarardıktan sonra sapları kesip, saksıyı aydınlık olmayan bir yere alın; sonbaharda tekrar suladığınızda tekrar açacaktır diyordu.(tüm soğanlı bitkilerde olduğu gibi).
Ben de öyle yaptım. ben her sene soğanlarımı saksıdan çıkartıp kuru ve karanlık bir köşede bekletirim. ilk defa geçen sene böyle yapmadım.
bu seneeee sürprizzzz.
soğanlar yok.
saksıda yok olmuşlar.
lilium reinesse ilk defa yetiştirdiğim bir çiçekti. o yüzden talimatlara harfiyen uydum. şimdi keşke bildiğimi yapsaydım diyorum. ama soğanların yok olduğuna ilk defa tanık oluyorum. Bu neden olmuştur?

ziraatteknikeri
22-11-2010, 09:51
Soğan çürükleri varmı ya da bir soğan parçası varmı yoksa başkası almış olabilir mi?

thisisme
22-11-2010, 10:06
başkasının alması mümkün değil. soğan parçası da bulamadım. soğanları sırra kadem bastı.

Kharel
22-11-2010, 11:12
tek mantıklı açıklama çürüme gibi gözüküyor.
soğanlar çürüyünce gerçekten yokolabiliyorlar.

thisisme
22-11-2010, 13:58
evet, sanırım çürüdü. neden ve nasıl çürüdü anlayamadım. bir daha saksıda soğan bekletmiycem demek ki ben bu yöntemi beceremiyorum.

pria
22-11-2010, 16:33
evet, sanırım çürüdü. neden ve nasıl çürüdü anlayamadım. bir daha saksıda soğan bekletmiycem demek ki ben bu yöntemi beceremiyorum.

Çürüme tehlikesine karşı önlemler şunlardır:

-Sağlıklı gözükmeyen,lekeli,küflü,kof şüphelendiğiniz soğanları sağlıklı soğanlarla aynı yere ekmekten kaçınılmalı...
-Çiçek soğanlarınızın yaprakları mayıs-haziran gibi sararmaya başladığı zaman bunu susuz kaldıklarına yorumlayıp bol bol su verip,kuruma dönemine giren soğanlarınızı çamurlaşan toprakta bırakmamalı..Baharda açan soğanların suyunu en geç mayıs 15-haziran başı gibi kesmelidir.

Soğanları saksıda bekletmemek,çıkarmak size daha pahalıya malolabilir..Bu kez de saklama koşullarını bilmezseniz soğanlarınız yok olur.En güzeli;mayıs 15'te suyu kesip temmuz sonuna kadar saksıda bir güzel kurumalarını bekleyip,istiyorsanız ondan sonra çıkarmaktır..Çiçek soğanları,özellikle lale iyice olgunlaşıp kurumadan sökülürse temmuz ağustostaki yaz sıcaklarına dayanamaz ve koflaşıverirler..

günebakan
24-02-2011, 09:43
Bu soğanları Eminönündan çiğdem soğanı diye aldım. Ama çiğdem soğanına benzemiyorlar gibi satıcı bana çiğdem soğanı diye ne soğanı sattı acaba. Bunlar ne soğanı?

194005

194006

bettyycim
24-02-2011, 11:18
Sevgili Günebakan, Çiğdem soğanı değil çiğdem soğanı küçük muskat kadar olur bunlar, Nergis gibi ama çiçek sapı da vermemiş bir şey demek güç :(

Kharel
24-02-2011, 11:22
Nergis de değil sanırım Allium türü.

Nevzat
24-02-2011, 11:29
günebakan kardeş kesinlikle çiğdem değil,bendede vardı adını bilmiyorum çiçek falan açmaz ama çok çoğalır.

pria
24-02-2011, 11:52
Eminönü çiçekçilerini yıllarca dolaştım..
Sağlıklı dürüstçe bilgi vererek satış yaptıklarına tanık olmadım olsa bile ben denk gelmedim..
Herşey paranızı alana kadar..Ötesi ..ya kısmet..Ne çıkarsa bahtınıza..Ne umdum değil,ne buldum dersiniz.

günebakan
24-02-2011, 12:12
Sağolun arkadaşlar bu ikinci alışım Eminönünde bir daha da asla soğan almam. Demek ki bekleyip göreceğiz. Ne çıkarsa bahtımıza:)

nurcanaybay
24-02-2011, 13:51
İris olabilir mi acaba ?

ayazkentli
24-02-2011, 13:57
2-3 gün önce yeni filizlenmeye başlayan bir soğanlı var ve ne tür olduğunu bilmiyorum.

Bu noktaya ektiğim soğanlar, koçtaş'tan aldığım küçük-sarı nergiz soğanı paketinde'ki soğanlar'dı.

Bazı arkadaşlarımız hatırlayacaktır, önce'ki hafta nergiz başlığına bir fotoğraf eklemiştim ve soğanlıları iyi tanıyan arkadaşlarımız, bunun nergiz olmadığını, sümbül olduğunu söylemişler'di.

Galiba bu yeni çıkan'da farklı bir tür olsa gerek. Yaprakları ne nergiz'e, ne'de sümbül'e benzemiyor. Çok ince ve ortalarında uzunlamasına beyaz bir çizgi var.
Soğanlı bir tür olduğuna eminim, çünki nergiz soğanı torbasında'ki soğanların üçünü buraya ekmiştim.

Üçgeni oluşturan soğanlılar.

S: Sümbül.
N: Nergiz.
?: Bilinmiyor.

Kharel
24-02-2011, 14:08
Sanırım çiğdem sayın ayazkentli.

ayazkentli
24-02-2011, 14:38
Teşekkür ederim sevgili kharel.

Demek'ki benim nergiz torbasına, karışık tür soğan doldurmuş'lar. Aslında bir yanda'da iyi oldu. Mesela çiğdem'im yoktu. Umarım henüz çıkmayan 3 tane diğer soğanın hepsi farklı tür olurlar.

Hiç değilse diğer tür'leri, ayrı ayrı alma derdim kalmaz.:rolleyes:

kgursan
24-02-2011, 16:51
Bu soğanları Eminönündan çiğdem soğanı diye aldım. Ama çiğdem soğanına benzemiyorlar gibi satıcı bana çiğdem soğanı diye ne soğanı sattı acaba. Bunlar ne soğanı?

194005

194006

Bunlar Dutch iris soğan ve bitkileri, Mavi çiçek açacak (Sarı veya beyaz da açabilir) Mezarlık süseninin soğanlı türü.

günebakan
27-02-2011, 22:17
Teşekkürler Sayın Kgursan yine de çiçek açacakmış:)

hocam100
27-02-2011, 22:25
Güne bakan evet çiçeğiniz kamil beyin dediği gibi iris.

daffodil
05-03-2011, 00:48
Merhaba sayın kgursan..adana'da ciftcilikle ugrasıyorum,hobi olarak soganlı bitki yetistirmeyi seviyorum..İzninizle bazı sorularım olacak

1-nergizlerimin ciceklenme donemi bitmek uzere yapraktan uygulayacagım potasyum veya micro element karısımlarını bitkinin soganını buyutme acısından faydası olur mu.

2-Nergis soganlarından daha fazla yavru alabilmek icin veya yavruların daha iri olması icin nasıl bir zorlama yapılabilir?

3-Babamın çim merakından dolayı nergis ektigim yeri degistirme şansım yok,fungsit icin soganlara borda bulamacı ile ilaçlamak yeterli bir tedbir midir?

4-Hollan'da menseli aldıgım 2 renkli (sarı kırmızı gul biçiminde ve iğne uçlu bazı laleler yavru vermiyorlar acaba iklim ve soguklama ile ilgili bir durum mu soz konusu??Butun lale cinslerinden yavru almak mumkun mudur?(satın aldıgımız soganlarla)

5-Eminonunden aldıgım nergis soganlarının %20'lik bir kısmı cicek acıyor sadece bir kısmı da cicek tomurcuğunu oluşturuyor ve yeşil tomurcuk açmadan dışı kahverengiye donup kuruyor,bu ne eksiliginden olabilir??

nergis sevenlerle paylasmak istedigim bayagı genis nergis turlerini iceren pdf formatında bir katalog var...17mb boyutlarında..attachment goremedim nasıl paylasabilirim acaba saygılar...

FIRUZAN
07-03-2011, 20:25
Merhaba
Hafta sonu yapı markete gittiğimde dayanamayıp bahçe bölüme girdim ve resimlediğim soğanı aldım.Bu mevsimde ekilebileceği yazıyordu ama onlara pek inanmıyorum açıkcası.Tabi yine de diktim.Soğanın altına biraz çakıl taşı koydum gerisi torf.
Balkonda mı dursun balkonum büyük rügar almıyor 3 tarafı kapalı,yoksa evin kalorifersiz ışık alan bir yere mi yerleştir meliyim ?Teşekkürler

hocam100
07-03-2011, 21:14
Firuzan hanım çiçeği normal olarak ekmişsiniz.Çok soğukta durmasın.Soğuklar geçince dışarı alabilirsiniz.Ayrı saksılara ekseydiniz daha iyi olurdu.Zira daha iri çiçek elde ederdiniz.

daffodil
07-03-2011, 21:58
Bu yılki nergislerim..Sayın Kgursan cevap bekliyorum,saygılar...

kgursan
08-03-2011, 23:49
Merhaba sayın kgursan..adana'da ciftcilikle ugrasıyorum,hobi olarak soganlı bitki yetistirmeyi seviyorum..İzninizle bazı sorularım olacak

1-nergizlerimin ciceklenme donemi bitmek uzere yapraktan uygulayacagım potasyum veya micro element karısımlarını bitkinin soganını buyutme acısından faydası olur mu.

2-Nergis soganlarından daha fazla yavru alabilmek icin veya yavruların daha iri olması icin nasıl bir zorlama yapılabilir?

3-Babamın çim merakından dolayı nergis ektigim yeri degistirme şansım yok,fungsit icin soganlara borda bulamacı ile ilaçlamak yeterli bir tedbir midir?

4-Hollan'da menseli aldıgım 2 renkli (sarı kırmızı gul biçiminde ve iğne uçlu bazı laleler yavru vermiyorlar acaba iklim ve soguklama ile ilgili bir durum mu soz konusu??Butun lale cinslerinden yavru almak mumkun mudur?(satın aldıgımız soganlarla)

5-Eminonunden aldıgım nergis soganlarının %20'lik bir kısmı cicek acıyor sadece bir kısmı da cicek tomurcuğunu oluşturuyor ve yeşil tomurcuk açmadan dışı kahverengiye donup kuruyor,bu ne eksiliginden olabilir??

nergis sevenlerle paylasmak istedigim bayagı genis nergis turlerini iceren pdf formatında bir katalog var...17mb boyutlarında..attachment goremedim nasıl paylasabilirim acaba saygılar...

Sn.,Daffodil., 1. Her türlü gübreleme bitkilere faydalı olur. Burada önemli olan yaprakların uzun süre yeşil kalıp soğanı beslemesidir, sararmaya başlayınca suyun kesilmesidir.
2. İklim uygun ise kendisi yavrular, ama Adana sıcak bu nedenle yavru büyütemiyebilir çünki sıcak çabuk gelir, bitki çabuk sararır dolayısıyla az fotosentez, az besin, az yavru, küçük soğan olur.
3. bence soğanları 2-3 yılda bir sökün yavrular doğal iklim koşullarında gelişsin. Yalovada ölmüyorlar.
4. Lalelerin irileşmesi ve yavru büyütmesi çeşitlere göre değişik olabilir ama asıl neden "SICAK İKLİM" dir. lale sıcak sevmez, belli süre de soğuk alması gerekir.
5. Eminönünden alınan soğanlar hasta olabilir, dikim uygun zamanda yapılmamış olabilir, soğanın içindeki çiçek taslağı UYGUN OLMAYAN DEPOLAMA koşulları (aşırı sıcak, etilen vs.) nedeniyle ölmüş veya gelişmemiş olabilir vs.

Katalogların nasıl yüklendiğini ben de bilmiyorum. Kolay gelsin.

kgursan
08-03-2011, 23:52
Merhaba
Hafta sonu yapı markete gittiğimde dayanamayıp bahçe bölüme girdim ve resimlediğim soğanı aldım.Bu mevsimde ekilebileceği yazıyordu ama onlara pek inanmıyorum açıkcası.Tabi yine de diktim.Soğanın altına biraz çakıl taşı koydum gerisi torf.
Balkonda mı dursun balkonum büyük rügar almıyor 3 tarafı kapalı,yoksa evin kalorifersiz ışık alan bir yere mi yerleştir meliyim ?Teşekkürler

Çok sıcak olmayan, serin bir ortamda kalsın yeter. Sanıyorum Haziranda açarlar.

FIRUZAN
09-03-2011, 00:30
Değişik bir rengi var diye aldım açıkcası.Bakalım kokulu mu olacak merak ediyorum.
Hocam100 ve size cevaplarınız için teşekkür ederim.

daffodil
09-03-2011, 16:47
Cevabınız için teşekkurler sayın kgursan.Adana'da sıcaklar erken basladıgı icin çiceklemeden sonra nergislerin ustune file cekip sıcak etkisini azaltmak bir yontem olarak dusunulebilir mi %40 ve % 60 gunes etkisini azaltan file elimde mevcut narenciye fidan yetistiriciliginde kullanıyoruz.Saygılar..

kgursan
09-03-2011, 17:23
Cevabınız için teşekkurler sayın kgursan.Adana'da sıcaklar erken basladıgı icin çiceklemeden sonra nergislerin ustune file cekip sıcak etkisini azaltmak bir yontem olarak dusunulebilir mi %40 ve % 60 gunes etkisini azaltan file elimde mevcut narenciye fidan yetistiriciliginde kullanıyoruz.Saygılar..

Tamam faydası olur ama ne kadar?? Adananın sıcağı Mart -Nisan da gölgede 10-17 oC olur mu??

daffodil
09-03-2011, 22:08
Bu yıl deneyecegim,adana'da pek bahar geçisi olmaz 10 gun sonra yaz havası başlar.Nisan ayında 25 civarıdır sanırım.

pria
09-03-2011, 23:47
... Eminönünden alınan soğanlar hasta olabilir, dikim uygun zamanda yapılmamış olabilir, soğanın içindeki çiçek taslağı UYGUN OLMAYAN DEPOLAMA koşulları (aşırı sıcak, etilen vs.) nedeniyle ölmüş veya gelişmemiş olabilir vs.

.

Sn.kgursan..
Bu yazdıklarınızdan ben şunu anlıyorum..

Eminönü gibi yerlerde temmuz-ağustos-eylülde aşırı sıcaklarda kabak gibi güneşi gören tezgahlarda satışa sunulan soğanların çiçek taslağı zarar görüyor demekki..
Ayrıca çevredeki taşıtların egzos gazlarıda cabası..

Alıcıların aklına bile gelmez bu..
Sonrada benim soğanlarım neden çiçek vermedi diye düşünüp dururlar..

hanndan
10-03-2011, 08:16
merhabalar,
kasım ayında yapımarketten aldığım sümbül kasım ayının ortasında hemen açtı,şimdi sadece uzun uzun yaprakları var üstünde.formda okuduguma göre benım sümbüller erken açmış.bazılarında yenı çiçeklenme olmuş hatta.hangi zamanda cıkarmalıyım soğanlarını yapraklanma bittiğindemi.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...

kgursan
10-03-2011, 22:49
merhabalar,
kasım ayında yapımarketten aldığım sümbül kasım ayının ortasında hemen açtı,şimdi sadece uzun uzun yaprakları var üstünde.formda okuduguma göre benım sümbüller erken açmış.bazılarında yenı çiçeklenme olmuş hatta.hangi zamanda cıkarmalıyım soğanlarını yapraklanma bittiğindemi.bu konuda bilgi verirseniz sevinirim...

lale, sümbül, Lilium, iris vb gibi soğanlı çiçekler değişik depo teknikleri ile Kasım-Nisan arasında istenildiği zaman çiçek açtırılabiliyor.

Şimdi yapraklar kendiliğinden sararmaya başlayıncaya kadar azar azar sulayıp bakıma devam edin ki soğan beslensin ve gelecek yıl da güzel çiçek versin. sanırım bu bakım Hazirana kadar sürer.

kgursan
10-03-2011, 22:52
Evet sn Pria, aynen dediğiniz gibi. Eksoz gazı 1 no lu etilen kaynağıdır.

Heaven
10-03-2011, 22:55
Forumdaşlar

Bir arkadaşım bana bahçesinde bulunan soğanlı ya da yumrulu çiçeklerden hediye etti fakat adını bilmiyorum.
Sümbüle benzeyen mor gibi çiçekleri var ama sümbül gibi çok çiçekli değil

Kharel
11-03-2011, 12:39
Sümbülün doğal formunda da fazla çiçek yoktur. Belki de Muscari olabilir. Ama şu an açmamış olmaları lazım.

hanndan
11-03-2011, 14:24
lale, sümbül, Lilium, iris vb gibi soğanlı çiçekler değişik depo teknikleri ile Kasım-Nisan arasında istenildiği zaman çiçek açtırılabiliyor.

Şimdi yapraklar kendiliğinden sararmaya başlayıncaya kadar azar azar sulayıp bakıma devam edin ki soğan beslensin ve gelecek yıl da güzel çiçek versin. sanırım bu bakım Hazirana kadar sürer.

açıklamanız için teşekkürler,

kgursan
12-03-2011, 17:12
Merhaba
Hafta sonu yapı markete gittiğimde dayanamayıp bahçe bölüme girdim ve resimlediğim soğanı aldım.Bu mevsimde ekilebileceği yazıyordu ama onlara pek inanmıyorum açıkcası.Tabi yine de diktim.Soğanın altına biraz çakıl taşı koydum gerisi torf.
Balkonda mı dursun balkonum büyük rügar almıyor 3 tarafı kapalı,yoksa evin kalorifersiz ışık alan bir yere mi yerleştir meliyim ?Teşekkürler

Sn firuzan ., sizin mesajı arada atlamışım. Lilium bol ışık sever. 15 oC civarında sıcaklık ister ve nemli bir ortam ister. Havadar bol ışıklı bir yer sizin çiçeklerinizin güzel gelişmesini sağlar. Suya da dikkat edin, Gerçi drenaj yapmışsınız ama yine de fazla sudan kaçının. Kolay gelsin.

hanndan
12-03-2011, 17:33
merhabalar gecen hafta yapımarketten resmine hayran kalarak aldığım soğanlı çiçeklerimi nasıl ve ne zaman dikeceğimi bilmiyorum.formda dahlia hakkında bilgiler okudum okudukcada kafam karıştı.resimlerini ekledim.bu kökü nasıl dikmem gerek.bilgi verirseniz seviniri.

hanndan
12-03-2011, 17:36
buda 2 . soğanlı çiçeğim bunun hakkında formda bilgi bulamadım.bunu nasıl dikmem gerektiği hakkında bilgi verirseniz sevinirim.şimdiden teşekkürler.

Nevzat
12-03-2011, 17:53
sn hanndan, yıldız soğanını filizlenme başı yukarıda kalacak şekilde 15 cm.derinlikteki çukura dikin,diğer soğanıda alt resimdeki şeklilde görüldüğü gibi 10 cm derinliğe dikebilirsiniz.

cemo
12-03-2011, 17:54
Sevgili Hanndan
Bu başlığa bakarsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9064

hocam100
12-03-2011, 18:49
Poşetinde mala işareti olan aylar dikim -ekim ayları çiçek resmi olanlar da çiçek açacağı ayları belirtmektedir.Ayrıcaaçıklayıcı bilgi katalog kağıdında yazmaktadır.İlave bilgi siterseniz sitemizde bu soğanlarla ilgili başlıkta ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Dudi
12-03-2011, 19:06
Hocam100 sizi yakalamışken sorayım, diğer bir başlıkta sormuştum ama görmediniz sanırım. Bu sene safranlarım açmadılar. Geçen sene çok güzek açmışlardı. Neden olabilir acaba? Birde safranın açma vakti ne zamana denk gelir?

k_donmez
12-03-2011, 20:55
Sayın Hanndan,
Dahlia yumrularının birkaç tane olduğunu göreceksiniz. Bir sapa bağlı durumdadırlar. Sap kısmı yukarı gelecek şekilde ve sap üst bölümü yumuşak bir toprağın 10 cm altında kalacak şekilde toprağa gömün. Toprağı sadece nemlenecek kadar sulayın. Daha sonra toprak üstüne çıkan filizleri görene kadar sulamayın. Birkaç dal halinde çıktıklarını göreceksiniz. Dahlia başlığını da inceleyin. Çok faydalı bilgiler vardır.

hocam100
12-03-2011, 23:23
Hocam100 sizi yakalamışken sorayım, diğer bir başlıkta sormuştum ama görmediniz sanırım. Bu sene safranlarım açmadılar. Geçen sene çok güzek açmışlardı. Neden olabilir acaba? Birde safranın açma vakti ne zamana denk gelir?

Eğer saksıya ekmişseniz yeterince besin alamamış olabilir.O yüzden enerjisini harcayıp yeterli enerji alamadığından bu yıl için açamamış olabilir.Açma mevsimi eylül ayıdır.Eylülden mayısa kadar yeşil durur.Sonra kurur.Kazıp serin yerde muhafaza ediniz.Bahçede yanmış hayvan gübresi ile karıştırılmış toprağa ekerseniz iyi netice alırsınız.

Dudi
13-03-2011, 18:06
Evet geçen yıl saksıya ekip oradan hiç çıkarmamıştım. Sıvı besinle takviye etmiştim. Bu yıl yeşil yaprakları çıktı ama çiçek açmadı. Teşekkür ederim.

loveflower
29-03-2011, 08:42
frezya soğanları normal koşullarda, Eylül-aralık arsında dikilir, kışın yapraklanır, ilkbaharda çiçek açar (donmazlarsa).

Bazı özel depolanmış soğanlar ilkbaharda (şubat-Nisan) dikilir, yazın çiçek açar.

Sayın kgursan soğanlı bitkiler ile ilgili sorularımın cevaplarını buldum,bilggi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler:)

serdarca06
02-04-2011, 21:08
arkadaşlar geçen yıl ki dahlialarımı tarife en uygun biçimde ( topraktan söktükten sonra havalandırdım, fungusitledim ve içinde talaş olan güneş görmeyen bi yerde sakladım.) depoladım dün karton kutunun içinden aştıgımda ise tam hayal kırıklıgına ugradım bütün dahlilarım su kaybına ugramış çürümüş büzülmüşler öyleki içleri geçmiş. yani nerde yanlış yaptım anlamadım ki. keza lilyumlarıda aynı şekilde depoladım onlarda öyle olmuş.

hocam100
03-04-2011, 10:02
Ben bu konuda kendi tecrübemi tavsiye ederim.Renklerini ayırarak patetes filelerine koyarım.Tabi oramından toprak alıp yağ tanekelerine alta bahçe toprağı üstüne fileler tekrar üstüne de bahçe toprağı koyarım.Ayda BİR HAFİF NEMLENDİRMEK İÇİN sularım.Amaç kurutmamaktır.Nisanda ekerim hepsi de sapasağlamdır.

kgursan
03-04-2011, 21:35
arkadaşlar geçen yıl ki dahlialarımı tarife en uygun biçimde ( topraktan söktükten sonra havalandırdım, fungusitledim ve içinde talaş olan güneş görmeyen bi yerde sakladım.) depoladım dün karton kutunun içinden aştıgımda ise tam hayal kırıklıgına ugradım bütün dahlilarım su kaybına ugramış çürümüş büzülmüşler öyleki içleri geçmiş. yani nerde yanlış yaptım anlamadım ki. keza lilyumlarıda aynı şekilde depoladım onlarda öyle olmuş.

Nemli talaş kızışır!! ve çürümeye neden olur.

loveflower
10-04-2011, 11:02
sayın kgursan mart sonu ektiğim frezyalar,bir kaç soru da sormuştum size hatırlarsanız.Çimlendirdim,nasıl gözüküyorlar sizce?Büyük saksıda 6 soğan var 4tanesi çimlendi küçük saksıda 4 soğan var 2 tanesi çimlendi.Hala evin içindeler,kapalı balkona almam gerkiyor mu?
202196
Umarım fotoğrafı yükleyebilmişimdir:)

kgursan
17-04-2011, 17:17
sayın kgursan mart sonu ektiğim frezyalar,bir kaç soru da sormuştum size hatırlarsanız.Çimlendirdim,nasıl gözüküyorlar sizce?Büyük saksıda 6 soğan var 4tanesi çimlendi küçük saksıda 4 soğan var 2 tanesi çimlendi.Hala evin içindeler,kapalı balkona almam gerkiyor mu?
202196
Umarım fotoğrafı yükleyebilmişimdir:)

Sn.Loveflower., Bu gün 17 Nisan bundan sonra don olmaz, Frezya için kapalı balkon gerekmez.

galanth
21-05-2011, 21:18
Doğru forumdamıyım,
Aşağıdaki soğanları çok ufak sarı çiçeklerin ,hangi soğanlı bitki olduğunu aramızda bilen var mı?

214798

galanth
21-05-2011, 21:21
Birde bu bitki var...ne olduğunu tam anlamadım.
Orkide desem sanki orkide değil gibi..
Yardımcı olurmusunuz?

214799

galanth
21-05-2011, 21:29
Yandan görünüş;

214800

FIRUZAN
11-06-2011, 01:07
Merhaba
Koçtaştan aldığım bu soğanlarım ekim zamanı şubat mayıs arası diyordu son anda mayısda ekmiş oldum.Umarım çiçeği resimdeki gibi olur bakımı nasıldır ? Kolay mı çürür, sonradan söküm ister mi acaba teşekkürler

kgursan
31-07-2011, 22:34
Merhaba
Koçtaştan aldığım bu soğanlarım ekim zamanı şubat mayıs arası diyordu son anda mayısda ekmiş oldum.Umarım çiçeği resimdeki gibi olur bakımı nasıldır ? Kolay mı çürür, sonradan söküm ister mi acaba teşekkürler

Glayör gibi hoş bir çiçeği vardır. sıcak sever. soğuktan zarar görür. Soğanlarını söküp temizleyip muhafaza ediniz ve Nisan -mayıs da ekiniz. Achidentara, çiçeklerini orkideye benzetirler.

Bülent Baştürk
02-08-2011, 22:21
Forumun soğanlılar bölümünü okudum, pek çok tür hoşuma gitti ama internetten yerli satıcılarda bir kaç ticari tür dışında hiç biri yok. yabancı bir site ilgimi çekti: http://www.kpr.eu/tr/ Bu site hakkında fikri olan var mı?
Ya da yaz sonu-ilkbahar da açan soğanlı çiçekleri İstanbul'da şimdi saksıda nereden bulabilirim? Eylülde soğan alıp dikmeyi düşünüyorum ama ya şimdi açmış olanlar? Satılmaz mı bir yerlerde?

kgursan
11-08-2011, 02:11
Forumun soğanlılar bölümünü okudum, pek çok tür hoşuma gitti ama internetten yerli satıcılarda bir kaç ticari tür dışında hiç biri yok. yabancı bir site ilgimi çekti: http://www.kpr.eu/tr/ Bu site hakkında fikri olan var mı?
Ya da yaz sonu-ilkbahar da açan soğanlı çiçekleri İstanbul'da şimdi saksıda nereden bulabilirim? Eylülde soğan alıp dikmeyi düşünüyorum ama ya şimdi açmış olanlar? Satılmaz mı bir yerlerde?

İlkbaharda açan soğanlı çiçekler, Ekim-Kasım ayında dikilir ve ilkbaharda açarlar. Şimdi saksıda ekili bulamazsınız. Hem neden hazırcılık yapıyorsunuz ki? Biraz emek verin, dikin, sulayın ve çiçeği açana kadar sabırla bekleyin, çiçeğini görünce de mutlu olun!! Kolay gelsin.

aysebereket
22-10-2011, 12:39
Geçen sene saksıdan çıkarıp muhafaza ettiğim soğanlarımın hangi çiçeğe ait olduklarını bir türlü çözemedim. İris, Nergis, Safran dikmiştim.

Fotoğraf pek parlak değil kusura bakmayın, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Kharel
22-10-2011, 17:32
Doğru forumdamıyım,
Aşağıdaki soğanları çok ufak sarı çiçeklerin ,hangi soğanlı bitki olduğunu aramızda bilen var mı?

214798
bu bitkinin adı "Gagea" dır.

Kharel
22-10-2011, 17:34
Geçen sene saksıdan çıkarıp muhafaza ettiğim soğanlarımın hangi çiçeğe ait olduklarını bir türlü çözemedim. İris, Nergis, Safran dikmiştim.

Fotoğraf pek parlak değil kusura bakmayın, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

soldaki nergis
soldan 2. safran diye tahmin ediyorum

aysebereket
22-10-2011, 18:06
Soldan sağa nergis, safran, iris (süsen) diye tahmin yürütüyorum ben de, en sağdakini ise hiç anlayamadım. Bakalım kgursan ne diyecek? :)

ibrahim37
22-10-2011, 18:32
Sayın aysebereket,
Soldan itibaren.. Nergiz, Crocus,(safran değil) Iris, ve sonuncusunun ne olduğunu kestiremedim. O da nergiz veya kara çiğdem de olabilir!

aysebereket
22-10-2011, 19:15
Teşekkür ederim İbrahim37, sonuncusu da nergis herhalde çünkü hiç kara çiğdem'im olmadı.
Ancak aklıma takıldı crocus safran aynı değil mi? Yeni aldığım soğanların üzerinde de crocus safran yazıyor.

Kharel
22-10-2011, 21:42
safran crocusun bir türüdür. ibrahim abi crocus konusunda uzman olduğu için resimdeki cormun bir safrana değil de başka bir tür crocusa ait olduğunu belirtmek istemiş.

Bülent Baştürk
26-10-2011, 14:50
Hem internet siparişi ile Zengarden'den hem de Bauhaus'dan 200 kadar Çiğdem soğanı aldım, her hafta bahçe-saksı karışık dikiyorum. Bir miktar kum bulmuştum toprakla karıştırdım. Kompost toprak yok hiçbir yerde, saksı için düşünmüştüm, hep torf var. torf+kum+perlit + azıcık organik gübre karışımına dikiyorum, bahçeye de olduğu gibi artık. Haydi hayırlısı. Ha bu arada bence ne safran, ne crocus, haddim olmayarak: Çiğdem.

kgursan
26-10-2011, 17:55
Teşekkür ederim İbrahim37, sonuncusu da nergis herhalde çünkü hiç kara çiğdem'im olmadı.
Ancak aklıma takıldı crocus safran aynı değil mi? Yeni aldığım soğanların üzerinde de crocus safran yazıyor.

Sn bereket., Safran bitkisinin latince adı: Crocus sativus dur.

akon
10-11-2011, 21:46
arkadaşlar benim amarillys soğanlarım gittikçe küçülüyor büyümeleri için ne yapabilirm. şu an çıkardım ve dinlendiriyorum. yılbaşından sonra dikecem.

kgursan
11-11-2011, 19:03
arkadaşlar benim amarillys soğanlarım gittikçe küçülüyor büyümeleri için ne yapabilirm. şu an çıkardım ve dinlendiriyorum. yılbaşından sonra dikecem.

Dikeceksiniz. Su ve gübre vereceksiniz ve bol ışık alan bir mekanda uzun süre yeşil kalmasını sağlayacaksınız. İlla da SOĞAN BÜYÜSÜN derseniz çiçeğini açmadan koparacaksınız:D. Kolay gelsin.

münevver
16-12-2011, 08:51
Arkadaşlar
Geçen hafta Eminönünden 6 tane sümbül soğanı almıştım.
Bir hevesle gelir gelmez diktim. Ancak dün farkettim ki sarı sümbül soğanları toprağa değdiği yerden küflenmiş ve çürümeye başlamışlar. Çıkardım asprinli su ile temizledim.Biraz küfü kurusun, havalansın diye güneşli bir yere aldım.Yeniden diksem acaba bu soğanlar yetişir mi?Başka ne yapmalıyım? En kısa zamanda resim de çekip paylaşacağım. İnşallah onları kurtarabilirim.Renkleri sarı diye çok heves etmiştim.

kgursan
16-12-2011, 21:13
Küf başka, Çürük başka şeydir. Küf mantarı olarak gri renkli penicillium mantarları soğana fazla zarar yapmaz, ancak soğan dokusunun içine işlemiş siyah lık varsa o soğanı çürütür.

Yaptığınız işlem geçersizdir. ayrıca eğer köklenmiş olarak güneşe koyup kurutmaya çalıştıysanız hepten yanlıştır. soğanlar canlı varlıklardır. çamaşır gibi beyazlatılıp kurutulmaz :))) Kökleri kuruyunca tekrar köklenmesi zor olur.

Fazla bekletmeden toprakla kucaklaştırın.

Lilium
17-12-2011, 01:09
İlla da SOĞAN BÜYÜSÜN derseniz çiçeğini açmadan koparacaksınız:D. Kolay gelsin.

Soğan yetiştiriciliğin püf noktalarından bir tanesi,

Yetiştiriciler bu noktayı dikkate almalı.

münevver
17-12-2011, 09:33
Sn kgursan, Henüz bir köklenme sözkonusu değil. Ama anlatımda bir yanlışlık olamsın diye nce fotograf ekleyeim en iyisi. Sonra sorumu daha doğru sorabilirim. O zaman değerli tavsiyelerinizi hemen uygulayailirim. teşekkürler

Gül-bahar
17-12-2011, 11:35
Birkaç ay önce Koçtaş'tan aldığım kokulu zambaklarımın çiçekleri ve yaprakları kuruduktan sonra soğanlarına bakmak istedim. Soğan dış kabuğu yumuşayarak erimeye başlamış, soğanın orta kısmı ise yok olmuştu. Soğanlarımın yaşama şansı var mı, ne yapmalıyım?

259941

259942

kgursan
17-12-2011, 22:11
Hemen dikin ortada kaybolan şey çiçeğin sapıdır ve normaldir. Dikin açıkta kalsın ve Nisan da sürmeye başlayınca bakımına başlarsınız. Bu cinsi biraz derin dikmeniz gerek. soğan üzerinde 5-6 cm toprak gelsin.

münevver
18-12-2011, 21:03
Sn kgursan, Henüz bir köklenme sözkonusu değil. Ama anlatımda bir yanlışlık olamsın diye nce fotograf ekleyeim en iyisi. Sonra sorumu daha doğru sorabilirim. O zaman değerli tavsiyelerinizi hemen uygulayailirim. teşekkürler

Sn Kgursan
Önceki mesajlarımda bahsettiğim sümbül soğanı fotoğrafı.

susamuru
18-12-2011, 21:13
Herkese merhaba geçen hafta eminönünden aldığım lale ve sümbül soğanlarını hemen diktim üstlerini bir parmak geçecek kadar da toprak attım.Şimdi görüyorum ki bazıları yeşil filiz vermiş.Üsterini tekrar toprakla kapatayım mı? Yardımcı olabilecek var mı??

hocam100
19-12-2011, 07:18
Münevver hanım soğanınız çürümüş bence atın gitsin.Bu çürüklük soğanın tümüne yayılır.Soğanınız ölür.

münevver
19-12-2011, 08:28
Sn Hocam100
Ben de umudumu kaybetmiştim.En iyisi öyle olacak galiba. teşekkürler

kgursan
19-12-2011, 17:34
Herkese merhaba geçen hafta eminönünden aldığım lale ve sümbül soğanlarını hemen diktim üstlerini bir parmak geçecek kadar da toprak attım.Şimdi görüyorum ki bazıları yeşil filiz vermiş.Üsterini tekrar toprakla kapatayım mı? Yardımcı olabilecek var mı??

o filizlerin boyu 30-50 cm olacak. Toprakla kapatmanız mümkün mü? Dolayısıyla bırakın, büyüsün boyu 30-50 cm olunca çiçeğini açsın.

Bülent Baştürk
20-12-2011, 10:18
o filizlerin boyu 30-50 cm olacak. Toprakla kapatmanız mümkün mü? Dolayısıyla bırakın, büyüsün boyu 30-50 cm olunca çiçeğini açsın.

O zaman ben cahil cesaretiyle doğru mu yaptım? 2 ay önce 8-10 cm saksılara diktiğim nergisler filizlendi bu hafta bende saksısıyla beraber derin saksı içine koyup üzerine toprak koydum, çürürler diye üzülüyordum.

kgursan
05-01-2012, 23:11
O zaman ben cahil cesaretiyle doğru mu yaptım? 2 ay önce 8-10 cm saksılara diktiğim nergisler filizlendi bu hafta bende saksısıyla beraber derin saksı içine koyup üzerine toprak koydum, çürürler diye üzülüyordum.

Filiz veren bitki çürümez. Şubat sonunda çiçeklenir.

wellness
22-01-2012, 00:30
Arkadaşlar yanlış anlamadıysam çiğdemin diğer bir adı da safran. Ancak benim öğrenmek istediğim baharatı için yetiştirilen safran cinsi hangisidir. Eğer mümkünse fotoğrafta eklenebilirse memnun olurum. :DTeşekkürler.

Batuhan Yılmaz
22-01-2012, 12:49
Başıma kötü bir iş geldi camekan balkondaki ters lalem çürümüş ama şöyle birşey oldu kalan parçalarda minik pıtırcıklar oluşmuş ve bende bu tomurcukları tekrar tentürdiyotlayıp toprağa diktim ve köklenme olayı gerçekleşti boyutları 1 mm çok ilginç geldi şuan yaşamakta olan yarı çapı 5cm olan adıyaman lalemi bunun gibi ölmemesi için ne yapmam gerekir galiba fazla suladığım için öldü ama bu sefer adıyamanı hiç sulamıyorum çok krkuyorum ölen soğanın içerisinden milyarlarca minik kurt ve soluncan gibi iğrenç varlıklar çıktı az kalsın istifam etçektim oakadar kötü kokulu ve iğrençti aynısını balkonumdaki diğer bitkilerin başına gelmemesi için ne yapmalıyım.

Bugün adıyaman lalesini söktüm ve aynı manzaranın erken tanısı bende çürüyen yerleri bıçakla kestim ve yaraların kuruması için dışarı attım ve yarın bigüzel yıkayıp bakteri üremesini önlemek için tarçın tozu dökücem faydası var dediler ve bunu ertesi gün tekrar yıkayıp kurutup(soğanın içine su kaçırmadan) cam bir kabın dibine çakıllı şekilde gömücem sadece kökleri besinli suya deyecek kurtulurmu ???

k_donmez
23-01-2012, 01:33
Arkadaşlar yanlış anlamadıysam çiğdemin diğer bir adı da safran. Ancak benim öğrenmek istediğim baharatı için yetiştirilen safran cinsi hangisidir. Eğer mümkünse fotoğrafta eklenebilirse memnun olurum. :DTeşekkürler.

Aşağıdaki başlığı incelerseniz aradığınız çiğdemi ve fotoğraflarını bulursunuz.

http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/5731.htm

Batuhan Yılmaz
23-01-2012, 14:07
Başıma kötü bir iş geldi camekan balkondaki ters lalem çürümüş ama şöyle birşey oldu kalan parçalarda minik pıtırcıklar oluşmuş ve bende bu tomurcukları tekrar tentürdiyotlayıp toprağa diktim ve köklenme olayı gerçekleşti boyutları 1 mm çok ilginç geldi şuan yaşamakta olan yarı çapı 5cm olan adıyaman lalemi bunun gibi ölmemesi için ne yapmam gerekir galiba fazla suladığım için öldü ama bu sefer adıyamanı hiç sulamıyorum çok krkuyorum ölen soğanın içerisinden milyarlarca minik kurt ve soluncan gibi iğrenç varlıklar çıktı az kalsın istifam etçektim oakadar kötü kokulu ve iğrençti aynısını balkonumdaki diğer bitkilerin başına gelmemesi için ne yapmalıyım.

Bugün adıyaman lalesini söktüm ve aynı manzaranın erken tanısı bende çürüyen yerleri bıçakla kestim ve yaraların kuruması için dışarı attım ve yarın bigüzel yıkayıp bakteri üremesini önlemek için tarçın tozu dökücem faydası var dediler ve bunu ertesi gün tekrar yıkayıp kurutup(soğanın içine su kaçırmadan) cam bir kabın dibine çakıllı şekilde gömücem sadece kökleri besinli suya deyecek kurtulurmu ???

Acil cevap arıyorum.

kgursan
23-01-2012, 17:28
Başıma kötü bir iş geldi camekan balkondaki ters lalem çürümüş ama şöyle birşey oldu kalan parçalarda minik pıtırcıklar oluşmuş ve bende bu tomurcukları tekrar tentürdiyotlayıp toprağa diktim ve köklenme olayı gerçekleşti boyutları 1 mm çok ilginç geldi şuan yaşamakta olan yarı çapı 5cm olan adıyaman lalemi bunun gibi ölmemesi için ne yapmam gerekir galiba fazla suladığım için öldü ama bu sefer adıyamanı hiç sulamıyorum çok krkuyorum ölen soğanın içerisinden milyarlarca minik kurt ve soluncan gibi iğrenç varlıklar çıktı az kalsın istifam etçektim oakadar kötü kokulu ve iğrençti aynısını balkonumdaki diğer bitkilerin başına gelmemesi için ne yapmalıyım.

Bugün adıyaman lalesini söktüm ve aynı manzaranın erken tanısı bende çürüyen yerleri bıçakla kestim ve yaraların kuruması için dışarı attım ve yarın bigüzel yıkayıp bakteri üremesini önlemek için tarçın tozu dökücem faydası var dediler ve bunu ertesi gün tekrar yıkayıp kurutup(soğanın içine su kaçırmadan) cam bir kabın dibine çakıllı şekilde gömücem sadece kökleri besinli suya deyecek kurtulurmu ???

sn Batuhan., Teşhisi koymuşsunuz, tedaviyi yapmışsınız!!. Benim bildiğim: Çürüyen bir soğan kötü kokuyorsa bu BAKTERİ çürümesidir. Temizleyip tekrar dikebilirsiniz ama bence atıp yenisini, yeni toprağa dikmektir. kolay gelsin

dec
16-03-2015, 01:40
benim çiğdemlerim ve sümbüllerim var ve ilk defa soğanlı bitkim oldu.2 ayrı saksıda şuan ve çiçekleri solmaya başladı.yaptığımı araştırmalarda hep farklı şeyler okudum net bir bilgi edinemedim.Sormak istediğim birkaç şey var.
*Çiçekler solunca ne yapmalıyım kesmeli miyim yoksa öylece kalmalı mı?
*Yapraklar sararınca ne yapmalıyım?
*Dinlenme döneminde nasıl saklanır olduğu gibi saksılarında mı durmalı çıkarmalı mıyım?
*Soğanların yavrularını nasıl ayırmalıyım?

kgursan
16-03-2015, 17:23
benim çiğdemlerim ve sümbüllerim var ve ilk defa soğanlı bitkim oldu.2 ayrı saksıda şuan ve çiçekleri solmaya başladı.yaptığımı araştırmalarda hep farklı şeyler okudum net bir bilgi edinemedim.Sormak istediğim birkaç şey var.
*Çiçekler solunca ne yapmalıyım kesmeli miyim yoksa öylece kalmalı mı?
*Yapraklar sararınca ne yapmalıyım?
*Dinlenme döneminde nasıl saklanır olduğu gibi saksılarında mı durmalı çıkarmalı mıyım?
*Soğanların yavrularını nasıl ayırmalıyım?

Sn dec, solan çiçekleri uzaklaştırın, Kalan bitkileri bol güneş-ışık alan bir yere mkoyun ve yeşil aksamı sararıncaya kadar bakımını yapın, sulayın, gübreleyin. Sanırım bu bakım işleri Haziran-temmuza kadar sürer. Haziranda bitkini yaprakları sararmaya başlar , o zaman sulamayı kesin. susuz kalsın, dinlenmeye girsin. Sonbaharda ya söküp dikin, saksıda ise veya 1 yıl daha saksısında büyütün.

Yaz sıcaklarında kuru olarak 2-3 ay dinlenince tekrar yeşerir.
Yaza kadar yeşil aksamı soğanı fotosentez yaparak besler.
kolay gelsin

dec
16-03-2015, 22:54
Sn dec, solan çiçekleri uzaklaştırın, Kalan bitkileri bol güneş-ışık alan bir yere mkoyun ve yeşil aksamı sararıncaya kadar bakımını yapın, sulayın, gübreleyin. Sanırım bu bakım işleri Haziran-temmuza kadar sürer. Haziranda bitkini yaprakları sararmaya başlar , o zaman sulamayı kesin. susuz kalsın, dinlenmeye girsin. Sonbaharda ya söküp dikin, saksıda ise veya 1 yıl daha saksısında büyütün.

Yaz sıcaklarında kuru olarak 2-3 ay dinlenince tekrar yeşerir.
Yaza kadar yeşil aksamı soğanı fotosentez yaparak besler.
kolay gelsin

Sayın kgursan, ilginiz ve cevabınız için teşekkürler.Soğan yavrulamış ise bu yavrularda sonbaharda mı ayrılır ve dinlemeye girdiği zaman nasıl bi yerde muhafaza etmeliyim saksıyı.Balkonda kalsa olur mu ?

kgursan
18-03-2015, 17:21
Sayın kgursan, ilginiz ve cevabınız için teşekkürler.Soğan yavrulamış ise bu yavrularda sonbaharda mı ayrılır ve dinlemeye girdiği zaman nasıl bi yerde muhafaza etmeliyim saksıyı.Balkonda kalsa olur mu ?

Frezya soğanları normalde Mayıs-Hazran da sökülür, yaz boyunca 20*30 oC arasında gölgede dinlendirilir, kurutulur ve muhafaza edilir. Eylülde dikilir. Yaz sonunda eski soğan ve kökler temizlenir, yavrular ayrılır ve dikilir.

dec
18-03-2015, 22:44
Frezya soğanları normalde Mayıs-Hazran da sökülür, yaz boyunca 20*30 oC arasında gölgede dinlendirilir, kurutulur ve muhafaza edilir. Eylülde dikilir. Yaz sonunda eski soğan ve kökler temizlenir, yavrular ayrılır ve dikilir.

Frezya ? Karıştırdınız heralde Sayın kgrusan.. Bende çiğdem ve sümbül vardı onları sormuştum .. nerede muhafaza edeyim saksıyı ve nasıl muhafaza edeyim.Birde yavrulamışmı diye bakmayı ve ayırmayı ne zaman yapmalı diye sormuştum

kgursan
19-03-2015, 17:38
Frezya ? Karıştırdınız heralde Sayın kgrusan.. Bende çiğdem ve sümbül vardı onları sormuştum .. nerede muhafaza edeyim saksıyı ve nasıl muhafaza edeyim.Birde yavrulamışmı diye bakmayı ve ayırmayı ne zaman yapmalı diye sormuştum

Sn dec karıştırdım galiba ama aynı şeyler sümbül için de geçerlidir. Temmuz a kadar bakımı yapın yapraklar sararsın suyu kesin temmuz da söküp havadar yerde muhafaza edin. Gazete kağıdı veya bez torba içinde. yaz boyu kurusun Ekim ayında dikin.

dec
20-03-2015, 01:12
Sn dec karıştırdım galiba ama aynı şeyler sümbül için de geçerlidir. Temmuz a kadar bakımı yapın yapraklar sararsın suyu kesin temmuz da söküp havadar yerde muhafaza edin. Gazete kağıdı veya bez torba içinde. yaz boyu kurusun Ekim ayında dikin.

Teşekkürler cevabınız için.Temmuza kadar bakımını yapıp hem çiğdemleri hemde sümbülü söküp dediğiniz gibi gazeteye sarıp havadar bir yerde saklayacağım .