View Full Version : Dondan etkilenen bitkiler
nildem_34
28-01-2010, 12:47
donan kurdele çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?
Dondu mu? nasil dondu? yani soguktan mi fenalasti? Nerede bakiyordunuz? eger tamamen kurumussa geri donusu yok sanirim ne yazik ki=(. ama eger ortasinda yesil yaprak gozukuyorsa kurtulabilir sanirim. ya da bir sansi vardir. Eger disaridaysa iceri alin.
Sicakta durmasa bile kapali ortam soguk ve siddetli hava kosullarindan korudugu icin daha iyidir diyte tahmin ediyorum. Baska da aklima birsey gelmiyor, gelirse yazarim.
Umarim iyilesir. Gecmis olsun.
nildem_34
28-01-2010, 23:34
bu hafta kar yağdığında bişey olmaz diye balkonda bırakmıştım sabah kalktığımda donmuştu.yapraklar çürümüş gibi ama kök ne durumda bilmiyorum.
Laleci_03
08-01-2015, 09:46
Merhaba, ben de dün akşam bitkilerini içeri almadan uyuyakalmışım nasıl olduysa, sabah kaldığım da çoğu perişan olmuştu, içeri aldım ama artık çok geç gibi geliyor bana. Ne yapabilirim? :( Hâlâ şoktayım ya!! :( :(
akçabardak
08-01-2015, 14:13
Dün gece Ayvalık -5 derece idi.
14 senedir Ayvalık'tayım bu seneye kadar böyle bir soğuk görmedim
tam bir felaket.
Dün gecenin eseri :( :( :(
Bu mevsimde çiçek açmaya kalkışan kalalarım :(
bu gün ne haldeler.
531869
531870
Garibim bir gün önce baktığımda dim dik ayaktaydı güzelim çiçeğim,
bu gün duvarda asılı öylece kala kalmış...
531871
Geçmiş olsun. Umarım gidenler sadece yapraklarıdır. Yumrularına bir şey olmamıştır. Siz daha fazla zarar görmemeleri için bodrum benzeri bir yere koymaya çalışın. Yumru ölmedikten sonra nasıl olsa yeniden yapraklanıp çiçek açarlar.
Aysel Yavuz
08-01-2015, 15:07
Geçmiş olsun Sevgili akçabardak
İsmail Kuzucu
08-01-2015, 15:29
Geçmiş olsun sayın akçabardak, sizin çiçekler iyi bile dayanmış. Bahçeden yeni geldim tüm bitkilerin üstü hâlâ buz tutmuş haldeydi. Bu sabah gittiğimde seradaki marullar daha bu soğuk havaya dayanamamış. Hepsi gitti demiştim ama öğlenki güneşte hepsi toparladı.
Seranın içindeki torf ve perlit karışımı vardı o bile kalıp gibi olmuş, soğuk sadece havadan değil topraktanda gelmiş gibi.
akçabardak
08-01-2015, 15:34
Geçmiş olsun. Umarım gidenler sadece yapraklarıdır. Yumrularına bir şey olmamıştır. Siz daha fazla zarar görmemeleri için bodrum benzeri bir yere koymaya çalışın. Yumru ölmedikten sonra nasıl olsa yeniden yapraklanıp çiçek açarlar.
Teşekkür ederim sayın Muda, umarım dediğiniz gibi yumrularına bir şey olmaz, bu geceyi de bir atlatsak bu gece -3 ü gösteriyor, saksıda olsalar içeriye alırdım ama maalesef bahçedeler, yapacak hiç bir şey yok şu anda beklemekten başka.
akçabardak
08-01-2015, 15:36
Geçmiş olsun Sevgili akçabardak
Teşekkür ederim Sevgili Aysel Yavuz, bukadarını hiç beklemiyordum :(
akçabardak
08-01-2015, 15:46
Geçmiş olsun sayın akçabardak, sizin çiçekler iyi bile dayanmış. Bahçeden yeni geldim tüm bitkilerin üstü hâlâ buz tutmuş haldeydi. Bu sabah gittiğimde seradaki marullar daha bu soğuk havaya dayanamamış. Hepsi gitti demiştim ama öğlenki güneşte hepsi toparladı.
Seranın içindeki torf ve perlit karışımı vardı o bile kalıp gibi olmuş, soğuk sadece havadan değil topraktanda gelmiş gibi.
Teşekkür ederim İsmail bey, size de geçmiş olsun. Felaket ki ne felaket az önce arka bahçenin çeşmesi bile patladı, bir anda bahçe sular altında kaldı, eşim de evde yoktu hemen gidip saatin vanasını kapattım, hayırlısıyla bu geceyi de atlatsak Cuma günü itibariyle biraz da olsa bir kaç derece yükselecekmiş.
Sizlerin işiniz daha da zor seralarda allah kolaylıklar versin, haberlerde dinledim Antalya'da bile gece nöbetleşerek seralarda ateş yakıyorlarmış.
akçabardak
08-01-2015, 15:51
3 renkli telgraf çiçeğim,
garibim dışarıda kalmış soğuktan o da nasibini almış.
Ne hale gelmiş
531873
Tepesinde 2-3 sağlam filizi var umarım
köklerinde donma yoktur.
531874
Sevgi Durul
08-01-2015, 16:03
Merhaba, ben de dün akşam bitkilerini içeri almadan uyuyakalmışım nasıl olduysa, sabah kaldığım da çoğu perişan olmuştu, içeri aldım ama artık çok geç gibi geliyor bana. Ne yapabilirim? :( Hâlâ şoktayım ya!! :( :(
Şu anda beklemekten başka yapacak bir şey yok.:)
Bitkiler soğuğa dayanıklı türlerdense yaşamaya devam edeceklerdir.:)
Laleci_03
08-01-2015, 16:09
Öyle ama işte ... Çok kötü bir durum ya, yine de sağolun Sn. Sdurul :( Donan bitkilerimde kalanşolar, yılbaşı çiçeğim, brugmansialar ve birkaç şeker begonya, melisadan da şüpheliyim .
gülenmelek
08-01-2015, 16:37
Donmuş olanları dipten kes anne, bak hala sağlam olanlar var. Köklere bir şey olmadıysa yeniden sürer bence ;)
akçabardak
08-01-2015, 16:43
Donmuş olanları dipten kes anne, bak hala sağlam olanlar var. Köklere bir şey olmadıysa yeniden sürer bence ;)
Tamam keseyim ozaman, sanırım köklerde bir şey yoktur ve kurtulmayı başarırız inşallah.
loveforlife
08-01-2015, 17:09
Öyle ama işte ... Çok kötü bir durum ya, yine de sağolun Sn. Sdurul :( Donan bitkilerimde kalanşolar, brugmansialar ve birkaç şeker begonya, melisadan da şüpheliyim .
Kalanchoe ve şeker begonyalar zor toparlar bence. Brugmansia eğer gelişmişse ve odunsu gövdesi varsa içeride toparlama şansı olabilir. Melisa da gitmiştir muhtemelen... :( Aynı durumdayız. Çok kaybım var.
akçabardak
08-01-2015, 17:28
Sayın Laleci çok geçmiş olsun, benim de dün gece soğuktan nasibini alanlar oldu :( yapacak bir şey yok maalesef, umarım çok fazla etkilenmemişlerdir.
Bende de durum pek iç açıcı değil. Kış çiçeği olan sıklamenler, serin seven şakayıklar hepsi haşlanmış gibi yapraklarını indirdi. Yabani çilek pek iyi görünmüyor, yeni çimlenen hercailerim de gitti. Sümbüllerin yeşeren yaprakları iyi gibi. Allahtan limon otu ve lavantayı naylonlayıp kalanchoe ve tohumdan çıkan mandalina ve limonları içeri almıştım.
donan kurdele çiçeğimi nasıl kurtarabilirim?
Rizomları donmadıysa filiz verebilir. İsterseniz benimkinin yavrularından gönderebilirim size.
Lonicera
08-01-2015, 18:01
Aynı şey bizim de başımıza geldi. İzmir haberlere göre son 51 yılın en soğuk gecesini yaşadı ve -7 dereceyi gördü. İçeriye alamadığım bitkilerin yarısından fazlası pert oldu maalesef. Yapacak bir şey yok. Hepimize gelip geçmiş olsun.
akçabardak
08-01-2015, 18:34
Soğuktan donan telgraf çiçeğim.
Yaprakları tamamen donmuş olan telgraf çiçieğimi kıl payı kurtarmış oldum,
donmuş olan yapraklarını budadım, donan yapraklarının altlarında hala hayat
olduğunu görünce tamamen kaybetmediğime çok sevindim.
531911
Budanmış hali
531912
münevver48
08-01-2015, 18:40
sevgili akçabardak, geçmiş olsun.benim galaların da durumu sizinkinden farkı yok.bahara tekrar yeniden sürgün verecektir.daha önce de benzer durum yaşadım. .insan üzülüyor. onca emek veriyorsun.elimizden geldiğince koruyup kollamaya çalışıyorsun ama bir yerde yetişemiyorsun.kalan sağlar bizim demekten başka çaremiz yok.sevgiler...
akçabardak
08-01-2015, 18:46
Bak gülenmeleğim seni dinledim ve budadım, gördüm ki sen haklıymışsın ;)
donmuş yapraklarının altında yaşayan yapraklar varmış,
tamamen budayınca sağlıklı yapraklar ortaya çıktı, çok sevindim uyarın için sana teşekkür ediyorum.
Bu hale geldi budayınca
531913
531914
akçabardak
08-01-2015, 18:59
sevgili akçabardak, geçmiş olsun.benim galaların da durumu sizinkinden farkı yok.bahara tekrar yeniden sürgün verecektir.daha önce de benzer durum yaşadım. .insan üzülüyor. onca emek veriyorsun.elimizden geldiğince koruyup kollamaya çalışıyorsun ama bir yerde yetişemiyorsun.kalan sağlar bizim demekten başka çaremiz yok.sevgiler...
Sevgili münevver bukadar etkileneceklerini düşünemedim bile, birazcık tahmin edebilseydim eski bir battaniye örterdim üzerilerine, artık iş işten geçti bu da bana bundan sonraları için ders olsun.
İnşallah dediğiniz gibi baharda yeni sürgünlerle yeniden merhaba derler bize. Birazcık ta olsa rahatlattın beni çok teşekkür ederim sağolasın. Sevgiler
Laleci_03
08-01-2015, 19:59
Hepimize çok geçmiş olsun o zaman ne diyelim, Allah tekrarını yaşatmasın... Ama ilk defa böyle bir şey başıma gelince ne yapacağını bilemedim, öylece duruyorlar elleyemedim bile hatta begonyaları tanıyamadım diyebilirim :( Neyse tekrar geçmiş olsun, sağolun hepiniz.
sındırgılı
08-01-2015, 20:21
O guzelim ciceklerimin ( bahcede dikili ve saksida olanlar ) cogunlugu dondan etkilenmis vaziyette. Saksidakileri iceri aldim, inanin icerdeki japon gulu bile soguktan etkilenmis.
Kaloriferi epeyce yakarak, saksilardaki karlari eritmeye calistim. Fakat, erken donecegim icin pek fazla ilgilenemedim. Yarin buyuk firtina beklendiginden Buyukada dan erken donmek zorunda kaldim.Umarim, az hasar ile atlatiriz.. Herkese gecmis olsun..
Lonicera
09-01-2015, 15:49
Durum sanıldığından çok daha vahimmiş. İzmir' den gelen resimler çok üzücü. Sadece bir tanesini eklemek istiyorum. Bu resim beyaz renkli solanum rantonettii. Kök bölgesi patlayıp yarılmış. İçi de buz tutmuş. Buna benzer pek çok fidan kök bölgesinden, gövdeden yarılmış. Hala yapraklı olanlar ise simsiyah renk almışlar. Hangi birini sayayım ki.:(
akçabardak
09-01-2015, 16:21
Gözlerime inanamıyorum, ne diyeceğimi bilemedim...
Lonicera
09-01-2015, 16:54
Ben de inanmak istemedim ama maalesef durum böyle. İzmir kış yapmaz ama yaptığı zaman kısa süreli de olsa tam yapar hep. Biz son bir kaç yıldır kış görmeyince iyice yayıldık. Hep böyle gidecek sanıp önlemimizi tam almadık veya hafife aldık. Allahtan bir kısım bitkileri içeri almıştık. Aslında ayrım yapmıyorum,hepsi bir benim nazarımda. İçeriye aldıklarımız çok narin olanlardı. Onlarda pek bir hasar yokmuş şimdilik. Pazar günü hava durumu İzmir' i yağışlı ve 10 derecenin üstünde gösteriyor. Vurup kaçmak böyle bir şey işte.:mad: Allah daha beterlerinden saklasın.
Bitkilerin olduğu yerde 2 gündür su yok, tüm tesisat donmuş.
175poyraz
09-01-2015, 17:41
Merhabalar donan çıçeklerinizi **** dondan zarar gormus bitkılerı dırekt ısı kaynagına maruz bırakmamak gerıkıo odanızın **** evınızın bı nebze daha soguk bı kısmında beklemeye bırakmak kalorıfer **** soba kenarında bekletmekten daha mantıklıdır cunku donan kılcal damarlar anı gevseme sonucunda catlayıp bıtkı dokusunda zarara sebeb olacaktır saygılarımla...
Maalesef bizim buralarda da son 56 yılın en soğuk haftasını geçirdik.Ben nasıl olsa bir şey olmaz diye yazın bir sürü tropikal bitki edinmiştim ama geçen senedeki hafif kışa aldandım ve kalanşo'yu dışarıda bıraktım.Sonuç olarak tabii ki dondu?Sizce şu an ne yapmalıyım,canlanma şansı var mı?
Allahtan rhapis excelsa,japon gülü,küpeli gibi bitkilerimin üstüne 2-3 kat poşet örtmüştüm.Gerçi o da kesin koruma sağlar mı bilmem.Sonuçları havalar biraz ısınınca öğreneceğim artık.
Geçmiş olsun, kışı az kayıpla atlatırsınız umarım
İsmail Kuzucu
09-01-2015, 22:56
Sayın Lonicera, hiç bu kadar olacağını düşünmezdim. Benim içim sızladı resmen. -7lerde bu kadar olacağını zannetmiyorum. Bizim burda -8 vardı fakat başka mahallede -14 vardı.
Sayın Orçun m, poşet buhar yapıp tekrar buz tutmasın? Bu konuya dikkat edin derim.
YeniGine
09-01-2015, 23:26
:( Anlaşılan hepimizin zararları fazla. İnşallah köklere bir şey olmamıştır diyerek hepimize geçmiş olsun arkadaşlar. :(
Lonicera
10-01-2015, 06:50
Sayın Lonicera, hiç bu kadar olacağını düşünmezdim. Benim içim sızladı resmen. -7lerde bu kadar olacağını zannetmiyorum. Bizim burda -8 vardı fakat başka mahallede -14 vardı.
Sayın Orçun m, poşet buhar yapıp tekrar buz tutmasın? Bu konuya dikkat edin derim.
Sn Kuzucu, ben de sizinle aynı fikirdeyim. Tahmin edilen sıcaklık -7, fakat lokal olarak çok daha düşük olmuş olabilir.
sındırgılı
10-01-2015, 22:07
Insallah kurtulurlar ;
sındırgılı
10-01-2015, 22:11
havuzun ustundeki brandada biriken yagmur suyu bile donmustu ;
Bugun de su borusu patlamis ; Ana vanadan suyu kestirdim, yarin gidip hasar tesbiti yapacagim.
GuneSunar
11-01-2015, 08:26
Soğuk havaların azizliğine uğrayan Aşkın Gözyaşları boynunu büktü.
Donan bu çiçeğim için yapılacak birşey var mı ? :( :( :(
532219
Geçirdiğimiz bu karlı soğukta çok sevdiği, özenle büyüttüğü bitkilerini kaybeden tüm arkadaşlarımıza çok geçmiş olsun diyorum.
Havalar düzelir düzelmez hasar tespitlerini yapıp, ilk cemrelerle birlikte yeniden kolları sıvamaktan başka yapacak bir şeyimiz yok.
Hepimiz birbirimize destekle kaybettiğimiz bitkilerden yeniden bir cennet yaratacağımıza eminim.
Ağaçlar.net üyelerinin kısa zamanda bütün yaraları beraberce saracaklarına inanıyorum. Tekrar geçmiş olsun.
loveforlife
11-01-2015, 10:45
Hepsi çok üzücü ama en çok brugmansianızın haline içim acıdı Sn. Sındırılı... Öylece donakalmış üzerinde çiçekler, neye uğradığını şaşırmış yavrucak. İnşallah kurtulur hepsi...
GuneSunar
11-01-2015, 21:39
Soğuk havaların azizliğine uğrayan Aşkın Gözyaşları boynunu büktü.
Donan bu çiçeğim için yapılacak birşey var mı ? :( :( :(
Eğilen büzüşen yapraklarını ayırmalımıyım ne yapmalıyım bilemiyorum kapalı balkonun içine aldım şuanda burda bekliyor.
532219
Sayın Sındırgılı;
O kadar güzel görüntüleri vardı ki çok üzüldüm. Umarım gövdelerine bir şey olmamıştır. Yeniden eski haline gelirler. Bizde de henüz ne oranda zarar var göremiyoruz henüz. Her yer karla kaplı. Beyaz yorgan altındalar. Büyük bir kısmını içeriye almıştım. Tabi alabildiklerim. Bahçeyi zar zor bir defa girebildim. Umarım hepimiz en az zararla bu soğukları atlatırız.
Dün yeniden biraz kar yağdı. Bugün hava oldukça iyi idi. Tabi önceki günlere göre.
günebakan
12-01-2015, 07:01
Günaydın hepimizin donan bitkileri var hepimize geçmiş olsun umarım çok fazla hasar olmaz
Bende de sardunyalar salamura üzüm yapragına döndü vallahi.. En sevdiklerim. Neyseki en kolay bulunan çiçek :) olmadı sıfırdan başlarım baharda..
Dikkatimi çekense gardenya ve karanfillerde hiçbir zarar olmaması.. soğuğa en dayanıklılar diyebilirim.
:(Benimde karanfiller ve şebboylar sapa sağlam gerisi hep haşlanmış.
sumeyra47
12-01-2015, 13:36
Bende çok zayiat var çok üzgünüm keşke daha evvel içeri alsaydım. :(
sındırgılı
12-01-2015, 14:10
2.şoku bugün geçiriyorlar..
Köklerine at boku ( heryerde var ) saman gazete ne bulduysam koydum..
Kısmetleri ise yaşamak yaşarlar..
1987 yılından beri ilk olan kış.O zaman, bu kadar bitki deliliğimiz yoktu..
İlginiz için teşekkürler..
Baharda birbirimize takviye de bulunuruz uzulmeyin arkadaslar
asmalıtepe
13-01-2015, 10:50
Selamlar...Benim bahçemin durumundan haberim yok, büyük ihtimal orada da zayiat var da dilerim azdır.
Yanında bulunduğum soğanlarımın toprağı kaskatı kesilmiş, soğanlar ne durumda bilmiyorum. Korumaya devam edeceğim de bu defa da koruyacağım derken de havasız ve ışıksız bırakmaktan korkuyorum. üstten gazetelerle kapattım, geceleri de naylon örtüyorum. İnşallah zarar vermem.
Gülkokusu
13-01-2015, 14:01
Merhaba,Bodrum'da olmama rağmen geçen haftaki -2 yi gördüğümüz soğuklarda bahçemdeki bütün begonviller,Japon gülleri ve melissalar simsiyah olup dondular,tekrar yaşama dönme şansları nedir acaba?hiç böyle birşey yaşamadığımız için komşumla ben çaresizlik içinde bakakaldık,şimdiden yardımlarınıza teşekkür ederim.
litoriachloris
14-01-2015, 13:23
Hasar raporu...
Zaman geçtikçe hasarın boyutları daha iyi anlaşılmaya başladı. Kaybetmeyi umduğum bir çok bitki beni yanıltmadı. Ama aralarında sürpriz yapanlar da olmadı değil.
Ps: Google aramalarında bilgi notlarını üste yazdığım için yanlış bilgilerin yanlış fotoğraflarla ilişkilendirildiğini gördüm bu yüzden bundan sonra bilgi notları fotoğrafın altında olacak.
532802
Graptopetalum paraguyense yüzümü kara çıkarmadı. Bu bitki, binanın korumasının dışında kalıp tipiyi tüm şiddeti ile karşılayanlardan. Yanan yapraklar bile sağlıklı ve diri. Hiç bir yumuşama emaresi gözükmüyor.
532803
Tipi yüzünden kavrulan yaprakları olsa da bu Sedum rupestre canlanmak için baharı bekliyor.
532804
Beni şaşırtanlardan biri de bu Sedum palmeri oldu. Belki kökten canlanabilir ama şu anda puding kıvamında.
532805
Sedum rubrotinctum da aynı durumda. Ama sanırım hasar köklere kadar ulaşmış :(
532806
Polaskia cichipe. -3 derecelik tipide gidişini haber vermişti zaten.
litoriachloris
14-01-2015, 14:02
Devam...
532810
Gymnocalycium triacanthum olduğunu düşünmeye başladığım bu arkadaş korumasız ve sırılsıklam bir şekilde -9 dereceye dayandı.
532811
Yine beni şaşırtanlardan biri Gymnocalycium baldianum. Korumasız -9 derece :D
532812
Echeveria glauca Bahçedeki en eski bitkilerimden. 3. kışında maalesef aramızdan ayrıldı. Soğuğa daha dayanıklı bir Echeveria var mı bilmiyorum ama bu bile bu hale geldiyse Çanakkale'de bahçede korumasız olarak Echeveria yetiştirmem pek mümkün gözükmüyor.
532813
Echeveria 'Black Prince'. -3 dereceyi kar altında, -8 ve -9 dereceyi koruma ile atlatanlardan. Durumu şimdilik iyi gibi duruyor.
532814
Echinocactus grusonii. Binanın köşesinde kaldığı için -3 derecelik tipiden nasibini aldı. -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu şimdilik çok iyi gözüküyor :D
Kayiplar insani uzuyor ama omurleri tamamlanmis demek ki ne yapalim,saglik olsun.Yerlerini yenileri doldurur insaallah
celalim01
14-01-2015, 22:28
Eğer gövde ve kök kısmında donma kısmen olmuşsa ,halen yeşil kıpırdanma varsa hastalanmış yerleri, kurumaya yüz tutan yerleri budamak en güzelidir. Bizim burada da -5,6 dereceleri gördük. Bazı bitkiler tamamen ölmüş ama bazılarında alt bölgelerde yaşam belirtisi olduğunu gördüm. Her canlıda olduğu gibi bitkinizde de yaşam belirtisi varsa elbette kurtulma şansı her zaman vardır.yara kangren olmuşsa nasıl ki yarayı kesip atmak lazımsa aynı durumda olan bitkinin bölümlerini kesip atmak kalan canlı bölgenin yaşama şansını arttırır.
litoriachloris
15-01-2015, 09:15
Devam...
532897
Ferocactus latispinus. Fırtınadan ve -8 ve -9 dereceden koruduğum 2 bitkimden biri. Durumu gayet iyi gözüküyor.
532898
Titanopsis calcarea. Fırtınada korumadım ama -8 ve -9 dereceden korudum. Sanki hiç bir şey olmamış gibi çiçek açıyor :D
532899
Mammillaria karwinskiana ssp karwinskiana. Sadece -8 ve -9 derecelari koruma altında geçirenlerden. Hafif bir renk değişimi var ama durumu şimdilik iyi gibi.
532900
Mammillaria spinosissima ssp. pilcayensis. Kar fırtınasını tüm şiddeti ile karşıladıktan sonra korudum. Ama bence durumu hiç de iç açıcı değil.
532901
Kar fırtınasının vurduğu bu iki arkadaştan sağdakinin durumu pek iyi değil. Onun korumasından kalan ufaklık sağlam gibi.
litoriachloris
15-01-2015, 09:31
Devam...
532902
Orbea variegata. hiç korumadıklarımdan. Jöleye döndü :(
532903
Parodia magnifica. Sadece -8 ve -9 derecelerden korudum. Durumu iyi gibi.
532904
Notocactus scopa. Bu da sadece -8 ve -9 dan koruduklarımdan. Durumu çok iyi görünüyor.
532905
Espostoa guentheri. -3 derecelik tipide ben gidiyorum demişti zaten.
532906
Haworthia attenuata. Dışarıdan iyi gibi gözükse de içi çorbaya dönmüş :(
litoriachloris
15-01-2015, 09:56
Devam...
532907
xPachyveria 'Blue Mist'. Fırtınayı açıkta -8 ve -9 dereceleri korunaklı olarak geçirenlerden. Durumu şimdilik iyi.
532908
Cereus jamacaru 'monstruosus'. -3 derecelik fırtınada kötüleşmişti zaten. Dipten sürgün verir mi bilmem ama üst kısım tamamen ölü.
532909
Echeveria 'Perle Von Nürnberg'. Hiç korumadıklarımdan. Dibindeki yavrusunda bir umut ışığı var ama çok zayıf.
532911
532910
Echinopsis candicans. Bu da koruma uygulamadıklarımdan. Dipteki yavrular iyi durumda ama uç kısımlar çok büyük hasar aldı.
akçabardak
15-01-2015, 10:05
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.
litoriachloris
15-01-2015, 10:53
Devam...
532929
Türünü bilmediğim Echinopsis. Hiç korumadıklarımdan. Durumu fena görünmüyor.
532930
Stetsonia coryne. Tamamen ölü...
532931
Echeveria runyonii 'Topsy Turvy'. Kar altında -3, koruma altında -9 derece. Hiç fena değil :D
532932
Mammillaria polythele fa. inermis. Bu da aynı şekilde Kar altında -3, koruma altında -9 dereceyi atlatanlardan. Utanmasa çiçek açacak :D
532933
Echinofossulocactus sp. :( Bence hiç ümit yok.
litoriachloris
15-01-2015, 11:12
Sayın litoriachloris geçmiş olsun demekten başka bir şey gelmiyor elimizden ne yazık ki, üzülmemek elde değil, benim sukulentlerim de soğuklardan nasibini aldılar ama en çok üzüldüğüm bir gecelik gelinim oldu, bir buçuk metreyi aşmıştı, çiçeğini bile göremedim umarım kök ve gövde kısmında fazla hasar görmemiştir diye kendimi avutuyorum. Çok geçmiş olsun.
Çok teşekkür ederim sayın akçabardak. Size de geçmiş olsun. Evet insan biraz üzülüyor ama bitki kayıplarını başından göze almıştım zaten.
Selamlar...
litoriachloris
15-01-2015, 11:34
Devam...
532936
Oreocereus celsianus. En dayanıklı sütun kaktüslerden biri olmasına rağmen (-12) beni hayal kırıklığına uğrattı. Dayanır diye koruma uygulamadım ama tepe kısmında belirgin bir hasar görülüyor.
532937
Disocactus flagelliformis (Aporocactus flagelliformis). Bu arkadaş ta beni olumlu yönde şaşırtanlardan. Korumasız -9 atlattı ama durumu fena gözükmüyor :D
532938
Espostoa lanianuligera olabileceğini düşündüğüm bitkimin durumu da çok parlak değil. Oysa -8 ve -9 derecelerde koruma uygulamıştım.
532935
Mammillaria vetula subsp. gracilis. İçi yumuşamış, toparlanabileceğini zannetmiyorum.
532939
Opuntia microdasys. Baharda yeniden ayağa kalkar.
litoriachloris
15-01-2015, 11:50
Devam...
532940
Portulacaria afra. :(
532941
Tohumdan ürettiğim Trichocereus sp. Bahçemin şampiyonlarından. Koruma uygulamadan -9 dereceye bana mısın demedi. Baharda çiçeklerini görmek için sabırsızlanıyorum :D
532942
Polaskia chende. :(
532943
Türünü bilmediğim bir arkadaş. Bu da gidenlerden.
532944
Cleistocactus strausii. Gidişine en çok üzüldüğüm. Bahçede harika görünüyordu.
litoriachloris
15-01-2015, 12:02
Devam...
532945
Pilocereus sp. -3 derece işini bitirmeye yetti.
532946
Echinopsis pachanoi. Kar fırtınasından önce korumaya aldığım diğer bitki. Durumu son derece iyi görünüyor.
532947
Austrocylindropuntia subulata. Bu da tipide gidenlerden.
532948
Türünü bilmediğim Opuntia sp. Sadece kırıldı. Baharda yeniden toparlanır.
532949
Agave victoriae-reginae. Şampiyonlardan biri daha. Ufacık boyu ile tipiyi tüm şiddeti ile göğüslemesine rağmen taş gibi :D
litoriachloris
15-01-2015, 13:01
Devam...
532953
Cylindropuntia imbricata halinden çok memnun.
532954
Yucca gloriosa en ufak bir stres belirtisi göstermiyor.
532955
Carpobrotus acinaciformis büyük hasar aldı ama baharda toparlanacak gibi.
532956
Üzerinde soğuk yanıkları oluşan Agave americana.
532957
Bu minik Sempervivum arachnoideum bile soğuktan nasibini aldı.
litoriachloris
15-01-2015, 13:40
Şimdilik son fotoğraflar.
532958
Jovibarba olabileceğini düşündüğüm bu ufaklığın keyfi yerinde.
532959
Drosanthemum floribundum. (Acem Halısı) Üst kısım kavruldu ama altı hala canlı.
532960
Parodia roseolutea. Fırtınadan sonra koruma uyguladım. Durumu son derece iyi.
532961
Opuntia monacantha f. monstrose. Durumu pek iyi değil.
532962
Ve büyük şampiyon... Echinopsis oxygona. Bahçenin her yerinde en az 10 bitkim var ve hiçbirinde çizik dahi oluşmadı.
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.
Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.
akçabardak
15-01-2015, 23:46
Soğuktan nasibini alan sukulentlerim:
Crassula Ovata (Para ağacı)
Artık yok, toprak üstü 2 cm. gövdeden budama yaptım
baharda yeniden uyanır diye düşünmek istiyorum :(
533004
Türlerini bilmediğim 2 saksı leş kaktüsü.
533005
Sevgili Güler hanımdan gelen leş kaktüsüm
önde minik bir ufaklık biraz direnmiş gibi görünüyor...
bekleyip hep birlikte göreceğiz.
533006
Bir gecelik gelin, yaprak rengi değişti umarım kök ve gövde
fazla etkilenmemiştir...
533007
533008
YeniGine
15-01-2015, 23:58
Sevgili akçabardak'ım donan çok bitkim var o hallerini fotoğraflamak bile gelmedi içimden, şimdi senin güzellerin hallerini görünce paylaşayım istedim benim de bu aloeveram dondu. Aynı senin donanlar gibi.
533020
:( Gitti güzelim aloevera, kocaman olmuştu saksısını değiştirmiştim ve yanlardan da yavruları vardı. :(
akçabardak
16-01-2015, 00:01
Devam
Aloe vera :(
İçlerinden bir tanesi ben ölmedim
ayaktayım der gibi...
533015
Aloe Striata, jöleye dönüşmüş :(
533016
Gasteria cv. LİTTLE WARTY
Yaprak rengi değişti ama sanki hala hayat var gibi düşünmekteyim.
533018
Binlerin Anası, eser kalmamış :(
ama başka saksılara döktüğü bir kaç göz yaşlarından
sil baştan başlayacağız sanırım.
533019
Bu sukulentimin adını öğrenemedim ama yedeğini almışım.
533017
akçabardak
16-01-2015, 00:13
Devam.
Allahtan hepsinin yedeklerini almışım.
Katmerli pembe kalanchoe
Daha çiçeklenecektik biz...
533024
Tomurcuklarımız üzerimizde öylece kala kaldı...
533025
Katmersiz kırmızı Kalanchoem
533026
İsmail Kuzucu
16-01-2015, 00:20
Fotoğrafları özellikle beğenmek istemedim. Soğuk havanın bu kadar etkili olacağını hiç düşünmezdim. Umarım kökleri sağlam olanlar tekrar canlanır.
YeniGine
16-01-2015, 00:27
Ben de zaten hem beğen diyorum, hem de ister istemez düşünüyorum 'Ama beğenilecek fotoğraflar değiller ki :(' . Ama sonuçta 'hani yanındayım, takip ediyorum anlamında beğen diyorum.' diye dee kendi kendime düşünüyorum.
akçabardak
16-01-2015, 00:33
2015 Yılı başlangıcı hepimizi hayal kırıklığına uğrattı :(
Saksıda, Bahçede, Sitede ve her yerde
Sardunyalardan eser kalmamış :(
5 saksı sakızım artık yokkk
533027
Sardunyalar
533028
533029
İsmail Kuzucu
16-01-2015, 00:37
Ben de zaten hem beğen diyorum, hem de ister istemez düşünüyorum 'Ama beğenilecek fotoğraflar değiller ki :(' . Ama sonuçta 'hani yanındayım, takip ediyorum anlamında beğen diyorum.' diye dee kendi kendime düşünüyorum.
Durum şu ki ben cevap yazarken arada kendi siteme ürün ekliyordum. Bu zaman bayağı uzayınca cevap sizin mesajın altına geldi. :( :o
akçabardak
16-01-2015, 00:39
Sardunyalara devam
Bahçede ki bu güzellikler artık yok
Dipten budamayı düşünüyorum, baharda umarım sürpriz yapar.
533030
533031
533032
533033
akçabardak
16-01-2015, 00:43
Devam
533034
533035
533036
533037
YeniGine
16-01-2015, 00:43
:( İnanamıyorum, nasıl bu hallere geldi bu bitkiler. Benim de bütün sardunyalarım aynı durumdalar sevgili akçabardak'ım. Ben mart sonu budayayım diye düşünürken, bina görevlisine buda desem surat asardı, gitmiş hepsini budamış... :(
akçabardak
16-01-2015, 00:47
Ceylanlarım
2 saksı ceylan gözlüm vardı... onlar da soğuktan nasiplendiler :(
533038
533039
533040
YeniGine
16-01-2015, 00:48
Neysekiii çok şükür ben ceylanlarımı bina içerisine almıştım sevgili akçabardak.
Ama yine bir tanesi o da toprak büyükçe bir saksıda idi saksısına güvenip alamadım içeriye. Ama inşallah kökleri sağlamdır diye düşünüyorum.
akçabardak
16-01-2015, 00:50
Ve son olarak ta Kurdela çiçeğim
:( :( :(
533041
akçabardak
16-01-2015, 00:56
Morallerim 0 dan eksilere düştü...
İlk defa geçen sene sardunyaların bütün renklerinden edinmeye çalıştım,
elde var 0 hevesim kaçtı, onca emek onca uğraş bir anda yok oldu gitti.
YeniGine
16-01-2015, 00:59
Sevgili akçabardak'ım tek tesellisi tekrar edineceğiz ve tek değiliz, hepimizin kayıpları çok.
akçabardak
16-01-2015, 01:02
Neysekiii çok şükür ben ceylanlarımı bina içerisine almıştım sevgili akçabardak.
Ama yine bir tanesi o da toprak büyükçe bir saksıda idi saksısına güvenip alamadım içeriye. Ama inşallah kökleri sağlamdır diye düşünüyorum.
Sevgili YeniGinem çok çok üzgünüm, umarım dediğin gibi tamamen kaybetmemişsindir, yorum yaparken bile kafamı toparlayamıyorum kayıplarımdan dolayı, ama cevapsız da bırakmak istemiyorum. Sevgiler
İsmail Kuzucu
16-01-2015, 01:10
Kayıp açısından rekor bende o zaman :( Bizim kocaman marul serası kar yağınca çöktü, ama malesef yapacak bişey de yok. Üzülmekte pek birşey getirmiyor.
Donmuşlar diye üzülmeyin derim, melisaların donan yaprakları bile kendine gelmeye başlamış. Sizin bitkilerinizde canlanacaktır.
akçabardak
16-01-2015, 01:16
Sayın İsmail Kuzucu
Sevgili YeniGine
Teşekkür ederim, her zaman yanımdasınız biliyorum :)
Olan oldu artık, bazıların yedekleri var ama bazılarının yok, o yüzden biraz üzgünüm... çünkü kolay elde edilmiyor, -2 ye dayandılar ama bir gece -5 i görünce dayanamadılar, bu kadar etkileneceklerini tahmin bile edemedim, sözüm ona dayanabilecekleri dışarıda bıraktım, sonuç ortada, bu da bana ders olsun dilerim. Sevgiler
akçabardak
16-01-2015, 01:21
:D İnşallah sevgili akçabardak bize döner sevgili İsmail. Yoksa valla senin mesajın üstte, benim mesaj altta Sayın malina öldürecek bizi...
Bu mesajı sonraaa sileceğim.
Döndüm döndüm sevgili YeniGineciğim, siz bu mesajları yazarken ben bahçe sayfama fotoğraf yükleme derdindeydim, mesajını silmene gerek yok bence kalabilir, tekrar teşekkür ediyorum size.
akçabardak
16-01-2015, 01:32
Kayıp açısından rekor bende o zaman :( Bizim kocaman marul serası kar yağınca çöktü, ama malesef yapacak bişey de yok. Üzülmekte pek birşey getirmiyor.
Donmuşlar diye üzülmeyin derim, melisaların donan yaprakları bile kendine gelmeye başlamış. Sizin bitkilerinizde canlanacaktır.
Çok teşekkür ederim İsmail bey, size de çok geçmiş olsun, seranın çökmesine ben de üzüldüm, umarım marullar az hasarla atlatmışlardır seranın çökmesinden dolayı, yoksa marullar bildiğim kadarıyla soğua dayanıklı bir bitki, açıkta olunca yaprakları biraz büzüşüp uçlarında yanmalar oluşuyor ama serada her açıdan daha güzel gelişiyorlar. Tekrar çok geçmiş olsun, kolay gelsin
akçabardak
16-01-2015, 01:44
Sevgili akçabardak'ım donan çok bitkim var o hallerini fotoğraflamak bile gelmedi içimden, şimdi senin güzellerin hallerini görünce paylaşayım istedim benim de bu aloeveram dondu. Aynı senin donanlar gibi.
533020
:( Gitti güzelim aloevera, kocaman olmuştu saksısını değiştirmiştim ve yanlardan da yavruları vardı. :(
Aynı Aloe Vera dan bende de vardı sevgili YeniGine, senin fotoğrafının hemen altında ki, bende ki de dondu ama içlerinden bir tane kök sanki sağlam gibi görünüyor, şimdi ne yapacağımı bilemiyorum, bahara kadar bekletsem mi yoksa donmuş olanları söksem mi diye :confused:
münevver48
16-01-2015, 07:26
sevgili açabardak,kayıplar hepimizi üzdü.umut bağladıkların bir an önca kendilerini toparlar.sizin ve tabi bizim de yüzümüzü güldürürler.sonuçta ben bu çiçekleri hepimizin ortak çiçeçleri gibi görüyörum sadece bu bahçenin bakım görevi size aitmiş gibi. iyi günde kötü günde hep beraberiz. inşallah telafisini kısa zamanda gideririz el birliği ile bununda üstesinden geliriz canım.sevgiler.
akçabardak
16-01-2015, 12:23
sevgili açabardak,kayıplar hepimizi üzdü.umut bağladıkların bir an önca kendilerini toparlar.sizin ve tabi bizim de yüzümüzü güldürürler.sonuçta ben bu çiçekleri hepimizin ortak çiçeçleri gibi görüyörum sadece bu bahçenin bakım görevi size aitmiş gibi. iyi günde kötü günde hep beraberiz. inşallah telafisini kısa zamanda gideririz el birliği ile bununda üstesinden geliriz canım.sevgiler.
Doğru söylüyorsun münevverciğim birimizin kaybı hepimizin kaybıdır dediğiniz gibi bu bahçenin bakımı birimizden birine ait.
En çok para ağacıma üzüldüm umarım tamamen kaybetmiş olmam çünkü onun bende çok hatırası var öyle ufak tefek olduğuna bakmayın torunların torunuydu o :D bir dile gelse de konuşsa garibim, onca sene beraberliğimizde neler neler atlattı da bana mısın demedi, her şeyin bir vadesi varmış demek ki.
Canımız sağ olsun dediğin gibi el birliği ile üstesinden hep birlikte geleceğiz, sağ olun var olun sizler gibi dostlar sağ olsun.
litoriachloris
16-01-2015, 13:42
Görüntüleri üzülerek izledim, kendi bitkilerim kaybetmiş gibi üzüldüm. Fotoğrafları takip ederken Echinopsis candicans ve aporocactus'e ne olduğunu çok merak ettim, daha doğrusu koleksiyonunuzun benim gözümdeki en favori parçaları oldukları için soğuktan etkilenmiş olmamaları için dua ettiğimden emin olabilirsiniz.
Bundan sonrası için ne gibi bir yol izleyeceksiniz onu da merak ediyorum. Bahçeyi canlandırmak için yeni bitkiler ve türler edinecek misiniz?
Bir de şu an zarar gören bitkilere müdahalede bulanacak mısınız budamak, köklemek vs. gibi. Özellikle kaktüslerin kök kısımları ölmemiştir söküp atmayın bence.
Sayın sakdag, yaşanan bu ekstrem kış yüzünden 3-5 bitki dışında neredeyse tüm bitkiler bir dereceye kadar etkilendiler. E. candicans ve A. flagelliformis'de bundan nasibini aldı. E. candicans'ın sadece uç kısımlarında hasar var. dipten gelen 10-15 kadar yavrunun durumu çok iyi. A. flagelliformis'in ise üst gövdesi büyük hasar aldı ama onun da dibinde canlılık mevcut :D
Bu uzun soluklu bir maceranın henüz başlangıcı. Şu anda içeride ısıtmasız odada duran onlarca bitkim var. Baharda bahçede yer bulmakta bile zorlanabilirim gibi geliyor. Piyasada sıklıkla bulunan, her çiçekçide karşımıza çıkan kaktüs ve sukulentlerin bir çoğunu edindim. Önümüzdeki kış da onlar bahçede dayanıklılıklarını kanıtlayacaklar. Bu arada ben de Çanakkale kışlarına kesin olarak dayanacağını bildiğim kaktüs tohumlarından edinip onları yetiştirmeyi planlıyorum.
Hasarlı bitkilerime de bahara kadar dokunmamayı planlıyorum. Dediğiniz gibi toprak altındaki kısım zarar görmediyse canlanma şansları olur diye düşünüyorum.
İçerideki bitkilerimin bir kısmı.
asmalıtepe
17-01-2015, 18:29
Doğru söylüyorsun münevverciğim birimizin kaybı hepimizin kaybıdır dediğiniz gibi bu bahçenin bakımı birimizden birine ait.
En çok para ağacıma üzüldüm umarım tamamen kaybetmiş olmam çünkü onun bende çok hatırası var öyle ufak tefek olduğuna bakmayın torunların torunuydu o :D bir dile gelse de konuşsa garibim, onca sene beraberliğimizde neler neler atlattı da bana mısın demedi, her şeyin bir vadesi varmış demek ki.
Canımız sağ olsun dediğin gibi el birliği ile üstesinden hep birlikte geleceğiz, sağ olun var olun sizler gibi dostlar sağ olsun.
Sevgili Akçabardak üzüntünüzü paylaşmamak, hatta sizin kadar üzülmemek mümkün değil.
Görüntüleri içini acıtıyor insanın ama ben şöyle bir mantık yürüterek teselli ediyorum kendimi. Sizler de yabana atmayın bu savımı:
Allah vermesin donan insanlar direk ölmez, önce uzuvlarını kaybederler ki bir kısım vakalarda ayaklarda, elde oluşan kangrenleri keserek ölümden döndürülürler.( çok iç karartıcı bir örnek oldu özür dilerim)
Bitkilerin de toprak dışında kalan kısımları direk dona maaruz kaldığından dondular. Çıplak, örtüsüz savunmasızdılar. Oysa kökler ne de olsa toprak korumasındalar, Toprak donmuş bile olsa kökler canlı kalmışlardır diye düşünüyorum, ve diliyorum.
Bakın inşallah baharla beraber bana hak vereceksiniz. Onlar küllerinden doğacaklar Allah'ın izniyle.
Sevgili litoriachloris, şu sıralar sizin sayfanıza uğramaya korkuyordum. Karşılaştığım manzara beni çok üzdü ama son mesajdaki resimler biraz da olsa iyi geldi. İnşallah çoğu düzelirde biz de daha fazla üzülmeyiz. :(
akçabardak
18-01-2015, 13:52
Sevgili Akçabardak üzüntünüzü paylaşmamak, hatta sizin kadar üzülmemek mümkün değil.
Görüntüleri içini acıtıyor insanın ama ben şöyle bir mantık yürüterek teselli ediyorum kendimi. Sizler de yabana atmayın bu savımı:
Allah vermesin donan insanlar direk ölmez, önce uzuvlarını kaybederler ki bir kısım vakalarda ayaklarda, elde oluşan kangrenleri keserek ölümden döndürülürler.( çok iç karartıcı bir örnek oldu özür dilerim)
Bitkilerin de toprak dışında kalan kısımları direk dona maaruz kaldığından dondular. Çıplak, örtüsüz savunmasızdılar. Oysa kökler ne de olsa toprak korumasındalar, Toprak donmuş bile olsa kökler canlı kalmışlardır diye düşünüyorum, ve diliyorum.
Bakın inşallah baharla beraber bana hak vereceksiniz. Onlar küllerinden doğacaklar Allah'ın izniyle.
Sevgili asmalıtepe güzel bir teselli size katılıyorum her zaman yanımda olduğunuzu farkındayım ve olacağınızdan da eminim çok sağ olun teşekkür ederim, hele de dondan insanların başına gelebilecek bu tür vakalar dediğiniz gibi çok daha içler acısı Allah düşman başına vermesin.
Bitkilere gelince dediğiniz gibi inşallah toprak altında canlar kalmış ve baharda tekrar canlanmış olarak geri dönerler hayırlısıyla. Sağlıkla sevgiyle kalın
Sardunyalara devam
Bahçede ki bu güzellikler artık yok
Dipten budamayı düşünüyorum, baharda umarım sürpriz yapar.
533030
533031
533032
533033
Sayın akçabardak, öncelikle kayıplarınızın acısını aynen hissediyorum ve hepimize geçmiş olsun diyorum. Bugün bahçede çalıştım biraz. Sardunyalarımın durumu sizinkilerle aynı. Kaç yıllık olan, odunsu gövdesi ve karda bile çiçek açan azmiyle herkesi hayran bırakan bodrum ve Çeşme papatyalarım ise donmuş, tüm yapraklar gitmiş, gövdeleri çıtır çıtır kırılıyor. Inanın geçen sene Ceylan sardunyalara heves etmiş, en nadide renklerinden almaya çalışmıştım. Ama elde bir şey kalmamış. Mor açan Gül sardunyamın yedekleri bile depoda ölmüş. Çok çok üzgünüm ama en çok da yıllardır benimle olan papatyalarıma yanıyorum. Inşallah bu bahar uyananlar, bize sürpriz yapanlar olur diye umuyorum. Kayıpları inşallah telafi edebiliriz.
Ilk adım olarak Kurdele çiçeğinizin yerine kabul ederseniz benim kurdelanın yavrularından göndermek isterim. Kayıplarınızı telafi etmez elbette.
Sayın İsmail Bey seranıza çok üzüldüm. Size ve sayın YeniGine size de kayıplarınızdan dolayı geçmiş olsun demek istiyorum.
akçabardak
18-01-2015, 14:28
Sayın akçabardak, öncelikle kayıplarınızın acısını aynen hissediyorum ve hepimize geçmiş olsun diyorum. Bugün bahçede çalıştım biraz. Sardunyalarımın durumu sizinkilerle aynı. Kaç yıllık olan, odunsu gövdesi ve karda bile çiçek açan azmiyle herkesi hayran bırakan bodrum ve Çeşme papatyalarım ise donmuş, tüm yapraklar gitmiş, gövdeleri çıtır çıtır kırılıyor. Inanın geçen sene Ceylan sardunyalara heves etmiş, en nadide renklerinden almaya çalışmıştım. Ama elde bir şey kalmamış. Mor açan Gül sardunyamın yedekleri bile depoda ölmüş. Çok çok üzgünüm ama en çok da yıllardır benimle olan papatyalarıma yanıyorum. Inşallah bu bahar uyananlar, bize sürpriz yapanlar olur diye umuyorum. Kayıpları inşallah telafi edebiliriz.
Ilk adım olarak Kurdele çiçeğinizin yerine kabul ederseniz benim kurdelanın yavrularından göndermek isterim. Kayıplarınızı telafi etmez elbette.
Sayın İsmail Bey seranıza çok üzüldüm. Size ve sayın YeniGine size de kayıplarınızdan dolayı geçmiş olsun demek istiyorum.
Sayın Limonik çok teşekkür ediyorum, bu sene maalesef bir çok kişi dondurucu soğuklardan bitkilerini kaybetmiş durumda bu kadarını ben de tahmin edemedim, size de çok geçmiş olsun.
Dediğiniz gibi baharla birlikte bizlere sürpriz yapanlar olur, hep birlikte bekleyip göreceğiz inşallah. Kurdele çiçeği için şimdiden teşekkür ederim, havaların biraz ısınmasını bekleyelim, bu sene kışın gözü kara gibi geliyor bana. Çok teşekkür ederim Saygılar
celalim01
18-01-2015, 21:31
Budamak en güzeli , yıpranmış ,hastalanmış alanları keserek diğer taraflara sıçramadan bitkiyi rahatlatmak ve canının tamamını sağlam kalan bölgeye aktarsın ki canlanma şansı olsun. Ben öyle yapıyorum en azından bitkime bir şans veriyorum. Bugün dondan etkilenen bir bitkim de hafif bir canlanma gördüm , Boynunu yukarı doğru kaldırdı işte bu yaşam belirtisidir dedim.
Sevgili akçabardak'ım tek tesellisi tekrar edineceğiz ve tek değiliz, hepimizin kayıpları çok.
Aynı söylediğin gibi YeniGine ablacım. Yalnız değiliz, herkes en sevdiği bitkilerini kaybetti. Fotoğraf çekip eklemek bile istemiyorum çünkü inan kabullenemedim durumu.. Hani çok sevdiginiz bir insanın öldü haberini alırda inanamazsınız ya.. iste öyle neredeyse.
Çin hanımelinin gövdesini dokuma ile sardım. Rüzgar gelen kısımını hasır ile kapattım, köklerini de korumaya çalıştım o kurtardı gibi. Ama michelia albada durum vahim gibi. Gövdesine kilim sardım. Tacı küçük olduğu için büyük bir poşet geçirdim. Poşet bir işe yaramadı. Taç aksamında yaprak ve yan dal kalmadı.hepsi kurudu. Gövdenini alt ve üst kısmında bir zarar gözükmüyor. Rüzgar ortada bir boşluk bulmuş orası kararmıştı ama iki gün sonra normale döndü. Nasıl olduğunu bende anlamadım. İşin kötüsü üstten itibaren kuruma başlamış. Şimdi kuruma olan bölgeyi keseyim mi yoksa bu havada kesmem dahamı kötü olur ?
En çok üzenlerden biride yılbaşı çiçeğim oldu.. Zaten zar zor bulup yeni almıştım ki sonuç facia.. Aldığım yerde daha çok vardı, gidip yenisini aldım, onun yerini tutmadı ama olsun :(
Laleci_03
21-01-2015, 13:26
Oofff, Hira ablacım geçmiş olsun, :( aynı benim yılbaşı da böyle olmuştu, en çokta ona üzülmüştüm ama sağolsun Milla ablam sevindirdi beni.
En çok üzenlerden biride yılbaşı çiçeğim oldu.. Zaten zar zor bulup yeni almıştım ki sonuç facia.. Aldığım yerde daha çok vardı, gidip yenisini aldım, onun yerini tutmadı ama olsun :(
Geçmiş olsun bu kar ve soğuklar mahvetti hepimizi ama inşallah doğaya, toprağa bereket getirir.
Nice kışlar atlatmış bitkilerimi kaybetmenin şokunu hala atlatamadım. Bilsem önlem alırdım ama dediğim gibi kaç kış çıkardılar...
Bazı ağaçlarım da bu yalancı baharda uyandılar. Bahar dalım çiçeklendi bile... Yetkililer yine soğuklar geliyor diyor. Umarım soğuktan yanmazlar...
Bu bahar kayıplarımızı telafi etmek, bitkilerimizi kendilerine getirmek için çok çalışmak lazım...
Evet Limonik, işimiz çok bu bahar..
Ayrıca benimde hanımelim çiçeklenmek üzere :) oysa tek bir yaprağı bile yok.
Orhan Özbilgiç
21-01-2015, 19:50
Çin hanımelinin gövdesini dokuma ile sardım. Rüzgar gelen kısımını hasır ile kapattım, köklerini de korumaya çalıştım o kurtardı gibi. Ama michelia albada durum vahim gibi. Gövdesine kilim sardım. Tacı küçük olduğu için büyük bir poşet geçirdim. Poşet bir işe yaramadı. Taç aksamında yaprak ve yan dal kalmadı.hepsi kurudu. Gövdenini alt ve üst kısmında bir zarar gözükmüyor. Rüzgar ortada bir boşluk bulmuş orası kararmıştı ama iki gün sonra normale döndü. Nasıl olduğunu bende anlamadım. İşin kötüsü üstten itibaren kuruma başlamış. Şimdi kuruma olan bölgeyi keseyim mi yoksa bu havada kesmem dahamı kötü olur ?
Sayın ERKEN48;
Geçmiş olsun. Bahçe Muğla' da ise,evet, budama için şubat ortalarını bekleyin derim. Şiddetli don tehlikesi geçmiş olur. Ama Dalaman' da ise, şimdide budayabilirsiniz.
Budama sonrası aşı macunu, ya da su bazlı boya kullanırsanız, tüm mantar ve soğuk gibi dış etkenlerden korumuş olursunuz.
Aysel Yavuz
21-01-2015, 20:49
Echeveriam dondan öldü diye köklerini kontrol edeyim dedim. Kökleri sapasağlam maaşallah. Geri ektim. Bahar gelince yüzümü güldürür inşallah.
Evet Limonik, işimiz çok bu bahar..
Ayrıca benimde hanımelim çiçeklenmek üzere :) oysa tek bir yaprağı bile yok.
Kar sonrası yalancı bahar sonrası gelebilecek potansiyel soğuk yaktı hepimizi desenize sevgili hira :) umarım en minimum hasarla atlatırız kışı
celalim01
28-01-2015, 00:29
Ben halen havalar güvenip içeri aldığım bitkileri kaybet istemediğimden dışarı çıkarmadım. Bakalım içeride daha ne kadar bekletiriz.
sındırgılı
28-01-2015, 08:45
Büyükada da evin içine aldığım japon gülü bile yapraklarını bıraktığına göre gerisini siz düşünün..
Brugmasia ların gövdeleri bilek kalınlığında idi..
Hele, Güler Ablanın yıllar önce verdiği Aloe Vera .. jöle kıvamında..:((
Kalan mı..sadece lavanta, yaban mersini ve meyva ağaçları..
4-5 sene önce hava durumunu takip ederdim..Sonra vazgeçtim,
Acaba, cep telefonuna don olayı olacak diye sinyal gönderecek bir program varmıdır ?
Gerçi, onda da hazırlıklı olmak lazım..gübre ve saman karışımı daima elinizin altında olacak, çuha veya kalın sera naylonu..
Neyse, bu olaydan ders çıkartıp iklimlerin değiştiğini kabul edip tedbir almalı..
Bahara, yeniden başlamak üzere sağlıcakla kalın..
celalim01
28-01-2015, 09:48
Aloe vera ,atlaslar , mum çiçeği gibi değerli çiçeklerimi içeri aldım . Çünkü hepsini içeri alma şansım yoktu .Ama dışarıda almayı unuttuğum bir kaç çiçeğim vardı onlara üzüldüm.
Bir sakız ve yeni çelik aldığım beyaz top sardunya dışında tüm sardunyalar gitti sanıyorum.. Beni şaşırtansa kocaman saksılarda yetişkin sardunyaların soğuğa dayanamaması ama hayata daha yeni tutunmaya çalışan parmak kadar bir fidenin sapasağlam durması.
Soğuklardan bir hafta önce bütün hassas çiçekleri güney cepheye, duvar dibine aldım. Üzerinde çıkma var ve iki tarafı yüksek duvarlarla çevrili. İçim rahattı ama sanırım hepsini kaybettim. Şimdilik hiç ellemiyorum, belki baharda bir kaç yerden filizlenir diye ümitleniyorum. Don vuran bitkileri de kesmedim, budamadan sonra arkasından gelecek soğuklarla daha kötü olabileceklerini düşündüm. Ne zaman budanması gerektiklerini de tam olarak bilemiyorum. Soğuktan çok etkilenmeyen sarı kış papatyası (Euryops pectinatus) bile donmuş, bu halde bıraktım.
Bir sakız ve yeni çelik aldığım beyaz top sardunya dışında tüm sardunyalar gitti sanıyorum.. Beni şaşırtansa kocaman saksılarda yetişkin sardunyaların soğuğa dayanamaması ama hayata daha yeni tutunmaya çalışan parmak kadar bir fidenin sapasağlam durması.
Benim 13 saksı sardunyam gitti, o yüzden inan o parmak kadar fide beni senin adına çok sevindirdi sevgili hira. Sakız, ceylangözü, gül sardunya... Fideler de hayata tutunamadı, kocaman olanları da... Birkaç gün gözlemledim ama gövdeleri resmen gitmiş.
Artık tek umudum papatyalarımın baharda yeniden uyanması.
Begonya ve Synadenium. Geçen ay olan olan soğuktan sonra bu haldeler. Begonya ölmüş gibi, Synadenium belki canlanır. Dışarıda büyük bir begonya daha vardı haşlanmıştı. Balkonda küçük bir begonya daha var neyseki.
Çuha
ısparta gülü
minyatür güller
hanımeli
yasemin
maviş
karanfil
sedum palmeri (yasam savası veriyor)
yılan kaktüs
leylak
bodrum papatyası
biberiye
kaynana topuzu
buz cicegi
kaynana dili
gardenya
paskalya
sögüt ve çilli begonya
ortanca
peru zambağı
çilek
sarırım 2 sakız, 2 ceylan ve bir normal sardunya
tohumdan gül
güderi begonyası bu kışın bana bıraktıkları.
celalim01
05-02-2015, 10:00
Karanfil genelde soğuk havaya dayanıklı bir çiçektir. Özellikle doğal ,kokulu karanfiller. Bodrum papatyası bir rengimden oldukça güzel ve şuan çiçekli olarak elimde var . Yakında tohumları oluşmaya başlayacak isteyen olursa (ne kadar tohum oluşur tam emin değilim ) verebilirim.
sındırgılı
20-02-2015, 20:51
Insallah kurtulurlar ;
Japon gulum iyice kellesti. Insallah, kurtulur.
Peki bunu engellemenin bir yolları nedir?
Orhan1915
01-03-2015, 17:36
Arkadaşlar fotoğraftaki bitkiyi nasıl kurtarabilirim bir yolu varmı ? Bir de bitkinin çeşidini bilen var mı ?
Gül Batur
01-03-2015, 20:28
Ben kavcuk diyecem . bir ay kadar bekle az az suyunu ver bir nisanı görelim. belki dipten sürer.
Laleci_03
13-03-2015, 15:49
Sardunyalardan kayıplarım olsa da sağ kalanlar restorasyona başladı çok şükür ;)
Laleci_03
13-03-2015, 15:59
Bugün bir umutla kalanşoların toprağını karıştırdım o kadar kalanşodan sadece birinin kökü sağ kurtulmuş ve böyle hayata tutunmuş, o da zaten benim ilk ve en yaşlı kalanşomdu ;)
Melisaya bir şey olmamış çok şükür ;)
Brugmansialardan da daha küçük ve zayıf olan kurtuldu ne hikmetse ama büyükler mefta maalesef :(
celalim01
16-03-2015, 21:51
Laleci03 son resimdeki hangisiydi
Laleci_03
16-03-2015, 22:16
Son fotoğraftaki brugmansia Celalim ağabeyim.
celalim01
16-03-2015, 22:31
Sanırım küçük bir dal almıştım bir yerden ektim. Yeni ufak yaprak çıkarmaya başladı. Bendeki brugmansia demek ki adını bilmiyordum. Buna çok benzettim.
Laleci_03
16-03-2015, 22:34
Olabilir, fotoğrafını at karşılaştıralım istersen, ağabeyim. :rolleyes:
celalim01
17-03-2015, 16:57
Bugün giremedim bahçeye ,şimdi de akşam oldu. Dün çekemedim. Biraz yaprağı çıkmaya başladı. Yarın sabah çekip atayım bakalım.
1 kok enginarim 4 koke cikmisti 50 cm kadardi. Simdi yerinde yeller esiyor. Yeniden filizleniri diye baktim ama umut yok.
sındırgılı
17-03-2015, 19:56
Benim; Meleklerin trompetleri, sardunyalar, bodrum papatyalari, sukulentler hepsi oldu..Duble Cicekli brugmasia da kok bolgesinden bir surgun var gibi..
Kayip cok..
celalim01
18-03-2015, 18:15
Merhaba ,bodrum papatyası elimde tohum mevcut gönderebilirim. Ben bir kısım çiçekleri içeri aldığım için kurtarmayı başardım.
Neredeyse sardunyanın tüm renkleri mevcuttu ve kışla beraber sıfıra indik. Canlı kaldığını düşündüklerimde hareket yok. 'Yok bir sitemim, hayatta herşey kısmet' :rolleyes:
Chocomell
07-04-2015, 12:05
Tecrübeli arkadaşların yönlendirmelerine ihtiyacım var :(
Lonicera
16-04-2015, 14:16
Bahçede, saksılarda kıyıda köşede ne kadar bitki varsa tamamı ölmüş:( İçeriye alabildiklerimiz yaşıyor sadece. İçimden hiç bir şey yapmak gelmiyor. Ne bir tohum ektim ne bir çelik köklendirdim. Fidancılarda bir sürü çiçek görüyorum, içim sızlıyor. Sanırım bu yıl bitkilerle haşır neşir olmaya ara vereceğim. Açmam gereken tohum paylaşımı sonrası işlemler sayfasını ve çalışmaları da askıya almış oldum böylece. Kısmetse seneye artık. Eldeki bitkilerden ara ara resimler eklemeye çalışacağım.
Herkese bol yeşil bir sezon diliyorum, en azından sayfalarınızı resimlerinizi izlemekle yetinip avunacağım artık.
Lonicera
21-05-2015, 14:06
Tebessüm ettiren gelişmeler de yok değil. Buna da şükür. solanum rantonnetii' ler
Lonicera
21-05-2015, 14:11
Devam
Lonicera
21-05-2015, 14:13
Natal plum ve starliçe
Sevgili ağaçlar.net dostları. Umarım haberiniz vardır ve önlem alabilmişsinizdir.
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı | soL Haber Portalı | güne soL'dan bakın (http://haber.sol.org.tr/turkiye/meteorolojiden-kuvvetli-yagis-uyarisi-117251)
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege'nin iç kesimleri ile Ankara ve Eskişehir çevrelerinde öğle saatlerinden sonra kuvvetli yağışın beklendiğini açıkladı.
Lonicera
21-05-2015, 14:17
Guava, Lantana Camara ve bahçe toprağındaki tek melek borazanı...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.