Bağlan

View Full Version : Kompostolar




Sûz-i Dilârâ
27-01-2010, 22:15
Taze vişneden kışlık vişne kompostosu nasıl hazırlanır? Tarif verebilecek olan var mı?




Sevgi Durul
27-01-2010, 22:36
Biz konservesini yapıyoruz.

Sûz-i Dilârâ
28-01-2010, 08:06
Konserve mi? Tarifini yazabilir misiniz lütfen?

Filiz
28-01-2010, 10:40
Vişneleri ayıklayıp yıkıyorsunuz. Daha sonra kavanozlara çok olmayacak şekilde doldurun üzerine biraz şeker sepeleyip kavanozun ağzına bir parmak kala kadar su doldurun kapaklarını (öncesinde kapakları biraz kaynatın) sıkıca kapatın. Daha sonra kavanozları ağız aşağı gelecek şekilde tencereye yerleştirin. Tencerenin dibine bir bez parçası koyun ki kavanozların fazla ısıyla patlama olasılığı aza insin. Daha sonra tencereye soğuk su doldurup kaynamasını bekleyin. Kırkbeşdakika-bir saat gibi bir süre sonra ocağın altını kapatın. Tenceredeki su soğuyunca kavanozları başaşağı koyun ve bir gün bekleyin. Kapakları bombeleşmiş kavanozlar kullanılmayacak. Afiyet olsun.

Sûz-i Dilârâ
29-01-2010, 22:54
Teşekkürler Filiz Hanım, aradığım tarif buydu.;) Üniversitede öğrenci evindeyken ev arkadaşımın annesi gönderirdi. Tadı harikaydı. Şimdi ben de yapmak istiyorum aynısından.:cool:

Bu arada bu başlığa değişik komposto tarifleri bekliyorum. :rolleyes:

Sevgi Durul
29-01-2010, 23:21
Sevgili Suz-i Dilara, kayısı, erik, şeftalı gibi meyvelerden de aynı vişneyle olduğu gibi konserve yapılabilir.

Sûz-i Dilârâ
31-01-2010, 11:08
Sevgili SDurul, diyelim kayısı ve şeftaliden yapmak istedim. Meyvelerin çekirdeklerini çıkaracak mıyım?

Sevgi Durul
31-01-2010, 11:23
Tabi ki kayısı ve şeftaliler güzelce yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak, dilimlenecek,daha sonra konserve kavanozuna yerleştirilecek. Şeker miktarı isteğe göre değişebilir. Suyu eklenip kazan gibi bir kap içersinde kaynatılacak.


Yalnız kaynatma süresi için, bir saat fazla gelir. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dk. yeterli, daha fazla kaynatmak meyvelerin dağılmasına sebep olur.

Filiz
31-01-2010, 11:24
Şeftalinin çekirdeklerini çıkarıp, kabuğunu soyduktan sonra elma dilimi gibi yaparsanız güzel olur. Kayısının da çekirdeklerini çıkarın. Pazarlarda meyve kuruları var onlarla da harika kompostolar yapabilirsiniz. Soğuk havalarda böreğin ya da bulgur pilavının yanında güzel olur afiyet olsun.

Adalet Yağcı
15-07-2010, 21:41
Ben çekirdeğini çıkardığım vişnelerin üzerine(1 kg. 1/2 )şeker ilave ederek buzluğa kaldırdım.
Kışın buzluktan çıkarıp kompostosunu yapacağım.
Bu şekilde ilk defa deniyorum, daha önce de yemedim, tadı nasıl olacak ben de merak ediyorum.

Sevgi Durul
15-07-2010, 21:52
Her türlü meyvenin konservesi güzel oluyor. Birkaç yıl önce çekirdeksiz üzüm konservesi olduğunu da öğrendik. O da sevilerek tüketiliyor.

melekgül
01-08-2012, 13:30
vişnelerin çekirdeklerini çıkartmadan su ve şeker koyarak kaynatıyorum ocağın üzerindeyken kavanozlara dolduruyorum ocağın diğer gözünde kaynamakda olan kapağı sıkıca kapatıp ters çeviriorum soğuyana kadar bu şekilde yerinden oynatmıyorum.her yıl bu şekilde yapıyorum şu an 35 kavanoz vişne kompostosunu yapmış bulunmakdayım.çok güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim