View Full Version : Ekinezya yetiştirme
Fatih Yılmaz
26-01-2010, 23:12
Arkadaşlar merakımdan ekinezya tohumları aldım bunları ben nasıl çimlendirebilirim bu konu hakkında bilgim yok nasıl bir toprak ihtiyacı kestane toprağı olur mu ilgilenirseniz çok sevinirim cevaplarınız için teşekkür ederim
sercan1969
27-01-2010, 06:59
Ekinezyayı torf içinde çimlendirin. Toprak konusunda pek seçici değil.Suyu seven bir bitki.Hem son derece şifalı hemde peyzajda kullanılabilecek kadar güzel ve uzun ömürlü çiçeklere sahip.
Güneş isteği nasıl acaba?
Güneş isteği nasıl acaba?
Benimkiler evin kuzeydoğuya bakan cephesinde. Öğlen en fazla 11'e kadar güneş alıyor. O saatten sonra evin gölgesi altında. Gelişimleri de gayet iyi.
Ekinezya (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33902&c=member&imageuser=36335)
Bence sizinkiler ekinezya değil papatya:)
Ekinezyalar sercan1969 fotoğrafladığı gibidir. Çiçek renginin dışında yaprak şekline de bakarsanız farklı olduğunu görürsünüz.
Bence sizinkiler ekinezya değil papatya:)
Ekinezyalar sercan1969 fotoğrafladığı gibidir. Çiçek renginin dışında yaprak şekline de bakarsanız farklı olduğunu görürsünüz.
Öncelikle, yaklaşık dört yıl önce satınaldığım tokum paketinin üzerinde yazan "ekinezya " olduğu için bu adı kullandığımı söyleyeyim. Uzmanı olmadığım ve ispat edecek bilgiye sahip olmadığım için bu konuda bir iddiada bulunamam. Eğer bunların ekinezya olmadığını kesin olarak söyleyecek biri var ise derhal galerideki resim bilgilerini düzeltmem gerekir ki yanlış bilgi paylaşmayalım.
Çiçeklerin renginden dolayı ben de şüpheye düşmüş ve forumda "bu bitki nedir?" başlığında sormuştum. Bir arkadaş ekinezya olmadığını düşünürken başka bir arkadaş ta ekinezya olduğunu kendisinde de olduğunu söylemişti. Webde ekinezyanın White Coneflower, white swan (http://www.magnoliagardensnursery.com/productdescrip/Echinacae_WhiteSwan.html) adında beyaz bir türü olduğuna dair baya bir bilgi var. Bitkinin yaprak şekli ve genel görünümü açısından da ben bir farklılık göremiyorum açıkçası.
Dediğim gibi kesin bir şey söyleyebilecek olan varsa memnun olurum. Benim için ekinezya ya da papatya olmasının bir önemi yok, isminden ziyade bahçeye kattığı hoşluk önemli ama galeriye eklediğim resimlerin bilgilerini düzeltmek gerekir ki yanlış bilgi paylaşmayalım.
Sebahattin Sargın
27-03-2010, 11:03
Sn. N.Hel;
Burada (http://img.hgtv.com/HGTV/2005/04/19/natives_echinacea_BrightStar_lg.jpg) bulunan fotoğrafta ekinezyanın yaprakları net olarak gözüküyor.
Sizin çiçeklerinizin Beyaz ay papatyası (Leucanthemum vulgare) olduğunu düşünüyorum. Googleda "Leucanthemum" adı ile arattığınız zaman karşınıza örnek resimler çıkacak. Bunları incelediğiniz zaman yaprak ve çiçek yapısı sizin bitkiniz ile büyük bir benzerlik gösteriyor....
Burada (http://chestofbooks.com/flora-plants/flowers/Swiss/images/1-CHRYSANTHKMUM-LEUCANTHEMUM-2-CALAMINTHA-ALPINA-3-CHRY.jpg) bir resim mevcut....
Wikipedia (http://tr.wikipedia.org/wiki/Beyaz_ay_papatyas%C4%B1) da hakkında bilgi verilmiş...
Sevgiler ;)
Ekinezyanın beyaz cinsi olan white swan'ın ortasına bakıldığında sizin galerideki çiçeğinizle farkları görülebiliyor. Yapraklar konusundaki farklılıklara gelirsek; sizin link verdiğiniz fotoğraftaki white swan'ın yaprakları düz hatta hafif dalgalı sayılabilir kenarlı, oysa galerideki çiçeğinizin yaprakları sivri dişli.
Şöyle yapalım isterseniz; her iki çiçeği yanyana görüntüleyeyim, farklılıklar belki daha iyi görülür. Soldaki sizin galerideki çiçeğiniz, sağdaki white swan ekinezya:
132309 132310
Sizin çiçeklerinizin Beyaz ay papatyası (Leucanthemum vulgare) olduğunu düşünüyorum. Googleda "Leucanthemum" adı ile arattığınız zaman karşınıza örnek resimler çıkacak. Bunları incelediğiniz zaman yaprak ve çiçek yapısı sizin bitkiniz ile büyük bir benzerlik gösteriyor....
Gerçekten yaprak ve çiçekleri "Leucanthemum vulgare"ye daha çok benziyor. Uyuşmayan iki nokta var:
1- Resimlerde görünen bitkinin genel yapısıyla bendeki tam uyuşmuyor. Benimkiler daha uzun boylu. Wiki'de boyu 30-60 cm arası deniyor. Bendekilerin boyu yazın 120 cm civarında. Ayrıca yapraklar daha gür ve sık.
2- Wiki'de çiçek boyu 5 cm'den daha büyük değil (http://en.wikipedia.org/wiki/Leucanthemum_vulgare) diyor. Bendekilerin çiçek ebatı 7-8 cm'den küçük değil.
Sn Nevsune,
Bu mesajların buradan bu bitki nedir başlığına taşınması daha sağlıklı olacak sanırım. Yukarıdakilere de bir açıklama getirip isminden tam emin olduğumuzda galerideki açıklamaları da düzelteceğim.
Ekinezya tohumu nerden bulabiliriz?
AFRASYAB81
28-03-2010, 15:47
Merhaba arkadaşlar benimde burda bir kaç sorum olacak cevaplayan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Ekinezya tohumu ne zaman ekilir?
Ne kadar sürede bahçeye ekilecek büyklüğe ulaşır?
çimlenme süresi ne kadar dır?
Ekinezyanın soğanı da var. Burada (http://www.lalesiparisi.com/Urunler-UG385-ekinezyakoni-cicegiechinacea-spp-.aspx) yazlık soğan adı altında satıldığına göre şimdi tam mevsimi olsa gerek.
Bahçe için tohum tabii ki çok daha hesaplı.
kumyaka2010
28-03-2010, 17:18
Sayın Nevsune !
Ekinazya bir sene sonra koku sogan gibi oluyor .Soganları çıkntılarından kesip çogaltabiliyorsunuz . Ekinazyaları 12 saat ılık suda bekletip ,kumla karıştırıp oyle ekmek lazım ,yoksa bir aydan evvel çıkmıyor . Çok fazla suyuda sevmiyor . Kızılderililer senelerce grip için kullanmışlar . Selamlar .
sercan1969
28-03-2010, 18:02
Nisan ayı ekinezya tohumunun ekimi için son derece uygun bir ay...
Evet ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirdiği için grip ve soğuk algınlığına iyi geldiği iddia ediliyor. Bu iddiayı şu anda kendi üzerimde denemekteyim:)
Sn. kumyaka2010 siz herhalde tohumdan yetiştirdiniz. Tohumdan da yetiştirilse bir yıl sonra kökü soğanlaşıyor, yanlış anlamadım değil mi? Bu durumda tohumdan yetiştirmek çok daha uygun oluyor.
kumyaka2010
28-03-2010, 18:15
Açan çiçekler kurudugunda tohum oluyor . Koklerde ertesi sene kesilip yeniden sogan gibi dikilebiliyor . Tohumları ılık suda bekletmezseniz geç çimleniyor . Selamlar .
Adalet Yağcı
31-03-2010, 17:25
Ben yirmi gün önce ekinezya purpurea ekmiştim, hiç bir ön işlem yapmadım, viyollere üçer adet diktim, pek çoğu 8. günde çimlendi, durumu iyi, hâlâ ekilebilir geç değil.
Ben de geçen hafta pembe renkli ekinezya tohumlarımı ektim. Henüz bir hareket yok.
Ben yirmi gün önce ekinezya purpurea ekmiştim, hiç bir ön işlem yapmadım, viyollere üçer adet diktim, pek çoğu 8. günde çimlendi, durumu iyi, hâlâ ekilebilir geç değil.
Sevgili Adalet , durum nasıl :confused:
Bu gün benim eBaydan aldığım beyaz Ekinezya tohumlarım (nihayet )geldi .
Umarım muvafak olurum ;)
Çok yetiştirmeyi istediğim bir bitki , sağlık faydalarından dolayı .
Merhaba,ben dun 10-15 kadar Ekinezya tohumu ektim.Evella 12 saat gibi suda beklettim tohumlari oyle ektim.Ciktiklarinda mutlaka fotograf olarak cekip,ekleyecegim siteye.
Bu akşam 24 saattir su içinde beklettiğim Echinacea purpurea White Swan tohumlarını ektim .
Bakalım sonuç ne olacak .
İnşallah umduğun gibi olur. :D
Peki bu şifalı bitki nasıl kullanılıyor, yaprakları kazık gibi, çiçekleri de öyle, genelde sert bir yapısı var, yoksa benimki kuraklıktan mı sertleşti (ama çimin kenarında duruyor) :p
Soru içinde soru, hadi cevap verin bakalım.
athena -asena
16-04-2010, 23:22
bende ekinezya tohumlarını suyun içine koymuştum orda unutmuşum . 1 hafta sonra bi baktım tohumlar çimlenmiş 3cm olmuşlar onları alıp dün toprağa diktim bakalım ne olacak.
İnşallah umduğun gibi olur. :D
Peki bu şifalı bitki nasıl kullanılıyor, yaprakları kazık gibi, çiçekleri de öyle, genelde sert bir yapısı var, yoksa benimki kuraklıktan mı sertleşti (ama çimin kenarında duruyor) :p
Soru içinde soru, hadi cevap verin bakalım.
Sayın hocam bu konuda çok ciddi araştırmalar var , soğuk algınlığından tutun
AIDS' e kadar .
Bıtkinin en faydalı kısmı kökü , ancak toprak üstü kısmnın tamamı ve çiçekleri özellikle faydalı bulunmuş .
Hazırlanışını şu şekilde tarif etmişler :
Bitki malzemesinin üzerine sıcak su ekleyip 5--15 dk beklenir .
• Taze bitki materyali
1 / 4 fincan taze malzeme, yukarıdaki yöntem kullanılır
• Kuru malzeme
2 çay kaşığı kullanılarak aynı yöntem ugulanır.
• Kabuğu veya tohumu
1 yemek kaşığı veya 2 tatlı kaşığı kullanılır.
• kendi zevkine göre taze limon suyu ,
bir kaşık bal ile bu sağlıklı içeceği tatlandırabilirsiniz .
Afiyet şifa olsun .
Benim ektiklerimin hiçbiri çıkmadı. Ben de o saksıya marul diktim.:)
Korkulan olmadı ,
firesiz denebilecek kadar başarılı , saksıya ekmemiştim , viol kullandım .
Violleri de 3 kiloluk peynir tenekesinin içine koyup , şeffaf kapağını kapattım .
Sonuç :p ortada .
Artık biraz büyümeden büyükçe birer bardağa aldım .
Kökler çok uzarsa sorun olabilirdi...
Bunlar da benim ekinezya fidelerim. Malesef ben Sayın Jezebel kadar başarılı olamadım. 45'li viole ektiğim tohumlardan sadece 7-8 tane çimlendi.
Sevgili Almira ,
ben 4-5 'e de razı olmuştum , zaten 2-3 tanesi sağlıksız çıktı , sonra da kurudu .
Şu anda tam 10 fide şaşırmış durumdayım .
Hadi hayırlısı , sonra yumru kök oluşuyormuş , güzel bir haber ;)
Benimkiler beyaz , sizinkiler ne renk ?
Zaman içinde bir takas düşünebiliriz belki .
Sevgili Jezebel; benimkiler pembe.:D Benim hatam tohumları ektikten sonra sera ortamına almamam oldu. Üzerlerini örtmemiştim.
Bazen sera bile çimlendirmek için yeterli olmuyor ;)
Sonbaharda yumrularımızı takas edebiliriz , hele bir büyüsünler .
Adalet Yağcı
31-08-2010, 11:48
Benim ekinezya (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=165522&d=1281448539)ların bu günkü durumları.
Sanki yaprak yapısı ve rengi değişik gibi geldi bana.
Bu sene tahmin edeceğiniz gibi açmadılar, seneye açarlar diye ümit ediyorum.
Sevgili Jezebel ve Almira, sizin ekinezyalar ne durumda, fotoğraf ekleyebilir misiniz?
ciceksever70
31-08-2010, 14:09
Ilk iki resim Mayista ektigim ekinezyalar son resim de iki üc hafta önce ektiklerim. Merak etme Adalet abla seneye ciceklenirler ve burada gözlemledigim her yil tekrar ciktiklari hemen her bahcede var. Sari ekinezyalarin yapragi daha sivri ve tirtikli, pembelerin ise bizimki gibi yuvarlakca.
furkan yıldız
20-12-2010, 18:04
:) bunlara pembe papatya diyordum ben kendime gülüyorum şimdi
Benim gecen sene ektikleriminden hicbiri cikmadi..ama pes etmiyorum.Bu yil yine ekecegim.Tohumlari simdiden ufak plastik bardagi ,12 saat beklettikten sonra ektim bile.Artik sansimiza..umuyorum bu yil husrana ugramam..:(
Bende 2 kez denedim, çimlendiremedim.
Doğayla Barış
03-03-2011, 08:15
Ben de denedim çimlendiremedim işin ucunu bırakmıştım :( Bu örnekleri görünce tekrar heveslendim , Dikim için Nisan mı uygun?
sercan1969
03-03-2011, 16:40
Dikim için nisan 1 gibi dikim yapabilirsiniz.Mayısın ilk haftasıda fideleri dikersiniz inşaallah.Ekinezya çok yıllık bir bitki.Kökü ölmediğinden ordan tekrar sürebiliyor.Aynı melisa gibi...Aktarlarda kilosu 100-200 TL arasında satılıyor.
Bir tane ekinezyam vardı yaprakları tamamen kaybolmuştu bu gün baktım saksıda canlanma var sanırım sn sercan 1969 arkadaşımızın dediği gibi kökü henüz ölmemiş yaşıyor.
arnavut biberi
09-05-2011, 21:10
Valla arkadaşlar ben bauhaustan soğan halinde aldım, tohumdan çimlendi çimlenmedi diye beklemek birde birsonraki seneye kadar çiçek için sabretmek zor geldi, açıkçası bu güzellikle bir an önce saksılarımda karşılaşmak istiyorum. Önceleri almamak için çok direndim ekinezyayı çünkü evde her camda,her köşede bir saksıda ekili bişiler var ve evdekiler bazen sorun ediyor bunu :))
ben genede mutluyum halimden.
ekeli yaklaşık bir 10-15 gün kadar olmuştur heralde şimdilik ses yok bakalım ne zaman süpriz yapacaklar bana:) eğer tohumda alabilirsem bir sonraki sene için tohumlardanda deneme yaparım belki, ama şimdilik kısa yoldan soğanların filizlenip çiçeklenmesini bekliyecem büyük bir sabırsızlıkla :))
umarım diğer arkadaşlarda çiçeklere kavuşurlar...
Arkadaşlar, yumru olarak alıp yetiştirdiğim Ekinezya yaz boyunca karışık renkli olarak çiçeklendi.
245018
Bugün tohum almak için kuruyan ekinezya çiçeğini kestim, tohum almak için ayırmaya çalıştım.
245019
Sonuçta onbeş civarı daha büyük olan, fazlaca da daha ince olan tohumları ayırdım.
Tohum dedim ama bunların hepsi tohum mu?
Daha önce satın alıp çimlendiremediğim ekinezya tohumlarını ince çubuksu olanlar gibi hatırladım.
Tohum alan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Arkadaşlar, yumru olarak alıp yetiştirdiğim Ekinezya yaz boyunca karışık renkli olarak çiçeklendi.
245018
Bugün tohum almak için kuruyan ekinezya çiçeğini kestim, tohum almak için ayırmaya çalıştım.
245019
Sonuçta onbeş civarı daha büyük olan, fazlaca da daha ince olan tohumları ayırdım.
Tohum dedim ama bunların hepsi tohum mu?
Daha önce satın alıp çimlendiremediğim ekinezya tohumlarını ince çubuksu olanlar gibi hatırladım.
Tohum alan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Büyük ve hafif üçgenimsi olanlar olgun tohum, çimlenme yüksek olacaktır. Sevgiler.
Teşekkürler Sevgili Lir..
Büyük ve ücgenimsi olanlardan hemen denemek istiyorum. Merak ediyorum çimlenecek mi diye..
Biraz araştırdım.. Tohumların buzdolabında bir süre soğukta bekletilmesini yazanlar var..
Taze tohumu sonbaharda ekip kışın doğal olarak soğuklayıp baharda çimleneceğini anlatan bilgiler var..
Acaba kendi aldığı tohumu çimlendirmeyi başaran arkadaşlar hangi yolu izlediler? Sonuç nasıl oldu?
Tecrübelerinizi paylaşmanızı bekliyorum..
Ben 4-5 saat önce bahçede direk toprağa serptim. Sonra toprağın üstüne hafifçe bahçe toprağı serptim. Geçen senede bu şekilde yapmıştım. 7 -8 tane çimlenme olmuştu. Fide haline gelen 4 tane . Bırakın dışarda soğuk katlamasını kendi yapsın derim:)
Zeki Bey'in gönderdiği tohumları ilkbaharda ektim,ektiklerim güzel çimlendiler (soğuk katlama yapmadım), bahçeye alınca çoğunu salyangozlara kaptırdım, tek sağ kalanı bir haftalık tatile gidince korumak amacıyla içeri almıştım ama verdiğim su biraz fazla gelmiş, çürüttüm. Tohum bulunca tekrar deneyeceğim. Erkenden bulursam bu sonbaharda da deneyeyim.
Sevgili Kiraz,
adresini mallermisin beyaz ve pembe renkli tohumum var. Sevgiler...
sercan1969
14-09-2011, 21:17
1 mayısta fideleri bahçenize dikerseniz çiçeklerinide görürsünüz tohumlarınıda....
Bahçeden, beyazı çok zarif;)
Sevgili Sercan sadece çiçeklerini görmeye de razıyım ama ne zaman görecem onu da söyleseniz:)
Bizde bu hafta tohumları ekeceğiz. İki haftadır Sapancaya gidemedim. Umarım çimlenirler biraz geç kaldım. Baktım olmadı Arifiyede ki seralardan yumru alacağım.
Ekinezya yumruları yapı marketlerde (http://www.agaclar.net/forum/922963-post1075.htm) satılmaya başlamış.
Merhabalar..
Arkadaslar,dun Eckinezia tohumu ekmis bulunmaktayim.Gercegi havalar( bulundugum bolge soguk ve yuksek bir mintika) yeni isinmaya basladi.
Elimde beyaz olandan var.Onlari ektim.Yapilacak pek birsey yok.Pembe olandan elimde kalmadi(hepsi maalesef yanlis bir ekim kurbani oldular)
Hayirlisi bakalim.Umuyorum cimlenirler ve artik benim de Eckinezia larim olur...Ve elbette sizinle paylasirim
Sevgi Durul
24-03-2012, 16:08
Ekinezyamı diktiğim yerde bir uyanış var. Fakat, ot mu ekinezya mı bilemedim.:confused:
276008
Sevgili SDurul, güzel bir şeye benziyor, yabani ot olmayabilir ama Sevgili Feriha'nın bana gönderdiği ekinezya tohumlarından çimlenenlere hiç benzemiyor.
Adalet Yağcı
24-03-2012, 18:19
Ekinezyamı diktiğim yerde bir uyanış var. Fakat, ot mu ekinezya mı bilemedim.:confused:
276008
Sevgili Durul, ortadaki tırtıklı yapraklar ekinezyaya benzemiyor ama kenarlardaki yapraklar ekinezya.
Kışı tüm dalları kurumuş geçiren ekinezyalarım dipten sürgün yapraklarını göstermiş, böylece çetin kışlardan rahatsız olmadığını da anlamış oldum :)
Cymbelina
31-03-2012, 20:06
Herkese selamlar, ekinezya ilgili bir sorum olacak: aktarlardan bitkisel çay için aldıgımız ekinezyayı kendimiz yetistirebilir miyiz? Burada çiçeklerini gordum ve hoşuma gitti. Aktardan kuru çiçek halinde (şayet satılıyorsa -bilmiyorum) alsak tohumları cıkar mı? Acaba bu tohumları eksek, sonra da diksek ekinezyayı yetistirebilir miyiz? Aynı soruyu kantaron icin de sordum baska bir baslıkta. insallah yanıt alabilirim.
Adalet Yağcı
02-04-2012, 12:35
Sevgili Cymbelina;
Bu başlığı bulduğunuza göre sorunu halledebilirsiniz artık.
Ekinezya tohumlarını yapı marketlerde bulabilirsiniz, Limon arkadaşımız, Mart başında yumrularının satıldığını yazmış, Bauhaus da ben de görmüştüm.
Aktarlardan alacağınız kurutulmuş bitkiden tohum elde etmeniz çok zor, bitkinin çiçekleri, kökü, gövdesi ve yapraklarıdır onlar.
Siz en iyisi ya internetten ya da yapı marketlerden tohum alın, çabuk çimlenirler, bu sene açmazlar ama seneye güzel çiçeklerini görebilirsiniz, çok yıllık bir bitkidir.
Ekinezya yetiştiren arkadaşların tecrübelerini inceleyin, tekrar sorunuz olursa bu başlıkta ben ve arkadaşlarımız memnuniyetle cevaplayacaklardır.
Cymbelina
02-04-2012, 14:30
Sayın Adalet Yağcı, öncelikle cok tesekkur ederim cevap için. Ben internet **** yapı marketler haricinde benim bahsettigim şekilde kurutulmuş olarak ekinezya almış olsam acaba yetişir mi diye merak etmiştim. Ancak haklısınız, dediginiz gibi bitkinin diğer kısımları da olacaktır çay şeklinde satılanda. Bu şekilde tohum elde edip yetiştirebilen olmuş mudur, işe yarar mı diye öğrenmek istedim. Tekrar teşekkürler:)
Cymbelina
08-04-2012, 20:05
Sorum hala günceldir eğer bir bilen varsa...
Adalet Yağcı
08-04-2012, 20:09
İlle de kuru bitki çayı olarak satılandan yapmak istiyorsanız deneyin, ilk yetiştiren siz olun :)
Bu güzel çayı satınalmaktan usanmıştım ki her renkten rizomunu buldum.
3 yıldır yetştrmek için uğraştım ancak yeterli ilgi gösterememiş olacağım ki başarılı olamadım...
Bu rizomların üzerinde 4-5 cm. filizlerin bulunması beni baya umutlandırdı.
Artık hayırlısı.
Orhan Özbilgiç
25-04-2012, 23:33
Bauhaus' tan aldığım karışık renkli ekinezya paketinin üstünde ''3'' tane olduğu yazılıydı.
Maalesef, çıka çıka bir adet yumru çıktı.
Keşke İstanbul' da açsaydım. Fişiyle birlikte gidip yenisini isterdim. Elimlede yoklama çekerdim.:(
Sevgi Durul
08-06-2012, 11:27
Ekinezyanın tomurcuğu bile güzel. Teşekkürler sevgili arkadaşım, bu güzel bitkiyi bana gönderdiğin için. Tohumlarını da ektim, maalesef çimlenmediler.
306253
Sevgi Durul
24-06-2012, 11:34
Beyazını da istiyorum. Ektiğim tohumlar çimlenmedi, bundan sonra çimlenirlerse ne âlâ.:)
Açtık...
311692
Darısı başımıza, bende de tomurcuk var da...ne renk açacak bilmem.
Hepsinden aldım da kim çıktı kim çürüdü bilmiyorum...
egetropical
24-06-2012, 20:49
Tohumdan ekinezya yetiştirmek kolay. ege tarımsal araştırma enstitüsünde ekinezya yetiştirmesi ile ilili çalışma yapılıyor.Bu yıl tohumda satışı yapılacak. benim 2. yaşındaki ekinezyalarım.
311818
ciceksever70
19-07-2012, 07:40
Ekinezyayi kök yumrusundan ayirip baska yere ekince o yil cicekleniyor mu? Tohumdan ciceklenmesi bende 3. yilda oldu ancak.
Adalet Yağcı
19-07-2012, 23:17
Sevgili ciceksever;
Ekinezyalar 2. yılında çiçekleniyorlar bende.
Kök yumrusunda ayırmayı denemedim ama, sonbaharda kuruyan çiçekleri elimle ufalayıp toprağa serpiştirmiştim, ilkbaharda pek çoğu çimlenmişti, seneye açarlar diye düşünüyorum.
basakalk
20-07-2012, 15:35
Herkese selamlar , benımde cok sevdıgım cıceklerden bırıdır ekınezya , ve cok sukur bu sene cıceklerını gorebıldım :-) pembe olanları tohumdan dıkmısdım , beyaz olanlar ıse yapı markette satılan karısık paketlerden :p
Açtılar sonunda;)
320299
320300
hiç yoktan iyidir.
Selçuk Boz
22-10-2012, 20:46
Bu bitkinin tohumlarını bir arkadaşımdan bol miktarda elde ettim. Lavanta, sarı boya çalısı, adaçayı ve japon ayvası tohumları ile birlikte Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde paylaşacağım.
Tohumların paketlenmesi bu hafta içerisinde biter diye umuyorum. İstekli arkadaşlar, Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünü takip etsinler.
Herkese Kolay gelsin.
Selçuk Boz
24-10-2012, 09:58
Bugün itibariyle, Ekinezya bitkisinin tohumlarını Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/) bölümünde paylaşacağım. Ancak, tohumların çoğu boş çıktığı için elimde az miktarda dolu tohum var. Yine de isteyene 10'ar tane göndereceğim.
İlgilenenlere duyurulur.
Tohumcu Nılgun
16-12-2012, 23:59
Bu Ekinezyayi botanik parkta gormustum. Masaallah cok buyuk guzel cicekleri var. Dayanamadim bir kac poz resmini cektim, tohumunuda aldim, kismetse bahara ekerim.
Mevsim: Yaz Agustos 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
Zafer İnandıklı
26-06-2013, 22:23
Beyaz'ın saf güzelliği.
Nevin Marangoz
27-06-2013, 00:08
(şayet satılıyorsa -bilmiyorum) alsak tohumları cıkar mı? Acaba bu tohumları eksek, sonra da diksek ekinezyayı yetistirebilir miyiz? Aynı soruyu kantaron icin de sordum baska bir baslıkta. insallah yanıt alabilirim.
Sn Cymbelina;
Sevgili Adalet Yağcı 'nın ekinezya hakkında yazdıklarına ben de katılıyorum.Ekinezyanın çayı yapılan faydalı olanı sadece pembe renkli olan ekinezya purpureadır.
Kantaron da kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki.Çamlıdere'de bizim bahçede var.Her yaz tohumlarını sağa sola serpiştiririm.Çiçekleri açtı ama daha tohumları oluşmadı.
422472
Kaç senedir ekinezya yetiştiriyorum, bugün rüzgarın getirdiği koku hangi bitkiden diye aranırken çiçeklerinin anlatamıyacağım güzellikte koktuğunu farkettim.
Benim gibi farketmeyenler varsa nasıl güzel kokuyor bir bakın..:)
Adalet Yağcı
02-07-2013, 22:17
Ekinezyayı koklamak hiç aklıma gelmemişti, sanırım bu gösterişli ve şifalı bitkiden koku beklentim olmadığı için :)
En kısa zamanda koklayıp test edeceğim.
Sevgi Durul
03-07-2013, 00:23
Feriha hanım'ın mesajı üzerine bugün test ettim. Çok hoş bir kokusu var.
Zafer İnandıklı
06-07-2013, 21:24
Kim's Knee High pembe
Son senelerde tanıdığım bir bitki pek ehemmiyet vermemiştim hata bende
Güzel poz veriyor albenisi var pek çok derde deva
İşte resimleri
Tohumcu Nılgun
15-09-2013, 23:54
Ayhan Sicimoglu'nun dedigi gibi; "HASTASIYIM"
Yetiştirmek istediğim bitkilerden. Ben bu yıl tohumlarından almıştım. Ancak soğuk katlama gerektiği yazdığı ve buzdolabında saklamayı unuttuğum için dikmemiştim. Daha önce tecrübesi olan arkadaşlardan bazıları hemen diktiklerini yazmışlar. Ben de bir kısmını ekmeyi düşünmüştüm ancak sonradan ekmeyi unuttum. Bakalım tohumları bulabilirsem ekeceğim.
Adalet Yağcı
16-09-2013, 20:48
Sayın Muda;
Bu sefer unutmayın artık, sonbahara girdik, tohumlarınızı şimdiden toprağa serpip üzerini ince bir tabaka toprakla kapatın ve dış ortama koyun.
Bırakın üzerine yağmur kar yağsın, Mayıs ayında tohumlarınızın çimlendiğini göreceksiniz.
akçabardak
20-09-2013, 15:24
Ekinezya
Merhaba arkadaşlar,
Benim ekinezyamın şu anki durumu. Tohumlarının olgunlaşmalarını bekliyorum,
benim bir sorum olacaktı, tohumlar olgunlaştıktan sonra, derin budama yapsam
bir mahsuru olur mu acaba? bilen arkadaşlar cevaplar ise sevinirim teşekkürler.
Ayrıca belki yeri değil ama, beyazı da çok hoşuma gitti, beyaz tohumu olan arkadaşlarla takas yapmak isterim :o
Teşekkürler.
Adalet Yağcı
20-09-2013, 20:01
Sevgili akçabardak;
Tohumları aldıktan sonra bitkinizi yerden 10 cm. bırakarak budayabilirsiniz.
Seneye yine dipten süreceklerdir.
Budadığınız kısımları iyice yıkayıp, 1-2 cm. uzunluğunda kıyarak kurutursanız, bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı bitki çayları yapabilirsiniz.
Eğer bitki çayı yapmayı düşünüyorsanız sabah çok erken saatlerde yapın budamanızı.
akçabardak
20-09-2013, 20:49
Sevgili Adalet Hanım,
Beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum size, ayrıca budadığım gövdelerden de
şifalı olduğunu da sayenizde öğrenmiş oldum, kurutur çayını yaparım bundan sonra.
Biraz araştırdıktan sonra gerçekten de çok şifalı bir bitkiymiş. Tekrar teşekkürler, Sevgiler.
Adalet Yağcı
21-09-2013, 21:04
Ekinezya çayı nasıl yapılır. (http://www.agaclar.net/forum/tibbi-itri-boyar-aromatik-bitkiler/27189.htm)
Tohumcu Nılgun
21-09-2013, 22:10
Bugùn fotograflarini cektigim Ekinezyalar.
İzmir Ödemiş te ikamet ediyorum ve şirin yaylamız Gölcük te (yaklaşık 1.000 m. rakım) 1 dekar bahçesi bulunan yayla evimin bahçesinde ekmek üzere yaklaşık 20 çeşit, soğuğa dayanabilecek çiçek tohumları aldım. Pek çoğu direk ekilebilir. Ekinezya tohumlarını ise direk toprağa ekebileceğim bilgisine ulaşmama rağmen bu sene çiçeklenmesini görebilmek için birkaç hafta içinde viyollere ekmeyi düşünüyorum. Bu ilk deneyimim olacak. Edindiğim bilgilerde 20-24 derece çimlenme sıcaklığı için uygun gözüküyor. Elimde kullanmadığım 1 m. lik akvaryum var. Viyolleri içine yerleştirip üzerini kendi kapağı ve-veya streç film ile kapatıp seraya çevirmeye çalışacağım.
Tohumcu Nılgun
08-02-2014, 14:26
İzmir Ödemiş te ikamet ediyorum ve şirin yaylamız Gölcük te (yaklaşık 1.000 m. rakım) 1 dekar bahçesi bulunan yayla evimin bahçesinde ekmek üzere yaklaşık 20 çeşit, soğuğa dayanabilecek çiçek tohumları aldım. Pek çoğu direk ekilebilir. Ekinezya tohumlarını ise direk toprağa ekebileceğim bilgisine ulaşmama rağmen bu sene çiçeklenmesini görebilmek için birkaç hafta içinde viyollere ekmeyi düşünüyorum. Bu ilk deneyimim olacak. Edindiğim bilgilerde 20-24 derece çimlenme sıcaklığı için uygun gözüküyor. Elimde kullanmadığım 1 m. lik akvaryum var. Viyolleri içine yerleştirip üzerini kendi kapağı ve-veya streç film ile kapatıp seraya çevirmeye çalışacağım.
Sn. TCM,
Ekinezyayi cok seviyorum fakat hic tohumdan yetistirmedim.
Gecen sonbahar tohumlarindan biraz toplamistim, bu bahar ekmek istiyorum.
Tohumlarinizi ektiginizde gelismeleri bizimle de paylasirsaniz cok sevinirim. :)
Sn. TCM,
Ekinezyayi cok seviyorum fakat hic tohumdan yetistirmedim.
Gecen sonbahar tohumlarindan biraz toplamistim, bu bahar ekmek istiyorum.
Tohumlarinizi ektiginizde gelismeleri bizimle de paylasirsaniz cok sevinirim. :)
Nilgün Hn. tohumdan viyollerde yetiştirme yerine sonbaharda direk toprağa ekme daha uygun diye okudum ancak bunun için geç kaldık. Tohumları şu an ekmez isek (önümüzde ekim içim 4-5 ay var) çiçeklenmiş halini göremeyeceğiz diye düşünüyorum. Elimde tohumdünyasından aldığım 200+ tohum var. Yarısını önümüzdeki günlerde viyollere dikmeyi düşünüyorum, eğer başaramazsam ve nasip olursa kalan yarısını sonbaharda toprağa ekerim. Başarabilirsem de resimleriyle seve seve paylaşırım :)
Ekinezyaları ekim için torf ve viyol araştırırken bölgemde bu işi (ekinezya yetiştiriciliği) sekiz yıldır yapan biriyle karşılaştım. " torfla viyolle uğraşmana gerek yok, çok arsızdır doldur toprağa dik, hatta direk toprağa bile diksen olur, ancak kışın donar yaşamaz, üzerine naylon gibi bir şey örtersen soğuk havalarda belki" dedi.
Deneyip göreceğiz bakalım :)
Ekinezyayı tohumdan ekim işlemlerine başladım. 250 nin üzerindeki 1. resimde görülen tohumların yarısını 6x6 cm. lik viyollere ektim. Kalan yarısını sonbaharda direk toprağa ekmek üzere buzdolabına kaldırdım.
2. resimde torfla üzeri kapatılmış ve viyole yeni atılmış tohumları, 3. resimde ise işlemi tamamlanmış ve üzeri ince naylonla kapatılmış tohumları görüyorsunuz.
Ekinezya ve tohum ekimi ile ilgili bilgilerin çoğunluğunu sitemizden, bir kısmını konuyla ilgili diğer internet sitelerinden, tohumlarla birlikte satın aldığım yerden gönderilen broşürden aldım.
Torf için küçük hacimli bir şey alayım dedim ama forumda da önerilen Klasmann Potgrond P denk gelince daha hesaplı olduğu ve küçüğünü ha deyince bulamayacağım için 70 lt. liğini 25 tl. ye aldım. Yedi yıl önceki fiyatı 14 tl imiş. ( Torf (Klasmann-Deilmann) | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiYetistirme.aspx?sayfa=torf) ) Sitesinde Klasmann Litvanya Beyaz Torfu aslında daha uygun yazıyor ancak hazır önüme çıkanı "bu kadar çatlak su kaçırmaz" diye düşünerek aldım.
Ekim için öncelikle 20-24 derecelik sabit ısıya sahip yeri yani işyerimi seçtim. (21-23 derece gündüz-gece kaloriferli) Ekimden sonra çimlenme için ışıklı ortam dendiği için pencerenin kenarına koydum. 7-14 gün içinde çimleneceği, daha sonra 10 cm. boya ulaşınca şaşırtılması gerektiği yazıyordu. Ekim işlemi 12.02.2014 tarihinde yapıldı.
Tohumları ekmeden önce 12 saat soğuk suda buzdolabında beklettim broşür bilgisine göre. Hatta benimki 18 saati buldu. Bu arada tohumları gittigidiyor sitesindeki "tohum dünyasından" 250 nin üzerinde tohumu 5,90 tl. den aldım. Buzdolabına pet şişeyle koyduğum tohumların çok az bir kısmının gün sonunda suyun üzerinde yüzdüğünü görünce bozuk olduklarını düşünerek atacaktım. Ancak nette biraz araştırınca bunun kriter olmayabileceğini görerek onları da ektim. Yüzenleri ektiğim yeri belirleyeyim diye düşünmüştüm ancak sonradan unuttum.
Üstteki sitede "Sterildir" ibaresini görünce kendim fırında ısıtma vb. herhangi bir işlemden geçirmeden torfu viyollere üstten bir cm. kalacak kadar doldurdum. Boş su bardağının dibiyle torfun üzerine hafifçe vurarak viyole yerleşmesini sağladım. Genelde tohumları koymadan önce torfu ıslatın dendiği için küçük kolonya şişesini kullanarak 6x6 cm.lik 48 adet viyole yaklaşık 5 cc. kadar su püskürttüm. Tohumları bir viyole üç adet getirerek resim 2 de görüldüğü gibi ektim ve üzerine çok az daha torf dökerek parmaklarımla hafifçe bastırdım ve streç film naylonla üzerini kapatarak 3. resimde görüleceği üzere pencerenin önüne koydum.
Torf torbasını hava almaması için ağzını bağlayıp tekrar battal boy çöp torbasıyla kapatarak kaldırdım. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Gelişmeleri ve sonradan aklıma gelenleri bildiririm. :cool:
Tohumcu Nılgun
13-02-2014, 19:47
Sn. TCM, fotograflar ve verdiginiz bilgiler icin tesekkùrler, ellerinize saglik.
Sonucu ben de merak ediyorum, insaAllah gùzelce cimlenirler.
Ekinezyanin bùtùn renklerini begeniyorum. Merak ettim, ektiginiz tohumlar ne renk cicek acacak?
Nilgün Hn. işyerinde ufaktan bir seferberlik oldu ve "adamın uğraştığı şeye bak" havası da esmiyor değil :) Benim de ilk maceram olduğu için öncelikli beklentim; kendime ve çevreye mahcup olmadan hevesimin devam ederek hobi boyutuna tam anlamıyla geçebilmesi için çimlenmelerin sorunsuz olması ve ziyarete gelenlere "işte ektiğimiz çiçekler sol taraftakiler" diye gösterebilmek. Renk olayı şu an benim için işin fantezisi boyutunda ;)
Bugün altıncı gün, herhangi bir hareketlenme yok. Sıcaklık 22-22 derece arası, güneş görmüyor arada sulamadım. Bir tane viyoldeki iki tohumu hafif eşeleyerek meydana çıkardım hiçbir hareketlenme yok. Sisleme tarzında sulayıp tekrar kapadım. Güneş göstermeyi düşünüyorum. 7-14 günde çimlenecek çiçeğin tohumlarında biraz olsun değişiklik olması gerekmez miydi?
Ekinezya tohumunun kışa girerken ekileceğini, kış soğuğuna maruz kalması grektiğini, kışı dışarda geçirmediyse soğuk uygulamaya tabi tutulması gerektiğini okumuştum. Benim de ekinezya tohumlarım kasım ayından beri bahçede poşetlerde bekliyor. Sonucunu ben de sanırım bir iki ay içinde alırım.
Soğuk uygulama süresi 3-4 hafta olmalı sanırım. 8-10 saatlık süre yeterli olmaz. Ayrıca soğuk uygulamanın ufak bir kapta toprak içinde olması gerekmez mi?
Soğuk uygulama süresi 3-4 hafta olmalı sanırım. 8-10 saatlık süre yeterli olmaz. Ayrıca soğuk uygulamanın ufak bir kapta toprak içinde olması gerekmez mi?
Tohumla gönderilen bilgiye göre 12 saat soğuk suda bekletip çimlendiremezseniz 2-4 hafta daha buzdolabında bekletin yazıyordu. Ben sisleme ile verdiğim suyu biraz arttırdım ve akşamüzerleri güneş ışığına koyuyorum birkaç saat. Streç filmin altında buharlaşmalar oluyor. İki hafta beklerim olmazsa buzdolabına koruz yine.
Tohumla gönderilen bilgiye göre 12 saat soğuk suda bekletip çimlendiremezseniz 2-4 hafta daha buzdolabında bekletin yazıyordu. Ben sisleme ile verdiğim suyu biraz arttırdım ve akşamüzerleri güneş ışığına koyuyorum birkaç saat. Streç filmin altında buharlaşmalar oluyor. İki hafta beklerim olmazsa buzdolabına koruz yine.
Sayın TCM , emin olun çimlenecektirler , sadece üst kısmın sürekli nemli kalmasına dikkat etmeniz yeterlidir , en fazla 4 gün daha beklersiniz :D Bol şans.
:D Az önce baktığımda üç viyolde birer tek sanki çimlenme olmuş gibi aynı renk ve oluşumda farklılık gördüm.
Beş viyolde birer tek çimlenme başlamış.
Ekinezyaların ekiminden itibaren 16 gün geçti. Tohumların yaklaşık dörtte biri çimlendi. Çimlenme başlayınca üzerindeki örtüyü almam gerekiyormuş, bunu yeni öğrendim ('brachycome' lara hafiften hasar verdikten sonra) Hafifçe eşelediğimde (beyaz kağıtla işaretlediklerim) çoğunda herhangi bir hareketlenme göremedim. Onları hafifçe meydana çıkardım ve artık nemlenme daha az olacağı için üzerlerine birkaç damla su döktüm. Genel olarak tümünün üzerine ise her gün az az eski ufak bir kolunya şişesiyle su püskürtüyorum. Mavi yuvarlakların içinde torftan çıkmaya çalışan iki adet tohumu görüyorsunuz.
Ekinezyaların son hali; işyerinde camın önünde dursa da dışarıdan ışığı tam alamıyor. Havanın iyi olduğu günlerde tamamen pencerenin önüne koyuyorum ama sanırım ışık yine de az gelmiş olmalı ki gelişme fazla yok. Hatta kimi çıkanlarda küçülme var. Eve götürüp tamamen balkona akvaryumun içine almayı düşünüyorum. Birkaç gün hava kötü olacağı için içeride 23w lık tasarruf ampulün 10 cm. altına koyayım...
Yukarıdaki ekinezyaların tamamı öldü. İlk tohumdan yetiştirme tecrübem başarısızlıkla neticelendi. Tohumların yarısı duruyor. Kalanları direk toprağa ekeceğim, sanırım sonbaharda ekilecekti.
Ekinezya ekim çalışmaları üstte geçen yılki başarısızlıktan sonra, yeni tecrübelerle dün akşam tekrar başladı.
http://www.agaclar.net/forum/1359203-post301.htm
Ekinezya ekim çalışmaları üstte geçen yılki başarısızlıktan sonra, yeni tecrübelerle dün akşam tekrar başladı.
http://www.agaclar.net/forum/1359203-post301.htm
Merhaba Sn. TCM,
Elinizde kalan tohumlar varsa aşağıda yazdığım şekilde işlem uygularsanız net verim alabilirsiniz.
1.'si 4 hafta soğuklanma ihtiyacını giderin (hava alabilecek şekilde buzdolabına koyabilirsiniz -donmamasına dikkat etmek gerekli-)
2.'si ve en çok yapılan hatalardan bir tanesi de, buzdolabından çıkarır çıkarmaz sıcağa almak. Bu tohumların strese girmesini ve çıkmamasına neden olur. Kademeli ısı artışı ile toprağa alırsanız verimi en üst düzeyde artırmış olursunuz.
3.'sü tohumlar çıkana kadar üstten bir fısfıs yoluyla sulama yapabilirseniz toprağı nemli tutmuş ve tohumların uyanma süresini hızlandırmış olursunuz.
4.'sü filizlenmeler başladığı zaman suyu azaltmanız gerekli. Fazla su yeni kök atmış tohumlara zarar verebilir. (viyollerde fazla suyun akıp gidebileceği bir delik olmasına dikkat edin)
Bu senede ekinezya yetiştiremeyip bir arkadaşın hediye ettiği saksıdaki ekinezya ile idare ettim. Elimde bu ekinezyaların geçmiş çiçekleri var. Bir tanesini tabağa ufalayıp tohumlarını alayım dedim. Biri de tabakta sol taafta açılmamış halde duruyor. Ancak hangisi tohum çözemedim. Etkinlikten gelen tohumlara benzeyen bir oluşum tabakta göremedim. Bu çiçeğin tohumları nerede oluyor?
625150
Mücevher Çalısı
14-08-2016, 22:40
Aşağıdaki her iki video da Ekinezya tohumu ayıma yöntemi ile ilgili. Fotoğrafınızdaki görüntüden farkı ben videolarda tohum görebiliyorum. Ekinezyanızda tozlaşma olayı gerçekleşmemiş, tohum oluşmamış olabilir...
https://www.youtube.com/watch?v=SPFjYiiUd7Y
https://www.youtube.com/watch?v=Dc-AA3pOIEU
Bu arada tohum Ayçiçeğindeki gibi ortada bir yerlerde:) Klasik bir papatya yapısında...
Aşağıdaki fotoğrafı internetten buldum,
625172
Çözdüm olayı çok sağolun. İki yıldır 10 larca tohumu sanki çimlendirip büyütebilmişim gibi, ne yapacaksam ekinezya tohumlarını :D
Mücevher Çalısı
17-08-2016, 11:09
...ne yapacaksam ekinezya tohumlarını :D
Sahiden ne yapacaktınız:confused::D
Tüm konuyu gözden geçirdim sayenizde:)
Sizin mesajlar başlamış (hem de ne başlamak 2 yıldır didinmişsiniz), ama forumun eski üyelerinden Nilgün ve olcim hanım hariç hiçbirinden tık yok. Hepsi "ununu elemiş, eleklerini de duvara asmışlar" sanki:)
Bu sene elimdeki tüm tohumları direk toprağa atacam sonbaharda. Benim yapamadığımı tabiat yapsın :)
Bu sene elimdeki tüm tohumları direk toprağa atacam sonbaharda. Benim yapamadığımı tabiat yapsın :)
Madem tabiata bırakacaksınız, naçizane tavsiyem; sonbaharda toprağa atmak yerine, buzdolabının bir rafına koyun ve sonbaharda tabiatın işleyişine bırakacağınız tohumları ilkbaharda toprağa atın.
Sayın TCM, gayretlerinizi görünce tekrar hayran oldum. Başarısız olmanızın bir nedeni de, üzerine fazla düştüğünüz için bence. Biraz oluruna bırakın bakalım ne olacak. Soğuk katlama olayı çok önemli. Bulunduğunuz iklimde kışları soğuk geçmiyorsa toprağa direkt atmanız da başarısızlık ihtimalini arttıracaktır.
Yaylada kışın -15 leri görüyor. Geçen seneydi sanırım, buzdolabında bekledikten sonra ekmiştim, yine olmadı :) O açıdan dedim biraz da işi tabiat ananın kollarında oluruna bırakayım, öneriniz için teşekkürler.
Mücevher Çalısı
18-08-2016, 11:40
Ekinezyaların ekiminden itibaren 16 gün geçti. Tohumların yaklaşık dörtte biri çimlendi...
... Hatta kimi çıkanlarda küçülme var. Eve götürüp tamamen balkona akvaryumun içine almayı düşünüyorum. Birkaç gün hava kötü olacağı için içeride...
... Ekinezyalarda ise bu sene üçüncü senem çok az oranda çimlense dahi büyüyen sıfır...
Bu sene elimdeki tüm tohumları direk toprağa atacam sonbaharda. Benim yapamadığımı tabiat yapsın :)
Ekinezyalarınız çimlendiğine göre soğuklama ihtiyacı ile ilgili sorununuz yok Sayın TCM. Sorun soğuklama değil, çökerten gibi. Eğer tahminim doğruysa işi Doğaya bırakmanız çökerteni önleyebilir, çökerten açık alanda, esintili ortamda pek rastlanmıyor bildiğim kadarıyla...
Kolay gelsin...
@ Mücevher Çalısı, ben ekinezyaları nasip olursa bu yıl direk toprağa 'çökertem' de toprak gerisini kendi bilsin..
Sonuç; çimlenmesi için beklemekten "Patlıcan" demek ki:D
its_just_a_ride
01-12-2017, 23:59
@ Mücevher Çalısı, ben ekinezyaları nasip olursa bu yıl direk toprağa 'çökertem' de toprak gerisini kendi bilsin..
Ekinezyalarla aranız nasıl merak ettim :). Tohumdan çimlendirirken nazlılar gerçekten oldukça. Sonbaharda çelikten veya rizomdan çoğaltmak daha mantıklı gibi.
Ekinezyalarla aranız nasıl merak ettim :). Tohumdan çimlendirirken nazlılar gerçekten oldukça. Sonbaharda çelikten veya rizomdan çoğaltmak daha mantıklı gibi.
Çok iyi, kesin çözümü buldum, geçen sene bir arkadaşın verdiği saksıyı toprağa geçirdim, bu sezon daha iyi çiçeklendi. Seneye daha güneşli bir yere alıcam kürekle yerinden çıkarıp. Tohumla uğraşmıyorum artık ;)
its_just_a_ride
02-12-2017, 21:27
Çok iyi, kesin çözümü buldum, geçen sene bir arkadaşın verdiği saksıyı toprağa geçirdim, bu sezon daha iyi çiçeklendi. Seneye daha güneşli bir yere alıcam kürekle yerinden çıkarıp. Tohumla uğraşmıyorum artık ;)
Her bitkide tohumdan yetiştirmenin tadı başka olsa da bazen bir anaç bulup oradan yürümek daha iyi gibi. Ben ekinezya çimlendirme ısrarıma devam etmekteyim hazırına denk gelene kadar :).
Her bitkide tohumdan yetiştirmenin tadı başka olsa da bazen bir anaç bulup oradan yürümek daha iyi gibi. Ben ekinezya çimlendirme ısrarıma devam etmekteyim hazırına denk gelene kadar :).
Bu taraflara gelirseniz kürekle ayırırız ortadan :D
its_just_a_ride
27-03-2018, 19:57
Bu taraflara gelirseniz kürekle ayırırız ortadan :D
1,5 ay soğuk katlama yaptım gene bana mısın demedi :). Torf yüzeyinde de mantar ağı oluşmuş zaten nemden. Çelik hatta direkt fide bakıcam şimdiden sonra. Gerçi başka tohum denemedim. Belki tohumdan da kaynaklı olabilir.
its_just_a_ride
13-03-2019, 12:16
1,5 ay soğuk katlama yaptım gene bana mısın demedi :). Torf yüzeyinde de mantar ağı oluşmuş zaten nemden. Çelik hatta direkt fide bakıcam şimdiden sonra. Gerçi başka tohum denemedim. Belki tohumdan da kaynaklı olabilir.
Söz konusu mesajdan neredeyse tam 1 yıl sonra, son etkinlikte Sn. Zekoş'tan gelen ekinezyaları tohumdan tekrar denemeye karar verdim. Soğuk katlama yapmamama rağmen 7-8 gün içinde çimlenmeye başladılar. Oldukça sevindirici. Olay biraz da tohumun tazeliğinde bitiyor sanırım Sn. @TCM :).
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.