Bağlan

View Full Version : Vermicompost (Solucan gübresi) çalışmalarım

nariçi
21-01-2010, 20:47
Arkadaşlar bu solucanları, solucan yapmaya karar verdim. Bu çalışmamın toplu olarak aşamalarını sizlerle paylaşmak için bu başlığı açtım.

İlk başlama, cocopeat yatak hazırlayıp plastik tekne (leğen) içine yaydım, yaklaşık 5-8 cm kalınlıkta, üzerine çürümeye yüz tutmuş marul yaprakları muz kabuğu v.s. koydum. 20-25 solucanı at gübresi torbalarının altına gelenlerden toplayıp koydum. (at gübre torbaları yağmur altında olduğundan solucanlar faaliyette)

Bu seti önce 20 derece ortalama sıcaklıkta ki odaya koydum. Solucanlar doğru cocopeat içine gidiyor ve çıkmıyorlardı.

Bir hafta böyle bekledi solucanlarda üst materyalde hareket görmeyince arada bir cocopeat içini kontrolümde yine pek gözükmüyor, ve olanlarda sersem durumda oluyorlardı. Tabi bu arada yeni solucanlarda ilave ediyorum.

Bu ortamın sıcak olabileceğini düşünerek ( çünkü açık havada ortalama sıcaklık 6-10 derece ) giriş hole koydum. Daha sonra açık dış mekanda tutmaya karar verdim.

123110
123111
123112
123113
123114

nariçi
21-01-2010, 21:11
Solucan kompost setini serin yere koyunca birkaç saat sonra baktığımda solucanlarda bir hareketin başlamış olduğunu gördüm. Ancak üç-dört günlük süreçte yeni solucan ilavelerime rağman yine yaptığım kontrollerde içine koymuş olduğum solucan sayısına göre çok sayıda gözükmüyor ve uyuşukluk yine gözükmeye başladı. Acaba cocopeat yabancı alışmadıkları bir madde olarak mı etki yapıyor.

Geçmiş nesillerinde cocopeatla beslenen solucan olmadığı için acaba bu yönüyle menfi etkilenme olur mu?

Halbuki geldikleri yerin ortamını vermek için bir miktar da at gübresi ilave ettim.
Yatak oldukça nemli, ancak sulu değil,
Solucanların sayısını da artırmak gerekiyor.

123116
123117

nariçi
21-01-2010, 21:53
Solucanların alışılmış beslenme ortamları itibariyle, ayrı ayrı inek gübresi, at gübresi ve toprak karışımlı ve sade cocopeat gibi farklı solucan yatakları oluşturacağım hangisinde daha iyi sonuç alınıyor bakacağız.

123118
123119

nariçi
21-01-2010, 22:04
Benim ilk aldığım ortamda kırmızıyı andıran bir renkteler, diğer taraftan Avustralya videolarındaki solucanların formlarına - anatomilerine benziyorlar. Baş tarafının bir-iki cm arkasında 3-4 mm. lik kabarık halkaları var. Onlarda da aynı vücut yapısı var.

123120

Diğer başlıkta sizinde linkini verdiğiniz solucan gübresi şirketi de solucanlarını Türkiye'den toplamış.

nariçi
21-01-2010, 22:09
Hazır solucanlı seti bugün ahşap 4 katlı sete aktaracaktım. Kasaları koruyucu pinotex ile boyadığım için gidip baktım bulunduğu yer bile kokudan etkilenmişti. Solucanlarda etkilenir diye erteledim.

Bu arada yukarıda yazdığım gibi farklı malzemelerle hazırlayacağım solucan setlerini (kit)de deneme zamanı olacak.

İnek gübresi (yeni koyuldu, solucan henüz yok)
123121
At gübresi solucan ilavesi başladı
123122
Ortadaki cocopeat , öndeki az at gübreli cocopeat ve üstü sebze atıkları
123123

lale76
21-01-2010, 23:11
Sevgili nariçi; çalışmanızı ve fotoğrafları merakla bekliyorum. Kolay gelsin.

Lonicera
22-01-2010, 07:41
Sn nariçi, size kolay gelsin. Geçen sene kap içerisinde ben de denedim ama 1 aydan fazla yaşatmam mümkün olmadı. Umarım başarırsınız da, püf noktaları öğrenmiş oluruz.

nariçi
22-01-2010, 08:14
Teşekkür ederim, benim korkum yaz mevsimi, toprakta her mevsim oluyorlar bakalım kültüre gelecekler mi!
Avustralya bizim akdeniz veya ege iklimi benzeri orada olan burada olmuyorsa solucanların cinsinden. O zaman arkadaşlardan biri ya bunu ithal eder ya da bize yolunu gösterir.

Çöp kovası gibi her evde solucan seti var. Solucanları pekte öyle seçici değiller.

http://www.flickr.com/photos/vonrock/4277812395/in/pool-vermicomposting/

http://www.flickr.com/photos/vonrock/4277808451/in/pool-vermicomposting/

http://www.flickr.com/groups/vermicomposting/pool/show/with/4224452071/

http://www.flickr.com/groups/vermicomposting/pool/show/with/4277753065/

nariçi
24-01-2010, 22:43
Ahşap setinin boya kokusu bir türlü bitmiyor. Solucan yaşamından uzman arkadaş yok mu? Etkilendikleri konular nedir acaba! Koku alıyorlar mı? Ses duyuyorlar mı? Işık hissettikleri kesin, dokunmada etkiliyor, kimyasal duyarlılıkları da vardır ama pozitif ve negatif etkilenmeleri hangi maddelere karşı olabilir.

Bu konuları bilen yabancı uzmanlar vardır muhakkak. Ben normal bir yatakda alıştırabilirsem devamında bunları da incelerim ama bilen olsada yeniden keşfetmesek.

sındırgılı
24-01-2010, 22:57
Solucanlarınız, halkalı solucanlar: Ben onları, ilk denememde yetersiz eleman görüp işten atmıştım..:) Hava muhalefeti nedeniyle solucan toplamayı (ve Sn.Berduray' ın bir hafta boyunca bana aşerdirdiği Mangalda Çipura operasyonunu ) bu hafta yapamadık.Ben,özellikle kırmızı halkasız solucan arayacağım. Ama bu konuda beni yanlış anlamayın. Belkide halkalı solucanlarda bu işte kullanılabilir...Deneyip göreceğiz...

nariçi
24-01-2010, 23:03
Videolarda ki solucanlar çoğunlukla halkalı görünümde. Hepsi tam kırmızı da değil, çekim kalitesi ve ayarlarda değişik renkler yansıtabiliyor ancak şekil değişik görünemez.

(Balık dediniz aklıma geldi, Gaziantep'den sabah gelirken alacaktım şimdi aklıma düştü.)

123128
123129

http://www.youtube.com/watch?v=8KHe8AFcudE&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=JjjuYNilM60&NR=1&feature=fvwp

http://www.youtube.com/watch?v=NMWX89IKk5k&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=27lFfm23Ew4&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=qHHovBRrmac&NR=1

fskandemir
25-01-2010, 07:47
Ahşap setinin boya kokusu bir türlü bitmiyor. Solucan yaşamından uzman arkadaş yok mu? Etkilendikleri konular nedir acaba! Koku alıyorlar mı? Ses duyuyorlar mı? Işık hissettikleri kesin, dokunmada etkiliyor, kimyasal duyarlılıkları da vardır ama pozitif ve negatif etkilenmeleri hangi maddelere karşı olabilir.

Bu konuları bilen yabancı uzmanlar vardır muhakkak. Ben normal bir yatakda alıştırabilirsem devamında bunları da incelerim ama bilen olsada yeniden keşfetmesek.

>Kokudan olumsuz etkileniyorlar, hatta soğan sarımsak kokusundan kaçıyorlar. Ticari üretimde solucan-gübre ayırma yöntemlerinden bir tanesi.
>Gürültüden de etkileniyorlar.Kendilerini yüzeye atıyorlar.
>Kimyasal maddelerden özellikle de yoğun asitik bazik ortamlardan hoşlanmıyorlar. Ortalama ph 6-8 arası en ideal yaşam şartları.Aslında ph 7 yakalanırsa daha iyi olacak.

Solucan üretiminde daha öncede belirttiğim gibi çok detaylı çalışmalar yerine sadeliğe yönelmekte fayda var. İlk denemeler için en uygun ortam inek gübresi bunun bir adım sonrasında meyve sebze artıklarını rendeleyerek koymayı tavsiye ederim. Ancak RED WORM haricindeki ırkların çok fazla tüketimi yok.

Hafta sonu daha önceki mesajlarımda belirttiğim ve sonra bozduğum düzenekten bir miktar gübreyi temizledim. Tam anlamı ile gübreleşmiş ortamda çok az miktarda solucan bulunuyor hatta bulunmuyor. Eklediğim topraklar ise tamamen bir yuva olmuş durumda, ve solucanlar oraya sığınıyorlar.

nariçi
25-01-2010, 09:41
Sayın Kandemir teşekkür ederim. Sizin solucanlar red worm cinsimiydi ?
Buradakiler her durumda genelde yüzeye pek çıkmıyorlar. Belki korkudan kaçıyorlar bu sıra tek-tük görünüyorlar.
Dediğiniz gibi bu işte bol tüketimde çok önemli.

fskandemir
25-01-2010, 10:59
Sayın Kandemir teşekkür ederim. Sizin solucanlar red worm cinsimiydi ?
Buradakiler her durumda genelde yüzeye pek çıkmıyorlar. Belki korkudan kaçıyorlar bu sıra tek-tük görünüyorlar.
Dediğiniz gibi bu işte bol tüketimde çok önemli.

Hayır, solucanlarım RED WORM cinsi değildi. Red Worm ile bir çalışmam devam ediyor, bir miktar çalıştıktan sonra tekrardan bilgilerimi paylaşırım.

nariçi
25-01-2010, 11:07
Teşekkür ederim Denizli'ye selam. (6 yıl oradaydım)

nariçi
25-01-2010, 17:41
Arkadaşlar birinci aşama geçici yataklar yapıldı
1- cocopead 2- at gübresi, 3- inek gübresi, 3- toprak karışımlı diğer üç malzemenin harmanlanması olacak.
123131
123132
123133

Şimdilik onları böyle
123134

yerleştirdim.

nariçi
25-01-2010, 17:53
Alta eski yün kazağı koydum, onun üstüne kitleri dizdim.
Hepsinin üstünü de soğuğa karşı dondan korumak için kapadım.
Diğer mesajlarında fotoğraflarını yükledim.

Bunlar da son resimler.
123139
123140
123141
123142

Lonicera
25-01-2010, 18:27
Yorgan döşekler de hazırlanmış, yan gel yat. Bu kadar bakımla bence hiçbiri çalışmaz bu hayvanların:)

Çekmecelerin altlarında delik var değil mi?

nariçi
25-01-2010, 18:34
Hayır, sayın Lonicera. Üstten hava alıyorlar, zaten bu başlangıç; yaşatabilme alıştırma. Gübrede istemiyorum. Burada başarı sağlanında ahşap, altı elekli yeni kasaların içine taşınacaklar.

Sağlıklı yaşamaya devam etsinlerde varsın yan gelip yatsınlar. Önemli olan sitres ve kaotik ortam.

nariçi
26-01-2010, 11:23
Bu ahşap seti havanın iyi olduğu bir günde tek, tek ayırmak suretiyle resimlerim.

123170
123171
123172

şehnaz
26-01-2010, 11:51
Videolarda solucanların güneş ışınlarına karşı aşırı hassas oldukları belirtilmiş. Acaba tamamen karanlık ortamda dahamı hareketli oluyorlar ? 5 ile 20 derece arası en uygun ortam sıcaklığı oluyurmuş . Renkleri solgunsa toprak aşırı kurumuş olabilirmiş ,hafifçe sulamak yeterli olurmuş .Bulabildiğim kaynaklardan alıntıdır ,umarım faydası olur.Sanırım Adıyaman iklimi oldukça soğuktur ,bu iklimde belki biraz fazla soğuk geliyor açık havada yaşamak .

fskandemir
26-01-2010, 12:04
Videolarda solucanların güneş ışınlarına karşı aşırı hassas oldukları belirtilmiş. Acaba tamamen karanlık ortamda dahamı hareketli oluyorlar ?

Solucanların yaşam toprağın altı yani karanlık ortamlardır. Işıkı kaynağını gördüklerinde kaçmak için hareketlenirler ve sürekli ışık kaynağının karşısında olması (msl. Güneş görmesi) sonucu ölümdür.

fskandemir
26-01-2010, 12:05
Bu ahşap seti havanın iyi olduğu bir günde tek, tek ayırmak suretiyle resimlerim.

123170
123171
123172

İki raf arasındaki metaryeller plastik mi metal mi?Tam seçemedim ancak metal olursa küf vb. sorunlar ile karşılaşmanız muhtemel.

Delikler acaba solucanların hareket edebileceği kadar rahat mı?

nariçi
26-01-2010, 12:07
S. Şehnaz,
Zaten çevremizde vaya yaşam ortamlarında gözlemlersek rutubetli ıslak gece vakti ancak açıkta geziyor vaya biz izlerini gündüz görüyoruz ya da çok su basması durumunda yüzeye çıkıyorlar diğer zamanlar açıkta göremiyoruz.

Bu sette çalışma başladığında üzeri karanlık uluştrulacak bir örtü ile kapatılacak.

nariçi
26-01-2010, 12:15
İki raf arasındaki metaryeller plastik mi metal mi?Tam seçemedim ancak metal olursa küf vb. sorunlar ile karşılaşmanız muhtemel.

Delikler acaba solucanların hareket edebileceği kadar rahat mı?

Elekler metal-tel örgü. Üç kademe 2 mm , 3 mm, 5mm. En sık 2 mm den başlayıp yatak serilip başlanacak diğer iki kat daha sonra sıra ile eklenecek.

Bende metal olmasından kaygılandım ancak başka türlü pencere sinek telinden başka plastik veya kaplı elek teli yok, o da çok sık.

Sarıcan
26-01-2010, 13:41
Sevgili Nariçi,

Elek teli konusunda tam bir araştırma yapamadınız anlaşılan, ısı yalıtım malzemeleri satan nalbur veya yalıtım firmalarında muhtelif elek gözü büyüklüğünde plastik esaslı sıva fileleri var. Büyük bir ihtimalle işinizi görecektir. Aklınızın bir köşesinde bulunsun. Metal elekler bozulursa tamiratta onlardan kullanabilirsiniz.

nariçi
26-01-2010, 13:50
Teşekkür ederim, burada yok. Belki praktiker veya koçtaşta olabilir. Burada sadece yeni yapılan adalet binasına dış yalıtım yaptılar. O da malzemesi başkayerden geldi, fakat metalmiydi yoksa plastik mi hatırlamıyorum. Sıva tutma açısından metaldir diye düşünüyorum.

Dediğiniz doğru bunların çürüme durumunda öyle yapmalı-araştırmak azım.

nariçi
28-01-2010, 15:47
Evin dışında ki vermicompost setini giriş holüne taşıdım. Çok soğuk oluyordu, hava bulutlu iken ve gece. Güneşli saatlerde dış ortam daha sıcak oluyor ama önemli olan en soğuk anlar.

İnek gübresi (mayıs) üstünde bir solucan ölmüştü, birde ıspanak yaprakları arasında sağ. İçini karıştırmadım.

nariçi
03-02-2010, 14:30
Bugün plastik teknelerden metal elekli ahşap katlı kasalara aktardım. Aktarırken solucanların sağlıklı olduklarını gördüm. Bakalım tel elek üstünde nasıl bir performans gösterecekler.

Yeni mekanlarında her leğendeki kit'i karıştırmadan yan yana koydum. Bu durumda solucanlar hangi ortamı severlerse oraya gitme olanağı verilmiş olacak.

Aynı kasada bitişik durumda at gübresi, inek gübresi, cocopeat, atgübreis+cocopeat, cocopeat+toprak+atgübresi karışımlarından oluşuyor. Şimdi tercih kendilerine kalmış.

nariçi
04-02-2010, 08:58
Solucanları bir kap içinde tek tip yatak da mecbur etmek olmaz dedim beğenmezlerse alternatif olmalı diye değişik seçenekleri bir arada bulundurmayı tercih ettim.
124078
124079

nariçi
05-02-2010, 16:06
Üç gün oldu solucanları bugün kontrol ettim. Henüz yer değişikliği yapmamışlar. Cocopeatı sevmiş olmalılar. Bitişiğinde ki taze inek gübresine geçmemişler.

nariçi
08-02-2010, 14:59
Yeni solucan ilave ettim. Kontrolde yine taze inek gübresine geçen yoktu. Ama nasıl olur youtub videosunda, büyük bir işletmede ahırdan alınan gübreler compost setlerine seriliyor du!

fskandemir
08-02-2010, 15:27
Yeni solucan ilave ettim. Kontrolde yine taze inek gübresine geçen yoktu. Ama nasıl olur youtub videosunda, büyük bir işletmede ahırdan alınan gübreler compost setlerine seriliyor du!

Yaptığım literatür çalışmasında inek gübresi için taze değil beklemiş gübrenin daha faydalı ve kullanışlı olacağını belirtiyordu. Beklemiş gübrenin asit dengesi solucan yaşamına daha uygun.

Yaptığım test çalışmasında ise koyun gübresine ilk bir ay girmeyen solucanlar, ikinci ay başında yapan yoğun yağmurdan sonra mesken tuttular.

Bence biraz daha bekleyin veya gübreyi hafif ıslatarak solucanlara uygun hale gelmesini sağlayın.

nariçi
08-02-2010, 15:39
Teşekkür ederim Sayın FS Kandemir. Herhalde bekletmek gerekiyor. Çünkü yağmur altında kalmış taze ve ıslak gübre içinde hiç solucan görmedim. Ben inek altından saf gübre istedim sete koydum ona da gelmediler.
Zaten ben taze gübre koyamam ineğimiz yok, deneme amaçlı yaptım.
At gübresi var at arabacı getiriyor. Onuda tam sevdiklerini henüz bilmiyorum. Ancak at gübreleri torbalarda duruyor yağmur yağdıkça gübre suyuna ilgi duyuyor olmalılar ki torbaları kaldırdıkça altında solucanlar oluyor.

fskandemir
08-02-2010, 15:47
Teşekkür ederim Sayın FS Kandemir. Herhalde bekletmek gerekiyor. Çünkü yağmur altında kalmış taze ve ıslak gübre içinde hiç solucan görmedim. Ben inek altından saf gübre istedim sete koydum ona da gelmediler.
Zaten ben taze gübre koyamam ineğimiz yok, deneme amaçlı yaptım.
At gübresi var at arabacı getiriyor. Onuda tam sevdiklerini henüz bilmiyorum. Ancak at gübreleri torbalarda duruyor yağmur yağdıkça gübre suyuna ilgi duyuyor olmalılar ki torbaları kaldırdıkça altında solucanlar oluyor.

At gübresine de yoğun ilgi duyuyorlar. Türkçe bir iki kaynaktan biride at gübresi üzerine. İlgi duymalarının bir sebebi de daha büyük hayvanların gübresinde daha fazla miktarda solucanın tüketebileceği besin minerali bulunması.

nariçi
09-02-2010, 22:43
Biraz da gülerek öğrenelim :D:D (Video)

http://www.treehugger.com/files/2009/03/build-your-own-worm-bin.php

:p

nariçi
12-02-2010, 12:43
Bugün 50 adet normal ve 100 adet yavru solucan ilave ettim. Yavru solucanlar uyum sağlamaları açısından daha iyi olur diye düşünüyorum.
124897
124898
124899
124900

nariçi
15-02-2010, 18:18
Solucan setine 200 adet solucan daha eklendi.

nariçi
16-02-2010, 20:52
Sayın fskandemir, zaten ben genel olarak at gübresi kullanacağım, stokda var. Söylediğiniz durum bakımından isabetli bir davranış oluyor. Biraz daha çalışmalar ilerler se değişik yatak malzemesi ve gübre kullanırız.

Şimdi 1 m. kare elek setinde yaklaşık 10 cm. malzeme var. Arasına dün az miktarda toprak serptim. Bugün de az miktarda yağmurlama su serptim. Üzerini ışıktan korumak için örtüyorum.

nariçi
16-02-2010, 21:31
Bu sette çalışmalar devam ederken, Sayın x-29 'un dediği gibi uzunluğu 1 metre genişliği 50 cm. yüksekliği 50 cm olan yeni set yapacağım. Bu sette solucan yatağı altına hareketli elek koyacağım. Manuel silkeleme ile gübreler alt depo yerine dökülecek.

Bu yeni sette solucan hareket alanı dikey olarak, daha rahat ve hareket kolaylığı sağlayacak.

Savaş
16-02-2010, 22:34
Ben bildiğimiz normal neredeyse beyaz bahçe toprağı solucanı topladım. Yaklaşık 1 aydır hazırladığım yataktalar ve yaşamaya hâlâ devam ediyorlar. Sanırım toplamda 50-60 tane ancak varlar. İlk başta kapalı balkonda bir kap içinde tutuyordum, havalar 0 derecenin altına düşünce, içeri banyo tezgahının altına aldım. Sonra onlara, ısı dengesini koruyacağı düşüncesiyle strafordan yapılma balıkçı kutularından saksılar yaptım. Bu haliyle 20-25 decere sıcaklı olan küçük bir odada duruyorlar. Sayıları çok az olduğu için, üretim süreci çok yavaş.

Baştan bu yana, toplamda 10 taneye yakın solucan her nedense intihar etti. İntihar edenler genellikle iri ve canlı olanlardı. Uuzn bir yol katederek ya saksının dışına çıktılar, ya da saksının yatak bulunmayan kuru bölmesine geçip, nemsizlikten öldüler. Ama büyük bir çoğunluğu hâlâ yaşıyorlar.

Ben yatak olarak, ince ince doğranmış A4 kağıt ve yarı malçlaşmış yaprak çürüntüsü kullandım. Yaprak çürüntüsü hem iyi bir yemek oluyor hem de ısı ve nem dengesini kotuyor.

Keşke elimde gavur solucanları olsaydı diyorum, zira bizim müslüman solucanları aza kanaat getiriyorlar. Az tüketip, az atık veriyorlar ve sanki zorla ürüyorlar.

Bakalım nereye varacağız?

Bu arada birisi yurtdışından bu solucanları ithal etmeyi düşünüyor mu?

Saygılarımla.

nariçi
17-02-2010, 22:40
Sayın Savaş, Yurtdışı teşebbüsü henüz gözükmüyor. ABD satıcıları yurtdışı satışı yapmıyor. Diğerlerinde de satış yapan siteler yok gibi.

Bizim solucanlar yeni yeni tüketime alışacak. Besinsiz sıkışık topraklarda hareket etmeye alışmışlar. Benimkilerden de 10 civarında kayıp oldu, sizinkilerde olduğu gibi.

Bu iş için çok solucan gerekli benimkiler yaklaşık 500 civarında heran 1000 e tamamlanabilir. Ancak yabancı sitelerde ki videolarda bir avuç gübre alıyor içinde yüzlerce solucan gözüküyor.

Demek ki sayısal çoğaltma şart. Yatak da o denli önemli. Bugün Malatya Koçtaştan yeni set için elek-süzek tedariki için baktım, bulamadım. Yeniden daha uygun set yapmamız zaruri.

Savaş
18-02-2010, 20:17
Sayın nariçi,

şöyle bir şey yapabilir miyiz?

Siz bana solucan gönderin ben de Ankara'dan sizin için Praktiker, Koçtaş, Bahaus gibi yerlerden elek-sürek vb şeylerden temin edeyim. Temin ettiğimiz emanetleri de, birbirimize kargo ile değil, şehirlerarası otobüs firmaları ile gönderebiliriz. İyi bir paket ile içinde ne olduğunu kimseler bilmeden, otobüs firmasına elden teslim edip yine elden alabiliriz. Çoğu zaman hiç bir ücret almadan bu işi yaptırmak mümkün.

Ama olmazsa kargo maliyetini gözden çıkararak da emanetlerimizi gönderebiliriz.

Ne dersiniz?

Sizin solucanlar, anladığım kadarıyla bendekilerden daha sağlam ve işin erbabı gibi gözüküyor. Bugün benim 2 solucanım dha intihar etmişti. Öleceğini bile bile kuru nemsiz tarafa geçti ve öldü. Evde olsaydım ve kontrol ederken görseydim müdahale edebilirdim. Ama ben gördüğümde vücudu nemini yitirmişti.

Bu arada, yakında bir süredir ara vediğim EM Bukaşi Kompost uygulamasına yakında tekrar başlayacağım. Asitli içerikteki gıda maddeleri katmamak koşuluyla, EM Bukaşi kovasından çıkan fermante olmuş malzemeleri solucanlar çok seviyorlar. Hem yemeleri kolay hem de onlar için besin değerleri çok yüksek. Solucanlarınıza eğer elinizde varsa EM Bukaşi kompost da verebilirsiniz.

Son olarak, ben mutfaktan çıkan sebze ve meyve atıklarını iyice kıyıyorum. Rondo ile veya kıyma makinesiyle. Sonra bu kıyılmış yumuşak malzemeyi pişmemesine dikkat ederek fırında biraz ısıtıyorum. Isınan malzemeyi bu defa biraz soğuyunca derin dondurucuda donduruyorum. Donmuş malzeme bir süre sonra tekrar oda sıcaklığında ısınarak çözüldüğünde tam solucanların ağzına layık bir besin oluyor. Onlar için bir nevi hazır gıda. Bu şekilde daha rahat tüketiyorlar.

Saygılarımla.

nariçi
20-02-2010, 15:54
Sayın Savaş, çok teşekkür ederim, iki gündür bilgisayardan uzaktım, cevap yazamadım. Ancak öyle fazla solucan burada da yok.

Benim sette ancak 500 civarında var. Normal çalışmaları için birinci hedef 10 000 solucan.

Savaş
20-02-2010, 17:26
Anlıyorun sayın nariçi. Ben bir türlü fırsat bulup da kırsal bir yerlere uğrayamıyorum. Yoksa toplayabildiğim kadar toplayacağım.

Bu arada, bir sorum olacak: Farklı tür veya cins solucanları aynı yatağa koysak birbirlerine zarar verirler mi? Bu konuda bilginiz var mı?

nariçi
20-02-2010, 17:34
Aynı alandan toplandığında sakınca olacağını sanmam. Ayrıca fazla farklı solucanlara da rastlamadım.

redrainbow
21-02-2010, 13:02
Selamlar solucanlarınız için uygun koşulları sağladıktan sonra onları fazla rahatsız etmeyin.Kutunun ışık almaması için ve nemli toprağın kurumaması için kutunun üstünü bir bezle kapatın.Solucanlarınıza turunçgil,hayvansal gıdalar,fazla miktarda yumurta kabuğu kesinlikle vermeyin.Solucanlarınız şuan çoğalacaklar ve bi müddetten sonra popülasyonu sabitleyecekler.Toprağı nemli tutun kurmuş olduğunuz ünitenin dibinde su birikmemesine dikkat edin zira bu solucanları zehirler.Çalışmalarınızın sonuç vereceği konusunda çok umutlanmayın.İmkanınız varsa yurt dışından ithal edin gümrük konusunda sıkıntı yaşanabilir bunu engellemek için kendiniz çözüm üretmelisiniz en basitinden solucanları gönderecek şirketten kutunun üstüne teşhirdir yazmasını rica edin böylece gümrükte pek sorun çıkmıyor diye biliyorum.Zaten kültür olarak aldığınız solucanlar çok kısa zaman içinde çoğalacaktır.Şuan üzerinde çalıştığınız solucanlar oldukça hantal ne zaman kutuya baksanız en dibinde dinlendiklerini göreceksiniz.Bu yüzden gübre üretimi çok zor.Bu iş için özel üretilmiş solucanlar çok oburdurlar.Yemek neredeyse oraya giderler ve doymak bilmeden yerler.İyi çalışmalar.

nariçi
21-02-2010, 14:08
Sayın redrainbow, açıklayıcı ve öğretici bilgiler için çok teşekkür ederim. Halihazır da at gübresi veriyorum. Evsel atık üst bölüme koydum ama şimdilik yukarı çıkmadılar.

Savaş
21-02-2010, 17:23
Bugün, neredeyse serçe parmağım kalınlığında ve onun üç katı uzunluğunda toprak solucanı topladım. Yaklaşık 300 adet. Her zaman ki gibi hantallar ama, iri olanlar çok güçlüler. Yarısı toprakta yarısı dışarıda iken, tutup çektiğimde mümkün değil çıkaramadım. Kaslı ve iriler. Ama dikkat ettim, rahatsız olduklarında sanki şoka giriyorlar, hemen ölmüyorlar ama ölü gibi gevşeyip hareketsizleşiyorlar. Bakalım, yurt dışı solucanları nasip oluncaya kadar elimizdeki yerli solucanlar bize ne kadar hizmet edecekler.

nariçi
21-02-2010, 17:51
Ben Avustralyadan birine mesaj gönderdim, nerede otuyorsun diye mail göndermiş bakalım arkası gelecek mi?

Savaş
21-02-2010, 20:32
Sayın nariçi,

az önce baktığımda, 3 saat önce yataklarına koyduğum iri solucanlar nedense yatağın en üstüne doğru çıkmışlardı. En üst katmana ıslak yapraklardan bir örtü yaptım ama eğer üstte kalmaya devam ederlerse ciltleri kuruyacak. Bile bile, veya hissede hissede diyelim, neden ölüme gidiyorlar, anlayamadım. Ölmesinler diye, pek kullanmadığım bir tişörtümü kesip ıslattım ve en üst tabakayı örttüm. Şu anda bir kısmı yığının içinde, bir kısmı en üstte ıslak bez örtünün altında yaşıyorlar. Bakalım ne olacak?

Bu arada, Avustralya işi inşallah olumlu sonuçlanır.

Kolay gelsin!

malbman
21-02-2010, 21:00
Şu linkte (http://www.magicworms.com/REDWORMS.HTM) vermikompost solucanları (kırmızı solucan-eisenia foetida) satıyor vatandaş. Amerika dışına da yolluyormuş.

Burada da (http://yelmworms.com/worm-store/) bir tane var. Bu da Türkiye'ye gönderiyor.

nariçi
21-02-2010, 21:42
Sayın Malbman teşekkür ederim. Yerel olarak becemezsek bu adresler çözüm olacak.

malbman
21-02-2010, 21:49
Sevgili nariçi daha bunlar gibi çok site var ama akşam vakti hepsini dolaşamadım. O nedenle, sorun çıkarsa diğerlerine de göz atarız. Ama dediğiniz gibi, yerel olarak hallolursa çok daha iyi olur.

nariçi
21-02-2010, 22:12
Çocuk, ing. okuyor, bugün gitti, gelince ona okutacağım, benim yabancıdil zayıf, Google de düzgün çevirmiyor. Sembolleri tam anlamıyorum.

malbman
21-02-2010, 22:27
Sevgili nariçi şu linkteki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19322) vatandaş yalnızca ABD ve Kanada'ya gönderiyormuş, özür dilerim. Başka bir siteyle karıştırmışım.

Bu linkteki satıcı 1 pound yani 454 gram solucanı 24.95$, 2 poundu yani 908 gramı ise 44.95$ satıyor. Netteki fiyatlar genel olarak böyle. Ama bulduğum bir başka sitede 1 poundu 5$ diyordu ancak sitede hiç bir sayfa açılmıyor. Sürekli hata veriyor.

nariçi
21-02-2010, 22:42
Sevgili malbman linki yanlış yapıştırmışsınız, sizin açmış olduğunuz konu çıkıyor.

Bir de bu kargo siparişlerinin sağlıklı olup olamayacağı riski var. Burada solucan kendi ortamından alınınca afallıyorlar, birde kıtalararası nakliyede uzun zaman geçerse (Gümrüklerde de takılırsa) zayiatın olacağı da düşünülebilir. Bir yolcu beraberinde hızlı olsa sağlam gelir.

malbman
21-02-2010, 22:47
Sanırım yatma zamanım gelmiş sevgili nariçi:p:p Baksanıza kel alaka linkler vermeye başladım:p Kusura bakmayın, Türkiye'ye göndermeyen şu linkteki (http://www.magicworms.com/REDWORMS.HTM) satıcı. Kimi sitelerde canlı gelmesini garanti ediyoruz falan türünden ibareler var ama konuyu bilmediğim için çok da yorum yapamıyorum.

Savaş
22-02-2010, 00:06
Az evvel kontrol ettiğimde üzerini bezle örttüğüm halde, bezin bir ucundan sıvışıp bölmenin diğer tarafına, boş olan tarafına geçmişti onlarca solucan. Neden boş tarafa geçiyorlar çok merak ediyorum. Yatakları besin olarak uygun değil desek, yaklaşık 350 tanesi o yatakta mutlu mesut yaşıyor ama. İlla ki, en iri olanlardan yaklaşık 50-60 tanesi en üste çıkıyor ve bunların bir yarısı da boş bölmeye geçmeye çalışıyor. Sonunda, dikdörtgen kutunun ortasındaki bölmeyi kaldırdım, boş tarafa yeni yatak serdim, dolu tarafı yeni yatağa pay ederek biraz da yeni sıcak kompost ürünü malzeme ekledim. Bu yeni büyük yatağın üzerini de ıslak bezle örttüm mam tamamını değil, yarı yarıya... Bakalım solucanlar bu defa açık trafa mı kaçacaklar, yoksa nemli bezin altına mı toplanacaklar?

Bebek gibiler vallahi! Dilinden anlayana aşk olsun!

Bu arada yurtdışı solucan getirme işinin de peşini bırakmayalım. Kargo işi bana da garanti görünmüyor.

fskandemir
22-02-2010, 07:57
Sayın nariçi,

az önce baktığımda, 3 saat önce yataklarına koyduğum iri solucanlar nedense yatağın en üstüne doğru çıkmışlardı. En üst katmana ıslak yapraklardan bir örtü yaptım ama eğer üstte kalmaya devam ederlerse ciltleri kuruyacak. Bile bile, veya hissede hissede diyelim, neden ölüme gidiyorlar, anlayamadım. Ölmesinler diye, pek kullanmadığım bir tişörtümü kesip ıslattım ve en üst tabakayı örttüm. Şu anda bir kısmı yığının içinde, bir kısmı en üstte ıslak bez örtünün altında yaşıyorlar. Bakalım ne olacak?

Bu arada, Avustralya işi inşallah olumlu sonuçlanır.

Kolay gelsin!

Çok iri solucanlar istediğinizden de az verim verirler.Çünkü yeteri kadar yetişmişlerdir ve uyum sorunları vardır. Büyük solucanlar yerine daha küçük hatta yavru edinmeye çalışın daha verimli olacaktır. Yurtdışından bir site üyemiz bana bir miktar solucan yumurtası yollamıştı ve bunlardan az da olsa üretebildim. Sistemi tekrar kurarsam yardımcı olmaya çalışırım ancak resmi olarak ithalatı imkansıza yakın. Yurtdışından yollarken canlı yerine yumurta yollattırmanızı ve iklim şartlarını (aşırı sıcak ve soğuk) ön planda tutmanızı tavsiye ederim

Savaş
22-02-2010, 12:42
... Yurtdışından bir site üyemiz bana bir miktar solucan yumurtası yollamıştı ve bunlardan az da olsa üretebildim. Sistemi tekrar kurarsam yardımcı olmaya çalışırım ...

Sayın fskandemir,

sisteminizi kurmanızı sabırsızlıkla bekliyorum. Yardım teklifiniz için şimdiden teşekkürler.

Bu arada, yaklaşık 180 kadar solucan zaten küçük, hatta damar kadar ince solucanlar. Biraz büyükleri toplamamın nedeni, belki yumurtlarlar ve böylece çoğaltma imkanım olur, düşüncesiydi. Bu arada, küçük solucanlar yığının dışına çıkar çıkmaz hemen kuruyup ölüyorlar, ama iri olanlar hakiketen dayanıklı. yığının dışında saatlerce kalmalarına rağmen hâlâ dipdiri ve refleksleri çok kuvvetli.

oppss!
22-02-2010, 12:53
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...

Savaş
22-02-2010, 13:40
Burada iklim nedeniyle stedğiniz kadar solucan var ama iğrenmem nedeniyle 1 metre bile yaklaşabileceğimi sanmıyorum...

Türü hakkında bilginiz var mı? En azından uzaktan da olsa anlaşılır bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz?

Nail Sarı
22-02-2010, 16:59
Yurt dışından gelen solucanları gören gümrük memurlarının suratını çok merak ediyorum. :)
Ortaokul ve lise dönemimde dağ ve dere yataklarında solucan araştırma kazısı çok yaptım. Bulduğum solucanların fotoğraflarını çekmiş olsaydım gözlerinize inanamazdınız. Parmağım kalınlığında ve neredeyse 30 cm boylarında.
O dönemlerden aklımda kalan yerleri tekrar araştıracağım. Eğer bu cins iri solucanlardan bulabilirsem minik bir çiftlik denemesi yapacağım.

nariçi
24-02-2010, 20:08
Arkadaşlar, bugün üç kat elekli kasaları at gübresi doldurup üst üste koyarak seti tamamladım.

Ben daha önce birinci kata alışsınlar, daha sonra diğer katları aralıklarla koymayı düşünüyordum. Ancak tek kat 10-15 cm lik yatakla solucanlara hareket genişliği sağlamıyordu.

Ancak şimdi katlar arası tel elekten geçişlerinde bir zorluk olur mu bilmiyorum. Bahçe toprağında her zorluğun üstesinden gelen solucanlar herhalde burada da kendilerini duruma uydururlar.

Bu arada solucan sayısı da 1000 civarında oldu. Bazısı ölüyor ama fazla gözükmüyorlar. Taban eleğinden düşen solucan sayısı da yok denecek durumda. Set tabanı yerden 40 cm yukarıda. Çevresi siyah pilastikle kapalı.

taskıslalı
26-02-2010, 16:01
Sayın taskıslalı,

bu konu yeri değil biliyorum ama, sormadan da edemiyeceğim. Acaba solucanlarınız ne tür?

Solucanlarla ilgili şu linkte konuyu bizlerle paylaşmak ister misiniz? Bir de, yakın plan resmini eklerseniz çok iyi olur.

Saygılarımla.

Solucanlarım muhtemelen ''eisenia fetidia''... Kompostun içine birkaç torba yanmış ahır gübresi atmıştım, onların içinde epey solucan vardı, benim oluşturduğum kompostta solucanlar için uygun olunca, epey çoğaldılar, büyüdüler, 6. katta terasta oturuyorum, ama dışarı çıkan solucan sadece 1 tane oldu..

Bu solucanlarla 3 kat vermikompost sistemi yapılabilir aslında, yazın yapacağım sıcak kompostların içinde bu solucanları heba etmek istemiyorum, ona göre bir karar vericeğim..

nariçi
26-02-2010, 16:26
Üç kat kasaların ortadakinin elek aralığı dar olarak değerlendirim için orta kasayı çıkarıp üsteki geniş gözlü kasayı koydum, bu durumda solucanlar daha kolay geçiş yapabilecekler.

Savaş
27-02-2010, 12:01
Benim iri solucanlardan 4-5 tane daha intihar edenler var... Başımız sağolsun!

nariçi
27-02-2010, 13:37
Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?

Savaş
13-03-2010, 02:31
Sayın nariçi,

sesinizi duymuyoruz nicedir? Bu konuyu bir siz bir de ben takip ediyorum anlaşılan. Son durumunuz nedir?

fskandemir
13-03-2010, 08:00
Yeni ortamlarına alışana kadar seleksiyon olacak.

Burada da görüntüye göre iki tür solucan var. Biri Amerika ve Avustralyada ki eisenia festida, diğeri kalın ve iki ucu küt solucanlar. Bu silindirik solucanlar da toprakda yaşadıklarına göre bunların işlevi de aynı olsa gerek, bunların cinsini bilen var mı?

Nariçi; iki tür değil 2000ni aşkın tür var. Mesela Güney Afrika' da 20-30 cm'yi geçen solucanlar bile var. Eisena Fotedia vermicompost üretiminde kullanılan solucan ancak yaşama şartları vb ağır. Örneklemek gerekirse; ineklerin holsteini. Bizim kara sığırımızda var malum ama verimi az. :):)

nariçi
15-03-2010, 14:44
Ahşap set duruyor, rahatsız etmemek için dokunmuyorum. Plastik teknelerde ise havasız olduğundan mıdır, öldüler.

Savaş
16-03-2010, 00:50
Benim strafor balıkçı saksılarından yaptığım kaplardaki çok küçük solucanlar, nasıl başardılarsa kediler gibi süzülüp tel elekten geçerek alttaki boş kaba geçip ölmüşler. İri olanların çoğu çapcanlı yaşamını sürdürüyorlar. Ancak, çok yavaş tüketip yine çok yavaş dışkılıyorlar.

agozce
16-03-2010, 02:15
Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.

Savaş
17-03-2010, 01:35
Sayın savas merhaba,
dün Güven Park tan geçiyordum. ODTÜ dolmuşlarının hemen alt tarafı. Serçe parmak kalınlığında, 30-40 cm boyunda onlarca solucan, ağaçların bulunduğu topraktan çıkıp, beton zemine geçmişler. bir çoğuda ezilmişti. Önce anlamadım, korktum. Polise sordum. Solucanmış. Hep yağmurdan sonra çıkarmış. Ara sıra uğrarsanız görürsünüz. Ben hiç o kadar büyük toprak solucanı görmemiştim.

Tam aradığınız solucan olabilir.

İşte bu iyi bir haberdi sayın agozce.

Yarın bir bakayım ama, sanırım yağmur olmadığı için görünmeyecekler. Bir de o bölge öyle işlek ki, oturup onları toplasam, bakan gözlerden, şüphe duyan yetkililerden illallah gelir sanırım. Yine de teşekkürler.

Savaş
17-03-2010, 22:23
Bugün baktım şöyle bir benim kutuya. Solucanların çoğu yüzeye yemek yemeye çıkmışlardı. Sanırım yeni yerlerine sonunda adapte oldular ve acıktılar. Belki 3-4 ayda değil ama 1 ile 1.5 yıl sonunda yaklaşık 9-10 kg kadar solucan gübrem olacak.

Bu arada Güvenpark'da solucan bulamadım. Toprağı eşelesem mi? dedim, ama çevik kuvvetin dikkatli bakışı karşısında yapamadım.

agozce
17-03-2010, 22:29
Evet çevik kuvvetin tam ordalar. Belkide solucanları bekliyorlardır...:))))))

Yağmurdan sonra ugrayın. Bir de onlara sorun ( ben sormuştum), ne zaman gelirler diye..:) Ciddiyim.

Savaş
19-03-2010, 21:50
Yok yahu sayın agozce! Gariban solucanların nesini beklesinler? Ama belli de olmaz ha!

Yağmur yağdığında ne şanssızlık ki, hep çalışıyor oluyorum. Artık kısmet diyelim!

agozce
21-03-2010, 01:07
Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.

Savaş
21-03-2010, 17:00
Bende fazla dışarı çıkmıyorum. Ama görürsen acilen size mail atarım.

Teşekkürler. Umarım ben o vakit musait olurum.

Savaş
29-03-2010, 13:37
Sayın nariçi,

solucan setleriniz ne durumda? Benimkiler baharla birlikte sanki biraz canlandılar. Yığını şöyle bir karıştırıp acaba yumurta var mı, diye bakmak istiyorum ama rahatsız olmasınlar diye vazgeçiyorum.

nariçi
29-03-2010, 16:51
Hiç dokunmuyorum. Arasıra yağmurlama su serpiyorum o kadar. Kaderleri ile başbaşalar. Ancak plastik teknelerde delmeden havasız kaldıkları için yaşamıyorlar. Aslında bir de ortam alıştırması yapmak lazım. Biz direk besin deposu içine koyuyoruz. Bunlar fakir sıkı toprağa alışmışlar. Önce toprak karışımı yatak yapılıp orada alıştırmak gerekir diye düşünüyorum.

Savaş
30-03-2010, 14:02
Bu iyi bir fikir ama, yaşam biçimi genlerine işlemişse bu dediğiniz süreç epey bir zaman alabilir. Denemekte fayda var.

nariçi
30-03-2010, 14:22
Ben at gübresi ve alt katta ki ilk yatak yerini hiç kontrol etmiyorum. Belki yazın belki güzün kontrol ederim. Yazın sıcak olunca serin bir yere taşımak gerekli.

nariçi
05-04-2010, 21:57
Solucan gübre imal seti sera ortamından açık alana çıkarıldı. Fazla sıcak olmasın diye. Bundan sonra yeni yerinde duracak. Üzeri buharlanmaya veya dona karşı örtülecek. İçini kontrol etmedim. Sonbahar da kontrol edeceğim.

nariçi
12-04-2010, 20:00
Yeni bir tekne daha yanına koyarak kömür torbaları içindeki solucanlarla birlikte 5 torba at gübresini bu tekne içine serdim. Yaklaşık 20 cm. kalınlığında. İçinde bulunan solucanlar oldukça canlı. Bu çalışmalarda ilk bölüm solucan üretimi ve koloni oluşumunu sağlamak.

nariçi
17-04-2010, 20:46
Üretim setlerinin altı elekteli olduğundan devamlı havadar. Bu akşam üstüne örttüğüm örtüleri de hava alsın diye açtım. İçindekileri bir köşeden kontrol ettim, oldukça semiz olmuşlar.

Savaş
19-04-2010, 14:27
Benim solucanlar da gayet iyi bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar. Ara sıra su spreylemek için kutuların kapaklarını açıyorum ve bir çoğunun en üst yüzeye çıkmış olduğunu görüyorum. Sanırım, bulundukları yatağı ve yığını sevdiler. İntiharlar artık yok. Yığının içini şöyle bir kurcaladım, acaba gıda maddesi azalmış mıdır diye, dikkatli bakınca yumurtalarını gördüm. Yani çoğalıyorlar.

Dün, derin dondurucuda beklemekte olan kıyma makinesinden çekilmiş, ısıtılıp dondurularak çözünmeye uğramış olan yemeklerinden yaklaşık 100 gr. kadar baka ekledim.

İşlem yavaş ilerliyor ama, en azından ilerliyor.

Bu arada, bendeki bahçe solucanları dışında, daha çabuk tüketen ve üreyen başka tür solucanlar elime geçti. Çok sevgili bir tanıdığım gönderdi. Onların da faaliyetleri ayrı bir kapta devam ediyor.

Bir kaç güne kadar kapların en üst yüzeyine normal su spreyi yerine iyice seyreltilmiş EM speyleyeceğim. Solucanlar EM kompostu seviyorlar.

nariçi
19-04-2010, 20:05
Sizde de bir ilerleme veya en azından devamlılık var.

Savaş
20-04-2010, 23:35
Sizde de bir ilerleme veya en azından devamlılık var.

Sizinkilerde sorun nedir? Neden ilerleme yok?

nariçi
21-04-2010, 08:37
Solucan sayısının azlığından kaynaklanıyor herhalde.

acemi_caylak
21-04-2010, 09:40
Sn. Savaş ve Sn. Nariçi özellikle bu konudaki inatçı çalışmalarınız sizi kutlarım. Uzun süredir sizleri izleyen biri olarak bir sorum olacak. Topraklarınızda bir gelişme var mı?

nariçi
21-04-2010, 10:01
Deney normal bahçe toprağında değil, set olarak oluşturulmuş ahşap kasalarda at gübresi ile devam ediyor.

Savaş
21-04-2010, 15:56
Benim Balıkçı Strafor Kasalarında hazırladığım düzenekte faaliyet sürüyor. Kasaların içinde, az bir miktar toprak, yaprak çürüntüsü, lime lime doğranmış beyaz kağıt, kıyma mekinesinden geçirilmiş bilimum, narenciye, soğan, sarımsak vb. asitli yiyecekler hariç, sebze atıkları var. Biraz da yumurta kabuğu ve kahve telvesi ekledim. Yiyecek olarak verdiğim karşımı, kıymamakinesinden çektikten sonra fırında 5-10 dk hafif ısıpğı, derin dondurucuda dondurdum. Böylece solucanların ağızlarına layık bir yemek elde ettim. Bu yemek derin dondurucuda parça parça bekliyor. Duruma göre 15-20 günde bir parça alıp çözülmesini bekliyor ve kasalara ekliyorum.

İlk başlarda bir yığın solucan intihar etti. Bunun nedeni yeni yerlerine alışamamaları olabilir. Veya sade topraktan çıkıp hazırladığım düzeneğe geldiklerinde, o ilk vakit düzenekğin ortamı biraz asitli olmuş olabilir. Ya da, doğal seleksiyon gereği, sayıları fazlaydı da bazıları denge oluşturmak için kendilerini feda ettiler. Nihayetinde, kalanlar istikrarlı bir biçimde yaşamaya devam ediyorlar. Zaman zaman bulduğum tek tük solucanları yine kasaya ekliyorum.

Son olarak, bir yandan atıklar gübreye dönüşürken, diğer yandan da kasanın içindeki malzeme iyice çürüyüp, kompostlaşıyor. Şu anda kasanın içi siyah ve kahverengi arası bir rente. Ancak içinde tüketilmesi gereken bir yığın yiyecek hâlâ var. Acelem yok. Bu ilk düzenek gübre elde etmekten ziyade, sayılarını çoğalması için.

nariçi
21-04-2010, 17:03
Sayın Savaş, zaten Avustralya'da ki ev kompost düzeneklerini yıllık olarak yapıyorlar ve yıda bir defa gübre alıyorlarmış.

Savaş
22-04-2010, 00:05
O zaman bende her şey, her ne kadar solucan sayısı az da olsa yolunda. Sabretmekte fayda var.

nariçi
22-04-2010, 19:29
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.magicwiggler.com/Magic_Pics/PitsInC.jpg&imgrefurl=http://www.magicwiggler.com/Operation.html&usg=__FKj7ovRs6cJ8DiFallhBuqwz-7c=&h=350&w=522&sz=28&hl=en&start=3&um=1&itbs=1&tbnid=RPlL5KdhYqzL0M:&tbnh=88&tbnw=131&prev=/images%3Fq%3DEisenia%2Bfoetida%26um%3D1%26hl%3Den% 26sa%3DN%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1

Bu linkteki tesiste, yerde açık alanda solucan gübresi havuzları oluşturulmuş.
Dikkatimi çeken bu havuzlamalar da tabanda delik açılıp açılmadığı; siteden anlayamadım.
Eğer delikler açılmışsa solucanların toprağa kaçıp kaçmadığı diğer taraftan yağmur yağması durumunda gübre sularının toprağa akması gibi olumsuzlukların durumu!

İç kapalı alanda ki sandık veya uzun ahşap gübre yataklarının içine plastik örtü serilmi bu durumda burada da havalandırma sorunu olmuyor mu acaba?

Bu düşüncelerime siz ne dersiniz.!:o:confused:

Savaş
23-04-2010, 14:08
Ben bu forumu biraz daha detaylı inceleyeceğim. Bakalım yazılanlar neler. Gerçekten de garip. Adamların elinde gereğinden fazla solucan olunca, sanırım farklı yöntemler deniyorlar.

Bir kaç güne kadar anladıklarımı buraya aktarırım.

nariçi
23-05-2010, 09:41
Solucan gübresi üretim setini açık alana taşıdım. Biraz sabah güneşi alıyor, öğleden sonra gölgede. Arada bir üstünü açıp yağmurlama yapıyorum.

Savaş
25-05-2010, 01:08
Yukarıda linkini verdiğiniz sayfaya henüz bakamadım. Ancak, benim normal toprak solucanı koyduğum kabı geçen gün boşalttım ve neredeyse 500 solucan kala kala 20 kadar solcan kalmış. Olmuyor bu normal toprak solucanlarında. En azından ev ortamında veya buradaki gibi kaplarda olmuyor.

Bu arada, diğer asıl bu iş için seçilmiş olan solucanlar ise maşallah, çoğalıp duruyorlar. Şu sıralar onların onurlaştırıp şişmanlatmanın yollarını arıyorum.

nariçi
25-05-2010, 06:29
Sayın Savaş, sizde gübre yapıcı kırmızı solucan var mı?

Savaş
25-05-2010, 13:05
Sayın nariçi,

yaklaşık 2 ay önce elime geçti. Bir arkadaşım tarafından bana gönderildi. Şu sıralar ergin solucan sayısı yaklaşık 20-30 civarında, yavur sayısı irili ufaklı herhalde 100 kadar vardır. Bir o kadar da yumurta var. Şu anda sayılarının çoğalmasını ve şişmanlamalarını bekliyorum. Bunun için araştırma yapıyorum.

Şu anda bulundukları kapta bayağı sağlıklı görünüyorlar. Dün, kabın üzerine buğday kepeği ve irmik serpiştirdim. Bugün baktığımda ise, solucanların bir kısmı hemen yüzeye çıkmışlardı. Sanırım, bu iki maddeyi seviyorlar. Araştırmaya devam ediyorum.

nariçi
25-05-2010, 13:11
Yabancı videonun birinde solucanlar üreme durumu olacak ki hepsi de dipte kümelenmiş vaziyetteydi. üzerinde ki gübre veya cocopeatı yavaş yavaş temizleyince alttan kümelenmiş solucanlar gözüküyordu.

Siz üretinde sizden faydalanalım bari, ben havalar serinleyince bakacağım. Şimdi rahatsız etmiyorum. Diğer taraftan ben, ev atıkları ile değil at gübresi kullanıyorum. Ben de üretim için ayrıca ev atıkları kullanarak küçük bir sistem kurabilirim.

Savaş
25-05-2010, 13:25
Solucanlar çiftleşme zamanı gelince diplere gidiyorlar. Işık, ses, vs. durumlardan rahatsız olmamak için. Genellikle iyi ayrı solucan zıt yönlerden halkaları birbirine iyice yapışacak şekilde bir ip yumağı gibi dolanıyorlar. Bu halkalar üzerinden birbirlerine onlarca sperm transferi yapıyorlar.

Daha sonra her bir solucan yığının orta ve üst kısımlarında normal hayat akışları içinde gezinirken başlıyorlar yumurtlamaya. Bu nedenle, özellikle çiftleşme zamanında rahatsız etmemek lazım.

Ben kırmızı solucanları yeni düzenlediğim kaba aktarırken ister istemez çiftleşen solucanları rahatsız etmek zorunda kaldım. Ama sanırım benim bu işteki niyetimi hoş görürler.

Bu arada, at gübresi iyi bir besin. Ancak solucanlar asıl olarak atık yiyecek veya gübreleri yemek çabası içinde değiller. Onlar daha çok, bu atık maddelerin zamanla çürüme nedeniyle yüzeylerinde oluşan mikrobakterileri protein kaynağı olarak kullanma derdindeler. Bu nedenle, saf at gübresi verirseniz pek yarar sağlamayabilir. At gübresini, bildiğimiz manada kompot üretimi sürecinden geçirip öyle verirseniz daha faydalı olacaktır. Yaptığım onca araştırmada, kabın içine atıklar neredeyse ham ve bütün olarak atılıyor.

Ancak bu atıklar kabın içinde bir süre çürüme aşamasında beklemek zorunda kalıyor. Ben ise süreci hızlandırmak için, atıkları blendır ve kıyma makinsinden geçirerek iyice ufaltıyorum, daha sonra fırında ısıtıp derin dondurucuda donduruyorum. Bu ısıtma ve dondurma işlemini bir iki kere yapıyorum.

Elde ettiğim yiyecek yığınını bir saklama kabında dondurucuda tutuyorum. Zaman zaman bir iki avuç kadar alıp bir kaç gün dışarıda çözülmesini ve üzerinde bakteri oluşmasını bekliyorum.

En son hazırladığım böyle bir yemeği kaba koyduktan bir kaç gün sonra, bu yığının atrafında onlarca solucanın birikmiş olduğu gördüm.

Tecrübeler şunu gösteriyor ki, ne kadar çok çeşit atık olursa o kadar zengin bir kompost elde etmek mümkün olacaktır.

Bu arada, elimdeki solucan sayısı çoğalsın sizinle paylaşabilirm. Ancak ben işi büyütmeyi düşündüğüm için sadece size söz veriyorum. Buradaki paylaşımlarımızdan dolayı...:)
Kolay gelsin!

nariçi
02-06-2010, 15:22
Sevgili savaş teşekkür ederim ayrıntılı açıklamalar için. Besin konusuna daha dikkatli olacağım.

nariçi
04-06-2010, 13:30
Çok mutlular:)

Bugün bahçenin bir köşesinde unutulmuş poşet gördüm. İçi çürümüş nemli toprak doluydu. Yeni dileceğim saksı topraklarına karıştırayım derken, İki kilo kadar bu malzeme içine solucanlar yuva yapmazlar mı!

İçinde onlarca solucan ve yumurtaları, hemen bunu 'solucan gübresi' setine aktarayım dedim. Gidip setin üstünü açtım (nem kaybını önlemek için üstünü örtüyorum, alt tarafı zaten elekteli ve hava almaya açık) bir tarafından açayım da bu koloniyi yerleştireym dedim.

Ne göreyim solucanlar tüm seti işgal etmişe benziyorlar. Popülasyon çok iyi. Gübre de üretirlerse sorun yok. Gerçekten başaracağım demektir. Henüz set altına gübre dökülmüyor. Sistem de sallamalı olmadığı ve karıştırılamadığı için beklemek durumundayım.

Aslında ilk yatağını iyice fermente olmuş gübre ve cocopeat karışımından yapsaydım, kasa altındaki elekleri de salllama sistemi ile donatsaydım çok iyi olacaktı.

Önemli olan solucanları üretmek, diğer konular teferruat.:D:D

Savaş
16-06-2010, 20:16
Sayın nariçi,

benim bahçeden topladığım solucanlardan kala kala 20-30 tane ancak kalmıştı. Onları daha küçük bir kaba aktarmıştım. Geçen gün baktım yumurtalar var kapta. Ben de kaba yeniden yiyecek koymaya başladım. Yiyecek koyduğum tarafta solucanlar toplanmaya başladılar. Hatta bir kaç tane de yavru gördüm. Sanırım, toprak solucanlarından arta kalanlar ortama alıştılar ve yaşamaya karar verdiler. Çoğalıyorlar. Tek sorun, çok sıcak ve soğuğa dayanamıyorlar. Seneye kadar çoğalırlar ama kışın yine ölmeye başlayailirler.

Bu arada, farklı tür solucanların ynı kaba konması, türlerden birinin ölmesine veya çiftleşmeleri sonucu kısır bir türün doğmasına, eşek ile attan doğan kısır katır gibi, neden oluyor. Her ne kadar topraktan toplamış olsam da, belki farklı türleri bir araya getirmiş olabilirim.

Bu arada, diğer orjinal solucan kabımda işler gayet iyi gidiyor. Bugün biriken gübreyi kabın bir tarafına topladım. boşalan tarafa yeni bir yatak malzemesi koydum. Gübreyi toplarken gördüm ki, kabın içinde nüfus bayağı bir çoğalmış.

Kolay gelsin!

nariçi
16-06-2010, 20:32
Bilgilendirici açıklamalar için teşekkür ederim. Ben de bu gün üzerini açıp sulama yaptım. Üzeri örtülü olunca yüzeye çıkıyorlar. Benim kurduğum set 1.00x100x20 cm ebatında olduğu için malzeme (hammadde) çok bu nedenle alt taraflarda ne oluyor henüz bilmiyorum ama setten aşağıya dökülecek düzeyde gübre henüz yok. Setin altı elektelli olup açık.

nariçi
17-06-2010, 07:57
Solucanların bir özelliği daha!
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/15018834.asp?mnID=15018834

Savaş
17-06-2010, 19:03
Gübre alta dökülmeyebilir. Çünkü, solucanların salgıladıkları mukustan ötürü topak topak ve uslak olabiliyor. Hatta bu haldeyken bazen sertleşiyorlar. Bence sistemdeki malzemeyi bir kenara toplayıp boş kenara yeni malzeme koysan daha iyi olur. Bu sayede solucanlar yeni malzemeye doğru giderken eski malzeyi doğrudan harmanlayabilirsin.

Kolay gelsin!

nariçi
17-06-2010, 20:12
Teşekkür ederim.
Bu yazı böyle geçirsinler. Gübrenin biteceği yok. Yeni set hazırlarken dğerlendirmek lazım. Ancak bu konuda ki tesislerde set altında hareketli elekler var. Belli aralıklarla bu elekler sarsıltılmak-titreşimlemek yöntemiyle gübrelerib dökülmesi sağlanıyor. Gelişmiş tesislerde ki setlerde malzeme kadar da solucan var. Yani solucanların daha çok artması gerekiyor.

Savaş
23-06-2010, 01:54
Sayın nariçi,

haftasonu gördüğü solucan gübresi üretim tesislerinde de belirttiğiniz hareketli elek sistemleri var. Ama kullanım alanı farklı. Solucanlar gübreyi ürettikten sonra gübre sistemden alınıyor. Gölgede kurutuluyor ya da nemi alınıyor. Kalan malzemede solucan kalmıyor ya da çok az kalıyor. Bu malzeme eğer iri taneleri fazla ise değirmenden geçiriliyor. Öğütülen mazleme elekten geçiriliyor.

Bununla birlikte, hiç elenmeden, içindeki solucanlar açeşitli yöntemlerle ayıklandıktan sonra kalan gübrenin olduğu gibi kullanıldığı sistemler de var.

Bu arada, sisteminizi iyice kontol etmenizde fayda var. Eğer solucanlar kabın içindeki atığı büyük oranda tüketmişlerse, oluşan gübreyi tahliye etmelisiniz. Çünkü solucanlar kendi dışkıları içinde uzun süreye yaşayamıyorlar. Hele hele çoğalmaları hiç mümkün olmuyor.

Not: kabın içi çok fazla asitli ise, yumurta kabuğu veya tarım kireci kullanabilirsiniz.

taha99
02-07-2010, 08:43
selam
Forumun tümünü okudum.
Benim merak ettiğim solucanların ömrü ne kadardır.Kaç kere üreme yapar? kaç tane çoğalırlar?

nariçi
02-07-2010, 10:58
Bunun için araştırma yapmak gerekli, belli hacimde yatak malzemesinde sayılı miktarda solucan koyulup, belli peryotlarda kontrol etmek gerekli. Bu da araştırmacıların önünde hazır bir konu. Benim diğer işlerim bitince bu konuları da inceleyebilirim.

taha99
02-07-2010, 13:47
O zaman konuyu biraz daha okuyup ben de sizinle araştırabilirim.

Savaş
03-07-2010, 18:31
Solucanların kaç yıl yaşadıkları konusunda farklı farklı rakamlar var. Kimleri 4-5 yıl, kimileri 20 yıl kimileri ise 200 yıl diyor. Bunun nedeni sanırım solucan türlerinin 2000'den fazla olması. Bilimsel sınıflamaya tabi olduklarında milyonlarca farklı solucan adı verilebiliyor. Bu çeşitlilik içinde solucanlarım ömürleri, boyları yaşam kültürleri de değişebiliyor. Toprakta yatay haraket eden ile dikey haraket eden; toprak derinliklerinde yaşayan ile yüzeyde yaşayan; 10 cn boyunda olan ile 40 metre uzunluğunda olan veya Lilium gibi koka türler vs.

Solucanlar yine türlerine bağlı olarak, bir tek kokon (koza) içinde 4-54 ile 20-30 adet sayıya kadar yavru verebiliyor. Kompost üretiminde kullanılan solucan türlerinde oerişkin bir solucan ortalama 2 gr. ağırlığında oluyor, uygun koşulları varsa günde kendi ağırlığı kadar yiyecek tüketebiliyor ve ortalama 21 günde bir çiftleşiyor.

Şimdilik bu kadar yeterli olur mu?

Ekosol
04-07-2010, 20:53
İstanbul'daki firmamızdan
Kompost üretiminde kullanmak üzere kuzey kalifornia solucanı ve solucan kompostu temin edebilirsiniz.
İletişim linkimiz. ekosol.net (http://www.ekosol.net/iletisim.html)
;)

Savaş
04-07-2010, 23:09
Sayın ekosol merhaba!

Beni tanıdınız umarım. Bildiklerinizi burada da bizlerle paylaşmanızı bekleriz.

Saygılarımla!

makintoş
07-07-2010, 14:54
İstanbul'daki firmamızdan
Kompost üretiminde kullanmak üzere kuzey kalifornia solucanı ve solucan kompostu temin edebilirsiniz.
İletişim linkimiz. ekosol.net (http://www.ekosol.net/iletisim.html)
;)

merhaba;
tüm ürünlerde "stokta yok" ibaresi çıkıyor. webde mi bir sorun var, yoksa ürünler satışa çıktığı anda gerçekten bitti mi? :)
teşekkürler.

Mete
07-07-2010, 16:16
Solucan ve kompost temin edilebiliyor.Ben bahçem için kompost aldım.

nariçi
07-07-2010, 19:51
Bizimkisi hazırı almak değil, araştırmak ve orijinal yerli üretim yapmak.

Mete
07-07-2010, 20:51
Bizimkisi hazırı almak değil, araştırmak ve orijinal yerli üretim yapmak.
Sayın nariçi,yerli üretim için de solucan satışı yapılıyor.Anladığım kadar ile solucanın cinsi de verim için önemli

Savaş
08-07-2010, 01:49
Arkadaşlar 0216 611 40 86 numarasından Burçin hanımla görüşün. Solucan teminini yapabilirsiniz. Solucanlar yerli ama kompost üretimi için uygun solucanlardır. Ben bizzat yerinde gördüm ve Burçin hanımla konu hakkında detaylı uzun bir röportaj yaptım. Aksilik olmaz ise 1 hafta içinde www.bizimbahce.net adresinde yayınlanacaktır.

nariçi
17-07-2010, 13:55
Solucanlar güneş altında da üzeri örtülü olarak çalışmaya devam ediyorlar. Örtüyü açınca bu görüntü ile karşılaşıyoruz. Malzeme içi tamamen solucan dolu.
161257
161258

Şimdi seri çalışma için beş metrelik hareketli taşıma bandı gerekli.

Ymüh
17-07-2010, 15:04
1 solucan birim zamanda(günde, ayda) ne kadar organik madde tüketir ve bundan ne kadar gübre temin edilebilir, kırmızı kaliforniya solucanını ülkemizde bulmak mümkünmüdür?
Paylaşımınız için şimdiden teşekkür ediyorum arkadaşlar

nariçi
30-08-2010, 22:44
İlk solucan gübresi (vermicompost) ürünümü aldım. Yaklaşık 10 kg. kadar. Bu yine yaklaşık 10 kg yakın bir ham maddeden üretildi.Gübre içinde kullanılan ham madde izine hiç raslanmıyor tamamen işlenmiş (solucanın sindiriminden geçmiş) koyu renkli-siyaha yakın bir renkte. Yeni yaptığım seradaki bitkilere kullanıyorum. Halen setlerde solucan çalışmaları devam ediyor. Yeni hammadde ihtiyacı doğuyor.

Savaş
01-09-2010, 22:30
10 kg ham maddeden 10 kg ürün elde etmek büyük başarı. Benim çalışmalarımda ham maddenin hemen hemen yarısı kadar ürünü ancak elde edebiliyorum. Güzel iş! Tebrikler!

Mete
02-09-2010, 00:50
Bir yanlıslık olmalı 10 kg dan 10 kg urun alınamaz.Soulcanların hayati faaliyetleri için gerekli tüketim ortadan kalkmış olur.Sayın Nariçi hesap hatası olabilir mi?

nariçi
02-09-2010, 14:54
10 kg dan 10 kg kompost çıkmadı, set devam ediyor. Ancak yeni besin koyamıyorum demek istedim, yeni hammadde lazım. Kaç kilodan ne kadar gübre çıktı ölçmedim. Ancak oran oldukça yüksek, tabi at gübresinde böyle. Sebze artıklarından alınacak verim oranı oldukça düşük çıkar.

nariçi
02-09-2010, 19:26
Bunların yerine yeni düzenleme sistem yapacağım. Malzeme bulursam. Bunların taban elekleri de çürüdü. Bunlara nikelajlı sac monte edeceğim.

168851

168852

168853

Sarp99
03-09-2010, 10:18
Merhabalar,

http://www.organicagcentre.ca/DOCs/Vermiculture_FarmersManual_gm.pdf linkinde 50 küsür sayfalık bir solucan kültürü dökümanı var.

Bu dökümana göre solucanları üç tipe ayırmışlar.

1.Toprağın içinde yaşayarak çok az yüzeye çıkan ve toprakta ne besin varsa onunla yetinen ve yüzeye çok seyrek çıkan tipler ki bunlar çok kanaatkar oldukları için vermikompostta verimleri çok az oluyor.(Endogeic)
2.Toprak yüzeyinin altında yaşayarak sadece geceleri yukarı çıkarak çürüyen atıklarla beslenen tipler. Canadian Night Crawler bu tipte bir solucan. Bunları vermikompostta kullandıklarını daha önce bir kaç yerde okudum.(anecic)
3.Topraktaki döküntülerin içinde yaşayarak beslenen solucanlar ki vermikültüre ve vermikompost için kullanılan ve ticareti yapılan türler bunlar.(epigeic)

Bu ve diğer kaynaklardan araştırdığımın özeti şu: Eğer ki hızlı kompostlaşma yapan verimli solucanlar istiyorsanız bu solucanların hayatta kalıp soyunu sopunu devam ettirmek için tabiatta çok az zamanı olan solucanlardan olması gerekli. Bunun için de en uygun solucanları en fazla araştırma yapılan yer olduğu için Kanada'da ki soğuk iklimlerde buluyorlar ki Eisenia fetida'da bunlardan biri. Bu solucanların neslini devam ettirebilmek için her sene bir kaç ay vakitleri oluyor. Karlar eriyecek, döküntüler ortaya çıkacak, beslenilecek ve üreme faaliyetlerinde bulunulup yumurta(cocoon) lar bırakılacak. Dolayısıyla, yeme içme faaliyeti ne kadar hızlı yapılırsa ve ne kadar fazla birarada bulunulup vaktin bir kısmı da üremeye ayırılırsa genlerini aktarma şansı da o kadar fazla olacak.

Bizim sağdan soldan topladığımız solucanlar büyük ihtimalle 1 tip(Endogeic) solucanlardan olduğu için vermikompost ve vermikültürde verim elde edilmesi ihtimali düşük. Ama ülkemizde Anzer gibi iklimi daha soğuk ve toprak üstü döküntüsü fazla olan bölgelerdeki solucanları araştırmak gerekli. Bakarsınız o zaman yerel flora ve faunaya daha fazla uyum sağlamış aceleci ;) ve verimli bir yerli tür de bulunabilir.

nariçi
03-09-2010, 11:39
Kullandığım solucanların türünü tam olarak bilmesek de, ikinci üçüncü ye benzerlik gösteren tür olasılığı fazla. Çünkü Yenizelanda , Avustralyada ki amatör üreticiler bir setin üretim sezonu olarak bir yıllık dönem olarak yapıyorlar.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Benim kurduğum setler Nisan, Mayıs aylarıydı. Sete koyduğum solucanlar büyük buyutlu olmasına rağmen şu anki kontrollerimde sette büyük solucanlara ratlamıyorum. Genel olarak küçük ve yavru durumundalar.

Ben solucanları sıradan topraktan ve toprak altından toplamadım. Onları kurduğum tuzaklara çağırarak kendileri geldi.

drum_x
07-09-2010, 02:14
abicim cidden tebrik ediyorum mükemmelsiniz ağzım açıkta kaldı... istediğin gibide ayarlıyabiliyorsun topraktaki azot cinsini kalsiyumunu vs vs... cidden çok başarılı ve keyfli bir uğraş istanbulu terkedism geliyor sizlerin yaptıklarını görünce... tebrikler :)

nariçi
26-09-2010, 07:45
Teşekkür ederim, sevgili drum x.

Bu sabah üç kilo kadar vermicompost istihsal ederek bitkilere dağıttım.

nariçi
29-09-2010, 18:30
Yeni set yapımında kullanmak için krom delikli sac aldım.
173279

173280

acemi_caylak
29-09-2010, 20:08
Sn. Nariçi,

Tebrikler. Forumda bu işi azimle sürdüren ve başarıya ulaşan tek kişi sizi oldunuz. Umarım işi daha da büyütürsünüz.

sındırgılı
29-09-2010, 20:27
Gercekten oyle,biz solucanlari azad ettik.Kompost cukurumda yasamlarina devam ediyorlar.Ya da oyle zannediyorum.
Fakat, Burcin Hanimla gorusup bu ise devam etmek lazim.At gubresi bedava :(
Tebrikler, Sevgili Narici.

Oğuzhan
29-09-2010, 21:09
Tebrikler.Bol olur inşallah.Satış yaparsınız. :)

nariçi
29-09-2010, 21:23
Teşekkürler.
Yeni bir uygulama da devreye koydum. Yukarıda ki fotoğraflarda gözüken ahşap teknelerden direk yere yerleştirip altına birkaç delik açılmış plastik örtü serip içine ham malzeme koyarak topraktan gelecek misafirleri bekleyeceğim. Ziyaret edenler burada meskun edilecekler.

Kıromun tahta mazlemesini henüz almadım. C.ertesi günü alınca onun yapımına da başlayacağım.

Hakikaten vermicompost özellikleri söylendiği gibi; kokusuz, homojen, siyaha yakın bir renkte, organik veya bitkisel atık kalıntısı belli olmayan bir özellik ve yapıda. Oluşmuş vermicompostta solucan olmadığını ve terk etmiş olduklarını görüyoruz. Ancak nemli olan bu gübre açıkta bekletildiği takdirde sertleşiyor.

nariçi
02-10-2010, 07:02
http://www.localharvest.org/

nariçi
20-10-2010, 12:50
Solucan setinde solucanlı malzeme (kompost) yanına yeni ham madde besinler koyunca solucanlar hemen yeni maddeyi keşfederek oraya geçiyorlar.

Solucanlar işledikleri materyal içinde besin azalınca zayıflayıp inceliyorlar. Yeni besin alanına geçince kalınlaşıp semizleşiyor. Videolarda ki kırmızı solucan formunu alıyorlar.

Savaş
20-10-2010, 16:49
Sayın nariçi,

epey bir okuma yapınca artık nerede okuduğumu hatırlayamıyorum ama yabancı bir sitede bir yerde okumuştum, bir solucan gübresi üreticisinin tespiti vardı: Solucanların kış soğuklarından veya yaz sıcaklarından değil de açlıktan ölmelerinin daha kolay olduğunu yazıyordu.

Ben balkonumdaki sistemi ilk kurduğumda 15-20 günde bir besin veriyordum. Artık geldiğim noktada 7-8 günde bir besin veriyorum. Solucanlar hızla tüketiyorlar.

Burada öne çıkan bir nokta var. Solucanların hızlı ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için onlara vereceğimiz besin içeriğinin de mümkün oldukça homojen olması gerek. Ben hen hızlı tüketimi hem de homojen tüketimi sağlamak için şöyle bir çözüm buldum: Yiyecek atıklarını kilitli kapağı olan bir yoğurt kabında biriktiriyorum. Yaklaşık 1 hafta ya da on gün sonunda kap doluyor. Daha sonra kabın içindeki turşu gibi renk değiştirmiş ve biraz da sulanmış olan bu atıkları kıyma makinesinden geçiriyorum. Sonra kıyılmış olan bu yiyecekleri ağzı kapaklı bir bidona boca ediyorum. Bu bidon içine biraz iyice ufatılmış yumurta kabuğu, bir miktar ince dere kumu ve leonardit veya humik asit ekliyorum. Zamanı geldikte bu kaptan bir miktar besin alıp solucanlara veriyorum.

Solucanlar hemen bu besin karşımını hızla ve iştahla tüketiyorlar. Böylece onlara hızla tüketebilecekleri homojen bir besin sunmuş oluyorum. Beslenmede bir gecikme olursa solucanlar zaten yavaş yavaş kaptaki yığının üstüne doğru çıkmaya başlıyorlar.

Saygılarımla!

nariçi
20-10-2010, 17:28
Sayın Savaş Bey teşekkür ederim. Benim gözlemim yumurta kabuklarına ilgi duymuyorlar. Koyduğum kabuklara hiç solucan gelmedi.

Ben besin olarak organik ahır gübresi veriyorum. Mutfak atıkları tavuklara gidiyor.

Savaş
20-10-2010, 18:29
Sayın nariçi,

yumurta kabukları sistemde çok geç çözülüyor. Bu nedenle hemen talep etmiyorlar. Ancak yumurta kabuklarının bir diğer önemi, sistemdeki asidik ortamı nötrleştirmedir. Ben kabukları iyice ufaltıyorum ve un eleğinde eliyorum. Böylece sistemde daha çabuk çözülüp solucanların yiyebileceği bir duruma geliyorlar.

Ahır gübresinin yanısıra sebze ve meyve atıkları da verirseniz elde edilecek olan ürünün kalitesi de artacaktır.

Saygılarımla!

nariçi
01-11-2010, 16:51
Kova ile ev atıkları kullanılarak yapılan çalışmalarda yapılabilir ama seri üretim için ayrıntıyla uğraşmak zor olur.

idris şenol
14-11-2010, 11:41
vermicompst işine ülkemizde nedenli rağbet görür bilmiyorum 50 000 üyeli ağaçlar net sitesinde bile beş parmağı geçmeyecek kişler uğraş veriyor
seyrettiğim vidoolarda dış ülekeler bu işe cidiği anlmada yatırım yapıyor
rusynın nükleğer deneme yaptığı ülkelerde radyoktif atıklardan temizleme işini solcanlara bırakmışlar ve hatrı sayılır rakamlarla devlet yatırım yapmış
bence bu işin üzerine cidiği anlamda gidilmeli nasıl daha fazla ilgi çekilebilir
dahafazla kişler solcan gübresi üretimi ve solcan üretimi yapması yaptığmız hataları görmemize sevep olur okullarda bile solcan çalışmaları yapılması beni sonderece sevindirdi bunun çalışmalar arttırlması görüşündeyim

Savaş
16-11-2010, 01:43
İdris bey,

bir tür kırılma noktası var. O nokta gelsin, Türkiye'de de yaygınlaşacak. Belki biraz sabır işidir. Ama ben inanıyorum. Benim bu konularda çok ciddi planlarım var. Zamanı gelince umut ettiğimiz gibi olacak.

nariçi
10-12-2010, 20:16
Durum iyi gidiyor. Bu akşam bir setteki solucanlar örtü altından bakınca yüzeye çıkmışlardı. F. makinası yanımda olmadığı için resimleyemedim. Fazla da açık tutmak iyi olmuyor, rahatsız oluyorlar; hemen dibe doğru kaçıyorlar.

Bu kış açık alanda deneme olacak. Geçen yıl ilk başlangıç ve az sayıda ki solucanla sera içinde geçti.

Setlerin üzerine plastik branda örtü kapatacağım ara sıra havalandırma yapılacak. Üzerleri açık olunca yağmurdan aşırı su almış olur.

Burada kışları toprak 10-15 cm donar. Gübre üretim setleri kendi ısısı ile bir miktar tolere edebilir diye düşünüyorum.

Yaz sıcaklarına dayandığı gibi kış soğuklarına da dayanırsa iklimsel deney sonuçlanmış olacak.

toprakdmr
11-12-2010, 23:02
solucanların bulunduğu yatağın ısı derecesini olçun.
eğer 12-15 derecede ya da üzerindeyse solucanlar dayanacaktır soğuğa. yavrular hakkında bir şey diyemem şimdilik.
gerekirse ılık su ilavesi kulağa mantıklı geliyor
en azından ben böyle düşünüyorum

nariçi
12-12-2010, 09:05
Sayın toprakdmr,
Benim normalde tespitim, don olmadıkça zarar görmüyorlar. Belki metabolizmaları yavaşlar ama ölmüyorlar.

Savaş
12-12-2010, 09:58
Sayın nariçi,

solucanlar soğuk havalarda uyku moduna geçiyorlar. Kolay kolay donarak ölmüyorlar. Ancak uyku modundayken uzun süre yemek yiyemediklerinden dolayı açlıktan ölüyorlar. Kokonlar ve içlerindeki henüz doğmamış yavrular ise 3-5 yıla kadar ölmeden olduğu gibi yaşayabiliyorlar.

nariçi
12-12-2010, 11:07
Muhakkak ki yaşama biyolojileri dayanıklı. Burada yazın toprak bir metreye kadar kurur, kışında 20-30 cm donar. Buna rağmen aynı yerdeki solucanlar yağmurlarla yaşaran topraklarda hayatlarına devam ediyorlar.

fskandemir
13-12-2010, 07:57
Sayın Nariçi, Solucanlar soğuk havalarda toprağın altında birbirlerine sarılarak (top halinde) uyku moduna geçiyorlar. Kullandığınız metaryel ne kadar yükseklikte bilmiyorum ancak, bulunduğunuz bölgenin iklimi çok sert ise bir miktar daha gübre, yaprak vb. ekleyerek kışı rahat geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

nariçi
15-12-2010, 19:08
Teşekkür ederim

Çevresine öyle malzeme koyarsam hepsi de arazi olur. Bakalım üzerlerini bulduklarımızla örteceğiz.

Savaş
16-12-2010, 14:03
Ben kapalı balkonda bulundurduğum kapları battaniyeyle sardım. Solucanlar az biraz yavaşlamış olsalar da üremeye ve gübre üretmeye hızla devam ediyorlar.

KÜBRA05
01-01-2011, 18:17
merhaba ben öğrenciyim ve solucan gübresi ile ilgili bir çalışmamız var sizden yardım almak istiyoruz.Cevap veririseniz çok seviniriz.Teşekkürler..

nariçi
02-01-2011, 09:46
Yardımcı oluruz
Öncelikle buradaki mesajları yorumları baştan itibaren okumanızı tavsiye ederim.
Sorularınız olursa beklerim.

isagay33
05-01-2011, 10:39
selamlar yakında 6 aydır üzerinde çalıştığım ve 500 solucandan 1500 solucana 500 yumurta ve yavru aldıgım sistemi ve yaklasık 100 kg lık solucan gubremi sizlerle paylaşacağım bu arada ana topic nasıl açacam bir türlü beceremedim

nariçi
05-01-2011, 19:22
Gurup nele başılığının olduğu sayfadaki başlıkları gösteren liste altında yeni konu gir diye yazı var.

Orayı tıklayınca yeni sayfa açılır.

Solucanları nereden temin ettiniz?

Savaş
06-01-2011, 13:43
Sayın isagay33,

6 ayda nasıl bir uygulama ile bu kadar hızlı üretim yaptınız. Detaylarıyla açıklamanızı bekleriz.

Bu arada sayın nariçi,

sizin son durumunuz nedir? Solucanlarınız kışı nasıl geçiriyorlar?

nariçi
06-01-2011, 17:10
Kışın ıslanmak istemiyorlar. Üzerlerine geçici plastik örtü çektim. Yağmur ve kardan korunuyorlar. Fazla kar yağıp üzerlerine çökerse bilemem!

Soğuk hissettiklerinde altları acık olanlar yüzeye çıkıyorlar. Alttan (elekteli) soğuk etkili oluyor harhalde. Örtü olunca örtü altına, örtü olmayınca mecburen içinde kalıyorlar.

Her ne kadar gübre üretseler de şimdilik amaç ARGE ve solucan populasyonunun çoğaltılması.

KÜBRA05
15-01-2011, 13:56
Yardımcı oluruz
Öncelikle buradaki mesajları yorumları baştan itibaren okumanızı tavsiye ederim.
Sorularınız olursa beklerim.
neredeyse hepsini okudum çok kısa bi süremiz var ve bizim solucanlara ihtiyacımız var nereden alabiliriz bilmiorum yardımcı olursanız çok iyi olur.. sanırım yaşama ortamı için 3 4 ay gerkliymiş fakat o kadar süremiz yok yaşama ortamını nasıl hazrlayabilirz biraz bilgi gerekli şimdiden teşekkürler..

nariçi
15-01-2011, 14:06
Mutfak atıklarınızı (yağlı ve etli yemekler hariç) bahçede gevşek, ağaç dibi toprağa koyun. Veya hayvan gübresi de koyabilirsiniz bir süre sonra solucanlar oraya gelmiş olurlar.

Ya da İdris şenol arkadaşın sayfalarına bakarsanız, o solucan alımı yapmış. O adresten temin edebilirsiniz.

http://www.ibreliler.com/V2/gubreleme-ve-toprak/1893-vermicomposting-solucan-gubresi-balkon-denemeleri-8.html

Bu forum da da yazmıştır.

idris şenol
05-03-2011, 18:40
sayın nariçi sizinde bildiğiniz gibi solcan çalışmalarım aynı hızda devam ediyor ama küçük bir sorun var:)) sinek sorunu!!!!!!!!!!!
yavru solcan kutusuda olan bebek solcanlara mamayı koyar koymaz sinak popilasynu yüzleri buluyor
sanırım üzeri açık olmasının sevebiyle sinakler rahat harket ediyor
tam olarak üzeri açık deyil gazete peçete vs kapalı ama muğafazalı olark kapalı deyil
sizin böylebir sorunuz varmı **** ne yapmamız gerekiyor teşekkür ederim

nariçi
06-03-2011, 22:42
Mayalı şekerli besinlere sinek çok gelir. Yaz'ı bilmiyorum geçen yıl kara sinek sorunu hatırlamıyorum. Ancak ilk dönemler de (yeni besin verildiğinde) çok küçük (Üvez tipi) sinekler oluyor. Ancak rahatsız edici olmuyor. Hatta çok değişik küçük böcekler de oluyor. Zamanla kayboluyorlar. Üzerini, başka havalandırma yerleri varsa plastik örtü ile kapatabilirsiniz.

limon_sever
10-03-2011, 22:59
Aşağıdaki videoda bitkinin kenarına neden gazete serip hazırladığı kompostu onun üstüne döküyor :confused:
http://www.youtube.com/watch?v=ad727U4g2oQ

Savaş
13-03-2011, 00:04
Arkadaşlar,

solucan gübresi üretim sisteminiz canlı olarak sadece solucanları barındırmaz, aynı zamanda sürecin tamamlanmasına yardımcı olan, organik maddelerin ayrışmasında işlevleri olan başka canlılar da vardır. Bu canlılar hakkında bilgi için aşağıdaki linke bakabilirsiniz:

http://www.bizimbahce.net/forum/solucanlar-ve-solucan-gubresi-uretimi/solucanlarin-komsulari/

Saygılarımla!

nariçi
25-03-2011, 21:56
Çizgi belgesel:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150118381248565

Kedi Tırnağı
06-04-2011, 21:02
Arkadaşlar, başından itibaren çalışmalarınızı okudum. Geçen yıldan beri solucanlara ve gübresine ilgim arttı. Apartman bahçesinde populasyonlarını arttırmaya çalıştım. Bir kaç kez mutfak atıklarını, açtığım çukurlara gömdüm. Sıcak kompost yapmayı da planlamıştım balkonumda ama elverişli şartlar yok.
Bahar geldi benim tarım çalışmalarım da dürtüklendi yeniden:D apartman bahçemizi düzenliyoruz ve normalde killi-taşlı ve sığ bir toprak tabakası var. Sokağımızda komşumuzun yıkılan bahçeli bir evi var. Apartman dikilecek. Komşumuzun da onayıyla bahçesindeki gübreli, iyi toprağı el arabaları ve poşetlerle bizim bahçeye taşıyoruz günlerdir. Toprağı eşince epey solucan olduğunu gördüm. Toplayabildiğim kadarını bir kaba alıp kuru yaprak, çürümeye yüz tutmuş bir miktar mutfak atığı ve salamuraya alamadığım için aylardır buzdolabında bekleyen ve küflenmeye yüz tutmuş zeytinler ve solucanların kendi toprağından da bir miktar bulunan bir karışımı ekledim. Kendi bahçemizden topladığım solucanları da yanlarına koydum. Aynı sokağın solucanları sonuçta:D Çok iri olanları da var minnacık olanlar da.
Bir kaç gün mutfakta küçük bir kapta bulundurdum. Koku olunca biraz, balkona aldım. Geçen cumartesi hava epey soğudu ve ben unuttum bu durumu. Balkonu temizlemek için çıktığımda birçok solucanın( iri ve minik olanlar) balkon zemininde kurumuş kalmış halde olduklarını gördüm. Ölülerini de o kaba aldım. İri olanların bazıları hala canlıymış. Çok üzüldüm tabii, hayvanların ölümüne sebep oldum. Ben, üşüdükleri için kaptan çıktıklarını düşündüm ama sizin yazılarınızı okuyunca, yerlerini yadırgama ve bir nevi intihar durumu olabileceğini fark ettim şimdi. Hemen bir miktar daha bahçe toprağıyla üzerlerini örttüm. Bir de naylon poşet örttüm. 25-30 cm çaplı, 7-8 cm yüksekliği olan bir kaptan bahsediyorum. Az önce toprağı kaldırıp baktım sanırım yaşıyorlar, çok kurcalamadım.

Şimdi benim size sorum şu olacak: Ben gübre elde etmekten ziyade, mutfak atıklarımı ayrıştırabilmek için bu solucanları kullanmak istiyorum. Kompost yapma imkanım şu an sınırlı çünkü. En büyük yoğurt kovaları var ya ( en az 40 cm yüksekliği var sanırım), ondna var balkonda. Bunun altını delmeden ( belki yanlara delik açarak) içine bir miktar kum koysam, üstüne bu solucanları çıkardığım kendi topraklarından eklesem. Yaprak vs koysam. Bir miktar çürümeye başlamış mutfak atığı karıştırsam. Solucanlarımı da bu ortama yerleştirsem ve bir kat kendi topraklarıyla örtüp, üstten ara ara yeni atıklar eklesem başarılı olur muyum? Amacım atık bertarafı. Havalar d aısınmaya başladığından en büyük endişem bu atıkları ekledikçe koku veya böcek problemi oluşması. Her eklemede üzerini toprakla örtersem sorun hallolur diye düşünüyorum. Fazla atık, asidik ortam yaratıyormuş sanırım. yumurta kabuklarını ezmeye başladım bile:) Toprak da ekleneceğinden sanırım bu sorun az olur.
İlerde bir çiftlik, en azından bahçe kurma hayalim var. O zaman, soğuk kompostla ve açıkta üretimle, vermikompost üretimini daha büyük miktarlarda yapmayı hedefliyorum tabiiki. Çalışmalarınız büyük ilham veriyor. Teşekkürler hepinize. Kuzenime bu durumu anlattım. Vermikompost üreten müteşebbisleri anlatınca ilgisini çekti. Kuzenim de yaratıcı yatırım alanlarına ilgisi olan genç bir mühendis. Belli mi olur ilerde onunal işi büyütürüz:D Türkiye ve Dünya topraklarının gelişimi, iyileştirilmesi, tarımımızın gelişimi, metan gazı üretiminin azaltılarak, küresel ısınmanın yavaşlatılması açılarından bir an önce ivme kazanması gereken bir konu bu. Denemelerimde başarılı olursam, öğrencilerime ve arkadaşlarıma da evde kompost, vermikompost üretimi için gaz vermeye başlayacağım. Süreci fotoğraflayarak ekleyeceğim.

nariçi
07-04-2011, 13:18
Kolay gelsin, bir işe Türkler gibi başlamalı, ingilizler gibi bitirmelidir. Balkonda yapmaya gerek yok, madem ki bahçenizde az da olsa yer bulabileceksiniz, orada kiçük bir çukur açarak içine yağlı mutfak atıkları ve narenciye parçaları atmadan, sebze türü atıkları atarak arada bir hafif toprak ekeleyerek çürümeye bırakabilirsiniz bir yandan da solucanlar katkı yapacaktır.

Kedi Tırnağı
07-04-2011, 13:31
Sn Nariçi, bahçe apartmanın ortak bahçesi maalesef. Bahçe katında da değilim. sorunlu komşularım var maalesef. Bir keresinde bahçeye yavru kedi için yemek bıraktığımda bile sorun yaptılar. Hatta son toplantıda, bahçeyi fayansla kaplama gibi manyakça bir talepte bulunuldu. tabii ben epey cırladım. vazgeçirdim. yemek artıklarını gömdüğümde bunun sebebini ve bir sorun yaratmayacağını cahil ve toprak-bitki düşmanı bazı komşularıma anlatma şansım yok maalesef. Geçen seneki bir kaç sondaj çalışmasını da gizlice yapmıştım zaten:D
Bahsettiğim büyük yoğurt kovasında( 40 cm yokmuş derinliği. bulabilirsem daha büyük bir kapta) anlattığım şekilde bir sorun olmayacağını düşünürseniz hemen başlamak istiyorum. zavallı solucanları da daha geniş bir ortama kavuşturmak istiyorum bir an önce.

nariçi
07-04-2011, 17:02
Bir su kovası alıp yanlardan delmek suretiyle içine az miktar toprakveya talaşla karıştırıp solucanlarla birlikte koyun üzerini atıklarla ilave edersiniz. Talaş kokuyu alıyor. Bu örnekle ilgili yabancı videolardan inceleme - gözlem yapabilirsiniz.

Kedi Tırnağı
07-04-2011, 21:50
Yarın arkadaşıma gideceğim için haftasonu da hayvanlar telef olmasın diye icraata geçtim. Bahsettiğim büyük kovanın tabanına, evde kalan çok az kumu serdim. tüm kış ıslak bir şekilde torbada kalmış fındık kabukları çıktı kovadan. Onları da solucanları aldığım topraktan bir miktarla üstüne koydum. solucanları koyduğum,bolca çürük zeytin, yaprak vs li toprak karışımını da ekledim. solucanlarımı tek tek saymaya başladım. irili ufaklı 150 tane saydım. Daha da vardır küçük olanlardan. Bu toprak tabakasının üstüne de bugün iyice yıkayıp( tarım ilacı vs kalmasın diye) ince ince doğradığım karnabahar yapraklarını serdim. Aslında balkonda biraz çürütmeyi planlıyordum ama tazeyken bile feci kokuyorlar. Biraz kuru yaprak ve ezdiğim 2 yumurta kabuğu tozunu vs ekledim karnabahara. bir de; tüm kış balkonda saksının üstüne attığım çay poşetleri vardı. hatta küflenmişti bazıları. bunları da makasla keserek ekledim. poşetlerin kahverengi madde olacağını düşündüm. çaylar da epey kurumuştu. Üstünü de bolca toprakla örttüm. solucanları tek tek ayıkladığım toprak bu. elimde verdiği hisse göre aslında sanırım epey solucan gübreli bir toprak olmuş. Kendi gübrelerinde fazla yaşamazlar deniyor ama toprakla karışık olduğundan sorun olmaz diye düşündüm.altta ve üstte solucanlı 2 toprak tabakası ve arada bu karnabaharlı vs tabaka var. yeni çürümeye başlayacak bu tabaka sorun teşkil eder mi solucanlar açısından? toprağa gömebiliyoruz taze taze ama küçük kova ortamında ne olur bilmem. Kova ağzına kadar doldu. ara ara üstten toprak kaldırıp mutfak artığı koyacağım.

Savaş
10-04-2011, 23:47
Sayın Kedi Tırnağı,

normal toprak solucanlarıyla balkonda üretim yapmak çok zor. Sayın Nariçi'nin de deği gibi en iyi yer bahçenin bir köşesi.

Balkonda yapıldığında şu sorunlar çıkacak:

Normal toprak solucanları hantaldır yavaş yerler yavaş tüketirler. Zamanla atıklar koku ve sinek yapacaklardır. Ayrıca ısı değişimine duyarlıdırlar. Normalde toprağın derinliklerinde serin yerlerde yaşamaya meyillidirler. Onların binlerce yıldır süregelen habitatlarını değiştirince buna alışmaları çok zor olacaktır.

Ben normal bahçe solucanlarınyla 6-7 ayda 1-2 kg gübreyi zor üretebildim. Ancak bu için vr olan vermikompost solucanlarıyla ise 1 yılda 100 kg kadar üretim yaptım.

Daha detaylı bilgi için buraya (http://www.bizimbahce.net/forum/solucanlar-ve-solucan-gubresi-uretimi/)bakabilirsiniz.

Kedi Tırnağı
11-04-2011, 18:58
202605

solucanlarım.

Kedi Tırnağı
11-04-2011, 19:06
202606

Büyük yoğurt kovasında kendi toprakları ve çürümüş atıklarla birlikte koyduğum solucanlarım. Bahçe işini ayarlayabilirsem oraya geçiririm ama şimdilik buradalar. Kalın bir toprak tabakası içindeler bu kovada. Şimdilik havalar da serin olduğu için etkilenmezler umarım. Kırmızı solucanları da edinmek istiyorum bir an önce ama bu yaz 1-2 hafta burada olmayabilirim. Diyelim ki kırmızı solucanları bulabildim. 1-2 hafta kendi başlarına yaşarlar mı? Kaplarına bırakacağım bolca atık onları idare eder mi? Yaz sıcağında kabın nemini kaybetmesi endişem de var.

nariçi
11-04-2011, 21:23
Önemli olan devamlı nemli olması.

Savaş
11-04-2011, 23:50
Sayın Kedi Tırnağı,

yeterli yiyecek ve nem sağlanırsa elbette 1-2 hafta idare edebilirler ancak unutmamak lazım, fazla yiyecek sistemde başka canlıların ve kokuların oluşmasına da neden olabilmektedir. Ben 1 hafta uzak kalabildim ama 2 hafta biraz fazla gibi...

naturefan
03-12-2011, 14:23
Merhaba, Kısaca bazı yazışmalara göz gezdirdim. Solucan gübresi üretimi konusunda fazla bilgim yok; ancak kısa bir gözlemimi paylaşmak isterim. Bahçemin bir köşesinde uzun zamandır duran, küçük dal parçalarının olduğu bir öbek vardı. Burayı temizlemek istediğimde öbeğin altı dal çürüntüleri, büyük solucanlar ve solucan gübreleri ile doluydu. Bahçesi müsait olanlar( h= yarım- bir metre kadar) küçük dal parçacıklarından ve diğer ilave malzemelerle doğal bir öbek hazırlayabilirler. Üst kısmına, 30 cm kadar sadece dal parçalarından sıkı bir örtü yapılırsa, soğuklardan da koruyabilir. Bu en kolay-fazla çaba/verim beklemeyenler için- bir metod olabilir. Daha pratik ve verimli-bahçede- üretim metodu bulursam, uygulamak isterim.

muebbet
25-12-2011, 22:52
herkese merhabalar
bütün konu ve cevapları büyük bir bilgi açlığıyla okudum lakin henüz tam olarak aradığım cevapları bulamadım.
zira hedeflediğim şey gübre vs elde etmek değil sadece bahçemde doğal ortamında yaşayan solucan populasyonunu artırmak.
ziraat ve tarımla uğraşan biri olmadığım için bu tür konular hakkında yeterli bilgiye sahip değilim araştırdığım konularda birçok mesleki terimi ph değeri vs okuyunca hönk diye kalıyorum sadece bi doğa aşığıyım ve doğaya en faydalı canlılardan biri olan solucanları öncelikle kendi bahçemden başlayarak populasyonlarını artırmak istiyorum bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var.
ben bu yazın başında bahçemi düzenlerken yaprak döküntüleri arasında duran solucanların fidanlara herhangi bir yararı var mıdır diye araştırırken aslında onların mükemmel bahçıvanlar olduğuklarını öğrendiğim andan itibaren sayılarını çoğaltma gayreti içerisindeyim.
bu işe ilk olarak kendi gözlemlerim doğrultusunda mantığımı kullanarak çürümüş yaprakları çok sevdiklerini düşünerek çevre park bahçe ve bilimum yaprak bulabileceğim her yerden çuvallar dolusu yaprak getirip bahçeye gelişi güzel boca ettim sanırım umduğum şey olmadı sayıları birden artmadı.
daha sonra yine kendi mantığım doğrultusunda heralde bu kadar yaprağa ve neme rağmen pek fazla üreyen şeyler değiller diye düşünerekten bahçeye başka yerden solucan takviyesi yapmaya karar verdim.
solucan takviyesindeki tek amacım daha iyi gözlemde bulunarak haklarında daha çok bilgi sahibi olabilmekti ve kısmen gözlemlerim doğru sonuçlar doğurabiliyordu.
bahçemdeki solucan türünün ismini bilmiyorum ama oldukça koyu kırmızı iri vede hantal bi tür ışığa ve temasa karşı çok yavaş tepki veriyorlar zira daha minik olan yavrularıda öylelerdi.
bir süre sonra dışarıdan solucan takviyesi yapma girişimlerine başladım ama bahçem dışında neredeyse hiçbir yerde üç beş taneden fazla bulamıyor büyük zaman kaybı ve efor harcamaktan bıkıp nerdeyse vazgeçecekken son kez kürek vurduğum çeşme arkasında binlercesiyle karşılaşınca rahat bi nefes aldım. :)
büyük bir alanda her kürek vurduğum bölgede yüzlerce solucan çıkıyordu pek fazla zaman ve emek harcamadan neredeyse iki kova dolusu solucan toplayabildim ve bahçemde nemli ve güneş almayan diğer solucanların bolca olduğu yerlere kovaları boca edip üzerlerini yaprak ot vs şeylerle kapadım ama bikaç gün sonra hiç birinin oralıklarda oldığını farkettim hepsi adeta yok olmuştu
yeni getirdiğim solucanlar benim bahçemdeki solucanlardan fiziki olarak biraz farklılardı mesela daha hareketli ışığa ve temasa jet hızında tepkileri vardı benim solucanlar nereye bıraksam orada uslu uslu duruyorlardı ama bu daha açık ve canlı kırmızı renkte sarı çizgileri daha belirgin olan solucanlar hiperaktiftiler yaprak altlarından ziyade kovuklar ve taş altlarında yaşamayı tercih ediyorlardı taşları kaldırıncada hemen kayboluyorlardı.
bu yeni misafirde de artış gözlemleyemedim eksik şeyler var ama tam olarak kestiremiyorum.
burada söylenen tavsiyelerin bir çoğunu kendi mantığımla uygulamıştım çürük dal parçalarından tut sebze meyve çürüntülerine kadar.
benim sorunum onları yaşatabiliyorum sadece çoğaltamıyorum yavru solucan gözlemlerim %5 civarı felan bu her açıdan çok başarısız bir sonuç ki birçok imkana fazlasıyla sahibim babamın çay bahçesi olmasından mütevellit hergün kilolarca çay posası tam karşıda manava bıraktığım hergün biriken kovalar dolusu sebze meyve çürüntüleri ve uygulamakta kararsız kaldığım hayvansal gübre imkanları dahilinde bunları nasıl bir araya getirmem gerektiği hususunda sanırım birşeyleri yanlış yapmaktayım.
bu yemeğin tarifini birileri biliyor olmalı ve sanırım tarifi öğreneceğim ustalarda buradalar lütfen yardım edin :)

ehtepot
30-12-2011, 09:35
arkadaşlar tek tek tüm mesajları okudum. hiç kimsenin değinmediği bir şey soracağım. komik ve amatörce gelebilir ama, solucanları 2 ye böldüğümüzde yaşamaya devam ederler diye biliyorum. bu yöntemle çoğaltmak mümkün olabilir mi acaba?

Mete
31-12-2011, 10:45
Uygun ortamı bulduklarında kısa sürede sayıları artıyor.İkiye bölündüğünde yaşıyor olmaları sağlıklı yaşadıkları anlamına gelmez sanıyorum.

aydın
31-12-2011, 12:39
komik ve amatörce gelebilir ama, solucanları 2 ye böldüğümüzde yaşamaya devam ederler diye biliyorum. bu yöntemle çoğaltmak mümkün olabilir mi acaba?

Bu tamamen bir şehir efsanesi :rolleyes:

chttmr
25-02-2012, 22:04
solucanlar hermafrodittir; yani hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahiptir ancak üreyebilmek için çiftleşmeye ihtiyaç duyarlar

Savaş
15-05-2012, 00:42
Bu tamamen bir şehir efsanesi :rolleyes:

Tamamen değil ama kısmen. Bazı türler eğer kıç kısmına yakın parça yitirirlerse yiten kısımlarını tekrar tamamlıyabiliyorlarmış. Ama tabi ki iki ayrı solucan çoğalmıyorlar. Demek solucanları ne kadar sevmiyormuşuz ki, araştırmak yerine taaa ilk okul ezelinden beri onları bölerek çoğaltma faşizanlığnı öğrenir ve öğretir dururuz.

Yazık!

Saygılarımla.

teacherr
26-05-2012, 13:04
bende bu işe çok merak ettim bahçemizdeki hayvan gübresi içinden solucan toplamak istedim ama daha önce 100 lerce solucan varken yağmur yağdığı için içinde hiç bulamadım. başka bi yerden 150-200 tane toplayıp plastik bi kutuya koydum üzerine biraz çay atığı sebze atığı koydum kendi haline bıraktım. hayvan gübesinin içinde yuvarlak sarı şeyler gördüm yumurta olduğunu tahmin ettim emin değildim ama gogoleda solucan yumurtası resimlerine bakınca kesin oldu yumurta oldukları. aklıma şöyle bişey geldi ben hayvan gübresi yığınının toprakla bağlantısını kessem araya kalın naylon serip toprağa kaçmalarını engellesem açık alanda solucan gübresi üretebilirmiyim. bu yığının içine atıkları doldursam olur mu diye düşünüyorum savaş bey ve sayın nariçi yorumlarınızı bekliyorum.

Adalıhalil
18-06-2012, 16:16
arkadaşlar videolarda gazete kağıtları konup ıslatılıyor ardından evsel atıklar konuyor ve direk solucanlar içine atılıyor. Normalde bu atıkların kompost halini alması için 1 - 2 hafta beklemesi gerekmiyor mu acaba?

Konu hakkında bilgilendirebilirseniz sevinirim. Zira ben bir tane hazırladım kendime ve şu an 3 gündür beklemede yiyecekler.

Ayrıca eğer bekleyecekse arada sırada sprayle ıslatmamız gerekir mi ?

Saygılarımla

Mete Tiren
19-06-2012, 17:32
Tecrüblerimden ve gittiğim solucan ciftliğinden (Burdur) edindiğim bilgilere göre kompostlaşmamış hiçbir ürün verilmemesi lazım. Aksi taktirde başınız çok ağrır. Mürekkepli kağıt kullanmazınıda tavsiye etmem Saygılar

Adalıhalil
20-06-2012, 13:03
Sayın Mete Bey,

Ben 4 - 5 gün önce kompost yapmak için kaba malzemeleri koydum. Yalnız malzemelerde küçük küçük sinekler oluşmaya başladı doğal olarak bir de küflenme oluştu. Bunlar kompostlaşma sürecinde normal mi acaba? Değilse nasıl önlem alabiliriz

Syg.

Mete Tiren
20-06-2012, 15:43
Sayın Mete Bey,

Ben 4 - 5 gün önce kompost yapmak için kaba malzemeleri koydum. Yalnız malzemelerde küçük küçük sinekler oluşmaya başladı doğal olarak bir de küflenme oluştu. Bunlar kompostlaşma sürecinde normal mi acaba? Değilse nasıl önlem alabiliriz

Syg.

Kompostun oluşması benim başıma dert olmuştu kompost yapımını tavsiye etmiyorum. Eğer büyük bir bahçeniz varsa ve etrafta kokudan rahatsız olacak birisi yoksa sorun yok demektir. Ama benim gibi mahalle ve apartmanlarda oturanlar hiç bulaşmasın derim bence.

İşi hızlandıracağız diye bir sürü materyal ekliyorsuz sonra kompostlaşma hızlanınca acayip bir koku etrafa hakim oluyor.

Bence etrafta yanmış gübre bulabiliyorsanız buna çay çöpü karıştırarak birde elinizde az biraz kompostunuz varsa bunları kullanarak mama hazırlayın. Solucanda mamada en önemliiki husus tam kompostlaşma ve laktasyonun devamlı aynı karışımları içermesi.

Bunlara ve neme dikkat edildiği taktirde solucanda sorun yaşadım diyen sanırım çıkmaz. Şimdi sizin sorunuza gelelim Mete ben uzun zaman beklerim yeterki bu kompostlaşsın diyorsanız her gün güneşte durmak kaydıyla N P oranını ayarlarım diyorsanız beş ya da on litrelik bir şişeyi ağzına kadar hemen hemen doldurun bir kaç ay içinde kompostunuz oluşacaktır. Az koku olması için kapağına bir kaç delik açıp o şekilde bekletin. Kapağı mutlaka delmelisiniz.

Yok ben hemen başlayacağım vaktim yok diyorsanız yanmış ahır gübresile çay çöpünü bire bir oranla karıştırın. Sonra solucanlarınızı mamanın üzerine bırakın eğer solucanlar materyalin içine girip çıkmadılarsa diğer solucanları da ekleyin yok solucanlar dışarıda ve içeri girmedilerse o zaman sorunu tekrar konuşuruz. Saygılar

Savaş
26-06-2012, 22:06
... aklıma şöyle bişey geldi ben hayvan gübresi yığınının toprakla bağlantısını kessem araya kalın naylon serip toprağa kaçmalarını engellesem açık alanda solucan gübresi üretebilirmiyim. bu yığının içine atıkları doldursam olur mu diye düşünüyorum savaş bey ve sayın nariçi yorumlarınızı bekliyorum.

Sayın teacherr,

hiç o kadar uğraşmayın. Uygun bir kap alın ve icine hayvan gübresini ve evsel atıkları ekleyin. Bir kaç gün bekletin ve daha sonra icine solucanları ekleyin. Eğer topladığınız solucanlar ortamı severse ve gübre üretmeye müsait solucanlarda zaten ortadaki atıkları yemeye ve Vermicompst üretmeye başlayacaklardır.

Savaş
26-06-2012, 22:31
Arkadaslar,

solucanlara komposta yataklama malzemesi olarak veriyoruz. Tabi ki bu yataklama malzemesi de solucanlar için bir gıda, ama birincil değil. Yataklamanin bir kaç faydası var, öncelikle nem tutar ve solucanlar için nem hayatı önem taşır. Yapılan araştırma ve deneyler, solucanların nem oranı yüksek olan yataklama malzemesi icinde solucanların daha çok çiftleşme ve yumurta üretme eğiliminde olduğunu göstermiştir. Bu arada solucanlara vereceğimiz yataklama malzemesi olarak kompostun ortalama 2 haftalık olması önem taşımaktadır. Çünkü eğer tam olarak kompostlasmış bir yataklama kullanırsanız elde edeceğiniz gübrenin besin degeri düşük oluyor, bu nedenle kompostun 2 haftalık olması onerilir.

Solucanları komposta ekledikten sonra azar azar evsel atık verebilirsiniz. Eğer evsel atıklarınızı direk verirseniz solucanların onları tüketmesi zaman alır. Ancak daha önce bir yerde bekleter ve biraz kuflendirirseniz o zaman çok daha çabuk tüketirler. Bu arada gıda atıklarında küf oluşumunun sistemin bir parçası olduğu ve zararlı olmadıgını de belirtmiş oluyoruz.

Evsel atıklarınızı da şu sekilde muhafaza edebilirsiniz. 5 litrelik bir pet su şişesine mutfağınızdan atıklar çıktıkta küçük küçük doğrayıp ekleyin. Kapağını sıkıca kapatmayın, neredeyse üzerine hafifçe koyun. Böylece sise doluncaya kadar çıkacak gazdan şişenin patlamasını önlemiş olursunuz. zamanla şişenin icinde hafif turşu kokulu ama kesinlikle kötü kokmayan yem elde etmiş olursunuz. Zaten kötü kokuyorsa solucanlara vermeyin. Bu sekilde hem ortalığa kötü kökü yaymadan solucanlara sürekli hazır yem de temin etmiş olursunuz.

Bu arada, çeviri ve calışmalarımı Solucan Gübresi (http://www.solucangubresi.web.tr) sayfasından takip edebilirsiniz. Aradığınızdan fazlasını bulacaksınız... Yorumlarınızı bekliyorum.

islam_joker
27-06-2012, 02:40
Savaş; maşallah site yapmışsınız umarım yabancı kaynakları çok iyi kullanıp bizim gibi öğrenmek isteyenlere yardımcı olmuş olurusnuz

islam_joker
27-06-2012, 10:36
savaş; senin sitede okudum bir sinek türü yazmışsın ben ona bizim gıdalardayken kurtçuk demiştim acaba bu kurtçukların zararının olmadığını mı söylüyorsun yani vede gıdayı boşaltıp kontrol ettiğimde bir sürü kahverengi yumurtada vardı buda demek oluyorki fazlasıyla ortama ayak uydurup çoğalıyorlar ;şimdi bu kurtçuklar besinleri yiyip salucanlara faydalı mı olluyorlar veya solucan olmayan bir kovada olsa gene faydalımı diyeceğiz

Adalıhalil
03-07-2012, 11:12
savaş bey merhaba,

yaklaşık 1 ay önce kompost hazırladım. evsel atıkları koydum içine 2 hafta sonra da 20 - 25 adet solucan koydum. bi kaç güne bir nemlendiriyorum sprayle. geçen gün küçük beyaz kurtcuklar gördüm bunun bir zararı olabilir mi acaba. Bir de solucanların atıkları tükettiğini nasıl anlayacağım karıştırmam gerekiyor bunun için. karıştırırsam zararı olur mu solucanlara. Ayrıca bu slucan yumurtalarının rengi nedir nasıl şekilleri vardır. kahverengi küçük birşey buldum geçen gün toprağın üstünde kurtların larvasıdır diye attım.

bilgi verebilirseniz minnettar olurum

syg

chttmr
15-09-2012, 14:23
herkese selamlar ben biyolog cihat tümer; 15 gün önce sivas üniversitesinden getirdiğimiz Eisenia fetida (kırmızı kaliforniya solucanı) türü solucanlara yataklarını hazırladık; beton zemine alttan ısıtma sistemi kurup üzerine beton attık ve beton üzerine de kompostlarını dökerek solucanları buraya aktardık, biz bu işi ciddiye aldık ve faaliyete geçirdik. Nasip olursa 1-2 sene içinde solucuanların sayısını artırıp bu zaman sonunda da gübre üretimine inşaallah geçeceğiz, burdaki tüm ilgili arkadaşlarla hazırladığımız ısıtma sisteminin, yatağın ve solucanların fotoğraflarını inşaallah yakın zamanda paylaşacağım. Eğer irtibata geçmek isteyen olursa mesaj atsın telefon numaramı ve bilgilerimizi seve seve paylaşırım.

Safranlı
15-09-2012, 16:20
çalışmalarınızı tebrik ederim
fotoları bekliyoruz

chttmr
17-09-2012, 18:17
valla sanırım fotoğraf yüklemeyi başaramadım

Halil Önen
17-09-2012, 19:15
herkese selamlar ben biyolog cihat tümer; 15 gün önce sivas üniversitesinden getirdiğimiz Eisenia fetida (kırmızı kaliforniya solucanı) türü solucanlara yataklarını hazırladık; beton zemine alttan ısıtma sistemi kurup üzerine beton attık ve beton üzerine de kompostlarını dökerek solucanları buraya aktardık, biz bu işi ciddiye aldık ve faaliyete geçirdik. Nasip olursa 1-2 sene içinde solucuanların sayısını artırıp bu zaman sonunda da gübre üretimine inşaallah geçeceğiz, burdaki tüm ilgili arkadaşlarla hazırladığımız ısıtma sisteminin, yatağın ve solucanların fotoğraflarını inşaallah yakın zamanda paylaşacağım. Eğer irtibata geçmek isteyen olursa mesaj atsın telefon numaramı ve bilgilerimizi seve seve paylaşırım.

Sn. chttmr, kolay gelsin.

Sn. Safran'lının dediği gibi resimler ve anlatımlar da bekliyoruz sizden...

chttmr
21-09-2012, 14:44
arkadaşlar ben beceremedim fotoğraf yüklemeyi, yüklüyor diyor %100 yükleme oluyor fakat en son başarısız oldu hata oluştu diyor. Bilen birisi tarif ederse yüklemek isteirm

eslekehl
30-10-2012, 20:57
arkadaşlar bu akşam bardaktaki çilekleri daha büyük saksılara koymak için 15 litrelik saksıdaki toprağı boşalttım içinden yaklaşık 6-7 solucana rastladım sanıyorum bir sürü de yumurta vardı fakat malum havalar biraz soğudu. Ben bu yumurtaları ayrı bir yataklığa almak istiyorum ama elle ayırmam mümkün değil ne önerirsiniz bana bir de bu kadar az solucanın bu kadar yumurtlaması normal mi ? Ayrıca şunu belirtmek istiyorum ben bu toprağı arkadaşımın bahçesinden aldım toprak kili neredeyse beton gibiydi fakat aradan 6 ay geçince yumuşamış siyahlaşmış çok güzel bir kıvama gelmiş ben bunu elbete solucanlara bağlıyorum bir nevi toprak ıslahı. Gerçekten çok keyif alıyorum bu tarz şeylerden paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Sevgili Nariçi gerçekten olaya gayet bilimsel yaklaşmışssın imkanlarını harika değerlendiriyorsun umarım muvaffak olursun

SoLuM
31-10-2012, 21:19
selam arkadaşlar affınıza sığınarak birşey söylemek istiyorum ben bu konuyu uzun zamandır takip ediyorum fakat tek okumadığım şey solucanlara öğütülmüş bitki artığı(öğütülmüş; yaprak,ağaç kabuğu,çürümeye yüz tutmuş elle ufalanan dallar, kurutulmuş rondoda çekilmiş ayrık kökü vb.) lifli,çabuk çürüyüp toprağa karışması kolay maddeler diye bildiğim! şeyler denemiyorsunuz.benim düşüncem sadece sizlerin sürekli denediğiniz ve solucanlara verdiğiniz malzemenin kanaatimce normalde tükettikleri maddelerin dışında şeyler olması.mesela çöplüklerimiz var (her şehirve her köyde) oralarda sizin kullandığınız malzemelerden bolca mevcut.gene affınıza sığınarak söylüyorum sizce bu alanlardan toplanan solucanla orman veya ağaç,gübre kenarlarından toplanan solucanların beslenmeye alışık oldukları şeyler sizce aynımıdır....? bence sizin bu atıkları öğütüp verdiğiniz solucanların sürekli evsel atık olan alanlardan toplanması bence daha uygun gibi geliyor.gübreden toplanan solucan gübreye,orman döküntüsü olan alandan toplanana orman artığı,çöplük gibi alanlardan toplanana ev atığı şeklinde,uygulama yapsak sizcenasıl olur. solucanlarımız sürekli hangi besinlerle yaşamaya alışıksa o besini uygulasak diye nacizane bir fikir oluştu kafamda saygılarla .Ben 250 adet cevizi olan bir arkadaşınızım solucan gübresine olan ilgim bu sayede oluştu.Solucanların şoka girme konusunda çok düşündüm ve bu konuda siz toplarken o an nerde ve neyle beslendikleri geldi aklıma. Bence denemeye değer diye düşünüyorum.bulundukları alanlerda olan besin alışkanlığını yavaş yavaş değiştirebiliriz gibi geldi (bizim evsel atıkları az miktardan çoğa doğru arttırarak) nacizane düşüncemi bi düşünün ve siz uygulamacılar olarak onlarla beraber mutlu mesut geçinin sanki size kızıyorlar :D

tiryaki
23-12-2012, 11:09
Selamlar,

Burada faydalı türkçe bilgiler var:
Kompost Üretimi (http://www.ekosol.net/bilgiler/evlerde-kompost-uretimi)

sattıkları set ve solucanlar çok pahalı, Eisenia Fetida solucanı hariç hepsi kolayca ucuza temin edilip yapılabilir. Yurtdışına gittiğimde almayı düşünüyorum.

Delikli kaplar kullanmak ve en altta musluklu, sadece suyun biriktiği bir kabın bulunması çok önemli.

Ben bu modeli beğendim, bunu yapmayı planlıyorum
How to make a worm farm. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=exdXKk3iBPY&list=PL60098BA0B1987AD7)

teşükkerler

Ertanertan
13-05-2015, 15:55
Elimizde kalifprniya solucanı ile hazırlanmış (1000-3000adet) kompost yatakları solucan gübresi ve solucanlar mevcuttur yeni başlayacak organik Dostları için ya mesaj yoluyla **** Facebook aracılığıyla Ertan Tüzün e ulaşılabilir

extant958
28-05-2015, 16:29
Sayın Ertanertan size ulaştık yazdık ama cevap alamadık,satacakmısınız fiyatlandıracakmısınız bir açıklama yapsanız

Kmpst60
01-02-2018, 13:17
Sevgili arkadaşlar. Yaklaşık 3 sene sonra konuyu hortlatarak alternetif yaşam sevdalılarından ve solucan gübresi üreticilerinden sorularıma cevap bulmak istiyorum. Kısmen amatör bir üreticiden yaklaşık 2,5 ay önce 500 civarı solucan aldım. Üretim yavaş olunca şüphe etmeye başladım ve bugün solucan kabını komple boşaltarak incelemeye başladım.
Solucanların bir kısmı daha açık renk bir kısmı daha koyu renk. Açık renkliler daha hızlı hareket ederken koyu renkliler daha yavaş hareket ediyor. Bu solucanların cinsi nedir? Bana kırmızı kalifornia solucanı dediler ama emin olamıyorum. Aşağıda resimlerini ekledim. Bu konuda deneyimli arkadaşlar varsa ve yardımcı olabilirlerse sevinirim.
İki tane de youtube a yüklediğim video linkini aşağıda veriyorum. Belki daha açıklayıcı olabilir...

https://www.youtube.com/watch?v=kZYqXsqPqwk
https://www.youtube.com/watch?v=XvSH6H3wtSY&feature=youtu.be

https://www.dropbox.com/s/1mxx9c0gnxtsp4b/DSCN0595.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/qxu54aad06mirg8/DSCN0592.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/hfdx5g5vluqfgzl/DSCN0609.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/9u5gsz4u8ombfm9/DSCN0610.JPG?dl=0

Kmpst60
01-02-2018, 13:36
Aşağıda da resimler var. Önceki mesajımda unutmuşum...

tarku
01-02-2018, 14:08
Sevgili arkadaşlar. Yaklaşık 3 sene sonra konuyu hortlatarak alternetif yaşam sevdalılarından ve solucan gübresi üreticilerinden sorularıma cevap bulmak istiyorum. Kısmen amatör bir üreticiden yaklaşık 2,5 ay önce 500 civarı solucan aldım. Üretim yavaş olunca şüphe etmeye başladım ve bugün solucan kabını komple boşaltarak incelemeye başladım.
Solucanların bir kısmı daha açık renk bir kısmı daha koyu renk. Açık renkliler daha hızlı hareket ederken koyu renkliler daha yavaş hareket ediyor. Bu solucanların cinsi nedir? Bana kırmızı kalifornia solucanı dediler ama emin olamıyorum. Aşağıda resimlerini ekledim. Bu konuda deneyimli arkadaşlar varsa ve yardımcı olabilirlerse sevinirim.
İki tane de youtube a yüklediğim video linkini aşağıda veriyorum. Belki daha açıklayıcı olabilir...

https://www.youtube.com/watch?v=kZYqXsqPqwk
https://www.youtube.com/watch?v=XvSH6H3wtSY&feature=youtu.be

Üretimin yavaş olduğunu neye göre karar verdiniz? Solucanların günlük olarak kendi ağırlıkları kadar besin tükettikleri ve bunun yarısını kendi ihtiyaçları için kullanıp, kalanını dışkı olarak çıkarttıkları pek çok yerde söyleniyor. 500 solucanın ağırlığını düşünürseniz, çok az bir miktar gübre oluşturacakları ortaya çıkar. Ayrıca bu solucanların belli ısının altında çalışmaları çok yavaşlıyor. Nasıl bir kapta besliyorsunuz?

Beşiktaş
02-02-2018, 11:35
Sn. Kmpst60;

Sn. tarku'nun dediği gibi solucanların zaten günlük tükettikleri besin miktarı belli.
Yetişkin solucanların ağırlığı 0.24 gr ile 1.4 gr arasındadır. Vücut ağırlıklarının %55’i kadar humus (gübre) üretebilme özelliğine sahiptirler.
Ayrıca videoya almışsınız ama solucanlarda bir canlı sonuçta ve siz aydınlık bir ortamda test yapıyorsunuz.
Aydınlığı sevmez solucan, ayrıca her ay ikiye katlar solucan sayınız, tabi ortam, mama vs. müsait ise.

Bu iş sabır ister. Amatör ile başlayıp daha sonra çiftlik kuranlar bile var.

Herşey sabır. Hayvanları strese sokmayın bence.

Atıyorum 500 adet solucanla başladınız ve yaklaşık 0,5gram diyelim bir solucana kabaca.

250gram solucanınız var ve bunun yaklaşık olarak ve hergün diyelim 250gram mama tüketiyor solucanlarınız.
Ayda ne eder 0,250x30=7,5kg solucan gübresi. vermicompostunuz oldu.
Ondan sonraki ay bu miktar biraz daha artar çünkü üretim devam ediyor.

Eğer yeterli miktarda mama yoksa hayvanların hareketlerinde de düşme olmuş olabilir.

Saygılar.

Beşiktaş
02-02-2018, 11:39
Aşağıda da resimler var. Önceki mesajımda unutmuşum...

Farklı renkli olabilirler sonuçta bembeyaz bahçe solucanı değil dikkat ederseniz.
Üreme çağında olan dişi veya erkek rengi belki daha koyu olabiliyordur.
Ben internette baktığım solucan resimlerinde sizin paylaştığınızla aralarında bir fark göremedim.

Bence işinizi ferah tutun.

Saygılar.

Kmpst60
02-02-2018, 14:58
Üretimin yavaş olduğunu neye göre karar verdiniz? Solucanların günlük olarak kendi ağırlıkları kadar besin tükettikleri ve bunun yarısını kendi ihtiyaçları için kullanıp, kalanını dışkı olarak çıkarttıkları pek çok yerde söyleniyor. 500 solucanın ağırlığını düşünürseniz, çok az bir miktar gübre oluşturacakları ortaya çıkar. Ayrıca bu solucanların belli ısının altında çalışmaları çok yavaşlıyor. Nasıl bir kapta besliyorsunuz?

Sevgili Üstadım. Dediğiniz bilgiler evet nette var. Ayrıca her bir solucanın 0,8 gr olduğu kabulü ile hesap yapılıyor. 500(solucan sayısı)*0,8(solucan ağırlığı)*75(75 gündür bendeler...)*0,5(yarısını gübreye çevirse...)=15 kg solucan gübresi demek. Bende değil 15 kg 1 kg bile gübre yok şuanda.Besleme kabımın fotğrafını aşağıda ekledim. Sıcaklığı oda içinde stabil ve 22 derece. Yemedim yedirdim :) Ayrıca içini boşalttım ve kokon sayısının da oldukça az olduğunu gözlemledim. %100 yanılma payı ile maksimum 40 kokon var toplamda.

Ne dersiniz?

Kmpst60
02-02-2018, 15:09
Sn. Kmpst60;

Sn. tarku'nun dediği gibi solucanların zaten günlük tükettikleri besin miktarı belli.
Yetişkin solucanların ağırlığı 0.24 gr ile 1.4 gr arasındadır. Vücut ağırlıklarının %55’i kadar humus (gübre) üretebilme özelliğine sahiptirler.
Ayrıca videoya almışsınız ama solucanlarda bir canlı sonuçta ve siz aydınlık bir ortamda test yapıyorsunuz.
Aydınlığı sevmez solucan, ayrıca her ay ikiye katlar solucan sayınız, tabi ortam, mama vs. müsait ise.

Bu iş sabır ister. Amatör ile başlayıp daha sonra çiftlik kuranlar bile var.

Herşey sabır. Hayvanları strese sokmayın bence.

Atıyorum 500 adet solucanla başladınız ve yaklaşık 0,5gram diyelim bir solucana kabaca.

250gram solucanınız var ve bunun yaklaşık olarak ve hergün diyelim 250gram mama tüketiyor solucanlarınız.
Ayda ne eder 0,250x30=7,5kg solucan gübresi. vermicompostunuz oldu.
Ondan sonraki ay bu miktar biraz daha artar çünkü üretim devam ediyor.

Eğer yeterli miktarda mama yoksa hayvanların hareketlerinde de düşme olmuş olabilir.

Saygılar.

Sn Beşiktaş, cevabınız için teşekkürler. Ama Sn. Tarku'ya da belirttiğim gibi klasik hedeflerin çok altında üretim. O sebeple sormuştum. Benim solucanları aldığım şahıs amatörce yapıyor. O yüzden acaba ırk bozulduğu için mi üretim çok kötü diye aklıma geldi.
Lakin şu konuda haklısınız. Sonuçta bunlarda canlı ve strese sokmamak lazım. Aldım alalı ilk kez böyle rahatsız ettim yavrucakları.
Şimdi şöyle bir planım var. Bunları zaten ayırdım. Ayrı ayrı besleme kabına koyarak üretim ve üremelerini takip edeceğim. Bakalım sonuç ne olacak.
Netten profesyonel ve ticari olan birisine de videoları göndererek sordum. O da ayrı cins olduklarını teyid etti ve saf ırk verebiliriz vs. dedi. Ancak bu işin ticaretini yaptığı içinde çok güvenemedim.
Neyse kıymetli vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler. Sevgiyle ve doğal kalınız...

tarku
02-02-2018, 18:38
Sevgili Üstadım. Dediğiniz bilgiler evet nette var. Ayrıca her bir solucanın 0,8 gr olduğu kabulü ile hesap yapılıyor. 500(solucan sayısı)*0,8(solucan ağırlığı)*75(75 gündür bendeler...)*0,5(yarısını gübreye çevirse...)=15 kg solucan gübresi demek. Bende değil 15 kg 1 kg bile gübre yok şuanda.Besleme kabımın fotğrafını aşağıda ekledim. Sıcaklığı oda içinde stabil ve 22 derece. Yemedim yedirdim :) Ayrıca içini boşalttım ve kokon sayısının da oldukça az olduğunu gözlemledim. %100 yanılma payı ile maksimum 40 kokon var toplamda.

Ne dersiniz?

Mama olarak ne kullanıyorsunuz? Ayrıca aşırı aydınlık yerler solucanlar için rahatsız edicidir. Pet şişe yerine boş bir kasayı kullansanız, oksijen açısından daha konforlu olur, solucanlarında oksijene ihtiyaçları var.

Beşiktaş
03-02-2018, 08:07
Bence solucan vs. almayın derim. Herkes para kazanmanın yolunu bulmuş saf ırk maf ırk. Ne güzel memleket be.

İnternet üzerinde bu işi ufak osb kasalarda yapanlar var o tarz birşey deneyebilirsiniz.

Mama olarak ne veriyorsunuz solucanlara?
Hayvan gübresi mi?
Sebze atıkları mı?

its_just_a_ride
03-02-2018, 12:39
Merhaba, vermikompostu yalnızca kendiniz için kullanmayı tercih edecekseniz elbette imkanınız varsa eşinizden dostunuzdan az miktarda edinin solucanlarınızı başlangıç olarak. Zaten uygun ortam şartlarında zamanla çoğalacaktır.

Ayrıca daha önce şeffaf kapta ve o denli dar bir hacimde solucan gübresi üretildiğine şahit olmadım. Genelde bu iş geniş yüzey alanlı kaplarda yapılır. Veya sürekli akış denilen sistemlerde. Altta birkaç kap örneği koydum. Kabın mümkün olduğunca koyu olmasına dikkat etmekte fayda var.

665407
665408

Ayrıca solucanları temin ettiğiniz yer solucan yatağı denilen mama malzemesi göndermediyse internetten uygun fiyata hazır solucan mamaları bulabilirsiniz. Çok uzun süreler gider o mama size. Tabii bu önerim bir satın alma içerdiği için yukarıdaki tavsiyemle tezat oluşturuyor elbette ama zorda kalınırsa düşünülebilir. Beslerken C/N oranına dikkat edilmeli. Deri solunumu yaptıklarından nem demek bu arkadaşlar için hayat demek aynı zamanda.

Son olarak şahsen vermikompostun büyük ölçüde hayvan kullanımına girdiğini düşünsem de solucanlarınızın tıpkı kedi, köpek gibi sahiplenilmiş bir pet hayvanı gibi bakıma muhtaç olduğunu unutmamakta fayda var. Kolaylıklar dilerim.

Kmpst60
04-02-2018, 12:43
Mama olarak ne kullanıyorsunuz? Ayrıca aşırı aydınlık yerler solucanlar için rahatsız edicidir. Pet şişe yerine boş bir kasayı kullansanız, oksijen açısından daha konforlu olur, solucanlarında oksijene ihtiyaçları var.

Üstadım mama olarak muz kabuğu, çay posası, fermente büyükbaş hayvan gübresi... Mama vermeden önce nem ve ph kontrolü yapıp veriyorum. Ph 7 ve üzeriydi şimdiye kadar. Mama ile alakalı bir sıkıntı yok zira yaşadıkları ortamı terketme girişimleri hiç yok. Bu 10lt lik kabın üstünde bir hayli hava deliği mevcut. Oksijen sıkıntısıda olmaz diye düşünüyorum. Sayıları eğer artarsa 20 lt lik kaba ve ardından daha geniş bir kaba aktarım yapacağım. Ancak şimdilik sayıları az olduğundan ve tüketimde az olduğundan geniş hacimli kap kullanırsam mama öğünlerini; tüm yüzeye yaymam gerektiğinden daha fazla vermem lazım. Bu durumda sineklenme oluyor ki bu durumda sadece onların değil benim de evden kovulma ihtimalim var hanım tarafından :)

Kmpst60
04-02-2018, 12:45
Bence solucan vs. almayın derim. Herkes para kazanmanın yolunu bulmuş saf ırk maf ırk. Ne güzel memleket be.

İnternet üzerinde bu işi ufak osb kasalarda yapanlar var o tarz birşey deneyebilirsiniz.

Mama olarak ne veriyorsunuz solucanlara?
Hayvan gübresi mi?
Sebze atıkları mı?

Üstadım mama olarak muz kabuğu, çay posası, fermente büyükbaş hayvan gübresi... Mama vermeden önce nem ve ph kontrolü yapıp veriyorum. Ph 7 ve üzeriydi şimdiye kadar. Mama ile alakalı bir sıkıntı yok zira yaşadıkları ortamı terketme girişimleri hiç yok.

Kmpst60
04-02-2018, 13:00
Ayrıca daha önce şeffaf kapta ve o denli dar bir hacimde solucan gübresi üretildiğine şahit olmadım. Genelde bu iş geniş yüzey alanlı kaplarda yapılır. Veya sürekli akış denilen sistemlerde. Altta birkaç kap örneği koydum. Kabın mümkün olduğunca koyu olmasına dikkat etmekte fayda var.

Üstadım yemlemeyi 4 parmak kadar yapmak gerektiği belirtilmiş bir çok yerde. Geniş yüzeyli bir kap kullanırsam solucan sayısı az olduğundan ve tüketimde az olduğundan mama öğünlerini; tüm yüzeye yaymam gerektiğinden daha fazla vermem lazım. Bu durumda sineklenme oluyor ki bu durumda sadece onların değil benim de evden kovulma ihtimalim var hanım tarafından :) Kabın koyu olması muhtemelki ışıktan rahatsız olmalarından. Bunun için elbette çıplak formda odada bulunmuyor. Aşağıda verdiğim fotoda göründüğü gibi kitaplığımın en üst rafını onlara ayırdım.
665474

Ayrıca solucanları temin ettiğiniz yer solucan yatağı denilen mama malzemesi göndermediyse internetten uygun fiyata hazır solucan mamaları bulabilirsiniz. Çok uzun süreler gider o mama size. Tabii bu önerim bir satın alma içerdiği için yukarıdaki tavsiyemle tezat oluşturuyor elbette ama zorda kalınırsa düşünülebilir. Beslerken C/N oranına dikkat edilmeli. Deri solunumu yaptıklarından nem demek bu arkadaşlar için hayat demek aynı zamanda.
Solucan yatağını kartonlarla ve aldığım yerden temin ettiğim çok az mama ile oluşturdum. Mama olarak muz kabuğu, çay posası, fermente büyükbaş hayvan gübresi... Mama vermeden önce nem ve ph kontrolü yapıp veriyorum. Ph 7 ve üzeriydi şimdiye kadar. Mama ile alakalı bir sıkıntı yok zira yaşadıkları ortamı terketme girişimleri hiç yok. Nemini 3 günde bir kontrol edip nemlendiriyorum. Küçük ilaç pompalarını kullanarak klorsuz su ile püskürtme yöntemi uygulanarak nemlendirme yapıyorum.

blick
05-02-2018, 09:53
Sayın Kmpst60
Üretim kabınızı değiştirmediğiniz sürece solucan sayınızda herhangi bir artış olması mümkün görünmüyor. Yüzey alanı daha geniş bir alan tercih ediniz. Saklama kaplarından tercih edebiliriz 10lt-20lt lik yatay saklama kaplarının rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kmpst60
05-02-2018, 12:10
Sayın Kmpst60
Üretim kabınızı değiştirmediğiniz sürece solucan sayınızda herhangi bir artış olması mümkün görünmüyor. Yüzey alanı daha geniş bir alan tercih ediniz. Saklama kaplarından tercih edebiliriz 10lt-20lt lik yatay saklama kaplarının rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Üstadım m2 ye 10 bin ila 30 bin solucan bırakılması gerektiği yazıyor nette. Benim bu hesaba göre 314 ila 942 solucan bakıyor olmam lazım bu kapta. Matematiğe uygun ama yine de değerlendirmenizi dikkate alarak daha geniş yüzeyli bir kaba aktaracağım.

Beşiktaş
05-02-2018, 12:22
Evde bu iş olmaz sn. kmpst60.
Yenge hanım haklı ne yalan söyleyim.
Bu iş için depo tarzı bir yerinizin olması lazım ve evden farklı bir yerde bulunması gerekir bence.

Kmpst60
05-02-2018, 12:31
Bu iş için depo tarzı bir yerinizin olması lazım ve evden farklı bir yerde bulunması gerekir bence.

Neden olmasın Üstadım :(. Azar azar yemlendiği sürece ne koku var ne sinek... Ayrıca sıcaklığı stabil 22 derecede...Ticari yapsam haklısınızda zaten hobi amaçlı ve kendi bitkilerim için yapıyorum...

its_just_a_ride
05-02-2018, 13:57

İç mekanda sorunsuz yürütülebiliyor solucan gübresi üretimi. Özellikle iç mekan bitkilerini beslemede ve balkon bahçeciliği yapanlar için önemli kompost kaynağı olabilir bu yöntem. Mutfak tezgah altı dolabında bile yapılabilir. Kafalardaki kalıpları yıkmaya bakıyor sadece bu iş.

Bu komposta alternatif olarak bokashi kompostu tercih edilebilir diğer yandan.

blick
05-02-2018, 15:35
Neden olmasın Üstadım :(. Azar azar yemlendiği sürece ne koku var ne sinek... Ayrıca sıcaklığı stabil 22 derecede...Ticari yapsam haklısınızda zaten hobi amaçlı ve kendi bitkilerim için yapıyorum...

Evde küçük çapta yapıldığı sürece rahatlıkla yapabilirsiniz. Çok soğuk ya da sıcak olmadığı sürece balkonda da bakabilirsiniz illa evin içinde olmasına gerek yok.
Mama olarak verdikleriniz dışında türk kahvesi telvesi ve kurutulmuş yumurta kabuklarını rondodan geçirip un haline getirerek verebilirsiniz.

MustafaTepe
08-05-2018, 09:50
https://www.youtube.com/watch?v=5KrQVn5mUIQ

MustafaTepe
08-05-2018, 09:52
50.000 e yakın solucanım oldu şimdilik hobi ve kendi gübre ihtiyacım için uğraşıyorum emeklilikte ticari niyetim var inşallah

tarku
08-05-2018, 19:11
50.000 e yakın solucanım oldu şimdilik hobi ve kendi gübre ihtiyacım için uğraşıyorum emeklilikte ticari niyetim var inşallah

Aman diyeyim. Ticari olarak bu işe girmeden önce, büyük üreticilerin, küçük üreticiler için hazırladığı kazıkları iyice öğrenmenizi tavsiye ederim. Önce insanlara solucan sattılar, şimdi küçük üreticiler kendilerine rakip olmaya başlayınca "ısıl işlem" şart koşulsun diye kanun çıkarttırmaya çalışıyorlar. Büyük balık, deniz de küçük balık istemiyor.