PDA

View Full Version : envor / Bonsai denemelerim.

envor
21-01-2010, 14:35
Okuyarak öğrenme kabiliyetim olmadığı için, hata yaparak öğrenmeye çalıştım.:o
Ve zannediyorum çok hata yaptım, daha da yapıcam... Kesin kararlıyım :)

Sakız ağaç fidanı çalı formundaydı, budaya budaya bu hale getirdim. ağacın iki yönünü resimledim, kırık dal olan yönünü ön tarafı olarak düşünüyorum, bu yüzden sola doğru olan yan ana dalı biraz uzun bırakmıştım. Sizce hangi yönü ön yüzü olmalı?

Düşündüğüm ön yüz!

122705

Bu yüzü daha mı güzel yoksa?

122706

vyssera
21-01-2010, 14:42
Ağacımız güzel, dalları hala uzun onu söylemek lazım. Ağaç biraz dinlendikten sonra dalları biraz daha kısaltabilirsin. Sakız konusunda Bonsaisan deneyimlidir, konuyu gördüğünde eminim tavsiyeleri olacakdır :)

envor
21-01-2010, 14:48
Bunlarda diğer denemelerim... Erik fidanı olduğunu düşünüyorum, çeşiti nedir bilmiyorum. Çok iyi kök yapısına sahipler, şimdilik hafif bir telleme yaptım, büyümesini istemediğim dalların uçlarını aldım, diğerlerini bıraktım.
Yosunları döşerken fazlamı abartmışım acaba?

122709
122710
122711
122712

envor
21-01-2010, 14:52
Ağacımız güzel, dalları hala uzun onu söylemek lazım. Ağaç biraz dinlendikten sonra dalları biraz daha kısaltabilirsin. Sakız konusunda Bonsaisan deneyimlidir, konuyu gördüğünde eminim tavsiyeleri olacakdır :)

Yorumunuz için teşekkürler vyssera, dalları bilerek uzun bıraktım, uzunun çaresi var da, kısanın yok. Zamanla ne kadar olması gerektiğini anlayacağım galiba. Tekrar teşekkür ederim, yorumsuz bırakmayın bizi.;)

Harun Parlak
21-01-2010, 15:14
Sayın envor adaylarınız harika. İleride çok uzun olduğu için geri dönüşler olur ki olacağını tahmin ediyorum. Buda size zaman kayıbı yaşatacaktır.
Fikrimce kesmek istediğim yerleri işaretledim umarım size fikir verir. Kolay gelsin.

envor
21-01-2010, 15:20
Bu denemem de orman çalışmasıydı, ama mermeri mermercide ölçmeden biçmeden kestirttiğim için orman değil de, 2B arazisi oldu:o malesef. Ağaçların altlarını yosun ile görsellik kazandıramadım daha, ayrıca tam ortaya da bir patika yapmayı, toprağa bir kaçda kaya parcası gömmeyi düşünüyorum. Denemem ile ilgili üstatlarımızın yorumlarını bekliyorum. Nerede bir hatam var, neresini nasıl yapmalıydım? vs. vs.

122718

Rüzgarda eğimli büyümüşler hissi vermeyi düşünmüşyüm, bilmem yapabilmişim mi?
122719
122720
122721

envor
21-01-2010, 15:23
Sayın envor adaylarınız harika. İleride çok uzun olduğu için geri dönüşler olur ki olacağını tajmin ediyorum. Buda size zaman kayıbı yaşatacaktır.
Fikrimce kesmek istediğim yerleri işaretledim umarım size fikir verir. Kolay gelsin.

Sayın Tekin yorumunuz için teşekkürler, kırmızı çizgiden kesip, mavi çizgili dalı ağacın zirvesimi yapmamı öneriyorsunuz. Doğru mu anlamışım?

Harun Parlak
21-01-2010, 15:27
Evet sayın envor kırmızı yerlerdem kesip ufak mavi dalcıkları lider öneriyorum. Sonraki yükledeiğiniz orman tarzınızıda aynı boylarda yaparsanız çok güzel olacağını düşünüyorum.

köknar
21-01-2010, 15:51
Bu denemem de orman çalışmasıydı, ama mermeri mermercide ölçmeden biçmeden kestirttiğim için orman değil de, 2B arazisi oldu:o malesef. Ağaçların altlarını yosun ile görsellik kazandıramadım daha, ayrıca tam ortaya da bir patika yapmayı, toprağa bir kaçda kaya parcası gömmeyi düşünüyorum. Denemem ile ilgili üstatlarımızın yorumlarını bekliyorum. Nerede bir hatam var, neresini nasıl yapmalıydım? vs. vs.

122718

Rüzgarda eğimli büyümüşler hissi vermeyi düşünmüşyüm, bilmem yapabilmişim mi?
122719
122720
122721

Hangi tür ağaç kullandınız? Görünümden önce ben ağaçları nasıl hayatta tutarız diye düşündüm.

şahin05
21-01-2010, 17:10
Bonsaileriniz harika başarılarınızın devamını dilerim .

envor
21-01-2010, 18:11
Hangi tür ağaç kullandınız? Görünümden önce ben ağaçları nasıl hayatta tutarız diye düşündüm.

Çekirdekten yetişme erik olduğunu tahmin ediyorum:o, çünkü tam olarak ne olduğunu bilmiyorum. Ağaçları hayatta tutabileceğime inanıyorum, çok da zor değil. Düzenli sulama, düzenli besleme ve de uygun iklimlendirdiğimde hayatta kalma şansının %90 olacağına inanıyorum.

şahin05; Bonsaileriniz harika başarılarınızın devamını dilerim .
Teşekkürler...

envor
21-01-2010, 20:48
Tekin hocam, bu şekilde budarsam (Sakız) ağaçta hiç bir şey kalmayacak gibi gözüküyor, daha iyi görebilmeniz için detaylı resimleceğim.

msgurkan
21-01-2010, 20:55
Envor , Bonsai dünyasına hoş geldin. Çalışmalarını yakından ve takdirle izliyorum. Mevcut bilgi ve birikiminle bonsaide çok hızlı gelişme göstereceğin kesin.

Kendi deneyimlerimle söyleyebilirim ki ne kadar çok fidan ile çalışır ve ne kadar çok budama, telleme vs gibi teknik uygulama yaparsanız amacınıza o kadar hızlı ulaşırsınız.

msgurkan
21-01-2010, 20:57
Uygulamaların hakkında birkaç değerlendirme ve öneri:

Fidanları bonsai saksısına almadan önce yeterli ve sağlıklı kılcal kök geliştirdiklerinden emin olmalı. Eğer hala gövde ve ana dallarda geliştirme gerekiyorsa onları küçük saksılara almaktansa büyük saksılarda geliştirmeli.

Yuvarlak saksılarda ağaç saksının merkezine yerleştirilmelidir. Oval saksılarda ya merkeze, ya da ağaç örneğin sola eğikse balans sağlamak için saksının sağına dikilmelidir.

Toprak karışımı çok iyi hazırlanmalı. Aşırı su tutmaması ve yeterli drenaj için dere çakılı eklenmelidir. Toprak sürekli ıslak olmamalı, kurumak üzere iken sulanmalıdır.

msgurkan
21-01-2010, 20:59
Erik ağaçlarınızda gövdeye, yukarı doğru incelen konik bir görünüş ve kıvrım sağlamak için uygun bir yan dal zirve yapmalıdır. Tekin beyin önerisine katılıyorum. Yalnız zirve için dal seçiminde dikkatli olmak lazım.

Gövde kıvrım mesafeleri yukarıya çıktıkça giderek azalmalıdır. Aynı zamanda gövdenin son kıvrımı örneğin sola doğru ise, zirve olarak sağdaki bir dal seçilmeli ve tellenerek zirve olarak şekillendirilmelidir.

Yosunlar aşırı kullanılmış. Küçük ve aralıklı adacıklar şeklinde yosun kullanılması daha uygun olur. Yosun kullanıldığı zaman, aman yosunlar kurumasın diye sık sulama yapmamalı. Yosunlar için sprey yapılmalı.

Sakız ağacını ben de deniyorum ve bana zor geldi. Kolay türleri seçmeye çalışın.

Kolaylıklar diliyorum. Saygılar…

envor
21-01-2010, 22:39
Sayın msgurkan hocam, yorumlarınız ve önerileriniz için teşekkürler. Siz değerli hocalarımızdan feyz alarak bonsaide bir şeyler öğreniyoruz, çok sağolun.

Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuç, oval saksı ile yuvarlak saksıyı bir birine karıştırmış olduğumu anladım, ağaçları tam ortasına dikmem gerekiyormuş galiba, bundan sonra bu kuralı asla unutmayacağımdan emin olabilirsiniz.

Ağaçların kökleri saksıya almak için çok uygundu, kılcal kökleri çok iyiydi. Saksının toprak karışımı drenajı sorunsuz verecektir, en altada pomza taşı yoktu, nohut büyüklüğünde çakıltaşlarını serdim. Yosunların abartıldığınında farkındayım, bundan sonraki denemelerimde bu kuralıda aklımda tutacağım.

Elimin alışması için bir çok ağaç üzerinde çalışıyorum, kimisini köklenmesi için büyük saksılara diktim, kimini telleyip, şekillendirmek için sert budadım, zamanı nı bekliyorum. Tabi ki bir çok hata yapıyordurum, ama bu hataları yapmamda tecrübe olarak geri döneceğinide biliyorum.

Yorum ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.

vyssera
21-01-2010, 22:58
Yaz aylarında bu ağaçların sulamasına dikkat etmek gerekecek. Sığ saksılarda su kaybı yüksek oluyor. Şekillendirme konusunda yardımcı oluyor ağabeylerimiz, ben kurcalamayayım. Ağacı yaşatmak önceliğin olsun. Bonsaide acele giden hakkaten ecele gidiyor. Başarılar.

bonsaisan
21-01-2010, 23:08
Sayın envor orman sitili için size bir kaç örnek görsel.
Unutmayın olabildiğince doğal görselik olur ise istenilen etki daha ihtişamlı olur.

Örneklerden ilk olanı amatör bir uygulama.
Amatör uygulama
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Black_Hills_Spruce_bonsai_forest_planting,_July_13 ,_2008.jpg

diğerleri profesyonel çalışmalar.
http://www.cepolina.com/freephoto/f/nature.trees/bonsai02.pines.family.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/8724/8wbc2005gnp01cq0.jpg
http://img216.imageshack.us/img216/6702/86813zhaochineseelm21xp2.jpg

Bu görseller ileride çalşmanızda ki değişiklikler konusnda size yardımcı olaçaktır.
Saygılar.

nariçi
21-01-2010, 23:13
Hakikaten doğal orman görüntüleri var. Çok güzel örnekler. Ağaçların yaşlı görüntüsü harika.

bonsaisever
22-01-2010, 21:35
Envor kısa zamanda bonsaiye adapte olmuşsun :)
Aldığım duyumlara göre yarışmalara katılmayacağını söylüyormuşsun.
Yazık değil mi bu çalışmalara! :)

envor
25-01-2010, 00:26
Sayın envor orman sitili için size bir kaç örnek görsel.
Unutmayın olabildiğince doğal görselik olur ise istenilen etki daha ihtişamlı olur.

sayın bonsaisan hocam, bu ilk denemelerim olduğundan, doğal görselliği yakalayamamış olabilirim, ama sizlerin sayesinde inşallah yakalayacağım.;) Ağaçların boyunu biraz kısaltıp, bu yılda yapraklarını küçültebilirsem çok daha güzel gözükeceğine inanıyorum... Bu arada kuytu bir yerde muhafaza ettiğimden yapraklanmaya başladılar.

vyssera; Yaz aylarında bu ağaçların sulamasına dikkat etmek gerekecek. Sığ saksılarda su kaybı yüksek oluyor. Şekillendirme konusunda yardımcı oluyor ağabeylerimiz, ben kurcalamayayım. Ağacı yaşatmak önceliğin olsun. Bonsaide acele giden hakkaten ecele gidiyor. Başarılar.

Hakikattende çok acele gidiyorum, ama bu uğraş bana sabrı öğretecek galiba...
Teşekkürler hocam :)

envor
25-01-2010, 00:34
Envor kısa zamanda bonsaiye adapte olmuşsun :)
Aldığım duyumlara göre yarışmalara katılmayacağını söylüyormuşsun.
Yazık değil mi bu çalışmalara! :)

Teşekkürler bonsaisever hocam, sayenizde bende bonsaisever oldum:D

yarışmalara katılacak bir çalışmamın olduğu söylenemez, nal toplamamak için katılmıyor olabilirim mesela :) Bonsai'ye kısa zamanda adapte olmuşsam, siz değerli insanların paylaşımlarıyla olmuştur bu.

Ne demiş Hz. Ali (sav) "Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum"

Sayın hocalarım bilmeliler ki; burada bir köleniz var, hemde 80'er yıllık :D:D

Saygılar...

msgurkan
25-01-2010, 07:31
Ben bu köle olma işini pek sevmedim:(

Siz bu hızla giderseniz yakında bize öğretmeye başlarsınız, sonra size borçlu duruma düşeriz.

Benim 80 yıl Köle olmaya niyetim yok:D Aman beni karıştırmayın:D:D

Ali H. ALI
25-01-2010, 11:19

Envor, bonsai isi seni iyice sarmis. Simdiden guzel bonsailer yapacagini gorur gibiyim.

Duz tas(mermer) uzerinde yapacagin orman calismalarinda, mermerin etrafini dustan ice dogru bir keski ve cekic yardimi ile kirarsan, tas daha dogal gorunecektir.

Tasin altina suyun suzmesi icin buyuk delikler acmana gerek yok. Agaclari baglamak icin tellerin gececegi telikler yeterlidir. Su kenarlardan suzulup disari cikacaktir.

Kil ve gubre karisimindan yapacagin bir karisimi kullanarak yukseltecegin bir duvarcik icine toprak ekleyip agaclarini dikebilir dikimden sonra da yosunla kapladigin zaman kil duvar ve icindeki toprak butunlesip bir dogal tepecik gibi duracaktir.(Yaptigin calismada kenarlara dizdigin taslar dogal gorunmuyor)

Agaclarini, birbirlerine daha yakin dikersen(agac govdeleri birbirlerini kesmesin ) ve duz tasin bir tarafinda bosluk birakirsan daha dogal bir goruntu yakalamis olursun.

calismalarinda kolayliklar dilerim.

Ali H. ALI
25-01-2010, 11:31
Ne demiş Hz. Ali (sav) "Bana bir kelime öğretenin kırk yıl kölesi olurum"

Mehmet Salih bey korkmayiniz:) agaclar nette kimse kimseye kole degildir ve olmaz da burada sadece guzel bir bilgi paylasimi var.

Hz Ali de "bana bir kelime ogretenin kirk yil kolesi olurum" deyisi sadece ogrenmenin ne kadar degerli oldugunu anlatmak icindi. Ki burada da birbirimizden guzel seyler ogreniyoruz.

msgurkan
25-01-2010, 12:02
Envor bonsaiyi öğrendikten sonra bizlere öğretecek çok şeyi olacak, özellikle gübreleme konusunda.

Başarılarının devamını diliyorum.

envor
25-01-2010, 19:10
Sayın Ali hocam, sizin ve değerli hocalarımın yorum ve önerilerini değerlendireceğim. Orman tarzı bonsai denememi tekrardan şekillendireceğim. Teşekkürler & Saygılar...

envor
25-01-2010, 19:14
yakında bize öğretmeye başlarsınız, sonra size borçlu duruma düşeriz.

Benim 80 yıl Köle olmaya niyetim yok:D Aman beni karıştırmayın:D:D

Yok hocam öyle ustamıza ahkam kesecek değiliz, :o ben borcu ödeyene kadar, ömrüm biter zaten.:D:D

envor
25-01-2010, 19:20
Tasin altina suyun suzmesi icin buyuk delikler acmana gerek yok. Agaclari baglamak icin tellerin gececegi telikler yeterlidir. Su kenarlardan suzulup disari cikacaktir.
Ali hocam, mermere büyük delik açmam, drenaj için değildi, matkap ile tel için delik açamadım, matkap uçları bozuluyor, delik açamadığım için bu yolu denedim. Yeni mermerde de bu şekilde delik açmayı düşünüyorum, bunun bir zararı olurmu ki?

Oğuzhan
26-01-2010, 09:36
MAŞALLAH.
Valla süper pek şirinler.Orman şekli güzel.Yeşil halinide görmek isteriz.Sizleri gördükçe isteğim artıyor.

oyekcin
26-01-2010, 10:25
güzel çalışmalar. darısı bizim başımıza

Ali H. ALI
26-01-2010, 12:22
Envor, mermer ve benzeri taslar uzerine matkapla delik acmak istiyorsan matkap uzerine tas delmek icin ozel uc takmalisin. Demir ve ya tahta uzerinde delik acmak icin kulanilan uclar taslarda bozulup delmiyor.

Buyuk delik acmanin onlem alirsan bir zarari olmaz. Buyuk deliklerin uzerine delikli tel ve ya plastik(mes) korsan, topragin buyuk deliklerden akip gitmesini onlemis olurken, deligin altindan da toprak icine bocek girmesini onlemis olursun.

envor
31-01-2010, 21:49
Teşekkürler Ali hocam, orman tarzı'nı yeniden şekillendireceğim, yeni ve daha büyük bir mermere taşıyacağım ağaçları, özel matkap ucu yok malesef, eski sistem delik açacağım mermere.

envor
03-02-2010, 17:07
Erik ağaçlarımın son hali, biraz sert budadım. İkinci resimdeki ağacın sağ alt dalınının kıvrıklığını düzeltim, bu eski resimdi, yenisini çekmedim. Nasıl gözüküyor? Hatalarım nelerdir?

123977
123978

envor
03-02-2010, 17:12
Bu lavantin bonsai denemem, bahçeden yamodori yaptım, ölü dallarını temizledim, yaşatmaya çalışıyorum şimdilik.

123981
123982
123983

envor
03-02-2010, 17:21
Bu Cascade sitili bonsai denemem. Telledim ve zirvesinin oluşmasını bekliyorum, bir iki ufak telleme işi daha var, onuda tamamlayacağım ve de daha sonra güzel bir saksıya yerleştirmeyi düşünüyorum. Bu resimde eski, yeni resim ekleyeceğim, şimdilik bu.:o
Hatalarım nelerdir? Nasıl olsa daha iyi olurdu? vs. vs.

123985
123986
123987

bonsaisan
04-02-2010, 21:05
KEngai sitili konusunda forumdaki anlatıma bakınız derim.
lavantin hoş bir görsele sahip olabilir.

Erik fidanna gelince
gövde ön ksımında çıkan daları yanlara doğru vermişsiniz.

Daha az sayıda dal bırakın derim.

Bir dal sağda
bir dal solda ama ilk dala göre biraz yukarıda.

Bir dal geride.

Ve son olarak tepe noktası.

Hızlı bir gelişim hızlı bir çalışma.

Güzel oluçaklar.

SAygılar.

plexus
04-02-2010, 22:48
güzel bir çalışma. başarılar.

envor
04-02-2010, 22:48
Erik fidanna gelince
gövde ön ksımında çıkan daları yanlara doğru vermişsiniz.

Daha az sayıda dal bırakın derim.

Bir dal sağda
bir dal solda ama ilk dala göre biraz yukarıda.

Bir dal geride.

Ve son olarak tepe noktası.

Sayın bonsaisan, hangi erik için önerdiniz yukarıdaki yazdıklarınızı, ilk resim mi? İkinci resim için mi? Yoksa her ikisi için mi?

Cascade sitili olan çalışmamı nasıl buldunuz? Yorumlarınız benim için çok önemli.

Teşekkürler & Saygılar...

Harun Parlak
04-02-2010, 23:16
Sayın envor. Topraksız tarım gibi bonsai yede hızlı bir giriş yaptınız. Tebrikler.
Tellemeleriniz harika güzel sarmışsınız. Bu konuda çnerim dalcıklarışekillendirirken direk düm düz olmasın birz daha hareket yaptırısan daha güzel ve doğal görünecektir.
Bu sayede hem dallar hareket kazanmış olacak hemde boyları kısalmış olacak.

Ali H. ALI
05-02-2010, 13:10
Envor, selale tarzi icin http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=17592 buraya bakip agacin uzerinde saracagin uygun kalinliktaki tellerle tekrar calisabilirsin.

Erikler uzerindeki Tekin beyin cizimlerini uygulayabilirsin.(agaclarin govdesinin gerisinden de dal cikmali fotograf oldugu icin fark edilmiyor govdenin gerisinden de dal cikiyor degilmi?)

envor
05-02-2010, 14:05
Eriklerin arkasında dal yok, sadece görülen dallar var. Sanırım acımadan ve düşünmeden kestim o dalları. Bu da bir tecrübe oldu

Şelale tarzı içinde mesajı aldım. Tekrardan telliyorum, en kısa zamanda :)

kurtkus
05-02-2010, 14:57
Envor bey kolay gelsin ,siteye yeni üye oldum ama yıllardır aklımdan bonsai geçiyor.Sizin sebze üretimi konusunda deneyimlerinizi okudum.Ben de yıllardır meyve işi ile uğraşıyorum.Bilgi birikiminiz sizi bonsaide de başarılı kılacaktır.
Ayrıca bonsaisan ustanın ormanlarına bayıldım .İnşallah en kısa zamanda ben de başlayacağım(Orman değil tabii ki ağaç olacak,alıçla başlamayı düşünüyorum doğrumu dur arkadaşlar?)

bonsaisever
05-02-2010, 15:17
36 mesaj ikinci resimde görülen yeşi pensenin üzerinde (gövdenin ortasında) tellenmiş bir dal var.
O dalı gövde yapmanda qayda var.
Böylece, hem o dala hem gerisinde gövdeye daha fazla güc vereceksin.
Yine göde üzerindeki tüm dalları büyükten küçüğe doğru yarı yarıya kısaltıp gövdedeki işlemi onlara da uygulamalısın.

Sanırım acımadan ve düşünmeden kestim o dalları
Bu hataları yapman doğal ve iyi.
Bu işle uğraştıkca, onlar sana daha dikkatli olman konusunda uyarı olacak :)
Bir fidanı aldığın gün kesip şekillendirmeyecek, belki günlerce üzerinde düşünecek veya gelişmesi için hiç dokunmadan bekleyeceksin.(burada bunu yapmadın demek değil)

Ayrıca; dalları budayıp atarak, iz bırakıp o izin kapanmasını beklenmektense, dalın kurumuş dal olarak kulanılmasıyla ağacına neler katacağını veya katmayacağını da göz önüne almanda fayda var.

Kolay gelsin...

envor
05-02-2010, 19:30
36 mesaj ikinci resimde görülen yeşi pensenin üzerinde (gövdenin ortasında) tellenmiş bir dal var.
O dalı gövde yapmanda qayda var.
Böylece, hem o dala hem gerisinde gövdeye daha fazla güc vereceksin.
Yine göde üzerindeki tüm dalları büyükten küçüğe doğru yarı yarıya kısaltıp gövdedeki işlemi onlara da uygulamalısın.

Hocam bunu anlamadım :) Sizde sorun yok, sorun bende, okuyarak anlama kabiliyetim yok, ondan:D

Harun Parlak
05-02-2010, 20:13
Sayın envor sizin Lavantin'i biraz karaladım fikir vermesi bakımından.

envor
05-02-2010, 20:22
Sayın envor sizin Lavantin'i biraz karaladım fikir vermesi bakımından.

Lavantin yaşarsa bu stili vereyim, güzel gözüküyor. Yaşarsa diyorum:o sanki kuruyacak gibi duruyor:(

Bir başlıkda öldürdüğümüz ağaçlar için açsak mı? Rahmetle anmak baabında:D

Harun Parlak
05-02-2010, 20:24
Ecelinden ölürse sorun yokda şehid olursa anmak için başka başlık açarsın:)

envor
05-02-2010, 20:32
Envor bey kolay gelsin ,siteye yeni üye oldum ama yıllardır aklımdan bonsai geçiyor.Sizin sebze üretimi konusunda deneyimlerinizi okudum.Ben de yıllardır meyve işi ile uğraşıyorum.Bilgi birikiminiz sizi bonsaide de başarılı kılacaktır.
Ayrıca bonsaisan ustanın ormanlarına bayıldım .İnşallah en kısa zamanda ben de başlayacağım(Orman değil tabii ki ağaç olacak,alıçla başlamayı düşünüyorum doğrumu dur arkadaşlar?)

Teşekkürler sayın kurtkus :) Bonsai'ye başlamayı düşünüyorsanız hiç beklemeyin, hemen başlayın, ben ha bugün, ha yarın derken çok vakit kaybettim. Size ve diğer bonsai'ye başlamayı düşünen üyelerimize tavsiyem hiç vakit kaybetmeden bir yerlerden başlamanız. Hele hele çok değerli bilgileri üşenmeden, sıkılmadan veren değerli hocalarımızı bulmuşken :)

envor
05-02-2010, 20:35
Ecelinden ölürse sorun yokda şehid olursa anmak için başka başlık açarsın:)

Valla bir ardıcım vardı, şamdan sitilinde, kuru dal efektli bir şeydi,:o şehit oldu!
Rahmetle anıyorum.:(

Harun Parlak
05-02-2010, 20:40
Hayır o şehit sayılmaz. Kazaya kurban gitmiş. :)

bonsaisever
05-02-2010, 21:22
Q klavyeye alışık olmayınca yanlış harflere basıp göndermişim, özür.
Aslında benim de anlatım kabiliyetim hiç iyi sayılmaz :)

Gövdede kırmızı ile belirtiğim yerden keser ve yeşille belirttiğim dalı erik ağacında olduğu gibi gövde olarak uzatılacak.

Dallardaki kımızı çizgileri dikkate alın, fakat uygun dalcıklara göre kesim noktalarını siz belirleyin.

envor
06-02-2010, 20:39
Gövdede kırmızı ile belirtiğim yerden keser ve yeşille belirttiğim dalı erik ağacında olduğu gibi gövde olarak uzatılacak.

Sayın hocam, Uzatmamı istediğiniz dalın büyüme noktasını, bi bakmışım daha önce kesmişim:o:D yani o dalın uzaması çook gecikir diye düşünüyorum. Ben kalın bir tel ile telleyip en ucu sağa çevirtip, stile uydurmayı düşünüyorum. Şimdi baktım da güzel olacak gibi.

envor
06-02-2010, 20:51
Şelale tarzı bonsai denememe bakarken, birden ilham geldi :D hemen oracıkta bir erik fidanının daha canını yaktım. Hızımı alamadım, sonra birde kaya parçasının üstüne oturttum:o Bonsai de böyle bir stil varmıydı? İlham geri gittiğinden dolayı, gövde üzerindeki dallara dokunmadım şimdilik.

İlk iki resimde bir sonra üzerinde denemeler yapacağım yeni kurban'ım da görülüyor:D:D

124352
124353

Hazır resim yüklerken, ilk havai köklendirmemide sizlerle paylaşmak istedim. Sarı çiçekli bir sarmaşık, adını henüz bilmiyorum:o, küçük bir saksıda çok güzel gözükeceğini umuyorum.

124354
124355

kök_nar
06-02-2010, 21:01
bu şeklin veya temanın işlenebilmesi için dalların bıraz daha uzun olması gerekmez miydi birde gözlerin patlaması baya zaman alır gibi görünüyor yanlış mı düsünüyorum

envor
06-02-2010, 22:06
Sayın kök_nar; gözler patlamak üzere, hatta en uc gözler patladı, yapraklar çıkıyor. Resimde gözükmesede ben görebiliyorum. Dallar konusunda haklısınız, dalların daha uzun olması gerekirdi, bunu böyle şekillendirmeye karar verdim, elimde daha çok fidan var, uzun dallı bir fidanı da tekrardan aynı şekli vermeye çalışacağım.

Ustalarım hata yapmış olduğumu düşünebilirler, ama en iyi öğrenme metodum bu olduğundan, ne kadar hatayı, ne kadar kısa sürede yaparsam, bonsaiye o kadar hızlı adapde olacağımı düşünüyorum. Yoksa yanılıyormuyum:confused:

envor
11-04-2010, 20:18
MAŞALLAH.
Valla süper pek şirinler.Orman şekli güzel.Yeşil halinide görmek isteriz.Sizleri gördükçe isteğim artıyor.

Orman stili çalışmamda son durum.

135647

izzeterisen
11-04-2010, 22:13
Tebrikler.

envor
03-11-2011, 18:44
Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Neredeyse iki yıldır, forumda bonsai başlığı altında pek paylaşım yapmasamda, bonsaiden kopmuş değilim, ufak ufak çalışmalarıma devam ediyorum. Zaten bu sevdadan da kopmak pek mümkün değil!

Saygılarımla... envor:cool:

Meşe Palamutu bonsaim.

254248
254249

Harun Parlak
03-11-2011, 20:23
Çok güzel bir aday. Geleceği çok parlak gövde kalınlığı da süper.
Hafif sağ tarafa yatık dikilip ilk dalın kalın kısmı alınıp orada dallanma sağlanabilir.
Değişik tasarımlar da uygulanabilir tabi ki.

bonsaisan
03-11-2011, 20:35
Güzel bir aday elinde güzel şekileneçektir

envor
04-11-2011, 09:13
Çok güzel bir aday. Geleceği çok parlak gövde kalınlığı da süper.
Hafif sağ tarafa yatık dikilip ilk dalın kalın kısmı alınıp orada dallanma sağlanabilir.
Değişik tasarımlar da uygulanabilir tabi ki.

Sayın Tekin, arada saksıyı öyle yatırıp bakmıyor değilim aslında, şimdi yapraklarını dökmesini bekliyorum, dallanması güzeldi, şimdi daha çok aday dallara sahip. Vereceğim şekil konusunda en son fikri, yapraklarını dökünce vereceğim, öneri ve tavsiyelerin için teşekkürler...

Güzel bir aday elinde güzel şekileneçektir

Teşekkürler Bonsaisan...

envor
04-11-2011, 09:31
Bonsaide başarıyı daha çabuk yakalamanın yöresel bitki örtüsünü kullanmakla paralel olduğunu düşünüyorum. (Bu yazdığımı başarıyı yakalamış da yazmış gibi algılamayın :p daha hiç bir şey başarmış durumda değilim) Bu sebeple zeytin üzerine daha fazla ağırlık verdim. aşağıda resimlerde gördüğünüz zeytin bonsailerimden birisi, şu an tellenmiş vaziyette alıştırma saksısında. İlerliyen zamanlarda gelişimine bakılarak, bonsai saksınına alabilirim.

254315
254316
254317
254318
254319

Hazeyn
04-11-2011, 10:01
sayın envor yöresel bitki örtüsüyle çalışmak hakkındaki görüşüne katılıyorum, ayrıca zeytin ise fazla sorun çıkarmıyor.Sanırım kullandığın su çok kireçli ve zeytinin yapraklarına fazla su sıkmışsın çünkü kireç kalıntıları yaprak rengini bastırmış, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum.

envor
04-11-2011, 10:08
Evet sayın Hazeyn, sulama suyum çok kireçli, ağaçlarımın çokluğu yüzünden de fıskiye ile sulama yapma durumundayım. yoksa çok zamanımı alıyor. Bu yapraklarda ki kireçlekeleri temizlemek için belki arkadaşların bir tavsiyesi olur.

bonsaisan
04-11-2011, 13:00
Taviye edeyim.
Kireç sökücü kullan :D

Desem de sadece espiri.

***Aslında 1 tl iyi dinlendirilmiş ve havalandırılmış suya bir kapak alkol koyarak yapraklara püskürtmek ve ağacı yarı gölgede bir gün dinlendirmek mantıklı.

1tl plastik pet suyun mavi renkli kapağına koyaçağımız alkol ölçü olabilir ya da iki kapak.

Alkolün uçucu etkisi yaprak yüzeyinde ki birikmiş kireç tabakasını kaldıraçaktır.

Japonlar alkol olarak "saki "yani pirinç rakısı kullanırlar

Ya da bitkilere zararlı olmayan yazlık yağ ve ya türevi bir yağ ile yaprakları parlata bilirsin.

***Diğer bir yöntem ise yarı yarıya oranlanmış yağlı süt ile su karışımı

Bu karışımıda yapraklara sürerek parlak ve canlı yapraklar elde edebilirsin.

envor
04-11-2011, 13:21
Hımmm:confused:

Hepsini ayrı ayrı denemek lazım, hangisi daha iyi sonuç verirse buradan bildirmekte fayda var.

Teşekkürler bonsaisan ;)

envor
04-11-2011, 17:11
Yine bir zeytin adayım, bu adayımın özelliği, saksısında gram toprak bulunmayışı, saksı içerisinde komple volkanik tüf var. Gelişiminde diğerlerinden hiç bir fark yok, sağlıklı köklere ve hızlı büyüyen filizlere sahip. Şu an tellemesi yapılmış durumda, ilerleyen günlerde bonsai saksısına alacağım.

254403

Ali H. ALI
05-11-2011, 06:21
Envor adaylarinin 3 de guzel. Yerli agaclarla calismaya deginmen de guzel ve dusundugun gibi uygun yerli agaclardan secilecek adaylarla sonuca cok daha cabuk ulasilabilr.

Ilk fotograftaki Zeytin agacinin orta yerdeki oyuk govdedenin iyice gorundugu, yuz oldugunu dusundu fotograflarda govdeler bakan kisiden uzaklasiyormus gibi geriye dogru yatiyorlar diye gorunuyor. Daha sonraki fotografta agacin arka yuzu oldugunu dusundugum goruntu on yuz olmaya sanki daha elverisli!! Beni fotograf yaniltmis olabilir ama oyle degilse agacin simdi arka yuzu olan kismindan alici gozle bakmalisin diye dusunuyorum.

Mese palamudun cok guzel ve bonsai saksisina alinacak bir durumdadir diye dusunuyorum. Yapraklarinin buyuklugu agac ile orantili bir durumda, Sulietini korumak icin bazi budamalar da yapabilirsin.

Son zeytin agacin da hafif budamalardan sonra bonsai saksisina alinabilecek durumda. Sana kolayliklar ve basarilar diliyorum.

envor
05-11-2011, 16:48
Ali hocam önerileriniz ve çalışmalarımı beğendiğiniz için teşekkür ederim. Sizin çalışma ve yazılarınızdan da feyz alıyorum hocam. Teşekkürler & Saygılar...

memet
05-11-2011, 16:56
Topraksız tarım konusunda bilginden ötürü ağacın ihtiyacı olanı veriyorsun, bu bakımdan ponza sorun çıkarmıyor. Fakat benim fikrime göre, ponza mikro organizmaları tutmayacağı için bir süre sonra sıkıntıya neden olabilir. Japon milleti akadama kullanabiliyor sadece ama onun yapısı biraz daha farklı. Kum ve kompost ya da buna benzer takviyelerle karışımı dengelemek bence daha iyi olur.

tourkana
05-11-2011, 17:17
Sn. Envor çalışmalarınız çok iyi gidiyor, Son zeytininizi çok beğendim, ancak önerim zirvedeki uzun dalı aşağıya doğru sertçe kıvırıp( rafya ile kıvrılacak yeri sararak önlem aldıktan sonra) bir üçgen oluşturmanız yönünde. Ali Bey'in dediği gibi ön yüz olarak arka tarafı kullanman daha uygun bence de .

envor
05-11-2011, 20:19
Sn. tourkana beğendiğiniz için teşekkürler, fotoğrafda ki ağaç için olan önerinizi uygulamayı bu saatten sonra uygulamam çok zor, ama ağacın zirvesinin boyunu biraz kısaltacağım, yanlara olan dallarda ki aksiller gözler de patlamaya başladı, aralarda ki boşluklarda kapandığında gerçek bir zeytin ağacının kopyası olacak diye düşünüyorum. Sizce de boyunu biraz kısaltmalımıyım?

Çift gövdeli zeytin ağacımıda ön yüzünü kullanmayı düşünüyorum, kuru kök görünümünü yabana atamayacağım, ama dediğiniz gibi biraz arkaya yatık, onu da üst dalları biraz öne doğru eğip, göz yanılması yapmayı planlıyorum.

umutacar35
06-11-2011, 20:27
merhabalar çalışmalarınızı çok beğendim. özellikle zeytinin ileride çok güzel olacağını düşünüyorum.bahçeden 5/6 yaşlarında bir zeytini saksıya geçirmek istiyorum bende. acaba mevsimi uygun mudur?

memet
07-11-2011, 06:12
Bira zdaha bekleseniz mevsim olarak daha uygun olur.

envor
07-11-2011, 08:13
merhabalar çalışmalarınızı çok beğendim. özellikle zeytinin ileride çok güzel olacağını düşünüyorum.bahçeden 5/6 yaşlarında bir zeytini saksıya geçirmek istiyorum bende. acaba mevsimi uygunmudur?

Sayın umutacar35, mevsim sonbahar olsada, halen daha yazdan kalma günler yaşıyoruz, benim de arazimde alacağım onlarca ağacım var, Aralık ayı sonu / Ocak ayı başı gibi alacağım. Hem günler iyice kısalacak, sıcaklık düşecek, ağaç daha çabuk toparlanacak, hem de bol yağmurlar yağacak toprak gevşeyecek, kılcal kökler daha az zarar görecek.

Aşağıda ki fotoğrafda gördüğün kuzu pirnalı meşesini 14 Ocak günü almışım, önce çok su tüketmesin diye fazlalık yapraklı dalları uzaklaştırdım, sonra da mümkün olduğunca köklere az zarar vermek için etrafını genişçe kazdım. Az çok fikir versin diye paylaşıyorum.

Sen gel bu işi Yılbaşı tatiline bırak :p

Hadi kal sağlıcakla...;)

254552
254553

Harun Parlak
07-11-2011, 08:44
bahçeden 5/6 yaşlarında bir zeytini saksıya geçirmek istiyorum bende. acaba mevsimi uygunmudur?

Bahçeniz eve yakın ise Bahçede budama telleme ve şekillendirmelri yapın. Daha hızlı istediğinize ulaşırsınız. İşlemler bitince saksıya alırsınız.
Kolay gelsin.

umutacar35
07-11-2011, 10:08
sayın envor, tavsiyeleriniz için teşekkürler.Meşe ağacınızda gerçekten çok güzel.Aralık ocak gibi aktarma yapıcam uygun olduğumda.
Sayın Tekin, dediğiniz güzel bir yöntem. dal kalmıcak şekilde govdeyi kesmeyi düşünüyorum şimdi kessem acaba sorun çıkartırmı benim için?

memet
07-11-2011, 11:15
Bir fotoğraflayın ağacı fotoğraf üzerinden konuşalım daha sağlıklı olur.

umutacar35
07-11-2011, 19:27
yarın yapayım hocam konuyu burda açtım kötü oldu ayrıca kusura bakmayın

mehmetdeveci
02-12-2011, 19:45
bunlar ne yer ne içer peki..kökleri oraya sığarmı peki biraz daha büyüyünce

memet
02-12-2011, 19:59
Gelişme dönemi boyunca gübre ve çeşitli katkı maddeleri veriliyor. Saksı duruma göre bir iki yıl arayla değiştirilip köklerinde de budama yapılıyor.

envor
07-12-2011, 17:34
Ova karaağacı bonsai çalışmam. Mart & 2010 yılında yamadori ile sahip olduğum, bir ağacım. O zamanlar kurşun kalem kalınlığın da ve boyundaydı. Şimdi telledim ve çok sığ bir bonsai saksısına almayı düşünüyorum.

258557
258558
258559

envor
07-12-2011, 19:35
Yaklaşık bir yıl önce yamadori olarak sahip olduğum zeytin bonsai çalışmam, üzerinde ki görülen dalların tamamı 8 & 9 ay içerisinde oluştu ve şekillendi. Bonsaisan hocamızın tavsiyesi üzerine kuru dal çalışması yaptım. Yine bir zeytin ağacı dalı olan kuru dal parçasını, ağacın üzerine monte ettim, dremel ile oyma işlemi yapıp limesülfür sürerek dal parçasını beyazlattım.

258569

Dalı yapıştıracağım bölge,

258570

Dalı nereden kesmem gerektiğini ölçüyorum,

258571

258572
258573

envor
07-12-2011, 19:44
258575

258576

258577

258578

258579

bonsaisan
07-12-2011, 20:14
güzel ve örnek bir çalışma olmuş eline sağlık

envor
26-12-2011, 10:21
Zeytinimin şu an ki durumu, bir & iki hafta içerisinde yeni saksısına taşıyacağım.

261243

tourkana
26-12-2011, 10:25
Harika olmuş eline sağlık.
Kuru gövde efekti ile çok daha güzel olacak bence.

bonsaisan
26-12-2011, 10:37
Vay vay vay diyorum başka bir şeyde demiyorum.
Elerine sağlık.

envor
26-12-2011, 16:58
Teşekkürler arkadaşlar. Bir iki hafta içerisinde taşıyacağım ağacımı, bugün işimin yoğun olmamasını fırsat bilip, yeni saksısına aldım. Şu anda, üzerinde ki telleri söküyorum. Dremel ile kuru dalların üzerinden geçip, yeniden limesülfür süreceğim. İşlemimin bitmesinden sonra sizinle paylaşırım. Bir yorum da o zaman alalım. :)

Saygılarımla...

kalambaklı
26-12-2011, 17:49
mmmm, pek' te güzel olmuş, yorum yapmak için yeni saksısında da görmek isteriz.;)

envor
26-12-2011, 18:39
Yeni saksısında, toprak karışımı her zaman ki gibi, % 70 cüruf + % 30 orman toprağı.

261318

Cemaleddin
26-12-2011, 18:59
Sayın Envor, Meşe ağacınızın yaprakları ilk bahardaki ilk sürgünler mi yoksa yaz ortası halimi? çok merak ettim. Eğer yaz ortası hali ise mükemmel bir küçültme olmuş... Bir de Meşenin cinsini biliyormusunuz acaba, benimde meşelerim var ama yaprakları hala istediğim küçüklüğe ulaşmadılar. Harika bir meşe. Tebrik ederim...

envor
26-12-2011, 19:36
Sayın Cemaleddin gördüğünüz yapraklar yaz ortasında ki hali, şu an üzerindekilerde aynı küçüklükte. Cinsi de palamut meşesi diye biliyoruz. Bu yıl yeni saksısında, düzeltme budamalarınla daha da güzel gözükecek inşallah. Teşekkürler & Saygılar...

Cemaleddin
26-12-2011, 20:13
Bu benim meşe 13 yaşında olmasına rağmen yapraklar hala sizin meşenizin yaprakları kadar küçülemedi :(

envor
26-12-2011, 20:42
Yaşını nasıl ölçtünüz? Görünüşünden yolaçıkarak; yılbaşı sonrası sökeceğim, yamadori yapacağım ağaçlar o zaman 50 yaşında var.

Yaprak küçültmede yaprağı yarım mı kesiyorsunuz? Tam dibinden mi? Ayrıca sizinkisiyle benimkisi aynı çeşit değil san ki. Varyetesi farklı. Benimkisinin yaprakları daha mavi. Sizinkiside yeşil. Bunu bir araştırayım ben.

bonsaisan
27-12-2011, 11:21
Envor eğer ağaçını bu bahrda ki gelişme sonucunda aşağıda ki görseldeki gibi yetiştirir isen ve istediğin görsel yapı bu ise ağaçının ileride ki yaz sonunda ve daha sonraki yıllarda takip edeçeği görsel aşağıda kine yakın olçak ve bu olur ise bu ağaçın harika olaçak.
261387

memet
27-12-2011, 16:59
Bu benim meşe 13 yaşında olmasına rağmen yapraklar hala sizin meşenizin yaprakları kadar küçülemedi :(

Buradaki yamadoıri meşeyi kastediyorsunuz sanırım. (http://www.agaclar.net/forum/876255-post59.htm)
Meşe varyeteleri konusunda çok bilgim yok ama, bu yamadori doğal şartlarda bu hale gelmiş . Bu bakımdan sizin meşenin yaprakları ile arasında bir ilişki kurmak çok uygun olmaz.

Önümüzdeki yaz içinde yaprak küçültme konusunda bir kaç uygulama yapıp yapraklarını küçültebilirsiniz.

Ocak ayı içinde bonsai toplantılarımız başlayacak bir toplantıda bu konuyu konuşuruz.
Temel olarak ilk önce ağacın gelişmesini, uygun bir gövde ve dal yapısına kavuşmasını isteriz. Dallanma artınca yapraklar bir miktar kendiliğinden küçülecek. Daha sonra yaprak küçültme uygulaması yapılabilr.

Bence bu sene ağacın dallanması konusunda çalışmalısınız.

Bana sorarsanız saksıya koyduğunuz taşlar toprağın hava ile ilişkisini kestiği için uygun değil. Toprak yüzeyi güneş de görmediği için orada çeşitli parazitler ve mantarlar üreyebilir.

Diğer yandan toprağın kuruyup kurumadığını anlaması da sorun olur bu tür malzemelerle üstünü örtünce.

Cemaleddin
27-12-2011, 17:09
:) Ellerime doğduğu için yaşını da biliyorum, en alttaki sürgünü vermesi için iki senede ona dil döktüğümüde biliyorum. Yani sizin anlayacağınız bu palamut meşesini, palamuttan yetiştirdim. Benim ilk bonsaim...Ne yalan söyleyeyim yaprak küçültme çalışması hiç yapmadım. Ama önümüzdeki mevsim mutlaka yapacağım. Benim meşemin palamut meşesi olduğundan eminim. Çünkü palamutu aldığım ağacı tanıyoruirum. Sizinki farklı bir çiens olmalı. Palamut meşesinin en az 3, 3,5cm palamuyu olur, yapraklarıda tahmini 10-12cm boyundadır. Kolay gelsin...

Cemaleddin
27-12-2011, 17:19
Mehmet Bey, Evet toprak konusunda iyi değildim, ama bu sıralar epey bir ilerleme katettim, komposemii bahçede yaptığım bir metreküplük kompose sandığında kendim yapıyorum. Ödemiş fuarından koca bir çuvalda tarım perliti almıştım. Birde volkanik tüf bulursam işte o zaman toprak sorunum olmayacak sanırım. Daha çok çalışmam gerek, çooook ! :)

memet
27-12-2011, 17:35
Çiğli'de olmasanız ponza/tüf çok burada diyeceğim. Genellikle fidanlıklarda, seralarda bulunuyor.
Nem tutucu malzeme olarak perlit ponza/tüf yerini tutabilir. Perlit daha yüksek nem tutucu olduğu için sulama konusuna biraz daha dikkat etmekte yarar oluyor.

Menemen tarafındaki fidancılarda olacağını düşünüyorum.
Başlayacağımız eğitim çalışmalarında toprak karışımları konusunu inceleyeceğiz.

envor
27-12-2011, 17:58
:) Ellerime doğduğu için yaşını da biliyorum, en alttaki sürgünü vermesi için iki senede ona dil döktüğümüde biliyorum. Yani sizin anlayacağınız bu palamut meşesini, palamuttan yetiştirdim. Benim ilk bonsaim...Ne yalan söyleyeyim yaprak küçültme çalışması hiç yapmadım. Ama önümüzdeki mevsim mutlaka yapacağım. Benim meşemin palamut meşesi olduğundan eminim. Çünkü palamutu aldığım ağacı tanıyoruirum. Sizinki farklı bir çiens olmalı. Palamut meşesinin en az 3, 3,5cm palamuyu olur, yapraklarıda tahmini 10-12cm boyundadır. Kolay gelsin...

Valla bravo diyorum, sayın Celaleddin, tohumdan yetiştirip büyütmek başlı başına bir kabiliyet. :)

Meşenin yapraklarını yarıdan kesince, yeni yaprak çıkması biraz gecikiyor, tamamını kestiğim dallarda daha hızlı ve gözle görülür şekilde küçülüyor. Önümüzde ki yıl iki defa yapacağım. Daha da küçülte bilirsem çok hoş gözükecek. Cüruf'u izmide dokuzeylül hastanesini Narlıdere tarafına doğru 200 metre geçtiğinizde sağ tarafta bir inşaat malzemeleri satan yerden alıyoruz, mevsel markası altında, bir çuvalı 8 tl. İşyeri sahibiyle konuştuğumda, tüm İzmirde ki fidanlıklara dağıttıklarını söylemişlerdi, Çiğli tarafına da mutlaka gönderiliyordur.

envor
27-12-2011, 18:01
Envor eğer ağaçını bu bahrda ki gelişme sonucunda aşağıda ki görseldeki gibi yetiştirir isen ve istediğin görsel yapı bu ise ağaçının ileride ki yaz sonunda ve daha sonraki yıllarda takip edeçeği görsel aşağıda kine yakın olçak ve bu olur ise bu ağaçın harika olaçak.
261387

Bonsaisan, müthişsin :) Güzel bir görsel çizim olmuş, ellerine sağlık. Zannediyorum, bir yıl içerisinde çizimde ki görselliği yakalarım. Şu an zaten gözler sürgün veriyor bile. Tekrardan teşekkür ederim.

envor
27-12-2011, 18:43
Taviye edeyim.
Kireç sökücü kullan :D

Desem de sadece espiri.

***Aslında 1 tl iyi dinlendirilmiş ve havalandırılmış suya bir kapak alkol koyarak yapraklara püskürtmek ve ağacı yarı gölgede bir gün dinlendirmek mantıklı.

1tl plastik pet suyun mavi renkli kapağına koyaçağımız alkol ölçü olabilir ya da iki kapak.

Alkolün uçucu etkisi yaprak yüzeyinde ki birikmiş kireç tabakasını kaldıraçaktır.

Japonlar alkol olarak "saki "yani pirinç rakısı kullanırlar

Bende Japon rakısına karşı Yeni Rakı ile karşılık verdim :p ama tam istediğim sonuca ulaşamadım. kullandığım su çok kireçli ve ağaçların gövdesi çok beyazlaşmış durumdaydı. Sonra çaydanlıklarda ki kirecin, sirke yardımıyle temizlendiği aklıma geldi, ben de ağaçların gövdesini, sirkeye batırılmış diş fırçasıyla temizlemeye çalıştım. İlk uygulamada tamamı çıkmasada, gövdenin rengi belirginleşmeye başladı. İkinci uygulamada ise, gövdede ki kirecin % 80 inden kurtuldum. Süt ve kışlık yağ önerilerini henüz denemedim, dener denemez buradan paylaşacağım.

idris şenol
31-12-2011, 18:54
sayın envor çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum

_gurbuz_
03-02-2012, 11:17
Sn Envor, acaba bu güzel zeytinin gelişim süreçlerinin görselleri mevcut mu? Bonsaileriniz cok güzel fakat gelişim süreçlerini de merak ediyorum dogrusu... :) elinize saglık..

envor
08-09-2013, 22:04
Sn Envor, acaba bu güzel zeytinin gelişim süreçlerinin görselleri mevcut mu? Bonsaileriniz cok güzel fakat gelişim süreçlerini de merak ediyorum dogrusu... :) elinize saglık..

Sayın gurbuz, evet gelişim süreci fotoğrafları mevcut, ama arşivde arayıp bulmak çok zor geliyor.:o

Fakat güncel fotoğrafları paylaşabilirim.

envor
08-09-2013, 22:29
439840

439841

439842

439843

439844

Sakaki
08-09-2013, 22:47
Sn envor merhaba,

Adaylarınız görmeyeli güzel aşama kaydetmişler, tebrik ederim.
Adaylarınızı eski fotoğrafları, üzerinde yaptığınız işlemlerin kısa bir açıklaması, yeni/güncel durumları ile her birisini ayrı ayrı başlıklar halinde görmeyi gerçekten isteriz.

Aslında http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29301.htm başlığında da duyurduğumuz gibi artık yeni kural gereği her bir bonsai adayını artık ayrı başlıklarda paylaşmamız icap ediyor. Dilerseniz bu konuda (adayları ayrı başlıklara bölme konusunda) size yardımcı olabilirim!?

Başarılarınızın devamını temenni ederim.

badrobot
08-09-2013, 22:51
Sn.envor.
Artık bu ağaçlarınıza "aday" diyemeyeceğim, çünki bunlar "bonsai" olmuşlar bile...tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim.

vetman996
08-09-2013, 22:52
Sayın Envor Bey merhaba.

Topraksız tarımdaki paylaşımlarınızı okudukça size olan minnettarlığım her geçen gün artıyordu. Size teşekkür etmenin yollarını arıyordum. Uzun süre siteye girmediğinizi görünce size yazmaktan vazgeçmiştim.

Bir vesile ile bonsai sever olup bu konudaki paylaşımları okurken sizin yazınızı görünce yazmaya karar verdim.

Topraksız tarımla ilgili yazılarınızı bazen tekrar tekrar okurum. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Bonsai konusunda çok acemiyim. Maratona katılıyorum ama antrenöre ihtiyacım var.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/32606.htm

Antrenörüm olmak isterseniz buyurun. İyi bir öğrenciniz olacağımdan emin olabilirsiniz.

Selamlar... Saygılar...

envor
09-09-2013, 15:47
Aslında http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/29301.htm başlığında da duyurduğumuz gibi artık yeni kural gereği her bir bonsai adayını artık ayrı başlıklarda paylaşmamız icap ediyor. Dilerseniz bu konuda (adayları ayrı başlıklara bölme konusunda) size yardımcı olabilirim!?

Başarılarınızın devamını temenni ederim.

Yeni kuraldan haberim yoktu, yardım talebiniz için de teşekkür ederim, çok naziksiniz. Beni tanıyan tanır, bilgi paylaşmayı çok severim, fakat açılan başlıkları takip edecek zamanım yok. Mümkünse başlığımı bölmeyin, ya da istiyorsanız bölün, kurallara karşı gelemem zaten.

Saygılarımla... envor

envor
09-09-2013, 16:07
Topraksız tarımla ilgili yazılarınızı bazen tekrar tekrar okurum. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Bonsai konusunda çok acemiyim. Maratona katılıyorum ama antrenöre ihtiyacım var.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/32606.htm

Antrenörüm olmak isterseniz buyurun. İyi bir öğrenciniz olacağımdan emin olabilirsiniz.

Selamlar... Saygılar...

Sayın vetman996, rica ederim ve de teşekkürler, güzel sözleriniz için.

Bonsai maratonuna katılmakla iyi etmişsiniz, lakin hastalık seviyesine getirmeyin, sonra pişman olursunuz. :)

Antrenörlük işine gelince, hiç beceremem, ki kendi işime aklım ermez, sizin işinize nasıl erdireyim. Fakat tavsiyede buluna bilirim.

İlk olarak; adayınızı sığ büyük bir saksıya iyi bir karışım toprak ile dikin ve kontrollü büyümesi için ona zaman tanıyın ve kendinize daha kolay bonsai olabilecek bir kaç aday edinin, biraz tecrübe kazanın, daha sonra mavi ladininizi şekillendirmeye başlayabilirsiniz.

Bonsai çalışmalarına katılmayı kesinlikle ihmal etmeyin, hatta 15 eylülde İzmir Bonsai Topluluğunun bir toplantısı var. Gelebiliyorsanız oraya gelin ve atölye ortamında kendinizi yetiştirin.

Elinizi korkak alıştırmayın, çok okuyun, çok ağaçla çalışın. Ne kadar çok hata yaparsanız, o kadar iyi işler çıkaracağınıza inanıyorum. Hatalardan ders almak kaydı ile ama.

Dediğim gibi, sevgi işi bu, sabır ve disiplini de yanınıza aldınız mı, çok güzel çalışmalar yapacağınıza inanıyorum.

Saygılarımla... envor;)

Yusufcanik
11-09-2013, 22:49
Muhteşem çalışmalar, güzel sonuçlar, tebrikler sn envor, biz; toprakla yeni haşır neşir olan bizlere ilham oluyorsunuz.

15 Eylül 2013 İzmir Bonsai Topluluğu toplantısı nerede olacak ve nasıl katılabiliriz acaba?

zorr
13-09-2013, 11:45
Merhabalar
Sn Envor çalışmalarınız çok başarılı buluyorum,deliceler hakkında bir öneride bulunmak istiyorum. Bana göre taç kısmı yukarıya doğru geliştırmeyıp , yana doğru aşağı doğru özellikle yarı şelale , eğitim etseniz daha heybeti durur diye düşündüm.
Selamlar

tourkana
13-09-2013, 13:08
Envor , şu ağacın modeline ne dersin , biraz karaladım :) Alternatiflerin arasında olsun derim bu modelden sıkılırsan :)

envor
13-09-2013, 20:24
Envor , şu ağacın modeline ne dersin , biraz karaladım :) Alternatiflerin arasında olsun derim bu modelden sıkılırsan :)

Sayın tourkana; öneriniz için teşekkürler, fakat artık o şekli vermem imkansız :) Zamanımı ve enerjimi diğer adaylarım için kullanmam gerekiyor.

Şekil A ve B de görüldüğü gibi :)

441354

441355

Ferit Aydın
13-09-2013, 20:54
Sen enerji ayıramadıklarını bana gönder bende enerji bol :)))

envor
13-09-2013, 21:26
Seni de yormak istemem ki, değerli Ferit :)))

Ferit Aydın
13-09-2013, 23:53
Ne demek Değerli Envor, biliyorsun ben yorulmam kolay kolay sıkıntı yok yani ;)

Ferit Aydın
13-09-2013, 23:54
Bu arada Amarula tohumu ne alemde başladın mı işlemlere :)

envor
16-09-2013, 20:37
Amarula tohumu şu an soğuklama evresinde. Önümüzde ki hafta doku kültürü laboratuarına girecek. Tohumda herhangi bir çimlenme sorunu yoksa, halledeceğiz değerli Ferit :)

Ferit Aydın
16-09-2013, 21:26
Hadi bakalım Değerli Envor, merakla bekliyorum :))

erdemreyyan
02-09-2014, 21:40
Harika olmuşlar fidanları ve yosunu nasıl temin ettiniz