PDA

View Full Version : Sağlığa Faydalı Filizler (Mikro filiz yetiştirme)




malina
07-02-2009, 18:50
Filizlendirmeyi deniyorum. Her bakliyat gibi suda beklettim.

İlk bekletmede, hala su almayanları ayırdım ki, homojen bir yapısı olsun.
Görünenler, ikinci suda bekletmede, hala direnenler :)
Onları 3. kez suda tutmaya devam ediyorum. Bakacağız; el mi yaman, bey mi yaman :)

61913

61914




malina
07-02-2009, 18:52
61915

61916

Maş Fasulyesinin, ıslatmadan 24 saat sonraki çimlenme durumu...

malina
07-02-2009, 18:53
61917

61918

48 saat sonraki çimlenme durumu

feriha
07-02-2009, 20:20
Sn Malina geçtiğimiz yaz bende denemiştim. Çok fazla çoğalmıştı. Sizin gibi suda beklettikten sonra sabah ve akşam sudan geçirerek üzerine bir bez örtüp nemli bırakıp 3 günde ancak tam çimlenmişlerdi. Sonra dolaba kaldırıp kısa sürede tüketmeye çalışmıştım.

eylems
08-02-2009, 09:09
Maşı Malatya'lı bir komşum sayesinde tanıdım. Pişirmeyi hiç denemedim.
Sayın Malina, maşı çimlendirerek salata olarak mı tüketeceksiniz?

malina
08-02-2009, 11:01
Tek seçenek o sanırım...

Nasıl olacak diye denemekteyim. :)

eylems
08-02-2009, 11:06
Sayın malina, soya oluyor ise maş ta olur gibi yine de sonucu öğrenip deneyeyim diyorum.

malina
09-02-2009, 14:30
3. gün

62165

62166

malina
09-02-2009, 14:31
4. gün


62167

62168

nariçi
09-02-2009, 16:53
Kendi özgün yorumuma göre çimlenmiş taze pişmeden yenecek bu tür salata yemeklerinde biyotik bir güç vardır. büyümenin en kuvvetli başlangıç etkinliği bu devrede olsa gerek. Aslında uzmanlarca bu evredeki besinlerin her yönü ile incelenmesi gerekir.

Douglas Fir
20-01-2010, 14:48
Filizleri yenen tohumlar...

Bu tohumlardan çıkan filizlerin sadece mineral değil birer vitamin deposu ve olgun hallerinden daha faydalılar. Kanseri önlediği ve kanserle savaşta kullanıldıkları bilimsel olarak kanıtlanmış.

1. Yonca (Alfalfa) (Medicago sativa) (Organik)
2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik)
3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik)
4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum)


İlgili diğer forum konuları:

Soya fasulyesi çimlendirme (Soya filizi) (http://www.agaclar.net/forum/mutfak-digerleri/10726.htm)
Buğday çimi üretimi (http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/35702.htm)
http://www.agaclar.net/forum/bitkiler-ve-sagligimiz/39786.htm

Douglas Fir
20-01-2010, 14:57
Yonca (Alfalfa) Nedir?

Derin kök sistemi sayesinde en derindeki minareller bile yüzeye taşıyabildiği için Arapça’da “bitkilerin babası” anlamına gelir. 6. yüzyıldan beri Çinliler tarafından ilaç niyetine kullanılmaktadır.

Protein, Vitamin A, B1, B6, C, E ve K açısından zengindir. Ayrıca yine vücüt için gerekli olan iz elementleri içerir. Kalsiyum, potasyum, karoten, demir ve çinko açısından zengindir.

Yonca (Alfalfa) Filizinin Faydaları

1. Böbrek ve böbrek taşı sorunlarının tedavisinde
2. Güçlü ve sağlıklı kemikler ve zinde bir beden için
3. Bağışlık sisteminin güçlendirilmesinde
4. Kanın ve karaciğerin temizlenmesinde
5. Kolestrolun düşürülmesinde
6. Felç vakalarının önlenmesinde
7. Çinko içeriği sayesinde saç dökülmesi sorununun tedavisinde

yonca (alfalfa) filizleri kullanılmaktadır.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamileler tarafından kullanılmamalıdır.

122534

122535

agozce
20-01-2010, 17:26
Alfafa bu ise, bir tür yonca değil mi?

122592

Douglas Fir
20-01-2010, 20:31
Filizken koparmayıp yetiştirirseniz resindeki gibi küçük bir Alfafa çalınız olur. Yetişkin yaprakları da Alfafa hapı yapımında kullanılmaktadır. Ancak bildiğim kadarıyla Alfafa bir yonca türü değildir. Zaten farklı bitki türlerinden gelmekteler. Alfafa (Medicago sativa), Yonca (Trifolium pratense).

denizakvaryumu
20-01-2010, 21:49
http://tr.wikipedia.org/wiki/Yonca

agozce
21-01-2010, 00:41
Bu bizim köyde çok var. Biz yonca olarak biliriz.

Sn. Denizakvaryumu aynı bitki değil mi?

Douglas Fir
21-01-2010, 09:51
Benim incelediğim kaynaklardan biri olan http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa 'ya göre ise "alfafa" pembe çiçekleri sayesinde Kırmızı Yonca'ya (Trifloium Pretense/Red Clover) benzemekte. Anladığım kadarıyla Türkiye'de bu bitki "Alfafa" olarak değilde "Yonca" olarak bilindiği için tr.wikipedia.org 'da bu adla verilmiş. Bir İngilizce-Turkçe sözlükte "kaba yonca" olarak anlamı verilmiş. Erzurum'dan bir üretici ile konuştum. "Medicago sativa" nın 4yapraklı olduğunu söyledi.

Kırmızı Yonca (Red Clover) 'nın latince adını (Trifolium pratense) incelersek şu bilgiye ulaşabiliriz. Latince "Tri=üç, "Folium=yaprak" anlamına gelmekte. Yani bu bitkide yapraklar 3'lü gruplar halinde çıkıyor. "Clover" Türkçe'de yonca anlamına gelse de bu bitki Türkçe'ye "Çayır Üçgülü" olarak çevrilmiş. Daha anlaşılır olmak için bitki isimlerini gözden geçireceğim. İlginize teşekkürler.

122692

Douglas Fir
21-01-2010, 15:09
Sağlığa Faydalı Filiz Tohumları

2. Brokoli (Broccoli) (Brassica oleracea var. botrytis) (Organik)

Brokoli

Brokoli filizleri oldukça besleyici ve yararlıdır. Diğer filizler gibi vitamin ve mineral açısından zengindirler. Buna karşın yağ ve kalori açısından fakirdirler. Lifli oldukları için sindirim sisteminde tembelliğe izin vermezler.

Brokoli filizlerinin yetişkin brokoli bitkisine göre kanserle mücadelede 10 ila 100 kat daha yararlı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Brokoli filizleri vücudun ilaç, tarım ilacı ve tosinlerden kendini korumasına da yardımcı olur. İyi bir antioksidan kaynağıdır.

122723

122724

Douglas Fir
28-01-2010, 20:08
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI

3. Çayır Üçgülü (Red Clover) (Trifolium pratense) (Organik)

Tadı Alfalfa'yı andırır. Buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Filizleri çok faydalıdır. Brokoli gibi kanser tedavisinde kullanılmaktadır (Göğüs kanseri hariç) . Kanı temizler, solunum yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Akciğerlerin mukusta kurtulmasına yardım eder. Karaciğeri temizler. Egzema ve kızartı gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de Çayır Üçgülü kullanılmaktadır.

Çayır Üçgülü kalsiyum, magnezyum, niacin, fosfor, potasyum, tiamin ve Vitamin C açısından zengindir.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır. Çocuklar uzun süre tüketmemelidir.

123419

Douglas Fir
28-01-2010, 20:48
SAĞLIĞA FAYDALI FİLİZ TOHUMLARI

4. Çemenotu (Fenugreek) (Trigonella foenum graecum)

Sarmısağın kardeş bitkisidir. Sağlığa faydası yıllardır bilinmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle ve soğuk algınlığına yakalanma riskini azlatır. Kanı temizler. Bronşit, astım, zaatüre, sinüzit tedavilerinde yardımcıdır. Çemenotunun emziren annelerin sütünü arttırdığı bilnmektedir. Ancak hamile bayanlar tarafından tüketilmemelidir.

Fenugreek filizleri vitamin A, B1, B2, B5, D, demir, fosfor, niasin açısından zengindir.

DİKKAT

Aşırı tüketilmemelidir. Hamile bayanlar kullanmamalıdır.

123422

123423

Douglas Fir
08-03-2010, 14:03
Sağlığa faydalı filizlerini bizzat denemek istedim. Çok çabuk filizleniyorlar. Fırça gibi çıktılar. Ağzı kapaklı peynir kaplarına bir miktar steril tohum toprağı-perlit karışımı koydum ve nemlendirdim. Tohumları her bölgeye eşit olarak yaydım. Tohumları da nemlendirdim ve üzerine ince bir toprak tabakası daha serdim. Nemlendirme işlemini tekrarlayarak kapakları kapattım. Kapların kapaklı olması sera etkisi yarattı. Nem içeride kaldı ve tohumlar hemen çimlendi.

Brokoli Tohumları

129021

Çemenotu Tohumları

129022

Çayır Üçgül Tohumları

129023

Yonca (Alfalfa) Tohumları

129024

Douglas Fir
09-03-2010, 12:16
3 gün sonra

129106

129107

129108

129109

129110

yarenimex
02-04-2010, 18:02
Ben maş fasulyesinden filiz üretiyorum.Besleme değerinin oldukça yükselmesi yanında salatalara ve sandöviçlere kattağı lezzeti bahsetmeye ve çim üretmeyi denemeye değer..

Douglas Fir
02-04-2010, 22:17
Resimlerde gördüğünüz filizlerin hasatını yaptım. Lezzetleri değişik ama en önemlisi besleyici olmaları.

polatuz
06-04-2010, 22:21
Brokoli çiminin gerçekten de brokolinin kendisinden 50 kat fazla antioksidan içerdiği söyleniyor. Ancak çimlendirmek için toprak gerekmiyor. Süzgeç türü bir kaba koyup her 12 saatte bir bol su ile durulamak gerekiyormuş. Aşağıdaki video oldukça öğretici.

Brokoli Çimlendirme (http://www.youtube.com/watch?v=UV7xK-MW32A)

Douglas Fir
06-04-2010, 23:04
Başka bir yöntem de kavanoz yöntemi. Kavanoza tohumları koyup nemlendiriyorsunuz. Kapağını kapalı tutuyorsunuz.Arada bir açıp havalandırıyorsunuz. Kavanoz nemi ve suyu tutuğuğu için sera etkisi yaratıyor ve tohumlar çimlenip serpiliyor. Video için teşekkürler.

ayselug
24-04-2010, 03:18
Buğday çimi gibi dipten 5 cm yukardan kessek yeniden çıkarlar mı?
Mesela brokoliler?

Douglas Fir
26-04-2010, 13:07
Ben denemedim. Bunlar tek tohum keseciğinden çıkan filizler. Eğer köklerde kardeşlenme olursa dipten yeni filizler çıkar. Aksi takdirde her seferinde yeniden tohum ekimi yapmak gerek.

yarenimex
26-04-2010, 22:43
Buğday çimi gibi dipten 5 cm yukardan kessek yeniden çıkarlar mı?
Mesela brokoliler?

Topraksız olduğundan, yani ek besin alamadığından, tohumdaki besin ikinci kere sürgün vermeye yetmeyecektir.Kaldi ki biçim için ne kadar zaman harcamanız gerektiğini düşündüğünüzde zaten yeniden çimlendirmeyi tercih edersiniz.

dünyam1
18-08-2010, 04:04
başka tohumlardan da olurmu mesela yeşil mercimek olurmu?

dünyam1
25-08-2010, 01:26
mercimek ekip filizlendirmeyin tadı acı ve yenecek gibi degil.tadı berbat ...

dryad
11-04-2012, 16:19
aklıma birşey geldi okurken. steril toprak mikrodalgaya koyarak yapılabilir mi diyeceğim ama faydalı mikroorganizmalarda ölür sanırım. en iyisi su kullanmak bunda sanırım..

selimkuntay
21-06-2016, 13:44
Son günlerde mikro filizlerin faydalarını okudukça ve ev ortamında kolayca üretilebileceğine aklımın yatmasıyla işe ilk olarak "Ayçekirdeği Filizi" ile başlamak istedim.

Ayçekirdeklerini 24 saat suda bıraktıktan sonra süzerek bir kavanoz içersine aldım. Güneş almayacak şekilde dolap içersinde karanlık bir ortamda beklettim. Hergün yıkayıp tekrar süzerek nemli kalmalarına dikkat ettim.

3-4 gün sonra çekirdek filizleri çıkmaya başladığında onları toprakla buluşturarak üzerlerini kapak olacak şekilde toprakla kapattım. Toprağı ıslak olmayacak şekilde fakat hep nemli tutmaya çalıştım. Ayçekirdekleri çok çabuk toprağı delerek güneşle buluşmak için yarışmaya başladılar. Sonuçta tadı da çok lezzetli olan "Ayçekirdeği Filizi" yemeye hazır...

Tohumdan sofraya gelmesi çok çabuk, yaklaşık 12 gün sürüyor. Salatalarda, sandviçlerde, tek başına atıştırmalık olarak bile kullanıyoruz. Birçok şekilde tüketilebilecek lezzetli bir ürün.

Başka tohumlarla filiz üreten arkadaşlar bilgi ve tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.

619287

619288

rainac
21-06-2016, 13:50
Güzel bir teknik acaba başka hangi türlerde uygulanabiliyor.

selimkuntay
21-06-2016, 14:13
Bildiğim kadarıyla yenilebilecek her tohum filizlendirilerek tüketilebilir. Mesela ticari olarak marketlerde Soya Filizi satışı yapılıyor.

yarenimex
21-06-2016, 20:23
Güzel bir teknik acaba başka hangi türlerde uygulanabiliyor.

Maş fasulyesi de yaygın olarak filizlendirilip tüketilenlerden..Tadı frik nohutu andırıyor. Turp tohumu, yonca tohumu da çimlendirilebiliyor..

Melih Bakırlıoğlu
22-06-2016, 15:37
Biçip üst kısmını mı yiyorsunuz, kökleyip köklerini atıp mı tüketiyorsunuz?

selimkuntay
22-06-2016, 16:09
Biçip üst kısmını mı yiyorsunuz, kökleyip köklerini atıp mı tüketiyorsunuz?

Bunları kökleyerek tükettik. Fakat toprağın hemen üstünden biçmek daha kolay olacak. köklerle birlikte alındığında yıkaması zor oluyor.

kiziltan
22-06-2016, 16:27
Hamburger kutularina toprak koyup tohumlari ekin, bir gun oncesinden islatilmis olsunlar, kutunun kapagini kapatin ve 4-5 gun isik almasinlar, spray seklinde sulayin. Kutunun kapaginini dorduncu gun acin, tam acmayin birakin buyuyen yesillik uzerinde agirlik yapsin ve yesillikler kendileri kapagi kaldirsin. Bu agirlik sayesinde ip inceliginde olmayacaklar ve isik fazla alinmadigindan zurafa gibi uzamayacaklar. Gubre vermeyin.

Marul, kirmizi turp, beyaz turp, hardal otu, aycicegi, feslegen, maydoniz, tere, roka ekebilirsiniz. Makasla keserek toplayin, kap bosalinca tekrar ekin. Denediklerinizden hosunuza gidenleri karisik eker ve 3 gunde bir bir kap ekerseniz, hicbir zaman bitmeyece her istediginizde toplayabileceksiniz.

selimkuntay
22-06-2016, 16:50
Hamburger kutularina toprak koyup tohumlari ekin

Hamburger kutusu güzel fikir :)

Marketlerde kasapların kullandığı köpük tabaklarda da olabilir o zaman. Hem temin etmesi de kolay olur. Üzerlerine ağırlığın da ne için konulduğunu öğrenmek iyi oldu.

Amanita
22-06-2016, 18:30
filiz olarak tukettiginiz icin topraga ihtiyaciniz yok. yikama derdinden kurtulmak icin temiz pecete veya pamuk uzerinde cimlendirebilirsiniz.

kiziltan
22-06-2016, 22:04
Youtube aramasini " micro green " olarak yaparsaniz detayli videolari var.

Plastik tepsiye nonwoven bez serip uzerinde yetistirebilirsiniz. Kisin 10-11 gun yazin 7-8 gun surer.

Seyrek dikmeyin, elinizdeki cesitli tohumlari karistirip sik bir sekilde dikin, zaten filiz halinde toplayacaksiniz sikisiklik olmaz. Tohumlarin kaplanmamis ve ilaclanmamis olanlarini kullanin.

selimkuntay
27-06-2016, 20:45
Üç renkli "KINOA" tohumlarını bir gün suda beklettikten sonra süzgecin üzerine koyduğum ıslak peçete üzerine süzdürdüm. Üzerini ıslak tülbentle kapatarak ışık almayacak şekilde kapalı bir dolaba koydum. Bakalım tüketilecek hale gelmesi kaç gün sürecek.

620131

malina
28-06-2016, 17:23
ışık almayacak şekilde kapalı bir dolaba koydum

Neden?

selimkuntay
28-06-2016, 18:27
Neden?

Toprağın altında da ışık almadığını düşündüm.

Taurussian
13-04-2017, 22:12
Selim Bey,
Kinoaların sonucunu yazmamışsınız olumsuz galiba?

selimkuntay
14-04-2017, 15:53
Malesef kinoalar başarısız oldu. Belki de aldığım Kinoa işlenmiş bir üründü ve onun için de çimlenmediler.

Jezebel
14-11-2017, 10:13
Piyasadaki soyanın GDO olma ihtimaline karşı Maş fasulyesi (mung bean) çimlendiriyorum.
Bir su bardağı Maş fasulyesi 200 kalori iken, çimlendirilmişi sadece 30 kalori.
Bu nedenle ikinci defa çimlendirdim.
Çiğ olarak salatalarda kullanılabilir ve başka sebzeler eşliğinde sote edilebilir.
Her haliyle çok faydalı, çiğ tüketilginde de hüçre yenileyici.


660657


Bir gece suda bekletilip, süzgeç benzeri bir kaba alınıyor.
Günde 3-4 kere suya tutulup nemli kalması sağlanıyor.
Ortam ısısı 30 derece civarında kalması çimlenmeyi çabuklaştrıyor.
İkinci günden sonra yenilecek ayara geliyor.
Tekniğimi geliştirdikçe daha da güzel olacak diye umuyorum.
Şimdi bazı çimler yamuk , eğri oluyor, ama çoğunluğu duz.
Böyle tek nizam düz olmalarını istiyorum:)


660658


Çabalıyorum, olacak :rolleyes:

Jezebel
27-01-2019, 18:11
Çalışan insan için çimlendirme işi biraz meşakkatli oluyor.
Bunun da makinası vardı da bizde talep olmayınca arz da yok tabi.
Mecbur gene arzın yoğun olduğu Çin’den almak gerekti.


686537


Çin malı deyip hor görmeyelim, adamlar çalışıyor.
Deneyip göreceğiz.

Jezebel
11-02-2019, 15:41
Cumartesi başlayan macera böyle




687094




687090




687092



687091





687093




yani baya iş yapıyor bu makina.

Jezebel
19-02-2019, 17:53
Bu da 3 günlük mercimek filizleri.
Tadına yarın bakarım.

687438


Maaş fasulyesi kadar bol bir filiz olmadı

mahon67
08-02-2020, 20:01
İstanbul'da bir sitede var

https://www.defya.com.tr/

https://www.defya.com.tr/shop/geo-plastik-filizlendirme-aparati/

https://www.defya.com.tr/shop/freshlife-sprouter/

Zülkaide
04-11-2023, 12:39
Chia tohumu 7 ci gününde.
Perlitte.
Nemli ve karanlık bir yer olması gerekiyor.
Küf mantarı olmamasına dikkat edilecek.


729443

Çok kullanmadığınız her kap uygun.