PDA

View Full Version : Laden, tavşanak, tavşancıl (Cistus, Rock rose)

karaselvi
18-01-2010, 19:42
Tavşanak
Bir hayalim var ; ithal bitki modasını değiştirip daha güzel ve uygun olan yerel türleri peyzaj a kazandırmak. yerli malı yurdun malı herkez onu kullanmalı yani.

Bu amaçla doğayada zarar vermeden peyzaj a uygun türlerde bir kereliğine tohum çelik fide alıp üretmek gayesindeyim. ilk piyasaya sürmek istediğim tavşanak olarak bilinen mükemmel bir çalı türü bakalım hak verecekmisiniz.

resimler

122412

122414

özellikleri
yaprak ve çiçekleri hoş kokulu
yaz kış yeşil
su isteği az
taşlık alanlardada yetişebilir.

Ayrıca orjin beyden aldığım mesajda bilgiler içeriyor.

Sayın karaselvi,
Peyzajda pek kullanılmayan, güzel olduğu kadar çok ta kanaatkar bir çalıyı gündeme taşıdınız. Tebrikler. Denizli/Buldan çevresindeki makilik alanların oldukça önemli bir bölümünde bu bitki görülür. Türkçemizde ''Laden'' diye adlandırılan bu çalıya, yerli halk ''Tavşancıl, Tavşanak'' der.
Yine bu yörede, suya karışan güzel aroması nedeniyle, eskiden toprak su testilerinin içindeki suya, vazoya koyar gibi tavşanak koyanları bilirim.
Yalnız, her güzelin bir kusuru vardır misali, bu bitkinin yeni sürgünleri reçine gibi yapışkandır.
Sizi tekrar kutluyor ve başarılar diliyorum.

the_mc
03-02-2010, 10:33
aromatik yağda içeriyor hoş kokulu genel ismi Laden çalı formunda çok güzel bir bitki. bi ara tohumlarını toplamıştım staj yaparken ama çimlendiremedim :(
karaselvi denizlinin neresindensin?

karaselvi
21-03-2010, 21:47
stoklar arttırılmış satışlar başlamıştır.

kelebek çalısı
04-04-2012, 23:20
Uzun zaman sonra cistus/rock rose/laden isimleri ile tanıdığım, bildiğim ama bir türlü denk getirip alamadığım laden bitkisinden biri beyaz biri pembe iki adet aldım geçtiğimiz hafta sonu. Adaçayı yapraklı laden olarak geçiyor bu tür.

Pembe olanının çiçeği çok güzel bence. Sanki kağıt gibi, önce buruşturulmuş, sonra el ile açılıp düzeltilmeye çalışılmış gibi :)

gilan
21-10-2012, 12:43
Bol çiçekli güzel bir çalı.

İnternette alt türüne göre -10 ila -15 derece civarına kadar dayandığı söylenmekte.
Kuraklığa dayanıklı.
Tohum veriyor.

Henüz hakkında çok fazla bilgim yok ama zamanla öğreniriz. :)

Cistus purpureus:

340157

340154

Cistus ladaniferus:

340155

Bunun tam alt türünü bilmiyorum:

340156

Cistus albidus:

340158

gilan
21-10-2012, 12:49
Özellikle Akdenizvari iklimleri çok sevdiği yazıyor.

Topladığım az miktarda tohumu Ankara Toplantısı'nda arkadaşlara ulaştırma şansım oldu. Umarım çimlenebilirler. :)

İnternette tohum kapsüllerinin su geçirmez olduğu yazıyor. Bu sayede toprakta uzun süre bekleyebiliyorlarmış. Orman yangını gibi bir durum olduğundaysa sıcaklık ile tohum kapsülleri çatlıyormuş, ve kısa zaman içinde çimlenerek yangın sonrası ormanın tekrar yeşermesine katkıda bulunuyormuş.

Bu durumda sanırım evde çimlendirmek için tohum kapsülünü zedelemek gerekebilir.

selis
21-10-2012, 12:53
Bizim buralardaki dağlarda çok olur bu bitkiden.. Daha çok serin, ormanlık alanları seviyor diye düşünüyorum.. Ama fotoğraftakiler bahçede, yabani bir tür olmasa gerek.. Belki de benzettim..

Özellikle lila rengi çok güzel, çiçekleri kağıt gibi.. Umarım çabuk ve sorunsuz çimlenir ;)

sakdag
21-10-2012, 13:04
Yaprakları da çok hoş kokuyor değil mi arkadaşlar?

Ayşe Yıldız
21-10-2012, 13:25
Bizim buralardaki dağlarda çok olur bu bitkiden.. Daha çok serin, ormanlık alanları seviyor diye düşünüyorum.. Ama fotoğraftakiler bahçede, yabani bir tür olmasa gerek.. Belki de benzettim..

Özellikle lila rengi çok güzel, çiçekleri kağıt gibi.. Umarım çabuk ve sorunsuz çimlenir ;)

İzmirde ben de karşılaştım sanırım bu bitkiyle. Gaziemir tepelerinde rastlamıştım. Eğer aynı bitkiyse gerçekten çok hoş duruyorlar.

Tura
21-10-2012, 15:31
Bilgi için teşekkür ederim.
Birini zedeleyip deneyeyim bakalım.

gilan
21-10-2012, 15:41
Seattle çevresinde peyzaj düzenlemelerinde çok kullanılıyordu. Oranın iklimi yarı-Akdeniz iklimi diye geçiyor. Yazın kurak, 2 ay hiç yağış yok. Ve de oranın bahçecilik kültüründe bahçe sulamak diye bir şey de pek yok. :) (Çimleri bile sulamıyorlar, bütün yaz sapsarı oluyor, sonbaharda yeşerir zaten diye önemsemiyorlar.) Bu çiçek bu susuz dönemleri başarıyla atlatıyor.

Yaprak kokusunu bilmiyorum, dikkat etmemişim.

kelebek çalısı
22-02-2013, 20:51
Bahçe toprağındaki gelişimleri güzel oldu. Yaz aylarında gelişimlerini durdurmuş gibiydiler, ama sonbahar ve kışı çok sevmiş olmalılar ki tomurcuklanmaları dahi gerçekleşmiş.

Çiçeklenmeleri yakındır. ;)

372125

372126

372127

münevver48
14-03-2013, 20:58
aaa bizim buralarda doğal olarak zeytinliklerde yetişir.halk arasında pamukluk ismiyle bilinir. yaprakları biraz tüylü gibidir. çok çabuk çoğalan,zeytin arazisi olanlar birde parayla koca tarlaları adam tutup temizletiler.

kaknus
14-03-2013, 22:48
Buralarda (Trabzon-Şalpazarı)güneye bakan ve kurak yerlerde o kadar çok var ki.Biz bu bitkiye "yevşen" diyoruz. Son derece arsız bir bitki.Eğer mücadele etmezseniz fındıklıklarda hızla yayılıyor. Zamanla fındıklıkları iyice zayıf düşürüyor. Söküp söküp yaktığımız çok olmuştur.İsteyen varsa gelip istediği kadar alsın.

mügem
11-04-2013, 08:29
Aynen arkadaşlar,Kozak Yaylası'nın doğal bitkilerinden biridir.Fıstık çamlarının arasında oldukça boldur.Bizim de söküp temizlediğimiz bir bitki.Yöremizde adına -pamuklaa- denir.Reçinelidir.

kelebek çalısı
20-04-2013, 13:19
Cistus purpureus

392679

Cistus salvifolius

392680

392681

kelebek çalısı
25-02-2014, 22:22
Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile geçen seneye göre erken açmaya başlıyorlar.

472440

bluemercan
17-08-2014, 11:48
Merhabalar elinde tohumu olan var mıdır ?