View Full Version : bir_bonsai_sahibi / ficus microcarpa
bir_bonzai_sahibi
12-07-2007, 09:11
selam. bir günlük bonsai sahibiyim. bende süpermarketten aldım bonsaimi(koçtaş). forumda yapılması gerekenleri okudum ama yapmam gerekenleri tam olarak anlayamadım. güneşlendirme ve sulama işini halledebilirim. marketten alınanların toprağını değiştirmem gerek ama zamanı geçmiş sanırım. ne yapmam gerekir baştan açıklarsanız sevinirim. bu işi doğru yapmak istiyorum. teşekkürler
bonsaisever
12-07-2007, 10:33
bir_bonzai_sahibi, aramıza hoşgeldin :)
Toprak yapısı bozulmuşsa, kökler bu yapıda ağacın hayatını devam ettiremiyeceğinden, hiç zaman kaybetmeden değiştirmeniz gerekir.
Toprağı değiştirdikten sonra yaklaşık bir ay boyunca gölge fakat havadar bir yerde tutun.
Bu süre boyunca gübre vermeyin.
Bir çok bonsai sahibi olmanız dileğiyle :)
bir_bonzai_sahibi
13-07-2007, 11:02
cevap için teşekkürler. bonsaimin fotograflarını koyuyorum. acil toprak değişimi gerekli görünüyor mu? kökleri toprağın dışına biraz çıkmış durumda ama sağlam duruyor. bazı yapraklarında ufak sararmalar ve delikler var. ağacı alırken birde bitki besini aldım 2 haftada bir verilmesi gerekiyormuş. ilk aldığım gün verdim birkere. bu bakımı için yeterli olur mu. başka ne tavisye edersiniz. tekrar teşekkürler
Bir toprak değişimi yapmanın faydası olur gibi görünüyor.
Toprağını değiştirince hemen aldığın besini kullanamya başlama.
En önemli olna ilk şey sulama konusuna dikkat etmen olacak, Ağacının ihtiyacına göre ne az ne fazla, ne de düzenli olmalı. Toprağın durumuna bakarak sulamaya dikkat etmelisin.
bir_bonzai_sahibi
13-07-2007, 12:11
toprak değişimi yapacağım ama daha önce hiç bitkilerle uğraşmadım. bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum. bazı üyelerin deneyim kazırken ilk başta birkaç ağacının öldüğünü okudum. böyle birşeyin olmasını istemiyorum. bu yüzden sorarak öğrenmeye çalışıyorum. aklımda bazı sorular var bunları cevaplarsanız hem benim hemde ağaç için iyi olur
ağacı saksıdan zarar vermeden nasıl çıkartırım. toprağı nasıl temizlerim?
bazı bölümlerde toprak için karışım yapıldığını okudum. nasıl bir karışım yapmam gerekir?
tekrar aynı saksıyamı oturtmalıyım?
saksıya agacı nasıl oturtmalıyım? yani önce ağacı koyup üstünü mü toprakla örtmeliyim. yoksa biraz toprak koyup ağacı yerleştirdikten sora üstünü toprakla kapatmalıyım. köklerini bazıları toprağın dışında bunlar budamalımıyım
benim aklıma gelmeyen fakat işlem sırasında önemli olan şeyler varsa onlarıda yazarsanız iyi olur. teşekkürler
bonsaisever
13-07-2007, 16:25
Ağacınız ve toprağı resimde sağlıklı görünüyor.
Toprak üstünde köklerin görünmesi sorun yaratmaz, önemli olan toprağın çatlak olup yarıklar oluşturarak saksıya yayılmamış olmasıdır.
Bu gibi durumlarda toprak değişimi yapmanız şart.
İçinizin rahat etmesi için üstüne bir iki avuç torf atabilirsiniz.
Aldığınız NPK 6-6-6 civarı ise 15 günde bir vermeniz yeterli olacaktır.
Toprak değişiminde alt kısma toprak atmanız gerekir.
Formunu geliştirmek istiyorsanız büyük bir saksıya almanız gerekir.
Bonsai bölümünü araştırırsanız daha ayrıntılı bilgiler bulacaksınız :)
bir_bonsai_sahibi
17-07-2007, 22:42
cevap için teşekkürler. ağacı geliştirmek istiyorum bu yüzden saksısını değiştirmek niyetindeyim. toprak karışımları mesajınızı gördüm ama ben ağacın ne olduğunu öğrenemedim. benzer ağaçlar gördüm ama emin olamadım.
sanırım doğru yoldayım. toprağını nemli tutuyorum. 2 günde bir yapraklarına su sıkıyorum. güneşlendiriyorum. ağacın üst tarafındn açık renkli yapraklar çıkmaya başladı.
hamibasoglu
01-09-2007, 17:03
cevap için teşekkürler. ağacı geliştirmek istiyorum bu yüzden saksısını değiştirmek niyetindeyim. toprak karışımları mesajınızı gördüm ama ben ağacın ne olduğunu öğrenemedim. benzer ağaçlar gördüm ama emin olamadım.
sanırım doğru yoldayım. toprağını nemli tutuyorum. 2 günde bir yapraklarına su sıkıyorum. güneşlendiriyorum. ağacın üst tarafındn açık renkli yapraklar çıkmaya başladı.
bonsain bir "ficus microcarpa" bol ışık isteyen bir tür.köklerin dışarıda kalması bu türün bir özelliğidir.Kapamaya çalışma.haftada 1 su bardağı su yeterli.kışın sakın dışarda bırakma.yerini de fazla değiştirme.güneş altında yapraklara asla su püskürtme.saksı değiştireceksen saksıyı fazla büyütme.Bitkin tam formunda değil ama kötü de değil.gübreyi abartma.15 günde bir gübre asla verme.
selamlar
bir_bonsai_sahibi
25-11-2007, 17:53
selam siteye girmeyeli uzun zaman oldu bu arada da bonsaim daha da büyüdü. hamibasoglu cevabınız için teşekkür ederim. bu aralar bonsaimin toprağını ve saksısını değiştirmek istiyorum. ankara da bonsailere göre bi saksı bulmadım. sonunda cepa bauhause dan seramik saksı altlığı aldım(25cm çapında). altına bir delik açıp onu kullanmayı düşünüyorum. birde orada bonsai toprağı diye bişey gördüm. görevlilerinde fazla bilgisi olduğunu düşünmediğim hala inatla bunu almam gerektiğini gerekli herşeyin bunun içinde olduğunu söylediler. bende aldım ama kullanmadan önce size bir sorayım dedim. toprağın ve saksının fotoğraflarını koyuyorum sizce kullanılabilirler mi. ağacımı aldıktan sonra ki ve şu anki fotoğraflarını da koyuyorum durumu nasıl sizce . teşekkürler...
Saksı içi sırlı olduğu için bonsaiye uygun değil. Bonsain için kullnacağın saksının içinin sırsız olmasına dikkat etmelisin. Çok acil değilse, saksı değişimi için ilkbaharı beklemek daha uygun.
"Bonsai toprağının" içeriğinde neler olduğunu bilmek gerek. Torbanın üstünde içeriği yazılı olmalı. Oradan anlayabiliriz
bir_bonsai_sahibi
25-11-2007, 18:39
ağacı ilk aldığımda toprak değişikli için sonbaharı beklemem gerektiği söylendi diye hatırlıyorum. yani eylül ekim gibi değişitir denmişti. saksı içinde bulabildğimin en iyisi buydu. sır gerçekten zararlı olur mu? birde toprak saksılar vardı ama toprakta olmuyo diye hatırlıyorum. torbanın üzerinde yazanlar almanca ve birbirini tutmayan birçok oran var anlayamadım yazıların fotoğraflarını çektim siz anlarsanız açıklayın ya da birileri vardır belki almanca bilen
Halit Togay
25-11-2007, 21:36
Bence süpermarketten bonsai almayın.
Bu yaptığınız bonsaiyi sardunya yetiştirmek veya kesme çiçekleri vazoya koymakla aynı şey gibi geliyor (bana) . Kolay gelsin.
tourkana
25-11-2007, 22:50
Sır uzun vadede zararlı ama toprak saksıda idare edebiliyor. Çam bonsailer toprak saksılara kondğuna göre bir sorun olmaz diye düşünüyorum.:) İstersen yapacağın ahşap alıştırma saksısına koy.
Toprak konusuna gelince ,ben de onu kullanıyorum hatta kaktüs toprağına karışıtırıp kullanıyorum. Ama sana tavsiyem o toprağa biraz da iri dere kumu karıştır. O toprak sadece torf ve kum karışımı. Ayrıca saksı değişimi için mart ortası daha iyi zaman.
bir_bonsai_sahibi
12-01-2010, 13:14
merhaba
yaklaşık ikibuçuk yıldır baktığım bonsaim bir ay önce yapraklarını döktü. yazın 20 25 gün evin içerisinde havasız ve susuz kaldı. bu sırada yaprakları sararıp dökülmeye başlamıştı. güneşlendirip sulayınca tekrar yeni yaprakları çıktı toparlandı. bir ay önce tekrar yaprakları sararmaya başladı. o sıralar meşgul olduğum için ilgilenemedim. şimdi üzerine hiç yaprak kalmadı ve dallarıda kurumuş. ama gövdesi hala canlı durumda. kabuğununun altı hala yeşil. ağacımı bu durumdan sonra kurtarabilirmiyim? tavsiyeleriniz nelerdir? teşekkürler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.