PDA

View Full Version : Çit olarak kullanılabilecek bitkiler

YILDIRIMD
09-01-2010, 10:55
merhabalar ,

12 dönüm araziyi doğal bir şekilde ağaç veya çalı türleri ile sınırlarını belirlemek istiyorum . bunun için önerebileceğiniz bitki türlerini veya tecrüblerinizi rica ediyorum ..

YILDIRIMD
09-01-2010, 10:56
özellikle fazla bakım gerektirmeyen ve çabuk büyüyen tür tercih ediyorum ..

Romantik
09-01-2010, 11:35
özellikle fazla bakım gerektirmeyen ve çabuk büyüyen tür tercih ediyorum ..

İsteğinize en uygun bitki Japon Kadife Çamı, çit bitkisi olarak kullanılır ve çok hızlı büyür.

İsterseniz satoklarımızda fidanı mevcuttur, toplu alımlarda fiyatlardada kolaylık sağlarız.

Sevgiler.

agozce
09-01-2010, 15:18
Ateş dikeni ve kuş burnu. Hem dikenli, hem çiçeği var, hem meyvesi var. Üstelik çok ta arsız.

Şöyle de bir şey var ama ...:))) Red Ixora

121272

doğalbahçe
09-01-2010, 17:48
merhabalar ,

12 dönüm araziyi doğal bir şekilde ağaç veya çalı türleri ile sınırlarını belirlemek istiyorum . bunun için önerebileceğiniz bitki türlerini veya tecrüblerinizi rica ediyorum ..

Çit bitkisi olarak Yeşil leylandi servisini rahatlıkla kullanabilirsiniz, hem kısa sürede büyüyebilmekte aynı zamanda yatay konumda genişleyebilmektedir. Çit oluşturulma işlemlerinde en çok tercih edilen bir türdür. Üretimimizde hem küçük hem 2-3 metre boylara ulaşan yeşil leylandi servilerimiz mevcuttur.

nerimos19
09-01-2010, 20:07
Soner Gürel İnş.Müh.İzmir beyefendi tartes sitesinde bana yardımcı olmak maksadıyla yazmış olduğu fikri uyguladım .

nerimos19
09-01-2010, 20:09
Çit yapacağınız hudutlara sıkça dut dikiniz, büyüme sürecinde hasırgibi örünüz. Bu doğal çit size bedavaya geleceği gib i, yoldangelebilecek toz ve egzost gazlarını da kesecektir.

YILDIRIMD
09-01-2010, 22:01
Herkese vermiş oldukları bilgiler için çok teşekkür ederim ..arazi izmir de önermiş olduğunuz bitki türlerini İzmir şartlarına göre değerlendireceğim..

erdek
10-01-2010, 16:33
Lauraceae (Defne) veya Ligustrum (Kurtbağrı)'da rahatlıkla kullanılabilir.

sabah
11-01-2010, 12:44
Çalı türü iğde de dikenli oluşu, dayanıklılığı ve kapladığı alanın genişliği nedeniyle düşünülebilir.

polimem
27-03-2010, 15:51
Sayın forum kullanıcıları ben tavuklarımdan koruyabileceğim çit yapmak istiyorum ama günümüz modern tel kafes uygulamasınıda yapmak istemiyorum.Daha çok eskiden köylerde kullanılan çitleri düşünüyorum ama internette hiç fotograf bulamadım bu konuda sizden yardım bekliyorum saygılar..

celalgencay
29-07-2010, 12:58
merhaba sayın form üyeleri ben alacalı tafalandan çit yapmak istiyorum fakat dikim aralıkları ile ilgili bir bilgi bulamadım bana yardımcı olursanız cok sevirim

Zeytin agaci
02-04-2011, 12:07
Sevgili bitki dostlari.
Burada önerilen yesil leylandi servisi veya cali türü igdeyi bahce duvarinin dibine dikersem, zamanla duvara zarar verir mi? Zarar verirse, asgari 2 metre büyüyen, ayni zamanda yukarida "Sayin Dogalbahce"nin yazdigi gibi yatay da genisleyen ve zamanla bahce duvarina zarar vermeyecek bitki önerilerinizi bekliyorum.
Hepinize kolayliklar diliyorum.

bozzini
04-07-2011, 00:18
Herkese merhaba. Öncelikle belirtmeliyim ki foruma katkısı olan herkese çok teşekkür ederim,uzun süredir farklı konularda yararlı bilgiler aldım…
Denizlide bahçem var ve amatör olarak yeşillendirmeye çalışıyorum. Arazimin çevresini, daima yeşil bir bitki ile çit yapmayı düşünüyorum. Arazimin çevresi eğimli olduğu için öncelikle erozyonu önlemek maksadıyla kökleri uzun olmalı, kısa sürede yetişmeli ve iklimi sert olduğu için bitki nazik olmamalı. Son olarak zamanım kısıtlı olduğu içinde (çalışıyorum) bakımı kolay olmalı…Forumu ve konu ile alakalı birkaç siteyi araştırınca; en uygunu thuja plicata(Boylu Mazı) türünün olduğu kanaatine vardım.Yanılıyormuyum ? Başka tavsiyeleriniz var mı ? Teşekkür ederim…

şahin05
20-10-2011, 14:41
doğru karar vermişssiniz mazı uygundur.

bozzini
02-11-2011, 22:26
Sayın şahin05,teşekkür ederim.

dtlevent
03-11-2011, 09:53
Leylandi bir kırcıllı bir düz 1 metre ara ile düzenli budama, damlama sulama seyirlik bir cit.

kelebek çalısı
07-02-2012, 18:54
Formel bir çit oluşturmak için her zaman yeşil kalan Myoporum Laetum başka bir alternatif olabilir.

muzuko
04-05-2012, 10:53
Laylandi agacları, etrafındakı agaclara-toprağa zarar veriyor diye duydum, dogrumudur,ıngilterede yasaklanmısmı?? kac yıl yasıyor, çit için dusunmustum ben ama kararsız kaldım, konu hakkında bilgisi olan arkadas varsa şimdidden tsk ederim.

kelebek çalısı
04-05-2012, 11:37
Leylandii ağaçlarının etrafındaki ağaçlara zarar verdiği konusunda bir bilgim yok. Fakat İngiltere' de leylandiler sevilmeyen ağaçlar. Leylandi yasası diye bir durum bile olduğunu sanıyorum.

Leylandi aşırı hızlı büyüyen yapıda olması yüzünden, güneş ışığına olan erişimi kısıtlayıcı özelliği sebebiyle de leylandi bitkisinin yanı başında sınır komşusu olan insanların, leylandi yetiştiren ev sahibine karşı davalar açmasına sebep olan bir ağaç. Hatta cezası dahi var, bilinçsiz ve bir başkasının özgürlüğünü kısıtlayan hale geldiğinde, harekete geçmiyorsanız, para cezasına çarptırılıyor insanlar.

Enteresan geliyor bana. Ama İngiltere' de güneş ışığına erişimin normal iklim koşulları altında dahi oldukça kısıtlı olduğunu göz önüne alırsak, onlar için yaşamsal bir hak gibi düşünmeliyiz belki de.

Ayrıca leylandi hızlı büyüyen yapısından dolayı kontrolü zor bir btki olabilir. Boylanma yaptıkça budamak için daha da yükseğe erişmek zorunda olmak bunlardan biri.

Üstten budandığında, daha da kuvvetlenerek yanlara gelişmesi, yine kontrol altına almak ve düzenli bir görünüm için budama yapıldığında, bu kez ağacın odunsu kısımlarının göze hoş gelmemesi de cabası olarak, bazı insanlar bu bitkiyi tercih etmek istemeyebilir.

Dar ve sıkıntılı bölgelerde belki bunlar doğru olabilir ama geniş alanlarda, arazilerde kullanılması konusunda ise sıkıntı yaratacağına inanmıyorum. Bilakis rüzgar kesici olarak bence epey faydalı bir bitki olabilir.

Peyzaj uzmanları bu konularda daha iyi açıklamalar yapabilirler bizlere.

Sanalbahcem
14-06-2012, 17:28
Leylandii ağaçlarının etrafındaki ağaçlara zarar verdiği konusunda bir bilgim yok. Fakat İngiltere' de leylandiler sevilmeyen ağaçlar. Leylandi yasası diye bir durum bile olduğunu sanıyorum.

Leylandi aşırı hızlı büyüyen yapıda olması yüzünden, güneş ışığına olan erişimi kısıtlayıcı özelliği sebebiyle de leylandi bitkisinin yanı başında sınır komşusu olan insanların, leylandi yetiştiren ev sahibine karşı davalar açmasına sebep olan bir ağaç. Hatta cezası dahi var, bilinçsiz ve bir başkasının özgürlüğünü kısıtlayan hale geldiğinde, harekete geçmiyorsanız, para cezasına çarptırılıyor insanlar.

Enteresan geliyor bana. Ama İngiltere' de güneş ışığına erişimin normal iklim koşulları altında dahi oldukça kısıtlı olduğunu göz önüne alırsak, onlar için yaşamsal bir hak gibi düşünmeliyiz belki de.

Ayrıca leylandi hızlı büyüyen yapısından dolayı kontrolü zor bir btki olabilir. Boylanma yaptıkça budamak için daha da yükseğe erişmek zorunda olmak bunlardan biri.

Üstten budandığında, daha da kuvvetlenerek yanlara gelişmesi, yine kontrol altına almak ve düzenli bir görünüm için budama yapıldığında, bu kez ağacın odunsu kısımlarının göze hoş gelmemesi de cabası olarak, bazı insanlar bu bitkiyi tercih etmek istemeyebilir.

Dar ve sıkıntılı bölgelerde belki bunlar doğru olabilir ama geniş alanlarda, arazilerde kullanılması konusunda ise sıkıntı yaratacağına inanmıyorum. Bilakis rüzgar kesici olarak bence epey faydalı bir bitki olabilir.

Peyzaj uzmanları bu konularda daha iyi açıklamalar yapabilirler bizlere.

Merhaba,

İngilterede böyle bir kanun olduğunu duymuştum, sizde aynısını yazmışsınız

attar
23-06-2012, 19:16
1,5 dönümlük bir bahçem var, çevresine limoni servi ve mavi servi karışık dikmek istiyorum, yapan arkadaşlar var mı nasıl olur acaba?

nervusvagus
28-02-2013, 14:33
değerli forum üyeleri, yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde bir çit bitkisine ihtiyacımız var. Hazır bu boyda olması tercihimizdir. Kullanma amacımız arka bahçemizdeki beton çit'in üzerinden atlanmasını engellemek bu sebeple yaklaşık 50cm kalınlığında ve içinden bacak geçmesine bile izin vermeyecek kadar sık olması gerekiyor.

Şimdiye kadar Altuni, Leylandi ve Limoni'ye bakma fırsatımız oldu.

Limoni rengi sebebi ile hoşumuza gitti ama genelde daha sıcak iklimlerin bitkisi olduğu ve istanbul havasında özellikle kışları sorun yaşaycağı söyleniyor.

Bu konudaki görüşleriniz ve çit bitkisi tavsiyelerinizi duymak isterim.

nkutsay
27-04-2013, 13:31
Benim de bahce ile sokak arasina sira halinde bir seyler dikmem lazim. Leylandi gibi sonrasinda kale duvari gibi olacak seyler istemiyorum. Dikim yapilacak hat neredeyse gun boyu gunes aliyor.

Su an cali leylaklar fidanliklarda ortaligi buram buram kokutmaktalar. Onlarda alip diksem olur mu? Ya da basa oneriniz olur mu? Boy 1-1.5 m civarinda olsun. Cok SIK yaprakli olmasina gerek yok. Goruntuyu flulastirsin yeter. Bir de goze guzel gorunsun tabii.

mbb23
28-05-2013, 18:04
kesinlikle ligustrum öneririm. yaprak dökeni ve her daim yeşil olanı vardır. yaprak döken çeşidi daha iri yapraklıdır.Budama ve kapatma olarak çok iyi bir çit bitkisidir. Eğer tel çekili ise sarmaşık türlerde dikebilirsiniz. Özellikle hanımeli kokusu ve görselliğiyle muhteşem bir bitki.. Leylak çok güzel fakat bir çit bitkisi değildir. çit bitkisinin aralarına dikebilirsiniz.

ormanci
25-06-2013, 17:59
Kimi arketipik mekanlarımda sırf "ben fotoğraf çekiyorum" diye belediye ahalisinin onları traşladığı kanaatine kapıldığım zamanlarım oluyor.

Önce,
1- "Yalancı" keçi boynuzu ağaçları.

Ardından,
2- "Yalancı" portakal ağaçları.

Hayat diktasının sahip yalancıları, mülk bahçelerini bu ikisi ile gerçekten korumuşlardır.
Ve işleri bittiğinde ise onları öldürmüşlerdir. Asıl "yalancı" kim?:
Sözde konuştukları dillerinde "tür adı" bulamayan yalancılar...

(Oralardan geçerken, hep, eskiden çit olarak hangi bitkilerin kullanılabileceğini bilenler "gerçekten" de varmış derdim):

Yalancıların Gerçek çöpleri - Galeri - agaclar.net (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43650&c=73)

karadayi
27-08-2013, 13:54
Köydeki bahcemin sinirlarina cit bitkisi dikmek istiyorum. Bitki türüne karar veremiyorum. Uzun süreli kurakliga dayanikli olmasi gereken hangi bitkiyi önerirsiniz?

Mine Pakkaner
27-08-2013, 19:37
Köyünüz nerede?

karadayi
28-08-2013, 18:48
Nevsehir Kozakli sinirlari icinde. Ilkbahar ve sonbahar yagislari var fakat yaz aylari cok kurak gecer.

gulsad
21-03-2014, 14:46
merhaba forumda mavi servi ve limon serviyi karışık dikeceğinizi yazmışsınız? denediniz mi? nasıl oldu sormak istiyorum. ben de aynı düşüncedeyim.
teşekkürler

gossip
21-03-2014, 18:06
nandina dikebilrisiniz. budamanıza gerek kalmaz. alttan yavru vererek yanada genişler. meyvelerinin ve yapraklarının görüntüsü çok dekoratiftir.Zararlısıda neredeyse yok denecek kadar az.suya susuzluğa soğuğa sıcağa dayanıklı. hertürlü toprakta yetişir.

gossip
21-03-2014, 18:10
Gene's Garden: Three Live Oak Trees (http://genesgarden.blogspot.com.tr/2012/02/three-live-oak-trees.html)

always93
21-03-2014, 22:13
Yüksek binada çok rüzgarlı bir ortamda herdem yeşil çit bitkisi ne önerirsiniz
Çok teşekürlr

onaral
04-09-2014, 16:56
Çerkeş / Çankırı için 1100 metre rakımi kışları don oluyor -15 i bazen geçebiliyor. Çit bitkisi olarak çabuk uzayan ve yetişebilecek bitki hangisini önerirsiniz ?

Leylandi
Kurtbağrı
Kadife çamı

hangisi acaba Çerkeş ilçesine göre uyumlu olur ??

Teşekkürler.

cantemel
27-02-2015, 14:37
merhabalar arkadaslar benim epey büyük bir ceviz bahcem var daha dogrusu henuz basladım fakat etrafı cok uzun oldugu için çitlerde tasarruf yapmam gerekti ve sadece çapraz dikenli tel çektirttim şimdi bu çitlerin yanlarına daha güvenli bir ortam sağlamak adına biraz yüzsüz olan ve sık dallı hatta dikenli dallı ve sık dallı bir çalı arıyorum fakat bulamadım bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

arno66
27-02-2015, 19:45
Merhaba sayın Cantemel,
Size kuşburnunu önerebilirim oldukça arsızdır ve dikenli sık dallarıyla çok iyi koruma sağlar. Baharda çiçeklendiğinde oluşan güzel görüntü ve sonbaharda toplayabileceğiniz meyveleri de cabası :)

ozanemre
27-02-2015, 20:12
Sayın cantemel,

Paylaşmış olduğum ileti alanından detaylı inceleme yapar ve 'Pyracantha coccinea' red column, variegata, navaho, half tige türlerini de araştırırsanız istediğiniz çit dokusunu yaratabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/calilar/645.htm

uzaylı93
17-05-2015, 01:07
bizim komşunun normal doğal çitleri var ordan bi kaç tane yeni çıkmış taze küçük dalları makasla kestim ve direk suya koydum 1 hafta oldu suda bekletiyorum yaprakları hala canlı duruyor acaba bunların köklenmesi mümkün mü? mümkünse bakımı nasıl olmalı?

bahcekurdu
25-06-2015, 22:43
arkadaşlar kurtbağrı bitkisinin dikimi nasıl yapılmalı.birde tüpte 100 adet almayı düşünüyorum fakat dikimini üç hafta sonra yapacağım acaba serin bir yerde bekletsem durur mu

ozanemre
26-06-2015, 10:52
arkadaşlar kurtbağrı bitkisinin dikimi nasıl yapılmalı.birde tüpte 100 adet almayı düşünüyorum fakat dikimini üç hafta sonra yapacağım acaba serin bir yerde bekletsem durur mu

Sayın bahcekurdu,

Ligustrum ovalifolium (yaprak dökmeyen kurtbağrı) cinsini ne amaçla kullanmak istediğiniz çok önemlidir. Kurtbağrı genellikle perde görünümü için doğal çit oluşturma amacı ile kullanılmaktadır. Makaslanabilir olması da çalı formlu bitkimizin çeşitli şekil ve formlarda kullanılabilirliğini arttırmaktadır. Ligustrum bitkisinin şekil budamaları sonrasında işlem görmesi ile soliter bitki olarak da kullanımı günümüzde yaygındır.

Ligustrum yüksek sıcaklıklara toleranslı bir peyzaj elemanıdır. Siz yine de sıcaklıkların ve yağışların değişken olduğu bu aylarda aşırı güneş almayan (gün ışığı alan) bir ortamda tüplü fidanlarınızı bekletin ve toprak yüzeyini kontrol ederek (Büyük ihtimalle kumlu karışım kullanılmıştır. 3 günde de su kaybı gerçekleşecektir) düzenli sulamasını yapın. Dikim sırasında tüpten ayırdığınız toprak kök dokusunu dağıtmadan dikimi gerçekleştirin ve can suyunu ihmal etmeyin.

Peyzaj uygulamalarımızda bahçe sınır alanları ve geçiş alanları hesaplamalarına göre dikimi gerçekleştirmekteyiz. Temel kural fidanlarınızın taç formuna göre 1 m 6 kökün altına düşmemektir. Bunu oluştururken dikim yaptığınız sınırların ölçülerini ve estetik görünümü çok iyi tayin etmeniz gerekir. Zira bahçenizdeki bütün halindeki bir düzenlemenin bölümleri arasında kitle, satıh ve hacim bakımından uygun ve güzel bir ahenk var ise düzenleme iyi bir proporsiyona sahip olabilecektir.

Aşağıda görselde paylaştığımı üzere, çit bitkileri kullanım yeri ve amacına göre; tek sıralı, çift sıralı veya üçgen şekilde dikilirler.

Çit bitkileri aşağıda belirtilen amaçlar için kullanılmaktadır.

a. Sınırları ve alanları belirlemek;
b. Mekansal alanlar yaratmak;
c. Perdeleme sağlamak;
d. İstenmeyen görünümleri saklamak;
e. Toz, rüzgar, gürültü ve aşırı gün ışığından koruyarak alt iklim bölgesi oluşturmak.

Esenlikler dilerim.

bahcekurdu
26-06-2015, 21:54
çok çok çok teşekkürler ozanemre. uzun süredir araştırma yapıyorum ama net bişi bulamamıştım.yardımın için çok sağol

MrGrey
21-08-2015, 23:05
Merhabalar Saygıdeğer forum Kullanıcıları. Ben bir apartman yöneticisiydim ve Sivas'ta ikamet etmekteyim. Site şeklinde yönetilen apartmanlarımız ayrıldılar ve apartman Yönetimi'ne geçtiler. Hal böyle olunca bazı seyler zorlaştı.

Sitemiz içerisindeki yeşil alanımıza kendi bahçemizin sınırlarını belirlemek istiyoruz. Bunu yaparkenki Demirdograma **** bahçe çiti kullanarak , diğer apartmanlardan tepki çekmek istemiyorum. Bu nedenle bahçemizi doğal yöntemlerle yani çıt icin kullanılabilecek ve en az 50 cm genişliğinde 1 metre yüksekliğinde olacak şekilde Dikdörtgen biçme haline uygun olacak bir bitki türüne ihtiyacım var. Bu turun hem Sivas koşullarına uygun olması bende iki ay içerisinde kendisini göstermesi gerekli.

Acil olarak gerekli olan doğal çit haricinde bahçemiz icin yaklaşık 4 adet ağaç dikimi icin yeterli alanımız var, bu alanlar icin memleketimi nedeni ile Ladin Turu çam Ağaçları oldu, fakat gösterişli ve memleket koşullarına uygun tavsiye edebileceğiniz ağaçlar var ise , ufkumu genişletmenizi rica ediyorum.

Hepinize saygılar sunuyor , değerli cevaplarınız icin şimdiden teşekkür ediyorum...

s.serdar
12-09-2015, 03:31
Çit mazısı düşünebilirsiniz...

serkankaanuygur
14-01-2016, 10:01
Merhaba arkadaşlar... Antalya'nın Alanya ilçesinde küçük bir arsamız var ve içinde meyve fidanları yetiştirmek istiyoruz... Ama domuz, keçi, koyun gibi hayvanlardan korumamız lazım... Arsanın etrafına çit yapmak yerine çit yerine geçebilecek bitkiler var mıdır ? Benim aklıma ateş dikeni geldi... Sizin düşünceleriniz nedir?

Güler
20-01-2016, 19:37
Başlığa bir iki fotoğraf yüklemek güzel olacak.

Ligustrum ovalifolium (yaprak dökmeyen) ile tanzim edilmiş

592861

Güler
20-01-2016, 19:44
Bu çit için kullanılan bitkiler

A Prunus laurocerasus
B Viburnum lantana
C Ligustrum ovalifolium
D Photinia Red Robin
E ilex aquifolium

592867

tolga68
25-02-2016, 13:51
bahçemin kenarlarını çevirmek için ağaç tavsiyesi istiyorum.
özellikler bir kaç senede 3 metreye ulaşsın ve görüntüyü engellesin.
bir internet sitesinde 20 leylandi çam fidanı 60 tl olarak gözüküyor uygun olarak bu gözüme çarptı.
top akasyalarda güzel ama pahalı
merkan Aksaray ili sizin önereceğiniz özellikle duvar gibi etrafı çevireceğim böyle ağaç türleri neler

trilye
01-03-2016, 11:42
Bahçemde 100 metrelik siniri ağaç ile çit yapmak istiyorum. Fakat leylandi ile limon çamı arasında karar veremedim. Gönlüm limon çamından yana. Fidanlar hem daha dolgun hemde fiyat olarak biraz daha uygun satış yapan yerler var. Ama nette bazı sitelerde çit bitkisi olarak kullanılmasını uygun olmadığı yazılı.Bahçesinde limon çamı **** leylandi olan arkadaşların önerisini de almak isterim.

TCM
02-03-2016, 09:42
Leylandi çabuk boylanır limon çamına göre ve daha gaddardır bildiğim kadarıyla ve çit olarak daha yakışıyor. Ben leylandi yapmıştım 25 m. civarı ve memnunum. leylandi fazla kök yapmıyor, ilk sene rüzgar çok aldığı için hafif eğilmeler olmuştu ve destek kullanmak zorunda kaldık kimisinde. Bir kısmını da bir yıl sonra birer metre öne aldık herhangi bir kuruma falan olmadı.

Güler
02-03-2016, 17:30
Çit bitkisi denildiğinde aklıma ilk gelen Ligüstrüm oluyor. Üçlü dikim yapıldığında hem sık oluyor hem çabucak büyüyor hem de çok ucuza mâl etmiş oluyorsunuz.
İstediğiniz boyda tutma imkânınız var, isterseniz bırakın ağaç olsunlar, isterseniz budayın.
Hemen hemen hiç de sorunu yok, ne bitlenir ne böceklenir.
Bahçemde sanırım 500 m kadar bir çitte kullandım, yaz kış yemyeşil çok da memnunum.

trilye
03-03-2016, 12:32
Sayın tcm bahçenizdeki leylandilerin takipçisiyim. Bende leylandi düşünüyordum ama limon selvi sayfasında gördüğüm bir resim aklımı karıştırdı. Ayni çitte leylandi limon selvi leylandi ve mavi selvi bir arada kullanılmıştı. En gösterişli olanı limon selviydi. Rica etsem bahçenizdeki leylandilerin son zamanlardaki resmini paylaşabilir misiniz?

TCM
03-03-2016, 15:24
Limonun gösterişli fazla tabi :) ancak yere, iklime göre kuruyabiliyorlar. Bizim apartman bahçesine altı tane dikmiştik, yıllar sonra iki tanesi kurudu. Büyüyünce kontrol altına alınmaları zor olur limonların. Biçimlendirmesi de kolay olmaz. Ancak leylandi öyle değil, özellikle @Güler in bahsettiği bitki daha iyi olur çit için. Yaylaya gittiğimde unutmazsam resim eklerim tabi.

Güler
04-03-2016, 13:11
Açık yeşil renkleri ile görünümlerinin güzelliği beni de etkilemişti limonî selvilerin. Geç de olsa güzel gelişmişlerdi bahçenin bir köşesinde ancak bana bakan yönleri ne kadar güzelse dışa bakan ve soğuk alan kısımlarındaki kurumalar gittikçe ilerlerdi. Bu kırık diş, çekilmiş diş gibi olan halleri hiç hoş görüntü vermeyince mecburen kaldırmak zorunda kaldık.

TCM
07-03-2016, 16:03
Dünden kalan resimler; Araları 50 cm e yakın.

599102

599103

599104

Ange
21-03-2016, 10:03
Merhaba, Yesuil leylandi'nin, kurtbagri ile karsilastirildiginda avantajlari nelerdir ? yaklasik 10 donumluk bir arazim var Bozcaadada, cit olarak bu ikisi arasinda tercih yapmak istiyorum.

fatihayabusa
14-09-2017, 15:07
Selamlar arkadaşlar

Limon servi ve Leylandi arasındaki fark nedir? çit bitkisi için hangisi daha uygun olur ve hızlı büyür?

çit olarak kullanacağımız alan küçük, bitkiyi maksimum 2 metre uzunluk olacak şekilde kullanabiliriz. dikileceği toprak zemin in derinliği 70-80 cm civarı onun altı beton.

fatih90216
06-11-2017, 14:18
Sitemizde 2 ile 2.5 metre yüksekliğinde beton perde mevcut.350 adet leylandi dikmeyi düşünüyorum.Sizde perde büyümesini engeller mi?
Bir de önerebileceğiniz leylandi satan yer mevcut mudur?Yerimiz İstanbul'da.
Teşekkürler.

s.serdar
09-11-2017, 12:18
Sitemizde 2 ile 2.5 metre yüksekliğinde beton perde mevcut.350 adet leylandi dikmeyi düşünüyorum.Sizde perde büyümesini engeller mi?
Bir de önerebileceğiniz leylandi satan yer mevcut mudur?Yerimiz İstanbul'da.
Teşekkürler.

Güneşi kesmiyor ise sorun olmaz.

Draconiac
16-07-2018, 12:39
Merhabalar,

40 metrelik bir alanı çit yerine kullanılabilecek bir çalı veya agaç türü ile ayırmak istiyorum. Siteden ve internet üzerinden araştırma yaptığımda bun amaç için, Mazı, Şimşir, Kartopu gibi türlerin kullanılabileceğini öğrendim. Ayrıntılı bir kaç sorum ve kafamı karıştıran konular olduğu içinde sorma gereği duydum.

1. Öncelikle bu işlemin yapılacağı şehir Ankara/Gölbaşı.
2. Arazi hafif tatlı rüzgar alıyor ve internetten baktığım kadarı ile de 7b iklim bölgesi içinde.
3. Toprak derin ve kaliteli (Bu kısmı komşularımızın meyve ağacı büyütebilmesin den yola çıkarak söylüyorum elimde bilimsel bir ölçüm ile kanıt yok :D )
4. Yazın sık güneş alıyor ancak bulunduğu bölgede kış biraz sert geçiyor.
5. Kaç cm aralıklı bir dikim uygundur ?

Yukarıda belirttiğim 3 türün hangisi daha uygun olur?
Ankara içinde beni yönlendirebileceğiniz peyzaj işi ile ilgilenen birileri var mıdır?
Özellikle daha önce bu tür bir uygulama da bulunan varsa tecrübelerini benimle paylaşabilirse çok sevinirim.

Styric
16-07-2018, 13:31
Merhaba acemi bir şekilde bilgilerimi aktarmaya çalışacağım.

Mazı, şimşir, altun, bunların ben çit olarak sağlıklı olduğuna inanmıyorum.

Hepimizin yaşadığı öyle veya böyle hastalık sıkıntı kuruma vs oluyor. Bu bodur ağaçların özelliği olan mevcut bir dal kurursa tekrar yeşermez, yeni süngü vermez. Ancak boy verirse yukarıya doğru süngü verir. Yani 1-2 yıl iyi olabilir ama ileride ciddi boşluklar ve çirkin görüntüler çıkacaktır.

Benim 1 yıldır ettiğim tecrübede viburnum lucidum, photinia fraseri red robin çiçeklerini yetiştirdim.

Sabah gün doğumundan batana kadar güneş alan, sert rüzgar fırtına yiyen kar altında problem yaratmayan iki tür olarak gözlemledim. Bu arada Konyada yaşıyorum -15 -20leri gördüm.

Alev ağacı, Renk olarak daha hoş duruyor, Dikkat, alev çalısı değil alev ağıcı. Alev çalısı bodurdur ve çit olarak kullanılmaz.

Alev ağacının büyümesi yavaş, susuz veya olumsuz bir iklim ile karşılaşınca direk boyunları büküp yere yatıyorlar. Çok fazla sürgün verip boşluk kapatması da iyi diyemem. Ama Uçları kırmızı iken bembeyaz açan çiçekleri harika gerçekten.

viburnum lucidum, tüylü kartopu, defne yapraklı kartopu da diyorlar. İnanılmaz bir büyüme hızı var, acayip sürgün verip boşlukları kapatıyor. 1 yılda 1 metreden fazla çap yaptı. Çok çok parlak yaprakları vardır, kurumaz dökülmez her dem yeşildir. Sonbahar kışın bembeyaz çiçekleri ile göz alır. Yazında yapraklarından yansıyan güneş ile gözleri kamaştırır. 12 saat güneş görüyor. 30-40 derece arası şuan. Kış bitkisi zaten adından da belli olduğu gibi. Soğuklara rüzgarlara dayanıklı. 1 metre ara ile ekilirse ve ilk 2 sene doğru makaslama ile harika bir görüntü elde edile bilir.

Unutmazsam eve gidince fotoğraflarım.

Draconiac
17-07-2018, 09:23
Styric bilgi için teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz türü de araştırma listesine eklicem, Konyadaki iklim özelliklerini bahsetmeniz de çok işime yaradı, neredeyse aynı koşullara sahip bir bölgede bulunuyor bahçe. İnternette yazan birçok bilgiden öte bu işlemi birebir tecrübe etmiş insanlardan bilgi almak çok daha faydalı oluyor benim için.

Styric
17-07-2018, 09:35
Styric bilgi için teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz türü de araştırma listesine eklicem, Konyadaki iklim özelliklerini bahsetmeniz de çok işime yaradı, neredeyse aynı koşullara sahip bir bölgede bulunuyor bahçe. İnternette yazan birçok bilgiden öte bu işlemi birebir tecrübe etmiş insanlardan bilgi almak çok daha faydalı oluyor benim için.

Rica ediyorum bilgi paylaşınca güzel. Ben sizin yerinizde olsam 120 CM alana, kartopu + alev ağacı + kartopu şeklinde dikim yaparım. Güzel bir görüntü oluşacaktır.

K4GE
31-07-2018, 12:21
Bahsettiğiniz türlerdense ben de mavi servi ve leylandi türlerini tavsiye edebilirim.

kurkcutahir
11-08-2018, 07:52
Merhaba arkadaşlar, bahçemde duvarların kenarına dikilecek dışarıdan görünmeyi engelleyecek bir bitki türü arıyorum. Yeni konu açacaktım ama K4GE arkadaşımızın mazı tavsiyesiyle bu konuyu buldum ve tartışmayı devam ettirmek istedim.
Konya Meram'da bahçe içinde evim var. Dışarıdan bakıldığında görülemeyecek seviyede duvarlarım vardı ama bu yıl yapılan yol kaldırım çalışması sonucu dışarıdan bakıldığında çok rahat görülebilir ve rahatsız eder hale geldi.
Yaklaşık yüksekliği 5-7m genişliği 1m olacak bir bitki türüne ihtiyacım var. Bahçe duvardan 2,5m derinde, duvardan 1,5m kadar uzaklıkta meyve ağaçlarım var. Diğer ağaçları bastırmaması için alttan birkaç metre budama yapabiliriz. Duvar kuzey ve doğu tarafta kalacağı için ve duvarın temeline de güvendiğimden duvara çok yakın dikme olanağım var.
Çevremizde mavi selvi yetiştirenler var ancak su ihtiyacı konusunda endişeliyim. Bölgemizin iklimi yazları çok sıcak ve çok kurak, kışları ise çok soğuk ve kurak, yani kuraklığa dayanabilecek bitkilere ihtiyacım var. Bu sene kışın dahi yeşil kalan bitkileri sulama ihtiyacı hissettiğimi eklemeliyim. Muhtemelen damla sulama yöntemine başvuracağım. Aslında dikeceğimiz bitkinin hafif alaca bir gölgesi olmasının bahçeye biraz faydalı olabileceğini de düşünüyorum.
Tavsiyeleriniz nelerdir?

TiberSeptim
25-03-2019, 14:21
Merhaba arkadaşlar, çit boyuna biberiye ekmeyi düşünüyorum.
Bir kaç sorum var:

1-Budanmadığı taktirde boyu kaç mt olur, görüntü engelliyecek boya erişir mi?
2-Budanmadığı taktirde alttaki yapraklarını döker mi?
3-Su isteği nedir, kuraklığa dayanıklı mıdır?

Teşekkür ederim.

huso93
25-03-2019, 14:27
Boyu 1 metreyi geçebilir yanlara doğru da yine 1.5 metreye kadar yayılır. Arıları bol çekiyor üstüne.Yaprak dökme sorunu yok. İlk bir kaç yılı atlatınca derin kök sistemi ve dar yaprakları sayesinde susuz koşullarda da yetişir.

TiberSeptim
25-03-2019, 21:34
huso93 teşekkür ederim, bir resimde görmüştüm biberiye adamın boyunu geçmişti, sizce görüntü kesmek için budanmadığı taktirde 2 metreye ulaşabilir mi?

Güler
26-03-2019, 06:38
Bahçemden bir görüntü.

Yol boyunca olan bitki Altuni taflan
Çime inen merdivenin iki başındaki bitki biberiye ( bir iki senede bir şekillendiriyorum)
En alt kısımdaki yarım ay şekli verdiğim bitki de lavantin.

Biberiyelere çok rahatlıkla form verebilirsiniz.

689795

huso93
26-03-2019, 09:46
Kıyı bölgelerde çok bulunmama rağmen bir adamın boyunu geçebilecek kadar biberiye hiç görmedim şu ana dek.

Güler
26-03-2019, 15:19
Kıyı bölgelerde çok bulunmama rağmen bir adamın boyunu geçebilecek kadar biberiye hiç görmedim şu ana dek.

Ben de görmedim acaba arkadaş lüküstürüm ile mi karıştırdı?

Ben budayıp şekil veriyorum ama en fazla 45-50 cm boyunda tutuyorum.

TiberSeptim
29-03-2019, 13:41
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim

ahmetmesut
24-02-2020, 02:45
Merhaba. İnternette yaptığım araştırmalara göre salix americana isimli bu söğüt ile çok güzel değişik çalışmalar yapılabiliyor. Özellikle rusya da denenmiş bir çok çalışma var ve gayet verimli. Acaba içimizde çit olarak kullanan veya elinde bulunan var mı. Nereden edinilebilir acaba?

Green.olive
09-12-2020, 18:59
Zor büyüyen bir bitki

prıtt
15-05-2021, 11:40
Arkadaşlar Bahçemin bir kısmına tavuklarım ve köpeğimin yerini perdelemek için çit bitkisi kullanacağım. Evimin önü ve güney cephesi çok fazla güneş alıyor. İklim olarak iç anadoludayım dona ve sıcağa dayanıklı bitki önerileriniz nedir. Aşağıdaki bitkilerde kararız kaldım. Oluşturmak istediğim form fotoğraftaki gibi aşağı yukarı. Cevaplarınız için şimdiden teşekküler.

1- Kurtbağrı (Ligustrum )
2- Kartopu (viburnum lucidum)

ilyas türüt
27-06-2024, 11:16
sarmaşık gül'ü hem önerebilirim güzel bir budama ile de şekillendirilebilir. hem dikenleri sayesinde ulu (http://www.ulucit.com) jiletli tel görevi görür bence. çit üzerine de sardırırsan peyzaj konusunda tecrübe olur. güvenilir ve dayanıklı hemde hesaplı olur.

CornusMas
27-06-2024, 20:19
Sıcak yazlara ve kuraklığa dayanıklı, kendimin de bizzat deneyimlediği 3 önerim olacak:

1- Vibirnum tinus (Tüylü Kartopu, Defne Yapraklı Kartopu): 3 yıl önce dağda yürüyüş yaparken ana bir bitkinin dibinde 1m^2 alanda sıkışık halde çimlenmiş yüzlerce fideciğin arasından bir miktar çıkarıp eve getirdim. Yetiştirilmesi çok kolay. Çok formal bir çit istemeyenler için ideal. Fazla budamazsanız bahar başındaki çiçekleri ve yaz ortasındaki mavi-lacivert meyveleri gösterişli. Yaprak dökmüyor. Yazları ayda 1 defa sulamak gerekiyor (Çanakkale koşullarında) Rahatlıkla 2m'nin üstünde büyüyor. Dipten dallanıyor ve dalları oldukça sık. Yapraklar büyük.

2- Laurus nobilis (Defne): tohumdan cimlendirdim ben. 3 yılda 1.5m boya eriştiler. Sıcağa son derece dayanıklı. Bütün yaz 2 kez sulama yapıyorum yetiyor. Sert budamaya geliyor. Bazen dipten dallanma konusunda sorunlar olabiliyor ama o durumda da sık dikim imdada yetişiyor. Budamadan sonraki enfes koku bonus. Yaz başında yaprakların bir tarafının kıvrılmasına sebep olan "Trioza alacris Flor" zararlısına dikkat. Görüntüyü bozabiliyor. Yaprak dökmüyor

3- Quecus ilex (Pırnal meşesi): Defne gibi bunları da tohumdan çimlendirdim. Tohumları İstanbul'da evimin yakınındaki bir ağacın dibinden topladım. Defne ile büyüme hızı hemen hemen aynı. Sıcağa mukavemeti defne gibi çok yüksek ama defneden daha az su istiyor yani kuraklığa daha dayanıklı. Genç sürgünlerdeki yaprak dizilimi gösterişli. Dipten dallanıyor. Yapraklarını dökmüyor. Kurak yerde yapılacak çit tasarımları için en başta düşünülebilir. Sert budanabiliyor yani gayet formal biçimler verilebilir ama bu tip tasarımlar için sık dikim gerekecektir.