Bağlan

View Full Version : fırtına ve ikizdere

gürgen
11-09-2006, 12:08
herkeze selam
bilindiği gibi budereler üzerine hidroelektrik santralı yapmayı planlıyorlar ve oyöre halkı buna şiddetle karşı çıkıyor,mahkeme yoluyla mücadele ediyorlar.
ikizdere orman içinde 60km uzunluğundaki bu dereye 7adet santral kurmayı hedefliyorlar
acaba bizim buranın kurtarılması için negibi desteğimiz olur?hoşçakalın

yol
04-02-2007, 21:44
Maalesef o yörenin insanları santrallere şiddetle karşı çıkmıyor... Timur'un filleri ve Nasreddin hoca fıkrasını hatırlatıyorlar...

Hasan Lalezar
05-02-2007, 21:29
Maalesef o yörenin insanları santrallere şiddetle karşı çıkmıyor... Timur'un filleri ve Nasreddin hoca fıkrasını hatırlatıyorlar...

Burdaki mesaj sayısından sadece ordakilerin değil burdakilerinde bu konuda çok fazla umursar tavır takınmadıkları belli. ******* burdaki mesaj sayısını artırmamız bile umut olabilir. Fikri olan varmı? toplumsal bilinç sesini artırmak dışında...

yol
05-02-2007, 21:48
O projenin yürütmesi durduruldu diye biliyorum? Eksik bildiklerim mi var acaba?

DarkYES
06-02-2007, 08:56
İkizdere'deki insanlar diyor ki:
İş yok, baraj olursa iş olur. Kışın ulaşım sıkıntı, belki yollarımız açık olur. Yazın dolan 3-5 hane kışın merkeze gitmez.

Peki sadece bu mu? Hayır değil.
Santralin yapımı tam olarak durdurulmadı. Daha doğrusu buraya bakabilirsiniz.

http://www.lazebura.net/index.php/content/view/655/108/

Gerçi en son durumu ben de bilmiyorum. Son 3 aydır pek sağıma soluma bakma fırsatım olmuyor. Kusuruma bakılmaz umarım.

yol
08-02-2007, 04:23
Yöre halkının en büyük yanılgısı burada yatıyor işte. İş imkanı sağlanacağını sanıyorlar ama ortaokul, hadi daha iyi bir ihtimalle lise mezunu köyde doğmuş büyümüş bir genç, hidroelektrik santralinde ne iş yapabilir?. Hadi yine iyi bir ihtimalle 2-3 genci güvenlik görevlisi olarak istihdam ettiler, sonra?.

Neyse uzun konu bunlar :)

DarkYES
08-02-2007, 07:20
Hımmmm bu yer için temizlikçi de lazım kaldı ki işsizler sadece lise mezunları da değil. Bir sürü tekniker ve mühendis diplomalı işsiz insan da var. Ve yine sorun ille orada çalışmak değil, bir şekildeki oradaki personelin alışveriş için İkizdere çarşını kullanması dahi oranın esnafı için büyük bir olay. Yazın okullar kapandığında ayrılan bir kaç öğretmen veya izne ayrılan kurum çalışanları dahi oradaki esnaf için müşteri kaybı.

Sonuç olarak santralin oraya getireceği hareketliliği orada yaşayan insanlar için yaratacağı ekonomik hareketliliği bu kadar küçümsemeyin.

Bu yazdıklarımdan sonra ben orada hidroelektrik santral yapılmasını istiyor muyum? Kesinlikle hayır!

yol
08-02-2007, 16:35
Yöre halkının en büyük yanılgısı burada yatıyor işte :) Diploması ne olursa olsun, firma mühendisini memurunu o bölgeden almayacak ki. Sonuçta üniversiteden mezun olmuş ama daha önce hiçbir yerde çalışmamış birini neden istihdam edesiniz ki? Daha önce bir yerde çalışmışsa (ki bu büyük bir şehire gittiyse gerçekleşir ancak) neden köyüne geri dönmüş olsun ki bu insan? Ayrıca bu şekilde kaç kişi var onu da hesaplamak lazım. Daha da öncesinde Fırtına Deresi üzerine kurulacak santrali İskenderun Demir Çelik Fabrikası ile karıştırmamak lazım ;) Bir düşünün bakalım o dere üzerine inşa edilecek santral en fazla kaç kişiye iş imkanı sağlayabilecek? Bunlardan kaçı yöre insanının yapabileceği işler olabilecek ;)

DarkYES
08-02-2007, 20:28
Siz de benim gibi olaya dışaradan bakıp toplamı düşünüyorsunuz ama bir de oradaki insanın düşünün. O toplamı değil bireyi, yani kendini düşünüyor. Alınacak 2-3 kişiyse dahi o birey niye 2-3'ün içerisinde olmasın ya da 5-6 ...

Sonuçta ben orada yaşamıyorum sadece orayı biliyorum orada yaşayanlarla konuşyorum o kadar. Onlara bunun vereceği zararları anlatanlara "Evet haklısın." diyenler de yok değil elbet ama bu yeterli olmuyor.

Kaldı ki daha önce de söylediğim gibi tek düşündükleri iş imkanı da değil çünkü iyi kötü bir çarşısı ve esnafı var. Ekmek parasını oradaki hareketlilikten kazanan.

Bütün bunların yanında elbette ki duruma karşı çıkanlar var. Yani "ohh ohh aman olsun" gibi bir tavır yok :)

yol
09-02-2007, 02:51

Dedim ilk mesajımda ;) işe alınacak 2-3 içinde neden ben olmayayım?... İşte biz bu bencilliklerimizden kurtulduğumuzda daha yaşanabilir bir dünyanın içinde bulacağız kendimizi... Empati yapıp o yörenin insanı gibi düşünmeye hiç gerek yok bence. Kendimizi ele alalım... İstanbul'a böyle bir santral yapılması planlansa "ya bana da iş imkanı doğarsa" diye düşünerek karşı çıkmayacak mıyız? ;)

DarkYES
29-06-2008, 23:29
http://www.cmo.org.tr/bashaber.php?id=1879

http://www.ekolojistler.org/vadime-dokunma-mitingi.html

Arzu Kasapoğlu
23-08-2008, 00:36
Çevrecinin daniskasıyım

Başbakan Erdoğan, memleketi Rize’de hidroelektrik santrallerin yapımına karşı çıkan çevrecilere yüklendi: Sadece boş vakit değerlendiriyorlar

Başbakan Erdoğan önceki akşam eşi Emine Erdoğan ve Başbakan Yardımıcısı Hayati Yazıcı ile memleketi Rize’ye gitti. Geceyi Güneysu’daki villasında geçiren Erdoğan, cuma namazını da Güneysu Merkez Cami’nde kıldı. Cami çıkışında Başbakanlık otobüsünün üzerinden hemşehrilerine seslenen Erdoğan’ın konuşması zaman zaman “Potamya seninle gurur duyuyor” sloganıyla kesildi. Erdoğan şunları söyledi:

BAŞKA İŞLERİ YOK: Türkiye genelinde hidroelektrik santrallerden küçük olanlara yönelik bir çalışma var. Onun için dereler üzerinde şimdi ufak çaplı enerji santrallerini kurma kararını aldık. Bazı eleştiriler yapıldı. Dünyanın değişik yerlerinde böyle çevreciler var. ’Ne yaparsınız?’dersin, ele avuca gelecek hiçbir işleri yoktur. Sadece boş vakitlerini değerlendirmek için yaptıkları iş budur.

ASIL ÇEVRECİ BENİM: Yarın gazeteler bunu da yazarlar. ’Çevrecilere karşı çıktı’derler. Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim. Ta belediye başkanlığından beri çevrecilik konusunda neler yaptığımı özellikle İstanbul’da yaşayanlar çok iyi bilir. Nasıl ağaçlandırdığımı iyi bilirler. Ben fidan da dikmedim, ağaç diktim.

SU GETİRDİM, ELEŞTİRDİLER: İstanbul susuzdu. 180 kilometreden su getirdik. Istranca Dağları’ndan. O çevreciler o zaman da karşı çıktı. Ağaçları söküyorlar dediler. İnsanoğluna su getiriyoruz kardeşim. Bir şeyler sökülecek tabii.

HATALARI DÜZELTİRİZ:

40-50 kişi yürüyüp gösteri yapması, sanki millet yürüyormuş gibi yansıtılıyor. Takarlar bazı milleti de yanlarına, ’Bizim derelerimizi şöyle yaptınız, böyle yaptınız’derler. Hatalar var, doğrudur. Hataları düzeltiriz. Ama yapılan iş doğru mu değil mi önce buna bakacağız. Yarın elektrik olmadığı zaman ne yapacaksın, hükümeti eleştireceksin.

YANLIŞ YERE GİTTİLER: Sinop’a gitmişler. Nükleer santral yapılacak diye. Ama ilk nükleer santral Sinop’ta değil Akkuyu’da yapılacak. Adresi de yanlış almışlar. Bu oyunları hep beraber bozacağız. Bilesiniz ki bu iktidar çevreci bir iktidardır. Kyoto Protokolü’ne hiçbir iktidarın cesaret edemediği imzayı attık.

Baykal senin posunu yesin!

Erdoğan Rize’de önceki gece yaklaşık 2 bin kişi tarafından karşılandı. “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla karşılanan Erdoğan için AKP’li gençler gençler, “Yakışıklısın, karizmatiksin, Deniz Baykal posunu yesin” diye şarkı söyledi. Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler Rize - Trabzon sınırındaki İyidere Köprüsü’nde de havai fişek gösterileri ve horonlarla karşılandı. Burada da aracından inerek yaklaşık 2 bin kişiyi selamlayan Erdoğan’ı karşılayanlar arasında Çaykur İyidere Fabrikası’nda seminerde bulunan Çaykur bayileri de yer aldı. Erdoğan geceyi geçirdiği baba ocağı Güneysu’da da yaklaşık 500 kişi tarafından karşılandı.

16 HES planlandı

Rize’nin İkizdere Vadisi’ne 16 hidroelektrik santrali (HES)yapılmak isteniyor. Çevreciler ve yöre halkı ise santral yapımı sırasında vadinin doğal dengesinin bozulacağını, canlı yaşamının yok edileceğini savunuyor. Santrallerin yapımına karşı çıkanlar bölgede birçok miting düzenlendi.
Kaynak:GAZETEVATAN (http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Cevrecinin_daniskasiymis_1951 35_1&Newsid=195135)

ezgili dünyam
23-08-2008, 16:02
Şu an içimden geçenleri buraya yazabilmem imkansız. :mad:

Emre Albayrak
24-08-2008, 01:24
Konu hakkında kendime hakim olup doğru bir üslupla eleştirel bir yazı yazamayacağımı düşünüyorum.. İkizdere'nin Manle köyündenim.. Benim güzeller güzeli memleketimi de politik çıkarlarına açgözlülüklerine alet ettiler ya.. Helal olsun..

Süha Şendoğan
27-08-2008, 13:56
Göller ve ırmaklar kurudu,
Ormanlar yandı bitti
Sizce sıra nelere geldi?