View Full Version : Şıra, Ev yapımı üzüm şırası (Fermantasyonla)
Arkadaşlar keskin üzüm şırasının tadını bileninız varmıdır, bu içeçekler bizim öz İçeceklerimizdir fakat gelişen teknoloji ile şimdilerde onutulmuş fakat istenirse yapımı çok ekonomik ve basit olarak evlerde yapılarak, keskin tadıyla sindirim sistemimize yardımcı bir içecektir
Taze veya kurutulmuş üzümlerden fermantasyonla ferhalatıcı içecekler yapılabilir
Üzümlerden fermamtasyonla yapılmış enzim içerikli üzüm şırası, bu şıranın sindirim sisteminde yararlı ve ferahlatıcı etkilerini görmekteyim
Nevşehir de tekel şarap-rakı fabrikasında yapılıyor. Çarşıda üzüm suyu olarak cam şişelerde satılıyor, tadı da çok güzel. (8 yıl önceydi şimdi bilmiyorum.)
Sayın nariçi 45 sene önce istanbulda şıra boza satan ve yapan yerler vardı biz o tatlarla büyüdük ozamanlar gazoz ve diğer gazlı içecekler yaygın değildi, bu üzümden yapılan şıralar ayni gazlı içecekler gibi insana doğal olarak ferahlık sağlıyordu.
Şimdi ülkemizde yabancı ülkelerin patent alınarak büyük döviz kaybıyla bizlere yabancıların ürünlerini sunularak ekonomik olan yerli içeceklerimiz unutuldu.
Üzümlerden fermamtasyonla yapılmış enzim içerikli üzüm şırası, bu şıranın sindirim sisteminde yararlı ve ferahlatıcı etkilerini görmekteyim
Sayın epsody yapımı ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Sanırım resimler sizin mutfaktan:)
Bu şıra... bildiğiniz gazlı (gazos gaseaous) içeceklerden değil.
Evet rahatlatır ferahlatır ancak nerde ise de bira kadar alkol içerir.
Çocuklara içirilmesini hiç tavsiye etmem. :D
Biraz iyi yapar de fermantasyonunu devamını sağlar, biraz da şişeliyerek bekletirseniz adı...
Champagne yani şapmanya olur... :D
şıranın suda çözünmüş CO2 si ya da şampanya nın soda misali gazlı içecek gibi köpürmesi ise alkolün kana geçmesini hızlandırır kolaylaşıtrır.
Ferahlama rahatlama ondan olsa gerek.
Yani alkol içmeyip de kolonya koklamanın da ferahlatması gibi bir durum söz konusu...
Kaan903 Arkadaşım, genelde eskiler üzüm bol diye kurusundan ve yaşından yapıyorlardı, arkadaşım üzümlerin salkımlarından dökülmüşlerini alarak ayıklayıp bir kavonaza doldurarak üzerine tatlı içme suyu ilave edilecek ılık bir ortama alarak fermantasyona bırakılıyor 10ila 15 günde mayalanarak keskinleşiyor içinden aldığın kadar yerine su ilava ederek bütün kış içebiliyorsunuz keskinlik (gazlı) tadını şekerle dengeliyerek soğutulduk tan sonra nefis bir içecek.
Forumdan okuyarak, küçük bir kavanozda sirke yapmaya çalıştım, iki hafta sonra öyle güzel koktu ki, sirkeden çok şarap mı oldu acaba dedim, demek ki şıra yapmışım:) Ama ben güzel kokulu içeceği daha da sirkeleşsin diye havalandırmaya devam ediyorum, yavaş yavaş sirke kokusu oluşmaya başladı.
Şıra yapılırken, sirkede tarif edildiği gibi ilk haftalar kavanozun ağzının açık olması gerekiyor mu?
Kiraz hanım yaptığımız işlemler Fermantasyon esasına dayandığından havasız olması, aynı zamanda loş ve ılık bir zemin içinde olması gerekmekredir, havalı sistemler oksidasyona tabii olarak çürükçül bakteriler işlem gördüklerinden işlemimiz zararlı bakterilerinin çoğalmasını sağladığından toksin oluşumundan korkulur.
Bu şıra... bildiğiniz gazlı (gazos gaseaous) içeceklerden değil.
Evet rahatlatır ferahlatır ancak nerde ise de bira kadar alkol içerir.
Çocuklara içirilmesini hiç tavsiye etmem. :D
Biraz iyi yapar de fermantasyonunu devamını sağlar, biraz da şişeliyerek bekletirseniz adı...
Champagne yani şapmanya olur... :D
şıranın suda çözünmüş CO2 si ya da şampanya nın soda misali gazlı içecek gibi köpürmesi ise alkolün kana geçmesini hızlandırır kolaylaşıtrır.
Ferahlama rahatlama ondan olsa gerek.
Yani alkol içmeyip de kolonya koklamanın da ferahlatması gibi bir durum söz konusu...
Sayın praecox;
İlgi göstererek bizi detaylarda bilgilendirdiğiniz için size şükranlarımı sunarım, sevgiyle kalın.
Teşekkür ederim Sn. Epsody. İşlem loş ve ılık bir yerde yapıldı ama havalandırarak. Bu durumda sirke tarifine daha çok uyuyor. Güzel içecek kokusunu azaltmak ve sirke kokusunu daha çok almak için belki biraz daha bekletmem gerekecek. Gelişmeleri sirke başlığında paylaşacağım.
idris şenol
05-01-2010, 11:40
Arkadaşlar keskin üzüm şırasının tadını bileninız varmıdır, bu içeçekler bizim öz İçeceklerimizdir fakat gelişen teknoloji ile şimdilerde onutulmuş fakat istenirse yapımı çok ekonomik ve basit olarak evlerde yapılarak, keskin tadıyla sindirim sistemimize yardımcı bir içecektir
sayın epsody özel tarifiniz varmı varsa yayınlarsanız sevinirim ...saygılarımla
Minarislim
05-01-2010, 11:57
Sayın epsody tarifinizi bekliyoruz.Tadını merak ediyoruz.yayınlarsanız seviniriz.
Bu yıl üzüm zamanı bizde yapmayı deneriz.saygılarımla.
Arkadaşlar fermantasyon işlemine, eskilerin mayalama, salamura gibi adlarla uygulama olarak gıdalarını tüketme alışkanlıklarına çeşitlilik ve koruma amaçlı olarak işleyerek, ürettikleri sebze ve mevelerden yararlanmışlardır.
Bunlar içeriklerine göre çeşitli şekillerde adlandırmışlardır boza, şıra ve turşu suyu gibi içilebilenler yapılışlarında boza ve şıraya fermantasyon işleminden sonra tatladırmak için biraz şeker katmışlar, turşu suyu olarak içecekleri sebze ve meyvelerden damak zeveklerine göre çeşitlilik arz etmesine rağmen fermantasyonu işleminden sonra sade olarak tüketmişler ilave şeker veya tuz katılmamışlardır, katılsada tat vermesi bakımından ilave edenlerde olmuştur.
Halil Önen
06-01-2010, 21:27
Forumdan okuyarak, küçük bir kavanozda sirke yapmaya çalıştım, iki hafta sonra öyle güzel koktu ki, sirkeden çok şarap mı oldu acaba dedim, demek ki şıra yapmışım:) Ama ben güzel kokulu içeceği daha da sirkeleşsin diye havalandırmaya devam ediyorum, yavaş yavaş sirke kokusu oluşmaya başladı.
Şıra yapılırken, sirkede tarif edildiği gibi ilk haftalar kavanozun ağzının açık olması gerekiyor mu?
Sevgili Kiraz yaptığınız şıra da değil.
Şıra; örneğin üzüm şırası; üzüm ezilir, suyu alınır ve bir kazanda kaynatılır. Soğuyunca içilir. Bizim buralarda böyle ... Zaten içine pekmez toprağı konmuş bu şıra sığ kaplarda, güneşte 15, 20 gün bekletilir ve 'günbalı' olur.
Sirke olunca, yani posadan ayırınca ağzı kapalı kaba konur. Orada da sirkeleşme devam eder ve ara sıra sıkışan gaz gevşetilerek alınır, ağzı tamamen açılmaz. Kap plastik olmazsa şişmesi anlaşılmaz ve patlar.
Pazardan aldığınız salata malzemelerini; örneğin, maydanoz, roka, tere, marul vb. yeşillikleri bir kaba konur, içine bir bardak sirke ilave edilir 15, 20 dakika bekletilir sonra yıkanırmış.
Sirke eti bile çürütürmüş.
Sn.Halil Önen, benim denememin şıra olmadığını sonra yazılan mesajlardan anladım.
Sizin tarifiniz yukarıdaki şıra tarifinden farklı (tadı da farklı kesin) ama nette "şıra" olarak araştırırken sizin verdiğiniz tarife çok rastladım.
Sevgili Kiraz yaptığınız şıra da değil.
Şıra; örneğin üzüm şırası; üzüm ezilir, suyu alınır ve bir kazanda kaynatılır. Soğuyunca içilir. Bizim buralarda böyle ... Zaten içine pekmez toprağı konmuş bu şıra sığ kaplarda, güneşte 15, 20 gün bekletilir ve 'günbalı' olur.
Sayın Halil Önen Tarifini açıkladığınız bu şıranın tarifinde fermamtasyon yok galiba, sonuçta bu sizin şırada keskinlik varmıdır, eyer benim anladığım gibiyse biz buna şerbet tabir ederek içiliyor, hatalarım varsa düzeltiniz, iyi günler saygılarımla..
Halil Önen
10-01-2010, 19:48
Sayın Halil Önen Tarifini açıkladığınız bu şıranın tarifinde fermamtasyon yok galiba, sonuçta bu sizin şırada keskinlik varmıdır, eyer benim anladığım gibiyse biz buna şerbet tabir ederek içiliyor, hatalarım varsa düzeltiniz, iyi günler saygılarımla..
Evet Sn. epsody doğru söylüyorsunuz ve Sn. kiraz' da belirtmiş.
Benim tarif ettiğin bu yörede Şıra böyle. Tabii dediğiniz gibi şerbette deniyor da, gül suyu ve çam fıstığı yok sadece.
Dediğiniz gibi fermantasyon diye bir olay gerçekleşmiyor.
Fermantasyonla üzüm şırasını bende merak ediyorum. Geleçek yaz deneyebilirim.
Ancak sirke ile şarap arasındaki dar yoldan nasıl geçilir bilemem.:)
Saygılar
Üzümü ezerek suyunu elde etikten sonraki 4 günde hava ile temasını keserek.
Bu zaman zarfında aceto-bakterler aktive olamıyacağından (üremeyeceğinden) bu bıçak sırtı gibi dar boğazı atlamanız mümkün.
Aceto bacterler statiksel olarak belirlenen bu 5. günde bir yerleştiler mi sirke kokusunu atlamanız mümkün olamıyacaktır.
Kolay gelsin.
denizakvaryumu
10-01-2010, 20:02
Önemli olan niyet :)
"enzim" niyetiyle içeceğiz.
Ancak sirke ile şarap arasındaki dar yoldan nasıl geçilir bilemem.:)
Çok basit ve herkesin bildiği bir örnek vereyim.
Cocaine neden içilmez yutulamaz etkisi yoktur? Buruna çekilir mycosal bir resorpsyona gerek vardır?
THC duman olarak inhale edilir?
NEDEN?
Ergo mideye inen enzymlarin de etkisi bu bağlamda sorgulanmalı.
Reflû yaratacak pH nerde ise 2-3 olan bir mideye dökeceğimiz bir ortamda bu içeceğiniz enzymlerin mideden ve ve ya sindirim yolu ile resorpsyonu nedir ne orandadır?
Mide kan su yağ v.s. bariyerini geçmek ne demek bilirmisiniz?
Neden bazı ilaçlar fitil bazıları burun spreyi bazıları enjektabıl bazıları ise hap olarak pharmasotik formlarda üretilir bilirmisiniz?
Bilmezseniz alıntılamayın lütfen!
Evet
Fermantasyonla üzüm şırasını bende merak ediyorum. Geleçek yaz deneyebilirim.
Ancak sirke ile şarap arasındaki dar yoldan nasıl geçilir bilemem.:)
Saygılar
Sayın Halil Önen Arkadaş,üzüm ile şıra yapman için yazı beklemen gerekmiyecek siz yeterki üzümden şıra yapmak isteyin, bu işi üzümün kurusuylada yapılabilir, hatta başka çeşit meyvelerle istersenizde, hertürlü meyveyi karıştırarak ta yapabilirsiniz, praecox arkadaşımızın dediği gibi sirke ile şıranın oluşumlarının farklarını iyi bir gözlemle sağlayabilirsek ideal şırayı elde edebiliriz.
praecox hocadan bu başlıkta bu işin sırlarını öğretmesini istersek, bu eskilerin damak tadı olan şıraya kavuşarak, kendi örünlerimiz değer kazanır bizlerde yabancı içeceklere olan talebide azaltmış oluruz.
Çok basit ve herkesin bildiği bir örnek vereyim.
Cocaine neden içilmez yutulamaz etkisi yoktur? Buruna çekilir mycosal bir resorpsyona gerek vardır?
THC duman olarak inhale edilir?
NEDEN?
Ergo mideye inen enzymlarin de etkisi bu bağlamda sorgulanmalı.
Reflû yaratacak pH nerde ise 2-3 olan bir mideye dökeceğimiz bir ortamda bu içeceğiniz enzymlerin mideden ve ve ya sindirim yolu ile resorpsyonu nedir ne orandadır?
Mide kan su yağ v.s. bariyerini geçmek ne demek bilirmisiniz?
Neden bazı ilaçlar fitil bazıları burun spreyi bazıları enjektabıl bazıları ise hap olarak pharmasotik formlarda üretilir bilirmisiniz?
Bilmezseniz alıntılamayın lütfen!
Kendi adıma size müteşekkirim.
Bu başlıktaki paylaşım samimiyetinden doğan katkıların için sizin gibi insanların, ilgilerine daha çok ihtiyacı olduğuna inanlardanım, bizler burada samimide olsak bir yerde sizin bilgilerine olaşacak durumlarımız olmamakta dır, sizlerin bilgi ve uzmanlığınızdan dolayı yol göstericilik yapması bizleri daha ciddi paylaşımlara sokarak bilgilerimizin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlıyacaktır.
Sizi her zaman bu başlıkta hatta kendi başlıklarımda bir eliştirmen olarak görmek isterim sevgi ve saygılarımla, Hoşça kalınız.
Vücudun birçok hastalığa karşı daha dirençli olmasını sağlayan üzüm suyunun, hafızayı da güçlendirdiği bildirildi.
İtalyan La Stampa gazetesinde yer alan habere göre, ABD'deki Cincinnati ve Tufts üniversitelerinin yanı sıra beslenmeyle ilgili bir araştırma merkezinde görevli bilim adamları, hafıza zayıflığından şikayetçi 12 kişiyi iki gruba ayırarak, 3 ay süreyle gözlemledi.
İlk grubun üyelerinden siyah üzüm suyu içmeleri istendi ve deney süresince her iki gruba düzenli olarak hafıza testi uygulandı.
Araştırmanın sonucunda, saf siyah üzüm suyu içenlerin kısa süreli ve sözsüz hafızalarında gelişme kaydedildiğini belirten uzmanlar, üzümün antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına muhtemel faydaları olan polifenoller bakımından zengin olmasının bu sonuçta rol oynadığını söylediler. (AA-hürriyet.com)
tevhit06
16-01-2010, 21:34
Üzüm şırasıyla ilgili tüm yazılarınızı okudum. Üzümün suyunu çıkarıp şaraba ve sirkeye dönüştürmeden nasıl muhafaza edebiliriz. Yazın bol miktarda yapıp çocukarımıza kışın güvenilir ve sağlıklı bir içecek yapmak arzum. Piyasada Meyve suyu diye satılan içecekler güvenilir değil. Kanserojen madeler olduğu söyleniyor. 2009 yaz aylarında üzüm suyunu pet şişeye doldurup derin dondurucuda beklettim 10 gün kadar önce çıkarıp çoluk çocuk içtik aynen yaz aylarındaki gibiydi tadı. Derin donduruda saklamadan ve de bozulmadan saklamanın yollarını öğrenmek istiyorum bilgilendirirseniz memnun olurum.
amatör hobici
16-01-2010, 21:46
Nevşehir de tekel şarap-rakı fabrikasında yapılıyor. Çarşıda üzüm suyu olarak cam şişelerde satılıyor, tadı da çok güzel. (8 yıl önceydi şimdi bilmiyorum.)
Geçen sene Türkiyemizin nam yapmış marketlerinden birinden üzüm suyu diye şişelenmiş bir ürün aldım. Şişeye üzüm suyu diye sulandırılmış pekmez koymuşlar. Bilmesek yutturacaklar.İşin şakası yemin etseler başları ağrımaz.:):)
Sayın tevhit06, üzümsuyunu siz mi yapmıştınız.?
Sayın amatör habici, balın sahtesi olduğuna göre üzüm suyunu yapmak daha kolay, ama nedense üzümsuyu yaygın değil.
Geçen sene Türkiyemizin nam yapmış marketlerinden birinden üzüm suyu diye şişelenmiş bir ürün aldım. Şişeye üzüm suyu diye sulandırılmış pekmez koymuşlar. Bilmesek yutturacaklar.İşin şakası yemin etseler başları ağrımaz.:):)
Dediğiniz olabilir olamıyabilir de...
Üzüm suyunu sıktığınız anda üzüm tanelerinin üzerindeki bakterilerden dolayı hemen fermantasyona başlar. Bu çok doğal bir süreç.
Bunu durdurmak adına sütün pastörizasyonu gibi kaynatmak gerekir, ki tam da bu ısılardan dolayı pekmez tadını alır.
Sütün dayanıklılığını etmek için gerekli basınç altında ısıl işlemi UHT prosesi bile tadının değişitrmeyecek şekilde gelişimi yıllar sürdü. Aynısı filtre kahvenin de dondurularak kurutulması ki bugün bu isim en iyi yapan şirketin adı ile anılmakta...
Dolayısı ile üzüm suyunun fermantasyona başlamadan konservasyonu iki yoldan sürdürülmekte...
Isıl işlem yani monsieur Pasteur un asırlık keşfi pastörizason ile veya kimyasal katkı maddeleri ile.
Kimyasal katkı genelde tercih edilmediğinden olsa gerek ısıl işleme tabii tutlan üsüm suyu da pekmez tadını alabilmekte.
Veyahut da hakkaten o ürün seyreltik pekmez den mamul portakal suyunda olduğu gibi.
Her şey zamanında ve taze doğal hali ile güzeldir.
Toplum olarak her güzeliği bir anda istersen doğanın da işi zor bu bağlamda.
Mevsiminde veya taze olarak yapıp içebilsek yine kafi.
1 hafta önce 150 gr kadar kuru üzümü 1 litre arıtılmış su ile bir adet cam şişeye doldurdum ve karanlık ve serin ortamda sakladım. Bugün ne olduğuna bakmak için şişeyi açtım. Suyun rengi koyu bal rengine dönmüş. Tadı ise şekerli ve asitli gibi. Fakat suyun akışkanlığı kaypak . Yani tadı fena değil , rengide hoş ama bardağa doldururken bamya suyu kıvamı pek iştah açıcı değil. Acaba hata varmı yoksa zaten oluşumu böylemi ?
Nesrinözçelik
02-01-2011, 16:59
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.
Merhaba ben Düzce ilimizde ikamet ediyorum.İlimizde Arnavut kebabcısı olarak tabir edilen, kebabcılar esnafı bu güzide içeceği,buradaki ismi ile Şıra olarak mükemmel olarak yapıp satarlar.Hele biraz ekşimiş olanın soğuk olması koşulu ile çok nefis olur.İnşaallah pek yakında bunu nasıl yaptıklarını öğrenip burada yazacağım.Sevgiler.
Sayin nesrin hanim
Benimde aklima ilk kimyasallar gelmisti , sayin epsody kuru üzümden de olabilir diye belirtmis bende denemek istedim . Bir dahaki nasipse artik yazin . Sayin umcor
Cocuklugumuzdan beri sira bizim senede bir defa ictigimiz bir icecektir . Her sene izmir fuari acildiginda , taris in ( eskiden ) sira evinde bulurduk kendimizi . 1 bardak asla yetmez 2. cisini asla bitiremezdik . Bende aile gelenegi olarak her sene mutlaka aileme alirim . Onun haricinde ben bugüne kadar hic rastlamadim . Yenilerde marketlerde üzümsuyu satiliyor ama ayni lezzet degil . Tarifini bulursak arada kendimiz yapariz veya fuari bekleriz artik , nasilsa beklemeye deger . :)
Sayin nesrin hanim
Benimde aklima ilk kimyasallar gelmisti , sayin epsody kuru üzümden de olabilir diye belirtmis bende denemek istedim . Bir dahaki nasipse artik yazin . Sayin umcor
Cocuklugumuzdan beri sira bizim senede bir defa ictigimiz bir icecektir . Her sene izmir fuari acildiginda , taris in ( eskiden ) sira evinde bulurduk kendimizi . 1 bardak asla yetmez 2. cisini asla bitiremezdik . Bende aile gelenegi olarak her sene mutlaka aileme alirim . Onun haricinde ben bugüne kadar hic rastlamadim . Yenilerde marketlerde üzümsuyu satiliyor ama ayni lezzet degil . Tarifini bulursak arada kendimiz yapariz veya fuari bekleriz artik , nasilsa beklemeye deger . :)
Sayın @şehnaz yalnız çok iyi bildiğim kuru üzüm ile yaptıklarını,ve içine bir tür toprak kattıkları,ayrıntılar daha sonra.Sevgiler.
Halil Önen
04-01-2011, 21:44
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.
Potasa diğer adı ile potasyum karbonat, üzüm kurutmada kullanılan organik kurutucudur.
Ege yörelerinde 'posete', 'posata' diye _bilinir_ dillendirilir.
Potasa yani potasyum karbonat, zeytin yağı ile karıştırılır, yani bir çeşit arap sabunu elde edilir.
Bu eriyik su ile karıştırlır. Buna potasa denir. Ya da posete...
Kesilen üzümler sepetler içinde bu eriyiğe 8_10 defa bandırılır. Serilir.
Potasyum karbonat+ zeytin yağı eriği;
Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını dolayısıyla hızlı kurumasını sağlar,
Üzüm tanesi üerindeki toz, kir ve puslanmayı siler,
kuru üzüm tanesinin rengini açar tatlı sarılık verir,
Üzümün kuruma sırasında bozulma, küflenme vb. durumunu önler.
Üzüm kurutmada kükürt kullanılmaz. ( ben öyle biliyorum) Ya da kurumuş üzümü sarartmada...
Kuru üzümden _ kuru üzüm+ soğuk su şeklinde _ şerbet yapıldığını duymadım. Ama kuru üzümü suda kaynatırsanız, içine biraz şeker katarsanız üzüm hoşafı yaparsınız. Soğutulup _ taneleriyle bile_ içimi güzeldir. Ege' de yemeklerin yanında, sofrada kaşıkla da içilir.
Üzüm şırası;
sıkılan üzümün kaynamaya başladığı andaki halidir. (Az kaynatırsanız ve güneşe sererseniz günbalı, çok kaynatır ve güneşe sermezseniz pekmez olur.)
Taze üzümler tanelerinden ayıklanır, ezilir _ tanelerin kabukları ile_ kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında ateşten indirilir. Soğutulur ve içilir. Kaynama öncesi az marin ( 1 kg. üzüme bir küçük avuç gibi_ denen toprak katılırsa şerbet daha berrak olur.
Güneşe serilmeden sıcak sıcak _ terleye terleye _ bile içilir. (4. 'nesil' bile damak tadında seçicidir.:) )
187404
Birkaç gün güneşte _ serili_ durunca... günbalıdır.
Bir bardak suya iki yemek kaşığı günbalı karıştırlır, serbet yapılır ve içilir.
Günbalı...
187405
1 hafta önce 150 gr kadar kuru üzümü 1 litre arıtılmış su ile bir adet cam şişeye doldurdum ve karanlık ve serin ortamda sakladım. Bugün ne olduğuna bakmak için şişeyi açtım. Suyun rengi koyu bal rengine dönmüş. Tadı ise şekerli ve asitli gibi. Fakat suyun akışkanlığı kaypak . Yani tadı fena değil , rengide hoş ama bardağa doldururken bamya suyu kıvamı pek iştah açıcı değil. Acaba hata varmı yoksa zaten oluşumu böylemi ?
Sevgili şehnaz, Şıranızın kıvamının içindeki üzümün suya göre az olduğundan gelmekte, tadındaki asidiklik keskinlik derecesi gazozu andırıyormu, genelde şıralarda tad ve aromanın ölçüsü keskinlik derecesi ile uygun düşmektedir, açıklamalı paylaşımlarına gerekli bilgi ve yorumlar sunabilirim, sevgilerimle hoşça kalın.
Nesrinözçelik
05-01-2011, 23:05
Üzüm kurutmada,**** kurutulmuş üzümü sarartmada kükürt kullanıldığından tam emin değildim ama çabuk bozulmaması için bazı kimyasal olaylardan geçtiğini biliyorum.
Vermiş olduğunuz bilgiler yararlı oldu Halil Bey ***.ler.
Doğukaradenizde bolca yetişen kokulu üzüm denilen isabella üzümünün suyunun kabuklarıyla birlikte sıkılarak elde edilen içecekteki aroma ve tadı hiçbir meyve suyunda bulamazsınız.
Minarislim
14-04-2012, 12:17
Benim bir muhacir amcam var.Bulgar göçmeni.Oradan kalma bir tarif;
Üzüm şırasını cola şişesine doldurup 4 gün ağzı açık bekletiyor.
Permantasyon başlıyor tabiii ki.
Bunu durdurmak için 4.gün 1 adet aspirin atıyor.
Sonra ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyor. Nefis bir üzüm suyu içeceği oluyor.Tavsiye ederim.
Şıra yapma zamanı geldi :)
Şimdiye kadar üzüm suyuyla idare ettim, bu yıl şırayı deneyeyim, bakalım nasıl olacak...
Konu da güncellenmiş olsun böylece :)
çiftçi5234
27-09-2012, 16:17
Fermentasyon olunca ne oluyor sayın Praceox ? Yani alkolleniyormu ?
patipatya
21-08-2013, 15:55
tam bi tarif alamadık daha aydınlatıcı bir tarih verebilecek biri olursa sevinirim
Minarislim
07-09-2013, 09:33
alıntı:Hardaliye, Kırklareli ve çevresinde meşhur olan alkolsüz üzüm içkisidir. Şırası alınmış ancak bir miktar şırayı hala barındıran üzüm posası yani diğer adıyla cibre fıçılara doldururlur ve üzeri vişne yapraklarıyla örtülerek sıkılır. Hardaliye fermente bir içecektir ancak içerisine konulan hardal tohumları hem alkol oluşumunu engeller hem de hoş bir aroma verir. Bu şekilde damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilir.
bilgensu
25-02-2014, 00:21
Merhaba,
Ben tarifini ünlü bir kebabçıda öğrendiğim şekliyle sürekli yapıyorum.Doğru bir işlem mi bilemiyorum ama bir kaç denememdn sonra gerçektende dolabımdan eksık olmayan bir içeceğe dönüştü.
kuru çekirdekli siyah üzümü (mümkünse iri ve yeni mahsül olanı seçiyorum) mini blendırda çok az bir miktar su koyarak akışkan bir hamur elde ediyorum.
bunu cam şişeye koyup uzerıne su dldurup karanlık bır ortamda 1 gün bekletyorum.Ardından buzdolobına alarak oradada 1 gün bekletiyorum.İnanılmaz güzel bir içeçek oluyor.
Yaptığım uygulamada yalnış **** eksik bir şey var mı? Ayrıca ılk sulandıracağım suyun sıcak olması sonucu çabuklaştırırmı yoksa ıstemedıgım sırkeleşmeye mı sebeb olur bilemedim.
Bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
chancers78
27-01-2016, 10:46
tıp öğrencisiyiz gheralde :D
CilekFidesi
27-05-2022, 14:10
Kokulu siyah üzümleri kaynatıp kavanoza alıyoruz. 6 ay veya bir yıl sonra tüketirken kavanoz dibinde kristalleşme olduğunu gördüm. Bu kristalleşme erik suyunda da oluyor.
Bunun sebebi nedir, zararı olur mu acaba*
https://www.youtube.com/shorts/s_gTkdCEV6U
https://www.youtube.com/shorts/s_gTkdCEV6U
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.