View Full Version : jeomeo / Bonsai çalışmalarım
Merhabalar,
Yazın ağaçlar.net'e üye olduğumdan beri burada paylaşılan çalışmaları ve bilgileri ilgi ile takip ediyordum. Bir süredir üzerinde çalıştığım bitkileri sizlerle paylaşıp, üstadların değerli yorumlarını bekliyorum. (Fotoğraflarda netlik problemi olanlar var, en kısa sürede daha iyi fotoğraflar çekmeye çalışacağım)
İlk fotoğraf yaklaşık 3 aydır eğitimde olan küçük bir ateşdikeni fidanı.
120603
İkinci fidanım üzerinde sadece budama yapılmış ve saksısı değişilmiş bir biberiye.
120604
Bu da defne fidanım. Yaz ortasında çekilmiş bir fotoğrafı. Kök budaması yaptıktan sonra aynı saksıya dikildi. Şu an sadece yapraklarındaki kireçler yok, olduğu gibi baharı bekliyor.
120605
Bu fotoğrafta da yeşim ağacı orman çalışmamı sunuyorum. Yaklaşık 1 ay önce kök budaması yapılıp sığ saksıya alındı. Niyetim sığ saksıya alıştırdıktan sonra, bir iki sene içerisinde sleyt (düz taş) üzerine dikmek.
120606
Henüz çok genç olan fıstık çamım yaklaşık 4 ay kadar telleriyle durduktan sonra yakın bir zamanda,telelri sökülüp beraber büyümesi için kuru dal içerisine yerleştirildi. Bir süre kendi haline bırakıp büyümesini bekleyeceğim. İlk fotoğraf yaz ortasındaki, ikincisi ise son hali.
120607
120608
Bu da bakımsız bir hazır bonsai olarak satın aldığım japon beyaz çamı. Baharda saksı değişimi yapmayı planlıyorum, umarım daha sığ ve geniş bir saksı bulabilirim. İlk fotoğraf yaz sonuna doğru çekilmiş, ikincisi ise yeni hali.
120609
120610
Bu limoni serviyi kendimi fidan almaktan alıkoyamadığım bir ara almıştım :) . Üzerinde budama ve telleme yapıldı. Aldığım zaman toprağı sırf torftu, tköklerine mümkün olduğunca dokunmadan biraz daha geçirgen bir toprak karışımı ekledim. Baharda daha geniş ve biraz daha sığr bir saksıya almayı düşünüyorum.
Aynı zamanda ev yapımı "bonsai jack"imi de sizlere göstermek istiyorum. birkaç liraya herkesin evinde üretebileceği basit bir alet. Gayet işe yarıyor.
İlk fotoğraf satın aldığım, ikincisi ise son hali.
120611
120612
Bu da hazır bonsai olarak satın aldığımda kıvrımlı gövdesi haricinde üzerinde herhangi bir işlem yapılmamış bir ağaçtı. Yazın budamalar, tellemeler ve kısmi yaprak küçültme yaptım, gayet iyi durumdaydı ama güz başlangıcında bir süre ilgilenemedim ve köklerinde bir problem oldu. Daha sonra tüm yapraklarını döktü ve bazı kurumalar oldu. Bir kısmını budadım ve bir kısmına da ölü dal efekti vermeye çalıştım. Baharda gövde üzerinde de çalışmaya devam etmeyi planlıyorum. Gövdenin ortasından sağa doğru çıkan dalı budamaya kıyamadım, baharda ağaç üstünde köklendirmeyi düşünüyorum.
120613
120614
kalambaklı
04-01-2010, 13:01
Sayın jeomeo, yaşlı ağaç görünümü japon beyaz çamına daha iyi bir görsellik kazandıracak gibi, tabii ki bu benim görüşüm,:)
Sağlıcakla kalın,
Sayın kalambaklı, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Ağacı strese sokmamak için işlemleri aralar vererek yapıyorum. Bundan sonraki ilk hedefim zirvesini düzenlemek. Daha sonra yaprak kümelerini biraz daha şekillendirmek ve baharda saksı değişimi yapmak.
Saygılarımla
bonsaisan
04-01-2010, 15:31
Çalışmalarınız güzel olmuş yavaş yavaş ilerlemenize harika.
Japon beyaz çamı içi saksı bulma olasılığınız yüksek.
Bu konuda yardımcı olurum.
Elinize sağlık.
Saygılar.
Ulmusa dikkat açılan yerin canlı dokulu kısmı macun ile korumaya alın.
Beğenmenize sevindim.Bizim gibi acemiler için üstadların yorumları gerçekten önemli.
Saksı konusunda baharda sizi rahatsız edeceğim kesin :)
Ulmusta fotoğraf sanırım sizi yanıltıyor sanırım, gövde üzerindeki bölümde kabuk üzerinden ince bir tabaka soyulmuş durumda. Üzerinde de çok ince bir kireç-sülfür tabakası var. Şu an küçük ve ısıtmasız bir serada. Sizce yine de o bölümü aşı macunuyla kapatmalı mıyım?
Örnekleriniz güzel başarılar dilerim.
Ali H. ALI
05-01-2010, 13:13
Jeomeo iyi gunler aramiza hos geldin.
Bir baslangic olarak calismalarin iyi, deneyim kazandik sonra daha iyi calismalar yapacagindan kuskun olmasin.
Biberiyenin sol taraftaki dalalrindan basliyarak , once biraz yukselip sonra sag taraftaki ikinci dalda bitecek hayali bir kavis cizer ve kavis disinda kalacak dallari budarsan agacin daha guzel duracak diye dusunuyorum.
Japon beyaz cami uzerinde sarili tellere dikkat et dallar icerisinine gomulmesin.
Yesim agaclarin bu saksida da guzel duruyor. Agaclar altina koyacaginiz insan ve ya hayvan figurlerinin agaclar ile orantili olmasina dikkat ederseniz agaclariniz daha bir guzel duracak.
Bircok dalinin kurumus oldugu agaciniz(sanirim cin karaagaci) uzerinde havai koklendirme dusunceniz iyi onu yapmasaniz bile agcai saksidan cikarip yere dikin(Zaten bonsai olarak iyi gorunumu olan bir agac degil) yerde gelisip buyurse onun uzerinde yapacaginiz havai koklendirmeler ile bircok bonsainiz olabilir.
Kedinizin yaptigi govde bukme mengenesi iyi olmus da o agac uzerinde kullanmaniz gerekmiyordu o govdeyi tel ile kivirabilirdiniz. Mengene yasli ve bukulmeyen govdeler icin kullanilan bir alet.
Calismalarinda kolayliklar dilerim.
İyi günler Ali Bey,
Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.
Biberiye için tavsiyenizi doğru anladığımdan emin olamadığım için anladığım kadarını basit bir çizimle göstermeye çalıştım.
120791
Kırmızı çizgilerden budayıp, yeşillerle belirtmeye çalıştığım gibi yaprak kümeleri oluşturabilirim. Bunun gibi bir şey mi demek istediniz acaba?
Çin karaağacını büyükçe bir saksıya dikmeyi daha önce düşünmüştüm ama yapraklarının tamamını vakitsiz döktüğü için bir soldaki ve gövdedeki ölü alanlar haricinde bir işlem yapmadım. Sadece vitamin ve hormon desteği ile suladım. Sizce büyük bir saksıya veya toprağa gömersem devamlı kök sistemini geliştirmeye çalışacağı için yapraklanmasında bir problem olabilir mi?
Saygılarımla
Ali H. ALI
06-01-2010, 10:10
Yazdiklarimi dogru anlamissiniz. Biberiyeyi ciziminizdeki gibi budayabilirsiniz.
Cin karaagacinizi imkaniniz varsa topraga dikin. Topraga dikme imkaniniz yoksa buyuk genis bir saksiya dikebilirsiniz.
Agaciniz guclu kokler gelistirebilirse saglikli dal ve yapraklar da gelistirecektir.
Ali Hocam çok çok teşekkür ederim.
Biberiyede ölü dal çalışması yapılabiliyor mu, daha önce deneyen oldu mu acaba?
Ayrıca dalları çok gevrek ve kırılgan. Bu yüzden telleme yapmak çok zor hemen kırılıyorlar. Bu konuda tecrübesi ya da bir fikri olan var mı acaba?
tourkana
07-01-2010, 08:46
Ölü dal ve kuru gövde efekti yapılabilir, hatta dün dergide okudum. Bir ara fotoğraf eklerim.
Gevrek dalları tellemeden önce ağacı susuz bırakmak, rafya sararak tellemek gibi uygulamalar mevcut.
Ben levantin çalışmamda çengel telleme ile bir çok dalı forma soktum. Bu da denenebilir.
Teşekkür ederim sayın tourkana.
Ağacı 6 gün susuz bırakıp iki dalını kırdıktan sonra telleme için uzun bir ara verdim. Rafya kullanıp ince tellerle birkaç kat sarmak belki çözüm olabilir.
Ekleyeceğiniz fotoğrafı merakla bekliyorum.
tourkana
07-01-2010, 11:46
Sarıyerdesiniz, ben de Demirciköy'deyim.. Uğrayabilirseniz elimde bu konu ile ilgili dergiyi size verebilirim.
Yardımcı olacaktır.
Geçtiğimiz pazar günü, komşum sayılan Tourkana'yı ziyaret edip çalışmalarını inceledikten sonra beraber Tekin Bey'e uğradık. Her ikisinin de çalışmalarını yakından görmek gayet güzeldi.
Yanımda götürdüğüm yayılıcı ardıçı Tekin Bey'in marifetli ellerine bırakınca aklımda olandan çok daha farklı bir form oluştu. Bakalım sizlerin düşünceleri ve tavsiyeleri ne olacak.
Ardıçı satın aldığımda fotoğraftaki gibi bir ağaçtı. Benzeri bir ağaç daha var, her ikisini de şelale veya yarı şelale formunda geliştirmeyi düşünerek almıştım.
121697
Fakat aradan zaman geçtikçe ve tecrübe edindikçe bu fikirden vaz geçtim ve biraz ağır bir budama yaptım. Bir süre ağacın kendisine gelmeyi bekledikyen sonra Tekin Bey'e götürürkenki hali ise aşağıdaki gibiydi.
121698
Benim aklımda aşağıdaki fotoğrafta göstermeye çalıştığıma benzer bir form vardı.
121699
Fakat Tekin Bey işe el atana kadar ağacımın neler yapabileceğini bilmiyormuşum :)
Bu da son hali...
121700
Havaların güzelleşmesiyle beraber, bonsai çalışmaları hızlandı. Geçtiğimiz güz budanıp tellenen süs narım geçen hafta yeni sürgünler vermeye başlayınca, bugün yeni saksısına alındı. Köklerinin 1/3 ünü budadım ve düğümlenmiş olanları açtım. Saksı dibine 1 cm kadar fırınlanmış kil serip hemen hemen eşit oranda diyatomit ve torflu bahçe toprağı ile hazıladığım karışım ile saksıya diktim. Toprak yüzeyini de iri skorya(lav taşı) ve diyatomit ile kapladım.
130614
Karaağacım ilk uyanan ağacım oldu ve 15 gün kadar önce bonsai saksısından çıkarıp olduğu gibi büyük bir saksıya aldım. Hızla büyümeye devam ediyorken üzerinde ilk air-layering denememi yaptım. Kabuğu soyup, soyulan bölgenin altını tel ile sıktım. Soyulan bölgenin üzerine 5000 ppm'lik
sıvı İBA sürdüm ve üstünü seramis yosun ve torf karışımı ile sarıp streç film ve aluminyum folyo ile sardım. İki ucundan da rafya ile bağladım. Diğer dallarda da uç alımları ile dalcıklanmayı arttırmaya çalışıyorum.
130615
İstanbul 7. Bonsai Toplantısı'nda üzerinde uygulama yaptığım ardıç üzerinde bir iki ufak telleme ve uç alma ile üzerindeki çalışmalara bir süre ara verdim.
Ağacın ilk ve toplantı sonundaki halini buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=597454#post597454) görebilirsiniz.
Bu da ağacın son halinin fotoğrafı:
130616
keremania
16-03-2010, 14:29
başarılı çalışmalar olmuş..ellerinize sağlık..
Harun Parlak
18-03-2010, 21:07
Saın jeomeo başarılı bir uygulama yapmışsınız. Güzel yol alıyorsunuz. Tebrik derim.
Fidanınıza yanlara zik zak vermişsiniz çokda güzel olmuş. Birde yukarı ve aşşağı verebiliseniz göz hizasındaki zik zaklar daha güzel görünür diye düşünüyorum.
Ayrıca lidr dalın hemen altındaki sağ tarafa giden dalı almak sizce nasıl olur. Kendi kafama göre birazda boydan kısalttım. Umarım size fikir verir. Kolay gelsin.
Tekin Bey, yorumunuz için teşekkürler.
Sağa doğru olup sildiğiniz dallardardan biri ağacın arkasından çıkıyor ve taşırken kırılayazdığı için tellemek istemedim. Dal iyileştikten sonra onu geriye telleyice sağda sadece önden devam eden cılız dal kalıyor. Yakında üstten bir fotoğraf ekleyerek sizlerle paylaşırım.
Yukarıda belirttiğim gibi başta kıvrımlı dik tarzda çalışmayı düşündüm ve ilk dalı tourkana ve bonsaisever'in tavsiyesi üzerine, kurbanlık dal olarak bıraktım. Telleme yapmışken de ağacın daha iyi bir görseli olması için o dalı da mümkün olduğunca zorlamadan telledim.
Yolladığınız fotoğrafa bakınca aslında daha önce ağacın içinde görmediğim bir rüzgar tarzını fark ettim. Bu da üstadların görüşünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Ağacı geniş bir tepsi üzerinde bir iki kaya ile yerleştirip bir şelalenin üzerine koymayı düşünüyorum ama bunun için en az bir ay daha ağacı dinlendirmem lazım. Böylece yapacağım işlemleri düşünecek ve uygun taşları bulacak daha çok zamanım olur. Bir ara sizi tekrar rahatsız edip ya da misafir edip fikrinizi ve penjing çalışmlarında usta ellerinizin yardımını alabilirim.
Özetle ağaç üzerinde bir işlem daha yapmadan biraz daha düşünmem gerekiyor sanırım.
Saygılarımla
Sağdaki ilk dal geriden mi çıkıyor? Jin uygulaması yapıp öne doğru yönlendirilebilir mi acaba? Ustalar daha iyi bilir gerçi...
Ne kadar şanslısınız bunu daha önce söylemiş miydim? Usta ellere bu kadar yakın olmak ne güzeldir :)
Aslında arka yüzden çıkmıyor ama budanmadan önce sağa doğru uzanan daha kalın bir dal vardı ve budandıkta sonra arka-sağ yüzde kaldı. Şu an önde görünen dal sağa doğru uzuyor. Arkadaki dal da hafif sağa doğru fakat şu an tellemesi çok riskli, kırılması muhtemel.
Tecrübeli ve yetenekli komşularımın olmasından ben de memnunum. Hazır (ticari) olmayan ve yan yana duran bu kadar çok çalışmayı aynı yerde yan yana dururken görünce bir an sersemlememek işten bile değil :)
İnsanın kendinden daha tecrübeli birisi ile bir çalışma yapması veya çalışmasını izlemesinin en büyük faydası o kişinin bakış açısını görmek. Bence teknik bilgi ve beceri edinmek için en iyi yol bir ustanın yanında çıraklık etmek ve uygulama yapmaktır. Bu yüzden toplantılar ve atölye çalışmları bence çok önemli.
Yakarak eğip bükebiliyorsunuz işte jin yapmak isterseniz.
bonsaisan
19-03-2010, 12:30
Ani dönüş ve kıvrımlar orantılı olduğunda estetik esasdır.
Ana formlarınızda 3 lülük esasına göre daları konumlandırınız.
Gövdesinde ser dönüşler olan hazır bonsailerinizinde düzgün ve daha yumşak geçişlerin olanaçı düzenlemeler yapınız.
Adaylarınızı besleme konusunda kısır bırakmayıznı gelime dönemi boyunda uç alma geriye dönük budama ve orantılı besleme ile teşvik ediniz.
Sayın Bonsaisan, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Bu portulacaria afra ile bugün bonsai çalışmalarına başladım. Çeliklerinden kolayca üretilebilen bir sukulent oluğu için budadığım dalları da ileride başka çalışmalar yapmak üzere köklendirmek ve bitkiye kendini toparlaması için şans vermek adına yaz sonuna kadar uzun aralıklarla budamalar yapmayı ve yan dallarda uç alma ile dallanmaya teşfik etmeyi planlıyorum.
131188
Bu bitki ile ilgili bazı işlemler hakkında yeterli bilgi bulamadım fakat dal aşılama ve air layering ile ilgili yeterli bilgi bulabilirsem, yaz sonuna kadar en az 3-4 bonsai adayı elde etmiş olurum diye ümit ediyorum.
Üzerindeki dallar alındıktan sonra bir sonraki yıl için planım aşağıdaki gibi bir form elde etmek. Bu fikrim elbette bitki o hale gelene kadar değişecektir ama şu an için bitkinin gelişimi buna izin verecek gibi görünüyor.
131186
kalambaklı
19-03-2010, 16:41
Sayın jeomeo, suculentlerin ağaç olmadıklarını biliyorum, yanlış biliyor isem düzeltin lütfen.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Sayın kalambaklı,
Aksine haklı olduğunuz için düzelttim, teşekkürler :) Fakat bu bitkinin "ağaç" olmamasının nedeni sukulent olması değil "Meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki" olmaması. Yanılmıyorsam "ağaç" tanımı bu, herneyse burası yeri değil.
Yanlışsam düzeltilsin, acaba bu formu almasını istiyorsanız şimdiden tepeyi belirleyip gerekli budamayı yapsanız daha iyi olmaz mı? Enerji yukarıdaki dallanmalara harcanmamış olur.
Sayın köknar, daha küçük budamalar yapıp ayırdığım parçaları köklendirmeyi düşünüyorum. Ayrıca bu mevsimde ağacı neredeyse ikiye bölmek her iki yarısının da ölümüyle sonuçlanabilir. Aceleci davranmak istemiyorum, ne de olsa daha gencim :)
Siz daha iyi bilirsiniz :)
Yanılmıyorsam bir bonsai sever için en zor şeylerden biri, baharın şu güzel günleriyle birlikte içine yerleşen yeni fidanlar, ağaçlar edinme ve üzerlerinde işlemler yapma hevesine mani olmaktır.
Geçenlerde açelya ve ardıç aramak için gittiğim bir fidanlıkta kalın gövdeleriyle gözüme takılan çalıların arasına girip alttan sürgün veren, tek gövdeli olanların içerisinden iki taneyi satın aldım. Odunlaşmış dalları aşırı gevrek olan bu çalının adının kelebek çalısı olduğunu öğrendim. İnternette biraz aradım ama bu bitki ile yapılmış bonsai bulamadım.
Toprak altı yapısı çok kuvvetli ve çok büyüktü. Üst yapıdan neredeyse daha büyük ve makasla budaması imkansız olan bu çalıların alt yapılarını testere ile kesip yeni topraklarına alalı yaklaşık 10 gün oldu ve toprağı hep nemli.
131717
Yaprakların çıktığı bölgenin üst kısmındaki odunsu dalları kesmedim. Dallanma ve şekli belli olduktan sonra uygun jin ve shari teknikleri ile oyma işlemleri yapmayı planlıyorum.
Bir yeni fidanım da erik olduğunu tahmin ettiğimiz bir ağaç. Geçtiğimiz pazar Tekin Bey'in işi çıkınca Yasemin hanıma da ulaşamadık ve sevgili tourkana ile biraz fidanlık gezdik.
Ağacın boyu yaklaşık 2 metreden fazlaydı. Arabaya sığması için boyunu yaklaşık yarım metreden kısalttık.
131718
Bugün saksısını ve toprağını değiştirdim. Çamur içinde kalmış köklerinin de hemen hemen yarısını budadım ve eski toprağı mümkün olduğunca uzaklaştırdım.
Ağacın boyunu tekrar kısaltırken en alttan çıkan dallardan birini zirve yapmayı ve ana gövdeyi de oyup kuru dal olarak bırakmayı düşünüyorum.
Burada kafama takılan bazı sorular var, daha doğrusu ihtimaller arasında yapamadığım seçimler. Bunlardan birincisi ağacın boyunu kısaltmak yerine uzun dalları gerekli yerlere matkapla açacağım deliklerden geçirip aşılamak. Bu işlem sonrasında ağacın boyu daha uzun kalabilir.
Diğer aklıma takılan ise ağacın boyunu kısaltır isem ön yüz seçimi. Aşağıdakiler iki muhtemel ön yüzün fotoğrafı :
131721
131719
ve diğer yönden :
131720
Öneri ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
izzeterisen
23-03-2010, 19:02
Bu portulacaria afra ile bugün bonsai çalışmalarına başladım. Çeliklerinden kolayca üretilebilen bir sukulent oluğu için budadığım dalları da ileride başka çalışmalar yapmak üzere köklendirmek ve bitkiye kendini toparlaması için şans vermek adına yaz sonuna kadar uzun aralıklarla budamalar yapmayı ve yan dallarda uç alma ile dallanmaya teşfik etmeyi planlıyorum.
131188
Bu bitki ile ilgili bazı işlemler hakkında yeterli bilgi bulamadım fakat dal aşılama ve air layering ile ilgili yeterli bilgi bulabilirsem, yaz sonuna kadar en az 3-4 bonsai adayı elde etmiş olurum diye ümit ediyorum.
131186
Bitki dalı kalın da olsa çok çabuk kökleniyor.
İnce, 3-10 cm.lik, 0,5 cm.den daha kalın olmayan dallar kesim yerinin birkaç gün kuruması için bekler ve hafif, çok aşırı ıslak olmayan bir karışıma, ılık ortamda dikerseniz hemen köklenir. Kalın çelikler daha uzun sürede köklenebiliyor. Büyük bir saksıda perlit,kum,topraktan oluşan ve saksı altının 5 cm. kadar çakıl ve kum ile doldurulduğu saksıda, 10 cm uzunluğunda nisan ayında diktiğim bir çelik 2 yılda 3 cm.gövde çapına ve 1 m.boya ulaştı.(Telle dik olmasını sağladım, olduğu gibi bırakırsanız dal ve gövdeleri sürekli yanlara doğru eğilir)
Havai köklendirme yapılsa kesilen yerin çürüyeceğini sanıyorum.
İnternette 45-50 yaşlarında P.afra bonsaileri var.
http://www.theatons.com/disneys-bonsai-tree-collection-lots-of-photos bu sitedeki bonsai 55 yaşındaymış.
http://knowledgeofbonsai.org/articles/species-specific/portulacaria-afra/
Bu sitenin altındaki linklerde bu bitki ile ilgili çok detaylı bilgiler var. Tercüme ederseniz diğer arkadaşlar için de çok faydalı olacaktır.
Ağacın nebarisi hoş gözüküyor. Bence boyunu uzun bırakırsanız bu nebari kendini pek göstermez gibi geldi fotoğraftan. (Demek fidanlıkta gezdiniz :mad: )
Sn izzeterisen,
Tavsiyeniz için teşekür ederim. İnce çelikleri daha önce köklendirdim ama kalın çeliklerin(2-3cm'den daha kalın) dediğiniz gibi daha zor kökleneceği için riske girmemek adına havai köklendirmeyi merak ettim. Siz muhtemelen biliyorsunuzdur adeniumlarda Thai-Style daldan denilen köklendirme uyguluyorlar ve bölgeye su koyulmadığından çürüme olmuyor( http://home-and-garden.webshots.com/album/557974457UiLFFG buradan görebilirsiniz). Acaba bunun gibi bir uygulama yapılıyor mu diye araştırdım ama bir sonuca varamadım.
Sn yasemin,
Boy-gövde kalınlığı oranını düşünecek olursak da kesmek daha estetik bir sonuç çıkaracak gibi ama değişik görüşler almak önemli ve ağaç üzerinde aklıma gelmeyen daha farklı uygulamalar yapılabilir.
( Ayrıca kıskandırmak gibi olacak ama "fidanlıklar"da gezdik :D)
tourkana
23-03-2010, 22:34
İncirleri de söyleseydin.
Ali H. ALI
24-03-2010, 08:00
kalın çeliklerin(2-3cm'den daha kalın) dediğiniz gibi daha zor kökleneceği için riske girmemek adına havai köklendirmeyi merak ettim.
Jeomeo yesimlerin kalin govde ve dallarini da kolaylikla koklendirebilirsiniz. Kolay koklendikleri icin havai koklendirme yapmiya gerek yok. Koklendireceginiz yaprak, dal ve ya govdelerin kesik yerlerinin kurumasi icin bir iki gun beklettikten sonra topraga dikiniz.(kesik yerler kurumadan topraga dikilirse curume olasiligi cok yuksektir).
Yesimlernizi budamakatan korkmayiniz telleyip sekillendirebilirsiniz de.
Kolay gelsin.
Sn izzeterisen,
( Ayrıca kıskandırmak gibi olacak ama "fidanlıklar"da gezdik :D)
İncirleri de söyleseydin.
İncirler tatlı niyetine olmuş galiba :dilli: Bu kadar kıskançlık bende hazımsızlık yaptı bilesiniz. Siz niye birbirinize yakın oturuyosunuz kiii :mad: ve bana 50 km uzaktasınız yaa....
Sayın Ali H. Ali,
İlginiz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Mayıs veya haziran gibi havalar iyice ısınınca budama işlemlerine devam edeceğim.
Sayın yasemin ve tourkana,
Yasemin hanım bizi kıskanmanıza gerek yok bir haftasonu da beraber gezeriz fidanlıkları. Biz de yurt dışındaki kolayca akadama, biogold, saksı vs. bulan bonsai ile uğraşan insanları kıskanıyoruz :)
İncirler yeşillenmeden söylemek istememiştim ama madem bahsi açıldı, en yakın zamanda incirlerden ve sedumlardan da fotoğraf ekleyeceğim.
kalambaklı
24-03-2010, 14:29
Sevgili jeomeo; Ağacınız bence yazın meyve veren ağaçlardan değil, çünkü bu tür ağaçlar şu anda çiçeklenme aşamasında ve sizin ağacınız tomurcuklanma durumunda.
Benim düşünceme göre sanki ıhlamur' a çok benziyor gibi.
En güzel ön yüzü sen belirleyebilirsin.
Kolay gelsin.
Sayın kalambaklı,
Ağacı alırken kestiğimiz üst kısmında açmış yaprakları vardı. Kırmızı eriğe benzer yaprakları vardı. Aynı gün başka bir ıhlamur da gördüm ama gövdesi farklıydı. Tam bilemiyorum haklı olabilirsiniz.
Şu an için bana en uygun gelen ağacın boyunu kısaltıp hemen hemen aşağıdaki gibi bırakıp kıvrımlı dik tarzda çalışmak.
131914
Keseceğim gövdede debırakacağım ölü dal kısmının provasını yapmayı düşünüyorum.
Sevgilerle
Bugün erik olduğunu tahmin( kalambaklı haklı ise ıhlamur) ettiğim ağacımın üzerindeki çalışmaya devam ettim. Boyunu kısaltıp ölü dal görünümü kazandırmaya çalıştım. Bıraktığım ölü kısım biraz gereğinden büyük gibi fakat bunun şu aşamada problem olacağını düşünmüyorum. Ağacın alacağı şekle göre bir iki yıl sonra küçültebilirim diye düşünüyorum.
Ağaç gerçekten çok yumuşak bir ağaç testere ile çok kolay kesilebiliyor. Iskarpela ve elle çok rahat soyulup lif lif ayrılabiliyor.
132028
Soyma ve oyma işleminin ardından biraz budama makası ile uzun kıymıkları kestim ve zımpara ile hatları bıraz yumuşattım.
132029
Ardından bir kulak pamuğu yardımı ile lime-sulphur sürdüm. Daha önce fırça kullandığımda lime sulphur biraz yoğun olduğu için homojen olmuyor tortu bırakıyordu, bir de pamukla deneyeyim dedim sonuçları görücez.
132030
Kullandığım lime-sulphur ise bu. Şişenin içinde kırmızı duruyor havaya temas eder etmez sararıyor 3-4 saat içinde de beyazlaşıyor.
132031
TreePedagogue
26-03-2010, 08:46
Ağacın kesinlikle Ihlamur..
Çok esnek bir yapısı vardır, yaprakları oldukça büyüktür ancak küçültmesi de bir o kadar kolaydır.
kalambaklı
26-03-2010, 08:59
Sevgili jeomeo, çok güzel bir çalışma olacağından hiç şüphem yok, eline sağlık şu haliyle bile güzel görünüyor.
Ayrıca dipten fazlaca sürgün verme özelliğinden dolayı, çelikten üretim yapar ve birden fazla bonsai adayları meydana getirebilirsiniz.
Kolay gelsin,
Sayın TreePedagogue,
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Şimdi gidip bir de erik almak zorunda bıraktınız beni:p Sizin ıhlamurun güncel halini görme imkanımız varsa onu siteye eklerseniz, özellikle yaprak küçültme konusunda aydınlatıcı olur.
Sayın kalambaklı,
Beğenmenize sevindim. Ağacın üst kısımda neredeyse onda biri kaldığı için kök sisteminin yeterince güçlü besleyeceğini düşünüyorm. Zaten çok büyük bir saksı içinde. Umarım uç almalarla dalcık sayısını arttırabilirim. Eğer herşey güzel giderse mayıs ayında da tellemeyi yaparım.
Sevgilerle
Dün, Tourkana ile spontane bir fidanlık gezisi yaptık. Niyetimiz açelya almaktı ama malum bonsai ile uğraşan iki kişi olarak fidanlığa gidince neredeyse bütün fidanları tek tek inceledik. En sonunda birer ardıç alarak geri döndük (kime niyet kime kısmet dedikleri böyle olsa gerek).
Benim aldığım saksıda iki fidan vardı, ama kökleri aynı mıydı ayrı mıydı belli olmuyordu. Bugün hazır daha çok geç olmamışken saksı değişimi yaptım ve fidanların umduğum gibi ayrı olması beni sevindirdi.
Çok sıkı formlu bir fidan olduğu için iç taraflarında çok fazla ölü dal ve dalcık vardı onları temizlemenin haricinde bir işlem daha yapmadım.
Bu fidanı kıvrımlı dik tarzda çalışmayı düşünüyorum. Çok fazla ibresi ve dalcığı olması görsel olarak baya avantaj sağlıyor. Eğer saksı değişimini başarılı bir şekilde atlatırsa budama ardından da telleme yaparak formunu kazandırmayı planlıyorum.
136809
Bu fotoğrafta gövde biraz daha belirgin.
136810
Aşağıdaki de ikinci fidan. Bu fidan ilk saksısının kenarına dayanıp hafif aşağı doğru sarkmaya başlamıştı, alırken yarı-şelale tarzına uygun olabileceğini düşünmüştüm ama fidanı saksıdan çıkarınca, yeni saksısına biraz daha dik koyup yatık tarzda çalışmanın daha estetik olacağına karar verdim.
136811
Geçen sene yedili olarak aldığım üç dişli akçaağaçlara ekim ayında saksı ve toprak değişimi yapıp iki tanesini ayırmıştım. Vakitsiz yapılan saksı değişimine çok hızlı bir şekilde olumsuz cevap verdiler ve yapraklarını döktüler. Bütün kış öldüklerini düşünmüştüm ama baharın ilk müjdecisi olup beni sevindirdi. O kadar hızlı yaprak açmaya başladı ki neredeyse bir haftada her daldan 3-4 sürgün verdi.
136814
Dal ve dalcık sayısını çoğaltmak için yaz sonuna veya önümüzdeki seneye kadar, telleme ve budama yapmamayı düşünüyorum. Yalnız son bir haftada yapraklarında kızarmalar ve yer yer kurumalar başladı. Direk güneş ışığı veya şiddetli rüzgar almıyor. Hemen hemen her gün su fısfıslıyorum ve toprağının tamamen kurumasına izin vermiyorum ama bu hasta yaprak sayısı artıyor.
136815
136816
136817
Bu konuda bilgisi veya önerisi olan var mı?
Sevgilerle
tourkana
18-04-2010, 16:30
Ardıçları dik görünce yeni fidanlar aldın sandım. İkincisi o şekilde çok güzel görünüyor, şelaleden vazgeçmen iyi olmuş.
Diğerlerini de o fidanlıktan kaldıralım müsait olduğumuzda.
Akça lardaki lekeler gübre fazlalığı veya sulama ile ilgili bir durum olabilir mi acaba?
Muhtemlen gübre ile alakalı... Ama zaten 6-6-6 gübreyi 15-20 günde bir falan veriyorum. Çok olmasından kaynaklanmıyor, aynı gübreyi başka ağaçlarda da kullanıyorum, herhangi bir problem yok. Bir süre gübreyi yapraklara dokunmadan vereyim, sulamayı içme suyuyla yapayım bakalım bir değişiklik olacak mı.
Diğerlerini de kaldıralım kaldırmasına da yer problemini çözelim önce, ya da müdürle konuşup orada çalışalım :D
mianyang
18-04-2010, 17:32
cok guzeller, hepsi birbirinden guzel
cok guzeller, hepsi birbirinden guzel
Teşekkür ederim.
Elime fotoğraf makinasını almışken daha önce bu başlık altında fotoğraflarını paylaştığım çalışmaların yeni hallerini de fotoğraflayayım dedim.
136856
Bu karaağaç geçtiğimiz kış zor durumdaydı, fakat şu an baya büyük bir saksı içerisinde yapraklanmaya devam ediyor. Düzenli olarak geri budamalar yaparak dallanmayı arttırmaya çalışıyorum. Üzerindeki air-layering işleminde herhangi bir hareketlilik görünmüyor, muhtemelen başarısız bir girişim oldu ama devamlı nemli tutmaya devam ediyorum.
136857
Erik olduğunu sanarak aldığımız ağaç yapraklandı. Sanırım ıhlamur olduğu da kesinleşti. Tüm tomurcukları patladıktan sonra telleme yapacağım.
136858
Bu da yaprağından bir fotoğraf.
136859
Bu fidanı iki önceki bonsai toplantısına götürmek için almıştım. Gül bitkisi, bonsai için pek uygun bir tür değil, benim de hiç sevmediğim bir tür ama hem kalın gövdesi ve küçük yaprakları, hem de uygun fiyatı beni cezbedince satın almıştım. Tahmin ettiğimden daha hızlı büyüyor, önümüzdeki günlerde biraz daha gelişince budama yapacağım.
136860
Bu ardıç fidanı 4 ay kadar önce Tekin Bey'i ziyaretimde şekillenmişti. Ağır tellemenin stresine dayanamayan (veya benim öyle tahmin ettiğim) iki dalı kurudu. Ben de fidanı rüzgar tarzına yönlendirmeye çalışıyorum. Gövdedeki teller henüz yeni söküldüğü için zirvenin düzenlenmesi yeni bir tellemeye kaldı. Şu an sadece alttaki üç dalda büyüme var. Eğer tepe sürgünleri de yaşadıklarına dair bir belirti gösterirlerse yeni bir telleme yapacağım.
30. mesajda paylaştığım kelebek çalılarının saksı değişimini yapalı bir buçuk aydan daha fazla oldu ve sağlıklı bir şekilde geliştiklerini gözlemliyorum. Bunu ve havaların ısınmasını fırsat bilerek bu çalıların gövdelerinde yapmayı planladığım jin ,shari ve uro işlemlerinin ilk adımını bugün yaptım. Iskarpela, maket bıçağı, yan keski ve dremel kullanarak yaklaşık 2 saat sürdü.
Birincisi :
140633
İkincisi:
140634
Oyulan bölgeden bir detay:
140635
Fotoğrafladıktan sonra fidanları yıkayıp yarı gölge bir yere kaldırdım. Bir sonraki aşamada biraz daha zımparalama yaptıktan sonra lime-sulphur sürerek yaralı bölgeleri korumaya alacağım. Bu işlem aynı zamanda görsel güzelliğini de arttırmış olacak.
bonsaisan
03-05-2010, 10:23
Sayın jeomeo
İşlemler doğru yapıl dı ise gelişmde bir sorun olmayaçaktır.
Lakin işlemde hata olur ise tepki sert olçaktır.
Benim size tavsiyem aslında soyma işlemi yapmadan bu sene gelişmeleri olaçaktı.
Unutmayın kombine çalışmalara sağdece sağlılı ve güçlü ağaçlar güzel sonuçlar verir.
Azimli ilgili ve araştırmacı yapınız bu işe gösterdiğiniz özen gözler önünde umuyorum ki sorunsuz ve güzel bir gelişim görmenizi umuyorum.
Saygılar.
Sayın bonsaisan,
İlginiz için teşekkürler. Kırılan, kesilen ve oyulan kısımların tamamına yakını kuru idi. Bu yüzden bu arsız bitkinin gelişiminin çok da etkileneceğini zannetmiyorum. Bugünlerde gübrelemeye başlayıp, biraz daha güneşli bir yere çıkaracağım.
En önemli sorun, bonsai çalışmalarında kullanılmayan bir tür olduğu için, dalcık oluşturma ve yaprak küçültme hakkında pek bilgi bulamamam. Uç alımlarına pek tepki vermiyor, dal üzerinde geriden sürgün oluşturmuyor. Bu sene başka bir işlem yapmayı düşünmüyorum, umarım o zaman kadar bu konuda bilgi toplamış olurum.
Chlorophytum
08-05-2010, 14:02
Merhabalar
Yeşim ağacım var, daha önce hep ikili uzuyordu, sağlı sollu yani.
Şimdi en son zamanda dört yönden çıktı, ve ortasında bir tane daha bu konulara çok yabancıyım..
Ve güneşin geldiği tarafa haftada bir eğiliyor, bir sonraki hafta diğer tarafa çeviriyorum-, yazık çiçeğim bu gidişle yılan gibi bişi olucak.
Saksısı sanırsam yeterli?
Birde her gün suluyorum doğru mu?
Herhangi bir budamaya ihtiyacım yok dimi:)
Saygılar
Sayın Chlorophytum,
Yeşimler güneşi seven sukkulentlerdir. Yeterince güneş almadıklarında güneşe doğru eğilir, yapraklarını çevirir ve uzar. Her hafta çevirmek bitkinin adaptasyonunu zorlaştırır strese sokar. 40-50 günde bir kez çevirmeni yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Saksınızın boyu yeterli gibi görünüyor. Altında delik yok ise hemen birkaç tane drenaj değili açın ya da delikli bir saksıya alın.
Crassula gibi sukkulent türleri suyu pek sevmezler. her gün sulama yaaprsanız bitkinizin kökleri çürür. Toprak tamamen kurumadan sulama yapmayın. Bitkiniz susuz geçen 20-25 günden daha fazla süreye bile dayanabilir ama 4-5 gün nemli kalan bir toprakta kökleri çürümeye başlayacaktır.
Uçtan yaprak aldıysanız veya en uç yaprağına bir şekilde zarar gelmişse bu şekilde çatallanma yapmış olabilir. Genelde düz yukarı doğru büyüyen bitkilerde pek dallanma yapmazlar.
Ayrıca kendinize ait bir başlık açıp bitkinizin gelişimi ile ilgili yenilikleri orada paylaşabilir diğer üyelerin de fikrini alabilirsiniz.
Saygılarla
izzeterisen
08-05-2010, 18:38
Crassula çok yönlü ışık alan gölgede de çok iyi gelişebiliyor. Böyle ortamda uzaması daha iyi oluyor. Böyle bir ortama alırsanız ve toprağına bir o kadar kum koyar (% 50 kum + % 50mevcut toprağı) ve yeniden dikerseniz daha iyi olur. Dikili bulunduğu toprak tamamen torf galiba. Toprağı süzek olması lazım.
Chlorophytum
08-05-2010, 22:29
Sayın Chlorophytum,
Yeşimler güneşi seven sukkulentlerdir. Yeterince güneş almadıklarında güneşe doğru eğilir, yapraklarını çevirir ve uzar. Her hafta çevirmek bitkinin adaptasyonunu zorlaştırır strese sokar. 40-50 günde bir kez çevirmeni yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Saksınızın boyu yeterli gibi görünüyor. Altında delik yok ise hemen birkaç tane drenaj değili açın ya da delikli bir saksıya alın.
Crassula gibi sukkulent türleri suyu pek sevmezler. her gün sulama yaaprsanız bitkinizin kökleri çürür. Toprak tamamen kurumadan sulama yapmayın. Bitkiniz susuz geçen 20-25 günden daha fazla süreye bile dayanabilir ama 4-5 gün nemli kalan bir toprakta kökleri çürümeye başlayacaktır.
Uçtan yaprak aldıysanız veya en uç yaprağına bir şekilde zarar gelmişse bu şekilde çatallanma yapmış olabilir. Genelde düz yukarı doğru büyüyen bitkilerde pek dallanma yapmazlar.
Ayrıca kendinize ait bir başlık açıp bitkinizin gelişimi ile ilgili yenilikleri orada paylaşabilir diğer üyelerin de fikrini alabilirsiniz.
Saygılarla
Tamam çevirmiyimde yamuk yumuk büyecek diye endişeleniyorum, henüz genç diye yılan gibi hemen güneş tarafına doğru yamuluyor.
Valla 1 aydır her gün düzenli olarak suluyorum, inşallah çürümemiştir..
Ama sağlıklı duruyor, yani belki çürük yoktur henüz.
Peki şimdi bu bitkiye budama gerekmiyor mu, yani bonsai çalışması gibi?
çünki anladığım kadarıyla şekil verdikçe o yöne şekillenen bir bitki.
Edindiğim bilgiye göre Toprak %30, %70 taş.saksının içini taş doldurursam bitkicağız nereye kök salcak taşlar arasında harap olur gider...
evet tamamen torf, torf derken hani paketlerde çiçekler için özel topraklar satılıyor ya işte ondan:)
Toprak kum koyuyum da taş fikri pek sıcak gelmedi sizce de öyle değil mi?
Her ne kadar bonsai için çok uygun bitkiler olmasa da sukkulentlerle çalışmayı seviyorum. Çünkü hemen hemen uzerlerinde her türlü calismaya dayanıp, bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar.
Bu alacalı yeşimin saksısını değiştirip bir iki dalını budadım. Önümüzdeki günlerde uç alımları ve telleme yapmayı planlıyorum.
146757
Geçen yıldan bu yana üzerinde telleme budama ve uç alımpları yapılan süs narı, ateş dikeni ve çobanpüskülü (ilex) fidanlarımdan genel bir görüntü.
146758
Bu karaağaç üzerinde bir dalda köklendirme yapıyordum. Sonra sonuçta elime geçecek olanın yalnızca yaklaşık 10 santimlik bir fidan olacağının farkına varınca o dalı kestim. Ve ilk aldığımda çirkin kıvrımlı bir hazır bonsai olan bu fidanı fotoğrafta görülen köpüğün hızasından köklendirmeye çalışıyorum. Daha sonra en altta sağda görülen sürgünün olduğu yerden ayrılıp biraz daha güzel şekilli bir aday olacağını düşünüyorum.
146759
Bu fidan elimdeki en hızlı gelişen fidan. Hemen hemen her hafta iki kere geri budama ve uç alımı yapıyorum. Yukarıda uzayan dal ile oluşturacağım yeni bir yaprak kümesi ile biraz daha sivri bir zirve planlıyorum. Sağa giden dal tam kendini topralamıştı ki köpek kırdı. Ama kendini tekrar toparlayıp üçgenin sağ kısmını oluşturacağını düşünüyorum.
Elimde iki tane yeşil yapraklı acer palmatum var. Bunları üzerlerindeki köklendirme çalışmaları ile parçalara ayırıp bonsai adayı üretmek amaçlı yetiştiriyorum. Bugün gövdeye dal aşılama işlemi yaparak, ileride bonsai olarak yetiştirlecek ana gövdede dal dizilimini düzenlemeye başladım. Aşı konusu pek bildiğim , hakim olduğum bir konu değil ama internetten araştırmalar yaparak ve acer üstadı bonsaisever'in başını uzun süre şişirerek edindiğim bilgilerle uygulamayı tamamladım. Burada paylaşarak hem bilgilendirmiş hem de yanlışlarımı öğrenmiş olacağımı umuyorum.
146762
Bu fotoda, üstteki air layering işleminin, bu uygulama ile bir alakası yok öncelikle onu belirteyim. Dremel kullanarak gövdede deleceğim yeri gösteriyorum. Yabancı kaynaklarda motorlu araçlardan daha çok tırbüşon benzeri el aletleri kullanıyorlar. Motorlu aletlerde ağacı yakma riski olduğundan el aletleri daha zahmetli de olsa daha iyi olur diye tahmin ediyorum.
Delme işlemini dalın çıkacağı noktadan başlatıyorum. Gireceği yerden başlatılırsa tam istenen noktadan çıkması daha zor olabilir.
Dalın geçeceği delik, çıkışa doğru yükselen bir eğim gösterirse, aşılanan yeni dalın gelişimi daha kolay oluyormuş, çünkü yapraklar yukarıya doğru gelişim gösteriyorlar.
146763
Gövde içinden geçecek daldaki yapraklar ve yaprak sapları kesiliyor yalnız en uçtaki açmaya başlayan sürgün, henüz delikten geçebilecek büyüklükteyken bu işlem yapıldığında, ucunda sürgün olan dalda kuruma riski azaltılmış oluyor.
146765
Deliği açarken devamlı durup su püskürttüm ki yanma olmasın ve kambiyum kaynaşması daha hızlı olsun. Delik açılınca dal fotoğraftaki gibi içinden geçiriliyor.
146764
Aşılanan dal deliğe tam oturmuyorsa, küçük bir parça tahta ile dalın sabitlenmesinin faydalı olacağı belirtiliyor. Aynı zamanda dal üzerindeki gözün gövdeye uzaklığının ayarlanması da yapılmış oluyor.
146766
İnternetteki kaynaklarda bu aşamada yara kapatıcı macun sürülmesinin faydalı olduğu yazıyor. Şekillerde görülen ise hep gri renkli japon macunları. Bonsaisever bizim kolayca bulduğumuz o kırmızı yapışkan aşı macunun sürgünü yakabileceği konusunda uyardığı için herhangi bir şey sürmedim. Belki yara biraz kapanmaya başlayıp dal biraz kalınlaşırsa bal mumu kullanabilirim diye düşünüyorum.
Bu yöntemin güzel yanı dal girişini ağacınızın arka yüzünde saklayabiliyor sunuz ve gövde üzerinde istediğiniz hemen hemen her yere dal aşılamak mümkün.
Sevgilerle
Ali H. ALI
25-05-2010, 13:57
Jeomeo, bu asiyi yaparken, zamanlamayi tomurcuklar acilmadan once yaparsan dali, govde uzerine acacagin delikten daha kolay gecirebilirsin ve deligi de dalin kalinligindan cok az daha buyuk bir ucla acarsan macun surmene ve ya baska bir seyle dali desteklemene gerek kalmaz.
Sozunu ettigin kirmzi macunu oralarda gordum. Kesiklere yaralara kullanilmasa yaranin daha cabuk kapanacagini dusunuyorum. Budadiginiz bir yere macun diger budanmis bir yere de macun surmeden sonucu gozleyebilirsiniz.
Calismalarin guzel bir omur surmesini dilerim.
budak-botanik
25-05-2010, 14:39
3 yaşında bir ateş dikeni fidanım var. Nasıl bir form vermemi önerirsiniz. Fotoğrafını çekip ekleyeceğim.
Jemeo,
Kırmızı macunu kullanmanda hiç bir sakınca yok, güvenle kullanabilirsin, bir sorun yaşamayacaksın.
O yapış yapış macunu mümkün olduğunca kullanmıyorum. Çünkü çok uzun zaman bitki üzerinde kırmızı çirkin bir görüntü oluyor daha sonra da alttan çıkan izin rengi hafif değişmiş oluyor.
Ali Bey'in dediğini denedim daha önce. Balmumu, yara macunu sürülmüş ve hiçbir şey sürülmemiş ağır budamalar geçirmiş ligustrumlar yanyana duruyor. Açık olan ile mum olan arasında ciddi bir fark yok ama yaranın ufaldığını kapandığını görebiliyorum. Kırmızı macunlu olanda ise aradan aylar geçmesine rağmen vıcık vıcık duran kırmızı macundan başka bir şey görülmüyor. Yara haricindeki gelişimleri arasında da çok ciddi bir fark yok ama macunlu olan biraz daha hızlı büyüyor (sebebinin macun olduğunu düşünmüyorum).
Budak-botanik, fidanınızın fotoğrafını kendinize ait bir başlığa eklerseniz, bakımı ve şekillendirilmesi hakkında yorumlar yapılacaktır.
24. mesajda gösterdigim portulacaria afra'nın son durumunu gösterip, bu bitki üzerinde edindigim tecrübeleri paylaşmak istiyorum.
155552
Fidanın son hali fotograftaki gibidir. budama ve uç alımı yapıldı, saksısı degişildi. Önümüzdeki ay telleme veya agırlık baglama ile dalları şekillendirecegim.
Uç alımı oluşan 3 çift içerisinden en uçtaki 2 çifti alarak yapılınca bogum araları kısalıyor ve geriden dallanma saglanmış oluyor.
155553
Budama eger gövdenin veya dalın hizasından yapılırsa, özellikle konkav makas kullanılırsa, içeriye dogru hızlı bir kuruma oluyor ve kuruyan parça birkaç ay içerisinde yara küçüldükçe dışarı dogru itiliyor ve düşüyor. Yerinde ise bir çukurluk oluşuyor.
155554
Bunu engellemek için aşagıdaki fotografta görüldügü gibi dalın dibinde bir veya iki bogum bırakılarak kesilip kuruma olduktan sonra ikinci bir kesimle kuru parça alınarak yapılırsa, çukur kalması gibi bir problem olmuyor.
155555
Bu bitki yer degişimlerinden çok etkileniyor özellikle benim gibi yagışlı ve sukkulentler için soguk bir yerde yaşıyorsanız, yaz ayları haricinde evde bakmak zorunda kalınıyor. Yazın dışarı çıkarılırken direk güneş ışıgına kondugunda bir gün içinde yaprak yanıklıkları ve kurumalar olabiliyor, buna karşı dikkatli olmak lazım.
Bahçemde yaptığım raf ile oluşturmaya çalıştığım yeni düzenimi paylaşmak istedim. Zemini ise minik beyaz çakıllarla kapladım. Yağmur ve rüzgar fırsat verirse biraz daha düzenleme yapacağım.
174958
174959
Umarım domateslikten bu hale gelen bahçenin geleceği daha parlak olur.
Aşağıdaki dağ muşmulası üzerinde ölü dal olan kısımları yeni yaptım. Hala daha yapmam gereken bir iki detay çalışması var. Ardından lime sulphur ile korumaya alacağım. Sağlıklı gelişimine bahar aylarında da devam ederse saksısı hazır onu bekliyor şu anda.
174960
Bu ardıçı İstanbul bonsai atlöye çalışmalarından birinde şekillendirmiştim. Bu hafta saksısını değiştirdim. Kök budaması yapmadım, yalnızca eski toprağın bir kısmını uzaklaştırıp yerine çoğunluğu vermikülitten oluşan inorganik bir karışım ekledim.
174961
Bu sedir fidanını da bir önceki atölye çalışmasında şekillendirmiştim. O zaman Tourkana'nın desteği ile ağır bir kök budama, ağır sayılacak kadar dal budama ve çok basit bir telleme yapmıştım. Ağaç sağlıklı bir gelişim gösterdi. Geçtiğimiz ay telleri üzerinden söküp ikinci kez tellendi.
174962
Sedirin yaşlı gövdesinden bir detay karesi:
174964
Aşağıdaki fidanı yaz ortasında Manisa'dan satın almıştım. Aşırı ağır bir budama yaptım. Çok sağlıklı kökleri olduğu için aynı hızda gelişmeye devam ediyor. Ölü dal olarak bıraktığım yerler üzerinde biraz daha çalışma yaptıktan sonra bahar başında saksı değişimi yapıp, tellemeyi bir sonraki güze bırakmayı düşünüyorum.
174965
Aşağıdaki mugo çamlarını da Manisa'dan yaz sonunda aldım. Toprbadan saksıya alıp, mikorizaca zengin kendi topraklarını kullandım. Eski iğnelerin ve mumların kısmını kopardım.
174966
174967
Bu minik biberiye ise formunu tamamladı sayılır. Dallarının içindeki fazla yaprakları alınarak dalları ortaya çıkarılacak ve yeni, daha uygun bir saksıya taşınacak. Ve tabi ki tüm bunlar için baharı bekleyecek.
174968
Umarım beğenirsiniz.
Sağlıcakla kalın
kalambaklı
13-10-2010, 13:44
Eline sağlık arkadaşım, uzun bir aradan sonra bir bonsai dostumuzun çalışmaları görmek ne kadar sevindirici.
Galiba sezonu ilk sen açtın jeomeo,
Ali H. ALI
13-10-2010, 13:54
Jeomeo, bunlar guzel va azimli calismalar.Devamli olmasini dilerim.
66 nolu fotograftaki sedirinizin, kurumus govde gorunumu olan topraga yakin yere dikkat ediniz orasini temizleyip lime-sulphur surunuz ki islanan yerde curume olmasin.
Bonsai calismalariniz keyifli olsun.
bonsaisan
13-10-2010, 14:12
Bahce harika olmuş adaylarda güzel görünüyor.
Birde körle yatan demeyimde iyibakan ile dolaşınca şaşı değilde başarılı bir olay girmiş.
Hasan Ali ile gezince iğne yapraklılar da artış var diyorum.
Bilmem doğrumudur.
Başarıların devamını diliyorum.
SAygılar.
rigor mortis
13-10-2010, 14:50
ellerinize sağlık..
Yorum ve tavsiyeler için hepinize teşekkürler,
Aslında ibrelilerle çalışmak için Hasan Ali de etkiledi, İstanbuldaki fiyatlardan sonra Manisa'daki fiyatları görmek de etkiledi ama biraz artık ibreliler ile çalışabileceğime güvenmeye başladım. Daha da önemlisi bulunduğum yerdeki rüzgar ve bitmek bilmeyen zararlı problemleri yüzünden yaprak dökenlerde olması gerektiği gibi gelişim sağlayamadım ve bu yüzden ibreli sayısında biraz artış var. Biraz da insan zaman geçtikçe sabırlı olmayı daha iyi öğreniyor, hızlı büyüsün, hemen budayayım ya da hemen telleyeyim istiyor ama yapılan hatalar sabırlı olmayı öğretiyor:)
Hemen hemen bütün yaz ağaçların başında değildim, o yüzden yapmam gereken işlemler birikti, ağaçları strese sokmamak adına hazır havalar soğumuşken sezonu açayım dedim. Kök budaması yapılmayacak, ama saksısı değiştirilecek fidanların saksılarını değişip, air-layeringlerimi ayırdım. İşlemlere ara verip kış için hazırlıklara başlıyorum. Yakın zamanda diğer fidanlardan fotoğraflar eklemeye devam edeceğim.
Emre Kuzu
13-10-2010, 18:59
Çalışmalarınız güzel gidiyor. İnşallah daha da güzel olurlar.
bonsaisan
13-10-2010, 19:01
Yeri ve mekanı uzakdan gördüğüm için şöyleyeçek tek kelime var harika çalışmaları destekleyen bir ilklim ve sabrı öğrenerek yeni çalışmalar geliştireçek başarlı bir bonsai dostu.
Emre Kuzu
13-10-2010, 19:03
Katılıyorum.
14 ve daha sonra 50 numaralı mesajlarda paylaştığım ardıç fidanı sağlığına kavuştu, sonbahar rengini aldı. Ben de biraz çalışıp yeni bir telleme yaptım. Fidanın sağlığı yüzünden değişik tarzlara yöneldim ama umarım artık bu son şekli olur.
175524
Daha önce paylaştığım japon beyaz çamım budama ve tellemelerden sonra aşağıdaki biçme girdi ve mumlarını uzatmaya başladı.
205477
Bir atölye çalışmasında eğitimine başlayan sedir çalışmam, seramın içerisindeki diğer fidanlar gibi biraz erken uyandı. Yakın zamanda zirvesinde bir ölü dal uygulaması yapmayı düşünüyorum.
205482
Havai köklendirmeyle elde ettiğim sığlalar son derece sağlıklı ve hızlı bir şekilde gelişiyorlar. Bu yıl ufak budamalar ve aşı haricinde bir işlem yapmayı düşünmüyorum. Bir tanesi şu an aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi :
205483
Sonbaharda elime geçen bu karaağacın köklerinde ve gövdesinde ciddi çürümeler vardı. Dalları çoğu hazır bonsai gibi birbirine dolanmış ve kurumuştu. Üzerinde neredeyse hiç canlı yaprak yoktu. Dallarda ve köklerde ağır bir budamanın ardından çürüyen kabuğun bir kısmını soyup ölü kısmı ortaya çıkardım. Daha sonra bir boy büyük saksıya bol granit kumu ile diktim. Şu an son derece sağlıklı bir şekilde gelişiyor, haftada 1-2 kez geri budama ve uç alımı yapıyorum. Her şey yolunda giderse yaz ortasında yapraksızlaştırma ve telleme yapacağım.
205484
Ihlamurum kışı üzerinde tellerle geçirdi. Tellerin iz yapmasından kaçındığım için söktüm fakat dallar tekrar tellenmek istiyor. Kışın ufak bir iki budama ve oyma işlemi yaptım. Şu an yapraklanmaya başladı ve sonbahara kadar geri budama haricinde bir işlem yapmayacağım.
205485
Ali H. ALI
24-04-2011, 11:51
Agaclarin hepsi de guzel adaylar, senin ellerinde birer guzel bonsaiye donuseceklerinini de biliyorum.
Agaclarin daha gelisme asamasinda, yine de ben gozume takilan bir iki ayrintiya deginmek istiyorum.
Oralarda da bonsai saksilari boy gostermeye baslamistir. O yuzden bonsailerinize uygun saksilar bulabileceginizi dusunuyorum. Beyaz camin saksisi, toprak renkli, sirsiz bir saksi olursa, agac saksi icerisinde dah guzel duracaktir. (sirli ve renkli saksilar daha cok yepragini doken agaclar icin kullaniliyor.)
Kara agaci, curumus ve oyulmus tarafi on yuzu olursa, hem kuru govde gorunumu daha belirgin olarak ortaya cikacak hem de one dogru uzanmis kalin kok sag tarafta olmus olacak.
Sana kolayliklar diliyorum.
Ali Hocam,
İyi dilekleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Çamda henüz bir kez saksı değişimi yaptım ve o an elimde uygun boyda (bir boy büyük saksıya aldım) yalnızca bu saksı vardı. Önümüzdeki yıl eğer saksı değişimi yaparsam bir boy daha büyük saksıya almayı ve şu anki saksısını çiçekli veya meyveli bir çalışmada kullanmayı planlıyorum. Çamı sığ bir bonsai saksısına almak için henüz bir kaç yılı daha olduğunu düşünüyorum. Saksı için dediklerinize ek olarak dikdörtgen bir saksı bakınmaktayım.
Karaağaçta değindiğiniz iki nokta benim de devamlı gözüme takılmakta fakat dalların konumu bakımından sanırım o yüzü kullanmam zor. Yaptığım budamalar ve oyma işlemleri tamamen ağacın "temizliği" içindi. Bir veya iki yıl sonra yeni kökler aşılayarak nebariyi düzeltip, oyuk alanı uygun bir ön yüze doğru genişletme düşüncesindeyim.
izzeterisen
24-04-2011, 20:09
Sn.jeomeo,
Çalışmalarınızın takipçisiyim. Bize yol gösteren çalışmalarınızdan dolayı sizi kutlarım.
Benim merak ettiğim bir konu beyaz çamınızla ilgili. Bu ağaçtaki dallar hep karşılıklı olarak bulunuyor. Bu dallar böyle mi kalacak , yoksa ileride bitkideki dallar sağ-sol-arka ... dallar şeklinde ayrı ayrı mı olacak?
İzzet Bey yol göstermek benim haddime değil, sizler gibi bonsai meraklısı arkadaşların yaptığı gibi nacizane edindiğim tecrübeleri paylaşıyorum.
Alttakilerden birini budamayı üsttekileri karşılıklı bırakmayı düşünüyorum, sonra da vazgeçiyorum... henüz karar verebilmiş değilim. Eğer yapacağım aşılarda başarılı olursam, yeni dallar ile biçmi değiştirebilirim. Başarılı olamazsam, fidan seçimindeki yanlışlığın hatırası olarak bana kalacak :)
Aşıdan bahsetmişken, 59 numaralı mesajda fotoğrafladığım aşı denemesi başarılı, hemen üstündeki air layering başarısız oldu. Bu ağaçta iki air layering daha denemiştim onlardan biri başarılı oldu.
205674
Air layering demişken; bahsettiğim sığlalardan birinin altında kalan kısmını , önümüzdeki ay yapacağım bir air layering ile ağacın ortasındaki sürgünün hemen üstünden ayıracağım.
205675
Geçenlerde belediyenin bir fidanlığından bir karaağaç almıştım. Boyu bonsai için çok uzun. Budama mevsimi geçtiği ve bu türü çok beğendiğim için kesmeye kıyamadım ve 2 ayrı yerden havai köklendirme yaptım.
Birini ben evde değilken bahçıvanların, mahelledeki çocukların ya da köpeklerin azizliğine uğramış ve kırılmış şekilde bulduğumda biraz köklenmiş olduğunu gördüm.
Aradan iki hafta geçti ve büyük olan dalı bugün ana gövdeden ayırıp saksıladım.
223633
223634
223638
Bu şu an kalan kısmı
223641
Bu da kalacak olan kısmı
223643
bonsaisan
13-06-2011, 18:50
Çok güzel ve sık yapısı ile harika bir ağaç.
Umarım köklendirme yaptığın kısımda sağlıklı bir gelişim gösterir.
Eline sağlık başarılar
Güzel bir karaağaç, benim aldığımdan daha da büyük. Elinize sağlık güzel birkaç bonsai olacak gibi görünüyor.
Emre Kuzu
23-06-2011, 11:52
Güzel ağaçlar. Başarılar.
Teşekkürler. Zaman bulabilirsem son hallerini eklemeye çalışacağım
Uzun zamandır siteye fotoğraf yüklemiyordum, baharın gelişiyle beraber yavaş yavaş ağaçlarımın güncel hallerini ve yeni fidanları burada paylaşmak istedim.
Bu sığla 80. mesajda paylaştığım ağacın üstünden aldığım bir havai köklendirme. İlk tellemesini bu yıl yaptım.
272840
76. mesajda paylaştığım japon beyaz çamının zirvesinde ufak değişiklikler oldu ve sağdaki ilk dalı budadım.
272841
Bu ardıç üzerinde de henüz bir işlem yapmadım. Bir sonraki İstanbul toplantısında bu ağaç ile çalışmaya başlamayı düşünüyorum. Tarz ve yapılacak uygulamalar konusunda henüz net bir karara varmadım, önerisi olan var mı acaba?
272835
272836
272837
tourkana
07-03-2012, 19:52
Aras çok güzel bir aday seçmişsin, son fotoğraftaki yöne doğru ve diğer ters yönüne doğru bakıp karar vermek lazım. Ara dalların durumu da önemli.
Sanırım büyükderedeki fidanlıktan aldın, ben de gaza geldim şimdi hafta sonu yol göründü bana galiba . :)
Çalışma zamanı mutlaka değerlendirelim :)
Teşekkür ederim hasan Fidanı Silivri civarındaki bir fidanlıktan aldım. Büyükderede bu kalınlıkta gövdesi olan hiç görmedim ama eminim ordan da güzel adaylar çıkacaktır.
sunnet_ci
08-03-2012, 10:25
Sayın Jeomeo
Çalışmalarınızı ilgi ile okudum.
İlgi alanım tarım her halde ilgi alanıma sayenizde ve diğer hocalarımın sayesinde bonsai yide ekleyeceğim.
Başarılar.
Emre Kuzu
08-03-2012, 13:20
Çalışmaları merakla bekliyorum ardıç gerçekten güzel heybetli bir aday.
Ferit Aydın
08-03-2012, 15:25
Ardıcın hiç güzel değilmiş :) Adresi özelden atıyorum kargoya ver gönder de yakacak olarak kullanırız :))
Ardıç çok güzel, yoğun bir çalışmanın ardından oldukça iyi bir form elde edeceğinden şüphem yok. Ancak üzerinde bir kaç kişi ile birlikte çalışılması gerekir diye düşünüyorum destek lazım olursa seve seve gelirim.
Büyük ihtimalle 1 Nisan'da bir topantı daha olacak oraya getirme imkanım olursa orada beraber çalışırız. Umarım sen de yine gelebilirsin, jinleri yakma işini sana saklıyorum. Hem gelirken şu güzel çamlardan da getirirsin :)
Ferit Aydın
08-03-2012, 22:31
Fırsat olursa kesinlikle gelmek isterim, bu sefer daha farklı cevherlerle gelirim merak etme :))
bonsaisan
09-03-2012, 08:10
Aras elde ettiğin sonuçlar çok başarılı.ardıç ise gerçekten iyi bir aday umarım ki güzel bir bonsai olaçak.Tüm çalışmalarında başarilar
Yorum ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Havaii köklendirmelerle boyunu kısalttığım sığlanın en altta kalan kısmı. Henüz bir kez kısa süreli bir telleme yapıldı. Yakın zamanda ikinci tellemesini de yaptıktan sonra önümüzdeki yıla kadar yalnızca uç alımı ve geri budama yapmayı düşünüyorum.
273146
Bu 5 fidanı da yeni saksıladım. Yanılmıyorsam bir tür mazı veya ardıç. Vakit buldukça ana hatlarını ortaya çıkaracak budamalar yapacağım.
273143
Bu da bir üstteki fotoğrafta en sağdaki fidan. Dalları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor.
273147
Harun Parlak
09-03-2012, 22:40
jeomeo adayları saksılara alınca daha da güzel görünmeye başlamış. Güzel eserler çıkacağına eminim. Kolay gelsin.
Köklerin bulunduğu eski toprak tamamen kilden oluşmuştu. Bu sefer evde yeterli malzeme olmadığından yaptığım toprak karışımı da çok iyi olmadı. Eğer bu yıl toprakları ile ilgili sıkıntı yaşamazsam bu fidanları 2 yıl sonra bonsai saksısına alabilirim diye tahmin ediyorum.
bonsaisan
10-03-2012, 13:16
Aras bu adaylarında güzel elerine sağlık.
Saygılar.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.