Bağlan

View Full Version : Türkiye'de doğada bulabileceğimiz yerel kaktüs türleri var mı?

mico
03-01-2010, 23:57
Başlıkta da belirttiğim gibi Türkiye'de doğada bulabileceğimiz yerel kaktüs türleri var mı? (bahçelerde veya insan eliyle doğaya ekilmiş türler hariç). Varsa bölgelere göre dağılımı nasıl? Bu konuda bilgisi veya tecrübesi olan varsa, yardımcı olursa sevinirim. ( mümkünse resimli anlatım olursa makbule geçer :))

Sevilay
04-01-2010, 01:29
Bir ödev sorusu gibi sorulmuş ama, sanırım siz kaktüs yetiştirmek istiyorsunuz.:)

Bu konuda, sanırım güney bölgeleri tür anlamında daha zengindir.

herbaryum
04-01-2010, 09:03
Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kaktüs türümüz var.

Opuntia ficus-indica (Hint İnciri)

Ancak birçok egzotik tür özellikle Akdeniz ve Ege sahillerinde yetiştirilmekte.

mico
04-01-2010, 21:45
Bir ödev sorusu gibi sorulmuş ama, sanırım siz kaktüs yetiştirmek istiyorsunuz.:)

Bu konuda, sanırım güney bölgeleri tür anlamında daha zengindir.
Evet ben de farkettim şimdi hakketen sınav sorusu gibi olmuş :D

Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kaktüs türümüz var.

Opuntia ficus-indica (Hint İnciri)

Ancak birçok egzotik tür özellikle Akdeniz ve Ege sahillerinde yetiştirilmekte.

Ben Malatya'da yaşıyorum, acaba bu bölgede bahçede yetiştirebileceğim iklim şartlarına dayanıklı yabani bir tür bulabilir miyim diye düşünmüştüm ancak sanırım pek mümkün görünmüyor. Artık saksıda bakcaz çaresi yok.

jeomeo
05-01-2010, 11:40
Antalya civarında Aloe türleri ve Hatay'da da Agave ve Hint İncirini insan etkisi olmadan yetişiyor.

Sümeyye Polat
14-02-2010, 22:34
Evet ben de farkettim şimdi hakketen sınav sorusu gibi olmuş :D

Ben Malatya'da yaşıyorum, acaba bu bölgede bahçede yetiştirebileceğim iklim şartlarına dayanıklı yabani bir tür bulabilir miyim diye düşünmüştüm ancak sanırım pek mümkün görünmüyor. Artık saksıda bakcaz çaresi yok.

Bizim apartmanın bahçesinde bir tane kaynana dili var. Yazdan beri dışarda. En son baktığımda hala yaşıyordu. Havalar çok soğuk olmadığı için bir şey olmadı belki. Bahçede yetiştirmeyi çok istiyorsanız en azından bir defa denemeye değer.

Cumhur Tonba
14-02-2010, 23:02
Çocukluğum Antalya'da geçti. Hint inciri çok boldu. Kendiliğinden çıkmış olanlar. Şu an için bilemiyorum. Yine de oradaki arkadaşlarla bir irtibat kurabilirseniz iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2338

mico
15-02-2010, 01:09
Bizim apartmanın bahçesinde bir tane kaynana dili var. Yazdan beri dışarda. En son baktığımda hala yaşıyordu. Havalar çok soğuk olmadığı için bir şey olmadı belki. Bahçede yetiştirmeyi çok istiyorsanız en azından bir defa denemeye değer.

Bi ara sizin bahçeye uğramak şart oldu, kimse görmeden bikaç çelik çalayım sizin kaynanadilinden :))

Çocukluğum Antalya'da geçti. Hint inciri çok boldu. Kendiliğinden çıkmış olanlar. Şu an için bilemiyorum. Yine de oradaki arkadaşlarla bir irtibat kurabilirseniz iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2338

Umarım Malatya iklimine dayanabilirler, eğer öylelerse bu kaktüsten yetiştimek isterim. Önce bir araştırma yapmak gerekiyor tabi.

Sümeyye Polat
15-02-2010, 10:08
[QUOTE=mico;579309]Bi ara sizin bahçeye uğramak şart oldu, kimse görmeden bikaç çelik çalayım sizin kaynanadilinden :))
[QUOTE]

Çalmanıza gerek yok. :p Eğer lobları sağlamsa ben sizin için bir-iki tane koparıp suya koyarım. Uygun bir zamanda buluşuruz, alırsınız benden.