View Full Version : sans43 / Agregatlı Topraksız Tarım Denemelerim
2009, 2010 ve 2011 yıllarında yapmış olduğum topraksız kultur çalışmalarımı burada bulacaksınız.
2009
Geçen yıl, Topraksız Tarım hakkında yaptığım araştırmalar sonucunda, internet ortamında tanıştığım sevgili arkadaşım Kudret TEZEL’ le yaptığımız sohbetler sonucunda yazları gittiğim Bodrum’da, altı metre uzunluğunda güneye bakan bir duvar dibinde amatörce Katı Ortam Kültüründe domates, biber, hıyar yetiştirmeğe karar verdim..
Kudret beyin çizdiği sistem şemasından yola çıkarak bu işi en ucuz şekilde nasıl yapabilirim çalışmalarına başladım.
120395
İstanbul Perşembe pazarından damlama sulama sistemi için hortum ve malzemelerini, akvaryumcudan 350 L/h debili Atman AT-101 akvaryum kafa motoru, ekler, musluklar ve akvaryum hortumu, çift çıkışlı bir hava pompası, iki tane hava taşı, Kudret Beyden besin kiti, EC metre, Balmumcudan pH indicator kağıdı ve Koştaştan bir adet Timer aldım. Bodrum’a gelirken Garden Gold firmasından Yalova : İzmit Yalova Karayolu Altınova Mevkii No:67 Altınova/Yalova (Ana firma İstanbul’da) Web adresi :
http://www.gartengold.com/iletisim.asp
15 blok cocopeat ve 100 litre tarım perliti, Bodrum’dan da bir yapı marketinden 6 m boyunda ve 20 cm eninde plastik lambri, 3 X 2 cm çıta, strafor, yeterince naylon örtü satın aldım ve sistemi yapmağa koyuldum.
Önce, 2,5 m uzunluk 40 cm en ve 30 cm yüksekleikte 2 tane yatak yaptım, aslında 20 cm yükseklik yeterli geliyor, bu yıl yükseklikleri 20 cm ye düşüreceğim. Yatakların içini strafor onun üsrünüde su sızdırmaması için naylon döşedim. Bir köşesinede drenaj için lavabolar için kullanılan süzgeçi monte ettim. Besin eriyiği için aynı töntemi uygulayarak 100 Litrelik bir depo yaptım. Drenaj hortumlarını yatakların altından depoya getirdim. Deponun içine kafa moturunu yerleştirip çıkışını damlama sistemine fişinide Timer'a bağladım. . 40 Litrelik suya hazırladığım besin Eriyiği koydum ve eriyiğin bol oksijenli olması içinde çift çıkışlı hava moturunu çalıştırarak hava taşlarından hava vermeğe başladım.
120556120398
Yatakları besin deposunun olduğu yöne doğru hafif bir meyil vererek yerlerine yerleştirdim. Drenaj için monte ettiğim lavabo süzgeçlerine yatakların altından spiral hortum takarak depoya kadar getirdim. İçlerine 20 cm yüksekliğe kadar %60 cocopeat + %40 perlit karışımından oluşan agregat = substrat karışımını doldurdum. Yatakların üstüne damlama sistemini monte ettim. Fidelerin karşısına gelecek şekilde delerek akvarum hortum eklerini bu deliklere, hortumu da fidelerinin köküne damlatacak uzunlukta keserek (besin eriyiği kesinlikle yaprakların üzerine damlamamalı) uclarına da muslukları taktım.
120397
Fideleri itina ile dikip (17.04.2009) can suyu vermek için sistemi çalıştırdım. Damlama musluklarını damlama yapacak şekilde ayarladım. Fidelerin besin ihtiyacı az olduğu için zamanlayıcıyı günde üç kez 15 dakika besin verecek şekilde ayarladım.
Fidelerin boyları yatağın üst kenarına eriştiklerinde ortam çok rüzgarlı olduğu için 150 lik drenaj hortumundan 20 cm boyunda parçalar keserek fideleri muhazafaya aldım ayrıca bunların içini agregat ile doldurarak fidelerin boyun kısmını sağlamlaştırmış oldum. Sistemin üstünü, agregatı güneş ışınlarından korumak ve rüzgarla gelebilecek bakteri ve virüslere engel olmak için boydan boya naylonla kapattım.
120399
Artık sıra bitkilerin günden güne nasıl büyüdüklerini seyretmeğe geldi.
120911
120912
120913
22.05.2009 Bir Hafta Sonra... Bitkilerin büyüyüp gelişmeleri olağanüstü
120915
Hıyarların bitki boyları günde 5 cm büyüyor.
120914
Hıyarlar artık koparılmağa hazırlar. 17.04.2009 da fide dikimi yapmıştım. Tam 5 haftada geliştiler.
120917
120918
120919
120920
Maşallah Orman gibi oldular Alt yaprakları budama zamanı geldi gibi...
120921
120926
Düzenli olarak koltuk altı alındı ve alt yaprak budaması yapıldı...
120922
120925
120923
120924
rencberdede
30-12-2009, 19:42
Ellerinize sağlık ve afiyet olmuş olsun.
Üç ay sonra yeni sezon başlıyor, benim hatırım için bir kaç kök kavun da deneyin :) Çarşıdan aldığımız kavunlar beş para etmez. Bakalım sizin kavunlar nasıl olur?
Efendim sizleri kırarmıyım, üç kök te kavunumuz vardı hıyarları söktükten sonra onların yerini kavunlar aldı fazla bir randıman alamadım ama (zaten normalde bir kök üç tane kavun veriyor) yinede yeterli sayıda ürün aldım. İşte buda meyvesi.
120927
Emeğinizin karşılığını almışsınız. Böyle bir emeğe karşıda ancak böyle güzel cevap alınabilirdi. Domates fidelerinizi çardak gibi uzatabileceğiniz bir destek yapsaydınız tam bir domates ağacı olacakmış. Tohum cinsi olarak ne kullandınız? Topraksız tarıma çok uygun bir cinsmiş. Salatalık ve kavun da cabası. Umarım bu sezon daha güzel ürünler alırsınız. Afiyet olsun.
Kudret Tezel
01-01-2010, 20:30
Ellerinize sağlık sayın şans43, ilk denemeniz bu ise, demel oluyorki bu sezon pazara gitmeye gerek kalmıyacak. Oldu olacak birde karpuz ekinde çeşit tamamlansın bari. Umarım bu güzellik yorgunluğunuzu unutturmuştur. Afiyet olsun . Yeni sezondaki paylaşımlarınızı merakla bekliyoruz. Çalişmalarınızda başarılar dilerim, kolay gelsin.
ahmetshur
05-01-2010, 14:21
Sayın Sans43 çok güzel ve aynı zamanda çok pratik bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık.
Devamını beklyoruz...
Sayın Kudret Hocama da yardımlarından dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Kudret Tezel
05-01-2010, 20:09
Nazik davranışınız için ben teşekkür ederim sayın ahmetshur. Bilgi paylaşıldıkça büyür.
Ben sadece bilgilerimi paylaştım, başarının sahibi sayın şans43tür. Çalışmış çabalamış ,gönül vermiş ve karşılığınıda almış görüldüğü gibi. Ellerine sağlık.
Bütün arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar dilerim.
Arkadaşlar cesaret verici satırlarınız için hepinize teşekkür ederim, sistemi yaparken karşılaştığım zorluklar, bulduğum çözümler ve bu işin bana göre püf noktalarını en kısa zamanda yazmağa çalışacağım.
atila filmer
11-05-2010, 11:41
Tecrübelerinizi bekliyoruz...
2010
Geçen sene yaptığım Topraksız Tarım çalışmalarıma bu sene de kaldığım yerden devam ediyorum.
Sistem aynı, yalnız ek olarak yirmi adet hıyar için torba ekledim. İçinde sadece cocopeat var. Sistemin kapasitesine göre 20 kök Domates, 10 kök biber ve 20 kökte hıyar dikeceğim.
Geçen sene edindiğim ecrübeye göre Topraksız tarımda başarılı olmak için üç faktör var.
1 - EC si düşük uygun su (şu anda kullandığım suyun EC si 0.4)
2 - Verim için kaliteli fide
3 - Yetiştirilecek ürünün cinsine göre besin eriyiği ve EC si
Fidelerim Fethiye'de topraksız tarımı profesyonelce yapan sayın akya'dan geldi. Kendisine teşekkür ederim.
Domates ve biberleri 11 Nisan Pazar günü hıyarları 15 Nisan Perşembe günü sisteme diktim. iki sistemde tek bir depodan damlama sulama ile otomatik sulanıyor. Günlük sulama periyodu (kafama göre) ilk 20 gün 08 - 10 - 12 14 - 16 -18 günler uzamaya başlayınca 7.30 - 10 - 13 - 16 - 19 olarak değiştirdim.
İlk 15 gün EC yi 1.7 ila 2 arasında tutrum. Daha sonra maksimum 2.5 ğa kadar çıkardım. EC ayarını besin kitlerindeki uygulama tarifesine göre örneğin 10 litreye 100 cc A, 100 cc B değil manuel ölçerek ayarladım. Fidelerim gözle görülür şekilde gelişip büyüdüler.
Şimdi dikimden sonra 45 günü biraz geçti. Hıyarlardan hasada başladım. Domateslerin koltuk alma işlemini düzenli olarak yaptım, 5. salkımdalar tepeleri tele yaklaştı. Herhalde 10 gün sonra tepe alma işlemi yapacağım.
Çalışmalarım ile ilgili fotoları tarih sırasına göre ekliyorum. Merak ettiğiniz sorularınız varsa seve seve yanıtlamağa çalışırım.
Domatesler 5. salkımda Hıyarlar hasadda
Sayın sans43;
Öncelikle başarılı çalışmalarınız için tebrik eder, paylaşımlarınız için ise teşekkür ederim.
Müsadenizle birkaç sorum olacak.
- Sanırım soiless ile siz aynı kişisiniz.
- Benimde bazı topraksız tarım denemelerim var. Bu sene ilk defa tanıştığım topraksız tarımı sziler gibi başarılı arkadaşları takip ederek kendi çapımda geliştirmeye çalışıyorum. 15 gün önce kırmızı örümcek denen "bela" çileklerime musallat oldu ve maalesef önüne geçemediğim için çilekleri kaybettim. Diğer sebzelere de sıçrama ihtimaline karşılık yakında zirai ilaç uygulaması yapacağım. Fakat bu arada salatalıklarımın gelişimi gayet güzel olduğu halde, meyvelerde 3-5 cm.'ken renk değişikliği, buruşma, form bozukluğu ve dökülmeler görülmeye başladı. EC'2.2/2.5 arasında, PH'ı ise 6.3/6.7 arasında tutmaya çalışıyorum. Balkonum kapalı, fakat gündüzleri karşılıklı iki pencereyi açıp akşama kadar havalandırma yapıyorum. Sebebi nedir analayamadım. Yardımcı olabilir misiniz? Bir fikriniz var mı?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla
Sayın ayhan74,
Mesajınız için teşekkür ederim.
Hibrit cinsler çok verimli olduklarından daha birinci-ikinci yapraktan sonra bol miktarda çiçek açıyor ama hem bu meyveleri büyüütmek hemde kendi gelişimini yapmakta zorlanıyor. Hıyar bitkisinin, optimum şartlar sağlanırsa sağlıklı meyve büyütmesi 40 günden sonra oluyor. Genelde ilk çiçekleri koparmak gerekiyor. Şahsen 20 kök hıyardan 80 kadar çiçek kopardım. Sizin bozulan meyvelerin kaçıncı yapraklarda olduğunu bilmediğimden kesin bir şey söylemem mümkün değil.
Ayrıca hıyarın sevdiği EC 1.7 ile 2 ms/cm pH ise 5.5 civarındadır.
Bunları kendi deneyimlerine dayanarak yazıyorum aslında daha sağlıklı yanıtı ziraat mühendisi arkadaşlar verebilir.
Bol hasadlar dilerim.
Fideleri dikeli 2 ay oldu. Bu sene ilkbahar mevsimi, mevsim ortalamalarına göre normal geçti. Diktiğim bitkiler çok güzel gelişip büyüdüler. Sistem tıkır tıkır çalışıyor. Hıyarlardan her gün hasad yapıyorum. Domatesler ise yeni kızarmağa başladı. Son durum fotolarını ekliyorum.
Kudret Tezel
15-06-2010, 21:04
Sayın şans43, paylaşımlarınız için teşekkürler.İnsanın iştahını kabartıyorsunuz gerçekten çok güzel görünüyorlar. Ama şurası br gerçek size artık büyük sistemler lazım.Bu küçük amatör sistemler sizi kesmez. Daha büyükleri dileğiyle.
Havalar ısınınca suyumuzun EC si çok yükseldi 6 dan fazla. Salataların büyümesi durdu ve yaprakları kurumaya başladı. domateslerden hasad yapmağa başladım.
Bu arada 4 kök kavunumda 20 tane meyve var bakalım bu yüksek EC li suda kaç tanesini büyütebilecekler.
Sayın sans43;
Vallahi ellerinizi öpmek geldi içimden :) Harika görünüyorlar. Allah nazarlardan saklasın. Bol hasad nasip etsin inşallah. Kolay gelsin.
Topraksız Tarımda Kavunlar
Kudret Tezel
12-10-2010, 08:41
Oh ..oh..oh.. maşallah bu ne güzellik. Şimdi anlaşıldı İstanbula niye dönmediğiniz.
Ellerinize sağlık.
Sayın Sans43
Tecrübelerinizi başından sonuna bizimle paylaştığınız için teşekkürler.
Plan, program ve bilinçli hareketin nasıl üretime dönüştüğüne benim için ders mahiyetinde en güzel örnek. Ellerinize sağlık.
Tabi Kudret Bey gibi sihirli bir güç olunca amatörce başlayan iş büyük sisteme de dönüşebilir. (Üye olmamda da Kudret Beyin bilgi birikimini paylaşıma açması, bıkmadan her soruyu açıklaması etkendir. Maaşallah tavsiyeleri kitap olur.)
Hayırlı, bereketli hasatlar
akinselcuk
16-10-2010, 15:32
Çok güzel çalışmalar.
Atax benim için ders oldu demiş, ben bu forumdan edindiğim bilgileri ders olarak sınıfta bizzat anlatıyorum. Milli Eğitim Kaynaklarında bulunamayacak bir kaynak burası. Hayata yeni başlamış bazı öğrenciler bu forumda paylaşılan bilgilerle şekilleniyorlar haberiniz olsun . . .
Kudret Tezel
16-10-2010, 19:01
Teşekkürler sayın atax, Bahsettiğiniz sihir bende değil, sloganda.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.
thempest
17-10-2010, 11:24
harıkasınız emegınıze sabrınıza saglık ellerınız dert gormesın ınsallah onumuzdekı sezon daha verımlı olur..
thempest
17-10-2010, 11:29
sayın sans43 benım sormak ıstedıgım bır konu var almıs oldugunuz tarım perlıtlerı ırı tanelımı yoksa kucuk tanelımı ben aradım vermıs oldugunuz yerı ve 200 lt olarak satılıyormus sımdı sıparıs verıcegım ama tanelerı kucuk olunca pek ıslevı olmuyor baha.almıstım ve kucuk tanelı oldugu ve tozu cok oldugu ıcın bana garıp geldı.
Sayın thempest,
Benim kullandığım perlit, Persa madenciliğin süper iri tarım perliti 200 litrelikdir. Bilgi için aşağıdaki linke bakabilirsiniz.
http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=108&pid=423#pid423
sayın sans43 denemelerinizi ilgi ile takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim benim sormak istediğim bu konunun başında . %60 cocopeat + %40 perlit karışımından oluşan agregat = substrat karışımını doldurdum. demişsiniz sonraki yılda İçinde sadece cocopeat var demişsiniz benim biraz kafam karıştı ben bu projeyi sadece perlit kullanarak yapabilirmiyim bu konuda en iyi öneriniz ne olur.
sayın sans43 denemelerinizi ilgi ile takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim benim sormak istediğim bu konunun başında . %60 cocopeat + %40 perlit karışımından oluşan agregat = substrat karışımını doldurdum. demişsiniz sonraki yılda İçinde sadece cocopeat var demişsiniz benim biraz kafam karıştı ben bu projeyi sadece perlit kullanarak yapabilirmiyim bu konuda en iyi öneriniz ne olur.
Sayın raykurt,
Kafanız karışmasın, 2009 yılındaki çalışmamda sadece 5 metrelik yatak yapmış ve içinde %60 cocopeat + %40 perlit karışımı kullanmıştım 2010 yılındaki çalışmamda ise yatağın yanına salatalar için torbalar ekledim. Torbaların içinde, perlitim bittiği için yalnız cocopeat kullandım.. Siz bir proje yapmak istiyorsanız sadece perlit kullanarak çok iyi netice alabilirsiniz çünkü perlit hem ucuz hem besin eriyiğini ve oksijeni tutması bakımından fevkalade bir substrat. Fethiye'de ve Kınıkta çoğu seralarda sadece perlit kullanılıyor.
2011 çyılı yaz alışmalarımıda pek yakında sizlerle paylaşacağım.
Topraksız tarıma gönül veren sevgili dostlar, 2011 çalışmaları için çıtayı biraz daha yükselttim çalışmalarımı yapacağım Fethiye'den hepinize merhaba.
Geçen yıllarda Bodrum'da EC si 2,5 ms/cm olan arteziyen suyu ile güç şartlarda yapmağa öalıştığım topraksız tarım çalışmalarıma bu yıl Fethiye'de 0.5 ms/cm olan su ile devam ediyorum. İçi kokopeat dolu torba sistemine 20 adet Kavun, 20 adet Hıyar, 25 adet çeşitli cins domates ve 25 adet biber toplam 90 kök dikmeyi planladım.
Beş metre uzunluğunda 4 sıra torbayı %5 meyil vermeğe çalışarak tuğlaların üstüne koyduğum 22 cm eninde fiber olukların üstüne yerleştirdim.Torbalarla fiber arasınada naylon koyarak herhangi bir sızıntıyı önlemeğe çalıştım.
Torbaların boyu 1m olduğundan her sıraya beş adet torba koydum. Damlama sulama sistemini önceki yıllarda yaptığım gibi akvaryum musluğu kullanarak çözdüm.
Fideleri 05 Nisan 2011 de yerşerine diktim, Bu sene Fethiye hem serin hemde devamlı yağmurlu olmasına rağmen aradan geçen 40 gün boyunca epey büyüdüler ve salatalardan hasada başladım. Çalışmalarım ile ilgili daha kapsamlı detayları http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=140&page=1 bulabilirsiniz.
Merak eden, bilgi almak isteyen, sorusu olan arkadaşlaa buradan, yardımcı olmağa çalışırım. Topraksız tarım için gerekli olan şartları yerine getirince bitkiler abartmıyorum şahlanıyor onların her geçen büyümelerini takip etmeğe doyum olmuyor. Salataların bitki boyları günde 4 ila 5 cm boy atıyor.
Hakan Öncü
19-05-2011, 11:21
Fotoların devamı
Maşallah.
Çalışmalarınızı zevkle keyifle okuyorum.
Tebrik ederim gerçekten çok güzel görünüyorlar.
Salatalarınızı yemeye adam lazım. Maşallah coşmuşlar.
Kolay gelsin.
Sayın sans43 öncelikle ellerinize sağlık süper olmuşlar.
Salatalık için sorum olacak fideler küçükken meyvelerini kopardınız mı? Birde bilginiz var mıdır? Bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim benim ektiğim salatalar şu anda 28 günde boyları 1,50 civarında resmen günde 10 cm kadar uzuyor ama meyveleri dahala çok ufak yan 5-6 cm civarlarındakalınlık 1,5cm çaplarında bunlar herhangi bir elementin eksikliği midir? unutmadan söyleyeyim güneş toplasak 8-9 gün kadar görmüştür
idris şenol
20-05-2011, 18:06
çalışmalarınızda başarılar dilerim
bende yakında çalışmalar başlıcam
umarım bana yardımcı olursunuz
Sayın sans43 öncelikle ellerinize sağlık süper olmuşlar.
Salatalık için sorum olacak fideler küçükken meyvelerini kopardınız mı? Birde bilginiz var mıdır? Bilemiyorum yardımcı olursanız sevinirim benim ektiğim salatalar şu anda 28 günde boyları 1,50 civarında resmen günde 10 cm kadar uzuyor ama meyveleri dahala çok ufak yan 5-6 cm civarlarındakalınlık 1,5cm çaplarında bunlar herhangi bir elementin eksikliği midir? unutmadan söyleyeyim güneş toplasak 8-9 gün kadar görmüştür
Sayın seazone,
Yirmi tane salatalık fidem var, en altındaki ilk meyveleri yaklaşık 150 adet kopardım küçük olmalarına rağmen güzelde yeniyor. 28 günde 1,50 cm uzamaları müthiş besin olarak ne veriyorsunuz? Acaba potasyum miktarı fazla mı? Güneş görmemeleri salatalar için dezavantaj. Bildiğiniz gibi bitkiler ışığa yöneliler. (fototaksi). Uzamalarının bir sebebi de bu olabilir.
Ortam şartları optimuma dönünce büyük olasalıkla meyvelerde büyüyüp gelişecektir.
çalışmalarınızda başarılar dilerim
bende yakında çalışmalar başlıcam
umarım bana yardımcı olursunuz
Sayın İdris Şenol,
Çalışmalarınıza başlayın bildiğimiz konularda, bilgim nispetinde elimden gelen yardımı yapacağımdan emin olabilirsiniz.
Sayın Halan Öcü sizede teşekkürler...
Zairsuzrik
30-05-2011, 18:38
Ellerinize, emeklerinize sağlık, süper görünüyorlar. Şimdiden afiyetler olsun Sn.Sans43
idris şenol
30-05-2011, 18:52
abi siz sınırları zorluyorsunuz,:))fotolarınızı bekliyorum
Çok güzeller maşallah Allah nazardan saklasın. Benimkilerde dediğiniz gibi güneş eksikliği bir kaç gün güneş çıkınca çoştular nerdeyse her gün 1-1.5 kg topluyorum.
mtugrul33
10-06-2011, 11:17
Sn.Sans43
Coşmuşsunuz hocam.Artık sizden profesyonel işler bekliyoruz.Müthişsiniz vallahi.İmrenerek ve takdirle izliyorum bu güzel çalışmalarınızı.Fethiyenin havası ve doğası Anamur'a çok benziyor.Çok güzel bir yerde yaşıyorsunz.Candan kutlar bol ürünler almanızı dilerim.Saygı ve sevgiler yollarım..
Sn.Sans43 Vallahi kesinlikle çok sağlıklılar Allah nazardan saklasın kızarmalarına çok kalmadı sonuda süper olur. Başarıların devamını bu sayfalarda görmek umuduyla.
Aydın Demirkaya
11-06-2011, 22:21
Sayın Sans43,
Agregatı koyduğunuz torbaların özellikleri nedir. En boy yükseklik. Bu torbalar sadece bu iş için üretilmiş özel torbalar mıdır? Nereden bulabiliriz. Bu konudaki yardımlarınızı rica edeceğim.
Syn. Aydın Demirkaya,
Torbalar, topraksız tarım için üretilmiş özel cocopeat torbaları, boy=100, en = 20, yükseklik =12 cm. Torbaların üzerinde fide dikilecek delikler ile altlarındaki drenaj delikleri bile delinmiş hazır geliyor. Benim kullandığım torbalar iki çeşit bir kısmında çapraz olarak açılmış 5 delik diğerlerinde ise yan yana 4 delik var.
Nereden aldığıma gelince kınıkta topraksız tarım yapan bir arkadaştan satın aldım, kendi serası için getirtmiş birazı artmış onları da ben aldım. Zannedersem tartes firmasından temin edebilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf eklemiyeyim diyorum, ama sonra bu güzelliklerden topraksız tarım severlerini mahrum etmeyeyim diyorum...
thempest
13-06-2011, 17:47
Merhaba Sayın ŞANS 43 ;
Kullanmış oldugunuz bu yatakları nereden ve ne kadar ucretlı olarak bulabılırım...?
Hakan Öncü
13-06-2011, 20:18
Syn. Aydın Demirkaya,
Torbalar, topraksız tarım için üretilmiş özel cocopeat torbaları, boy=100, en = 20, yükseklik =12 cm. Torbaların üzerinde fide dikilecek delikler ile altlarındaki drenaj delikleri bile delinmiş hazır geliyor. Benim kullandığım torbalar iki çeşit bir kısmında çapraz olarak açılmış 5 delik diğerlerinde ise yan yana 4 delik var.
Nereden aldığıma gelince kınıkta topraksız tarım yapan bir arkadaştan satın aldım, kendi serası için getirtmiş birazı artmış onları da ben aldım. Zannedersem tartes firmasından temin edebilirsiniz.
Daha fazla fotoğraf eklemiyeyim diyorum, ama sonra bu güzelliklerden topraksız tarım severlerini mahrum etmeyeyim diyorum...
Sayın sans43 tebrik ederim gerçekten çok güzel görünüyorlar. Profilinizde İstanbul yazıyor ama İstanbul da değilsiniz sanırım.
Tekrar tebrikleri iyi günler.
Kudret Tezel
13-06-2011, 20:27
Bu güzelliğe daha ne söylene bilir, ne yazılabilirki, Maşallah demekten başka.
Ellerinize sağlık. Topraksız tarımmı olurmuş diyenlere cevap olsun...
Şansal abi ellerine sağlık inci gibi dizdirmişsin , umarım hasat zamanı tartıp verim istatistiği verirsin...
Kolay gelsin bol hasatlar...
idris şenol
15-06-2011, 18:22
başarmak böylebirşey herhalde
devamını beklerim:))
Tebrikler elinize emeginize saglık .paylaşımlarınız için teşekkürler..
Aydın Demirkaya
20-06-2011, 12:12
Merhaba Sans43,
Ben de sizin gibi cocopeat torbalarından oluşan mini bir sistem yaptım. Toplam 24 fidelik delik mevcut. Bunlara 8 kök hıyar, 16 kök domates diktim. Damla sulama sistemi kurdum. Benim sizden öğrenmek istediğim ne sıklıkta ve ne kadar süre ile sulama yapmam gerektiğidir.
Merhaba Sans43,
Ben de sizin gibi cocopeat torbalarından oluşan mini bir sistem yaptım. Toplam 24 fidelik delik mevcut. Bunlara 8 kök hıyar, 16 kök domates diktim. Damla sulama sistemi kurdum. Benim sizden öğrenmek istediğim ne sıklıkta ve ne kadar süre ile sulama yapmam gerektiğidir.
Sayın Aydın demirkaya,
Yapmış olduğunuz sisteminiz hayırlı ve hasatınız bol olsun.
2009 ve 2010 yıllarında yaptığım çalışmalarımda sulamayı günde altı kez yapmıştım. Mekanik timer kullandığımdan her sulama 15 dakika sürüyordu. Bu yıl ise digital timer kullanıyorum ve sabah yediden akşam yediye her saat başı 5 dakika dan 12 kez sulama yapıyorum.
Agregatlı sistemde, drenajınızın çok güzel olması koşuluyla önemli olan bitkilerin köklerini sususz bırakkmamaktır.Drenajınız yeterli değilse fazla besin eriyiği kökleri çürütebilir.
Kolay gelsin...
ibrahim doğan
21-06-2011, 07:00
sn şans43;
mesajınızda önce mekanik timer kulandığınızı sonra dijital saat aldığınızı ve günde 12 defa sulama yaptığınızı belirtmişsiniz,ben zaman saati alırken günlük 8 defa sulama yapılabilen saat aldım sizin kullandığınız zaman saati nasıl bişey nereden aldınız fiyatı nedir bilgi verirseniz memnun olurum...
Birde öğrenmek istediğim domateslerinizİn cinsi çerimi bir salkımda çok domates var merak ettim.....bol hasatlar dilerim......
Hakan Öncü
21-06-2011, 07:16
sn şans43;
mesajınızda önce mekanik timer kulandığınızı sonra dijital saat aldığınızı ve günde 12 defa sulama yaptığınızı belirtmişsiniz,ben zaman saati alırken günlük 8 defa sulama yapılabilen saat aldım sizin kullandığınız zaman saati nasıl bişey nereden aldınız fiyatı nedir bilgi verirseniz memnun olurum...
Birde öğrenmek istediğim domateslerinizİn cinsi çerimi bir salkımda çok domates var merak ettim.....bol hasatlar dilerim......
Günaydın,
Zaman saati ile ilgili bende mekanik zaman saati kullanıyorum. Benim kullandığım saat te min. 1 saat aralık kullanabiliyorum. Bende 2 saat dinleniyor 1 saat çalışıyor şeklinde sabah 6 dan akşam 10 a kadar toplam 6 defa 1 er saat sulama yapıyorum. Bunu 1 saat dursun 1 saat çalışsın şeklinde yapmak daha mı mantıklı .
Kolay gelsin.
canannuman
21-06-2011, 08:19
Maaşallah şaşırdım. Tebrik ederim.
sn şans43;
Sayın İbrahim DOĞAN,
Fotoğrafını gördüğünüz azmanlayıcıyı kullanıyorum. İstanbul Marmara Forumdaki Bauhaus'tan 14 Tl.ye aldım. Günde 20 defa sulama yapabiliyorsunuz ve istediğiniz dakika ayarı yapılabiliyor. Yalnız ben indoor modelini almışım outdoor modeli zaqnnedersem 25 Tl. civarında.
Bende iki cins domates var, kokteyl ve azra. Akdeniz bölgesinde seracıların en çok tuttuğu ve tetiştirdiği iki cinstir. Bildiğiniz gibi ben açık havada yetiştiriyorum. Bu iki cins Serada yetiştirildiğinde verimi daha fazla oluyor. İnternette araştırırsanız daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
ibrahim doğan
21-06-2011, 10:53
sn.şans43;
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Bildiğiniz gibi ben serada domates yetiştiriyorum sera bayağı sıcak ve su kaybı çok oluyor bu nedenle bende dediğiniz zamanlayıcıdan almak istiyorum çünki ben şu anda 90 dadikada bir sulama yapıyorum zaman aralığı biraz fazla sabah 7 akşam 7 sulamayı düşünüyorum saat başı olarak....tekrar teşekkürler.....
Bugün salataların son hasadını yapıp hepsini söktüm, yeni yetiştirdiğim fideleri diktim. Bakalım bu temmuz sıcağında randıman alabilecek miyim? Domateslere tuta dadanmıştı salkımları kurtarabilmek için tepelerini aldım ve süratle kızarmağa başladılar.
Açık havada topraksız tarım yapmak bayağı zor oluyor. Önceleri, yağan yağmurlar bitkilerde çeşitli hastalıklar yaptı (yalancı mildiyö), kimyasal kullanmak istemedim ama bir yere kadar dayandım sonra mecbur kaldım. Şimdi ise kavurucu sıcaklar başladı bir kaç gün öncede esen sam yeli kavunların yapraklarını kavurdu. Direniyorlar ama bir kaçı kurudu.
Bir kök karpuzum vardı sadece bir tane karpuz verdi oda en üstte. Görenler, karpuzu yerde bilirdik böyle havada olanını ilk defa görüyoruz diyorlar.
Mini serada son durum fotolarını ekliyorum. Eski neşesi yok.
Benimde.
Elinize saglik, gercekten tebrikler.
tebrikler sans 43 gerçektende mükemmel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık diyorum bu topraksız tarım olayını bende denemek istiyorum ancak takıldığım bir nokta var ben bu işi elektrik olmayan bir bölgede yapacağım için bu besin eriyiği ni sizin anlatmış olduğunuz sıklıklarda manuel olarak verme şansım yok nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz atıyorum bitkileri diktiğim haznenin tabanında 3-4 cm lik bir kısımda besin eriyiğini bıraksam ve kalan fazlalığı tahliye etsem olurmu veya bunun gibi farklı tavsiyeleriniz olurmu teşekkürler.
Ömer Durmaz
11-07-2011, 07:29
Maşallah ,Elinize saglık gerçekten çok güzel olmuş
tebrikler sans 43 gerçektende mükemmel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık diyorum bu topraksız tarım olayını bende denemek istiyorum ancak takıldığım bir nokta var ben bu işi elektrik olmayan bir bölgede yapacağım için bu besin eriyiği ni sizin anlatmış olduğunuz sıklıklarda manuel olarak verme şansım yok nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz atıyorum bitkileri diktiğim haznenin tabanında 3-4 cm lik bir kısımda besin eriyiğini bıraksam ve kalan fazlalığı tahliye etsem olurmu veya bunun gibi farklı tavsiyeleriniz olurmu teşekkürler.
Sayın dewir,
Beğendiğinize çok sevindim, sağolun. Topraksız tarımı elektrik olmayan bir yerde yapmak istediğinizi yazmışsınız. Eğer çok miktarda yapmayacaksanız hiç sorun değil çok da güzel netice alabilirsiniz. Aşağıdaki linkte, evinin balkonunda topraksız tarımı yapan bir arkadaşımızın mesajlarını bulacaksınız.
http://www.topraksizkultur.com/forum/showthread.php?tid=116
Sizde onun gittiği yoldan giderek başaralı olabilirsiniz. Eğer takıldığınız ve sormak istediğiniz birşeyler olursa çekinmeden yazıp, sorabilirsiniz.
Başarılar.
o pek başarılı olamamış zannedersem :) baya bi sıkıntıdan sonra mesaj da gelmemiş artık son durumu bile belirtmemiş bakalım semiz otu için besin eriyiği kitini spariş ettim kudret bey e yarın göndericek birde altın çilek denemek istiyordum ancak bu zamanda altın çilek fidesi bulmam çok zor yinede semiz denemesi yapacağım teknede bir kök elimdeki altın çilek fidesinden söküp deneme yapıcam görücez bakalım sonuç ne olacak kusura bakmayın konunuzu biraz dağıttım.
Aydın Demirkaya
17-07-2011, 22:01
Sayın Aydın demirkaya,
Yapmış olduğunuz sisteminiz hayırlı ve hasatınız bol olsun.
2009 ve 2010 yıllarında yaptığım çalışmalarımda sulamayı günde altı kez yapmıştım. Mekanik timer kullandığımdan her sulama 15 dakika sürüyordu. Bu yıl ise digital timer kullanıyorum ve sabah yediden akşam yediye her saat başı 5 dakika dan 12 kez sulama yapıyorum.
Agregatlı sistemde, drenajınızın çok güzel olması koşuluyla önemli olan bitkilerin köklerini sususz bırakkmamaktır.Drenajınız yeterli değilse fazla besin eriyiği kökleri çürütebilir.
Kolay gelsin...
Merhaba Sayın Sans43,
ben şu anda cocopeatte üretimdeki en hassas yerdeyim. Her saat başı 5.dk sulama yaparken sulama borusu ucunda damlama nodülümü var yoksa su borudan direkt olarak akıyor mu? Akan suyun motoru nasıl birşey. Bu 5 dk. içinde Ne kadar su akıyor ve bu suyun ne kadarı drenajdan çıkıyor. Drenajdan çıkan su tekrar besin deposuna mı dönüyor? Bu konuda daha başka fikirleriniz varsa onları da öğrenmek isterim. Şimdiden çok teşekkürler.
Merhaba Sayın Sans43,
ben şu anda cocopeatte üretimdeki en hassas yerdeyim. Her saat başı 5.dk sulama yaparken sulama borusu ucunda damlama nodülümü var yoksa su borudan direkt olarak akıyor mu? Akan suyun motoru nasıl birşey. Bu 5 dk. içinde Ne kadar su akıyor ve bu suyun ne kadarı drenajdan çıkıyor. Drenajdan çıkan su tekrar besin deposuna mı dönüyor? Bu konuda daha başka fikirleriniz varsa onları da öğrenmek isterim. Şimdiden çok teşekkürler.
Sayın Aydın DEMİRKAYA,
Eski bir akuvarist olduğumdan damlama için akvaryum musluğu kullanıyorum, musluktan suyun debisini istediğim gibi ayarlıyorum. Genelde her saat başı her köke 150 ml besin eriyiği vermek gerekiyor, bunu ölçmek için bir musluğun damlattığı suyu ölçüp ona göre bir ayar yapmalısınız. Bu sistemde muslukları arada kontrol edip tıkanan varsa açmalısınız. Drenajdan geri dönen su miktarı ise havanın rüzgarlı, çok sıcak, bulutlu olmasına göre değişiyor. Sabah ilk sulamada çok az, daha sonraları bu miktar %30 ila % 50 arasında olabiliyor.
Sayın DEMİRKAYA, benim yaptığım agregatlı denemeler "geri dönüşlü katı ortam kültürüdür", drenajdan gelen besin eriyiği direkt olarak besin tankına geri döner, yani kapalı sistemdir. Vakit buldukça günde bir iki defa EC ve pH ölçer ayarlama yaparım.
Kullandığım akvaryum kafa motorunun fotoğrafını ekliyorum. Motor hakkında detaylı bilgiye internetten ulaşabilirsin.
Çalışmalarında başarılar dilerim.
garlangufa
02-08-2011, 23:48
Merhaba Arkadaşlar,
İşim gereği İzmir-Didim-Fethiye arasında mekik dokurken topraksız tarım ve saanen keçi çiftliklerini gezdim.
Bilhassa topraksız tarım üzerine Fethiye deki bahcesinde denemeler yapan Şansal abi yi (sans43) ziyaretimi aşağıdaki fotograflarla sizlerle paylaşmak istedim. Antalya da iken, Anamur da topraksız tarım kültürü ile çilek yetiştiren Mehmet hocamızı (mtugrul) ziyaret etmek te istedim fakat zaman ve iş durumu elvermedi, mehmet hocama da çok mahcup oldum, kusuruma bakmasın uğrayamadığım için, ama birgün mutlaka ziyaret edeceğim.
Gelelim Fethiye macerama....
238223
Sırf topraksız tarım denemeleri için Fethiye ye yerleşmiş (Bodrum Gündoğan'daki yazlığının bahcesinde denemek istemiş fakat benim aşağıda Didim için anlattığım aynı su sorunu nedeni ile vazgeçmiş) Şansal abi ve değerli eşini ziyaret ettim. Çok çok sağolsunlar, çok güzel bir akşam yemeği ve uzun uzun sohbetlerimiz oldu, çok değerli insanlar. Zaten doğaya ve yaşama değer veren her insan kendini fark ettiriyor.
Forumlarda Şansal abi nin topraksız kültür ile yetiştirdiği domateslerinin fotograflarını görmüşsünüzdür, fakat inanın yerinde görseniz farkın nekadar çok olduğunu daha iyi anlarsınız. Üstelik sera ortamında değil de sadece gölgeleme tülü kullanılan sebze bahcesindeki domates, salatalık, biber, patlıcan, kavun ve karpuzlar ile hemen yanındaki toprakta olan sebzeleri karşılaştırdığımızda fark çok bariz görülüyor.
Şansal abi bu işi çok güzel öğrenmiş ve yapmış, çok daha iyi şeyler yapacağına kesin inanıyorum, çünkü denemeleri hala devam ediyor. Uzun uzun sohbetlerimizde hergün yeni birşey öğrendiğini sık sık söylüyordu.
238224
İnsan boyu biberler, salkım salkım domatesler. Bilhassa kokteyl domatesin tadı mükemmel diyebilirim.
238225
238226
Birde besin tankının su değişiminde döküldüğü topraktaki patlıcanlar da azmanlaşmış.
Fethiyede seracılık oldukca gelişmiş, hatta konuştuğumuz bazı kişiler topraklı domates seralarında dönümünde 30-35 ton domates üreten 1-2 sera olduğunu söyleyenler de oldu, hernekadar inandırıcı olmasa da, anlatan kişi çok iddaalıydı. Topraksız tarım üzerine konuştuğumuzda kuruluş maliyetinin yüksek olması, teknik bilgi yetersizliği şu anda Fethiyede topraksız tarıma yönelmemenin sebebi gibi görünüyor.
Şansal abinin bahcesini gören seracılar zaten inanamıyor bukadar verimi nasıl aldığına. Birçok seracı ve çiftci zaten Şansal abiyi tanıyıp, bu işi nasıl yaparız gibi soruları da soruyor.
Şu anda Didim de yıllık iznimin 2 haftasını kullanıyorum.
Burada yani Didimde topraksız tarım yapma imkanı yok gibi çünkü Kudret abinin EC metresi musluktan akan suyun EC sini 2.5 gösteriyor. İlk başta inanamadım, EC metrenin doğru ölçtüğünü kesin biliyordum ama yine de damacana suyunu ölçüp 0.5 olduğunu görünce, musluk suyunun 2.5 olduğuna kesin inandım (artezyen suyu bulup ölçtüğümde sizlerle paylaşacağım). Şimdi bu durumda ben domates e başlangıçta 2.4 EC nasıl vereyim ?...PH ta sorun yok (7 ) fakat EC de sorrun büyük gibi...topraksız tarım yapılacak yerde su çok önemli..
Sıcaktan olsa gerek başım ağrıdığı için şimdilik burada kesiyorum..daha sonra devam ederim...
Geçen hafta Bodrum'daydım. Harika bir manzara ile karşılaştım. 2010 yılı çalışmalarımdan, yere düşen kokteyl domatesler toprakta kendiliğinden çimlenip büyümüş ve kızarmışlar. Tadlarıda bir harika. Demekki melez domateslerden tohum alınınca onları çoğaltmak mümkün olabiliyor.
Çaylakçifçi
29-08-2011, 01:10
gerçekten harika bir çalışma sizi tebriketmek gerekli
Çaylakçifçi
29-08-2011, 01:11
bizde ancak izleyelim domatesleri kavunları))):::
Çaylakçifçi
29-08-2011, 01:14
size bir sorum olucak sayın sans43 bey acaba kullandıgınız besin formulu hangisi ve bütün sebzelere aynı formülü mü kullandınız.saygılarımla
size bir sorum olucak sayın sans43 bey acaba kullandıgınız besin formulu hangisi ve bütün sebzelere aynı formülü mü kullandınız.saygılarımla
Sayın ÇAYLAKÇİFTÇİ,
Kudret TEZEL bazlı besin eriyiğini tüm sebzelerde kullanıyorum, aslında bu eriyik domates için yapılmış ama diğerleride aynı besin eriyiğinde büyüyor.
scdemirbas
08-09-2012, 13:55
sayın sans baslık bıraz eskıama merak buya benı yenı buldu.sızden rıcam bu sıstemın su ıleilgili kısımlarının resımlerı.paylasırsanız sevınırım. bide sıvı erıyıgı nerden temın edebılırım
sayın sans baslık bıraz eskıama merak buya benı yenı buldu.sızden rıcam bu sıstemın su ıleilgili kısımlarının resımlerı.paylasırsanız sevınırım. bide sıvı erıyıgı nerden temın edebılırım
Sayın scdemirbas,
Besin eriyiğini Sayın Kudret TEZEL'den tenin edebilirsiniz. Sulama olarak kapalı sistem kullandım. Sistemin damlama ve drenaj ile ilgili kısımlarının detayını bu fotoda bulabilirsiniz.
ekizilaslan
30-12-2012, 13:51
sistem güzel olmuş. fethiyede etrafını azcık kapatsanız kışın da üretim devam eder sanırım
Balkondasera
01-06-2017, 09:10
Sevgili dostlar
aranıza yeni katıldım yaklaşık 2 3 aydır topraksız tarımla ilgilenmekteyim
bu işi 1 yıl kadar hobi amaçlı daha sonra kosgebden tersine göçten, destek kredisi ve hibe alabilirsem Erzincan da yapacağım (aslen oralıyım İstanbul da ikamet ediyorum)
yazılanları iş sebebi ile satır satır okuyamıyorum
bu işe başlangıç olarak 70 lik 5 tane 1 metrelik borularla
akan su sistemi yaptım. sistemim hazır ve çalışmakta
gübre olarakta gübretaş Gübretaş (http://www.gubretas.com.tr/tr/urun/3/28/5/202020.aspx) çok kaliteli olmayan bir gübresini aldım resimde büyüyen salatalıkları domatesleri görünce bir şeylerin yanlış gittiğini anlamış bulunmaktayım çünkü ben 15 günde 3 cm büyütemedim :)
lafı çok dolandırmadan
1 adet ec ve tds metre
1 adet su termometresi aldım
akabinde sormak istediğim sorular şunlardır
1- İDEAL PH ?
2 İDEAL SU SICAKLIGI
3 İDEAL EC VE TDS DEĞERİ
4 akan su kültüründe saksı içine ne kullanmalıyım
5 KENDİM SUANDA YAPMA FIRSATIM YOK DOMATES SALATALIK VE FASULYE İÇİN ORTAK KULLANABİLECEĞİM HAZIR BESİN ERİYİĞİ MARKASI (1 KAÇ TANE ALTERNATİF YAZARSANIZ SEVİNİRİM)
6 FASULYE DOMATES SALATALIK AYNI SİSTEMDE AYNI ANDA OLABİLİRMİ
7 HER HAVASICAKLIGINDA HER MEYVE SEBZEYİ EKEMEYİZ ELİNDE TABLO OLAN VARSA HANGİ SICAKLIKLARDA HANGİ BİTKİLER DAHA VERİMLİ YETİŞİR TABLO GÖNDERİRSE SEVİNİRİM
8 BU İŞİ A DAN Z YE GÖSTEREBİLECEK BİR KİTAP **** VİDEO VARSA LİNKİNİDE ATABİLİRSENİZ COK SEVİNİRİM
9 COK SEY İSTEDİM FARKINDAYIM :)))
BU SORULARIMA CEVAP VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM
SAYGILARIMLA
Kenan Köse
05555765693
bu konulara ilişkin herhangi bir whatsup grubu var ise eklemenizi rica ederim
Haylazster
02-06-2017, 08:04
İyide hem tds metre hem ec metreye gerek yok. 1 tanesini kullanmalisin. Ayrica akan su kulturunde bildigim kadariyla domates yetişmiyor. Kati kulture gecip cocopeat kullanmalisin. Ayrica o gubrenin iyi bir gubre oldugunu duymuştum. Ama combo gubrede kullanman gerekiyor yapraktan.forumu arastir cok yararli bilgiler bulucagindan eminim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.