View Full Version : Pamelo
siniroluyorum
28-12-2009, 15:54
Arkadaşlar bugün markette pamelo isimli bir meyve gördüm.Sanırım Tayland ve Malezya'da yetişiyormuş.Bulduğum kaynakların hepsi İngilizce bu yüzden fazla bilgim yok bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.
Burada bu konuda bilgiler var:
http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id10.htm
siniroluyorum
28-12-2009, 20:20
İki yıllık fidanı meyvenin fiyatının iki katı:))
Bugün real den bir tane aldım, 10 lira, suyu çekilmiş hiç bir tadı yoktu. Normalde nasıl oluyor?
siniroluyorum
30-12-2009, 15:37
Burda iki kişiyiz zaten ben de bilmiyorum:))
Bu konuda başka başlık var, orada daha geniş bilgiler yer alıyor.
siniroluyorum
31-12-2009, 13:26
Çok özür dilerim arama yaptım ama bulamadım o zaman bu başlığın silinmesini rica edeceğim
doğasevdalısı
13-01-2010, 20:57
galiba tadını merak eden üçüncü kişi de benim :) bu meyveden yiyen biri bize cevap versin lütfen
Greyfurtun hic acisi olmadigini dusunun, biraz daha tatli ve az sulusu.
Çok özür dilerim arama yaptım ama bulamadım o zaman bu başlığın silinmesini rica edeceğim
Bir de Pomelo yazarak aramayi deneyin ;)
Mutlu Kutlu
14-01-2010, 00:10
Az bir acılığı var ama greyfurt kadar değil.
İthal olanların sularının çekilmiş olması ve tatsız olmaları normal. Raf ömrü çok uzun olsun diye daha yeşilken koparılıyorlar, bu yüzden hem tatsız hemde suları çekilmiş oluyor.
Dalından olgunlaşıp düşen meyveleri yiyoruz, kökleri ve toprağı poşet içerisindeki bir bitki bu kadar büyük meyveyi nasıl besliyor, insan şaşıyor doğrusu.Greyfurtun hic acisi olmadigini dusunun, biraz daha tatli ve az sulusu.
Bir taneyi birkaç defa yemekle ancak bitirdik. Tadı normal ne acı ne tatlı suyu çekilmiş olmasının rolü vardır belki ama beş-altı gün de de aynı özelliğini korudu.
Batuhan Yılmaz
28-07-2010, 15:59
Pamelo çook sağlıklı bir meyvedir kabuğu yenildiği taktirde zayıflatıyorda kabuğunun kurutulmuşuşunu kilosu 30 tl ye 100 gramı 3 tl ye satıyoruz çokta işe yaradığını söyleyenler var.
YeşilSeven
02-09-2010, 09:11
Taylanddan direkt pazardan alınıp uçakla gönderilen tropikal meyvelerin içinden 2 adet pomelo çıktı. Greyfurt acılığı hiç olmayan ve bol sulu bir narenciye. oldukça kalın kabuğu var. Bu kabuğun depolama için oldukça avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Ülkemizde yaygın bir coğrafyada narenciye yetiştirildiğine göre meyve suyu potansiyelinin değerlendirimesi gerekir. Çocuklara suyunu içirdim, çok beğendiler.
Mutlu Kutlu
02-09-2010, 09:25
Türkiye'de fidan ve meyveleri var zaten pomelonun, hafif acılığı olsada greyfurt acısı gibi değil ama tadı daha güzel greyfurta nazaran.
Ben orijinalini thailanda yedim.. Tadı yazıldığı gibi greyfurt gibi hafif acımsı mayhoş ama çok lezzetteli bir meyve. Tadını beğendiğim için de ailemede getirdim güzel bi kokusu var meyve dilimlerinin içinden çıkan çekirdeğide bir saksıya diktim. 2 yıl oldu gayet güzel yetişiyor yaprakları kalın ve dikenli bir ağaç kurutulmuşu ise acımsı limon kabuğunu anımsatıyor. Ama kokusu ve tadı müthiş eğer bu yıl meyve alabılırsem sizleride adım adım bilgilendire bilirimm
Güngör Salman
21-02-2011, 23:17
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12023&highlight=pomelo
İzmir de yetişiyor kabuğu çok kalın kokteyl gibi greyfurt limon karışık bir şey
kenan210
21-02-2011, 23:46
Bu Agaç Kavunu. Karadeniz Bölgesinde Bir Çiftçinin Yurtdışından Getirttigi Meyve Agaçları Arasına Karışmıştı. Meyveyi Görünce Epeyce Şaşırmıştı. Bu Meyveyi Gerçekten Merak Ediyorum.
kazanlik
22-02-2011, 07:53
bu meyveden haftada bir adet yiyoruz, ailece cok seviyoruz,, mevsime gore tadi degisiyor,, kis aylarinda yediklerimizde dilimlerin disinda kalan zar cok ince , kesinlikle aci degil,, dis kabuk cok ince oluyor,, bir meyve 1200-1400gram arasi degisiyor,, yaz aylarinda yediklerim kalin kabuklu ve kalin zarli, acimsi bir tadi oluyor..
Ici kirmizi olan pomelo yeme sansim oldu. meyveler daha kucuk , kabuk ince , ve tadi guzeldi.cekirdekler buyuk ve 5-6 adet kadardi. beyaz olanda buyuk cekirdek cok ama cok nadir oluyor,, sanirim melezleme oldugu icindir.
Ben kirmizi olani tohumdan cimlendirmeyi basardim,, nemli torf icinde sicak ortamda ancak bir ayda cimlendi. beyaz meyveli olanlari henuz cimlendirmeyi basaramadim,,
Meyve secimi yapilirken kabugunda ,ozellikle sap cevresinde kesinlikle burusma olmamali, kabuk sert olmali, sari renkte ama cok az yesil tonlari olmali,, Meyve ne kadar buyuk olursa o kadar tatli oluyor,,
Meyve kabuklarindan recel yapmayi denedim,, sonuc rezalet,, (-;
Kabugunun nasil kullanildigini bilen varsa yazsin , cok isime yarar,
Cekirdeklerin kurumamasi icin meyveden cikar cikmaz ekilmesi gerekiyor,, ben tohumlari ekmeden once mutlaka yikarim ve bir gece ilik suda bekletirim,, nemli toprak icinde bir aydan fazla canli kaldigini gordum,,
Tohumlari bir keresinde kilitli poset icinde cimlendirmeyi denedim,, 3-4 gun sonra paset icindeki su tamamen jole kivamina geldi. Sebebini anlamadim,,
kazanlik
22-02-2011, 08:42
kirmizi pomelo filizlerini kontrol ettim, iki tanesi yapraklarini tohum kabugundan kurtaramadigi icin curumus,, anlasilan cimlenen filizlere yardimci olmak gerekiyor,,
uzun zamandir bekledigim bir tohumun icini acmistim,, tohum hala canli idi ,, bende kabugunu atip oylece dikmistim,, bu sekilde cimlendi.
bundan sonra elime gecen tohumlarda mangoda oldugu gibi dis kabugu soyup o sekilde ekecegim,, sonuclari yazarim,,
Ben kucuk cekirdekleri cimlendirmeyi basaramadim,, kucuk tohumlarin cimlenme ozelligi olup olmadigini bilen var mi?
copur 09
29-03-2011, 17:20
Nazilli'de Pomelo çiçek açtı.
lalebruli
29-03-2011, 17:55
Pomelo (Citrus Maxima): greyfuttan buyuk, tadi ona nazaran tatli daha kalin ve aci kabuklu bir meyvedir. Meyve olarak yenilir (origini uzakdogudur)
Citron (Citrus Medica)(agac Kavunu): Buyuk kalin limona benzer, susuz meyvalari vardir. Taze meyva amacli kullanilmaz. HIndistan kokenli oldugu varsayiliyor. Eski caglarda (pers imparatorlugu zamaninda) ilac yapiminda kullanilmakla beraber gunumuzde aroma uretiminde kullanilir. kalin ic kabugu sekerle kurutarak sekerleme yapilmaktadir. Turkiye'de Agac Kavunu receli (Ege bolgesinde) eskiden beri bilinen sahane bir lezzettir. (rahmetli annanemin eline kimse su dokemez bu konuda:)
sevgiler
not: Pomelo'yu burada 1-2 defa yedim, tadi tatli greyfurtla tatsiz portakal karisimi birsey. Yedim begendim, bundan sonra yemezsem gozum arkada gitmem yani:)
Ağaç kavunu Hatayda yetiştirlmeye başlanmış. Orköy Genel Müdürlüğü eğer uygunsa iliniz için bir rapor yapıp gönderin dendi. Biz ise çok bilinmediği ve karlı olmadığı için sıcak bakmadık. Ama bahçelerde az da olsa var olduğunu duydum. Ben manavdan iki tane aldım, 1,25kg ağırlığında herbiri. İçi çok kalın kabukla kaplı, susuz ama çok tatlı. Ailecek çok sevdik. turunçlarımı aşılamayı düşünüyorum. Hiç yemesem de kocaman şeyleri tepede görmek muhteşem olur!
siflera12
13-11-2019, 05:55
Biraz pahalı olsada tadı gayet güzel ama bir mandalina portakal değil tabi ki [emoji846] , benimde bir fidanım var bir yerde 4-5 yaşlarında meyve vermeye başladığını ve en erken meyve veren narenciye olduğunu okumuştum soğuklara da baya dayanıklı.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
siflera12
14-11-2019, 04:38
Buarada başlığın adı yanlış yazılmış meyvenin adı Pamelo değil Pomelo
Bu resimdeki meyve pamelo mu acaba? Şadok ya da ağaç kavunu da deniyor. Pamelonun bir alt türü olabilir mi?
701114
siflera12
22-11-2019, 20:27
Bu resimdeki meyve pamelo mu acaba? Şadok ya da ağaç kavunu da deniyor. Pamelonun bir alt türü olabilir mi?
701114
Evet pomelo , şadok ve ağaç kavunu da diyorlar ama ağaç kavunu farklı bir bitki
siflera12
22-11-2019, 20:33
701114Pomelo : Citrus maxima
Ağaç kavunu : Citrus medica
hobiciakvarist
13-02-2020, 12:00
701114
Kendi ağacınız mı sayın Eomer07?
Kendi ağacınız mı sayın Eomer07?
Evet, ağaç benim.
hobiciakvarist
14-02-2020, 02:11
Evet, ağaç benim.
Baya yetişkin bir ağaç gibi duruyor, güle güle büyütmeye devam edin inşallah. Peki meyveleri greyfrut'dan ne kadar fark gösteriyor? Bilgi verebilir misiniz? Bir de (eğer tabi geyfrut ağacınız vasa veya gördüyseniz daha önce) ağacı greyfrut'dan ne kadar fark gösteriyor? Şimdiden teşekkürler.
Baya yetişkin bir ağaç gibi duruyor, güle güle büyütmeye devam edin inşallah. Peki meyveleri greyfrut'dan ne kadar fark gösteriyor? Bilgi verebilir misiniz? Bir de (eğer tabi geyfrut ağacınız vasa veya gördüyseniz daha önce) ağacı greyfrut'dan ne kadar fark gösteriyor? Şimdiden teşekkürler.
Dikeli ne kadar oldu hatırlamıyorum ama beş yıldan fazla oldu. Birkaç tane mandalina dikmek istemiştik pomeloyu bilerek mi aldık yoksa yanlışlıkla mandalinaların arasına mı karıştı tam bilmiyorum. İlk başlarda tadını beğenmedik ama meyveleri büyük olduğu için hoşumuza gidiyordu. Neymiş bu ne değilmiş diye araştırırken pomelo olduğunu öğrendik. Meyve dilimlerinin ince kabuklarını da soymamız gerektiğini böylece anladık. Onları da soyunca gerçekten çok lezzetli. iç kabuğun bitter bir tadı var ve sert bu yüzden yenmiyor. Süpermarketlerde gördüğüm ithal pomeloların sap tarafları çıkkın ve yumurtayı andırıyor. Bu ağacın meyveleri ise alttan ve üstten basık. İlk başlarda farklı meyveler olduğunu düşünmüştüm ama aynıymış. Şadok ya da ağaç kavunu da deniyor. İthal pomelo tane hesabı yüksek fiyatlardan satılırken bizimki manav tezgahlarında çürüyor. Burada bilen, yiyen az. Şu anda evlerde dekoratif olarak kullanılıyor.
Greyfurt ağacı görmedim. Daha doğrusu merak etmedim diğer turunçgillerden farkı ne diye. Bildiğim kadarıyla greyfurt melez bir tür. Portakal ile pomelonun melezi. Greyfurt ile pomelonun farkı pomelonun dış kabuğu çok kalın. Meyvesi çok büyük ama içindeki yenen kısım küçük. O kavun büyüklüğündeki meyveden portakal içi kadar bir etli kısım çıkıyor. Yemesi oldukça zahmetli. Nar bile yanında kolay kalır. Meyvenin kalın kabuklarını soyup ayrıca bir de her dilimin ince kabuklarını tek tek soymanız gerekiyor. Greyfurt bunun yanında daha masum, o biraz daha portakalı andırıyor.
Tadı bence zahmetine değiyor ama televizyon karşısında portakal soymaya alışık milletimiz bu zahmete girer mi bilemem. Neyse uygulamalı olarak görelim.
https://www.youtube.com/watch?v=d7rUcUwiMSQ
Pomelonun çiçekleri de böyle oluyor. Portakal çiçeğinden daha büyük, nohut kadar. Portakal çiçeğini andıran bir tütüsü var.
704658
704659
siflera12
28-03-2020, 20:13
Pomelonun çiçekleri de böyle oluyor. Portakal çiçeğinden daha büyük, nohut kadar. Portakal çiçeğini andıran bir tütüsü var.
704658
704659
Benimde tohumdan yetiştirdiğim bir pomelom var baya büyüdü Benimkide sanırım 2 veya 3 yaşında olması gerekiyor 🙂
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.