Bağlan

View Full Version : Kuş yuvaları

nurcanaybay
12-12-2009, 12:52
]Bu bahçede ne eksik? bence böylesi güzel bahçeye 4-5 tane kuş evi gerek

Çok basit biliyorum ama içinde ki yavruyu görünce paylaşmak istedim.
Limon, kabakların içine sarkıcı form da çiçekler de dikiyorlar , yeterli kabağın varsa belki denemek istersin.

Orhan Özbilgiç
12-12-2009, 20:39
Sevgili Orijin,
Çalışmalarınızın fotoğraflarını görmeyi çok isterim.

Sevgili Limon!
Benim el becerilerim ancak sıradan şeyleri yapabilmeye yetiyor. öylesine yaptım işte...Verniklemedim bile.
Beş tane kuş yuvası yaptım.
Bir öğrenci kardeşimize, kabak kemane yapımı için iki tane gönderdim. Tohumu bana veren komşumuza, isteyen birkaç dostumuza verdikten sonra kalan 4-5 tanesini de(eğer boş vakit bulabilirsem) avizeye benzetmeye çalışacağım.:p
Mesajınızdan alıntıladığım, son cümlenizi izniniz kabul ederek aşağıda, nevi şahsıma münhasır sanat eserlerimden, kuş yuvalarını görüntüledim.:D
Sağlık dileklerimle.
117628

şahin05
13-12-2009, 13:05
Bu kuş evleri, ağaca asıldığında serbest formda mı bırakılmalı , yoksa sallanmaması için sabitlemek mi gerekiyor, malum rüzgarlı havada , kuş içerde beşşik gibi sallanmasın.

limon
13-12-2009, 16:40
Sevgili orijin, elinize sağlık, bence çok ta güzel olmuşlar. Acaba içlerine biraz saman mı doldurmalı? :) Tabii bunlarda yem koyacak yer olmuyor, acaba birisini de sadece yemlik mi yapmalı?

oppss!
13-12-2009, 17:13
Yemlik denedim bir keresinde, önüne geniş bir açıklık ve kuşların yemlenirken konacağı yeri yapıyorsunuz sadece...
İçine karışık yem bide suluk yapınca tamamdır:)

şahin05
13-12-2009, 17:26
Genelde hangi kuşlara uygun bu yuvalar?

Şöyle bir fikrim var ; evin çatısına büyükçe kuş evi yapacam içinede bi tane kalorifer peteği koyacam.

oppss!
13-12-2009, 17:54
Masraflı olacak gibi göründü ama iyi bir fikir:)
Kış aylarında küçük kuşlar için ideal:)

Harun Parlak
13-12-2009, 17:57
Genelde hangi kuşlara uygun bu yuvalar?

Şöyle bir fikrim var ; evin çatısına büyükçe kuş evi yapacam içinede bi tane kalorifer peteği koyacam.

Bence iyi fikir değil çünkü her akşam aynı kuşlar girmeyecek oraya. Bir gece alışacak o sıcaklığa ertesi gece giremeyince dışarıda kalınca ne olacak dersiniz.
Bence yuva yapalım ama doğal ortamlarına uygun ortam olmalı. Aksi halde seneye doğal gazları kesilirse ne olur.

şahin05
13-12-2009, 18:14
Bir kuş her akşam başka yuvada mı konaklıyor ki , her akşam aynı yuvaya gelmiyorlar mı? Onlara rezidans gibi hizmet verip , yemini suyunu da korsak yuvaya bahara kadar kalmazlar mı? Zaten evin kaloriferi yanarsa yuvanınki de yanacak , özel olarak onlar için yakmayacam. Baktı üşüyo , uçsun gelsin sıcacık rezidansına .

şahin05
13-12-2009, 18:17
Hmmm !!!! demek istediğinizi anladım galiba , dışarı çıkınca kendinden daha büyük kuş yuvasını kaparsa demek istediniz heralde.

MSaygin
13-12-2009, 18:31
En iri kuş yemliği kendine yuva yaparsa, balkonda her sabah hır gür :D

Şaka bir yana, balkona gelen kuşlardan bizim evimize kuş biti girdiğini, eşimi, kızımı yara içinde bıraktıklarını hatırlatmak isterim.Bahçede iyi ama, balkon sıkıntı yaratabilir.

epsody
13-12-2009, 18:31
Tekin arkadaşın yaklaşımı tam yerinde bir yaklaşım, doğal hayata müdahalemiz ile korumacı bir yaklaşım sergileme mantığımız ******* yanlış, hatta onların beslenme alışkanlıklarını değiştirmemiz onları doğadan koparıp kendimize bağlı canlılar yapacağından.

Bizlerin desteği ile beslenmelerini sağlamanın onları kendi besinini sağlama yetilerinin kaybolmasına sebeb olacağından bizlerin onları besleme garantisi olmıyacağından türlerinin bozulmasının ve yaşama imkanlarının son bulacağı kesindir.

Benim besleme garantisi diye nitelediğim gerçek besleme, onların doğa için de besinlerini olşturan börtü böcekler karşığına gelmiyecek, yemliklerine konan yemlerin onların gen yapılarınında bozulmasına sebeb olacağıdır.

Vildan Sönmez
13-12-2009, 23:03
Kalorifer petekli kuş evi fazla lüks tabii.

Ama ben daha bu yaz Enez'e bir kuş evi almaya karar vermiştim. Eşim önce yere yem serperdi. Sonra duvara tabak içinde yem koyduk. Bu yaz inşallah güzel bir kuş evim olacak.
Kırk yılda bir yemlemekle beslenme alışkanlıklarına müdahale etmiş olacağımızı düşünmüyorum.

epsody
14-12-2009, 07:00
Sayın Vildan hanım sizi bu konuda uyaran bir açıklama getirerek daha ciddi bir paylaşım sergilemiş olacağım, Almanyada çalışan bir yakınım bana benim çevreye duyarlılığıma destek olacak bir açıklamada bulunmuştu.

Bence yeri değil ama, konun buralara gelmişken paylaşım inancıyla bahçelerimizdeki kuşlara yönelik bu yanlış uygulamaların yabancılar tarafından nasıl değerlendirildiğinin bir göstergesi olarak bilgi paylaşımında bulunma ihtiyacını hissetiğimden açıklamakta sakınca görmüyorum.

Alman yerel yönetimleri sizin anlayışınızla camının önüne gelen kuşlara yem veriyor diyerek çevreden gören vatandaşların şikayeti üzerine o kişiye yetkisiz doğaya müdahale suçu işlemekten para cezasıyla cazalandırıdıklarını anlatmışlardı.

Vildan Sönmez
14-12-2009, 08:21
(Sevgili Limon'un affına sığınarak)

Sn. Epsody, doğaya yapılan her müdahale keşke böyle olsa. Kendi adıma kuşlara sadece buğday ve ekmek veriyorum, ev hayvanlarına verilen hazır kuş yemlerinden değil. Kuşlar bu besinleri zaten doğada da buluyorlar, tarlalardan buğday, pirinç, ayçiçeği vb. yiyorlar. Hazır tarladan yemesi ile kuş evinden yemesi arasında çok büyük fark göremiyorum. Ekmeği de bulabiliyorlar, ne yazık ki bayat ekmekleri çöpe atan insanlar var. Bayat ekmeklerimizi de eşim göl kenarına götürerek kuşlara veriyor.
Verdiğiniz bilgiler ve paylaşım için yine de teşekkürler.

şahin05
14-12-2009, 16:41
Sanırım konuya tam vakıf olamadık, yazın yem verelim demiyoruz , yazın kuş zaten ,solucandır, sinektir bulup yer, biz ne zaman yardımcı olucaz ,kışın.

Neden kışın ?

Çünkü; kışın kar yağıp Da her taraf beyaz örtüyle kaplandığında bu hayvancağızlar nerden ne bulupta yiyecek, sorarım size, yerel belediyeler her yıl kuşlara buğday serpiyor, bu da yanlış davranış öyle mi?

Kışın soğuktan donup ölmüş serçe görmediniz mi hiç, yazın siz istesenizde, o kuşu tutamazsınız zaten. Bu hayvanlara dışardan müdahale ile beslediğimizde nasıl bozulurlar anlamadım.

Eminönündeki kuşlar hep halk tarafından besleniyor, şimdi onların diğer kuşlardan farkı ne? Osmanlı mimarisini incelerseniz kuş evi olmayan yapı hemen hemen hiç yok.
Siz bırakın kuşu, çoğu ülkelerde tabiattaki yırtıcı hayvanlara bile kışın et atıyorlar ölmesinler diye.

Siz zaten istesenizde istemesenizde serçeler , sizlerin veya başkasının çatılarında sığınacak bir yerler bulup kışı geçirmeye çalışıyorlar.

İnanıyorum ki onlara böyle bir imkana sahip olmak ister misiniz diye sorulsa hiç biri hayır demezdi.

Hangimiz yalılar köşkler varken gecekonduda yaşamak ister ki, unutmayın onlarda canlı.

kül
15-12-2009, 15:45
Kış ayındayız ya, kuşlar için yapabileceğiniz en güzel şey şu bence,

İmkanlarınız elverdiğince parklara **** balkonunuza,**** gittiğiniz bir yerdeki ayak basmayan alanlara buğday,hiç olmazsa evdeki artan kurumuş ekmeklerden götürüp bırakın.

barınmaları için uygun yeri onlar buluyorlar, biz kurutup çölleştirmemişsek,bir kaç ağacın olduğu yerlerde yüzlerce kuş barınıyor.

ama yem bulamıyorlar,

barınak yapmakta hoş fikir,lakin devamlı orada yerleşirlerse ve çoğalırlarsa siz bundan sıkılabilirsiniz ve onları oradan kovmak isterseniz bu daha kötü sonuç verir.

cemo
15-12-2009, 20:29
Kış aylarındayız ya, kuşlar yem aramakta, kar bastırdı.
Tavuklarımın yarı yemi, sağa sola atılmakta. Kuş evi yapamadım, bir tanecik su kabağım oldu zaten.Ama onlar yapmış catıya evlerini. oraya da yem atıyorum.

Sevgili Limon
Hayvanları sevmeye beslemeye devam diyorum

limon
16-12-2009, 07:33
Tuncay bey, teşekkür ederim.

Sevgili Cemo, devam tabii. Tüm yaz ortadan kaybolan "Kızıl Gerdan" lar havaların soğumasıyla yine ortaya çıkmaya başladılar. Bu kış değişik bir tür daha görmeye başladım. Özellikle yağmur yağdığında, Mazıların arasındaki birbiriyle oyunlarını seyretmeye doyum olmuyor. Onlara özel kuş evim yok ama pergola altlarına, köpeğimizin evine, kiremitlerin altlarına sığınıyorlar. Köpekten dolayı su zaten hep var, onun yemek kırıntılarını da yiyorlar. Bir iki kere ekmek kırıntısı koydumsa da hiç rağbet görmedi, kuş yemini ise hiç tanımadılar. Ama burada doğal ortamda çok fazla sinek böcek olduğundan şehirdekilere göre şanslılar diye düşünüyorum. Bizimkiler doğal besinlerle beslenmeyi seviyorlar. :)

Hatta su deposunun olduğu bodrum katında beslediğimiz Yarasa Ailesi bile var. :) Tabii biz isteyerek yerleştirmedik kendi seçimleri, hava kararmaya başlayınca yukarı aşağıya uçuşmaya başlıyorlar.

Güler
16-12-2009, 08:01
Sevgili limon yarasa ailesi dedin de aklıma geldi.

Manyas'da mutfaktaki aspiratör borusu bacaya bağlı. Zaman zaman tıkırdılar duyuyordum.
Hatta bir keresinde torunum da yanınmdaydı seslerden bayağı korktu," vava (bana babaanne demiyor) fare mi var?" diye sorunca ben de bayağı işkillendim.
Daha sonra çatıya birini çıkartıp baktırdım. "Abla yukarısı fare kaynıyor" demez mi, aklım çıktı.
Ertesi günü başka biri çıktı çatıya. Çatı aralığındakilerin fare değil yarasa yavruları olduğunu söyleyince içim rahatladı.
Nasıl, nereden giriyorlar bulamadım ama yavrular uçunca sesler sedalar kesiliyor, taaa ki yeni yavrulama dönemine kadar.

şahin05
16-12-2009, 15:36
Aslında burada kuş evi için ılıman iklimi olan bölgeleri ayırsak iyi olurdu,onlara yem verelim ,onlar yuva nasılsa bulur deniliyor , soğuk bölgelerde , mesela erzurumda kar kalınlığı 5 metrelere çıkıyor gözünüzün alabildiği beyaz örtü,burada nereden bulacak moğollar gibi kardan evmi yapacak ? bırakın serçeyi , kurtlar bile şehre iniyor sığınacak yer aramak için.

Vildan Sönmez
16-12-2009, 16:00
Bu başlık görüşler yanında örnek yuvalar da ister. Kekova'ya bakan kuş evi :

şahin05
16-12-2009, 16:44
İnsan elinden uzak çok güzel bir yere konumlandırılmış, çok güzel bir kuş yazlığı.

nurcanaybay
16-12-2009, 17:40
Minik evler

nariçi
16-12-2009, 17:51
Arkadaşlar bu konuda herkes bir katkı ve öneri yapmış.
Kuşlar, serçeler dışında yiyeceklerini doğal ortamdan sağlarlar ancak serçeler insandan kaçsalar da alışık olduklarından çevreden ayrılmazlar evlerin içine kadar girerler. Ancak kül önerdiği gibi çevreyi kirletmeyen yem niteliğindeki besin artıkları veya yemleri bahçenin sakin köşelerine serpince kendi taliplilerine ulaşır.
Yuva olanağı olmayan bahçelerde kuş yuvaları asılabilir. Yemlik fazla önemli değildir. yemi çevresine de atabilirsiniz. Ender kuşlar zaten insana yaklaşmaz.
Yuvalarda giriş deliği önemlidir. Delik çapı içine girecek kuşların sınırlamasını yapacaktır.
Yuva içine malzeme koymaya da gerek yok onlar kendi yuva malzemelerini bulup getirir.

şahin05
16-12-2009, 19:39
İlk yorum benden ; Kuşlar ağaçsız yaşayamaz.

nariçi
16-12-2009, 19:48
Çevremiz de yuva yapacak ortamlar oluşturmamız veya böyle ortamları yok etmememiz gerekir.

şahin05
16-12-2009, 19:54
Yakında onlarda yaşayacak alan bulamayacak sanırım sayın nariçi

nariçi
16-12-2009, 20:16
Güzel canlı karikatür oluşmuş.

limon
17-12-2009, 07:28
Şahin Bey, klavyeli fotoğraf size mi ait? Çok güzelmiş :)

Bahçeye tohum ektiğimde görünürde bir yeşillik yokken toprakta kabartı başlar, toprağı hafifçe eşeleyince altından yemyeşil fideler çıkar, toprakla haşır neşir olmaya başladığımda benim için en güzel sürpriz bu olmuştu.

Belirttiğiniz gibi biz kendi yaşadığımız iklime göre düşünüyoruz. Dün hava durumuna bakarken sıcaklığın Erzurum'da -9 lara düştüğünü gördüm. Donmuş, karla kaplanmış yerde yiyecek bulmaları yazdığınız gibi imkansız. Zaten her yıl haberlerde raslarız, uzun süren karlı havalarda, yaban hayvanları için ormana yemek bırakılıyor.

Yalnız belgesellerde gördüğüm kadarıyla, kolay yemek için yerleşim yerlerindeki çöplere veya evlere dadanan ayıları, ortama alışmadan uzaklaştırıyorlar. Hem o yemekler onlar için zararlıymış, hem de rahata alıştıklarında doğal hayata yeniden adapte olmaları zor olurmuş. Gerçi Türkiye'de hiç böyle bir olay yaşandığını sanmıyorum.

Kargaların neden bu kadar şehir merkezlerine dadandıklarıyla ilgili güzel bir yazıya raslamıştım. (Belki forumda görmüşümdür) Şehirdeki çöpler onlar için çok cazipmiş, bir karga yiyecek bulduğunda çıkardığı ses sayesinde diğerlerini çağırımış. Çok güzel bir yazıydı fakat bulamadım. Bulunca ekleyeceğim.

şahin05
17-12-2009, 17:38
Olunca böyle olmalı

siniroluyorum
17-12-2009, 17:43
Martha Stewart Show'da bir çok kez hangi kuş için hangi yemlerin ve yemliklerin kullanıldığı anlatıldı hatta evinin çatısında bir yığın yemlik vardı

şahin05
17-12-2009, 17:44
Klavye fotoğrafını bi forum sitesinden aldım , malesef bana ait değil ama , nasıl yapıldığını göstermiş , tuşların altında pamuk var :))

limoncu
17-12-2009, 18:13
arkadaşlar forumda karşılaşmıştım süs kabağından veya susak dediğimiz kabaklardan çok güzel kuş yuvası oluyor, istediğinzi renge de boyayabilirsiniz. yalnız bunlardan kuş yuvası yaparken bir şeye dikkat edelim, deliği tam göbeğinden veya üstünden değil de biraz alttan açalım; çünkü alttan rahatlıkla kuşlar içine girer; ama göbekte olunca yağmur suyu içeri girebilir. zamanla da kapalı alanda çürüme gibi şeyelr yapıyor malumunuz. alttan delelim deliği.

şahin05
17-12-2009, 18:21
Bu kuşlar çaresizlikten nerelere yuva yapmışlar.

A.Şahin
17-12-2009, 18:24
Yuva yapılırken rastgele göze hoş gelen şeyler yapmaktansa belirlenen türün **** türlerin doğal yuvalarına yakın benzetmeler yapılmalıdır. Birde yapılan şey yuva değil; yuva yapmaya elverişli mekandır. Çünkü esas yuvayı kuş eğer uygun bulursa onun içine kuracaktır. Uygun olmasıda dogadakini gzlemleyip taklit etmeye çalışmaktır. Mesela üstteki resimde(32)ülkemizdeki hiç bi tür yuva yapmayacaktır.
Yapacağımız şey üzeri kapalı bi formda olacağından, önce kapalı mekanda yuvalayan türler hakkında bilgi edinmek lazım. En yaygını serçedir, baştankaradır, sığırcıktır. vs. Eğer bi serçe yuvası yapacaksak asla giriş kısmı zeminle aynı hizada olmamalıdır, çünkü kuşlar için bu çok büyük güvensizlik demektir ki böyle bi yuvayı tercih etmeycektir. Girişin büyüklüğü savunma vb. için, yönü de ışık ve yağıştan korunma için çok çok mühimdir.

şahin05
17-12-2009, 18:29
Sanırım bu yuvalar biraz daha fikir verir

şahin05
17-12-2009, 18:33
Bir iki örnek daha

şahin05
17-12-2009, 18:38
Sayın A.Şahin, kuşlar saray gibi kuş yuvalarını tercih etmeyip, buralara yuva yaparlarsa , gerçekten kuş aklı bu demekki.:))

petulya
17-12-2009, 19:30
Arkadaşlar ülkemizde pek rastlamadığım ama avrupalıların çok yaptığı (yemlik)kuş masaları oluyor..Hem evlerinin hemde apartmanlarının bahçelerinde...
Umarım bizdede çoğalır, inanmazsınız ama görmeyeceğimiz kadar çeşit kuşlar geliyor bu masalara...seyretmesi çok zevkli oluyor..
Hepimizin evinde eskiyen atmaya çalıştığımız sandalye, masa gibi mobilyalarımız oluyor, aslında bunları değerlendirip kuş masaları yapabiliriz..
Nasıl yapıldığını merak edenler için(birazda ingilizce bilenler için)aşağıdaki linki veriyorum..
http://www.home-dzine.co.za/garden/garden-birdfeeder.htm

petulya
17-12-2009, 19:33
bir başka güzellik...

limoncu
17-12-2009, 20:02
sayın petulya harikaymış bunlar hakikaten. insan uğraşıp yapmalı bunlardan.

petulya
17-12-2009, 20:14
birazdaha yemlik örnekleri

limoncu
17-12-2009, 20:15
Son resimdeki örnek rahatlıkla yapılabilir. Çok güzel örnekler bunlar. İnsan gördükçe bile ferahlıyor. Bir kuş gelmiş konmuş ve yemek yiyor.

Vildan Sönmez
17-12-2009, 21:12
Ağva'dan bir bahçede kuş evi.

limoncu
17-12-2009, 21:17
Bu da çok güzel bir kuş evi. Yazın bunlardan bir tane yapıp forumla paylaşacağım tüm aşamalarıyla.

Orhan Özbilgiç
17-12-2009, 23:19
Bir sorun var!
Bizim ülkemizde bahçemiz ister şehirde olsun, ister köyde kuşlar için, sokak kedileri çok ciddi bir tehlike. Keratalar, kuş avlamak için 5-6 metre yükseklikteki ağaçlara kolaylıkla tırmanabiliyorlar.
Bu nedenle, yuvaların güzelliğinden ziyade, güvenilirliği(kedi tehlikesine karşı) ön plana çıkmalı. Yani yuvaları, kedilerin erişemiyeceği noktalara koyabilmeliyiz.

nariçi
18-12-2009, 08:25
Sayın orijin haklısınız, yaban kedisi gibi avcı kediler çok, bazıları kuş avlıyor bazıları yerden köstebek tarla faresi avlıyor. Bu kediler ev kedilerinden daha semiz gözüküyorlar.

Yuvaları dalların arasına sabit değil de tellerle fener gibi asarsak daha emniyetli olur.

sakagun
18-12-2009, 09:10
Bu fotoğrafı Bolu / Sünnet Gölü'nde çektim. Kuş apartmanı. :)

denizakvaryumu
18-12-2009, 09:18
Kuş sarayları :)

http://www.sihirlitur.com/belgesel/kus_saraylari/index.html

118405

118406

118407

Saray değil de pembe pancurlu yuva olsun isterse kabaktan olsun diyenlere :)

118408

nurcanaybay
18-12-2009, 11:06
Bir kaç örnekte ben ekliyorum

nariçi
18-12-2009, 12:01
Hepsi güzel ama bütün bu estetik çalışmalar hep kendi göz zevkimiz için Acaba kuşlar da bu güzelliklerin farkındalar mı?
Yine de güzel yuva yapmaya devam edelim. Öncelikle yuva ihtiyacına cevap verilmesine çalışmak üzere.

şahin05
18-12-2009, 12:26
Arkadaşlar ülkemizde pek rastlamadığım ama avrupalıların çok yaptığı (yemlik)kuş masaları oluyor..Hem evlerinin hemde apartmanlarının bahçelerinde...
Umarım bizdede çoğalır, inanmazsınız ama görmeyeceğimiz kadar çeşit kuşlar geliyor bu masalara...seyretmesi çok zevkli oluyor..
Hepimizin evinde eskiyen atmaya çalıştığımız sandalye, masa gibi mobilyalarımız oluyor, aslında bunları değerlendirip kuş masaları yapabiliriz..
Nasıl yapıldığını merak edenler için(birazda ingilizce bilenler için)aşağıdaki linki veriyorum..
http://www.home-dzine.co.za/garden/garden-birdfeeder.htm

Sayın Petulya , süper bir fikir bu , kesinlikle hemen yapmaya başlıyorum.

şahin05
18-12-2009, 12:28
Sayın petulya , pet şişeye ,kaşık saplanmış ya , onu tam çözemedim, o daha basit herkesin kolayca yapabileceği gibi bir şey ama,yem kaşığın içine nasıl gelecek

petulya
18-12-2009, 17:00
Şahin Bey, kaşıklı yemliği bu linkten almıştım.

http://www.makeandtakes.com/bottle-bird-feeder

Kaşığın sapla birleşen kısmını azıcık içeri geçecek şekilde oyarsanız,şişedeki yem kuşun gagalamasıyla oyuğa akacaktır.

Sap kısmının çıktığı yere ise X şeklinde çentik atarsanız, kesik oyulmadığı için sapı sıkı tutacağından kaymasını engellersiniz.

Şişe kapağının ortasına, ocakta ucu kızdırılmış bir şiş parçasıyla delik açarsanız bu oyuktan ucuna düğüm atılmış bir naylon iplik **** elektrik kablosuyla ağaç dalına bağlayabilirsiniz. Şişenin konulduğu ortama uyum sağlayıp dekoratif görünmesi için akrilik dekoratif boyalarlada boyayabilirsiniz.

Şişenin çok sallanmaması için üzerine bir şekilde ağırlık ta bağlayabilirsiniz..sizde benim gibi hayal ederseniz eminim çok şeyler başarırsınız..

Biraz esinlenebilmeniz için birde video linki ekleyelim..
http://www.metacafe.com/watch/1849188/recycle_a_water_bottle_into_a_bird_feeder/

şahin05
19-12-2009, 09:18
Teşekkürler PetuLya

oppss!
03-02-2010, 15:20
İlgimi çekti bir tane yapmak lazım buraya:)
Sürüyle serçeler sakalar:)

nariçi
03-02-2010, 16:34
Bizim bahçenin çamlarında asılı yuvalar dan biri
123974

şahin05
03-02-2010, 20:56
Kuş varmı içinde

nariçi
03-02-2010, 21:12
Yazın serçelerin girip çıktığını gördüm ama aslında diğer nadir kuşların girmesi için asmıştım. Onları da girip çıkarken görmedim.

raddle
03-05-2010, 21:32
Bizim için bu testinin tek görevi görselliğiydi. Bahçede çalışırken biz bu testinin yerini değiştirdik, bir yerden alıp bir yere bıraktık. Hatta hortumla bahçeyi sularken onu da suladık. Garip olan da bu bahçeyi, bu yolu kullanan sayısı en az on bir kişiydi. Ama bizim için sadece dekorasyon amacı olan testi, kuşlara yuva olmuş. İçinde de yavrular var. Anne ve baba kuşun onları besleme telaşı görülmeye değer. Ne zaman yumurtlamışlar, ne zaman yavrular yumurtadan çıkmış tam bir bilinmezlik. Fakat kediler bizden önce keşfetmişler. Ama testinin ağzı dar olduğu için bir şey yapamıyorlar.

Bildiğimiz testi,

141268

Ama yeni görevi,

141269
141270
141271
141272

raddle
03-05-2010, 21:34
Anne ve baba yavrulara sürekli yiyecek taşıyor.

berduray
16-06-2010, 15:38
Şurada (http://happyhodgepodgehome.blogspot.com/2010/04/tropical-bird-house.html) yapım aşamaları fotoğraflanmış.

sungurak
09-12-2010, 17:10
Bizim için bu testinin tek görevi görselliğiydi. Bahçede çalışırken biz bu testinin yerini değiştirdik, bir yerden alıp bir yere bıraktık. Hatta hortumla bahçeyi sularken onu da suladık. Garip olan da bu bahçeyi, bu yolu kullanan sayısı en az on bir kişiydi. Ama bizim için sadece dekorasyon amacı olan testi, kuşlara yuva olmuş. İçinde de yavrular var. Anne ve baba kuşun onları besleme telaşı görülmeye değer. Ne zaman yumurtlamışlar, ne zaman yavrular yumurtadan çıkmış tam bir bilinmezlik. Fakat kediler bizden önce keşfetmişler. Ama testinin ağzı dar olduğu için bir şey yapamıyorlar.

Bildiğimiz testi,

141268

Ama yeni görevi,

141269
141270
141271
141272

Büyük Baştankara yuvası olmuş.ÇOK GÜZEL :)

nariçi
09-12-2010, 17:25
Bu testi tipi yuvalar, istinat duvarlarına, bahçe duvarlarına da konularak yuva olarak kullanılabilir. Küçüklerinden ağaca asabiliriz. Ben deneyeceğim.

eski tohum
05-03-2011, 01:17
son klavye resmi çok anlamlı ve güzel olmuş.
kutlarım

mavikartal5
16-03-2011, 23:39
geçen sene kumrular balkonda tv anteninde yuva yaptılar. 2 tane minik yavrumuz oldu. büyüdüler. -bilmiyorum- gelin damat ettik ve gittilerrr.

taşınınca haliyle yuva da bozuldu.

şimdi kumrulara nasıl yuva yapabilirim? geçen resimleri baktım benzeri yok. kumru yuvası da yok. bu konuda yardıma ihtiyacım var?

saygılar

selis
26-03-2011, 22:02
Mavikartal, aynı sorunu ben de yaşamıştım ve balkon demirine küçük bir sepet yerleştirerek bu işi çözdüm..Size uyduruk bir şey gelebilir belki ama, 2 tane yavrumuz bile oldu.. Ki, uzun yıllar bozulmadan duracağını tahmin ediyorum.. Umarım fotoğraflar size bir fikir verir..

mavikartal5
30-03-2011, 10:59
sayın selis
geçenlerde hem bayraklı ve hem bornovada bulundum. örnekleme açısından balkonlara baktım ama bir tek kuş yuvası göremedim.
yuva çok güzel olmuş ama yavrular daha güzel. geçen sene bizim yavrular da böyle şeylerdi. sanırım eşim buna benzer bir şey uyduracak veya benzer şekilde sert bir sepet alacak. eski yuvadan kalan çalı çırpıları da sepete koyarak, martılardan korumak için klima hortumlarının arasına koymayı düşünüyorum. inşallah yavrularımız olur. tekrar gelin ve damat ederiz onları.
verdiğiniz fikir için çok teşekkürler.
saygılar

Doğayla Barış
31-03-2011, 02:01
Ellerinize sağlık arkadaşlar. Yuva fotoğrafları çok güzel. Kuş masaları güzel fikir. Hemen elimdeki su kabağından yuva yapacağım.

mavikartal5
06-04-2011, 00:10
yaptık sayın selis, yaptık da, resmini yükleyemedim. inşallah en kısa zamanda resim yüklemeyi öğrenirim, burada sergilerim.
bu arada aklınızda olsun misafir kabul ederiz yuvamıza. halen boş. inşallah martılar gelmez. biz de kumrularımızı rahat rahat büyütürüz.
saygılar

mavikartal5
11-04-2011, 20:46
halen yuvamız boş misafir beklendiği duyurulurrrr

202659

omar
13-04-2011, 15:47
İstanbul'da yaşarken panjur ile pencere arasını bir Kumru çiftine kiraya vermiştik. Onlarda yuvayı hiç boş bırakmadılar... Sonradan gördüğümüz bir haşarat, kiracılarımızı göndermemize sebeb oldu: KENE.
Eve yakın bölümlerde kumru beslemek isteyenler lütfen dikkat edin.

mavikartal5
14-04-2011, 19:01
sayın omar,
uyarınız için çok teşekkürler ama mustafa ali'nin de dediği gibi, insanlara zarar veren yine insanlar. kuşgiller zaten doğadaki böyle zararlıları yiyerek besleniyorlar ve onları da yok ediyorlar. Allah korusun, insandan gelen KENE daha zararlı.:D
saygılar

sakagun
21-05-2011, 13:01
Bahçe düzenlemesini henüz yapmadığımdan testileri bir kenara koymuştum. Geçenlerde dar ağızlı olanın içinden kuş çıktığını gördüm. Meğer bizim testi kuş yuvası olmuş. Anne ve baba kuş sürekli testiye girip çıkıyor, yem götürüyor, yuvayı temizliyor.
Daha çok kuş yuvası için bu testileri çoğaltmayı düşünüyorum.

sakagun
21-05-2011, 13:07
halen yuvamız boş misafir beklendiği duyurulurrrr

Bizim klimanın arkasına kuşlar yuva yaptı. Ancak ısınmak için çalıştırdığımızda kaçtılar. Siz de çalıştırıyorsanız kuşlar oraya yuva yapmayabilir.

mavikartal5
21-05-2011, 17:35
sayın forumdaşlar,
bana halen kiraca gelmedi. benim eve kiracı bulalım. üstelik kira parası da istemiyorum.

sayın sakagun,
izmir gibi bir yerde bu mevsimde klimaları halen çalıştırmıyoruz. kiracımız gelsin hele hiç çalıştırmam onlar gidene kadar :D :D :D
saygılar

sakagun
22-05-2011, 21:42
Bizim testiye yuva yapan büyük baştankara kuşunun yuvasının bir videosunu buldum. İzlemenizi tavsiye ederim.video (http://www.youtube.com/watch?v=sKgTJIBBFJI&feature=related)

sakagun
17-06-2011, 18:04
Bir hafta kadar önce kuş yavrularını uçurdu. Şimdi testimizin yeni bir kiracısı var. Bu sefer farklı bir kuş. Siyahlı, kahverengili.

ergun tulay
16-01-2012, 13:32
Sayın sakagun kuş evleri ile ilgili videonuzu izledim,ayrıca testiden kuş evi yapımınızıda ilgile okudum.Saygılar..

sakagun
13-04-2012, 10:39
Saksağanlar kiraz ağacıma yuva yapıyor, ben de üst kattan pencere ardından fotoğraflarını çekiyorum. Tele Converter kullandığımdan kuşları rahatsız etmiyorum. İşte ilk fotoğraflar.

sakagun
14-04-2012, 15:28
Bugünkü durum. Hava yağmurlu olduğundan fazla çalışamadılar. Bir de öğlen güneşinde çalışmıyorlar.

syılmaz
14-04-2012, 16:08
Genelde insanlar bahçelerinde ki kargaları kovar Sn. Sakagun, sizin ki farklı bir yaklaşım olmuş. :)

sakagun
14-04-2012, 16:25
Bahçemde kuş sesleri hoşuma gidiyor. Bahçeme alışsınlar diye kış boyu kuşları besledim. Seneye yuvalara kamera sistemi yerleştirmeyi düşünüyorum. Bahçede herkese yetecek kadar meyve var.

sakagun
16-04-2012, 06:57
Yuva dün tamamlandı. İki katlı. Ağızlarında nohut büyüklüğünde çamurlar taşıyıp alt katın içini çamurla kapladılar. Giriş yandan. Yuvanın üst tarafı çalı kaplı.

sakagun
16-04-2012, 07:12
Bugün bir sürprizle karşılaştım. Geçen sene kuşların testi içine yuva yaptıklarını gördüğümden ucuza birkaç kırık testi aldım.
İşte yuva yeri arayışındaki kuşlar.

sakagun
16-04-2012, 07:34
Bu da terastaki testiye yuva yapan güzellik.

sakagun
16-05-2012, 12:59
Yavrular yumurtadan çıktı. Anneyle baba testinin içine sürekli böcek taşıyor.

erpnedir
18-05-2012, 16:54
Arkadaşlar,
Penceremin 2-3 metre aldında kiraz ağacında bir saksağan yuvası var. Yuvadaki 5 yumurtadan biri 10 gün önce çatladı ve bir yavru çıktı. Bugün ise şiddetli yağış ve fırtına var. Anne kuş ve kuluçka pozisyonunda azimle yuvasına ve yavrusuna kendisini siper ediyor. Hava rüzgarlı olduğundan üstteki dallar da pek yağmurdan korumuyor.
Şimdi size acil sorum, bu kuş ve yavrusu bu yağmur ve fırtınaya dayanabilir mi? Ben bu yuvaya koruyucu bir şey yapabilir miyim? Şimdi yapsam kuşu ürkütüp daha da zarar mı veririm? Vicdanım sızlıyor.
Bilen birileri varsa acil fikirlerini rica ediyorum.

sakagun
05-06-2012, 11:44
Yavrular büyüdü.

birgaripyolcu
05-10-2013, 16:06
Kuşlar yapma yuvaları hemen kullanmıyorlar ama eninde sonunda içine giriyorlar.En büyük düşman kedilerdir.Yaptığım yuva 2-3 sene sonra doldu.Ama kedi çatıya çıkıyor ve ulaşamaz dediğim yerden yuvanın üzerine atlayıp serçeleri kaçırıyor.Ulaşılamaz yer olması lazım.

Muda
05-10-2013, 21:53
Kuşlar yapma yuvaları hemen kullanmıyorlar ama eninde sonunda içine giriyorlar.En büyük düşman kedilerdir.Yaptığım yuva 2-3 sene sonra doldu.Ama kedi çatıya çıkıyor ve ulaşamaz dediğim yerden yuvanın üzerine atlayıp serçeleri kaçırıyor.Ulaşılamaz yer olması lazım.

Sayın birgaripyolcu; Normalde ulaşılamaz yer yok. Kedinin, sansarın, gelinciğin ulaşamadığı yere yırtıcı kuşlar ulaşabiliyor. Bazı arkadaşlar sansarın, gelinciğin, kukumavın, şahinin, atmacanın, vs. şehir merkezlerinde ne işi olduğunu söyleyebilir.Ancak çoğunu ben gördüm, Bir kısmının da fotoğraflarını çekmeye çalıştım. Aslında bulundukları yerler onların yaşam alanları. Biz zamanla onların bulundukları yerleri işgal ettik. Onlarda zamanla şehir yaşamına uyum sağladılar. İlçelerimizin birinde arkadaşımla konuşurken benim arka tarafımda bulunan çöp tenekesinin yanlarında tilki yavrusunun bulunduğunu arkadaşım söyledi. Yan apartmanda bulunan çam ağaçlarının birinde sürekli bir kumru çifti yuva yapıyordu. Komşumuz sansarın bir anda çıktığını ve bir daha kumruların gelmediğini söyledi. Muhtemelen yavrularının dışında onları da yakalamış olabilir. Buradaki güvercin besleyenlerin en büyük sıkıntısı atmaca, şahin gibi yırtıcı kuşların güvercinlerden birini yakalayıp götürmesi. Arkadaşımızın bahsettiği saksağan en fazla yavru ve yumurta yiyen canlılar arasında. Tabi hiçbir karga bulduğu en ufak bir fırsatı kaçırmıyor. Gittiğim bir ilçede kırlangıç yuvalarında serçeleri görünce şaşırmıştım. Orada bulunan birine sorunca kırlangıçların yuva yaptığını daha sonra serçelerin o yuvaları işgal ettiğini söylemişti. Tabi kırlangıçlar veya yumurtaları ne hale geldi kim bilir. Yuvayı duvara monte etseniz kuşlar oraya yuva yapmaları zor. Kuş çevresini görebileceği ancak tehlikelerden uzak bir yer istiyor. Direk güneş gören yerde yavruların yaşaması zor.

cengiz1706
21-01-2016, 14:46
Kırlangıç yuvası ve meraklı gözlerle bakan iki yavru...

cengiz1706
21-01-2016, 14:53
Armut ağacında karga yuvası...